Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Νέο project Αφρική μεριά

kosmas
26-05-16, 10:43
Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί εχω σκοπό μετά το καλοκαίρι να φτίαξω ένα ενυδρείο Αφρικάνικο και θέλω τον χρόνο αυτόν που μένει να διαβάσω,να σας συμβουλευτώ και να είμαι προετοιμασμένος και σίγουρος για ένα σωστό ξεκίνημα χωρίς περιττά έξοδα και οσο το δυνατόν πιο οικονομικό
Οι πρώτες μου ιδέες λοιπόν είναι για ενα ενυδρειο 1.5Χ50Χ60(εδώ περιμένω προτάσεις). Σίγουρα θα χρειαστώ ένα φίλτρο και μάλλον θα πάω στο fluval 406 μια που εχω το 306 και είμαι ευχαριστημένος.
Μια που ήρθε το καλοκαιράκι και θα βγούμε παγανιά στις παραλίες μπορώ να μαζέψω άμμο και πέτρες που μου αρέσουν και να τα βάλω να λιάζονται? ή να προτιμήσω απο ποτάμι?
Νομίζω δεν χρειάζομαι κάτι άλλο για το ξεκίνημα.Το μόνο να αποφασίσω αν θα είναι malawi ή tanganyika.Εδώ θα με βοηθήσετε πάρα πολύ λέγοντας μου υπέρ και κατά.
Οι δύο αυτές λίμνες έχουν κάποια διαφορά σχετικά με το aquascape?

Λάμπρος.Τ
26-05-16, 11:35
Άντε με το καλό, καταρχήν.

Καλά πόσα ενυδρεία θα έχεις ???:smt120:smt120:smt120

Αν μπεις μέσα στα

http://www.malawicichlidhomepage.com/index_eng.html

http://www.cichlid-forum.com/profiles/

Μπορείς να δεις πολλές πληροφορίες και φωτό από τα ψάρια, (στο Cicchlid.com θα βρεις και από τις 2 λίμνες.

kosmas
26-05-16, 11:46
Ευχαριστω Λαμπρο! Εχω να ρίξω πολυ διάβασμα.Το φυτεμένο θα φύγει.Το γαριδάδικο θα το κρατησω

Κλεόβουλος
26-05-16, 12:22
Με το καλό Κοσμά το νέο ενυδρείο!:)
Πολύ καλές οι διαστάσεις που σκέφτεσαι και μ' αυτές έχεις πολλές επιλογές σε είδη που μπορείς να φιλοξενήσεις.
Πέτρες από θάλασσα ή ποτάμι το ίδιο κάνει φτάνει να είναι στρογγυλεμένες χωρίς αιχμηρές γωνίες.
Άμμο προτιμώ ψιλή από παραλία αφού συνήθως έχει και ασβεστολιθικά υπολείμματα από κελύφη που βοηθούν στην αύξηση των παραμέτρων σκληρότητας.
Το aquascape εξαρτάται από τα είδη που θα επιλέξεις και όχι από τη λίμνη.
Στην επιλογή λίμνης πρέπει να πάρεις υπόψη ότι εδώ και πολύ καιρό γίνονται ελάχιστες εισαγωγές ψαριών από Τανγκανίκα και θα δυσκολευτείς να βρεις ψάρια που σ' αρέσουν. Από Μαλάουι υπάρχουν διαθέσιμες στα μαγαζιά αρκετές όμορφες επιλογές σε mbuna, σε haps ελάχιστες και στις Αυλονάκαρες γίνεται του υβριδίου το κάγκελο.
Αν επιλέξεις έστω ένα είδος που σ' αρέσει πολύ, μπορούμε να συζητήσουμε εκδοχές για συγκάτοικους.

kosmas
26-05-16, 12:50
Ευχαριστώ πολύ Κλεοβουλε! Αν και νωρίς ακόμα καθώς είμαι αδιάβαστος,μου αρέσει κάτι τέτοιο https://www.google.gr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=aulonocara%20ngara%20flametail%20red%20cherry
Ετσι κι'αλλιως θα έχω εσας να ρωτάω για το κάθε βήμα της ψαροσύνθεσης και του aquascape και ειμαι σιγουρος οτι θα φτιαξουμε κατι όμορφο.
Αυτή την στιγμή πρέπει να επιλέξω ενυδρειο πρώτα και θα ήθελα πληροφορίες σχετικα με τα rehau kai anubias για ποιοτητα ενυδρειου αλλα και επιπλου-θα το πάρω κομπλέ και πιστέυω οτι σημαντικό ειναι το έπιπλο λογω βαρους μην εχω τρεχαματα

Κλεόβουλος
26-05-16, 13:29
Αν και νωρίς ακόμα καθώς είμαι αδιάβαστος,μου αρέσει κάτι τέτοιο https://www.google.gr/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=aulonocara%20ngara%20flametail%20red%20cherry
Ετσι κι'αλλιως θα έχω εσας να ρωτάω για το κάθε βήμα της ψαροσύνθεσης και του aquascape και ειμαι σιγουρος οτι θα φτιαξουμε κατι όμορφο.

Οι Αυλονάκαρες είναι πανέμορφα ψάρια αλλά έχουν χρώμα μόνο τα αρσενικά ;) Επίσης δεν συνιστώ συγκατοίκηση με άλλο είδος της οικογένειας γιατί θα υβριδίσουν στα σίγουρα. Υπάρχουν όμως αρκετά συμβατά haps που βρίσκεις στην αγορά.

*για τις μάρκες ενυδρείων δεν έχω άποψη

Λάμπρος.Τ
26-05-16, 13:42
Συμφωνώ απόλυτα με τον Κλέοβουλο (δεν θα γινόταν να διαφωνήσω άλλωστε, θα έπεφτε φωτιά από Σαμάνο).

Και εγώ τα είχα δει αρχικά αυτά τα ψάρια (Αυλονακάρες) αλλά κόλλησα στο ότι το χρώμα είναι μόνο στα αρσενικά.
Για αυτό σου πρότεινα να μπεις στο Cichlid.com που έχει αρκετές φωτογραφίες και από τα αρσενικά και από τα θηλυκά και έτσι θα σε βοηθήσει σίγουρα.

Σε ότι αφορά το ενυδρείο, εγώ έχω πάρει το Rehau 300lt (σετ), και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Βέβαια οι «πονηρούληδες» :idea: μόλις είδαν ότι αυτά τα ενυδρεία τραβάγανε, τι έκαναν ???

Το πουλάνε ξεχωριστά το ενυδρείο από την βάση και έτσι σου βγαίνει πιο ακριβό.;)
Και τώρα με την αλλαγή του ΦΠΑ θα τα πάνε ακόμη πιο ακριβά !!!

kosmas
26-05-16, 13:55
H Αυλονακαρα μου εκατσε στο ματι απο την αρχη.Μολις διαβασω λιγο ειμαι σιγουρος πως θα αλλαξω πολλες φορες γνωμη μεχρι να καταληξω.Αν υποθεσουμε οτι θα βαλω 3 χαρεμια σκοπος ειναι το συνολο να ειναι οσο το δυνατον ομορφο και οχι το 1.
Λαμπρο η βαση του rehau ειναι στιβαρη? Ετσι οπως λες οικονομικα συμφερει το Α1500 που εχει 496 ευρω μαζι με την βαση

Λάμπρος.Τ
26-05-16, 14:26
Κοίτα, αρχικά εμένα δεν μου γέμιζε το μάτι η βάση και τους ρώτησα πάρα πολλές φορές σχετικά με την αντοχή.
Τους τόνισα ότι έχω σκοπό να βάλω πολλές πέτρες κτλ....

Τελικά έβαλα καμιά 50 - 60 κιλά πέτρες και καμιά 40αρια κιλά άμμο στο ενυδρείο.
Από κάτω στα ντουλάπια της βάσης έχω βάλει 3 μεγάλα φίλτρα και όλα τα παρελκόμενα.
Και δείχνει μια χαρα (φτου - φτού σκόρδα).

Δεν έχω κάτι άλλο να σου πω. Απλά αν τα πάρεις όλα από εκεί (και το Fluval 406 που θέλεις ) ζήτησε τους να σου κάνουν μεγάλη έκπτωση.

kosmas
26-05-16, 14:44
Τωρα μολις εβλεπα τα δικα σου video και επαθα πλακα.Κινητικοτητα φοβερη.Πιστευω οτι οι συμπεριφορες τους ειναι τρομερη εμπειρια να καθεσαι να χαζευεις.Αυτα τα γκριζοπα ψαρακια με κιτρινα πτερυγια και ουρες μου αρεσαν πολυ.Πως λεγονται?
Τις πετρες τις ακουμπας πανω στα τζαμια ή εχεις κενο γυρω γυρω?

Λάμπρος.Τ
26-05-16, 14:58
Τωρα μολις εβλεπα τα δικα σου video και επαθα πλακα.Κινητικοτητα φοβερη.Πιστευω οτι οι συμπεριφορες τους ειναι τρομερη εμπειρια να καθεσαι να χαζευεις.Αυτα τα γκριζοπα ψαρακια με κιτρινα πτερυγια και ουρες μου αρεσαν πολυ.Πως λεγονται?
Τις πετρες τις ακουμπας πανω στα τζαμια ή εχεις κενο γυρω γυρω?

Το βίντεο που λες πρέπει να είναι παλιό. Έχουν αλλάξει πολλά από τότε (ειδικά τα ψάρια).
Αυτά που περιγράφεις είναι "Acei Luwala". Όμορφο και κινητικό ψάρι ειδικά στο μέσο και πάνω μέρος του ενυδρείου.
Δεν κάνει φασαρίες και είναι γενικά "εύκολο" σαν ψάρι.
Δεν είναι ακριβώς γκρί αλλά μπλεδίζει λίγο ώς αρκετά.

Εγώ για τις πέτρες έβαλα κάτω dow, χωρίς να είναι υποχρεωτικό. Απλά για να νιώθω εγώ ασφάλεια.
Την άμμο την ρίχνεις αφού βάλεις πρώτα τις πέτρες στο ενυδρείο και μην αγχώνεσαι και ιδιαίτερα γιατι θα την πάνε τα ψαράκια όπου αυτά θέλουν. Θα σκάψουν κάτω από πέτρες, θα κάνουν λόφους, και γενικά θα φτιάξουν τον χώρο τους όπως αυτά θέλουν.

kosmas
26-05-16, 15:14
Αυτο με τα acei ηταν το πιο παλιο.Ειδα και ενα τελευταιο με μωρακια.
Για τις πετρες οκ εννοουσα αν ακουμπανε στα πλαινα τζαμια.

Λάμπρος.Τ
26-05-16, 15:29
Στο τελευταίο video (με τα μωρά) με κίτρινα πτερύγια που λες, υπάρχουν μόνο τα "Cynotilapia Afra Jalo".

Στα πλαϊνά δεν ακουμπάνε οι πέτρες που έχω βάλει. Αν δεν στηρίζονται οι πέτρες στα πλαϊνα τζάμια και απλά ακουμπάνε δεν θα έχεις πρόβλημα.

kosmas
26-05-16, 15:41
Αυτα που μου αρεσαν ηταν απο το παλιο τα "Acei Luwala"
Ενα φιλτρο λες δεν αρκει ε?
Ελεγα το 406 και καποιο wave maker για μεσα.Λες να κρατησω και το δικο μου το 306(να μην το πουλησω) και να δουλευουν μαζι?

Λάμπρος.Τ
26-05-16, 15:48
Εγώ αυτή στιγμή έχω 3 φίλτρα από 1400 λίτρα την ώρα το κάθε ένα συν ένα wavemaker.

Για τους περισσότερους είναι υπερβολικό. Εγώ πάλι κάνω μια χαρά τη δουλειά μου.
Τι να σου πω τώρα?

Κωστας Malawi
26-05-16, 15:52
με το καλο στα νερα μας!!

kosmas
26-05-16, 16:04
Εγώ αυτή στιγμή έχω 3 φίλτρα από 1400 λίτρα την ώρα το κάθε ένα συν ένα wavemaker.

Για τους περισσότερους είναι υπερβολικό. Εγώ πάλι κάνω μια χαρά τη δουλειά μου.
Τι να σου πω τώρα?

Εγω σε θυμαμαι με 2 στην πιτα.Για να βαλεις 3ο κατι θα ειδες.Οτι και να μου πεις ειναι χρησιμο για να υπολογιζω budget.Αν ειχα κανει αυτη την προεργασια με το φυτεμενο θα γλυτωνα πολλα(δεν θα το εκανα):p
-------------------------
με το καλο στα νερα μας!!

Ευχαριστω πολυ! Ακομα δεν ηρθα βεβαια-μονο στην σκεψη.Κοντα ειμαι ομως:p

Κωστας Malawi
26-05-16, 16:08
κι εγω στο 150/50/65 εχω 3 φιλτρα συνολικης ροης(ονομαστικης) 3600 λ/ω και δεν με φτανουν παντως.θελει και κυκλοφορητη κανονικα..

Λάμπρος.Τ
26-05-16, 16:10
"Προσωπική" εντελώς άποψη:
Στην πίτα να φανταστείς είχα 1x(1400λίτρα) και 1x(400 λίτρα).
Αν βάλεις 2 δυνατά (το εννοώ το δυνατά και με καλή ροή, πχ στην κατηγορία του 406) και βάλεις και έναν wavemaker δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα.

Αλλά πολλά παίζουν ρόλο. Από το πως θα στήσεις τις πέτρες, έως το πως θα στήσεις εισόδους -εξόδους, πόσα ψάρια θα βάλεις, πόσο πολύ θα ταϊζεις, κτλ...

Ξεκίνα εσύ και εδώ είμαστε.

Κωστας Malawi
26-05-16, 16:13
καλα η ροη δεν ειναι τιποτα σπουδαιο.στρωνει ευκολα με ενα wave maker.
το βιολογικο αναλογα με το ποσα ψαρια θα βαλεις παιζει ρολο.προτεινω να υπολογισεις περιπου στα 12 λιτρα ελαφροπετρα να χωρανε τα φιλτρα σου.

επισης δες και ενα ωραιο ψαρι http://www.abyssos.gr/psaria-glukou-nerou/afrikanikes-kuxlides/altolamprologus-compressicepsmutondwe-f0-4-5cm-clone/

kosmas
26-05-16, 16:23
Κωστα δεν μου αρεσε αυτο το ψαρι συγνωμη ε!

Κωστας Malawi
26-05-16, 16:25
ε καλα βρε τι συγνωμη?μια ιδεα εριξα.αν καταληξεις σε μαλαουι θα βρουμε αρκετα..

Κλεόβουλος
26-05-16, 19:03
Αυτα που μου αρεσαν ηταν απο το παλιο τα "Acei Luwala"
Ενα φιλτρο λες δεν αρκει ε?
Ελεγα το 406 και καποιο wave maker για μεσα.Λες να κρατησω και το δικο μου το 306(να μην το πουλησω) και να δουλευουν μαζι?
Τα Acei είναι όμορφα ψάρια και συμβατά σχεδόν με όλα τα υπόλοιπα mbuna.
Για φίλτρο συμφωνώ για 2 για λόγους ασφάλειας αλλά και ροής. Θα πρότεινα να κρατήσεις αυτά που έχεις (βιολογικά θα σε καλύψουν) συν ένα δυνατό κυκλοφορητή.

kosmas
26-05-16, 19:18
Δηλαδη Κλεοβουλε μπορω να ενοσω το 406 με το 306 και να εχω μια εξοδο και μια εισοδο?
Εχω και ενα κυκλοφορητη 1000 λ/ωρα.Αυτος αντι για wave maker?
Τωρα μπορει να λεω κοτσανες

Κλεόβουλος
26-05-16, 19:24
Μπορείς να τα βάλεις σε σειρά αλλά καλύτερα ανεξάρτητα με τις εξόδους απέναντι η μια στην άλλη.
Ο 1000άρης είναι μικρός. Θα έλεγα έναν γύρω στα 4000+ λ/ω

kosmas
26-05-16, 19:41
Κατι αλλο που θα με απασχολησει ειναι πως θα γινονται οι αλλαγες νερου.Λογικα θα ειναι 150 λιτρα την βδομαδα.Το ενυδρειο θα ειναι κοντα σε μπαλκονι οποτε θα μπορω με μια τρυπα στον τοιχο να εχω προσβαση σε αποχετευση και βρυση.Προετοιμασια ομως?

Κλεόβουλος
26-05-16, 19:52
Το νερό δικτύου στην Αθήνα είναι μια χαρά για την περίπτωση.
Αυτό που πρέπει να ρυθμίζεις είναι η θερμοκρασία του νερού της αλλαγής να μην είναι υπερβολικά χαμηλότερη. Λύνεται πάντως κι αυτό απλά βάζοντας με πολύ αργή ροή νερό απευθείας απ' τη βρύση στο ενυδρείο, με αναμμένους θερμοστάτες (με προσοχή να μην μείνουν εκτός νερού) και ρίχνοντας αντιχλώριο αντίστοιχο με το συνολικό όγκο του ενυδρείου.
voila! ;)

kosmas
26-05-16, 20:04
Με εφτιαξες τωρα,το ειχα αγχος.Δυο ακομα ψαρακια που μου αρεσουν οπτικα
yellow lab και red top cobalt zebra

Κλεόβουλος
26-05-16, 20:11
Τα πρώτα (Labidochromis caeruleus sp.yellow) είναι από τα πιο φιλήσυχα και δημοφιλή mbuna.
Τα άλλα (Metriaclima greshakei) είναι αρκετά ζόρικα και κυριαρχικά ενώ τα θηλυκά είναι μουντά/καφετί(?). Ένα αρσενικό ήταν το αγαπημένο μου για αρκετά χρόνια. Δεν τα συνιστώ πάντως σε αρχάριο.

Λάμπρος.Τ
26-05-16, 22:29
[QUOTE=kosmas;945185].Οτι και να μου πεις ειναι χρησιμο για να υπολογιζω budget.Αν ειχα κανει αυτη την προεργασια με το φυτεμενο θα γλυτωνα πολλα(δεν θα το εκανα):p

Για να σου πω μια αλήθεια Κοσμά και εγώ στην αρχή ονειρευόμουν High tech φυτεμένο με γρασίδια και καμιά 100 καρδινάλιους (γιατί είναι από τα αγαπημένα και ίσως κάποτε το κάνω) αλλά όταν κάθισα και είδα το κόστος αλλά πιο πολύ το χρόνο και την φροντίδα που απαιτεί είπα ξέχνα το.
Τότε στο ψάξιμο είδα τα πρώτα Αφρικάνικα που με εντυπωσίασαν και διαβάζοντας για τα ψάρια κόλλησα.
Ότι και αν επιλέξεις άκου τα παιδιά (Κλεόβουλο και Κώστα) και κάνε ότι σου πουν. Μπορεί αρχικά να μην σου αρέσει αυτό που θα ακούσεις, αλλά πίστεψε με, κάντο.
Θα γλυτώσεις από πολλές αλλαγες και προβλήματα.
Α... και μακρυά από ψάρια που τσακώνονται πολύ μρταξύ τους ή με άλλα.

Κωστας Malawi
26-05-16, 22:39
κοιτα καλυτερα για καποιο ειδος cynotilapia αν σου αρεσουν και απεφυγε τα metriaclima.αν και σιγουρα θα θελεις και 3ο χαρεμι στα τοσα λιτρα.αμα θες κανουμε και προτασεις.

kosmas
27-05-16, 07:50
Εννοειται οτι θα ακολουθησω πιστα οτι μου πειτε.Θα διαβασω πρωτα καλα τα ειδη ψαριων ωστε να μην σας ρωταω για ακυρα ψαρια.Τωρα διαβαζω αρθρα για γενικες πληροφοριες των κιχλιδων και παρακολουθω βιντεο της λιμνης για να γινει οσο το δυνατο βιοτοπικης προσεγγισης.3 ειναι τα θεματα που με απασχολουν για τωρα.
1.Να καταφερω να πεισω τη γυναικα μου
2.Να πουλησω οσο το δυνατον καλυτερα το ενυδρειο μου
3.Να επιλεξω ενυδρειο
Μακαρι να μπορουσατε να βοηθησετε στο 1 αλλα δεν.Στο 2 θα βοηθησει το forum με αγγελια.Στο 3 θα χρειαστω γνωμες

kosmas
28-05-16, 09:27
Λαμπρο Καλημερα! Εχεις 3 διαφορετικα φιλτρα.Με ποιο εισαι περισσοτερο ικανοποιημενος σχεση τιμης-αποδοσης-θορυβου?

Λάμπρος.Τ
28-05-16, 09:39
Δύσκολο το ερώτημα σου. Αλλού υπερτερεί το ένα και αλλού το άλλο.
Έχω ένα Fluval 406 (πολύ δυνατο, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, ακριβό, κάνει θόρυβο (αλλά τωρα που βρήκα το κόλπο σταμάτησε, δεν μπουκώνει πολύ εύκολα).
Ενα Astron AS-2212 (Πολύ καλή τιμή, καλή ροή, όχι πολύ καλά υλικα σε σχέση με το Fluval, εντελώς αθόρυβο).
Ενα JBL e-1500 (ακριβό, πολύ δυνατό, αθόρυβο σχετικά, πολύς χώρος για υλικά, μέτρια ποιοτητα υλικών κατασκευής.)

Βλάβες δεν έχει βγάλει ποτέ κανένα (φτου φτού).

kosmas
28-05-16, 10:33
Αν χρειαζοταν να παρεις αλλο ενα δηλαδη σε κοβω για Fluval μαλλον ε?

Λάμπρος.Τ
28-05-16, 11:43
Αν χρειαζοταν να παρεις αλλο ενα δηλαδη σε κοβω για Fluval μαλλον ε?

Με τίποτε όμως.
Στο JBL μάλλον.

kosmas
28-05-16, 13:39
Εχει δουλεψει κανεις το aquanova nfc 1500? Εχει καλα χαρακτηριστικα και 90 ευρω

Λάμπρος.Τ
28-05-16, 14:49
Κοσμά μπες στην κατηγορία εξοπλισμός γλυκού νερού.
Είχα ανοίξει ένα θέμα για εξωτερικά φίλτρα. Διάβασε τις απόψεις των παιδιών.
Ίσως βρεις απάντηση σε αυτό που ψάχνεις.
Εγώ (προσωπική άποψη) θα έβαζα 2 JBL 1500 και 1 ή 2 wavemaker και θα ήμουν υπέρ ευχαριστημένος.

Κωστας Malawi
28-05-16, 16:07
Εχει δουλεψει κανεις το aquanova nfc 1500? Εχει καλα χαρακτηριστικα και 90 ευρω
το εχω εγω.πολυ καλο αλλα πασχει στα o-ring.θελουν αλλαγη.

kosmas
29-05-16, 11:00
Σημερα εκανα ενα βηματακι παραπανω και το πιο σημαντικο.Καταφερα να ψησω την γυναικα μου.:smt052
Τωρα παμε για το δευτερο-την πωληση του ενυδρειου μου.Κατα την αποψη σας νομιζετε οτι τωρα ειναι καλη εποχη ή να περιμενω τον Σεπτεμβριο?

kosmas
20-06-16, 23:01
Καλησπερα σας! Το ενυδρειο μου το παλιο πουληθηκε και παμε για το καινουργιο.Κοιταζω το anoybias a1500 και το a1800.Η διαφορα σε μεγεθος οπτικα ειναι πολυ μεγαλη.400 λιτρα με 600.Η τιμη 150 ευρω διαφορα δεν ειναι μεγαλη αλλα σκεφτομαι αν αξιζει γιατι μεγαλωνουν τα εξοδα στον εξοπλισμο(φιλτρα,ρευμα,νερο...)Τι γνωμη εχετε? Μου φαινεται μανικι απο τα 100 λιτρα σε 600.Θα μπορω να το κουμανταρω?Αν υποθεσουμε οτι στο 400 βαλω 3 χαρεμια malawi στο 600 μπορω να βαλω 4? Δυο φιλτρα απο 1500l/h ειναι αρκετα?

Κλεόβουλος
21-06-16, 07:09
Γνώμη μου, πάρε το 600άρι. Οι δαπάνες μετά είναι σχεδόν ίδιες.
Τα υπόλοιπα τα λες σωστά ;)

kosmas
21-06-16, 07:47
Ευχαριστω Κλεοβουλε! Για το 600αρι παω,προσπαθω να το εμπεδωσω:p

Irakles
21-06-16, 13:58
600 δαγκωτό!!!

Tanganyiκας
21-06-16, 14:01
Αφού δεν τίθεται θέμα χρημάτων για την αγορά,εννοείται το 600άρι!

Irakles
21-06-16, 14:03
Επίσης αν θελεις αφού δεν εχουμε θεμα χρημάτων μπορεις να μας παρεις απο ενα 600αρι σε ολους!!! :grin:

Λάμπρος.Τ
21-06-16, 14:23
Εγώ να κάνω μια χαζή ερώτηση ???
Πριν πας στο 600αρι, και το στήσεις αφρικάνικο, και αφού ρώτησες και την γυναίκα, τον μηχανικό τον ρώτησες ή θα το στήσεις σε ισόγειο ? ;)

Irakles
21-06-16, 14:36
Γιατι καλε που μένει σε δεντροσπιτο ή στο 20ο όροφο???

kosmas
21-06-16, 14:39
Επίσης αν θελεις αφού δεν εχουμε θεμα χρημάτων μπορεις να μας παρεις απο ενα 600αρι σε ολους!!! :grin:

Ηρακλη δεν ειπα οτι δεν εχω θεμα χρηματων,μη με περνατε για κανενα λεφτα;).Το συζηταω για τα παραπανω εξοδα στην καταναλωση και εξοπλισμο.
Ειπα τα 150 ευρω ειναι μικρη διαφορα για τοση μεγαλη διαφορα σε μεγεθος

Irakles
21-06-16, 14:43
Σε πειράζω βρε μην μασάς καλα θα κανεις να πας στο μεγάλο γιατι μετα δεν αλλαζει για μεγαλύτερο... ασε ετσι την επαθα κι εγώ...

kosmas
21-06-16, 14:43
Εγώ να κάνω μια χαζή ερώτηση ???
Πριν πας στο 600αρι, και το στήσεις αφρικάνικο, και αφού ρώτησες και την γυναίκα, τον μηχανικό τον ρώτησες ή θα το στήσεις σε ισόγειο ? ;)

Λαμπρο το σπιτι ειναι δυοροφο ιδιοκτητο.Ειμαι στον 2ο αλλα τα θεμελια του ηταν με προοπτικη για 5οροφο.Επισης δεν ξερω αν παιζει ρολο,εκει που θα μπει ειναι διπλα σε κολωνα

Λάμπρος.Τ
21-06-16, 14:50
Γιατι καλε που μένει σε δεντροσπιτο ή στο 20ο όροφο???

Δεν ξέρω που μένει ο Κοσμάς, αλλά επειδή το συνολικό βάρος με πέτρες, άμμο, ενυδρείο, νερό, φίλτρα κτλ... θα πλησιάζει τον 1 τόννο (αν πάει στο 600αρι με το καλό) καλού κακού ας ρωτήσει και κανέναν σχετικό ;) για ποιό σιγουριά.

Ηρακλη δεν ειπα οτι δεν εχω θεμα χρηματων,μη με περνατε για κανενα λεφτα;).Το συζηταω για τα παραπανω εξοδα στην καταναλωση και εξοπλισμο.
Ειπα τα 150 ευρω ειναι μικρη διαφορα για τοση μεγαλη διαφορα σε μεγεθος

Πολύ σωστή σκέψη Κοσμά. Σε μερικά πράγματα το "μέγεθος" μετράει. Ένα από αυτά είναι και το ενυδρείο. :p
Λαμπρο το σπιτι ειναι δυοροφο ιδιοκτητο.Ειμαι στον 2ο αλλα τα θεμελια του ηταν με προοπτικη για 5οροφο.Επισης δεν ξερω αν παιζει ρολο,εκει που θα μπει ειναι διπλα σε κολωνα

Κοσμά, επειδή εγώ ρώτησα για το δικό μου (όσο και αν ακούγεται αστείο) μου εξήγησε ότι δεν έχει να κάνει με τα θεμέλια αλλά με την πλάκα και το πάχος της, όπως επίσης και το σημείο που το τοποθετείς. όσο πιο κοντά σε κολώνα είναι τόσο το καλύτερο.

Να σου κάνω μια άλλη πρόταση για να μην το μετανιώσεις μετά....
Αφού είναι όλο δικό σου, δεν το στήνεις στο ισόγειο να το κάνεις μια και καλή 1 τόννου να είσαι "άνετος".

kosmas
21-06-16, 14:56
Καλη η ιδεα σου αλλα δεν εχει ισογειο.Ειναι με πυλωτη.Απο κατω μου ειναι τα πεθερικα μου.Θα πρεπει να πεισω και αυτα:D

Λάμπρος.Τ
21-06-16, 15:01
Καλη η ιδεα σου αλλα δεν εχει ισογειο.Ειναι με πυλωτη.Απο κατω μου ειναι τα πεθερικα μου.Θα πρεπει να πεισω και αυτα:D

Α,,,α,,,,α,,, πουλάκι μου, είναι "προικώων" το οίκημα !!!:D:D:D
Άσε τότε μην κουνιέσαι πολύ γιατί σε βλέπω να φεύγεις μαζί με το 600λιτρο και να δω που θα το βάλεις μετά.
Με το καλό Κοσμά το 600αρι ;)

Irakles
21-06-16, 16:36
Κοσμά μια χαρα ειναι και το 600αρι, ειναι εποχές για να ψαχνεις σπίτι???

Ενα δωμάτιο πάντως στο ισόγειο για fish-room κανεις και ενα ενυδρειο 2,5 μετρα επι 60 πλατος και 70 υψος και βαζεις μεσα οτι θέλεις!!!!

Μμμμμ μην σου μπαίνουν ιδεες σε βλεπω να κοιμάσαι στο χαλακι της εισόδου...

Τάκης
21-06-16, 17:08
Ενα δωμάτιο πάντως στο ισόγειο για fish-room κανεις και ενα ενυδρειο 2,5 μετρα επι 60 πλατος και 70 υψος και βαζεις μεσα οτι θέλεις!!!!

Κάνε το και ξύλινο και θα είσαι μια χαρά :)

kosmas
21-06-16, 17:19
:D:D:D Με ανεχονται αλλα δεν το εχουν δει το 600αρι ακομα.Ουτε η γυναικα μου.Αμα το δουν και μετα ερθει και ο λογαριασμος της ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ θα ψαχνω για σπιτι να μεινω και οχι για 2,5 τονους ενυδρειο.
Αληθεια πως το φερνουν σπιτι?Με γερανο?

Λάμπρος.Τ
21-06-16, 17:48
Κοσμά μια χαρα ειναι και το 600αρι, ειναι εποχές για να ψαχνεις σπίτι???

Μμμμμ μην σου μπαίνουν ιδεες σε βλεπω να κοιμάσαι στο χαλακι της εισόδου...

Κάνε το και ξύλινο και θα είσαι μια χαρά :)

Ρε τι καλοί άνθρωποι που είσαστε και οι δύο σας (Τάκης - Ηρακλής).
χαχαχαχαχαχα........Κόσμα κοίτα να έχεις εσύ την τελευταία λέξη ("Μάλιστα αγάπη μου" ) και όλα θα πάνε καλά.

:D:D:D Με ανεχονται αλλα δεν το εχουν δει το 600αρι ακομα.Ουτε η γυναικα μου.Αμα το δουν και μετα ερθει και ο λογαριασμος της ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ θα ψαχνω για σπιτι να μεινω και οχι για 2,5 τονους ενυδρειο.
Αληθεια πως το φερνουν σπιτι?Με γερανο?

Τι σε νοιάζει βρε Κοσμα πως το φέρνουν? Εσύ ρώτα πως το παίρνουν , για να είσαι προετοιμασμένος καλού κακού.
Χαχαχαχαχαχα......

kosmas
21-06-16, 18:12
:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D Τελειο!!!

Mitsos
22-06-16, 17:14
600ρι με τα 1000 :):):):)
μην ακούς τις σειρήνες για δύο τόνους κτλ...
με 4 x 600ρια στο ισόγειο θα έχεις περισσότερη ποικιλια :smt041:smt041:smt041

Irakles
22-06-16, 20:11
600ρι με τα 1000 :):):):)
μην ακούς τις σειρήνες για δύο τόνους κτλ...
με 4 x 600ρια στο ισόγειο θα έχεις περισσότερη ποικιλια :smt041:smt041:smt041

Ολιγαρκής μου ακούγεσαι!!!!
Βα λε 6 να βρίσκονται!!!!:smt041

Κωστας Malawi
22-06-16, 21:40
γνωμη μου επειδη εχω το 1500 μην το σκεφτεις καν..ειναι πολυ μικρο.παρε το 1800 με κλειστα τα ματια.στο μονο που πασχει ειναι στη στεγανοποιηση των φωτιστικων.πιστευω οτι μπορεις να το αποφυγεις με λιγη σιλικονη.θα τα πουμε οταν το εχεις στα χερια σου:)

kosmas
25-08-16, 14:19
Καλησπερα σας παιδια! Καλο φθινοπωρο σε οσους επεστρεψαν και χαρουμενες διακοπες σε αυτους που φευγουν.Εγω μολις επεστρεψα και εφερα μαζι μου αμμο και πετρες απο τον τοπο μου,να εχω και κατι να βλεπω και να μου θυμιζει.Αφου εκανα ολες τις δοκιμες στην διαρυθμιση των επιπλων του σπιτιου για να δω που θα βαλω το νεο ενυδρειο,δυστυχως κατεληξα να παρω το anubias a1500.Εχω μηκος για 3μετρο και δεν εχω φαρδος.Και το 1500 οριακο ειναι.Τεσπα θα ηθελα τα φωτα σας για να ξεκινησω να καθαριζω αμμο και πετρες.Ειναι απο πεντακαθαρη παραλια που η θαλασσα την καθαριζει συνεχεια λογω μεγαλου κυματος σχεδον καθε μερα.
Βρασιμο δεν παιζει λογω ποσοτητας.Εχω ακουσει για ξυδι και για χλωρινη.Τι εχεται να μου προτεινετε και πως?

Κλεόβουλος
25-08-16, 17:50
Καλό είναι και το 1500 ;)
Πέτρες-άμμο εφόσον είναι από καθαρή παραλία πλύσιμο με νεράκι αρκεί.

kosmas
25-08-16, 18:29
Ευχαριστω Κλεοβουλε!

kosmas
26-08-16, 19:01
Θα ηθελα να μου λυσετε μια απορια που θα με βοηθησει στην επιλογη των ψαριων.
Ολα τα ψαρια γεννουν με την ιδια συχνοτητα ή αλλα πιο πολυ και αλλα πιο λιγο? Επειδη διαβαζω συνεχεια υπερπροσπαθειες χομπιστων να βγαλουν τα μωρα ή την μανα ή αλλαζουν ψαροσυνθεση ή ξεστηνουν και στηνουν απο την αρχη τι εχετε να μου προτεινετε ωστε να αποφυγω οσο το δυνατον τετοιες καταστασεις?

Λάμπρος.Τ
26-08-16, 19:35
Να μην στήσεις Αφρικάνικο.....χαχαχαχα.
Δεν γλυτώνεις από αυτό φίλε.

kosmas
26-08-16, 19:42
Ευχαριστω Λαμπρο! Δεν θελω να την γλυτωσω τελειως.Μια ιδεα να παω πιο ανωδυνα

Κλεόβουλος
26-08-16, 20:03
Σωστές συνθήκες, σωστό στήσιμο, σωστή ψαροσύνθεση και τα ψάρια σου θα ζουν μια χαρά, θα αναπαράγονται και θα τα χαίρεσαι.
Είσαι μεθοδικός και θα βοηθήσουμε κι εμείς όσο μπορούμε για να κάνεις κάτι όμορφο ;)

Λάμπρος.Τ
27-08-16, 08:31
Σωστές συνθήκες, σωστό στήσιμο, σωστή ψαροσύνθεση και τα ψάρια σου θα ζουν μια χαρά, θα αναπαράγονται και θα τα χαίρεσαι.
Είσαι μεθοδικός και θα βοηθήσουμε κι εμείς όσο μπορούμε για να κάνεις κάτι όμορφο ;)

Καλά αυτά Δάσκαλε...αλλά για την "ταμπακιέρα" δεν μιλάς....
Πως θα βγάζει αυτά που "θα" (σίγουρα) αναπαράγονται, αν δεν ξεστήσει ???

kosmas
27-08-16, 08:47
Ετσι, καλη η μεθοδικοτητα αλλα ριξτε καμμια γνωμη γιατι αλλιως θα το γυρισω σε χρυσοψαραδικο:D

Κλεόβουλος
27-08-16, 08:59
Καλά αυτά Δάσκαλε...αλλά για την "ταμπακιέρα" δεν μιλάς....
Πως θα βγάζει αυτά που "θα" (σίγουρα) αναπαράγονται, αν δεν ξεστήσει ???
Γιατί θα πρέπει να βγάζει? όποιος θέλει να κάνει αναπαραγωγή και να βγάζει/δίνει ψάρια στήνει διαφορετικά το ενυδρείο.
Όποιος στήσει ένα σωστό βιοτοπικά και λειτουργικό (για τα ψάρια) ενυδρείο με τις προϋποθέσεις που ανέφερα δεν χρειάζεται να βάζει καν τα χέρια του στο νερό.
Τα ψάρια θα αναπαράγονται αλλά νομίζει κανείς ότι σε ένα 300άρι θα έχει σε λίγο 100 ψάρια? Όταν ο πληθυσμός ισορροπήσει (αναλογίες/ιεραρχίες/περιοχές κλπ) απλά θα σταθεροποιηθεί. Υπεράριθμους δεν θα προλαβαίνει να βλέπει ο ιδιοκτήτης.
Συνήθως βέβαια έχουμε έναν πρωτάρη ενυδρειόφιλο που έχει το άγχος να δει γέννες, να διασώσει όλα τα μικρά μιας γέννας -κυνηγάει να πιάσει τα θηλυκά και τα βάζει στις γεννήστρες ή ακόμα χειρότερα κάνει stripping - ξεκινάει με λάθος αριθμό/αναλογίες ψαριών, αλλάζει κάθε τόσο aquascape, βάζει-βγάζει ψάρια κλπκλπ και πριν καταφέρει να απολαύσει ένα ώριμο ενυδρείο μπορεί να αλλάξει και βιότοπο.
Να η ταμπακιέρα :)

kosmas
27-08-16, 09:15
Δηλαδη Κλεοβουλε μπορει να λειτουργησει ενα τετοιο συστημα απο μονο του χωρις να δημιουργησει υπερπλυθισμο και προβληματα? Αφου θα αλλαξουν οι αναλογιες στα χαρεμια με τον καιρο

Κλεόβουλος
27-08-16, 09:37
Αυτό λέω, με τις προϋποθέσεις που λέω ;)
Το ενυδρείο μου λειτουργεί στον αυτόματο. Δεν βάζω πρόσφατο βίντεο για να μη πάθετε κάνα εγκεφαλικό :D Ψαρομάνι, μπουκωμένες συνέχεια, γέννες επίσης. Επιβιώνουν τα ισχυρότερα. Κανένας θάνατος από διαμάχες. Υπεράριθμα αρσενικά αλλά όλα έχουν βρει την θέση τους. Δύο είδη απολύτως συμβατά που αδιαφορούν μεταξύ τους. Φίλτρανση για τριπλάσιο ενυδρείο και μέτρια λιθο/πλινθο-δομή.
Τα λέμε τα ξαναλέμε αλλά για κάθε φάση του ενυδρείου υπάρχει ένα κομβικό σημείο που πρέπει να προσέχουμε. Πχ στην αρχή το κατάλληλο στήσιμο, μετά η επιλογή του/των είδους/ων που θα φιλοξενήσουμε, οι αναλογίες φύλου του αρχικού πληθυσμού, κλπ κλπ

kosmas
27-08-16, 09:46
Αυτο θελω και εγω.Δεν θελω ουτε γεννηστρες,ουτε καραντινες.Μπορει να γινει αυτο και με 3 συμβατα ειδη?
Οταν θα φτασει η ωρα Κλεοβουλε θα σου γραψω μια λιστα με ψαρια που μου αρεσουν και εσυ θα αποφασισεις την ψαροσυνθεση και τις αναλογιες

Κλεόβουλος
27-08-16, 09:50
Για το ενυδρείο που σκέφτεσαι άνετα με 3 είδη.
Εγώ προτάσεις κάνω. Εσείς αποφασίζετε ;)

Λάμπρος.Τ
27-08-16, 10:19
Αυτό λέω, με τις προϋποθέσεις που λέω ;)
Το ενυδρείο μου λειτουργεί στον αυτόματο. Δεν βάζω πρόσφατο βίντεο για να μη πάθετε κάνα εγκεφαλικό :D Ψαρομάνι, μπουκωμένες συνέχεια, γέννες επίσης. Επιβιώνουν τα ισχυρότερα. Κανένας θάνατος από διαμάχες. Υπεράριθμα αρσενικά αλλά όλα έχουν βρει την θέση τους. Δύο είδη απολύτως συμβατά που αδιαφορούν μεταξύ τους. Φίλτρανση για τριπλάσιο ενυδρείο και μέτρια λιθο/πλινθο-δομή.
Τα λέμε τα ξαναλέμε αλλά για κάθε φάση του ενυδρείου υπάρχει ένα κομβικό σημείο που πρέπει να προσέχουμε. Πχ στην αρχή το κατάλληλο στήσιμο, μετά η επιλογή του/των είδους/ων που θα φιλοξενήσουμε, οι αναλογίες φύλου του αρχικού πληθυσμού, κλπ κλπ

Πολλές "καμπανιές" ηχήσανε στα αυτιά μου μαζεμένες..:smt120:smt120:smt120

Μια ερώτηση μόνο...
(συγνώμη Κοσμά για το spam), στο δικό μου που κάποια στιγμή χωρίς κάτι ιδιαίτερο είχα καμιά 25αριά μωρά και πιο μεγάλα Afra, (και με τον ρυθμό που είχαν πάρει θα γινόταν ...) τι θα έπρεπε να κάνω ???
Να τα άφηνα να γινόντουσαν περισσότερα ??? Και μετά τι ??? Δεν θα δημιουργούσα πρόβλημα ?
Και πάλι συγνώμη Κοσμά. Ευκαιρία όμως για να μάθουμε κάτι.

kosmas
27-08-16, 10:26
Δεν τιθεται θεμα να ζητας συγνωμη.Μακαρι ολες οι σχετικες ''malawi'' αποριες να ηταν μαζεμενες στο δικο μου θεμα.Εγω ευχαριστω!!!

Κλεόβουλος
27-08-16, 11:05
Μια ερώτηση μόνο...
στο δικό μου που κάποια στιγμή χωρίς κάτι ιδιαίτερο είχα καμιά 25αριά μωρά και πιο μεγάλα Afra, (και με τον ρυθμό που είχαν πάρει θα γινόταν ...) τι θα έπρεπε να κάνω ???
Να τα άφηνα να γινόντουσαν περισσότερα ??? Και μετά τι ??? Δεν θα δημιουργούσα πρόβλημα ?

Τι πρόβλημα φαντάζεσαι ότι θα δημιουργούσες? Υπερπληθυσμού από τις γέννες?
(προσοχή-άλλο υπερπληθυσμός από γέννες και άλλο ρίχνω 50 ψάρια σ' ένα 200λιτρο).
Οι γέννες θα συνεχίζουν να επιβιώνουν (και όχι όλα) μόνο μέχρι εκεί που υπάρχει χώρος γι αυτές (προσοχή επίσης-ανέφερα τις προϋποθέσεις).

kosmas
27-08-16, 11:28
Η αληθεια ειναι οτι ενας λογος που απερριψα απο το μυαλο μου τα afra ενω μου αρεσουν ειναι το θεμα του Λαμπρου για υπερπληθυσμο απο γεννες

Κλεόβουλος
27-08-16, 13:18
Κακώς. Τα Cynotilapia είναι από τα πιο μικρόσωμα και βολικά mbuna.
Ένας άλλος τρόπος ελέγχου του πληθυσμού είναι η προσθήκη μερικών μικρόσωμων Synodontis (από Tanganyika προτείνω τα S.lucipinnis ή στο δικό σου μήκος και τα S.petricola).

kosmas
27-08-16, 13:51
Ο synodontis njassae δεν κανει την ιδια δουλεια για να ειμαι και πιο κοντα στην βιοτοπικη προσεγγιση?

Κωστας Malawi
27-08-16, 14:07
την κανει τη δουλεια αλλα ειναι αρκετα μεγαλυτερος σε μεγεθος..

Κλεόβουλος
27-08-16, 17:59
Βεβαίως την κάνει αλλά επειδή καλό είναι να μπουν σε ομάδα 5-7 ατόμων και γίνονται γύρω στα 20 εκ. τα συνοδόντις της Τανγκανίκα τα προτιμώ γιατί φτάνουν το πολύ τα 13εκ.
Ωστόσο να πω ότι όλα είναι και αρκετά δύσκολο να τα βρεις στην ελληνική αγορά. :(

Λάμπρος.Τ
27-08-16, 18:26
Άν τα βρείς... πες και σε εμένα. Γιατί όπως είπε και ο Κλεόβουλος και εγώ με τη γλύκα έμεινα....
Πολύ δύσκολα να βρεις.

Κλεόβουλος
27-08-16, 18:35
Θα προσπαθήσουμε για προπαραγγελία από Σεπτέμβρη.;)
Ένας φίλος πήρε από την Άβυσσο S.petricola και θα κάνουμε προσπάθεια αναπαραγωγής αλλά είναι ακόμη μικρά.
Επίσης έχω δει ότι ένας έφερε κάτι που το λέει S.multipunctata αλλά για υβρίδιο το κόβω και φοβάμαι ότι θα γίνει κάνα θηρίο 20+ εκ.

kosmas
27-08-16, 19:55
Σε μερικες ονομασιες των ψαριων τι σημαινει το ''sp.''? Ειναι καποιο χαρακτηριστικο?

Κλεόβουλος
27-08-16, 21:56
Σημαίνει ότι το συγκεκριμένο είδος δεν έχει περιγραφεί πλήρως και δεν έχει πάρει το τελικό του όνομα αλλά ανήκει στο γένος που κατονομάζεται.
Πχ. το Labidochromis sp. "Perlmutt" είναι ένα είδος του γένους Labidochromis και έχει το προσωρινό όνομα "Φίλντισι" ;)
Μπορεί να συναντήσεις και το "sp.afin" που σημαίνει όχι οριστικά ταξινομημένο.

kosmas
03-09-16, 14:02
Τι ειναι καλυτερο egg crate-dow ή τιποτα?

Λάμπρος.Τ
03-09-16, 14:47
Εγώ στο νέο στησιμο έβαλα eggcrate. Στο προηγούμενο που είχα dow είχαν ρημάξει το φελιζόλ ..οι ψάριδες.
Μπορείς να μην βάλεις και τίποτε....

kosmas
03-09-16, 15:31
Λαμπρο φαινεται το eggcrate στο σκαψιμο? Απο που το πηρες?

Λάμπρος.Τ
03-09-16, 15:42
Τίποτε δεν βλέπω εγώ.Το πήρα από τον Σπακούρη στον Πειραιά.

kosmas
09-09-16, 19:55
Καλησπερα σας! Εχω διαβασει εκατονταδες θεματα συνχομπιστων ''malawi'' και δεν εχω βρει καποιον με haps.Τι γινεται? Δεν υπαρχουν στην αγορα? - ειναι ιδιομορφα-ειναι δυσκολα-θελουν εμπειρια?
Εμενα που μου αρεσουν δεν μπορω να βρω να ασχοληθω?

Κλεόβουλος
09-09-16, 20:11
Πανέμορφα και τα haps και οι Αυλονάκαρες!
Διαφορετική συμπεριφορά από τα πετρόψαρα (mbuna), αρκετά μεγαλύτερα σαν τελικό μέγεθος, διαφορετικές ανάγκες σε aquascape, τα θηλυκά σχεδόν όλα είναι άχρωμα. Θέλει προσοχή στην επιλογή συνδυασμών και στην αγορά κυκλοφορούν άπειρα υβρίδια aulonocara http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=79778
Ποιά είδη σ' αρέσουν?

Κωστας Malawi
09-09-16, 20:16
δεν εχω βρει καποιον με haps.Τι γινεται?

εγω εχω βρε.πολυ σπανια στην αγορα ψαρια.τοσο σπανια που σκεφτομαι να ξαναγυρισω στα mbuna.
αδυνατώ να συμπληρωσω τα σωστα σε αριθμο χαρεμια και η τελευταία μου ελπιδα να κανω αυτο που θελω (σε αναμονη ενος μεγαλου ενυδρειου) ειναι μια προπαραγγελια με ολα τα ειδη:(

σε γενικες γραμμες αν βρεις αυτο που θες θεωρω οτι ειναι σχετικα ευκολοτερα απο τα mbuna..επισης θελουν παααρα πολυ χωρο τα περισσοτερα.

kosmas
10-09-16, 07:50
Απο haps μου αρεσουν καποια απο αυτες τις κατηγοριες: copadichromis,lethrinops,protomelas.Επισης μου αρεσουν αρκετα aulonocara(αρσενικα).
Η σκεψη μου ειναι να εβαζα ενα χαρεμι απο καθε κατηγορια.Συνολο 4 χαρεμια(16 ψαρια).

Κλεόβουλος
10-09-16, 08:56
Υπάρχουν αρκετά είδη απ' αυτές τις οικογένειες που 1.έρχονται αρκετά συχνά στην Ελλάδα ή μπορείς να φέρεις με παραγγελία 2.κάποια είναι σχετικά μικρόσωμα σαν τελικό μέγεθος και θα βολευτούν στο ενυδρείο σου 3. είναι συμβατά μεταξύ τους.
Απ' την άλλη 1.υπάρχουν οι δυσκολίες στην ανεύρεση κάποιων ειδών και δεν πρέπει να είσαι ανυπόμονος 2.θέλει προσοχή στην επιλογή γιατί κάποια είδη γίνονται πολύ μεγάλα 3.μόνο τα αρσενικά έχουν χρώμα.

kosmas
10-09-16, 09:05
Δεν βιαζομαι καθολου.Ειδες πως το παω σιγα σιγα.Δεν θα βαλω κατι πριν ρωτησω πρωτα εδω.Υπαρχει περιπτωση τα χαπς να υβριδιζουν?Δηλαδη ενα αρσενικο copadichromis με ενα θυληκο protomelas? Ενα χαρεμι αυλονοκαρα ταιριαζει με χαπς?Αν αντι για χαρεμι βαλω 2-3 αυλονακαρες αρσενικες μπορει να υβριδισουν με καποιο θυληκο χαπς?

Κλεόβουλος
10-09-16, 09:52
Μ' αρέσεις γιατί βλέπω ότι το πας μεθοδικά (μέχρι τώρα :D).
Ο υβριδισμός υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβεί ακόμη και μεταξύ πολύ διαφορετικών ειδών, ακόμη και από διαφορετικούς βιότοπους. Είναι ακόμα περισσότερο εύκολο να συμβεί με ψάρια που πιθανότατα έχουν κοινούς προγόνους ;)
Παίρνουμε τα μέτρα μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες (να μηδενίσουμε νομίζω δεν μπορούμε-υβριδισμός μπορεί να συμβεί και τυχαία πχ αν ζευγαρώνουν 2 είδη ταυτόχρονα σε μικρή απόσταση) πχ βάζουμε συγκάτοικους από διαφορετικές οικογένειες, διαφορετικό σωματότυπο και χρωματισμό, αρκετά θηλυκά για κάθε αρσενικό, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο χώρο/ενυδρείο κλπ
Τα μοναχικά αρσενικά δεν είναι καλή ιδέα.
Για τους λόγους που αναφέραμε κάποιοι εφαρμόζουν και τις "αμερικανιές" με τα μοναστηριακά all male ενυδρεία που τα θεωρώ αφύσικα ή απλά διακοσμητικά αντικείμενα.

kosmas
10-09-16, 10:21
εγω εχω βρε.πολυ σπανια στην αγορα ψαρια.τοσο σπανια που σκεφτομαι να ξαναγυρισω στα mbuna.

αμα το σκεφτεσαι εσυ με τετοια εμπειρια μηπως να παω κατευθειαν σε mbuna?
Μ' αρέσεις γιατί βλέπω ότι το πας μεθοδικά (μέχρι τώρα :D).
Ο υβριδισμός υπό προϋποθέσεις μπορεί να συμβεί ακόμη και μεταξύ πολύ διαφορετικών ειδών, ακόμη και από διαφορετικούς βιότοπους. Είναι ακόμα περισσότερο εύκολο να συμβεί με ψάρια που πιθανότατα έχουν κοινούς προγόνους ;)
Παίρνουμε τα μέτρα μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες (να μηδενίσουμε νομίζω δεν μπορούμε-υβριδισμός μπορεί να συμβεί και τυχαία πχ αν ζευγαρώνουν 2 είδη ταυτόχρονα σε μικρή απόσταση) πχ βάζουμε συγκάτοικους από διαφορετικές οικογένειες, διαφορετικό σωματότυπο και χρωματισμό, αρκετά θηλυκά για κάθε αρσενικό, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο χώρο/ενυδρείο κλπ
Τα μοναχικά αρσενικά δεν είναι καλή ιδέα.
Για τους λόγους που αναφέραμε κάποιοι εφαρμόζουν και τις "αμερικανιές" με τα μοναστηριακά all male ενυδρεία που τα θεωρώ αφύσικα ή απλά διακοσμητικά αντικείμενα.

Προσπαθω να ελαχιστοποιησω τα λαθη του αρχαριου γι'αυτο σας ζηταω συγνωμη για τις πολλες ερωτησεις μου.Τα πιο πολλα αρθρα που διαβασα,τις αυλονοκαρες τις ταιριαζουν με mbuna και οχι με haps.Αυτο ειναι το πιο σωστο?
Επισης ξαναγυρναω στην κουβεντα που ειχαμε για την ιχθυοφορτηση απο γεννες που προτεινατε ενα synodontis απο tanganika οτι θα κανει δουλεια.Ειδα βιντεο στο ytube να ρουφανε τα μωρα απο το στωμα απο τις κιχλιδες.Μηπως τρωνε τα παντα και δεν επιβιωνει τιποτα?

Κλεόβουλος
10-09-16, 12:01
Προσπαθω να ελαχιστοποιησω τα λαθη του αρχαριου γι'αυτο σας ζηταω συγνωμη για τις πολλες ερωτησεις μου.πολύ καλά κάνεις - όσο πιο πολλές ερωτήσεις από πριν, τόσο λιγότερα προβλήματα μετά ;)Τα πιο πολλα αρθρα που διαβασα,τις αυλονοκαρες τις ταιριαζουν με mbuna και οχι με haps.Αυτο ειναι το πιο σωστο? θα διαβάσεις και θ' ακούσεις πολλά...η δική μου γνώμη είναι ότι ψάρια που ζουν σε διαφορετικές ζώνες της λίμνης καλύτερα να μην τα μπερδεύουμε (δεν αναλύω περισσότερο εδώ)
Επισης ξαναγυρναω στην κουβεντα που ειχαμε για την ιχθυοφορτηση απο γεννες που προτεινατε ενα synodontis απο tanganika οτι θα κανει δουλεια.Ειδα βιντεο στο ytube να ρουφανε τα μωρα απο το στωμα απο τις κιχλιδες.Μηπως τρωνε τα παντα και δεν επιβιωνει τιποτα?
Οι κυνοδόντιδες έχουν για μεζέ τα μικρά ψαράκια και τα τρώνε όταν βρουν την ευκαιρία. Αν έχεις αρκετές κρυψώνες για τα μικρά όπου δεν μπορούν αυτοί να έχουν πρόσβαση, κάποια θα επιζήσουν. Δεν πειράζουν ενήλικα ή νεαρά ψάρια.

kosmas
10-09-16, 12:18
Ευχαριστω για την υπομονη.Οι αυλονοκαρες ζουν στην ιδια ζωνη με τα Haps?
Υποθετω πριν ξεκινησω το aquascape θα πρεπει να εχω καταληξει ετσι? Απ'οτι διαβασα τα mbuna θελουν αρκετες πετρες και κρυψωνες ενω τα haps λιγες πετρες και πιο πολυ ανεση και χωρο για κολυμπι

Κλεόβουλος
10-09-16, 13:29
Ευχαριστω για την υπομονη.έχω με όσους θέλουν να μάθουν και ακούν όσα λέμε :)Οι αυλονοκαρες ζουν στην ιδια ζωνη με τα Haps?*
Υποθετω πριν ξεκινησω το aquascape θα πρεπει να εχω καταληξει ετσι? Απ'οτι διαβασα τα mbuna θελουν αρκετες πετρες και κρυψωνες ενω τα haps λιγες πετρες και πιο πολυ ανεση και χωρο για κολυμπι έτσι. Αν δεις εικόνες απ' τη λίμνη θα καταλάβεις τι άνεση χρειάζονται.
* κάποια είδη ζουν πιο κοντά στα βράχια κι άλλα βασικά σε πιο ανοιχτά νερά αλλά τα επισκέπτονται για να βρουν τροφή (νεογέννητα mbuna).

Δες εδώ κάποια βιντεο από τη λίμνη http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=68888 και αν επισκεφτείς την έκθεση http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=92843
θα μπορέσεις να παρακολουθήσεις και τα πολύ ενδιαφέροντα που θα παρουσιάσουμε εκεί ;)

Λάμπρος.Τ
10-09-16, 14:36
* κάποια είδη ζουν πιο κοντά στα βράχια κι άλλα βασικά σε πιο ανοιχτά νερά αλλά τα επισκέπτονται για να βρουν τροφή (νεογέννητα mbuna).

Δες εδώ κάποια βιντεο από τη λίμνη http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=68888 και αν επισκεφτείς την έκθεση http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=92843
θα μπορέσεις να παρακολουθήσεις και τα πολύ ενδιαφέροντα που θα παρουσιάσουμε εκεί ;)

Άμα κατέβεις να τα παρουσιάσεις εσύ στην έκθεση, μπορεί και να αναβάλω το ταξίδι..
:)

kosmas
09-10-16, 11:19
Καλημερα σας! Καιρος ειναι να καταληξουμε σε ψαρακια απο τωρα για να αρχισω το ψαξιμο.Μου αρεσουν αρκετα και μερικα ειναι κοινα και ευκολα να τα βρει καποιος,αλλα θα προτιμουσα να εχω κατι πιο διαφορετικο για να προωθησω και αλλα ειδη.5 ψαρακια σας βαζω ενα απο καθε ειδος,να μου πειτε αν μπορει να γινει καποιος συνδιασμος απο αυτα.
1.labeotropheus trewasae
2.labidochromis sp. hongi
3.melanochromis auratus
4.metriaclima esterae(blue)
5.pseudotropheus flavus

Κλεόβουλος
09-10-16, 20:24
Αν επιλέξεις "ζόρικα" είδη ένας συνδυασμός εφικτός είναι
Labeotropheus trewavasae + Melanochromis auratus + Metriaclima estherae
από 1 αρσ. + 4 θηλ. τουλάχιστον.
Λίγο πιο "ήρεμος" συνδυασμός είναι
Labidochromis sp."Hongi" + Chindongo flavus (πρώην Pseudotropheus) + αντί για Μ.estherae θα πρότεινα Metriaclima callainos
από 1 αρσ.+ 3 θηλ. τουλάχιστον.

kosmas
09-10-16, 20:34
Το ''ζορικα'' που παει? Θα με ταλαιπωρησουν?
Αν παω στην δευτερη επιλογη-επειδη ειδα οτι μου αλλαξες το ονομα στα flavus,μπορω αντι για metriaclima να βαλω pseudotropheus saulosi?

Κλεόβουλος
09-10-16, 20:43
Το ''ζορικα'' που παει? Θα με ταλαιπωρησουν?
Είναι αρκετά "επιθετικά" είδη και τα 3 και αρκετά κυριαρχικά και απέναντι σε άλλα είδη και απέναντι στα θηλυκά τους ή σε υπεράριθμα αρσενικά. Έβαλα και την επισήμανση γαι τουλάχιστον 4 θηλ.
Αν παω στην δευτερη επιλογη-επειδη ειδα οτι μου αλλαξες το ονομα στα flavus,μπορω αντι για metriaclima να βαλω pseudotropheus saulosi?
Στον δεύτερο συνδυασμό δεν ταιριαζουν τα Chindongo saulosi (επίσης πρώην Ps.) γιατί τα αρσενικά έχουν παρόμοια γράμμωση/χρωματισμό με τα χόνγκι και τα θηλυκά αρκετά παρόμοια με τα άλλα.

kosmas
09-10-16, 21:00
Τα cailanos απο φωτο μου φαινονται αχρωμα.
Χρωματικα πιο ωραια ειναι η ζορικη επιλογη.Βεβαια ειναι και τι μπορω να βρω.
Το 123 δεν ταιριαζουν σαν επιλογη?

Κλεόβουλος
10-10-16, 07:21
Τα cailanos απο φωτο μου φαινονται αχρωμα.
κάνεις λάθος :) έχει κάτι φίλοι εδώ από δικά μου και είναι τούμπανο
Χρωματικα πιο ωραια ειναι η ζορικη επιλογη.Βεβαια ειναι και τι μπορω να βρω.
Το 123 δεν ταιριαζουν σαν επιλογη?
Οι συνδυασμοί που σου πρότεινα είναι με είδη σχετικά ισοδύναμα.
Έτσι αποφεύγεις κάποιο να επιβληθεί στα υπόλοιπα.
Στο 1+2+3 τα χόνγκι θα είναι τελευταία ιεραρχικά και ίσως να μη δείχνουν τα ωραία τους χρώματα ;) Υβριδισμοί πάντως πολύ δύσκολα θα γίνουν.

Nikos3
10-10-16, 07:29
Το IODOTROPHEUS SPRENGERAE MAKOKOLA RED δεν κολλάει; Και είναι φουλ κόκκινο.

https://www.youtube.com/watch?v=U0v7D5kixDE

Κλεόβουλος
10-10-16, 07:32
Το IODOTROPHEUS SPRENGERAE MAKOKOLA RED δεν κολλάει; Και είναι φουλ κόκκινο.

Το βρήκες πουθενά αυτό? :rolleyes:

Nikos3
10-10-16, 07:35
Μόνο στο youtube αλλά αυτός που έχει ανεβάσει το βίντεο, πουλάει κιόλας...

Κλεόβουλος
10-10-16, 07:38
πουλάει κιόλας...
στην Πολωνία :D

kosmas
10-10-16, 07:46
Μια ακομα επιλογη? Τα saulosi με ποια αλλα απο τα παραπανω θα τα βαζατε?

Nikos3
10-10-16, 08:07
στην Πολωνία :D

Κλεόβουλε τα κόβεις για υβρίδια; Πως γίνεται τόσο όμορφα να μην είναι διαδεδομένα παντού;;Φαντάζομαι θα μπορεί να γίνει αποστολή με κάποιο courier.....

Κλεόβουλος
10-10-16, 08:19
Δεν είναι υβρίδια. Είναι επιλεκτική αναπαραγωγή από μια γεωγραφική ποικιλία που έχει έτσι κι αλλιώς έντονα χρώματα.
Υπάρχουν πολλές δυσκολίες για να φέρεις ψάρια από ΄κει. Αν βρεις άκρη εσύ ή κάποιος άλλος ας μας πει ;)

Κλεόβουλος
10-10-16, 08:21
Μια ακομα επιλογη? Τα saulosi με ποια αλλα απο τα παραπανω θα τα βαζατε?
Με κανένα από τα παραπάνω.

kosmas
10-10-16, 08:40
Ταιριαζουν με κατι αλλο ή πανε μονο μονα τους?

Κλεόβουλος
10-10-16, 11:55
Δίπλα είσαι. Για πέρνα από την έκθεση ( http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=92843 ) φορώντας το μπλουζάκι του GAB και η ομάδα του αφρικάνικου ενυδρείου θα σε ενημερώσει αναλυτικά από κοντά ;)

kosmas
10-10-16, 12:46
Φυσικα και θα παω στην εκθεση και σιγουρα τα παιδια εκει θα βοηθησουν.Παντα ομως εχει σημασια και η γνωμη του δασκαλου:p

Λάμπρος.Τ
10-10-16, 13:18
Φυσικα και θα παω στην εκθεση και σιγουρα τα παιδια εκει θα βοηθησουν.Παντα ομως εχει σημασια και η γνωμη του δασκαλου:p

Κοσμά έλα από εκεί. Βάλε και την μπλούζα του GAB και μην φοβάσαι τίποτε. Θα είναι και οι "μαθητές" του Δάσκαλου εκεί ο Κώστας και άλλοι...

Κλεόβουλος
10-10-16, 13:20
Τα saulosi άνετα μπορούν να συγκατοικήσουν πχ με
Labidochromis caeruleus
L.sp. "hongi"
L.textilis
L.sp."Perlmutt"
Metriaclima callainos
Iodotropheus sprengerae
Pseudotropheus sp. "acei"
και υπάρχουν κι άλλοι συνδυασμοί για περισσότερο έμπειρους όμως.

*περιμένω φωτο όλης της αφρικάνικης παρέας από την έκθεση
με μπλουζάκια του GAB :)
αλλιώς θα μεταναστεύσω στους δίσκους :grin:

Τάκης
10-10-16, 13:26
αλλιώς θα μεταναστεύσω στους δίσκους :grin:
Ελα στα χρυσόψαρα να κάνουμε παρέα :D
Στους δίσκους θα τσακώνεσαι με τον στεκουράτο :smt084

Κλεόβουλος
10-10-16, 13:28
Στους δίσκους θα τσακώνεσαι με τον στεκουράτο :smt084
ένας απ' τους λόγους που το σκέφτομαι......για να τον τσακίσω :smt021 :D:D

kosmas
10-10-16, 13:57
Θα ερθω δασκαλε! Δεν σ'αφηνω να περασεις αυτο το μαρτυριο:D

kosmas
11-10-16, 11:54
Καλημερα σας! Εχω μια απορια για την κεφαλη απο το aquanova nfc1500.Αυτο που πηρα εχει τα 2 μπλε βανακια ξεχωριστα.Σε κατι βιντεο που ειχα δει review αλλα και σε φωτογραφιες εχει συστημα με τα βανακια μαζι οπως στο fluval.Τα δικα σας πως ειναι?

stanisalus18
11-10-16, 12:06
Αυτό με τα μπλε είναι από τα νέα μοντέλα. Το λέει η φωτογραφία που έβαλες εδώ. Είναι στα Πολωνικά βεβαία άλλα υπάρχει το Google Translate :D Με επιφύλαξη το λέω μιας και δεν τα έχω αυτά τα φίλτρα.

kosmas
11-10-16, 12:17
Ευχαριστω φιλε μου! Απλος μου φανηκε πιο παλιο συστημα αυτο με τα ξεχωριστα βανακια.Το παλιο δεν ηταν πιο ευκολο στην χρηση?

Κλεόβουλος
11-10-16, 12:37
Δεν ξέρω ποιό είναι το πιο καινούργιο σύστημα αλλά είναι διαφορετικό από μοντέλο σε μοντέλο http://www.novaeuro.com/?a=produkty&idkat=4&idpodkat=14

kosmas
11-10-16, 12:46
Ενα προβλημα που εχει αναφερθει παλιοτερα στα βανακια απο τον Κλεοβουλο και τον Κωστα και μια πατεντα που κανανε για πια βανακια ηταν? Τα ξεχωριστα μπλε ή το συστημα?

Κλεόβουλος
11-10-16, 12:48
Σε μένα ήταν τα μπλε (στο 1500).

kosmas
11-10-16, 12:51
Και εγω αυτο πηρα.Να αλλαξω απο τωρα κατι ή να περιμενω να χαλασει πρωτα?

Κλεόβουλος
11-10-16, 13:02
Αντιγράφω κι εδώ τι είχα γράψει:
Για τα λεφτά του το θεωρώ καλό. Αθόρυβο και με καλή ροή. Τα βανάκια του όμως χρειάστηκε, με τη βοήθεια φίλου, να τα ανοίξουμε και να τροχίσουμε/λειάνουμε το πλαστικό στο σημείο που μπαίνει η φλάντζα γιατί την έτρωγε με το άνοιγμα-κλείσιμο. Η μανίσια φλάντζα αλλάχτηκε με καλύτερης ποιότητας.
Θα άλλαζα οπωσδήποτε τα φλαντζάκια που έχουν οι βάνες. Είναι πάμφθηνες και θα βρεις εύκολα ποιοτικές σε αντίστοιχο μαγαζί. Έλεγξε με το δάκτυλο το εσωτερικό του βανακίου στα σημεία που εφάπτεται/τρίβεται η φλάντζα όπως το ανοιγοκλείνεις και αν έχει μικρές αιχμηρές προεξοχές λείανες τες με ψιλή λίμα (προσεκτικά όμως να μη το φας πολύ).
*αυτά έχουν τα κινέζικα :confused:

Κωστας Malawi
11-10-16, 14:21
κι εμενα τα μπλε ειναι.αλλαγη o-ring αμεσως γιατι το αποτελεσμα ειναι σιγουρο..

kosmas
11-10-16, 14:50
Ευχαριστω! Κωστα επειδη ειμαστε γειτονακια βρηκες ο-ring καπου κοντα μας?

Κωστας Malawi
11-10-16, 15:00
Οχι.μου τα ειχε φερει ενας φιλος εμενα.λογικα σπυρου πατση θα βρεις ομως.

kosmas
26-10-16, 19:46
Επιτελους μολις παρελαβα.Σιγουρα θα εχω γεματο 3μερο

Lth1
26-10-16, 20:30
Αντε καλογεμιστο φιλε μου... :D

kosmas
29-10-16, 10:57
Αντε καλογεμιστο φιλε μου... :D

Ευχαριστω πολυ!

kosmas
29-10-16, 11:03
Καλημερα σας! Ηθελα να ευχαριστησω το φιλαρακι μας ''kostasgr'' τον Κωστα που παρατησε την οικογενεια του χτες ημερα γιορτης και ηρθε και μου εστησε το ενυδρειο μου μονος του.Εγω μονο κρατουσα.
Χιλια ευχαριστω και καλοριζικος επισης στην αφρικανικη οικογενεια του GAB

Κλεόβουλος
29-10-16, 11:12
Μπράβο παιδιά! Μπράβο στον Κώστα!
Εμείς θα βοηθάμε από μακρυά :)

stanisalus18
29-10-16, 23:32
Ωραίος ο Κώστας, μπράβο παιδιά. Με το καλό να ξεκινήσει το ενυδρειακι :D

KostasGR
30-10-16, 11:56
Πάμε γερά! Καλογέμιστο

kosmas
30-10-16, 12:16
Καλυμερα σας! Σημερα εβαψα την πλατη,καθαρισα πετρες και αμμο και τωρα κανω δοκιμες για το νταμαρι μου
Σας αρεσει καπως ετσι?

pas4
30-10-16, 13:38
Με το καλό και ψαρομένο! Οι πέτρες μου αρέσουν, ίσως θα μπορούσες να βάλεις και καμιά μεγαλύτερη στη βάση, για να γίνουν καλύτερες κρυψώνες και βάλτες όσο γίνεται με μια τυχαία σειρά, ώστε να μοιάζει πιο πολύ φυσικό. Επίσης δικιά μου γνώμη, θα προτημούσα το βάψιμο της πλάτης να ήταν με μπλε χρώμα ώστε να δώσει βάθος στο ενυδρείο σου. Από ψαροσύνθεση πού κατέληξες;

kosmas
30-10-16, 14:07
Eυχαριστω φιλε μου! Τις πετρες τις εχω παρει απο παραλια στο χωριο μου καιρο τωρα.Με αυτες πρεπει να φτιαξω κατι.Το αλλο καλοκαιρι που θα ξαναπαω θα φροντισω να παρω πιο μεγαλες και να κανω μια αλλαγη.Ψαρακια σιγουρα mbuna θα ειναι 3 χαρεμια.Τωρα τι ακριβως παιζει ακομα

pas4
30-10-16, 14:55
Καλή αρχή λοιπόν και καλό στρώσιμο! Έχουν ειπωθεί ωραίοι συνδυασμοί από τα παιδιά...να διαβάσεις και να έρθεις να γράψεις απορίες, ώστε αν μπορούμε να βοηθήσουμε.

kosmas
30-10-16, 15:05
Εγω ξερω τι θελω! Τα παιδια ομως τωρα μου τα εχουν γυρισει λιγακι και δεν μπορω να μην τα λαβω υπ'οψιν

kosmas
30-10-16, 21:32
Για δειτε ,ετσι ειναι καλυτερα? Αφαιρεσα τις πιο μικρες πετρες και μεγαλωσα τις κρυψωνες

pas4
31-10-16, 00:50
Μου φαίνονται πολύ λίγες...νομίζω πως έχεις να πειραματισθείς και άλλο. Βάλε και τις μικρές και απλά άφησέ τες τυχαία όπως σου έρθουν....αλλά καλύτερα να το κάνεις μεσα στο ενυδρείο. Σίγουρα θα αλλάξεις πολλές φορές το στήσιμο...όπως όλοι μας ;)

Selemeles
31-10-16, 00:58
Το πρόβλημα που συνάντησα εγώ ειναι οτι όταν βρήκα το στήσιμο που με άρεσε και πήγα να τις κολλήσω δεν καθόταν, οποτε άλλαξε στην πορεία!

kosmas
01-11-16, 08:45
και απο μεσα διαφορετικο

KostasGR
01-11-16, 09:53
Αυτό θα πει νταμάρι!

Ωραίο.

pas4
04-11-16, 15:46
Από μέσα που λες και εσύ.... μου αρέσει περισσότερο!

kosmas
06-11-16, 10:36
Καλημερα παιδια! Δεν υπολογισα σωστα την αμμο και μου επεσε παρα πολυ.Δεν ξερω αν μπορειτε να καταλαβετε απο τις φωτο γιατι ειναι θολο το νερο.Ειναι περιπου 7 εκατοστα και εχει καλυψει την πρωτη στρωση απο τις πετρες και τις κρυψωνες.Να μην κανω τιποτα και να αφησω τα ψαρια να κανουν τα σκαψιματα ή να βγαλω λιγη?

Undertaker
06-11-16, 10:48
Άστο όπως είναι θα σου έλεγα. Τα ψάρια θα εμφανισουν κάποιες απο τις κατω πέτρες θα φτιάξουν βουναλάκι κτλ και θα εχεις ένα ωραίο, φυσικό αποτέλεσμα. Αν στην πορεία σε.χαλαει κάτι, βγάζεις λίγη άμμο με το λάστιχο αλλαγής.

tsantos
06-11-16, 10:50
Θα λεγα να βγαλεις λιγη αν και μου αρεσει σαν εικονα!
Οταν θα μπουν βεβαια τα ψαρια και αρχισουν να σκαβουν θα σου μπαζωσουν αλλα σημεια με τοση αμμο και ισως κρυψουν αλλες πετρες που σου αρεσουν.

kosmas
06-11-16, 11:18
Μαλλον θα την αφησω να σκαψουν τα ψαρια και καθε φορα που γινεται βουναλακι σε καποιο σημειο θα το τραβαω με το λαστιχο αλλαγης μεχρι να φτασει σε ικανοποιητικο επιπεδο

stanisalus18
06-11-16, 13:59
Εγώ θα σου έλεγα να αφαιρέσεις λίγη άμμο πάντως. Με το καλό :D

DEXFISH
06-11-16, 17:47
Εγώ πάλι θα σου έλεγα να προσθέσεις καμιά μεγάλη πέτρα. Αλλά πιστεύω ότι τελικά τα μπούνα δεν χρειάζονται υπερβολική άμμο. Σε κοχυλόψαρα π.χ. θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμη.

kosmas
07-11-16, 08:47
Καλημερα και σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.Αφαιρεσα λοιπον αρκετη ποσοτητα αμμου ωστε να φανουν οι κρυψωνες και το αρχικο μου στησιμο.Εχει μπει ηδη μπολι απο φιλο μου και περιμενω τωρα τις μετρησεις μου ωστε να μπουν τα πρωτα ψαρακια.

kosmas
09-11-16, 12:19
Μπηκαν τα πρωτα lab.hongi και ps.blue lips.Μωρα βεβαια και 1η μερα γ'αυτο λιγο ατονα

KostasGR
09-11-16, 12:21
Καλώς τα δέχτηκες!

Κλεόβουλος
09-11-16, 12:50
Καλοτάξιδα!:)

kosmas
09-11-16, 12:55
Ευχαριστω Κωστα! ευχαριστω Κλεοβουλε!
Το eggspot ειναι δειγμα αρσενικοτητας ή δεν παιζει ρολο?

Κλεόβουλος
11-11-16, 08:56
Το eggspot ειναι δειγμα αρσενικοτητας ή δεν παιζει ρολο?
Ένδειξη είναι αλλά όχι απόδειξη.
Και θηλυκά έχουν eggspots αλλά συνήθως είναι λιγότερα, μικρότερα και λιγότερο εμφανή. Υπάρχουν όμως και αρσενικά χωρίς ή με αντίστοιχα των θηλυκών.

KostasGR
15-11-16, 17:46
Ρίξε καμιά φωτογραφία Κοσμά να απολαύσουμε τα μωρά σου!

kosmas
17-11-16, 09:57
Καλημερα σας! Τα τελευταια μου ψαρακια για να κλεισει η ψαροσυνθεση μου ειχαν το χαδι του δασκαλου μας και ηρθαν απο το Σουφλι ταξιδευοντας 14 ωρες.
Ευχαριστω πολυ τον Κλεοβουλο για την αψογη αποστολη που εκανε,θα την ζηλευαν επαγγελματιες και πιο πολυ για την εμπιστοσυνη που μου εδειξε να φιλοξενω τα ψαρακια που μεγαλωσε.

surtugal
17-11-16, 10:11
Πανέμορφα να τα χαίρεσαι!

Κλεόβουλος
17-11-16, 10:13
Ξεθάρρεψαν κιόλας? :)
Να τα χαρείς φίλε!

kosmas
17-11-16, 10:32
Ευχαριστω φιλε Χρηστο!

Ευχαριστω Κλεοβουλε! Ενα μυστηριο πραγμα-οσο ειχα τα φωτα κλειστα ηταν κρυμμενα.Μολις τα ανοιξα βγηκαν εξω αμεσως και αρχισαν τις εξερευνησεις.Εριξα σημερα 2 -3 φυλλαρακια φαι και μεχρι να τα μουλιασω μου τα ειχαν αρπαξει

Κλεόβουλος
17-11-16, 10:42
:p ήταν σε νηστεία 2 μέρες για το ταξίδι.

KostasGR
17-11-16, 10:57
Λες και το είχα μυριστεί ότι κάτι νέο παίζει και ζήτησα φωτό για τον λαό :P

Καλώς τα δέχτηκες, να τα δεις όπως επιθυμείς :P

kosmas
17-11-16, 11:30
Τα williamsi που εχω και τα 4 εχουν πρηστει οι κοιλιες τους.Ειναι απο το φαι? ή να ανυσηχω?

Κλεόβουλος
17-11-16, 11:39
τι τροφές δίνεις, πόσες φορές και τι ποσότητα?

kosmas
17-11-16, 12:10
ocean nutr. vegi flaces και tropical malawi flaces.Εχω δωσει και tropical algae πελλετ αλλα δεν την τρωνε.2 φορες την μερα,πολυ λιγο,την τρωνε σε 1-2 λεπτα.Τα williamsi τρωνε απο το χερι μου-πολυ λαιμαργα και οτι περισεψει πηγαινει στα υπολοιπα

Κλεόβουλος
17-11-16, 12:23
Το πρήξιμο που βλέπω δεν μ' αρέσει κι εγώ θα τα έβαζα καραντίνα για να πω την αλήθεια.
Έβαλες και τα ψάρια μου μέσα :confused:
Τι να προτείνω τώρα?
Έχεις βοηθητικό ενυδρείο ή έστω ένα πλαστικό δοχείο για να τα χωρίσεις?

kosmas
17-11-16, 12:37
Εχω αλλα αν ηταν κατι κακο και τα 4 μαζι γινεται?

Κλεόβουλος
17-11-16, 12:48
Γίνεται.
Άντε τώρα να τα πιάσεις και να τα κάνεις θεραπεία.
Μπορεί να είναι μόνο δυσκοιλιότητα αλλά δεν θα το ρισκάριζα χωρίς να κάνω κάτι. Προτείνω λοιπόν καραντίνα και αγωγή http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=71611

Για τροφές να προτιμάς σε μορφή πέλετ (δεν αναλύω εδώ τους λόγους).
Ψάξε να βρεις New Life Spectrum http://www.nlspectrum.co.uk/range/Freshwater

egeorgiou
17-11-16, 12:50
Τι να προτείνω τώρα?

Νηστεία.
+ epsom salt

kosmas
17-11-16, 13:24
Εχω διαβασει για ποιους λογους ειναι καλυτερο το πελετ.Απο εκει που τα πηρα μου προτειναν φλεικς επειδη ειναι μικρα ακομα και να βαζω τα δαχτυλα μεσα στο νερο και να τα τριβω λιγο για να μην παιρνουν την τροφη απο την επιφανεια.Να παω σε καραντινα ή να κανω flagyl στην τροφη για ολα.Τρωνε τα ψαρακια κανονικα και δειχνουν υγειεστατα. Υποθετω οτι ετσι τα αγορασα?Μια βδομαδα τα εχω μονο
Μηπως να βαλω τα callainos στην καραντινα για να κανω θεραπεια σε ολο το ενυδρειο?

Κλεόβουλος
17-11-16, 13:29
Ξεκίνα απ΄αυτό και βλέπουμε (από το άρθρο του λινκ):
1. Αν το ψάρι τρώει ακόμη, τότε μπορούμε να το ταΐσουμε αρακά αχνισμένο και ξεφλουδισμένο, σε μικρή πάντα ποσότητα (φροντίζοντας να απομακρύνουμε ότι περισσεύει) σε συνδυασμό με μια θεραπεία με Epsom Salts (επταϋδρικό Θειικό Μαγνήσιο MgSO4*7H2O που προέρχεται από τον φυσικό Κιζερίτη και είναι πλήρως διαλυτό στο νερό. Το βρίσκουμε σε μαγαζιά με χημικά ή φαρμακεία). Epsom ρίχνουμε διαλυμένο σε νερό, μέρα παρά μέρα 1 κουτ. γλυκού ανά 25 λίτρα για 4-5 μέρες και μετά από μια αλλαγή νερού (βλέπε σημ. στο τέλος του άρθρου). Παρακολούθηση αν πρέπει να αλλάξουμε θεραπεία.
Εναλλακτικά στα παραπάνω (ή ακόμη και σαν πρόληψη όταν υπάρχουν υπόνοιες για μόλυνση από εσωτερικά παράσιτα, Hexamita κλπ) έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική η χορήγηση epsom salts με την τροφή. Φτιάχνουμε ένα διάλυμα 3% epsom salts διαλύοντας καλά 15 γραμ. σε μισό λίτρο νερό (καλύτερα απεσταγμένο) και με μια πιπέτα εμποτίζουμε την τροφή(καλύτερα φυτική σε πέλετ). Ταΐζουμε 2 φορές τη μέρα για τουλάχιστον 5 μέρες.

kosmas
17-11-16, 13:47
Κλεοβουλε για να μην κανω καμμια πατατα-θα κανω μια αλλαγη νερου και θα βαλω 16 κουταλακια γλυκου epsom salts(400 lt).Αυτο με την τροφη το κανω ταυτοχρονα ή ή το ενα ή το αλλο?

Κλεόβουλος
17-11-16, 14:01
Κάντα και τα 2 ταυτόχρονα. Δεν θα πάθουν τίποτα πέρα από ένα κόψιμο :)
Κουταλάκια λιγότερα (ανάλογα τα καθαρά λίτρα νερού).
Παρακολούθηση και σε 5 μέρες αν δεν δεις βελτίωση θα πας για Flagyl.
Μας ενημερώνεις.

kosmas
17-11-16, 22:43
Δεν εχουν τιποτα τα ψαρακια.Τωρα πηγα σπιτι και ειναι ξεπρισμενα.Απο το φαγητο ειναι.Σας ειπα ειναι λαιμαργα.Προσπαθω να τα ξεγελασω ριχνοντας φαι στις δυο αντιθετες γωνιες του ενυδρειου μπας και προλαβουν να φανε τα αλλα.Βαζω το χερι μεσα και με δαγκωνουν.Λεω να κανω 2 μερες νηστεια.Δειτε τωρινες φωτο(συγνωμη για την ποιοτητα φαινεται η διαφορα της κοιλιας απο τις χτεσινες)

Κλεόβουλος
18-11-16, 08:57
Αμάν ρε φίλε μας κοψοχόλιασες :p
Ρεβύθια τα είχες δώσει?
Μείωσε την ποσότητα τροφής. Και μια μέρα τη βδομάδα νηστεία.

tsantos
18-11-16, 09:07
Στην αρχη τρομαξα,επιδημια επεσε???
Μπραβο Κοσμα να τα χαιρεσε!!!

kosmas
18-11-16, 09:28
Ευχαριστω πολυ φιλε tsantos!

Δασκαλε και αυτο στα πλαισια της εκπαιδευσης ειναι.Εμαθα κατι παραπανω(μακρυα απο ολους μας).Εγω εχασα χτες 10 χρονια απο την ζωη μου μεχρι να παω σπιτι:)

Κλεόβουλος
18-11-16, 09:31
:p είσαι επιμελής όμως και θα πάρεις σύντομα πτυχίο!

kosmas
22-11-16, 12:08
Καλημερα σας! 2-3 callainos εχουν αρχισει να ξυνονται στην αμμο.Δηλαδη οταν κολυμπανε χαμηλα γυρνανε το σωμα τους ακουμπανε την αμμο και συνεχιζουν κανονικα.Αυτο δεν το εχω δει σε αλλα ψαρια.
Διαβασα και στο θεμα του Λαμπρου οτι μπορει να ειναι παρασιτο ή οριοθετηση της περιοχης.Να κανω κατι προληπτικα?

Κλεόβουλος
22-11-16, 13:21
Δεν είναι κάτι ανησυχητικό.
Μπορεί να είναι απλά οριοθέτηση περιοχών.
Σε ψάρια που έχουν αλλάξει προσφάτως περιβάλλον και έχουν ταλαιπωρηθεί υπάρχει περίπτωση να βρουν ευκαιρία να αναπτυχθούν εξωτερικά παράσιτα (σε σημεία που έχει φύγει η προστατευτική βλέννη). Σε σωστές συνθήκες το ξεπερνάνε εύκολα.
Μια μικρή δόση αλάτι διεγείρει/αυξάνει την παραγωγή αυτής της βλέννης.

kosmas
22-11-16, 13:37
Αν το αλατι ειναι αθωο,δεν χανω τιποτα να ριξω λιγο.Ποσο μου προτεινεις?

KostasGR
22-11-16, 13:43
Έχω να σου δώσω Stress Guard αν θέλεις

Κλεόβουλος
22-11-16, 14:29
2-3γρ ανά λίτρο νερού πολύ καλά διαλυμένο.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8221

tsantos
22-11-16, 14:38
τυροκομικο αλατι οχι αυτο που τρωμε γιατι εχει προσθετα και ιωδιο

kosmas
22-11-16, 14:51
Ευχαριστω Κωστα! Δεν το ξερω αυτο το προιον για σρες ειναι?

Ευχαριστω Κλεο! Με εναν προχειρο υπολογισμο θελω γυρω στο κιλο ετσι?

KostasGR
22-11-16, 15:09
Βοηθά στην ανάπλαση της βλέννας.

http://www.seachem.com/stressguard.php

kosmas
03-12-16, 10:14
Καλημερα σας! Αυτα τα williamsi οταν ταιζω 1 φορα ειναι ξεπρισμενα.Εχω βρει τον ρυθμο τους.1 φορα μια μερα 2 φορες την επομενη......μερα παρα μερα.Αν ξεχαστω και ταισω 2 μερες απο 2 φορες συνεχομενα πριζονται και ξεπριζονται την επομενη.Να κανω μια χαζη ερωτηση? Επειδη οπως ανεφερα ειναι τρομερα λαιμαργα δεν προλαβαινει η τροφη(σε ολες τις μορφες) να βυθιστει και την αρπαζουν απο την επιφανεια-δεν προλαβαινω να βαλω τα δαχτυλα μεσα μου την αρπαζουν απο το χερι μηπως παιρνουν αερα μαζι με την τροφη και πριζονται?
Το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν ειναι αρρωστα.Εχουν τρομερη ενεργεια,δεν τα εχω δει ποτε στην αμμο και ποτε κρυμμενα,κολυμπανε ολη μερα σε ολο το ενυδρειο.Καμμια σχεση με τα υπολοιπα ψαρακια.
Απλος ειναι κριμα να καταδικαζω και τα υπολοιπα σε ταισμα 1 φορα ή στην καλυτερη 2 πανω στην αναπτυξη τους

Κλεόβουλος
03-12-16, 10:48
Κάνε το εξής κόλπο: πάρε ταμπλέτες σαν κι αυτήν http://www.tropical.pl/en/products/aquarium/foods/premium-line/universal-foods/3-algae-tablets-a/
πίεσε τες πάνω στο τζάμι και άφησε τα να φάνε.
Θα διαπιστώσεις αν το πρήξιμο οφείλεται στον αέρα αλλά θα τους ξαναθυμίσεις και τον φυσικό τρόπο πρόσληψης τροφής ;)

kosmas
03-12-16, 10:55
Α Ωραια! Τις εχω αυτες τις ταμπλετες-δεν τις εχω ανοιξει ακομα.
Οι ασπρες πετρουλες μου εχουν γινει καφε απο την αλγη και ειναι απαισιες.Αυριο στην συντηρηση να κατσω να τις τριψω ή δεν εχει νοημα?

Κλεόβουλος
03-12-16, 11:02
πέτρες θα τρίψεις!!!?? ματαιότης ματαιοτήτων :D
άφησε τες να πάρουν φυσικό χρώμα

kosmas
03-12-16, 11:18
Ευχαριστω Κλεο! Κατι τελευταιο.Τα callainos ειναι τωρα σε ηλικια ζευγαρωματος ή ειναι μικρα?

Κλεόβουλος
03-12-16, 12:04
Έτοιμα είναι ;)
Άντε βάλε και κάνα βίντεο να χαζεύουμε.....

kosmas
06-12-16, 09:47
Αφου το ζητησε ο Δασκαλος:p Συγνωμη για την ποιοτητα και το τρεμουλο-απο κινητο ειναι
https://www.youtube.com/watch?v=0wLE-TH_hxA&feature=youtu.be

Κλεόβουλος
06-12-16, 09:58
Μια χαρά τα βλέπω Κοσμά :) και τα "γαλανά" μου φαίνεται κλέβουν την παράσταση.
Βλέπω και 4ο είδος? καιρός να συμπληρώσεις κανονική παρουσίαση ;) http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=42399