Επιστροφή στο Forum : Απώλεια νερού από τις συνδέσεις των φίλτρων.
christoschor
29-07-16, 09:39
Παίδες καλησπέρα,
Στο ενυδρείο 240l που έχω με χρυσόψαρα, χρησιμοποιώ ως φίλτρανση δύο eheim2215, τα οποία και βγάζω από τη θέση τους ανά τρεις μήνες, ώστε να αλλάξω υαλοβάμβακα και να καθαρίσω τα σφουγγάρια. Όμως κάθε φόρα όταν επανασυνδέω τα φίλτρα, παρατηρείται για δύο με τρεις μέρες μια μικρή απώλεια νερού από τους συνδέσμους, με αποτέλεσμα να μου έχει φουσκώσει ελαφρώς ένα κομμάτι του ξύλου του επίπλου, καθώς έκανα το λάθος να βάζω πανάκι να απορροφά το νερό στο σημείο αυτό. Η εν λόγω απώλεια είναι φυσιολογική ή πρέπει να αλλάξω κάτι? ( φανταστείτε ότι πρέπει να στίβω το πανί κάθε μέρα για δύο με τρεις ημέρες)
nasos_discus
29-07-16, 09:44
Καλημερα ,
η απωλεια νερου μονο φυσιολογικη δεν ειναι .
αν μπορεις βγαλε μια φωτο να το καταλαβουμε καλυτερα ωστε να παρεις και εσυ μια σωστη απαντηση.
christoschor
29-07-16, 09:46
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην επόμενη αποσύνδεση των φίλτρων (τέλη Αυγούστου) καθώς η όλη απώλεια διαρκεί για δύο μέρες και μετά όλα είναι οκ.
Βάλε τα φίλτρα σε μια λεκάνη τουλάχιστον να αποφύγεις τα προβλήματα υγρασίας
Κλεόβουλος
29-07-16, 09:53
Η διαρροή είναι απ' τα βανάκια?
Στο πλάι έχουν κουμπώματα. Τα ξεκουμπώνεις με προσοχή και λιπαίνεις με καθαρή βαζελίνη ή με το σπρέϋ της eheim την περιστρεφόμενη μπίλια που ανοιγοκλείνει τη ροή όπως και τα φλαντζάκια που έχουν στις ενώσεις (αυτά αν έχουν σημάδια φθοράς/σκισίματα/ρωγμές τα αλλάζεις).
christoschor
29-07-16, 09:57
Το ενυδρείο έχει ούτως ή άλλως πλαστική υποδοχή σαν λεκάνη για τα φίλτρα οπότε δεν έχω θέμα εκεί. Το ζήτημα μου είναι γιατί να κρατάει μόνο για δύο μέρες (άρα δεν είναι κάτι μόνιμο). Είναι μέχρι να επανέλθει πλήρως η επαφή μεταξύ των συνδέσμων ή κάτι άλλο? Φανταστείτε ότι για τους υπόλοιπους τρεις μήνες (μέχρι δηλαδή την επόμενη αποσύνδεση) λειτουργούν με μηδενικές απώλειες.
-------------------------
Πιθανόν να είναι λόγω αυτού Κλεόβουλε (γι'αυτό και η μικρή διάρκεια απωλειών). Θα το δοκιμάσω και θα σας ενημερώσω τέλη Αυγούστου που θα προχωρήσωστον καθαρισμό.
Υ.Γ. : Ρε τι μπίχλα αυτά τα χρυσόψαρα. Κάθε φορά που αλλάζω τον υαλοβάμβακα μου έρχεται αναγούλα :D
ChocolatePuma
29-07-16, 10:07
Υ.Γ. : Ρε τι μπίχλα αυτά τα χρυσόψαρα. Κάθε φορά που αλλάζω τον υαλοβάμβακα μου έρχεται αναγούλα :D
Να κοιτάξεις την κυκλοφορία στο ενυδρείο - Ίσως δεν αρκεί αυτή του φίλτρου και πρέπει να προσθέσεις κυκλοφορητή
christoschor
29-07-16, 10:19
Ρε συ δε νομίζω ότι ο κυκλοφορητής θα αλλάξει κάτι. Το νερό στο ενυδρείο είναι κρυστάλλινο, απλά λόγω πολλών απορριμμάτων βρομίζουν τα φίλτρα.
ChocolatePuma
29-07-16, 10:22
Ρε συ δε νομίζω ότι ο κυκλοφορητής θα αλλάξει κάτι. Το νερό στο ενυδρείο είναι κρυστάλλινο, απλά λόγω πολλών απορριμμάτων βρομίζουν τα φίλτρα.
Να σου πω την αληθεια στο χρυσοψαραδικο εχω φιλτρο στην πλατη, κι εχω αρκετά σφουγγάρια, ίσως γι αυτό δεν μου φαίνονται βρώμικα...ισως να μοιράζεται η βρωμια. Να σκεφτείς οτι ο υαλοβάμβακας στο τέλος του φίλτρου πριν τον κυκλοφορητή, παραμένει σχεδόν άσπρος
christoschor
29-07-16, 10:25
Ποιο φίλτρο χρησιμοποιείς? Κοίτα η αλήθεια είναι ότι δεν ντρέπομαι να τα ταΐζω:cool:. Μέχρι και κατεψυγμένα bloodworms και τροφή για δίσκους (λόγω πρωτεϊνών) τους ρίχνω:D. Τάισμα τρεις φορές την ημέρα.
ChocolatePuma
29-07-16, 10:27
Ποιο φίλτρο χρησιμοποιείς? Κοίτα η αλήθεια είναι ότι δεν ντρέπομαι να τα ταΐζω:cool:. Μέχρι και κατεψυγμένα bloodworms και τροφή για δίσκους (λόγω πρωτεϊνών) τους ρίχνω:D. Τάισμα τρεις φορές την ημέρα.
Φίλτρο στην πλατη του ενυδρειου (τύπου Αμβούργου - όχι εξωτερικό) - Είναι DIY το ενυδρείο
Κι εγώ ταίζω συχνά, αλλα έχω καλή κυκλοφορία και αρκετά σφουγγαρια στα 2 διαμερίσματα του φίλτρο και κρατανε τα παντα
christoschor
29-07-16, 10:29
Η αλήθεια είναι ότι ίσως πρέπει να προσθέσω κάνα σφουγγάρι στα φίλτρα καθώς έχω κυρίως βιολογικό υλικό. Στο ένα έχω substract pro ενώ στο άλλο ηφαιστειακή λάβα
Κλεόβουλος
29-07-16, 10:30
Τι ρόλο θα παίξει ο κυκλοφορητής? αν μπουκώνει γρήγορα το ενυδρειακό βαμβάκι σημαίνει ότι η κυκλοφορία είναι επαρκής και όλη η βρωμιά καταλήγει στα φίλτρα ;)
Να σκεφτείς οτι ο υαλοβάμβακας στο τέλος του φίλτρου πριν τον κυκλοφορητή, παραμένει σχεδόν άσπρος
στην αρχή του φίλτρου έχεις?
Αυτός στο τέλος δεν αρκεί. Διατηρεί την διαύγεια του νερού του ενυδρείου αλλά αν δεν υπάρχει (και) στην αρχή τα σκουπιδάκια φράζουν τα υλικά του φίλτρου.
*αυτά εσύ μπορεί να τα ξέρεις...τα γράφω για όσους διαβάζουν ;)
ChocolatePuma
29-07-16, 10:36
Τι ρόλο θα παίξει ο κυκλοφορητής? αν μπουκώνει γρήγορα το ενυδρειακό βαμβάκι σημαίνει ότι η κυκλοφορία είναι επαρκής και όλη η βρωμιά καταλήγει στα φίλτρα ;) Να σου πω την αληθεια, στην αρχη νομιζα πως μενει βρωμια στο ενυδρειο, γι ατο το εγραψα
στην αρχή του φίλτρου έχεις? Αρχή, μετά σφουγγαρι στο 1ο διαμέρισμα, μετά σφουγγάρι στο 2ο διαμέρισμα και τέλος παλι υαλομβάμβακας
Αυτός στο τέλος δεν αρκεί. Διατηρεί την διαύγεια του νερού του ενυδρείου αλλά αν δεν υπάρχει (και) στην αρχή τα σκουπιδάκια φράζουν τα υλικά του φίλτρου.
*αυτά εσύ μπορεί να τα ξέρεις...τα γράφω για όσους διαβάζουν ;)
Θενκς
christoschor
29-07-16, 10:40
Κλεόβουλε πιστεύεις ότι πρέπει να ενισχύσω τα φίλτρα ή θεωρείς φυσιολογικό σε αυτό το χρονικό διάστημα το μπούκωμα του υαλοβάμβακα? Εννοείται ότι σε αυτό το διάστημα αρχίζω να έχω και μείωση ροής λόγω του μπουκώματος.
Κλεόβουλος
29-07-16, 10:47
Θενκς
Σάκη βάλε ανάμεσα στα σφουγγάρια και μια ποσότητα ελαφρόπετρα ;)
Κλεόβουλε πιστεύεις ότι πρέπει να ενισχύσω τα φίλτρα ή θεωρείς φυσιολογικό σε αυτό το χρονικό διάστημα το μπούκωμα του υαλοβάμβακα? Εννοείται ότι σε αυτό το διάστημα αρχίζω να έχω και μείωση ροής λόγω του μπουκώματος.
Φυσιολογικό είναι και δείχνει ότι μηχανικά φιλτράρουν μια χαρά.
Άλλαζε το βαμβάκι και πιο συχνά (τα χρυσόψαρα είναι ρυπογόνα).
christoschor
29-07-16, 10:48
Οκ ευχαριστώ πολύ Κλεόβουλε.
Εγω πιστεύω πως πρέπει να ανοίγεις τα φίλτρα πιο τακτικά, δεν θες κάτι άλλο,
εκτός αν έχεις παρατηρήσει πρόβλημα στη βιολογία, δηλαδή αν έχεις αμμωνία ή νιτρώδη.
Και εγώ προτείνω να μπαίνει το ενυδρειακό βαμβάκι μετά τα σφουγγάρια, έτσι μένει καθαρό το βιολογικό υλικό
Και για να μη ξεχνιόμαστε
Χρήστο Καλώς ήρθες στη παρέα μας :)
christoschor
29-07-16, 10:56
Τάκη η σειρά από κάτω προς τα πάνω είναι :Βιολογικό υλικό, σφουγγάρια, υαλοβάμβακας. όσον αφορά τις αλλαγές υαλοβάμβακα, η αλήθεια είναι ότι έχω σκεφτεί να γίνονται συχνότερα. όσον αφορά τα τέστ, χρησιμοποιώ salifert, καθώς τα jbl που είχα δεν μου έδιναν ακριβείς ενδείξεις. Συνήθως έχω μηδενική αμμωνία και νιτρώδη, ενώ νιτρικά έχω 15-20 ppm, άντε τριάντα το μέγιστο καμιά φορά που τυχαίνει να παραστρατίσω. Αλλαγές νερού μια φορά την εβδομάδα το 30% περίπου.
Ευχαριστώ πολύ Τάκη καλώς σας βρήκα. Ξέρεις ο σκοπός μου είναι να έχω μεγαλύτερα χρυσόψαρα από εσένα οχαχαχα:D
ChocolatePuma
29-07-16, 10:59
Σάκη βάλε ανάμεσα στα σφουγγάρια και μια ποσότητα ελαφρόπετρα ;)
Έχω ;)
....
Χρήστο, πολύ φοβάμαι πως θα πρέπει να ανοίγεις τα φίλτρα πιο τακτικά,
οι ρύποι που μαζεύονται είναι πηγή νιτρικών , και αν είναι υπερβολικοί μπορεί να εμφανιστεί και αμμωνία ή νιτρώδη, ίσως και για αυτό να βλέπεις και αυξημένα νιτρικά.
Αύξησε και τις αλλαγές στο 40% , καλό θα κάνει.
Όσο για τα ψάρια , στο εύχομαι να σου μεγαλώσουν πιο πολύ και από τα δικά μου :)
καλό φαγάκι θέλουν και καθαρό νεράκι, και φυσικά αγάπη :) τίποτα άλλο
christoschor
29-07-16, 11:10
Στη χειρότερη αυτό θα κάνω. Σιγά το ποσό του υαλοβάμβακα :D
Δεν καταλαβα τελικα απο που χανουν.
Χανουν και τα δυο?
christoschor
29-07-16, 13:37
Χάνουν και τα δύο. Η διαδιακασία έχει ως εξής: Γυρίζω τα βανάκια και των δύο ώστε να σταματήσει η ροή του νερού. Στη συνέχεια αποσυνδέω τα δύο φίλτρα και τα μεταφέρω αλλού για καθαρισμό (στο μπάνιο). Αφού ολοκληρώσω τη διαδικασία, επανασυνδέω τα δύο φίλτρα μέσω των συνδέσμων και γυρίζω τα βανάκια ώστε να ξαναρχίσει η ροή. Τότε για δύο-τρεις μέρες παρουσιάζεται μια διαρροή στο σημέιο σύνδεσης των συνδέσμων (σα δάκρυ ανά πέντε λεπτά) και μετά σταματά πλήρως και δεν έχω απώλεια έως ότου μέτα από ένα τρίμηνο να επααλάβω τη διαδιακασία.
Τα λαστιχάκια φταίνε, μπορεί να πιάνουν μάκα και να σταματάει η διαρροή.
Θα πρέπει να τα φτιάξεις ή να έχεις ανταλλακτικά για να μη σου κοπούν τη στιγμή της αλλαγής και τότε θα τρέχεις να βρεις
Diskus fan
30-07-16, 18:37
Να σου πω την αληθεια στο χρυσοψαραδικο εχω φιλτρο στην πλατη, κι εχω αρκετά σφουγγάρια, ίσως γι αυτό δεν μου φαίνονται βρώμικα...ισως να μοιράζεται η βρωμια. Να σκεφτείς οτι ο υαλοβάμβακας στο τέλος του φίλτρου πριν τον κυκλοφορητή, παραμένει σχεδόν άσπρος
Χρησιμοποιείς κι εσύ... έμπειρος ακουαρίστας... υαλοβάμβακα; :smt120
zw
Τάκη η σειρά από κάτω προς τα πάνω είναι :Βιολογικό υλικό, σφουγγάρια, υαλοβάμβακας. όσον αφορά τις αλλαγές υαλοβάμβακα, η αλήθεια είναι ότι έχω σκεφτεί να γίνονται συχνότερα. όσον αφορά τα τέστ, χρησιμοποιώ salifert, καθώς τα jbl που είχα δεν μου έδιναν ακριβείς ενδείξεις. Συνήθως έχω μηδενική αμμωνία και νιτρώδη, ενώ νιτρικά έχω 15-20 ppm, άντε τριάντα το μέγιστο καμιά φορά που τυχαίνει να παραστρατίσω. Αλλαγές νερού μια φορά την εβδομάδα το 30% περίπου.
Ευχαριστώ πολύ Τάκη καλώς σας βρήκα. Ξέρεις ο σκοπός μου είναι να έχω μεγαλύτερα χρυσόψαρα από εσένα οχαχαχα:D
Η σειρά των υλικών (ανάμεσα στις πλαστικές βάσεις... κάτω και πάνω)) ΠΡΕΠΕΙ να είναι...
1. Μηχανικό φιλτράρισμα... με σφουγγάρι ή μηχανικό "μακαρόνι".
2. Βιολογικό υλικό.
3. Συνθετικό (ενυδρειακό) βαμβάκι.
Το νερό σταματάει να τρέχει μετά από 2-3 μέρες γιατί... το νερό περιέχει άλατα, που "κλείνουν" το ελάχιστο άνοιγμα.-
Η σειρά των υλικών (ανάμεσα στις πλαστικές βάσεις... κάτω και πάνω)) ΠΡΕΠΕΙ να είναι...
2. Βιολογικό υλικό.
3. Συνθετικό (ενυδρειακό) βαμβάκι.
Το νερό σταματάει να τρέχει μετά από 2-3 μέρες γιατί... το νερό περιέχει άλατα, που "κλείνουν" το ελάχιστο άνοιγμα.-
Νίκο αυτό το "πρέπει" το έχω διαβάσει πολλές φορές,
προσωπικά όμως δεν το εφαρμόζω,
προτιμώ την εξής σειρά
2. Συνθετικό (ενυδρειακό) βαμβάκι.
3. Βιολογικό υλικό.
και ο λόγος είναι πως μου κρατάει το βιολογικό υλικό καθαρό,
το έχω διαβάσει και σε κατασκευαστές φίλτρων,
αλλά ως γνωστό προτείνουν τη λεγόμενη "βάτα", και όχι το ενυδρειακό συνθετικό βαμβάκι που λέμε εμείς,
και οι κατασκευαστές το προτείνουν για να προστατεύσουν τη φτερωτή από τυχόν βιολογικό υλικό,
σε φίλτρα όμως που μπορεί να υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας νομίζω πως μπορεί ακολουθηθεί η σειρά που είπα πριν.
Σε DIY φίλτρα ή σαμπ σίγουρα μπορεί να υπάρχει αυτή η σειρά και τη θεωρώ αναγκαία
Στα eheim ειδικοτερα τα φιλτρα, οσες φορες εχω δοκιμασει να αλλαξω την προτεινομενη απο την eheim σειρα υλικων, εχω φαει ακυρο. Εδικοτερα με την τοποθετηση του βαμβακερου ;)
Στα eheim ειδικοτερα τα φιλτρα, οσες φορες εχω δοκιμασει να αλλαξω την προτεινομενη απο την eheim σειρα υλικων, εχω φαει ακυρο. Εδικοτερα με την τοποθετηση του βαμβακερου ;)
Σπύρο το είπα σαν γενικό κανόνα,
ίσως κάποια φίλτρα έχουν υποχρεωτικό αυτό τον εδικό κανόνα
-----------------------------------------
Σε αυτό http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=89805
που έχει Eheim 2233, έβαλα τα υλικά με τη σειρά που ανάφερα, νερό κρύσταλλο, και βιολογία μια χαρά :wink:
Diskus fan
30-07-16, 22:47
προτιμώ την εξής σειρά
2. Συνθετικό (ενυδρειακό) βαμβάκι.
3. Βιολογικό υλικό.
και ο λόγος είναι πως μου κρατάει το βιολογικό υλικό καθαρό,
το έχω διαβάσει και σε κατασκευαστές φίλτρων,
αλλά ως γνωστό προτείνουν τη λεγόμενη "βάτα", και όχι το ενυδρειακό συνθετικό βαμβάκι που λέμε εμείς,
και οι κατασκευαστές το προτείνουν για να προστατεύσουν τη φτερωτή από τυχόν βιολογικό υλικό,
σε φίλτρα όμως που μπορεί να υπάρχει άλλος τρόπος προστασίας νομίζω πως μπορεί ακολουθηθεί η σειρά που είπα πριν.
Σε DIY φίλτρα ή σαμπ σίγουρα μπορεί να υπάρχει αυτή η σειρά και τη θεωρώ αναγκαία
1. Κατά πρώτον... την σειρά με την οποία έγραψα τα υλικά, τα προτείνει η εταιρία και το να κάνει λάθος... το βρίσκω εκτός πραγματικότητας.
2. Παλιά ΔΕΝ υπήρχε βάτα (filter pad)... τώρα πια έχουν φτιάξει και για τα κλασσικά μοντέλα (εγώ την προτιμώ) αλλά... είναι ακριβή (σχεδόν όσο κάνει ένα σακούλι συνθετικό βαμβάκι... έχουν τα 2 κομμάτια).
3. Το συνθετικό βαμβάκι ή την βάτα... πρέπει να την αλλάζεις συχνά... και ΑΝ την έχεις στο μέσον του φίλτρου, είναι κομματάκι δυσκολότερο.
4. Η φτερωτή προστατεύεται ούτως ή άλλως... από το πλαστικό πλέγμα που τοποθετείται πάνω και κάτω (πριν και μετά τα υλικά... για να ΜΗΝ γίνεται channeling). Αυτό ΔΕΝ αποκλείει την περίπτωση ζημιάς... λόγω λάθους τοποθέτησης του βαμβακιού.
5. Ο καθένας εφαρμόζει ότι νομίζει... το νερό όμως ΔΕΝ θα γίνει "κρύσταλλο"... επειδή το βαμβάκι μπήκε ΠΡΙΝ από το βιολογικό υλικό.-
Νίκο αυτό που λες πως αν είναι στο μέσον είναι πιο δύσκολη η αλλαγή συμφωνώ,
αλλά θα ανοίξεις το φίλτρο να αλλάξεις βαμβάκι και δεν θα καθαρίσεις και τα σφουγγάρια που συνήθως είναι κάτω κάτω ;
Λογικά θα πλύνεις και τα σφουγγάρια άρα θα αλλάξεις και το βαμβάκι που θα είναι εκεί χαμηλά, για αυτό το λέω , το βρίσκω άσκοπο να ανοίγεις το φίλτρο μόνο για το βαμβάκι.
Δεν είχα βέβαια ποτέ μου εξωτερικά φίλτρα, μόνο σε φίλους και γνωστούς έχω δει και έχω ασχοληθεί λίγο, αλλά αυτό το συμπέρασμα έβγαλα.
Στα δικά μου έχω τη σειρά που είπα πριν.
Συγκεκριμένα , σήμερα και χθες καθάρισα την ελαφρόπετρα και στα 3 ενυδρεία, στα χρυσόψαρα και στο φυτεμένο πρέπει να είχα πάνω από 6 μήνες να καθαρίσω ελαφρόπετρα, το μετάνιωσα που το έκανα, πεντακάθαρα :) το έκανα όμως γιατί θα λείψω 15 ημέρες ;)
Diskus fan
31-07-16, 00:14
Προσωπικά θεωρώ πως το βαμβάκι πρέπει να αλλάζεται πολύ συχνά (ανάλογα βέβαια και με τα ψάρια του ο καθένας)... οπότε... ανοίγω τα φίλτρα για να αλλάζω μόνο αυτό (που είναι και πάνω-πάνω). Στη συντήρηση του φίλτρου... ξεπλένω και τα μηχανικά υλικά, αλλά αυτό γίνεται σε πολύ μεγαλύτερο διάστημα.- ;)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.