Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Αγορά άμμου και πέτρας για ενυδρείο


AGGELOSAR
26-04-16, 17:23
Καλημέρα σε όλους
Πρόσφατα αγόρασα δείγματα άμμου και πέτρες για ενυδρείο. Εκανα έλενχο με ακουαφόρτε και δεν αφρίζουν! Τα έβαλα στο νερό και διάλεξα από αισθητικής απόψεως, τη μαύρη βαλσατική άμμο και σιδερόπετρες που φαίνεται να κάνουν ενδιαφέρον από χρωματικής απόψεως το τοπίο, Αγόρασα και λίγο βαλσατικό χαλίκι και πέτρες άτλας που σύμφωνα με το πωλητή είναι και αυτά βαλσαλτης και χημικά ουδέτερος . Δείχνουν και αυτά ίδιο υλικό με την άμμο! Στην άμμο παρατήρησα ύπαρξη αρκετής σκόνης που τουλάχιστον οπτικά, αφαιρείται με ανακάτεμά της και ταυτόχρονο πλύσιμό της με νερό. Οι πέτρες άτλας θρυματίζονται σχετικά εύκολα με καλέμι και βαριοπούλα και παίρνουν μεν το σχήμα που θέλω, αλλά αποκτούν αιχμηρές ακμές,. Αλλά και η σιδερόπετρα που έχει μεν από τη φύση της όμορφο σχήμα φαίνεται να έχει κάποιες λιγώτερςο αιχμηρές ακμές, αλλά σχετικά τραχιά επιφάνεια σα της πέτρας Καρύστου με ψήγματα μετάλου μέσα στη μάζα τους.
Θέλω να κάνω τα εξής ερωτήματα.
Εχει κανείς χρησιμοποιήσει ποτέ αυτά τα υλικά σε ενυδρείο και ποια ήταν η συμπεριφορά τους;
Εχει νόημα η λείανση των ακμών στις πέτρες; Υπάρχει περίπτωση να τραυματίζονται από αυτές τα ψάρια;
Tι προετοιμασία χρειάζεται για να μπουν σε ενυδρείο; Χρειάζεται βράσιμο ή κάποιου, άλλου είδους απολύμανση ή αρκεί ένα απλό καλό πλύσιμο με νερό;
Μπορούν οι πέτρες να ακουμπούν απευθείας στο πάτο του ενυδρείου ή πάνω στο υπόστρωμα, ή πρέπει να τοποθετηθούν μετά το στρώσιμο της άμμου στο βυθό;
Eχετε να προτείνετε ένα καλό υπόστρωμα για φυτά που να βρίσκεται στην Ελληνική αγορά;
Σκέπτομαι να τοποθετήσω τα παραπάνω υλικά σε ενυδρείο 300 με 400 λίτρα, στο οποίο σχεδιάζω να βάλω ζωοτόκα ψάρια και ίσως αργότερα, κάποιες γαρίδες και σαλιγγάρια.Θέλω επίσης να το φυτέψω σχετικά πυκνά με σχετικά εύκολα φυτά που να μη χρειάζονται co2.
Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις αλλά είναι πρώτη φορά που στήνω ενυδρείο.

imichal
26-04-16, 22:30
-Τα υλικα που αναφερεις μπορεις να τα βαλεις αφοβα..... Συνηθως οι βασαλτικες πετρες δεν ειναι πολυ αιχμηρες. Δεν ξερω πως ειναι οι δικες σου για να σου πω..... Παρολα αυτά καλο θα ήταν να μην βαλεις πολυ αιχμηρα κομματια......
-Θα βαλεις τοσες πολλες πέτρες ? από οτι καταλαβα θα βαλεις μεσα γκαμπι και δεν πας για νταμαρι..... Τα γκαμπι δεν σκαβουν οποτε μπορεις να τις βαλεις πάνω στην αμμο. Αν εβαζες ψαρια που σκαβουν (οπως πχ malawi) θα χρειαζοταν ενα φελιζολ απο εξηλασμενη πολυστερινη κατω απο την αμμο. -Για το θεμα του πλυσιματος θα σου έλεγα να τις ξεβγαλεις αρκετα με αφθονο νερο....Τωρα για τα βρασιματα ειναι σχετικο. Καλο ειναι να γίνουν όμως τουλάχιστον εγώ δεν το έχω κανει ποτε. Απλά διαλέγω πέτρες απο ένα καθαρό σημείο της παραλίας και τις ξεπλένω καλα. Εχω στησει παρα πολλά ενυδρεια και ποτε δεν ειχα προβλημα.
-Τις πετρες μπορεις να τις τοποθετησεις πριν το στρωσιμο ..........
-Για υποστρωματα για φυτα δεν ειμαι και πολυ γνωστης οποτε καλυτερα να σου απαντησει ενας μποστανας....

stanisalus18
26-04-16, 23:30
Αν εβαζες ψαρια που σκαβουν (οπως πχ malawi) θα χρειαζοταν ενα φελιζολ απο εξηλασμενη πολυστερινη κατω απο την αμμο

Ή ένα eggcrate αν και στην περίπτωση σου δεν νομίζω να χρειαστείς τίποτα (μιας και δεν είναι σε αφρικάνικη λίμνη το ενυδρείο που ετοιμάζεις)

http://s32.postimg.org/sy5cdee4l/100_0043.jpg

AGGELOSAR
27-04-16, 11:59
Ανησυχούσα για το βασάλτη. Είναι πλούσιος σε μεταλλικά στοιχεία, κυρίως σίδηρο, με μεγάλη ποικηλία σε σύσταση και αντοχή. Όταν είναι εκτεθιμένος στη φύση, μπορεί να πάρει, καφέ ή πράσινο χρώμα, πράγμα που φανερώνει, πως αλληλεπιδερά χημικά με το περιβάλλον. Ευτυχώς από ότι καταλαβαίνω, πρακτικά αυτό δε βλάπτει τα ψάρια του ενυδρείου. Τα περισσότερα πετρώματα, όταν μαζευτούν απευθείας από τη φύση, ιδιαίτερα σε υδάτινο περιβάλλον, συνήθως δεν έχουν αιχμηρές ακμές, γιατί σμιλεύονται από τα στοιχεία της φύσης. Όταν όμως τα σπας τεχνητά και έχουν υαλώδη ή σχιστολιθική μορφή, αποκτούν κοφτερές ακμές, οι οποίες δε ξέρω αν πρέπει να λειανθούν για να μη βλάπτουν τα ψάρια. Προφανώς, δεν πρόκειται να κάνω το ενυδρείο... νταμάρι. Απλά έχω συλλέξει δείγματα, τα οποία ελένχω όσο μπορώ, από αισθητικής, χημικής και πρακτικής απόψεως, ώστε να αποφασίσω, κατά πόσο είναι ικανά για τη χρήση που τα θέλω. Συμφωνώ άλλωστε, με το μότο ενός μέλους του forum που λέει ότι σοφό είναι να μαθαίνεις από τις εμπειρίες και τα λάθη των άλλων , όταν αυτό είναι εφικτό και όχι αποκλειστικά, από τα δικά σου λάθη.