PDA

Επιστροφή στο Forum : Black moor κολυμπάει ανάποδα


Σελίδες : [1] 2

Τάκης
13-04-16, 23:01
Για πείτε καμιά ιδέα βρε παιδιά γιατί με τις ασθένειες δεν ξέρω και πολλά, ευτυχώς δεν έχει χρειαστεί να μάθω αλλά να που σου χτυπάει τη πόρτα.
Το Σάββατο το βράδυ παρατήρησα πως ο Πάγκαλος, το χοντρό black moor, κολυμπούσε ανάποδα, όχι συνέχεια , αμέσως έβαλα epsom salt, 1 κουταλάκι του γλυκού ανά 25 λίτρα, Κυριακή και Δευτέρα πρωί τάισμα αρακά. Αντί να δω κάποια βελτίωση , παρατήρησα πως είχα επιδείνωση και κολυμπούσε τώρα σχεδόν ανάποδα και στην επιφάνεια, αν τον άγγιζα όμως γύριζε κανονικά και έφευγε. Τρίτη ακόμα χειρότερα, έτσι έκανα σχεδόν 50% αλλαγή με το ανάλογο Epsom salt στο φρέσκο νερό και έριξα 3 κάψουλες flagyl των 500mg.
Σήμερα πάλι αλλαγή 50% με το ανάλογο epsom salt και πάλι 3 κάψουλες Flagyl, και αυτές τις 2 ημέρες που άρχισα τη θεραπεία δεν ταΐζω, εφαρμόζω δηλαδή αυτή τη θεραπεία http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=71611
Δείτε και ένα βίντεο που τράβηξα απόψε

BcOaE-edYoM

Θερμοκρασία 21 Βαθμούς, μετρήσεις υποδειγματικές, και επίσης εδώ και 1,5 χρόνο που μπήκαν στο ξύλινο οι ρουτίνες είναι ίδιες και δεν έχω αλλάξει τίποτα.
Για πείτε καμιά ιδέα γιατί έχω αρχίσει και ανησυχώ

AntoniosR
13-04-16, 23:27
Έχω περάσει μια παρόμοια κατασταση με ενα veiltail που ειχα. Παρομοιος σωματοτυπος έκανε αυτό που παρατηρησα οτι κανει και το δικό σου στο βίντεο. Εχει το προσωπο του προς το βυθό και σαν να προσπαθει να παει στον πάτο. Με το που σταματα να κουνα πτερυγια, σαν μπαλονι ανεβαινει στην επιφανεια. Ειναι ετσι;;

Τάκης
13-04-16, 23:48
Ναι έτσι, όταν αφήνεται γυρίζει ανάποδα και ανεβαίνει στην επιφάνεια

AntoniosR
14-04-16, 00:09
Ναι έτσι, όταν αφήνεται γυρίζει ανάποδα και ανεβαίνει στην επιφάνεια Το ψαρακι το αφηνα δυο μερες χωρις φαγητο και μετα ετρωγε τον αρακά του. Την τριτη μέρα ήταν κομπλέ. Δεν το έβγαλα απο το ενυδρείο, δεν του έκανα καμια θεραπεία. Τα άλλα τα τάιζα στο στόμα κρατώντας το πελετ ή το φυλλαράκι με ένα τσιμπιδάκι. Το πρόβλημα εμφανιζόταν ξανά όταν ακολουθούσε και πάλι την ρουτίνα ταϊσματος. Ξανα νηστεία, ξανά αρακά. Αφού γινόταν καμιά δεκαριά μερες αυτό το σκηνικό, ακολούθησα άλλο προγραμμα. Ταισμα (κανονικά ότι έδινα και στα άλλα) μερα παρα μερα όμως. Εκοψα τον αρακά όσο το έβλεπα ότι πηγαινε καλά. Στο πρόγραμμα αυτό το κράτησα δυο περίπου εβδομάδες. Στα πρώτα συμπτώματα δεν του έδινα φαγητό εκείνη τη μέρα. Φάγαμε σχεδόν ένα μήνα με αυτη την ιστορια και μετά για τους επόμενους 3 μήνες που το ειχα στην κατοχη μου δεν παρουσιασε ποτε κανενα προβλημα. Μετα το χαρισα δεν ξερω τι απέγινε.

Τάκης
14-04-16, 07:43
Παιδιά έχει κάνει κανείς αυτό με τη σύριγγα για την αφαίρεση του αέρα ή κανα βίντεο που να δείχνει καθαρά πως γίνεται ή καμια φωτογραφία, γιατί δεν βλέπω άλλη λύση, ή τουλάχιστον κάποιο σχέδιο σε πιο σημείο να βάλω τη βελόνα. Με βλέπω να το παίζω χειρουργός.
--------------------------------
Επίσης με τη θεραπεία αναφέρεται να μη ταΐζουμε, μήπως λίγο αρακάς κάνει καλό ;

Artemisia
14-04-16, 07:52
Ουφ πρωι πρωί :(:( Ο Γιάννης που ασχολείται με Κόι το έχει κάνει με επιτυχία σε Κόι (να αφαιρέσει τον αέρα ) αν θέλεις πάρε με , να κανονίσουμε να βρεθείτε ;)
Περαστικά βρε Τάκη μου, τι γίνεται σε μάτιασαν καλέ μου :confused:

ChocolatePuma
14-04-16, 07:57
Τάκη, σκόρδο ρε φίλε...βάλε ένα να κρέμετε έξω απ το ενυδρείο!:(

Λάμπρος.Τ
14-04-16, 08:05
Έλα βρε φίλε....μη στεναχωριέσαι, όλα θα πάνε μια χαρά.
Το ψαράκι σου βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια.

Κλεόβουλος
14-04-16, 08:20
Τάκη θα έλεγα πριν κάνεις τον χειρούργο να βάλεις σε καραντίνα το ψαράκι και να συνεχίσεις τη θεραπεία που ξεκίνησες. Δίαιτα κάνε 3 μέρες και μετά δοκίμασε να του δώσεις αρακά.
Πρόβλημα στη νηκτική κύστη έχει αλλά δεν μπορείς εύκολα να εντοπίσεις την αιτία.

Τάκης
14-04-16, 08:22
Ευχαριστώ παιδιά
Αρτεμησία θα σε πάρω τηλέφωνο αργότερα

Τάκης
14-04-16, 08:29
Τάκη θα έλεγα πριν κάνεις τον χειρούργο να βάλεις σε καραντίνα το ψαράκι και να συνεχίσεις τη θεραπεία που ξεκίνησες. Δίαιτα κάνε 3 μέρες και μετά δοκίμασε να του δώσεις αρακά.
Πρόβλημα στη νηκτική κύστη έχει αλλά δεν μπορείς εύκολα να εντοπίσεις την αιτία.
Κλεόβουλε έτσι συνεχίζω αλλά σκέφτομαι και τη λύση της σύριγγας.
Τώρα για καραντίνα δύσκολο γιατί αυτό το ψάρι θέλει 100 λίτρα, έτσι το κάνω στο ενυδρείο. Θα μου πεις κουτί από Ικεα, σκέφτηκα πως θα έχει καλύτερες παραμέτρους στο ενυδρείο, και να μείνουν για λίγες ημέρες νηστικά και τα άλλα δεν νομίζω πως θα τα πειράξει.
Σήμερα το απόγευμα θα του δώσω τότε λίγο αρακά, είναι η 3η ημέρα της θεραπείας.
Τα άλλα όμως βλέπω πως έχουν ταράξει την άλγη στα τοιχώματα, όλο πιπιλίζουν, μάλλον κάτι τρώνε, και το άρρωστο κατεβαίνει στο βυθό και ψάχνει για φαί, αυτό δείχνει πως δεν είναι τόσο χάλια

Κλεόβουλος
14-04-16, 08:49
Μακάρι να πάνε όλα καλά φίλε!
(με τις σύριγγες εγώ ανατριχιάζω.....δεν θα το επιχειρούσα σε ψάρι :smt095)

Kostas G.
14-04-16, 09:04
Τάκη, πρόκειται για πρόβλημα στην νηκτική κύστη αλλά η αιτία είναι που μετράει. Αν δώσεις ιστορικό περίεργων συμπεριφορών ή συμπτώματα άλλων ψαριών του ενυδρείου είναι πιο πιθανό να βρεθεί η πραγματική αιτία. Συνήθως είναι αποτέλεσμα metacercaria τρηματωδών ή νηματωδών που περνάνε στην νηκτική κύστη. Η σύριγγα σπάνια δίνει μόνιμη λύση ή σώζει το ψάρι. Στην ουσία το πρόβλημα δεν είναι το οτι κολυμπά ανάποδα, αλλά τι το προκαλεί αυτό. Η αρχική αιτία θα βλάψει το ψάρι, όχι το σύμπτωμα αυτό.

Συνήθως όταν τα ψάρια επιλέγουν να τρώνε παραπάνω πρασινάδα, έχουν παράσιτα και θέλουν να τα αποβάλλουν ή να τα πεθάνουν στην πείνα

Το οτι ένα ψάρι είναι ''χοντρό'' στην κοιλιά, σπάνια δείχνει πως τρώει υπερβολικά. Γενικά είναι αποτέλεσμα εμφράξεως του εντέρου ή παρασίτωσης εντός ή και εκτός του εντέρου, στον περιτοναικό χώρο ή στα άλλα όργανα.

Για ένα σημαντικό ψάρι που δεν είναι γνωστή η αιτία του προβλήματος, η συνδυαστική θεραπεία για όλα τα πιθανά είναι πολλές φορές η μόνη λύση, και με τα κατάλληλα φάρμακα δεν επηρρεάζεται αρνητικά η μακροχρόνια υγεία του ψαριού. Και στους ανθρώπους το ίδιο γίνεται όταν δεν βρίσκεται η αιτία για κάτι. Φυσικά οι εξετάσεις που είναι διαθέσιμες πλέον συνήθως βοηθούν να βρεθεί η ακριβής αιτία αλλά αυτό δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις ή σε επείγουσες καταστάσεις

Elena Petrou
14-04-16, 09:06
:(:(:(:( Κρίμα Τάκη μου, θα γίνει καλά όμως, θα το σώσεις εσυ. Δεν έχω να σου δώσω κάποια συμβουλή που δεν ξέρεις ήδη, μόνο να αναφέρω πως έχω παρατηρήσει (δεν έχω κάνει η ίδια), παρόμοιο πρόβλημα να διορθώνεται με αγωγή esha-2000 και αποχη απο το φαγητό. Δεν γνωρίζω όμως αν το φάρμακο βοήθησε πραγματικά.

Τάκης
14-04-16, 09:09
Κώστα δεν είχα παρατηρήσει τίποτα παράξενες συμπεριφορές και ούτε έχει αλλάξει κάτι στις ρουτίνες μου. Η τροφή που δίνω έως τώρα εδώ και 1-1,5 χρόνο είναι DIY με λαχανικά ψάρια αυγά και λίγα δημητριακά, ψημένα.
Πιστεύεις πως αν προσθέσω bactopur στη θεραπεία θα είναι καλύτερα ;

Kostas G.
14-04-16, 10:05
H νηκτική κύστη είναι άσηπτο, εσωτερικό όργανο. Οι μόνοι τρόποι να μολυνθεί είναι με βακτηραιμία(βακτήρια περνάνε στο αίμα, πολύ επικίνδυνη κατάσταση με γενικευμένη μόλυνση) ή με παράσιτα που μπαίνουν σε αυτό και μεταφέρουν βακτήρια. Γενικά όμως είναι πολύ δύσκολο να μολυνθεί η νυκτική κύστη από βακτήρια χωρίς το ψάρι να έχει ήδη σηψαιμία(και να πεθάνει πάρα πολύ γρήγορα) ή άλλη κυρίαρχη αιτία προβλήματος.

Τα παράσιτα από την άλλη, έχουν τρόπο να φτάσουν εκεί καθώς αρκετά δεν περιορίζονται από τους φραγμούς του σώματος και μπορούν να διαπερνούν ιστούς, προκαλώντας και τα αντίστοιχα προβλήματα. Και φυσικά, βακτηρίωση μπορεί να προκληθεί δευτερογενώς από αυτά. Οπότε τα βακτήρια δεν μπορούν να αποκλειστούν, απλά είναι απίθανο να είναι κύρια αιτία χωρις εκτεταμένες πληγές από αυτά είτε εξωτερικά, είτε στο έντερο(δύσκολο να το ξέρουμε).

Το οτι κολυμπάει ανάποδα δείχνει επίσης πως σίγουρα έχει και αέρια στο έντερο, μαλλον από σήψη τροφών ή βακτηριακή μόλυνση του εντέρου. Έμφραξη και παρασιτικές ζημιές στο έντερο μπορούν να φέρουν και βακτηριακή μόλυνση ή οι τροφές που μένουν περισσότερο απότι πρέπει στο έντερο, να σαπίσουν.

To Sera baktopur είναι στην ουσία Ακριφλαβίνη, η οποία έχει μόνο τοπική δράση(και δεν είναι και ότι το καλύτερο). Σε πρόβλημα νηκτικής κύστης, αν είναι βακτηριακό, είναι απίθανο να μην είναι συστηματική η προσβολή.

Ότι είναι, πιθανότατα προυπήρχε στο ενυδρείο, απλά τώρα δημιούργησε εμφανές προβλημα. Πότε μπήκε ψάρι, φυτό ή φυσική διακόσμηση τελευταία φορά;

Για αρχή, θα μπορούσες να ταίσεις φαγητό με μετρονιδαζόλη + καναμυκίνη(Kanaplex. Αν δεν βρίσκεις όμως, τότε νεομυκίνη, Neoplex). Αν θέλεις να πιάσεις όλες τις πιθανές πιο επικίνδυνες αιτίες, βάζεις και emamectin για νηματώδεις(Sera nematol)

takolas
14-04-16, 10:06
Περαστικά εύχομαι,
το bactopur είναι για βακτηριακές μολύνσεις,
εάν είναι παράσιτο όπως αναφέρει ο Κώστας πιο πάνω,
μάλλον χρειάζεσαι κάτι για τα παράσιτα.

Άκυρο δεν είχα δει την δεύτερη απάντηση...

tkalamat
14-04-16, 10:33
Τάκη περαστικά στο ψαράκι σου,στα ματιάσαμε.

Τάκης
14-04-16, 10:43
Κώστα το ενυδρείο το έφτιαξα τον Αύγουστο του 2014 και τον Μάιο του 2015 πρόσθεσα τη ζαρντινιέρα με τα φυτά, από την αρχή δεν έχω προσθέσει κάτι άλλο και λειτουργεί έτσι.
Άρα προτείνεις Kanaplex μαζί με Flagyl και μαζί με Focus και σκορδόζουμο και ταίζω.
Για το kanaplex διαβάζω πως
Για να ταΐσετε, αναμείξτε 1 μεζούρα περίπου με 1 κουταλιά της σούπας κατεψυγμένης τροφής. Η τροφή μπορεί να καταψυχθεί εκ νέου.
Flagyl που έχει 500mg η κάψουλα πόσο να βάζω ;
Για να μην αγοράζω και Metronidazole αφου έχω στο σπίτι flagyl Επειδή δυστυχώς δεν έχω ξανακάνει τέτοιες θεραπείες διαβάζω για το Focus Χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με το φάρμακο της επιλογής σας σε 5:1
(Focus ™: φαρμακευτική αγωγή) κατ 'όγκο αναλογία
Δηλαδή μέχρι 5 μεζούρες Focus ή 5 μεζούρες ;
1 μεζούρα kanaplex ,
Flagyl πόσο ;
1 κουταλιά της σούπας αρακα ,
σκοροδόζουμο,
τα ανακατεύω , ταίζω μόνο αυτό το ψάρι και ότι περισσέψει το καταψύχω για την επόμενη φορά , σωστά ;
Για το kanaplex και το Metronidazole διαβάζω
Η τροφή μπορεί να καταψυχθεί εκ νέου.
Ισχύει το ίδιο και για το flagyl ;
Αντι για focus έχω διαβάσει για τη ζελατίνη, δηλαδή φτιάχνουμε ζελατίνη, αυτή θέλει με ζεστό νερό, περιμένουμε να κρυώσει και όταν αρχίσει να πήζει βάζουμε το φαΐ και τα φάρμακα ; γιατί ζεστή μήπως καταστρέψει τις δραστικές ουσίες των φαρμάκων ; Και μετά λογικά καταψύχουμε.
Αυτές τις απορίες τις είχα πάντα όταν διάβαζα αυτό το τρόπο χορήγησης φαρμάκων , και να που τελικά θα τις χρειαστώ.
Πιστεύω πως καλό να αναφερθούν αναλυτικά να υπάρχουν και ας είναι αχρείαστες

tsala
14-04-16, 10:45
Τακη, fancy αδερφε, τι να κανεις... :rolleyes:
οτι ειναι να κανεις το κανεις , δοκιμασε κι αυτο που λεει ο Κωστας, μηπως...
Εγω παντως τα αφηνω κανα 2 μερες νυστικα και επειτα καθημερινα μονο αρακα..
μπορει να δωσω και 3-4 μερες συνεχομενα μονο αρακα, μεχρι να γυρισουν...
προσωπικα , κοιταω σε οποιο ψαρι εχει προδιαθεση , να δινω περισσοτερες φυτικες τροφες..

Τάκης
14-04-16, 10:49
Επίσης να πω πως αυτό το ψάρι είναι αδηφάγο και βάζει στο στόμα του τα πάντα , είναι αυτό που πέρσι σφήνωσε στο στόμα του ένα μεγάλο ψόφιο σαλιγκάρι ramshorn και του το έβγαλα με τσιμπιδάκι, τώρα δεν έχω ramshorn , ίσως να υπάρχει κανα mts, πιστεύω να μην έχει σφηνώσει στο έντερο του κάτι τέτοιο

tsala
14-04-16, 10:57
δεν νομιζω....
παντως κι εμενα το veiltail που του εχουν σφηνωσει κανα 2 φορες ramshorns κι επισης τα εβγαλα με τσιμπιδακι , ειχει την προδιαθεση για swimbladder :rolleyes:

Kostas G.
14-04-16, 11:14
Και εγώ να προσθέσω πως τα αδηφάγα ψάρια, συνήθως έχουν παράσιτα εντέρου. Όταν αυτά φύγουν σταματάνε να είναι αδηφάγα ή τουλάχιστον να φουσκώνει η κοιλιά τόσο πολύ και να μην φεύγει τελείως μετά από νηστεία μιας μέρας

Η μεζούρα του Metroplex είναι 125mg. Οπότε το 1/4 της κάψουλας του flagyl σε 15ml τροφής.
Το Kanaplex είναι Καναμυκίνη, αντιβιοτικό, άλλο από την Μετρονιδαζόλη. Αν δεν βρίσκεις, αντικατέστησέ το με άλλο ευρέως φάσματος που να πιάνει και Aeromonas μεταξύ άλλων.

Το Focus χρησιμοποιείται 1:1 περίπου με την θεραπεία, το 1:5 είναι παλιές οδηγίες τις εταιρίας που δεν τις άλλαξε ακόμα από τις ετικέτες

Καταψύχωνται εντάξη γενικά και τα δυο αλλά καλύτερα η παρασκευή φρέσκου κάθε φορά, με τις κατάλληλες αναλογίες.
Χρειάζεσαι κάποιο πολυμερές που να αυξάνει το ιξώδες χωρίς υψηλή θερμοκρασία. Μόνο σε κρύα ζελατίνη τα φάρμακα. Όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια επαφής τροφής με φάρμακο, τόσο περισσότερο θα φτάσει στο ψάρι.

Τάκης
14-04-16, 12:29
Ναι Κώστα, είναι κατανοητό πως η θεραπεία είναι με συνδυασμό 2 φαρμάκων, Καναμυκίνη (Seachem Kanaplex (http://www.seachem.com/kanaplex.php)) και
μετρονιδαζόλη (Flagyl (http://www.galinos.gr/web/drugs/main/drugs/flagyl) ή Seachem Metroplex (http://www.seachem.com/metroplex.php) που το βρίσκω και ως Seachem Metronidazole (http://www.petsupermarket.gr/3067/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/seachem-metronidazole-10gr.html))
ή μόνο με νεομυκίνη (Seachem Neoplex (http://www.seachem.com/neoplex.php)) ή κάνω λάθος και πρέπει μετρονιδαζόλη και νεομυκίνη ;
και μπορώ και ταυτόχρνα θεραπεία με emamectin (Sera nematol (https://www.sera.de/gr/sera-produktwelt/in_category/schritt-2-krankheiten-behandeln-5604/product/sera-med-professional-nematol.html)) ή είναι καλύτερα μετά το τέλος της θεραπείας να ακολουθήσει αυτή ; Μήπως υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των φαρμάκων.
Επειδή όμως έτσι φουσκωμένη κοιλιά έχει και το άλλο Balck moor και το μικρο Veiltail , και γενικότερα όλα τα ψάρια μου είναι παχουλά να έδινα αυτά τα φάρμακα σε όλα τα ψάρια ; Δηλαδή γενική θεραπεία στο ενυδρείο, γιατί με έβαλες σε σκέψεις τώρα
-----------------------
Κάτι ακόμα , όταν αρχίζω να ταΐζω με τα φάρμακα προφανώς σταματάω να ρίχνω flagyl στο νερό
αφαιρώ και σιγα σιγα και το epsom salt ;

Τάκης
14-04-16, 12:35
Γιάννη είναι 3η ημέρα νηστικά και 2 πριν έδινα μόνο αρακά και δεν είδα καμία βελτίωση, το αντίθετο θα έλεγα, επιδείνωση είδα, για αυτό άρχισα να ψάχνομε για φαρμακευτική αγωγή ή και ακόμα τη μέθοδο της σύριγγας
-----------------------------------------
Κώστα ακόμα κάτι, αν αφαιρέσω με σύριγγα τον αέρα, ταυτόχρονα με τη φαρμακευτική αγωγή, για να μη κουράζεται και στρεσάρεται το ψάρι , μήπως είναι καλύτερα ;
Γιατί τώρα είναι φανερό πως δυσκολεύεται να κολυμπήσει και αυτό το κουράζει

Τάκης
14-04-16, 15:43
Kanaplex δεν βρίσκω
Βρήκα αυτό http://www.neocell.gr/gr/proionta/item/49-kanamycin
250mg/ml αλλά είναι υγρό σε ενέσιμη μορφή
Σύμφωνα με αυτό https://books.google.gr/books?id=T70uuVHVZeoC&pg=PA336&lpg=PA336&dq=%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CF%85%CE%BA%CE%B 9%CE%BD%CE%B7&source=bl&ots=d75A5FwXUW&sig=SiDpXdm0X8jd9EkKIGUSeoOtYZk&hl=el&sa=X&ved=0ahUKEwjF3eCIl47MAhWGbRQKHc9JDv0Q6AEIWzAM#v=on epage&q=%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CF%85%CE%BA%CE%B9 %CE%BD%CE%B7&f=false
η δοσολογίες είναι
50-80mg/kgr βάρος σώματος για 7 ημέρες ή 10mg/λίτρο νερού για 4-8 ημέρες
δηλαδή από 19mg έως 30mg επειδή το ψάρι είναι 380 γραμμάρια ήτοι 0,076 ml - 0,12 ml (1-2 σταγόνες δηλαδή)
ή 2800mg ή 11,2 ml στο ενυδρείο
Επειδή όμως είναι υγρό πως θα το βάλω στο φαΐ ; με απλό μούλιασμα θα γίνει κάτι ή θα πρέπει με σύριγγα να το δίνω στο ψάρι κατευθείαν από το στόμα ;
Κώστα τι λες ;

Kostas G.
15-04-16, 13:38
Μιλήσαμε στο τηλέφωνο χθες μαζί, αλλά τα γράφω και για να υπάρχουν.

Η νεομυκίνη θα ήταν σαν αντικατάσταση της καναμυκίνης μόνο. Συγχορήγηση με τη μετρονιδαζόλη χωρίς πρόβλημα, όπως και η καναμυκίνη.

Το emamectin δεν εμφανίζει αλληλεπίδραση με αυτά τα φάρμακα και επειδή ο χρόνος είναι πάντα σημαντικός, συστείνεται συγχορήγηση για κάλυψη των περισσότερων δυνατον ενδεχωμένων.

Το epsom salt και το flagyl δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο αν θα μείνουν στο νερό.

Η διείσδυση με σύριγγα στη νυκτική κύστη είναι πολύ πιο επικίνδυνη και επώδυνη για το ψάρι απότι το να κολυμπάει λίγο αφύσικα. Δεν αξίζει το ρίσκο και δεν λύνει την αιτία του προβλήματος. Δεν θα το θεραπεύσει δηλαδή.

Στις δοσολογίες καναμυκίνης, αν τις βγάζεις με βάση το kanaplex, έχε υπόψη σου οτι το kanaplex περιέχει μόνο 37% καναμυκίνη. Οπότε για καθαρή καναμυκίνη, η δόση είναι ~ το 37% της αναγρφόμενης του kanaplex

Απλό μούλιασμα ξηράς τροφής και στοχευμένο τάισμα είναι ιδανικό για χορήγηση ενός ευδιάλυτου φαρμάκου, αρκεί το φαί να φαγωθεί αμέσως από το ψάρι

Τάκης
15-04-16, 13:46
Κώστα 1000 ευχαριστώ για τη βοήθεια

Kostas G.
15-04-16, 14:21
Αν είναι βακτηριακό/πρωτοζωικό, σε 1-3 24ωρα πρέπει να δεις διαφορά. Αν είναι από νηματώδεις και βάλεις emamectin, μπορεί να δεις διαφορά μέσα σε 2ώρες έως και 1+μήνα, ανάλογα το είδος και τις ζημιές.
Αν είναι από τρηματώδη ή πλατυέλμινθες, τίποτα από αυτά δεν το πιάνει παρα το praziquantel, το οποίο συνγχορηγείται απροβλημάτιστα.

Τάκης
15-04-16, 14:23
Το παρακολουθώ συνέχεια Κώστα

stanisalus18
15-04-16, 17:26
Καλό κουράγιο και μακάρι να πάνε όλα καλά.

Τάκης
15-04-16, 17:31
Ευχαριστώ Γιάννη

stanisalus18
15-04-16, 17:33
Καλό κουράγιο και μακάρι να πάνε όλα καλά.

Διόρθωση: όχι μακάρι, λάθος μου, εύχομαι όλα να πάνε καλά :rolleyes:

Τάκης
15-04-16, 19:45
Διόρθωση: όχι μακάρι, λάθος μου, εύχομαι όλα να πάνε καλά :rolleyes:
.....:)

Τάκης
17-04-16, 23:13
Χθες έβαλα τη τελευταία δόση Flagyl και από σήμερα μόνο Καναμυκίνη, και επειδή δεν τρώει το ψάρι ή αργεί να φάει τη τροφή βάζω 12ml στο νερό. Δυστυχώς όμως δεν βλέπω καμία βελτίωση, προσπαθεί κάποιες φορές να κατέβει στο βυθό να ψάξει για φαΐ αλλά δείχνει πως κουράζεται και αφήνεται και ανεβαίνει πάλι ανάποδα στην επιφάνεια.
Αύριο θα πάω να πάρω Nematol

Kostas G.
17-04-16, 23:16
Η Μετρονιδαζόλη θέλει τάισμα 2-3 βδομάδες κάθε μέρα για να πεις πως κάνει ιδιαίτερη δουλειά, παράλληλα με τα υπόλοιπα. Minimum 10μέρες.

Χυμό σκόρδου βάζεις στο μείγμα τροφής; Η γεύση πάσχει διαφορετικα

Τάκης
17-04-16, 23:29
Αρα συνεχίζω με Flagyl Κώστα.
Δυστυχώς τη τροφή αργεί να τη φάει , και μόνο του που το έβαλα σε μια 30λιτρη λεκάνη δεν έφαγε, στο ενυδρείο μέχρι να κατέβει στο βυθό να ψάξει για να φάει έχει περάσει ώρα, μάλλον μόνο με Focus αν γινότανε κάτι.
Κώστα το Paraguard θα βοηθούσε καθόλου ; επειδή έχω , ή έιναι μόνο για εξωπαράστικα ;

Kostas G.
17-04-16, 23:55
Το Focus βοηθάει να κρατηθεί το φάρμακο καλύτερα αλλά γιατί δεν το ταίζεις στη επιφάνεια με τροφή που επιπλέει;

Το Nematol(Emamectin) νομίζω επιβάλλεται πάραλληλα όπως και praziquantel(5mg/l και αφού τελειώσεις με τη θεραπεία Emamectin, τότε συγκέντρωση 7,5mg/l για 3μέρες). Για να μην τρώει καλά παρά τη Μετρονιδαζόλη για μερικές μέρες, έχει κιάλλα μέσα του.

Οι παραπάνω δραστικές δεν έχουν αλληλεπιδράσεις

Το Paraguard είναι για εξωτερικά μόνο και βασικά φορμαλίνη(φορμόλη δηλαδή), όχι και οτι καλύτερο.

Τάκης
18-04-16, 00:15
για praziquantel βρήκα αυτό BILTRICIDE, 600mg/ταμπλέτα, εγω θέλω όμως 5 Χ 280 = 1400mg, με 2 ταμπλέτες έχω 1200, φτάνουν ;
Επίσης praziquantel θα βάλω μία φορά μόνο όπως το Nematol ; Και μετά 3 ημέρες 80% αλλαγή ;

Kostas G.
18-04-16, 08:32
Θα έβαζες 3 τότε, που θα ήταν πάνω από 5 και κάτω από 7,5. Αυτό είναι ακριβό φάρμακο νομίζω. Σε κτηνιατρικό ή Sera Tremazol βγαίνει φθηνότερα.

Το Praziquantel θέλει 3-4μέρες(τουλ.) με σταθερή συγκέντρωση 7,5-10mg/l και επανάληψη ανα βδομάδα για 1-2 φορές.
Το Nematol θέλει 80% αλλαγή νερού σε 2μέρες

Τάκης
18-04-16, 08:57
Όντως είδα πως είναι ακριβό, 8$ το χαπάκι περίπου
Για το Sera Tremazol βρήκα αυτό
Wirkstoff: 7,47 g Praziquantel in 100 ml
https://www.sera.de/de/sera-produktwelt/in_category/schritt-2-krankheiten-behandeln-5604/product/sera-med-professional-tremazol.html
Επίσης η Sera στις οδηγίες γράφει για μία δόση 1ml / 15L για παράσιτα στα βράγχια ή 1ml/20L για παράσιτα στο δέρμα
https://cdn.sera.de/fileadmin/gbi/02190_02192_sera_Tremazol_2012-04_INT.pdf
Επίσης γράφει 1 δόση και μετά από 6 ώρες 80% αλλαγή νερού, για τα βράγχια επανάληψη της θεραπείας αλλά και αλλαγή μετά από 7 ημέρες.
Σύμφωνα με αυτά δεν συμφωνούν οι αλλαγές για nematol και tremazol
https://cdn.sera.de/fileadmin/gbi/02196_02204_Nematol_2011-09_INT.pdf
Οι οδηγίες της Sera είναι άστα να πάνε.
Κάτι όμως πολύ σημαντικό, σήμερα το πρωί είδα μεγάλη βελτίωση, στην αρχή μάλιστα νόμισα πως είναι τελείως καλά, το ψάρι κολυμπούσε κανονικά και έψαχνε φαί στο βυθό, έριξα φαί , αρακά με καρότο πάλι, και όρμησε και έφαγε, μετά από λίγο ξαναγύρισε ανάποδα στην επιφάνεια, αλλά τακτικά γύρναγε κανονικά και κατέβαινε. Αυτο δεν το έκανε τις τελευταίες ημέρες, μήπως να συνεχίσω με Flagyl και κυναμακίνη και αυτή την εβδομάδα ; Να πω επίσης πως μέρα παρα μέρα κάνω 50% αλλαγή νερού και στο φρέσκο βάζω το ανάλογο epsom salt

Artemisia
18-04-16, 09:50
Mπράβο Τάκη ,φτού φτού μακάρι όλα να πάνε καλά :D:D

Anna10
18-04-16, 10:33
Σε μια βδομάδα θα είναι τελείως καλά Τάκη, θα δεις. :)

Τάκης
18-04-16, 10:34
Mπράβο Τάκη ,φτού φτού μακάρι όλα να πάνε καλά :D:D
Μακάρι βρε Αρτεμησία, γιατί το πρωί που το είδα μου φάνηκε πως ήταν όπως πρώτα, χοροπήδαγα από τη χαρά μου, μετά γύρισε τούμπα και ανέβηκε στην επιφάνεια και προσγειώθηκα , πάντως δείχνει κάπως καλύτερα, το απόγευμα θα δω πως είναι πάλι
------------------------
Σε μια βδομάδα θα είναι τελείως καλά Τάκη, θα δεις. :smile:
Μακάρι βρε Άννα

tsala
18-04-16, 11:15
Αντε Τακη, περαστικα να ειναι και να συνελθει γρηγορα!

Τάκης
18-04-16, 12:40
Αντε Τακη, περαστικα να ειναι και να συνελθει γρηγορα!
Μακάρι βρε Γιάννη

Kostas G.
18-04-16, 16:38
Μια χαρά, φαίνεται να το πιάνει :) Αν δεν ξεφουσκώσουν οι κοιλιές(στα αρσενικά τουλάχιστον) σημαντικά μέσα σε 1-2 βδομάδες όμως, κοντά στο φυςιολογικό της ποικηλίες, θέλει σίγουρα και τα άλλα. Και τώρα να τα κάνεις, δεν θα δεις stress από αυτά.

Για το Tremazol το αναφερόμενο δοσολογικό σχήμα δύσκολο να εξαλείψει τρηματώδη αν υπάρχουν. Για ταινίες μόνο ειναι ok. Τα τρηματώδη θέλουν τις συγκεντρώσεις που σου είπα για εξάλειψη και υπομονή. Όχι αλλαγή νερού σε 6 ώρες για το praziquantel, το θέλεις πολλές μέρες στο νερό και δεν βλάπτει.

Για το nematol όμως, όπως τα λέει.

Τάκης
18-04-16, 16:49
Θηλυκά είναι όλα Κώστα, ένα αρσενικό έχω μόνο και φτου μη το ματιάσω η κοιλίτσα του είναι μια χαρά, και ας είναι veiltail.
Είδα πως στο εξωτερικό υπάρχει το PraziPro της Hikari και τις δοσολογίες τις αναφέρει όπως λες http://www.ebay.com/itm/HIKARI-PraziPro-Safest-Parasite-Treatment-4-fl-oz-118-ml-/400899993303?hash=item5d57806ed7:g:2BMAAOSwS7hXAqx s
εδώ που θα το βρούμε όμως, και από Αμερική θα κάνει κανά μήνα να έρθει

So60
18-04-16, 17:39
Το TFH συνιστούσε για praziquantel το drontal για σκύλους σε δοσολογία 1 χάπι για 38 λίτρα. Είναι και φθηνότερο.

Τάκης
18-04-16, 18:34
Το TFH συνιστούσε για praziquantel το drontal για σκύλους σε δοσολογία 1 χάπι για 38 λίτρα. Είναι και φθηνότερο.
Ευχαριστώ φίλε μου

Επειδή έχει και άλλες δραστικές ουσίες μέσα ας μας πει ο Κώστας
Βρήκα αυτό
http://ktiniatriki.gr/category.php?category=193&gclid=CMSLqMzNmMwCFbEy0wodSiINNA
Κάθε δισκίο περιέχει:
Δραστικά συστατικά:
150 mg Febantel,
144 mg Pyrantel embonate,
50 mg Praziquantel
Έκδοχα:
Maize starch,
Lactose monohydrate,
Microcrystalline cellulose,
Povidone, Magnesium,
stearate, Sodium lauryl sulfate,
Silica anhydrous collodial, Artificial beef flavor irradiated

Δηλαδή θέλει 28 χαπάκια τη φορά για να φτάσουμε τα 1400mg (280L X 5mg/L)

So60
18-04-16, 19:22
Γιατί δεν βάζεις το ψάρι σε μικρότερο δοχείο μόνο του?

Τάκης
18-04-16, 19:37
Είναι πολύ μεγάλο το ψάρι, δεν έχω τέτοιο δοχείο, είναι 380 γραμμάρια

So60
18-04-16, 19:40
Όντως είναι μεγάλο. Ίσως το πλαστικό δοχείο των 120λίτρων από το ΙΚΕΑ να βοηθούσε και πάλι όχι γεμάτο για οικονομία στα φάρμακα. Αν θυμάμαι καλά το είχε 20€.

Τάκης
18-04-16, 19:52
Επειδή φοβάμαι μήπως έχουν προσβληθεί και τα άλλα αλλά χωρίς συμπτώματα προτίμησα να γίνει η θεραπεία στο ενυδρείο. Αν δεν δω αποτελέσματα και χρειαστεί να αλλάξω θεραπεία υπάρχει στο πρόγραμμα και το κουτί του Ικεα

Κωστας Malawi
18-04-16, 19:54
περαστικα μαστορα..αν χρειαστεις το κουτι του ικεα 128 λιτρα πες μου να στο φερω.

Τάκης
18-04-16, 19:57
περαστικα μαστορα..αν χρειαστεις το κουτι του ικεα 128 λιτρα πες μου να στο φερω.
Ευχαριστώ Κώστα
αν είναι μιλάμε και περνάω να το πάρω βρε

Kostas G.
19-04-16, 08:22
Το Drontal είναι επικίνδυνο για τα ψάρια. To Droncit είναι σκέτο Praziquantel στην ενέσιμη μορφή. Δεν ξέρω αν συνολικά θα βγεί φθηνότερο όμως

Τάκης
19-04-16, 08:46
Το είδα Κώστα
δεν συμφέρει με τίποτα
130$ τα 10ml http://www.kvsupply.com/droncit-injectable-10-ml
& 429$ τα 50ml https://www.petcarerx.com/medication-guides/using-droncit-injectable-for-pet-tapeworms/1041

Τάκης
20-04-16, 22:59
Γύρισα σπίτι το απόγευμα και βρήκα το ψάρι σε πολύ κακά χάλια, στην επιφάνεια , ανάποδα και ελαφρά στο πλάι, χωρίς να κουνιέται, απλά ανάπνεε αργά και το παρέσερνε το ρεύμα, στεναχωρήθηκα πολύ, φοβάμαι πως δεν θα την βγάλει καθαρή απόψε. Εριξα λίγο αρακά και κατέβηκε και έψαχνε και έφαγε κανα 2 σποράκια, μετά από λίγο αφέθηκε και πάλι την επιφάνεια. Το μόνο παρήγορο είναι πως αναπνέει αργά, και έριξε και κανα 2 χασμουρητά. Παρατήρησα όμως καφέ κηλίδα στην ουρά του κίτρινου common, και αμέσως υποψιάστηκα πως κάτι δεν πάει καλά. Έκανα αμέσως μετρήσεις, και παρόλο που κάνω μέρα παρά μέρα 60% αλλαγή είχα αμμωνία > 0,5 <=1, νιτρώδη 0 και νιτρικά < 5. Αμέσως γέμισα βαρέλι και κατσαρόλες να ζεσταίνω νερό, πρέπει να γέμισα το βαρέλι τουλάχιστον 3 φορές, άδειασα κάτι λίγοτερο από τα 2/3 νερό και μία αντλία έβγαζε και η άλλη έβαζε, κάθε 25-30 λίτρα έβαζα και ένα κουταλάκι του γλυκού epsom salt για να μην γίνει απότομα μείωση. Αφού τελείωσα είδα πως η ροή πήγαινε βόλτα το ψάρι. Τότε άδειασα το νερό της καραντίνας, το 30αρι, όλη αυτή τη περίοδο δούλευε συνέχεια και κάθε 2-3 ημέρες έβαζα πάνω από 0,5 ml αμμωνία για να κρατάω βιολογία , το ξέπλυνα ελαφρά με νερό από το μεγάλο ενυδρείο και τη γέμισα με νερό από το ενυδρείο, για να έχει το νερό τις ίδιες παράμετρες και θερμοκρασία, και μετέφερα το ψάρι εκεί γιατί η ροή είναι πού πιο ήρεμη. Φάρμακα δεν έβαλα σε κανένα ενυδρείο. Αν ζει μέχρι αύριο το απόγευμα θα βάλω nematol.
Φοβάμαι όμως πως δεν θα τα καταφέρει, και είχα αρχίσει να έχω ελπίδες

tsala
21-04-16, 00:35
Πολυ λυπαμαι...:( τραβιομουν για μηνες με το οραντακι μου...
μακαρι να ειναι λιγο καλυτερα αυριο...
αναθεματισμενη κυστη.. :rolleyes::rolleyes:

protifora
21-04-16, 05:34
Μόλις ξύπνησα και σας σκεφτόμουν.

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τάκης
21-04-16, 08:16
Το ψάρι ήταν καλύτερα σήμερα το πρωί, το βρήκα στη καραντίνα να προσπαθεί να κολυμπήσει, όσο χώραγε, και ήταν στο βυθό, όχι στην επιφάνεια. Το επέστρεψα στο κυρίως ενυδρείο και κατέβηκε στο πάτο και έψαχνε για φαί , ανάποδα πάντα. Φυσικά δεν τάισα γιατί η βιολογία είναι σε κακά χάλια. Προγραμμάτισα κάθε 1 ώρα μέχρι τις 13:00 να πέφτουν από 25 λίτρα νερό , μέχρι τις 17:00 50 λίτρα νερό και 18:00 & 19:00 από 75 λίτρα νερό, έκλεισα και την ανακύκλωση να μη πάει αυτό το νερό για πότισμα αλλά στα όμβρια. Απόψε θα βάλω nematol, αρκεί να βρω , γιατί βλέπω το τελευταίο καιρό υπάρχει έλλειψη φαρμάκων

protifora
21-04-16, 08:26
Μπράβο !!!

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τάκης
21-04-16, 08:32
Μπράβο !!!

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-sweet-thank-you-smiley-emoticon_zpscscgzsrs.gif

Artemisia
21-04-16, 08:53
Πολύ ψυχοφθόρα η όλη κατάσταση :confused:
όλα να πάνε καλά εύχομαι ....

Λάμπρος.Τ
21-04-16, 09:16
Καλημέρα Τάκη.
Τι να πώ βρε φίλε ???
Εύχομαι τα καλύτερα για το ψαράκι. Τουλάχιστον δείχνει "μαχητής".

Αυτό που μου έκανε εντύπωση όμως μέσα σε όλο αυτό, είναι πως κατάφερε και ανέβασε αμμωνία :confused::confused::confused:

χωρίς να φταίνε φίλτρα, ή αλλαγή τροφής ή τρόπου ταϊσματος - ποσότητας, ή αλλαγές νερού, κτλ....
Αυτό δεν το καταλαβαίνω.

Τάκης
21-04-16, 09:35
Η αντιβίωση μάλλον Λάμπρο, τη τσάκισε την βιολογία, κάθε μέρα έβαζα Flagyl και Καναμυκίνη, λογικό ακούγεται

Λάμπρος.Τ
21-04-16, 10:32
Τι να σου πω βρε φίλε μου, εγώ πάντως που έβαζα 8 ημέρες Flagyl στην τροφή δεν μέτρησα ποτέ αμμωνία.

Τάκης
21-04-16, 10:41
Εβαζες στη τροφή, εγω έβαζα 3 κάψουλες την ημέρα στο ενυδρείο + 11 ml Καναμυκίνη, και παρολο που έκανα πάνω από 60% αλλαγή μέρα παρα μέρα έγινε η ζημιά.
Σήμερα πάω ΙΚΕΑ να πάρω κουτί και μετα Nematol. Θα πάρω ένα 60λιτρο να το έχω γιατί του Κώστα που είναι 120 λίτρα δεν έχω που να το βάλω, είναι πολύ μεγάλο.

tsala
21-04-16, 11:45
λογικο με flagyl, γι αυτο ηθελε καραντινα..
υπομονη και κουραγιο Τακη ..

more2
21-04-16, 12:51
Τάκη nematol σίγουρα έχει στο petsupermarket αν παραγγειλεις από net to πέρνεις 15 απο εκεί 18 ευρώ. Παρε και ενα τηλ στο aquario χαμοστέρνας νομίζω γύρω στα 15 έχει και εκεί.
Καλά κουράγια και ελπίζω να επανέλθει ο γίγαντας!

Τάκης
21-04-16, 13:01
Ευχαριστώ πολύ
έχω ήδη κάνει παραγγελία στο PetSupermaket στο eshop και σε λίγο θα πάω να το πάρω

Elena Petrou
21-04-16, 13:11
Περαστικα Τακη μου.

Παντως ρε παιδια δεν ειναι σοκαριστικο, πως κανεις οτι μα οτι μπορεις για να ζουν ομορφα και να ειναι καλα και παρολα αυτα με το παραμικρο κινδυνευουν. Ειναι πραγματικα ευαισθητα. :(:(:(:(:(

Τάκης
21-04-16, 13:39
Κοίτα Έλενα, και είναι ευαίσθητα αλλά και δεν είναι. Το συγκεκριμένο ψάρι στις αρχές, με την ασχετοσύνη που είχα πέρασε πολλά, που λογικά αν ήταν τόσο ευαίσθητα θα έπρεπε να είχε φύγει από τότε, άντεξε όμως, και πάλι μπορεί από τα τότε λάθη να δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα που σε μια δυσκολία όπως τώρα να εμφάνισε το πρόβλημα. Η νηκτική κύστη είναι σύμπτωμα, και οι αιτίες μπορεί να είναι διάφορες αλλά και πολλές. Δυστυχώς χωρίς εργαστηριακές εξετάσεις δεν μπορούμε να βρούμε το πρόβλημα που θα μας οδηγήσουν στις αιτίες, και έτσι βαδίζουμε στα τυφλά. Και έτσι αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε θεωρητικά και δοκιμάζοντας διάφορες θεραπείες που δεν είναι πάντα επιτυχής και αυτό μπορεί επιδεινώσει τη κατάσταση ή και ακόμα να δημιουργήσουμε και άλλο πρόβλημα, και ειδικά όταν πρόκειται για εσωτερικό πρόβλημα που δεν μπορούμε να δούμε ακριβώς τι είναι χειροτερεύει η κατάσταση. Στη περίπτωση της νηκτικής κύστης μπορεί να είναι βακτήριο ή παράσιτο ή και τα 2 , πιο βακτήριο και πιο παράσιτο όμως ; Και η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.
Για αυτό λέμε να έχουμε σωστό περιβάλλον για να αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις

tsala
21-04-16, 14:26
+φωνω .. Παντως τα fancy δεν ειναι "ευκολα" ψαρια .. Εχουν τις ιδιαιτεροτητες τους..
Για μενα ειναι πολυ πιο δυσκολα απο αρκετα ψαρια στο χομπι..

Kostas G.
22-04-16, 10:01
Η μετρονιδαζόλη δεν είναι σε θέση να επηρρεάσει τα ωφέλιμα, αερόβια βακτήρια του φίλτρου.
Η καναμυκίνη μπαίνει κάθε 2 μέρες, όχι κάθε μέρα(μόνο σε τάισμα κάθε μέρα). Κανονικά δεν επηρρεάζει τα βακτήρια του φίλτρου αλλά σε υπερδοσολογία, μπορεί

Τάκης
22-04-16, 11:25
Κώστα είχα την εντύπωση πως και Καναμυκίνη κάθε μέρα, και μάλλον για αυτό δημιουργήθηκε πρόβλημα στη βιολογία.
Χθες έκανα πάλι μια αλλαγή γύρω στα 70%.
Σήμερα το πρωί είχα ελάχιστη αμμωνία και προγραμμάτισα να κάνει μια αλλαγή 50% στις 2 το μεσημέρι.
Δεν έχω ταΐσει από προχθές.
------------------------------------------------------
Χθες έβαλα τον Πάγκαλο με 60 λίτρα νερό στο κουτί του Ικεα, και έριξα και 1,5ml Nematol.
Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και σκέφτομαι πλέον την ευθανασία,
τσάμπα παιδεύεται το ψάρι, δεν βλέπω καμία βελτίωση,
είναι πλέον στο βυθό ανάποδα, αναπνέει πολύ αργά και που και που σηκώνεται , κάνει μια βόλτα , ανάποδα πάντα, και πάλι στο βυθό.
Δυστυχώς ο Πάγκαλος τέλος :(, δεν βλέπω κάποια ελπίδα

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-220420161038_zpsixgibzfe.jpg

Για πείτε μου τη δόση για γαρυφαλέλαιο γιατί δεν βλέπω άλλη λύση.
Και βρήκα και ένα νυστέρι και μάλλον θα το ανοίξω το ψάρι.
Τώρα τι θα δω ή τι θα καταλάβω είναι άλλο θέμα.
Εχω μια υποψία μήπως του είχε σφηνώσει κανα σαλιγκάρι
και θέλω να μου φύγει αυτή η εντύπωση
Το πρόβλημα όμως έχει και συνέχεια,
χθες βρήκα στην επιφάνεια ανάποδα και τον "Κολοτούμπα".
Αυτό είχε πρόβλημα και περίμενα πως κάποια στιγμή δεν θα πάει καλά,
λόγω του ανατομικού προβλήματος γύρναγε τακτικά ανάποδα,
αλλά χθες ήταν συνέχεια ανάποδα και στην επιφάνεια,
το έβαλα και αυτό στο κουτί μαζί με το Black moor

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-220420161039_zpscucss6cv.jpg

Σκέφτομαι και τα άλλα ψάρια ,
καλά δείχνουν χωρίς κάποιο πρόβλημα,
και δεν ξέρω αν πρέπει να βάλω και σε αυτά μια δόση Nematol,
αλλά όχι τώρα, θα φτιάξω τη βιολογία πρώτα,
και σήμερα ή αύριο που έχω χρόνο θα βάλω βιολογικό υλικό από τα άλλα 2 ενυδρεία

ChocolatePuma
22-04-16, 11:26
Ρε συ Τάκη τι στο καλό γίνεται???

:confused:

Τάκης
22-04-16, 11:31
Ελα ντε βρε Σάκη, 3 ψάρια σε 15 ημέρες

kostas66
22-04-16, 11:35
Ελα ντε βρε Σάκη, 3 ψάρια σε 15 ημέρες

Τάκη, και τα 3 σου έχουν παρουσιάσει το ίδιο σύμπτωμα;

Τάκης
22-04-16, 11:52
Το πρώτο , ο μπόμπιρας όχι, τον βρήκα νεκρό το πρωί, αλλά για 10 μηνών ήταν πολύ μικρόσωμο, δεν είχε όμως κάποιο σύμπτωμα, μέχρι τελευταία στιγμή έδειχνε μια χαρά.
Ο κωλοτούμπας είχε πρόβλημα, ανατομικό πιο πολύ, αλλά φαινότανε πως κάποια στιγμή δεν θα βγει σε καλό. Γιατί ίσως λόγω του προβλήματος στη κολύμβηση έμενε πιο πολύ στο βυθό σε μια γωνία, και του έριχνα ξεχωριστά φαΐ γιατί μέχρι να πάει δεν προλάβαινε. Αλλά όταν του έριχνα φαΐ έτρωγε κανονικά , όρμαγε για την ακρίβεια, με κωλοτούμπες βέβαια.
Για αυτό παρατηρώ και τα άλλα, δεν έχω δει τίποτα παράξενο όμως, ούτε πρησμένες κοιλιές, το αντίθετο θα έλεγα, λόγω της νηστείας είναι συμμαζεμένα, όχι βέβαια ρουφηγμένες κοιλιές, απλά μόλις με βλέπουν πάνε να ρίξουν τον ενυδρείο κάτω γιατί θέλουν φαΐ.
Αυτό ψάχνω να βρω και να καταλάβω αν είναι 3 ή 2 διαφορετικές περιπτώσεις ή έχω κάποια επιδημία

kostas66
22-04-16, 11:54
Το πρώτο , ο μπόμπιρας όχι, τον βρήκα νεκρό το πρωί, αλλά για 10 μηνών ήταν πολύ μικρόσωμο, δεν είχε όμως κάποιο σύμπτωμα, μέχρι τελευταία στιγμή έδειχνε μια χαρά.
Ο κωλοτούμπας είχε πρόβλημα, ανατομικό πιο πολύ, αλλά φαινότανε πως κάποια στιγμή δεν θα βγει σε καλό. Γιατί ίσως λόγω του προβλήματος στη κολύμβηση έμενε πιο πολύ στο βυθό σε μια γωνία, και του έριχνα ξεχωριστά φαΐ γιατί μέχρι να πάει δεν προλάβαινε. Αλλά όταν του έριχνα φαΐ έτρωγε κανονικά , όρμαγε για την ακρίβεια, με κωλοτούμπες βέβαια.
Για αυτό παρατηρώ και τα άλλα, δεν έχω δει τίποτα παράξενο όμως, ούτε πρησμένες κοιλιές, το αντίθετο θα έλεγα, λόγω της νηστείας είναι συμμαζεμένα, όχι βέβαια ρουφηγμένες κοιλιές, απλά μόλις με βλέπουν πάνε να ρίξουν τον ενυδρείο κάτω γιατί θέλουν φαΐ.
Αυτό ψάχνω να βρω και να καταλάβω αν είναι 3 ή 2 διαφορετικές περιπτώσεις ή έχω κάποια επιδημία

Τι να πω φίλε μου... Και τα ψαράκια είναι πολύ ωραία (τα είδα στο βιντεάκι).
Εύχομαι να τη γλυτώσουν τα υπόλοιπα και όλα να πάνε καλά.

Τάκης
22-04-16, 12:07
Μακάρι βρε Κώστα

takolas
22-04-16, 12:23
Τάκη πραγματικά είναι πολύ άσχημη και ψυχοφθόρα
όλη αυτή η εξέλιξη αλλά από την πλευρά σου έχεις
κάνει τα πάντα για να βοηθήσεις τα ψάρια σου!
Κάνεις πολύ καλά και μπράβο σου που προσπαθείς μέχρι τέλους αλλά
απ'ότι φαίνεται μερικές φορές κάποια πράγματα όσο και να προσπαθούμε,
δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά.

Λάμπρος.Τ
22-04-16, 15:06
Κρίμα ρε γμτ.:(
Επειδή ξέρω το πόσο σγαπάς ειδικά αυτά ψάρια, απλά θα ευχηθώ να πάνε όλα καλά.
Συμφωνώ πάντως ότι το ποσοστό είναι μεγάλο 3 σε 15 ημέρες.
Κάτι τα επηρέασε Τάκη. Δεν βγαίνει νόημα δισφορετικά. Από το πουθενά :confused:

Τάκης
22-04-16, 15:36
Τι όμως τα επηρέασε βρε Λάμπρο.
Οι σκέψεις που κάνω είναι πως :
Ο Μπόμπιρας ίσως να είχε πρόβλημα γιατί όντως ήταν πολύ μικρόσωμος για 10 μηνών ψάρι.
Ο Πάγκαλος όντως αρρώστησε, κάποιο πρόβλημα που μπορεί να τον επηρέασε, άσχετο με του Μπόμπιρα
Και ο Κωλοτούμπας ήταν ευαίσθητος και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να τον επηρέασε, γιατί αυτός εμφάνισε το πρόβλημα μετά τα φάρμακα.
Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο

tsala
22-04-16, 19:37
Τακη ,ασε τα νιστερια και περιμενε βρε συ..
Δεν ξερεις τι γινεται..
Δοκιμασε τα φαρμακα και βλεπεις..η ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια;)

Τάκης
22-04-16, 19:40
Προετοιμάζομαι για το χειρότερο Γιάννη.
Και το βλέπω έτσι να παιδεύεται και στεναχωριέμαι βρε συ

tsala
22-04-16, 19:43
Το ξερω οτι στεναχωριεσαι..
Εξαντλησε τα ολα πρωτα ομως και μετα ευθανασια..
Μηπως να κανεις καμια ενεση baytril, οπως ειχα κανει εγω;
Ας μας πει κι ο Κωστας αν θα βοηθησει..

Τάκης
22-04-16, 19:48
Τι είναι το baytril ;
Είχες δει βελτίωση ;

tsala
22-04-16, 20:15
Ειναι αυτο (http://www.medi-vet.com/mobile/Product.aspx?id=40023)... Το 2.27% , εγω δεν το βρηκα και πηρα των 5%.
Ενεσιμο αντιβιοτικο, αντιβακτηριακο ευρευως φασματος..
Οχι , εγω δεν ειδα βελτιωση , αλλα εμενα ειχε αλλο θεμα το ψαρακι μου..δεν κουνιοταν απο την μεση και πισω..δεν μπορουσε να κολυμπησει..αρα δεν ειχε ελπιδα..
Αν το βρεις , ζητα απο κτηνιατρο να σου κανει δοσεις ινσουλινης , δεν χρειαζεται να αγορασεις το μπουκαλι..θελεις ελαχιστα ml.
Εμενα μου τα εδωσε η κτηνιατρος μου δωρεαν.

Ας μας πει κι ο Κωστας την γνωμη του και θα σου πω δοσολογιες κλπ

AntoniosR
22-04-16, 20:23
Είναι σοκαριστικό τι μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη ακόμα και στα πιο προσεγμένα ενυδρεία! Περαστικά Τάκη, ρίξε λίγο αγιασμό στο ενυδρείο σου και βάλε και κανένα ματόχαντρο γιατί με τόσα παράξενα που συμβαίνουν μπορεί να φταίμε κι εμείς που θαυμάζουμε το μεράκι σου!

Λάμπρος.Τ
22-04-16, 21:18
πες το ψέματα...!!!
κάνε και κάνα ευχ ελαιο και από εδώ και πέρα να δείχνεις φωτό από "άλλα" ψιλό χάλια ενυδρεία.

Κωστας Malawi
22-04-16, 21:20
ειναι απιστευτο αυτο που συμβαινει..και αδικο επισης..
υπομονη Τακη.ευχομαι να μην ξανασυμβει ποτε κατι τετοιο..

manos3
23-04-16, 06:51
Καλημέρα Τάκη, κάποια εξέλιξη με τα ψαράκια; Να ξέρεις μας έχεις βάλει στη πρίζα γιατί φαίνεται πόσο τα αγαπάς και τα προσέχεις και είναι κρίμα αυτό που συμβαίνει.

Τάκης
23-04-16, 06:56
Μάνο μέχρι χθες το βράδυ τα ίδια, τώρα δεν έχω ανέβει ακόμα να δω.
Χθες το βράδυ το είδα κανα 2 φορές που σηκώθηκε, έκανε ένα κύκλο και πάλι ανάποδα στο βυθό

Τάκης
25-04-16, 13:43
Η κατάσταση των ψαριών είναι ίδια, σταθερή. Θα έλεγα πως υπάρχει μια πολύ μικρή βελτίωση, αυτό θέλω να πιστεύω μήπως αναπτερωθεί λίγο το ηθικό μου, στο Black moor, γιατί το βλέπω κάποιες φορές που σηκώνεται και κάνει μια βόλτα, επίσης τις προηγούμενες ημέρες που απλά χτύπαγα ελαφρά το κουτί να δω αντιδράει, απλά κουνιότανε, τώρα κάποιες φορές σηκώνεται και κάνει ένα κύκλο, και μία φορά το είδα να κάθεται στο βυθό ίσια, χωρίς να είναι πλαγιασμένο για λίγα λεπτά.
Επιτέλους σήμερα βρήκα αντικατάστατο του tremazol, είχε αναφερθεί κάποτε αλλά δεν το θυμόμουν, είναι το Esha gdex , και η δοσολογία είναι ακριβώς όπως την αναφέρει ο Κώστας.
Μίλησα επίσης με τον φίλο μου τον Οδοντογιατρό και μου απέκλεισε την ευθανασία, μου τόνισε πως αφού δεν ξέρω το πρόβλημα και δεν είμαι βέβαιος πως η κατάσταση είναι μη ανατρέψιμη ή όχι , τότε δεν υπάρχει λόγος ευθανασίας, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Μου είπε επίσης πως τελικά κριθεί πως είναι απαραίτητο έχει να μου δώσει ότι χρειαστώ , γαρυφαλέλαιο κλπ, και πως επίσης αν το ψάρι πεθάνει θα κάνουμε νεκροψία και έχει όλα τα εργαλεία , νυστέρια , λαβίδες κλπ, αρκεί να βρούμε ανατομικά πως είναι το ψάρι για να ξέρουμε τι ψάχνουμε και να καταλάβουμε κατά κάποιο τρόπο τι θα βρούμε.
Προς το παρόν όμως συνεχίζεται η θεραπεία και η αναμονή.
Το κακό είναι πως όσες φορές προσπάθησα να τα ταΐσω δεν τρώνε, πιστεύω να αντέξουν
άρα προχωράμε έτσι

kostas66
25-04-16, 14:29
Η κατάσταση των ψαριών είναι ίδια, σταθερή. Θα έλεγα πως υπάρχει μια πολύ μικρή βελτίωση, αυτό θέλω να πιστεύω μήπως αναπτερωθεί λίγο το ηθικό μου, στο Black moor, γιατί το βλέπω κάποιες φορές που σηκώνεται και κάνει μια βόλτα, επίσης τις προηγούμενες ημέρες που απλά χτύπαγα ελαφρά το κουτί να δω αντιδράει, απλά κουνιότανε, τώρα κάποιες φορές σηκώνεται και κάνει ένα κύκλο, και μία φορά το είδα να κάθεται στο βυθό ίσια, χωρίς να είναι πλαγιασμένο για λίγα λεπτά.
Επιτέλους σήμερα βρήκα αντικατάστατο του tremazol, είχε αναφερθεί κάποτε αλλά δεν το θυμόμουν, είναι το Esha gdex , και η δοσολογία είναι ακριβώς όπως την αναφέρει ο Κώστας.
Μίλησα επίσης με τον φίλο μου τον Οδοντογιατρό και μου απέκλεισε την ευθανασία, μου τόνισε πως αφού δεν ξέρω το πρόβλημα και δεν είμαι βέβαιος πως η κατάσταση είναι μη ανατρέψιμη ή όχι , τότε δεν υπάρχει λόγος ευθανασίας, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Μου είπε επίσης πως τελικά κριθεί πως είναι απαραίτητο έχει να μου δώσει ότι χρειαστώ , γαρυφαλέλαιο κλπ, και πως επίσης αν το ψάρι πεθάνει θα κάνουμε νεκροψία και έχει όλα τα εργαλεία , νυστέρια , λαβίδες κλπ, αρκεί να βρούμε ανατομικά πως είναι το ψάρι για να ξέρουμε τι ψάχνουμε και να καταλάβουμε κατά κάποιο τρόπο τι θα βρούμε.
Προς το παρόν όμως συνεχίζεται η θεραπεία και η αναμονή.
Το κακό είναι πως όσες φορές προσπάθησα να τα ταΐσω δεν τρώνε, πιστεύω να αντέξουν
άρα προχωράμε έτσι

Αφού ζει ακόμη μην ανησυχείς... Πλάκωσε το στη θεραπεία και μπορεί να τη σκαπουλάρει... όσο για το φαγητό έχει αποθέματα για καιρό το συγκεκριμένο :) Θα το ταίσεις το Πάσχα αν έχει συνέλθει λίγο κοκορετσάκι... :D

tsala
25-04-16, 14:52
Καλα στα πε ο οδοντιατρος;)
Κανε την θεραπεια ,αν δεν πιασει θα κανεις αλλη και παει λεγοντας μεχρι να τα εξαντλησεις ολα..
Ελπιζω να πιασει η πρωτη θεραπεια..
Παντως το οτι σηκωνεται καπου καπου ειναι καλο.
Τροφη δεν πειραζει που δεν τρωει..καλο ειναι να μην τρωει και κατα την θεραπεια..

Λάμπρος.Τ
25-04-16, 14:55
Τάκη στο είπα και εγώ το Σάββατο, όταν με ρώτησες τι θα έκανα στη θέση σου.
Όσο έχει ελπίδες το παλεύεις. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει για την τύχη του άλλου.
Σου είπα επίσης ότι όλα θα πάνε καλά. Έτσι πιστεύω τουλάχιστον.

Τάκης
25-04-16, 15:05
Παιδιά σίγουρα θέλω να γίνει καλά και δεν έχω καμία όρεξη για ευθανασίες νυστέρια κλπ. Αλλά όταν βλέπω αυτόν τον γίγαντα στο πλάι και να κάθεται ανήμπορος τρελαίνομαι, για αυτό σκέφτηκα και την ευθανασία.
Εντωμεταξύ , από την ακινησία έχει αρχίσει να εμφανίζεται μύκητας στις μασχάλες στα πτερύγια και μαζί με το gdex θα του ρίχνω και esha-2000, διάβασα πως μπορεί να μπει , καθώς και αρκετά φάρμακα της esha μπορούν να μπουν μαζί με το gdex

tsala
25-04-16, 15:20
Ναι , αυτα ειναι φυσικα..
Εγω ειχα και μονιμα αλατι γιατι κοκκινιζε η ουρα και εκανε σημαδια.

kostas66
26-04-16, 08:42
Παιδιά σίγουρα θέλω να γίνει καλά και δεν έχω καμία όρεξη για ευθανασίες νυστέρια κλπ. Αλλά όταν βλέπω αυτόν τον γίγαντα στο πλάι και να κάθεται ανήμπορος τρελαίνομαι, για αυτό σκέφτηκα και την ευθανασία.

Έχεις απόλυτο δίκιο. Ειδικά να το βλέπεις να ταλαιπωρείται ανάποδα τόσο καιρό, είναι πολύ ψυχοφθόρο. Και εγώ θα είχα φρικάρει τελείως. Όμως ευθανασία δεν θα μπορούσα να κάνω με τίποτε φίλε...

Τάκης
26-04-16, 11:07
Επιτέλους σήμερα το πρωί είδα ελάχιστη αμμωνία, είχα μία πολύ ελαφριά πρασινίλα, ακόμα η βιολογία δεν έχει συνέλθει και ας έβαλα 4 σακουλάκια ελαφρόπετρα από τα άλλα ενυδρεία

tsala
26-04-16, 11:40
Θα στρωσει και η βιολογια..αστα και μην ταιζεις τπτ.
Πως παει ο παγκαλος;

Τάκης
26-04-16, 11:47
Δεν μπορεί όμως βρε Γιάννη να υπάρχει αμμωνία, μη τσακίσω και τα άλλα ψάρια.
Ο Πάγκαλος τα ίδια, στάσιμη η κατάσταση, χθες τους έβαλα gdex & 2000, , σήμερα και αύριο πάλι δόση , και περιμένω

tsala
26-04-16, 12:13
Ναι βρε, θελω να πω θα μηδενισει..δεν μπορει να καταστραφηκε ολη η βιολογια..

Τάκης
26-04-16, 12:46
Σίγουρα δεν καταστράφηκε όλη , αλλά έπαθε καλή ζημιά. Ευτυχώς που έχω τις αυτόματες αλλαγές και είμαι κάπως πιο σίγουρος, έχω χαλάσει το νερό της αρκούδας αλλά αυτό είναι το λιγότερο, 150αρια λίτρα κάθε μέρα

tsala
26-04-16, 14:17
Συμβαινουν κι αυτα...περαστικα να ειναι..

Τάκης
29-04-16, 16:15
Σήμερα έκανα αλλαγή μετά τη θεραπεία με gdex.
Η κατάσταση ίδια, δεν έχει αλλάξει κάτι.
Ο πάγκαλος ξάπλα στο πλάι στο βυθό και ο Κωλοτούμπας ανάποδα στην επιφάνεια.
Τα ψάρια είναι νηστικά εδώ και 2 εβδομάδες, δεν τρώνε.
Πριν 3 ημέρες είχα παρατηρήσει 2-3 μικρά κόκκινα εξογκώματα στη κοιλιά του Κωλοτούμπα, αυτό με φόβισε πως δεν είναι κάτι καλό, κατάλαβα πως είναι κάποιος ερεθισμός. Ευτυχώς σήμερα είχαν φύγει τελείως.
Λέω να αρχίσω πάλι να βάζω Epsom salt & Flagyl

tsala
29-04-16, 16:21
Τακη , πατησε τους ενα baytril λεω εγω..

Τάκης
29-04-16, 16:28
Πως βρε Γιάννη ;
Ενεση ;
Και που τη κάνω ; Πόσα ml ;
---------------------
Βρήκα αυτά https://www.google.gr/search?q=baytril&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=cm4jV8zRD8yLsgG2karoAQ#q=baytril+injection+for+ fish
θα το ψάξω

tsala
29-04-16, 20:37
Ναι , δεν ειναι τπτ..δες και βιντεακια στο ytube.
Στην βαση του ραχιαιου θα την κανεις..
Δοσολογιες κλπ, δες κι εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=87558) στο ποστ #12
Αν δεν βρεις το 2.27% και βρεις το 5% (που ειναι πιο ευκολο να βρεθει) θα κανεις την μιση δοση

Τάκης
29-04-16, 22:54
Αν είναι ανοιχτά αύριο θα πάω να πάρω , αλλιώς τη Τετάρτη

Undertaker
30-04-16, 17:25
Καλή επιτυχία φιλαράκι και περαστικά στον Πάγκαλο.

Τάκης
30-04-16, 18:55
Ευχαριστώ πολύ φίλε

manos3
09-05-16, 21:50
Πως πήγε εδώ;

Τάκης
09-05-16, 22:10
Τα ίδια βρε Μάνο,
το ένα ξάπλα στο βυθό , και ο κωλοτούμπας ανάποδα στην επιφάνεια

Artemisia
09-05-16, 22:11
ουφ :(:(:(

alexis cosmo
09-05-16, 22:21
Την έκανες τελικά Τάκη την εγχείρηση?

Τάκης
09-05-16, 22:44
Οχι Αλέξη, φαρμακευτική αγωγή μόνο. Δεν θα έκανα εγχείρηση, έλεγα μήπως με σύριγγα τράβαγα τον αέρα από τη νηκτική κύστη, αλλά είπε ο Κώστας πως δεν είναι λύση, και θα ήταν επώδυνο για το ψάρι.
----------------------------------
Σήμερα ξεκίνησα τα φάρμακα από την αρχή, nematol, espon salt, flagyl & καναμυκίνη, μετα το nematol θα βάλω και gdex.
Τις τελευταίες ημέρες έριχνα λίγη τροφή, επιπλέοντες κόκκους σπιρουλινας και βυθιζομενους κόκκους, κάποιο πρέπει να έτρωγε, δεν έβρισκα τροφή κι υπήρχαν λίγες αφοδεύσεις

Τάκης
11-05-16, 22:45
Επιτέλους , το ενυδρείο μετά από 48 ώρες χωρίς αλλαγή και με κανονικό τάισμα είχε 0 αμμωνία και νιτρώδη.
Τα ψάρια είναι το ίδιο, ούτε βελτίωση ούτε επιδείνωση. Σήμερα τελείωσε η θεραπεία με nematol και ξεκίνησα πάλι με gdex. Η βιολογία της κατραντίνας είναι σε άθλια κατάσταση για αυτό κάθε μέρα κάνω αλλαγή 90%-100% και προσθήκη των φαρμάκων.
που και που ρίχνω λίγα επιπλέοντα πελετ σπιρουλίνας και πολύ λίγα βυθιζόμενα και βρήσκω αφοδεύσεις, κάποιο ψάρι πρέπει να τρώει , για αυτό σε 4 ημέρες που θα τελειώσει και η 2η θεραπεία με gdex θα αφαιρέσω σιγά σιγα το epsom salt και θα φέρω τη θερμοκρασία ίδια με του ενυδρείου. Σκέφτομαι να μεταφέρω τα ψάρια στο ενυδρείο μήπως φάνε, κοντεύουν 1 μήνα νηστικά

Artemisia
12-05-16, 07:47
Eπιτέλους για το ενυδρείο :D:D
Ευχομαι να πάνε όλα καλά για τα ψάρια ....

Τάκης
12-05-16, 08:14
Λάθος μου που έκανα τη θεραπεία στο ενυδρείο, είχε δίκιο ο Κλεόβουλος.
Δεν μου είχε ξανατύχει κάτι τόσο σοβαρό και τη πάτησα.

Τάκης
16-05-16, 21:37
Εδώ τα ίδια,
από χθες Κυριακή ξεκίνησα θεραπεία με AMOXIL, 250mg/40L.
Επειδή υπάρχουν μόνο κάψουλες των 500mg, βάζω σε ένα ποτήρι 4 σφηνάκια αποχλωριομένο νερό, αδειάζω τη κάψουλα και ανακατεύω πάρα πολύ καλά, για αρκετή ώρα, αφαιρώ ένα σφηνάκι από το διάλυμα και το υπόλοιπο το ρίχνω στο ενυδρείο. Αυτό θα γίνεται για 5 ημέρες τουλάχιστον, αν δεν δω βελτίωση σταματάω, αλλιώς μπορώ να το συνεχίσω συνολικά για 10 ημέρες. Αυτά έχω διαβάσει.
Καθημερινά κάνω 100% αλλαγή, η βιολογία έχει πάθει τεράστια ζημιά και κάθε απόγευμα μετράω αμμωνία.
Ότι και να συμβεί, μετά τη θεραπεία θα μπουν στο κυρίως ενυδρείο.
Σήμερα παρατήρησα και κάτι άλλο, που και που ρίχνω λίγους κόκκους τροφή, λίγα βυθιζόμενα και λίγα επιπλέοντα, σήμερα το πρωί μου έφυγε ένα μεγάλο κομμάτι από βυθιζόμενα, το άφησα με σκοπό το απόγευμα με την αλλαγή να το αφαιρέσω, έριξα και λίγα επιπλέοντα. Σήμερα το απόγευμα όμως δεν βρήκα ούτε κόκκο, ο κωλοτούμπας αποκλείεται να έφαγε τα βυθιζόμενα γιατί δεν μπορεί να κατέβει στο βυθό, και σκέφτομαι πως πρέπει να τα έφαγαν, για αυτό έριξα απόψε και 2 κομματάκια από τη τροφή που ρίχνω στα υπόλοιπα, το πρωί θα δω αν υπάρχουν, μακάρι να τα έφαγαν

alexis cosmo
16-05-16, 23:25
αμάν βρε Τάκη δύσκολο πράγμα σου έτυχε.
μακάρι να γίνουν καλά γιατί κανείς μεγάλο κόπο να τα συνεφερεις

tsala
16-05-16, 23:58
Μακαρι Τακη να γινει κατι.
Δοκιμασε και τα baytril μετα..δεν ξερεις ποτε..

Τάκης
22-05-16, 19:18
Τα ψάρια είναι στην ίδια κατάσταση, τη Πέμπτη τελείωσε 5μερη θεραπεία με Amoxil, αλλά χωρίς καμία βελτίωση.
Απο χθες τα έβαλα στο κυρίως ενυδρείο γιατί στη καραντίνα η βιολογία είχε σχεδόν εξαφανισθεί από τα φάρμακα, θεωρώ προς το παρόν καλύτερα στο κυρίως ενυδρείο αφου δεν ρίχνω πλέον φάρμακα για καλύτερη ποιότητα νερού.
Αργότερα θα ανεβάσω και βίντεο
Εντωμεταξύ βρήκα και αυτό το άρθρο
http://thegab.org/Articles/BuoyancyXrays.html
και σκέφτομαι να δοκιμάσω acetazolamide
Δυστυχώς ήταν αδύνατο να πάρω Baytril, το πουλάνε σε μπουκάλι 50ml με 40 Ευρώ το μπουκάλι. Θα προσπαθήσω να πάω σε ένα Κτηνιατρικό κέντρο να δω αν μπορώ να πάρω μόνο λίγα ml
-----------------------------
Η καραντίνα καθαρίστηκε, το φίλτρο το έβαλα στο 30αρι κύβο αφού τον γέμισα με νερό από το ενυδρείο και έριξα αμμωνία να επαναφέρω τη βιολογία.
Θα παραμείνει έτσι για ώρα ανάγκης

Τάκης
22-05-16, 20:53
Και τα βίντεο

https://youtu.be/oIF8fW2Oies
oIF8fW2Oies

Στο Black moor θα παρατηρήσετε χτυπήματα από τη καραντίνα γιατί κάνει άτσαλες κινήσεις, και επίσης η πλευρά που ξαπλώνει συνήθως έχει ασπρίσει, μάλλον από τη κατάκλιση.
Επίσης στο veiltal έχει κοκκινήλα στη κοιλιά και αριστερά, πιστεύω πως είναι επειδή στριμώχνεται στη γωνία για να μη το παρασέρνει η ροή

Εβαλα ένα κομμάτι dow μήπως κρατήσω το veiltail σε σημείο που η επιφάνεια του νερού είναι πιο ομαλή γιατί η ροή πάει το ψάρι στη γωνία και σφηνώνει στις σωλήνες, του έριξα και λίγα επιπλέοντα πελετ μήπως φάει λιγο, αν προλάβει βέβαια από τα τέρατα

https://www.youtube.com/47v77EHfCNA
47v77EHfCNA

tsala
22-05-16, 20:58
Τακη , αλατι βαλε , σε 1-2 μερες θα φυγουν τα σημαδια..
Ειναι για καραντινα τα ψαρια .. Βασικα για 3ο ενυδρειο στην ταρατσα με καλο φιλτρο..
Κοψε καπως την ροη να μην το κανει βολτες..
Αν δεν βρεις baytril , οταν παω Βεροια ,θα περασω απο την κτηνιατρο μου να παρω και να σου στειλω.

Τάκης
22-05-16, 21:11
Τα σημάδια είναι το τελευταίο που με απασχολεί Γιάννη,
με το άλλο να δω τι θα γίνει.
Με τη ροή νομίζω πως το έλυσα
Για 3 ενυδρείο δεν το βλέπω, σε καμιά εβδομάδα το φίλτρο της καραντίνας θα είναι εντάξει πάλι. Αφού όμως δεν βάζω φάρμακα , νομίζω πως δεν είναι άσχημα να είναι στο ενυδρείο.
Αύριο παίρνω βόλτα τα κτηνιατρεία

tsala
22-05-16, 21:20
Μακαρι να γινουν καλα..
Το μικρο το βλεπω ορεξατο.. Το moor δειχνει χειροτερα:(

Τάκης
23-05-16, 15:34
Το ίδιο είναι και ο Πάγκαλος, μη σου πως στο ενυδρείο κινείτε πιο τακτικά, ίσως επειδή κυκλοφορούν τα άλλα ψάρια, συνέχεια τον βρίσκω και σε άλλο μέρος. Το καλό είναι πως στο ενυδρείο έχει χώρο , γιατι καραντίνα χτύπαγε στο φίλτρο, για αυτό και τα σημάδια.
Το θέμα είναι Γιάννη πως στο ενυδρείο η ποιότητα του νερού είναι πολύ καλύτερη, στο φίλτρο της καραντίνας η βιολογία είχε πάει περίπατο, τώρα το έχω με αμμωνία και σκέφτομαι να τα κρατήσω καμιά εβδομάδα στο ενυδρείο να ηρεμήσουν λίγο από τα φάρμακα αλλά να στρώσει και λίγο η βιολογία στο φίλτρο της καραντίνας, το έχω με αμμωνία στους 28 βαθμούς και δουλεύει.
-------------------------------------------------------------
Να σας πως τώρα τι έχω βρει
Βρήκα Baytril πόσιμο 0,5mg/ml σε μπουκαλάκι των 100ml με 7 Ευρώ και πόσιμο 10mg/ml χύμα όση ποσότητα θέλω σε πολύ καλή τιμή. Επίσης βρήκα και αυτό enrofloxacin bath: 2 mg/litre for five days
εδώ http://www.fishdoc.co.uk/treatments/antibioticbath.htm
Το Baytril έχει δραστική ουσία την enrofloxacin.
Σκέφτομαι να βάλω το πόσιμο γιατι και ένεση μου είναι λίγο δύσκολο αλλά δεν μπορώ να υπολογίσω στο μικρό ψάρι τη δόση.
Επίσης για την acetazolamide βρήκα πως είναι χάπια των 250mg και είναι το Diamox.
Είναι διουρητικό και βοηθάει αν υπάρχουν αέρια στα έντερα. Από ότι διάβασα, όταν το ψάρι είναι φουσκωμένο και επιπλέει, μπορεί να μην είναι πρόβλημα από τη νηκτική κύστη αλλά και από αέρια στα έντερα (Gas Bubble Syndrome) και η acetazolamide βοηθάει πολύ. Αυτό βέβαια μόνο με ακτινογραφία μπορεί να επιβεβαιωθεί τι ακριβώς είναι.
Η δοσολογία που έχω βρει έως τώρα είναι 250mg / 100 λίτρα για 3-5 ημέρες.
Για αυτό από εβδομάδα ξεκινάω νέο κύκλο θεραπείας.
Αν έχετε κάποια άλλη πρόταση ή ιδέα είναι ευπρόσδεκτη.

pans3
23-05-16, 15:50
Είναι πολύ λυπηρό, εύχομαι να πάνε όλα καλά!

tsala
23-05-16, 15:52
Δεν νομιζω να γινει δουλεια με ποσιμο..
Το ποσιμο ειναι για αλλα ζωα που θα πιουν το νερο ωστε να παρουν την σωστη δοση.
Τα ψαρια θα αποροφησουν την σωστη δοση φαρμακου απο το νερο;
Η δοση βγαινει ευκολα αν βρεις ενεσιμο baytril..
Αναλογα με το μηκος σωματος του ψαριου.

Τάκης
23-05-16, 16:26
Γιάννη τα φάρμακα τα απορροφούν κατά κάποιο τρόπο από τα βράγχια, αλλά σίγουρα το ενέσιμο είναι πιο αποτελεσματικό.
Άρα ασχολούμαι πρώτα με ενέσιμο και μετά βλέπουμε

tsala
23-05-16, 16:35
Ναι σιγουρα , αλλα ολη την ποσοτητα;
Σιγουρα το ιδιο ισχυει βεβαια και για τα αλλα φαρμακα (πχ ανθρωπινα) που δινουμε..

Τάκης
23-05-16, 16:37
Πολύ ψάξιμο και διάβασμα βρε παιδιά
εδώ http://www.koivet.com/a_baytril_enrofloxacin_injectable_koi.html
βρήκα αυτά
http://www.koivet.com/images/baytril_dosing.jpg

και εδώ
http://www.koi4u.co.za/index.php?option=com_content&view=article&id=117:baytril-injections&catid=33&Itemid=175
αυτά
Baytril comes in solutions of 2.27%, 5% and 10%. The safest solution to use in my view is the 2.27% solution and if it cannot be sourced, the 5% solution is second. I have found that especially in smaller fish, if one uses the 10% solution, permanent damage may occur to the muscle where the injection took place. If the stronger 10% solution must be used, the best site to inject is in the intraperitoneal cavity.

The recommended dosage of Baytril should be injected three times, once every three days. Studies have shown that the effects of Baytril remains in the blood for up to 100 hours which means we can repeat injections every 3 to 4 days rather than the traditional every day for three days then every other day for two more.

http://www.koi4u.co.za/images/stories/koihealth/baytril_dosage.jpg

και έχουμε 14 εκατοστά ο Πάγκαλος και 7 εκατοστά ο κωλοτούμπας
0,1 cc και 0,05 cc αντίστοιχα από το 2,27%
για 3-4 ημέρες
-------------------
Λάθος
για 3 δόσεις ανά 3-4 ημέρες
τα λέω σωστά ;
http://www.koivet.com/a_baytril_enrofloxacin_injectable_koi.html

st@vros
23-05-16, 16:42
Πραγματικά κρίμα και για τα ζωντανά που ταλαιπωρούντε αλλά και για σένα και την στεναχώρια που έχεις βλέποντας τα.
Εύχομαι όλα να πάνε καλά!!!

Τάκης
23-05-16, 16:49
Είναι πολύ λυπηρό, εύχομαι να πάνε όλα καλά!

Πραγματικά κρίμα και για τα ζωντανά που ταλαιπωρούντε αλλά και για σένα και την στεναχώρια που έχεις βλέποντας τα.
Εύχομαι όλα να πάνε καλά!!!

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-sweet-thank-you-smiley-emoticon_zpscscgzsrs.gif

Τάκης
23-05-16, 18:32
Επιτέλους,
στο 3ο κτηνιατρείο βρήκα 3+3 δόσεις baytril
πάω να κάνω ενέσεις

protifora
23-05-16, 18:40
Άντε μπράβο.

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τάκης
23-05-16, 19:51
Τις έκανα τις ενέσεις αλλά ο Πάγκαλος μάλλον δεν γίνει ποτέ όπως πρώτα, ακόμα και αν γίνει καλά. Πρέπει να έχασε το ένα μάτι του. Οταν τον έβγαλα για να του κάνω την ένεση , το ένα μάτι του είναι άσπρο και εξέχει μια πετσούλα επάνω στο βολβό, σαν να έχει αποκολληθεί ο φακός από τον βολβό, αυτό νομίζω πως δεν γιατρεύεται

tsala
23-05-16, 20:12
Συμφωνα με τον πινακα σωστες οι δοσεις..
Νομιζω ομως για τον παγκαλο ειναι λιγο το 0,1.
Λυπαμαι Τακη , κι εγω το ιδιο επαθα με το οραντα μου..
Τι να πω:( μακαρι να βρισκαμε τουλαχιστον τι φταιει και τι πρεπει να γινει:rolleyes:

Artemisia
24-05-16, 07:59
Kαλή επιτυχία Τάκη !!

Τάκης
24-05-16, 10:14
Ευχαριστώ Αρτεμησία, αλλά για τον Πάγκαλο δεν έχω ελπίδες, μακάρι να πάρει τα πάνω του

tsala
24-05-16, 13:01
Τακη ,εγω εκανα για 4 μερες καθημερινα ενεση και μετα αλλες 2 -3 ανα δυο μερες..
Πως θα το κανεις τελικα;

Τάκης
24-05-16, 13:13
Στις οδηγίες Γιάννη διάβασα πως το φάρμακο παραμένει στο αίμα για 100 ώρες περίπου, για αυτό η δοσεις είναι ανα 3-4 ημέρες για 3 φορες

tsala
24-05-16, 13:19
Οκ...
Ελπιζω να γινει κατι...:rolleyes:

Anna10
24-05-16, 16:17
Περαστικά τους Τάκη, να το ξεπεράσουν εύχομαι.

Τάκης
24-05-16, 16:31
Ευχαριστώ Αννα :)

Τάκης
26-05-16, 21:02
Απόψε έκανα τη 2η ένεση Baytril
Επίσης έγινε κάτι που μου έκανε εντύπωση, έβαλα μπροστά στο στόμα του Πάγκαλου 2 κομματάκια γαύρο και τον έφαγε :), ενώ όταν του έβαζα φυλλαράκια τα έφτυνε. Θα τον ταίζω στο στόμα μου φαίνεται.
Εφτιαξα και γάζα με τουλι και ένα κομματάκι dow του έφτιαξα έναν πλωτήρα, για να μην είναι ξάπλα συνέχεια

https://www.youtube.com/watch?v=CJmjTuDoaIM&feature=youtu.be
CJmjTuDoaIM

Σκέφτομαι να τον αφήσω έτσι απόψε, από την άλλη φοβάμαι μήπως στρεσαριστεί επειδή θα νομίζει πως κάποιος τον κρατάει

tsala
26-05-16, 21:05
Βαλε και το λινκ γιατι μπαινω απο κινητο:D
Δεν θα στρεσαριστει , αλλα Τακη ,με τις μερες ,οτι εχω δοκιμασει (και γαζα) κανει πληγη απο κατω.

Τάκης
26-05-16, 21:09
Για δες τώρα
και ξάπλα που είναι βρε Γιάννη έχει γίνει χάλια από τη κατάκλιση, και ξαπλώνει με το μάτι στην άμμο και έχει γίνει χάλια

tsala
26-05-16, 21:30
Ενταξει μια χαρα την εκανες ,σαν μπομπονιερα:D
Ναι ,αστην ετσι ,καλυτερα ειναι..εχει μικρη επιφανεια η γαζα/τουλι.
Το ματι θολωσε ετσι; δεν το βλεπω να βγηκε..
Μηπως να εκανες μια θεραπεια με αλατι και pimafix;
Αλλα σε βαζω σε ζορια τωρα και καραντινες..:D

protifora
26-05-16, 22:04
Μου φαίνεται πολύ έξυπνη ιδέα. Δεν θα μπορεί ο Πάγκαλος συνεχώς ξαπλωμένος.

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Artemisia
26-05-16, 22:10
Τι δύναμη ψυχής Τάκη μου , μπράβο σου :D που το παλεύεις !!Σε θαυμάζω !!

Τάκης
28-05-16, 19:48
Βρε παιδιά σαν να βλέπω κάποια βελτίωση στον Πάγκαλο.
Τον ταίζω με το χέρι και τρώει , και κανα 2 φορές έψαχνε μόνος του και έφαγε, για να δούμε.
Ο κωλοτούμπας όμως δεν τρώει, και είδα και αιμάτωμα στη κοιλιά, και ακόμα επιπλέει :(

Artemisia
28-05-16, 19:54
Αντέ μακάρι μακάρι ;)

Στάλθηκε από το SM-G800F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

protifora
28-05-16, 20:02
Μπράβο για τον Πάγκαλο. Μήπως να περιμένουμε λίγο ακόμα για τον κωλοτούμπα? Μακάρι να είναι αυτή η θεραπεία.


Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

tsala
28-05-16, 21:41
Ωραια , συνεχισε κανονικα το baytril.
Τακη ακομα αναποδα ειναι ο κωλοτουμπας;
Αν ναι, φτιαξε ενα σωσιβιο σαν της παγκαλινας.

Τάκης
28-05-16, 22:51
Γιάννη ο κωλοτούμπας θέλει βαρίδια, και όχι σωσίβιο :)
Αύριο είναι η 3η δόση Baytril, μετά θα στήσω πάλι καραντίνα και θα κανω και μια θεραπεία με Diamox. Θα πάρω όμως και άλλες 3 δόσεις Baytril

Τάκης
31-05-16, 20:13
Χθεσινοβραδυνό βίντεο με τον Πάγκαλο

https://www.youtube.com/watch?v=VLEQgHHhzpY
VLEQgHHhzpY

Υπάρχει μια μικρή βελτίωση, τρώει μόνος του αν πέσει φαΐ μπροστά του και αντιδράει λίγο όταν πάω να τον πιάσω.
Το σωσίβιο το έβγαλα γιατί του έκανε πληγές, που δεν με ανησυχούν προς το παρόν, έχει πιο σημαντικά προβλήματα. Επίσης με ανησυχεί το μάτι του

tsala
31-05-16, 21:07
Το ματι ξεφουσκωσε , υπαρχει ματι η το εχει χασει;
Τα σημαδια δεν ειναι τπτ οντως,με αλατι θα φυγουν αμεσως..
Ο κωλοτουμπας αναποδα ειναι ακομα;

Τάκης
31-05-16, 21:37
Ναι , υπάρχει το μάτι, αλλά είναι άσπρο.
Ο κωλοτούμπας το ίδιο, ανάποδα, αλλα είδα πως έφυγε το αιμάτωμα.

tsala
31-05-16, 21:49
Τρωει ο κολωτουμπας;
Δοκιμασες αρακα και epsom και παλι τπτ;
Θεραπεια με Amoxil εκανες σε αυτον;
Οσο για το σωσιβιο εννουσα τετοιο (https://www.google.gr/search?q=swim+bladder+goldfish+treatment&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj2646zioXNAhVMwBQKHVH_CCEQ_AUIBygB&biw=360&bih=559&dpr=2#imgrc=EYZUnydq4qiB2M%3A) , με λιγο νερακι στο σωληνακι ,βυθιζεται ..αλλα παλι θα κανει πληγες..

Αν εχει ματι, δεν κανεις μια θεραπεια σε καραντινα ,με αλατι και pimafix μηπως και γινει τπτ;:confused:

Τάκης
31-05-16, 21:59
Θα τα ξαναβάλω στη καραντίνα το Σ/Κ, τα άφησα στο ενυδρείο να ηρεμήσουν λίγο, επί 1 μηνα + τα είχα τσακίσει στα φάρμακα τα κακόμοιρα

Undertaker
31-05-16, 22:15
Κρίμα ρε τα ψαράκια. Κι εκείνος ο Πάγκαλος, πόσο ταλαιπωρημένος δείχνει ο κακομοιρης (ή είναι κορίτσι; ). Εν τω μεταξύ τώρα που τον είδα στην παλάμη σου αντιλήφθηκα το μέγεθός του. Πόσο χρονών είναι;
Τάκη συνέχισε δυνατά και καλή ανάρρωση!

Τάκης
31-05-16, 22:34
4 χρόνια τον έχω Πάνο, μαζί με το άλλο Black moor και το μεγάλο Comet, τα πρώτα μου ψάρια.
Ναι θηλυκό είναι αλλά του έμεινε το όνομα
Ευχαριστώ βρε

Τάκης
02-06-16, 06:46
Λέω Σ/Κ να βάλω τη καραντίνα πάλι.
Το φίλτρο της καραντίνας δουλεύει συνέχεια στο κύβο και ρίχνω αμμωνία συνέχεια, η βιολογία έχει επανέλθει και είναι πολύ δυνατή, καθαρίζει 7-8ppmm αμμωνία σε 48 ώρες.
Ο προβληματισμός μου όμως είναι άλλος, χωρίς θερμαντήρα έχει θερμοκρασίες 30+.
Με τέτοιες θερμοκρασίες φοβάμαι να τα βάλω τα ψάρια, μάλλον πρέπει να φτιάξω ανεμιστήρια και για τη καραντίνα, που και πάλι με αυτή τη ζέστη που κάνει στο δωματιάκι φοβάμαι πως δεν θα κατέβει και πολύ.
Αντε να βγάλω πάλι τα εργαλεία έξω

tsala
02-06-16, 10:32
Τακη , που θενα μεσα στο σπιτι δεν χωραει η καραντινα?
κατω / πισω / μπροστα απο το φυτεμενο σου?

Τάκης
02-06-16, 11:01
Στο σπίτι μόνο στο πάτωμα στο σαλόνι.
Θα κάνω δοκιμές σήμερα, θα ανοίξω το παράθυρο δίπλα (αυτό θα γινότανε γιατί πιάσανε για τα καλά οι ζέστες)
βρήκα και κάτι παλιά 120αρια ανεμιστηράκια, το ένα μου φάνηκε πως δουλεύει σαν τουρμπίνα, δεν έχω ξαναδεί 120αρι να δουλεύει έτσι, από κάποιο ξεκοιλιασμένο pc.
Το πρωί έβγαλα πάλι τα εργαλεία όπως καταλαβαίνεις,
γιατί χθες που τελείωσα με τον ταχυθερμαντήρα έπεσε μια τακτοποίηση του χώρου :) (Νοικοκύρης :D)

tsala
02-06-16, 11:09
οκ, αν εχεις οτι χρειαζεται, φτιαξε και την ψυξη.. :p
αν εχει τοσο ζεστη ομως θα θελεις και αναπληρωσεις συχνα :rolleyes:

Τάκης
02-06-16, 11:15
Κάθε μέρα αλλαγή 90%-100% κάνω έτσι και αλλιώς, γιατί πέφτουν φάρμακα καθημερινά

tsala
02-06-16, 11:25
Ε,τοτε..δεν υπαρχει προβλημα..

Elena Petrou
08-06-16, 10:21
Πως παμε εδω;

Τάκης
08-06-16, 10:53
Τα ίδια Έλενα, τώρα είναι και τα 2 στη καραντίνα για μια 5μερη θεραπεία με Diamox, αλλά δεν βλέπω κάποια βελτίωση, θα έλεγα πως δείχνει χειρότερα, ίσως να πέφτει και η ψυχολογία του που είναι μόνο του γιατί κάθεται ακίνητο στο πλάι , ενώ στο ενυδρείο έκανε και καμιά βόλτα ή έψαχνε για φαΐ.
Το Σ/Κ θα τα επιστρέψω στο ενυδρείο για μια σειρά από ενέσεις Baytril πάλι, πλέον δεν ξέρω κάτι άλλο να κάνω, στέρεψα από ιδέες και λύσεις.
Παιδιά να σας πάω και κάτι άλλο που παρατήρησα και μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση.
Έχω και άλλο ένα black moor, τον Αγαθούλη, όλο αυτό το καιρό που λείπει ο Πάγκαλος το έβλεπα πιο υποτονικό, γύρναγε , έψαχνε για φαΐ , αλλά πολλές φορές καθόταν σε μια γωνία.
Όταν έβαλα τον Πάγκαλο πήγε και έκατσε από πάνω του για πολλές ώρες ,
πολλές φορές το είδα πως πήγαινε και το σκούνταγε, και αρκετές φορές κούρνιαζε δίπλα του και πλέον ποτέ μόνο του,
λες και τον έψαχνε όλον αυτό τον καιρό βρε παιδιά.
Αυτή η συμπεριφορά με παραξένεψε πάρα πολύ

Anna10
08-06-16, 10:58
Είναι ψυχούλες τα ζωντανά. Εμείς δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι και ζούμε στον κόσμο μας.

Artemisia
08-06-16, 12:55
Πραγματικά τα ψάρια μας έχουν τα φιλαράκια τους , το βλέπω και στα δικά μου (τα χρυσόψαρα) που κάνουν ομαδούλες και έχουν τις "αδυναμίες" τους ;)
Στα betta έχω δεί ανάλογες συμπεριφορές σε πιο έντονο βαθμό .
Και μετά σκέφτεσαι ότι υπάρχουν και κάποια δίποδα που χρησιμοποιούν τα ψάρια σαν διακοσμητικά και θέλεις να ..... zw

Undertaker
08-06-16, 14:11
Τα ψαρια εχουν νοημοσύνη Τάκη, η συμπεριφορά του δεν έπρεπε να σε παραξενεύει αλλά να σε κάνει να τα θαυμάζεις και να τα αγαπάς περισσότερο. Καλή συνέχεια στις θεραπείες σου και να εχουμε καλά νέα.
....και για να ευθυμησουμε λίγο στο μελαγχολικό θέμα σου, αυτό με το κούρνιασμα που κάνει ο Αγαθούλης στον Πάγκαλο, το κάνω κι εγώ σε μια συνάδελφο. Όταν τη βλέπω στο γραφείο, πάω κουρνιάζω δίπλα της, της τρίβομαι λιγο, τις κάνω γλύκες άλλες φορες με σπρώχνει άλλες με βρίζει.......γυναίκες ρε φίλε, ούτε τόσο δα να μοιασουν στα ψάρια!

Τάκης
08-06-16, 14:19
:D:D:D:D:D Πάνο
Εμεις τις διώξαμε τις γυναίκες από το γραφείο γιατί όλοι πηγαίναμε να κουρνιάσουμε :p

Τάκης
12-06-16, 21:34
Τη Παρασκευή επέστρεψα τα ψάρια στο κυρίως ενυδρείο,
με το Diamox δεν είδα κάποια βελτίωση,
συνεχίζω βάζοντας Flagyl στο φαΐ τους και τα ταΐζω με το χέρι, για να μη φάνε τα άλλα με το φάρμακο.
Χθεσινό βίντεο
Ο Αγαθούλης δίπλα στον Πάγκαλο,
αυτό γίνεται συνέχεια

https://www.youtube.com/watch?v=xE3b2fMygCo
xE3b2fMygCo

και σημερινό βίντεο που ο Πάγκαλος ψάχνει για φαί

https://www.youtube.com/watch?v=KF8IAl2o0JM
KF8IAl2o0JM

Όπως θα δείτε τα σημάδια από τη γάζα έφυγαν από μόνα τους, χωρίς αλάτι ή άλλο φάρμακο ή βοήθημα, αυτό μου δίνει να καταλάβω πως ο οργανισμός του λειτουργεί πολύ καλά, όπως επίσης έχουν φύγει τα περισσότερα σημάδια από τραυματισμούς στη καραντίνα, μόνο ένα καινούριο έχει μείνει

alexis cosmo
13-06-16, 00:35
αχ βρε Τάκη χαρά στο κουράγιο σου.
μακάρι να γίνει καλά το ψαράκι σου.

protifora
13-06-16, 17:14
Και τα δυο βίντεο είναι φοβερά συγκινητικά

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Gyristroula
13-06-16, 22:20
Φοβερά τα βιντεάκια,ειδικά το πρώτο.. εύχομαι να πάνε όλα καλά :)

theoxaris90
17-06-16, 23:25
Όλα αυτά τα ψάρια με σχήμα πέρα του φυσιολογικού εγώ τα ταιΖω με τροφές που μόλις τις ρίξεις βυθίζονται και ποτέ δεν είχαν κανένα πρόβλημα!

Στάλθηκε από το XT1068 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

tsala
17-06-16, 23:31
Ουτε εμεις τα ταιζουμε απο την επιφανεια..δυστυχως δεν ειναι μονο αυτο , η λυση για την ευαισθησια της κυστης τους.

theoxaris90
17-06-16, 23:58
Τι να πω δεν ξέρω ίσως να έτυχε σε εμένα να μην έχουν πρόβλημα

Στάλθηκε από το XT1068 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τάκης
18-06-16, 00:01
Δεν έχουν πρόβλημα ή δεν έχει αποδειχθεί πως δημιουργείται πρόβλημα με τροφές που επιπλέουν. Παρόλα αυτά τα ταΐζω με τροφές που βυθίζονται, και εδώ και πάνω από 1 χρόνο μόνο DIY τροφή

tsala
18-06-16, 00:03
λες να παιζει Τακη ρολο και μονο η diy τροφη?
κι εγω τις ειχα κοψει κανα 6μηνο και εδινα μονο diy , αλλα ξανα αρχισα και εργοστασιακες..

Τάκης
18-06-16, 00:07
δεν ξέρω βρε Γιάννη, και δεν είναι συνέχεια ίδια, κάθε φορά όλα και κάτι διαφορετικό θα βάλω μέσα

Τάκης
24-06-16, 22:00
Μόλις βρήκα τον Κωλοτούμπα νεκρό :(
ανέβασα το βαρέλι από την αλλαγή στο φυτεμένο και τον βρήκα να μην αναπνέει.
Και εδώ και 2-3 ημέρες δεν έτρωγε, όπως δεν έφαγε και το απόγευμα.
Ίσως να είναι καλύτερα έτσι γιατί παιδευόταν το κακόμοιρο.
Ο Πάγκαλος έχει μια μικρή βελτίωση, κολυμπάει πιο πολλές φορές πλέον και ψάχνει τακτικά για φαι, τρώει κανονικά και με το παραπάνω, αλλά σαν να κουράζεται και εκει που κολυμπάει πέφτει ξάπλα. Ισως να μην έχει δυνάμεις ακόμα, ελπίζω να στρώσει

Artemisia
24-06-16, 22:06
:(:(Λυπάμαι Τάκη μου .
Μακάρι να τα πάει καλά το άλλο . Χαρά στο κουράγιο σου !!

Undertaker
24-06-16, 22:15
Κρίμα ρε φίλε αλλά η αλήθεια είναι ότι υπέφερε κι όλας. Κρίμα.

Λάμπρος.Τ
24-06-16, 22:30
Φίλε τι να πω? Το προσπάθησες. Αλλά ίσως είναι καλύτερα για να σταματήσει να παιδεύεται το καημένο.
Μακάρι να γίνει καλά το άλλο τουλάχιστον.

tsala
24-06-16, 22:40
Λυπαμαι...
Μακαρι να στρωσει το κοριτσι σου..

stanisalus18
24-06-16, 22:46
Η προσπάθεια από την μεριά σου έγινε, δεν ήταν και μικρή. Κρίμα για το ψαράκι, ελπίζω να γίνει καλύτερα και το άλλο. Καλό κουράγιο.

Lth1
24-06-16, 23:03
Κριμα πολυ κριμα κ.τακη :(
Μακαρι να πανε ολα καλα και η προσπαθεια ειναι που μετραει και οτι εχετε κανει και συνεχιζετε να κανετε,οτι περναει απο το χερι σας για το καλυτερο...

alexis cosmo
25-06-16, 07:35
Κριμα βρε Τακη και για το ψαρακι και για την τεραστια προσπαθεια που εκανες.
Ελπιζω ο παγκαλος να τα καταφερει και να γινει οπως πριν.

Νάσος Αναγνώστου
25-06-16, 12:33
Μακάρι όλοι να σεβόμαστε τα ψάρια μας όσο εσύ τα δικά σου.

GN_AZ
25-06-16, 13:01
άσχημη η κατάληξη δεν το άφησες όμως στη τύχη του. το πάλεψες όσο γινόταν. μια απώλεια είναι πάντα δύσκολη.
ελπίζω να ανακάμψει ο Πάγκαλος

Anna10
25-06-16, 23:46
Κρίμα Τάκη. Έκανες ότι μπορούσες και μπράβο σου. Η ψυχούλα του ησύχασε τώρα. :(

tsoui
25-06-16, 23:59
Τι να πω παρ ολες τις προσπαθειες..... λυπαμαι:(:(

mansos
27-06-16, 02:00
Κριμα ρε γμτ...Κριμα.....

Στάλθηκε από το SM-G925F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Elena Petrou
27-06-16, 09:04
Λυπαμαι Τακη μου. Εσυ εκανες οτι μπορουσες...

Τάκης
27-06-16, 11:11
Ευχαριστώ παιδιά.
Αυτό που με απασχολεί δεν είναι αν έκανα κάποια προσπάθεια ή όχι για να γίνουν καλά τα ψάρια, αλλά τι λάθος έγινε ή με πιο τρόπο θα μπορούσε αποφευχθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία στα ψάρια. Ξέρω πως κάποιες φορές μπορεί να είναι τυχαίο , αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη , την θεωρώ πιο σημαντική από την θεραπεία. Για αυτό πάντα θα με απασχολεί ο τρόπος αποφυγής και πρόληψης τέτοιων καταστάσεων

mansos
27-06-16, 15:27
Τελικα ,Τακη καταλαβαμε απο τι προηλθε ολο αυτο?


Στάλθηκε από το SM-G925F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τάκης
27-06-16, 15:31
Δυστυχώς όχι , δεν ξέρω

protifora
27-06-16, 17:20
Έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτο που μπορεί να σε τρελάνει είναι να μη μπορείς να καταλάβεις γιατί έγινε ότι έγινε.

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τάκης
30-06-16, 21:12
Από αλλού το περίμενα και από αλλού μου ήρθε.
Εδω και 2-3 ημέρες έβλεπα κυνηγητό από τον "Μάγκα", το αρσενικό veiltail, στη μακρυμαλούσα, το Longtail comet.
Χθες το απόγευμα βρήκα τη "Μακρυμαλούσα" να κάθεται κάτω και να έχει ένα χτύπημα πάνω από το μάτι, καλό χτύπημα, ακριβώς πάνω από το μάτι και είχε και αίμα. Επίσης είδα το ραχιαίο πτερύγιο και λίγο φαγωμένο. Το ψάρι κολύμπαγε μόνο χαμηλά αλλά κουτουλούσε στα τοιχώματα του ενυδρείου, σαν να μην έβλεπε.
Αμέσως αλλαγή γύρω στα 80 λίτρα στο ενυδρείο, με το φρέσκο αυτό νερό γέμισα τη καραντίνα, ελαφρόπετρα από το φίλτρο, 180 γραμμάρια αλάτι και έβαλα το ψάρι στη καραντίνα. Το ψάρι μόλις το έπιασα με την απόχη χτυπιόταν πολύ άγρια, το έβαλα στη καραντίνα, έβαλα και esha-2000 και το άφησα. Το πρωί το είδα και ήταν σχετικά καλά θα έλεγα, κολυμπούσε αλλά στο πάτο. Γύρισα τώρα και ανέβηκα να τα ταίσω, και το βρήκα νεκρό, το χτύπημα στο μάτι είχε μεγαλώσει, είχε σχεδόν πεταχτεί το μάτι του έξω και είχε μια τεράστια γρατζουνιά στη μία πλευρά. Λες και το ψάρι χτυπιότανε μέσα στη καραντίνα.
Το θέμα είναι πως το έχασα το ψάρι,
πάω να σκάσω

Artemisia
30-06-16, 21:16
Άμαν βρε Τάκη μου :( το ένα πίσω απο το άλλο ...... Τι να πώ ??? Να είναι το τελευταίο σου εύχομαι και άλλο κακό να μην σε βρεί ....

protifora
30-06-16, 21:17
Δεν ξέρω τι να πω. Τελικά μήπως στα έχουν ματιάσει? Δεν ξέρω τι να πιστέψω τελικά

Στάλθηκε από το SM-G920F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Λάμπρος.Τ
30-06-16, 21:23
Ελα ρε γμτ.... κριμα. Να είναι το τελευταίο ρε μαμωτη μου.
Τι να πω βρε φίλε????Γεμισε το ενυδρείο σκόρδα.

Τάκης
30-06-16, 21:33
Δεν ξέρω τι να πω

Lth1
30-06-16, 21:33
Ξενερωσα ασχημα...στεναχωρήθηκα παρα πολυ...κ.τακη δεν ξερω τι να πω...

Στάλθηκε από το ALE-L21 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

manos3
30-06-16, 21:47
Τόσες ατυχίες μαζεμένες...

delta66
30-06-16, 21:52
Ειπαμε ειναι αγαρμπα ψαρια στην αναπαραγωγη και τωρα ειναι η εποχη τους.
Θελουν χωρο και δεν θελουν "επικινδυνη" διακοσμηση που μπορει να επιφερει τραυματισμους.
Μηπως να εβαζες καμια Spawning Mop, να βγαζουν το αχτι τους εκει?
Εγω το σκεφτομαι γιατι και τα δικα μου εχουν τρελαθει στο κυνηγι. Ιδιως κατα το ξημερωμα γινεται ο χαμος.
Εχω ελαφρωσει ομως παρα πολυ τη διακοσμηση και δεν εχω τους τραυματισμους που ειχα (ειχα κυριως λεπια ευτυχως, και πολυ λιγο στην ακρη κανενα πτερυγιο, τα οποια φτιαχνανε μονα τους).
Αλλα να που ποτε δεν ξερεις τι σου ξημερωνει.

Artemisia
30-06-16, 21:57
Μάλλον Σπύρο έχεις μεγάλο δίκαιο , και γω βρήκα το Sarasa να του λείπει κομμάτι απο την ουρά . :(

Undertaker
30-06-16, 22:04
Κρίμα ρε Τακη. Εύχομαι να μη σε βρει άλλο φίλε.

Gyristroula
30-06-16, 23:23
Κρίμα ρε γμτ.. δεν ξέρω τί άλλο να πω :cry:

tsala
01-07-16, 00:31
Κριμα ρε Τακη..
Ισως τελικα η καραντινα δεν ειναι καλη ιδεα σε ψαρια που δεν την εχουν συνηθισει(μικρος χωρος) και στρεσαρονται χειροτερα.
Πολυ λυπαμαι.
Συμφωνω με τον Σπυρο ,πλεον εχω βγαλει σχεδον τα παντα απο μεσα ,εκτος απο ενα νουφαρο σε γλαστρακι και κατι ανουμπιες.

Τάκης
01-07-16, 06:36
Δεν έχω τίποτε βρε παιδιά μέσα στο ενυδρείο, κάποια φυτά μόνο, ακόμα και τα βότσαλα έχω βγάλει.
Τα ψάρια είναι μεγάλα, και έχουν απίστευτη δύναμη, μια κίνηση της ουράς μόνο να κάνουν φτάνει, και στη γωνία που σχηματίζει το φίλτρο αν χτυπήσουν με δύναμη φτάνει.
Πολλές φορές έχω βρει λέπια και γρατζουνιές.
Και στη καραντίνα πρέπει να χτύπησε σε γωνία στο εσωτερικό φίλτρο.

tsala
01-07-16, 13:33
Πολυ πιθανον!
Καποια χτυπηματα η λεπια χαμενα ,εχω κι εγω , απο ζευγαρωματα ειναι φυσικο να εχεις τετοια.
Παντως πρεπει να στρεσαριστηκε πολυ στην καραντινα το καημενο...:(

ChocolatePuma
01-07-16, 13:35
@Τάκη, τώρα τα διάβασα ρε συ:(

Κρίμα για τα ψάρια, αλλά αυτά έχει το χόμπι (δυστυχώς)

Συνεχίζουμε όμως!

Anna10
01-07-16, 20:52
Τάκη λυπάμαι. Άλλη ατυχία να μην σε βρει. :(

Τάκης
01-07-16, 23:13
Ευχαριστώ παιδιά

Bismakos
02-07-16, 21:00
κ.Τακη καλησπερα
κριμα για την απωλεια σου, περαστικα να ειναι ...
καλη συνεχεια να εχεις

Τάκης
02-07-16, 23:30
Ευχαριστώ φίλε μου

XrhstosT
02-07-16, 23:42
Λυπαμαι πολυ κυριε Τακη...και ειδικα γιατι οσο καιρο βρισκομαι και εγω σε αυτον τον χωρο εχω καταλαβει οτι ειστε παραδειγμα προς μιμηση!Αλλα δυστυχως δεν αρκει μονο αυτο.Ελπιζω,το τελευταιο να ειναι...

Στάλθηκε από το HTC Desire 516 dual sim μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Diskus fan
08-07-16, 01:03
Τάκη... τώρα είδα το θέμα σου... και λυπάμαι για τις απώλειες.
Μερικές ερωτήσεις...
Όταν έκανες θεραπείες... την δόση από τα φάρμακα το έριχνες μετά την συμπλήρωση του νερού της αλλαγής ή πριν;
Άνθρακα έβαλες καθόλου στο φίλτρο (οποιαδήποτε στιγμή) από την στιγμή που εντόπισες τα προβλήματα;
Το ψάρι που είχε αρχικά "θέμα" (πάγκαλος ; )... υπάρχει ακόμα με το πρόβλημα... έχω καταλάβει σωστά;

Τάκης
08-07-16, 07:01
Καλημέρα Νίκο.
Οταν άρχισαν οι θεραπείες σταμάτησα τις αυτόματες αλλαγές και αναπληρώσεις, και ο λόγος είναι πως δεν θέλω τα νερά των ενυδρείων που έχουν φάρμακα να πάνε στο πότισμα, έχω και λαχανικά βλέπεις, όπως επίσης αν έχω ρίξει και αλάτι υπάρχει περίπτωση να μου ξεραθεί ο ταρατσόκηπος.
Για αυτό οταν βάζω φάρμακα ή αλάτι οι αλλαγές γίνονται χειροκίνητα με αντλία και το νερό πάει στην αποχέτευση.
Οταν σταμάτησα τις θεραπείες στο μεγάλο και έφτιαξα τη καραντίνα, μπήκε φίλτρο με άνθρακα στο ενυδρείο , αφού είχε γίνει γενναία αλλαγή, και μετά από 3 ημέρες έβγαλα τον άνθρακα.
Για καμιά 10αρια μέρες μετά οι αλλαγές ήταν καθημερινές με μεγάλο ποσοστό αλλαγής τη φορά γιατί ήδη είχα κάνει ζημιά στη βιολογία και είχα αμμωνία.
Αφού επανήλθε η βιολογία ενεργοποίησα τις αυτόματες αλλαγές.
Μετά όλες οι θεραπείες γινόντουσαν στην καραντίνα.
Ναι το ψάρι ζει , έχει κάπως βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά δεν έχει είναι όπως πριν. Δυστυχώς ακόμα είναι ξάπλα, κολυμπάει κάποιες στιγμές, όταν ρίχνω φαί πέφτει με τα μούτρα, οι πληγές του έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά κανονικά δεν κολυμπάει.
Φοβάμαι πως έχει πάθει μη αναστρέψιμη ζημιά, δείχνει σαν μη μπορεί να έχει ισορροπία πλεύσης για πολύ ώρα

takolas
08-07-16, 08:27
Τάκη τώρα είδα ότι έχασες άλλο ψάρι απρόσμενα...πολύ κρίμα.
Το ότι φροντίζεις τα ψάρια σου είναι ηλίου φαεινότερο και πραγματικά
σε θαυμάζω για όλα αυτά που κάνεις!
Εύχομαι να σταματήσει εδώ το κακό και πλέον να απολαμβάνεις τα ψάρια σου χωρίς άλλες περιπέτειες...

Τάκης
08-07-16, 08:51
Ευχαριστώ πατριώτη

sarpijk
08-07-16, 09:10
Τακη λίγοι τα φροντίζουν όσο εσύ.

Λάμπρος.Τ
08-07-16, 09:15
Τακη λίγοι τα φροντίζουν όσο εσύ.

+ 1.000.000 :smt023:smt023:smt023

Τάκης
08-07-16, 12:36
Τα φροντίζω παιδιά, αλλά κάτι δεν πήγε καλά,
και με στεναχωρεί που δεν έχω βρει την αιτία.

Diskus fan
09-07-16, 02:09
Ξέχασες να μου απαντήσεις...

"Όταν έκανες θεραπείες... την δόση από τα φάρμακα την έριχνες μετά την συμπλήρωση του νερού της αλλαγής ή πριν;"

Τάκης
09-07-16, 16:12
Σου απάντησα βρε, οι αλλαγές ήταν χειροκίνητες.
Τώρα αν με ρωτάς αν έβαζα τα φάρμακα πριν ή μετά την αλλαγή, εννοείται πως έβαζα το φάρμακο μετά την αλλαγή. Δεν θα το έβαζα για να πάει στον υπόνομο.
Και εννοείται βράδυ με σβηστά τα φώτα, γιατί είναι γνωστό πως πολλά φάρμακα είναι φωτοευαίσθητα

delta66
10-07-16, 03:19
Σου απάντησα βρε, οι αλλαγές ήταν χειροκίνητες.
Τώρα αν με ρωτάς αν έβαζα τα φάρμακα πριν ή μετά την αλλαγή, εννοείται πως έβαζα το φάρμακο μετά την αλλαγή. Δεν θα το έβαζα για να πάει στον υπόνομο.
Και εννοείται βράδυ με σβηστά τα φώτα, γιατί είναι γνωστό πως πολλά φάρμακα είναι φωτοευαίσθητα
Δεν καταλαβες την ερωτηση του (οπως κι εγω παλιοτερα)
Ρωταει αν βαζεις το φαρμακο πριν συμπληρωσεις το νερο της αλλαγης, ή μετα την συμπληρωση.
Διαβασε απο εδω και κατω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=879033#post879033

Τάκης
10-07-16, 08:27
Τώρα το κατάλαβα.
Η διαδικασία που έκανα,
έβγαζα νερό,
έβαζα νερό
έβαζα τα φάρμακα
αν είχα αλάτι ή epsom salt , ήταν έτοιμες οι αναλογίες μέσα στο βαρέλι.
Και αυτό γιατί και εγώ σκέφτηκα πως η αναλογία του φάρμακου θα ήταν πολύ δυνατή μέχρι να γεμίσει νερό το ενυδρείο αν τα έβαζα πριν βάλω το φρέσκο νερό.
Και δεν είχα διαβάσει ποτέ το άλλο άρθρο που αναφέρει πως στο χρόνο που θα παραμείνει το νερό χωρίς φάρμακο μπορεί να μεταλλαχτούν τα βακτήρια.
Από την άλλη όμως, αναφέρουν πως η δραστικότητα των αντιβιώσεων μέσα στο νερό είναι 24 ώρες, άρα κατά την αλλαγή ήδη έχουν εξασθενίσει τα φάρμακα

Diskus fan
10-07-16, 17:58
Τώρα το κατάλαβα.
Η διαδικασία που έκανα,
έβγαζα νερό,
έβαζα νερό
έβαζα τα φάρμακα
αν είχα αλάτι ή epsom salt , ήταν έτοιμες οι αναλογίες μέσα στο βαρέλι.
Και αυτό γιατί και εγώ σκέφτηκα πως η αναλογία του φάρμακου θα ήταν πολύ δυνατή μέχρι να γεμίσει νερό το ενυδρείο αν τα έβαζα πριν βάλω το φρέσκο νερό.
Και δεν είχα διαβάσει ποτέ το άλλο άρθρο που αναφέρει πως στο χρόνο που θα παραμείνει το νερό χωρίς φάρμακο μπορεί να μεταλλαχτούν τα βακτήρια.
Από την άλλη όμως, αναφέρουν πως η δραστικότητα των αντιβιώσεων μέσα στο νερό είναι 24 ώρες, άρα κατά την αλλαγή ήδη έχουν εξασθενίσει τα φάρμακα

1. ;)
2. Εδώ είναι το λάθος σου... το φάρμακο μπαίνει ΠΡΙΝ βάλεις το "φρέσκο" νερό.- ;)

Τάκης
10-07-16, 22:56
Νίκο,
ξέρεις πως είμαι ψαχτήρι και αυτό που είπες με έβαλες σε σκέψεις, για αυτό έψαξα και ρώτησα αν μπορεί να συμβεί αυτό. Πήρα λοιπόν τον αδελφό μου τηλέφωνο που είναι βιολόγος.
Μου απάντησε ξεκάθαρα πως δεν στέκει αυτό, και μου το αιτιολόγησε.
1ον,αν μιλάμε για βακτηριακές λοιμώξεις χρησιμοποιούμε αντιβιώσεις, και σε 24 ώρες μέσα στο νερό όντως οι περισσότερες αντιβιώσεις έχουν χάσει τη δραστικότητα τους.
Αλλά και πάλι δεν μας απασχολεί και δεν μας ενδιαφέρει η δραστικότητα μέσα στο νερό, αλλά μέσα στους ιστούς του ψαριού. Αρα μας ενδιαφέρει η περιεκτικότητα που υπάρχει μέσα στο ψάρι που αυτή δεν αλλάζει με τις αλλαγές νερού αμέσως. Τα φάρμακα που ρίχνουμε στο νερό μπαίνουν στο ψάρι με το φαινόμενο της όσμωσης από τα βράγχια. Αρα δεν μπαίνουν ακαριαία τη στιγμή που ρίχνουμε το φάρμακο στο νερό αλλά θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, άρα όταν μειωθεί η περιεκτικότητα στο νερό δεν θα μειωθεί και από το σώμα του ψαριού, απλά δεν θα προστεθεί δραστική ουσία αμέσως, και η μισή ή και μία ώρα δεν θα επηρεάσουν τη δραστικότητα που υπάρχει στους ιστούς , που αυτή μας ενδιαφέρει.
Επίσης μου είπε πως σε μισή και μία ώρα δεν μεταλλάσσονται τα βακτήρια, θέλουν πιο πολύ χρόνο.
2ον, αν μιλάμε για παράσιτα, εσωτερικά ή και εξωτερικά πάλι δεν υπάρχει θέμα, και αυτό γιατί , στα εσωτερικά η δραστική ουσία δεν αλλοιώνεται όπως είπαμε και πριν εσωτερικά στο ψάρι, εξωτερικά και να μειωθεί η δραστικότητα για λίγο τα παράσιτα δεν μεταλλάσσονται, θέλουν χρόνια, πολλά χρόνια για να συμβεί αυτό.
Αρα δεν στέκει με τίποτα αυτό, ότι πρέπει να ρίχνουμε τα φάρμακα πριν την προσθήκη του φρέσκου νερού, αλλά και να τα ρίξουμε , για τους ίδιους λόγους , όσμωση , ταχύτητα εισόδου στον οργανισμό, θεωρεί πως δεν είναι επικίνδυνο να προλάβει το φάρμακο να φτάσει σε τοξικά επίπεδα μέσα στο ψάρι, γιατί μου τόνισε πάλι πως μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει μέσα στους ιστούς και όχι εξωτερικά.
Σαν παράδειγμα , έψαξε στα γρήγορα για την μετρονιδαζόλη και βρήκε πως η διάρκεια δραστικότητας μέσα στους ιστούς είναι 8 ώρες, επομένως όπως καταλαβαίνεις σε μισή ή και μία ώρα δεν αλλάζει κάτι, ήδη η αρχική δόση έχει χάσει τη δραστικότητα της και παίρνει η θέση της ότι έχει απομείνει στο νερό. Επίσης μου τόνισε πως με τίποτα δεν μπορεί αυτό να γίνει γενικός κανόνας γιατί πρέπει να ξέρουμε συγκεκριμένα για ποιο φάρμακο μιλάμε, και να βρούμε το χρόνο ζωής μέσα στους ιστούς , και μου το είπε και στα Αγγλικά , Biological half-life.
Μου είπε και άλλα με επιστημονικούς όρους αλλά ήταν αδύνατο να τα συγκρατήσω και να τα μεταφέρω εδώ, σε γενικές όμως γραμμές ήταν τα παραπάνω.

Diskus fan
11-07-16, 00:06
Εγώ επιστημονική γνώση στο θέμα ΔΕΝ έχω για να απαντήσω... ακολουθώ όμως "τεχνικές" από ανθρώπους που έχουν ειδικές γνώσεις επί του θέματος και είναι καταξιωμένοι στον χώρο (και με αρθρογραφία)... ειδικά στο είδος που εκτρέφω.-
Αυτό μετέφερα... ΑΝ είναι λάθος ας το σχολιάσουν/κρίνουν όσοι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις.- ;)

Τάκης
11-07-16, 08:17
Νίκο δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σου, αλλά αν μπορούμε να διασταυρώσουμε κάποιες διαδικασίες θεωρώ πως είναι καλύτερα.
Ειδικά ότι αφορά τη φαρμακολογία,
μη ξεχνάμε πως είναι μια τεράστια επιστήμη, και καλή είναι η εμπειρία, αλλά θεωρώ πως η επιστημονική τεκμηρίωση είναι πολύ καλύτερη ;)
Να ξεκαθαρίσω πως ο αδελφός μου δεν έχει σχέση με ιχθυολογία, ιχθυοπαθολογία και γενικά δεν έχει καμία σχέση με ψάρια.
Είναι ερευνητής σε φαρμακευτική εταιρία στην Ολλανδία.
Λόγω των γνώσεων όμως έχει το τρόπο και τα μέσα να μάθει για φαρμακευτικές ουσίες, να τις κατανοήσει και να μου εξηγήσει με απλά λόγια πως λειτουργούν και τι συμβαίνει, έτσι τακτικά των ζαλίζω :)

Κλεόβουλος
11-07-16, 08:45
Εγώ επιστημονική γνώση στο θέμα ΔΕΝ έχω για να απαντήσω... ακολουθώ όμως "τεχνικές" από ανθρώπους που έχουν ειδικές γνώσεις επί του θέματος και είναι καταξιωμένοι στον χώρο (και με αρθρογραφία)... ειδικά στο είδος που εκτρέφω.-
Αυτό μετέφερα... ΑΝ είναι λάθος ας το σχολιάσουν/κρίνουν όσοι έχουν τις απαραίτητες γνώσεις.- ;)
Αυτοί οι άνθρωποι με τις ειδικές γνώσεις έχουν γράψει κάπου κάποιο άρθρο για την τεχνική τους στη χρήση των φαρμάκων?
Εμένα τα ψάρια μου για να αρρωστήσουν πρέπει να προσπαθήσω πολύ. Στις σπάνιες περιπτώσεις που αρρώστησαν οφειλόταν σε παθογόνο που ήρθε με νέο ψάρι που δεν πέρασε καραντίνα ή παραμέλησα τη φροντίδα τους. Σ' αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία έγινε με τον τρόπο που περιγράφει ο Τάκης (πολύ χρήσιμη η επιχειρηματολογία που παραθέτει).

Diskus fan
11-07-16, 10:35
Τάκη... γι αυτό είπα... όποιος γνωρίζει την επιστήμη να τοποθετηθεί... για να μας "ανοίξει" και τα μάτια. ;)
Κλεόβουλε... εν προκειμένω αναφέρομαι (ΑΝ θυμάμαι καλά... γιατί πλέον... τα έχω κάνει "αχταρμά") στον Andrew Soh... σε βιβλίο του τα έχει γράψει (για δίσκους). ΙΣΩΣ μπορεί να το επιβεβαιώσει... ο Γιώργος (Καπίρης).-

Κλεόβουλος
11-07-16, 12:38
Στο "the naked truth" το γράφει ο Soh?:rolleyes:

Diskus fan
11-07-16, 13:00
Σε αυτό ή στο "Problems and solutions".- ;)

delta66
11-07-16, 13:00
Καλυτερα να μας εγραφε ο KostasG τι ειναι σωστο να κανουμε, που ειναι το πεδιο του.

Diskus fan
11-07-16, 13:19
Αυτό εννοούσα... Σπύρο.- ;)