Επιστροφή στο Forum : Μειωση ph με τυρφη
Καλησπερα σε ολους!Εχει συζητηθει το θεμα πολλες φορες το ξερω,εχω διαβασει αρκετες συζητησεις απλα θελω να μου λυθουν καποιες αποριες!θελω να μειωσω το ph μου στο ενυδρειο,για να εχω οσο πιο ιδανικες συνθηκες γινεται!.θα το κανω με τυρφη και χρηση βαρελιου στην εβδομαδιαια αλλαγη νερου.αυτο που θελω να ρωτησω ειναι το εξης.η αναλογια 200ml τυρφη ανα 100 λιτρα νερου αφορα το νερο της αλλαγης μου ή το νερο του ενυδρειου;δηλαδη η τυρφη που θα βαλω μεσα στο φιλτρο που θα δουλευει στον κουβα της αλλαγης θα ειναι για τα λιτρα που ετοιμαζω ή για ολα τα λιτρα του ενυδρειου;επισης εφοσων θα χρησιμοποιω πλεον φιλτρο στο βαρελι,χρειαζεται και αεραντλια για την οξυγονωση του νερου;Η αμμωνια που προκυπτει απο την τυρφη να με ανησυχει;και κατι τελευταιο!μεσα σε μια εβδομαδα,ποσο θα ηταν φρονιμο να εχει πεσει το ph?ευχαριστω πολυ!
Η αναλογια ειναι για τα λιτρα της αλλαγης.
Βγαζεις πχ 30 λιτρα με ,ph 7 ,kh 5 και φτιαχνεις 30 λιτρα νερο με ph 7 ,kh 5.
Στην ουσια θα κανεις δοκιμες στο βαρελι για να φερεις τις παραμετρους εκει που θελεις..
Τωρα ,για να γινει σταδιακα ολο αυτο ,καλο ειναι να κανεις μικροτερες αλλαγες, πχ 10% ανα 2-3 μερες ,με νερο που θα φτιαξεις.
Η αμμωνια μην σε αγχωνει ,σ ενα ωριμο ενυδρειο καταναλωνεται αμεσα..
Θεωρεις οτι αν βαλω τυρφη κατευθειαν στο φιλτρο,με την ιδια αναλογια θα ειναι καλυτερα;
Στάλθηκε από το HTC Desire 516 dual sim μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Για μονιμα ,Οχι ,το βαρελι ειναι πιο ασφαλες και πιο σιγουρο..εχεις ακριβως ιδιες παραμετρους, στο φιλτρο θα "παιζουν"
Ακομα και αντικαθιστω μετα απο 10 μερες τη μιση τυρφη;
γιατί θες να κατεβάσεις το pH ???
Μπορεις να το κανεις ,δεν λεω οτι ειναι λαθος..
Εχω δοκιμασει και τους δυο τροπους παλαιοτερα.
Πιο ευκολος στο φιλτρο ,πιο σταθερος και χωρις σκαμπανεβασματα ο τροπος με το βαρελι.
Θελω να το κατεβασω για να εχω γυρω στο 6,8-7.τωρα εχω 7,2 περιπου.απλα τα dwarf gourami θελουν λιγο λιγοτερο..και θελω να κανω οτι καλυτερο μπορω..τα σκαμπανεβασματα φανταζομαι κυριως κατα την αλλαγη του νερου εννοεις,ε;
Ναι, αν εχει μεγαλη διαφορα απο την βρυση ειναι θεμα, και ειδικα αν γινεται μεγαλη αλλαγη νερου..
Βεβαια με 7.2 ph βρυσης ,αν θελεις να το πας 7 , με μια λογικη αλλαγη νερου, δεν θα εχεις προβλημα..
Αλλα το βαρελι ειναι πιο σταθερο , ελεγχεις την κατασταση και οι παραμετροι ειναι στανταρ..
Με την τυρφη στο φιλτρο , αλλες τιμες θα εχεις αρχη εβδομαδας κι αλλες στο τελος
Θελω να το κατεβασω για να εχω γυρω στο 6,8-7.τωρα εχω 7,2 περιπου.απλα τα dwarf gourami θελουν λιγο λιγοτερο..και θελω να κανω οτι καλυτερο μπορω..τα σκαμπανεβασματα φανταζομαι κυριως κατα την αλλαγη του νερου εννοεις,ε;
Το ph για dwarf gourami ειναι μια χαρα μην ξεκινας τζαμπα ιστοριες
με τυρφη.
Νομιζω θελουν λιγο λιγοτερο.απο τις πιο αξιοπιστες πηγες βρισκω τιμη απο 6-7,5.εαν τη βαλω κατευθειαν στο φιλτρο,δεν θεωρω οτι μπλεκω και πολυ μιας και δεν ειναι μπελας!λιγο το καφε χρωμα σκεφτομαι...
Αφηστε τον να μαθαινει, γιατι αυτος εδω οπως τον κοβω, θα παει σε πιο "περιεργα" πραγματα στη πορεια :cool:
Αφηστε τον να μαθαινει, γιατι αυτος εδω οπως τον κοβω, θα παει σε πιο "περιεργα" πραγματα στη πορεια :cool:
σα να βλέπεις μπροστά εσύ κ θα συμφωνήσω :)
έχει πάρει φόρα ο Χρήστος κ δεν βλέπω να μαζεύεται :D
Χαχαχαχα!λετε ε;αποφασισα να τη βαλω μεσα στο φιλτρο!βγαζω ανθρακα και στη θεση του θα βαλω τυρφη.εχω 50 λιτρα νερο σχεδον,οποτε μου αναλογουν 40gr τυρφη.σε 2 καλτσονακια απο 20 gr και βλεπουμε!η μεθοδος ειναι "δανεικη"(Σπυρο δεν ξερω σν σου θυμιζει κατι[emoji6] )!!
Διαβασες αυτοhttp://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=656363#post656363
Ακριβως...
Δε θα κανει τιποτα ιδιαιτερο αυτη η ποσοτητα που γραφω και θα βαλεις, αλλα για αρχη ειναι μια χαρα.
Δεν πρεπει να γινονται αποτομα οι μεταβολες.
Οποτε σε 2 μερες να αυξησω και αλλα 20gr.
Αυτο θα χρειαστει να γινει, αλλα περιμενε λιγο παραπανω.
Και βλεπεις μετα και για αλλη αυξηση της ποσοτητας.
-------------------------
Το θεμα ομως ειναι οτι απο τη στιγμη που δεν θα κανεις αλλαγες με νερο ηδη φτιαγμενο σαν του ενυδρειου, δεν πρεπει να απεχει πολυ στις παραμετρους απο το ηδη υπαρχον του ενυδρειου.
Βεβαια η ανοδος των τιμων pH GH KH που θα γινεται με την αλλαγη νερου δεν ειναι το ιδιο κακη οσο αν ηταν πτωση τιμων (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=91798), αλλα επειδη θα γινεται επαναλαμβανομενα με τις αλλαγες (καθε εβδομαδα υποθετω) δεν ειναι καλο να απεχουν πολυ οι τιμες των νερων σε οξυτητα και σκληροτητα.
Εγω δεν θα ανεβαζα πανω απο μια μοναδα GH KH με την αλλαγη. (το πεχα ετσι κι αλλιως δεν μπορεις να το υπολογισεις ακριβως με προσθαφαιρεσεις τιμων αναλογικα - θα ακολουθησει ομως ομαλα κι αυτο, αν δεν "πειραξεις" περαιτερω απο μια μοναδα την KH)
Γι'αυτο χαλαρα και μην προσπαθησεις ακραια πραγματα με τυρφη στο φιλτρο.
Αυτη τη στιγμη εχω 9gh βρυση και 8 στο ενυδρειο.και kh 7 και 5 αντιστοιχα.με μια αλλαγη την εβδομαδα 30% θεωρεις οτι θα ξεπερασω τον 1 βαθμο;
Αυτο λεω.
Εξαρταται απο το ποσο θα κατεβουν οι τιμες στο ενυδρειο.
Αφου κανεις αλλαγη 1/3 του νερου, μην ειναι χαμηλοτερη πανω απο 3 μοναδες στο ενυδρειο η ΚΗ ( απο τη στιγμη που εχεις KH 7 στη βρυση, μην εχει κατω απο 4 στο ενυδρειο, θα ανεβαινει με 1/3 αλλαγη στο 5), ετσι ωστε να μην εχεις σκαμπανεβασματα σημαντικα.
Βεβαια υπαρχει και το "μυστηριο" της πτωσης των τιμων στο ενυδρειο σου, και χωρις χρηση τυρφης.
ΥΓ μην πανικοβαλεσαι βεβαια αν ξεφυγουν λιγο οι τιμες απο την απολυτοτητα που τις γραφω. Εχω υπολογισει και τα μικρολαθακια για ασφαλεια.
Θα το παρακολουθησω στενα!το πολυ πολυ να μλαινει και μια ποσοτητα τυρφης στο νερο αλλαγης...
Αν ειναι να στησεις ολοκληρο κολπο για να βαζεις λιγη τυρφη στο νερο αλλαγης, βαζε τη ολη εκει.
Το ιδιο περιπου θα ειναι σαν "κοπος" και "εξοδα"
Τον εξοπλισμο τον εχω ολο!απλα φαινεται ευκολοτερο μεσα στο φιλτρο
Ειμαι λιγο αναποφασιστος!αν το κανω σε βαρελι ποση ωρα θα πρεπει να "δουλεψει" το νερο;η αναλογια ιδια;ή επειδη θα το κανω σταδιακα με μικρες αλλαγες πχ 10% ανα 2-3 μερες να βαλω κατι παραπανω απο τυρφη;απλα το μεγαλο κατα που σκεφτομαι ειναι οι συνεχομενες αλλαγες νερου που θα στρεσαρουν και αλλο τα ψαρια(σκουπες βυθου κτλ) που ετσι και αλλιως προσπαθουν να προσαρμοστουν γενικοτερα,ποσο μαλλον και με λιγο ακραιες τιμες νερου για τα δεδομενα τους!
Undertaker
30-04-16, 12:38
Καλημέρα. Είχα τις ίδιες απορίες με εσένα φίλε μου. Ξεκίνησα την τύρφη στο εξωτερικό φίλτρο του ενυδρείου. Μεγάλος μπελάς τελικά....τεράστιος μπελάς γιατί πρέπει να κάνεις δοκιμές για να βρείς την ποσότητα που τελικά θέλεις και ανοιξε - κλείσε το φίλτρο συνέχεια είναι ταλαιπωρία. Είδα οτι έπρεπε να βάλω και μεγάλη ποσότητα οπότε αφαίρεσα βιολογικό υλικό. Αποτέλεσμα, σε μια εβδομάδα άλλαξα τακτική και τη βάζω στο βαρέλι αλλαγής. Χρησιμοποιώ όμως τύρφη κηπουρικής. Πολύ καλά αποτελέσματα και πάαααρα πολύ φθηνή στην αγορά της (6 ευρώ τα 50 λίτρα). Ενδεικτικά σου αναφέρω οτι στα 100 λίτρα που είναι το νερό αλλαγής μου, όταν μπαίνει στο βαρέλι έχει ph8. Βάζω, μετά από δοκιμές που έκανα, 700γρ τύρφη και σε 24 ώρες έχει κατεβάσει το ph στο 6,5. Γνώμη μου είναι να τη βάλεις στο βαρέλι σου. Γίνεται πιο ελεγχόμενη η διαδικασία και πολύ πιο εύκολη για σένα. Η καφετίλα μου έφερνε εμετό όταν την έβλεπα στα άλλα ενυδρεία. Τώρα τη βλέπω στο δικό μου ΜΑΓΕΙΑ!
Όπως παρατήρησα σήμερα λοιπόν, μετά από κάθε αλλαγή νερού με ph6.5 το ph στο ενυδρείο πέφτει κατά 0,2 - 0,3 οπότε θεωρώ οτι δε γίνεται απότομα. Είμαι ήδη στο 7,5 και μόλις φτάσω στο 6,8 που θέλω θα είμαι οκ.
Φιλε μου,η γνωμη σου μετρησε πολυ να ξερεις!καθε ποσες μερες θεωρεις οτι θα επρεπε να ριχνω το ph 0,2 μοναδες;
Σπυρο,καπου ανεφερες οτι καθε 24ωρο ειναι νορμαλ να πεφτει 0,2.καλα καταλαβα ή οχι;
Προσωπικα οσο καιρο ασχοληθηκα με την τυρφη, το εκανα σε συνεχη βαση.
Ετσι κι αλλιως θελει 2-3 μερες να φανει η δραση της στο βαρελι.
Λειτουργουσε λοιπον μονιμα βαρελι.
Ετσι, και παλιωνε το νερο και δεν εβαζα πολυ τυρφη και δεν χρειαζοταν να μαζευω και να ξαναστηνω το συστημα.
Οποτε θα προτεινες για να το ριξω καθε 2-3 μερες αλλαγη 30% και πτωση του ph στο ενυδρειο 0,2?και μολις φτασω εκει που θελω εβδομαδιαια αλλαγη 30% με ιδιο ph.
Ναι χοντρικα.
Κοιταμε και GH KH ειπαμε.
Τωρα, καθε ποτε θελει αλλαγη καθε ενυδρειο παιζεται.
Εγω τα ειχα στησει ετσι ωστε να χρειαζεται να κανω καθε βδομαδα απο 30-50% αναλογα το ενυδρειο.
Ετσι, εκανα την αλλαγη και επιτοπου γεμιζα το βαρελι για την επομενη εβδομαδα και το αφηνα.
Και καθε 2η αλλαγη (14 μερες) αλλαζα τη μιση τυρφη.
Κανονικα ηθελε καθε βδομαδα αλλαγη τη μιση, αλλα εβαζα μπολικη στο φιλτρο και δεν πηγαινα και για μεγαλες μεταβολες μεσω τυρφης, αφου εβαζα και ΑΟ στο βαρελι (λιγα οξεα της ηθελα για να την "ακουσει" το ΑΟ)
Θα μπορουσα να κανω μονο με λιγο παραπανω ΑΟ τη δουλεια ευκολα, αλλα η μυρουδια του νερου ειναι αλλο πραγμα με τυρφη.
Αν εβαζα παραπανω τυρφη στο βαρελι ετσι ωστε σε ενα 24ωρο να φτανει το επιθυμητο ph,θα ηταν προβλημα αν καθε μερα αλλαζα το 30% και ειχα πτωση 0,2 καθημερινα στο ενυδρειο;
Μεχρι να φτασει το επιπεδο που θελω.
Κανενα προβλημα. (Θελει και δυνατη αντλια το φιλτρο για γρηγοροτερη δραση).
Απλα δεν ξερω προσωπικα να σου πω τι πρεπει να κανεις για ασφαλη αποθηκευση της τυρφης μεχρι την επομενη φορα.
Δεν χρειαστηκε να το μαθω.
Undertaker
30-04-16, 13:31
Εγώ αυτό ακριβώς κάνω.
Το φιλτρο ειναι αυτο που μου εμεινε!eheim pick up60.λεει 300l/h.και εβριζα και ελεγα πεταμενα λεφτα!χαχα!να λοιπον που δεν πηγε χαμενο...
Αν κανεις δουλεια με ενυδρειακη τυρφη, κοιτα αυτη
http://www.petcumulus.gr/peatgranules-1-l
Παιρνεις σοβαρη ποσοτητα φυσικα και οχι 1 λιτρο και ζητας αποστολη με μεταφορικη (λογω βαρους)
Πηρα την sera για αρχη!θα το κοιταξω για αργοτερα!οποτε παω να φτιαξω το νερο μου!αεραντλια να βαλω στο βαρελι;
Τα λιτρα μου θα ειναι 15 οποτε λεω να βαλω καμια 40αρια γρ τυρφη.
Το φιλτρο ειναι αυτο που μου εμεινε!eheim pick up60.λεει 300l/h.και εβριζα και ελεγα πεταμενα λεφτα!χαχα!να λοιπον που δεν πηγε χαμενο...
Ε μη περιμενεις και θαυματα.
Για λιγη ποσοτητα θα ειναι ΟΚ πιστευω.
Οχι αεραντλια. Φτανει η κινηση απο το φιλτρο.
Ε τα βασικα να κανει!για 15λιτρα μιλαμε!θα του δωσω τον χρονο του!
Αν δεν σας αρεσει η καφετιλα , βγαλτε την τυρφη απ το βαρελι (αφου εχει κανει την δουλεια της ) και βαλτε ανθρακα στο φιλτρακι ...νερο κρυσταλο:p
Δεν μειωνει τη δραση της;
Undertaker
30-04-16, 13:53
Αν δεν σας αρεσει η καφετιλα , βγαλτε την τυρφη απ το βαρελι (αφου εχει κανει την δουλεια της ) και βαλτε ανθρακα στο φιλτρακι ...νερο κρυσταλο:p
Ναι αλλά ο άλλος μπαίνει και σε έξοδα με άνθρακα κτλ. Τον ίδιο άνθρακα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει και την επόμενη φορά; Τι ποσότητα άνθρακα να βάλει κανείς; ανάλογα με τα λίτρα του νερού της αλλαγής ή δε παιζει ρόλο; οχι οτι καίγομαι, μου αρέσει η καφετίλα, από περιέργεια ρωτάω.
Νομιζα οτι ο ανθρακας μειωνει τη δραση της τυρφης.αν οχι,μπορει και να τον αφηνα στο φιλτρο μου αν σπαει την καφετιλα!βεβαια μπορει και να ξετρελαθω με την καφετιλα!ομως αυτη η καφετιλα δεν ειναι καλη για τα ψαρια;εννοω ασχετα με το γουστο του καθενα,μηπως καλο ειναι να υπαρχει;(πολυ καφετιλα επεσε![emoji1] [emoji1] )
Στο φυσικο περιβαλλον η καφετιλα υπαρχει και μειωνει τον φωτισμο μεσα στο νερο.
Το ιδιο κανει και μεσα στο ενυδρειο.
Συνηθως τα ψαρια που δεν αρεσκονται στο δυνατο φως, ειναι ψαρια που ζουν σε χαμηλο πεχα και σκληροτητες.
Οποτε ο χαμηλος φωτισμος θα βοηθησει τα gourami που εχω!μαλλον θα μεινει η καφετιλα....ασχετο,εχω ενα αντιχλωριο εδω και δυο χρονια ανοιγμενο σχεδον γεματο.ληγει;
Ενα ακομα ασχετο ειναι οτι εχω ρυθμισει τη ροη του φιλτρου στη μεση αλλα φαινεται οτι τα ενοχλει.τι να κανω;σκεφτομαι το spray bar αλλα ειπα να μην κανω και τα δυο ταυτοχρονα(spray bar και τυρφη),για να παω και εκκλησια το βραδυ!!να γυρισω την εξοδο να χτυπαει σε κανα τζαμι;επισης θεωρω κριμα να εχω ενα καλο φιλτρο για το ενυδρειο μου και να μην εκμεταλευομαι τις δυνατοτητες του!(εχοντας το στη μεση της δυναμης του).
Ναι ,ειναι ενα επιλπεον εξοδο..αλλα οχι και τρομερο...
Φυσικα δεν τον πετας μετα την χρηση , εγω τον κρατουσα για αρκετες αλλαγες..
Δεν θυμαμαι ποσοτητα να σου πω.. Με δοκιμες θα το βρεις..
Οταν παψει να σου καθαριζει το νερο ,θελει αλλαγη.
Μετα την χρηση ,τον εβγαζα και το αφηνα να στεγνωσει.
Αν ειναι μεσα στο φιλτρο,κι αν μπαινουν λιπασματα η μπουν φαρμακα ,θα τα τραβηξει ολα.
Παιδια να ρωτησω κατι ακομα;εβγαλα τις πετρες απο το ενυδρειο και η σταθμη επεσε.παραλληλα με την αναταραξη του φιλτρου και την εξατμιση ειχε πεσει και λιγο ακομα.εαν βγαλω πχ 5 λιτρα και βαλω 15 για να φτασω στη σωστη σταθμη,θα μεταβληθει πολυ περισσοτερο το ph στο ενυδρειο;αφου τα 5 που θα αφερεθουν θα εχουν Α ph και τα 15 ,Α-.Δηλαδη η πτωση του ph ετσι οπως την εχω υπολογισει για να βγει 0,2,τελικα θα ειναι παραπανω;
Βαλε και βρυσης χωρις τυρφη.
Δεν ληγει το αντιχλωριο
Να σου πω την αληθεια προσθεσα απο αυτο που φτιαχνω με τυρφη 2 λιτρα ηταν.το μετρησα,ειχε πεσει 1 βαθμο το kh..επισης πριν προσθεσω το νερο,μετρησα gh και kh.gh 9 βρυση 8 ενυδρειο,kh και τα δυο 6.ισως 5,5 του ενυδρειου.ετοιμο το spray bar...,νομιζω εχουν χαρει πολυ με την αλλαγη της ροης.εβαλα τερμα τη ροη του φιλτρου.βανακι στην ακρη του spray bar για να ρυθμιζω ροη.βολταρουν παντου τωρα.πριν ηταν διστακτικα...
Ε ενταξει τοτε.
Δεν χρειαζεται βανακι στην ακρη του spraybar απο τη στιγμη που εχει ρυθμιση ροης το φιλτρο.
Απλα θελω να παιζει τερμα το φιλτρο...οποτε κλεινοντας το βανακι λιγο βγαινει περισσοτερο απο τις τρυπες.
Στο τελος του spraybar εχεις βαλει το βανακι? :confused:
Δεν εχει κανει τιποτα ετσι με τη ροη (λιτρα ανα ωρα).
Την πιεση εχεις αυξησει στις τρυπες.
Η ροη ειναι ιδια.
Οπως οταν ανοιγεις τη βρυση με το λαστιχο στον κηπο και βαζεις δαχτυλο στη ακρη και παει πιο μακρυα. Η ιδια ποσοτητα νερου βγαινει οπως και να εχει. Η ποσοτητα του νερου (ροη λ/ω) δεν αλλαζει αν δεν γυρισεις καθολου το διακοπτη της βρυσης.
Κανονικα τα sparybar εχουν ταπα στο τελος για να βγαινει ολο το νερο απο τις τρυπες.
Αυτο που κερδισες με το βανακι, ειναι οτι εχεις ρυθμιση της πιεσης του νερου που βγαινει απο τις τρυπες.
Οπως και εχει ομως, αυτο που μας ενδιαφερει ειναι να διανεμεται το νερο σε ολο το χωρο του ενυδρειου, οσο περισσοτερο γινεται, χωρις να ενοχλουνται τα εκαστοτε ψαρια.
Αν εχεις καταφερει με την πιεση που βγαινει το νερο απο το τελος του spraybar και απο τις τρυπες του, να εχεις ικανοποιητικη μοιρασμενη κυκλοφορια σε ολο το ενυδρειο, και τα ψαρια ευχαριστημενα, και το φιλτρο τερμα, ειναι ολα μια χαρα.
Αν το κλεισω επειδη ειναι μικρο το ενυδρειο και μεγαλουτσικο το φιλτρο, οι τρυπες πετανε σαν τρελες νερο.και παρατηρησα οτι δεν ανεβαινουνε πανω.μολις ανοιγω το βανακι πεφτει η πιεση και βολταρουν κανονικα.εχω αναταραξη σε ολο το ενυδρειο.
Πως σου φαινεται; https://youtu.be/-jzhVJG3QEg
Μια χαρα.
Καλη ιδεα το βανακι τελικα.
Δοκιμασε το λιγο στραμενο προς τα πανω, να κανει κυμα στην επιφανεια.
Βεβαια ετσι, πρεπει να υπολογισεις με την πτωση της σταθμης, που θα πηγαινει το νερο απο το spraybar οταν μεινει εκτος νερου. Μη βγαινει και απεξω.
Να ρωτησω κατι;καπου διαβασα αυτο. "Τα Βακτηριδια νιτροποίησης, απαραίτητα για τη μετατροπή της αμμωνίας σε νιτρικά έχουν επίσης την προτίμησή τους στην κλίμακα pH, η οποία είναι μεταξύ 7.5 και 8.6". Ισχυει;αν δηλαδη φτασει το ph μου 6.8,θα εχω καποιο θεμα;
Οχι, υπαρχουν βακτηρια και για τα χαμηλα πεχα. http://aem.asm.org/content/70/11/6481.abstract
Αλλα δεν μας νοιαζει τοσο η θεωρια, αφου στην πραξη λειτουργουν απειρα ενυδρεια με πολυ χαμηλα πεχα.
Μετα απο 1 μερα σχεδον χρηση τυρφης στο βαρελι προετοιμασιας εχω τις εξης μετρησεις:
Ph περιπου 6.6
Gh 4,5, 5 με το ζορι
Kh 3.
Να θυμισω στο ενυδρειο εχω
Gh 8 και kh 6 το πολυ.
Θεωρειτε οτι οι σκληροτητες θα δεσουν αρμονικα με την αλλαγη νερου(30%);ισχυει και εδω ο ιδιος υπολογισμος οπως στο ph?Δηλαδη για την kh παραδειγμα:0,33(αλλαγη νερου σε ποσοστο)*3(η διαφορα kh ενυδρειου και βαρελιου)=0.99.ενας βαθμος μειον δηλαδη.ειναι πολυ;σκοπευω να κανω την αλλαγη αυριο το μεσημερι.να βγαλω την τυρφη απο το βαρελι μην πεσουν κι αλλο ολες οι τιμες και να κρατησω τον θερμοστατη μονο;
Με το pH ΔΕΝ ισχυουν τα απλα μαθηματικα (δλδ αν κανεις 50% αλλαγη, δεν μπορεις να προσθετεις τα δυο πεχα και να διαιρεις δια 2 για να δεις τι πεχα θα βγει τελικα).
Με την KH και GH ναι, μπορεις να το υπολογισεις ετσι απλα.
Και ουσιαστικα αυτα θα τσεκαρεις βασικα.
Ναι 30% ειναι ΟΚ.
Αργη εισαγωγη. Κανα 20λεπτο τουλαχιστον να σου παιρνει. Ολα θα ειναι πιο ασφαλη ετσι και για τα ψαρια πιο λιγο στρεσαρισμα.
Νομιζα οτι ετσι ειχαμε πει για το ph,πως ετσι υπολογιζεις περιπου την πτωση που θα ερθει στο ενυδρειο.Ωστε να την κρατας μεχρι -0,2.Βασικα σκεφτομουν για 20% να ειμαι σιγουρος.να προσθεσω λιγο νερο βρυσης να ανεβουν οι τιμες στο βαρελι;
Καλησπερα σε ολους και χρονια πολλα!προχθες εκανα μια μικρη αλλαγη 10%-15% με kh βαρελιου και ενυδρειου διαφορας 0,5-1.εχθες αλλη μια μικρη αλλαγη 20% περιπου διαφορας kh παλι 0,5-1.Μετρησα σημερα λοιπον το νερο του ενυδρειου και ειχα gh 7(πτωση 1 μοναδα) και kh 5(πτωση 0,5-1).το ph βεβαια παραμενει σταθερο.Σαν διαδικασια αναρωτιεμαι:τωρα που επεσε η kh θα τραβηξει σιγα σιγα και το ph κατω;ειναι το επομενο βημα δηλαδη;οποτε να περιμενω κανα 2 μερες πριν κανω και αλλη αλλαγη;Επισης, τι να υπολογιζω πριν την αλλαγη μου;το kh να ειναι λιγο λιγοτερο απο μια μοναδα κατω και να μην ασχολουμαι με την τιμη του ph;
Σαν διαδικασια αναρωτιεμαι:τωρα που επεσε η kh θα τραβηξει σιγα σιγα και το ph κατω;ειναι το επομενο βημα δηλαδη;οποτε να περιμενω κανα 2 μερες πριν κανω και αλλη αλλαγη;
Επισης, τι να υπολογιζω πριν την αλλαγη μου;το kh να ειναι λιγο λιγοτερο απο μια μοναδα κατω και να μην ασχολουμαι με την τιμη του ph;
Ναι θα το τραβηξει.
Μη περιμενεις το πεχα. Μπορεις να κανεις αλλαγη καθε 2 μερες, (παρα καθε μερα) για να παει χαλαρα.
Ναι. Μεχρι μια μοναδα κατω η ΚΗ, εισαι ασφαλης.
Οταν φτασει 3 η ΚΗ, θα την αφησεις να σταθει εκει και θα αρχισεις να περιμενεις να δεις τι θα γινει με το πεχα μετρωντας το καθε μερα (ή και 2-3 φορες μεσα στην ημερα - καλο ειναι να κρατας σημειωσεις) και μετα ξαναβλεπουμε.
Οποτε να κανω και σημερα αλλαγη!καλα καταλαβα,σωστα;το kh οσο ηταν να πεσει επεσε;δηλαδη γινεται σχεδον αμεσα η μιξη των kh;θα κανω 30% αυτη τη φορα.
Ναι φαινεται αμεσα η αλλαγη στην ΚΗ και GH ειπαμε.
Αυριο αλλαγη.
(Συμπληρωσα πληροφοριες στο πανω ποστ, ξαναδες το)
Εγινε!ευχαριστω πολυ!!
Επειτα τη χθεσινη αλλαγη 30% με νερο επεξεργασμενο με τυρφη,η kh στο ενυδρειο με σημερινες μετρησεις εχει πεσει στο 4.παρατηρησα οτι η kh πριν απο αυτη την αλλαγη ειχε μειωθει σε σχεση με την προηγουμενη ημερα.χωρις να πειραξω κατι.μια αλλη παρατηρηση ειναι,οτι εκτος απο το οτι εχει σκουρηνει το νερο,ισως εχει και μια μικρη θολουρα.συμβαινει αυτο με την χρηση τυρφης ή πρεπει να τσεκαρω κατι αλλο;μπορει βεβαια να ειναι η ιδεα μου μιας και εχει αλλαξει ο χρωματισμος του νερου.Επισης μεσα στο βαρελι εχει αρχισει να υπαρχει μια "γλυστεροτητα" ,να το πω ετσι.οι βεντουζες του φιλτρου και του θερμομετρου εχουν αρχισει να γλυστρανε.φυσιολογικο;
Βαλε filerwool μετα την τυρφη στο φιλτρο για τη θολουρα.
Ξεπλενε την τυρφη πριν τη βαλεις να τρεξει στο βαρελι.
Οπως ειναι στο δυχτακι, ριχνε νερο και πιεζε το δυχτακι να βγαλει το πρωτο χωμα.
Ναι συμβαινει αυτο με τη γλιτσα.
Ξεπλυνε τον εξοπλσιμο μετα τη χρηση.
Το filerwool εννοεις να το βαλω μεσα στο φιλτρο που ετοιμαζω το νερο και εχω και την τυρφη;αν ναι,δεν εχει καθολου χωρο...
Να κανω μια ερωτηση ακομα;οταν θα εχω φτασει την kh στο ενυδρειο στο 3 και αυτη χοντρικα ας πουμε οτι θα μου προσφερει ενα ph 6.8,οταν θα ετοιμαζω το νερο στο βαρελι και θα το φτανω σε kh 3 για να κανω την αλλαγη μου,αυτο αυτοματως σημαινει οτι θα εχω και το ιδιο ph στο βαρελι;με τη λογικη οτι δεν εχω κανενα υλικο μεσα στο ενυδρειο που να μου ανεβαζει τη σκληροτητα.μονο κατι mopani που ισως τη ριχνουν λιγο.
Καλησπερα σε ολους.θα μπορουσα αντι για νερο προετοιμασμενο με τυρφη να ριξω τη σκληροτητα του ενυδρειο μου με αλλαγη με απιονισμενο νερο;αυτο εχει kh μηδεν;απλα εχω 4 kh στο ενυδρειο και θελω με μια αλλαγη 30% να το παω στο 3.αυτο σημαινει οτι θα πρεπει να εχω kh 1 μεσα στο βαρελι.το θεμα ειναι οτι μεσα σε μια μερα ριχνω με χρυση τυρφης(στο βαρελι) την kh του νερου της βρυσης στο 3 και απο κει και περα εχουν περασει 4 μερες και εχει πεσει στο 2,5. Προφανως ειναι μικρο το φιλτρακι και παλευει πολυ!
Εχουν χαθεί ψάρια με απιονισμένο νερό από Σουπερ Μαρκετ, είναι αμφιβόλου πιοότητας
Καταλαβα...οποτε ας βαλω λιγοτερα λιτρα αλλαγης με λιγοτερη kh.πιστευω οτι στα λιγα λιτρα θα την ριξει την kh αρκετα.
Εγινε η αλλαγη με λιγο μεγαλυτερο ποσοστο αλλαγης και η kh του ενυδρειου πλεον ειναι ελαχιστα πανω απο το 3.λεω να σταματησω εδω την πτωση της.μια παρατηρηση μονο:η διαδικασια σταδιακης πτωσης της kh εχει ξεκινησει εδω και δεκα μερες.το ph του ενυδρειου δεν νομιζω οτι εχει πεσει καθολου...
Καλησπερα σε ολους!αλλη μια αλλαγη νερου σημερα με νερο προετοιμασιας στο βαρελι με χρηση τυρφης.το ενυδρειο εχει σταθεροποιηθει περιπου σε kh 3,5.το νερο προετοιμασιας το αφηνω μεχρι να παει σε kh 3.με 50 gr τυρφης σε 20λιτρα νερου μου παιρνει περιπου 2,5 μερες για να φτασει η kh στο 3.το ph βεβαια στο ενυδρειο δεν φαινεται να εχει πεσει.τουλαχιστον τοσο οσο να το πιανει το υγρο τεστ.αυτο που θελω να τονισω, ειναι οτι δεν μετραω ph βαρελιου αλλα τσεκαρω μονο την kh.να ειναι στο 3.σωστα κανω;εχει ουσια να ασχοληθω με το ph του βαρελιου αφου η kh αλλαγης ειναι ομοια;
Ναι, μετρα και πεχα, μη τυχων εχουμε μεγαλες διαφορες κατα την εισοδο του νερου.
Αν καθυστερει πολυ το πεχα, θα πρεπει να περιμενουμε πριν κατεβαζουμε κι αλλο KH GH.
Στο πισω μερος του μυαλου μας εχουμε παντα και οτι καποια τεστ κανουν λαθος μετρηση.
Οταν κατι στις μετρησεις δεν φαινεται λογικο, συνηθως κανει λαθος το τεστ. Τσεκαρουμε και με αλλο (δανεικο πχ)
Με 3 ΚΗ μεσω τυρφης, συνηθως παμε γυρω στο 7.0 - 7.2 πεχα.
Στην προηγουμενη αλλαγη που μετρησα,το ph ηταν περιπου 0,2 λιγοτερο απο του ενυδρειου.στο 30% αλλαγης δηλαδη ελαχιστη πτωση.οποτε ειπα να μην ξαναμετρησω...
Μια χαρα ηταν.
Ξαναμετρα ομως και βαρελι και ενυδρειο
Μαλιστα....και ποιο να φταιει αραγε;;;της kh(sera,αυτο και της gh εχω αυτης της εταιριας) ή του ph(api);
Υπαρχει καποιο υγρο που θα μπορουσα να τεσταρω ποιο δε μετραει καλα;καποιο εμφιαλωμενο νερο ας πουμε;νομιζω αναγραφουν σκληροτητα(gh τουλαχιστον).
Μακαρι να ξερα.
Ολα μπορει να κανουν λαθος. Και τα Api.
Τα sera δεν τα ειχα ποτε σε εκτιμηση.
Καποια στιγμη προσωπικα σταματησα τα υγρα τεστ.
Εκανα μονο tds μετρηση με pen (για εμμεσο ελεγχο GH, οτι δεν υπαρχει διαφοροποιηση, τουλαχιστον σημαντικη) και pH με ηλεκτρονικο. Τσακ μπαμ.
(Καλιμπραρισμα συχνο στο Ph meter και αλλαγη ηλεκτροδιο καθε 1-2 χρονια - το tds meter δεν καταλαβαινει χριστο)
Εψαξα για ηλεκτρονικο ph μετρο αλλα εβρισκα και με 15ε και με 3ψηφιο νουμερο!!οποτε δεν ξερω αν ενα φθηνο θα ειναι και καλο...
το κλασσικο κινεζικο ειναι αξιοπιστο (κανα 85-100e πανε κομπλε με τα μεταφορικα υγρα καλιμπραρισματος κλπ)
(ειναι και ph controller αυτο)
http://www.ebay.com/itm/Digital-Portable-pH-CO2-Controller-Meter-Aquarium-0-14-pH-110V-220V-PH-201-/231261069949?hash=item35d83be27d
http://www.igna.gr/index.php/eshop/aksesouar-3/organa-metrisi-elegxou-111/2822-de01-0267-ph-controler-ph-201-me-ilektrodio-detail
Και για tds εγω εχω απο παλια ενα της HM (ακριβο) http://www.ebay.com/itm/HM-Digital-TDS-4-Pocket-Size-Meter-Digital-PPM-Tester-Parts-Per-Million-/261761388578?hash=item3cf231d022:g:mdIAAOSwNSxU05p Q
Αλλα τωρα βγαζουν και φτηνα ιδια. Δεν νομιζω να εχουν διαφορα.
Ευχαριστημενοι ειναι ολοι και με τα φτηνα.
http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=tds+meter&_sop=15&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.TRS0&_nkw=tds+meter&_sacat=0
Πολυ ωραια...θα τα ψαξω...
http://www.a-store.gr/index.php?route=product/product&product_id=192 κατι τετοιο το ξεχναω;
το ξεχνας
"μιας χρησης" ειναι
δεν αλλαζει το "ματι" του και συνηθως στο εξαμηνο αρχιζει και τρελλαινεται
και να ειναι να κοιταξεις σε αυτο το στυλ, υπαρχουν στο ebay με 3 ευρω τετοια
Ωραια,γιατι το σκεφτομουνα....
πήρα ένα ζευγάρι από τα φτηνά pH meter, tds meter του ebay (6-7 ευρώ) πριν κάνα μήνα κ μέχρι τώρα φαίνονται αξιόπιστα. έκανα σύγκριση με τα υγρά τεστ (Aquili) σε διάφορα διαλύματα (νερό, ξύδι, αλατόνερο) κ έδειχναν το ίδιο.
ίσως είναι μια προσωρινή αλλά σίγουρα πιο οικονομική λύση
Ναι....Η αληθεια ειναι οτι χρειαζονται και τα δυο!προφανως ειναι και λογω απειριας αλλα σε καποια τεστ σπαω το κεφαλι μου να καταλαβω τι βλεπω!
Το κιτρινο phμετρο ειναι μπαρουφα,το εχω..
Το tds απο ebay ,ειναι μια χαρα ,το ειχα :D
Καλησπερα σε ολους.απο εχθες εβαλα σε λειτουργια ενα αλλο φιλτρο για την επεξεργασια του νερου με τυρφη.το φιλτρο του juwel rekord 600.παρατηρησα οτι ειναι ετσι κατασκευασμενο ωστε να περναει το νερο μεσα απο το σφουγγαρι και στην συγκεκριμενη περιπτωση απο την τυρφη.κατι που ειναι αυτονοητο για τα φιλτρα.στο eheim pick up 60 που δουλευα τοσο καιρο για τον συγκεκριμενο σκοπο,μου φαινοτανε οτι το νερο μπορουσε να διαφυγει και να μην φιλτραριστει.Αποτελεσμα:τοσο καιρο με το eheim περιμενα πολλες μερες για να πεσει η σκληροτητα στο 3 και το ph που μετρουσα ηταν περιπου 7,2.με το νεο φιλτρο σε μια μερα η σκληροτητα ειναι 2 -3 και το ph 6!μπορει και πιο λιγο αλλα το τεστ μεχρι εκει μετραει.φοβερα αποτελεσματα αλλα αναρωτιεμαι.πως γινεται με το ιδιο νερο βρυσης να εχω ιδιες σκληροτητες σχεδον αλλα τοση μεγαλη διαφορα ph?
Στάλθηκε από το 8070 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
*κατι τετοιο κανει; http://m.petsupermarket.gr/8781/product/portable-ph-meter.html
μοιάζει με αυτά που πουλάνε στο ebay κ κάνουν 3-4 ευρώ
αυτο ειναι..
δεν κανει.. τσαμπα λεφτα..
οπως σου ειπε ο Σπυρος , θελεις 85-100 ευρω για αξιοπιστο phμετρο, δηλαδη παιρνεις υγρα τεστ Ph για μια ζωη :D
Χαχαχα!με δυσκολευουν τα χρωματα γι αυτο το σκεφτομουν...εχεις καποια αποψη για το θεματακι που ρωταω πιο πανω;;για kh και ph.
μοιάζει με αυτά που πουλάνε στο ebay κ κάνουν 3-4 ευρώ
Εχεις δικιο,Γιωργο...δεν εχω παρει ποτε τιποτα απο e-bay και ψαχνω λυσεις...αλλα για εκει με βλεπω στο τελος!
κάτι παραπάνω θα ξέρουν τα παιδιά για την αξιοπιστία της συσκευής αλλά προσωπικά εδώ κ 3 μήνες που την έχω δουλεύει μια χαρά. αργεί λίγο να δείξει αποτέλεσμα κ δυσκολεύεται να σταθεροποιηθεί αλλά είναι σίγουρα καλύτερο από τα χρώματα κ πολύ πιο φτηνό από την συσκευή που κοιτάς
Σε ευχαριστω ,Γιωργο.πρεπει να δω τι χρειαζομαι για ξεκινημα στο e bay!διαβασμα παλι!
Σε λιγο δεν θα δειχνει Γιωργο:D
Χωρια που θελει καλιμπραρισμα συνεχεια.
Τεσπα, Χρηστο ,η gh ποσο ειναι;
Προφανως κανει καλυτερη δουλεια στο συγκεκριμενο φιλτρο η τυρφη ,εχει καλυτερη ροη το νερο και ριχνει πιο γρηγορα τις σκληροτητες , ισως και γι αυτο το ph να πεφτει πιο πολυ και πιο γρηγορα..
Το ph δεν εξαρταται μονο απο την kh , παιζουν πολλα ρολο στον καθορισμο του..
Απλα αν δεν το θελεις τοσο ,ριξε λιγο νερο βρυσης να το ανεβασεις ,αν και 6 να βαλεις στο ενυδρειο ,δεν σημαινει οτι θα παραμεινει 6.
*κατι τετοιο κανει; http://m.petsupermarket.gr/8781/product/portable-ph-meter.html
Ελεος ρε Petsupermarket.
Ξεκινησες καλα και εγινες χειροτερο απο τα αλλα πετ.
300% πανω απο το ebay?
Χρηστο, 11 ευρω κoστιζει το συγκεκριμενο, μαζι τα μεταφορικα και δωρο σκονες για καλιμπραρισμα.
http://www.ebay.com/itm/1-piece-small-digital-PH-meter-pen-pool-water-tester-SPA-lab-testing-study-/311366189769?hash=item487edf02c9:g:RbgAAOSwAHZUQNU 6
Και δεν ειναι καλυτερο απο αλλα που κανουν 2 ευρω
http://www.ebay.com/itm/Digital-LCD-Pocket-Monitor-Pool-Water-PH-Meter-Tester-Pen-Aquarium-Food-Measure-/371641701413?hash=item5687925425:g:KucAAOSwjVVVy2g L
Ολα ειναι ΓΤΠ.
Μετα απο λιγο καιρο χαλαει το ματι και δεν αντικαθισταται, οπως με τα πιο σοβρα πεχαμετρα.
Καλιμπραρισμα κανονικα καθε φορα πριν τη χρηση
Αν ειναι να παρεις κατι τετοιο, αγορασε καμια δεκαρια απο ebay με 20 ευρω συνολικα, και πετα το καθενα οταν αρχισει να δειχνει οτι ναναι.
Καταλαβα,απλα ειπα μηπως....στην περιπτωση που αναφερω παραπανω περι πτωσης ph,ετσι οπως ειναι τα νεα δεδομενα με αυτο το φιλτρο να κανω ποσο ποσοστο αλλαγης για να εχω ομαλη πτωση;(tsala ,δεν μετρησα gh να σου πω την αληθεια).μεσα στο ενυδρειο εχω 3 και κατι λιγα kh και ph με τα υγρα τεστ που με παιδευουν περιπου 7,4 και στο βαρελι 3 kh με ph 6
(πριν την αραιωση με νερο βρυσης)
αν εχεις 3kh στο ενυδρειο , το ph θα πεσει κι αλλο , θελει τον χρονο του..
Εχει περασει ενας μηνας σιγουρα και μειωση δεν εχω δει.βεβαια το νερο της αλλαγης μου,ενω ειχε 3 kh δεν ειχε πολυ χαμηλο ph.τωρα απλα αναρωτιεμαι που το νερο της αλλαγης εχει αρκετα λιγοτερο ph ,ποσο ποσοστο αλλαγης να κανω....
1 μηνας δεν ειναι τπτ.. υπομονη ;)
κανε την ιδια αλλαγη , μετρα το ph και αν ειναι ξανα τοσο χαμηλα βαλε λιγο νερο βρυσης , δες ποσο παει και ξανα ριξε λιγο αν χρειαστει.
με δοκιμες και μετρησεις , κρατα το κοντα στο 7-7.2 αρχικα , ωστε να ερθει πιο ομαλα στα ψαρια.
Ετσι υπολολογιζα και εγω να κανω ενα 30% με 0,2 λιγοτερο ph.σε ευχαριστω πολυ!
Καλησπερα σε ολους!σημερα στο βαρελι της αλλαγης με χρηση τυρφης παρατηρησα στην επιφανεια κατι σαν πρωτεϊνικο φιλμ.σαν συννεφακια.δεν μου εχει ξανασυμβει.μπορει να ειναι κατι ανησυχητικο;
Οχι ,φυσιολογικο ειναι να βγαζει πρωτεινικο φιλμ η τυρφη.
Σε ευχαριστω γιατι αγχωθηκα!τις αλλες φορες δεν ειχα,αλλα ειχα καλυτερη αναταραξη.αυτη τη φορα δεν μου καθοταν με τιποτα το φιλτρο!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.