PDA

Επιστροφή στο Forum : εφτιαξα και εγω DIY ενυδρειο (τρομαρα μου!)


Tricky
23-10-05, 15:12
Χθες μαζι με τον κολλητο μου φτιαξαμε τα πρωτα μας ενυδρεια diy ...ειναι δυο ιδια 50χ30χ35 , με 5αρι τζαμι κοστους 15 ευρω εκαστο.Δεν βαλαμε κοντρες ...για την κατασκευη χρησιμοποιησαμε τις οδηγιες του Γαυρου .

Χρησιμοποιηθηκε σιλικονη διαφανης Simson Professional Aquarium BSR 50-12.
Ειχαμε πολυ ορεξη αλλα οχι μπυρες και αυτο μαλλον εφταιξε !! :)

Το πρωτο ενυδρειο εγινε χαλια απο τη σιλικονη.Ενω βαλαμε ταινιες στα προς κοληση τζαμια , δεν ξερω πως καταφεραμε να τα κανουμε ολα χαλια...καναμε το λαθος να αφησουμε μεγαλα περιθωρια απο την ακρη της ταινιας μεχρι το χειλος του τζαμιου οποτε οταν τραβηξαμε τη ταινια εμεινε ενα παχος σιλικονης 3-4 χιλιοστων .Επισης οποτε εφευγε λιγο ενα τζαμι απο τη θεση του ορμαγαμε και οι δυο να το επαναφερουμε (ενω ειχαμε συμφωνησει να πιανει τα τζαμια αυτος με τα καθαρα χερια) με αποτελεσμα τα εξωτερικα τζαμια να γινουν χαλια.Τελος , δενοντας το κοκορετσι τα πλαινα τζαμια ψιλομετακινηθηκαν και τα επαναφεραμε προσωπο .Μαλλον τα παραπιεσαμε.

Στο δευτερο πηγαμε πιο σιγα.Δεν καναμε το ιδιο λαθος με την ταινια (την κολλησαμε ακριβως 5 χιλιοστα απο το χειλος του τζαμιου και επισης κολλησαμε ταινια και στις εξωτερικες πλευρες του τζαμιου ωστε να μην λερωθουν απο τα χερια μας .Αν και αισθητικα πηγε πιο καλα , και παλι μας εφευγε λιγο καποιο τζαμι απο την θεση του

Το χειροτερο παντως του ολου εγχειρηματος ηταν μαλλον οτι δεν ειχαμε καποιο παραδειγμα αναφορας .Δηλαδη μολις καποιο τζαμια εφευγε απο τη θεση του , γινομασταν Τουρκοι , το βγαζαμε και το ξανακολλαγαμε.

Τελικα συμφωνησαμε οτι μακαρι να κολλησουν στεγανα και ας παει χαραμι η αισθητικη .Την Τεταρτη θα τα γεμισουμε και θα δουμε .Μια ερωτηση : αν γεμιστουν με νερο και δεν χασουν για 3 μερες , ειναι σιγουρα να μπουν στο σπιτι?

Juan
23-10-05, 15:39
...
Ειχαμε πολυ ορεξη αλλα οχι μπυρες και αυτο μαλλον εφταιξε !! :)
......
......
Εγώ νομίζω ότι αν το ξανακάνετε με ίδιο κέφι αλλά και μπύρες θα γίνει "πρώτο" ! !

Φοβερή ιστορία Tricky :smt005
(Tricky=massive attack ?)

drakoulis
23-10-05, 16:23
ωραία.....αφού στοιχίζει μόνο 15ευρώ αξίζει τον κόπο.....

Κατα την γνώμη μου το δύσκολο είναι να φτιάξεις το καπάκι αλλιώς τα τζάμια κουτσά στραβά από εδώ από εκεί τα καταφέρνεις και τα κολάς.

mikenuke
23-10-05, 17:48
Eτσι ειναι το πιο δυσκολο ειναι να φτιαξεις το καπακι.
Εγω εχω κανει 5 ενυδρεια και σε καθενα κανω και διαφορετικο καπακι, επειδη καθε φορα μου ερχεται και μια πιο καλη ιδεα, η πιο πρακτικη, η πιο ευκολο να βρω τα υλικα που θα χρειαστουν.
Γενικα αν για καθε γυαλα ακολουθω παντα τους ιδιους κανονες στο καπακι παντα αυτοσχεδιαζω!

Tricky
23-10-05, 17:55
Εγώ νομίζω ότι αν το ξανακάνετε με ίδιο κέφι αλλά και μπύρες θα γίνει "πρώτο" ! !

Φοβερή ιστορία Tricky :smt005
(Tricky=massive attack ?)

Φιλε Juan , επεσες διανα ....ξεκινωντας την ενασχοληση μου με το ιντερνετ καμμια 7-8 χρονια πριν (ειμαι πια 27) υιοθετησα αυτο το nickname σαν φαν των Massive attack , του Tricky και των λοιπων του Bristol ...τα χρονια περασαν και μου εμεινε...οι πιο πολλοι νομιζουν πως ειναι ενα statement για τον χαρακτηρα μου ...
ασχετα τα παραπανω :)

οσο αφορα τα ενυδρεια που φτιαξαμε θα δουμε την Τεταρτη (θελει αληθεια 3 μερες να στεγνωσει ?).Αν κολλησουν , το ενα θα γινει καραντινα / νοσοκομειο και το αλλο γενηστρα ...για αυτο το λογο εχω παραγγειλει ενα eheim liberty .

Το επομενο βημα (μολις ηρεμησω )θα ειναι ενα ενυδρειο με πλατη-φιλτρο ...θα εχει χωρο για πολλα βιολογικα υλικα , για skimmer (αεραντλιας) και κυκλοφορητη/θερμαντηρα ... :
ο χωρος για νερο θα ειναι 40χ30χ40 (καθαρος )και πισω του θα εκτεινεται ενας χωρος 40χ10χ40 χωρισμενος καθετα σε διαμερισματα που θα μπαινει ο εξοπλισμος που ειπα...το νερο θα μπαινει στην πλατη-φιλτρο απο κατω δεξια (μεσω strain) και θα καταληγει κατω αριστερα οπου θα εχει κοτσαριστει ο κυκλοφορητης σε ετερο strain.Κατι δηλαδη σαν εσωτ. φιλτρο που ομως δεν θα φαινεται και επιπλεον θα εχει χωρο για σκιμμερ...

υπαρχει καποιος που μπορει να μου πει θετικα με τη χρωμα μπορω να βαψω την ενδιαμεση πλατη ωστε να μην φαινεται το φιλτρο?

να μου πεις τα βρηκα μπαστουνια με το απλο τανκ ...αλλα δεν πειραζει ...τωρα ειναι που πρεπει να συνεχισω

Βασιλης

mikenuke
23-10-05, 19:36
Μη το βαψεις, βαλε ενα μαυρο πλεξιγκλας, κοστιζει λιγο παραπανω αλλα ειναι ευκολοδουλευτο και δινει ωραιο αισθητικο αποτελεσμα.

lasal
23-10-05, 23:22
Μια ερωτηση : αν γεμιστουν με νερο και δεν χασουν για 3 μερες , ειναι σιγουρα να μπουν στο σπιτι? Και πάλι δεν είναι σίγουρο.
Πρέπει να κάνεται οπτικό έλεγχο όλες τις κολλήσεις μήπως και εχει κάποια φουσκάλα .
Αν όλα πάνε καλά τότε θα το βάλεται πάνω σε μια πλάκα φελιζόλ οπωσδήποτε
γιατί ακόμα και ενα χαλικάκι κάτω απο τον πάτο μπορεί να ραγίσει το τζάμι.
Και μετά θα γινει το γέμισμα με νερό και παρατήρηση μήπως δακρύζει απο πουθενά.

Celda
24-10-05, 13:20
Βασίλη προτείνω το εξής:

Διαβασα και εγώ το άρθρο του γαυρου και το ομολογώ ότι ευτυχώς με απέτρεψε να ξεκινήσω κάτι μόνη μου...οπότε προτείνω να πείσουμε τον κύριο, αξιότιμο, σεβαστό κτλ γαύρο να οργανώσει ένα σεμινάριο για την κατασκευή ενυδρείων 60 με 80 λίτρα :D :D :D Και να διευκρινιστεί εάν δέχεται γυναίκες στο τμήμα του!
Με γκεστ στάρ τον Mikenuke για τις γνώσεις του στο καπάκι! Πληρωμή με μπύρες, πίτσες και τα συναφή! ;) Θα γλιτώναμε τόσα πολλά εάν μαθαίναμε μόνοι μας...

ΥΓ Προς κύριο γαύρο: ποιός σας είπε να γράψετε σχετικό άρθρο;;;;:D

mikenuke
24-10-05, 14:15
Θα ηθελα στο σεμιναριο να ειναι και ο Λασαλ για να συμμετεχει και αυτος με τις γνωσεις του πανω στο αντικειμενο.Ευχαριστω!

Pritanis
24-10-05, 16:52
Ναι θα μας βγει και ειδικος ο Μιχαλακης.....ΧΑ. ΧΑ. ΧΑ. Απο καπακια την τυφλα του δεν ξερει, εχει φτιαξει ενα με κομματια απο φυσουνα και οταν το ανοιγει πεφτει μεσα στο ενυδρειο...... Ενα αλλο κολλησε το μεντεσε με σιλικονη και μετα απο δυο ανοιγοκλεισιματα του εμεινε στο χερι...... Ο ειδικος ειμαι ΕΓΩ!!!!!! Εγω του εμαθα οσα λιγα ξερει. Παραθετω και φωτογραφικο αποδεικτικο υλικο..... Το παιδι ειναι τοσο ασχετο που κοπηκε με το κοπιδι οταν πηγε να κοψει χαρτοταινια......Και μαλιστα δις.......
Οπως θα διαπιστωσετε χρησιμοποιηθηκε η τελευταια λεξη της τεχνολογιας για την κατασκευη των ενυδρειων (CnC φραιζα, κορδελα, κλαρκ κλπ κλπ) για να εξασφαλισουμε ενα τελειο αποτελεσμα.....
Δυστυχως αντι να σφαξουμε κοκκορα οπως απαιτει καθε μεγαλο εργο στην εναρξη του, εμεις χρησιμοποιησαμε αιμα κοτας (του Μιχαλακη) και ενα απο τα ενυδρεια ψιλοεχανε........

SpyrosK
24-10-05, 18:04
Ποιος ειναι ποιος στις photos για οσους δε σας ξερουν?

Pritanis
24-10-05, 18:25
O ασχημος χοντρουλης με τα κομμενα δακτυλα ειναι ο Μιχαλακης. Ο ψηλος , με τα περιποιημενα χρυσα μαλλια ,τα γαλαζια ματια και το γυμνασμενο αλαβαστρινο κορμι ειμαι εγω......

mikenuke
25-10-05, 09:48
Ωραια, τωρα ειναι η καταλληλη στιγμη, ΓΑΥΡΕ ....ηρθε η ωρα για το βραβειο μου!

Περιττο να σας πω οτι ο αλητης ο ξεμαλλιαρης εχει κανει τις φωτο ετσι ωστε να φαινομαι κακομοιρος και κακασχημος!Φυσικα υπερβαλει στις περιγραφες, ΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ MOY εχουν καθε φορα καινοτομιες, απλα τυχαινει να εχουν και καποια μειονεκτηματα που ανακαλυπτονται κατα το Beta Testing οποτε στην επομενη εκδοση αναβαθμιζονται.

Οσο για το σφαξιμο!Δυστυχως στο ξεκινημα εκανα μια μαλακια και απο ενα λαθος χειρισμο, ενος πολυπλοκου εργαλειου κατα τη διαδικασια προετοιμασιας των υλικων κατασκευης, εκοψα μια φετουλα απο την ακρη του αντιχειρα με λιγο νυχακι! :smt022 :smt104 :smt104 (κοινως:πηρα το κοπιδι-φαλτσετα και εκοψα μαζι με την ακρη της σιλικονης και το δαχτυλο μου!!!!!!!χαχαχαχα)

Μεγαλυτερος γκαντεμης απο τον Πρυτανη δεν υπαρχει!Αλλα ξερεις τι θελει, να μπω μεσα και να του αλλαξω αυτα που εγραψε και μετα να τριβει τα ματια του!

drakoulis
25-10-05, 10:16
κάποιος βγάζει φωτογραφίες και κάποιος κάνει όλη την δουλειά με αποτέλεσμα να κοπεί......:D :D :D :D :D

Πέρα από την πλάκα φαίνονται πολύ όμορφα τα ενυδρεία...........και οι κατασκευαστές............:D :D :D :D :D

πολύ πρακτική η βάση με το κλαρκ ότι πρέπει για σαλόνι :p

Περιμένουμε και βήματα από την κατασκευή του καπακίου

Markos
25-10-05, 11:24
Πολύ καλές οι φωτογραφίες και με πολύ χιούμορ...

Μια χαρά είναι τα ενυδρεία!!!

Pritanis
25-10-05, 17:21
Για να δειτε τι απατεωνας ειναι ο ανθρωπος προσεξτε την τριτη και την δευτερη απο το τελος φωτο ποιο χερι ειναι μπανταρισμενο....... ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.....

Tricky
26-10-05, 16:23
Γεια χαρα και παλι ,

χαιρομαι να βλεπω τοσους ευτυχισμενους κατασκευαστες ενυδρειων ! :)

εδω που σας γραφω εγω παντως δεν υπαρχει κανεις ...

τελικα και τρομαρα πηρα και δουλεια δεν εγινε :

οπως σας ειπα σημερα εβαλα νερο στα 2 ενυδρεια ... ενα θα σας πω ...το πρωτο που φτιαξαμε (αυτο που αισθητικα ηταν χαλια) χανει λιγοτερο :)
Χανουν και τα δυο , οχι μπουργανα αλλα χανουν ...απο τις κολλησεις της βασης.

Λοιπον πριν παμε παρακατω σε αλλες κατασκευες πρεπει να καταφερω να κανω αυτα τα δυο χρησιμα ...οπως ειπα δεν θα ειναι κυριως ενυδρεια αλλα καραντινα και μαιευτηριο...οποτε:

1) αν πλακωσω τις κολλησεις της βασης με σιλικονη (εκει χανει) θα γινει δουλεια σιγουρη εστω και εκ των υστερων ? οσο αφορα το αισθητικο κομματι , θα βαλω ξυλο περιμετρικα της βασης και ξυλο-γωνιες στις καθετες κολλησεις εξωτερικα . Μετα απο αυτη την αγγαρεια θα πρεπει να περιμενω παλι 3 μερες ? (εννοωντας οτι δεν κολλαω πια τζαμια αλλα απλα μονωνω)
2) σε καποια εμφανη σημεια των ενυδρειων εχουν μεινει υπολειματα σιλικονης.Με τι μπορω να τα αφαιρεσω τωρα που εχουν σκληρυνει ? (καποιο διαλυτικο ισως και μετα με ξυστρα/ξυραφι?) .Παντως μονο με ξυστρα δεν βγαινουν και μενει μια θαμπαδα.

Συνεχιζοντας , η ιδεα της Celda ειναι η καλυτερη: καποιοι πιο εμπειροι κατασκευαστες πρεπει να βοηθησουν και εμας τους σκιτζιδες :) .Θα μπορουσαμε να παρουσιαστουμε με ετοιμα τζαμια και σιλικονη (και φυσικα τη σχολικη μας σακα) και καποιος πιο εμπειρος να κολαει ...εμεις οι μαθητες θα πιναμε τις μπυρες :)

σοβαρα τωρα , εγω θα χρειαστω ως φαινεται βοηθεια με το ενυδρειο-φιλτρο-πλατη που θελω να κανω αμεσα.Σκεφτηκα να χρησιμοποιησω πλεξιγκλας οπως προτεινει ο mikenuke ...εχω προσβαση σε δωρεαν κομματια πλεξιγκλας οποτε το κοστος δεν ειναι θεμα ...σε αυτην την περιπτωση (αν καταλαβα καλα) θα πρεπει να φτιαξω ενα ενυδρειο με τζαμια κανονικα και υστερα να φτιαξω μεσα σε αυτο την πλατη φιλτρο απο πλεξιγκλας.Φυσικα η κατασκευη του φιλτρου-πλατη (διαμερισματα , τρυπες κλπ) θα ειναι ετοιμη και θα κολληθει στο τζαμι ολοκληρη , σωστα ? αν ναι , με τι θα κολλησω το πλεξιγκλας στο τζαμι , σιλικονη? για τις κολλησεις των πλεξιγκλας μεταξυ τους μου προτειναν ενα υγρο ειδικο (μπαινει σε συρριγγα) το οποιο λενε κανει τα δυο κομματια ενα σωμα ...αυτο το υγρο θα ειναι ασφαλες για ενυδρειο...?

πολλες οι ερωτησεις , το ξερω ...
επαναλαμβανω (σοβαρα αυτη τη φορα) : η ιδεα της Celda ειναι η πιο σωστη!
Ευχαριστω για την προσοχη σας,
Βασιλης

Tricky
28-10-05, 10:18
Κανενα σχολιο/απαντηση στο παραπανω ? πριν στεγνωσει η σιλικονη που περισσεψε :)

netblues
28-10-05, 10:31
Η πιθανοτητες αδιαβροχοποιησης με επιπλεον σιλικονη δεν ειναι και παρα πολλες. Η σιλικονη κολαει σχεδον τα παντα εκτος απο σιλικονη.
Τωρα αν καταφερεις να φιαξεις ενα νεο στρωμα που να μονωνει το γυαλι θα δουλεψει. Το αντιαισθητικον του θεματος ειναι εγγυυημενο.
Τωρα που εχεις την πειρα, περνεις ξυραφι, καθαριζεις τα τζαμια και το πας απο την αρχή.
Αυτο που μενει σα θαμπαδα ειναι σιλικονη. Αν την τριψεις με το χερι αφου ξεραθει θα φυγει..
Η συριγγα για το plexiglass 99% περιεχει χλωροφορμιο, το οποιο αφου στεγνωσει δεν αφηνει υπολειμματα οποτε ειναι ασφαλης σαν μεθοδος.

Tricky
28-10-05, 23:54
Με σκοτωνεις netblues ... :)

μου φαινεται βουνο να καθαρισω εντελως τα τζαμια και να τα κολλησω απο την αρχη ...θα ριξω απο πανω σιλικονη (μονο εκει που χανουν) και ο θεος βοηθος ..αν και παλι χανουν θα τα κανω γλαστρες να τελειωνουμε :)

οσο αφορα την κολληση πλεξιγκλας σε τζαμι τι βαζουμε τελικα ?

επισης ,υπαρχει κανεις να με βοηθησει στο -νεο- project που περιγραφω παραπανω ?

Tolis
29-10-05, 02:12
Αν βαριεσαι να ξεκολλησεις τα τζαμια, τουλαχιστον κανε σωστη δουλεια και μην προσθεσεις σιλικονη μονο εκει που χανει. Με ενα κοπιδι κοψε και ξεκολλα ολη τη σιλικονη που περισσευει στις ενωσεις (απο μεσα), καθαρισε καλά με ασετον, και ξαναριξε μια λωριδα σιλικονη σε ολες τις ενωσεις - κι αφου την στρωσεις, οσο ειναι μαλακή, πατα την με σαλιωμενο δαχτυλο να στρωθει καλα.

netblues
29-10-05, 07:06
Πλεξιγκλας και τζαμι με σιλικονη θα κολλησει μια χαρα.
Αφου εμαθες την τεχνη του κολληματος ευκαιρια να μαθεις και την τεχνη του ΞΕκολημματος ;-)
Μπορεις παντα να κανεις αυτο που λεει ο Τολης..
Ειναι η μιση δουλεια του ξεκολληματος, και εχει εγγυημενο πασαλειμα.
Το κομματι με το δαχτυλο το σαλιο και τη σιλικονη το θελουμε σε βιντεακι.

:smt035

ΥΓ Ακομα και αν πιασει η σιλικονη απο πανω, στην πρωτη διαστολη μπορει να αρχισει να σταζει.. Εχει πλακα ειδικοτερα οταν η περιπτωση συνδιαζει μια υστερικη με τις σφουγγαριστρες μαμα/συζυγο/πεθερα/συντροφο και καμποσα ψαρια μεσα στο tank.
Εννοειται οτι ΚΑΙ αυτο το θελουμε σε βιντεακι.

Tricky
29-10-05, 11:36
Χα , χα ... netbues ,λες να ποσταρω υπομνημα '' DIY ξεκολλημα ενυδρειου '' :)
Μαλλον θα γινω εξπερ στον τομεα αυτο ...

σοβαρα τωρα , θα κανω αυτο που μου ειπε ο Tolis ... το σαλιαρικο τροπο !

...αν και δεν νομιζω να θελω να το απαθανατισω σε βιντεο ...οσο αφορα τη συντροφο μου , ηδη ακουω αρκετα που αφιερωνω τοσο χρονο στα ενυδρεια μου ...αμα δει οτι βαζω και δακτυλο (και μαλιστα σαλιωμενο) μαλλον θα εχουμε χειροτερα :)

ξεφυγαμε κυριοι ...

Tolis
29-10-05, 11:41
Για να μην ξεφυγουμε κι αλλο - οσο η κολλα ειναι νωπη κολλαει στο χερι - γιαυτο το σαλιωμα (που το κανουν οι παλιοι μαστορες). Ασφαλεστερος τροπος ειναι να εχεις ενα μπωλ με νερο και λιγο σαπουνι πιατων και να βουτας το δαχτυλο οσο στρωνεις την σιλικονη, για να μη σου κολλησει στο χερι. Αυτο σημαινει πολλα καλα ξεβγαλαματα του ενυδρειου οταν στεγνωσει η σιλικονη, για να μην μεινει ιχνος σαπουνιου μεσα.
Αλλοι χρησιμοποιουν για τον ιδιο λογο βουτυρο, αλλά κατι μου λεει οτι παλι θα ξεφυγουμε....