Επιστροφή στο Forum : stc - ανεμιστηρακια
Καλησπερα μια ερωτηση στο καινουριο μου
Ενυδρειο με διαστασεις 150,50,60 εβαλα 11 ανεμιστηρακια..
9 φυσανε μεσα 2 εξω με ανοιχτα καπακια και ζοριζετε να μου κατεβασει θερμοκρασια μιση ωρα ακριβως για να κατεβασει 0,1 βαθμους...
Ενω στο 250λιτρο με 5 ανεμιστηρακια 4 μεσα 1 εξω κατεβαζει 0,3 σε 15 λεπτα
Τι παει λαθος?
Να επισημανω τα ανεμιστηρακια ειναι konig.
Και μια φωτο απο το τροφοδοτικο
Με διπλα αμπερ και παλι καιει..
Κατα αρχή, άλλο 250 λίτρα και άλλο 450, όσο πιο πολλά λίτρα τόσο πιο αργές μεταβολές έχουμε. αργά ζεσταίνεται και αργά κρυώνει.
Τα 2 ανεμιστηράκια που τραβάνε έξω τον αέρα τσάμπα δουλεύουν, ίσως και να μειώνουν την απόδοση, για αυτό γύρισε τα να στέλνουν αέρα, αρκεί να υπάρχει χώρος να φεύγει ο αέρας.
Τα αμπερ ή τα βατ του τροφοδοτικού δεν έχουν σχέση με την απόδοση αλλά μόνο να μη καεί το τροφοδοτικό, τα βολτ έχουν σχέση με την απόδοση, και αφού είναι ανεμιστηράκια και τροφοδοτικό το ίδιο είσαι μια χαρά.
Η απόδοση έχει σχέση με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος αλλά και με την υγρασία, αν υπάρχει υγρασία τότε έχουμε λιγότερη εξάτμιση , άρα και λιγότερη πτώση της θερμοκρασίας.
Άλλο ένα μυστικό είναι τα ανεμιστηράκια να στέλνουν αέρα επάνω στην επιφάνεια του νερό, αλλιώς δεν έχουν αποδοση
Στην επιφανεια στελνουν .. ειναι φυσιολογικο δλδ να κανει 2 ωρες για 0,3? Τοσο εκανε..
Είναι πολλά τα λίτρα σου, μπορεί να κάνει και τόσο
360 καθαρα ειναι.. τι αλλο μπορω να κανω? Ειναι πολυ ενοχλητικο...
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο εκτος από αυτά που σου είπα
Παιζει ρολο η συνδεση? Τα επιασα ανα 3 μεταξυ τους μηπως δε παιρνουν σωστο ρευμα?
τι εννοείς ; τα σύνδεσες σε σειρά ; αν ναί τότε δουλεύουν στα 4βολτ και όχι στα 12 (12 / 3 = 4),
παραλληλα θα τα συνδέσεις, όλα τα κόκκινα στο κόκκινο του τροφοδοτικού, και όλα τα μαύρα στο μαύρο.
Συνδεσα 3 μεταξυ τους και μετα τα επιασα στου τροφοδοτικου..
Κανε τα όπως σου είπα, όλα τα κόκκινα και όλα τα μαυρα, και όλα να χτυπάνε μέσα
Ρε Τάκης αν βαλει κάποιο ανάποδα δε θα δουλεύει....
Ευχομαι να ειναι αυτο το προβλημα..
-------------------------
Δεν εβαλα αναποδα κανενα απλα συνδεσα 3 ανεμιστηρακια μεταξυ τους μαυρο στο μαυρο και κοκκινο στο κοκκινο και μετα τα επιασα στου τροφοδοτικου το καλωδιο..
globalzero
28-04-16, 00:12
aquarium chiller :smt071
Μα δεν είπα κάτι για ανάποδα.
αν συνδέσεις όμως τα μαυρα του ενός με το κόκκινο του επόμενου θα δουλεύουν, αλλά στα μισα βολτ ή στα βολτ / ανεμιστηράκια.
Και οταν συνδέεις τα Χ μαυρα με τα άλλα Ψ μαύρα, δεν λέμε τα συνδεώ ανα Χ ή ανα Ψ, αυτό λέγεται παράλληλη σύνδεση
aquarium chiller :smt071
Και με τα ανεμιστηράκια κάνεις μια χαρα τη δουλειά σου, και οικονομικά.
Το καλοκαίρι σε εξωτερικό ενυδρείο με 36 βαθμούς το κατεβάζω στους 24
Λοιπον επειδη μπερδευτηκα λιγο εχω συνδεση τα ανεμιστηρακια ανα 3 μεταξυ τους μαυρο με μαυρο και κοκκινο με κοκκινο κ μετα τα επιασα στου τροφοδοτικου αρα αυτο σημαινει 12δια3?
δεν καταλαβαινω τι εννοείς ανα 3
όλα τα μαύρα είναι μαζι ενωμένα ; τώρα αν ειναι 3 και άλλα 3 και αλλα 3 και όλα αυτα στο τροφοδοτικό δεν λέγεται ανά 3 , ολα μαζι είναι ενωμένα.
Ετσι ειναι ναι απλα για να μη κανω πολλες συνδεσεις τα πιανα μεταξυ τους
δεν καταλαβαινω τι εννοείς ανα 3
όλα τα μαύρα είναι μαζι ενωμένα ; τώρα αν ειναι 3 και άλλα 3 και αλλα 3 και όλα αυτα στο τροφοδοτικό δεν λέγεται ανά 3 , ολα μαζι είναι ενωμένα.
τα τρία μαζί και μετά από μισό πχ μετρο στο ίδιο καλωδιο του τροφοδοτικού και τα τρία επόμενα,αυτο λέει.
αρα είναι ολα μαζι, δεν έχει σημασία αν είναι ανα 3 ή ανα 5 ή ανα όσα ειναι
Μηπως τελικα τη ζημια την κανουν αυτα που βγαζουν? Γιατι εχει μια τρυπουλα που βγαζει απο κει αρκετο αερα...
Φιλε μου κατι κανεις λαθος... δες αν όντως ειναι συνδεμενα παράλληλα και Οχι σε σειρα τα ανεμιστηράκια και τι ογκο αερα παράγουν... εγω με ενα 12αρι ανεμηστηρακι κρατάω το ιδιο ενυδρείο 2 βαθμούς κατω απο οτι υπάρχει στο σπιτι μου...
Themis_aqua
28-04-16, 07:34
Aν δεν σου κανει καποια πτωση τασης το τροφοδοτικο,που λογικα δεν θα σου κανει γιατι ειναι μεγαλο οπως φαινεται στη φωτο,τοτε βαλτα ολα να χτυπανε στην επιφανεια του νερου κι ασε την ταίστρα ανοιχτη ή λιγο το καπακι να φευγει ο αερας κανε μια δοκιμη ετσι να δεις εχει διαφορα;;Εγω πιστευω θα εχει!!
ChocolatePuma
28-04-16, 07:57
Δεν το ειδα καπου γραμμένο
Ποια konig εβαλες?
Βρε Θέμη δεν είναι θέμα τροφοδοτικού, 5Α είναι, τι να καταλάβει όσα ανεμιστηράκια και να του βάλεις , 200mA είναι το καθένα, αν είχε 20-25 θα λέγαμε πως μπορεί να έχει θέμα.
Εγω πιστεύω πως κάτι με το καπάκι φταίει, ή δεν τραβάει αέρα ή δεν υπάρχει άνοιγμα διαφυγής του αέρα.
Φίλε μου tsan τα φλαπ που βλέπω στις φωτό τα έχεις ανοικτά ή κλειστά ; Γιατι αν τα έχεις κλειστα , και 50 ανεμιστηράκια να βάλεις δεν θα κάνεις τίποτα
Ανοιχτα ειναι konig92mm ειναι τα ανεμιστηρακια
Επισης οταν δουλευουν βλεπω αναταραξη στην επιφανεια
Έχεις και ανοικτό το καπάκι, είναι και 92αρια,
θα έπρεπε να κατεβαίνει ικανοποιητικά η θερμοκρασία,
ο καιρός πως είναι εκεί ; έχετε υγρασία ;
Έχεις και ανοικτό το καπάκι, είναι και 92αρια,
θα έπρεπε να κατεβαίνει ικανοποιητικά η θερμοκρασία,
ο καιρός πως είναι εκεί ; έχετε υγρασία ;
Οχι δεν εχουμε υγρασια στο σπιτι μεσα γραφει 20 βαθμους..
ChocolatePuma
28-04-16, 10:07
Συνδεσα 3 μεταξυ τους και μετα τα επιασα στου τροφοδοτικου..
Δεν έχω ιδέα από ηλεκτρολογικά, αλλά μήπως εδώ ειναι το πρόβλημα?
3 120αρια konig τρέχω σε εξωτερικό ενυδρειο, με θερμοκρασία αέρα έως 42 και δεν μασάνε τπτ
Σιγουρα τα λιτρα σου ειναι πολλά αλλά και πάλι μου φαίνεται πως κατι δεν παει σωστα
Μήπως παίζει ρόλο
το ύψος του ενυδρείου??
η θερμοκρασία του δωματίου σε σχέση με την θερμοκρασία του ενυδρείου???
Οχι δεν εχουμε υγρασια στο σπιτι μεσα γραφει 20 βαθμους..
Και ποσο εχει το ενυδρειο?
Μετρα και με βυθιζομενο απλο γυαλινο θερμομετρο.
Ρωταω γιατι η μοναδικη φορα που δεν μου κατεβαζε ευκολα τη θερμοκρασια ηταν οταν ειχε αρχισει να χαλαει ο αισθητηρας στον stc και ενω η θερμοκρασια ηταν 33 στο χωρο και ειχα ρυθμισει 25 στο ενυδρειο, μου το κραταγε εκει πολυ δυσκολα η ψυξη. Αλλες φορες το εκανε πανευκολα.
Η αλήθεια ηταν οτι η πραγματικη θερμοκρασια με την ψυξη στο ενυδρειο ηταν 22.
Ο stc εδειχνε 3 βαθμους περισσοτερο.
Οσο πιο πολυ κατεβαζει η ψυξη τη θερμοκρασια απο την κανονικη που εχει το ενυδρειο χωρις ψυξη, τοσο περισσοτερο λογαριθμικα χρονο χρειαζεται για να την κατεβασει.
Κάτι σημαντικό που ξεχάσαμε
πόσες λάμπες έχεις αναμμένες ; πόσα watt είναι ;
Λοιπον αναβουν 320βατ δοκιμασα και με 160.. ο αισθητηρας χανει 1,8βαθμους σε σχεση με τον καινουριο που εχω.. θερμοκρασια δωματιου 21 ενυδρειου 24,5 - τα 1,8 που χανει 22μισο πες.. και δε κατεβαζει ουτε 0,3 κανει 2 ωρες ακριβως
Οσο για τι θερμοκρασια απο τις λαμπες πιανω το πλεξι γκλας και ειναι κρυο οσο δουλευουν τα ανεμιστηρια
Τα γυρισα ολα μεσα.. 11 ανεμιστηρακια βαρανε μεσα και παλι τιποτα..
Με σβηστές τις λάμπες έχεις δοκιμάσει ;
Με σβηστές τις λάμπες έχεις δοκιμάσει ;
Ναι τακη κσι με σβηστες και με 160 και με 320 ειναι ακριβως το ιδιο..
Themis_aqua
29-04-16, 14:32
Τα ανεμιστηρακια σου ειναι 3000rpm η λιγοτερο;
Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Τα ανεμιστηρακια σου ειναι 3000rpm η λιγοτερο;
2750 rpm 46cfm
Themis_aqua
29-04-16, 16:37
E τοτε ουτε αυτο φταιει περιεργο παντως,μηπως να αφηνες μεγαλυτερη αποσταση μεταξυ τους..
E τοτε ουτε αυτο φταιει περιεργο παντως,μηπως να αφηνες μεγαλυτερη αποσταση μεταξυ τους..
Δεν υπαρχει χωρος ..
ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
29-04-16, 18:06
Λες ότι έχεις 20 βαθμούς στο σπίτι, δηλαδή πόσο θες να το κατεβάσεις; Αλλο από 26 στους 24 κι άλλο απ τους 20 στους 18, επίσης αυτό που σου λένε για το ανάποδο ανεμιστηράκι, αν είναι δίπλα απ τα άλλα, σου ρουφάει τον αέρα που βάζεις άρα μείον 2 ανεμιστηράκια, βάλτα όλα να φυσάνε στην επιφάνεια και να έχεις ικανοποιητικό άνοιγμα ώστε να εξατμίζεται νερό. Επίσης όσο πιο πολλά τα λίτρα, τόσο πιο αργές οι μεταβολές λόγω αδράνειας, κάνε την τράμπα και δοκίμασε πάλι.
Βγάλε μια φωτογραφία τα ανεμιστηράκια σε σχέση με το καπάκι , να δω πόσο βαθειά μέσα στο καπάκι είναι, γιατί πολύ φοβάμαι πως αν είναι χαμηλά μέσα στο καπάκι δεν τραβάνε αέρα από έξω αλλά μέσα από το καπάκι με αποτέλεσμα ο αέρας να μην ανανεώνεται , να υπάρχει πολύ υγρασία και άρα λιγότερη εξάτμιση με αποτέλεσμα μικρότερη πτώση ης θερμοκρασίας. Αν μπορείς προσπάθησε να βάλεις τα ανεμιστηράκια πιο ψηλά, να τραβάνε όσο είναι δυνατόν αέρα από έξω
Ειναι περιπου 3cm μεσα βαρια 4 αυτο που χτυπαει εξω το απενεργοποιησα
Ειμαι της άποψης πως έτσι όπως είναι δεν θα έχεις τη καλύτερη απόδοση, ο αέρας ανακυκλώνεται, δηλαδή τα ανεμιστηράκια τραβάνε πιο πολύ τον αέρα μέσα από το ενυδρείο και όχι από έξω. Δοκίμασε να σηκώσεις τα ανεμιστηράκια πιο ψηλά, να τραβάνε αέρα μόνο από έξω
Το καπακι το κρατας ανοιχτο?
Το καπακι το κρατας ανοιχτο?
Ναι..
Χρονια πολλα χριστος ανεστη..
Γυρισα ολα τα ανεμιστηρακια πρως τα μεσα κ ο χρονος μειωθηκε κατα 1 ωρα τωρα κανει περιπου μια ωρα να κατεβασει 0,3 με 11 ανεμιστηρακια το 12ο απεβιωσε..
Ειμαστε σε καλο δρομο? Ειναι φυσιολογικο? Η θα πρεπει να προσεξω κατι ακομα?
stanisalus18
03-05-16, 21:41
....το 12ο απεβίωσε....
Κάτι μου λέει πως έχεις κάνει κάτι λάθος εδώ στην συνδεσμολογια. Χρονιά πολλά και υγειά να έχουμε.
Κάτι μου λέει πως έχεις κάνει κάτι λάθος εδώ στην συνδεσμολογια. Χρονιά πολλά και υγειά να έχουμε.
Απεβιωσε γιατι ξηλωθηκε καλωδιακι θελει κολλημα
Λοιπον αναβουν 320βατ δοκιμασα και με 160.. ο αισθητηρας χανει 1,8βαθμους σε σχεση με τον καινουριο που εχω.. θερμοκρασια δωματιου 21 ενυδρειου 24,5 - τα 1,8 που χανει 22μισο πες.. και δε κατεβαζει ουτε 0,3 κανει 2 ωρες ακριβως.
Έχεις θερμοκρασία δωματίου 21 και ενυδρείου 22,5 αν κατάλαβα σωστά.
Και θέλεις με ανεμιστηράκια να κατεβάσεις θερμοκρασία στο ενυδρείο ακόμα
ποιο χαμηλά και γρήγορα;
Δεν ξέρω αν αυτό που ζητάς γίνεται με ανεμιστήρα.
Δεν μου ακούγεται λογικό.
Ειδικά όταν μιλάμε και για 450 λίτρα.
ποιο χαμηλά και γρήγορα;
Λογικατο ειναι.
Ολοι το κανουμε.
Το παραλογο ειναι που δεν το καταφερνει ο φιλος μας.
Εγω με 3x120mm ανεμιστηρια, κατεβαζω ανετα -8 βαθμους απο του χωρου (νορμαλ υγρασια) σε ενυδρειο 500 λιτρα.
ποιο χαμηλά και γρήγορα;
Πιστεύω πως αυτό δεν είναι πρόβλημα, λύνεται, αρκεί τα ανεμιστηράκια να είναι σε σωστό σημείο, κάτι που μάλλον δεν το έχει πετύχει ο φίλος μας.
Προσωπικά έχω αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερες διαφορές θερμοκρασίας χωρίς πρόβλημα.
130 λίτρα ,
...με επιφάνεια 110 Χ 32 ,
...με 2 80αρια ανεμιστηράκια ,
...θερμοκρασία χώρου 30-32 ,
...μέγιστη θερμοκρασία ενυδρείου 27,5-28
55 λίτρα σε εξωτερικό χώρο ,
...με επιφάνεια 40 Χ 40 ,
...με 2 120αρια ανεμιστηράκια ,
...θερμοκρασία χώρου 36 ,
...μέγιστη θερμοκρασία ενυδρείου 28-28,5
280 λίτρα σε εξωτερικό χώρο, αυτό όμως είναι ξύλινο,
...με επιφάνεια 120 Χ 50,
...με 3 120αρια ανεμιστηράκια ,
...θερμοκρασία χώρου 36,
...μέγιστη θερμοκρασία ενυδρείου 24,5.
Σε όλα αυτά βέβαια υπάρχει και η ανάλογη εξάτμιση
Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή είναι έτσι,
στην περίπτωση του φίλου μας ή θερμοκρασία
περιβάλλοντος είναι σχετικά χαμηλή και η διαφορά είναι μικρή.
Αυτό που ανέφερε ο belta66 παρά πάνω
ισχύει πως όσο κατεβαίνουμε ο χρόνος αυξάνεται λογαριθμικά.
Βέβαια εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί θέλουμε να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία κι άλλο
Στάλθηκε από το C6833 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή είναι έτσι,
στην περίπτωση του φίλου μας ή θερμοκρασία
περιβάλλοντος είναι σχετικά χαμηλή και η διαφορά είναι μικρή.
Αυτό που ανέφερε ο belta66 παρά πάνω
ισχύει πως όσο κατεβαίνουμε ο χρόνος αυξάνεται λογαριθμικά.
Βέβαια εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί θέλουμε να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία κι άλλο
Στάλθηκε από το C6833 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Ειμαι σε φαση τεστ και που κοιταω το αλλο ενυδρειο μου κανει ενσ τεταρτο να κατεβασει 0,3 με 5 ανεμιστηρακια 4 μεσα 1 εξω
Themis_aqua
05-05-16, 08:54
Φιλε μου νομιζω πως τα ανεμιστηρια σου ειναι πολυ μεσα στο ενυδρειο κι ισως να μην τραβανε αερα απο εξω..Αλλα εχεις κανει μερακλιδικη δουλεια!!
Φιλε μου νομιζω πως τα ανεμιστηρια σου ειναι πολυ μεσα στο ενυδρειο κι ισως να μην τραβανε αερα απο εξω..Αλλα εχεις κανει μερακλιδικη δουλεια!!
Αμα τα σηκωσω πιο ψηλα ο αερας θα φτανει μεσα? Η δουλεια ειναι του Xristos1978 :smt041
Και βέβαια θα φτάνει μέσα, το σημαντικότερο είναι πως ο αέρας θα είναι λιγότερο υγρός, αυτό θέλουμε, και στο τέλος μπορεί να δεις πως ίσως χρειάζεσαι τα μισά ανεμιστηράκια
Καλημέρα και χρόνια πολλά και απο μένα ,από την εμπειρία μου φίλε μου δυο πράγματα μου φαίνονται λάθος όπως βλέπω τις φωτογραφίες, τα ανεμιστιράκια πρέπει να ανέβουν πάνω απο τα φώτα σου και αν είναι δυνατόν να τραβήξεις την εξαγωγή του φίλτρου σου πάνω απο το νερο και να φυσάνε εκει κατα κυριο λογο.Εκει που είναι τωρα απλα τραβάνε το ζεστό αέρα απο τις λάμπες. Σε 300 λιτρα ενυδρειο με δυο 12αρια ανεμιστιράκια να φυσάνε πάνω στην εξαγωγή του φίλτρου απο θερμοκρασία δωματίου 30 βαθμούς τοενυδρείο κατεβαινει στους 24!
Ωραία κατασκευή παντως,αφου πιάνουν τα χέρια σου δοκίμασε το.
Καλημέρα και χρόνια πολλά και απο μένα ,από την εμπειρία μου φίλε μου δυο πράγματα μου φαίνονται λάθος όπως βλέπω τις φωτογραφίες, τα ανεμιστιράκια πρέπει να ανέβουν πάνω απο τα φώτα σου και αν είναι δυνατόν να τραβήξεις την εξαγωγή του φίλτρου σου πάνω απο το νερο και να φυσάνε εκει κατα κυριο λογο.Εκει που είναι τωρα απλα τραβάνε το ζεστό αέρα απο τις λάμπες. Σε 300 λιτρα ενυδρειο με δυο 12αρια ανεμιστιράκια να φυσάνε πάνω στην εξαγωγή του φίλτρου απο θερμοκρασία δωματίου 30 βαθμούς τοενυδρείο κατεβαινει στους 24!
Ωραία κατασκευή παντως,αφου πιάνουν τα χέρια σου δοκίμασε το.
Με κλειστα φωτα δοκιμαζω :smt041
Με κλειστα φωτα δοκιμαζω :smt041
Ετσι οπως ειναι οι λαμπες και οι ανακλαστηρες δεν φαινεται να μπορει να κθκλοφορησει ο αερας, βαλε και τα ανεμιστηρακια και ειναι σχεδον κλειστο το καπακι ετσι οπως φαινεται τουλαχιστον απο τις φωτογραφιες. Ειτε σβηστες ειτε αναμενες τα ανεμηστηρακια σου ανακυκλωνουν τον ιδιο υγρο και ποιο ζεστο αερα της επιφανεις του νερου.Πιστευω πως δεν χρειαζεται τοσα πολλα ανεμιστηρακια , αν θελεις ανεβασε τα προχειρα πανω απο τα φωτα αν βολευει και πειραματισου δεν εχεις να χασεις τιποτα εκτος απο λιγο χρονο, ετσι και αλλιως δεν δουλευει οπως ειναι τωρα.Παντως με τις θερμοκρασιες που ανεφερες δεν νομιζω οτι θα μπορεσεις να δεις μεγαλη πτωση με θερμοκρασια δωματιου 22-23 βαθμους. ισως να περιμενες να ανεβουν λιγο οι θερμοκρασιες πρωτα.:D
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.