Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Στρωσιμο με τροφη ημερα 15η

XrhstosT
07-04-16, 11:35
Καλημερα παιδια!εδω και δυο μερες εμφανιστηκαν τα πρωτα NO3.βρισκονται στο 5.No2 στο 5(αν και τα χρωματα της api λιγο με μπερδευουν!) και Nh4 4.συνεχιζω και ριχνω ιδια ποσοτητα τροφης ή τη μειωνω;

Τάκης
07-04-16, 12:44
Συνεχίζεις το ίδιο, αλλά τώρα θα μετράς πιο τακτικά για να μη μηδενιστεί η αμμωνία

XrhstosT
07-04-16, 12:55
Μετραω καθε μερα.να το κανω δυο φορες τη μερα;μολις μηδενιστει μειωνω τροφη;

Τάκης
07-04-16, 13:02
Οχι , τροφή δεν μειώνεις καθόλου, και συγκεκριμένα αν μηδενίζεται γρήγορα ισως να χρειαστεί να την αυξήσεις, αλλά αυτό οι μετρήσεις σου θα το δείξουν. Το ζητούμενο είναι να μη μηδενιστεί η αμμωνία, ή να μηδενιστούν ταυτόχρονα αμμωνία και νιτρώδη, δηλαδή όσο βλέπεις πως έχεις νιτρώδη , θα πρέπει να υπάρχει και αμμωνία.
Αν μηδενιστεί η αμμωνία, η βιολογία θα μείνει νηστικιά, για αυτο, για να διατηρηθεί προσθέτουμε τροφή. Ακόμα και να στρώσει πλήρως το ενυδρείο , προσθέτουμε τροφή μέχρι να βάλουμε τα ψάρια, και την ημέρα που θα βάλουμε τα ψάρια, κάνουμε αλλαγή 90%-95% και βάζουμε τα ψάρια
Κάνε και καμιά αλλαγή νερού τώρα, και προσθέσεις τροφή μετά την αλλαγή

XrhstosT
07-04-16, 14:52
Ειναι απαραιτητη η αλλαγη;εννοω,δεν θα χαθει καποια βιολογια αλλαζοντας νερο;για τι ποσοστο μιλαμε;

Τάκης
07-04-16, 15:13
Δεν μας ενδιαφέρει η βιολογία που υπάρχει στη στήλη του νερού, άρα δεν θα πάθει τίποτα.
Κάνε ένα 30% αλλαγή, αρκεί το φρέσκο νερό να έχει ίδια θερμοκρασία με το νερό του ενυδρείου

delta66
07-04-16, 16:00
Οχι , τροφή δεν μειώνεις καθόλου, και συγκεκριμένα αν μηδενίζεται γρήγορα ισως να χρειαστεί να την αυξήσεις, αλλά αυτό οι μετρήσεις σου θα το δείξουν. Το ζητούμενο είναι να μη μηδενιστεί η αμμωνία, ή να μηδενιστούν ταυτόχρονα αμμωνία και νιτρώδη, δηλαδή όσο βλέπεις πως έχεις νιτρώδη , θα πρέπει να υπάρχει και αμμωνία.
Αν μηδενιστεί η αμμωνία, η βιολογία θα μείνει νηστικιά, για αυτο, για να διατηρηθεί προσθέτουμε τροφή. Ακόμα και να στρώσει πλήρως το ενυδρείο , προσθέτουμε τροφή μέχρι να βάλουμε τα ψάρια, και την ημέρα που θα βάλουμε τα ψάρια, κάνουμε αλλαγή 90%-95% και βάζουμε τα ψάρια
Κάνε και καμιά αλλαγή νερού τώρα, και προσθέσεις τροφή μετά την αλλαγή
Δεν χρειαζεται αυξηση της τροφης.
Του βγαζει ηδη 4 αμμωνια. Για στρωσιμο με τροφη ειναι και πολυ.
Μη ξεχνας οτι η τροφη μενει στο νερο και αποοσυτιθεται συνεχεια. Δεν ειναι σαν την υγρη αμμωνια. Την αλλαζει λοιπον με φρεσκια, οποτε κοντευει να διαλυθει, ή βγαλει μυκητα μουχλα κλπ.
Απο τις ηδη υπαρχουσες μετρησεις φαινεται οτι παει τρενο.
Απλα να κανει οτι εκανε μεχρι τωρα, μεχρι να μηδενισουν η αμμωνια και τα νιτρωδη.

XrhstosT
07-04-16, 16:01
Νερο να αλλαξω;Δεν ειναι οτι δεν εμπιστευομαι οποιον με καλη θεληση μου απαντα.απλα δεν ξερω και θελω να ακουω περισσοτερες αποψεις για να ειμαι σιγουρος οτι παω σωστα!

delta66
07-04-16, 16:08
Ειναι απαραιτητη η αλλαγη;εννοω,δεν θα χαθει καποια βιολογια αλλαζοντας νερο;για τι ποσοστο μιλαμε;
Με την μικρη αλλαγη νερου, δεν χανεις βιολογια (εκτος κι αν κανεις μεγαλο λαθος στη διαδικασια και εχεις λαθος θερμοκρασια πεχα κλπ στο νερο αλλαγης, και χασεις ετσι καποια ποσοτητα βιολογιας).
Με την αλλαγη νερου, απλα μειωνεις τα ποσοστα αμμωνιας και νιτρωδων στο νερο, με τα οποια "τρεφεται" η βιολογια.
Αν υπαρχει ομως αρκετη αμμωνια και νιτρωδη (κι εσυ εχεις αρκετα), με την αλλαγη νερου το μονο που κανεις ειναι καλο, αφου αναπληρωνεις τα χαμενα με το περασμα των ημερων, ιχνοστοιχεια και μεταλλα απο το νερο (απαραιτητα για την αναπτυξη της βιολογιας).
Η λιγη αμμωνια που χανεται (σε ποσοστο οσο ειναι και το ποσοστο της αλλαγης) αναπληρωνεται σιγα σιγα απο την τροφη που συνεχιζει να βγαζει αμμωνια.
Καλη οξυγονωση (αναταραξη επιφανειας του νερου) να εχεις.

XrhstosT
07-04-16, 16:10
Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω τεστ ph ακομα και σκλητοτητας...

Τάκης
07-04-16, 16:11
Δεν χρειαζεται αυξηση της τροφης.

Οχι , τροφή δεν μειώνεις καθόλου, και συγκεκριμένα αν μηδενίζεται γρήγορα ισως να χρειαστεί να την αυξήσεις,
αλλά αυτό οι μετρήσεις σου θα το δείξουν.

;)

Νερο να αλλαξω;Δεν ειναι οτι δεν εμπιστευομαι οποιον με καλη θεληση μου απαντα.απλα δεν ξερω και θελω να ακουω περισσοτερες αποψεις για να ειμαι σιγουρος οτι παω σωστα!

μία αλλαγή 30% δεν θα κάνει κακό, το αντίθετο, καλό θα κάνει, αλλά να υπάρχει πηγή αμμωνίας, τροφή δηλαδή

XrhstosT
07-04-16, 19:15
Πηρα το high range ph της api και απ οτι βλεπω της βρυσης μου ειναι 7.4 ενδεχομενως και μικροτερο μιας και δεν μετραει το συγκεκριμενο τεστ πιο χαμηλα.του ενυδρειου εχει 8.1)αλλαγη νερου να κανω με αυτες τις διαφορες ph?2)γιατι τοση διαφορα;λογικα θα επρεπε να εχει πεσει κι ολας λιγο μετα απο δυο εβδομαδες ή οχι;;
-------------------------
Καποια γνωμη παιδια;οχι,τιποτα αλλο,πρεπει να ζεστανω και το νερο!;)
Λαθος παιδια.ζητησα γνωμη απο δευτερο ζευγαρι ματια.του ενυδρειου ειναι 7,4 και της βρυσης λιγο πιο ανοιχτο.αλλα οπως ειπα μετραει απο 7,4 και πανω αυτο το τεστ.

delta66
08-04-16, 02:04
;)
Τακη, τσαμπα τεστ.
Απο τη στιγμη που ηδη με την ποσοτητα τροφης που βαζει, εχει 4 αμμωνια, δεν χρειαζεται αυξηση ποσοτητας τροφης. Ανανεωση της μονο οταν χρειαζεται.
Το 4 δειχνει οτι εχουμε μεγαλη παραγωγη ρυπων με αυτην την ποσοτητα.

XrhstosT
08-04-16, 02:19
Του ph?

Στάλθηκε από το HTC Desire 516 dual sim μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

delta66
08-04-16, 02:21
Της αμμωνιας.
Καλα αστο αυτο. Του Τακη το λεω. Εσυ κανε τα τεστ σου κανονικα και καποια στιγμη θα ξερεις τι γινεται και χωρις τεστ.

XrhstosT
08-04-16, 02:24
Καποια στιγμη....την εκανα την αλλαγη...30%.πριν την αλλαγη ειχε nh4 4,no2 5 και no3 ανεβηκανε στο 10.αυριο ανυπομονω να δω τι μετρησεις θα εχω...

Τάκης
08-04-16, 13:44
εγΤακη, τσαμπα τεστ.
Απο τη στιγμη που ηδη με την ποσοτητα τροφης που βαζει, εχει 4 αμμωνια, δεν χρειαζεται αυξηση ποσοτητας τροφης. Ανανεωση της μονο οταν χρειαζεται.
Το 4 δειχνει οτι εχουμε μεγαλη παραγωγη ρυπων με αυτην την ποσοτητα.
Βρε Σπύρο εμείς το ξέρουμε, αλλά στα παιδιά που στρώνουν τώρα για πρώτη φορά τους συστήνω να κάνουν μετρήσεις για να καταλάβουν τον ρυθμό ανάπτυξης της βιολογίας.

delta66
08-04-16, 13:45
:smt023:smt023

XrhstosT
09-04-16, 00:51
Γεια σας παιδια.μολις πραγματοποιησα τις σημερινες μετρησεις του νερου.να θυμισω βρισκομαι στη 17η μερα στρωσιματος με τροφη.χθες εκανα μια αλλαγη νερου της ταξεως του 30%.πριν την αλλαγη οι μετρησεις μου ηταν:
-NH4 4
-NO2 5
-NO3 10
Οι σημερινες:
-NH4 2
-NO2 5
-NO3 10
Αν και πρεπει να ομολογησω πως το τεστ της api στα NO3 με μπερδευει λιγο.αν βαλω τον δοκιμαστικο σωληνα πανω στο χαρτακι με τις διακυμανσεις για να το συγκρινω,μου βγαινει ενα πολυ φωτεινο πορτοκαλι που δεν εχει ομοιο του.οπως επισης παρατηρω,οτι το 10 με το 20 ειναι σχεδον ολόιδια!καποιο σχολιο για τις μετρησεις;

delta66
09-04-16, 02:12
Φυσιολογικες μετα την αλλαγη.
Συνεχιζεις.
Θα συνηθισεις και τα τεστ. Καθαρο λευκο φως να εχει ο χωρος που θα τα ελεγχεις και θα βαζεις το μπουκαλακι πανω στο ασπρο στο χαρτακι του τεστ για φοντο

XrhstosT
09-04-16, 02:18
Οπως το λες το κανω...θα "στρωσω" και εγω μαζι με το ενυδρειο!η αμμωνια μειωθηκε λογω αραιωσης της με το καθαρο νερο μαλλον,ε;εκτος και αν αρχιζει να μειωνεται.καποια στιγμη θα γινει και αυτο,αλλα τετοια συμπτωση,μαλλον οχι..

delta66
09-04-16, 02:22
Κανονικα ομως η αμμωνια επρεπε να ειχε μηδενισει απο την πρωτη εβδομαδα, το πολυ 10 μερες.
Σε 15 μερες εχω καταφερει και εχω τελειωσει στρωσιμο.

XrhstosT
09-04-16, 02:25
Παει καπου η σκεψη σου;

delta66
09-04-16, 02:26
Καπου εχεις καθυστερησει.
Υλικα? φιλτρου?
Λαθη στη διαδικασια?

XrhstosT
09-04-16, 02:26
Βεβαια την πρωτη εβδομαδα εβαζα 1/4 της κουταλιας του γλυκου τροφη...και αφου μου το προτινες,τοτε ξεκινησα και εβαζα μια γεματη κουταλια του γλυκου.Εμφανιση αμμωνιας εγινε μετα την πρωτη εβδομαδα.

delta66
09-04-16, 02:28
Ισως.
Κανονικα 30-40 μερες κανει το στρωσιμο γενικως, αλλα εχω καλομαθει γιατι μου βγαινουν κατι γρηγορα στρωσιματα με τροφη. (βαζω μπολικη)
Σε ενα στρωσιμο 30-40 ημερων η αμμωνια μηδενιζει στις 7-10 μερες. Τα νιτρωδη ειναι που αργουν.

XrhstosT
10-04-16, 01:17
Στη διαδικασια ακολουθω πιστα οτι εχω μαθει.οσο για το υλικο του φιλτρου,οπως εχουμε ξανασυζητησει,εχω το απλο σφουγγαρι...το μπεζ...
Κοιταξα τις σημειωσεις μου.Αμμωνια εμφανιστηκε την 6η μερα και για πρωτη φορα εφτασε στο 4 την 12η...τωρα ειμαι στην 17η.
Γεια σας!Σημερινες μετρησεις:
NH4: 0,25-NH4-0,5
NO2: 5
NO3:10

delta66
10-04-16, 03:33
Χωρις αλλαγη?
Τροφη εχει το ενυδρειο?
Αν ναι, μαλλον ξεκολλησε. Παει να μηδενισει.

XrhstosT
10-04-16, 10:27
Εννοεις αλλαγη νερου;τροφη εχει κανονικα!

GN_AZ
10-04-16, 10:41
αφού μειώνεται η αμμωνία δεν θα έπρεπε να αυξάνονται τα νιτρώδη κ τα νιτρικά ???

XrhstosT
11-04-16, 01:21
Κοιτα,τα νιτρωδη ειναι στο φουλ.λεω 5 γιατι μεχρι εκει παει το τεστ της api.οσο για τα νιτρικα,ειχα μια αυξηση τις προηγουμενες μερες αλλα τις τελευταιες 3 ειναι σταθερα.ή νομιζω οτι ειναι σταθερα μιας και το 10 με το 20 στο τεστ της api εχουν στα ματια μου,ελαχιστη διαφορα.

Σημερινη μετρηση:
NH4 : 0-NH4-0,25
NO2 : σταθερα στο τερμα
NO3 : 5
Μπορει καποιος να μου εξηγησει γιατι τα νιτρικα πεσανε;

delta66
11-04-16, 01:53
Εχεις βαλει φυτα?

XrhstosT
11-04-16, 10:04
Ναι,εχω..3 java fern,4 anubia nana και 3 mass ball.εννοεις οτι καταναλωνουν τα φυτα καποια νιτρικα.τα νιτρικα ομως τωρα που εχει μηδενισει σχεδον η αμμωνια,δεν θα επρεπε να εχουν ραγδαια αυξηση;

delta66
11-04-16, 12:32
Ναι καταναλωνουν, αλλα αυτα τα συγκεκριμενα οχι τοσο.
Εβαλες στην αρχη καθολου βακτηρια εμποριου?

XrhstosT
11-04-16, 12:48
Ναι,την δευτερη μερα.εχουν περασει 19 μερες απο τοτε.νομιζα οτι κατι προσφεεουν,πλεον εχω καταλαβει οτι μαλλον δεν προσφςεουν κατι.ισως φτιαχνουν το "εδαφος "και μονο.μηπως φταιει κατι στο φιλτρο;το ανοιξα λιγο χτες,(eheim pick up 60 2002) και εχει αρκετη λασπη μεσα.δεν την καθαρισα γιατι δεν ξερω αν πρεπει.οπως επισης αρχισε λιγακι να ακουγεται το μοτερ ενω μεχρι χτες δεν ακουγοταν.

delta66
11-04-16, 13:01
Μαλιστα.
Προχθες το ελεγα
....περιμενεις γενικα στο στρωσιμο, ανοδο στην αρχη αμμωνιας, μετα ανοδο νιτρωδων και παραλληλα πτωση εως μηδενισμο αμμωνιας και μετα ανοδο νιτρικων και παραλληλα πτωση εως μηδενισμο και των νιτρωδων.
Υπαρχει περιπτωση να δεις προωρα νιτρικα με τα βακτηρια (εμποριου), αλλα μη το παρεις υποψη σου. Ειναι πλασματικο συνηθως (οχι σαν τιμη, αλλα ως ενδειξη για το στρωσιμο).
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=936146#post936146

Τωρα ειναι πιο σωστα τα νιτρικα σου, ισως πεσουν κι αλλο.
Τα νιτρικα αυξανουν οταν μηδενιζουν τα νιτρωδη, οχι οταν μηδενιζει η αμμωνια.
Οταν μηδενιζει η αμμωνια αυξανουν τα νιτρωδη.
Κυκλος του αζωτου. Με τη σειρα.

XrhstosT
11-04-16, 13:07
Οποτε συνεχιζω με ιδιους ρυθμους!το φιλτρο προτινεις να το καθαρισω λιγο;

delta66
11-04-16, 13:09
Αν δεν βγαζει σκουπιδακια ή δεν εχει πεσει αισθητα η ροη του, οχι. (αν δεν εχουμε κανει λαθη γενικα, και ενα φιλτρο ειναι καταλληλο για το ενυδρειο, δεν χρειαζεται καθολου καθαρισμα στο στρωσιμο)

XrhstosT
12-04-16, 23:38
Εχει πεσει λιγο.ομως αναταραξη κανει αρκετη.πιστευω εχει ζοριστει λιγο απο την τροφη.οσο και να τη βαζω σε τουλι διπλα τυλιγμενο,παντα οταν τη βγαζω ή την βαζω απλωνεται ενα συννεφο.το αποτελεσμα στο χαλικακι που ειναι και μαυρο να φαινεται σε πολλα σημεια σαν να εχει χιονισει!

Σημερινες μετρησεις,ιδιες με τις χθεσινες...
Σημερινες μετρησεις 21η ημερα.
NO2 : 5
NO3 :5
Θα ηθελα να σχολιασω-ρωτησω δυο πραγματτα.
1) Η αμμωνια αρνειται να μηδενιστει.η αληθεια ειναι οτι χρειαστηκε να κανω ταυτοχρονα σε δυο δοκιμαστικους σωληνες το τεστ(ο ενας με νερο βρυσης) για να καταληξω στο οτι υπαρχει ενα ελαχιστο ποσοστο.Και μαλιστα ,χρειαστηκε να το κοιταω λιγα λεπτα για να καταληξω οτι του ενυδρειου ειναι ελαχιστα πιο λαχανι απο της βρυσης.(με τεστ της api η μετρηση.)
2)Τα νιτρικα γιατι ξαναανεβηκαν;ισχυει πιθανον ακομα,αυτο που μου εξηγησε πιο πανω ο delta66 περι βακτηριων του εμποριου;και αν ναι,ενω πεσανε τις προηγουμενες δυο μερες πως ξαναανεβηκαν;απλα το εχω στο μυαλο μου οτι αφου πεσανε-πεσανε!και θεωρω απιθανο να ανεβηκαν φυσιολογικα μιας και τα NO2 δεν πεφτουν.Εκτος και αν πεφτουν και δεν το πιανει το τεστ ακομα λογω του οτι η ανωτερη τιμη που μετραει ειναι το 5 .και λεω μηπως πχ εγω ειχα 7 χτες και σημερα 6.(δεν ξερω αν θα μπορουσε να συμβει κατι τετοιο,υποθεσεις κανω).
****Στο τεστ των NO2 δεν προλαβαινω να κανω τη μιξη καλα καλα και να βαλω το χρονομετρο και τερματιζουν!
****Αποκατασταθηκε η σωση ροη του φιλτρου.το προβλημα δεν ηταν στο σφουγγαρι αλλα στη φτερωτη.ειχε πιασει μακα και δυσκολευοταν στην περιστροφη.γι αυτο εκανε και λιγο θορυβο.
****Τη θερμοκρασια την εχω στους 27.Μηπως να την ανεβασω λιγο;απλα σκεφτομαι και τα φυτα.(anubia nana,java fern,mass ball)

Τάκης
13-04-16, 23:10
Βάλε τροφή όταν πάει να μηδενίσει η αμμωνία , τα νιτρικά λογικό να ανεβαίνουν, και τα νιτρώδη δεν μειώνονται γιατί δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα η βιολογία

XrhstosT
13-04-16, 23:14
Τροφη βαζω κανονικα και την αλλαζω καθε δυο μερες.απλα τα νιτρικα πεσανε και τωρα παλι ανεβαινουν.κανονικα δεν ανεβαινουν μολις αρχιζουν να πεφτουν τα νιτρωδη;

Τάκης
13-04-16, 23:54
Σωστά, τα Νιτρώδη μετατρέπονται σε Νιτρικά, και η Αμμωνία σε Νιτρώδη

XrhstosT
13-04-16, 23:57
Οποτε αφου δεν πεφτουν τα νιτρωδη γιατι εμφανιζονται τα νιτρικα;φταιει ισως αυτο που αναφερει πιο πανω ο delta66 περι βακτηριων εμποριου;απλα ενω ειχα 10 πεσανε στα 5 μετα πιο κατω και τωρα 10...

Τάκης
14-04-16, 00:00
Οχι βρε Χρήστο, για να αυξάνονται τα Νιτρικά και βέβαια πέφτουν, ταυτόχρονα όμως δημιουργούνται και άλλα από την Αμμωνία, για αυτό στο τέλος βλέπεις να μειώνεται η Αμμωνία και να αυξάνονται τα Νιτρικά, όταν δυναμώσει η βιολογία θα πέφτουν πιο γρήγορα από όσα δημιουργούνται από την Αμμωνία και θα μηδενίσουν

XrhstosT
14-04-16, 01:27
Μαλιστα...νομιζα οτι ειναι μια διαδικασια με ξεχωριστα σταδια.πρωτα "αυτο" και μετα "αυτο".οτι δεν γινονταν παραλληλα..ευχαριστω και παλι...

Ημερα 22η:
NH4 : 0,25. Ειναι η πρωτη φορα που μετα την μεγαλη πτωση της,ανεβηκε,εστω και λιγο.
NO2 : 5 σταθερα
NO3 : 0-5 .Παλι πτωση.Μια αβεβαινουν,μια κατεβαινουν.

kgf12345
15-04-16, 23:13
μην σε απασχολουν τα ανεβοκατεβασματα στα νιτρικα.
οσο βρισκεσαι στο στρωσιμο θα μετρας περιεργα νουμερα.
τις τιμες που μετρας τις επηρεαζουν πολλοι παραγοντες και οχι μονο οι ρυποι.
το ph,η θερμοκρασια,οι σκληροτητες,η αναταραξη που γινεται στο νερο και πολλα αλλα.
οποτε μη σε απασχολουν τα νουμερα,εκτος απο την τιμη της αμμωνιας.
θα κοιτας να την κρατας πανω απο 0 και ολα τα αλλα θα γινουν μονα τους.

XrhstosT
15-04-16, 23:15
Δεν πρεπει να μηδενισει;

kgf12345
15-04-16, 23:22
πρεπει να μηδενισει αλλα να μηδενισει μονη της και οχι οσο μετρας νιτρωδη.

οταν στρωσει,θα πρεπει να μετρας 0 αμμωνια και νιτρωδη.
θα πρεπει να βλεπεις και ταυτοχρονη μειωση στα νιτρωδη και οχι μονο στην αμμωνια.

γιατι αν βλεπεις την αμμωνια να μηδενιζει αλλα τα νιτρωδη σταθερα δεν σημαινει οτι εστρωσε επειδη μηδενισε η αμμωνια.

μολις ξαναδημιουργηθει αμμωνια θα ανεβουν παλι και η αμμωνια και τα νιτρωδη.

οσο δεν εχει ψαρια το ενυδρειο δεν σε νοιαζει,αλλα αν βαλεις ψαρια θα τα χασεις.

XrhstosT
15-04-16, 23:26
Αρα οσο εχω Νιτρωδη πρεπει να εχω εστω και λιγη αμμωνια.αν δηλαδη μηδενισει και παραλληλα εχω νιτρωδη να αυξησω τροφη;

delta66
15-04-16, 23:32
Μη σε ανησυχουν αυτα.
Κρατα την τροφη στην ιδια ποσοτητα. Αλλαζε τη με φρεσκια μονο οπως ειπαμε.
Αφου αυτη η ποσοτητα σου εβγαζε μπολικη αμμωνια στην αρχη που ηταν τελειως αστρωτο, φτανει και τωρα.
Οταν μηδενισουν NH3 NO2 κι εχεις μετρησιμα NO3, εισαι ετοιμος. Απλα.

kgf12345
15-04-16, 23:33
ειναι απλο.(σχετικα:D)
τα βακτηρια που καταναλωνουν την αμμωνια,παραγουν νιτρωδη.
τα βακτηρια που καταναλωνουν τα νιτρωδη παραγουν νιτρικα.

αν αφαιρεσεις ενα κρικο της αλυσιδας,σταματαει το στρωσιμο.
η εστω,δεν ολοκληρωνεται.η εστω,καθυστερει...

οποτε οσο μετρας νιτρωδη,συνεχιζεις να δινεις αμμωνια στα πρωτα βακτηρια ωστε να συνεχισουν να παραγουν νιτρωδη.

οσο υπαρχει φαι,τοσο θα αναπαραγονται,μεχρι να φτασουν σε αριθμο ικανο να καταναλωνουν ολη την αμμωνια και ολα τα νιτρωδη σε λιγη ωρα αν οχι αμεσα.
τοτε θα εχει στρωσει.

με λιγα λογια ναι, συνεχιζεις να βαζεις τροφη:D

XrhstosT
15-04-16, 23:34
Οποτε να μη στεναχωριεμαι που εχει κολλησει στο 0,25 εφ οσων εχω νιτρωδη!ισα ισα που ειναι απαραιτητο!

delta66
15-04-16, 23:35
Μετρα και το νερο της βρυσης να δουμε

XrhstosT
15-04-16, 23:36
Το μετρησα...κιτρινο.μηδεν δηλαδη.

delta66
15-04-16, 23:40
Αυτα τα σερα για αμμωνια δεν τα εχω δουλεψει.
Εχουν απο οτι ξερω κατι στις μετρησεις που για το αποτελεσμα συνυπολογιζουν και πεχα.
Ειναι ετσι?
Μετρας και πεχα και βγαζεις το αποτελεσμα?
Εχει διαφορετικο πεχα η βρυση απο το ενυδρειο?

XrhstosT
15-04-16, 23:43
Της api εχω.

delta66
15-04-16, 23:46
Χαχαχα θα το διαβασα σε κανενα αλλο θεμα και μπερδευτηκα.
ΟΚ οτι ειπαμε.

XrhstosT
15-04-16, 23:47
Το ph που πηρα επισης ηταν της api.απλα πηρα το high range με τη λογικη οτι καπου στο 7,8 ειναι της βρυσης.ομως εκανα το τεστ και μου εβγαλε το κατωτερο στη βρυση,7,4.το εκανα και στο ενυδρειο και μου βγηκε λιγο πιο ανοιχτο το χρωμα.ομως με ακριβεια δεν μπορω να ξερω γιατι προφανως ειναι λιγοτερο του ενυδρειου.ποσο ομως,δεν ξερω...

Θα πρεπει να παρω το αλλο της api για μικροτερες μετρησεις.το θεωρεις απαραιτητο για ζωοτοκα ψαρακια;

delta66
16-04-16, 00:01
Λενε οτι δεν ειναι απαραιτητο για καποια ψαρια, αλλα δεν συμφωνω.
Ολα τα ψαρια χρειαζονται τουλαχιστον σταθεροτητα στο πεχα.
Υπο αυτην την εννοια χρειαζονται για να δουμε πως παμε στο πεχα γενικα.

Στην Αθηνα δεν παιζει high range :D Το αλλο τεστ ειναι προτιμοτερο.
Το πολυ να εχουμε σε καποιες περιοχες 7.8.
Σε αλλες ειναι πιο χαμηλα. Μεχρι 7.0 παιζει.
7 εως 8 εχουμε πες για να εισαι μεσα.

Τα τεστ δεν χρειαζονται, μονο οταν μπει ενα ενυδρειο σε μια σειρα και εχουμε μια αλφα εμπειρια και δεν κανουμε λαθη, αλλα καταλαβαινουμε και με το ματι και τη μυτη, αν χρειαστει να ελεγξουμε κατι στο νερο κλπ.
Εγω πχ δεν κανω τεστ πια για αμμωνιες κλπ, εχω ομως μονιμο πεχαμετρο στο ενυδρειο και με ενα tds meter σε μορφη pen (παμφηνα απο ebay), ελεγχω εμμεσα και τις σκληροτητες καπου καπου.
Επειδη κανω αλλαγες νερου συχνα και ανελλειπως, δεν μετραω ουτε νιτρικα. Μετρησα μερικες φορες στην αρχη ειδα πως παει γενικα και ξερω και υπολογιζω. Καπαια στιγμη θα ελεγξω παλι μια φορα και αυτο ειναι.

Στα γραφω αυτα για να καταλαβεις, οτι καποια στιγμη θα ηρεμησεις.
Μη το φοβασαι το θεμα.
Θα εχεις μονο διαβασμα στον ελευθερο χρονο, να ενημερωνεσαι, να ψυχαγωγείσαι και να βοηθας κι αλλους που θα βρισκονται στη θεση που εισαι τωρα και ολα ΟΚ

XrhstosT
16-04-16, 00:05
Υπαρχει περιπτωση δηλαδη να εχω διαφορά αισθητη στο ph;μιας και το νερο θα μπαινει απο τη βρυση.με τη λογικη παντα οτι το ph της βρυσης ειναι σταθερο και θα γινεται αλλαγη νερου ανα εβδομαδα.εκτος και αν χρειαζεται συχνοτερα.

delta66
16-04-16, 00:06
Ααα και καπου καπου μαζευομαστε ολοι οι ψαροκαμμενοι κατω απο την ιδια στεγη (συνηθως για ψαροκαφε στο Θησειο) και λεμε τα δικα μας. :cool:

GN_AZ
16-04-16, 00:07
υπάρχει κάποια κλίμακα που να καθορίζει την σχέση κατανάλωσης - παραγωγής ?
μπορούμε δλδ να ξέρουμε πόσα νιτρώδη αντιστοιχούν σε 1ppm αμμωνίας ?

delta66
16-04-16, 00:08
Υπαρχει περιπτωση δηλαδη να εχω διαφορά αισθητη στο ph;μιας και το νερο θα μπαινει απο τη βρυση.με τη λογικη παντα οτι το ph της βρυσης ειναι σταθερο και θα γινεται αλλαγη νερου ανα εβδομαδα.εκτος και αν χρειαζεται συχνοτερα.

Οχι. Πρεπει να γινουν περιεργα πραγματα για να συμβει.
Πχ αν βαλεις πολλα και ισχυρα ασβεστολιθικα υλικα (πετρες αμμο κλπ) στο ενυδρειο και σου ανεβασουν πολυ τις τιμες.
Ή αν δεν κανεις αλλαγες και υπαρχει μεγαλη οξειδωση, πολλα οργανικα, μη κανωντας σωστη συντηρηση στο φιλτρο, ο βυθος να ειναι χαλια κλπ

XrhstosT
16-04-16, 00:08
Γιωργο ρωτα τωρα που τον βρηκαμε!χαχαχαχα!

delta66
16-04-16, 00:21
Κοιτα το κολπο για ενα υγιες ενυδρειο ειναι μεν κουραστικο (θα ελεγε καποιος που δεν εχει μερακι), αλλα ειναι απλο.

Ελαφρια και σωστη ιχθυοφορτωση, μεσα σε ενα σωστα στημενο ενυδρειο με συχνες και σωστες αλλαγες νερου.
υπάρχει κάποια κλίμακα που να καθορίζει την σχέση κατανάλωσης - παραγωγής ?
μπορούμε δλδ να ξέρουμε πόσα νιτρώδη αντιστοιχούν σε 1ppm αμμωνίας ?
Ειναι τοσοι πολλοι οι παραγοντες που εμπλεκονται σε καθε ενυδρειο, που δεν εχει σημασια.
Μη ξεχνατε. Καθε ενυδρειο ειναι ξεχωριστο.
Ακομα και δυο ολοιδια ενυδρεια να εχετε διπλα διπλα, μπορει να παρατηρησετε τελειως διασφορετικα πραγματα στο καθενα.

XrhstosT
16-04-16, 00:21
Θεωρω οτι θα μπορεσω να τα προσφερω με χαρα ολα αυτα...κατι ασχετο,για τξν ψυξη του ενυδρειου ποσα ανεμιστηρακια λες να χρειαστω;60 λιτρα ειναι.λες δυο να ειναι καλα;

delta66
16-04-16, 00:23
Αναλογα διαφορους παραγοντες. (θερμοκρασιες που παιζουν, υγρασια)
Για τι διαμετρο ανεμιστηρακια εχει χωρο το καπακι?

XrhstosT
16-04-16, 00:32
Για 8αρι..

delta66
16-04-16, 00:33
Κι ενα δυνατο (πχ konig) θα φτανει πιστευω.
Εμενα εφτανε πολυ ανετα σε 50αρι.

XrhstosT
16-04-16, 00:34
Γενικα το σπιτι δεν ανεβαζει τρελες θερμοκρασιες.ειναι στο ισογειο και δεν το βαραει ο ηλιος.σκεψου με ανεμιστηρα ειμαι καλα.

Το θεμα ειναι οτι κοιμαμαι διπλα στο ενυδρειο οποτε θα πρεπει να ειναι σχετικα αθορυβο...

delta66
16-04-16, 00:37
Τα "αθορυβα" ανεμιστηρια (κατιο silent μοντελα κλπ) ειναι και ψοφια για ενυδρειο.
Θα βαλεις ενα δυνατο για να εισαι καλυμενος και θα του εχεις πολυπακ τροφοδοτικο (3-12V), θα το ρυθμιζεις πιο χαμηλα (πχ στα 7.5 ή 9V) να ειναι αθορυβο, κι αν χρειαστει σε τιποτα χοντρες ζεστες, του δινεις 12V και πας για υπνο σε κανενα φιλο. :)

XrhstosT
16-04-16, 00:40
Στα λεω μαζεμενα...και οι αλγες κανανε τον κυκλο τους.και η καφε στις anubia και μια αλλη σαν ιστος αραχνης πανω σε anubia παλι.η μια βγαζει και λουλουδακι!

Ναι,ετσι θα το κανω!

Καμια 50ρια cfm ή παραπανω;

delta66
16-04-16, 00:41
Στα λεω μαζεμενα...και οι αλγες κανανε τον κυκλο τους.και η καφε στις anubia και μια αλλη σαν ιστος αραχνης πανω σε anubia παλι.η μια βγαζει και λουλουδακι!

Μια χαρα.
Ποτε κανανε το κυκλο τους?
Δεν πιστευω τωρα που εχεις και σαλιγκαρια? (ή κανω λαθος) :D

XrhstosT
16-04-16, 00:43
Εμ δεν τα πηρα!εμφανιστηκαν ξαφνικα!η καφε η αληθεια ειναι εφυγε λιγο πριν κανουν φανερη την παρουσια τους!

delta66
16-04-16, 00:45
Καμια 50ρια cfm ή παραπανω;

Οχι. Τα Konig 80mm (http://www.konigelectronic.com/en_us/computer/cooling/550439155) ειναι 37 και ειναι μια χαρα

XrhstosT
16-04-16, 00:47
Με μια προχειρη ματια konig 8αρι το ποιο δυνατο ειναι 37cfm στις 3200.

Με προλαβες...Ωραια παω για την αγορα του και ελπιζω να βρω και τη βασουλα την αντικραδασμικη κτλ.εχεις σωσει κοσμο με τα υπομνηματα σου!

delta66
16-04-16, 00:53
Δεν χρειαζεται βαση.
Βαλε δυο (διαγωνια) τετοιες λαστιχενιες βιδες για PC και θα εχεις τριπλο αποτελεσμα
Εκτος του οτι ειναι αντικραδασμικες, δεν θα χρειαζεται να ψαχνεις για ανοξειδωτες (οι κοινες καποια στιγμη σκουριαζουν στο ενυδρειο), και θα μπορεις να τις βαζεις/βγαζεις στο πι και φι με ενα τραβηγμα (αν θες να τα βγαλεις να τα καθαρισεις κλπ)

http://www.nbroring.com/photo/pl1770248-high_quality_and_flex_able_silicon_rubber_fan_scre w_assortment_kits.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-temperature_controller-238_resize.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/temperature%20controller/238_resize.jpg.html)

XrhstosT
16-04-16, 01:21
Πολυ ωραια!ακομα καλυτερα!

Και να λοιπον κατι που δεν περιμενα να δω σημερα!
NO3 : 40!!!

delta66
16-04-16, 01:24
Εγω γιατι το περιμενα? :)

Μη σε ανησυχουν αυτα.
Κρατα την τροφη στην ιδια ποσοτητα. Αλλαζε τη με φρεσκια μονο οπως ειπαμε.
Αφου αυτη η ποσοτητα σου εβγαζε μπολικη αμμωνια στην αρχη που ηταν τελειως αστρωτο, φτανει και τωρα.
Οταν μηδενισουν NH3 NO2 κι εχεις μετρησιμα NO3, εισαι ετοιμος. Απλα.

XrhstosT
16-04-16, 01:30
Ουφ!τοσο αγχος!!ξεκολλησαμε επιτελους!εσυ το ηξερες γιατι εχεις βαλει ψαρια και στο κρεβατι σου!χαχαχαχαχαχα!πλακα κανω!ηρεμησα λιγο!

Να ανεβασω λιγο θερμοκρασια;27 το εχω.

delta66
16-04-16, 01:37
Κατι που πρεπει να καταλαβεις αν δεν το εχεις ηδη καταλαβει ειναι οτι

1. Ο αριθμος των βακτηριων προσαρμοζεται στην εκαστοτε ποσοτητα ρυπων που υπαρχουν.
Αν μειωνεται η παραγωγη ρυπων και συνεπως η παραγωγη αμμωνιας/νιτρωδων λιγοστευουν τα βακτηρια (πεθαινουν οσα δεν εχουν να φανε με αλλα λογια)
Αν αυξανεται η παραγωγη ρυπων αυξανονται και τα βακτηρια με ρυθμο περιπου, διπλασιασμος του πλυθησμου ανα 15-24 ωρες σε νορμαλ συνθηκες.

2. Απαραιτητος ειναι και ο καταλληλος χωρος για προσκοληση των βακτηριων (πχ υλικα φιλτρου κυριως και γενικα επιφανειες στο ενυδρειο).
Πχ αν εχεις πολλους ρυπους, αλλά τα βακτηρια που πολλαπλασιαζονται για να τους καλυψουν δεν εχουν που να εγκατασταθουν, δεν θα μηδενιζουν αμμωνια και νιτρωδη.
Οπως μπορουμε να συμπερανουμε και απο το αντιθετο, αν εχουμε πολλα υλικα και λιγα βακτηρια, τα υλικα θα ειναι αραιοκατοικημενα. (οπως παντου, αραιη κατοικηση σημαινει καθαριοτητα)

Αυτα κι αλλα πολλα εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55933

.

XrhstosT
16-04-16, 01:58
Θα το κοιταξω,ειναι πολυ ενδιαφερον!σε ευχαριστω και παλι!

Πολυ καλο και αναλυτικο!το ειχα ξαναδιαβασει αλλα τοτε δεν καταλαβαινα ουτε καν για τι μιλαγε...

kgf12345
16-04-16, 09:14
ολα τα υπομνηματα του φορουμ ειναι ετσι.κιεγω τα εχω διαβασει απο 100 φορες το καθενα και ακομα οταν τα ξαναδιαβαζω,διαπιστωνω κατι "καινουριο":D
ειναι θεματα που μπορεις να τα διαβασεις επιφανειακα για να παρεις μια ιδεα αρχικα,αλλα αν καποιος θελει μπορει να εμβαθυνει αρκετα σε καθε τι.
γιαυτο λεμε παντα σε οποιον ξεκιναει,"διαβασε";)

καλα παει το στρωσιμο,πλησιαζεις.σε καμια βδομαδα το αργοτερο θαχει στρωσει μου φαινεται και θα πας για ψαρια.

μην ξεχασεις να κανεις μια μεγαλη αλλαγη νερου οταν στρωσει.
μετα την αλλαγη μετρας και αν ειναι ολα οκ,πας για ψαρια.

XrhstosT
16-04-16, 10:46
Οπως τα λες ειναι...και επειδη διαβασα λιγο ακομα νομιζω οτι τα σκουληκια που εχω δεν ειναι πλαναρια.Ειναι αυτα εδω. Nematodes*"Roundworms"*microworms, vinegar eels

delta66
16-04-16, 15:30
Αυτα τα τσακιζουν τα ψαρια
Μη βαλεις τιποτα φαρμακα

XrhstosT
17-04-16, 14:31
Ωραια,μια χαρα λοιπον!θα εχει φαγακι μπολικο μολις μπουνε!

Γεια σε ολους!θα ηθελα να αφαιρεσω ενα βαρελι που εχω βαλει στο ενυδρειο( δεν ηξερα λεπτομερειες περι πλαστικων διακοσμητικων οταν το εβαλα την πρωτη μερα).απλα πιανει μεγαλο χωρο στο ενυδρειο και η αφαιρεση του θα ριξει τη σταθμη του νερου.να το αναπληρωσω με καινουριο νερο;θα επηρεασει καπου το στρωσιμο μου;γιατι φανταζομαι οτι αν το αναπληρωσω θα αλλαξει η αναλογια αμμωνιας κτλ στο νερο.

GN_AZ
17-04-16, 15:36
Χρήστο εγώ έκανα μερικές αλλαγές ακόμη κ στο στρώσιμο.
από την αντίδραση των φυτών ήταν εμφανές ότι τους άρεσε μια μεγάλη αλλαγή πότε πότε.
η βιολογία που θέλουμε είναι στο φίλτρο κ στον βυθό οπότε δεν νομίζω πως θα έχεις πρόβλημα.

(φυσικά μόλις χθες έβαλα τα πρώτα μου ψαράκια οπότε ίσως κάνω κ λάθος)

Τάκης
17-04-16, 16:25
κανένα πρόβλημα, μας ενδιαφέρει να μη μηδενιστεί η αμμωνία και όχι πόση είναι

delta66
17-04-16, 16:28
Γεια σε ολους!θα ηθελα να αφαιρεσω ενα βαρελι που εχω βαλει στο ενυδρειο( δεν ηξερα λεπτομερειες περι πλαστικων διακοσμητικων οταν το εβαλα την πρωτη μερα).απλα πιανει μεγαλο χωρο στο ενυδρειο και η αφαιρεση του θα ριξει τη σταθμη του νερου.να το αναπληρωσω με καινουριο νερο;θα επηρεασει καπου το στρωσιμο μου;γιατι φανταζομαι οτι αν το αναπληρωσω θα αλλαξει η αναλογια αμμωνιας κτλ στο νερο.

Συμπληρωσε νερο.

XrhstosT
17-04-16, 22:33
Σας ευχαριστω πολυ,το εβγαλα,αλλαξα λιγο και τις θεσεις των φυτων και καταληγω στο συμπερασμα οτι θα προσθεσω και αλλα.η σταθμη λιγο επεσε,τωρα βρισκεται μια γραμμη κατω απο το ανωτατο οριο.οποτε νομιζω οτι θα το αφησω ετσι.

Να ρωτησω κατι ακομα,υπαρχει καποιο υλικο που θα μπορουσε να μεινει μονιμα μεσα στο ενυδρειο;πχ αλφαδολαστιχο ή κατι τετοιο;

Τάκης
17-04-16, 23:22
Αλφαδολάστιχο ναι, τι θες να κάνεις ;

XrhstosT
18-04-16, 00:15
Σκεφτομουν να το τυλιξω με massball...ισως να του δωσω καμπυλωτο σχημα...δεν ξερω...

Σημερινη μετρηση,ιδια με τη χθεσινη.
NH4: 0-NH4-0,25
NO3: 40
Ισως τα νιτρικα να ειναι και 40-80 ,αλλα δεν μπορω να το πω με σιγουρια.το χρωματολογιο με παιδευει λιγακι...

delta66
18-04-16, 00:22
εγω θα εκανα μια μικρη αλλαγη νερου 20%

XrhstosT
18-04-16, 15:47
Εχω κανει μια 30% πριν 10 μερες.να κανω και αλλη;

Να κανω και δευτερη αλλαγη λετε;

delta66
18-04-16, 15:54
ναι.

XrhstosT
18-04-16, 15:58
Με την ευκαιρια να τραβηξω σαβουρα απο κατω;κυριως τροφη ειναι.ή να την αφησω;στο τουλι εχω κανονικη δοση.

Επισης θελω να προσθεσω και αλλα φυτα.πειραζει να το κανω τωρα;αργης αναπτυξης.

Τάκης
18-04-16, 15:59
Ναι, καθάρισε τη

XrhstosT
18-04-16, 16:21
Να αυξησω και τη θερμοκρασια;27 την εχω.

Τάκης
18-04-16, 17:02
Καλή είναι, μη καις τσάμπα ρεύμα

XrhstosT
18-04-16, 17:04
Πειραζει αν προσθεσω τωρα και αλλα φυτα αργης αναπτυξης,ή καλυτερα μετα το στρωσιμο;

Τάκης
18-04-16, 17:06
Καλό θα κάνουν, για αυτό μην ανεβάσεις άλλο την θερμοκρασία αφού θα βάλεις φυτά

XrhstosT
19-04-16, 23:12
Εχω ηδη 3 anubia nana,4 java fern και κατι mossballs.οποτε την αφηνω ετσι τη θερμοκρασια.ευχαριστω πολυ!

Μετρηση πριν την αλλαγη του νερου ιδια με τη χθεσινη.ισως τα NO3 να εχουν ανεβει λιγο ακομα.παω για την αλλαγη!

Καλησπερα σε ολους.αν εβαζα τουλι μονινα μεσα στο ενυδρειο θα υπηρχε προβλημα;απο θεμα υλικου ρωταω...

Τεταρτη εβδομαδα στρωσιματος εκλεισε σημερα.οι μετρησεις ιδιες με αυτες πριν την αλλαγη του νερου .ελαχιστη πτωση των NO3.
NO3:40
Το μονο που παρατηρω ειναι οτι τα NO2 αργουν λιγο να γινουν φουλ στο τεστ.(Μεχρι πριν την αλλαγη του νερου γινοταν μωβ το τεστ μεσα σε 30 δευτερα).Και μια μικρη πτωση των NO3.Λογικο προφανως,αφου εγινε μια μικρη αλλαγη νερου.Απλα παρατηρω μια μεγαλη σταθεροτητα.Καμια διακυμανση,καμια αλλαγη.Φυσικα και δεν βιαζομαι ,απλα προβληματιζομαι μηπως κατι παει λαθος.

delta66
20-04-16, 01:48
Ισως δεν φτανει το φιλτρακι.
Με το σφουγγαρακι το εχεις μονο?
Η ροη ειναι ενταξει?

XrhstosT
20-04-16, 09:51
Ναι,μονο το σφουγγαρι εχει.η ροη ειναι ενταξει....θα περιμενω λιγες μερες.ισως χρειαζομαι αλλο φιλτρο,ε;

delta66
20-04-16, 11:17
Η αναγκη για μεγαλυτερο φιλτρο εξαρταται απο την ιχθυοφορτωση.
Για την ποσοτητα τροφης που βαζεις για το στρωσιμο, ενδεχεται να μη φτανει οντως και για αυτο δεν μηδενιζει τελειως η αμμωνια, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν θα φτανει και οταν βαλεις ψαρια και σταματησεις να ριχνεις τοση τροφη (ή και ελλατωσεις απο τωρα στο στρωσιμο την ποσοτητα ετσι για δοκιμη).
Σιγουρα, η επιλογη ενος τετοιου μικρου εσωτερικου φιλτρου, ειναι ρισκο για το αν θα φτανει σε κατι παραπανω απο μονομαχοενυδρειο ή γαριδοενυδρειο.

Τι ψαρια και ποσα εχεις σκοπο να βαλεις ειπαμε?
Αναλογα την ιχθυοφορτωση, ισως αξιζει ο κοπος να δοκιμασεις να μην πας σε μεγαλυτερο φιλτρο.
Κανε και τη δοκιμη με λιγοτερη τροφη και καθαρισε λιγο το βυθο.
Κανε και ενα (μονο ενα) ελαφρυ στύψιμο του σφουγγαριου, σε ενα λεκανακι, κουβαδακι δοχειακι (καθαρο) με νερο απο το ενυδρειο, να φυγουν τα πολλα χοντρα ορατα σκουπιδια (αν εχει.) Μη το κανεις και λαμπικο. Ουτε να φυγει ολη η "λασπη". Τα "πολλα" που λενε.

XrhstosT
20-04-16, 11:34
Το σκεφτηκα και εγω ,οτι η τροφη που ριχνω ειναι σιγουρα υπερβολικη σε σχεση με τους ρυπους που θα δημιουργουνται αργοτερα με τα ψαρια.σκοπευω να βαλω 3-4 endler ή μολλυ κατι τετοιο.μικρα ψαρακια και λιγα στον αριθμο.την τελευταια φορα που δεν ειχα καλη ροη στο φιλτρο και το ανοιξα,ειχε ελαχιστα σκουπιδια πανω.η φτερωτη ειχε βουλωσει.ενα αλλο που πιστευω πως παιζει ρολο ειναι αυτο που λες.η τροφη στον βυθο.καθε φορα που αφαιρω το τουλι δημιουργειται ενα συννεφο που καταληγει στον πατο.οποτε ουσιατικα καθε φορα που βαζω μια κουταλια στο τουλι,δεν ειναι μονο η κουταλια αλλα και το συννεφο που εξαπλωνεται μαζι.οποτε νομιζω οτι δεν μενει σταθερη ποτε η δοση της αμμωνιας,αλλα αυξανεται συνεχεια!

delta66
20-04-16, 12:00
1. Εγω οταν την αλλαζω, δεν βγαζει συννεφο, γιατι ειναι πλεον σε τετοια κατασταση (ζελε :D) που οχι δεν μπορει να διαλυθει, αλλα δεν ξεκολλαει κι απο την αποχη να την πεταξω στα σκουπιδια :).
Μηπως εχει πολυ μεγαλο ματι το διχτακι της αποχης?

2. Δεν θυμαμαι ποσα λιτρα ειναι το ενυδρειο, αλλα δεν εχει τοσο σημασια τωρα, αφου κοιταμε το φιλτρο αν φτανει για την ιχθυοφορτωση.
Λοιπον τα molly σιγουρα δεν κανουν λογω μεγεθους αλλα ακομα και με τα endler "δεν παιζει" αυτο το 3-4 που εγραψες οταν μιλαμε για ζωοτοκα.
Δεν ελεγχεται ο αριθμος τους.
Δυο λυσεις μονο υπαρχουν τις οποιες δοκιμασα.
Η μια ειναι να βαλεις μονο αρσενικα.
Εμενα ηταν νευρικα, στρεσαρισμενα και επαιζαν ξυλο.
Πηγα στην 2η λυση.
Εβαλα και θηλυκα.
Σε ενα μηνα τα ψαρια ηταν πιο πολλα απο το νερο.
Αρχισα να βαζω αγγελια "χαριζονται endler".
Βαρεθηκα να ψαρευω ψαρια, να μιλαω στα ΠΜ, να κανονιζω ραντεβου, αλλος να με στηνει, να χανω το χρονο μου και μεσα σε ολα να εχουν και καποιους κουτοπονηρους που νομιζαν οτι δεν θα καταλαβω οτι μου ζητανε ψαρια για να τα πεταξουν να τα φανε τα πιρανχας τους και γενικα τους θηρευτες τους, που εχουν ανωμαλια στον εγκεφαλο, και θελουν να τους βλεπουν να κατασπαραζουν ζωντανα ψαρια.
Αν εχεις κουραγια για τετοια κολπα, βαλε ζωοτοκα σε τοσο μικρο ενυδρειο.
Το φιλτρακι αυτο δεν το εβαζα για πανω απο 5-6 αρσενικα endlers ή 1 αρσενικο και 2 θηλυκα (υπολογιζωντας να αντεχει και μια γεννα ψαριων, μεχρι να τα δωσεις σε αγγελια).
Να ξερεις και οτι τα θηλυκα δεν εχουν χρωματα και ειναι τριπλασια σε μεγεθος.
Οποτε ολα αυτα τθα τα κανεςι για να βλεπεις ενα ψαρι (το αρσενικο endler).

XrhstosT
20-04-16, 12:12
1)τουλι εχω και ειναι το κλασικο της μπομπονιερας,διπα τυλιγμενο.οταν την βγαζω για να καθαρισω το τουλι και να την αλλαξω,ειναι σαν ζελε μεσα.γλιτσα.
2)οταν ειπα 3-4 ειχα στο μυαλο μου μονο αρσενικα για να αποφυγω τις γεννες.αλλα ισως δημιουργηθει προβλημα απο οσα μου λες....
Οποτε,τι να κανω(για την ψαροσυνθεση);60 λιτρα ειναι το ενυδρειο.καθαρα γυρω στα 45 εχει βγει.αρχικα να καθαρισω τον βυθο(αρα και αλλη αλλαγη νερου).θα πρεπει ομως να τον ανακατωσω για να φυγει η σαβουρα.θα δημιουργησει προβλημα αυτο;και αμεσως μετα να μειωσω την τροφη;

delta66
20-04-16, 12:18
1)τουλι εχω και ειναι το κλασικο της μπομπονιερας,διπα τυλιγμενο.οταν την βγαζω για να καθαρισω το τουλι και να την αλλαξω,ειναι σαν ζελε μεσα.γλιτσα.
2)οταν ειπα 3-4 ειχα στο μυαλο μου μονο αρσενικα για να αποφυγω τις γεννες.αλλα ισως δημιουργηθει προβλημα απο οσα μου λες....
Οποτε,τι να κανω(για την ψαροσυνθεση);60 λιτρα ειναι το ενυδρειο.καθαρα γυρω στα 45 εχει βγει.αρχικα να καθαρισω τον βυθο(αρα και αλλη αλλαγη νερου).θα πρεπει ομως να τον ανακατωσω για να φυγει η σαβουρα.θα δημιουργησει προβλημα αυτο;και αμεσως μετα να μειωσω την τροφη;

Τοτε λογικα δεν πρεπει να εχεις σοβαρο προβλημα βρωμιας στο βυθο.
Μια φωτο καθαρη απο το βυθο θα βοηθουσε.
Μπορει να υπερβαλεις, χωρις να θελεις.

Ψαρια εδω, διαβαζωντας προσεκτικα τις λεπτομερεις για καθε ειδος
Προτάσεις ψαριών για 60 λίτρα και όχι μόνο ... (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=54573)

Οχι ανακατεμα του βυθου. Επιφανειακα και μονο τρυπωντας σημεια σημεια (αναλογα και τη σκουπα βυθου που εχεις, αν μπορει να το κανει).

.

XrhstosT
20-04-16, 12:21
Το εχω διαβασει το αρθρο...θα ανεβαδω μια φωτογραφια.τωρα βεβαια ειμαι στη δουλεια.δεν υπερβαλω..σε καποια σημεια ειναι λες και εχει χιονισει...

delta66
20-04-16, 12:23
Ε, τραβα επιφανειακα το χιονι :D

XrhstosT
20-04-16, 12:23
Θα λιωσει,ζεστη εχει...

delta66
20-04-16, 12:24
Τα πολλα. Οτι τραβηξει με ενα περασμα η σκουπα. Μη το κανεις λαμπικο.

XrhstosT
20-04-16, 12:25
Να μειωσω τροφη;

delta66
20-04-16, 12:28
Θα λιωσει,ζεστη εχει...
:D:D:D
bVndE_koGeA
Να μειωσω τροφη;

Κανε δοκιμη με λιγοτερη τροφη και καθαρισε λιγο το βυθο.
Κανε και ενα (μονο ενα) ελαφρυ στύψιμο του σφουγγαριου, σε ενα λεκανακι, κουβαδακι δοχειακι (καθαρο) με νερο απο το ενυδρειο, να φυγουν τα πολλα χοντρα ορατα σκουπιδια (αν εχει.) Μη το κανεις και λαμπικο. Ουτε να φυγει ολη η "λασπη". Τα "πολλα" που λενε.

....

XrhstosT
20-04-16, 13:27
Ετσι οπως βλεπεις την ολη κατασταση θα εβαζες κατι αλλο εκτος απο endler;

Αν αλλαζα φιλτρο,σκεφτομουν το fluval 106 εξωτερικο,θα μπορουσα να βαλω καποιο αλλο ειδος μεσα;επαναλαμβανω 60l ,καθαρα 45.

delta66
20-04-16, 13:33
Αναλογα.
Προσωπικα, κι αν ειχα αλλο ενυδρειο (με ψαρια), στο μικρο θα εβαζα γαριδες ή μονομαχο και σαλιγκαρια με ευκολα φυτα.
Αλλα και αλλο ενυδρειο να μην ειχα, τωρα που με βαζεις και το σκεφτομαι και πλεον εχω καποια εμπειρια με το χομπι (και δεν ειμαι και "πεινασμενος" και ανυπομονος, δυστυχως βασικα μειονεκτηματα αυτα για το χομπι μας) προσωπικα δεν θα εβαζα ψαρι σε μικρο ενυδρειο.
Μη σου πω ουτε και γαριδες, ουτε μονομαχο.
Δεν θα αγοραζα καν, μικροτερο ενυδρειο απο 100-200 λιτρα.
Και τα γαριδακια μου απο 20 λιτρα τα ξεκινησα και τα εχω σε 150 πλεον.
Και μονομαχο αν εβαζα (παλια ειχα σε 50λιτρο), σε λιμνουλα θα τον εβαζα με θηλυκες κλπ ή σε μακρυ και ρηχο ενυδρειο στον τοιχο (πχ 100x30x30 ή και μακρυτερο).

Μη παμε στις ... "απαιτησεις" του καθε ειδους, αλλα σε ενα ερωτημα πιο απλο. Τι θεαμα να δω σε ενα .... βαζο?
(πχ ειδα καποια στιγμη μετα απο καιρο ενα 200λιτρο ενυδρειο που ειχα, και ειπα "Αποκλειεται. Δεν ειναι αυτο το δικο μου. Το δικο μου ηταν πολυ μεγαλυτερο". Και φυσικα δεν ηταν μεγαλυτερο. Το ιδιο ηταν. Εγω ηταν που το εβλεπα πλεον μικρο, αυτο που μου φανταζε τεραστιο οταν το αγορασα και ηταν το πρωτο μου σοβαρο ενυδρειο)

Τωρα για την περιπτωση σου, δεν μπορω να προτεινω κατι περισσοτερο απο αυτα του αρθρου.
Ας σου πουν κι αλλοι.

XrhstosT
20-04-16, 13:37
Μαλιστα...εσυ καλα κανεις και μου τα λες....εμενα με πηρε απο κατω!

delta66
20-04-16, 14:04
Μαλλον λαθος μου λοιπον που εγραψα πως τα βλεπω απο τη τωρινη μου θεση τα πραγματα.
Δεν το εγραψα, ισως να εννοηθηκε ετσι απο τα γραφομενα, αλλα δεν ειναι απαγορευτικο για το χομπι ενα 50λιτρο ενυδρειο.
Μια χαρα ειναι. Αρκει να στηθει σωστα και να μην υπαρχουν βασικα προβληματα για στοιχειωδως αξιοπρεπη και ασφαλη διαβιωση των ζωντανων.
Σε αυτο προσπαθω να βοηθησω κι εγω, οπως ολοι οι παλιοτεροι εδω στο χομπι.
Η ελλειψη του θεαματος λογω μικρου ενυδρειου, ειναι ενα προβλημα που τωρα δεν εχεις (αλλα σιγουρα θα αποκτησεις στη συνεχεια, οπως ολοι :D)
Οποτε μη σε απασχολουν αυτα τα προσωπικα που παρασυρθηκα κι εγραψα.
Συνεχιζουμε. Ολα καλα :)
Αααα το 106 μια χαρα φιλτρακι.
Φιλτράρα για το συγεκριμενο ενυδρειο θα ελεγα (και μεχρι 80-100λιτρα ενυδρειο και την αναλογη για αυτο ιχθυοφορτωση, κατα την αποψη μου ειναι μια χαρα)
Ελαφροπετρα στα καλαθακια για βιολογικο υλικο και θα πεταει.
Υπαρχουν κι αλλα καλα παρομοια φιλτρα βεβαια.
(θα τα πουμε αυτα οταν και αμα χρειαστει)

XrhstosT
20-04-16, 14:17
Απο οτι καταλαβαινω,το προβλημα δεν ειναι τοσο στο φιλτρο,αλλα στον περιορισμενο ογκο ενυδρειου.προφανως οπως ειμαι τωρα,παω μονο για 3-4 αρσενικα endler(που προσωπικα μου αρκουν) αλλα με προβληματα μεταξυ τους.θηλυκα αποκλειω λογω ιχθυοφορτωσης!οποτε ουτε η επιλογη των αρσενικων ειναι ιδανικη!φτανω λοιπον σε ενα σημειο που πρεπει να δω αν μπορω να προσφερω ζωη καλη στα ψαρια που θα βαλω ή οχι.και φυσικα επειδη δεν θελω να ταλαιπωρησω κανεναν ζωντανο οργανισμο,φτανω μαλλον σε αδιεξοδο!οπως καταλαβαινεις ειναι αρχη,εχω ενα φιλτρο που δεν στρωνει και πολλα ερωτηματικα για το τι θα βαλω,ακομα και αν στρωσει!προβληματισμος προς το παρον εν ολιγοις και καμια ευχαριστηση...

Και μεσα σε ολα αυτα χωρις βεβαια να μετανιωνω,εχω ξοδεψει και 300ε(αρκετα λογω αγνοιας στην αρχη) τα οποια βρισκονται σε ενα ραφι για ενα ενυδρειο των 60λιτρων.και δεν με νοιαζει (οχι οτι εχω,μεροκαματο οπως οι περισσοτεροι) και αν χαλασω αλλα τοσα,αρκει να προσφερει γεματη ζωη στους κατοικους του!

delta66
20-04-16, 14:26
Ναι το φιλτρο για τα λιτρα ειναι ενταξει κατα την αποψη μου.
Μειωσε τροφη οπως ειπαμε να δουμε τι θα δειξουν οι μετρησεις.
Για τα αρσενικα endler δεν ειμαι σιγουρος οτι θα υπαρξουν προβληματα.
Ετσι τα ειδα εγω (αν εχουν και αλλοι παρατησει κατι παρομοιο) αλλα δεν ειναι απαραιτητο οτι συμβαινουν σε ολα τα ενυδρεια τα ιδια πραγματα.
Μπορεις να δοκιμασεις αν θελεις.
Δεν χαθηκε ο κοσμος αν δεν πιασει. Τα δινεις και δοκιμαζεις κατι αλλο.
Για τσεκαρε και τα cpd (Celestichthys margaritatus του αρθρου).
Ζουν ανετα σε νερο βρυσης.
Μια ομαδουλα 10-12 ατομα θα ηταν ΟΚ πιστευω και με το φιλτρακι σου.
Οπως και τα cherry barbs (7-8 ατομα. ειναι πιο μεγαλα αυτα απο τα cpd)

XrhstosT
20-04-16, 14:27
Σε ευχαριστω για αλλη μια φορα για τον χρονο σου και την προσφορα σου!

delta66
20-04-16, 14:30
Και μεσα σε ολα αυτα χωρις βεβαια να μετανιωνω,εχω ξοδεψει και 300ε(αρκετα λογω αγνοιας στην αρχη) τα οποια βρισκονται σε ενα ραφι για ενα ενυδρειο των 60λιτρων.και δεν με νοιαζει (οχι οτι εχω,μεροκαματο οπως οι περισσοτεροι) και αν χαλασω αλλα τοσα,αρκει να προσφερει γεματη ζωη στους κατοικους του!

Χαχαχαχα κλασικ
Δεν εισαι ο μοναδικος.
Κι εγω ετσι ακριβως ξεκινησα.
Αυτο που ελεγα το 200λιτρο + επιπλο + εξωτερικο eheim (που πηρα αφου εμαθα καποια πραγματα και εκανα σωστη ερευνα αγορας) μου κοστισε σχεδον οσο το πρωτο noname 50λιτρο με εσωτερικο φιλτρο και ολα τα αχρηστα τσιμπραγκαλα του.

XrhstosT
20-04-16, 14:35
Αν δεν παθεις δεν μαθαινεις!το μονο σιγουρο!

Τα cpd απο οτι ειδα χρειαζονται μαλακο νερο.επεξεργασια του νερου της βρυσης...

delta66
20-04-16, 14:37
Της Αθηνας το νερο ειναι μια χαρα γι αυτα.
Εκτροφης σε τετοιο νερο περιπου ειναι πλεον στο εμποριο
Δλδ με λιγο πιο μεγαλο ευρος οριων απο αυτα που εχει στο προφιλ

XrhstosT
20-04-16, 20:46
Να λοιπον που εχει και η Αθηνα τα θετικα της!χαχαχα!λοιπον κανω αλλη μια αλλαγη νερου καθαριζοντας τον βυθο,και στη συνεχεια θα βαλω τη μιση τροφη.ενα γεματο και παραπανω κουταλακι του γλυκου εβαζα,θα βαζω σχεδον ενα(λιγο λιγοτερο).και τα ξαναλεμε!αντε να δουμε...

Ειχα σκοπο να καθαρισω αυριο τον βυθο και να μειωσω απο αυριο την τροφη.οποτε εκανα την καθημερινη μου μετρηση πριν λιγο και ειχα καποιες αλλαγες!
NO2: 1-NO2-2 (επεσαν μετα απο 13 μερες!)
NO3: 40-NO3-80 (πολυ κοντα στο 80 αν οχι 80)

Οποτε να αναβαλλω τις αλλαγες;να περιμενω λιγο πως θα παει τις επομενες μερες;να συνεχισω δηλαδη στους ιδιους ρυθμους,τροφη κτλ.

delta66
20-04-16, 21:09
Κανε κανονικα την αλλαγη.
Να πεσουν λιγο και τα νιτρικα.
Τροφη βαλε λιγο λιγοτερη να δουμε αν μπορει να μηδενιζει ετσι η αμμωνια.

XrhstosT
20-04-16, 21:35
Αλλαγη εκανα και προχθες παντως.ειχα 40-80 πριν,μια μερα μετα την αλλαγη 40 και σημερα κοντα 80.το λεω μηπως δεν το θυμασαι.παλι αλλαγη σιγουρα;

delta66
20-04-16, 21:38
Ε σε 3-4 μερες.

XrhstosT
20-04-16, 21:52
Θετικο παντως που πεφτουν τα no2,ε?παντως αν εχω καταλαβει σωστα με κουβεντες που εχω κανει εδω στο forum με αλλους παλιοτερους συνχομπιστες η αμμωνια υποστηριζουν θα μηδενισει μαζι με τα νιτρωδη.φυσικα δεν εχω αποψη αλλα λιγο εχω μπερδευτει για το ποτε μηδενιζει η αμμωνια....

delta66
20-04-16, 22:36
Ναι, παει να στρωσει.
Οχι, κανονικα η αμμωνια θα επρεπε να ειχε μηδενισει πολυ πριν αρχιζουν να πεφτουν τα νιτρωδη.

XrhstosT
21-04-16, 00:39
Αναπτερωθηκα λιγο,περιμενω και τις επομενες μερες....

Να ρωτησω κατι ακομα;το φιλτρο εχει ρυθμιση ροης ή κατι τετοιο.να το βαλω στη λιγοτερη ροη ετσι ωστε να αργει λιγο παραπανω να περναει το νερο απο το σφουγγαρι;απο την αρχη το εχω στο γρηγορο.και δυο φωτογραφιες απο τον βυθο.

delta66
21-04-16, 02:36
Εχει πολυ πραμα . Περιεργο.
Ρουφα το με τη σκουπα επιφανειακα.
Μαλλον αυτο φταιει.

Τερμα ροη στο φιλτρακι. Δεν εχει και τοσο μεγαλη, να εχεις επιλογες.

kostas66
21-04-16, 08:27
Θετικο παντως που πεφτουν τα no2,ε?παντως αν εχω καταλαβει σωστα με κουβεντες που εχω κανει εδω στο forum με αλλους παλιοτερους συνχομπιστες η αμμωνια υποστηριζουν θα μηδενισει μαζι με τα νιτρωδη.φυσικα δεν εχω αποψη αλλα λιγο εχω μπερδευτει για το ποτε μηδενιζει η αμμωνια....

Όπως σου τα λέει ο Σπύρος...
Δες και το παρακάτω διάγραμμα για να καταλάβεις καλύτερα πότε μηδενίζεται η αμμωνία και τα νιτρώδη.
http://imageshack.com/a/img924/6716/asC79n.gif

XrhstosT
21-04-16, 11:13
Μαλιστα....για να φυγει ολη αυτη η τροφη μιας και η σκουπα μου δεν ειναι και οτι καλυτερο κυκλοφορει ισως χρειαστει να αλλαξω και το 50% του νερου.υπαρχει καποιο προβλημα με αυτο;μαλλον οχι,ε;

kostas66
21-04-16, 12:04
Μαλιστα....για να φυγει ολη αυτη η τροφη μιας και η σκουπα μου δεν ειναι και οτι καλυτερο κυκλοφορει ισως χρειαστει να αλλαξω και το 50% του νερου.υπαρχει καποιο προβλημα με αυτο;μαλλον οχι,ε;

Υπάρχει και σκούπα με μπαταρία που σου κάνει μόνο καθαρισμό βυθού και δεν βγάζει έξω νερό. Έχω πάρει μια τέτοια 15 ευρώ και όποτε πιάνει πολύ μπίχλα από τροφές ο βυθός, τη βάζω και τον κάνει λουλούδι. ;)

XrhstosT
21-04-16, 12:05
Ναι,την εχω δει..το σκεφτομουν και εγω να την παρω...

kostas66
21-04-16, 12:14
Ναι,την εχω δει..το σκεφτομουν και εγω να την παρω...

Κάπως έτσι (http://www.dx.com/p/battery-vac-for-aquariums-2-x-lr14-105970?item=22#.VxinuNSLTGg)είναι και δουλεύει τέλεια 2 μήνες που την έχω. Μπαταρίες δεν έχω αλλάξει ακόμη. Αυτή που έχω κάνει αλλαγές νερού, μόνο καθάρισμα ή και τα 2 ταυτόχρονα.

XrhstosT
21-04-16, 21:28
Κατι καλυτερο δεν μπορω να κανω νομιζω..εχει ανακατευθει με το χαλικι η τροφη...οι φωτογραφιες ειναι πριν και μετα στα ιδια σημεια.Δεν μου ανεβαζει τις "πριν".βρισκονται λιγο πιο πανω στην κουβεντα.

XrhstosT
21-04-16, 23:29
Λοιπον,καθαρισα τον βυθο(οσο καθαρισε),εκανα μια ελαχιστη αλλαγη νερου 5% (δεν ειχα σκοπο να κανω καθολου σημερα,αλλα το Σαββατο ,μεγαλυτερη απο αυτη,προεκυψε ομως).Ο βυθος εχει αρκετη τροφη ακομα που εχει ανακατευτει με τα χαλικια.Αφησα το ενυδρειο 3 ωρες κοντα χωρις τροφη και εκανα τις μετρησεις μου:
NH4:0-NH4-0,25 σταθερα
NO2: 0,5-NO2-1 πτωση
NO3:40-NO3-80 σταθερα
Να προσθεσω τροφη;Ή να περιμενω να μηδενισει και μετα να βαλω λιγοτερη απο οτι πριν;Πλεον την τροφη θα την βαζω σε καλσον.νομιζω απο αυτο δεν θα περναει.

delta66
21-04-16, 23:34
Τροφη συνεχεια. Απλα λιγο λιγοτερη ποσοτητα.

XrhstosT
22-04-16, 06:48
Ενταξει...

Καλημερα!Η αλλαγη του χαλικιου στην παρουσα φαση,που δεν εχω ψαρια ακομα θα μπορουσε να ειναι μια επιλογη;απλα σκεφτομαι μηπως στο μελλον η παραμικρη αναταραξη του βυθου (λογω του οτι εχει μπερδευτει αρκετη τροφη) δημιουργει προβλημα.

Τάκης
22-04-16, 08:21
Ναι θα ήταν καλύτερα τώρα που δεν έχεις ψάρια. Γιατί επίσης αλλάζοντας βυθό θα χάσεις και λίγη βιολογία, για αυτό κάνε το τώρα

XrhstosT
22-04-16, 10:40
Θα μπορουσα να κρατησω το ιδιο πλενοντας το καλα;

Ας χαθει τωρα βιολογια και ας περιμενω καποιες μερες ακομα.Το φιλτρο κατα τη διαρκεια της αλλαγης να το βαλω σε εναν κουβα με νερο ενυδρειου να δουλευει;και με θερμοστατη;

delta66
22-04-16, 12:22
Δεν χρειαζεται πλυσιμο απο τωρα. Μια βαθεια σκουπα κι ειναι ΟΚ.
Σε 2-3 χρονια το βγαζεις και το καθαριζεις.

XrhstosT
22-04-16, 12:32
Το θεμα ειναι οτι εχω πολυ ψηλο χαλικι και βαζοντας τη σκουπα μου ρουφαει και το χαλικι.θα μπορουσα βεβαια να βαλω ενα τουλι μπροστα.οποτε μου προτινεις να καθαρισω τον βυθο και ας προκυψουν "βιαιες" αναταραξεις;οχι να το βγαλω και να το καθαρισω.

delta66
22-04-16, 12:44
Οχι ανακατεμα ειπαμε.
Σκαφτά κατα τοπους και οτι παρει

XrhstosT
23-04-16, 00:55
Η αληθεια ειναι οτι δεν το καταλαβα το video.αρα το αφηνω οπως ειναι μιας και οτι καλυτερο μπορουσα να κανω με ρη σκουπα το εκανα...

Ή θα προσπαθησω με ενα τουλι μπροστα..το κακο ειναι οτι εχω περιπου 5εκ χαλικι και η τροφη εχει φτασει μεχρι τη μεση του χαλικιου.

Θα παω να παρω αυτο να δοκιμαω. http://www.pet4u.gr/product-630.html

Γεια σας και παλι!να ρωτησω κατι,σκεφτομαι να αλλαξω το φιλτρο.αν επαιρνα το fluval 206 με τη λογικη οτι θα παω σε μεγαλυτερο ενυδρειο καποια στιγμη,θα ειχα προβλημα με το 60αρι ενυδρειο;εννοω μηπως θα δημιουργουσε προβλημα πχ η ροη του;αν και νονιζω οτι ρυθμιζεται.

Εχω να κανω μια παρατηρηση.ενδεχομενως να εχω μηδεν αμμωνια εδω και τοσες μερες....εκανα τεστ στο νερο της βρυσης και σε εμφιαλωμενο.μου βγαινει ιδια αποχρωση με του ενυδρειου.ομως συμφωνα με το τεστ της api και τα 3 τεστ εχουν 0-0,25.θεωρω οτι δεν μπορει και η βρυση μου και το εμφιαλωμενο να εχει αμμωνια!εγω περιμενα να δω καθαρο κιτρινο που αντιστοιχει στο μηδεν,αλλα ολα λαχανιζουν λιγο.παραλληλα τα NO2 πεσανε στο0-0,25.και τα NO3 ανεβηκαν σιγουρα στα 80.θυμα του τεστ επεσα;εχει δει κανεις εντελως κιτρινο σε τεστ αμμωνιας της Api?το αποτελεσμα και στο ενυδρειο και στη βρυση και στο εμφιαλωμενο βγαινει οπως εδω. http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=65615 Στη δευτερη φωτογραφια που περιγραφεται ως νερο ΑΟ.

delta66
23-04-16, 03:30
Ελα ρε ανθρωπε, στο εχω πει εδω και μια βδομαδα
Μετρα και το νερο της βρυσης να δουμε
Το φως θα φταιει.
Κοντευεις.

XrhstosT
23-04-16, 09:25
Το ειχα κανει,ειλικρινα σου μιλαω!δεν ξερω που την πατησ!γιατο φιλτρο που σκεφτομαι τι λετε;

XrhstosT
23-04-16, 11:22
Τη βοηθεια σας γιατι εχω ξεστραβωθει!πως σας φαινεται το τεστ NH4;αριστερα του ενυδρειου δεξια βρυσης.

GN_AZ
23-04-16, 12:23
ποιο μηδέν δε νομίζω ότι γίνεται ...

τάιζε το ... τάιζε το ... :D:D:D

μια χαρά πας φίλε :)

XrhstosT
23-04-16, 12:26
Λες ε;μακαρι...παω να λαρω και ενα εξωτερικο φιλτρο να ειμαι πιο ανετος...

GN_AZ
23-04-16, 12:53
το σκεφτόμουν κ εγώ το εξωτερικό φίλτρο αλλά αφενός έχω φτάσει τα 300€ μέχρι τώρα (όπως κ εσύ απ'ότι διάβασα) κ αφετέρου ένα μικρό ενυδρείο (όπως τα δικά μας) με την βασική ιχθυοφόρτιση (όπως η δικιά μας) δεν νομίζω ότι το χρειάζεται.
ξεκίνα με το εσωτερικό αφού το έχεις που το έχεις κ αν δεις ότι σε παίρνει αργότερα πάρε ένα εξωτερικό (ίσως υπάρξει κ καμιά καλή προσφορά) ;)

delta66
23-04-16, 14:19
Μηδεν.
Βαζε το δοκιμαστικο σωληνα, στο λευκο του χαρτιου διπλα στις ενδειξεις στο χαρτακι.
http://www.fishlore.com/fishforum/attachments/freshwater-beginners/89151d1340361178-api-freshwater-master-results-img_0476.jpg

XrhstosT
23-04-16, 23:03
Εκει το βαζω,αλλα στις φωτογραφιες δεν μπορουσα να κραταω και το χαρτακι.το φιλτρο το καινουριο μπηκε(τωρα τελειωσα) εκανα και μια αλλαγη 15-20% και αργοτερα θα κανω μετρησεις.πιστευω σημερα αυριο θα πεσουνε και τα NO2 και θα ειμαι ετοιμος!τη ροη την εχω βαλει στη μεση της δυναμης του γιατι στο τερμα γινεται ενας χαμος!
ποιο μηδέν δε νομίζω ότι γίνεται ...

τάιζε το ... τάιζε το ... :D:D:D

μια χαρά πας φίλε :)

Ευχαριστω,Γιωργο!πλησιαζει και η δικη μου ωρα!

XrhstosT
27-04-16, 21:26
Καλησπερα σε ολους.εδω και 5 μερες τα No2 εχουν μεινει σε αυτο το σημειο.αριστερος σωληνας ενυδρειου,δεξιος βρυσης.ειναι ανεπαισθητα πιο σκουρο.Θα φτασει στην ιδια αποχρωση για να καταλαβω οτι εχει μηδενισει ή τσαμπα περιμενω;το τεστ ειναι της api.

Τάκης
27-04-16, 21:35
Μηδενισμένα είναι βρε
Η αμμωνία μηδενίζει ;
Μέχρι να βάλεις ψάρια δεν σταματάς να βάζεις τροφή

XrhstosT
27-04-16, 21:39
Αμμωνια μηδεν!απλα στην αμμωνια εχω και ιδια αποχρωση με το νερο βρυσης.τα no2 διπλα με νερο βρυσης εχουν διαφορα.δεν σου φαινεται πιο σκουρο;

Τάκης
27-04-16, 21:42
Με τα ψάρια , που θα τα βάλεις σιγά σιγά και όχι απότομα δεν θα έχεις τόσους ρύπους, επομένως δεν υπάρχει θέμα, κανόνισε για ψάρια

XrhstosT
27-04-16, 21:46
Αν αυτη την αποχρωση μου τη βγαλει καποια στιγμη αφου βαλω ψαρια,να θεωρησω οτι ειμαι ενταξει ή οτι εχω καποιο ποσοστο Νo2?εννοω,γινεται να παει πιο ανοιχτο το χρωμα σαν της βρυσης ή οχι;

delta66
27-04-16, 22:05
Εμενα μου φαινονται μηδεν.
Αντε σιγα σιγα τα ψαρια.
Αλλαγη νερου να πεσουν τα νιτρικα πρωτα

XrhstosT
27-04-16, 22:20
Σας ευχαριστω πολυ για τα ευχαριστα!αυριο θα παρω τεστ gh,kh και ph low range(μιας και το high το πηρα τσαμπα μαλλον),να δω ακριβως που βρισκομαι και να αποφασισω τι μπορω να φιλοξενησω οσο πιο ιδανικα γινεται...

delta66
27-04-16, 23:08
Και βρυση μετραμε ;)

XrhstosT
28-04-16, 11:36
Ναι,βεβαια!πρωτα βρυση μετα ενυδρειο!

Μολις εκανα μετρησεις gh σε νερο βρυσης και ενυδρειου.
Νερο βρυσης 9
Νερο ενυδρειου 8
Τωρα θα κανω και για kh

Kh νερου βρυσης 7 ενυδρειου 5.

Το dh range τι ειναι;υπαρχουν site που δεν γραφουν gh αλλα dh.

Μου δυσκολευουν τις επιλογες νομιζω οι μετρησεις...

delta66
28-04-16, 14:42
Περιεργο που εχουν κατεβει οι σκληροτητες στο ενυδρειο.
Εβαλες καθολου απιονισμενο? τυρφη? μπαφερ?
Θα δουμε ομως και μετα απο μερικες αλλαγες νερου, πως θα παει.

dh ή dGH dKH ειναι η μοναδα μετρησης της σκληροτητας.
Υπαρχει περιπτωση να τις συναντησεις και σε μοναδα μετρησης ppm.
Η εξισωση ειναι 18ppm = 1 dGH ή 1dKH

XrhstosT
28-04-16, 14:45
Δεν εχω βαλει τιποτα απολυτως!αλλο το dh και αλλο το gh δηλαδη;εχω ανοιξει και αλλο θεμα για επιλογη ψαριων!αν μπορεις να πεις τη γνωμη σου θα με βοηθουσε...

delta66
28-04-16, 14:51
dh ειναι η μοναδα μετρησης της GH
ερωτηση: "Ποση Gh εχεις"?
(μετρας κι αν το τεστ σου μετραει σε μοναδες dH)
απαντηση: "Εχω 9dh"
(αν το τεστ μετραει σε ppm)
απαντηση: "Εχω 162 ppm" ... (9x18 )

XrhstosT
28-04-16, 14:53
Το καταλαβα τωρα...

XrhstosT
30-04-16, 15:37
Οι πρωτες μου μετρησεις μετα απο τις 2 μερες που εχουν μπει τα ψαρια.
NH4 0
NO2 0
NO3 κοντα στο 20.
Μηπως τα NO3 ειναι πολλα;αλλαχτηκε το 90% του νερου πριν μπουν τα ψαρια.ειναι κατι συνηθισμενο ή να ψαχτω;

delta66
30-04-16, 20:28
Οριακα εισαι.
Αλλα δεν ειναι κατι να πανικοβαλεσαι.
Θα κανεις μερικες μικρες απανωτες αλλαγες και θα ισιωσει.

Μετα τη μεγαλη αλλαγη που εκανες ποσο πεσανε δλδ? και σε ποσο χρονο ξαναφτασανε στα 20?

XrhstosT
30-04-16, 21:12
Να σου πω την αληθεια δεν μετρησα με τη μεγαλη αλλαγη...σημερα μετρησα...

delta66
30-04-16, 21:20
Οποτε μπορει να μην εφτανε η αλλαγη που εκανες.
Επρεπε να ειχες μετρησει. Τι τα πηρες τα τεστ? :D

Κανε καμια αλλαγη παραπανω εκτος προγραμματος.
Πχ αν κανεις καθε εβδομαδα (αν και ειναι νωρις να εχεις βγαλεις προγραμμα ρουτινας αλλαγων), κανε και 1-2 λιγο μικροτερες μεσα στη βδομαδα.

XrhstosT
30-04-16, 21:22
Για να μπερδευομαι τα πηρα!παντως εκανα 90% αλλαγη μετα το στρωσιμο...Θα κανω ετσι και αλλιως καθημερινες με την τυρφη...

delta66
30-04-16, 21:23
Μη κανεις καθημερινες.
Δεν σε βιαζει κανεις.
Κανε καθε 2-3 μερες.

XrhstosT
30-04-16, 21:25
Αν πεφτει 0,2 την ημερα ειπαμε οτι ειναι μια χαρα,οποτε γιατι να το τρεναρω;

delta66
30-04-16, 21:37
Γιατι το πεχα ειναι λιγο "περιεργο".
Μπορει να μη δεις το τελικο αποτελεσμα αυτου που κανεις, αμεσα.