PDA

Επιστροφή στο Forum : Χρυσόψαρα σε κίνδυνο


karajon
07-04-16, 12:44
Αγαπητοί φίλοι,

Είμαι καινούριος στο hobby και χρειάζομαι τη βοήθεια σας για να βοηθήσω τα ψαράκια μου.

Ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη για το μέγεθος του μηνύματος μου. Ελπίζω να μη σας κουράσω!

Πριν περίπου ένα μήνα αγόρασα ένα ενυδρείο 23lt με σκοπό να βάλω μέχρι 3 χρυσόψαρα (!) καθ' υπόδειξη του πετσοπα. Κατάλαβα ότι αυτό είναι ανέφικτο από τότε που μπήκα στα σχετικά sites και blogs.
Εν πάση περιπτώσει, γέμισα το ενυδρείο με νερό από φίλτρο ενεργού άνθρακα τύπου "καμπάνας" το οποίο κατακρατά το χλώριο, πρόσθεσα την ανάλογη ποσότητα έτοιμων βακτηρίων (sera bionitrivec) βάσει υπόδειξης της συσκευασίας (έκανε τη θολούρα τη δεύτερη μέρα) και το άφησα μία εβδομάδα χωρίς ψαράκι.
Έβαλα και φίλτρο HAILEA HL-BT200 (http://www.hailea.com/e-hailea/product1/HL-Bt200.htm) με ροή 200λτ/ώρα κατάλληλο για 30-60λτ βάσει υπόδειξης κατασκευαστή. Στο φίλτρο δεν έβαλα το "λαστιχάκι" για να τραβά αέρα από έξω καθώς από το petshop μου είπαν ότι είναι περιττό (ισχύει αυτό ?)

Στην εβδομάδα έβαλα τον πρώτο του κάτοικο, ένα comet χρυσοψαράκι και τάιζα μια φορά την ημέρα μία με δύο νιφάδες Goldfish flakes-flocons της Tropical. Έβαλα και μία λάμπα LED 6800K την οποία ανάβω 6-8 ώρες ημερησίως.
Όλα έβαιναν καλώς και μετά από 14 ημέρες πρόσθεσα το δεύτερο κάτοικο, και πάλι comet και όλα φαινόταν να πηγαίνουν καλά.
Από αυτά που διάβασα έκανα ένα λάθος σίγουρα. Άφηνα την νιφάδα, πολλές φορές αθρυμμάτιστη, στην επιφάνεια, αμούλιαστη, και τα ψαράκια την καταβρόχθιζαν πολλές φορές και ολόκληρη με μια μπουκιά.

Ώσπου, στις 31/3/2016, την 21η μέρα (από το γέμισμα του ενυδρείου) τα χαράματα έκανε ένα "κρακ" το ενυδρείο και έγινε της τρελής - πλημμύρα στις 4 πμ. Διεσώθησαν τα 2/5 περίπου του νερού, τα ψαράκια διανυκτέρευσαν για 6 ώρες σε μικρή λεκάνη με νερό από το ενυδρείο και μετακόμισαν και για 6 ώρες και σε μικρό πλαστικό ενυδρείο με νεράκι από το αρχικό ενυδρείο και πάλι, διότι φοβήθηκα μήπως πάθουν κάτι εντός λεκάνης.
Στο μεταξύ έκαναν πολλές ακαθαρσίες στον πάτο του ενυδρείου που ειδικά ο ένας προσπαθούσε (?) να τις φάει...

Με τα πολλά, το απόγευμα κατάφερα και πήρα ένα ενυδρείο 35 λίτρων έβαλα όσο νερό περίσσεψε από το αρχικό, προσέθεσα και νέο νερό με sera bio nitrivec ανάλογα με την νέα ποσότητα νερού και έβαλα τα πάντα πάλι μέσα: ψαράκια, χαλικάκι (το παλιό με το καινούριο, αφού είχα ξεπλύνει το παλιό (...)) και φίλτρο αφού το είχα κάνει με οινόπνευμα (έγκλημα? από την άγνοια μου) καθώς ακούμπησε σε σημεία που θεώρησα ότι ήταν βρώμικα και θα έκαναν ζημιά στα ψαράκια. Το φίλτρο πριν τοποθετηθεί είχε αρκετές ώρες τοποθετηθεί στο μπαλκόνι για να στεγνώσει και ξεμυρίσει εντελώς πριν επανατοποθετηθεί.
Εκείνη την ημέρα δεν τάισα τα ψαράκια.

Από την επόμενη ημέρα άρχισαν τα προβλήματα. Το ένα άρχισε να κολυμπά περίεργα μέχρι που το έχασα (Σάββατο 2/4), αφού προηγήθηκε πλάγια πλεύση, ησύχασμα στον πυθμένα για ώρες και περίεργη κίνηση (έμπαινε στο έπιπλο) κτλ. Για 4 ημέρες έμεινε ένα ψαράκι στο ενυδρείο και μετά επισκέφτηκα το petshop (Τρίτη 5/4) και έκανα το τρομερό λάθος και πήρα και δεύτερο (τρίτο δηλ.) ψαράκι, γιατί ο ένας εκ των δύο πετσοπάδων μου είπε ότι μπορώ (ο άλλος ήταν επιφυλακτικός) και προκειμένου να ησυχάσω και τα παιδάκια μου που είχαν καταστενοχωρέθει με τον χαμό του πρώτου μας...

Σκέφτηκα νυκτική κύστη, κατόπιν διαβάσματος από fora, αλλά ο πετσοπας μου είπε να του πάω δείγμα νερού για τεστ και μου έβγαλε πολλά νιτρώδη π- καθόλου χλώριο (τουλάχιστον το φίλτρο στη βρύση κάνει δουλειά) (5/4/2016).
Μου συνέστησε νηστεία και προσθήκη sera bio nitrivec για το σύνολο των περίπου 32-33 λίτρων. Στο μεταξύ στο τέλος του διαστήματος των 4 ημερών, την ημέρα που ήρθε το τρίτο ψαράκι, και ο εναπομείνας από τους πρώτους δύο είχε αρχίσει να "ησυχάζει", κατέβασε το επάνω πτερύγιο κτλ.

Προχώρησα στα βήματα που είπε ο πετσοπας αλλά δεν έχει αποτέλεσμα.
Τώρα έχω ένα ψαράκι που φαίνεται αρκετά άρρωστο (σαν το πρώτο που έχασα) και το δεύτερο (ο τελευταίος που ήρθε) ενώ ήρθε "φουριόζο" και ζωηρό έχει αρχίσει και αυτό να "ησυχάζει". Είναι δύο μέρες που το έχω.

Κατόπιν διαβάσματος όλο το χθεσινό βράδυ δύο σχετικών threads στο site σας, (να είστε καλά, άνοιξαν τα μάτια μου καταλαβαίνοντας ότι αυτό που νόμιζα ότι θα κάνω είναι πολύ δυσκολότερο από αυτό που μου είχαν πει) έκανα τα εξής:
1. Αντικατάσταση 45% του νερού του ενυδρείου με νερό από το φίλτρο (όπως προείπα παραπάνω) στην ίδια θερμοκρασία με το ενυδρείο
2. Προσθήκη sera bio nitrivec σε ποσότητα ανάλογη με το συνολικό όγκο του ενυδρείου
3. Προσθήκη του "σωληνακίου" στο φίλτρο για να λαμβάνει περισσότερο οξυγόνο
4. Βράσιμο και αποφλοίωση μπιζελιού (μετά από μονοήμερη νηστεία) κ τάισμα - δυστυχώς ο βαριά άρρωστος δεν ανταποκρίθηκε ουσιαστικά ούτε όταν προσπάθησα να τον ταΐσω στο στόμα... πολύ στενοχωριέμαι για αυτό το ψαράκι

Πείτε μου σας παρακαλώ τι μπορώ να κάνω για να σώσω, αν γίνεται τα ψαράκια μου ή έστω το τελευταίο που έβαλα, αν είναι αργά για το ένα.
Το φίλτρο μου (http://www.hailea.com/e-hailea/product1/HL-Bt200.htm) μήπως θέλει αλλαγή λόγω καθαρισμού οινοπνεύματος ή ακόμη και αν γενικώς δεν είναι κατάλληλο για τη δουλειά που το θέλω;

Οι παραπάνω ενέργειες είναι προς την σωστή κατεύθυνση;

Αν τα χάσω τα ψαράκια μου, πως προτείνεται να επανεκκινήσω και πείτε μου σας παρακαλώ αν θα μπορούσαν να ζήσουν δύο ή έστω ένα χρυσόψαρο σε ενυδρείο 35 λίτρων ή όχι; Αν όχι τι ψαράκι(α) μπορούν να ζήσουν σε τέτοιο ενυδρείο - δεν ενδιφέρομαι για γαριδάκια, αν υπάρχει επιλογή για ψαράκι.

Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων για τις απαντήσεις!!!

Τάκης
07-04-16, 12:55
Καλώς ήρθες φίλε μου.
Δυστυχώς είσαι και εσύ θύμα των εμπόρων, όπως και οι περισσότεροι όταν ξεκινήσαμε.
Για να μη πολυλογώ σε 35 λίτρα μπορείς να βάλεις μονομάχο.
Χρυσόψαρα, και ειδικά common/comet , απο 200 λίτρα και πάνω με μήκος τουλάχιστον 1,20. Οποιαδήποτε προσπάθεια και να κάνεις φοβάμαι πως θα έχεις τα ίδια δυσάρεστα αποτελέσματα. Για αυτό δυστυχώς η επιστροφή στο πετσοπα ή να τα δώσεις κάπου είναι μόνοδρομος.
Από εκεί και πέρα , προετοιμάζεις πρώτα το ενυδρείο σωστά , και μετά βάζεις μονομάχο, αν θες να κρατήσεις αυτό το ενυδρείο, και μόνο ένα αρσενικό ψάρι, όχι 2ο.
Για αυτό διάβασε εδώ http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=34 να καταλάβεις τι χρειάζεται για να προετοιμαστεί ένα ενυδρείο και μετά προχωράς στην επόμενη κίνηση. Και να έχεις υπόψη σου πως με ζουμια και μαντζούνια δεν στρώνει ένα ενυδρείο σε 1 εβδομάδα, αν θες να στρώσει γρήγορα μόνο με μπολι.
Οτι χρειαστείς εδω είμαστε

Elena Petrou
07-04-16, 13:11
Καλησπέρα και απο εμένα,

Θεωρώ πως όλοι κάπως έτσι ξεκίνησαν, εγώ μάλιστα έκανα χειρότερα λάθη απο εσένα. Όσα σου είπε ο Τάκης είναι σωστά. (Να τον ακούς τον Τάκη, είναι απο τους καλύτερους). Έχεις πολύ διάβασμα μπροστά σου αλλά με σωστές κινήσεις όλα θα φτιάξουν.

Για μονομάχους δες τα παρακάτω :
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=78892
http://www.seriouslyfish.com/species/betta-splendens/

Και για να μπείς στο κλίμα δες εδώ :

https://www.youtube.com/watch?v=DYvHdieA3g0

Καλή αρχή και μην απογοητέυεσαι! :)

kgf12345
07-04-16, 13:18
δυστυχως ειναι οπως στα ειπε ο τακης.
οι τελεταιες κινησεις σου ειναι στη σωστη κατευθυνση(αφου ρωτας),
αλλα με τοσο μικρο ενυδρειο και φιλτρο(και ειδικα αστρωτο) οτι και αν κανεις,τα ψαρια θα εχουν προβλημα.αν οχι αμεσα,τουλαχιστον βραχυπροθεσμα.

αν και εχεις ηδη προβληματα.

η μονη λυση ειναι να πας σε 200λιτρο ενυδρειο,η να βαλεις ενα μονομαχο σε αυτο που εχεις,αφου το στρωσεις και το στησεις οπως πρεπει.
για περισσοτερα διαβασε εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=78892
και αν σε ενδιαφερει το συζηταμε περισσοτερο για οτι απορια εχεις.

διαβασε οπωσδηποτε τα υπομνηματα του φορουμ στην κατηγορια αρχαριων.
θα σε βοηθησουν πολυ.οτι απορια εχεις,ρωτα ελευθερα;)

Τάκης
07-04-16, 13:20
Έλενα με κάνεις και κοκκινίζω :smt053

ChocolatePuma
07-04-16, 14:33
Έλενα με κάνεις και κοκκινίζω :smt053

Αντηλιακό!:p

karajon
07-04-16, 14:35
Παιδιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας.
Καθώς αναφέρθηκε το θέμα του φίλτρου από τον φίλο kfg12345, έχετε κάτι να προτείνετε σχετικά με αντικατάσταση αυτού συνολικά ή του σπόγγου που έχει ως μέσο φιλτραρίσματος με κάτι οργανικό;

Από εκεί και πέρα, αν προσπαθήσω να κρατήσω ένα χρυσόψαρο και πάλι η κατάσταση βραχυ-μεσοπρόθεσμα θα δυσκολέψει στα 35 λίτρα; Είναι δηλαδή μονόδρομος αν κρατήσω αυτό το ενυδρείο (που για διάφορους λόγους δεν μπορώ να πάω σε μεγαλύτερο) να αλλάξω ψαράκι(α).

Και αν μία επιλογή είναι ο μονομάχος, υπάρχει και κάποια άλλη σε τροπικά πολύ μικρούλια; Το ερωτώ διότι θα προτιμούσα μια μικρή κοινωνία, αντί για ένα μοναχικό ψαράκι - αν βεβαίως το επιτρέπουν τα λίτρα.

ChocolatePuma
07-04-16, 14:40
Παιδιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις άμεσες απαντήσεις σας.
Καθώς αναφέρθηκε το θέμα του φίλτρου από τον φίλο kfg12345, έχετε κάτι να προτείνετε σχετικά με αντικατάσταση αυτού συνολικά ή του σπόγγου που έχει ως μέσο φιλτραρίσματος με κάτι οργανικό;

Από εκεί και πέρα, αν προσπαθήσω να κρατήσω ένα χρυσόψαρο και πάλι η κατάσταση βραχυ-μεσοπρόθεσμα θα δυσκολέψει στα 35 λίτρα; Είναι δηλαδή μονόδρομος αν κρατήσω αυτό το ενυδρείο (που για διάφορους λόγους δεν μπορώ να πάω σε μεγαλύτερο) να αλλάξω ψαράκι(α).

Και αν μία επιλογή είναι ο μονομάχος, υπάρχει και κάποια άλλη σε τροπικά πολύ μικρούλια; Το ερωτώ διότι θα προτιμούσα μια μικρή κοινωνία, αντί για ένα μοναχικό ψαράκι - αν βεβαίως το επιτρέπουν τα λίτρα.

Καλησπέρα κι από μένα
Δυστυχώς τα λίτρα ειναι απαγορευτικά για κάθε είδους χρυσόψαρο
Το ένα που θέλεις να κρατήσεις θα την παλέψει λιγο καιρό και στο τέλος θα καταλήξει, αργά ή γρήγορα

Ουτε αξίζει να ξοδευτείς για νέο φίλτρο, προκειμένου να κρατήσεις το χρυσόψαρο
Δεν αρκεί μόνο το φίλτρο, χρειάζεσαι και τα σωστά λίτρα

Αν υπάρχει δυνατότητα θα σου πρότεινα να πας απευθείας στα 60 λίτρα και πάνω, όπου εκεί έχεις πολλές παραπάνω επιλογές

karajon
07-04-16, 14:48
Ευχαριστώ φίλε ChocolatePuma. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερο ενυδρείο.

Κάτι που ξέχασα να αναφέρω είναι ότι, στο πρώτο ενυδρείο και πριν αυτό σπάσει, είχα βάλει 4-5 κελύφη κοχυλιών τα οποία είχα μαζέψει πριν 3-5 χρόνια. Μικρά στο μέγεθος. Εντούτοις, μου είπαν να τα βγάλω γιατί δεν πρέπει να βρίσκονται μέσα στο νερό με τα ψαράκια.
Έτσι, στο δεύτερο ενυδρείο, δεν τα έβαλα καθόλου από την αρχή.
Μπορεί να μην σημαίνει τπτ για την όλη υπόθεση αυτό με τα κοχύλια, μπορεί όμως και να σημαίνει κάτι; Δεν ξέρω... :confused:

Τάκης
07-04-16, 15:08
Από εκεί και πέρα, αν προσπαθήσω να κρατήσω ένα χρυσόψαρο και πάλι η κατάσταση βραχυ-μεσοπρόθεσμα θα δυσκολέψει στα 35 λίτρα; Είναι δηλαδή μονόδρομος αν κρατήσω αυτό το ενυδρείο (που για διάφορους λόγους δεν μπορώ να πάω σε μεγαλύτερο) να αλλάξω ψαράκι(α).


Φίλε karajon, δυστυχώς έχει επικρατήσει η αντίληψη της γυάλας. Αυτό που όλοι ξέραμε και βλέπαμε, κάτι που τελικά αποδείχθηκε πως είναι τραγικό λάθος. Και εγώ σαν και εσένα ξεκίνησα , και ίσως λίγο χειρότερα, γιατί προσπάθησα να κρατήσω σε 55 λίτρα 10 χρυσόψαρα. Αυτό κράτησε 2 χρόνια, είχα φτάσει όμως το τελευταίο χρόνο να αλλάζω 30 λίτρα το πρωί και 30 λίτρα το απόγευμα, 100% αλλαγή κάθε μέρα δηλαδή και αφού χάρισα 4 ψάρια , έχασα και άλλα 2, κατάφερα στο τέλος να φτιάξω κάτι καλύτερο. Όπως καταλαβαίνεις αυτό είναι κουραστικό και στο τέλος καταλήγουμε να είμαστε δέσμιοι του ενυδρείου. Αξίζει το κόπο ; Που και πάλι στο τέλος, αν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο άσχημο, απλά δίνουμε μια παράταση, αλλά προκαλούμε και ζημιά, γιατί τα ψάρια παθαίνουν νανισμό, που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμος. Και ακούμε πως το χρυσόψαρο πέθανε από γηρατειά αφού έζησε 2-3 χρόνια σε μια γυάλα ή σε ένα μικρό ενυδρείο. Τα χρυσόψαρα όμως ζούνε πάνω από 25 χρόνια. Και έστω ότι αποφασίσεις να το κρατήσεις λίγο καιρό ακόμα, είσαι διατεθειμένος να αλλάζεις νερό κάθε μέρα, να σκέφτεσαι να μη λείψεις ούτε μία μέρα από το σπίτι, για να μη πεθάνει το χρυσόψαρο, αλλά να πεθάνει μετά από 8-10 μήνες ; ή και ακόμα μετά από 2 χρόνια να πεθάνει, εσύ όμως αυτά τα 2 χρόνια θα είσαι με ένα κουβά στο χέρι καθημερινά να αλλάζεις νερά. Ε αυτό δεν είναι ο σκοπός του χόμπι.
Τα κοχύλια αν είναι καθαρά χωρίς χρώματα ή βερνίκια δεν πειράζει. Καλό είναι όμως να αποφεύγονται γιατί το ασβέστιο που περιέχουν κάνει πιο σκληρό το νερό, και δεν το θέλουμε αυτό σε αρκετά ψάρια, το νερό της βρύσης είναι εντάξει για τα χρυσόψαρα, και της Θεσσαλονίκης , που βλέπω πως είσαι, θα έλεγα πως είναι και λίγο σκληρό παραπάνω, χωρίς να είναι απαγορευτικό.
Να ξέρεις πως όλα αυτά που σου λέμε είναι για να μη παιδεύεσαι εσύ αλλά και τα ζωντανά που θες να φιλοξενήσεις. Οι πετσοπάδες απλά θέλουν να πουλήσουν, υπάρχουν όμως και σωστοί επαγγελματίες

kostas66
07-04-16, 15:09
Αγαπητοί φίλοι,

Πριν περίπου ένα μήνα αγόρασα ένα ενυδρείο 23lt με σκοπό να βάλω μέχρι 3 χρυσόψαρα (!) καθ' υπόδειξη του πετσοπα.

Μήπως το ενυδρείο σου που έσπασε είναι αυτό (http://www.petcity.gr/eshop/index.php/fish/accessorize-fish/aquarium-fish/hailea-enydreio-20lt-detail);

karajon
07-04-16, 15:27
Όχι φίλε μου, ήταν DIY και το πωλούσε σε petshop.
-------------------------
Φίλε Τάκη,

Σε ευχαριστώ για τη συζήτηση και τις συμβουλές.
Αντιλαμβάνομαι ότι έχεις δίκιο σε ότι λες, απλά έλεγα μήπως τα 35 λιτ ήταν αρκετά για ένα ψαράκι...
Όσον αφορά τη μακροβιότητα τους αυτή με εξέπληξε. Δεν είχα ιδέα. Βέβαια μακάρι σε 25 χρόνια να είμαστε κι εμείς εδώ :-) Εγώ νόμιζα ότι θα τα έχω, στην καλύτερη, 4-5 χρόνια και σκεπτόμενος ότι θα τα καταφέρω (τάχα το 'χα πάρει απόφαση) αυτή η ιδέα με ανάπαυε.
Όσον αφορά τα κοχύλια, ναι, ήταν πεντακάθαρα. Αναφορικά με τη σκληρότητα του νερού της βρύσης, νομίζω (μήπως όμως κάνω και λάθος) ότι την αντιμετώπιζα με το φίλτρο που έχω.
Και εννοείται ότι αντιλαμβάνομαι πως οι απαντήσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση και όσον αφορά τον κόπο (δικό μου και των μικρών φίλων μου) αλλά και όσον αφορά τον τρόπο. Για τους πετσοπάδες, δεν έχω μεγάλη εμπειρία. Εις εκ των δύο που εξυπηρετεί, φαίνεται γνώστης και κατά δήλωση του έχει ενυδρείο όσο θυμάται τον εαυτό του (περί τα 30 χρόνια μου είπε...)

kostas66
07-04-16, 15:28
Όχι φίλε μου, ήταν DIY και το πωλούσε σε petshop.

Μάλλον δεν θα είχαν κάνει καλή κόλληση και σου άνοιξε...
Υπομονή και όλα θα φτιάξουν φίλε μου.
Τα παιδιά εδώ θα σε καθοδηγήσουν όπως πρέπει.. ;)

karajon
07-04-16, 15:36
Ευχαριστώ kostas66!

Τον αρρωστούλη τον έβγαλα από το ενυδρείο για να ησυχάσει σε πιο σκοτεινό μέρος. Κρυβόταν μέσα στο έπιπλο... Τον έβαλα σε μικρό ενυδρείο 5 λτ με 1/2 νερό ενυδρείου και 1/2 νερό φρέσκο ίδιας θερμοκρασίας, ελπίζοντας...
Το μπιζελάκι πάντως δεν το έφαγε ως τώρα... Προτιμά να ξαπλώνει στο βυθό.

Πάντως ρε παιδιά, είναι τυχαίο ότι όλα συνέβησαν μετά το κρακ του πρώτου ενυδρείου ή απλά συνέπεσε με τον κύκλο του αζώτου (διότι αυτό υποψιάζομαι) και τα νιτρώδη βάρεσαν ταβάνι καθώς δεν είχα ακόμη αρκετά nitrobacter; (όλα αυτά εννοείται τα διάβασα μόλις χθες - μεταμεσονύχτια μάλιστα - στο GAB).

Και κάτι ακόμη που με προβληματίζει είναι η συμπτωματολογία που μοιάζει πολύ με νυκτική κύστη, αλλά και με την παραπάνω σύμπτωση ημερομηνιών (κύκλος αζώτου) μπερδεύομαι. Ίσως να είναι και τα δύο τελικά...

Τάκης
07-04-16, 16:03
Όντως, μακάρι να ζούμε σε 25 χρόνια και εμείς :)
Εγώ όμως το έχω δηλώσει, πως έφτιαξα ενυδρεία για τα χρυσόψαρα μου για το προσδόκιμο της ζωής τους, αρκεί να υπάρχω και εγώ :)
Αλλά να ξέρεις πως ακόμα και ο μονομάχος ζει από 4 χρόνια και πάνω.
Αν το περιβάλλον που έχουμε τα ζωντανά μας είναι σωστό, συνήθως ζουν όλο το προσδόκιμο ζωής αλλά και ακόμα παραπάνω.
Το φίλτρο που έχεις, προφανώς καθαρίζει το χλώριο και κάποια βαριά μέταλλα, μόνο τα φίλτρα αντίστροφης όσμωσης μαλακώνουν το νερό, αφαιρούν και άλατα δηλαδή. Αυτή τη στιγμή όμως δεν πρέπει να σε απασχολεί αυτό, και αν βάζεις νερό από το φίλτρο, δεν είναι απαραίτητο να βάζεις αντιχλώριο. Γενικότερα όμως, υπάρχουν τρόποι να μειώσεις έως και να μηδενίσεις κόστος για αναλώσιμα και γενικά σε ζουμιά και σε μαντζούνια (είμαι κακός πελάτης :) )
Τώρα για να σου δώσω να καταλάβεις πόσο γίνονται τα κακόμοιρα και παρεξηγημένα χρυσόψαρα δες εδώ

Μάιος του 2012

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=59178&d=1380815946

μετά από 1 χρόνο
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=59186&d=1380816086

τον Απρίλιο του 2014 που έχασα το κίτρινο δες πόσο ήτανε

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-29042014041_zps1f78fbdd.jpg

και πως είναι τώρα (βίντεο πριν 3 μήνες)
Σύγκρινε τα 2 μαύρα (black moor), το παρδαλό (veiltail) και το μεγάλο πορτοκαλί comet, πόσο ήταν και πόσο είναι μετά από 4 χρόνια

r9CG3BTaTgk

-------------------------------------------------


Πάντως ρε παιδιά, είναι τυχαίο ότι όλα συνέβησαν μετά το κρακ του πρώτου ενυδρείου ή απλά συνέπεσε με τον κύκλο του αζώτου (διότι αυτό υποψιάζομαι) και τα νιτρώδη βάρεσαν ταβάνι καθώς δεν είχα ακόμη αρκετά nitrobacter; (όλα αυτά εννοείται τα διάβασα μόλις χθες - μεταμεσονύχτια μάλιστα - στο GAB).
Και κάτι ακόμη που με προβληματίζει είναι η συμπτωματολογία που μοιάζει πολύ με νυκτική κύστη, αλλά και με την παραπάνω σύμπτωση ημερομηνιών (κύκλος αζώτου) μπερδεύομαι. Ίσως να είναι και τα δύο τελικά...

Όταν το περιβάλλον δεν είναι σωστό, αυξάνεται το στρες, μειώνεται το ανοσοποιητικό , και μπορεί να συμβούν τα πάντα, ο οργανισμός του ψαριού γίνεται ευάλωτος

karajon
07-04-16, 16:06
Φίλε Τάκη, έχω εντυπωσιαστεί ! Υπέροχα ψαράκια :-)
Καθώς πάω σε δουλειά, θα επανέλθω αργότερα !

Ευχαριστώ πολύ!

delta66
07-04-16, 16:45
Πριν περίπου ένα μήνα αγόρασα ένα ενυδρείο 23lt με σκοπό να βάλω μέχρι 3 χρυσόψαρα (!) καθ' υπόδειξη του πετσοπα. Κλασικ
Γιαυτο εφτιαξα και το βιντεο που πηρες το λινκ πιο πανω. :)


Στο φίλτρο δεν έβαλα το "λαστιχάκι" για να τραβά αέρα από έξω καθώς από το petshop μου είπαν ότι είναι περιττό (ισχύει αυτό ?)Αναλογα την περιπτωση.
Οταν χρειαζεται εξτρα οξυγονωση (πχ πολλα ψαρια σε μικρο χωρο), το θελει. Αν και δεν ειναι πανακεια, οπως καταλαβες ηδη.

Στην εβδομάδα έβαλα τον πρώτο του κάτοικο, ένα comet χρυσοψαράκι και τάιζα μια φορά την ημέρα μία με δύο νιφάδες Goldfish flakes-flocons της Tropical. Έβαλα και μία λάμπα LED 6800K την οποία ανάβω 6-8 ώρες ημερησίως.
Όλα έβαιναν καλώς και μετά από 14 ημέρες πρόσθεσα το δεύτερο κάτοικο, και πάλι comet και όλα φαινόταν να πηγαίνουν καλά.
Από αυτά που διάβασα έκανα ένα λάθος σίγουρα. Άφηνα την νιφάδα, πολλές φορές αθρυμμάτιστη, στην επιφάνεια, αμούλιαστη, και τα ψαράκια την καταβρόχθιζαν πολλές φορές και ολόκληρη με μια μπουκιά.
Το λαθος δεν ηταν η αθρυμμάτιστη τροφη.
Μαλιστα ειναι καλυτερα αθρυμμάτιστη, για να τρωγεται και οχι να χανεται στο νερο.
Το λαθος ηταν τα ψαρια αυτα σε αυτο το ενυδρειο και το στρωσιμο χωρις μετρησεις.


Με τα πολλά, το απόγευμα κατάφερα και πήρα ένα ενυδρείο 35 λίτρων έβαλα όσο νερό περίσσεψε από το αρχικό, προσέθεσα και νέο νερό με sera bio nitrivec ανάλογα με την νέα ποσότητα νερού και έβαλα τα πάντα πάλι μέσα: ψαράκια, χαλικάκι (το παλιό με το καινούριο, αφού είχα ξεπλύνει το παλιό (...)) και φίλτρο αφού το είχα κάνει με οινόπνευμα (έγκλημα? από την άγνοια μου)
Φυσικα και "εγκλημα". Παει η βιολογια.
Ουτε καν με νερο βρυσης δεν επρεπε να καθαρισεις το φιλτρο σε περιοδο στρωσιματος. Με νερο απο το ενυδρειο και μονο αν εχει χοντρο σκουπιδι. Η ψιλη μπιχλιτσα ειναι καλη να υπαρχει οσο δεν εμποδιζει την ροη του νερου.
Και στο βυθο πιανει βιολογια. Δεν θελει και ανακατεμα κλπ. Σηκωνει αμμωνια για πλακα. Χρειαζεται μεγαλη προσοχη στο χειρισμο του.

Πείτε μου σας παρακαλώ τι μπορώ να κάνω για να σώσω, αν γίνεται τα ψαράκια μου ή έστω το τελευταίο που έβαλα, αν είναι αργά για το ένα.
Να τα πω χυμα και σταρατα?
Με το συγκεκριμενο ενυδρειο, το μονο που μπορεις να κανεις για να τα σωσεις (ακομα και στρωμενο να ηταν), ειναι να δωσεις τα ψαρια σε κανενα σωστο ενυδρειο ή λιμνη.
Σε τοσο μικρο ενυδρειο δεν ζουν χρυσοψαρα, ουτε πολλα αλλα ειδη ψαριων.
Καποια πολυ μικρα ειδη μπορει να επιβιωσουν (δεν λεω ζησουν).
Ενας μονομαχος, μονος του, θα ηταν ΟΚ απο ψαρια, στο ενυδρειο σου. (αφου στρωσει)
-------------------------
..Αναφορικά με τη σκληρότητα του νερού της βρύσης, νομίζω (μήπως όμως κάνω και λάθος) ότι την αντιμετώπιζα με το φίλτρο που έχω.

Οχι. Αυτο μονο με φιλτρο αντιστροφης ωσμωσης γινεται. (το οποιο στα πρωτα σταδια εχει και ανθρακα βεβαια, αλλα για το χλωριο που καταστρεφει την μεμβρανη της ωσμωσης)
Για να μαλακωσει το νερο πρεπει να αφαιρεθουν το ασβεστιο και το μαγνησιο βασικα.
Το φιλτρο σου (ενεργου ανθρακα) κραταει αλλα πραγματα (χλωριο, βαρεα μεταλλα κλπ).

Εδω γραφω τι κρατα το καθε φιλτρο
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=767643&postcount=90

-----------------------------------------
Δεν σου εχει δωθει το λινκ για τα χρυσοψαρα
Όλα για τα Χρυσόψαρα - Προφίλ, Είδη, Εξοπλισμός (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=74230)
Εχω συμπεριλαβει οσες περισσοτερες χρησιμες πληροφοριες γινεται, βαση της δικης μου εμπειριας με αυτα τα ψαρια.
Στην αρχη εχει τα κλασσικα, επισημες ονομασιες, φωτο κλπ, αλλα μετα αρχιζει το ζουμι (διατηρηση, εξοπλισμος).
Ελπιζω να σου φανει κατανοητο.
Οτι αλλο θες ρωτα.


.

Giannis RPG
07-04-16, 17:17
Καλησπέρα φίλε Karajon, οι πιο έμπειροι απο εμένα σε κατατοπισαν λεπτομερώς.
Θεωρώ, πως εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα να πας σε μεγαλύτερο ενυδρείο, μια καλή επιλογή θα ήταν δυο - τρία αρσενικά γκαπυ. Είναι πανέμορφα ψαράκια, με τρομερή ποικιλία σε χρωματισμούς και θα σου γεμίσουν το ενυδρείο με την υπερκινητικοτητα τους. Θα πάθουν πλάκα τα παιδάκια σου, ειναι τρομερές φάτσες.

Νερό βρύσης, θερμοκρασία 24-25 βαθμούς και ένα φιλτρακι με μια καλή ροή και θα τα έχεις άρχοντες. Προσοχή, μην μπεις στον πειρασμό για θηλυκά, γιατί στα λίτρα σου θα έχεις θέμα με τις γέννες τους, δυο τρία αρσενικά πιστεύω πως ειναι μια χαρά.

Αυτή είναι η δική μου πρόταση αν δεν βάλεις μονομάχο, όπως πρότεινε ο Κ.Τάκης.

Καλή συνέχεια απο εμένα:p

Τάκης
07-04-16, 17:32
Θεωρώ, πως εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα να πας σε μεγαλύτερο ενυδρείο, μια καλή επιλογή θα ήταν δυο - τρία αρσενικά γκαπυ. Είναι πανέμορφα ψαράκια, με τρομερή ποικιλία σε χρωματισμούς και θα σου γεμίσουν το ενυδρείο με την υπερκινητικοτητα τους. Θα πάθουν πλάκα τα παιδάκια σου, ειναι τρομερές φάτσες.


Από τη μία πλευρά σωστά το σκέφτεσαι φίλε RedPointGuard, από την άλλη όμως τα ζωοτόκα , όταν είναι μόνο ένα είδος , μόνο αρσενικά ή μόνο θηλυκά γίνονται νευρικά με ότι αυτό συνεπάγεται, ειδικά αν είναι μόνο αρσενικά τρελαίνονται, δεν μπορούν αυτά να μπουν σε μοναστήρι :).
Από την άλλη δεν μπορείς να βάλεις χαρέμι γιατί σε κανα μήνα το ενυδρείο θα γεμίσει με μωρά, για αυτό δυστυχώς ούτε ζωοτόκα μπορούν να μπουν σε τόσο μικρό ενυδρείο :(

Giannis RPG
07-04-16, 17:48
Δε το γνώριζα αυτό. Έχω ακούσει για πολλούς που έχουν απηυδησει με τις γέννες και διατηρούν μόνο αρσενικά. Στο δικό μου διατηρω χαρεμακια, οποτε δεν έχω εικόνα απο το "μοναστήρι" :D

Οπότε ευχαριστώ για τη διόρθωση, μην παρασυρουμε το φίλο.

karajon
07-04-16, 21:58
Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις εμπεριστατωμένες απαντήσεις σας. Το εκτιμώ ιδιαιτέρως.
Φίλε RedPointGuard, θα το σκεφτώ αυτό που λες αλλά βάσει των όσων ο φίλτατος Τάκης αναφέρει μάλλον θα έχουμε θεματάκι (?).
Θα ήταν ίσως λύση (λέω εγώ τώρα...) αν έμπαιναν 2-3 ψαράκια διαφορετικά μεταξύ τους (άλλα είδη), όλα στο μέγεθος των guppy και όλα του ιδίου φύλου;
Πχ. 2 διαφορετικών ειδών θηλυκά, ιδίου μεγέθους θα μπορούσαν να συνυπάρξουν; Θα γεννούσαν παρά την απουσία αρσενικών στο ενυδρείο;

Φίλε delta66 σε ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική και επιμέρους τοποθέτηση.
Θα ήθελα να ενημερώσω μετά τις χθεσινές ενέργειες, ο νεότερος κάτοικος του ενυδρείου, που ήταν και λίγο πιο δραστήριος από τον αρρωστούλη που μετέφερα σε καραντίνα, αναζωογονήθηκε αισθητά. Συμπεριφέρεται κανονικά (έτσι μου φαίνεται δηλαδή), έφαγε το μπιζέλι του, κολυμπάει και πλέον δεν κάθεται καθόλου στον πυθμένα. Οι αλλαγές που έκανα είναι:
- Πρόσθεση του "σωληνακίου" για να τραβά από έξω οξυγόνο το φίλτρο (αρχικώς και μέχρι χθες βράδυ δεν το είχα βάλει)
- Αλλαγή νερού 45%
- Προσθήκη sera bio nitrivec σε ποσότητα ανάλογη με το συνολικό όγκο του ενυδρείου
- Τάισμα με μπιζέλι (μπας και έχουν νυκτική κύστη)

Μόλις έκανα και δεύτερη αλλαγή νερού 50% πριν λίγα λεπτά, 24 ώρες περίπου μετά την πρώτη. Δεν πρόσθεσα όμως sera bio nitrivec. Θα έπρεπε λες; Αν και ο Τάκης μου είπε ότι μάλλον περιττεύει και δεν βοηθά.
Έχω ακόμη τις εξής απορίες:
α) Ακόμη και αν μετρήσω και δω ότι σταθεροποιείται η κατάσταση στο νερό, το ενυδρείο θεωρείται "στρωμένο"; Ή απέχω πολύ από αυτήν την επιθυμητή κατάσταση;
β) Θεωρείτε ότι θα έπρεπε, μετά το καθάρισμα με οινόπνευμα στο φίλτρο (αυτό έγινε πριν μία εβδομάδα όταν έσπασε το πρώτο ενυδρείο) αυτό να αλλαχθεί; Εννοώ υπάρχει περίπτωση το οινόπνευμα να "δηλητηριάζει" (ακόμη) τα ψαράκια μου; Σημειώνω ξανά ότι το φίλτρο μετά το "σκούπισμα" του με βαμβάκι με οινόπνευμα αφέθηκε για αρκετές ώρες στο μπαλκόνι για να στεγνώσει και να ξεμυρίσει.
γ) Το φίλτρο αυτό καθ'αυτό που έχω (http://www.hailea.com/e-hailea/product1/HL-Bt200.htm) είναι καλό, ή της πλάκας και θα έπρεπε να το αλλάξω ακόμη και αν προχωρήσω αύριο κιόλας στην παραχώρηση των χρυσόψαρων και στην αλλαγή των ενοίκων του ενυδρείου (πχ. μονομάχος) ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας!

tsala
08-04-16, 00:38
Στα ειπαν τα παιδια, τα κυριοτερα , αρα δεν εχω να προσθεσω κατι αλλο.
τα χρυσοψαρα δεν κανουν γι αυτα τα λιτρα και θα πρεπει να μετακομισουν αμεσα.

τωρα..

α. με μηδαμινη ποσοτητα βιολογικου υλικου (ειχα 4 τετοια φιλτρακια, τωρα εχω 2) που παιρνει το φιλτρο και με φυσιολογικα ταισματα, δεν νομιζω πως θα παψεις να μετρας αμμωνια ή νιτρωδη στο ενυδρειο(με τα χρυσοψαρα)

β. εφοσων εγινε το λαθος και ηδη βρισκεται 1 βδομαδα μεσα στο νερο , δεν βρισκω τον λογο να αλλαχθει και δεν νομιζω να δημιουργησει προβλημα τωρα (μετα την μια εδομαδα.. αν ηταν να δημιουργησει , θα το ειχε κανει ηδη)

γ. της πλακας ειναι (το εχω οπως σου εγραψα πιο πανω) , δεν κανει ουτε για λεπι απο χρυσοψαρο , για μονομαχο ειναι μια χαρα.

karajon
08-04-16, 00:43
Ευχαριστώ tsala.

delta66
08-04-16, 02:38
Ξεχασα κατι πολυ βασικο για την επιβιωση υπο παρουσιας αμμωνιας και νιτρωδων.
Seachem prime
Εκτος απο αντιχλωριο, μπορει να αποτοξικοποιει την αμμωνια και τα νιτρωδη. (χωρις να εμποδιζει το στρωσιμο)
Βαζεις απευθειας στο ενυδρειο μια δοση (1ml ανα 40 λιτρα) για ολα τα λιτρα νερου του ενυδρειου για καθε 1 ppm αμμωνιας στο τεστ.
Μαξιμουμ δοσολογια η 5πλη (5ml ανα 40 λιτρα).
Αν δεν ξερεις ποση αμμωνια και νιτρωδη υπαρχουν, βαζεις προληπτικα την ανωτατη και κανεις και μερικη αλλαγη νερου.
Επαναληψη καθε 24 ωρες (τοσο διαρκει η δραση του)
Απαραιτητη παντα η καλη οξυγονωση μεσω καλης αναταραξης της επιφανειας του νερου.

karajon
08-04-16, 08:35
Ευχαριστώ delta66.
Θα μπορούσες να δεις λίγο παραπάνω και το προηγούμενο post;
Έχεις κάποιο σχόλιο επί των αποριών μου;

Τέλος, θα ήθελα να μάθω ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος χρησιμοποίησης του φίλτρου που έχω καθώς μου δίνει 3 δυνατότητες:
1. Απευθείας από το στόμιο χωρίς εξωτερικό σωληνάκι
2. Απευθείας από το στόμιο με εξωτερικό σωληνάκι
3. Με χρήση spray bar που προσαρμόζει στο στόμιο και πετάει νεράκι πάνω από την επιφάνεια του νερού προς αυτή

Η διαφορά της 1ης με τη 2η είναι (εκτός από το σωληνάκι) ότι στην 1η περίπτωση μπορείς να στρέψεις το ακροφύσιο προς τα άνω, με αποτέλεσμα την ανατάραξη της επιφάνειας.
Στη 2η περίπτωση αυτό δεν είναι εφικτό καθώς το νεράκι βγαίνει παράλληλα προς την επιφάνεια. Δημιουργείται και πάλι ένας ήπιος κυματισμός ο οποίος εξασθενεί όσο πιο βαθιά τοποθετηθεί το φίλτρο.

Ουσιαστικά η απορία (μάλλον) έγκειται στο αν η ανατάραξη ή το σωληνάκι προσφέρει καλύτερη οξυγόνωση του νερού.

Εδώ και 2 ημέρες χρησιμοποιώ το σωληνάκι ενώ παλαιότερα ήμουν στην 1η λύση με στραμμένο ακροφύσιο προς τα άνω.

Ευχαριστώ.

ΥΓ. Ο άρρωστος μικρός φίλος δεν τα κατάφερε. Τον βρήκα χθες τα μεσάνυχτα μέσα στο άλλο ενυδρείο (καραντίνα) νεκρό. Τουλάχιστον δεν συνέβη στο βασικό...

Τάκης
08-04-16, 10:39
Φίλε karajon, όπως βλέπεις το κακό έγινε πάλι, και άσχετα αν έγινε στο βασικό ή στη καραντίνα. Προφανώς είχε προκληθεί μη αναστρέψιμη ζημιά.
Πάμε για το φίλτρο τώρα ή να πούμε γενικότερα για αυτού του είδους τα φίλτρα. Αν βάλουμε το σωληνάκι που τραβάει αέρα από έξω , τότε το φίλτρο λειτουργεί σαν μικρή αεραντλία, δημιουργεί δηλαδή φυσαλίδες μέσα στο νερό, που οι φυσαλίδες δημιουργούν ανατάραξη. Χωρίς το σωληνάκι δεν λειτουργεί και σαν αεραντλία, μπορεί όμως να έχουμε ψηλά την έξοδο και να έχουμε μια σχετική ανατάραξη. Το spray bar τώρα , στέλνει το νερό σαν βεντάλια θα έλεγα, και άρα η ορμή του μοιράζεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια, μπορούμε και αυτό να το έχουμε ψηλά στην επιφάνεια να κάνει μια μικρή ανατάραξη ή πιο βαθιά χωρίς να κάνει ανατάραξη.
Τώρα πως θα πρέπει να το έχουμε, αυτό εξαρτάται ανά περίπτωση, αν θέλουμε μεγάλη ανατάραξη για να έχουμε καλή οξυγόνωση βάζουμε το σωληνάκι να δημιουργούνται φυσαλίδες, ή spray bar αλλά η έξοδος έξω από το νερό να δημιουργείται παφλασμός. όπως εσύ τώρα. Αν όμως πχ βάλεις μονομάχο , θέλουμε μικρή ροή και όχι ψηλά στην επιφάνεια, γιατί ο μονομάχος στην επιφάνεια φτιάχνει τη φωλιά του.
Ας πούμε τώρα λίγο για τις φυσαλίδες. Δεν οξυγονώνουν οι φυσαλίδες το νερό, αλλά ο παφλασμός, το σκάσιμο δηλαδή της φυσαλίδας στην επιφάνεια, για αυτό ο στόχος μας είναι να υπάρχει παφλασμός στην επιφάνεια, άσχετα αν είναι από φυσαλίδες που σκάνε στην επιφάνεια ή από την ορμή που πέφτει το νερό από ψηλά

tsala
08-04-16, 10:45
το συγκεκριμενο , δεν "τραβαει" με το σπρευ μπαρ και μπουκωνει γρηγορα , αρα ακυρωνεται..
η καλυτερη λυση για μονομαχο ειναι η πρωτη , ωστε να χτυπαει η ροη σε πλαινο τζαμι..

karajon
08-04-16, 11:44
Παιδιά σας ευχαριστώ και πάλι.

Κάνω το παν να σώσω το τρίτο ψαράκι, γι' αυτό και οι ερωτήσεις για το φίλτρο, μέχρι να το δώσω κάπου.
Η αλήθεια είναι ότι με το σωληνάκι έκανε φυσαλίδες και νομίζοντας ότι αυτό είναι ανεπιθύμητο, βύθισα 2cm παρακάτω το φίλτρο μέχρι που σταμάτησαν οι φυσαλίδες. Τώρα μου φαίνεται θα το ανεβάσω 2cm για να ξαναέχω φυσαλίδες.

Η αλήθεια είναι ότι με το προσάρτημα τύπου "Γ" απευθείας στο στόμιο στοχεύοντας την επιφάνεια (χωρίς σωληνάκι) νομίζω ότι κάνει περισσότερη ανατάραξη από ότι με τις φυσαλίδες. Μήπως έτσι είναι αποδοτικότερο το φίλτρο αναφορικά με την οξυγόνωση του ενυδρείου;

tsala
08-04-16, 15:03
Ναι , κανει καλυτερη ροη με αυτο και πεφτει η ροη πιο αργα..
Εγω το προτιμουσα απο τα αλλα , οταν δουλευα τα φιλτρακια σε γαριδαδικα.


Παντως , ψαχνεις τα ψιλα γραμματα τωρα , αλλου ειναι η ουσια..
Το ψαρι πρεπει να φυγει απο κει, πριν χαθει κι αυτο. οτι και να γινει με το φιλτρο δεν αλλαζει η κατασταση.
Οταν φτιαξεις το περιβαλλον για νεους κατοικους (πχ μονομαχο) , ασχολεισαι και με τα ψιλοπραγματα;)

karajon
08-04-16, 15:08
Σε ευχαριστώ φίλε tsala!
Το να βρω να το δώσω δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Θα μιλήσω με το petshop αν το παίρνουν πίσω...

tsala
08-04-16, 15:12
Βγαλε μια φωτο και βαλε μια αγγελια εδω να το χαρισεις..
Αν δεν τα καταφερεις, μετα βλεπεις..

Elena Petrou
08-04-16, 15:14
Αν βάλεις κάποια αγγελία στην αντίστοιχη κατηγορία ίσως το θέλει κάποιος απο το forum... ;)

ΥΓ Με πρόλαβε ο Tsala.

karajon
11-04-16, 17:34
Καλησπέρα και πάλι!
Συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά προσωπικές υποχρεώσεις το επέβαλαν. Δεν έγινε ακόμη ενέργεια για να χαριστεί το χρυσοψαράκι λόγω των υποχρεώσεων που προανέφερα εντούτοις, σήμερα που το παρατηρούσα ξανά μπήκα σε περίεργες υποψίες.
Κατ' αρχάς επί 3 ημέρες γινόταν αλλαγή 50% νερού ενώ Σάββατο και Κυριακή αυτό δεν έγινε. Το ψαράκι έφαγε αποφλοιωμένο μπιζέλι την Παρασκευή και ξανά το ίδιο γεύμα σήμερα. ΣΚ είχε νηστεία.

Παρατήρησα μαύρα στιγματάκια πάνω στο κεφάλι του (δεν υπήρχαν την Παρασκευή) και ότι στην κοιλιά ΙΣΩΣ και να άλλαξε το χρώμα του από πορτοκαλί σε πιο κίτρινο... Λέω "ίσως" διότι δεν θυμάμαι ακριβώς πως ήταν στην κοιλιά το ψάρι. Ψάχτηκα λοιπόν λίγο στο forum και ανησυχώ καθώς διάβασα στο http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=22519 για την φυματίωση των ψαριών... Λόγω του ότι είναι μεταδοτική στον άνθρωπο από ότι διάβασα και καθώς έχω ανήλικα παιδάκια ξανασκέφτομαι το θέμα της ύπαρξης ενυδρείου... (ουφ).
Είναι συχνή ασθένεια που πλήττει πληθυσμούς χρυσόψαρων; Αν τελικά είναι κάτι τέτοιο πως γίνεται η διάγνωση και πως η απολύμανση του ενυδρείου και παρελκομένων; Έχετε κάποια σχετική εμπειρία;

Κατά τα άλλα καθώς φαίνεται τα 3 ψαράκια (τα δύο απεβίωσαν) έχουν κάποια κοινά συμπτώματα (νωχελικότητα, απώλεια όρεξης), ενώ και κάποιες διαφορές: αυτό παρουσιάζει αυτά τα μαύρα στιγματάκια στο κεφάλι και κάποιες "γραμμές" στην ουρά ενώ τα άλλα δύο είχαν πρόβλημα πλεύσης καθώς και ίσως μια ελαφριά δεξιόστροφη "κάμψη" του κορμού τους.

Η παραπάνω εικόνα δίνει εντύπωση φυματίωσης; Τι λέτε από την εμπειρία σας;

Επιπλέον, σκέφτομαι ότι θα είναι κάτι μεταδοτικό αφού και οι αλλαγές 50% νερού δεν βοήθησαν και τα τρία νόσησαν ενώ από την άλλη λέω ευτυχώς που δεν παρατηρώ απώλεια βάρους ή όγκου (για φυματίωση). Θυμάμαι τώρα ότι και στο pet shop υπήρχε ένα χρυσόψαρο (όχι comet) με κάποια διόγκωση πίσω από το κεφάλι... υπάρχει περίπτωση να ήρθαν άρρωστα ακόμη και από την εισαγωγή;

Ευχαριστώ πολύ!

ChocolatePuma
11-04-16, 17:42
Τα ελληνικά καταστήματα φυσικά και παραλαμβανουν άρρωστα ψάρια
Η μεταφορά τους και ο τρόπος που γίνεται τα εξασθενεί ακόμη περισσότερο

Για τη μετάδοση ασθενειών και γενικά για τα μετρα προφύλαξης, θεωρώ πως τα 2α πρέπει να υπάρχουν, αρκεί να μην φτάνουν στα άκρα

Εναλλακτικα, μπορούμε να μπουμε εμείς σε γυάλα - καραντίνα ;)

Οι συνθηκες των ψαριών δεν ήταν οι καλύτερες. Ενας λόγος παραπάνω εάν έπεσες σε ασθενικά ή ταλαιπωρημενα ψάρια

Προσωπικα θα επέλεγα να επιστρέψω το ψάρι στο πετ σοπ. Δεν ξερω αν πρέπει να χαριστεί σε χομπίστα. Ισως κάποιος πολύ έμπειρος με σωστό χώρο (και χρόνο) να μπορούσε να προσπαθήσει

Οσο για το θεμα των παιδιών, ο γιος μου ταιζει τα ψαρια εδω και 4 χρόνια και πλέον ανέλαβε και η κόρη μου (22 μηνων)

Δεν ειναι αυτός λογος για να βγει το ενυδρειο απ το σπιτι

Καλή συνέχεια

delta66
11-04-16, 18:15
Καψιμο ειναι απο την αμμωνια, που επουλωνεται (melanophore migration)
Το αλλο ενδεχομενοι ειναι, το παρασιτο Uvulifer ambloplitis, το οποιο ομως αποκλειεται, αφου μπορει να συμβει μονο σε λιμνες (το ψαρι ειναι απλα φορεας του "αυγου" του παρασιτου, που περιμενει να παει πχ σε πουλια που τρωνε ψαρια και ετσι γινεται ο κυκλος του παρασιτου)
-------------------------
Γενικα τα ενυδρεια και ειδκα τα χρυσοψαρα ειναι πολυ επικινδυνα για την υγεια του ανθρωπου.
Δεν ακουμε καθε μερα ποσοι πεφτουν θυματα?
Ιδιως οι κινεζοι που τα ειχαν οικοσιτα κατι αιωνες ή τα ειχαν και για τροφη, απο τις επιδημιες που ξεσπασαν, εξαφανιστηκε σαν λαος :grin:

karajon
11-04-16, 18:26
Παιδιά ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις.

Σας παραθέτω φωτογραφία του ψαριού μου.

Φίλε Chocolatepuma, το θέμα είναι ότι εμένα μου έγινε και ένα κρακ στο πρώτο ενυδρείο στις 4 τα ξημερώματα (προ 2-3 εβδομάδων) και γέμισε το σπίτι με νερά, οπότε διαβάζοντας τα περί μεταδοτικότητας της ασθένειας, φρίκαρα. Τα παιδιά λόγω ηλικίας (5,5 το μεγαλύτερο) είναι συνέχεια στα πατώματα και παίζουν, πέριξ του ενυδρείου... Φαντάσου να ξανασυνέβαινε κάτι τέτοιο έχοντας υπόνοια ότι υπάρχει αυτή η ασθένεια στο ψάρι μου.

Φίλε delta66 επισυνάπτω και φωτογραφία του ψαριού προκειμένου να επαληθεύσεις τα περί αμμωνίας. Είναι όντως έτσι;

Σας ευχαριστώ ρε παιδιά!

delta66
11-04-16, 18:35
Ναι 100%
Δες κι αυτο http://thegab.org/Articles/DiagnosisChart.html#BlackSpot

karajon
11-04-16, 18:51
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Δεκτό το χιούμορ σου παραπάνω (ελπίζω ότι δεν πρόκειται περί ειρωνείας), ίσως αντιδρώ λίγο υπερβολικά με το θέμα αλλά το συγκεκριμένο άρθρο είναι αυτό που με τρέλανε: http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=6079

Αν το διαβάσεις κ δεις τι λέει ότι μπορεί κάποιος να πάθει αν του σωθεί η τύχη (run out of luck...) είναι κάπως τρομακτικό.

Επίσης ο σύνδεσμος που δίνεις κάτω από τον τίτλο "Bent Spine" δίνει σαν πιθανό αίτιο και τα mycobacteria - fish TB. Αυτό που τα δύο δικά μου είχαν μια υποψία κάμψης στη σπονδυλική στήλη θα έπρεπε να με ανησυχεί; Πάντως από τη στιγμή που αυτό συνέβη (κάμψη) δεν άντεξαν ούτε δύο ημέρες.

ΥΓ. Μου φαίνεται, όπως και να έχει τρομερό, το ότι όταν πηγαίνεις στο pet shop και λες πως είσαι αρχάριος και έχεις την όρεξη να ασχοληθείς με κάτι, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ούτε για τα βασικά.

delta66
11-04-16, 18:58
Φυσικα χιουμορ.
Διαβασε πιο προσεκτικα το αρθρο και θα δεις οτι τσαμπα τρελλαινεσαι.
Απλα προληπτικα, μη καθαριζεις βρωμιες (φιλτρο-βυθο) οταν εχεις καποια πληγη στα χερια.
Μεγαλυτερες πιθανοτητες εχεις να παθεις κατι απο κοτοπουλο που πεφτει απο μπαλκονι στο κεφαλι σου.

ChocolatePuma
11-04-16, 19:01
Δεκτό το χιούμορ σου παραπάνω (ελπίζω ότι δεν πρόκειται περί ειρωνείας), ίσως αντιδρώ λίγο υπερβολικά με το θέμα αλλά το συγκεκριμένο άρθρο είναι αυτό που με τρέλανε: http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=6079

Αν το διαβάσεις κ δεις τι λέει ότι μπορεί κάποιος να πάθει αν του σωθεί η τύχη (run out of luck...) είναι κάπως τρομακτικό.



Καμία ειρωνία (εννοείται)
Απλά - για να το κλεισω - όταν κάνεις ένα χόμπι, πρέπει να το χαιρεσαι
Εννοείται παίρνοντας τις βασικές προφυλάξεις
-------------------------

Φίλε Chocolatepuma, το θέμα είναι ότι εμένα μου έγινε και ένα κρακ στο πρώτο ενυδρείο στις 4 τα ξημερώματα (προ 2-3 εβδομάδων) και γέμισε το σπίτι με νερά, οπότε διαβάζοντας τα περί μεταδοτικότητας της ασθένειας, φρίκαρα. Τα παιδιά λόγω ηλικίας (5,5 το μεγαλύτερο) είναι συνέχεια στα πατώματα και παίζουν, πέριξ του ενυδρείου... Φαντάσου να ξανασυνέβαινε κάτι τέτοιο έχοντας υπόνοια ότι υπάρχει αυτή η ασθένεια στο ψάρι μου.



Βρε συ μαζι σου
Κι εγω σου ξαναλεω εχω παιδια και μαλιστα το ενα αρκετα μικρό

Περισσοτερους κινδύνους διατρέχουν στις παρατημένες παιδικές χαρές με τα σκουριασμένα σίδερα, τις γόπες και τις συριγγες στο εδαφος ;)

karajon
11-04-16, 19:10
Και πάλι ευχαριστώ, σας είμαι υπόχρεος :)

Μόλις θυμήθηκα κάτι "τρομακτικό". Στην πρώτη αλλαγή νερού χρησιμοποίησα τεχνική αλφαδολάστιχου: μια ρουφηξιά και άδειασμα σε κουβά. Ακούμπησε νερό ενυδρείου στο στόμα... :smt120 θα τα καταφέρω;

Θα ενημερώσω για την προσπάθεια επιστροφής του ψαριού στο pet shop.

Υπάρχει τρόπος από έλεγχο του νερού με τεστ (ή αλλιώς) να διαπιστωθεί αν υπήρχε/υπάρχει βακτήριο ώστε πριν τον καινούριο ένοικο (πιθανώς θα είναι μονομάχος ή κάποια πολύ μικρούλια που μου γράψατε σε προηγούμενη απάντηση) να είμαι σίγουρος ότι δεν θα τον αρρωστήσει από το νερό ή από το ενυδρείο (έπιπλα, βυθός, κτλ);

delta66
11-04-16, 19:16
Εγω πρεπει να ειχα πεθανει εδω και χρονια.
Στη αρχη ειχα πιει κουβαδες νερο

karajon
11-04-16, 19:27
:)

Καμία ιδέα/εμπειρία για το αν μπορεί να ελεγχθεί το ενυδρείο πριν φιλοξενήσει τον νέο του ένοικο/ους ; Κατ' αρχάς, είναι απαραίτητο;

delta66
11-04-16, 19:35
Εννοεις απο αποψης ποιοτητας νερου ή απο παθογονα?
Απο νερο, διατηρεις ζωντανη ζωντανη τη βιολογια, και κανεις τεστ νερου για ελεγχο.
Αν υπηρξαν ασθενειες, ή το αφηνεις καναδυο μηνες χωρις κατοικους διατηρωντας μονο τη βιολογια ή κανεις απολυμανη και επανεναρξη.

tsala
11-04-16, 19:57
Δεν ειναι ετσι απλα η φυματιωση... Μην τρομαζεις.
Ολοι εχουμε ερθει σε επαφη με νερο και εχουμε πιει τα ml μας:p

Το ψαρι , την βγαζει δεν τη βγαζει...:(

karajon
11-04-16, 20:44
Από άποψη παθογόνων εννοούσα.
Υπάρχει τρόπος ελέγχου προκειμένου να προχωρήσουμε είτε σε 2μηνη αναμονή είτε σε απολύμανση;

Με χαροποιεί που βλέπω ότι υπάρχουν κι άλλοι απρόσεχτοι "πότες" :)

Στο μεταξύ το ψάρι μια φαίνεται να λειτουργεί κανονικά με όλα τα πτερύγια ανασηκωμένα και καμαρωτά και πέντε κάθεται στο βυθό...

Τάκης
11-04-16, 22:11
Μη φοβάσαι, όλοι έχουμε πιει το κατι τις, δεν είναι τόσο εύκολο να κολλήσουμε κάποια ασθένεια από ενυδρεία. Και επειδή η γυναίκα μου είναι λίγο υποχόνδρια (με τα ενυδρεία :) ) ρωτήσαμε δερματολόγο, και μας είπε πως πιο πιθανό είναι να μεταφέρουμε ασθένεια εμείς στα ψάρια παρά αυτά σε εμάς. Εννοείται όμως πως τηρούνται οι κανόνες υγιεινής , και ότι το ενυδρείο δεν είναι παρατημένο

delta66
11-04-16, 22:13
Από άποψη παθογόνων εννοούσα.
Υπάρχει τρόπος ελέγχου προκειμένου να προχωρήσουμε είτε σε 2μηνη αναμονή είτε σε απολύμανση;


Αν πας δειγμα νερου και γινουν εξετασεις στοχευμενες σε υποπτα παθογονα που μπορει να υπηρξαν στο ενυδρειο κλπ και πιαστο αυγο και κουρεφτο.
Πρακτικα δεν υπαρχει.

karajon
16-04-16, 10:17
Καλημέρα σε όλους τους φίλους!
Τελικά και το 3ο χρυσόψαρο κατέληξε...

Έλεγξα το νερό στο pet shop με στικάκι τεστ την Πέμπτη 14/4 και μου είπανε ότι νερό είναι μια χαρά, ούτε νιτρικά, ούτε νιτρώδη, ούτε αμμωνία...
Πήρα λοιπόν δύο zebra danio καθώς διάβασα και εδώ (http://www.wikihow.com/Care-for-a-Zebra-Danio)ότι 10 γαλόνια νερού (περίπου 35 λίτρα) είναι αρκετά ακόμη και για έξι ψαράκια.
Φαίνονται μια χαρά, είναι δραστήρια, το ένα κυνηγάει το άλλο.

Του ενός η ουρά φαίνεται κομμένη, δηλαδή δεν είναι διχαλωτή, έχει μόνο το κάτω μέρος, το πάνω θαρρείς και το δάγκωσε κάποιο άλλο ψάρι (?) και το κοψε. Παρ' αυτά, αυτό είναι πιο παιχνιδιάρικο και "ενοχλεί" το άλλο συνέχεια από τη 2η μέρα και μετά, καθώς την 1η μέρα οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι.

Αυτό που παρατηρώ από χθες είναι ότι το ένα (αυτό με την ολόκληρη ουρά), θέλει να ανεβαίνει ψηλά προς την επιφάνεια. Επίσης χθες δεν τα είδα δραστήρια στο φαγητό - το ένα έφαγε, το άλλο συνέχισε να σουλατσάρει και να παίζει.

Είναι ανησυχητικό; Θα έχω πάλι προβλήματα;

Έβγαλα το ακροφύσιο του φίλτρου που συνδέεται με το σωληνάκι που τραβάει αέρα από έξω (βγάζοντας φυσαλίδες μέσα στο νερό) και άφησα το απλό ακροφύσιο τύπου "Γ" στοχεύοντας υπό γωνία στην επιφάνεια για να κάνω περισσότερη ανατάραξη και καλύτερη οξυγόνωση. Δεν βλέπω κάποια διαφορά.

Καλημέρα σας και πάλι!


Νέο status
------------------
Επανατοποθέτησα το σωληνάκι που τραβά O2 από έξω και το ψαράκι ξαναέγινε δραστήριο. Θα το παρατηρήσω και στο τάισμα και θα επανέλθω. ;)

Νέο status no.2
------------------
Έπειτα από καμιά ώρα που ήταν δραστήριο το βλέπω να πηγαίνει κ να κάθεται κάτω ακριβώς από το φίλτρο. Χθες, πριν βγάλω το σωληνάκι του φίλτρου καθόταν και πάλι εκεί. Μόλις έβαλα το ακροφύσιο "Γ" άρχισε να κάθεται στην επιφάνεια (λιγότερη ανατάραξη ίσως?). Τώρα που επανατοποθέτησα το σωληνάκι πάει πάλι από κάτω του... Περίεργη συμπεριφορά;

delta66
16-04-16, 15:25
Προφιλ Zebra Danio http://www.seriouslyfish.com/species/danio-rerio/

Καλώς ήρθες φίλε μου.
Για να μη πολυλογώ σε 35 λίτρα μπορείς να βάλεις μονομάχο.



Να τα πω χυμα και σταρατα?
Με το συγκεκριμενο ενυδρειο, το μονο που μπορεις να κανεις για να τα σωσεις (ακομα και στρωμενο να ηταν), ειναι να δωσεις τα ψαρια σε κανενα σωστο ενυδρειο ή λιμνη.
Σε τοσο μικρο ενυδρειο δεν ζουν χρυσοψαρα, ουτε πολλα αλλα ειδη ψαριων.
Καποια πολυ μικρα ειδη μπορει να επιβιωσουν (δεν λεω ζησουν).
Ενας μονομαχος, μονος του, θα ηταν ΟΚ απο ψαρια, στο ενυδρειο σου. (αφου στρωσει)

Τάκης
16-04-16, 16:14
Καλώς ήρθες φίλε μου.
Για να μη πολυλογώ σε 35 λίτρα μπορείς να βάλεις μονομάχο.

Να τα πω χυμα και σταρατα?
Με το συγκεκριμενο ενυδρειο, το μονο που μπορεις να κανεις για να τα σωσεις (ακομα και στρωμενο να ηταν), ειναι να δωσεις τα ψαρια σε κανενα σωστο ενυδρειο ή λιμνη.
Σε τοσο μικρο ενυδρειο δεν ζουν χρυσοψαρα, ουτε πολλα αλλα ειδη ψαριων.
Καποια πολυ μικρα ειδη μπορει να επιβιωσουν (δεν λεω ζησουν).
Ενας μονομαχος, μονος του, θα ηταν ΟΚ απο ψαρια, στο ενυδρειο σου. (αφου στρωσει)

Προφιλ Zebra Danio http://www.seriouslyfish.com/species/danio-rerio/
Συμφωνώ
Πήρα λοιπόν δύο zebra danio καθώς διάβασα και εδώ (http://www.wikihow.com/Care-for-a-Zebra-Danio)ότι 10 γαλόνια νερού (περίπου 35 λίτρα) είναι αρκετά ακόμη και για έξι ψαράκια.
Φαίνονται μια χαρά, είναι δραστήρια, το ένα κυνηγάει το άλλο.

Αυτό δεν μου μοιάζει για 35-40 λίτρα
http://www.seriouslyfish.com/species/danio-rerio/
Aquarium Size
An active species so even a small group needs an aquarium with minimum base dimensions of 90 ∗ 30 cm (http://www.seriouslyfish.com/wp-admin/profile.php).

Έλεγξα το νερό στο pet shop με στικάκι τεστ την Πέμπτη 14/4 και μου είπανε ότι νερό είναι μια χαρά, ούτε νιτρικά, ούτε νιτρώδη, ούτε αμμωνία...

Και σου είπαν στο pet shop πως όλα μηδέν είναι καλό ;
Ολα μηδέν έχει και το νερό της βρύσης :roll:
Μέτρηση κάνουμε αφού μπουν τα ψάρια μέσα και μετά από κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για να δούμε πως αντιδρά η βιολογία και αν καταφέρνει να απονιτροποιήσει την αμμωνία.
Φίλε μου συνεχίζεις και κάνεις τα ίδια λάθη

karajon
16-04-16, 17:19
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Δεν είχα υπόψη το seriouslyfish.com και εφόσον είχα δει στον ιστότοπο που παραπάνω παρέθεσα ότι 10 γαλόνια (35 λίτρα) επαρκούν, σκέφτηκα να προχωρήσω στα zebra καθώς ήταν επιθυμητό να έχουμε μια μικρή "κοινωνία" εφόσον επέτρεπαν οι συνθήκες και όχι ένα μόνο ψαράκι. Ο δε petshopας μου είπε ότι άνετα θα μπορούσα να πάρω 5-6.

Αναφορικά με τη μέτρηση, στο pet shop δεν μου είπαν ότι όλα είναι μηδέν. Μου είπαν ότι όλα είναι καλά. Χρησιμοποίησαν ένα στικάκι που βουτάνε στο νερό και βάσει χρωματικών ενδείξεων έχουν την εικόνα για την ποιότητα του νερού. Ίσως δεν το διατύπωσα καλά νωρίτερα.

Ψάρια είχε επί 3 εβδομάδες το ενυδρείο (τα χρυσόψαρα), δεν ήταν άδειο. Η μέτρηση έγινε την Πέμπτη σχεδόν μετά από σχεδόν 1,5 μήνα που μπήκε νερό στο ενυδρείο και 3 μέρες μετά το θάνατο του τελευταίου χρυσόψαρου. (Το ενυδρείο λειτούργησε επί 8 μέρες χωρίς ψάρια και μετά μπήκαν σταδιακά τα χρυσόψαρα)
Τα zebras μπήκαν αυτήν την Πέμπτη. Από τη μέτρηση ο άνθρωπος στο pet shop μου είπε ότι το ενυδρείο είναι στρωμένο...

Τι να πω. Τώρα διάβαζα ότι τα θηλυκά zebras είναι μεγαλύτερα και επίσης ότι μπορεί να έχει αυγά. Οπότε "παίζει" να είναι και αυτό δύο μέρες τα έχω και ίσως βιάζομαι. Θα τα παρατηρήσω περαιτέρω.

ChocolatePuma
16-04-16, 19:15
Καλημέρα σε όλους τους φίλους!
Τελικά και το 3ο χρυσόψαρο κατέληξε... Έπρεπε από την πρώτη στιγμή είτε να τα επιστρέψεις στο πετ σοπ είτε να τα χαρίσεις! Το να μετράμε πόσα καταλήγουν, προσωπικά δεν το θεωρώ λύση

Έλεγξα το νερό στο pet shop με στικάκι τεστ την Πέμπτη 14/4 και μου είπανε ότι νερό είναι μια χαρά, ούτε νιτρικά, ούτε νιτρώδη, ούτε αμμωνία...
Πήρα λοιπόν δύο zebra danio καθώς διάβασα και εδώ (http://www.wikihow.com/Care-for-a-Zebra-Danio)ότι 10 γαλόνια νερού (περίπου 35 λίτρα) είναι αρκετά ακόμη και για έξι ψαράκια. site όπως wiki how κλπ, δεν προσφέρονται για ενυδρειακές απαντήσεις. Η επλογές είναι δύο. Είτε γράφεσαι σε ένα φόρουμ, ρωτάς και πας σύμφωνα με τις απαντήσεις που παίρνεις (την εγγραφή την έχεις ήδη κάνει ;)), είτε αντλείς τις πληροφορίες από αξιόπιστα site πχ seriouslyfish
Φαίνονται μια χαρά, είναι δραστήρια, το ένα κυνηγάει το άλλο. To κυνήγι δεν είναι πάντα δείγμα δραστηριότητας, αλλά και στρες και ασθένειας κλπ

Του ενός η ουρά φαίνεται κομμένη, δηλαδή δεν είναι διχαλωτή, έχει μόνο το κάτω μέρος, το πάνω θαρρείς και το δάγκωσε κάποιο άλλο ψάρι (?) και το κοψε. πολύ πιθανό Παρ' αυτά, αυτό είναι πιο παιχνιδιάρικο και "ενοχλεί" το άλλο συνέχεια από τη 2η μέρα και μετά, καθώς την 1η μέρα οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι. Αυτό που σε μας φαίνεται παιχνίδι, στα ψάρια φαίνεται αλλιως

Αυτό που παρατηρώ από χθες είναι ότι το ένα (αυτό με την ολόκληρη ουρά), θέλει να ανεβαίνει ψηλά προς την επιφάνεια. Επίσης χθες δεν τα είδα δραστήρια στο φαγητό - το ένα έφαγε, το άλλο συνέχισε να σουλατσάρει και να παίζει.

Είναι ανησυχητικό; Θα έχω πάλι προβλήματα;


Προσωπική μου άποψη να επιλέξεις σύντομα πως θα προχωρήσεις
Το να μετράς νεκρά ψάρια δεν είναι λύση
Ξεκίνα διαβάζοντας την ενότητα των αρχαρίων, επέστρεψε τη Δευτέρα κάθε ζωντανό που έχεις, μην αγοράσεις άλλο μέχρι να είσαι σίγουρος πως θα προχωρήσεις
Θα απολαύσεις το χόμπι, όταν θα είσαι έτοιμος να κρατήσεις τα ψάρια ζωντανά


Καλό διάβασμα (είναι προϋποθεση για καλό ξεκίνημα)
-------------------------
...σκέφτηκα να προχωρήσω στα zebra καθώς ήταν επιθυμητό να έχουμε μια μικρή "κοινωνία" για μια μικρή κοινωνία χρειάζονται σωστά λίτρα και σωστή επιλογή ψαριών εφόσον επέτρεπαν οι συνθήκες και όχι ένα μόνο ψαράκι. Ο δε petshopας μου είπε ότι άνετα θα μπορούσα να πάρω 5-6. μια χαρά κάνει τη δουλειά του, η οποία είναι να πουλάει. Σε λίγο καιρό θα αρχίσει να σου πουλάει και φάρμακα, βιταμίνες, βακτήρια κλπ ;)



.....

delta66
16-04-16, 19:31
1. ... σκέφτηκα να προχωρήσω στα zebra καθώς ήταν επιθυμητό να έχουμε μια μικρή "κοινωνία" εφόσον επέτρεπαν οι συνθήκες και όχι ένα μόνο ψαράκι. Ο δε petshopας μου είπε ότι άνετα θα μπορούσα να πάρω 5-6.

2. Το ενυδρείο λειτούργησε επί 8 μέρες χωρίς ψάρια και μετά μπήκαν σταδιακά τα χρυσόψαρα)

3. Τα zebras μπήκαν αυτήν την Πέμπτη. Από τη μέτρηση ο άνθρωπος στο pet shop μου είπε ότι το ενυδρείο είναι στρωμένο...


1. Οπως ειπαμε απο την αρχη, καλο ειναι το κοινωνικο για κοινωνικα ψαρια, αλλα πρεπει να ειναι και το ενυδρειο καταλληλο για κοινωνικο.
Ειναι σαν να εχουμε κανει ενα παιδι και να σκεφτομαστε να του κανουμε κι αδερφακια για να ειναι πιο καλα να μεγαλωνουν με αδερφια, αλλα να εχουμε ηδη το πρωτο να κοιμαται στο σαλονι σε καναπε αναδιπλουμενο και να πρεπει να βαλουμε και τα αδεφακια του να κοιμουνται ολα μαζι στο σαλονι.
Καλο να μεγαλωνουν με αδερφια, αλλα αν δεν εχουμε χωρο για το ενα, τι θελουμε και γεμιζουμε τον κοσμο κουτσουβελα?

Το ιδιο ειναι και με τα ενυδρεια.
Ολα τα προβληματα στον πλανητη Γη οφειλονται .... στον υπερπληθυσμο και στο στριμωγμα.
Τα ιδια προβληματα και στο ενυδρειο.
Μεγαλο οικολογικο σχολειο το ενυδρειο.

2. Και αυτες τις 8 μερες, τι κρατουσε ζωντανη τη βιολογια? (και οχι μονο ζωντανη αλλα και αναπτυσομενη, αφου δεν ειχε στρωσει ακομα σε 3 εβδομαδες)
Εριχνες φαι? υγρη αμμωνια? ή τιποτα και μειωθηκε (εως χαθηκε) κι αυτη η λιγη που ειχε αναπτυχθει?

3. "Καλες μετρησεις" δεν σημαινει τιποτα.
Θα ρωτα τιμες και θα τις σημειωνεις.
Παντως αυτο που γραφεις " ούτε νιτρικά, ούτε νιτρώδη, ούτε αμμωνία", σημαινει προφανως ... μηδεν ολα.
Και "μηδεν ολα" δεν σημαινει αυτοματα και στρωμενο ενυδρειο. Πιο πολυ σημαινει ... τελειως αστρωτο.
Φτου κι απο την αρχη.
Ελπιζω να μην εχουμε το ιδιο τελος με καταμετρηση θυματων.
Γιαυτο μπολιασε ΤΩΡΑ.
Δεν υπαρχει καιρος και περιθωρια για πειραματα, παρατηρησεις και μελετη αρθρων.
Στο επομενο ενυδρειο αυτα.


Έλεγξα το νερό στο pet shop με στικάκι τεστ την Πέμπτη 14/4 και μου είπανε ότι νερό είναι μια χαρά, ούτε νιτρικά, ούτε νιτρώδη, ούτε αμμωνία...

karajon
16-04-16, 19:58
Παιδιά, ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Φίλε Chocolatepuma, τα δύο πρώτα ψαράκια χάθηκαν πολύ γρήγορα πριν πάρω χαμπάρι τι γίνεται και τότε ουσιαστικά (1 μέρα πριν χάσω το 2ο) εγγράφηκα στο forum.
Για το 3ο προσπάθησα πραγματικά, βάσει των όσων μου είπαν και τα παιδιά εδώ (αλλαγές 50% καθημερινές στο νερό, bionitrivec, μπιζέλι, νηστεία κτλ) αλλά όταν το πήρε η κάτω βόλτα έφυγε ταχύτατα και αυτό (2 ημέρες) κ δεν πρόλαβα καν να αναρτήσω αγγελία. Όταν δε, έβαλα μια φωτο (πριν λίγες μέρες, θα την δεις παραπάνω) ήδη από το forum ο tsala μου 'πε, "τη βγάζει δεν τη βγάζει". Σε λιγότερο από 24 ώρες το χασα...

Το seriouslyfish.com δεν το γνώριζα.

Για το μεταξύ τους "κυνήγι", εννοώ ότι έχουν την εικόνα που είχαν στο κατάστημα και αυτήν που βλέπω σε video στο διαδίκτυο... τώρα αν είναι από στρες ή άλλον "κακό" λόγο, δεν μπορώ να το ξέρω. Ομοίως δεν ξέρω για το αν το "παιχνίδι" που κάνουν το απολαμβάνουν ή αισθάνονται κάπως άσχημα ή περίεργα.

Φίλε delta66,

Για το "1" δεν μπορώ να διαφωνήσω. Απλά επειδή ήδη o φίλος RedPointGuard εδώ στο forum είχε αναφέρει ως εν δυνάμει λύση τα guppies (μέχρι που ο Τάκης αντέκρουσε την συγκεκριμένη επιλογή) με τα οποία θα είχα μια μικρή "κοινωνία", "έψαξα" κ βρήκα τα zebras σαν πιο "ειρηνική" λύση, σε σύγκριση με τα guppies...

Αναφορικά με το "2", τις πρώτες 8 μέρες προσέθετα bionitrivec καθ' υπόδειξη του υπαλλήλου του petshop.

Θα κοιτάξω για μπόλι λοιπόν. Με τέτοιο φίλτρο (που έχει μόνο σπόγγο και αυτός μικρός) όμως πως μπολιάζεις;

delta66
16-04-16, 20:26
Αναφορικά με το "2", τις πρώτες 8 μέρες προσέθετα bionitrivec καθ' υπόδειξη του υπαλλήλου του petshop.

Θα κοιτάξω για μπόλι λοιπόν. Με τέτοιο φίλτρο (που έχει μόνο σπόγγο και αυτός μικρός) όμως πως μπολιάζεις;
Το Bionitrivec δεν ειναι "τροφη" για βακτηρια.
Γιαυτο και οι οδηγιες του, ΔΕΝ λενε "ρχνε το υγρο και μετα απο 8 μερες βαλε ψαρια".
Λενε κατι πολυ χειροτερο για ενα αρχαριο.
Λενε
"Επιτρέπει την προσθήκη ψαριών μόλις μετά από 24 ώρες"
https://www.sera.de/gr/sera-produktwelt/in_category/schritt-4-gleichgewicht-herstellen-5598/product/sera-bio-nitrivec.html

Λεει ποσων ψαριων,?
ποσο μεγαλων ψαριων?
σε τι ενυδρειο?
με τι φιλτρο?
τι ταισμα?
λεει?
Λεει πως θα καταλαβεις αν δεν πηγαινει κατι καλα και τι πρεπει να κανεις για να το διορθωσεις αν χρειαστει?
Ενα εμπειρος μπορει να ξερει. Ενας αρχαριος οχι.

Δεν ειναι δουλεια αυτη να κανεις οτι σου λεει το πετσοπ και μετα να τρεχουμε εδω να το διορθωνουμε.

Ενας μικρος σπογγος.
Αλλον ενας λογος που επρεπε να σκεφτεις καλυτερα για κοινωνικο ενυδρειο.
Πιθανως δεν φτανει για αυτα τα ψαρια.
Τι θα κανουμε τωρα?
Θα περιμενουμε να δουμε?
-------------------------
Δεν νομιζω οτι μπορουμε να γραψουμε τιποτα περισσοτερο στο θεμα.
Απλα θα επαναλαμβανομαστε.
Ολες οι απαντησεις, συμβουλες και λινκ με αρθρα που χρειαζεσαι, εχουν ηδη γραφτει.
Ξαναδιαβασε το θεμα απο την αρχη και αποφασισε αν θα τις ακολουθησεις ή θα κανεις οτι σου λεει το πετσοπ.
Καλη συνεχεια.


.

karajon
16-04-16, 22:42
Φίλε delta66,

Όταν ξεκίνησα για να κάνω το ενυδρείο βασίστηκα σε αυτά που μου είπαν από το pet shop. Δεν είχα ιδέα για το πόσο πολύπλοκο μπορεί να είναι το θέμα και αν το ήξερα, ομολογώ πως σίγουρα θα το ξανασκεφτόμουν μιας που δεν έχω και ιδιαίτερη άνεση χρόνου.

Γι' αυτό και ενώ διάβασα πολύ προσεχτικά τι λέει το σκεύασμα (24 ώρες μετά βάλε ψάρια) περίμενα την εβδομάδα να περάσει προκειμένου να είμαι ασφαλής - έτσι τουλάχιστον νόμιζα.

Από εκεί και πέρα την εξέλιξη των πραγμάτων την ξέρεις.

Όπως και να 'χει, ευχαριστώ πολύ για το χρόνο και τη διάθεση σας να πληροφορήσετε σχετικά με τα του ενυδρείου.

Να είστε όλοι καλά!

ChocolatePuma
16-04-16, 23:39
Το μοναδικό δύσκολο στο χόμπι είναι ότι θέλει διάβασμα και υπομονή

Τα υπόλοιπα είναι από απλά έως εύκολα, εφόσον φυσικά ακολουθήσεις τη μέση οδό

Χωρίς ίχνος αντιπαράθεσης, μην έχεις την απαίτηση μετά από τόσα ποστ κι εφόσον εξακολουθείς να αγοράζεις ψάρια τα οποία επίσης θα πεθάνουν, να σου πει κάποιος μπράβο

Οι δρόμοι είναι δύο. Κανεις ότι λέει ο πετ σοπας ή ότι γράφεται εδώ

Η επιλογή είναι αποκλειστικά δική σου
Όσο για τον χρόνο, όλοι μας στο ίδιο καζάνι είμαστε ;)

Edit : Προσωπικά θα μου άρεσε να γράψεις : επιστρέφω τη Δευτέρα τα ψάρια, ξεκινάω διάβασμα και δεν βάζω άλλο ψάρι μέχρι να είμαι έτοιμος

karajon
16-04-16, 23:56
Μα φυσικά δεν περιμένω "μπράβο". Μιας όμως που έχουμε ανοιχτή την κουβέντα και έχουν ανταλλαχθεί τόσα posts, προσπαθώ να εξηγήσω πως κινήθηκα ως "υποχρέωση" :-) απέναντι σας που με συμβουλεύετε. Ούτε για να αποσπάσω "μπράβο", ούτε "συγχαρητήρια".

Κλείνοντας, ακόμη και για την αγορά των νέων ψαριών, κινήθηκα βάσει των όσων είχα καταλάβει από εδώ και όσων διάβασα από το διαδίκτυο. Πιθανόν να μην κατάλαβα καλά, καθώς μεταξύ μονομάχου και μικρών (βλ. τύπου guppies) επέλεξα το 2ο νομίζοντας ότι είναι εφικτό, όπως είπα και παραπάνω.

Καθώς το να αλλαχθεί φίλτρο, να μεγαλώσει ενυδρείο κτλ. δεν παίζει για διάφορους λόγους (χώρος, οικονομικά, κτλ) προχώρησα βάσει των παραπάνω και έχοντας και την διαβεβαίωση (κατόπιν της μέτρησης στο νερό που έγινε στο pet shop) ότι το νερό είναι οκ για να δεχθεί ψάρια...
Τέλος, δεν τον έχω για τόσο αλήτη τον άνθρωπο εκεί ώστε να με κοροϊδέψει ακόμη και για την μέτρηση (προ 10 ημερών αυτός μου είπε ότι είχε νιτρικά και ξεκίνησα να γράφω εδώ).

Και πάλι σας ευχαριστώ.

ChocolatePuma
17-04-16, 00:05
Να σου πω λοιπόν γιατί επιμένω
Πρώτον τα στικακια μετράνε ότι να ναι. Άρα ότι σου είπε πριν δέκα μέρες είναι το ίδιο λάθος με ότι σου είπε στην τελευταία μέτρηση

Σε κανένα σου ποστ δεν είδα γράφεις, μια που αναγνωρίζεις τα οποία λάθη σου, ότι θα επιστρεψεις τα ψάρια. Όχι αύριο αλλά χτες!

Και οι μέρες περνάνε και άλλη μια ομάδα ψαριών είναι σε άστρωτο ενυδρείο μικρών διαστάσεων...

Καλό βράδυ

karajon
17-04-16, 01:55
Τώρα διαβάζω ότι τα στικάκια μετράνε ότι να 'ναι. Αν είναι έτσι, τότε μπορεί το ενυδρείο μετά από 1,5 μήνα να είναι ακόμη άστρωτο. Εντούτοις από την εικόνα του χρυσόψαρου που ανέβασα και εδώ και ο delta66 μίλησε για κάψιμο από αμμωνία. Συνεπώς, μάλλον δεν μέτρησε ότι να 'ναι προ δεκαημέρου.

Για το πως τα ψάρια χάθηκαν, τα έχω γράψει ήδη: τα πρώτα δύο πριν καταλάβω τι συμβαίνει, το τρίτο έκανα ότι μπορούσα αλλά από τη στιγμή που "έπεσε" χάθηκε πολύ γρήγορα (1,5 μέρα).

Για τα zebras επίσης ανέφερα το σκεπτικό.
Θα ρωτήσω για την επιστροφή στο pet shop.

ChocolatePuma
17-04-16, 11:07
Καλημέρα
Σε τόσα λίτρα, για νιοστή φορά ας γραφτεί, μπορείς να βάλεις οριακά έναν μονομάχο

Αν θέλεις κοινωνικό ενυδρείο, τότε πρέπει να κοιτάς για περισσότερα από 120 λίτρα κι αναφέρομαι σε περισσοτερα του ενός είδους ψαρια

Αν θέλεις μερικά ψαράκια από το ίδιο είδος, τότε πρέπει να πας σε λιγότερο 60 λίτρα

Επέστρεψε τα ψάρια στο πετ, διάβασε τις ενότητες των αρχαριών κι όταν είσαι έτοιμος, βαλε μια αγγελία για μπόλι (μπορείς να κόψεις το σφουγγάρι στη μέση και στο υπόλοιπο μισό να βάλεις όσο mini siporax χωραει) και την ίδια μέρα βάλε έναν μονομάχο

Κάθε άλλη επιλογή δλδ αγορά ψαριών σε άστρωτο φίλτρο, αγορά ψαριών που δεν ταιριάζουν στα λίτρα κλπ, ειναι λάθος

karajon
17-04-16, 19:31
Φίλε ChocolatePuma ευχαριστώ για την απάντηση.

Θα ήθελα να απευθύνω άλλο ένα ερώτημα, χωρίς να θέλω να κουράσω ή να φανώ υποχόνδριος (μήπως είμαι κιόλας).

Θα ήθελα να σας ξαναρωτήσω για την πιθανότητα εμφάνισης της φυματίωσης των ψαριών.

Έχοντας την άσχημη εμπειρία που ξέρετε, δηλαδή το ότι χάθηκαν τρία ψάρια τόσο σύντομα μετά την είσοδο τους στο ενυδρείο σκέφτηκα μήπως ήταν κάτι παθογόνο εκτός από το άστρωτο ενυδρείο που τα καταδίκασε τόσο σύντομα.

Η εικόνα της πλάγιας πλεύσης, της ανορεξίας και του λήθαργου είναι μάλλον αρκετά συχνή ως συμπτώματα σε ασθένειες από αυτά που διάβασα, εντούτοις η τρομάρα μου είναι μεγάλη μιας που το πρώτο ενυδρείο είχε σπάσει, αν θυμάστε, με αποτέλεσμα να χυθεί η μισή ποσότητα, περί τα 12 λίτρα στο πάτωμα που παίζουν μικρά παιδιά. Διαβάζοντας στο internet για το πόσο ανθεκτικό είναι αυτό το βακτήριο, σκέφτηκα ότι αν υπήρχε μέσα στο ενυδρείο το ότι έπεσε στο πάτωμα είναι φοβερά επίφοβο. Επίσης επειδή και στα χέρια είχα μια αμυχή (μικρό κόψιμο από ξηρότητα επιδερμίδας) και έκανα χειρισμούς στο φίλτρο δίχως να φορέσω γάντια (...) το μυαλό τώρα "τρέχει"...

Τέλος, έχω λίγους φίλους που όντας μη ενημερωμένοι, όπως και η αφεντιά μου, έφτιαξαν ενυδρεία εντούτοις δεν είχαν τέτοια κακή τύχη τα ψάρια τους. Αντιθέτως μου είπαν ότι έζησαν τα ψάρια κάποια χρόνια, βέβαια κάποια χάθηκαν κ ίσως σχετικά γρήγορα αλλά, κανείς δεν είχε την τύχη αυτή: με το που να βάζει ψάρι να ψοφάει σε λίγες μέρες από την είσοδο του στο ενυδρείο. Αυτό μου ενίσχυσε τη φοβία μήπως ήταν παθολογικό το αίτιο του χαμού τους.

Από την εμπειρία σας, είναι ικανό το νερό από μόνο του επειδή δεν έχει γίνει ο κύκλος να θανατώσει τα ψάρια; Όλα κ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Ή μπορεί λόγω στρες, κακού νερού, ή οποιουδήποτε άλλου παράγοντα να εμφάνισε πχ. το πρώτο ψάρι κάτι παθολογικό το οποίο μετά μόλυνε και τα άλλα δύο; Και αν αυτό είναι πιθανό, είναι πιθανό αυτό το παθολογικό να φτάσει να είναι κ κάτι τόσο βαρύ όπως η φυματίωση των ψαριών;

ΥΓ. Χθες διάβαζα αυτό (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=5335) και δεν το κρύβω ότι τα χρειάστηκα. Επίσης, διάβασα ότι υπήρχε κ άλλο κρούσμα στα Χανιά στην Κρήτη αλλά και στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο Αθηνών.
Υπάρχει και αυτό (http://www.reefkeeping.com/issues/2003-07/sp/feature/index.php), που επίσης κρούει κώδωνα κινδύνου χαρακτηρίζοντας την ασθένεια ως "dirty little secret" of the ornamental fish industry.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.