Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Άρρωστος μονομάχος

Athinatr
01-05-16, 13:01
Καλησπέρα παιδιά. Καινούρια στο φόρουμ και δυστυχώς οχι για καλό.
Περιληπτικά όσο γίνεται, τρέχω ένα ενυδρείο εδω και 4 με 5 μήνες περίπου, με έναν μονομάχο μόνο του μεσα στα 25λ. Τον πρώτο καιρό όλα πήγαιναν υπέροχα, τους πρώτους 3 μήνες δηλαδή, ο μικρός έφτιαχνε και φωλιά. Πριν καμία βδομάδα εμφανίστηκε ένα φούσκωμα στην κοιλιά. Διάβασα πολύ γιατί γενικά εμπειρία δεν έχω ειναι η 2η φορά που προσπαθώ να στήσω το ενυδρείο, είπα dropsy τον χάνω αλλα τάισα με αρακά ένα 2ημερο και νηστεία άλλο ένα 2ημερο και η κοιλιά ξεπρηστηκε αισθητά. Και εκεί που χαίρομαι οτι σώθηκε με απλή δυσκοιλιότητα ξυπνάω το επόμενο πρωι και βλέπω κατι που δεν μοιάζει με τίποτα απο όσα έχω δει ούτε έχω διαβάσει. 3 μερες διαβάζω δεν μπορώ να βρω κατι παρόμοιο... Το ένα του πτερύγιο στην άκρη απο γαλάζιο έχει γίνει μαύρο και πάνω του έχει σαν μούχλα λευκή. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ειναι. Φιν ροτ δεν φαίνεται να ειναι γιατί απο οσο διάβασα τα συμπτώματα δεν ειναι τετοια ακριβώς. Σημερα το πτερύγιο άρχισε να κόβεται απο μόνο του σε εκείνο το σημείο. Σαν να σάπισε και να πέφτει τωρα. Τι γίνεται;
Αυτο ειναι ένα βίντεο , με φωτογραφίες δεν μπόρεσα να το βγάλω
http://youtu.be/3ZimotuFpnE

kgf12345
01-05-16, 14:08
παρε την φορμα ασθενειων απο εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14298)
και συμπληρωσε τη εδω στο θεμα σου οσο πιο αναλυτικα μπορεις.

ειναι απαραιτητο να μας πεις και μετρησεις αμμωνιας,νιτρωδων και νιτρικων και τη ρουτινα αλλαγων νερου που ακολουθεις.
τις μετρησεις οπωσδηποτε οσο πιο συντομα μπορεις.αν δεν εχεις υγρα τεστ για το νερο σου τοτε η θα πρεπει να προμηθευτεις,η να πας με δειγμα του νερου του ενυδρειου σου σε ενα πετσοπ και να ζητησεις να στο μετρησουνε με υγρα τεστ.

το μαυρισμα εμενα μου φερνει σε καψιμο απο αμμωνια,αλλα ισως ειναι και τιποταλλο.
μεχρι να δουμε μετρησεις δεν θα ξερουμε σιγουρα.
και ειναι παντα πιθανο να την εφαγε την αμμωνια και το καψιμο στην αρχη,μεχρι να στρωσει.
κατι μου λεει οτι εστρωσε με το ψαρι το ενυδρειο...

προς το παρον,κοψε το ταισμα για κανα δυο τρεις μερες μεχρι να δουμε τις μετρησεις σου,κανε μια αλλαγη νερου 15 λιτρα σημερα και αλλη μια δεκα λιτρα αυριο.προσεξε το νερο που θα αλαλξεις να εχει την ιδια θερμοκρασια με αυτη του ενυδρειου.μην βαλεις πολυ πιο κρυο νερο και ιδιαιτερα προσεξε να μην ειναι πιο ζεστο.αν ειναι ενα με δυο βαθμους χαμηλοτερα δεν χαθηκε ο κοσμος.

παντως να ξερεις πως τα 25 λιτρα δεν ειναι "ευκολο" ενυδρειο.
θα σε παιδεψει και εσενα και ειδικα το ψαρι.
τεσπα,γραψε τις μετρησεις σου να δουμε που βρισκομαστε και βαλε και καμια φωτογραφια ολοκληρου του ενυδρειου να δουμε τι αλλο θα χρειαστει να διορθωσεις.

αντιχλωριο χρησιμοποιεις στις αλλαγες του νερου? και ποιο εχεις?

Athinatr
01-05-16, 18:08
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΓΚΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: 25λ
2. ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ:5 μήνες
3. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (ΑΡΡΩΣΤΟΥ) ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ: 4,5 μήνες
4. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): 26 βαθμοί
5. ΨΑΡΙΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ): 1 μονομάχος
6. ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ):-
7. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): 26 βαθμοί
8. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ: 12λ κάθε βδομάδα
9. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΡΟΥ: 30/4/2016
10. ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΑΪΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ: bloodworms και flakes ενναλαξ κάθε 2 μερες , κάθε μέρα τάισμα μια φορά την ημέρα
11. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

1. ΝΕΡΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: pH:
KH:
GH:
ΝΗ3 (αμμωνια):
ΝΟ2(νιτρώδη):
ΝΟ3(νιτρικά):
2. ΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ:
ΣΤΙΚΣ:
Ηλεκτρονική:
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
1. ΨΑΡΙ(Α) ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ: μονομάχος
2. ΔΕΡΜΑ: λέπια κανονικα, κανένα σημάδι στο σώμα, χρώμα φυσιολογικό
3. ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΨΑΡΙΟΥ: πολύ καλές ενδείξεις, φυσιολογική συμπεριφορά κινητικός τρώει κανονικα
4. ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ (πχ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΔΙΑΦΑΝΗ, ΧΡΩΜΑ): φυσιολογικά καφέ-πράσινα
5. ΑΝΑΠΝΟΗ (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ Ή ΑΥΞΗΜΕΝΗ):φυσιολογική
6. ΤΡΕΦΕΤΑΙ? ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΟΡΕΞΗ? :όλα κανονικα
7. ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: 28/4/2016
8. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

ΠΡΟΗΓΗΘΕΙΣΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

1. ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ: κανένα
2. ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
3. ΧΡΟΝΟΣ ΧΡΗΣΗΣ:
4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
5. ΧΡΗΣΗ ΑΝΘΡΑΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ? :
6. ΑΛΛΑΓΕΣ ΝΕΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
7. ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1. ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ? :οχι
2. ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ? :οχι
3. ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:γενικά η συμπεριφορά του ειναι πολύ φυσιολογική. Στο ενυδρείο έχω τρία φυσικά ξύλα και μια ανουμπια αυτη που μεγαλώνει προς τα πάνω οχι στο πλάι την κοντή.. Στις αλλαγές βάζω αντίχλωριο και βακτήρια στην τελευταία έβαλα μόνο αντίχλωριο. Η θερμοκρασία ειναι ίδια με του νερού (βάζω και λιγο απο βραστήρα αν χρειάζεται). Κανω καθαρισμό του βυθού με σκούπα. Μήπως θα ηταν καλύτερο να τον βγάζω κατα τις αλλαγές; Να μην στρεσαρετε πολύ;
-------------------------
Τεστ θα παρω απο βδομάδα. Αυτο μεσα σε 2 ώρες κόπηκε πολύ γρήγορα και έπεσε το μαύρο κομμάτι. Δεν ξερω αν βοηθάει αυτο και αν φαίνεται στο βίντεο αλλα το μαύρο κομμάτι έχει πάνω του σαν χνούδι λευκό.

kgf12345
01-05-16, 19:22
μπορει σε εκεινο το σημειο να αναπτυχθηκε και fin rot η fungus λογω της πληγης.οπωσδηποτε παρε τεστ και κανε μετρησεις.το φαι περιορισε το μεχρι να δεις τι γινεται.μια φορα τη μερα απο λιγο.
μαζι με τα τεστ αγορασε και ενα μπουκαλακι melafix και ενα pimafix.
ακολουθησε τη θεραπεια που θα γραφουν πανω τους.
ειναι ηπια αντισηπτικα και αντιβακτηριακα και ειναι πολυ πιθανο πως θα φτιαξει το προβλημα μαυτα μονο,αν δεν υπαρχει αλλο προβλημα στο νερο.(θα το δεις αυτο με τις μετρησεις σου).

καλο θα ειναι να αγορασεις και μερικα φυλλα καταπα και να βαλεις στο ενυδρειο.

πρωτα απολα οι μετρησεις.το πιθανοτερο ειναι πως ειναι στρωμενο το φιλτρο και δεν εχει αμμωνια πλεον,αλλα εχει τυχει να δω και ενυδρειο αστρωτο που δουλευε ενα χρονο...
οποτε αν εχεις αμμωνια η κατι αλλο στο νερο,οτι θεραπεια και αν κανεις θα παει χαμενη.

Athinatr
01-05-16, 19:53
Κατάλαβα. Οκ λοιπόν παίρνω μετρήσεις και το βλέπω. Ευχαριστώ για την γρήγορη ανταπόκριση παιδιά. Αν έχετε να προτείνεται κατι στα τεστ καλό και οσο πιο οικονομικό γίνεται ευπρόσδεκτο. Να πω και οτι το ένα φυτό που ειχα το έβγαλα για 2 βδομάδες και άφησα μόνο τα ξύλα. Μπορεί να άλλαξε η βιολογία του ενυδρείου μου λόγο αυτού. Το έβαλα στην χθεσινή αλλαγή ξανά. Το βράδυ θα ανεβάσω και την συνολική εικόνα του ενυδρείου.

Κλεόβουλος
01-05-16, 20:35
Τεστ να πάρεις οπωσδήποτε υγρά (τα καλύτερα θεωρούνται της Api http://www.apifishcare.com/product.php?sectionid=1&catid=18&subcatid=0&id=580#.VyZLxNKLTig )

kgf12345
01-05-16, 20:46
ξεχασα να απαντησω σε αυτο που ρωτας στο τελος στο ποστ με την παρουσιαση.
οχι δεν χρειαζεται να το βγαζεις το ψαρι απτο ενυδρειο στην αλλαγη νερου.
πιο πολυ θα στρεσαρεται ετσι παρα με το να μενει μεσα.

σε ενα υγειες ενυδρειο οπου οι αλλαγες γινονται σωστα, ιδανικα τα ψαρια δεν θα πρεπει να την καταλαβαινουν καθολου την αλλαγη.
εκτος αν αλλαζουμε κατι σκοπιμα ωστε να προκαλεσουμε κατι.
πχ για πολλα ειδη η αλλαγη με πιο δροσερο νερο,ειναι ερεθισμα για αναπαραγωγη.

στις υπολοιπες περιπτωσεις η αλλαγη θα πρεπει να γινεται με νερο θερμοκρασιας ιδιας με του ενυδρειου,οι υπολοιπες παραμετροι του νερου να ειναι επισης ιδιες(Ph και σκληροτητες) και η αλλαγη να γινεται αργα ωστε αν υπαρχει κατι διαφορετικο,να μην γινονται αποτομες μεταβολες σε ολο το ενυδρειο.
τα "αποτομα", ειτε ειναι αλλαγες στην χημεια του νερου,ειτε κινησεις δικες μας (βγαζοντας ψαρια σε αποχες κλπ) στρεσαρουν.

Athinatr
03-05-16, 16:14
Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Αυτο ειναι ολόκληρο το ενυδρείο.

kgf12345
03-05-16, 17:49
προσθεσε φυτα.

Κλεόβουλος
03-05-16, 18:03
Ανέβασε τη στάθμη του νερού και αφαίρεσε όλα αυτά τα ξύλα για να κερδίσεις σε όγκο νερού και
προσθεσε φυτα.
αρκετά.

tkougi
03-05-16, 18:18
το χαλίκι πόσο ύψος έχει ? γιατί μου φαίνεται πάρα πολύ,ίσως να φταίει η γωνιά λήψης αλλά μάλλον είναι πολύ,,,

ChocolatePuma
03-05-16, 18:38
Συγγνώμη για την καθυστέρηση. Αυτο ειναι ολόκληρο το ενυδρείο.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά
Τα καθαρά λιτρα είναι πολύ λιγότερα από 25
Βγάλε τα περισσότερα ξύλα - Ένα ξύλο είναι αρκετό
Πρόσθεσε 2-3 εύκολα φυτά και κάποιο επιφάνειας
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=76809

Για τα τεστ, στα εγραψαν ηδη ;)

Athinatr
03-05-16, 19:00
Οκ έγινε. Θα γίνουν σιγά σιγά. Την στάθμη του νερού μόνο δεν μπορώ να ανεβάσω γιατί πηδάει και μπαίνει μεσα στον κάδο του φίλτρου. Το έχει κάνει δυο φορές παλιότερα και δεν θέλω να το διακινδυνεύσω. Μέχρι να γίνουν όλα αυτα να ανεβάσω λιγο θερμοκρασία; Βοηθάει; Την έχω στους 26

kgf12345
03-05-16, 19:44
το ανεβασμα της θερμοκρασιας ΑΝ υπαρχει αμμωνια(δεν το ξερουμε ακομα)
ΔΕΝ βοηθαει σε κατι,ισα που χειροτερευει το προβλημα γιατι θα αυξησει το ποσοστο της ελευθερης τοξικης αμμωνιας.
με λιγα λογια οχι,αστο οπως ειναι μεχρι να κανεις μετρηση.
και μην το πλατιασεις και πολυ,αν εχεις αμμωνια η νιτρωδη θα το χασεις το ψαρι.

βλεπεις γιατι 25 λιτρα ενυδρειο δεν κανει για μονομαχο?(και γενικως για ψαρια...)
μανι μανι εχεις χασει 3-4 απτα υλικα.βγαλε κιαλλα 4-5 απτη σταθμη,εισαι κοντα στα 15.
με την παραμικρη αλλαγη,ερχονται τα πανω κατω στο ενυδρειο.

Athinatr
04-05-16, 15:43
Λοιπόν παράγγειλα τα τεστ και μελαφιξ. Ελπίζω να έρθουν σύντομα. Δυστυχώς δεν μπορώ ν τα παρω απο μαγαζί γιατί είμαι απο χειρουργείο και δεν μπορώ να βγω απο το σπίτι. Ας ελπίσουμε να έρθουν σύντομα. Της api πήρα για αμμωνία, νιτρώδη, νιτρικά τα υγρά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον παιδιά. Οτι και να γίνει στο τέλος.
Να κανω μια αλλαγή σημερα; Ή θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των τεστ; Η τελευταία έγινε 30/4
Και κατι τελευταίο. Στις αλλαγές μέχρι τωρα εκτός απο την τελευταία έβαζα βακτήρια. Να συνεχίσω να βάζω? και αν ναι όταν έβαζα βακτήρια άφηνα το νερό μια μέρα να οριμασει. Αν οχι ειναι απαραίτητο η μπορώ να βάζω αντίχλωριο και κατευθείαν να κανω αλλαγή; (Η αλλαγή γίνεται με σκούπα βυθού)

Nick74
04-05-16, 21:08
Τα μπουκαλοβακτηρια ειναι πλασεμπο. Καλο θα ηταν να εβρισκες μπολι αλλα αφου δε μπορεις να βγεις τουλαχιστο ΜΗΝ ΤΑΙΖΕΙΣ καθολου και κανε καθημερινες αλλαγες μεχρι να ρθουν τα τεστ.
Αν τελικα σωσεις το ψαρι (προσωπικα υποπτευομαι NO2) πρεπει να σκεφτεις σοβαρα την αποκτηση ενος σωστου ενυδρειου το λιγοτερο 60 λιτρων
Οσον αφορα το ασπρο χνουδι αν μπορεις κανε μια καλυτερη περιγραφη, ειναι ας πουμε σα να του ριξες ταλκ η σαν αλατι?

Στάλθηκε από το SM-T705 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Athinatr
04-05-16, 21:41
Τίποτα απο τα δυο. Ειναι σαν χνούδι δεν ξερω πως να το περιγράψω πιο σωστά. Τωρα έφυγε βέβαια. Απλά μαδανε τα πτερύγια. Δυστυχώς άλλο ενυδρείο δεν μπορώ να αγοράσω. Θα το κρατήσω οσο ζει και μετα πιθανότατα θα το αφήσω γιατί είμαι φοιτήτρια και δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στα έξοδα δυστυχώς. Και το πως τον απέκτησα ειναι μεγάλη ιστορια. Θα κανω ο,τι μπορώ τωρα. Ελπίζω όλα να πάνε καλα.

Nick74
05-05-16, 02:38
Οκ, αφου εφυγε δεν ειναι αυτο που φοβηθηκα, κανε θεραπεια με κοκτειλ μελαφιξ και πιμαφιξ, σταματα να ταιζεις η εστω δινε του ελαχιστη τροφη (λιγοτερο απο μισο φυλλαρακι η ενα bloodwarm προσεξε, ειναι πολυ βασικο αυτο , μη δωσεις παραπανω), κανε συχνες αλλαγες ακομα και δυο την ημερα και βαλε φυτα (ιδανικα γρηγορης αναπτυξης για να αποροφανε τις τοξινες) κι ας ελπισουμε το καλυτρρο.

kgf12345
05-05-16, 06:56
θα ζησει το ψαρι,το ποσο θα ζησει ειναι αλλη ιστορια.αλλα αυτο δεν το ξερουμε ετσι κιαλλιως.

εισαι και φοιτητρια,δε μπορεις και να βγεις,αστα να πανε:D
περαστικα τουλαχιστον:D

χωρο εχεις στο σπιτι για 90 εκατοστα μηκος γυαλας?
αν εχεις χωρο και θες,εχω diy γυαλα να σου δωσω δωρεαν;)
κοντα εισαι αν εισαι στον αλιμο.
αν σε ενδιαφερει στειλε ενα πμ να κανονισουμε.

Athinatr
05-05-16, 12:35
Ευχαριστώ παρα πολύ. Ας δούμε τι μπορώ να κανω με αυτο μέχρι να αναρρωσω. Και θα σου στείλω ένα καιρό. Λοιπόν έκανα και μετρήσεις μόλις. Αμμωνία έχω 0,5, νιτρώδη 0, και νιτρικά η 5 η 10. Παραθέτω και φωτογραφίες για σιγουριά. Με πήραν χθες τηλεφωνο οτι δεν είχαν το τεστ για αμμωνία της api και πήρα της σερα γιατί δεν ειχα χρόνο να χάσω.

kgf12345
05-05-16, 12:38
κοβεις το ταισμα και κανεις αλλαγη νερου.ξαναμετρα το βραδι και αυριο το πρωι.μην ταισεις καθολου σημερα.
αν εχεις prime για αντιχλωριο βαλε δοση για ολα τα λιτρα του ενυδρειου και οχι μονο για το νερο της αλλαγης.
αν εχεις αλλο αντιχλωριο,πεσμας ποιο εχεις πρωτα να σου πω....

Athinatr
05-05-16, 12:43
Μόνο αυτο; Δεν μπορώ να κανω τίποτα άλλο; Ειναι πολύ άσχημες οι μετρήσεις;
Και κόβω το τάισμα για να μην μένει τροφή κάτω; Αν είμαι σίγουρη οτι την τρωει όλη; Τάισα σημερα ένα bloodworm και το έφαγε. Στο μεταξύ τα πτερύγια μαδανε. Το ραχιαιο απο την ρίζα του. Φοβάμαι οτι κάνει πληγή.
Έχω της tetra το aqua safe που χρήσημοποιουσα και επειδη τελειώνει πήρα και της sera το aquatan

kgf12345
05-05-16, 12:48
τι αλλο να κανεις?θελει μπολιασμα το ενυδρειο σου.μπορεις να βαλεις αγγελια αν θες γραφοντας οτι ζητας μπολι και την περιοχη σου μηπως βρεθει καποιος που μπορει να σου φερει αφου δε μπορεις εσυ να βγεις.

το ταισμα το κοβεις γιατι εκτος απτην τροφη που μενει κατω,αποβαλει και το ψαρι στο νερο.οσο πιο πολυ φαει τοσο πιο πολυ θα αποβαλει.ολα αυτα,γινονται αμμωνια που ειναι τοξικη για τα ψαρια.

κανενα απτα δυο αντιχλωρια σου δεν δεσμευει την αμμωνια οποτε βαζεις κανονικη δοση.αν δεν το ανοιξες το aquatan ακομα,τοτε ισως μπορεις να το επιστρεψεις και να παρεις prime.ειναι πολυ πιο οικονομικο στη δοσολογια του λογω συμπηκνωσης και εξουδετερωνει και την αμμωνια μετατρεποντας τη σε αμμωνιο που δεν ειναι τοξικο.

Athinatr
05-05-16, 12:50
Θα βάλω αγγελία. Θα βρω τροπο δεν μπορώ εγω θα βρω κάποιον. Ευχαριστώ πολύ.

ChocolatePuma
05-05-16, 12:52
Βάλε αγγελία για μπόλι και φυτά και βρες έναν φίλο - φίλη να πεταχτεί να στα φέρει (εφόσον βρεις)

Τάισμα καθόλου - μέχρι να βρεις μπόλι

EDIT : Με πρόλαβε ο Γιώργος

Nick74
05-05-16, 12:54
Μην πολυσκας για το φαγητο, ΚΑΝΕΝΑ ψαρι δεν πεθανε απο πεινα. (Το αντιθετο εχει συμβει και συμβαινει κατα κορον)
Ουτε στη φυση τρωνε καθε μερα.
Αν μπορεσεις να παρεις αυτο που σου δινει ο Κωστας ειναι σουπερ, και δε θελει ουτε βιολογια ουτε τιποτα σ αυτα τα λιτρα

kgf12345
05-05-16, 13:05
ποιος ειναι ο κωστας?:D
εγω ενα γιωργο ξερω:D

Athinatr
05-05-16, 13:18
Αυτο ειναι της αμμωνίας

Athinatr
05-05-16, 13:20
Αυτο ειναι το no2(νιτρικά ή νιτρώδη;)

Athinatr
05-05-16, 13:22
Εδω ειναι που δεν μπορώ να καταλάβω αν ειναι 10 ή 20. Συγγνώμη που τις ανεβάζω μια μια αλλα δεν με αφήνει όλες μαζι

Athinatr
05-05-16, 13:23
Και το τελευταίο

Athinatr
05-05-16, 17:34
Μέτρησα ξανά. Αμμωνία 0. Να κανω καθημερινές αλλαγές μέχρι να βρω μπόλι;
(Έκανα αλλαγή το πρωι. Γενναία. Γύρω στο 60 με 70%)

kgf12345
05-05-16, 17:56
πρωτα κανε μετρησεις καθημερινες και αν μετρησεις αμμωνια η νιτρωδη τοτε κανε αλλαγη.μην το πλακωσεις στις αλλαγες χωρις να υπαρχει λογος.
καλο θαναι να βρεις μπολι για νασαι σιγουρη.
ταισμα ελαχιστο,οπως σου εγραψε ο nick πιο πανω.
και αν καποια στιγμη μετρησεις αμμωνια μην ταισεις καθολου εκεινη τη μερα και κανε αλλαγη νερου.

επισης γραψε μας και τι φιλτρο εχεις και τι υλικα εχει μεσα του.(και ποσα στο περιπου)
αν μπορεις να βαλεις και φωτο απτο φιλτρο και τα υλικα του ακομα καλυτερα.

Athinatr
06-05-16, 12:42
Hailed rp-200 ειναι το φίλτρο. Πήγαινε μαζι με το ενυδρείο. Μεσα έχει ένα μπλε σφουγγαράκι που το έχω κόψει στη μέση και έχω βαλει siporax mini. Όπως ηταν στο διχτάκι το έβαλα όλο.
Παιδιά με το μελαφιξ τι να κανω; Αμμωνία σημερα πάλι 0.

kgf12345
06-05-16, 15:10
τι να κανεις με το μελαφιξ? 5 ml για καθε 38 λιτρα νερου ειναι η δοσολογια του,εσυ βαζε 4 ml καθημερινα για μια εβδομαδα.(7 μερες)
ταισε μια φορα και ξαναμετρα σε 3-4 ωρες.μετρα και αμμωνια και νιτρωδη.
θα πρεπει να ειναι μηδεν.αν δεν ειναι,θα κανεις αλλαγη νερου.

Athinatr
06-05-16, 16:58
Α να αρχίσω θεραπεία λοιπόν. Γιατί μου είπαν τα παιδιά πιο πάνω οτι αν έχω αμμωνία τσάμπα θα παει. Αρχίζω απο σημερα. Ευχαριστώ :):):)

kgf12345
06-05-16, 20:47
ναι αρχισε.μελαφιξ ειναι δεν ειναι φαρμακο.πιο πολυ επιδερμικα δουλευει και οχι εσωτερικα.βοηθαει τη βλενογονο του ψαριου να επουλωσει τις πληγες του και ειναι και αντισηπτικο.
αν δεν δεις βελτιωση με αυτο,τοτε κοιταμε για θεραπεια με φαρμακα.
ειναι ομως σημαντικο να προσεχεις την αμμωνια (και το ταισμα )μεχρι να μπολιαστει το φιλτρο σου για να μην συνεχιζει να γινεται ζημια και πηγαινει χαμενη η "θεραπεια". δε θα πηγαινει χαμενη ακριβως,αλλα οτι επουλωση γινεται,αν γινεται και ζημια ταυτοχρονα δεν κανουμε τιποτα.αυτο ενοουσα πιο πανω.θελει προσοχη,αλλα ξεκινα.

δυστυχως δεν εχω εγω ενυδρειο στημενο τωρα αλλιως θα σου εφερνα εγω μπολι.
σου ξαναλεω ομως για το ενυδρειο.δες το χωρο σου και αν μπορεις να το βαλεις καπου ειναι πολυ καλο μεγεθος για μονομαχο.90χ40χ25(υψος).
θα δεις αλλο ψαρι στην κυριολεξια αν το βαλεις εκει μεσα.

κοιταξε και για το attisons betta spa μεχρι να βρεις φυλλα καταπα.
εχω μονο πλατανοφυλα αυτη τη στιγμη αν θες να βαλεις.

Athinatr
06-05-16, 23:05
Σ΄ευχαριστω πολύ αλήθεια, αλλα μετα προκειπτουν αλλα. Δεν έχω φωτισμό ας πούμε και θέλω και άλλο φίλτρο για αυτα τα λίτρα. Ήδη τα τεστ δυσκολεύτηκα πολύ να τα αγοράσω. Δανείστηκα για την ακρίβεια. Όποτε μου ειναι αρκετά δύσκολο να ξοδέψω αλλα χρήματα. Τουλάχιστον για αυτούς τους μήνες...

kgf12345
06-05-16, 23:53
δεν χρειαζεσαι ουτε φωτισμο ουτε αλλο φιλτρο.αυτο που εχεις αρκει για ενα ψαρι σε τοσα λιτρα.μην κοιτας τι γινεται τωρα στο 25λιτρο....
εκτος αυτου,ακομη κιαν δεν εφτανε,εχω φιλτρακι κρεμαστο που θα το παρεις μαζι με τη γυαλα.το μονο κακο που εχει ειναι πως επειδη ειναι κρεμαστο κανει πιο πολυ θορυβο το νερο που τρεχει.αλλα κιαυτο που εχεις κανει μια χαρα.βαζεις οποιο θες.

για φωτισμο,ενα οποιοδηποτε φωτιστικο σου κανει.ακομα και αυτα με μανταλακι και μια λαμπα.ετσι κιαλλιως δεν κανεις χαιτεκ φυτεμενο,μονομαχοενυδρειο θαναι:D

τεσπα,αν σε ενδιαφερει μου λες.δε θα χρειαστει να βαλω και αγγελια και θα σωσουμε κιενα ψαρι ισως;)
αλλα θελω να το διωξω γιατι θα μου πιασει χωρο και θελω να παρω μεγαλο ενυδρειο.

Maverick
07-05-16, 12:19
Φωτιστικό έχω εγώ ένα 11w από dennerle cube που κάθεται και πιάνει σκόνη... ;)

Athinatr
09-05-16, 12:42
Να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ και εδω στον Γιάννη και τον Γιώργο. Το ψάρι απο χθες το βράδυ μέχρι σημερα το πρωι έχει αισθητή διαφορά στην πληγή. Έβαλα μπόλι που μου έδωσε ο Γιάννης και θα αρχίσω να στήνω σιγά σιγά και την γυάλα που μου έδωσε ο Γιώργος. Ευχαριστώ πολύ παιδιά. Σε λιγο καιρό θα δείτε ένα ολοκαίνουργιο ενυδρείο και ελπίζω και ένα ολοκαίνουργιο ψάρι :)

kgf12345
09-05-16, 13:09
μια χαρα:)

μπολιαζεις το φιλτρο σου στο 25λιτρο με το μπολι του γιαννη και ξεκινας να στηνεις το μεγαλο:)
θα παθεις πλακα με τη διαφορα που θα δεις;)

ChocolatePuma
09-05-16, 14:35
Να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ και εδω στον Γιάννη και τον Γιώργο. Το ψάρι απο χθες το βράδυ μέχρι σημερα το πρωι έχει αισθητή διαφορά στην πληγή. Έβαλα μπόλι που μου έδωσε ο Γιάννης και θα αρχίσω να στήνω σιγά σιγά και την γυάλα που μου έδωσε ο Γιώργος. Ευχαριστώ πολύ παιδιά. Σε λιγο καιρό θα δείτε ένα ολοκαίνουργιο ενυδρείο και ελπίζω και ένα ολοκαίνουργιο ψάρι :)

Αυτό ακριβώς ειναι το συγκεκριμένο φόρουμ!
Μια καλή παρέα που "καλως ορίζει" νέους συγχομπίστες και τους βοηθάει με κάθε τρόπο

Μπράβο κι από μένα Γ & Γ

Κλεόβουλος
09-05-16, 17:51
Αυτό ακριβώς ειναι το συγκεκριμένο φόρουμ!
Μια καλή παρέα που "καλως ορίζει" νέους συγχομπίστες και τους βοηθάει με κάθε τρόπο

Μπράβο κι από μένα Γ & Γ
Μπράβο κι από μένα!!!!:smt038:smt038
Ευχαριστούμε όλους όσους έχουν αυτή την παραδειγματική ενυδρειόφιλη στάση
και είναι το υπόδειγμα για κάθε χομπίστα και μέλος του GAB!!!

Athinatr
09-05-16, 21:52
Ξανά μετρήσεις να δω πως παει με το μπόλι. Αμμωνία 0 νιτρώδη 0 νιτρικά 5

kgf12345
09-05-16, 23:06
μαλον επιασε το μπολι:)

Athinatr
10-05-16, 13:31
Και τωρα αρχίζω να σκέφτομαι για την γυάλα. Πρέπει σίγουρα να παρω κ άλλο χαλίκι. Τις διαδικασίες για το καινούριο τις ξερω το ξεπλένω καλα κλπ κλπ. Με το παλιό τι κανω; Να το βάλω; Νομίζω οτι ειναι κατάλληλο το συγκεκριμένο λόγω χρώματος γιατί ο μονομάχος δεν στρεσαρετε αφού ειναι φυσικό χρώμα. Το παλιό το ξεπλένω; Και σε όλη αυτη τη διαδικασία τον μονομάχο τι να τον κανω; Για να το αδειάσω το παλιό σίγουρα δεν μπορεί να ειναι μεσα.
Δεύτερον το νερό της γυάλας όλο φρέσκο; Γεμίζω και κατευθείαν βάζω το φίλτρο με το μπόλι; Η οσο νερό έχει το παλιό το μεταφέρω;
Έτσι και αλλιώς αυτα θα γίνουν μεσα στο Σαββατοκύριακο που θα πάω για το χαλίκι. Θα έχει τελειώσει και η θεραπεία με μελαφιξ. Αν όμως χρειαστεί να την παρατείνω ειναι καλύτερο να περιμένω να την τελειώσω στο τωρινό ενυδρείο;

Για τωρα, το ενυδρείο έχει μπίχλα παντού απο την ωρα που έβαλα το μπόλι αφού δεν άφησα τίποτα να παει χαμένο. Αισθητικά θα ήθελα να την καθαρίσω με την σκούπα βυθού. Κάνει η θα χαλάσω την βιολογία τωρα;

Και τωρα παμε σε οχι τοσο πρακτικές απορίες, θα μου αρεσε να βάλω χαλίκι τύπου άμμου γιατί αυτο κιτρινίζει και φαίνεται βρώμικο μετα απο 3 μερες. Θα στρεσάρει το ψάρι λόγο ανοιχτού χρώματος; Με την σκούπα βυθού θα δυσκολευτώ γιατί θα ρουφάει την άμμο;;
Ουφ τέλος.

kgf12345
10-05-16, 13:58
αφου θα στησεις απτην αρχη,αλλαξε το ολο το χαλικι(η την αμμο).
το παλιο πεταξε το.
δεν θα χρειαστεις πολυ αμμο,ενα τσουβαλακι 5 με 8 κιλα θαναι αρκετο πιστευω.
αν θυμαμαι καλα τοσο ειχα βαλει κιεγω.

το ψαρι μεχρι να στησεις το καινουριο θα το αφησεις στο παλιο.
οταν στησεις το μεγαλο,θα το γεμισεις μεχρι τα μισα με νεο νερο αποχλωριωμενο,θα το φερεις στην ιδια θερμοκρασια και θα βαλεις το ψαρι μεσα.

μετα θα μεταφερεις και το παλιο νερο στο νεο ενυδρειο.και συμπληρωνεις οτι χρειαζεται.
βαζεις και το φιλτρο και εισαι ετοιμη.

αν βρεις μαυρη αμμο χαλαζιακη προτιμησε τη.και ωραια φαινεται και δεν λερωνεται και τοσο ευκολα.(προσεξε να ειναι χαλαζιακη αλλιως θα σου ανεβαζει τις σκληροτητες του νερου)

η σκουπα αν εχεις αμμο,ειναι πιο δυσκολη.θελει απο αποσταση αλλιως θα ρουφας την αμμο.
το θεμα ειναι να βρεις τον τροπο που θα κραταει το βυθο σου και το ενυδρειο γενικοτερα καθαρο.
εγω πχ στα μαχατσαι δεν χρειαζοταν να βαζω σκουπα.αν το εκανα μια φορα το μηνα κιαυτο επειδη ηθελα και οχι γιατι ηταν απαραιτητο.
αλλα αυτο συνηθως ειναι συνδιασμος πραγματων.
πχ,τροφες που δεν λερωνουν πολυ,(οπως κατεψ.bloodworm,η ζωντανες τροφες που ειναι και το καλυτερο για το ψαρι σου,αν ειναι ετοιμες τροφες να ταιζεις σωστη ποσοτητα και να μη μενει αφαγωτη κλπ)
αλλαγες εβδομαδιαιες,και αλλα ζωντανα στο ενυδρειο που να βοηθανε την καθαριοτητα και να συμπληρωνουν το συστημα.πχ σαλιγκαρια λαθρεπιβατες,helena,nerite κλπ.

επισης προσεξε τον καθαρισμο που θα κανεις στην αδεια γυαλα,να τον κανεις με ξυδι.μονο!
μη βαλεις κανενα ειδος απορυπαντικου η σαπουνι.

Athinatr
10-05-16, 14:24
Ούτε ξύδι έβαλα. Ζεστό νερό μόνο απο θερμοσιφωνα και ένα καινούριο σφουγγαράκι χρησιμοποίησα. Τελεια θα ψάξω για αυτη την άμμο που λες. Προς το παρόν δεν νομίζω οτι εχω άλλες απορίες. Αν θέλει κάποιον να προτείνει κατι η να δώσει συμβουλή όλα ειναι ευπρόσδεκτα. Σκέφτομαι μήπως βάλω καμία ρίζα αργότερα και δέσω ψηλά κάποιο απο τα φυτά επιφάνειας που μου έδωσε ο Γιάννης. :)
Λιγο που κοίταξα μόλις για την άμμο, δεν μπορώ να την βρω μόνο σε ενυδρείακα καταστήματα την βρίσκω και σε οικοδομικά υλικά. Αυτη ειναι άλλη;

kgf12345
10-05-16, 20:28
ναι και φυτα μπορεις να βαλεις και κανα ξυλο Mopani αν θες να παρεις απο καταστημα με ενυδρειακα.μπορεις να δεσεις πανω του moss κλπ.
και φυτα μπορεις να φυτεψεις.οι κρυπτοκορινες υπαρχουν στα μερη που ζουνε οι μονομαχοι στη φυση,αλλα υπαρχουν κιαλλα φυτα.
απλα οι κρυπτοκορινες ειναι σχετικα ευκολες και δε θελουν πολλα.

φυτα επιφανειας να βαλεις οπωσδηποτε.τα χρησιμοποιει το ψαρι και για γεννες και για καλυψη και για ισκιο κλπ και γενικα νιωθει μεγαλυτερη ασφαλεια οταν δεν ειναι ολη η επιφανεια εκτεθειμενη(και αυτο μειωνει το στρες,αρα ειναι καλο...)

τωρα για την αμμο,μπορεις να παρεις απο πετσοπ,μπορεις και απο μαντρα.
με την αμμο απο μαντρα υπαρχει ενας λιγο μεγαλυτερος κινδυνος να μην ειναι χαλαζιακη ενω λενε οτι ειναι.(το ιδιο ισχυει και για τα πετσοπ βεβαια-αλλα εξαρταται απο που θα ψωνισεις).
το αλλο μειονεκτημα με την αμμο απο μαντρα ειναι πως θα θελει πολυ πλυσιμο και καθαρισμα.
πολυ ομως...
αν δε βαριεσαι καλα ειναι,αλλα αν δεν μπορεις να το κανεις,τοτε πας σε πετσοπ.

το πλεονεκτημα της ειναι πως ειναι πολυ φτηνη βεβαια.

απο πετσοπ θα την παρεις πιο καθαρη αλλα ακριβοτερα, για μικροτερη ποσοτητα.
μια που ειχα βαλει και μου αρεσε την ειχα παρει απο petsupermarket.
αν θυμαμαι καλα ειχα παρει δυο τσουβαλακια πεντοκιλα.(δεν θυμαμαι τιμη δυστυχως,αλλα η αμμος ητανε πεντακαθαρη).

μπορεις να βαλεις και μπεζ χαλαζιακη αν προτιμας.οτι θες βαζεις,αρκει να μην ειναι ασπρο γιατι αντανακλα πολυ φως,στρεσαρει το ψαρι και λερωνεται ευκολα.
και αρκει να ειναι ουδετερο-αδρανες υλικο ωστε να μη σου επηρεαζει το νερο.
(επισης προσεξε μην σου πουλησουν βασαλτικη για χαλαζιακη.δεν ειναι το ιδιο και μπορει να επηρεασει τις σκληροτητες η βασαλτικη).

αυτα προς το παρον,αν σκεφτω τιποταλλο θα στο γραψω:D

Athinatr
11-05-16, 14:02
Παιδιά πάλι εμφανίστηκε σε μια άκρη του πτερυγίου ένα μικρό άσπρο σαν χνούδι. Την θεραπεία με μελαφιξ την συνεχίζω. Φοβάμαι μήπως ειναι fungus αλλα πάλι δεν μπορώ να βρω φωτογραφία με κατι παρόμοιο. Αν είχε κάποιος παρόμοιο περιστατικό και έχει φωτογραφία για να το επιβεβαιώσουμε... Ο δικός μου δεν κάθεται να τον βγάλω, άσε που ίσα που φαίνεται και δεν το πιάνει η φωτογραφική.
Κατα τα αλλα ειναι καλα όπως πάντα. Κινητικός με όρεξη κολυμπάει κανονικα και η πληγή στο ραχιαιο έχει κλείσει τελείως.
Μήπως να βάλω λιγο ενυδρείακα αλάτι που μου έδωσε ο Γιώργος;

kgf12345
11-05-16, 22:57
τελειωσε τη θεραπεια με το μελαφιξ και μετα βλεπουμε για το αλατι.
και δωστου χρονο.μην κανεις βιαστικες κινησεις και απανωτες θεραπειες γιατι μονο ζημια θα κανεις.

φωτογραφια θα πρεπει να βγαλεις δε γινεται αλλιως.κολλα το φακο στο τζαμι και περιμενε.
αν δεν δουμε τι ειναι τουλαχιστον πως να βοηθησει καποιος?

το αλατι μπορει να ειναι "ευκολο" σαν θεραπεια και ναχει πολλα οφελη,αλλα ειναι και επικινδυνο γιατι επηρεαζει την οσμωτικη ισορροπια του ψαριου.
θελει προσοχη το ποσο βαζεις και ειδικα το πως το αφαιρεις απτο νερο.

δεν ειναι οπως το μελαφιξ που κανεις μια αλλαγη νερου και εφυγε.
προς το παρον συνεχισε με το μελαφιξ μεχρι να τελειωσει η θεραπεια και ταυτοχρονα διαβασε εδω μεσα για το αλατι.
θα κοιταξω να βρω να βαλω μερικα λινκς εδω για να διαβασεις,
αλλα μεχρι τοτε μπορεις να χρησιμοποιησεις και την αναζητηση πανω δεξια.

Τάκης
12-05-16, 05:59
Αλάτι (κι "άγιος ο θεός")
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8221

Athinatr
12-05-16, 12:06
Και σημερα κατα την αλλαγή βρήκα αυτο στο τζαμί του ενυδρείου. Ειναι σαν φούσκαλες διαφανες που μεσα έχουν σαν σποτάκια. Ελπίζω να φαίνεται. Τι στο καλό ειναι αυτο πάλι; Μήπως ειναι αυγά σαλιγκαριών που μου έδωσε ο Γιάννης μαζι με τα φυτά; Έτυχε να το διαβάσω στα σχόλια παρακάτω του άρθρου...

Athinatr
12-05-16, 12:07
Ευχαριστώ για το άρθρο. Ηταν πολύ κατατοπιστικό και με απλά λόγια. :):):)

Athinatr
12-05-16, 12:45
Για fungus το βλέπω εγω. Περα απο το φιν ροτ δηλαδή. Αυτος δεν ειναι ο δικός μου, ο δικός μου δεν έχει τοσο χνούδι και στην περιοχή εκείνη περα απο το χνούδι σκουραινει το χρώμα του πτερυγίου.
Μια φωτογραφία κατάφερα να τον βγάλω και την συγκεκριμένη δεν με αφήνει να την ανεβάσω.

Τάκης
12-05-16, 13:07
Και σημερα κατα την αλλαγή βρήκα αυτο στο τζαμί του ενυδρείου. Ειναι σαν φούσκαλες διαφανες που μεσα έχουν σαν σποτάκια.
Αυγά σαλιγκαριών
Εχεις σαλιγκάρια μέσα ;

Athinatr
12-05-16, 13:11
Ναι 3-4. Μου τα έδωσε ο Γιάννης μαζι με τα φυτά και το μπόλι.

Maverick
12-05-16, 17:13
Το fungus είναι πιθανώς δευτερογενής μόλυνση πάνω στην πληγή από το fin rot. Θα σου πρότεινα να πας σε κάποια αντιβίωση γιατί φαίνεται να είναι αρκετά πεσμένο το ανοσοποιητικό του ψαριού και μάλλον το μελαφιξ δεν είναι αρκετό... Περίμενε και τη γνώμη του KostasG που είναι πιο ειδικός επί των φαρμάκων.

kgf12345
12-05-16, 22:32
πραγματι ειναι αρκετο το χνουδι τωρα που το βλεπω,το μελαφιξ δε θα κανει και πολλα.
οπως λεει ο γιαννης,μαλον σε αντιβιωση θα πας, γιατι και το αλατι δεν νομιζω να κανει δουλεια παρα μονο βοηθητικα αφου εχει προχωρησει ετσι.
προσωπικα θα χρησιμοποιουσα τετρακυκλινη,αλλα αν μπει ο γιατρος(κωστας) και το δει,ας μας πει τη γνωμη του:)

Athinatr
12-05-16, 23:27
Η φωτογραφία δεν ειναι του δικού μου την βρήκα στο Ίντερνετ για να σας δείξω στο περίπου πως μοιάζει. Ο δικός μου δεν έχει καν το μισό ειναι ελάχιστο αλλα έχει. Μια που κατάφερα να τον βγάλω δεν με αφήνει να την ανεβάσω να σας την δείξω δεν ξερω γιατί. Τωρα που άρχισα να κυκλοφορώ έκανα και μια έρευνα αγοράς για βιταμίνες. Τι να πω ρε παιδιά πια. Πάντα έτσι την παθαίνω με τους μονομάχους. Πάω και διαλέγω τους πιο ταλαιπωρημένους επίτηδες γιατί ξερω οτι δεν θα τους πάρει κανεις και δεν εχω καταφέρει να τους σώσω. Αν και ο Χάρης νομίζω έχει λιγο πιο γερή κραση απο τους προηγούμενους...

kgf12345
12-05-16, 23:36
ανεβασε τη φωτογραφια στο photobucket και βαλε το λινκ εδω αν δε σαφηνει να ανεβασεις κατευθειαν εδω.
αντε μπας και βγαλουμε ακρη:D

Kostas G.
12-05-16, 23:51
Λόγω χρόνου δεν προλαβαίνω να διαβάσω όλο το θέμα αλλά τα βασικά αυτή τη στιγμή είναι με αυτή την προταιρεότητά:

Σωστές συνθήκες νερού!!! Αν έχεις οτιδήποτε τοξικό(αμμωνία, ΝΟ2, κτλ), 50-80% αλλαγή νερού μέχρι να φύγει, επιτόπου. Αφού δεν έχεις στρωμένο φίλτρο, μην ξαναταίσεις προς το παρόν.
Σωστή θερμοκρασία! Οι μύκητες βγαίνουν μόνο σε εξασθενημένους οργανισμούς. Αν η θερμοκρασία είμαι στο κατώτερο εύρος του είδους, αύξησέ την. Οι 26-27C βοηθούν την ίαση από μύκητες και το ανοςωποιητικό ΑΛΛΑ επιταχύνουν την λοίμωξη από επιθετικά παθογόνα βακτήρια. Οπότε πρώτα απόλα, δες αν έχεις Columnaris. Αν δεν έχει τέτοιο, πήγαινε και την θερμοκρασία στους 26,5.
Βεβαιώσου τι έχει. Το fin rot μπορεί να είναι βακτηριακό, μυκητικό, πρωτοζωικό ή από τρηματώδη. Ξύνεται το ψάρι; Τινάζει τα πτερύγια; Στα σκισίματα, φεύγουν κομμάτια ή είναι πιο ομοιόμορφο και οι σκληρές ακτίνες των πτερυγίων μένουν; Έχει αλλού δερματικές αλλοιώσεις;

Αντιμετώπισε το πρόβλημα με αυτή τη σειρά. Αν το fin rot προχωράει γρήγορα, τότε με το που φτιάξεις τις συνθήκες, βάλε Tetra General Cure και καποιο αντιβιοτικό για Fin rot. Ένα απλό είναι η Neomycin που κυκλοφορεί ως Neoplex. Αν βλέπεις σημάδια columnaris, τότε βάλε Amoxil, 250mg/ 40λίτρα αντί για Neomycin

Athinatr
12-05-16, 23:56
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-y315-skatharozoumis_2010-image.jpg (http://s1025.photobucket.com/user/skatharozoumis_2010/media/image.png.html) αυτο πρέπει να ειναι το σωστό. Ευχαριστώ γιατρέ :) αύριο που θα κανω μετρήσεις θα γράψω ένα αναλυτικό ποστ που θα απαντήσω σε όλα με ρην σειρά!

Τάκης
13-05-16, 07:04
Για το Amoxil διάβασα εδώ τη δοσολογία https://www.vetdepot.com/fish-mox.html

Directions for Fish:

Add one capsule of Fish Mox into the aquarium water. Use one 250 mg capsule per 10 gallons of water or one 500 mg capsule per 20 gallons of water.
Repeat treatment in 24 hours. You can make a partial water change between doses.
Repeat daily treatments for 5 to 10 days, or for the period of time specified by your veterinarian. Discontinue if no improvement is noticeable after 5 days.

Και εδώ λέει τα ίδια http://www.fishmoxfishflex.com/index.php/fish-mox-amoxicillin.html

Εννοείτε πως θα χρησιμοποιήσεις amoxil αν είναι απαραίτητο :)

Athinatr
13-05-16, 11:12
Λοιπόν παμε με προτεραιότητες.
Αμμωνία 0
Νιτρώδη 0
Νιτρικά 5

Το φίλτρο δεν ηταν στρωμένο αλλα τωρα πήρα μπόλι ειναι καμία βδομάδα τωρα.

Θερμοκρασία σταθερά στους 25-27, όπως και το νερό της αλλαγής
Απ όσα διάβασα και είδα columnaris δεν έχει. Έχει σίγουρα φιν ροτ και μάλλον fungus.
Όσες περιοχές μαύρισαν και είχαν λιγο χνούδι έφυγαν κομμάτια. Σαν να σάπισαν και να έπεσαν. Γενικότερη παρατήρηση περί πτερυγίων ειναι οτι διαφάνιζουν σε περιοχές οριακά στο να κάνουν τρύπες αλλα δεν έχων τρύπες. Το ραχιαιο μάδησε απο την ρίζα μπροστά μπροστά εκανε μια πληγουλα η οποία πια επουλωθηκε.
Οι σκληρές ακτίνες ειναι καλα δεν φεύγουν και άλλες δερματικές αλλοιώσεις δεν έχει.
Προς το παρόν βάζω μόνο μελαφιξ. Ταΐζω κανονικα εκτός απο μια μέρα νηστείας γιατί αντιμετώπισα και προβλημα δυσκοιλιότητας κάποια στιγμή.
Αυτα γενικά.
Δεν ξινεται ούτε τινάζει πτερύγια επίσης.

kgf12345
13-05-16, 11:58
οποτε πας σε general cure(tetra) και neomycin(neoplex) οπως λεει ο κωστας.
προσωπικα εχω ενα ενδοιασμο για τη νεομυκινη γιατι εχω διαβασει αρκετες περιπτωσεις που δεν επιασε το finrot.γιαυτο ειπα για τετρακυκλινη πιο πανω,αλλα ο κωστας ξερει σιγουρα καλυτερα απο μενα,κανε αυτο που λεει και αν δεν δεις βελτιωση τοτε βλεπουμε.

η μπορει ο κωστας ναχει καμια ιδεα για το επομενο βημα.(αν χρειαστει)

edit ισως κανω λαθος για την τετρακυκλινη αλλα αποτι εχω διαβασει ειναι πιο καταλληλη για gram negative βακτηρια οπως ειναι τα περισσοτερα που υπαρχουν στο ενυδρειο.(και αυτα που ευθυνονται για φινροτ).
αυτος ειναι ο λογος που την προτεινα,ισως ομως κανω λαθος οποτε ακολουθα αυτο που λεει ο κωστας.

Athinatr
13-05-16, 13:46
Ευχαριστώ παιδιά. Ελπίζω το επόμενο ποστ μόνο για ευχάριστα.;)

Athinatr
25-05-16, 12:06
Λοιπον παιδιά, εν συντομία συνέχισα με μελαφιξ τελείωσα την θεραπεία και ηταν καλύτερα, δυστυχώς προέκυψε κατι και έπρεπε να φύγω εκτός Αθηνών για κάποιο διάστημα. Έδωσα οδηγίες για φροντίδα και ενημερωνομουν για τις μετρήσεις και το ψάρι, όλα έδειχναν καλα. Την γυάλα δεν εχω προλάβει να την φτιάξω διότι ήμουν εκτός. Εχω λίγες μερες που γύρισα και θεραπείες δεν έκανα λόγω απειρίας του ατόμου που τον πρόσεχε φοβήθηκα οτι αν κατι δεν πηγαίνει καλα δεν θα το καταλάβει. Δυστυχώς νομίζω οτι το πρώτο σύμπτωμα columnaris εκανε την εμφάνιση του, δερματική αλλοίωση με ξανοιγμα χρώματος της περιοχής προς το λευκο. Το αμοξιλ πως ακριβώς το χορηγώ; Και αυτη η ασθένεια ειναι που δεν κάνει να βάζω χέρια μεσα κλπ;

Athinatr
25-05-16, 12:14
Αυτη ειναι και η φωτογραφία. Λιγο μπροστά απο την βάση της ουράς.

Athinatr
25-05-16, 12:17
Και αμοξιλ; Φαντάζομαι οχι αυτο που παίρνουμε εμεις, κάποιο ειδικό για ψάρια;

Τάκης
25-05-16, 12:50
Το amoxil κάψουλα που παίρνουμε και εμεις,
τη διαλύεις σε ένα ποτήρι με νερό ενυδρείου και τη ρίχνεις.
250mg / 40λιτρα έχω διαβάσει.
Οι κάψουλες όμως είναι 500mg

Athinatr
25-05-16, 16:30
Ωραία και σε περίπτωση που δεν ειναι αυτο, αν και εμένα για τέτοιο μου μοιάζει, και ειναι fungus που προχώρησε στο σώμα η αμοξιλ θα κάνει την ίδια δουλεια; Δεν είμαι σίγουρη 100% οτι ειναι αυτο...

Τάκης
25-05-16, 16:50
To amoxil είναι ευρέως φάσματος αντιβιοτικό, αν δεν κάνει αυτό πας σε esha2000, αλλά πιστεύω πως θα κάνει γιατί είναι και για βαριές καταστάσεις

Athinatr
25-05-16, 16:52
Και επίσης το General cure το βρίσκω μόνο απο api. Έχει κάποια διαφορά απο της τετρά;

Τάκης
25-05-16, 17:09
Το General cure είναι όνομα που το έχει η API. Δεν υπάρχει σε άλλη εταιρία με το ίδιο όνομα.
Περιέχει
125 mg μετρονιδαζόλη (metronidazole),
13 mg θειικό χαλκό (copper Sulfate) και
8 mg τριχλωροφόν (trichlorfon)
Η metronidazole είναι το Flagyl

Athinatr
25-05-16, 19:04
Λοιπόν πήγα τωρα και πήρα αντιβίωση. Σε κάψουλες μόνο 500 mg λεει βγαίνει, θα το διαιρώ για την δόση. Χάλια ειναι το ψάρι. Στην όψη γιατί σε συμπεριφορά παραδόξως ειναι πολύ καλα. Βάζω φωτογραφίες που τράβηξα με ρην μεγάλη μηχανή. Τα λέπια φαίνονται σηκωμένα αλλα δεν ειναι, φταίει το HDR. Πολύ άσχημα τα πραγματα και ειναι και μαδημένος πολύ.

Athinatr
25-05-16, 19:05
Πάλι μια μια με αφήνει να τις ανεβάσω

Τάκης
25-05-16, 20:45
Αυτό είναι fungus, μήκυτας
Το amoxil, από όσο έχω διαβάσει θέλει κάθε μέρα, αλλαγή νερού πριν βάλεις το φάρμακο 80%, και αν σε 5 ημέρες δεν δεις αποτέλεσμα το σταματάς, μέγιστη διάρκεια θεραπείας 10 ημέρες

kgf12345
26-05-16, 08:32
Ξεκινα το μην περιμενεις αλλο.και ας ελπισουμε για το καλυτερο.

Athinatr
26-05-16, 09:54
Λοιπόν θα αρχίσω με αλλαγές όπως λεει ο Τάκης καθημερινές. Μετα την αλλαγή θα βάζω το φάρμακο. Μετα τι πρέπει να κανω; Αλάτι; Απο το μελαφιξ αλάτι δεν εχω βαλει! Εχω κάνει όμως αλλαγές νερού...
Πολύ αργά... Δεν έφυγε ακόμα αλλα σε λιγάκι...ειναι στον πάτο αναπνέει πολύ αργά και δεν αντιδράει σε τίποτα. Με κουτάλι τον ανέβασα να αναπνεύσει. Τον έβαλα σε ένα ποτήρι να τον διευκολύνω αλλα δεν μπορεί καθόλου να κολυμπήσει. Κρίμα... Σας ευχαριστώ όλους θερμά. Γιώργο αν χρειαστείς την γυάλα σου εδω την εχω, ισως και για κάποιον άλλο που την χρειάζεται άμεσα στειλε πμ. Γιάννη και εσυ την λάμπα σου το ίδιο. Καλη συνέχεια παιδιά και πάλι ευχαριστώ πολύ για όλα!

ChocolatePuma
26-05-16, 09:58
Μην σε παιρνει από κάτω!

Χωρίς λάθη, κανείς μας δεν έμαθε τπτ! Δυστυχώς το χόμπι έχει κι απώλειες
Το θέμα ειναι να κατάλαβες τι πρέπει να διορθώσεις και την επόμενη φορά να ξεκινήσεις με άλλα δεδομένα

Χωρίς να παρεμβαίνω στα αντικείμενα των παιδιών :D- θα σου έλεγα να προσπαθήσεις ξανά και να μην τα παρατήσεις

Athinatr
26-05-16, 10:24
Δεν σκοπεύω να σταματήσω να διαβάζω ούτε να ασχολούμαι με αυτο γιατί μου αρέσει πολύ. Και σίγουρα εχω πολλά να μάθω. Η επόμενη προσπάθεια θα ειναι πολύ πιο οργανωμένη και απο άποψη λίτρων και απο εξοπλισμό. Αλλα θα αργήσει ακόμα αυτο.. Σιγά σιγά απο Σεπτέμβρη... Και για να μαθαίνουμε και κατι βάζω φωτογραφία τωρα που φαίνεται καθαρά...

kgf12345
26-05-16, 10:28
Κριμα δεν το προλαβαμε:(.ισως φταιω κιεγω λιγο γιατι δεν σε παροτρυνα να βαλεις αντιβιωση κατευθειαν και χασαμε χρονο.Αλλα συμφωνω με τον choco.το ψαρι ηταν ηδη ταλαιπωρημενο απο οταν το αγορασες και στην πραγματικοτητα ποτε δεν ξερεις τι θα συμβει.Εκανες οτι μπορουσες τουλαχιστον.
Αστο να φυγει ησυχα,και ξεκινα να στηνεις τη γυαλα με την ησυχια σου.
Παρε αλλο ψαρι υγειες αυτη τη φορα και συνεχισε.
Αυτα συμβαινουν στο χομπι ακομα και στους πιο εμπειρους χομπιστες.

Athinatr
26-05-16, 10:32
Εν τελει σας φαίνεται για fungus; Βαμβάκι ή χνούδι δεν έχει...

kgf12345
26-05-16, 10:42
Φαινεται για λοιμωξη που προχωρησε στο σωμα μετα το φινροτ.τωρα τι μικροβιο ειναι ακριβως,δεν θα το μαθουμε ποτε χωρις μικροσκοπικη εξεταση.ηταν εξασθενημενο το ψαρι απτην αρχη ομως και ειναι πολυ πιθανο αυτο να μην το αφησε να ανακαμψει.
Να εχεις στο νου σου για την επομενη προσπαθεια, πως το αλφα και το ωμεγα ειναι το καθαρο νερο,η καλη διατροφη και ο περιορισμος του στρες.

Το καθαρο νερο το εχεις με καλη φιλτρανση και σωστη ρουτινα αλλαγων,τη διατροφη χρησιμοποιωντας ποικιλια τροφων σε διαφορες μορφες(ξερες,κατεψυγμενες και ζωντανες) και το στρες θα το περιοριζεις ακολουθωντας τα δυο προηγουμενα και στηνοντας το ενυδρειο σου ετσι ωστε το περιβαλλον του,να καλυπτει τις αναγκες του ψαριου σου.(αυτο με διαβασμα για το ψαρι σου,ειτε εδω μεσα, ειτε σε εγκυρες σελιδες με το προφιλ του ψαριου,βιντεο κλπ)

Αυτα τα τρια πραγματα θελει ενα ενυδρειο.δεν ειναι δυσκολο,απλα θελει συστημα και υπομονη;)

Athinatr
26-05-16, 10:49
Ειναι αλήθεια οτι φιν ροτ είχε εξ αρχής, τωρα το καταλαβαίνω και γω ενώ όταν τον πήρα φαινόταν ελάχιστα. Παρόλα αυτα αντιβίωση έριξα χωρίς να πιστεύω οτι θα γίνει κατι. Τωρα με το ενυδρείο τι να κανω; Την γυάλα σίγουρα θα την αρχίσω απο Σεπτέμβρη και νομίζω δεν έχει νόημα να το αφήσω να λειτουργεί χωρίς τίποτα μεσα γιατί δεν θα υπάρχει ισορροπία. Εχω βέβαια δυο σαλιγκάρια που γεννάνε.. Για να μην χάσω το μπόλι και τα φυτά σκεφτόμουν να το άφηνα. Πιστεύεται έχει νόημα;

kgf12345
26-05-16, 11:00
Τι να κανεις με τη γυαλα?:Dστησε τη σιγα σιγα οποτε θες και συντηρησε τη βιολογια μεχρι να βαλεις ψαρι.θαχεις και γεννες σαυτη γιατι θα μπορεις να βαλεις και θηλυκα.

Athinatr
26-05-16, 11:07
Και πάλι ευχαριστώ πολύ για όλα. Θα τα πούμε σύντομα ;)

ChocolatePuma
26-05-16, 11:11
Αν χρειαστείς υλικά για ενυδρείο με μονομάχο (και μπορείς να έρθεις να τα παρεις) στειλε πμ ;)

Athinatr
26-05-16, 11:23
Σ΄ευχαριστω πολύ :) αν χρειαστει θα σου στείλω!