Επιστροφή στο Forum : Το νέο μου Αμερικάνικο
Undertaker
29-03-16, 11:39
Διαστάσεις Ενυδρείου: (ΜxΠxΥ): 120 x 47 x 60
Όγκος/Συνολικά Λίτρα:340 lt
Φυτά:Anubias,Vallisneria Gigantea, Echinodorus
Ψάρια:3 Heros Efasciatus (Severum red spotted) 1m - 2f
4 Thorichthys meeki (Firemouth) 2 L204 Panaqolus/Panaque sp.
Σε λίγες μέρες θα προστεθεί και ένας L183 Ancistrus Dolichopterus
Άλλοι οργανισμοί:1 Horned Nerite Snail
Διακόσμηση
Φόντο:Πλάτη βαμμένη με μαύρο πλαστικό χρώμα
Πέτρες/Ρίζες:Κάτι λίγες πέτρες ποταμίσιες μη ασβεστολιθικές για ντεκόρ και κρυψώνες και 6 ρίζες
Βυθός:40 κιλά μπεζ χαλαζιακή άμμος
Φωτισμός
Πηγές φωτισμού:2 λάμπες, 39W, 6.500K και 4.000Κ. Moonlight αποτελούμενο από ταινία led με ποικιλία χρωμάτων. Επιλέχθηκε απαλό πορτοκαλί, θα μένει αναμμένο για 15 λεπτά πριν το σβήσιμο και 45 λεπτά μετά το σβήσιμο του κυρίως φωτισμού.
Διάρκεια φωτισμού: 8 ώρες
Φίλτρανση: εξωτερικό φίλτρο Jebao (1200lt/h), περιέχει από κάτω προς τα πάνω : 1 καλάθι με σφουγγάρι, 2 καλάθια με κεραμικό υλικό και 1 καλάθι μισαό με βιολιγικό υλικό και μισό με ενυδρειακό βαμβάκι και ένα φίλτρο SUN SUN 303HW που περιέχει καλάθι με 2 σφουγγάρια, καλάθι με βιολογικό κεραμικό υλικό και καλάθι με βιολιγικό υλικό και ενυδρειακό βαμβάκι (μισό-μισό).
Θέρμανση / Ψύξη:Eheim Jager 250W + Waves 150W και 4 ανεμιστήρια 120mm για το καλοκαίρι πάνω σε αποσπώμενη αυτοσχέδια κατασκευή.
Άλλες τεχνικές ευκολίες - παρεμβάσεις:*Χρήση temperature controller STC-1000, ένας κυκλοφορητής 3000l/h, skimmer επιφάνειας Eheim skim 350.
Διατροφή: Spirulina flakes, Ocean Nutrition Vegi flakes, Community, Profish Cichlid Sticks, Biogran Large Prodac, Omega One Super Veggie, Sera granured protein-rich food, New Era Cichlid pellets, Κατεψυγμένη Bloodwarms, Ταμπλέτες Wεls-Chips για τους pleco. Μια φορά την εβδομάδα τροφή βουτηγμένη σε βιταμίνες
Μια φορά την εβδομάδα τροφή βουτηγμένη σε Garlic guard
Μια φορά την εβδομάδα νηστεία
Παράμετροι νερού: Λόγω έλλειψης test, μετρήσεις δεν έχουν γίνει αλλά θα γίνει και αυτό
ph: 8 (Τελευταία φορά στο Αφρικανικό)
°C: 25.5
Αλλαγές νερού: 30% (100 λίτρα περίπου) κάθε εβδομάδα και 40λίτρα ημερησίως
Προετοιμασία νερού/πρόσθετα: χρήση αντιχλώριου στο νερό αλλαγής και θερμοστάτη για εξίσωση θερμοκρασίας με αυτή του ενυδρείου προετοιμασμένο σε βαρέλι από την προηγούμενη.
Μαλάκωμα του νερού, προς το παρόν τουλάχιστον, δε θα γίνει για λόγους που έχω εξηγήσει σε άλλο θέμα μου. Τα ψάρια είναι εκτροφής και θα τα πάνε μια χαρά.
ChocolatePuma
29-03-16, 11:52
Respect για το αποτέλεσμα!!!:smt041:smt041:smt041
Και τα ψάρια πανέμορφα
Undertaker
29-03-16, 11:55
Respect για το αποτέλεσμα!!!:smt041:smt041:smt041
Και τα ψάρια πανέμορφα
Ευχαριστώ Σάκη!
Οι γενικές φωτογραφίες του ενυδρείου είναι τραβηγμένες πριν κάνα 10ήμερο. Η διακόσμηση έχει αλλάξει λίγο. Αφαιρέθηκαν οι πέτρες λάβας που είχα και έβαλα κάποιες ποταμήσιες ωραίες και η μια ρίζα μετακινήθηκε λιγο σε άλλη θέση. Με την πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω νέες φωτογραφίες.
Κλεόβουλος
29-03-16, 12:40
Προδότη :p
Ωραίο το έκανες! κι αυτά τα χρυσοψ...ε...σεβέρουμ πολύ όμορφα.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ….
Μπράβο Πάνο. Πάρα πολύ όμορφο το ενυδρείο σου.
«Χαλάλι» η προσμονή.:smt041:smt028:smt028:smt028
Άντε να μεγαλώσουν και τα ψαράκια σου και να το βλέπεις όπως το ονειρεύεσαι.
Μαλάκωμα του νερού, προς το παρόν τουλάχιστον, δε θα γίνει για λόγους που έχω εξηγήσει σε άλλο θέμα μου. Τα ψάρια είναι εκτροφής και θα τα πάνε μια χαρά.
Ενα λινκ απο το ποστ?
Και ο L183 σε 8 πεχα και 25.5 θερμοκρασια θα μπει?
Undertaker
29-03-16, 12:55
Ευχαριστώ Κλεόβουλε, πράγματι τα χρυσόψ..... τα Severum είναι πολύ όμορφα.
-------------------------
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣβ¦.
Μπράβο Πάνο. Πάρα πολύ όμορφο το ενυδρείο σου.
«Χαλάλι» η προσμονή.:smt041:smt028:smt028:smt028
Άντε να μεγαλώσουν και τα ψαράκια σου και να το βλέπεις όπως το ονειρεύεσαι.
Ευχαριστώ Λάμπρο
Ενα λινκ απο το ποστ?
Και ο L183 σε 8 πεχα και 25.5 θερμοκρασια θα μπει?
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=89934
Κι εκείνος εκεί θα μπει αλλά ελπίζω με τις 6 ριζες να πέσουν έστω και ελάχιστα οι σκληρότητες. Βέβαια η τύρφη δεν χει φύγει τελείως από το μυαλό μου. Ίσως τη δοκιμάσω. Η θερμοκρασία σταδιακά θα ανέβει λιγάκι. Λέω για 26,5
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=89934
Κι εκείνος εκεί θα μπει αλλά ελπίζω με τις 6 ριζες να πέσουν έστω και ελάχιστα οι σκληρότητες. Βέβαια η τύρφη δεν χει φύγει τελείως από το μυαλό μου. Ίσως τη δοκιμάσω.
Α μαλιστα, ειχα απαντησει κιολας.
Δυστυχως δεν μου παει να εκφερω γνωμη για το ενυδρειο (στησιμο) απο τη στιγμη που το νερο (κατα την αποψη μου) δεν ειναι καταλληλο για τα ψαρια.
Undertaker
29-03-16, 13:34
Α μαλιστα, ειχα απαντησει κιολας.
Δυστυχως δεν μου παει να εκφερω γνωμη για το ενυδρειο (στησιμο) απο τη στιγμη που το νερο (κατα την αποψη μου) δεν ειναι καταλληλο για τα ψαρια.
Δε πειράζει. Είμαι ήδη στη διαδικασία μελέτης γύρω από την τύρφη και τη χρήση της και μάλλον θα την ξεκινήσω. Παρακολούθησε ωστόσο αν θέλεις το θέμα μου και όταν φτιάξω το νερό, πες μου τη γνώμη σου για το ενυδρείο γιατί με ενδιαφέρει.
stanisalus18
29-03-16, 14:32
Όμορφα ψαράκια και πολύ ωραίο το στήσιμο ;)
Παναγιώτη όμορφο το εφτιαξες, και τα ψαράκια κουκλιά, να τα χαίρεσαι βρε :)
Τώρα για τις παράμετρες του νερού, δυστυχώς τα έχει αυτά η Νότιος Αμερική .
Αν ασχοληθείς με τύρφη και βαρέλι προετοιμασίας γίνεται ρουτίνα η διαδικασία, το κάνεις μηχανικά. Και προσωπικά με τη τύρφη κηπουρικής έχω βρει την υγειά μου :)
Θα συμφωνήσω με τα παιδιά (Σπύρο και Τάκη)... αλλά δεν μπορώ να καταλάβω κάποιον που διαβάζει για τις παραμέτρους του νερού για τα ψάρια που θέλει να βάλει και στήνει ενυδρείο με μη συμβατικούς παραμέτρους νερού. :( :( :(
Undertaker
29-03-16, 17:14
Τα ψαρια που έχω ήδη μέσα είναι εκτροφής. Εκείνο που με απασχολεί είναι ο L183 που θα βάλω και δε ξέρω αν είναι ή όχι και εκείνος εκτροφής. Δε πέταξα μέσα στη γυάλα με σκληρό νερό ψάρια μαλακού νερού ελπίζοντας έτσι απλά ότι θα συνηθίσουν. Δεν είμαι και τόσο επιπόλαιος. 3 χρόνια ενασχόλησης με το χόμπι, κάτι μάθαμε.
Τα ψαρια που έχω ήδη μέσα είναι εκτροφής. Εκείνο που με απασχολεί είναι ο L183 που θα βάλω και δε ξέρω αν είναι ή όχι και εκείνος εκτροφής. Δε πέταξα μέσα στη γυάλα με σκληρό νερό ψάρια μαλακού νερού ελπίζοντας έτσι απλά ότι θα συνηθίσουν. Δεν είμαι και τόσο επιπόλαιος. 3 χρόνια ενασχόλησης με το χόμπι, κάτι μάθαμε.
Πανεμορφο το ενυδρειο με τα ψαρια μεσα να τα χαιρεσαι , φανταζομαι οταν θα μεγαλωσουν κι αλλο τι ωραια που θα δειχνουν
Ωραίο αλλά πολύ λίγα ξύλα και κρυψώνες για τους pleco. Θέλεις περισσότερα και πιο φαρδιά για να τα αξιοποιήσουν καλύτερα ;)
Οι L204, Panaquolus albivermis σχεδόν αποκλείεται να ειναι αναπαραγωγής. Ελάχιστες γέννες βγαίνουν ετησίως και διοχετεύονται σε πιο αναπτυγμένες χώρες από την δική μας...
Ποιά ειναι τα φύλα τους; Αν έχεις ζευγάρι, αξίζει να πας για αναπαραγωγή τους. Αν θέλεις ένα αρσενικό πες μου, ξέρω κάποιον που θελει να δώσει.
Παρεπιπτόντως, μην περιμένεις να στεριώσει φυτό πάνω στα ξύλα με τους L204. Ειναι ξυλοφάγοι και τελικά θα ξηλώσουν οποιοδήποτε φυτό και αν προσπαθήσει να κολλήσει πιάνω στο ξύλο καθώς το τρώνε... Περίμενε επίσης τεράστιες ποσότητες ξυλόσκονης που θα σου βουλώνουν το φίλτρο και θα θέλει συχνό καθάρισμα, αλλά και θα γεμίζει τον βυθό του ενυδρείου. Καλωσόρισες στα προβλήματα των κατόχων Panaque :)
pH 7-7,5 ειναι εντάξη για τα περισσότερα ψάρια εκτός αναπαραγωγής. Η σκληρότητα ειναι αυτή που μετράει περισσότερο και που καθορίζει και την ευκολία αλλαγής του pH. Σκληρότητα μέχρι 6 ειναι ok, μέχρι 4 ακόμα καλύτερα φυσικά. Από το να είναι ασταθείς οι συνθήκες όμως, καλύτερα να ειναι λίγο σκληρότερο το νερό παρά να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές συνέχεια από σπασμωδικές ενέργειες.
Τι σκληρότητα και ph έχει το νερό βρύσης σου;
Παναγιώτη σου συστήνω ανεπιφύλακτα καθαρή τύρφη κηπουρικής, βάζουμε πολλοί από αυτή. Προσωπικά εχω αποτελέσματα και σε 12 ώρες ακόμα. Ελα να τα πούμε αναλυτικά :)
Δες πως είναι η καθαρή τύρφη
ή από πράκτικερ http://www.praktiker.gr/p/tyrfi-valtikis-200lt-58701
και εγω παιρνω από εδω τη μικρη σακουλα με 2,5 ευρω, έχει και τη μεγάλη
http://xomatexniki.gr/%CF%87%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84.php
που είναι αυτή
http://xomatexniki.gr/images/IMG_0510.jpg
οταν γραφει peat moss και όχι τίποτα άλλο ειναι καθαρή
αυτες πχ δεν είναι καθαρές
http://www.tech.modagri.gr/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BC%C E%B1%CF%84%CE%B1/%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%C E%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CF%84%CF%8D%CF%81%CF%86%CE%B7-klasmann-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B9%C F%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-TS4-PLUS-COARSE-200LT/
http://www.tech.modagri.gr/wp-content/uploads/2015/02/ipostromata-ksanthia-tirfi-emploutismeni.jpg
http://www.bostanistas.gr/resources/2014-11/bost11--2-thumb-large-thumb-large.jpg
Πάνο τι έκανες τελικά με τη τύρφη ;
Για δώσε καμιά πληροφορία να δούμε, γιατί είναι λίγο παρεξηγημένη η τύρφη κηπουρικής
Πάνο τι έκανες τελικά με τη τύρφη ;
Για δώσε καμιά πληροφορία να δούμε, γιατί είναι λίγο παρεξηγημένη η τύρφη κηπουρικής
Τάκη ο Πάνος είδε τα τσουβάλια που του έδειξες και ....τρόμαξε !!!
Νόμιζε ότι θα έπρεπε να τα κουβαλίσει όλα αυτά και να τα ρίξει μέσα στο ενυδρείο για να μπορέσει να πετύχει το χαμηλό PH.:D:D:D
Βρε συ μην ανησυχείς τα ψάρια εκτροφής που θέλεις έχουν μάθει σε συνθήκες νερού πιο σκληρές και από τα ζωοτόκα;)
Έλα βρε.... και θα βάλω και εγώ ένα χεράκι στα τσουβάλια (ποιό θες όμως το αριστερό ή το δεξί?):p:p:p
Λάμπρο θα πάρω το φορτηγάκι της εταιρίας και θα πάω να του τα φορτώσω :)
Πολύ όμορφο αποτέλεσμα...Άριστο!!!;)
Undertaker
26-04-16, 13:48
Επανέρχομαι λοιπόν στο θέμα μετά από καιρό. Μετά από σκέψη που δε πήρε και πολλή ώρα, αποφάσισα να ξεκινήσω την επεξεργασία του νερού με τύρφη για να το μαλακώσω σιγά σιγά. Ποτέ δε μου άρεσε το κίτρινο νερό αλλά ξαφνικά άλλαξα γνώμη και μάλιστα έκανα τέτοια στροφή που αφαίρεσα και τα φυτά που είχα μέσα και το έκανα πιο....Αμαζόνιο που λέμε. Χρησιμοποιώ έδώ και 20 μέρες περίπου καθαρή τύρφη, αποστειρωμένη και για τα 100 λίτρα που αλλάζω την εβδομάδα βάζω μια ποσότητα 700γρ περίπου την οποία δε ξαναχρησιμοποιώ. Στα βαρέλια τα φίλτρα με την τύρφη δουλεύουν για 24 ώρες και το ph από 8 - 8,2 το κατεβάζουν στο 6,5 περίπου. Έχω κάνει 3 αλλαγές μέχρι στιγμής και σήμερα το ph στο ενυδρείο μου είναι στο 7,7 -7,8 περίπου. Αργά αλλά κατεβαίνει. Παρακάτω παραθέτω φωτογραφίες με το καινούριο aquascape μιας και βγήκαν τα φυτά, προστέθηκαν κι άλλα ξύλα και 2 καρύδες μπας και χωθούν εκεί μέσα τα πλέκο.
Αντε μπράβο, βάλε και φωτό να πάρουμε μάτι :)
Φίλε μου είναι απίστευτο !!!:smt041:smt041:smt041
Μπράβο Πάνο, αν και μετανάστης από "Αφρική" , έβαλες τα γυαλιά σε πολλούς "Αμερικάνους".
(άλλωστε οι περισσότεροι αμερικάνοι από αφρική δεν κατάγονται???) :cool:
Φοβερά ατμοσφαιρικό και πολύ καλύτερο χωρίς φυτά.:smt023:smt023:smt023
χαλάρωσε και απόλαυσε το!!!
Ωπα Αμερικανιές :)
Πάνο παρόλο που είμαι της πρασινάδας μου αρέσει,
Μπράβο βρε Πάνο :)
ChocolatePuma
27-04-16, 10:46
Πάνο καλώς ήρθες στη "μαύρη πλευρά"... :p
(πάντα μου άρεσε το black water:D)
Μπράβο για το αποτέλεσμα!
Undertaker
27-04-16, 10:49
Ευχαριστώ Σάκη.
Πάνο καλώς ήρθες στη "μαύρη πλευρά"... :p
Τώρα αυτό ο καθένας το μεταφράζει όπως θέλει :D χαχαχαχαχαχαχα....
(πάντα μου άρεσε το black water:D)
Μπράβο για το αποτέλεσμα!
:smt088:smt088... εγώ πάντως στεναχωριέμαι που σε χάσαμε από το Αφρικάνικο!!!
Undertaker
30-04-16, 17:53
Αφού δε μου έκατσε ο L183 για να τον βάλω στο ενυδρείο μου, σκέφτηκα να βάλω Sturisoma Festivum. Κάπου όμως διάβασα οτι θέλουν ήσυχους συγκάτοικους. Αυτό σημαίνει οτι με τα Severum και τα Firemouth θα έχουν προβληματάκια; Έχει κάποιος εμπειρία πάνω στα ψάρια αυτά;
Φιλαράκο τελικά τι έκανες με τα ψάρια? Βρήκες αυτό που έψαχνες ?
καμιά καινούργια φωτογραφία θα μας δείξεις ?
Undertaker
19-05-16, 09:39
Έβαλα δύο Sturisoma μάλλον ζευγάρι είναι.
Ωραίο και ιδιαίτερο ψαράκι. Μπράβο.
Καμιά φωτό θα δούμε ????
Μην κάνεις τον ............. +-3
Undertaker
19-05-16, 09:51
Δε θα καταλάβεις διαφορά από τις φωτο που έχω βρει παραπάνω......άρα, κάνω τον Κινεζο.
Ασε βρε τις Κινεζιές και βάλε φωτό :)
Είναι διαφορετικό από όσο ειδα αυτό το ψάρι και πολύ ιδιαίτερο, αντε βάλε καμια φωτό να πάρουμε κανα μάτι
Undertaker
19-05-16, 10:50
Θα σας βάλω.....μη με καταπιέζετε!
Θα σας βάλω.....μη με καταπιέζετε!
Ε,,, ψιτ αγόρι :smt064 άσε το ποίημα :smt034 και τις καταπιέσεις :smt079
και βάλε να πάρουμε μια ματιά ....τσιγγούνι, τσιφούτι, ....σκουτζέζε :D:D:D
Πώς πάνε τα Sturisoma με τα Severum; Τα filaments εντάξη ή τα δαγκώνουν;
Γενικά οι αμερικάνες δεν ασχολούνται με τους pleco, ειδικά αν το ενυδρείο είναι μεγαλύτερο και υπάρχουν και άλλες κιχλίδες. Τα Sturisoma είναι έξυπνα γενικά και συνήθως δεν δαγκώνονται αλλά είναι ψάρια που τα φοβάσαι λίγο με ενήλικες μεγάλες κιχλίδες με την έννοια οτι ένα δάγκωμα σε σημεία κλειδιά από τις αμερικάνες, ίσως κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά
Undertaker
26-05-16, 12:09
filaments;;;.....τι επιστημονικά είναι αυτά, δε τα πιάνω. Όλα συμβιώνουν άψογα. Ήρεμα όλα τα ψάρια και κολυμπούν μαζί τις περισσότερες ώρες. Μετά από δύο μήνες πέτυχα και ένα L204 στο τζάμι αλλά μέχρι να πάρω τη φωτογραφική εξαφανίστηκε. Τα Sturisoma ε έχουν τρελάνει εν τω μεταξύ. Υπέροχα ψάρια. Μένει να διαπιστώσω και το φύλο τους σύμφωνα με αυτά που είπες.
Οι μακριές νηματοειδείς απολήξεις των πτερυγίων ειναι τα filaments που λέω
Undertaker
26-05-16, 16:21
Οι μακριές νηματοειδείς απολήξεις των πτερυγίων ειναι τα filaments που λέω
Μια χαρά είναι λοιπόν τα filaments (κάτι μάθαμε και σήμερα). Τουλάχιστον μέχρι στιγμής είναι ολα καλά και ελπίζω οτι θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση μιας και τα βλέπω να μη δίνουν σημασία το ένα στο άλλο και να μην έχουμε ενοχλητικές συμπεριφορές μεταξύ των ειδών.
Μια χαρά. Λογικά η κατάσταση δεν θα αλλάξει μέχρι να ενηλικιωθούν και να φυλάξουν περιοχή για ζευγάρωμα, αλλά οι ισσοροπία με τις κιχλίδες είναι πάντα δυναμικές. Ευτυχώς συνήθως αδιαφορούν για τους pleco και τα γατόψαρα οι αμερικάνες
Undertaker
29-05-16, 18:10
Σήμερα είχε αλλαγή νερού το πρόγραμμα και μετά από δύο μήνες που χρησιμοποιώ τύφη κηπουρικής (μεγαλη σωτηρία) έκανα μετρήσεις στο ενυδρείο να δω που βρίσκομαι. Πριν την τύφη μετρούσα
ph:8.2
GH:18
kh:14
σήμερα μετράω
ph:7.5
GH:14
kh:9
Γενικά παρατηρώ μια αυξομείωση του Gh στις μετρήσεις του νερού αλλαγήςκαι μια σταθερή μικρή κάθε φορά πτώση του Κh. Το Ph στο κυρίως ενυδρείο έχει παραμείνει στο 7,5 όπως είχα μετρήσει και την 30/4/16 καίτοι έχουν γίνει από τότε 3 αλλαγές νερού με Ph:6.5. Στόχος μου είναι να φτάσω το Ph στο 6,5 - 6,8 (....αντε, μπας και γράψει και κανένας παραπάνω στο θέμα). Μερικές φωτογραφίες με τους νέους κατοίκους....δεν είναι και οι καλύτερες φωτό αλλά.......
Αν και ειχα δει το θεμα σου ,περιμενα την τυρφη:D
Πολυ ωραια ψαρια και ομορφα στημενο ενυδρειο.
Οι προηγουμενες τιμες ομως, εντελως ακαταλληλες κατα την δικη μου αποψη;)
Καλα πανε οι μετρησεις , θελουν κατεβασμα ακομα..
Ριξε τυρφη μπολικη ,τσαμπα ειναι:D
Να το χαιρεσαι!;)
Undertaker
29-05-16, 21:32
Ήσουν κι εσύ από εκείνους που μου κρατούσαν μούτρα επειδή είχα σκληρό νερό; Χαχαχαχαχαχα!
Θελειακομα δουλειά. Ίσως αφήνω το νερό της αλλαγής περισσότερες ώρες με την τύρφη. Τώρα το έχω για 24 ώρες. Θα το αφήνω για 36 ώρες μπας και το κατεβάσει περισσότερο το ph αν και αμφιβάλλω. Από 8,2 το πάει στο 6,5 περίπου. Πόσο παρακάτω να πάει;
Χαχα!!!
Οχι δεν σου κρατουσα μουτρα...:D
Το παει 6.5 και στο ενυδρειο παει 7.5;
Το ph ,θα κατεβει, θελει τον χρονο του..
Ριξε ομως κι αλλο τις σκληροτητες.
Μην το αφηνεις 36 ωρες ρε συ, φθηνη ειναι η τυρφη ,βαλε περισσοτερη.
Undertaker
29-05-16, 21:54
Δε χωράει άλλο το καθε φιλτρο Γιάννη. Βάζω στο 65λίτρο βαρέλι 400 γραμμάρια και στο 35λίτρο 310. Έχω φτιάξει δύο DIY φιλτρα και είμαι τσίμα-τσιμα. Άντε να χωράει κάνα 50αρι γραμμάρια ακόμα στο κάθε ένα. Θα δοκιμάσω την άλλη φορά να αυξήσω ποσότητα. Φοβάμαι μη στουπώσουν τα φίλτρα όμως γιατί και τώρα μετά από τις 24 ώρες που δουλεύουν, βλέπω τη ροή τους να μειώνεται σημαντικά.
Ξαναλεω (προς πασα κατευθυνση να διαβαζουν κι αλλοι) να προσεχεις να μη γινονται μεγαλες μεταβολες στο ενυδρειο GH KH
Και pH φυσικα, αλλα αυτο δεν μπορεις να το υπολογισεις ακριβως απο πριν.
Απλα αν δεν εχεις αποτομες μεταβολες σε KH, θα συμμορφωθει και το πεχα και δεν σου θα κανει καμια στραβη.
Με απλες πραξεις, προσθεση, διαρεση, μπορεις να υπολογιζεις GH KH πριν και μετα την αλλαγη. Με το πεχα ειναι αλλιως τα πραγματα.
Χαρας το κουραγιο σου, που με τυρφη προσπαθεις να διορθωσεις τοσο σκληρο νερο.
Δεν ειμαι σιγουρος οτι θα αντεξεις για πολυ καιρο ακομα την ταλαιπωρια και το αγχος.
Θα δειξει.
Undertaker
29-05-16, 23:09
Άγχος δεν είναι. Η ταλαιπωρία παλεύεται. Βασικά επειδή ασχολούμαι με κατι που μου αρεσει, δεν ειναι τόσο έντονη οσο ακουγεται. Ουσιαστικά το μόνο που με "ταλαιπωρεί" είναι να ζυγίζω και να βάζω την τύρφη στα φίλτρα και το πλύσιμο του εξοπλισμού στο τέλος. Τα υπόλοιπα τα κάνουν η βαρύτητα και οι αντλίες. Τι να πω, αν δω ότι με κουράζει τόσο πολυ θα πάω σε χρυσόψαρα (.....χαζογαμογελάει ο Τάκης). Πάντως αν υπονοείς να.παω σε Α/Ο, το ξεχνάω. Εκεί είναι που θα φύγει το ενυδρείο από το μπαλκόνι.
Γιατι οχι ΑΟ?
Μεγαλη ευκολια και ακριβεια στους υπολογισμους.
Νερο καργα βεβαια.
Αν εχεις κηπο ειναι ΟΚ, παει για ποτισμα.
Ή αν εχεις τριπλασιο ενυδρειο με αφρικανες :D (βαζεις εκει το "βρωμικο")
(3 λιτρα βρωμικο προς 1 καθαρο παει συνηθως η αποδοση)
Πανο , ναι.. αν δεν χωραει αλλο , μην βαλεις..
γενικα μην την στριμωχνεις και πολυ, αφησε την να ειναι ανετη στην καλτσα για να κανει καλυτερη δουλεια.
παντως μπορεις να κανεις diy φιλτρα / θηκες για να βαζεις οσο τυρφη θελεις
Undertaker
30-05-16, 07:49
Σπύρο με Α/Ο είχα δοκιμάσει όταν είχα το φυτεμένο. Έκανα αλλαγή 35 λίτρα τότε. Έβαζα 25 λίτρα Α/Ο το οποίο μάζευα σε περίπου 4-5 ώρες!!!!! Τώρα πρέπει να κάνω αλλαγή 100 λίτρα (χοντρικά, 80 λίτρα νερό Α/Ο μη πω παραπάνω) όποτε καταλαβαίνεις ότι η ταλαιπωρία θα είναι μεγαλύτερη. Η πίεση του δικτύου στην περιοχή μου είναι για τα μπάζα. Όλοι (και εμείς) στα σπίτια μας έχουμε πιεστικά αλλά η πίεση δεν είναι ικανοποιητικη. Δε νομίζω ότι θα ρισκάρω να πάρω μια συσκευή και να δώσω κάνα 100αρι ευρώ ίσως και παραπάνω και να την ξεφορτωθώ στο καπάκι γιατί θα έχω πάλι τα ίδια προβλήματα. Μου είχες πει σε αλλο θέμα να πάρω μια με booster αλλά και αυτό πόσο δουλειά θα κάνει; Φοβάμαι ότι θα την πατήσω πάλι. Από την άλλη, λυπάμαι και το νερό που πάει χαμένο. Θα πετάω 350-400 λίτρα νερό για πλακα. Καλά θα ήταν αλλά.......
Σήμερα είχε αλλαγή νερού το πρόγραμμα και μετά από δύο μήνες που χρησιμοποιώ τύφη κηπουρικής (μεγαλη σωτηρία) έκανα μετρήσεις στο ενυδρείο να δω που βρίσκομαι. Πριν την τύφη μετρούσα
ph:8.2
GH:18
kh:14
σήμερα μετράω
ph:7.5
GH:14
kh:9
Γενικά παρατηρώ μια αυξομείωση του Gh στις μετρήσεις του νερού αλλαγήςκαι μια σταθερή μικρή κάθε φορά πτώση του Κh. Το Ph στο κυρίως ενυδρείο έχει παραμείνει στο 7,5 όπως είχα μετρήσει και την 30/4/16 καίτοι έχουν γίνει από τότε 3 αλλαγές νερού με Ph:6.5. Στόχος μου είναι να φτάσω το Ph στο 6,5 - 6,8 (....αντε, μπας και γράψει και κανένας παραπάνω στο θέμα). Μερικές φωτογραφίες με τους νέους κατοίκους....δεν είναι και οι καλύτερες φωτό αλλά.......
Καλημέρα Φιλαράκι.
Να τα χαίρεσαι. :) Πολύ όμορφο και πολύ ιδιαίτερο ψάρι.:smt023
Σπύρο με Α/Ο είχα δοκιμάσει όταν είχα το φυτεμένο. Έκανα αλλαγή 35 λίτρα τότε. Έβαζα 25 λίτρα Α/Ο το οποίο μάζευα σε περίπου 4-5 ώρες!!!!! Τώρα πρέπει να κάνω αλλαγή 100 λίτρα (χοντρικά, 80 λίτρα νερό Α/Ο μη πω παραπάνω) όποτε καταλαβαίνεις ότι η ταλαιπωρία θα είναι μεγαλύτερη. Η πίεση του δικτύου στην περιοχή μου είναι για τα μπάζα. Όλοι (και εμείς) στα σπίτια μας έχουμε πιεστικά αλλά η πίεση δεν είναι ικανοποιητικη. Δε νομίζω ότι θα ρισκάρω να πάρω μια συσκευή και να δώσω κάνα 100αρι ευρώ ίσως και παραπάνω και να την ξεφορτωθώ στο καπάκι γιατί θα έχω πάλι τα ίδια προβλήματα. Μου είχες πει σε αλλο θέμα να πάρω μια με booster αλλά και αυτό πόσο δουλειά θα κάνει; Φοβάμαι ότι θα την πατήσω πάλι. Από την άλλη, λυπάμαι και το νερό που πάει χαμένο. Θα πετάω 350-400 λίτρα νερό για πλακα. Καλά θα ήταν αλλά.......A ρε φιλε, δεν ρωτας μηπως υπαρχουν λυσεις για αυτα τα προβληματα.
Εγω εκανα 200 λιτρα αλλαγη 100 οσμωση 100 βρυση με 50αρα μεμβρανη. Η πιο μικρη που υπαρχει.
Πως?
Εβαζα να μαζευει νερο απο την προηγουμενη.
Απλα ανοιγα μια βρυση. Τοση ταλαιπωρια.
Αν δεν ειχα καλη πιεση? Θα την ανοιγα δυο μερες πριν.
Στο βαρελι ειχα βαλει shut off valve (ενα φλοτερ και μια 4οδη βαλβιδα) και σταματαγε την οσμωση αυτοματα οταν γεμιζε το βαρελι.
Το Booster απλα σκοτωνει, αλλα δεν το χρειαστηκα.
Τεσπα, κανε τα κολπα σου με την τυρφη και αν κουραστεις (ή θελεις να δεις και τα ψαρια καποια στιγμη :) ) τα ξαναλεμε. :cool:
Ομορφο το ψάρι Πάνο :)
Βρε συ Πάνο , δεν μπορείς με κανα ταπερ και μια αντλία να φτιάξεις ένα DIY φιλτράκι και να βάζεις πιο πολύ τυρφη μέσα ;
Ναι ρε συ ,ετσι λεω κι εγω..
Η αν εχεις αντλια με στομιο ,καρφωσε απο κατω κατι τετοιο (https://www.google.gr/search?q=%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BF+%CE% BB%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%85&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjP_say34HNAhWJtxQKHd6UCxQQ_AUIBygB&biw=360&bih=559#imgrc=yc28Nn3-qVygWM%3A) και καθαρισες..
Undertaker
30-05-16, 14:19
Σπύρο, όταν λες το booster σκοτώνει τι εννοείς; Ότι κάνει τρομερή δουλειά; Τα ψάρια τα βλέπω μια χαρά ρε συ, μόνο τους L204 πρέπει να κάνω έρευνα με φακό στις τρύπες από τα ξύλα για να τα δω αλλά με τα συγκεκριμένα.ψαρια είναι φυσιολογικό κατι τέτοιο. Ταλαιπωρία εγώ εννοώ να έχω το βαρέλι στο μπάνιο (που χωράει τσίμα.τσιμα δύο ανθρώπους όρθιους) με τις ωρες. Έβαλα βαρέλι στο μπανιο; Θα κάνω την ανάγκη μου στο πάρκο για τις επόμενες 12 ώρες. Αλλού βρύση δεν έχω εκτός απ' την κουζίνα. Έβαλα βαρέλι στην κουζίνα;..... Πόσο κοστίζει ένα διαζύγιο;
Τάκη και Γιάννη παρακάτω έχω φωτογραφία το ένα από τα δύο φίλτρα που βάζω στο 65λίτρο ενυδρείο. Είναι ταπερ από τα LIDL (....τώρα αυτό καλό είναι;....μηπως φταίει αυτό που δε πεφτει παρακάτω το ph; ). Την αντλία την έχω όπως βλέπετε στον πάτο με το στόμιό να βγαίνει έξω με τη βοήθεια ενός κομματιού από λαστιχο. Μπορώ άνετα να βάλω περισσότερη τύρφη στο δίχτυ (το οποίο βλέπετε σε άλλη φωτογραφία) αν αφαιρέσω τη σχάρα που έχω βάλει ώστε να μένει η αντλία μόνη της στον πάτο και πάνω από τη σχάρα να είναι η καλτσα με την τύρφη. Ο χώρος που μένει για την τύρφη δηλαδή είναι ουσιαστικά το 1/3 του κάδου. Αν βγει η σχάρα, η καλτσα μπορεί να ακουμπήσει πάνω στην αντλία και να πέσει και γύρω από αυτή. Εξοικονόμηση χώρου με λιγα λογια, οπότε χωράει περισσότερη. Από την άλλη σκέφτηκα και το εξής. Η αντλία τραβάει νερό από στόμιο. Μπορώ να βγάλω την αντλία έξω από τον κάδο και να βάλω το λάστιχο που προσαρμωσα στο στόμιό της, μέσα στον κάδο. Να ρουφάει δηλαδή νερό μέσα από τον κάδο και να το βγάζει στο βαρέλι. Εξοικονόμηση περισσότερου χώρου...... Το αλλο φιλτρο που βάζω στο 35λιτρο δε σας το βάζω φωτογραφία....ντρέπομαι! Χαχαχαχαχαχαχα.
Το χτύπημα στο κάσωμα της πόρτας, που φαίνεται στην 2η φωτό, εσύ το έκανες βρε???
Πέρα από την πλάκα, γιατί δεν φτιάχνεις μεγαλύτερο "κάδο" (τάπερ) να χωράει περισσότερη ?
Undertaker
30-05-16, 14:37
Το φίλτρο το έκανα όπως φαίνεται στη φώτο, οπότε τώρα χωράει τουλάχιστον αλλα 300 γραμμάρια (πέρα από τα 400 που εβαζα). Έκανα την αντλία εξωτερική με λιγα λογια. Θα δοκιμάσω να αυξήσω την ποσότητα και θα δούμε τι σόι διάφορα θα έχω στην πτώση του pH.
Πάνο φοβάμαι πως είναι λίγη η τύρφη και μη με ρωτήσεις πόση πρέπει να βάζεις, την είχα ζυγίσει κάποτε και την είχα ογκομετρήσει , αλλά δεν θυμάμαι τώρα πόσο πρέπει να βάζεις.
Και όπως το έχω γράψει και σε άλλο θέμα, έχω 3 σακουλάκια τυρφη και καθε εβδομάδα αλλάζω το πιο παλιό
Undertaker
30-05-16, 14:58
Τάκη, βάζω 400 γραμμάρια σε 65 λίτρα νερό. Νομίζω δεν είναι λίγα. Ωστόσο θα την αυξήσω. Ήδη παρήγγειλα στην αδερφή μου να μου φέρει αλλά 70 λίτρα τύρφης γιατί έχει μείνει μισό τσουβάλι από την προηγούμενη. Λέω να ανοίξω και περισσότερες τρύπες στον κάδο και σε άλλα σημεία, περιμετρικά και πιο χαμηλά, για καλύτερη ροή.
Undertaker
06-06-16, 20:49
Σήμερα έκανα την αλλαγή νερού. Τις προηγούμενες μερες, στην προσπάθειά μου να κατεβάσω λίγο πιο κάτω από 7 το ph στο νερο αλλαγής, έκανα κάποιες "επεμβάσεις" στα DIY φιλτρα ώστε να χωρέσουν περισσότερη τύρφη αλλά και να επιτρέπουν καλύτερη ροή του νερού μέσα απο αυτά. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Έβαλα στο 65λιτρο βαρέλι 550 γρ. αντί 400 γρ τύρφη και στο 35λίτρο έβαλα 450 αντί 310. Σε 22 ώρες το ph έπεσε στο 6,5 ίσως και ελάχιστα πιο χαμηλά όπως είδα την απόχρωση του δείγματος. Βέβαια στα βαρέλια υπήρχε αρκετή αιωρούμενη τύρφη μέσα (ένεκα της καλύτερης ροής του νερού μέσα απο τις κάλτσες) αλλά έκανα μια πατέντα και στο ενυδρείο έπεσε καθαρό το νερό. Αγόρασα κι άλλα 70 λίτρα τύρφης γιατί βλέπω ότι καθαρίζω για πλακα τις ποσότητες και συνεχίζω ακάθεκτος. Δε με κουράζει η διαδικασία. Εκείνο που με κουράζει αφάνταστα είναι το καθάρισμα των φίλτρων μετά τη χρήση. Θα πλήρωνα για να μου το κάνουν!!!
Βρε Πάνο τα φίλτρα με τη τύρφη εννοείς ;
Τι καθάρισμα να κάνεις ; Αδειάζεις τις κάλτσες σε καμιά γλάστρα, τις ξεπλένεις ελαφρά , και τις ξαναγεμίζεις
Θα πλήρωνα για να μου το κάνουν!!!
Ποσα δινεις Πανο;:D
Ειναι κουραστικο ναι , δεν ειναι μονο η καλτσα, ειναι και η καφετιλα /γλυτσα που πιανουν τα βαρελια και οι αντλιες.
Undertaker
06-06-16, 22:09
Βρε Πάνο τα φίλτρα με τη τύρφη εννοείς ;
Τι καθάρισμα να κάνεις ; Αδειάζεις τις κάλτσες σε καμιά γλάστρα, τις ξεπλένεις ελαφρά , και τις ξαναγεμίζεις
Όχι φίλε. Αδειάζω την τύρφη σε σακούλα από σούπερ μάρκετ στο μπαλκόνι. Η καλτσα έχει μεγάλη διάμετρο και κάθε φορά πετάγεται στο μπαλκόνι και αναγκάζομαι να καθαρίσω κι αυτό μετα. Οι κάλτσες για να καθαρίσουν θέλουν καλό πλυσιμο από την καλή κι απ' την ανάποδη. Σκυμμένος στη βρυση της μπανιέρας με τη μέση να παραπονιέται. Στον νιπτήρα δε μπορώ γιατί η βρύση έρχεται αρκετά έξω και το πάτωμα γίνεται πισίνα (κάνε σφουγγάριασμα μετα). Καθαρίζω το ενυδρειακό βαμβάκι που βάζω στα φίλτρα και φυσικά τα φίλτρα. Όσο.κι αν φαίνεται απλή διαδικασία, επειδή έχω πρόβλημα με τη μέση μου, είναι αρκετά επίπονη και χρονοβόρα. Τα βαρέλια δε τα καθαρίζω.
Τα βαρέλια δε τα καθαρίζω.
Μισες δουλειες κανεις τοτε!:D
Βρε Πάνο δεν χρειάζεται αυτό που κάνεις, κάθε 5-6 μήνες αλλάζω βαμβάκι και πλένω στο σφουγγάρι, ουτε τη κάλτσα δεν πλένω
Την καλτσα μονο απο την καλη πλενε την , για να μην λερωνει το νερο
Undertaker
07-06-16, 05:54
Παιδιά μένει πολλή τύρφη στην καλτσα, δεν είναι να.την αφήσω έτσι. Ενυδρειακό βαμβάκι στους 2,5 μήνες ακόμα δεν άλλαξα. Το πλένω μέχρι στιγμής. Την κάλτσα την πλένω γιατί φοβάμαι μήπως κατά την αποθήκευση, η τυρφη που έχει μείνει πάνω, όπως είναι και βρεγμένη, πιάσει καμιά μουχλα.
Σιγά μη πιάσει και σκουλήκια,
αλλά αφού κάθεσαι και με ακούς και βάζεις τύρφη κηπουρικής καλά να πάθεις :smt019
ενώ αν έβαζες ενυδρειακή τύρφη δεν θα συζητάγαμε τώρα.
Χωρίς πλάκα τώρα, μη παιδεύεσαι ,
τελειώνεις την αλλαγή,
αδειάζεις τη τύρφη από τη κάλτσα στα σκουπίδια ή σε καμιά γλάστρα ,
ξεπλένεις ελαφρά τη κάλτσα, καθαρίζει εύκολα ,
και την απλώνεις, ειδικά τώρα το καλοκαίρι στεγνώνει σε λεπτά,
και αυτό ήταν
Σιγά μη πιάσει και σκουλήκια,
αλλά αφού κάθεσαι και με ακούς και βάζεις τύρφη κηπουρικής καλά να πάθεις :smt019
ενώ αν έβαζες ενυδρειακή τύρφη δεν θα συζητάγαμε τώρα.
:smt017 Που το έχω ξανακούσει αυτό ??? Που το έχω ξανακούσει ???? :confused::confused::confused:
Λάμπρο χωρίς επιχειρήματα πολλά μπορούμε να ακούσουμε. :(
Πάντως τύρφη δεν μου έχει μουχλιάσει, και ίσως υπάρχει εξήγηση.
Από όσα διαβάζουμε και συζητάμε, αναφέρουμε για τις ιδιότητες που έχουν κάποιες ουσίες που ρίχνουν το PH, όπως οι τανίνες από Catapa , alder cones κλπ, ότι αυτές οι τανίνες προστατεύουν τα ψάρια από μυκητιάσεις, ίσως αυτό να είναι η αιτία που δεν μουχλιάζει εύκολα η ενεργή ή λίγο ενεργή τύρφη, γιατί και η μούχλα ως γνωστό είναι μύκητας, και προφανώς οι τανίνες της τύρφης εμποδίζουν την ανάπτυξη από μύκητες
Ουτε σε μενα εχει μουχλιασει..
Αφησε οτι μεινει μεσα στην καλτσα και αφησε την να στεγνωσει.
Μην παιδευεσαι.
Και παρε εναν κουβα με καπακι (http://www.interbrush.gr/%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%B1%CF%83%C E%AF%CE%B1%CF%82/%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B2%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BA%CE%B9/) , αν δεν εχεις κανεναν απο καμια μπογια κλπ , να αποθηκευεις την τυρφη και να την αλλαζεις εκει , να μην λερωνεις και το μπαλκονι.
Undertaker
09-06-16, 21:25
Ρε παίδες, τώρα το καλοκαίρι που θα έχω εξάτμιση κανα 5άρι λίτρα κάθε μέρα, πως θα το αναπληρώνω που δεν υπάρχει Α/Ο; Θυμίζω:
Βρύση: ph:8,2 GH:20 KH:14
ενυδρείου αυτή τη στιγμή: ph:7,5 GH:14 KH:9
σκέφτομαι να βάζω απιονισμένο νερό του εμπορίου αλλά κάθε εβδομάδα θα χρειάζομαι αρκετά δοχεία. Αν αναπληρώνω με βρύσης δε θα είναι οκ δεδομένων των συνολικών λίτρων του ενυδρείου (340); θα μεταβληθούν τόσο πολύ πια οι σκληρότητες; (θα πέφτουν συνολικά ~25 λίτρα νερού βρύσης την εβδομάδα αν αφαιρέσω την προηγούμενη και την ημέρα της αλλαγής νερού που δε θα αναπληρώνω). Τι θα κάνατε στη θέση μου; Ακόμα βρίσκομαι σε διαδικασία πτώσης των σκληροτήτων μέχρι να φτάσω το ph στο 6,8 περίπου. Προσωπικά θεωρώ οτι τα λίτρα που θα συμπληρώνω καθημερινά, αν τα βάζω από τη βρύση, θα είναι λίγα για να μου μεταβάλουν τιμές.
Για το καλοκαιρι κανε μεγαλυτερες αλλαγες (πχ 70%)..
Αν δεν σε παιρνει κανε 2 φορες μεσα στην βδομαδα την αλλαγη που κανεις ηδη.
Αλλη λυση ειναι να αφησεις ενα βαρελι να τρεχει ολη την εβδομαδα με τυρφη, για να αναπληρωνεις με αυτο.
Να βαλεις πχ 30 λιτρα με διπλη τυρφη (αναλογικα για το 30λιτρο) και να το αφησεις μια βδομαδα να το μαλακωσει οσο παει..
Θα εχει ελαχιστες σκληροτητες στο τελος της βδομαδας.
Undertaker
09-06-16, 21:49
Γιατί που είναι το πρόβλημα να βαλω το 35λίτρο με την τύρφη που του βάζω τώρα (γιατί λες για διπλή ποσότητα by the way; ) και μετά από 24 ώρες που θα έχει πιάσει το ph που θέλω, να αφαιρέσω την τύρφη, να αφήσω μέσα ένα κυκλοφορητη και να συμπληρώνω από εκεί κάθε μέρα;
Γιατι αν το κανεις ετσι ,θα βαζεις νερο με ιδιες σκληροτητες, ενω στην αναπληρωση θελεις νερο με μηδενικες σκληροτητες.
Γι αυτο ειπα διπλη τυρφη ,να δουλευει μια βδομαδα ,να κατεβασει οσο παει τι σκληροτητες.
globalzero
09-06-16, 23:25
ρε πάρε μια όσμωση να σωθείς και ρίχνε κανένα φύλο από πλατάνι. :D
όποτε ξεκίνησα με τύρφη και μόνο τα μπιλάκια , τα χωματάκια να σκεφτώ , τρέχω μακρυά zw
Αφησε βρε την οσμωση, το παιδι ειναι σε καλο δρομο:D
Undertaker
10-06-16, 04:11
Για τη οσμωση τα έχω πει 200 φορές, βαριέμαι να τα ξαναγράφω.......Γιάννη για ποιο λόγο το νερό της αναπλήρωσης πρέπει να είναι με μηδενικές σκληρότητες, αυτό δε το καταλαβαίνω.
Γιατί Πάνο , όταν έχουμε εξάτμιση , εξατμίζεται το νερό και μένουν τα άλατα,
αν προσθέσουμε απλό νερό, προσθέτουμε και τα άλατα που έχει αυτό το νερό,
με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι σκληρότητες
Undertaker
10-06-16, 06:45
Το ξερω Τάκη αλλά στα 4 λίτρα με τυρφη πόση ζημιά θα κάνω; Αξίζει τα βάζω διπλάσια τύρφη για τόσα λίγα λίτρα κάθε μέρα;
Οχι βρε, δεν το θεωρώ απαραίτητο,
στα 200 λίτρα νερό , να εξατμιστούν τα 10 λίτρα , και να συμπληρώσεις απλό αποχλωριομένο νερό δεν είναι θέμα,
αρκεί οι εβδομαδιαίες αλλαγές να είναι καλές, αλλιώς θα έχουμε προσθήκη αλάτων με τη πάροδο του χρόνου
Πανο ,δεν ειπα να βαζεις καθε μερα..
Ειπα να βαλεις διπλη τυρφη να τρεχει μια βδομαδα σ ενα 30λιτρο.
Το νερο το κρατας (με κυκλοφορητη) και αναπληρωνεις μερα παρα μερα ..
Αν αναπληρωνεις με νερο ιδιων παραμετρων ,θα σου ανεβουν οι σκληροτητες.
Αν κανεις εβδομαδιαιες 30% , δεν κανεις τπτ..στο τελος του καλοκαιριου θα εχεις φτασει τις σκληροτητες της βρυσης σου.
Αν κανεις πανω απο 50% ,κατι γινεται..
Undertaker
10-06-16, 14:14
Για την τύρφη κατάλαβα τι εννοούσες. Όσο για τις μεγαλες αλλαγες θα πρέπει.να.το σκεφτώ γιατί πρέπει να πάρω βαρέλι 150 λίτρων ή ένα 50λίτρο και να φτιάξω τρίτο φιλτρο για την τύρφη αλλά.και συνολικά.τρια βαρέλια στο σαλονι κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Η λύση είναι το 150λίτρο αλλά θα πρέπει να φτιάξω μεγάλο φιλτρο για να χωράει 1,5 κιλό τύρφη.
.....φίλε, θα ρίχνω απιονισμένο του εμπορίου.
Edit: άσχετο, εν τω μεταξύ λέω να βάλω μέσα alder cones τόσο για να μειώσω σκληρότητες όσο.και για να κάνει ατμόσφαιρα το.πιο σκούρο νερό αλλά και οι ίδιοι οι κωνοι. Τι λετε;
Δεν θα κανουν δουλεια σε τοσα λιτρα.
Μονο για την εικονα αν θελεις βαλτα.
Πλατανοφυλλα ,θα ειναι καλυτερα.
Undertaker
10-06-16, 14:21
Θα βάλω καλή αναλογία βρε, δε θα πετάξω μέσα 5-6. Πλατανοφυλλα εννοείς για "ατμόσφαιρα";
Πρεπει να πεταξεις 100gr :D
Δεν νομιζω να δεις διαφορα..
Πλατανοφυλλα και για ατμοσφαιρα και για "δουλεια".
Θα καφετιασουν κι αλλο το νερο και αν βαλεις και μπολικα ,ισως κανουν και κατι με τις σκληροτητες
Undertaker
10-06-16, 14:34
Όταν λες μπόλικα, στα 240 λίτρα πόσα περίπου; Αυτά τα αφαιρώ κάποια στιγμή; Θα σαπίζουν λογικά σιγά σιγά; Δε θα τριφτουν μέσα στο νερό και θα μου βουλώσουν κάνα φιλτρο;
......αμερικάνικο ήθελα τρομάρα μου, δε καθόμουν εκεί με τις πέτρες.
Ε, καμια 7-10 ...
Δεν τα αφαιρεις αν θελεις, εγω τα εβγαζα οταν παρα ελιωναν και εβαζα καινουργια.
Θα σπαζουν και μαλακωνουν πολυ καποια στιγμη, φιλτρα δεν νομιζω να βουλωσουν, αλλα θα εχεις διασπαρτα κομματια στο βυθο ,απο δω κι απο κει.
Παντως θα τρεφονται με αυτα και τα πλεκοειδη ψαρια που εχεις
stratigos24
10-06-16, 14:47
Μια ακόμα λύση που μπορείς να κάνεις..
Παίρνεις έναν 10λιτρο κουβά και ένα εσωτερικό φίλτρο (σε περίπτωση που δεν έχεις κανένα στην άκρη) που να μπορει να χωρέσει ας πούμε χοντρικά 30-40gr τύρφης και το έχεις πάντα να δουλεύει. Βάζεις όση αναπλήρωση έχεις στο ενυδρείο από τον κουβά αυτό κάθε 2-3 μέρες και ξαναγεμίζεις (είτε όλο είτε όσο έμεινε αν δεν χρησιμοποίησες και τα 10 λίτρα) και κάθε 3ο γέμισμα του κουβά αλλάζεις και ολόκληρη την ποσότητα τύρφης.
Και 0 gh 0 kh να μην πάει, αλλά να έχεις λίγο παραπάνω (πχ 2kh, 4gh) θα κάνεις δουλεία. Και μαζί με τις εβδομαδιαίες αλλαγές είσαι οκ που θα επαναφέρεις κάπως το όλο θέμα με τις τιμές... και εντάξει.. για λίγο καιρό που μπορεί να αλλάζουν ελαφρώς οι παράμετροι αυτοί δεν έγινε τίποτα.. ποτέ δεν είναι όλα σταθερά και στη φύση, μια σχετική ανοχή στα ψάρια φαντάζομαι υπάρχει.
Φύλλα δεν ξέρω κατα πόσο θα κάνουν δουλειά, εκτός και αν κάνεις κάτι τέτοιο :P : http://www.practicalfishkeeping.co.uk/custom/images/large/pcbnfi8y9.jpg
Mπορείς αμα φοβάσαι ότι θα σου σκορπίσουν, να τα βάλεις όλα μαζί σε κάλτσα στο ενυδρείο.
Undertaker
10-06-16, 14:58
GH και KH στο 0 ή έστω στο 2-4;.......χαχαχαχαχαχα! Δε ξέρεις μάλλον τι νερό έχουμε εδώ. Ο σίδερος είναι μαλακός μπροστά του.
stratigos24
10-06-16, 15:05
Οκ ναι είναι ανεβασμένες, τώρα είδα τις τιμές βρύσης σου... αλλά και πάλι, νομίζω ότι μπορεί να πέσουν με τον τρόπο που σου λέω αρκετά χαμηλά και αν όχι 0 ή 2 - 4 κλπ, αρκετά πιο κάτω από αυτές που έχεις τώρα στο ενυδρείο ( GH:14 KH:9), οπότε και gh 6 να βάζεις και kh 4 (τυχαίες τιμές) στην αναπλήρωση, καλύτερα θα είναι.
Πάντως ποιά η αποψή σου για την όσμωση, γιατί θέλεις αρκετή ποσότητα τύρφης γενικά (άρα και χρήματα + τα τεστ κάθε λίγο και λιγάκι για να βλέπεις που είναι το ενυδρείο αλλά και που είναι το νερό αλλαγής αναπλήρωσης κλπ.) για να είναι οκ οι τιμές για τα ψάρια που έχεις.
Undertaker
10-06-16, 16:15
Για την οσμωση τα γράφω σε προηγούμενα μηνύματα, δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω και εξηγώ τους λόγους. Τα χρήματα που δίνω για την τύρφη δε τα λένε και έξοδα. Να καταλάβεις βάζω ένα κιλο την εβδομάδα (λίγο λιγότερο για την ακρίβεια) το οποίο μου κοστίζει 0,50€. Τεστ δε νομίζω να παίρνω συνέχεια μιας και έχω βρει την ποσοτητα που χρειάζομαι καθε φορά για να φτιάχνω το νερό μου. Θα κάνω τεστ πλέον κάνα δυο φορές ακόμα για να τσεκάρω που έχω φτάσει τις τιμές του ενυδρείου και αυτό από περιέργεια μονο.
stratigos24
10-06-16, 16:22
Ναι, οκ όσον αφορά τα τεστ (θα βρεις τη ρουτίνα σου) για περιόδους που είναι δεδομένες οι τιμές νερού και χωρίς αναπλήρωση, αλλά τώρα που μάλλον θα υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις (λόγω αναπλήρωσης), κάνε και κανα τεστ παραπάνω και βλέπεις πώς πάει.
Ίσως βέβαια, αυτές οι διακυμάνσεις να είναι μικρές και να είσαι οκ.
Undertaker
10-06-16, 17:26
Φαντάζομαι αν δεν είναι μηδαμινές, θα είναι σίγουρα πολύ μικρές με.τοσανλιγα λίτρα αλλαγής.
Undertaker
25-06-16, 12:44
Πήγα σήμερα σε ένα υπέροχο μέρος και μαζεψα πλατανόφυλλα για να ρίξω μέσα με σκοπό να κανω το ενυδρείο πιο ατμοσφαιρικό. Τα έπλυνα καλά και τα έβρασα για κάνα 5λεπτο. Τα έβαλα στο ενυδρείο αλλά δε κάθονται στον πάτο, θέλουν χρόνο να μουλιάσουν ή γενικα δε κάθονται κατω; Δείτε το ωραίο μέρος που πήγα και τα μάζεψα
Θα κατσουν.. Θελει λιγο υπομονη.
Ωραιο το μερος!!:p
Πήγα σήμερα σε ένα υπέροχο μέρος και μαζεψα πλατανόφυλλα για να ρίξω μέσα με σκοπό να κανω το ενυδρείο πιο ατμοσφαιρικό. Τα έπλυνα καλά και τα έβρασα για κάνα 5λεπτο. Τα έβαλα στο ενυδρείο αλλά δε κάθονται στον πάτο, θέλουν χρόνο να μουλιάσουν ή γενικα δε κάθονται κατω; Δείτε το ωραίο μέρος που πήγα και τα μάζεψα
Μη τα βραζεις ρε συ.
Το καλυτερο πετας. :)
Στο μαζεμα κοιτας απλα, η περιοχη να μην ειναι αγροτικη (και ψεκαζουν), τα φυλλα να ειναι τελειως ξερα (να μην εχουν πρασινο) και να μην εχουν πανω τους κουτσουλιες κλπ.
Ενα απλο πλυσιμο με νερο φτανει.
Θα κατσουν σε 3-4 μερες
Undertaker
25-06-16, 15:33
Το βράσιμο το έκανα για πολύ λίγα λεπτά απλά και μόνο επειδή κάνα δυο τρία είχαν κουτσουλιές πάνω. Τα έπλυνα καλά βέβαια αλλά τα πέρασα και μια βράση. Από βιομηχανίες, απόβλητα, χημικά κτλ η περιοχή είναι πεντακάθαρη. Από ανθρώπινα απόβλητα δε ξέρω τι είναι μιας και στο ποταμι εκεί σταματουν να κάνουν μπάνιο διερχόμενοι. Οι συγκεκριμένες κουτσουλιές πάντως βγήκαν από πλάσμα με πούπουλα. Πήρα και ένα κλαδί μπας και το πετάξω μέσα στο ενυδρείο. Πήγα για κάτι πιο "κορμοειδές" αλλά γύρισα με κλαδι.
Ρε μάγκες, για απαντήσει στο παρακάτω ερώτημα:
Βάζω σε βαρέλι 65 λίτρων, 600γρ τύρφης τη Δευτέρα. Από τοτε και μέρα πάρα μέρα έκανα μετρήσεις να δω το ph και παίρνω τα παρακάτω αποτελέσματα. Η ποσότητα τύρφης είναι η ίδια από την αρχή.
Δευτέρα πριν βάλω τύρφη ph8,2
Τρίτη ph 6,5
Πέμπτη ph 6,3 (το τεστ δε το δείχνει αυτό το νούμερο αλλά το βάζω εγώ καθώς το χρώμα του υγρού ήταν ένα κλικ πιο ανοιχτό από εκείνο όταν το ph είναι 6,5)
Σάββατο ph7.......ph7
.......ΠΟΤΣ ΓΚΕΝΕΝ ΑΤΟ;;;;;;;
Ελα ντε, πως έγινε αυτό ;
Δεν έχω αφήσει ποτέ τόσο πολύ τη τύρφη μέσα,
λες να τα αμόλησε πάλι όλα μέσα ;
Παράξενο όντως
Undertaker
25-06-16, 16:14
Το έκανα όλο αυτό για να έχω νερό για αναπληρωση. Κάθε μέρα πέταγα και λίγα λίτρα στο ενυδρείο (χωρίς να αναπληρώνω το βαρέλι με καινουριο. Σήμερα γέμισα και τα δύο βαρέλια με καινουρια τύρφη για την αυριανή αλλαγή. Μάλλον πρέπει όμως να βρω αλλο τρόπο αναπλήρωσης και σκέφτομαι και πάλι το απιονισμένο.
Να κανω τωρα εγω νια χαζη ερώτηση.... διαβάζω συνεχεια τα ποστ σου και το ph σε εχει βασανισει και δεν ειναι ποτε σταθερο νομιζω...
Δεν ειναι χειρότερο να ανεβωκατεβαινει το ph απο το να ειναι σταθερο και ας ειναι πιο πανω απο οτι ειναι στο βιότοπο τους???
Απλα μου φαίνεται πολυ κακο αυτο.... δεν ειναι???
Ρε μάγκες, για απαντήσει στο παρακάτω ερώτημα:
Βάζω σε βαρέλι 65 λίτρων, 600γρ τύρφης τη Δευτέρα. Από τοτε και μέρα πάρα μέρα έκανα μετρήσεις να δω το ph και παίρνω τα παρακάτω αποτελέσματα. Η ποσότητα τύρφης είναι η ίδια από την αρχή.
Δευτέρα πριν βάλω τύρφη ph8,2
Τρίτη ph 6,5
Πέμπτη ph 6,3 (το τεστ δε το δείχνει αυτό το νούμερο αλλά το βάζω εγώ καθώς το χρώμα του υγρού ήταν ένα κλικ πιο ανοιχτό από εκείνο όταν το ph είναι 6,5)
Σάββατο ph7.......ph7
.......ΠΟΤΣ ΓΚΕΝΕΝ ΑΤΟ;;;;;;;
Για παρακολουθησε και gh kh ή TDS.
Το νερο στο βαρελι εχει κι αυτο εξατμιση.
Undertaker
25-06-16, 16:27
Του είχα καπάκι. Τώρα είναι αργά για άλλες μετρήσεις. Έχω γεμίσει τα βαρέλια για την αυριανή αλλαγή. Το ph7 δε μπορεί να.ηταν λάθος μέτρηση πάντως. Την έκανα τρεις φορές για να σιγουρευτώ. Πλάκα πλάκα μπορεί να συμβαινει αυτό που λέει ο Τάκης; Δηλαδή σε κάποια χρονική στιγμή η τύρφη να έχει κορεστει, να παύει πλέον να κάνει τη δουλειά της και τοτε να ξερνάει τίποτα πίσω στο νερο και να έχουμε αυτό το φαινόμενο; Αλλά 5μισυ μέρες την είχα μέσα.
Για την ενυδρειακη την τυρφη παντως που μιλαγαμε με ενα φιλο καθηγητη χημικο, μου ελεγε οτι μαλλον δρα και ιοντοανταλλακτικα.
Δεν θυμαμαι για ποια δικαιολογια.
Κι εγω παντως μια βδομαδα την ειχα στο βαρελι την τυρφη πριν κανω αλλαγη,
Undertaker
27-06-16, 20:22
Σήμερα γέμισα το βαρέλι και έβαλα μέσα 1 κιλό τύρφη (αντί 550γρ που βάζω για την αλλαγή νερου) και θα τη βγάλω μεθαύριο που λογικά το ph θα έχει πέσει στο 6,3 περίπου ώστε και να αποφύγω το φαινόμενο αύξησης του pH όπως έγινε την τέτοια φορα. Θα αφήσω έναν κυκλοφορητη μεσα στο βαρέλι και με αυτό το νερό θα κάνω αναπλήρωση, κάνοντας μετρήσεις να παρακολουθώ τις σκληρότητες. Θέλω να αποφύγω το απιονισμένο νερό.
By the way, τα πλατανοφυλλα δίνουν μια τρομερή εικόνα.στο ενυδρείο. Είναι απίστευτα όμορφο και έχει γίνει πιο φυσικό το τοπίο, εχω πάθει πλάκα. Τα πλατανοφυλλα είναι.κατι που θα μείνει στο ενυδρείο μου, τέλος! Με το τρισάθλιο παλιοκινητό μου, τράβηξα μια φωτογραφία να το δείτε. Η φωτογραφία δυστυχώς απέχει πολύ από την πραγματικότητα αλλά έχω τον υπολογιστή στο γιατρό για να σας εστελνα μια φωτο με την καλή μηχανή. Πάρτε μια ιδέα και πείτε μου τη γνώμη σας.
Οντως δείχνουν ωραία,
κάνουν πιο φυσικό το περιβάλλον
Πολύ ωραίο φίλε μου. ίσως εγώ να πρόσθετα και μερικά ακόμη αριστερά και δεξιά. Γιατί βλέπω ότι τα περισσότερα είναι στη μέση.
Undertaker
27-06-16, 21:00
Δεξιά έχει, δε φαίνονται γιατί έχουν ρίξει άμμο πανω. Αριστερά έβαλα πριν από λίγο μερικά.
Εισαι καλλιτέχνης!!!!!:smt041:smt041:smt041
Μονο η μεσαια ριζα εχει κατι που μεχαλαει επειδή ειναι κοντή.... θα την εβαζα κάπως διαφορετικά....δεν ξερω...
Undertaker
27-06-16, 21:53
Αν τη δεις από κοντά θα αλλάξεις γνώμη. Είναι αρκετά μεγάλη αλλά στο μήκος περισσότερο. Έτσι κι αλλιώς περιμένω να βρω κι άλλα ξύλα να προσθέσω. Θέλω κάνα κορμό ακομα και μια ρίζα να κρεμεται στο κέντρο αλλά έτσι όπως θέλω να είναι η ρίζα. ....ούτε στα όνειρά μου δε θα τη βρω.
Εισαι καλλιτέχνης!!!!!:smt041:smt041:smt041
Ναι.... γιαυτό στο διαγωνισμό για τα αμερικάνικα θα είναι στην επιτροπη. Μην ξεχνιόμαστε. Χαχαχαχα.
Μονο η μεσαια ριζα εχει κατι που μεχαλαει επειδή ειναι κοντή.... θα την εβαζα κάπως διαφορετικά....δεν ξερω...
Της "κοντής" ρίζας ....η θέση της φταίει!!!
Εγώ super το βλέπω όλο το setup. Άντε να έβαζα το πολύ πολύ άλλη μια ρίζα ακόμη. Κατά τα άλλα τα σπάει...
Undertaker
27-06-16, 22:18
Χαχαχαχα ρε Λάμπρο τρελοκομείο!!!
ChocolatePuma
28-06-16, 21:59
Μπράβο για το αποτέλεσμα!!!:smt041
Μονο τις πέτρες στη μέση θα μετακινούσα. Τραβάνε το ματι και ειναι κρίμα...
Undertaker
29-06-16, 14:03
Από χθες βλέπω το ζευγάρι των Severum να έχει πιάσει τη μια πίσω γωνία του ενυδρείου. Πριν από λίγο κοίταξα και είδα πάνω σε μια πετρα αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία. Αυγουλάκια!!!
Τώρα αν θα εκκολαφθούν και αν θα επιβιώσει τίποτα με τα firemouth μέσα, είναι μια άλλη ιστορία. Εγώ πάντως χτυπάω παλαμάκια......
Άντε και με το καλό φιλαράκι.
Αυτά είναι τα ωραία Πάνο :)
Ωραίος!!!! Μακαρι να δεις ουρίτσες!!!
stanisalus18
29-06-16, 23:18
:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041
Undertaker
30-06-16, 19:52
Όπως το περίμενα. Τα αυγά δεν έπιασαν fungus, ήταν μέσα στο ΣΚ να εκκολαφθούν αλλά σήμερα ο πατέρας αποφάσισε ότι ήταν ένας καλός μεζες τα αυγουλάκια. Τον είδα να τσιμπολογαει την πέτρα, πλησίασα κοντά και είδα ελάχιστα αυγά να έχουν απομείνει. Δε πειράζει, θα αποκτήσουν εμπειρία, πρώτη φορά γεννούν. Πάμε γι' άλλα!
Καταρχήν μην είσαι απαισιόδοξος. Οπως είπες μείνανε μερικά.
Και κατα δευτερον και πιο σημαντικό το ότι γεννήσανε τα ψαράκια σου δείχνει ότι οι συνθήκες στο ενυδρείο σου είναι πάρα πολύ καλές. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου.
Πέρα από το οπτικό αποτέλεσμα που είναι εξίσου υπέροχο.
Undertaker
30-06-16, 21:28
Απαισιόδοξος δεν είμαι, ίσα ίσα περιμένω κι άλλες γέννες. Πάντως τώρα που γύρισα στο σπίτι η πέτρα είναι πεντακάθαρη από αυγά, ψυχή δεν υπάρχει.
Όπως το περίμενα. Τα αυγά δεν έπιασαν fungus, ήταν μέσα στο ΣΚ να εκκολαφθούν αλλά σήμερα ο πατέρας αποφάσισε ότι ήταν ένας καλός μεζες τα αυγουλάκια. Τον είδα να τσιμπολογαει την πέτρα, πλησίασα κοντά και είδα ελάχιστα αυγά να έχουν απομείνει. Δε πειράζει, θα αποκτήσουν εμπειρία, πρώτη φορά γεννούν. Πάμε γι' άλλα!
Προσωπικα στα ενυδρεια μου, προωθω τις ενεργειες που δεν ευνοούν την επιτυχια στις γεννες.
Θελω δλδ με καθε τροπο, και παρακαλαω, να μην εκκολάπτονται τα αυγα.
Πολυ απλα γιατι καθε φορα που ειχα γεννες, εμπλεκα.
Μεγαλωμα, επιπλεον ενυδρεια, επιπλεον κοπος, επιπλεον χρονος, αντε να βρεις που θα τα δωσεις κλπ
Undertaker
30-06-16, 21:59
Σπύρο δεν επιδιώκω γεννα, δεν τη κυνηγάω, έτυχε αυτή και όταν λέω περιμένω κι άλλες γεννες εννοώ ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν, θα το ξανακάνουν και δε θα τα εμποδίσω να σου πω την αλήθεια. Όπως και να χει, είναι μια από τις χαρές του χόμπι και είναι μια διαδικασια που χαροποιεί τον χομπίστα καθώς βλεπει ότι οι προσπάθειές του να προσφέρει στα ψάρια ένα σωστό περιβάλλον, αποδίδουν. Αν βγουν ψάρια τα βάζω αγγελία να τα δώσω και αν δεν υπάρχουν ενδιαφερομενοι, τα δίνω σε τοπικο πετ σοπ το οποίο συνήθως μου δίνει τροφουλες ή κάτι άλλο που θα χρειαστώ (εδώ μιλάω για γέννες από τις αφρικανες.που είχα).
ΟΚ, απλα το ειπα για να δεις και το καλο που υπαρχει στο θεμα και να μην στενοχωριεσαι τοσο.
ΥΓ προσωπικα σε πετ δεν θελω να δινω ψαρια και αυτο ειναι μια επιλογη λιγοτερη για μενα στο τι θα γινονται οι γεννες.
Θα τα καταφέρουν τα Severum τελικά, είναι άγρια όταν θέλουν
Undertaker
01-07-16, 05:49
Γιατί τα έφαγε; Απειρία ή κάτι άλλο πχ για να ξαναζευγαρωσει; Γιατί τον είδα να πηγαίνει μπροστα της και να "τρέμει" πάλι.
Απειρία, είτε στην γονιμοποίηση είτε στην φύλλαξη. Και φυσικά χωρίς αυγά, θέλει να ξαναζευγαρώσει! Η θηλυκιά όμως δεν μπορεί. Εδώ έρχονται και οι προστριβές πολλές φιλικές αν δεν υπάρχουν άλλα ψάρια στην δεξαμενή
Undertaker
01-07-16, 06:43
Δε ξέρω αν δοκιμάσει με την άλλη θηλυκιά που έχω αν και από τη στιγμή που βγήκαν ζευγάρι αυτά, δύσκολα θα πάει με την άλλη. Έχω κι άλλα ψάρια μέσα οπότε υπσρχει περίπτωση να αποφύγω και τις προστριβες.
Αυτό δεν το ήξερα. Αν γίνουν ζευγάρι τα δικά σου δεν πάει σε άλλη το αρσενικό???
Undertaker
01-07-16, 10:13
Ο δικός μου είναι μονογαμικός τύπος. Την δεύτερη θηλυκιά την έχουν του πεταματού πάντως. Ούτε να.τη δουν δε θέλουν. Ο αρσενικός δε δίνει σημασία ενώ η θηλυκιά την απομακρύνει συνέχεια από κοντά τους. Τον θέλει για την πάρτη της. Αυτό με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο τύπος μπορεί και να την πλησιάσει για ζευγάρωμα αν ετούτη δε θέλει.
Undertaker
10-07-16, 12:17
Η θηλυκιά πάντως ξαναγέννησε πριν λίγο στην ίδια πέτρα. Η πέτρα εν τω μεταξύ βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την είσοδο του φίλτρου.
Εχεις κανενα σφουγγαρι στην εισοδο;
Απ την μια ειναι καλο σημειο ,γιατι εχει ροη εκει (ξερουν τι κανουν:p) ,απ την αλλη αν δεν εχεις κανενα προφιλτρο ,θα τα τραβηξει μολις σκασουν ,αν οχι ολα ,τουλαχιστον καποια
Undertaker
10-07-16, 12:59
Γιάννη θα βάλω να σφουγγαρι που είχα βάλει και την άλλη φορά. Απέναντι και πολύ κοντά βάζω και ένα μικρο weave maker που δίνει μια απαλη ροή και το βάζω να σημαδεύει τα αυγά. Το θέμα είναι ότι και να σκασουν τα αυγά, θα τα αφήσω στην τύχη τους αναγκαστικά τα μωρά γιατί εγώ την άλλη Κυριακή φεύγω για διακοπές και δεδομένου ότι αυτά σκάνε σε 5-6 μέρες.....αντιλαμβάνεσαι. Πάντως γεννάνε και αυτό με ευχαριστει γιατί τα ψάρια μου δείχνουν να τους αρέσει αυτό που τους έχω φτιάξει μέσα εκεί.
Οκ.
Με ταιστρα θα μεινουν τα ψαρια η θα τα κοιταει καποιος;
Undertaker
10-07-16, 13:07
Το σκέφτομαι ακόμα. Θα λείπω 3 εβδομάδες οπότε σίγουρα θα πρέπει να κάνω κάτι με το ταισμα. Δε με παιρνει τα τα αφήσω έτσι. Θα πω σε φιλο μαλλον. Θα του έχω έτοιμες μεριδες και σε κάθε μία θα τρίβω και flakes σε περίπτωση που έχουμε κανα μπομπιρα.
Ναι ,αυτο θα σου ελεγα..τριψε flakes ,να υπαρχουν.. Αν δει κατι να ριχνει.
Undertaker
10-07-16, 13:41
Αρκετά προστατευτικός ο μπαμπάς. Έβαλα χέρι για να τοποθετήσω το σφουγγάρι σαν προφιλτρο και.μου έκανε μια.επιθεση στο χέρι, άνευ προηγουμένου με συνεχόμενα δαγκωματα. Έκανε επιθέσεις και η μαμά αλλά πριν με ακουμπησει, έκανε πίσω κάθε φορά. Πάντως για το μεγεθος του ψαριού, έχει καλό δάγκωμα και τώρα αντιλαμβανομαι πώς συμβαίνουν τραυματισμοί όταν τσακώνονται τα ψάρια μεταξύ τους. Το δάγκωμα το θεωρούσα πιο soft ..... Δεν είναι!
Undertaker
12-07-16, 18:43
Την επόμενη ημέρα τα αυγά δεν υπήρχαν στην πέτρα. Αν και στην πρώτη είδα τον μπαμπά να τα τρώει, παίζει να τρώνε τα αυγά τα apple snails που έχω μέσα;
Τα apple τρώνε τα πάντα Πάνο, πολύ πιθανόν.
Είχα δώσει ένα apple σε ένα παιδί, και το βρήκε έξω από τα ενυδρείο και έτρωγε κάτι μπισκότα που είχε δίπλα σε ένα πιατάκι :)
Μπορει ,αλλα το αφησε ο πατερας;
Εδω εσενα χτυπαει ,θα μπουσε να του ξηλωσει τις κεραιες ανετα:D
Undertaker
12-07-16, 20:49
Μπορει ,αλλα το αφησε ο πατερας;
Εδω εσενα χτυπαει ,θα μπουσε να του ξηλωσει τις κεραιες ανετα:D
ΔΕ ΜΕ ΧΤΥΠΗΣΕ!!!! Όχι κι να τις φάμε από ένα ψαρι........απλά κοιτουσα αλλού,ήμουν αφηρημένος και με αιφνιδίασε....
Πάντως αυτό το σκέφτηκα κι εγώ, δε θα το άφηνε. Θέλω να πιστεύω ότι είναι η απειρία. Πάντως να δειτε την άλλη θηλυκιά πως χώνεται στον αρσενικό όταν η άλλη είναι σε απόσταση. Τον πλησιάζει, του κάνει τρέμουλα και αυτός δε δίνει σημασία και απομακρύνεται. Εκείνη τον ακολουθεί και δωσ' του πάλι μέχρι να την παρει χαμπάρι η άλλη και να την τρελάνει στο κυνήγι. Απίστευτα όμορφα σκηνικα!
:D καλα δεν σε χτυπησε , σε δαγκωσε :D
Ναι , δεν νομιζω να προλαβε το apple...
Απο απειρια η και τυχον στρες/πανικο ,πιστευω τα εφαγε..
ΔΕ ΜΕ ΧΤΥΠΗΣΕ!!!! Όχι κι να τις φάμε από ένα ψαρι........απλά κοιτουσα αλλού,ήμουν αφηρημένος και με αιφνιδίασε....
Πάντως αυτό το σκέφτηκα κι εγώ, δε θα το άφηνε. Θέλω να πιστεύω ότι είναι η απειρία. Πάντως να δειτε την άλλη θηλυκιά πως χώνεται στον αρσενικό όταν η άλλη είναι σε απόσταση. Τον πλησιάζει, του κάνει τρέμουλα και αυτός δε δίνει σημασία και απομακρύνεται. Εκείνη τον ακολουθεί και δωσ' του πάλι μέχρι να την παρει χαμπάρι η άλλη και να την τρελάνει στο κυνήγι. Απίστευτα όμορφα σκηνικα!
Και δηλαδή για να καταλάβω, αυτό το λες για "καλύτερο" ??? :rolleyes:
Σε αιφνιδίασε ....ο "ψάρις" ??? Ντροπή !!! :D:D:D
Undertaker
13-07-16, 19:05
Τρίτη γέννα μέσα σε λίγες μέρες. Αυτά τα ψάρια θέλουν πολύ να κάνουν μικρά. Άλλαξαν πέτρα και σημείο και τα άφησαν σε μια πέτρα μπροστά στο τζάμι.
Πάνο, τα πλατανόφυλλα τα μάζεψες κίτρινα από το δέντρο κατευθείαν; Ήταν μαλακά; Πώς τα διατηρείς για να μην γίνουν τραγανά σαν πατατάκια;
Πειραματικά είχα μαζέψει ένα κλαδάκι φρέσκο με πράσινα φύλλα για να δω αν θα ξεραθούν. Τελικά μετά από λίγες μέρες και ενώ ήταν ακόμα πράσινα, έγινα τραγανά!
Και κάτι άλλο. Τα φύλλα από καρυδιά κάνουν; Είναι πιο φυσικά στην εμφάνιση.
Undertaker
31-07-16, 09:10
Πάνο, τα πλατανόφυλλα τα μάζεψες κίτρινα από το δέντρο κατευθείαν; Ήταν μαλακά; Πώς τα διατηρείς για να μην γίνουν τραγανά σαν πατατάκια;
Πειραματικά είχα μαζέψει ένα κλαδάκι φρέσκο με πράσινα φύλλα για να δω αν θα ξεραθούν. Τελικά μετά από λίγες μέρες και ενώ ήταν ακόμα πράσινα, έγινα τραγανά!
Και κάτι άλλο. Τα φύλλα από καρυδιά κάνουν; Είναι πιο φυσικά στην εμφάνιση.
Σταύρο μην αποξηράνεις εσ'υ φυλλα, μάζεψε απο το έδαφος πεσμένα και ξεραμένα, πρέπει να είναι καφετιά και τραγανά όπως λές. Μέσα στο νερό μαλακώνουν, δε παραμένουν έτσι. Εμένα μου τα πλάκωσαν τα πλέκο και τα έκαναν μαντάρα, δε θα ξαναβάλω, τα κομμάτιασαν μέσα σε 5 μέρες όλα.
Σταύρο μην αποξηράνεις εσ'υ φυλλα, μάζεψε απο το έδαφος πεσμένα και ξεραμένα, πρέπει να είναι καφετιά και τραγανά όπως λές. Μέσα στο νερό μαλακώνουν, δε παραμένουν έτσι. Εμένα μου τα πλάκωσαν τα πλέκο και τα έκαναν μαντάρα, δε θα ξαναβάλω, τα κομμάτιασαν μέσα σε 5 μέρες όλα.
Α οκ. Ευτυχώς εγώ δεν θα βάλω πλέκο. Λέω να δοκιμάσω φύλλα καρυδιάς γιατί μοιάζουν περισσότερο με τα φύλλα που πέφτουν στον Αμαζόνιο.
Undertaker
31-07-16, 09:41
Τα φύλλα καρυδιάς ξέρω οτι μαλακώνουν πολύ εύκολα και διαλύονται γρήγορα.
Undertaker
14-08-16, 09:31
Ρε παιδια, βλέπω τελευταία τον βυθό μου με πολύ σκουπιδαριό. Τέτοιο πραμα δεν εχω ξαναδεί. Βάζω σκούπα και την άλλη μέρα είναι το ίδιο. Αυτό το παρατηρησα απο τότε που έβαλα τα alder cones. Ξέρω ότι σιγά σιγά διαλύονται αλλά τα βάζω ένα μηνα τώρα, τόσο σύντομα διαλύονται; Να φταίει κάτι άλλο; Τα σκουπιδακια είναι μικρά μαύρα σα ροκανιδια ένα πράμα, 2 χιλιοστά.
Τα πλατάνοφυλλα ειναι... Πολυ σκουπιδι αδερφε!:D
Undertaker
14-08-16, 12:09
Τα πλατάνοφυλλα ειναι... Πολυ σκουπιδι αδερφε!:D
Γιάννη τα έχω βγάλει εδώ και μέρες γιατί είχαν γίνει σμπαραλια. Ένα έχει μένει κάτω από ξύλα αλλά δε νομίζω να είναι αυτά.
Ε τοτε τι αλλο να ειναι..
Τα alder δεν βγαζουν τετοια βρωμα...
Βγαλε καμια φωτο αν φαινεται τπτ.
Undertaker
14-08-16, 12:29
Φώτο αύριο Γιάννη που θα είμαι στο σπίτι. Λέω για τα alder υποψιαζομενος τα πλεκο. Μήπως τα μασουλανε και τα σκορπάνε
Ποσα εχεις βαλει;
Και παλι καθε μερα τα σκορπανε , δεν τελειωνουν;
Undertaker
14-08-16, 13:00
Γιάννη συνολικά έχω καμία 100στη μέσα αλλά επειδή βλέπω πάνω τους κάνα apple Snail και κάνα Sturisoma λέω μήπως τα μασάνε και σκορπάνε υπολείμματα. Εκτός κι αν ανέλαβαν δραση τα L204 στα ξύλα και έχουμε από εκεί ροκανιδια. Τα L204 εν τω μεταξύ τα είδα.κανα δύο φορές από όταν τα έχω βάλει.
A, εχεις ριξει μπολικα...μπορει, ισως.. Τα βλεπεις να υπαρχουν ολοκληρα;
Ισως συνδυασμο και των ξυλων..εχεις πολλα γλυφτρονια:D εκει μεσα...
Undertaker
14-08-16, 13:22
Δε με χαλάει πάντως τρελά σαν εικόνα, είναι πιο φυσικό έτσι το "τοπίο". Αν το αφήσω όμως θα γίνει βόθρος.
Undertaker
15-08-16, 14:14
Γιάννη, δες τα σκουπιδακια μετά από 2 μέρες. Ο βυθός ήταν καθαρός προχθές και κοιτα τι μάζεψε ειδικά εκεί.κατω από το ξυλο (...σου). Σα ροκανιδια μου φαίνονται αλλά δε ξέρω αν είναι από τα ξύλα ή από τα cones.
Απο αφοδευση πρεπει να ειναι (κυριως Panaqolus) και ελλειψη κινησης του νερου κοντα στο βυθο.
Undertaker
15-08-16, 14:36
Τόσο πράμα βγάζουν δύο μπασμένα;;;;;; Που να μεγαλώσουν κι όλας;
Σκατουλες ειναι αυτα:D
Τα πλεκοειδη βγαζουν πολυ πραμα..θυμαμαι απο τα δικα μου ancistrus που γεμιζαν τον τοπο...
Βαλε και τα φυλλα (πλατανου) σε αποσυνθεση , βλεπεις το θεαμα αυτο...
Κυριως ομως ειναι οι ακαθαρσιες οπως ειπε κι ο Σπυρος... Κι εγω καθε βγομαδα σκουπα εβαζα , δυστυχως δεν κρυβονται σε ψιλη λευκη-μπεζ αμμο (κι εγω τετοια ειχα)
Που να δεις τι εβγαζαν οι γεννες τους ,οταν τα ειχα σε γεννηστρα , καθε μερα σκουπα!
Undertaker
21-08-16, 17:48
Ένα update για να που πείτε τη γνώμη σας για την αλλαγή που έκανα στη διακόσμηση. Ο φίλος tsala μου έστειλε κάτι ωραία ξυλα που πρόσθεσα μέσα και επιπλέον γύρισα ανάποδα την κεντρική ρίζα, άλλαξα λιγο τη διάταξη των πετρών και το αποτέλεσμα είναι αυτό της δευτερης φωτογραφίας. Στην πρώτη φαίνεται το "ΠΡΙΝ"
Κλεόβουλος
21-08-16, 18:14
Σαφώς καλύτερο!
Undertaker
21-08-16, 18:45
Έτσι λέω κι εγώ Κλεόβουλε...... Αν και η γνώμη ενός Αφρικάνου, άσχετου με το black water και με τα υπέροχα και ξεχωριστά αμερικάνικα ψάρια, δε ξέρω κατά πόσο υπολογίσιμη είναι, χαχαχαχαχα!
Tanganyiκας
21-08-16, 18:50
Πολύ πιο όμορφο!Σκοτείνιασε κιόλας η το κάνει η φώτο!
Κλεόβουλος
21-08-16, 18:52
Άσχετος δεν είμαι. Έχω περάσει όλες τις παιδικές αρρώστιες :smt110
Undertaker
21-08-16, 19:11
Πολύ πιο όμορφο!Σκοτείνιασε κιόλας η το κάνει η φώτο!
Η διαφορά που βλέπεις Γιώργο οφείλεται στην τύρφη. Το ενυδρείο είναι πιο σκοτεινό.
Άσχετος δεν είμαι. Έχω περάσει όλες τις παιδικές αρρώστιες :smt110
Είμαι σίγουρος αλλά από όταν έφυγα από την Αφρική μου τη λές συνέχεια, εγώ να μη σου τη πω μια φορά;
Tanganyiκας
21-08-16, 19:16
Η διαφορά που βλέπεις Γιώργο οφείλεται στην τύρφη. Το ενυδρείο είναι πιο σκοτεινό.
Μπράβο όσο πιο dark τόσο πιο ωραίο!
Ωραιος Πανο , πιο darkιλα απο πριν.
Μ'αρεσει!
Undertaker
21-08-16, 21:52
Ναι όντως Γιάννη, είναι πιο ατμοσφαιρικό έτσι.
Undertaker
21-08-16, 23:58
Πολυ πιο ομορφο!!
Ελα ρε φίλε, τη δική σου απάντηση περίμενα......... Εντάξει παιδιά, τώρα μπορεί να κλειδώσει το θέμα !
Πολύ πιο όμορφο φίλε και σαν χρώμα νερού και σαν διάταξη.
Μπράβο. :smt041
Undertaker
28-08-16, 19:27
DEXFISH επειδή με ρώτησες πόσο σκούρο είναι το νερό μου, δες μια φωτογραφία σημερινή. Αν μπορούσα να το κάνω πιο σκούρο, θα το έκανα .... και να φανταστείς ότι κάποτε απεχθανόμουν ακόμα και το πολύ ελαφρώς κιτρινωπό νερό.
Τα καφέ σκουπιδάκια που γεμίζουν τον βυθό είναι ξυλόσκονη από τους Panaquolus L204. Το πριονίδι που παράγεται από Panaque και Panaquolus δεν λέγεται. Και δεν έχεις δει τίποτα ακόμα. Βεβαιώσου οτι έχεις καλό φίλτρο και υλικά φιλτραρίσματος που δεν βουλώνουν εύκολα, οτι αλλάζεις το προφίλτρο συχνά και οτι έχεις δυνατή ροή νερό στον πυθμένα, αλλιώς δεν θα τον δεις ποτέ καθαρό. Η ξυλόσκονη πολύ σύντομα γίνεται πόντους ολόκληρους πάχος.....
Μια (μικρή) ιδέα του τι σημαίνει να έχεις Panaque στο ενυδρείο...
Undertaker
28-08-16, 20:38
Κώστα κι εμένα εκεί πήγε το μυαλο μου να σου πω την αλήθεια καθ αρχικά αυτό είχα ρωτήσει κι όλας αλλά στην όψη μοιάζουν και με σκ@τουλες. Όπως και να χει, εχω θέσει σε λειρουργια πάλι το wave maker και ο βυθός είναι καθαρός εκτός σε κανα δύο σημεία κάτω από τα ξύλα.
Κωστας Malawi
28-08-16, 20:43
Τα καφέ σκουπιδάκια που γεμίζουν τον βυθό είναι ξυλόσκονη από τους Panaquolus L204.
Μια (μικρή) ιδέα του τι σημαίνει να έχεις Panaque στο ενυδρείο...
και το υπεροχο κρατσ κρουτσ που ακους ολη τη νυχτα:D:D
Undertaker
28-08-16, 20:48
Χαλάλι τους, είναι όμορφα ψάρια απ' ότι θυμάμαι τη μέρα που τα έβαλα......γιατί από τότε δε τα ξαναείδα χαχαχαχαχαχα!
Κωστας Malawi
28-08-16, 20:50
βγαλτα φωτογραφια να τα βλεπεις!!
ειναι τα μονα ψαρια που μου αρεσουν μετα απο τα δικα μου:)
Undertaker
28-08-16, 20:59
Μια φορά λριν ανάψουν τα φώτα βλέπω το ένα πάνω στον κυκλοφορητη. Κάνω αργή κίνηση να πάρω τη φωτογραφική μηχανή από δίπλα, με παιρνει χαμπάρι.....γειά σας!
DEXFISH επειδή με ρώτησες πόσο σκούρο είναι το νερό μου, δες μια φωτογραφία σημερινή. Αν μπορούσα να το κάνω πιο σκούρο, θα το έκανα .... και να φανταστείς ότι κάποτε απεχθανόμουν ακόμα και το πολύ ελαφρώς κιτρινωπό νερό.
Τσάι :p:p:p. Ωραίο
Undertaker
30-08-16, 20:19
Άλλη μια αναβάθμιση (υποβάθμιση ουσιαστικά) που έκανα στο ενυδρείο για να πετυχω καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα ήταν να πειράξω τον φωτισμό. Τύλιξα τις άκρες από τις δύο λάμπες δεξιά - αριστερά με αλουμινοχαρτο και ο φωτισμός μειώθηκε στις άκρες του ενυδρείου εκεί που είναι οι ρίζες που πέφτουν από ψηλά. Το αποτέλεσμα είναι πιο εντυπωσιακό,μου αρέσει πολυ. Αρχίζει να γίνεται όπως το ηθελα!!! Τώρα μένει να φτιαξω το moonlight γιατί η λεντοταινια αρχίζει να τα παίζει. Το moonlight το έχω σε χρώμα βαθύ πορτοκαλί, κουκλί γίνεται η γυάλα.
Κλεόβουλος
30-08-16, 20:28
...και μετά θα το βλέπουν μόνο οι κουκουβάγιες :D:D
Undertaker
30-08-16, 20:57
Χαχαχαχαχαχ......ασχολήσου με τις πέτρες σου εσύ. Αν το δεις θα πάθεις κοκομπλόκο!!!
Κλεόβουλος
30-08-16, 21:47
τι να δω βρε? δεν έχω τέτοια χαρίσματα.... https://olympiada.files.wordpress.com/2016/02/20160222114827.jpg?w=350&h=200&crop=1
:D:D
*σορυ για την ιλαρή παρεμβολή....ξαναγυρνάω στις πέτρες μου :)
Undertaker
04-09-16, 20:09
Ένα update του ενυδρείου μου. Στην δεύτερη φωτογραφία φαίνεται πως είναι σήμερα και πως έχει σκοτεινιάσει λίγο στις δύο πλευρές σε σχέση με παλιότερα (πρώτη φωτογραφία) με το κάλυμμα που έβαλα στις λάμπες. Πρόσθεσα και μια ριζούλα ακόμα στο δεξιό σύμπλεγμα.
ΠΡΙΝ
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w584-panosafarikas-1_zpskqqwkqw2.jpg
ΜΕΤΑ
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w584-panosafarikas-2_zpscrbciivt.jpg
Και μερικές με τα ψαράκια μου
Η κοπελιά.....
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w584-panosafarikas-img_8249_zps8tpkr5x7.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w584-panosafarikas-img_8248_zpsctjckifu.jpg
Ο αρσενικός....
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w584-panosafarikas-img_8247_zpsi3bogbep.jpg
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w584-panosafarikas-img_8255_zps3cvhhlnd.jpg
Ομορφο ενυδρειο και πολυ ωραια ψαρια!
Undertaker
04-09-16, 20:18
Ομορφο ενυδρειο και πολυ ωραια ψαρια!
Ευχαριστώ φίλε μου, τα υπόλοιπα ψαράκια ήταν κρυμμένα και δε μπόρεσα να τα βγάλω φωτό....την επόμενη φορά.
Μπομπα Πανο, τα σπαει!!!
Γουσταρω μαυριλα και σκουπιδι στον βυθο(αν και βλεπω το καθαρισες:D). !:p
Tanganyiκας
04-09-16, 20:33
Γειά σου Πάνο με την darkίλα σου!!!!!!!!!:D:D:D
Πλάκα πλάκα Πάνο ωραίο το έφτιαξες , και δεν σου το είχα βρε :smt019
:D:D:D
Είναι ωραία όμως η μαυρίλα σου,
και με τον φωτισμό το τοπίο είναι ψυχεδελικό,
τα ψαράκια όμως είναι όλα τα λεφτά,
τελικά είσαι καλός εσυ βρε :)
πολύ μαυρίλα ρε παιδάκι μου..... το παρασκούρυνες.
Κατά τα άλλα, μου αρέσει πολύ σαν στήσιμο.
Συμφωνώ επίσης ότι ο βυθός θα πρέπει να αφήσεις να "βρωμίσει" λιγάκι.
Undertaker
04-09-16, 21:06
Ο βυθός έχει και τα σκουπίδια του και τα alder cones του και τα όλα του απλά σήμερα εβγαλα και έβρασα ένα μεγάλο μέρος της άμμου γιατί μάλλον, δεν είμαι και πολυ σίγουρος, θα ξεκινούσε κυανό όπως πάντα στο μπροστινό μέρος της άμμου. Εκείνη η σαβούρα από τα υπολείμματα των ξύλων έφυγε γιατί έβαλα σε λειρουργια το wave maker πάλι. Σε κανα δύο μέρες θα πιάσει τη βρωμίτσα του σε λογικά πλαίσια. Η νταρκίλα είναι κάτι που μου αρέσει πολύ σε αυτό το ενυδρείο με αυτό το στησιμο. Θέλω να θυμίζει σκοτεινό σημείο του ποταμού. Ίσως κάποια στιγμή το κάνω και πιο βιοτοπικό, όσο αφορά τα ψάρια βέβαια.
Ωραίο Πάνο :) Πάντα να έχεις καλή ροή για τους pleco. Η ξυλόσκονη μαζεύεται τόσο γρήγορα που θέλεις να την αφαιρείς συνέχεια, πάντα θα μαζεύει καινούργια.
Δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσεις κυανοβακτήρια με καλές συνθήκες νερού και χαμηλό φωτισμό. Ότι χρώμα βλέπεις να πάει να αναπτυχθεί μπροστά στο γυαλί, κάτω από την άμμο, ειναι αθώο. Μόνο η μαυρίλα σημαίνει κακό αερισμό και αναερόβια, αλλά αν τα ψάρια σκάβουν, δεν αναπτύσσονται ποτέ σε βαθμό που να ενοχλήσουν
Undertaker
05-09-16, 08:02
Κώστα είχα κυανό στο αφρικάνικο και μετά από δύο χρόνια (τον Μάιο) εμφανίστηκε και σε αυτό. Βέβαια είχα άλλες συνθήκες με σκληρό νερό, περισσότερο φωτισμό κτλ. Απλά πριν 4 μέρες είδα μπροστά την άμμο, όχι χαμηλά στο τζάμι που λες, πάνω στην άμμο, σα να.πηγαινε κάτι να εμφανιστεί. Δεν είχε πρασινίσει ακόμα αλλά είδα να γίνεται αυτό που τότε που εμφάνιζε μετατροπή κυανό. Η άμμος γινόταν αρχικά κάπως σαν καφέ και έπιασε μια ψιλοκρούστα που μετά αρχισε να πρασινίζει και "τσουπ"..... Κυανό.
Ναι αν γινόταν έτσι, ίσως. Πάντως αυτό περισσότερο έλλειψη ισορροπίας σε κάτι δείχνει/συνθήκες έτσι και έτσι.
Undertaker
05-09-16, 09:49
Τι να πω ρε Κώστα. Θα μειώσω και λίγο τάισμα και βλέπουμε.
Η μείωση ταίσματος είναι σχετική, αφού είναι σε ανάπτυξη, αν δεν το παρακάνεις και δεν μένει αφάγωτη τροφή ή δεν τρώνε με τις ώρες το φαί που ρίχνεις, δεν νομίζω οτι πρέπει να μειώσεις τροφή. Δυστυχώς οι κιχλίδες και οι pleco τρώνε μεγάλες ποσότητες τροφής και έτσι έχουν άφθονα αζωτούχα απορρίμματα που χωρίς τέλειο φίλτρο ανεβάζουν αμμωνία, έστω και πολύ λίγη, και ανεβάζουν επίσης τα νιτρικά σφαιράτα. Επειδή τα ψάρια ειπναι σχετικά πολλά για τα λίτρα, λόγω των ποσοτήτων που τρώνε, ίσως χρειάζεται να κάνεις πιο συχνές αλλαγές νερού.
Στο 2μετρο, με αυτά που τρώνε τα δικά μου, έχω καταλήξει να κάνω κάθε μέρα αλλαγή νερού. Μπορεί π.χ. να κάνεις αλλαγές νερού 1/3 ή 1/2 συχνότερα απότι κάνεις. Μπορεί επίσης τα φίλτρα να έχουν πολλή ξυλόσκονη και αυτά να σου ανεβάζουν τα νιτρικά γρήγορα καθώς σαπίζει
Θα μπορούσες επίσης να εντάξεις κάποια επιπλέοντα φυτά και να αφήσεις αυτά να σκιάσουν το ενυδρείο αντί να σκιάσεις εσύ τις λάμπες
Undertaker
05-09-16, 11:02
Κώστα ότι επιπλεοντα φυτά έβαλα, έγιναν τροφή.
Επειδή τους λείπουν λαχανικά από την διατροφή τους. Αν τα προμηθεύσεις με τροφές πλούσιες σε φυτικές ύλες/σπιρουλίνα και κανα λαχανικό(που και οι pleco θέλουν), δεν θα στα τσακίζουν τόσο ;)
Το δικό μου Severum δεν έμαθε ποτέ να τρώει φυτά που το έχω από μωρό. Τα Mesonauta που τρώνε, τους Panaque και κάτι αδηφάγα γατόψαρα που έχω(Trachelyopterus), τα ελέγχω όπως σου είπα.
Undertaker
05-09-16, 11:46
Και σπιρουλινα τους έδινα και αγγούρι και καρότο και κολοκύθι αλλά τελικά είχαν άλλες προτιμήσεις. Το κολοκύθι τσιμπούσαν αλλά ελάχιστα.
Εμένα τους αρέσουν τα φρούτα και οι τροφές με πολύ σπιρουλίνα, για αφρικάνες και pleco
πολυ ωραιο ενυδρειο ατμοσφαιρικο και αγριο μπορει να ειναι σκουρο αλλα τονιζονται τα ψαρια απιστευτα!
Undertaker
05-09-16, 12:51
Στη φωτογραφία φαίνεται ένα κλικ πιο σκούρο. Δεν είναι τοοοσο πολύ αλλά έχει μαυρίλα αρκετή.
Undertaker
10-09-16, 17:10
Ναι και τα άσχημα....Μόλις βρήκα το ένα Sturisoma μέσα στο WaveMaker εννοείται ψοφιο. Να μπήκε εκεί από λάθος του ή να ηταν ψοφιο και το ρούφηξε; Όπως και να χει, το 'χασα το ψάρι γμτ.
Με τις βροχές χθες είχες καθόλου διακοπή ρεύματος ;
Undertaker
10-09-16, 17:14
Είχε κάνα δίωρο Τάκη. Λες να χώθηκε μεσα όσο δε δούλευε και να πηρε μετά μπρος;
Undertaker
10-09-16, 17:21
Ρε συ....στεναχωρέθηκα να πούμε...
Κλεόβουλος
10-09-16, 18:42
Είδες η δεη? κρίμα φίλε :(
Γι αυτο τα φοβαμαι αυτα τα διαολια..καλυτερα μια αντλια κι ας κανει χειροτερη δουλεια..
Κριμα το ψαρακι ρε φιλε....:(
http://www.loaches.com/articles/images/water-movement-in-the-loach-aquarium/Pumps31.jpg/image_preview
http://www.loaches.com/articles/images/water-movement-in-the-loach-aquarium/Pumps33.jpg/image_preview
http://www.loaches.com/articles/images/water-movement-in-the-loach-aquarium/Pumps32.jpg/image_preview
Undertaker
11-09-16, 08:00
Να φανταστώ αυτά είναι ανοξείδωτα έτσι; Πολυ καλή ιδέα, θα ψάξω να βρω. Ευχαριστώ.
Ayayay.... Γιαυτό ακριβώς δεν χρησιμοποιώ stream αντλείες αλλά τα κλασσικά powerheads
Μερικές έχουν καλές γρίλλιες όπως οι stream της Tunze όταν τους φορέσεις το προστατευτικό, αλλά άλλες είναι παγίδα θανάτου.
Οι pleco αγαπούν την ροή οπότε πάνε επίτηδες κόντρα στο ρεύμα. Αλλά τους αρέσουν και οι κρυψώνες, οπότε αν σταμάτησε, θα μπήκε μέσα το Sturisoma επίτηδες. Να το ρούφηξε δεν υπάρχει περίπτωση
http://www.loaches.com/articles/images/water-movement-in-the-loach-aquarium/Pumps31.jpg/image_preview
http://www.loaches.com/articles/images/water-movement-in-the-loach-aquarium/Pumps33.jpg/image_preview
http://www.loaches.com/articles/images/water-movement-in-the-loach-aquarium/Pumps32.jpg/image_preview
Σπύρο τι υλικό είναι αυτό το πλέγμα και που το βρίσκουμε ?
Φανταζομαι ειναι σιτα για παραθυρα, ειναι ανοξειδωτη.
Πάνο να σου πω μια ιδέα,
υπάρχει πετονιά πολύ ψιλή σαν κλωστή, υπάρχει στα μαγαζιά με είδη ραπτικής.
Πάρε και περασε τη μπροστά να φτιάξεις κάτι σαν πλέγμα,
να μη χωράει ψάρι να μπει μέσα,
και τις άκρες με αναπτήρα να είναι σταθερό να μη λυθεί αλλά και να μη τραυματιστεί ψάρι από την άκρη της κλωστής
Undertaker
11-09-16, 12:43
Θα ψάξω πλέγμα Τάκη, αν δε βρω κάτι τέτοιο θα κάνω.
Tanganyiκας
11-09-16, 12:46
Γνώμη μου είναι ότι η σήτα,καλή για προστασία αλλά θα αλλάξει η ροή του wavemaker!
Κωστας Malawi
11-09-16, 12:47
υποψην υπαρχει περιπτωση να εχεις μια πτωση στην παροχη νερου αν βαλεις σιτα.εγω ειχα βαλει τουλι εξωτερικα οταν ειχα μικρα και ειχε κοψει αρκετα.οποτε προσεξε ποσο πυκνο θα ειναι το πλεγμα.
Να φανταστώ αυτά είναι ανοξείδωτα έτσι; Πολυ καλή ιδέα, θα ψάξω να βρω. Ευχαριστώ.
Ναι υπαρχουν ανοιξειδωτα.
Εχει και στο ebay και τα πουλανε για κατασκευη wall moss.
Γνώμη μου είναι ότι η σήτα,καλή για προστασία αλλά θα αλλάξει η ροή του wavemaker!
Ναι, αλλα πιστευω οτι θα αρκει κι ετσι, γιατι ετσι κι αλλιως ειναι δυνατο το wave maker και το σηκωνουμε ψηλα για να μη σκαβει το βυθο.
Μπορουμε να το βαλουμε πιο χαμηλα και να συνεχισει να κανει τη δουλεια του, που ειναι να δινει ενα ελαφρυ ρευμα νερου πανω απο το βυθο.
Ουσιαστικα, δεν θελουμε να βλεπουμε αμεσα την κινηση των σκουπιδιων πανω στο βυθο. Αυτο πρεπει να γινεται πολυ σταδιακα και για αυτο αρκει μονο και μια πολυ μικρη νερου πανω απο το νερο (οπως πχ σε ενα τραβηγμενο παραδειγμα, το κυμα τρωει τα βραχια στις ακτες) . Η ανυπαρκτη ροη ειναι το προβλημα.
Tα powerheads δεν τα προτιμω γιατι α) εχουν συγκεντρωμενη ροη σε ακτινα και δεν ανοιγει σαν βενταλια οπως των wavemakers για να αρκει για ολο το βυθο ενα wavemaker και χωρις να παρασερνει σαν τυφωνας, οποιο μικρο ψαρι (για μικρα ψαρια κανουμε ολη τη συζητηση) περασει απο μπροστα του) και β) καινε πολυ περισσοτερο ρευμα.
Tanganyiκας
11-09-16, 14:47
Ας το δοκιμάσει και βλέπουμε!
Undertaker
02-10-16, 20:24
Σημερα είχα αλλαγή νερού και διαπίστωσα ότι ενώ βάζω στο φιλτρο την ίδια ποσοτητα τύρφης πάντα και η επεξεργασία του νερού γίνεται για 24 ώρες κάθε φορά, τόσο την προηγούμενη εβδομάδα όσο και σήμερα, η πτώση του pH δεν ήταν όσο τις άλλες φορές. Ενώ δηλαδή έπεφτε από το 8,2 στο 6,8 περίπου, την προηγούμενη εβδομάδα και σήμερα η πτώση περιορίστηκε πάνω από το 7. Περίπου στο 7,5. Χρησιμοποιώ τεστ της Sera. Έκανα δύο μετρήσεις και τη δεύτερη μου έδειξε γύρω στο 7 αφού για κάνα 10λεπτο κουνούπια το μπουκαλάκι με το υγρό πριν κάνω το τεστ. Είναι αναξιόπιστο το υγρό ή η τύρφη που αγοράστηκε πριν πολύ καιρό, χάνει τις ιδιότητές οσο έρχεται σε επαφή με τον αέρα μιας και ήταν σε ανοιχτό τσουβάλι;
Άσχετο:
Μέσα στο φιλτρο με την τύρφη, όταν το έβγαλα από το βαρέλι; Είδα μια "ψαλίδα", το γνωστό έντομο, η οποία ήταν ζωντανή και εμεινε μέσα στο νερό, μέσα στο φίλτρο δίπλα στην αντλία για 24 ώρες. Μα καλά, δε ψοφάνε αυτά μεσα στο νερό;
Πάνο μήπως έχει αλλάξει η γενική σκληρότητα ?? σε σχέση με πρίν ?
Θα εκπλαγείς αν μάθεις πόσα έντομα δεν παθαίνουν τίποτα μέσα στο νερό ....
Undertaker
02-10-16, 21:09
Αρτεμησία δεν έκανα άλλα τεστ. Έχε υπόψη σου ότι μιλάμε για το νερό στο βαρέλι έτσι;
Ναι βρε Πάνο μου για το βαρέλι που έχεις για τις αλλαγες :D το νερό απο την βρυση δεν το βάζεις ?? ε πολλές φορές οι σκληρότητες είναι πότε πάνω, πότε κάτω ;) για αυτο σε ρώτησα αν άλλαξε τίποτα στο νερό πριν την επεξεργασία.
Undertaker
02-10-16, 21:31
Όχι όπως πάντα ήταν. Σκληρό σαν ατσάλι.
Με φώτισες βρε τωρα χαχαχαχαχα:D GH KH Δεν μετρας ποτέ, στην βρύση η στο ενυδρείο ?
Undertaker
02-10-16, 21:49
Μετράω καλή μου αλλά τώρα είμαι ξάπλα στο κρεβάτι και δεν έχω τα νούμερα μπροστά μου.
Πάνο δεν νομίζω η τύρφη να χάνει τόσο πολύ τις ιδιότητες της,
να σκεφτείς πως εγώ την ψήνω κιολας ,
κάνω δοκιμαστικές μετρήσεις που και που και όλο τα ίδια βγάζω.
Η Αρτεμησία εννοεί μήπως άλλαξαν οι σκληρότητες στο νερό του δικτύου,
και λογικά η τύρφη δεν θα κατεβάσει το ίδιο τις σκληρότητες σε αυτή τη περίπτωση
Undertaker
02-11-16, 10:56
Σκέφτομαι να αλλάξω τα firemouth με καμιά άλλη κιχλιδα. Έχετε καμιά ιδέα για ψάρια που ταιριάζουν με τα severum ;
Undertaker
04-11-16, 19:46
Έχει κανείς εμπειρία από Cichlasoma Salvini; έχω την εντύπωση πως είναι ολίγον τσαμπουκαδες. Τα είχε ποτέ κανείς;
Έχει κανείς εμπειρία από Cichlasoma Salvini; έχω την εντύπωση πως είναι ολίγον τσαμπουκαδες. Τα είχε ποτέ κανείς;
Τι είπες τώρα ?????
Φοβερό ρε μπαγάσα.... το βρήκες Ελλάδα ?
Undertaker
04-11-16, 19:59
Δεν έψαξα τώρα ακόμα αλλά είναι από τα ψάρια που τα φέρνουν ναι, στο παρελθόν έχω δει.
Από όσο διάβασα είναι αρκετά επιθετικά ψάρια. Με τα δικά σου θα ταιριάζει ?
Έχω θηλυκό salvini το οποίο το έχω μάθει και είναι μια χαρά αλλά δεν συστείνονται γενικά. Και στα 350λ με Severum, ακόμα και 1 θα το έλεγα μεγάλο πρόβλημα. Με ζευγάρι θα έχεις σοβαρότατο πρόβλημα να κρατήσεις οτιδήποτε ζωντανό μαζί του. Ακόμα και στα 2μ το ζευγάρι θεωρείται απαγορευτικό με άλλα ψάρια.
Με άλλα λόγια, ψάξε για άλλο είδος. Και γενικά μόνο για μικρά είδη,10-15εκ. και με σχετικά ήπιο χαρακτήρα. Ούτε τα Severum είναι για 350λ. Πόσο μάλλον με ένα ζευγάρι γερών, επιθετικών κιχλίδων μαζί τους
Undertaker
04-11-16, 20:14
Κώστα δεν έχω βρει κάτι άλλο και αυτά που φέρνουν τα μαγαζια δε μου δίνουν επιλογές. Δε φέρνουν αμερικανικές κιχλιδες πέτα από θηρία.
Απο χρώματα είναι φοβερά όμως
Ναι είναι όμορφα Τάκη :)
Δες αυτά που σου έλεγα Πάνο, Herotilapia, Cryptoheros ή πολύ μικρό είδος Geophagus. Η Blue Acara(Aequidens pulcher). Δεν βλέπω γιατί να διώξεις τα firemouth πάντως, ενδιαφέροντα ψάρια είναι
Undertaker
04-11-16, 23:29
Τα Acara ρε συ Κώστα, δε γίνονται μεγάλα;
Ένα 12αρι με 15αρι το πάρα πολύ. Και είναι ήρεμες
Undertaker
04-11-16, 23:37
Με εφτιαξες. Στο ξεκίνημα του Αμερικάνικου ήταν μέσα στις επιλογες μου αλλά για κάποιον λόγο νόμιζα ότι γίνονται μεγάλα. Θα βρω εύκολα στα μαγαζια;
Οι Blue Acara δεν είναι μεγάλα ψάρια. Τα Severum είναι όμως.
Έρχονται περιστασιακά Blue Acara, πότε συχνότερα, πότε πιο σπάνια
Undertaker
05-11-16, 08:48
Ναι είναι όμορφα Τάκη :)
Δες αυτά που σου έλεγα Πάνο, Herotilapia, Cryptoheros ή πολύ μικρό είδος Geophagus. Η Blue Acara(Aequidens pulcher). Δεν βλέπω γιατί να διώξεις τα firemouth πάντως, ενδιαφέροντα ψάρια είναι
Κώστα, από τα Herotilapia, Cryptoheros ή Acara, βάζω ζευγάρι μόνο ή μεγαλύτερη ομάδα;
Ζευγάρι. Από Herotilapia σε παίρνει και 2 ζευγάρια, από τα υπόλοιπα με τίποτα
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.