Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Νεο μέλος, νέο ενυδρείο γλυκού νερού.

andreasp
16-10-05, 11:05
Καλησπέρα σας.
Αγόρασα την προσφορά του Carrefure στα 119 ευρω.
Συμπλήρωσα ένα φίλτρο βυθού, έβαλα και την 2η μέρα δύο χρυσόψαρα για στρώσιμο και περιμένω.
Αμμωνίες κλπ δεν έχω μετρήσει ακόμα. Μονο PH εχω μετρήσει το οποίο έχει πέσει απο το 8+ (εκτός κλίμακας του tester την δεύτερη μέρα που το γέμισα) στο 7.6 χτες το βράδυ. Είναι αλήθεια οτι το ξύλο mopani ρίχνει το ph στο νερό?
Την άλλη εβδομάδα λέω να ξεκινήσω τις μετρήσεις για να δούμε τι γίνεται. (εχουν περάσει ήδη 10 μέρες περίπου)
Πέρασα απο Λ.Αλεξάντρας και χάζεψα τα δύο μεγάλα petshop. Πραγματικά έχουν απίστευτα ψάρια! Λέω να βάλω, γκαπυ-μολυ-πλατυ και νέον με ψεύτικα φυτά προς το παρόν. Να μάθουμε πρώτα δυο πράγματα και μετά να ασχοληθω και με φυτά.
Τα χρυσόψαρα θα χρειαστεί να τα διώξω? Η αλήθεια ειναι οτι τα έχω συμπαθήσει και θα ήθελα να τα κρατήσω.
Δεν έχω ξαναποστάρει μέχρι σήμερα, παρότι σας διαβάζω καμιά εβδομάδα εντατικά. Πραγματικά υπάρχει απίστευτος όγκος πληροφορίας εδω μέσα.
Τώρα είμαι έτοιμος να την κάνω για καμιά παραλία να δώ τι βράχους και πέτρες μπορώ να μαζέψω.
Το σφυροκάλεμο παρέα και πάμε για χαρά και εργασία...:)

Θα τα πούμε λίαν συντόμως με τα νεότερα! :)

george hmmy
16-10-05, 11:49
καλώς ήρθες αντρέα, αλλά έχω κάποιες ενστάσεις. το φίλτρο βυθού πχ θεωρείται ξεπερασμένο και κάποιοι φίλοι που το έχουν θέλουν να το βγάλουν, οπότε μάλλον κακώς το έβαλες. όσον αφορά στα φυτά θα σου έλεγα να πας κατευθείαν σε αληθινά (χαμηλών απαιτήσεων στην αρχή) μιας και όχι μόνο είναι απο άποψη αισθητικής σαφώς καλύτερα αλλά βοηθούν και στην καλή ποιότητα νερού στο ενυδρείο. (με την απορρόφηση νιτρικών για παράδειγμα) για τις πετρούλες από παραλία έχουν ειπωθεί διάφορα για καταλληλότητα και μη, οπότε ξέρεις και τα "τεστ" που πρέπει να περάσει για να είσαι σίγουρος ότι κάνει. τώρα για τα χρυσόψαρα δεν ξέρω σίγουρα αλλά ποτέ δεν τα έχω δει με άλλα ψάρια άρα φαντάζομαι πως δε γίνεται να είναι μαζί. ο λόγος μου διαφεύγει. ίσως επειδή τα χρυσόψαρα είναι ψάρια κρύου νερού. για τη ρίζα αλήθεια είναι αλλά έχε υπόψιν σου ότι είναι παροδικό, μετά από κάποιο διάστημα χάνει τις ιδιότητες της.

netblues
16-10-05, 14:11
καλως ηρθες.
το φίλτρο βυθού αν και οπτικά εινια μια πολυ καλή λύση. σε βάθος χρόνου έχει πρόβληματα συντήρησης. επιπλέον, αφού θέλεις να ασχοληθείς και με φυτά, το φιλτορ βυθού θα σου κάνει μονίμως τη ζωή δύσκολη.
για τα χρυσόψαρα, εκτός του οτι θέλουν κρύο νερό < (24 αν θυμαμαι καλά) έχουν την τάση να τρώνε τα περισσότερα φυτά.
γκαπυ μολυ πλατυ ναι. τα νεον ειναι ασχετα απο πλευράς συνθηκών.
φροντισε οι πέτρες σου να μπορουν να καθαριστούν σχετικά εύκολα και να μην εχουν κοφτερές γωνιες που μπορει να τραυματίσουν τα ψάρια.

andreasp
16-10-05, 14:28
καλώς ήρθες αντρέα, αλλά έχω κάποιες ενστάσεις. το φίλτρο βυθού πχ θεωρείται ξεπερασμένο και κάποιοι φίλοι που το έχουν θέλουν να το βγάλουν, οπότε μάλλον κακώς το έβαλες.
Φιλος που ασχολειτε χρονια με ενυδρεια μου συνεστησε να το βαλω, τουλαχιστον για την αρχη.
Σε συναρτηση με το φιλτρο του ενυδρειου θα βοηθησει να μενει πιο καθαρο το ενυδρειο.
Εξαλλου οποιαδηποτε στιγμη θελω, το ξηλωνω. Δεν ειναι δα και τοσο δυσκολο να βγει. Απλα θα ανακατωθει ο πατος.

όσον αφορά στα φυτά θα σου έλεγα να πας κατευθείαν σε αληθινά (χαμηλών απαιτήσεων στην αρχή) μιας και όχι μόνο είναι απο άποψη αισθητικής σαφώς καλύτερα αλλά βοηθούν και στην καλή ποιότητα νερού στο ενυδρείο. (με την απορρόφηση νιτρικών για παράδειγμα)
Νομίζω οτι απο την στιγμη που εχω βαλει το φιλτρο βυθου, δεν μπορω να βαλω αληθινα φυτα.
Δεν πειραζει. Καλυτερα. Ενα-ενα...:)
Αλήθεια... ποια ειναι χαμηλών απαιτήσεων?

για τις πετρούλες από παραλία έχουν ειπωθεί διάφορα για καταλληλότητα και μη, οπότε ξέρεις και τα "τεστ" που πρέπει να περάσει για να είσαι σίγουρος ότι κάνει.
Τα εχω διαβασει ολα! Ειμαι ετοιμος. Με τις κατσαρολες μου, τα aqua forte μου. Κομπλε! :)

τώρα για τα χρυσόψαρα δεν ξέρω σίγουρα αλλά ποτέ δεν τα έχω δει με άλλα ψάρια άρα φαντάζομαι πως δε γίνεται να είναι μαζί. ο λόγος μου διαφεύγει. ίσως επειδή τα χρυσόψαρα είναι ψάρια κρύου νερού.
Δεν πειραζει! Θα τα χαρισω στον κολλητο μου που ψηνετε να ξαναβαλει σε χρηση ενα μικρο ενυδρειο που εχει.

για τη ρίζα αλήθεια είναι αλλά έχε υπόψιν σου ότι είναι παροδικό, μετά από κάποιο διάστημα χάνει τις ιδιότητες της. Μαλιστα! Και μενει απλα σαν ντεκορ... σωστα?

andreasp
16-10-05, 14:31
καλως ηρθες.
το φίλτρο βυθού αν και οπτικά εινια μια πολυ καλή λύση. σε βάθος χρόνου έχει πρόβληματα συντήρησης. επιπλέον, αφού θέλεις να ασχοληθείς και με φυτά, το φιλτορ βυθού θα σου κάνει μονίμως τη ζωή δύσκολη.
για τα χρυσόψαρα, εκτός του οτι θέλουν κρύο νερό < (24 αν θυμαμαι καλά) έχουν την τάση να τρώνε τα περισσότερα φυτά.
Θα το ξηλωσω οταν θα ερθει η ωρα για αληθινα φυτα. Τι προβλημα συντηρησης εχει? Ουσιαστικα ειναι μια εσωτερικη ανακυκλωση νερου μεσα στο ενυδρειο. Ανεβαζει το νερο που βρισκετε κατω απο το χαλικι, επανω ετσι ωστε να το παρει το εσωτερικο φιλτρο και να το καθαρισει.
Τι συντηρηση μπορει να θελει αυτο το πραγμα?

γκαπυ μολυ πλατυ ναι. τα νεον ειναι ασχετα απο πλευράς συνθηκών.
Σιγουρα? Σε petshop Που ρωτησα μου ειπαν οτι μπορουν να μπουν παρεα.
Θα το δοκιμασω να ριξω και μερικα νεον μεσα. Ειναι πολυ ομορφα μικρουλια! :)

φροντισε οι πέτρες σου να μπορουν να καθαριστούν σχετικά εύκολα και να μην εχουν κοφτερές γωνιες που μπορει να τραυματίσουν τα ψάρια. Ενα πορτμπαγκαζ πετρες εχω! Θα πεσει διαλογη σε λιγη ωριτσα αφου φτιαξω καφεδακι!

Παντως η ενασχοληση με ενυδρειο, ειναι απιστευτα χαλαρωτικη! Ξεφευγεις εντελως! Δεν το περιμενα....:)

netblues
16-10-05, 14:58
Τα πετσοπ θελουν να πουλησουν.
Οτιδηποτε κολυμπαει και δεν φαγωνεται απο τα διπλανα του συμφωνα με μερικους μπαινει και στο ιδιο ενυδρείο.
Πριν μερικές μέρες, μεγάλο petshop της θεσσαλονικης πρότεινε 5 παπαγαλοψαρα σε 20 λιτρο με το σκεπτικό οτι είναι ανθεκτικά!
ΕΛΕΟΣ...

ΑΝ μελετησεις λιγο σε τι συνθηκες ζεί καλύτερα το κάθε ψάρι θα δείς οτι νεον με guppies δεν συνδιάζονται.

Πριν απο 20 χρόνια το φίλτο βυθού ήταν μονόδρομος καθοτι δεν υπηρχε και τιποτε άλλο, καθότι οι φτηνές λαι αξιόπιστες υποβρυχιες αντλίες δεν υπήρχαν.
Σημερα θεωρείται τελείως ξεπερασμένο.
Για την συντήρηση ακριβως αυτό που λες.. Οτι μαζεύει στον πατο μένει εκεί.
Τοσο στα εσωτερικά φίλτρα όσο και στα εξωτερικά μόλις αρχίσει να πέφτει η ροή, ξεπλενουμε λιγο τα σφουγγαρια, αντικαθιστουμε τον υαλοβάμβακα και έτσι απομακρύνουμε την βρώμα.
Στο φίλτρο βυθου αυτό δεν μπορεί να γίνει, μεχρις οτου να βουλώσει.
Αν δεν τον δει κανεις εγκαιρως οτι βούλωσε, τοτε αρχίζει να σαπιζει με κακές συνέπειες.
Δεν αντιλέγω οτι βγαίνει, αλλά και βαβούρα έχει, και θα βρεθείς με ενα ενυδρείο με ψάρια και άστρωτο φίλτρο....

andreasp
16-10-05, 15:32
Τα πετσοπ θελουν να πουλησουν.
Οτιδηποτε κολυμπαει και δεν φαγωνεται απο τα διπλανα του συμφωνα με μερικους μπαινει και στο ιδιο ενυδρείο.
Πριν μερικές μέρες, μεγάλο petshop της θεσσαλονικης πρότεινε 5 παπαγαλοψαρα σε 20 λιτρο με το σκεπτικό οτι είναι ανθεκτικά!
ΕΛΕΟΣ...
ΑΝ μελετησεις λιγο σε τι συνθηκες ζεί καλύτερα το κάθε ψάρι θα δείς οτι νεον με guppies δεν συνδιάζονται.

Μου το ειπε και φιλος, για αυτο το ειπα και εγω. Θα το ψαξω παντως.

Πριν απο 20 χρόνια το φίλτο βυθού ήταν μονόδρομος καθοτι δεν υπηρχε και τιποτε άλλο, καθότι οι φτηνές λαι αξιόπιστες υποβρυχιες αντλίες δεν υπήρχαν.
Σημερα θεωρείται τελείως ξεπερασμένο.
Για την συντήρηση ακριβως αυτό που λες.. Οτι μαζεύει στον πατο μένει εκεί.
Τοσο στα εσωτερικά φίλτρα όσο και στα εξωτερικά μόλις αρχίσει να πέφτει η ροή, ξεπλενουμε λιγο τα σφουγγαρια, αντικαθιστουμε τον υαλοβάμβακα και έτσι απομακρύνουμε την βρώμα.
Στο φίλτρο βυθου αυτό δεν μπορεί να γίνει, μεχρις οτου να βουλώσει.
Αν δεν τον δει κανεις εγκαιρως οτι βούλωσε, τοτε αρχίζει να σαπιζει με κακές συνέπειες.
Δεν αντιλέγω οτι βγαίνει, αλλά και βαβούρα έχει, και θα βρεθείς με ενα ενυδρείο με ψάρια και άστρωτο φίλτρο....
Γιατί άστρωτο φίλτρο?
Το φίλτρο μου μένει στην θεση του ως έχει!
Στέλνω μαζί δυο φωτογραφίες του ενυδρειου. Η μια ειναι πιο κοντινη του φιλτρου βυθου. Εχω την εντυπωση οτι ή κατι λάθος λέω, ή κατι λάθος καταλαβαίνεις.

netblues
16-10-05, 19:53
αναφερομαι στην περίπτωση που θές να αφαιρέσεις καποια στιγμή το φίλτρο βυθού. τοτε θα πρέπει να βαλες καποιο άλλο εσωτερικό ή εξωτερικό φίλτρο στη θέση του...

Artemis
17-10-05, 07:22
Οσον αφορά και τον συνδυασμό ψαριών αλλά και το πόσα ψάρια θα ρίξεις μέσα,ο netblues έχει απόλυτο δίκιο.Σκέψου καλά τι είδους ψάρια θα βάλεις,αφού διαβάσεις προσεκτικά την συμβατότητα των ειδών και μην αγοράσεις πολλά και επιβαρύνεις το "φορτίο" του ενυδρείου.Υπάρχουν πολλόί σαν κι εμένα εδω μέσα που πήγαμε στην αρχή σε μαγαζιά,δεν είχαμε δει το board,μας έδωσαν ότι φτάσει και μετά πληρώσαμε την αγνοια μας γιατί τα ψάρια αρρώστησαν και σιγά σιγά πέθαιναν...
Εμένα για παράδειγμα,μαγαζάτορας μου είχε πουλήσει 20λιτρο και υποστήριζε οτι μπορούν εκεί μέσα να επιβιώσουν 10 χρυσόψαρα,με αλλαγες νερού μια φορά τον μήνα.Εγώ ως άσχετη τότε, εριξα μεσα 6 χρυσόψαρα,αρρώστησαν όλα κατα τη διάρκεια,παρόλα τα φάρμακα και τις συχνές αλλαγές νερού,και σήμερα που μιλάμε δεν ζει κανένα.Εσύ είσαι τυχερός που μπορείς να το προλάβεις....λίγη προσοχή λοιπόν στην αρχή,για να μην ταλαιπωρήσαι μετά.Ετσι θα απολαμβάνεις ξεκούραστα και χωρίς αγχος το καινούριο σου ενυδρείο...
Φιλικά,από μια παθούσα που έγινε "μαθούσα"....
Artemis

andreasp
17-10-05, 07:34
αναφερομαι στην περίπτωση που θές να αφαιρέσεις καποια στιγμή το φίλτρο βυθού. τοτε θα πρέπει να βαλες καποιο άλλο εσωτερικό ή εξωτερικό φίλτρο στη θέση του...
Για ποιο λόγο?
Βγάζω τον κυκλοφοριτή του φιλτρο βυθου, τραβάω και τα "πλακακια" απο τον βυθο και ειναι ετοιμο. Για ποιο λόγο πρέπει να βάλω αλλο εσωτερικο ή εξωτερικο φιλτρο? Εσωτερικο φιλτρο στο ενυδρειο υπαρχει ηδη και ειναι ξεχωριστο απο το φιλτρο βυθου.

andreasp
17-10-05, 07:36
Σκέψου καλά τι είδους ψάρια θα βάλεις,αφού διαβάσεις προσεκτικά την συμβατότητα των ειδών και μην αγοράσεις πολλά και επιβαρύνεις το "φορτίο" του ενυδρείου.
Artemis

Αυτο που μου είπαν είναι οτι , "Οσα τα λίτρα του ενυδρείου" , τόσους πόντους ψάρι μπορει να βαλεις συνολικα μεσα.
100 λιτρα δηλάδη? 100 ποντους ψάρι. π.χ 50 ψάρια που έχουν μήκος 2 πόντους.

netblues
17-10-05, 08:01
Εαν το φιλτρο που εχεις ηδη ειναι αρκετό, τοτε γιατι να βαλεις φίλτρο βυθού?
Επειδή όμως συνηθως τα φιλτρα που συνοδευουν τα ενυδρεία σπανιως είναι,
σωστά προσθεσες και δεύτερο φίλτρο.
Οταν δηλαδη αργότερα θα το αφαιρέσεις, κατι πρέπει να αναλάβει να κανει τη δουλειά του.
Επειδη το ενυδρείο που έχεις το εχει παρει αρκετός κόσμος, στο τέλος οι περισσοτεροι καταλήξανε να βαλουν ενα εξωτερικό Eheim 2213 και να καθαρισουν με το θεμα φιλτρο μια και καλή.
Ο κανονας που λεει cm ψαριου και λίτρο ειναι πολυ γενικός και ισχύει μόνο για μικροσωμα ψάρια (<4-5cm) Σημαντικό ρόλο παίζουν οι συνηθειες των ψαριών, η κινητικότητά τους, το ποσο γινονται οταν μεγαλώσουν, αν πρέπει να ζούν σε κοπάδι, εαν υπάρχουν πολλά φυτά στο ενυδρείο, από το προγραμμα αλλαγών και συντηρησης που εφαρμοζει κανείς, απο το(α) φιλτρο που εχεις κλπ.
Περα απο ολα αυτά, υπαρχει και ενα οπτικό θέμα..
Αν σε ενα μικρό ενυδρείο κυκλοφορουν πολλα ψαρια, το θεαμα γίνεται αγχωτικό. Αντιθετα αν απλα κυκλοφορει ενα -δυο κοπαδια τοτε το θεαμα προσφερει ηρεμια. Φυσικά αυτο ειναι η προσωπικη μου αποψη :-)
Οπως και να εχει, η διαδικασια της μελέτης για την επιλογή ψαριών ειναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πλευρά του hobby. Μην την αγνοεις. Σημασια δεν εχει μονο ο προορισμος αλλα και το ταξιδι.

andreasp
17-10-05, 08:31
Επειδη το ενυδρείο που έχεις το εχει παρει αρκετός κόσμος, στο τέλος οι περισσοτεροι καταλήξανε να βαλουν ενα εξωτερικό Eheim 2213 και να καθαρισουν με το θεμα φιλτρο μια και καλή.
Να σου πω την αλήθεια, το συγκεκριμένο φίλτρο έχει 80ευρω.
Μου κοστισε 50 ευρω ο κυκλοφοριτης για τον βυθο. Θα μπορουσα να ειχα δωσει κατι ακομα, να ειχα παρει το 2213 και να ειχα γλυτωσει και το μπουγιο μεσα στο ενυδρειο.
Τεσπα.... next time! :)
Λες να συσκευασω τον κυκλοφοριτη του βυθου και να τον παω πισω?? :)

netblues
17-10-05, 08:40
80 ευρω αδειο ή μαζι με υλικα και βανες ταχειας αποσυνδεσης?

andreasp
17-10-05, 09:38
80 ευρω αδειο ή μαζι με υλικα και βανες ταχειας αποσυνδεσης?
Σε δύο petshop που είδα, μου είπαν οτι εχει τα υλικα μεσα στο κουτι!
Οι βανες ταχειας αποσυνδεσης τι ειναι?

netblues
17-10-05, 09:52
Τι υλικα ομως? Το φιλτρο συνοδευεται απο σωληνες και βεντουζες για στηριξη δεν εχει ομως ουτε Efimech ουτε substrat pro, και τα αγοραζεις extra ανεβαζοντας το κοστος.
Επισης η σειρα των entry level φιλτρων της eheim δεν διαθετει καποιο μηχανισμο (διπλες βανες ταχειας αποσυνδεσης) ωστε να μπορεις να το ανοιξεις και να το καθαρισεις ευκολα, οποτε πρεπει να τις προσθεσεις.
(Μπαινουν στους σωληνες εισαγωγης και εξαγωγής)..
Σκετο το φιλτρο εχει στο internet 40 euro + μεταφορικά.

andreasp
17-10-05, 10:05
Τι υλικα ομως? Το φιλτρο συνοδευεται απο σωληνες και βεντουζες για στηριξη δεν εχει ομως ουτε Efimech ουτε substrat pro, και τα αγοραζεις extra ανεβαζοντας το κοστος.
Επισης η σειρα των entry level φιλτρων της eheim δεν διαθετει καποιο μηχανισμο (διπλες βανες ταχειας αποσυνδεσης) ωστε να μπορεις να το ανοιξεις και να το καθαρισεις ευκολα, οποτε πρεπει να τις προσθεσεις.
(Μπαινουν στους σωληνες εισαγωγης και εξαγωγής)..
Σκετο το φιλτρο εχει στο internet 40 euro + μεταφορικά.

Σε ποιο site?

τι υλικα?
Δεν ξερω... αυτα που το συνοδευουν απο την Eheim.
Οσο για τις βανες... τοσο ακριβες ειναι ?
Τις βανες της CIM Ο κολλητος μου που ειναι υδραυλικος τις αγοραζει 1 ευρω την μια. Βαζω δυο τετοιες, και τελειωσα...:) Ειναι και αθανατες! :)

netblues
17-10-05, 10:14
πχ http://www.aquaristik.net
Καλες οι βανες της kim ΑΛΛΑ α. ειναι ,μεταλλικες και β. Δεν ειναι ταχειας αποσυνδεσης..
Γυρω στα 10 ευρω η καθε μια και θες δυο.
http://www.aquaristic.net/app/details.php?shop=1,1090,0,0,id2576,,0,
Τα υλικα
http://www.aquaristic.net/app/details.php?shop=1,1145,0,0,id5808,,0,
Τα φιλτρα που ερχονται κομπλε με υλικα φιλτραρισματος το λενε, συνηθως με μεγαλα γραμματα.
πχ
http://www.aquaristic.net/app/details.php?shop=1,1060,0,0,id1499,,0,

μπες στο site και γυρνα το στα αγγλικα.. για περισσοτερες λεπτομεριες.

andreasp
17-10-05, 13:29
Εχω την εντυπωση οτι τα petshop στην Ελλαδα μας κλεβουν στεγνα!
Μισες τιμες ειναι στο εξωτερικο....

ghat
17-10-05, 13:40
Τα χρυσόψαρα καλό είναι να τα βγάλεις όταν αρχίσεις να βάζεις άλλα ψάρια, γιατί θα έχεις διάφορα προβλήματα. Για παράδειγμα, αν σου εμφανιστεί κάποια ασθένεια, άλλα φάρμακα είναι κατάλληλα για τροπικά και άλλα για κρύου νερού και φυσικά δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταυτόχρονα φάρμακα και για τα δύο είδη. Επίσης, τα χρυσόψαρα ζουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες απ' ό,τι τα τροπικά κι έτσι υψηλή θερμοκρασία νερού θα ενοχλεί τα χρυσόψαρα, ενώ χαμηλή θα δημιουργήσει πρόβλημα στα τροπικά. Κι αν προσπαθήσεις να βρεις μέση λύση, θα δυσκολεύονται όλα! Άσε που, όταν αρχίσεις να βάζεις φυτά, τα χρυσόψαρα θα σου τα ξεσκίσουν, ιδιαίτερα αυτά με τους πιο λεπτούς μίσχους και μικρά φύλλα. Καλύτερα βαλ'τα σε μια γυάλα, να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο...

netblues
17-10-05, 13:46
Μια ενσταση... Χρυσοψαρα σε γυάλα?
Αφου ολοι ξερουμε πόσο κακό τους κανει..
Στην αγγλια παει να περάσει και νόμος που να απαγορευει τις γυάλες με τα χρυσοψαρα....

Οσο για τις τιμές... welcome to the club.

andreasp
17-10-05, 19:45
Σημερα πήρα το test της aquarium munster, το aquavital multistick.
Μου δίνει τα εξής ...:

Ph: περίπου στο 7.8
Το αλλο που μετραει απο πάνω, αν θεωρησουμε οτι το χρωμα που εβγαλε ειναι πρασσινωπο και οχι καφε, τοτε ταιριαζει πιο πολυ με το 10
NO2 : >7
NO3 : ισως να μην ειναι εντελως λευκο, και να ειναι περιπου στο 5.

Ειναι αξιοπιστο το παραπανω test? Μηπως εχω αχρωματοψια?

το αλλο το τετραγωνακι κατω απο το No3 που λεει OK , τι ειναι?

andreasp
18-10-05, 10:10
Δεν θα σχολιασει κανεις?

Και κατi αλλο....
Μεσα στο φιλτρο ειχα ενεργο ανθρακα. Μου ειπε ενας φιλος και τον εβγαλα. Τωρα στο στρωσιμο μου ειπε οτι κανει ζημια αντι για καλο.
Ισχυει?
Στον χώρο που έμεινε αδειος μεσα στο φιλτρο, τοποθέτησα σε δυχτι το υπολοιπο "μακαρονι" που ειχα, χωρίς να πειράξω το υπάρχον. Ειχα βάλει την μισή ποσότητα οταν το έστησα.

netblues
18-10-05, 10:22
Τι να σχολιασουμε στα τεστ.. Το θεμα με τα sticks εχει αναλυθει σε βαθος σε προηγουμενα ποστς.. Μια γενικη ιδεα στην δινουν μια χαρα.
Απο κει και περα οι αποψεις ποικίλουν.
Για το πως ακριβως το χρησιμοποιείς δες το μανουαλ.. Δεν ειναι κανεις μαντης..
Ο ανθρακας σε ενυδρεία γλυκού νερού μπαίνει μόνο οταν χρειάζεται να απορροφήσουμε κατι (φαρμακο, χρωμα κλπ)
Κακο στο στρωσιμο δεν κανει, απλα απορροφαει στην αρχη την αμμωνια οποτε το καθυστερει λίγο. Αμα μείνει καιρό μέσα γινεται βιολογικό φίλτρο.
Δεν συνίσταται να μένει καιρό(μηνες) μεσα στο ενυδρείο όμως καθότι καποια στιγμη αρχίζει και διαρρέει τις ουσιες που εχει απορροφήσει, με απρόβλεπτες συνέπειες.

andreasp
18-10-05, 11:10
Τι να σχολιασουμε στα τεστ.. Το θεμα με τα sticks εχει αναλυθει σε βαθος σε προηγουμενα ποστς.. Μια γενικη ιδεα στην δινουν μια χαρα.

Καλυτερα ειναι τα υγραtest ? Να παίρνεις νερό απο το ενυδρείο και να το τσεκάρεις έτσι?

Απο κει και περα οι αποψεις ποικίλουν.
Για το πως ακριβως το χρησιμοποιείς δες το μανουαλ.. Δεν ειναι κανεις μαντης..

Δεν είπα οτι ειναι μαντης. Απλα για αυτο το κουτακι με το OK, δεν λεει τιποτα το Manual.
Ρωτησα μηπως καποιος χρησιμοποιει το ιδιο.

Ο ανθρακας σε ενυδρεία γλυκού νερού μπαίνει μόνο οταν χρειάζεται να απορροφήσουμε κατι (φαρμακο, χρωμα κλπ)
Κακο στο στρωσιμο δεν κανει, απλα απορροφαει στην αρχη την αμμωνια οποτε το καθυστερει λίγο. Αμα μείνει καιρό μέσα γινεται βιολογικό φίλτρο.
Δεν συνίσταται να μένει καιρό(μηνες) μεσα στο ενυδρείο όμως καθότι καποια στιγμη αρχίζει και διαρρέει τις ουσιες που εχει απορροφήσει, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Αρα καλα εκανα και τον εβγαλα.

netblues
18-10-05, 11:30
Τα υγρα τεστ ειναι σε γενικες γραμμες πιο αξιοπιστα.
Οχι οτι τα sticks ειναι αχρηστα. Ειναι και το πως βολευεται ο καθενας.
Τα συγκεκριμενα sticks δεν ειανι πολυ διαδεδομενα, γιαυτό λεω δες το μανουαλ..
Με τον ανθρακα καλα εκανες..

andreasp
23-10-05, 18:16
Εχω την εξης ερωτηση.
Τωρα που το ενυδρειο ειναι στο στρωσιμο, πρεπει να εχω αναμμενα φωτα?
Αν ναι, ποτε πρεπει? Την ημερα ή την νύχτα? Πόσες ώρες την ημέρα?
Εχω δυο χρυσόψαρα μέσα για να στρώσει το ενυδρείο! (Αντε να δουμε... θα στρωσει ποτε?)

Apostolis
23-10-05, 21:34
τα φώτα κανονικά (12-13 ώρες συνεχόμενες), απο 11πμ με 11μμ είναι καλά, για να πάρει ρυθμό το οικοσύστημα... άλλωστε έχεις και ψάρια μέσα...

george hmmy
23-10-05, 23:13
Αποστόλη να σε ρωτήσω, 12 ώρες για καινούργιο ενυδρείο δεν ειναι υπερβολή? Δεν είναι επικίνδυνο για άλγη? :confused: Σταδιακά δε θα ήταν καλύτερα?

halvas69
23-10-05, 23:19
Mπααα !
Εκτός αν είναι λίγο ακραίες οι συνθήκες φωτισμού κλπ, κατά τα άλλα είναι οκ να μπει σε 12άωρη ρουτίνα από την αρχή.

andreasp
24-10-05, 00:10
Thanks!
Μολις ρυθμισα τον χρονοδιακοπτη μου απο τις 13.00 μεχρι τις 23.00.
Την αλλη εβδομαδα θα το βαλω να αναβουν απο τις 11.00.
Ειπα να σας ακουσω και τους δυο και να κανω κατι ενδιαμεσο! :)
Πρεπει να ειναι σκοταδι για να κοιμηθουν τα ψαρια? Φανταζομαι πως ναι...

Apostolis
24-10-05, 08:21
Αποστόλη να σε ρωτήσω, 12 ώρες για καινούργιο ενυδρείο δεν ειναι υπερβολή? Δεν είναι επικίνδυνο για άλγη? :confused: Σταδιακά δε θα ήταν καλύτερα?

Αν ξεκινήσει με σωστό φωτισμό και λίγο για αρχή, δεν νομίζω οτι θα έχει πρόβλημα... άλλωστε περισσότερο επηρεάζει το φάσμα φωτός και η ένταση και λιγότερο η διάρκεια... σταδιακά βέβαια (και συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ!) και αν πρόκειται για "φυτεμένο", θα μπορούσε αρχικά να αλλάξει τις υπάρχουσες με κάποιες ενδεχομένως πιο "κατάλληλες" λάμπες και στη συνέχεια να προσθέτει αν θέλει λάμπες ΣΤΑΔΙΑΚΑ!!! Το "ΣΤΑΔΙΑΚΑ", σημαίνει περίπου 3 βδομάδες με 1 μήνα για κάθε βηματάκι...

Φιλικά,

andreasp
25-10-05, 12:54
Πηρα σημερα το AMMONIA NH3/NH4 test kit της aquavital. (13 ευρω το πληρωσα)

1mg ammonia εχω
με τα sticks της ιδιας εταιριας δεν εχω ουτε NO2, ούτε NO3 (Τα NO3 ισως ειναι ελαχιστα... δεν μπορω να καταλαβω. Μπορει να ειναι 5)
To Ph μου (μετρημενο με τα sticks, και με το υγρο test της ιδιας εταιριας) ειναι στο 7.6 (της βρυσης χτυπαει πανω απο 8)

Το ενυδρειο ειναι στημενο 12 μερες τωρα, με δυο χρυσοψαρα μεσα απο την 3η - 4η μερα.
Νερο φυσικά δεν έχω αλλάξει ούτε ελάχιστο ακόμα.
Απλά το Σάββατο συμπλήρωσα περίπου 8 λίτρα, γιατί απο την αρχή δεν το είχα γεμίσει μέχρι επάνω.

Πως παμε? :)

Maverick
25-10-05, 17:03
Δεν είπα οτι ειναι μαντης. Απλα για αυτο το κουτακι με το OK, δεν λεει τιποτα το Manual.
Ρωτησα μηπως καποιος χρησιμοποιει το ιδιο.

Δεν είδα αν σου απάντησε κανεις, πάντως για να είναι οκ το νερό, θα πρέπει να είναι τελείως άσπρο το κουτάκι, αν έχει έστω και λίγο χρώμα, θές αλλαγές νερού ;-)

andreasp
25-10-05, 20:55
Δεν είδα αν σου απάντησε κανεις, πάντως για να είναι οκ το νερό, θα πρέπει να είναι τελείως άσπρο το κουτάκι, αν έχει έστω και λίγο χρώμα, θές αλλαγές νερού ;-)
Που σημαινει οτι με ενα αλφαδολαστιχο με προσαρμοσμενο στην ακρη ενα χωνι, ρουφαω περιπου το 20% του νερου του ενυδρειου, απο οσο μπορω πιο βαθια, και συμπληρωνω με αλλο τοσο νερο που το εχω αφησει σε θερμοκρασια δωματιου με αντιχλωριο.
Εχω την εξής απορία ομως.
Για να εμφανιστεί NO3 (που θα σημαινει και το τέλος του στρωσίματος), δεν πρέπει να εμφανιστεί πρώτα NO2 ?
Συνεπώ γιατι να αλλάξω νερό?

Για το τελευταιο μου post σε σχεση με την αμμωνια, εχεις να σχολιάσεις κάτι?

lasal
25-10-05, 22:37
Για να εμφανιστεί NO3 (που θα σημαινει και το τέλος του στρωσίματος), δεν πρέπει να εμφανιστεί πρώτα NO2 ?
Συνεπώ γιατι να αλλάξω νερό?

Για το τελευταιο μου post σε σχεση με την αμμωνια, εχεις να σχολιάσεις κάτι? Οχι απλά να εμφανιστεί το ΝΟ3 αλλα να ειναι και στα ύψη.
Τότε μόνον θα έχει στρώσει και με μια γενναία αλλαγή του νερού θα πέσει το ΝΟ3 κάτω απο 15.
Δές λίγο εδω
http://www.tsamisaquarium.com/images/themata/kyklos.jpg
και μετά αν θέλεις διάβασε και εδώ
http://www.tsamisaquarium.com/Selides/Themata/start.htm
http://www.tsamisaquarium.com/Selides/Themata/Ammonia.htm

Το νερό το κάνεις αλλαγή για να μην υποφέρουν τα ψαράκια σου απο την αμμωνία.

andreasp
25-10-05, 23:10
Οχι απλά να εμφανιστεί το ΝΟ3 αλλα να ειναι και στα ύψη.
Τότε μόνον θα έχει στρώσει και με μια γενναία αλλαγή του νερού θα πέσει το ΝΟ3 κάτω απο 15.
Δές λίγο εδω
http://www.tsamisaquarium.com/images/themata/kyklos.jpg
και μετά αν θέλεις διάβασε και εδώ
http://www.tsamisaquarium.com/Selides/Themata/start.htm
http://www.tsamisaquarium.com/Selides/Themata/Ammonia.htm

Το νερό το κάνεις αλλαγή για να μην υποφέρουν τα ψαράκια σου απο την αμμωνία.

Οποτε αυτο σημαίνει οτι θα πρέπει να χρωματιστεί το τετραγωνάκι με το ΝΟ2. Ο φίλος γιατί μου λέει οτι δεν πρέπει να χρωματιστεί το τετραγωνάκι του ΝΟ2?

Υποφέρουν τα ψάρια με 1Mg αμμωνία?

Maverick
26-10-05, 10:09
Το τεστ σου λέει ποιο είναι το "οκ" για το νερό σε έτοιμο στρωμένο ενυδρείο με ψάρια, όχι σε περίοδο στρωσίματος (γιαυτό και δεν αναφέρει τιμές, απλά σου λέει ότι πρέπει να είναι 0...). Εγώ απλά σου εξήγησα το τέστ, και τι σημαίνει το τετραγωνάκι με το οκ, δεν εννοούσα να κάνεις αλλαγές από τώρα... Sorry αν σε μπέρδεψα, δική μου παράλειψη...

andreasp
26-10-05, 12:20
Το τεστ σου λέει ποιο είναι το "οκ" για το νερό σε έτοιμο στρωμένο ενυδρείο με ψάρια, όχι σε περίοδο στρωσίματος (γιαυτό και δεν αναφέρει τιμές, απλά σου λέει ότι πρέπει να είναι 0...). Εγώ απλά σου εξήγησα το τέστ, και τι σημαίνει το τετραγωνάκι με το οκ, δεν εννοούσα να κάνεις αλλαγές από τώρα... Sorry αν σε μπέρδεψα, δική μου παράλειψη...

Thanks! Κατάλαβα! Οπότε δεν κάνω τίποτα αλλο απο το να συνεχισω να ταιζω τα δυο χρυσοψαρα και να περιμενω το No3 να πάει στα ύψη.Τότε κάνω μία καλή αλλαγη νερού και μετά βάζω ψάρια. Σωστα?

netblues
26-10-05, 12:23
1 mg αμμωνιας ειναι αρκετα τοξικο για τα ψαρια..
Ακομα και με τρα χρυσοψαρα που αντεχουν, μερικες αλλαγες νερου δεν θα χαλασουν το στρωσιμο..

andreasp
26-10-05, 12:41
1 mg αμμωνιας ειναι αρκετα τοξικο για τα ψαρια..
Ακομα και με τρα χρυσοψαρα που αντεχουν, μερικες αλλαγες νερου δεν θα χαλασουν το στρωσιμο..

Να αλλαξω με τον τροπο που αναφερω πιο πανω, περιπου το 20% του νερου?
Αν πεσει η αμμωνια ομως, πως θα φτιαχτουν τα Νο2 και στην συνεχεια τα Νο3 ?

netblues
26-10-05, 12:50
τα χρυσοψαρα παραγουν αρκετη.. συνεχως.
θες παρα πολλες αλλαγες για να μειωθει η αμμωνια τοσο πουνα επηρεασει το στρωσιμο.

Takis
26-10-05, 14:09
Οι αλλαγές νερού κάθε 3-4 μέρες 30% είναι απαραίτητες στην αρχή. Το στρώσιμο του νερού δεν επηρεάζεται. Άντε να καθυστερήσει μερικές πολύ λίγες μέρες και αυτό δεν είναι σίγουρο.

andreasp
28-10-05, 19:28
Σημερινές μετρήσεις!

Ammonia 0mg
No2 έχω (το test της aquavital δεν λεει ποσο, απλα λεει αν εχεις ή οχι)
No3 100

Περιμένω να σβήσει το No2 και με μία αλλαγή νερού είμαι έτοιμος να βάλω ψάρια?

netblues
28-10-05, 20:49
εισαι κοντα....
περιμενε να πεσει και το νο2.
και τωρα αν κανεις μια αλαγη 50% κακο δεν κανει.
100 ειναι παρα πολυ.

andreasp
28-10-05, 23:04
εισαι κοντα....
περιμενε να πεσει και το νο2.
και τωρα αν κανεις μια αλαγη 50% κακο δεν κανει.
100 ειναι παρα πολυ.
Τι θα κερδίσω οσο αφορά το στρώσιμο αν κάνω τωρα αλλαγη?

netblues
29-10-05, 06:57
Αν δεν απατωμαι εχεις καποια ψαρια μεσα. Επισης δινεις τροφη στην αλγη για να αρχισει να αναπτυσεται.

andreasp
29-10-05, 09:14
Αν δεν απατωμαι εχεις καποια ψαρια μεσα. Επισης δινεις τροφη στην αλγη για να αρχισει να αναπτυσεται. Με επεισες! Θα πάω πρώτα να αγοράσω υγρά τεστ της Sera για No2 και No3, γιατι τα sticks τα θεωρώ παντελώς βλακείες και πανάκριβα, να σιγουρέψω το νούμερο (100) και το απόγευμα θα κάνω αλλαγή το 30% περίπου του νερού λέω, να δω ποσο θα πέσει και αν ειναι σε μερικές μέρες ξανακάνω.
Ok ?

andreasp
29-10-05, 11:42
Οπως ειχα φανταστει τα sticks ειναι μπουρδες! Τουλάχιστον της aquarium που έχω.

Σημερινές μετρήσεις, όλες με υγρά test της Aquarium (2 φορές έγινε η κάθε μέτρηση, ξεπλένωντας το δοκιμαστικο σωλήνα με φρέσκο νερό βρύσης), ακολουθώντας επακριβώς τις οδηγίες χρήσεως! (Μέχρι και στο πως να κρατάς το μπουκαλάκι).

Τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς ίδια και τις δύο φορές.

Ph : 7.6
Ammonia : 0mg
No2 : 5mg
No3 : 0-5mg (κάπου ανάμεσα είναι το χρώμα)

Συνεπώς δεν ακουμπάω τίποτα ακόμα, απλά περιμένω! :)

Εχω την εξής ερώτηση ομως! :

Για να κρατήσω θερμοκρασία νερού 28 βαθμούς στο νερό, (μετρημένο με ένα αυτοκόλλητο θερμόμετρο και με ενα κανονικό της Eheim που αγόρασα σήμερα) πρέπει τον θερμαντήρα να τον έχω στους 23βαθμους. Εννοείτε ότι τα θερμόμετρα είναι απο την άλλη πλευρά απο αυτή που είναι ο θερμαντήρας. (Δηλαδή απο την πλευρά του καλοριφέρ.
Ο θερμαντήρας είναι 100watt της Hydor.
Το ενυδρείο απο την μία στενή πλευρά του είναι στους 20 πόντους απο την στενή πλευρά του καλοριφέρ.
Αυτό το πρόβλημα όμως το είχα παρατηρήσει και απο την αρχή που το καλοριφέρ δεν το είχαμε ανοίξει ακόμα στην πολυκατοικία.
Ο θερμαντήρας θέλει κάποιο καλιμπράρισμα? Υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο?
Ειναι λογικό αυτό?

netblues
29-10-05, 14:37
το καλοριφερ δεν επηρεαζει και τοσο.. (ειδικα φετος :-)
η βαθμονομηση των θερμαντηρων ειναι πολυ στο περιπου.
παντα τους ρυθμιζουμε με ενα θερμομετρο και οχι με το τι λενε πανω τους
αν εχεις ακομα μεσα χρυσοψαρα γιατι 28 βαθμους?????????
23 το πολυ.

Blanch
29-10-05, 14:40
Και 25 βαθμούς να το προσαρμόσεις μια χαρά είναι!:rolleyes:

andreasp
29-10-05, 16:44
το καλοριφερ δεν επηρεαζει και τοσο.. (ειδικα φετος :-)
η βαθμονομηση των θερμαντηρων ειναι πολυ στο περιπου.
παντα τους ρυθμιζουμε με ενα θερμομετρο και οχι με το τι λενε πανω τους
αν εχεις ακομα μεσα χρυσοψαρα γιατι 28 βαθμους?????????
23 το πολυ.

Καπου εδω μέσα διάβασα οτι η υψηλότερη θερμοκρασία βοηθάει στον πολλαπλασιασμό τον βακτηριδίων.
Το κατέβασα στους 22 βαθμους τον θερμαντηρα. Θα δώ σε λιγο σε τι βαθμούς θα πάει το νερό.

netblues
29-10-05, 18:51
ναι αλλα αφου επελεξεσ να κανεις στρωσιμο με τον απανθρωπο τροπο, τοτε ακολουθεις τις απαιτησεις των ψαριων...
τα χρυσοψαρα αμα στρεσσαριστουν και αρρωστησουν μπορουν να σου μεταφερουν ενα σκασμο ασθενιες, και μετα να τρεχεις και να μην φτανεις οταν βαλεις κανονικα ψαρια.

γενικοτερα, ετσι για να σε αγχωσω λιγο, το στρωσιμο με χρυσοψαρα αυξανει τις πιθανοτητες να μεταδοθουν στο νεο ενυδρειο παρασιτα και ασθενειες, κατι που δεν συμβαινει στο στρωσιμο με αμμωνια.

Blanch
30-10-05, 00:38
Και τα χρυσόψαρα κανονικά ψάρια είναι... Μην τον αγχώνουμε τον άνθρωπο! :D Τώρα που κοντεύει να στρώσει το φίλτρο του! :p Και με άλλα ψάρια να το έστρωνε δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος ασθενειών λόγω στρεσσαρίσματος;:confused: Πάντως συμφωνώ πως με τη μέθοδο της αμμωνίας γλυτώνεις τον εαυτό σου και τα ψάρια από τις περιπέτειες...

netblues
30-10-05, 08:30
επειδη ακριβως και τα χρυσοψαρα ειναι κανονικα ψαρια γιαυτο και πρεπει να ακολουθουμε τις συνθηκες που θελουν.. (δηλ οχι 28 βαθμους).
τα χρυσοψαρα ειδικοτερα , μπορουν να κουβαλανε παρασιτα τα οποια τα ιδια δεν τα ενοχλουν. μολις αυτα βρεθουν στις υψηλοτερες θερμοκρασιες του τροπικου αρχιζουν τα οργανα.
απο κει και περα οτι ψαρι κουβαλαμε μπορει δυνητικα να μεταφερει καποια ασθενεια/παρασιτο. τουλαχιστον με την μεθοδο της αμμωνιας περνουμε το ρισκο μονο για τα ψαρια που θα κρατησουμε.

andreasp
30-10-05, 09:59
γενικοτερα, ετσι για να σε αγχωσω λιγο, το στρωσιμο με χρυσοψαρα αυξανει τις πιθανοτητες να μεταδοθουν στο νεο ενυδρειο παρασιτα και ασθενειες, κατι που δεν συμβαινει στο στρωσιμο με αμμωνια.

Ναι αλλα έτσι έχεις εναν "κουβα" με νερό μέσα στο σαλόνι χωρίς να έχει τίποτα μέσα για ενα μήνα. Προτιμώ να βλέπω και δυο ψαράκια.

netblues
30-10-05, 11:46
η αισθητικη του θεματος ειναι ενα αλλο θεμα.
μπορεις ομως να το γεμισεις απο την αρχη με φυτα και να εχεις ενα ομορφο υποβρυχιο κήπο.

andreasp
02-11-05, 18:16
Σημερινές μετρήσεις :

NO2 : 2mg
NO3 : 5mg

Περιμένω να μηδενίσει το NO2.

Αλήθεια... υπάρχει πιθανότητα να μην μηδενίσει?

koulio
02-11-05, 20:15
αν κανεις τα βηματα που σου λεμε οχι

andreasp
03-11-05, 01:09
αν κανεις τα βηματα που σου λεμε οχι

Νομίζω οτι τα ακολουθώ πιστα!
Τι θα επρεπε να κανω που δεν εκανα? Αλλαγη νερου δεν εκανα γιατι τα ΝΟ3 τελικα ηταν 5 και οχι 100 που εδειχνε το stick.
Απο 5mg που ηταν το ΝΟ2 επεσε στα 2mg.
Καλα δεν παει?

Blanch
03-11-05, 21:01
Η αμμωνία είναι 0;

andreasp
05-11-05, 14:25
Καθαρότατο Οmg !
Συμφωνα με αυτά που εχω διαβάσει εδω μέσα, έχω την εντύπωση οτι πάει πολυ καλα και σταθερά.

andreasp
09-11-05, 21:27
Σημερινές μετρήσεις :

Περιμένω να μηδενίσει το NO2.

Αλήθεια... υπάρχει πιθανότητα να μην μηδενίσει?

Σημερινες μετρήσεις.
NO2 : μεταξύ 2 και 5. Το χρώμα το βλέπω περίπου στο 3mg.
ΝΟ3 : 5mg

Ειναι λογικο να ανέβηκε το NO2? Το test το έκανα δύο φορες, ξεπλένοντας με νερό της βρύσης τον δοκιμαστικό σωλήνα, όπως έκανα και την προηγούμενη φορά.

netblues
09-11-05, 22:30
το νο2 μπορει να ανεβηκε αν αυξησες λιγο την ποσοτητα της αμμωνιας που ριχνεις καθημερινα. μην ανυσηχεις.

andreasp
09-11-05, 23:40
το νο2 μπορει να ανεβηκε αν αυξησες λιγο την ποσοτητα της αμμωνιας που ριχνεις καθημερινα. μην ανυσηχεις.

Δεν ριχνω αμμωνια. Με δυο χρυσοψαρα το στρωνω το ενυδρειο.
Υπαρχει πιθανοτητα να αυξησα την τροφη των ψαριων με αποτελεσμα να ανεβει λιγο το NO2 ?

netblues
10-11-05, 07:21
και η αυξηση της τροφης ισοδυναμει με προσθηκη αμμωνιας.. ειναι πολυ πιθανο να οφειλεται εκει.

andreasp
13-11-05, 13:20
Σημερινες μετρήσεις :

PH : 7.6

Εχει κλεισει ακριβως ενας μήνας απο τότε που ξεκίνησε το ενυδρείο.
Δεν θα έπρεπε να είχε μηδενίσει το NO2 ?
Δεν σας φαίνεται οτι έχει αργήσει?

Χτες λόγο κάποιον ανακατασκευών μέσα στο ενυδρείο (διακόσμηση) , έβγαλα δύο κουβάδες (τον γνωστό κουβά για σφουγγάρισμα) νερό, και συμπλήρωσα 1μιση κουβά καινούργιο νερο.

Μήπως μπορώ σιγα-σιγα να αρχίσω να βάζω ψάρια ή πρέπει να περιμένω ντε και καλα να μηδενίσει το NO2 ?

Blanch
13-11-05, 18:38
Μήπως δεν το μετράς σωστά; Μήπως σε μπερδεύει το χρώμα; :smt017

andreasp
13-11-05, 20:04
Μήπως δεν το μετράς σωστά; Μήπως σε μπερδεύει το χρώμα; :smt017
Σωστα το μετραω! Γιατι ομως το λες αυτο? Τι παράξενο βλέπεις στις μετρήσεις? Το λες , γιατι δεν εχει μηδενισει ακομα το NO2?
Αν το λες για αυτο, τοτε σου εγγυομαι οτι δεν εχει μηδενισει. Ειναι τεραστια η διαφορα χρώματος απο το 0 μεχρι το 2mg που αποκλειετε να κανω λαθος.
Να μου ελεγες, αν βλεπω σωστα την διαφορα μεταξυ 2mg και 5mg (ειναι η αμμεσως επομενη αποχρωση) ... να σου ελεγα οτι ισως και να ειναι παραπανω απο τα 2mg.

netblues
14-11-05, 00:05
υπομονή. ο κυκλος καμμια φορα θελει μεχρι και 40 μερες για να ολοκληρωθεί.

Blanch
14-11-05, 02:30
Τότε ναι! Λίγη υπομονή ακόμα! :smt083

andreasp
18-11-05, 21:07
Σημερινες μετρήσεις!!!

Ammonia : 0
NO2 : 0
NO3 : 20

Αυριο το πρωι μπορώ να αγοράσω ψάρια? (Λέω για ζωοτοκα! Γουσταρω να δω καμιά γέννα στο ενυδρείο μου! :) )
Πρέπει να αλλάξω νερό? (αν ΝΑΙ τι ποσοστο?)
Εχει κανείς να μου δώσει φυτά που να μπορούν να στηριχτούν επάνω σε πέτρες, ξυλα και τέλος πάντων να μπορούν να μπούν σε ενυδρείο με φιλτρο βυθου??
Μήπως υπάρχει και κανένα γκαπυ/μολυ για χάρισμα???
Μπορώ μαζι με τα γκάπυ/μολυ να κρατήσω και τα δύο χρυσόψαρα μου που μου έστρωσαν το ενυδρείο?

Αν μπορείτε απαντήστε σήμερα γιατί αυριο το πρωι γουστάρω τρελά να πάω να πάρω ψάρια. 35 μέρες περίμενα! :)
Πραγματικα νιωθω ενθουσιασμένος! Ειχε πολλα χρόνια ένα χόμπυ να με ενθουσιάσει έτσι! :)))

netblues
18-11-05, 21:34
αλλαγη νερου της ταξεως του 90%
χρυσοψαρα με τροπικα δεν τα παμε?
κανε την αλλαγη σημερα.. και αυριο πρωι πρωι για ψαρια..

Giorgos
18-11-05, 22:00
90% αλλαγή νερού; Για ποιον λόγο; Όχι ότι κάνει κακό αλλά ο άνθρωπος έκανε το στρώσιμο με ψάρια και όχι με αμμωνία.
Μια αλλαγή νερού 50% είναι μια χαρά.
Για φυτά και ψάρια για χάρισμα κοίτα στην κατηγορία "Μικρές αγγελίες".
Καλωσήρθες στο χόμπι! ;)

george hmmy
18-11-05, 22:09
Αντρέα καλά τα ζωοτόκα αλλά έρχεται η ώρα που δυσανασχετείς από τα άπειρα ψάρια που γεμίζεις! Προσοχή στον αριθμό των ψαριών, μη βάλεις πολλά και απότομα γιατί η αμμωνία θα χτυπήσει κόκκινο! Καλή αρχή σου εύχομαι.

lasal
18-11-05, 22:55
90% αλλαγή νερού; Για ποιον λόγο; Υποπτεύομαι οτι ο Σωτήρης....υποπτεύεται οτι θα ανέβουν κιάλλο τα νιτρικά γιατί μέχρι στιγμής δεν ειδαμε κάποια ενδειξη κορύφωσης των νιτρικών.
:rolleyes:

netblues
18-11-05, 23:38
εχω μετοχες στην ευδαπ...:d

Blanch
19-11-05, 01:06
Νόμιζα ότι οι nitrates είναι ανάλογοι με την παραγόμενη αμμωνία... :rolleyes:

lasal
19-11-05, 01:22
και η αυξηση της τροφης ισοδυναμει με προσθηκη αμμωνιας.. Μάλλον δεν διάβασες ποιο πάνω τι έγραψε ο Σωτήρης
Επειτα τα χρυσόψαρα παράγουν αρκετή αμμωνια.

Blanch
19-11-05, 02:38
Ναι γι αυτό λέω... Εφόσον έχει μόνο 20 ppm nitrates και αύριο θα κάνει αλλαγή νερού, γιατί να πρέπει να είναι τόσο μεγάλη; Και 20% να κάνει δεν είναι εντάξει; :roll:

andreasp
19-11-05, 03:00
90% αλλαγή νερού; Για ποιον λόγο; Όχι ότι κάνει κακό αλλά ο άνθρωπος έκανε το στρώσιμο με ψάρια και όχι με αμμωνία.
Μια αλλαγή νερού 50% είναι μια χαρά.
Για φυτά και ψάρια για χάρισμα κοίτα στην κατηγορία "Μικρές αγγελίες".
Καλωσήρθες στο χόμπι! ;) Μόλις διάβασα και εγώ το "90%" αυτη η απορια μου ήρθε στο μιαλό.
Γιατι τόσο πολύ? Εχω μόνο NO3 = 20. Απο ότι έχω διαβάσει δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη αλλαγη... σωστα?
Για αρχη θα βάλω μόνο κανα 5αρι γκαπυ.
Υπαρχει πιθανοτητα να μου δώσει μία φίλη μωρα απο δικιά της γέννα μαζί με ένα κερατόφυλλο! :)

netblues
19-11-05, 07:09
εαν στα ενυδρεια μας δεν υπηρχαν ψαρια τοτε θα καναμε ολοι μας μεγαλες αλλαγες. ο λογος που δεν το κανουμε ειναι οτι κατι τετοιο στρεσσαρει τα ψαρια και δημιουργει προβληματα.
σε ενα νεο ενυδρειο χωρις ψαρια ειναι μια πολυ καλη ευκαιρια να απομακρυνουμε τυχον αλγη που αιωρειται στο νερό καθως και οτι εχει διαλυθει μεσα.. απο λιπη απο τα χερια μας που μπηκαν συχνα στην αρχή, μεχρι ξεπλυματα απο το υποστρωμα.
οπως και ναχει... κακό δεν κάνει.

andreasp
19-11-05, 10:02
thanks! Ησουν κατατοπιστικοτατος.
Θα βγαλω πρώτα τα καυμένα τα χρυσοψαράκια και μετα θα αλλαξω το 90% .

andreasp
19-11-05, 15:42
Λοιπον....
Σημερα αγορασα απο το μαγαζι στην Κηφισια τα ακολουθα...:

2 cor bronge
1 gibiseps pleco
3 molly marble selfin
3 platy miky maous

Ειναι πανεμορφα ολα!!!

+ sera flora τροφη
+ sera baby για τα μικρα που θα βγουν. (το molly ειναι γκαστρωμενο)

Τα χρυσοψαρα μετακομισαν σε ενα 18λιτρο με νερό του μεγάλου ενυδρείου, με ενα εσωτερικο φιλτρο (απλο με σφουγγάρακι της Xydor) που αγορασα σημερα. Εννοειτε οτι ειναι αστρωτο το μικρό ενυδρείο!
Υπαρχει τρόπος να το στρώσω σύντομα και να μην υποφέρουν τα καυμένα για δεύτερη φορά?? Να βγάλω το πρώτο σφουγγάρι του ενυδρείου μου και να το βουλιάξω/στίψω μέσα στο μικρό ενυδρείο?

netblues
19-11-05, 15:53
Προφανως τα χρυσοψαρα δεν μπορουν να μεινουν στο 18 λιτρο... Ειναι πολυ μικρο.
Μαλλον πηρες πολλα ψαρια με τη μια..
Ταιζε λιγο και συνεχισε να μετρας για αμμωνια.
Μην πειραξεις το σφουγγαρι στο μεγαλο. Ακομα δεν εχει αρκετη βιολογια.
Τωρα για τον gibiseps δεν ειναι λιγο μικρο το τανκ?
Καλυτερα θα ησουν με κανα δυο ancistrus...

Αντε .. καλοριζικα.

andreasp
20-11-05, 01:59
Προφανως τα χρυσοψαρα δεν μπορουν να μεινουν στο 18 λιτρο... Ειναι πολυ μικρο.

Μαλλον! Ηδη το απογευμα η αμμωνια ειχε παει 0.25mg.
Φοβάμαι οτι αυριο θα ειναι ανεβασμενη περισσοτερο.

Μαλλον πηρες πολλα ψαρια με τη μια..

Πολλα ειναι αυτα τα σκατουλικα? Μα ειναι μια σταλια τα σκασμενα!

Ταιζε λιγο και συνεχισε να μετρας για αμμωνια.

Αυτο ειχα σκοπο να κανω.

Μην πειραξεις το σφουγγαρι στο μεγαλο. Ακομα δεν εχει αρκετη βιολογια.

Το πειραξα ηδη αλλα προσθεσα ενα μικρο ακομα απο το ενυδρειο της Blanch! :)

Τωρα για τον gibiseps δεν ειναι λιγο μικρο το τανκ?
Καλυτερα θα ησουν με κανα δυο ancistrus...

Μεγαλώνει πολύ αυτο?

Αντε .. καλοριζικα.

Thanks! :)

netblues
20-11-05, 03:21
Αν μιλαμε για Glyptoperichthys Gibbiceps, γυρω στους 50 ποντους...

andreasp
20-11-05, 09:13
Αν μιλαμε για Glyptoperichthys Gibbiceps, γυρω στους 50 ποντους...

50 ποντους γλυφτης!!!
Πρεπει να του ριχνω φαγητο? ή απλα τρώει οτι βρίσκει μέσα στο ενυδρείο?
Την ιδια απορια εχω και για τα κορυντορας.

netblues
20-11-05, 09:19
Οπως ολα τα ψαρια, πρεπει να ταιζεται...
Ειδικοτερα ο gibbiceps θελει ταμπλετες αλγης, σπυρουλινα και αγγουρακι..
και θα ανακαλυψεις οτι προκειται για πολυ κοπρο....

andreasp
20-11-05, 09:50
θελει ταμπλετες αλγης, σπυρουλινα και αγγουρακι..
Εχεις να μου προτείνεις κάποια συγκεκριμένη μάρκα και τύπο τροφής?
Πριν απο λίγο τον είδα να έχει αφήσει το τζάμι και να κυνηγάει ένα ψαράκι!!!

Υ.γ
Μηπως ξέρεις που θα βρω αγγλικες οδηγίες χρήσης για το παρακάτω?
Θέλω να μάθω τι ακριβώς κάνουν τα ρυθμιστικά και πώς λειτουργούν.

http://www.hagen.com/uk/aquatic/product.cfm?CAT=1&SUBCAT=119&PROD_ID=01005650030101

andreasp
20-11-05, 11:14
Μολις τελείωσα με τις μετρήσεις μου! :

18λιτρο με 2 χρυσόψαρα και 2 (προς το παρον) εσωτερικα φιλτρα με σφουγγαρι.

Ammonia : 0.25mg
NO2 : 0mg

Carrefur 110l

NO2 : 0mg
NO3 : 7mg (το χρώμα ειναι ανάμεσα στο 5 και 10)

Αν ανέβει και άλλο η αμμωνία στα χρυσόψαρα τι να κάνω? Αλλαγή του μισού νερού?

Blanch
20-11-05, 19:43
Περισσότερο από το μισό! Σε 18 λίτρα σίγουρα! :D Ναιαιαιαι; :rolleyes: Και τώρα να την κάνεις την αλλαγή καλά θα κάνεις....

andreasp
20-11-05, 21:14
Τα χώρισα τα χρυσόψαρα. Κολλησα και ενα μικρο ενυδρειο που ειχα και ηταν ραγισμενο και τα εβαλα ξεχωρα.
Θα ξαναμετρησω αυριο να δω τι γινεται.

andreasp
22-11-05, 22:52
Μολις τελειωσα με την απεγκατασταση του φιλτρου βυθου μια που θέλησα να ασχοληθώ με φυτά! Εστω και ευκολα! Ειναι πολυ ομορφα τα φυτα μεσα στο ενυδρειο.
Η σκεψη, του να εβαζα τον κυκλοφοριτη στο εσωτερικο φιλτρο , ηταν αποτυχια! Ειναι αδυνατον να χωρεσει μεσα οπότε πάει μαλλον για πούλημα, εκτος και αν εχετε καμια ιδεα πως να το κανω.
Ελπιζω να μην αρχισει να ανεβαζει αμμωνια τωρα και μπουμε σε εξοδα για εξωτερικο φιλτρο.

Blanch
22-11-05, 23:37
Τελικά την έκανες την ταρζανιά! -+10
Γιατί θέλεις να βάλεις τον κυκλοφορητή του φίλτρου βυθού στο εσωτερικό; Δεν έχει δικό του; Είναι αδύναμος;
Με τα χρυσόψαρα τι γίνεται;
Κοίτα να δεις που βρέθηκες με τρία ενυδρεία... :smt081

andreasp
23-11-05, 00:22
Τελικά την έκανες την ταρζανιά! -+10
Γιατί θέλεις να βάλεις τον κυκλοφορητή του φίλτρου βυθού στο εσωτερικό;

Γιατι ειναι 1000l/hour !!

Δεν έχει δικό του; Είναι αδύναμος;

Εχει εναν της Xydor που ειναι 300l/hour

Με τα χρυσόψαρα τι γίνεται;

Τωρινες μετρησεις :

Carrefure 120l

Ammonia 0mg
NO2 0mg
NO3 5mg

15 λιτρο με δυο χρυσόψαρα

Ammonia 0mg
NO2 0.50mg
NO3 10mg

ΠΑΝΟΣ
23-11-05, 12:22
Καλησπέρα σας.
Αγόρασα την προσφορά του Carrefure στα 119 ευρω.
Συμπλήρωσα ένα φίλτρο βυθού, έβαλα και την 2η μέρα δύο χρυσόψαρα για στρώσιμο και περιμένω.
Αμμωνίες κλπ δεν έχω μετρήσει ακόμα. Μονο PH εχω μετρήσει το οποίο έχει πέσει απο το 8+ (εκτός κλίμακας του tester την δεύτερη μέρα που το γέμισα) στο 7.6 χτες το βράδυ. Είναι αλήθεια οτι το ξύλο mopani ρίχνει το ph στο νερό?
Την άλλη εβδομάδα λέω να ξεκινήσω τις μετρήσεις για να δούμε τι γίνεται. (εχουν περάσει ήδη 10 μέρες περίπου)
Πέρασα απο Λ.Αλεξάντρας και χάζεψα τα δύο μεγάλα petshop. Πραγματικά έχουν απίστευτα ψάρια! Λέω να βάλω, γκαπυ-μολυ-πλατυ και νέον με ψεύτικα φυτά προς το παρόν. Να μάθουμε πρώτα δυο πράγματα και μετά να ασχοληθω και με φυτά.
Τα χρυσόψαρα θα χρειαστεί να τα διώξω? Η αλήθεια ειναι οτι τα έχω συμπαθήσει και θα ήθελα να τα κρατήσω.
Δεν έχω ξαναποστάρει μέχρι σήμερα, παρότι σας διαβάζω καμιά εβδομάδα εντατικά. Πραγματικά υπάρχει απίστευτος όγκος πληροφορίας εδω μέσα.
Τώρα είμαι έτοιμος να την κάνω για καμιά παραλία να δώ τι βράχους και πέτρες μπορώ να μαζέψω.
Το σφυροκάλεμο παρέα και πάμε για χαρά και εργασία...:)

Θα τα πούμε λίαν συντόμως με τα νεότερα! :)

Εγώ το κράτησα το χρυσόψαρο και το έχω περίπου 4 μήνες χωρίς πρόβλημα για τα άλλα ψάρια . Δεν ενοχλεί δεν το ενοχλούν.Για να μην τρώει τα φυτά να διαλέξεις φυτά χοντρα με μεγάλα φύλλα και κοτσάνια.

george
23-11-05, 12:27
Υ.γ
Μηπως ξέρεις που θα βρω αγγλικες οδηγίες χρήσης για το παρακάτω?
Θέλω να μάθω τι ακριβώς κάνουν τα ρυθμιστικά και πώς λειτουργούν.

http://www.hagen.com/uk/aquatic/product.cfm?CAT=1&SUBCAT=119&PROD_ID=01005650030101

Mηπως εδω ;;
http://www.hagen.com/uk/aquatic/manual.cfm
Αν οχι στειλε ενα πμ στον azores.

andreasp
23-11-05, 12:40
Mηπως εδω ;;
http://www.hagen.com/uk/aquatic/manual.cfm
Αν οχι στειλε ενα πμ στον azores.

Του εχω στειλει και μου υποσχεθηκε οτι χτες θα το σκαναρε και να θα το εστελνε.
Προφανως κατι θα του ετυχε του ανθρωπου και δεν προλαβε. :)
Περιμενω... :)

andreasp
23-11-05, 12:50
Εγώ το κράτησα το χρυσόψαρο και το έχω περίπου 4 μήνες χωρίς πρόβλημα για τα άλλα ψάρια . Δεν ενοχλεί δεν το ενοχλούν.Για να μην τρώει τα φυτά να διαλέξεις φυτά χοντρα με μεγάλα φύλλα και κοτσάνια.
Εγω δυστηχως εκανα την δοκιμη να τα βαλω μαζι και σε ενα λεπτο τα χρυσοψαρα ειχαν παρει στο κυνηγι τα υπολοιπα! Δυστηχως τα εβγαλα και τα εβαλα σε ενα μικρο ενυδρειακι. Να δουμε τι θα τα κανουμε τωρα! :)

ΠΑΝΟΣ
23-11-05, 13:29
Τα χρυσόψαρα καλό είναι να τα βγάλεις όταν αρχίσεις να βάζεις άλλα ψάρια, γιατί θα έχεις διάφορα προβλήματα. Για παράδειγμα, αν σου εμφανιστεί κάποια ασθένεια, άλλα φάρμακα είναι κατάλληλα για τροπικά και άλλα για κρύου νερού και φυσικά δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταυτόχρονα φάρμακα και για τα δύο είδη. Επίσης, τα χρυσόψαρα ζουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες απ' ό,τι τα τροπικά κι έτσι υψηλή θερμοκρασία νερού θα ενοχλεί τα χρυσόψαρα, ενώ χαμηλή θα δημιουργήσει πρόβλημα στα τροπικά. Κι αν προσπαθήσεις να βρεις μέση λύση, θα δυσκολεύονται όλα! Άσε που, όταν αρχίσεις να βάζεις φυτά, τα χρυσόψαρα θα σου τα ξεσκίσουν, ιδιαίτερα αυτά με τους πιο λεπτούς μίσχους και μικρά φύλλα. Καλύτερα βαλ'τα σε μια γυάλα, να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο...

Είναι πολύ γνωστή σε όλους μας, εδώ και πολλά χρόνια, η εικόνα ενός μοναχικού ψαριού, σε μια σφαιρική γυάλα, να προσπαθεί να πάρει αέρα από την επιφάνεια του νερού.
Τα χρυσόψαρα είναι γνωστά στους πιο πολλούς, ως κατάλληλα ψάρια για γυάλα, με ελάχιστες απαιτήσεις και πάρα πολύ ανθεκτικά. Αυτό έχει σαν συνέπεια κάποιοι σε ένα ενυδρείο 20 - 30 λίτρων να στριμώχνουν 3, 4 ή και πιο πολλά ψάρια, και φυσικά να απορούν κάποια στιγμή γιατί ψοφούν, αφού είναι τόσο ανθεκτικά. Φυσικά όλα αυτά δεν είναι παρά μια μεγάλη παρεξήγηση, που είναι αιτία όμως να πεθαίνουν κάθε χρόνο χιλιάδες ψάρια, σε ελάχιστα λίτρα βρωμισμένου νερού, και να πωλούνται ακόμα και σε πανηγύρια, δίπλα στις πλαστικές κούκλες και τα φτηνοπράματα, για ελάχιστα χρήματα.

ΕΝΥΔΡΕΙΟ:Οι λόγοι που ένα χρυσόψαρο δεν μπορεί να ζήσει σε μια γυάλα είναι πολλοί. Αρχικά ο χώρος που είναι διαθέσιμος για να κινείται είναι ελάχιστος, πέρα από το γεγονός ότι το χρυσόψαρο είναι ψάρι που προτιμά να ζει σε ομάδες. Δεύτερος λόγος είναι ότι η μικρή ποσότητα νερού επιβαρύνεται πολύ γρήγορα και χρειάζεται να αλλάζουμε κάθε μέρα το νερό για να το κρατάμε σε ανεκτές βιοχημικές συνθήκες. Αυτό με την σειρά του δημιουργεί πρόβλημα σταθερότητας της ποιότητας του, επιβαρύνοντας την φυσική κατάσταση του ψαριού, αφού πρέπει συνέχεια να προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο νερό. Η μικρή επιφάνεια του νερού δεν επιτρέπει την ελεύθερη ανταλλαγή των αερίων και σε συνδυασμό με την έλλειψη κίνησης του νερού η περιεκτικότητα του σε οξυγόνο είναι περιορισμένη. Αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που η διατήρηση του χρυσόψαρου σε γυάλα θεωρείται απαράδεκτη. Κανένα ενυδρείο μικρότερο από 100 λίτρα (καθαρό νερό) δεν είναι κατάλληλο για να κρατάμε χρυσόψαρα. Σε ένα τέτοιο ενυδρείο μπορούμε να βάλουμε μέχρι 3 ψάρια, αφού πρέπει να τα κρατάμε σε ομάδα. Όσο πιο μεγάλο είναι φυσικά το ενυδρείο, τόσο καλύτερα για αυτά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι και τα είδη όπως τα oranda μεγαλώνουν το ίδιο πολύ με τα κοινά χρυσόψαρα.
Το υπόστρωμα (http://tsamisaquarium.com/Selides/Themata/boden.htm) πρέπει να είναι άμμος ή πολύ λεπτό χαλίκι, γιατί τα χρυσόψαρα έχουν την συνήθεια να ψάχνουν για τροφή μέσα στην άμμο. Αν τους έχουμε χαλίκι με μεγάλους κόκκους τους κάνουμε την ζωή λίγο πιο δύσκολη.
Υπάρχει η εντύπωση ότι τα χρυσόψαρα βρωμίζουν το νερό πιο πολύ από τα άλλα ψάρια και γι αυτό χρειάζονται πιο ισχυρό φιλτράρισμα (http://tsamisaquarium.com/Selides/Themata/Filters1.htm). Αυτό είναι ένας μύθος που ξεκινάει από την συνήθεια να βάζουν οι πιο πολλοί, περισσότερα ψάρια σε ένα ενυδρείο από ότι θα έπρεπε και από το γεγονός ότι συνήθως τα κρατούν σε μεγαλύτερες από ότι πρέπει θερμοκρασίες.
ΦΥΤΑ (http://tsamisaquarium.com/Selides/Fyta/Fyta.htm):Τα χρυσόψαρα είναι παμφάγα, και αυτό σημαίνει ότι έχουν ανάγκη και από φυτικές τροφές. Αν δεν έχουν διαθέσιμες τέτοιες τροφές, είναι λογικό ότι θα επιτεθούν στα φυτά που έχουμε μέσα στο ενυδρείο. Αυτό έχει κατευθύνει πολλούς να θεωρούν σαν μοναδική λύση τα πλαστικά φυτά για ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Είναι αλήθεια ότι τρώνε ή ξεριζώνουν τα φυτά, αλλά αν κάνουμε μια σωστή επιλογή φυτών μπορούμε να έχουμε ένα πολύ όμορφο ενυδρείο χωρίς προβλήματα. Υπάρχουν κατάλληλα φυτά όπως είναι αυτά με τα σκληρά φύλλα που δεν θα έχουν πρόβλημα. Τέτοια φυτά είναι τα Valisneria spec. η Anubias και άλλα. Παράλληλα μπορούμε να βάλουμε και κάποια είδη ταχείας ανάπτυξης, για να παρέχουμε στα ψάρια και τροφή φυτική, αφού την έχουν ανάγκη. Σημαντικό είναι να ταΐζουμε και με φυτικές τροφές, γιατί έχει παρατηρηθεί ότι τα χρυσόψαρα τρώνε τα φυτά του ενυδρείου αν έχουν έλλειψη από τέτοιου περιεχομένου τροφές.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε για τα χρυσόψαρα είναι ότι χρειάζονται αρκετό χώρο για να κινούνται. Αυτό μας υποχρεώνει να βάλουμε τα φυτά και τα άλλα διακοσμητικά στις γωνίες και στο πίσω μέρος του ενυδρείου και να αφήσουμε τον πιο πολύ χώρο ελεύθερο. Μπορούμε να βάλουμε πέτρες ή ξύλα σαν διακοσμητικά, αφού βεβαιωθούμε ότι είναι κατάλληλα για ενυδρείο.
Δεν βάζουμε πλαστικά αντικείμενα που δεν έχουν καμία δουλειά μέσα στο ενυδρείο, όπως δύτες, ναυάγια ή άλλα τέτοια φαιδρά. Επίσης δεν βάζουμε αντικείμενα που με την βοήθεια του αέρα κάνουν κινήσεις, όπως είναι κάποια πλαστικά κοχύλια που ανοιγοκλείνουν, γιατί πέρα από το αντιαισθητικό μέρος, με τις κινήσεις τους στρεσάρουν τα ψάρια σε μόνιμη βάση. Καλό είναι να φτιάχνουμε το ενυδρείο όπως μας αρέσει, αλλά φροντίζοντας να λαβαίνουμε υπ όψιν μας και τις επιθυμίες και προτιμήσεις των ψαριών. Κάτι που αρέσει πολύ στα χρυσόψαρα είναι η άλγη που παρουσιάζεται αργά ή γρήγορα μέσα στο ενυδρείο. Θα παρατηρήσουμε ότι κάθονται με τις ώρες και ασχολούνται με το να την τσιμπούν. Δεν είναι λοιπόν υποχρεωτικό να ανοίγουμε πόλεμο κατά της άλγης, εφόσον δεν είναι υπερβολικά ενοχλητική. Τα χρυσόψαρα είναι ψάρια φιλήσυχα, και όπως είπαμε τους αρέσει να ζούνε σε ομάδες. Η θερμοκρασία μπορεί να κυμαίνεται από 4°C μέχρι 30°C, αλλά είναι πιο σωστό, το καλοκαίρι να είναι από 18°C μέχρι 24°C, και τον χειμώνα από 6°C μέχρι 14°C. Είναι σημαντικό να υπάρχουν αυτές οι διαφορές στην θερμοκρασία του χειμώνα και του καλοκαιριού. Η μόνιμη υψηλή θερμοκρασία δεν είναι σίγουρο ότι δημιουργεί προβλήματα στην υγεία των ψαριών, αλλά συντομεύει την διάρκεια της ζωής τους. Επιπλέον οι μεγάλες θερμοκρασίες επιταχύνουν τον μεταβολισμό των ψαριών και αυτό σημαίνει περισσότερη τροφή και άρα μεγαλύτερη επιβάρυνση του νερού με τα απόβλητα τους.
Το γεγονός ότι αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την προσαρμοστικότητα τους στην σκληρότητα και το ΡΗ του νερού, τα κάνει ιδανικά ψάρια για την λίμνη στον κήπο. Δεν έχουν πρόβλημα ακόμα και αν το νερό παγώσει στην επιφάνεια του, αφού αυτή η πτώση της θερμοκρασίας γίνεται σταδιακά. Είναι αλήθεια, ότι ενώ αντέχουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, δεν αντέχουν την απότομη αλλαγή της, κάτι που ισχύει και για όλα τα άλλα ψάρια. Τις τελευταίες δεκαετίες, με την κεντρική θέρμανση των κατοικιών, είναι δύσκολο να έχουμε τις κατάλληλες θερμοκρασίες για την περίοδο του χειμώνα αφού κανένα σπίτι δεν έχει θερμοκρασίες από 6°C μέχρι 14°C.
Το ΡΗ πρέπει να ευρίσκεται μεταξύ 7 και 8, αλλά τα χρυσόψαρα αντέχουν χωρίς πρόβλημα ΡΗ μέχρι και 8,5.
Τροφή (http://tsamisaquarium.com/Selides/Themata/diatrofi.htm): Όπως είπαμε τα χρυσόψαρα είναι παμφάγα. Πέρα από την τροφή σε φυλλαράκι που θα τους δίνουμε, καλό είναι να τους προσφέρουμε και ζωντανή τροφή. Αυτό συχνά είναι δύσκολη υπόθεση, γι αυτό υπάρχει η εναλλακτική λύση των κατεψυγμένων τροφών. Δεν ξεχνάμε ότι δεν ρίχνουμε την κατεψυγμένη τροφή κατευθείαν στο νερό, αλλά πρώτα την ξεπαγώνουμε και ταυτόχρονα την πλένουμε με κρύο νερό, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι ή μια απόχη για αυτή την δουλειά. Παράλληλα μπορούμε να δίνουμε και φυτικές τροφές, όπως είναι ο αρακάς χωρίς τον φλοιό του, λάχανο και βρασμένη πατάτα σε μικρές ποσότητες. Δεν είναι απαραίτητο να δίνουμε στα ψάρια μας μόνο τροφές που είναι για χρυσόψαρα. Κατάλληλες είναι και οι άλλες τροφές που προσφέρονται για όλα τα ψάρια. Αυτό που προέχει είναι να μην αγοράζουμε κάθε φορά της ίδιας εταιρείας, να τους δίνουμε ποικιλία τροφών και φυσικά δεν πρέπει να αγοράζουμε μεγάλες συσκευασίες που κρατούν μήνες ή ακόμα και χρόνια, αφού αυτές οι τροφές πρέπει να μην μένουν για πολύ χρόνο γιατί χαλάνε και αλλοιώνονται με συνέπειες στην υγεία των ψαριών μας.

lasal
24-11-05, 01:41
Είναι πολύ γνωστή σε όλους μας, εδώ και πολλά χρόνια, Βρε Πανο δεν θα ήταν ποιο εύκολα αν έβαζες ενα
http://www.tsamisaquarium.com/Selides/Fish/goldfish.htm
αντί να αντιγράφεις ολόκληρη την σελίδα?

andreasp
26-11-05, 16:41
Σημερα εκανα μια αλλαγη νερου περίπου στο 30%.
Προσθεσα δυο κουταλιες της σούπας αλατι στο καινούργιο νερο.
Αυτο που παρατηρησα ομως ειναι οτι ο υαλομβαβακας που ειναι τελευταιος στο φιλτρο, ειχε απιστευτη!!!! μπιχλα! οπως και το μακαρονι που ειναι απο κατω. Αντιθετα το πρασσινο σφουγγαρι που ειναι πρωτο στο φιλτρο δεν μαζευει βρωμια.
Μηπως πρεπει να βαλω και λιγο υαλομβαβακα πρωτο στο φιλτρο και να τον αλλαζω με καινουργιο με την πρωτη ευκαιρια?
Τον εβγαλα , τον επλυνα σε αποχλωριομενο νερο (ξερω οτι κανονικα επρεπε σε νερο του ενυδρειου) προσθεσα αλλα τεσσερα κομματια (εχει συνολο καμια δεκαρια), και τον ξαναεβαλα μεσα.
Ειναι λογικό?
Το φίλτρο κάθε πότε πρέπει να το καθαρίζω?

andreasp
08-12-05, 15:29
προχτες εκανα αλλαγη νερου.
Βρηκα 3 ψαρακια πεθαμενα, και το ενα μαλιστα φαινοταν σαν να το ειχαν δαγκωσει στο κεφαλι. Εννοειτε οτι, το ενα αυτο το φαγωμενο,ηταν σε αποσυνθεση.
Σημερα γυρνοντας απο το γραφειο, βρηκα αλλα δυο ψαρακια πεθαμενα.
Αμμωνια δεν εχω, οπως δεν εχω και NO2 και το NO3 παιζει περίπου στο 10.
Τι μπορει να φταιει? Στο ενυδρειο δεν εχω αλλαξει τιποτα ιδιαιτερο περα απο 2 λάμπες Coolmaster red που εβαλα και αναβουν για μια ωρα το βραδυ μετα τα κανονικα φωτα.

klaz
08-12-05, 15:36
ξαναδωσε στοιχεια μετρησεων ,λιτρα και ψαρια που εχεις μεσα......

andreasp
08-12-05, 23:34
Αμμωνία 0
NO2 0
NO3 10

Εχω καμια 25αρια ψαρακια, γκαππυ, πλατυ, μολυ, cory, neon, glass fish, gibiseps, κατι αλλα μικρουλια που μοιαζουν με glass fish αλλα δεν θυμαμαι πως τα λενε.

Το ενυδρειο ειναι του carrefure, περιπου 100λιτρα καθαρο.

soza
09-12-05, 11:13
Tα ψαρακια που αναφερεις, νομιζω οτι ειναι πολλα για τα λιτρα σου.

andreasp
11-12-05, 02:20
Και συνεχίζουμε... αλλο ενα γκαπυ το είδα να επιπλέει σήμερα πεθαμένο.
Αντε να τελειώσουν τουλάχιστον, να βάλω κανα δυο χρυσόψαρα να ησυχάσω.

yannis
14-12-05, 17:08
Και συνεχίζουμε... αλλο ενα γκαπυ το είδα να επιπλέει σήμερα πεθαμένο.
Αντε να τελειώσουν τουλάχιστον, να βάλω κανα δυο χρυσόψαρα να ησυχάσω.

Τι θερμοκρασία έχεις?
Το θερμόμετρο δουλεύει καλά?

andreasp
14-12-05, 17:31
Τι θερμοκρασία έχεις?
Το θερμόμετρο δουλεύει καλά?

Δυο θερμομετρα της Eheim, Και ενα αυτοκολλητο, λενε ολα 26-27 βαθμους κελσιου.

vassilis23
14-02-07, 20:07
Την αντλία που είχε το κουτί πως την στερέωσες στο φίλτρο.Εγώ την κολλησα με σελοτείπ εσωτερικά του φίλτρου,έχεις καμμία καλύτερη ιδέα.Επίσης ένας πλαστικός σωλήνας και 2 πλαστκά κομμάτια(5cm) πού μπαίνουν ,ξέρεις?

PascM
14-02-07, 20:12
Ο σωλήνας είναι για να μπει η "αντλία" στο κουτί και να ανεβαίνει το νερό επάνω λογικά τα άλλα δυο κομμάτια που αναφέρεις είναι για να κάνουν την γωνία να βγει από την τρύπα που έχει το κουτί το νερό.

vassilis23
14-02-07, 22:45
Ο σωλήνας είναι για να μπει η "αντλία" στο κουτί και να ανεβαίνει το νερό επάνω λογικά τα άλλα δυο κομμάτια που αναφέρεις είναι για να κάνουν την γωνία να βγει από την τρύπα που έχει το κουτί το νερό.

Χμμμ..Με μπέρδεψες λίγο....μάλλον θα πρέπει να πάω σε πετσοπά να μου δείξει:rolleyes:

stav
15-02-07, 09:24
Μηπως δεν κανει να υπαρχει σελοτειπ μεσα στο ενυδρειο;

PascM
15-02-07, 10:38
Έχω την εντύπωση οτι το σελοτέιπ ή καλύτερα η κόλλα που περιέχει είναι τοξική, εν πάσει περιπτώσει θα προσπαθήσω να το αναλύσω καλύτερα οσον αφορά το θέμα του σωλήνα και του κυκλοφοριτή.
Ο πλαστικός σωλήνας συνδέεται με τον κυκλοφοριτή (η έξοδος του κυκλοφοριτή ταιριάζει με τον σωλήνα) και μετά τα πλαστικά που λες μπαίνουν στην άλλη άκρη του σωλήνα για να οδηγήσουν την ροή του νερού μέσα από την οπή που υπάρχει στην θέση ψηλά που μπαίνει ο κυκλοφοριτής, με αυτό τον τρόπο η θέση του κυκλοφοριτή είναι κάτω και αρκετά μέσα στο νερό.