PDA

Επιστροφή στο Forum : πρόβλημα με άλγη


giampol
12-04-16, 22:54
καλησπέρα,

πήρα τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσω ένα δεύτερο ενυδρείο στο γραφείο γιατί οι πολλές ώρες δουλειάς θέλουν κάτι για να σε κάνουν να αισθάνεσαι λίγο καλύτερα και να ξεχνιέσαι με κάτι ευχάριστο.
στόχος είναι να ετοιμαστεί και να μπούνε μέσα γαρίδες. πήρα λοιπόν ένα moby dick 25lit, πήρα το χαλίκι, έβαλα μπλε σφουγγάρι κ μερικά φυτά για να ξεκινήσει το στήσιμο. μετά από λίγες μέρες έβαλα επίσης μια ρίζα (την οποία έβρασα πριν την τοποθετήσω). στη συνέχεια έβαλα ελαφρόπετρα γιατί όπως διάβασα είναι ίσως καλύτερο υλικό για βιολογία από διάφορα άλλα πολύ πιο ακριβά. κ ενώ λοιπόν τρέχαν όλα καλά κ τα φυτά μεγαλώνανε ξαφνικά εμφανίστηκε η άλγη. διαφόρων χρωμάτων κ ειδών! από την ρίζα κρέμεται κάτι σαν θάμνος, στα τζάμια είχε στην αρχη καφέ κυλίδες κ τώρα εμφανίστηκε κ πράσινη (δεν άφησα κ τίποτα!!). τεστ ακόμα δεν έχω πάρει γιατί λόγω ωραρίου δεν προλαβαίνω μαγαζιά ανοιχτά.
μια λύση που σκέφτηκα είναι αλλαγή νερού, καθάρισμα τζαμιού με καθαρό σφουγγάρι κ ξαναγέμισμα. μια άλλη λύση είναι να βάλω κάποιο λίπασμα για να δυναμώσουν τα φυτά κ να καταπολεμήσουν την σιχαμένη αυτή κατάσταση. λόγω απειρίας (ναι μεν έχω κ δεύτερο ενυδρείο αλλά δεν έχει φυτά κ δεν είχε ποτέ κάποιο θέμα, παρότι πήγαινε σε αυτόματο πιλότο σχεδόν)θα ήθελα την γνώμη σας.

Λιβέρης Σταύρος
13-04-16, 08:26
Καλώς όρισες στο forum. Απ' ότι καταλαβαίνω το ενυδρείο είναι άστρωτο και μικρό, πράγμα που σημαίνει ότι οι παράμετροι του νερού επηρεάζονται πολύ εύκολα. Η καφέ άλγη εμφανίζεται σε νεοσύστατα ενυδρεία κυρίως και εξαφανίζεται μόνη της με την πάροδο του χρόνου και την ολοκλήρωση του κύκλου του αζώτου. Η πράσινη εμφανίζεται απο το έντονο φώς, έλλειψη φωσφορικών αλλά και άλλων παραγόντων που δεν γνωρίζω εφόσον δεν έχεις κάνει ολοκληρωμένη παρουσίαση του ενυδρείου και συνήθειες αλλαγών νερού. Όσο για το λίπασμα καλό θα ήταν να κάνεις λίγη υπομονή γιατί θα κάνει τις άλγες χειρότερα.

giampol
13-04-16, 09:11
καλημέρα,

το ενυδρείο ξεκίνησε να τρέχει πριν από 15 μέρες. δεν έχει γίνει καμιά αλλαγή νερού γιατί είναι ακόμα στο στρώσιμο. για τις μετρήσεις εξήγησα ότι αγορά θα γίνει σε λίγες μέρες γιατί δεν συμπίπτουν τα ωράριά μου με τα μαγαζιά (άσε που χαλκιδική που είμαι τώρα δεν έχει τίποτα).
οπότε περιμένω κ θα φύγει μόνη της;