Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Tαιριαζουν?

mobar78
13-05-16, 14:27
Καλησπέρα παιδια.. εχω κανει μια λιστα με καποια ψαρακια. θα ηθελα να μου πείτε αν αυτα τα ψαρακια ταιριαζουν μεταξύ τους και απο ποσα να παραγγείλω. το ενυδρειο ειναι 100*50*40 και θα εχει και καποια φυτα (ευελπιστω να γίνουν πολλα τα φυτα) τα ψαρακια ειναι τα πιο κατω..

Platy Bubble Bee
Platy Astd 3,5-4cm
Platy Half Black / Panda
Pseudotropheus Demasoni 2-3cm
Shrimp Red Cherry
Zebra Danio Pink 4- 5 cm
Xiphophorus Helleri Mixed
Papiliochromis Ramirezi German Blue 3- 4 cm
Molly Black
Molly Yellow
Gourami Blood Red Dwarf Male
Gourami Cobalt Blue
Gourami Dwarf Colisa Royal Red
Gourami Dwarf female
Gourami Pearl 5 – 6 cm
Ancistrus sp

Φυσικα και δεν σκοπεύω να τα βάλω όλα. ειναι παραπολιτικά.. θελω όμως να βαλω σίγουρα τα gourami και τις γαριδουλες. τι αλλα ταιριαζουν? δεν θελω ουτε να σφαχτουν αλλα ούτε και να γίνουν σνακ το ένα στο άλλο. pleaseeee φιλοι μου βοηθήστε με!!

Λάμπρος.Τ
13-05-16, 15:28
Συγνώμη αλλά μπορω να σου κάνω μια ερώτηση?
Έχεις καταλήξει στο τι θέλεις να στήσεις ???:confused:

Κοινωνικό με ζωοτόκα, Αφρικάνικο, Αμερικάνικο, ..... Τι ακριβώς ?

Γιατί βλέπω ότι στα ψάρια που έχεις επιλέξει υπάρχουν από κιχλίδες Αφρικής (Malawi - Demasoni) μέχρι Αμερικάνικα ζωοτόκα, Αυστραλιανά κτλ...

Μήπως θα ήταν προτιμότερο να καθήσεις να σκεφτείς τι είναι αυτό που θέλεις να στήσεις ? Ποιά Ηπειρο, κτλ... και μετά πολύ εύκολα μπορείς να βρείς τα ψάρια ή τους άλλους ζωντανούς οργανισμούς που ζουν σε αυτό το βιότοπο?
Επίσης πρέπει να δεις τι συνθήκες έχει ο κάθε βιότοπος (Ph νερού, σκληρότητες, θερμοκρασίες, κτλ..).

Όλα αυτά στα γράφω φιλικά και δεν θέλω να σε απογοητέυσω.

sarpijk
13-05-16, 15:30
Εγω θα εκανα ή μονο ζωοτοκα (platy) ή νοτιας Αμερικης (ramirezi με ancistrus) ή ασια (gourami με danio) . Τα gourami τσιμπανε γαριδες. Το νοτιου αμερικης θα χρειαστει επεξεργασια του νερου με οσμωση.

mobar78
13-05-16, 17:39
Φίλε Λάμπρο σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Τα ψάρια που μου άρεσαν έγραψα γιατί απλά δεν ήξερα που ταιριάζει με τι. Το ενυδρείο ακόμα είναι σε κομμάτια στιβαγμενο στο πάτωμα. Το πιο εύκολο είναι να πάρω ότι ψάρι μου αρέσει και να το πετάξω μέσα. Νερό χρειάζονται όλα και θα τους το προσφέρω. Φαΐ και ζέστη και πάλι θα τους το προσφέρω. Ανταυτου εγώ έβαλα την λίστα και ρώτησα ποιο ταιριάζει και είπα κιόλας ότι θα ήθελα τα gourami με τι άλλο μπορώ να τα βάλω. Είδες ότι μέσα στην άγνοια μου προχωράω αργά και πάντα ρωτάω και σύντομα θα παρουσιάσω και την δουλειά μου. Θα ήθελα να φτιάξω ένα ενυδρείο πρώτα απ όλα σωστό και μετά να βάλω δίσκους. Αλλά επειδή είμαι πολύ ευαίσθητη και άπειρη για τόσο απαιτητικά ψάρια θα πάω σε κάτι λίγο πιο εύκολο.
Φίλε sarpijk σε ευχαριστώ πολύ για την ορθητερη απάντηση σου. Άρα μου λες αν βάλω gourami να μη σκεφτώ ούτε για αστείο ζωντανές γαρίδες.
Τι θα μπορούσα να βάλω για υπέδαφος? Αν όχι γαρίδες ποιο άλλο ψαράκι ταιριάζει για να σκάβει λιγάκι τα χαλίκια?
Πόσα gourami μπορώ να βάλω και σε τι αναλογία (κοριτσακια-αγορακια) για να μην έχω μονομαχίες?

tsala
13-05-16, 17:42
Πες μας τιμες απο το νερο δικτυου σου και αν εισαι διατεθημενος να επεξεργαζεσαι το νερο σου.

Εστρωσες καπως το ενυδρειο;

Λάμπρος.Τ
13-05-16, 18:03
Φίλε Λάμπρο σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Τα ψάρια που μου άρεσαν έγραψα γιατί απλά δεν ήξερα που ταιριάζει με τι. Το ενυδρείο ακόμα είναι σε κομμάτια στιβαγμενο στο πάτωμα. Το πιο εύκολο είναι να πάρω ότι ψάρι μου αρέσει και να το πετάξω μέσα. Νερό χρειάζονται όλα και θα τους το προσφέρω. Φαΐ και ζέστη και πάλι θα τους το προσφέρω. Ανταυτου εγώ έβαλα την λίστα και ρώτησα ποιο ταιριάζει και είπα κιόλας ότι θα ήθελα τα gourami με τι άλλο μπορώ να τα βάλω. Είδες ότι μέσα στην άγνοια μου προχωράω αργά και πάντα ρωτάω και σύντομα θα παρουσιάσω και την δουλειά μου. Θα ήθελα να φτιάξω ένα ενυδρείο πρώτα απ όλα σωστό και μετά να βάλω δίσκους. Αλλά επειδή είμαι πολύ ευαίσθητη και άπειρη για τόσο απαιτητικά ψάρια θα πάω σε κάτι λίγο πιο εύκολο.
Φίλε sarpijk σε ευχαριστώ πολύ για την ορθητερη απάντηση σου. Άρα μου λες αν βάλω gourami να μη σκεφτώ ούτε για αστείο ζωντανές γαρίδες.
Τι θα μπορούσα να βάλω για υπέδαφος? Αν όχι γαρίδες ποιο άλλο ψαράκι ταιριάζει για να σκάβει λιγάκι τα χαλίκια?
Πόσα gourami μπορώ να βάλω και σε τι αναλογία (κοριτσακια-αγορακια) για να μην έχω μονομαχίες?

Οκ. Άρα έχεις αποφασίσει να το στήσεις με δίσκους. Σωστα κατάλαβα?
Τότε θα πρεπει να δεις ποιό είναι το περιβάλλον των δίσκων, οι απαιτήσεις για το νερό, κτλ...
Σίγουρα πολλά παιδιά απο εδώ μέσα που έχουν δίσκους θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν.
Αν τώρα θέλεις πρι να βάλεις τους δίσκους να βάλεις κάποιο άλλο ψάρι, τότε ενδεχομένως για να μην κάνεις μεγάλες αλλαγές στο ενυδρείο σου αργότερα, να βάλεις κάποιο ψάρι που έχει παρόμοιες ανάγκες σε aquascape και συνθήκες νερού με τους δίσκους.

Κλεόβουλος
13-05-16, 18:29
Οκ. Άρα έχεις αποφασίσει να το στήσεις με δίσκους. Σωστα κατάλαβα?
......σε 200 λίτρα δίσκους???? :cool:

GN_AZ
13-05-16, 18:32
τα μεγέθη δίπλα στα ψάρια δεν νομίζω πως είναι τα τελικά των ψαριών.

πχ
http://www.seriouslyfish.com/species/pseudotropheus-demasoni/
http://www.seriouslyfish.com/species/trichopodus-leerii/

αυτό (http://www.seriouslyfish.com/species/trichogaster-lalius/) έχει πολλές από τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.

μπαίνουν δίσκοι σε τέτοιο ύψος ???

αρχάριος είμαι οπότε μπορεί να κάνω κ λάθος

Λάμπρος.Τ
13-05-16, 19:01
Νερό χρειάζονται όλα και θα τους το προσφέρω. Θα ήθελα να φτιάξω ένα ενυδρείο πρώτα απ όλα σωστό και μετά να βάλω δίσκους.

......σε 200 λίτρα δίσκους???? :cool:

Εγώ αυτό κατάλαβα ότι θέλει να βάλει, αφού πρώτα αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία.
Το αν μπαίνουνε είναι άλλη κουβέντα.

tsala
13-05-16, 19:32
Στο ενυδρειο σου δεν μπαινουν δισκοι.
Αργοτερα αν θελησεις ,θα πας σε μεγαλυτερο ενυδρειο.
Τωρα, τα γκουραμι θελουν μαλακο νερο, δεν θα τα προτεινα για αρχη.
Θα ελεγα να πας σε ζωοτοκα , πλατυ με μολυ πχ η καποιον αλλο συνδυασμο (οχι ξιφους με πλατυ γιατι υβριδιζουν) ,που ταιριαζει καλυτερα στα περισσοτερα νερα δικτυου της χωρας.

mobar78
13-05-16, 19:36
Παιδιά δίσκους θέλω να βάλω άλλα αφού αποκτήσω περισσότερη πείρα. Τώρα λέω να βάλω gourami έτσι σκέφτομαι.

1) ερώτηση. Τα gourami στο δικό μου ενυδρείο ταιριάζουν? Η θα υποφέρουν? Υπό κσ πάντα.
2) ερώτηση. Ξέρω ότι ζουν σε ομάδες. Πόσα άτομα να έχω δηλαδή? Πόσα θηλυκά πόσα αρσενικά
3) ερώτηση. Τι άλλο ψάρι μπαίνει τα γκουραμι. ??

Σας παρακαλώ ας φύγουμε από το θέμα των δίσκων. Δεν ρωτάω γι αυτούς. .ε? ??
-------------------------
Πλατι και ξηφο και γκαμπι τα είχα χρόνια. Είναι ευκολα ψάρια. Γι αυτό είπα να πάω 1 βήμα πιο κάτω.

tsala
13-05-16, 20:02
ζητας πληροφοριες αλλα δεν θελεις να ακουσεις κιολας..
ανεφερες τους δισκους και σου δωθηκαν μερικες πληροφοριες...
δεν ειπε κανεις οτι θα βαλεις τωρα , αναφερθηκε ωστε να το ξερεις για μετα.
για γκουραμι , στα ειπα...
δωσε kh,gh , ph του δικτυου ... Α/Ο εχεις?

delta66
13-05-16, 20:09
Αυτα τα ποστ μπορει να σε βοηθησουν.
Συμβατοτητες - Πως επιλεγω ψαρια για το ενυδρειο μου (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=63544)
Πως διαβαζουμε ενα προφιλ ψαριου (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=793560#post793560)

.

mobar78
13-05-16, 20:21
Μα βρε συ tsala αν δει λίγο πιο πάνω τι ρώτησα τι απάντησα και όλες τις ακόλουθες απαντήσεις, όλες για δίσκους μιλάνε. Φυσικά και θέλω να μάθω για τους δίσκους τα πάντα αλλά το θρεντ αυτό το άνοιξα για το τι ψάρια να βάλω.

Μπήκα σε ένα σαιτ πετσοπ είδα όλα τους τα ψάρια και απ όλα όσα είδα μου άρεσε η πιο πάνω λίστα. Είδα ότι είναι λίγο δύσκολα και είπα να βάλω αυτά. Αν πιστεύετε ότι είναι λάθος επιλογή οκ. Τότε τι άλλο μπορώ να βάλω?

Το νερό του δικτύου είναι σκληρό. Τιμές δεν έχω. Θα μετρήσω και θα σου πω. Α/ο δεν έχω. Μέχρι αύριο θα έχω στήσει το ενυδρείο. Χωρίς ψάρια και χωρίς φυτά. Σε λίγες μέρες θα έχω τα φυτά και αργότερα και τα ψάρια. Γι αυτό είπα πρώτα να δω εικόνες με ψαράκια και αφού δω τι μου αρέσει να σας ρωτήσω αν ταιριάζουν μεταξύ τους και να προετοιμάζω το περιβάλλον τους. .
Μη το παίρνετε ότι δεν σας ακούω. Όλα τα ακούω και ψάχνω συνέχεια το φόρουμ για ότι θα μπορούσε να μου φανεί χρήσιμο. :D

tsala
13-05-16, 20:41
οκ, αρα με σκληρο νερο , αν θελεις γκουραμι , θα πρεπει να "μπλεξεις" με επεξεργασια του νερου , με Α/Ο ή τυρφη..
δεν ειναι τπτ δυσκολο , αλλα ενα επιπλεον εξοδο.
αν δεν επιθυμεις , καλυτερα να σκεφτεις για αλλα ψαρακια που προτιμουν το σκληρο νερο.

delta66
13-05-16, 21:02
1. Εχεις ξαναστησει ενυδρειο παλιοτερα ή ξερεις καποιον που διατηρει ενυδρειο στο Ναυπλιο?
2. Το νερο της βρυσης το πινετε κανονικα?
3. Εχεις προσωπικα συναντησει προβληματα στο νερο της υδρευσης?

Ρωταω γιατι ψαχνωντας για τιμες νερου στο Ναυπλο επεσα σε "περιεργα" αρθρα οπως
Έχει μεγάλη ιστορία το νερό στο Ναύπλιο! (http://anagnostis.org/content/%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%B1%CF%8D%CF%80%CE%BB%CE%B9%CE%BF)
Πόσιμο και πάλι το νερό στο Ναύπλιο (http://www.argolikeseidhseis.gr/2014/01/blog-post_5847.html) (οπου και υπαρχουν τιμες νερου)
Προσοχή! Ακατάλληλο για χρήση το νερό στο Δήμο Ναυπλίου (http://www.argolikanea.gr/2013/12/blog-post_6697.html)
κλπ
Τιμες το 2014
pH 7.4
GH 16
KH 14
TDS 470
Πολυ σιδηρο (427 με μαξ το 200)

Αυτες οι τιμες ομως απο οτι διαβασα αλλαζουν αναλογα τις βροχοπτωσεις
Δλδ δεν υπαρχει σταθεροτητα στις παραμετρους, ουτε σταθεροτητα στο κατα ποσο ειναι ποσιμο (εξ'ου και καταλληλο για ενυδρειο)

.

mobar78
13-05-16, 21:31
Την τελευταία φορά που ασχολήθηκα με το νερό και με τα ψάρια είχα βάλει τετρα και με φυτά και έβαζα απιονισμενο νερό. Οι τιμές χωρίς να προσθέσω τίποτα ήταν νορμάλ. Κάτι φορές ανέβασα ph αλλά έβαλα τύρφη και ήμουν πάλι νορμάλ. Όντως κατά καιρούς το νερό δεν είναι κατάλληλο ούτε για μπάνιο αλλά κάποιοι το πίνουν κανονικά. Τώρα είναι πόσιμο. Μα η οικογένεια μου απ όσο θυμάμαι πίνουμε εμφιαλωμένο. Αύριο θα κάνω μέτρηση και θα σου γράψω τι ακριβώς έδειξε.
Tsala τύρφη μέσα στο εξωτερικό φίλτρο θα πρέπει να την βάλω? Όταν είχα το προηγούμενο ενυδρείο την έβαζα σε τούλι μέσα στο εσωτερικό φίλτρο. Έτσι θα γίνει και τώρα αν πω ότι βάζω τύρφη?

delta66
13-05-16, 21:34
Απιονισμενο (για ηλεκτρικα σιδερα κλπ) δεν ειναι καθολου safe.
Ακομα κι αν ηταν ομως safe, δεν ζουν ολα τα ψαρια σε μηδενικες σκληροτητες οπως εχει (οπως κανονικα πρεπει να εχει) το απιονισμενο νερο.

Στη θεση σου θα εβαζα ΑΟ (με σταδια ανασυστασης αλατων) και για να πινω και για το ενυδρειο
Γινεται και ειναι και η πιο safe λυση για ποσιμο και μακροχρονα και η πιο οικονομικη
Παιρνεις τηλεφωνο εδω, λες το θεμα με το ποσιμο νερο σου και οτι θελεις κοινη λυση και για το ενυδρειο και σου δινει λυση http://waterwaves.gr/index.php

tsala
13-05-16, 21:41
Κανε ολες τις μετρησεις να δεις αν πινεται το νερο..
Πρωτα απ ολα για σας..
Τα εμφιαλωμενα ειναι αθλια νερα..
Η τυρφη μπαινει και μεσα στο φιλτρο , αλλα καλυτερα να γινεται επεξεργασια σε βαρελι ,πριν την αλλαγη.

mobar78
13-05-16, 22:53
Βρήκα αυτές τις πληροφορίες για τα gourami
http://www.aquazone.gr/forums/topic/86055-colisa-lalia-hamilton-1822/

Νομίζω πως τελικά θα μπορέσω να τα προσαρμοσω στο νερό χωρίς όσμωση. Τι λέτε?

delta66
13-05-16, 23:02
Η οσμωση δεν ειναι χρησιμη για μαλακο νερο μονο, αλλα και για καθαρο, σε περιπτωση που το βρυσης δεν ειναι ποσιμο.

mobar78
14-05-16, 18:23
Τιμές νερού δικτύου
NO3:25
NO2:0
GH:8
KH:20*
PH:7,2-7,6
CL2:0,8
Σύμφωνα με αυτά που λέει το κουτάκι όλα safe τα δίνει. Το ΚΗ όμως δεν έχει κάποιο σχόλιο safe or water change.
Ακούω τα σχόλια σας. Δεν μιλάω για οικιακή χρήση αλλά για ενυδριακη. Δεν έχω χρήματα για Α/Ο τώρα. Αργότερα οκ.

tsala
14-05-16, 19:19
Με τι τεστ μετρησες;
Καλο θα ειναι να παρεις υγρα τεστ , τουλαχιστον για τα no3..
Τα στικς συνηθως βγαζουν οτι να'ναι.. Αν ισχυει ομως το 25 no3 ,το νερο δεν κανει να το πινετετε και δεν κανει και για ενυδρειο

delta66
14-05-16, 20:54
Δεν κανει για ενυδρειο.
Οσο περνανε οι μερες τα νιτρικα ανεβαινουν στο ενυδρειο.
25 ειναι το οριο πριν την αλλαγη νερου και τοσα εχεις ηδη την πρωτη μερα απο τη βρυση.
Κι αυτο το 20 στην KH πολυ υποπτο, ενω εχεις μονο 8 GH
Με τι τεστ μετρησες?

Υ.Γ. Φυσικα ουτε για ποσιμο κανει. Τα νιτρικα ειναι καρκινογονα, ανακοπτουν την αναπτυξη κλπ. Στο ποσιμο πρεπει να ειναι μηδεν τα νιτρικα, ασχετα αν ο νομος επιτρεπει καμποσα. Αυτος που εχει βγαλει το νομο, τετοιο νερο δεν πινει.

.

mobar78
15-05-16, 01:03
Βασικά ήθελα να πάρω υγρά μπουκαλάκια αλλά δεν το πρόσεξα καλά και πήρα ταινιουλες. Της τετρα είναι. Δεν υπάρχει κάτι να το φτιάξω λιγάκι το νερό? Θα πρέπει να πάω σε όσμωση ε?

tsala
15-05-16, 13:32
Ο νομος στην Ελλαδα επιτρεπει εως 50 νιτρικα zw
Δλδ μπορει να πληρωνεις νερο που δεν κανει ουτε για το πλυντηριο:smt120
Παρε υγρα no3 ,για να σιγουρευτεις και να δεις τι θα κανεις...
Μιλα με waterwaves , εχω κι εγω λιγα νιτρικα στην βρυση(4) και μιλησα με τα παιδια και βρηκα μια λυση με ριτινη απορροφησης νιτρικων για να αποφυγω την Α/Ο .
τα 25 ειναι πολλα ομως , δεν νομιζω να τα απορροφησει η ριτινη με ενα απλο περασμα ...δεν ειμαι σιγουρος ομως..
Μιλησε με τα παιδια και θα σου πουν.
Waterwaves (http://waterwaves.gr/index.php?dispatch=pages.view&page_id=23)

delta66
15-05-16, 14:32
Ο νομος στην Ελλαδα επιτρεπει εως 50 νιτρικα
Και στην Ευρωπη γενικοτερα.
Στην Αμερικη ομως που επεσε κυνηγι, το εχουν κατεβασει στα 10 και παει για μηδεν.

tsala
15-05-16, 16:13
Σωστα! :smt023

mobar78
15-05-16, 21:06
Φίλε tsala έγραψα στους waterwaves . Θα επικοινωνήσουν εκείνοι μαζί μου άλλον αύριο. Ελπίζω να λύσω το θέμα σύντομα. Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Μια χαζή ερώτηση να κάνω? Παίζει με την προσθήκη φυτών να καλυτερευσουν οι τιμές των νιτρικών? Λέτε πως πρέπει να βάλω τύρφη να το μαλακωσω λίγο το νερό. ? Σύμφωνα με τα όσα διάβασα τα γκουραμι μια χαρά αντέχουν σε αυτές τις τιμές. Απλά δεν θέλω να τα τσιτωσω. Τι με συμβουλευεται?

tsala
15-05-16, 21:27
Τα φυτα απορροφουν νιτρικα,αλλα οχι τετοιες ποσοτητες.. Εσυ με την αλλαγη ,θα εχεις πανω απο 30 , αν περασουν μερικες μερες ποιος ξερει που θα φτασουν.
Οχι δεν ειναι λυση.
Οσο για τα γκουραμι , δεν ξερουμε καν τις τιμες δικτυου..
Θα πρεπει να δοκιμασεις με υγρα τεστ να παρεις μετρησεις..

mobar78
15-05-16, 23:19
Οκ. Θα επιληφθω επί του θέματος και θα ενημερώσω και για τις τιμές αλλά και για τις κινήσεις μου. Σήμερα 2nd μέρα στρωσίματος του ενυδρείου. Οι τιμές ίδιες. Κάπου διάβασα ότι τα νιτρικά βοηθούν στην άλγη. Σε πόσες μέρες περίπου εμφανίζονται?

GN_AZ
16-05-16, 07:55
εφόσον το νερό της βρύσης σου έχει νιτρικά θα έπρεπε να τα μετράς ήδη

mobar78
16-05-16, 07:56
Παιδιά Καλημέρα. Έκανα ένα πείραμα και είδα ότι έπιασε. !! Έβαλα στο νερό sera toxivec δεν ξέρω αν το γνωριζετε. Αυτό καταπολεμά τους ρύπους σε έκτακτη ανάγκη προστατεύοντας τα ψάρια. Το είχα στο ντουλάπι μου και είπα αφού ψάρια δεν έχω ας δω μήπως μπορεί να με βοηθήσει λίγο. Ακολουθησα τις οδηγιες και έβαλα λοιπόν χθες το βραδυ. και οι τιμές μου σήμερα είναι οι πιο κάτω.

ΝΟ3:10
ΝΟ2:0
PH:7,2-7,6
GH:8
KH:10
CL2:0

Απ ότι καταλαβαίνω καλύτερο είναι τώρα το νερό. Για πείτε μου την γνώμη σας. Να σας ενημερώσω ότι τι ενυδρείο μου πάντα έχει της σερα το ακιουταν και το μπαιονιτριβεκ από την πρώτη πρώτη φορά που έστησα ενυδρείο. Για πείτε μου λοιπόν. ..έκανα τίποτα καλό ή μπα..

Κλεόβουλος
16-05-16, 08:06
..... να παρεις υγρα τεστ , .......
Τα στικς συνηθως βγαζουν οτι να'ναι..
:rolleyes:

mobar78
16-05-16, 09:26
σε ευχαριστω Κλεοβουλε. αυτο εχω σκοπο.

GN_AZ αυτο κανω φιλε μου. το μετραω συνεχεια. οπως ειπα ειναι η τριτη μερα σημερα. μετα το toxivec κατέβηκε η τιμη. το ενυδρειο πέρα απο νερο και καποιες περτρες λαβας χαλαζιακη αμμο και κατι διακοσμητικα βραχακια δεν εχει τιποτα αλλο. σημερα ισως αν προλαβουν να ερθουν τα φυτα θα βαλω αυτα..

GN_AZ
16-05-16, 10:20
εφόσον είσαι στο στρώσιμο, χρειάζεσαι αμμωνία για να δημιουργηθεί η βιολογία που την μετατρέπει σε νιτρώδη κλπ.

από την στιγμή όμως που ρίχνεις το υγρό που απορροφά την αμμωνία πως θα γίνει το στρώσιμο :confused::confused::confused:

αν όντως ισχύει το 25 νιτρικά στη βρύση κ το 10 μετά την προσθήκη του υγρού σημαίνει ότι όταν βάλεις τα ψαράκια θα πρέπει να κάνεις αλλαγή κάθε 2-3 μέρες (ίσως κ λιγότερο) κ να προσθέτεις πάντα το υγρό.
δεν ξέρω πόσο οικονομικό μπορεί να είναι αυτό μακροπρόθεσμα.

αν έχω καταλάβει κάτι λάθος ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων :)

tsala
16-05-16, 11:11
Μια χαρα καταλαβες Γιωργο.. και συμφωνω.
Δεν γινεται δουλεια ετσι δυστυχως.
Δες με τα υγρα τεστ πρωτα και βλεπουμε.;)

Τάκης
17-05-16, 17:35
Κατά αρχή δεν έχεις τεστ Αμμωνίας, που τώρα στην αρχή είναι απαραίτητα.
Κατά δεύτερο το toxivec δεν αφαιρεί νιτρικά, αποτοξικοποιεί αμμωνία και νιτρώδη αλλά αυτό δεν φαίνεται στις μετρήσεις.
Αλλά βρε Βαρβάρα με έχεις μπερδέψει λίγο, ενω κάνεις ερωτήσεις αρχάριου , αναφέρεις όμως πως Πλατυ και Γκάμπυ είχες για χρόνια , και μετά είχες Τέτρα με τύρφη. Πως τα κράτησες αυτά τα ψάρια ; Και αν είχες ζωοτόκα για χρόνια θα έπρεπε να ξέρεις κάποια βασικά, αλλιώς κάθε εβδομάδα θα αγόραζες ψάρια, εκτός και αν όντως αγόραζες. Και μετά αναφέρεις πως έβαζες απιονισμένο νερό και ανέβασες και PH και έβαλες τύρφη, είχες ασβεστολιθικά στο ενυδρείο ;
Γενικά είχες απώλειες όλα αυτά τα χρόνια ; Μετρήσεις έκανες ; και όχι μόνο τις βασικές, αλλά όταν είχες Τετρα είχες κάνει μετρήσεις GH & KH ; γιατί PH ανάφερες πως είδες αύξηση.
Με έχεις μπερδέψει :)

mobar78
19-05-16, 14:16
Γειά σου Τάκη. Όσο μαθενω εδώ τόσο τις ίδιες απορίες με σένα έχω. Γκαμπι μιλάμε ότι είχα πήξει στα μωρά. Μιλάμε για άπειρα. Το νερό το κοίταζα όλη την ώρα με στραιπς τεστακια. Ήταν πάντα επιτρεπτές οι τιμές και άνετες. Δεν ήμουν στα όρια. Ούτε είχα ασβεστολιθικα. Εκτός αν το χαλίκι ήταν και δεν το ήξερα. Ούτε αγόραζα συνέχεια ψάρια. Η τύχη της άγνοιας. Τι να πω? Τώρα παλεύω να κάνω κάτι σωστό. Ακόμα με τραιπς μετράω. Πρέπει να πάω να αγοράσω υγρά τεστ. Εδώ δεν πουλάει κανένας. Πρέπει γιατί δεν βλέπω τον κύκλο του αζώτου έτσι. . Σε ευχαριστώ πάντως Τάκη μου.

tsala
19-05-16, 14:18
Και να πουλουσε καποιος , θα τα ειχε ακριβοτερα..
Οι περισσοτεροι μεσω e shops ψωνιζουμε;)

mobar78
24-05-16, 19:00
Καλησπέρα! Επανήλθα με υγρά τεστ και οι τιμές είναι αυτές
Αμωνια 1,5
PH 8
KH 7
GH 11
NO2 0,1
NO3 50

Να υπενθυμίσω ότι το ενυδρείο είναι 200αρι χωρίς ψάρια. Τρέχει την 11ατη μέρα της λειτουργίας του και προσπαθώ να το στρώσω με τροφή. Α! Έχει και κάποια φυτά μέσα.

Πέρα του ότι πρέπει να κάνω αλλαγή νερού 50% τι αλλά έχετε να μου πείτε για τις τιμές? Τα φωτα παίζουν ανοιχτά 12 ώρες. Άλγη δεν υπάρχει. Μόνο πάνω σε μια πέτρα λάβας την βλέπω να έχει πρασινίσει λίγο. Μη με κράξετε. Αναμένω τις απόψεις σας.

Τάκης
25-05-16, 06:56
Το στρώσιμο προχωράει κανονικά αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.
Κάνε μια αλλαγή 50% ή και λίγο παραπάνω με αποχλωριομένο νερό και με ίδια θερμοκρασία με του ενυδρείου και πρόσθεσε τροφή για να παραχθεί αμμωνία.
Καλά πάει άντως

mobar78
25-05-16, 09:38
Καλημέρα! Αυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα. Σε ευχαριστώ πολύ Τάκη. Μήπως να βάλω και τύρφη? Μιας και θα ασχοληθώ.τι λέτε? Όπως έχω πει θέλω να βάλω γκουραμι. Μήπως να το μαλακωσω λίγο το νερό μου ή είναι νωρίς ακόμα?

Τάκης
25-05-16, 09:47
Δεν θα επηρεάσει η τύρφη το στρώσιμο, αλλά θα σου πρότεινα πρώτα να βάλεις τα ψάρια και μετά να μαλακώσεις το νερό σιγά σιγά, και αυτό για να προσαρμοστούν τα ψάρια στο μαλακό και όξινο νερό, αλλιώς μπορεί να πάθουν ωσμωτικό σοκ ή σοκ από την απότομη μείωση PH

moradin
25-05-16, 10:14
Να σου προτείνω ένα στήσιμο νοτιο-ανατολικής Ασίας που διατηρούσα σε παρόμοια λίτρα με τα δικά σου για αρκετά χρόνια και είχα κίνηση και χρώματα στο ενυδρείο, σε συνδυασμό φυσικά με πολλά φυτά, και χωρίς προβλήματα συμβίωσης:

Ένα χαρέμι γκουράμις (1αρσενικό/3-4 θυληκά) (http://www.seriouslyfish.com/species/trichopodus-trichopterus/)
Ένα κοπαδάκι αρλεκίνοι (8-12 άτομα) (http://www.seriouslyfish.com/species/trigonostigma-heteromorpha/)
Ένα κοπαδάκι khuli (5-10 άτομα) (http://www.seriouslyfish.com/species/pangio-semicincta/)

Θα χρειαστεί σίγουρα να μπεις στην διαδικασία επεξεργασίας και μαλακώματος του νερού, κάτι όμως που χρειάζεται να μάθεις εφόσον θες κάποια στιγμή να διατηρήσεις δίσκους όπως λες.

Οπότε εγώ θα σου πρότεινα να πας κατευθείαν στην λύση της Α/Ο μιας και το νερό του δικτύου σου δεν είναι ούτε σταθερής αλλά και καλής ποιότητας.

Το έξοδο μπορεί να σου φανεί μεγάλο αρχικά, οπότε μπορείς να δοκιμάσεις με τύρφη και επεξεργασία σε βαρέλι, όπως έκανα κι εγώ για αρκετά χρόνια, μέχρι που κουράστηκα και πήρα μια Α/Ο και ησύχασα!

mobar78
25-05-16, 11:39
Φίλε moradin πως δουλεύει η όσμωση? Θα μπορούσες να μου περιγραψεις τη διαδικασία και να μου πεις πόσο κοστίζει και τι θα πρέπει να κοιτάξω πχ χαρακτηριστικα.

moradin
25-05-16, 12:57
Διάβασε αυτό το άρθρο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=35633), είναι αρκετά κατατοπιστικό ως προς το πως δουλεύει και τι είναι η Α/Ο.
Όσο για τα χαρακτηριστικά, κυρίως μετράνε το πόσα λίτρα ανά μέρα μπορεί να παράγει, καθώς και η αναλογία καθαρού/βρώμικου νερού.
Όπως σου είπαν και τα παιδιά πιο πάνω, μπες στο site της waterwaves.gr , ή ακόμα καλύτερα πάρε τους ένα τηλέφωνο, και θα σε κατατοπίσουν για το τι περεταίρω πρόφιλτρα χρειάζεσαι για το δικό σας νερό. είναι πολύ εξυπηρετικοί και συνχομπίστες.

Εγώ από εκεί πήρα την δική μου με κόστος 100€ ,αλλά κάθε περίπτωση είναι διαφορετική (σε ανάγκες σύμφωνα με τα λίτρα του ενυδρείου και την ποιότητα του νερού).

Τέλος αν όντως σκοπεύεις να ασχοληθείς με δίσκους στο μέλλον, τότε δες την Α/Ο ως μια επένδυση, μιας και μάλλον δεν θα την γλυτώσεις τότε.

mobar78
25-05-16, 14:03
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ! Ήταν όλα πολύ ξεκάθαρα. !

mobar78
28-05-16, 14:16
Γειά σας παιδιά. Ήθελα να ρωτήσω κάτι που με προβλημάτισε. Μετά από 50% αλλαγή (την έκανα χθες βράδυ ) και κάνοντας τώρα νέες μετρήσεις οι τιμές έχουν ως εξής :
NH4: 0,5
PH:7,5-8
GH:15
KH:11
NO2:1,0
NO3:75

Είναι φυσιολογικό αυτό? Είμαι σχεδόν στο τέλος του κύκλου του αζώτου? Τι πρέπει να κάνω τώρα? Πρέπει να αλλάξω πάλι νερό? Έχω φυτά μέσα όπως έχω πει. Να βάλω τύρφη ή όχι ακόμα? Είμαι στην 15μερα λειτουργίας. Πότε θα πρέπει να βάλω ψάρια?

Ζαλίστηκα με όλες αυτές τις ερωτησεις😓 τι λέτε να κάνω?

delta66
28-05-16, 14:21
Μετα απο 15 μερες στρωσιμο, δεν επρεπε να υπαρχει αμμωνια.
Απο εκει και μετα δεν μπορω να ξερω τι μπορει να συμβαινει.
Καταλληλο το νερο για ψαρια ειναι αυτο που εχει μηδεν αμμωνια (ΝΗ3/4) και νιτρωδη (ΝΟ2) και κατω απο 20 νιτρικα (ΝΟ3)
Συνεχιζεις το στρωσιμο.

mobar78
30-05-16, 11:05
καλημερα παιδια. εχω αρχισει και ανησυχω λιγο. ειμαι φουλ ΝΟ2 και ΝΟ3 και αρχιζω και γεμιζω πρασινη αλγη. τι να κανω? σκεφτομαι αλλαγη νερου τουλαχιστον 70%. εκανα χθες βραδυ που ειχα αυπνιες μετρηση του νερου της βρισης και ειναι καθαρο απο ΝΟ2 και ΝΟ3. τι λετε εσεις να κανω? αλλαγη εκανα στις 27. τα φωτα (2 λαμπες τ5 39βατ/λαμπα) βουλευουν 12 ωρες με χρονοδιακοπτη.

αναμενω οδηγιες σας. σε ποια φαση βρισκομαι στον κυκλο του αζωτου?? για να καταλαβω οτι ο κυκλος εχει ολοκληρωθει τι θα πρεπει να λενε οι ενδιξεις μου? λιπασμα ριχνω 2 φορες την εβδομαδα σχεδον 5ml (κατι λιγοτερο απο 5 συμφωνα με τις οδηγιες του λιπασματος)

σας ευχαριστω πολυ

Τάκης
30-05-16, 11:26
Κατά τη διάρκεια του στρωσίματος δεν χρειάζονται λιπάσματα, και για αυτό γέμισες άλγη.
Τα φυτά θα βρουν να φάνε.
Κάνε τεράστια αλλαγή , 80%-90% , ρίξε αμμωνία 3-4ppm , και μέτρησε σε 24 ώρες να δεις που βρίσκεται.
Μη ρίξεις πάλι λιπάσματα
--------------------------
Και υπομονή :)

mobar78
30-05-16, 11:53
σε ευχαριστω πολυ Τακη μου. να ρωτησω κατι ακομα. οταν λες να ριξω αμμωνια τι θες να πεις? υπαρχει καποιο σκευασμα?
http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/Ammonia.htm να κανω αυτο που λεει?:confused:

tsala
30-05-16, 11:57
ναι , υπαρχει διαλλυμα καθαρης αμμωνιας στο φαρμακειο...
ναι, αυτο κανεις... δες κι εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=92167)

Τάκης
30-05-16, 11:58
Α, τροφή βάζεις εσύ
Μπορείς να βάζεις τροφή, όπως βάζεις
ή να πάρεις καθαρή αμμωνία από φαρμακείο και ρίχνεις,
το συνηθέστερο είναι 1ml/100 λίτρα νερό, αυτό ανεβάζει την αμμωνία γύρω στα 3-4ppm, εξαρτάται βέβαια από τη περιεκτικότητα της αμμωνίας
συνήθως τα φαρμακεία έχουν αυτή

http://athos-pharmacy.gr/image/cache/data/chemicals/ammonia1000ml25-500x500.jpg

διάλυμα 25%
αν μπορείς μη πάρεις όλο το μπουκάλι, είναι πολύ, αν και δεν κοστίζει , 5 Ευρω το πολύ το λίτρο, θες μερικά ml , με 100 ml είσαι εντάξει.
ΑΛΛΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ
ΜΗ ΤΗΝ ΜΥΡΙΣΕΙΣ,
ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΑ ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΗ
ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΕΡΙΖΟΜΕΝΟ ΧΩΡΟ.
ΜΕΤΑ ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΡΕΧΟΥΜΕΝΟ ΝΕΡΟ
ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
Μυρίζει όπως το ΑΖΑΧ για τα τζάμια αλλά ακόμα πιο έντονα
Ακόμα από τους ατμούς μπορεί να αισθανθείς τσούξιμο στα χέρια
αν νομίζεις πως σου είναι δύσκολο βάλε τροφή

GN_AZ
30-05-16, 12:06
μισό ευρώ πλήρωσα για ένα μπουκαλάκι που μου το έφτιαξε επιτόπου ο φαρμακοποιός με αμμωνία 30%.
έριχνα περίπου ένα μήνα κ μου έχει μείνει κ άλλο.
18-21 σταγόνες (~1ml) κάθε 24 ώρες κ κρατούσα την αμμωνία στα 3-4 ppm.
νομίζω ότι είναι πολύ πιο εύκολος κ οικονομικός τρόπος από την τροφή.

mobar78
30-05-16, 12:08
εισαι θεος!. θα παω μολις σχολασω να την αγορασω. θα κανω την αλλαγη θα τριψω καλα τα τζαμια και θα βαλω το νερο μεσα. μετα θα βαλω την αμμωνια και ελπιζω να πιασει. κανονισα να ερθουν και για κλιματισμο στο σπιτι αρα οταν θα βαλω ψαρακια δεν θα βρασουν το καλοκαιρι :):) σε ευχαριστω πολυ.

θα ενημερωσω αργοτερα με νεες τιμες νερου.

σας ευχαριστω πολυ ολους σας!

mobar78
31-05-16, 12:09
Έκανα χθες βράδυ 80% αλλαγή. Σήμερα έριξα 2ml αμμωνία. Πότε πρέπει να κάνω μέτρηση? Αύριο το πρωί ή σήμερα το βράδυ. Το φίλτρο είναι sunsun με λάβα και ελαφροπετρα και σφουγγάρια και λίγη τύρφη αλλά μάλλον θέλει περισσότερη απ ότι καταλαβαίνω. Κυκλοφορία νερού 1400l/h

Τάκης
31-05-16, 12:21
Αμμωνία έπρεπε να ρίξεις αμέσως μετά την αλλαγή, όπως βάζεις τροφή μετά την αλλαγή , έτσι και αμμωνία, για να μη μείνει νηστική η βιολογία.
Κάνε μετρήσεις τώρα να δεις που βρίσκεσαι

mobar78
31-05-16, 17:33
Αυτό είναι που έχω φτιάξει. Να καταφέρω και το νερό και θα είναι τέλειο.

GN_AZ
31-05-16, 17:39
Αυτό είναι που έχω φτιάξει. Να καταφέρω και το νερό και θα είναι τέλειο.

πως τα έκανες κ στέκονται ανάποδα ??? :D:D:D:D

ωραίο φαίνεται κ θα γίνεται όλο καλύτερο όσο φουντώνουν τα φυτά :)

delta66
31-05-16, 18:18
Πρωτοτυπο στησιμο.
Πως καταφερνεις και δεν χυνεται το νερο? :D

mobar78
31-05-16, 22:52
Μαγικό είδες? :D ο νόμος της βαρύτητας δεν ισχύει στο σπίτι μου!!:D

Άλλο είναι το θέμα μου. Μόλις έκανα τις μετρήσεις. . Και δεν καταλαβαίνω τίποτα. Το πρωί έβαλα 2 ml NH4 και το τεστ που έκανα μόλις τώρα είναι το πιο κάτω.

ΝΗ4:<0,25 δεν χρωματιστικε καθόλου το νερό
PH:7,5-8
GH:13
KH:7
NO2:1
NO3:75 max τιμή του τεστ μου

Τα τεστ είναι της aquatint
Της αμμωνίας είναι της salifert

Τι γίνεται βρε παιδιά? Πάλι αλλαγή να κάνω?
Για το στήσιμο έχω κάνει κάτι λάθος? Σαν εικόνα μου αρέσει αρκετά. Σαν σωστό στήσιμο όμως είναι οκ?

delta66
31-05-16, 22:55
Αν εχεις βαλει σωστη δοσολογια αμμωνιας, δεν καθησα να υπολογισω, τοτε απλα λειτουργησε η βιολογια (το "μισο" μερος της, που οξειδωνει αμμωνια και ειναι ετοιμο) και μηδενισε την αμμωνια.
Λιγο ακομα θελεις να ολοκληρωθει και το αλλο μισο της βιολογιας (που οξειδωνει νιτρωδη) και να τα μηδενιζει κι αυτα.
Συνεχιζεις παρομοιως

Τάκης
31-05-16, 22:57
Βάλε πάλι αμμωνία, όση έβαλες και χθες

mobar78
31-05-16, 23:09
Νερό πότε πρέπει να αλλάξω? Τα φυτά δεν υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν με την αμμωνία λογικά έτσι?
Άρα βάζω αμμωνία αύριο το πρωί την ίδια ώρα που έβαλα σήμερα και αύριο το βράδυ κάνω μέτρηση.
Να αναφέρω ότι χθες μετά την αλλαγή νερού έβαλα αντιχλωριο της σερα το ακιουταν και μπαιονιτριβεκ . Μήπως δεν έπρεπε να βάλω?

GN_AZ
31-05-16, 23:12
περίπου τις ίδιες μετρήσεις είχα κ στο δικό μου κ αναγκάστηκα να κάνω πάνω από 95% αλλαγή για να μηδενιστούν τα νιτρικά.

τα 2ml αμμωνίας σε πόσα ppm αντιστοιχούν ?
νομίζω πως θα ήταν χρήσιμο να το μετρήσεις κ αυτό.

όπως κ να 'χει όπως πρότειναν κ οι πιο έμπειροι μη σταματάς να ρίχνεις αμμωνία

mobar78
31-05-16, 23:18
Αυτό με τα ppm sorry αλλά δεν ξέρω να σου το απαντήσω. Τα παιδιά μου είπαν 1ml αμμωνία για κάθε 100 λίτρα. Έβαλα 2ml και τώρα η αμμωνία είχε πάει περίπατο! ! Όλο μαγικά είναι το ενυδρείο μου !!!!

GN_AZ
31-05-16, 23:59
τι περιεκτικότητας είναι η αμμωνία που έχεις ?

οι μετρήσεις αμμωνίας που κάνεις είναι σε ppm αλλά καλό θα ήταν να μετρήσεις κανα 20λεπτο αφού ρίξεις την αμμωνία.
ανάλογα κ με την ιχθυοφόρτιση μια τιμή 3-4 ppm είναι καλή απ'όσο έχω διαβάσει.

όσο περισσότερη αμμωνία καταναλώνεται εντός 24 ωρών τόσο πιο δυνατή θα είναι η βιολογία σου.

το μόνο "πρόβλημα" σου είναι ότι όσο περισσότερη αμμωνία τόσο περισσότερα νιτρικά κ τόσο περισσότερα νιτρώδη που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστείς κ 100% αλλαγή πριν βάλεις ψαράκια.

οι γνώστες μπορεί να στα πουν κ καλύτερα

Τάκης
01-06-16, 00:09
οι μετρήσεις αμμωνίας που κάνεις είναι σε ppm .........

Συμφωνώ σε όλα :)

mobar78
01-06-16, 07:21
30% νερό. Πάω τώρα να βάλω αμμωνία και σε 20 λεπτά μετράω και σας λέω.

Τάκης
01-06-16, 07:24
Τώρα είσαι στη φάση που θες καθημερινές μετρήσεις, και να μην αφήσεις να μηδενιστεί η αμμωνία.
Αν κάνεις πάλι αλλαγή, αμέσως βάζεις και αμμωνία

mobar78
01-06-16, 07:42
Σε λίγο θα σας πω την τιμή της. Ερώτηση :τι πρέπει να αγοράσω για το ευκολότερο άδειασμα του ενυδρείου μου? Γιατί στην αρχή συνδέω το λάστιχο στην έξοδο του φίλτρου και μια χαρά μου το πετάει εξω. Μετά το 30% όμως περνάει αέρας και σταματάει να ρουφάει νερό και αναγκάζομαι κουβαδακι κουβαδακι. Είναι λίγο κουραστικό και εκνευριστικό. Υπάρχει κάποιου είδους αντλία?

Τάκης
01-06-16, 07:48
Δες εδώ
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=70662&highlight=%E5%FD%EA%EF%EB%E5%F2
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=90185&highlight=%E2%E1%F1%DD%EB%E9
μπορείς να βρεις μια φθηνή αντλία που να μπορεί να σου στέλνει το νερό μέχρι την αποχέτευση
http://www.ebay.com/itm/111239693969?_trksid=p2055119.m1438.l2649&var=410254867814&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
http://www.ebay.com/itm/131332733202?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
http://www.ebay.com/itm/131286326026?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

mobar78
01-06-16, 08:02
Αν βγάλω το μοτέρ από κάποιο παλιό εσωτερικό φίλτρο μπορεί να κάνει τη δουλειά μου ή όχι? ��
0,5 μου έβγαλε το τεστ. Μήπως η αμμωνία δεν είναι δυνατή και πρέπει να βάλω περισσότερη? Τόσο γρήγορα να απορροφηθηκε?

GN_AZ
01-06-16, 08:21
ξέρεις την περιεκτικότητα της αμμωνίας ?
πόση αμμωνία έβαλες ?

Τάκης
01-06-16, 09:24
βάλε τη διπλάσια και μετά από 15-20 λεπτά μέτρησε πάλι
όπως σε ρώτησε και ο Γιώργος , τι περιεκτικότητα έχει ; τι γράφει επάνω ;

mobar78
01-06-16, 10:05
30% νερό. Έτσι μου είπαν στο φαρμακείο. Τώρα όμως είμαι στη δουλειά. Μπορώ να το κάνω όταν γυρίσω σπίτι ή να το κάνω αύριο? Έβαλα 2ml από το μπουκαλάκι που μου έδωσαν στο φαρμακείο. Και 2ml έβαλα και χθες το πρωί

Τάκης
01-06-16, 10:11
Οταν πας σπίτι βάλε 2πλάσια δόση από όσο έβαλες σήμερα και κάνε μέτρηση μετά από
λίγο.
Για περιεκτικότητα 30% λίγο δύσκολο,
έχω μπουκάλι με περιεκτικότητα 25% και με 1 ml/100 λίτρα ανεβάζω 3-4ppm αμμωνία

mobar78
01-06-16, 10:58
να ρωτησω κατι?? αμα στα 200λιτρα βαζω 2ml και αυτο ανεβαινει μονο 0,5 για να ανεβασω 2-3 μηπως θα πρεπει να βαλω 12ml αμμωνια? λεω εγω τωρα.. μιας και απ οτι καταλαβα δεν ειναι και πολυ δυνατη αυτη η αμμωνια.

Τάκης
01-06-16, 11:17
βάλε 4ml και κάνε μια μέτρηση να δούμε που βρίσκεται.
Η πολύ αμμωνία δεν προσφέρει κάτι καλό, το αντίθετο, μπορεί να σκοτώσει τη βιολογία, απλά βάζουμε μέχρι 3-4ppm για να αντέξει πάνω από 24 ώρες και να μη βάζουμε συνέχεια , γιατί αν μηδενιστεί η αμμωνία θα μείνει "νηστική" η βιολογία και θα μειωθεί

GN_AZ
01-06-16, 11:30
τα ml πως τα μετράς ?

mobar78
01-06-16, 11:41
Τα μετραω με σιριγκα.

GN_AZ
01-06-16, 12:43
διάβασε αυτό (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=911267&postcount=2) κ βρες τα σωστά ml.

κάνε μια μέτρηση πριν προσθέσεις αμμωνία κ μία 20 λεπτά μετά την προσθήκη των σωστών ml.
ίσως θα έπρεπε να κάνεις κ μια αλλαγή 50% για να δεις αν θα μειωθούν τα νιτρικά.
επίσης καλό θα ήταν να σιγουρευτείς για το ποσοστό της αμμωνίας

delta66
01-06-16, 14:40
Σε λίγο θα σας πω την τιμή της. Ερώτηση :τι πρέπει να αγοράσω για το ευκολότερο άδειασμα του ενυδρείου μου? Γιατί στην αρχή συνδέω το λάστιχο στην έξοδο του φίλτρου και μια χαρά μου το πετάει εξω. Μετά το 30% όμως περνάει αέρας και σταματάει να ρουφάει νερό και αναγκάζομαι κουβαδακι κουβαδακι. Είναι λίγο κουραστικό και εκνευριστικό. Υπάρχει κάποιου είδους αντλία?
Γιατι δεν ψαχνεις να βρεις απο μπαζει αερα?
Τι φιλτρο ειναι?

mobar78
01-06-16, 19:01
Λοιπόν παιδιά πήγα στο φαρμακείο και ζήτησα να μου δείξουν την καθαρή αμμωνία που μου έδωσαν χθες. Έβγαλα φωτογραφία το μπουκάλι και σας το στέλνω. Δυστυχώς σήμερα τα μαγαζιά είναι κλειστά και δεν μπόρεσα να βρω πιο δυνατή αμμωνία. Το φαρμακείο αυτό είναι πάντα ανοιχτό λόγω τουριστικής σεζόν και τοποθεσίας. Για πείτε μου τι νομίζετε?

Όσο για το φίλτρο φίλε μου delta δεν το σκέφτηκα ότι μπορεί να ρουφάει και άλλο. Νόμιζα πως επειδή έπεσε η στάθμη μέχρι εκεί τα κατάφερνε. Θα το ψάξω στην επόμενη αλλαγή όμως που απ ότι κατάλαβα θα είναι πολύ σύντομα.

Σας παρακαλώ ας μου πει κάποιος πως μπορώ να ανεβάσω σωστά φωτογραφίες πριν το σπάσω το κινητό μου zwzw:smt084

mobar78
01-06-16, 19:15
Κατά λάθος μπήκε αυτό

GN_AZ
01-06-16, 19:21
πήραν από το μπουκάλι της φωτογραφίας κ σου έβαλαν σε ένα μικρότερο κατευθείαν ή μήπως το αραίωσαν ?

όπως κ να έχει θα χρειαστεί να βρεις την άκρη με δοκιμές.

ξεκίνα να μετράς κ να προσθέτεις αμμωνία μέχρι να φτάσεις το 3-4ppm

mobar78
01-06-16, 19:27
Οκ αυτό θα κάνω. Μέχρι πόσες φορές μπορώ να βάλω? Μέχρι να δω το 3-5 ppm?

Έτσι μου είπαν ότι από αυτό το μπουκάλι μου έδωσαν. Θα το αρχίσω τώρα αμέσως. Α δεν θα του περάσει. Θα τον βρω τον σωστό συνδυασμό :smt052

delta66
01-06-16, 19:32
Δεν χρειαζεται (ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, ειναι επικινδυνο) να βρεις πιο δυνατη απο 30%.
Ακομα και με 10% κανεις τη δουλεια σου.
Αναλογα τη διαλυση της αμμωνιας που εχει ο καθενας, φτιαχνει τη δοσολογια του.
Αν ειναι 30% βαζει λιγοτερο, αν ειναι 10% βαζει περισσοτερη.
Εγω ειμαι της αποψης να ειχες συνεχισει οπως ξεκινησες με τροφη.

mobar78
01-06-16, 21:20
Λοιπόν παιδιά μετά από 12 ml αμμωνία έπιασα το 2 που είναι και το μαξ που μπορεί να πιάσει το τεστ αυτό. Μετά τι πρέπει να γίνει?

Τάκης
01-06-16, 21:45
Περιμένεις να μηδενίσουν όλα, και αμμωνία και νιτρώδη, ταυτόχρονα

mobar78
02-06-16, 16:48
Αμμωνία σήμερα 0,25 νιτρώδη 1.

Τάκης
02-06-16, 16:55
Θες λίγο ακόμα
ρίξε πάλι αμμωνία

GN_AZ
02-06-16, 17:43
οι μετρήσεις φαντάζομαι ότι είναι ανα 24 ώρες.

τα νιτρικά που έχουν φτάσει ?
μήπως το 2ppm είναι λίγο για τα λίτρα του ενυδρείου ?

mobar78
02-06-16, 18:27
24ωρο κλείνει σε 2 ώρες. Μα πρέπει να πάω στη δουλειά πάλι και θα αργήσω να σχολασω. Θα κάνω πάλι την μέτρηση αφού γυρίσω. Περισσότερο από περιέργεια το κοίταξα τώρα. Τα νιτρικά θα τα κοιτάξω μετά . Αμμωνία πάλι 12ml να βάλω? Το ενυδρείο είναι 200λιτρα. Περιέχει αυτή τη στιγμή 30 κιλά χαλίκι φυτά και 1 ρίζα. Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάστηκε 12ml αμμωνία για να φτάσει τα 2ppm.οταν με τον τύπο μου λέει 2ml. Όχι ότι με πειράζει αλλά τι είναι αυτό που δεν πάει καλά δεν καταλαβαίνω. Είχε 3 σαλιγκάρια από τα φυτά (παράσιτα τα λέω εγω) και φτάνοντας στα 10ml αμμωνίας χθες το βράδυ ξαφνικά έτρεχαν σαν πύραυλοι πάνω στο τζάμι. Δεν ήξερα ότι υπήρχαν. .φυσικά τα έβγαλα. .προσφέρουν κάτι αυτά στο ενυδρείο μου ή καλά κάνω και τα βγάζω?

Τάκης
02-06-16, 22:09
Προφανώς η αμμωνία αυτή είναι ξεθυμασμένη.
Αφου με 12ml ανεβαίνει στα 2ppm βάλε πάλι 12
Τα σαλιγκάρια χρειάζονται και καλά έκανες και τα έβγαλες

mobar78
02-06-16, 22:39
Έβαλα 12ml αμμωνία έχω πάλι 2ppm νιτρικά είναι στο μαξ Και νιτρώδη είναι στο μαξ. Αύριο πάλι μέτρηση βάζω πάλι αμμωνία άμα τα νιτρώδη & η αμμωνία δεν είναι μηδέν?

Τάκης
02-06-16, 23:19
Αν είναι μηδεν και τα 2 βάζεις ψάρια, αν μόνο η αμμωνία , βάζεις αμμωνία.
Μια καλή λύση είναι να κάνεις μια αλλαγή 90%+ και να βάλεις αμέσως αμμωνία, τα 12ml, αν σε 24 ώρες εχουν μηδενίσει αμμωνία και νιτρώδη είσαι έτοιμη. Αν δεν βάλεις αμέσως ψάρια βάζεις καθε μέρα αμμωνία μέχρι να βάλεις ψάρια, και όταν πάρεις τα ψάρια κάνεις 90%+ αλλαγή και τα βάζεις

mobar78
03-06-16, 00:44
Οκ. Τώρα το χω! ! Είμαι πολύ κοντά. Μια τελευταία ερώτηση. Που μπορώ να αγοράσω υγείες ψαράκια διαδικτυακά? Εδώ κάθε φορά που θέλω να πάρω κάτι ενυδρειακο γυρίζω όλα τα πετσοπ της πόλης και των περιχώρων και δεν βρίσκω τίποτα. Υπάρχει κανένα μαγαζί διαδυκτιακο ή κανένας συνχομπιστας μας που να πουλάει ψαράκια? :D:D

Τάκης
03-06-16, 06:51
Απειρα
μερικά ενδεικτικά
http://www.abyssos.gr/
http://igna.gr/

mobar78
04-06-16, 16:06
Hello! Εδώ είμαι πάλι! Νομίζω πως είμαι έτοιμη για ψάρια! Αμμωνία 0 νιτρώδη εδώ έχω ένα θέμα. Το τεστ το χρωμα που βγάζει δεν υπάρχει στο χρωματολογιο. Ενσωματώσω και μια φωτογραφία να δείτε. Μη με κοροιδεψετε που φοράω γάντι. :p έχω πάθει ένα σοβαρό εγκαύμα και δεν πρέπει να βρεξω το χέρι μου.:(

Λοιπόν πάμε στο επόμενο στάδιο αν υποθέσουμε ότι το νερό και τα βακτηρίδια μου είναι οκ. Τα ψαράκια. . Λέω λοιπόν να βάλω 2 αρσενικά γκουραμι dwarf colisa laila 4 θηλυκά 15 αρλεκίνους και θα ήθελα και κάτι ακόμα για να με καθαρίζει από άλγη. Τι θα μπορούσα να βάλω? Τα τόσα γκουραμι είναι καλά για το ενυδρείο μου? Ακόμα κάπου διάβασα ότι τα γκουραμι θέλουν σκούρο νερό. Πέρα από την τύρφη την οποία με συμβουλεψατε να την βάλω αφού έχω πάρει τα ψαράκια για να μην πάθουν οσμωτικο σοκ ποιο άλλο φυτό είναι αυτό που σκουρενει το νερό? Πρέπει να οργανωθώ! Σήμερα πάντως θα κάνω μια μεγάλη αλλαγή και θα βάλω πάλι αμμωνία. Μήπως θα πρέπει να μειώσω τις ώρες του φωτός? Γεμίζω πάλι πράσινη άλγη. Τι λέτε για όλα αυτά?

moradin
04-06-16, 17:47
Από την στιγμή που διάλεξες τα πιο μικρόσωμα (και ομολογουμένως πιο πολύχρωμα) γκουράμι, θα μπορούσες να βάλεις και κάποιες γαρίδες αμάνο αργότερα, όταν στρώσει λίγο το ενυδρείο σου, και θα κάνουν θαύματα με τις άλγες, όπως επίσης θαύματα κάνουν και τα διάφορα σαλιγκάρια!

Δυστυχώς άλλο βυθόψαρο από Ασία εκτός από κούλι έχω να δω πολλά χρόνια στα μαγαζιά.

Κάτι άλλο που θα σου εφιστήσω την προσοχή είναι το γένος των γκουράμι, μιας και συνηθίζεται στα dwarf gouramis να φέρνουν μόνο αρσενικά που είναι έντονα τα χρώματά τους και όχι θηλυκά. Αν και θα παραγγείλεις online όπως έχω καταλάβει, τόνισε το αυτό.

edit: Ξέχασα να γράψω για το τεστ.
Είσαι σίγουρη ότι το κάνεις σωστά και κοιτάς το σωστό χρωματολόγιο;;

mobar78
04-06-16, 18:10
Για το τεστ. . Λέει σε 10ml νερό να ρίξω 10 σταγόνες αντιδραστήρα και να περιμενω 10 λεπτά. Το νερό όταν πέφτει το υγρό γίνετε ροζ-φουξια μόλις το ανακατεψω γίνετε κόκκινο και μετά από 10 λεπτά αναμονής σε κλειστό σωλήνα παίρνει αυτό το χρώμα! Το οποίο δεν υπάρχει. Τι να πω? Πολύ χάρηκα για τις γαριδουλες που μου είπες! !

moradin
04-06-16, 18:23
Εδώ (http://www.sera.com.sg/acc_watertest_general.php) βλέπω εντελώς άλλα χρώματα στο χρωματολόγιο.... :confused::confused::confused:

Μήπως κοιτάς κάπου αλλού;

Επίσης βλέπω 2 αντιδραστήρια, και μιλάει για 5 λεπτά...

mobar78
04-06-16, 18:30
Βρε για το ΝΟ2 εγώ λέω :confused: αυτό δεν πρέπει μαζί με την αμμωνία να γίνουν μηδέν? Και δεν έχω αυτό το τεστ :-):D

moradin
04-06-16, 18:34
Κι εγώ για το ΝΟ2 σου λέω ;)

Αν καταλαβαίνω καλά από τον δοκιμαστικό σωλήνα και το χρωματολόγιο έχεις της SERA.
Στο λίνκ που σου έστειλα, αν κατέβεις προς τα κάτω έχει για όλα της τα προϊόντα, και στο NO2 έχει άλλα χρώματα. Και αν κατεβάσεις τις οδηγίες μιλάει για 2 αντιδραστήρια.
Για ξαναδές τα λίγο τι λένε οι δικές σου οδηγίες :rolleyes:

mobar78
04-06-16, 18:40
Το δικό μου το τεστ είναι της aquili και για να κάνεις μέτρηση στο ΝΟ2 έχει μόνο 1 αντιδραστήρα και το χρωματολογιο που φωτογραφισα :D. Δεν ξέρω τι γίνεται με αυτά τα τεστ και γενικά με αυτό το ενυδρείο. Κοντεύω 1 μήνα στρώσιμο. .:(:confused:

moradin
04-06-16, 18:53
ok, τότε γράψε λάθος. Με μπέρδεψε η φωτογραφία!!!!

Κάτι περίεργο συμβαίνει τότε!

Για δες την ημερομηνία λήξης;

mobar78
04-06-16, 20:54
Κοίταξα αλλά δεν έχει ημερομηνία λήξης :( μήπως πρέπει να αγοράσω άλλο τεστ? 2 εβδομάδες το έχω εγώ.

moradin
04-06-16, 21:08
Δεν ξέρω, δεν το είχα ποτέ αυτό το τεστ, περίμενε μήπως σου απαντήσει κάποιος που να το έχει χρησιμοποιήσει!

tsala
04-06-16, 21:22
Δεν τα εχω χρησιμοποιησει , δεν ακουω και τα καλυτερα παντως..
Εγω θα επερνα ενα αλλο τεστ για να ειμαι σιγουρος

GN_AZ
04-06-16, 22:59
Aquili έχω από την αρχή κ συνεχίζω να τα χρησιμοποιώ.
μου φαίνονται αξιόπιστα κ δεν είχα πρόβλημα μέχρι σήμερα αλλά δεν έχω κ μέτρο σύγκρισης οπότε ίσως να κάνω λάθος κ να είμαι απλά τυχερός που όλα δουλεύουν σωστά :D

mobar78
05-06-16, 08:35
GN μήπως μπορείς τότε εσύ να νου πεις αν τελικά ολοκλήρωσα τον κύκλο του αζώτου ή όχι? Όταν το τεστ στα Νο2 παίρνει τέτοιο χρώμα τι σημαίνει? Ψάχνω για ψαράκια ή ακόμα στρώνω?

Τάκης
05-06-16, 09:18
Κάτι συμβαίνει με τα τεστ σου.
Ξανακάνε να δεις , κάτι δεν μου αρεσει.
Μήπως έκανες λάθος υγρα και αυτά είναι για νιτρικά ;
Αν δεν ήμαστε σίγουροι για τις μετρήσεις , είναι λίγο ρίσκο

GN_AZ
05-06-16, 09:25
το πρόβλημα με το χρώμα που δεν υπάρχει το είχα κ εγώ (μέχρι κ mail έστειλα στην aquili). στα ΝΟ3 ξεκαθαρίζει η κατάσταση.
εφόσον μιλάμε για ΝΟ2 όμως θα πρέπει το αποτέλεσμα να είναι διάφανο κ οτιδήποτε άλλο είναι μη αποδεκτό.

η εμπειρία μου δεν είναι τόση ώστε να δίνω συμβουλές αλλά θα σου πω τι θα έκανα εγώ στη θέση σου. θα έπαιρνα μια καινούρια αμμωνία, τεστ που μετράνε κ πάνω από τα 2ppm αμμωνίας κ θα άρχιζα να ταΐζω 3-4 ppm αμμωνία κάθε 24 ώρες. θα μετρούσα αμμωνία-νιτρώδη-νιτρικά κάθε 24 ώρες πριν ρίξω την φρέσκια αμμωνία κ όταν έβλεπα ταυτόχρονα αμμωνία κ νιτρώδη μηδενικά θα έκανα μια αλλαγή 98% θα έβαζα φρέσκο καθαρό νερό κ τα ψαράκια.

mobar78
05-06-16, 09:36
Και τι σου απάντησαν από εκεί? Ημερομηνία λήξης δεν έχει. Έχω αρχίσει και φρικάρω με τα τεστ. Θα πρέπει να πάρω καινούρια νομίζω γιατί κι εμένα κάτι δεν μου κολλάει. Οι ταινίες της τετρα δίνουν φουλ νιτρώδη και νιτρικά. Το υγρό διχνει την δική του άποψη και εγώ ζαλίζω τα παιδιά με τις χαζές ερωτήσεις! Είμαστε μια χαρούμενη οικογένεια. Άλλη αξιόπιστη μάρκα για τεστ?

GN_AZ
05-06-16, 09:48
ρίχνεις 12ml αμμωνίας για να φτάσεις τα 2ppm κ σου φταίει η "αναξιόπιστη" Aquili ??? αν αλλάξεις εταιρία δλδ θα στρώσει πιο γρήγορα το ενυδρείο σου ?

τα πράγματα είναι πολύ απλά. όταν γίνει διάφανο το αποτέλεσμα θα έχουν μηδενίσει τα νιτρώδη. μέχρι τότε βρες ένα σωστό ρυθμό να ταΐζεις, πάρε μια αμμωνία της προκοπής κ περίμενε μέχρι να μηδενίσουν ταυτόχρονα αμμωνία κ νιτρώδη.

αυτά από εμένα.

mobar78
05-06-16, 10:38
Συγνώμη αν είπα κάτι που σε έθιξε. Το αποτέλεσμα το πήρα και με την αμμωνία αυτή που είχα αλλά και με καινούρια αμμωνία. Σφραγισμενη και με την αναλογία αυτή που μου έβγαλε ο τύπος που μου είπαν οι συμφορουμιστες μας. Ήθελα να ήξερα μόνο τι σου απάντησε η εταιρεία. Τα υπόλοιπα που έγραψα ήταν απλά συναισθήματα μου. Νιώθω ότι κουράζω με όλες αυτές μου τις ερωτήσεις. Αυτό ήταν όλο. :(

GN_AZ
05-06-16, 11:15
λυπάμαι αν ήταν λίγο επιθετική η απάντηση μου αλλά τάιζα αμμωνία, μετρούσα κ έκανα αλλαγές σχεδόν 40 μέρες κ χάρηκα όλη την διαδικασία. δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βιάζεσαι κ πιέζεις την κατάσταση. καλύτερα να πάει κάτι στραβά τώρα παρά όταν βάλεις τα ψαράκια.

μία κ μοναδική φορά έστρωσα κ έχω ένα κ μοναδικό ενυδρείο. αυτό που κατάλαβα είναι ότι θέλει υπομονή κ όσο καλύτερα γίνει το στρώσιμο τόσο λιγότερα προβλήματα θα έχεις στο μέλλον.

κάθε 24 ώρες μετράς αμμωνία - νιτρώδη - νιτρικά κ ταΐζεις 3-4 ppm αμμωνίας.
όταν μηδενίσουν αμμωνία - νιτρώδη κάνεις μια τεράστια αλλαγή κ είναι έτοιμο

στο mail δεν έχουν απαντήσει ακόμη :roll:

tsala
05-06-16, 11:56
Οπως σου ειπε ο Γιωργος ,υπομονη..
Το χομπι ειναι της υπομονης , οποιος δεν την εχει (οπως εγω) ,παει σε μπολι:D

mobar78
05-06-16, 16:56
Δεν βιάζομαι. . Απλά είμαι αγχωμένη αν όλα πάνε καλά. Το διάφανο τεστ θα ήταν η επιβαιβεωση ότι τα κάνω όλα σωστά. Το κίτρινο χρώμα είναι άκυρο αποτέλεσμα άρα κανένα σημάδι ότι προχωράμε μπροστά.:( υπάρχει και η ανυπομονησία των ψαριών. . Οπότε καταβαβαινεις.. αν είμαι σε καλό δρόμο οκ ας περιμένω και άλλο τόσο. Όσο όμως δεν υπάρχει απτό δείγμα ότι είμαι σε καλό δρόμο τόσο φρικάρω και σκέφτομαι ότι κάτι δεν κάνω σωστά .Αυτό είναι όλο.

Τάκης
05-06-16, 17:58
Κοίτα, μια χαρά προχωράς, μην αγχώνεσαι, και ο σημαντικότερο είναι, πως με το τρόπο που ακολουθείς, και λάθος να γίνει θα είναι ακίνδυνο αφού δεν έχεις ψάρια, για αυτό λίγη υπομονή ακόμα :)

mobar78
10-06-16, 01:22
http://m.aliexpress.com/item/1295285138.html?productId=1295285138&productSubject=4-Stages-Portable-Ultrafiltration-Water-Filter-System-DIY-On-Sale&spm=2114.33020108.13.1.w6mnPo&scm=1007.12851.33489.0&tracelog=wwwdetail2mobilesitedetail

Είδα αυτό. . Τι λέτε? Κάνει για τη δουλειά μας ή όχι?

Τάκης
10-06-16, 06:33
Τι να το κάνεις αυτό το φίλτρο ;
Δεν είναι Α/Ο, φίλτρο άνθρακα είναι για να αφαιρεί το χλώριο και βαριά μέταλλα

mobar78
10-06-16, 07:36
Οκ. Άρα δεν κάνει. Άρα συνεχίζω να ψάχνω. :)

mobar78
11-06-16, 19:14
Γειά σας! Νομίζω πως τα κατάφερα. Θα σας πω τι έχω κάνει να μου πείτε τη γνώμη σας. Τόσες μέρες έβαζα την αμμωνία έκανα τις μετρήσεις και κάθε 3-4 μέρες έκανα αλλαγή νερού το 85-90% και καπάκι μετρούσαν τα νιτρώδη και τα νιτρικά και ήταν φουλ. Μα το νερό που έβαζα ήταν πεντακάθαρο και με μηδέν. Έτσι σκέφτηκα ότι μάλλον πρέπει να ξεβγαλω το χαλίκι καλά γιατί κάπως ένα χρώμα διαφορετικό είχε. Έτσι έκανα αλλαγή 100% ξεβγαλα το χαλίκι καλά προσθεσα λίγη τύρφη και μετά υπόστρωμα και μετά το χαλίκι. Έβαλα τα φυτά μου αφού τα καθάρισα καλά από τα σάπια φυλλαράκια και γέμισα νεράκι! ! Έριξα αντιχλωρια και λοιπές σαλτες της σερα έριξα την αμμωνία μου και σήμερα έχω αυτές τις μετρήσεις :
Αμμωνία 0,25
Ph 7,5-8
Gh 17
Kh 11
NO2 0
NO3 0

Βέβαια το νεράκι μου έχει αποκτήσει ένα καφετί χρωματακι από την τύρφη αλλά νομίζω πως δεν πειράζει αφού τα γκουραμι θέλουν σκούρα χρώματα.

Τι λέτε? Έκανα μ@λ@κι@ που έκανα αυτή τη διαδικασία?:confused: :confused: οι τιμές είναι τέτοιες γιατί επιτέλους ολοκληρώθηκε ο κύκλος του αζώτου ή επειδή έγινε η αλλαγή? Η τύρφη μέχρι πόσο ρίχνει το πεχα? Η σκληρότητα γενική κ ανθρακική είναι ψηλά? Να ψάξω για ψαράκια ή ακόμα στρώνω βρε αδερφέ? :smt052:D:D:D:):smt020

GN_AZ
11-06-16, 19:49
Τι λέτε? Έκανα μ@λ@κι@ που έκανα αυτή τη διαδικασία? ........

αυτό καλύτερα θα ήταν να το ρωτήσεις πριν κάνεις την διαδικασία.

πόση ώρα σου πήρε όλη αυτή η διαδικασία κ που το είχες το φίλτρο όλη αυτή την ώρα ?

delta66
11-06-16, 19:52
Αμμωνία 0,25
NO2 0
NO3 0

Αυτα δειχνουν αστρωτο ενυδρειο.

Η μονη περιπτωση να μην ισχυει αυτο (δλδ να εχει γινει οντως ο κυκλος του αζωτου και να εχεις αυτες τις τιμες),
ειναι να γινεται με καποιος τροπο απονιτροποιηση και γιαυτο εχεις μηδεν νιτρικα (πχ πολλα φυτα ή/και μετρηση μετα απο μεγαλη αλλαγη κλπ)
αλλά ταυτοχρονα,
ή α) να κανει λαθος το τεστ αμμωνιας (μπορεις να το τσεκαρεις σε νερο που σιγουρα δεν εχει αμμωνια, πχ συνηθως στα αστικα κεντρα δεν εχει αμμωνια το νερο της βρυσης) και σου δειχνει μετρησιμη αμμωνια ενω δεν εχει,
ή β) για καποιο λογο το φιλτρο δεν μπορει να μηδενισει τελειως την αμμωνια (πχ λογω υλικων), ενω μπορει να μηδενιζει τα νιτρωδη.

Οπως και να εχει, δεν υπαρχει σιγουρια με αυτες τις μετρησεις για ασφαλη εισαγωγη ψαριων.
Πρεπει να εχεις μηδεν αμμωνια/νιτρωδη και μετρησιμα νιτρικα, τα οποια τα κρατας χαμηλα με αλλαγες νερου.

mobar78
11-06-16, 20:10
Φίλε GN το φίλτρο ήταν στην θέση του και δούλευε όλη την ώρα μέχρι που αδειασα το ενυδρείο. Μετά έκανα 2 σχεδόν ώρες να γεμίσω πάλι και άμεσος το έβαλα πάλι σε λειτουργία. Τι λες ότι βακτηρίδιο είχα να πέθανε? Το νερό στο φίλτρο δεν το αδειασα επίτηδες ούτε πείραξα τίποτα γενικά από το φίλτρο.
Τώρα όσο για τις τιμές έλεγα ούτως ή άλλως να κοίταζα και αύριο τι θα μου δώσει η αμμωνία και τα νιτρώδη γιατί σκέφτηκα ότι λόγω της αλλαγής να μηδενισαν επειδή η αμμωνία δεν ήταν μηδέν όπως μου έχετε πει.

Ρε παιδιά μη μου πείτε ότι αυτό που έκανα τελικά ήταν πατάτα :( μα το χαλίκι ήταν πανβρωμικο γεμάτο φυτακια και ριζουλες. .. :(:( delta θα την κάνω την μέτρηση που μου είπες και θα σου απαντήσω.

delta66
11-06-16, 20:24
1. Τσεκαρε οπως μπορεις την αξιοπιστια των μετρησεων
2. Συνεχιζε να ταιζεις τη βιολογια και ελεγχε με μετρησεις μεχρι να παρεις τις μετρησεις που πρεπει (NH3=0 και NO2=0 και NO3>0) για να ειναι safe η εισαγωγη των πρωτων ψαριων.

mobar78
13-06-16, 23:40
Καλησπέρα! Λογικά σύμφωνα με τις μετρήσεις που έκανα πρέπει να ολοκληρώθηκε ο κύκλος του αζώτου. Σήμερα η 3η μέρα με 0 ΝΟ2&ΝΟ3 και ΝΗ4. Βέβαια το χρώμα του νερού είναι αρκετά σκούρο λόγω τύρφης. Τι λέτε ότι πρέπει να κάνω? Είναι ασφαλές να βάλω ψαράκια τις επόμενες μέρες ή να περιμένω ακόμα? Μου είχατε πει να συνεχίσω την αμμωνία μέχρι να βάλω ψάρια. Ας υποθέσουμε ότι το συνεχίζω. Μέχρι ποια στιγμή πρέπει να ρίξω την τελευταία αμμωνία πριν βάλω τα ψάρια και πόση αλλαγή νερού (αν χρειάζεται ) να κάνω πριν αφήσω τα ψαράκια να κολυμπήσουν?

ΝΗ4 0
PH 7,5-8
GH 16
KH 11
NO 2 0
NO3 0

3η μέρα σήμερα μετά τη μεγάλη αλλαγή που έκανα (τι μεγάλη ολόκληρη θα έλεγα καλύτερα )

XrhstosT
13-06-16, 23:44
Καλησπερα,no3 εχεις μηδεν?

Στάλθηκε από το 8070 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

delta66
13-06-16, 23:59
Οι μετρησεις εγιναν πριν την ολικη ή μετα?

mobar78
14-06-16, 08:15
Μετά την ολική. Οι μετρήσεις 2 μηνύματα πιο πάνω έγιναν 3 μέρες μετά την ολική και αφού συνέχισα να ρίχνω αμμωνία.

GN_AZ
14-06-16, 08:39
ολική, 3 μέρες αμμωνία κ μετά ήρθαν αυτές οι μετρήσεις ?
θα έπρεπε να υπάρχουν πολλά νιτρικά.
κάτι γίνεται λάθος :confused:

XrhstosT
14-06-16, 10:34
ολική, 3 μέρες αμμωνία κ μετά ήρθαν αυτές οι μετρήσεις ?
θα έπρεπε να υπάρχουν πολλά νιτρικά.
κάτι γίνεται λάθος :confused:
Ετσι πιστευω και εγω...αν παραυτα ειναι σιγουρο οτι οι μετρησεις ειναι σωστες,εγω στη θεση σου θα συνεχιζα να ταΐζω τη βιολογια και θα περιμενα να δω τι απο nh4,no2,no3 θα ανεβαινε.γιατι φαινεται λιγο περιεργο.

Στάλθηκε από το HTC Desire 516 dual sim μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

mobar78
14-06-16, 11:15
Χμμμμ :confused: σαν να χεις δίκιο με τα νιτρικά. .. τι λάθος όμως θα μπορούσε να έχει γίνει. Τα τεστ δουλεύουν κανονικά. 3 μέρες συνεχόμενα πέρα από την σκληρότητα η οποία άλλαξε λίγο λόγω τύρφης οι υπόλοιπες τιμές είναι ίδιες. Τι θα μπορούσα να κάνω? Σκέφτομαι να κάνω μια αλλαγή 30-40% να φύγει λίγο σκούρο χρώμα. Τι λέτε εσείς? Το νερό καλό φαίνεται ότι είναι. Το ότι είναι τόσο σκούρο δεν ξέρω αν είναι καλό για τα φυτά.

XrhstosT
14-06-16, 11:31
Εγω δεν θα εκανα αλλαγη,δεν υπαρχει λογος,αφου ετσι και αλλιως εκανες ολικη πριν 3 μερες.οσο για το σκουρο χρωμα,ετσι ειναι με τη χρηση τυρφης.και εγω με τυρφη τρεχω το ενυδρειο και εχω gh 6 και kh3.δε νομιζω οτι εχουν θεμα τα φυτα...

delta66
14-06-16, 12:27
Κανε μετρηση και με αλλο τεστ νιτρικων (δανεικο πχ)
Δες αν εχει ληξει δες κι εδω εκει που λεει Σημαντικη πληροφορια για τα τεστ ΝΟ3 http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=62669

moradin
14-06-16, 12:43
Τα φυτά σου δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με το black water, αλλά οι μετρήσεις σίγουρα έχουν κάποιο πρόβλημα!
Δεν μπορεί να ρίχνεις αμμωνία 3 μέρες τώρα και να είναι όλα 0, εκτός κι αν έριχνες πολύ λίγη, έχει στρώσει το ενυδρείο, και έχεις τόσα πολλά φυτά που δεν έχουν αφήσει καθόλου νιτρικά. Κάτι που δεν μου φαίνεται πιθανό. :smt120:smt120:smt120

mobar78
14-06-16, 14:41
Άρα α) πρέπει να βρω άλλο τεστ για να συγκρίνω
Β)δεν κάνω αλλαγή γιατί δεν χρειάζεται
Γ)συνεχίζω την αμμωνία όπως έκανα

Έτσι λέτε?
Φίλε Χρίστο συγνώμη να σε ρωτήσω. Πως έχεις Τόσο μαλακό νερό? Μόνο με τύρφη? Τι τύρφη χρησιμοποιεις? Και τι τιμές έχει το νερό δικτύου σου?

XrhstosT
14-06-16, 14:58
Η αληθεια ειναι οτι το νερο του δικτυου με ευνοει.εχει περιπου 9gh και 7 kh.απο κει και περα,μονο τυρφη χρησιμοποιω σε βαρελι προετοιμασιας.της sera.φυσικα υπαρχουν και αλλες οπως και αρκετοι χρησιμοποιουν τυρφη κηπουρικης.η πρωτη μου φορα ειναι οποτε δεν μπορω να σου πω αν συμφερει ή οχι αυτη που χρησιμοποιω.

Τάκης
14-06-16, 15:46
Και εγώ έχω σχεδόν ίδιο νερό με του Χρήστου, και βάζω τύρφη κηπουρικής και τα κατεβάζω στα 5GH & 4KH.
Χρήστο η τύρφη κηπουρικής όχι απλά συμφέρει, είναι τσάμπα, 2 Ευρώ τα 12 λίτρα ή 18 Ευρώ τα 200 λίτρα , αρκεί να βρεις καθαρή τύρφη χωρίς προσμίξεις, και η καθαρή είναι πιο φθηνή από την εμπλουτισμένη

XrhstosT
14-06-16, 17:05
Κυριε Τακη,θα συμφωνησω.απλα σαν μη γνωστης,φοβηθηκα να παρω κηπουρικη γιατι δεν εχω ιδεα απο φυτα(δυστυχως) και στην περιπτωση που δεν ηταν καθαρη αυτη που θα προμηθευομουνα θα ειχα προβλημα!και ετσι ειπα,ας παω στα σιγουρα,να μην εχω αγχος και γι αυτο.

mobar78
14-06-16, 23:45
Κι εγώ τύρφη κηπουρικής έβαλα. Βιολογική χωρίς χημικά κλπ. Αλλά το νερό μου είναι πολύ σκληρό. Η τύρφη μου κατέβασε 1 μονάδα ολικής και 2 μονάδες ανθρακικής μέχρι στιγμής. Δεν ξέρω Αν θα συνεχίσει να κατεβάζει

Νέες μετρήσεις και πραγματικά έχω προβληματιστει.

αμμωνία βρήκα 1,5 πριν προσθέσω νέα. Και νιτρώδη και νιτρικά φουλ. Βρε παιδιά μήπως κάτι τρέχει με το φίλτρο? Μήπως να το καθαρίσω? Αμμωνία γιατί δεν απορροφηθικε αυτή τη φορά? Οκ τα νο2-νο3 .. τι πρέπει να κάνω? Βλέπω τα φυτά μου ζορίζονται. . Σαν να μαυρίζουν -σαπίζουν. . Έχω αρχίσει και ανησυχώ λιγάκι. ..

XrhstosT
15-06-16, 00:38
Την τυρφη μεσα στο φιλτρο την βαζεις;την ιδια ποσοτητα αμμωνιας βαζεις;

Στάλθηκε από το 8070 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

mobar78
15-06-16, 06:55
Όχι. Την τύρφη κάτω από το υπόστρωμα την έχω βάλει. Την αμμωνία ναι. Την ίδια ποσότητα βάζω κάθε φορά.

Τάκης
15-06-16, 08:30
Κάνε και καμιά καλή αλλαγή να ανανεώνεται το νερό,
μετά την αλλαγή να βάζεις αμμωνία

XrhstosT
15-06-16, 10:26
Όχι. Την τύρφη κάτω από το υπόστρωμα την έχω βάλει. Την αμμωνία ναι. Την ίδια ποσότητα βάζω κάθε φορά.
Εννοεις κατω απο το χαλικι;

tsala
15-06-16, 17:16

Ετσι δεν θα κανει πολλα.
Μιας και την πηρες ,θα πρεπει να επεξεργαζεσαι το νερο στο βαρελι της αλλαγης ,αν θελεις να κατεβασεις τις σκληροτητες.
τυρφη σε καλτσα,ενα diy φιλτρακι να περναει νερο απο μεσα της και μετα την προετοιμασια ,πεταμα η τυρφη

XrhstosT
15-06-16, 17:27
Εμενα δυο προετοιμασιες(1 καθε εβδομαδα) μου βγαζει η ιδια τυρφη.αυτο θα το δει βεβαια πως παει...

mobar78
15-06-16, 19:15
Για τόσο λίγο είναι δηλαδή βρε παιδιά? Και τώρα δηλαδή που είμαι στο στρώσιμο να μη βάζω δηλαδή έτσι?

Τάκη 50%είναι καλά ή περισσότερο? Να το κάνω τώρα άμα είναι. Τα φυτά που μαυρίζουν τι μπορεί να φταίει? Λέω να βάλω και diy co2. Πόσες μπουρμπουλιθρες ανά δευτερόλεπτο θα πρέπει να έχω?

Τάκης
15-06-16, 20:28
Αλλαγή ανάλογα τα νιτρικά που έχεις, κατέβασε όσο πιο χαμηλά μπορείς για να αργήσεις την επόμενη αλλαγή, δεν έχεις ψάρια για να πούμε κάποιο όριο.
Co2 δεν είναι θέμα πόσες φυσαλίδες, μόνο με drop checker μπορείς να δεις ακριβώς πόσο θες.
Αλλά τώρα καφε άλγη θα έχεις θες δεν θες, είναι καινούριο το ενυδρείο, θα κάνει το κύκλο της και θα φύγει

XrhstosT
15-06-16, 20:36
Για τόσο λίγο είναι δηλαδή βρε παιδιά? Και τώρα δηλαδή που είμαι στο στρώσιμο να μη βάζω δηλαδή έτσι?

Τάκη 50%είναι καλά ή περισσότερο? Να το κάνω τώρα άμα είναι. Τα φυτά που μαυρίζουν τι μπορεί να φταίει? Λέω να βάλω και diy co2. Πόσες μπουρμπουλιθρες ανά δευτερόλεπτο θα πρέπει να έχω?
Καλυτερα τυρφη να βαλεις μετα την εισαγωγη των ψαριων.για να προσαρμοστουν πιο ευκολα στις αλλαγες των παραμετρων του νερου.στον βυθο δεν θα κανει και πολλα και λογικα μετα απο καποιες μερες θα χασει και τις ιδιοτητες της.ριξε μια ματια και εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=60604

mobar78
16-06-16, 17:42
Καλησπέρα! Πάντως βρε παιδιά μπορεί να είναι και η ιδέα μου λίγο 50% αλλαγή που έκανα χθες λίγο το co2 έχω την αίσθηση ότι το ενυδρείο μου φαίνεται λίγο καλύτερα σήμερα !! :):D

Υπάρχει περίπτωση το φίλτρο να θέλει καθάρισμα? Τόσες μέρες δεν έβρισκα υπολείμματα αμμωνίας. Τώρα βρίσκω. Και δεν έχω αλλάξει τίποτα τι λέτε?

mobar78
20-06-16, 15:02
Καλησπέρα!
Δεν έχω καταλάβει τίποτα ακόμα. Αρχίζω να τρελαίνομαι. Μέσα σε πόση ώρα βρε καλά μου παιδιά η αμμωνία γίνετε νιτρώδη και τα νιτρώδη νιτρικά? Το co2 μπορεί να επηρεάσει τα νιτρικά? Τα νιτρικά πως μπορεί να εξαφανίζονται? Αν όλα αυτά που ρωτάω είναι χαζομάρες τότε πείτε μου αν τα τεστ λόγω ζέστης μπορεί να είναι αναξιόπιστα. Γιατί τα λέω όλα αυτά?
22:30 προσθέτω την αμμωνία μου αφού βλέπω πρώτα ότι τα νο2 είναι μηδέν και τα νο3 είναι στο 20.
Σήμερα 16:00 μετράω και βρίσκω νο2 μηδέν και νο3. .. μηδέν.

Τι γίνεται τελικά? Co2 είναι diy. . Τι είναι αυτό που κάνω λάθος? Η αμμωνία είναι αγορασμένη την προηγούμενη Δευτέρα σφραγισμενη από φαρμακείο. Δεν ξέρω πραγματικά τι να σκεφτώ. Πάνω που λέω όπα έγινε το στρώσιμο εκεί κάποια τιμή με τρελαίνει! Τι λέτε εσείς?

Τάκης
20-06-16, 15:44
Βαρβάρα , ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Κάνε μια τεράστια αλλαγή 80%-90%, να γίνει ένα είδος επανεκκίνησης της διαδικασίας.
Βάζεις αμμωνία, μετράς μετά από 10-20 λεπτά να δούμε πόση είναι η αμμωνία.
Μετράς μετά από 12 ώρες αμμωνία, νιτρώδη και νιτρικά, έτσι θα καταλάβουμε τι συμβαίνει σε 12 ώρες, αν δεν έχει μηδενίσει η αμμωνία μετράς πάλι μετά από 12 ώρες, 24 ώρες δηλαδή μετά τη προσθήκη αμμωνίας.
Ετσι θα καταλάβουμε τον ακριβή ρυθμό της βιολογίας

mobar78
20-06-16, 15:57
Οκ. Θα το κανω. Αν θέλετε θα βάζω και εικόνες μπας και κάτι δεν κάνω σωστά.

Τάκης
20-06-16, 16:01
Αν μετράς σωστά δεν χρειάζονται εικόνες.
Για να ξέρεις, το πιο σημαντικό είναι δούμε με πόσο αμμωνία θα ξεκινήσει όλη η διαδικασία

mobar78
23-06-16, 14:27
Γειά σας παιδιά! ! Το ενυδρείο επιτέλους έστρωσε. Όλα μια χαρά. Η αμμωνία και τα νιτρωδη χάνονται από το ενυδρειο σε λιγότερο από 24 ώρες.

Όλα καλά. Το μόνο που με απασχολεί είναι η γενική σκληρότητα. Αγόρασα καινούρια τεστ. Χθες η ολική σκληρότητα ήταν 18 και η ανθρακική 7. Με πεχα 7,5. Η ολική σκληρότητα πως θα μπορούσε να πέσει λίγο? Ή τουλάχιστον είναι κακή για τα ψάρια? ?
Υγ. Ψάρια θα μπουν γκουραμι. Ακόμα δεν έχω βάλει τίποτα. Σε ένα ενυδρείο με γκουραμι μπορούν να υπάρχουν σαλιγκάρια? Και ποια?

Τάκης
23-06-16, 14:29
Μια χαρά η βιολογία δηλαδή, ωραία.
Για την σκληρότητα, τι ψάρια έχεις σκοπό να βάλεις ;

mobar78
23-06-16, 20:24
Θα βάλω dwarf γκουραμι colisa laila (αν το γράφω σωστά ) και αρλεκίνους. Ακόμα θέλω να βάλω σαλιγκάρια για την άλγη και ίσως γαρίδες για το βυθό και κανένα γατοψαρακι αν με παίρνει. Όμως τι σαλιγκάρι και τι γαρίδα και τι γατόψαρο?

tsala
23-06-16, 20:33
Τις γαριδες τις ξεχνας με τα γκουραμι , εκτος αν βαλεις μεγαλοσωμες (αμανο,bamboo)
Θυμισε μου λιγο τις διαστασεις του ενυδρειου

mobar78
23-06-16, 20:36
100*50*40.

tsala
23-06-16, 20:49
Οκ ,μια χαρα την σκεφτεσαι την ψαρισυνθεση!:smt023
Απο γατοψαρα μια ομαδα απο καποιο ειδος κορυντορας η 1 ζευγαρι ancistrus

mobar78
23-06-16, 21:03
Σαλιγκάρια να βάλω? Αν ναι θα ήθελα κάτι που να μην αναπαράγεται σωρηδόν.

tsala
23-06-16, 21:16
Βαλε clea helena.. Δεν τρωνε αλγες παντως ,να ξερεις..
Μονο οποιο λαθρεπιβατη (σαλιγκαρι) μπει μεσα.
Τα αλλα που δεν αναπαραγονται σωρηδον ,μαλλον θα εχουν θεμα με το μαλακο νερο.

mobar78
23-06-16, 21:35
Καλά δεν θα έχω και πάρα πολύ μαλακό νερό. Προς το σκληρό είναι. Τελευταία μέτρηση έδειξε 18GH 7KH & 7,5PH

Τάκης
23-06-16, 22:45
Το νερό αυτό δεν κάνει για γκουράμι, πρέπει να το μαλακώσεις, και αρκετά μάλιστα.
Διάβασε εδώ για το προφιλ των ψαριών http://www.seriouslyfish.com/search/gourami/

tsala
23-06-16, 23:14
Οχι μονο για τα γκουραμι ,αλλα ουτε για τα υπολλοιπα ψαρια που σκεφτεσαι.. Δεν ειναι προς το σκληρο ,ειναι σκληρο.

delta66
24-06-16, 00:22
Για Pearl gourami, το νερο ειναι ΟΚ κατα τας γραφας (ζει σε μεγαλο ευρος τιμων).
Εγω τα ειχα σε μαλακο νερο (6.5 pH, 5GH) και ηταν φωτια τα κοκκινα τους.
Δεν τα εχω δοκιμασει σε πιο σκληρο και δεν ξερω αν δει τετοια χρωματα απο το ψαρι σε σκληρο νερο.

Σε ενα μετρο μπαινουν 1 αρσενικο μονο και 3+ θηλυκα
ramshοrn σαλιγκαρια.
Για amano γαριδες, αν και ειναι συμβατες, εχει παρατηρηθει οτι σε πιο χαμηλες θερμοκρασιες (απο οτι ζουν τα γκουραμι) ζουν περισσοτερα χρονια.

mobar78
27-06-16, 15:54
Θα το καθυστερήσω ακόμα να βάλω ψάρια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ρίχνω κάθε μέρα αμμωνία?

Θέλω να φτιάξω σύστημα co2 . Ωραίο το diy αλλά μου κράτησε 10μερες. Ας πούμε πως πάω να αγοράσω την φιάλη. Τι ακριβώς ζητάω? Εδώ όλα τα μαγαζιά που ρώτησα ήταν σα να τους μιλούσα κινέζικα. Ας πάρουμε λοιπόν 1-1 τα πράγματα. .α) Τι μπουκάλα ζητάω β)τι υπόλοιπα συμπραγκαλα χρειάζομαι. Μόνη μου θα την φτιάξω. Το πολύ πολύ. ...zw κάμπουμ! !!!:D
Αυτο
http://m.ebay.co.uk/itm?itemId=171341907874
Ταιριάζει να το βάλω σε μια απλή μπουκάλα Co2 ή όχι? Χρειάζεται και κάτι άλλο πέρα από μετρητή φυσαλίδων και diffuser που τα έχω.

Τάκης
27-06-16, 15:58
Παρτο με λιγότερο από τα μισά λεφτά :)
http://www.ebay.com/itm/361363357197?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

mobar78
27-06-16, 16:23
Ρε συ Τάκη να σε ρωτήσω. Η αδερφή μου μου έχει πει να μην ψωνίζω από το ebay της Αμερικής γιατί λέει θα πρέπει να πληρώσω τελωνείο. Ξέρεις αν ισχύει κάτι τέτοιο?

Όταν πάω να πάρω μετά την φιάλη θα πρέπει να ζητήσω να έχει κάτι συγκεκριμένο? Πχ με περωνη ή κάτι συγκεκριμένο για να μπορέσω να του φορέσω αυτο το regulator? Υπάρχουν διάφορες διαστάσεις στην βαλβίδα ή όλα είναι ίδια?

Τάκης
27-06-16, 16:45
Βαρβάρα αυτό είναι από Hong-Kong και οι Κινέζοι είναι μανούλες σε αυτά,
θα γράψουν 20$ στο χαρτί και δεν έχεις τελωνεία και δεν έχεις κανένα έλεγχο :)
Από Αμερική όντως θα πληρώσεις τελωνείο.

mobar78
15-07-16, 20:08
Καλησπέρα! !!! Σήμερα μόλις παρέλαβα αυτό το εξάρτημα. Χρειάζεται κάτι άλλο για να έχω μια ασφαλή μπουκάλα CO2 για τα ψαράκια μου αλλά και για το σκυλάκι μου και εμένα? ??!!

Ακόμα μπορεί κάποιος να μου πει πως μπορώ να απαλλαγώ από την πράσινη τριχοειδή άλγη? Σας παρακαλώ μη μου βάλετε το λινκ το γνωστό. Το υπόστρωμα απ ότι φαίνεται είναι πλούσιο σε σίδηρο και γενικά είναι πλούσιο γιατί τα φυτά μου έχουν θεριεψει αλλά μαζί και η παλιοαλγη.δεν μπορώ να βρω γαρίδες αμανο να μου το γυαλίζουν :-(

Τάκης
15-07-16, 20:49
Τα μανόμετρα είναι τα σωστά, για θέματα ασφαλείας τη μπουκάλα να προσέξεις, να είναι καινούρια ή να σου κάνουν έλεγχο.
Οι Αμάνο δεν θα σου καθαρίσουν πολύ την άλγη, τα σαλιγκάρια ramshorn είναι τα καλύτερα αλγοφάγα.
Αν το υπόστρωμα σου βγάζει πολύ σίδηρο ακόμα , η λύση είναι πιο τακτικές αλλαγές τώρα στις αρχές, και φυσικά να μη ρίχνεις και εσύ σίδηρο

moradin
15-07-16, 22:18
Τάκη τα ραμσχορν δεν νομίζω ότι ασχολούνται με την τριχοειδη. Κι οι αμανο δεν είναι η λύση! Τώρα που θα βάλεις διοξείδιο νομίζω θα βρεις σιγά σιγά τις ισορροπίες του ενυδρείου σου και θα φύγει!

Sent from my E2303 using Tapatalk

Τάκης
15-07-16, 23:55
Διονύση , στα χρυσόψαρα τα φυτά γεμίζουν μαύρη τριχοειδή άλγη, τα βάζω για ένα βράδυ στα συννεφάκια και την άλλη μέρα είναι πεντακάθαρα.
Σε αυτό http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=91831 η τριχοειδή άλγη έκανε πάρτι, έριξα μια χούφτα ramshorn και έχει μείνει ελάχιστη και μειώνεται,
σε εμένα φαίνεται πως κάνουν δουλειά

mobar78
15-07-16, 23:59
Μόλις έβαλα clea μπορώ να βάλω και ramshorn? Νομίζω πως όχι. Βέβαια είναι μικρουλια αυτά τα κλεα. Αλλά φυσικά θα μεγαλώσουν.

Κι εγώ πιστεύω πως όταν βάλω το CO2 (γιατί τόσο καιρό είχα diy ) θα αλλάξει λίγο το τοπίο. Τα φυτά ψηλωνουν τόσο γρήγορα και τα φύλλα μεγαλώνουν και τα πάνω πάνω γεμίζουν "πράσινα μαλλιά " :-( άρα μόνο με το χέρι τα βγάζω ε?

Τάκης
16-07-16, 00:11
Βαρβάρα, ότι σαλιγκάρι και να βάλεις τώρα τα helena θα το φάνε.
Τα helena είναι σαρκοφάγα

moradin
16-07-16, 06:58
Την πράσινη τριχοειδη πάντως δεν την ακουμπουσαν όταν εμφανίστηκε για ένα φεγγάρι στο δικό μου. Εκτός κι αν φταίει ότι τα ταιζω και τεμπελιαζουν!

Sent from my E2303 using Tapatalk

Τάκης
16-07-16, 07:26
Δεν τα ταΐζω τίποτα, ότι περισσέψει από τα ψάρια,
και ειδικά στη γλάστρα, και έχουν γίνει μοσχάρια :)

mobar78
14-08-16, 17:03
Ανεβάζω μια φωτογραφία να δείτε πως είναι το ενυδρείο μου. Το ευχάριστο είναι ότι άνθησε η ανουμπια μου η μια:grin:
:grin:

Ξέρω πως θέλω κλάδεμα. Θα ήθελα να με συμβουλεψετε όμως αν είμαι σωστή και τι αλλαγές πρέπει να κάνω για να έχω ένα όμορφο και σωστό ασιατικό βιότοπο. .