Επιστροφή στο Forum : Το νέο μου Αμερικάνικο
Undertaker
05-11-16, 21:06
.....Καλά, ε΄συ δε μου είπες να κοιτάξω και για blue acara; :smt120:smt120:smt120
Κλεόβουλος
05-11-16, 21:10
spam
Επιμένεις.....δεν κάνει βρε το ενυδρείο σου....βγάλτα όλα και βάλε Μαλάουι :smt016
Τωρα τον εκανες μπαχαλο!:grin:
.....Καλά, ε΄συ δε μου είπες να κοιτάξω και για blue acara; :smt120:smt120:smt120
Αφου σου λεει βρε ενα ζευγαρι απ τα αλλα δυο με τα hero μονο...
Undertaker
05-11-16, 22:30
spam
Επιμένεις.....δεν κάνει βρε το ενυδρείο σου....βγάλτα όλα και βάλε Μαλάουι :smt016
Ξέρω πόσο θέλεις να με φερεις πάλι πίσω στην Αφρική αλλά δε θα σου κάνω τη χάρη μαυριδερό αγόρι!
-------------------------
Τωρα τον εκανες μπαχαλο!:grin:
Έχουμε πιει και.κατι μπύρες κυρ Αλέξη, τι να κάνουμε δηλαδη; Δεν αρπάζουμε εύκολα μετά τις 8 μπύρες.
Αφου σου λεει βρε ενα ζευγαρι απ τα αλλα δυο με τα hero μονο...
......είδες πουθενά το πορτοφολι μου εσύ;
Εγω φταιω που σου εξηγω αυτα που δε καταλαβαινεις....
Undertaker
05-11-16, 22:38
Άργησα αλλά το κατάλαβα .... Κι αυτός ο Κώστας βρε παιδάκι μου.....με γρίφους μιλάει!
Όπως τα εξήγησε ο Χρήστος είναι :D
Ένα ζευγάρι από οποιοδήποτε από αυτά τα είδη και αν διαλέξεις, απλά με τα Herotilapia γίνεται και 2 ζευγάρια
Undertaker
09-11-16, 12:54
Δε βλέπω να βρισκω τα ψάρια που με ενδιαφέρουν οπότε κοιτώ κι άλλες λύσεις. Γενικά τα καταστήματα δε φέρνουν ψάρια πέρα από τα συνηθισμένα από ότι βλέπω. Με τα Severum μόνο μεγαλούτσικα ψάρια μπορώ να βάλω γιατί κοπαδοψαρα κτλ θα γίνουν γρήγορα θύματα όπως αντιλαμβάνομαι αλλά μήπως έχετε υπόψη σας κάνα ψαρι μου μπορεί να συμβιώνει μαζί τους; Τίποτα Ram ας πούμε;.....ή θα τα βρουν κι εκείνα σκούρα;
Τα Herotilapia είμαι όμορφα αλλά πάλι δε βρίσκω.
Κλεόβουλος
09-11-16, 13:03
http://www.petsupermarket.gr/6723/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/herotilapia-multispinosa.html
Undertaker
10-11-16, 22:09
Τα blue Acara μου είπαν σε κατάστημα που πήρα τηλέφωνο και είχε διαθέσιμα, ότι γίνονται αρκετά μεγάλα και ψιλοτρόμαξα να πω την αλήθεια. Βρήκα όμως electric blue Acara που γίνονται 15 εκατοστά το πολύ. Είναι όμορφα και ιδιαίτερα ψάρια. Αυτά που έβρηκα όμως είναι στα 3 εκατοστά και σκέφτομαι μήπως αν τα βάλω μέσα, ορμηξουν τα severum και τα κάνουν μεζέ. Έχω και κακή εμπειρία με ένα L204 που όταν το έριξα μέσα, ο αρσενικός Severum το έβαλε στο στόμα του σχεδόν όλο δύο φορές κι ολας. Μάχη έδωσα για να το βγάλω απο το στόμα του.
Undertaker
14-11-16, 19:01
Ένα update μιας και άλλαξε ελαφρώς η διακόσμιση από την προσθήκη λίγων κλαδιών ακόμα.
μια γενική του ενυδρείου
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w584-panosafarikas-img_8351_zpskeu6g0h0.jpg
ο αρσενικός
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w584-panosafarikas-img_8368_zpstbut2nkh.jpg
....και με τα κορίτσια του....
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w584-panosafarikas-img_8346_zps30mt4htb.jpg
Undertaker
14-11-16, 20:52
Ευχαριστώ. Πες τίποτα και για το στησιμο, τη διακόσμηση. Σου άρεσε;
Δεν είμαι και πολύ του dark side
Πάνο τα κλαδιά τα μικρά στην φωτό ψηλά, είναι από αμπέλι ?
Εχω την αίσθηση ότι δεν κολλάνε με τα άλλα.
Tanganyiκας
14-11-16, 21:40
Συμφωνώ για τα κλαριά.........βάλε καμιά ρίζα με πολλά και λεπτά άκρα.
Undertaker
14-11-16, 22:42
Από πλάτανο είναι. Έχουν κόμπους γι' αυτό δε κολλάνε. Κι εμένα κάπως μου φαίνονται αλλά τα έβαλα δοκιμαστικά για να δω πως φαίνεται βγάλτα αφήσω μέχρι να βρω καμιά ρίζα με ψιλά κλαδια. Δύσκολο αλλά κάτι θα βρω.....τα ήθελα πιο μακριά τα λεπτά κλαδιά και πιο λεπτά από αυτά που έχω τώρα.
Ο αρσενικός δεν είναι φοβερό ψαρι ρε σεις;
Δεν είμαι και πολύ του dark side
.....εγώ λόγω δουλειάς είμαι χαχαχαχαχαχ.
ωραιος Πανο! εμενα μ αρεσει!
απο ξυλα εισαι οκ νομιζω...μην βαζεις αλλα
Undertaker
14-11-16, 23:17
ωραιος Πανο! εμενα μ αρεσει!
απο ξυλα εισαι οκ νομιζω...μην βαζεις αλλα
Μπα, δεν είμαι για αλλα.....μόνο τα κλαδιά αυτά αν αντικαταστήσω. Τα ψάρια πάντως μπροστά έχουν χώρο για κολύμπι. Οι ρίζες και τα κλαδιά στο κέντρο είναι σχετικά πίσω πίσω.
Tanganyiκας
15-11-16, 00:14
Ο αρσενικός είναι όντως πολύ όμορφος!
Πολυ ωραια ειναι ολα τα κλαδια.
Και στη φυση δεν υπαρχει μονο ενα ειδος.
Undertaker
15-11-16, 00:26
Σωστό κι αυτό......γιατί μου αρέσει το αποτέλεσμα και δύσκολα θα βρω ρίζα με λεπτά μακριά κλαδιά να την τοποθετήσω σε αυτή τη διάταξη.
Ρε συ είναι πολύ ωραία τα κλαδιά! Μη σου πω ότι κυρίως κλαδιά θα βρεις στο περιβάλλον τους παρά ρίζες. Βάση κάποιων βιντεο το λέω, γιατί είμαι άσχετος με αυτά. Οπτικά είναι πολύ όμορφο στα δικά μου μάτια.
Τα κλαδιά ωραία είναι και στην φύση σίγουρα δεν έχει μόνο ένα είδος. Απλά τα συγκεκριμένα βγάζουν μάτι ότι είναι ψιλοάσχετα (πχ οι κόμποι που έχουν πάνω τους) σε σχεση με τα υπόλοιπα...
Επίσης να πω ότι δεν καταλαβαίνω γιατί έχεις λυσσάξει να το κάνεις πιο μαύρο το νερό ???
Σούπερ είναι όπως είναι τώρα !!! Πόσο πιο μαύρο δηλαδή ???
Εγώ στο έχω ξαναπεί αυτό που θα έκανα, θα ήταν να βάλω αρκετά φύλλα στο βυθό.
Αυτό και μόνο αυτό !!!
Undertaker
15-11-16, 10:44
Λάμπρο δεν είναι τόσο μαύρο το νερό όσο δείχνει στη φωτογραφία. Το κλείστρο της μηχανής που "παίζει" με μεγάλη ταχυτητα το δείχνει τον πολύ. Φύλλα εβαλα.μια φορά αλλά σε τρεις-τεσσερις μέρες γέμισαν α τρύπες και σε.μια.εβδομαδα δεν υπήρχε ούτε κοτσάνι μέσα σε εκτίθεσαι με τα άπειρα σκουπίδια και υπολείμματά τους που είχαν γεμίσει κάθε γωνιά της γυαλας. Δοκίμασα πάλι με δυο πλατανοφυλλα πριν μια.εβδομαδα και εγινε το ίδιο. Δεν το επιχειρώ ξανά. Κρίμα γιατί τα φύλλα στον βυθό δίνουν ένα απίστευτο αποτέλεσμα αν δεις φωτογραφια σε προηγούμενη σελίδα.
Λάμπρο δεν είναι τόσο μαύρο το νερό όσο δείχνει στη φωτογραφία. Το κλείστρο της μηχανής που "παίζει" με μεγάλη ταχυτητα το δείχνει τον πολύ. Φύλλα εβαλα.μια φορά αλλά σε τρεις-τεσσερις μέρες γέμισαν α τρύπες και σε.μια.εβδομαδα δεν υπήρχε ούτε κοτσάνι μέσα σε εκτίθεσαι με τα άπειρα σκουπίδια και υπολείμματά τους που είχαν γεμίσει κάθε γωνιά της γυαλας. Δοκίμασα πάλι με δυο πλατανοφυλλα πριν μια.εβδομαδα και εγινε το ίδιο. Δεν το επιχειρώ ξανά. Κρίμα γιατί τα φύλλα στον βυθό δίνουν ένα απίστευτο αποτέλεσμα αν δεις φωτογραφια σε προηγούμενη σελίδα.
Πάνο, και στα άλλα ενυδρεία πως καταφέρνουν και έχουν μέσα φύλλα ? Δεν νομίζω να τα αλλάζουν κάθε λίγο.
Δεν το ψάχνεις λιγάκι ? Όντως δίνουν πολύ πιο ατμοσφαιρική νότα.
Undertaker
15-11-16, 11:50
Έβαλα δύο πλατανοφυλλα σου λέω και ρην άλλη μέρα είχαν τουλάχιστον 20 τρύπες διαμέτρου 1-2 εκ. η καθε μια. Τη δουλειά την κάνει το Sturisoma ή οι L204...... αν ζουν ακόμα γιατί έχω να τα δω κάνα 6-7 μήνες. Πως αλλιώς γεμίζουν σε.μια.μερα τόσες τρύπεςες.και τα πλακωσες με κάνα Καλασνικοφ;
Πολυ ωραιο ειναι Πανο,πολυ ατμοσφαιρικο και τα severum κουκλια!!!
Ωραια τα φυλλα δε λεω αλλα πολυ βρωμια οταν λιωνουν,μπορει να στην κανει και το apple τη ζημια!εχω δει σε ποταμι ξερα φυλλα που οταν τα σηκωσα απ το νερο ηταν απ την κατω μερια γεματα physa snail που τα μασουλαγαν,μπορει και αυτα να κανουν την ιδια δουλεια.
Undertaker
17-11-16, 09:11
Λες ρε Αλέξανδρε; Έχω τρία μέσα. Θα τα βγάλω κάπου και θα ρίξω μέσα στο ενυδρείο κάνα φύλλο πάλι και ένα φύλλο εκει που θα εχω αυτά. Αν κάνουν αυτά τη ζημιά, θα φανεί και αν την κάνουν, έφυγαν δώρο σε κανα χομπίστα.
Μπορει,θελουν πολυ φαει τα σκασμενα,δες ενα βιντεακι που ειχα τραβηξει ποιο παλια πως κατεβαζει τη φακη
https://www.youtube.com/watch?v=xxBobvddP2g
Undertaker
26-11-16, 10:56
Έλαβα αρκετά μηνύματα αυτές τις μερες και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια όπως και για όσα διάβασα στο τελευταίο θέμα που είχα ανοίξει. Αυτά που είπατε τα έλαβα σοβαρά υπόψη μου, σκέφτηκα αρκετά πράγματα, τα ζύγισα και κατάλαβα ότι δεν αξίζει για ένα - δύο άτομα να χάσω όλα αυτά που προσφέρει το φόρουμ και φυσικά την καλή παρέα όλων και κάποιων από εσάς με τους οποίους έχω δεθεί λίγο παραπάνω από άλλους. Το φόρουμ ανήκει σε ολους μας. Δυστυχώς για κάποιους, θα συνεχίσω να τους χαλάσω την αισθητική με την παρουσία μου αλλά θα τους ζητήσω την επόμενη φορά να είναι πιο προσεκτικοί σε όσα μου λένε και.μου καταλογίζουν κι αν θελήσουν ξανά τέτοιου είδους "παιχνιδάκια", να ξέρουν ότι θα τα παίξω διαφορετικά. Δεν είμαστε παιδάκια, έτσι δεν είναι;
Ωραιος!
Δεν εγραψα στο θεμα που ανοιξες, γιατι περιμενα να γραψω εδω , στο επομενο update :p
Αντε και φωτο επι του θεματος!!! :D:D:D
Tanganyiκας
26-11-16, 13:55
Έλαβα αρκετά μηνύματα αυτές τις μερες και σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια όπως και για όσα διάβασα στο τελευταίο θέμα που είχα ανοίξει. Αυτά που είπατε τα έλαβα σοβαρά υπόψη μου, σκέφτηκα αρκετά πράγματα, τα ζύγισα και κατάλαβα ότι δεν αξίζει για ένα - δύο άτομα να χάσω όλα αυτά που προσφέρει το φόρουμ και φυσικά την καλή παρέα όλων και κάποιων από εσάς με τους οποίους έχω δεθεί λίγο παραπάνω από άλλους. Το φόρουμ ανήκει σε ολους μας. Δυστυχώς για κάποιους, θα συνεχίσω να τους χαλάσω την αισθητική με την παρουσία μου αλλά θα τους ζητήσω την επόμενη φορά να είναι πιο προσεκτικοί σε όσα μου λένε και.μου καταλογίζουν κι αν θελήσουν ξανά τέτοιου είδους "παιχνιδάκια", να ξέρουν ότι θα τα παίξω διαφορετικά. Δεν είμαστε παιδάκια, έτσι δεν είναι;
Αν ήθελες ας μην επέστρεφες!!!!!!!!!!!!zwzw
Σιγά μη σου έστελνα τύρφη αν δεν ξαναέγραφες :smt019
Λοιπόν εγω θα πω αυτό που ντρεπονται να πουν οι ..."άλλοι" .....!!!
Δεν καταλαβαίνω γιατί ξαναγυρισες !!!
Καλά δεν ήμασταν ???
Τωρα θα σε ξαναυποστούμε ???
Τέλος πάντων.......θα κάνω την καρδιά μου πετρα και θα σου ξαναμιλήσω.
Undertaker
26-11-16, 17:32
Οι πραγματικοί φίλοι παντως είναι τον Τάκη. Του λες να σου στείλει ένα λίτρο τύρφη απο εκείνη που χρησιμοποιεί αυτός, σου απαντάει ότι θα σου στείλει 10 λίτρα γιατί είναι large τύπος και δε σηκώνει πολλές κουβέντες και τελικά σου στέλνει 100 λίτρα. Την άλλη φορά θα του ζητήσω 50€.
Οι πραγματικοί φίλοι παντως είναι τον Τάκη. Του λες να σου στείλει ένα λίτρο τύρφη απο εκείνη που χρησιμοποιεί αυτός, σου απαντάει ότι θα σου στείλει 10 λίτρα γιατί είναι large τύπος και δε σηκώνει πολλές κουβέντες και τελικά σου στέλνει 100 λίτρα. Την άλλη φορά θα του ζητήσω 50€.
Πρόσεχε γιατί με 50 ευρώ αγοράζεις 700 λίτρα τύρφη. Κανόνισε να σου στείλει 2 τόνους. :D
Undertaker
04-12-16, 11:57
Κάτι που μου έκανε θετική εντύπωση σήμερα και είπα να το γράψω. Με 24 ώρες επεξεργασία του νερού με την συγκεκριμένη τύρφη κηπουρικής που χρησιμοποιώ, φέρνω το ph από 8,2 στο 7,5. Λίγο κατέβαινε, ενώ αν και την άφησα στο βαρέλι και δύο 24ώρα, δε το κατέβαζε περισσότερο. Χθες έβαλα την τύρφη που βαζω πάντα στα φίλτρα και προσθεσα στο βαρέλι ένα δικτυ με alder cones. Μετά από 18 ώρες (και όχι 24) διαπίστωσα ότι και το νερό ήταν πολύ πιο σκούρο (....l'm gonna drink to that) και το ph έπεσε στο 6,5 ίσως και πιο κάτω. (....I'm gonna drink to that also). Το δίχτυ με τα alder cones λοιπόν, διαπίστωσα ότι κάνει τρομερή δουλειά στο βαρέλι σε λίγες ώρες μάλιστα και πολύ καλύτερη δουλειά απο το να ρίξεις τους κώνους μέσα στο ενυδρείο για black water ή πτώση του pH. κάθε φορά λοιπόν μέσα στο βαρέλι αλλαγής θα μπαίνει και αυτό το δίχτυ και τέλος το άγχος. Βάζοντάς το μόνο για 18 ώρες κάθε φορά δε, τη δουλειά τους θα την κάνουν για πολυυυυυυυ καιρό ακόμα .... Ο lingistis να ειναι καλά.
stanisalus18
21-12-16, 18:06
Κάτι που μου έκανε θετική εντύπωση σήμερα και είπα να το γράψω. Με 24 ώρες επεξεργασία του νερού με την συγκεκριμένη τύρφη κηπουρικής που χρησιμοποιώ, φέρνω το ph από 8,2 στο 7,5. Λίγο κατέβαινε, ενώ αν και την άφησα στο βαρέλι και δύο 24ώρα, δε το κατέβαζε περισσότερο. Χθες έβαλα την τύρφη που βαζω πάντα στα φίλτρα και προσθεσα στο βαρέλι ένα δικτυ με alder cones. Μετά από 18 ώρες (και όχι 24) διαπίστωσα ότι και το νερό ήταν πολύ πιο σκούρο (....l'm gonna drink to that) και το ph έπεσε στο 6,5 ίσως και πιο κάτω. (....I'm gonna drink to that also). Το δίχτυ με τα alder cones λοιπόν, διαπίστωσα ότι κάνει τρομερή δουλειά στο βαρέλι σε λίγες ώρες μάλιστα και πολύ καλύτερη δουλειά απο το να ρίξεις τους κώνους μέσα στο ενυδρείο για black water ή πτώση του pH. κάθε φορά λοιπόν μέσα στο βαρέλι αλλαγής θα μπαίνει και αυτό το δίχτυ και τέλος το άγχος. Βάζοντάς το μόνο για 18 ώρες κάθε φορά δε, τη δουλειά τους θα την κάνουν για πολυυυυυυυ καιρό ακόμα .... Ο lingistis να ειναι καλά.
Ενδιαφέρον. Περιμένουμε update πάνω σε αυτό όταν θα το έχεις κάνει αρκετές φόρες ώστε να δεις αν όντως κάνει δουλειά με τα ίδια alder cones κάθε φορά.
Undertaker
02-01-17, 15:11
Ένα update μιας και άλλαξα τύρφη. Με προτροπή του καλού μου φίλου Τάκη, πήγα και πήρα τύρφη από το Praktiker...... 200 λίτρα....... μου είπε ο καλός μου φίλος Τάκης να πάρω. Το θέμα είναι ότι θα σας μπερδέψω τώρα με τις μετρήσεις γιατί τα τεστ της Sera και της ΑΡΙ που έχω, δίνουν το ph με μια αρκετά μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους και δε ξέρω ποιο να πιστέψω. Έχουμε και λέμε:
Με την παλιά τύρφη κηπουρικής, έβαζα στο βαρέλι 1100 γρ. τύρφη και κατέβαζα το ph στα 105 λίτρα νερό, από 8,2 στο 7,5 (ΑΡΙ) ή 7 (Sera), μετα από 24 ώρες επεξεργασίας.
Με την τύρφη από το Praktiker κατέβασα στα ίδια λίτρα νερου το ph στο 6,6 (ΑΡΙ) ή 5,8 (Sera) μετα από 18 ώρες επεξεργασίας, βάζοντας ΜΟΝΟ 400 γραμμάρια τυρφης. Νωρίς ανακάλυψα τα Praktiker........ Συνιστώ ανεπιφύλακτα την τύρφη από το Praktiker τόσο για λόγους οικονομίας (τα 200 λίτρα μόνο 18,9€) όσο και αποτελεσματικότητας και πρακτικότητας (πολύ μεγάλη πτώση του pH σε πολύ λίγο χρόνο με μικρή ποσότητα). Θα δοκιμάσω να ξαναχρησιμοποιησω την ίδια τυρφη αν και δε το βλέπω σκόπιμο μιας και τα 200 λίτρα θα τελειώσουν σε κανα χρόνο και βάλε.
Απορώ πραγματικά με καποιους κυρίους που επιμένουν στη ΜΗ χρήση της τύρφης κηπουρικής και προτείνουν τις επώνυμες τυρφες. Δηλαδή για το Θεό, εδώ μιλάμε για τσάμπα αποτελεσματικό πράμα που θα γλιτώσει τόσους χομπιστες από ένα κάρο πεταμένα λεφτά !!!!!
Πάνο,
ευχάριστα νέα σου,
τουλάχιστον ησύχασες με αυτό θέμα ,
και ως προς την αποτελεσματικότητα, αλλά και ως προς το κόστος,
τώρα για τα υπόλοιπα,
που κάποιοι εθελοτυφλούν,
ή μιλάνε γιατί δεν ξέρουν αλλά λόγω εγωισμού δεν κάθονται να μάθουν,
ή κρύβονται από πίσω οικονομικά συμφέροντα.
Για οποιοδήποτε λόγο όμως που κάποιοι είναι αρνητικοί σε τέτοιες λύσεις,
θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε να βρούμε αποτελεσματικές ,
ασφαλής αλλά και οικονομικές λύσεις που έχουν σχέση με το χόμπι μας,
γιατί το χόμπι μας δεν είναι ελιτίστικο και δεν απευθύνεται σε λίγους,
ΟΛΟΙ μπορούν να ασχοληθούν και να νιώσουν τη χαρά που νιώθουμε εμείς,
και αυτοί που αντιδρούν, ας ψάχνουν μέσα στη τύρφη μήπως βρουν καμιά σαγιονάρα.
Παρεμπιπτόντως, αν βρεις καμιά σαγιονάρα μέσα, στείλε μου την να έχω να φοράω το καλοκαίρι :smt019
Αντε πάλι με τις "τσιπιές" σου χρονιάρες μέρες :D:D
Themis_aqua
02-01-17, 18:24
Πολυ ενδιαφερουσα η διαπιστωση, πραγματικα θα βοηθησει πολλα παιδια!!
Πανο να σε ρωτησω κατι,ο λογος που μενεις στη χρηση της τυρφης εναντι ας πουμε μιας οσμωσης ειναι το καφετι χρωμα που δινει η τυρφη στο νερο ή και οικονομικος;:)
Undertaker
02-01-17, 19:13
Πολυ ενδιαφερουσα η διαπιστωση, πραγματικα θα βοηθησει πολλα παιδια!!
Πανο να σε ρωτησω κατι,ο λογος που μενεις στη χρηση της τυρφης εναντι ας πουμε μιας οσμωσης ειναι το καφετι χρωμα που δινει η τυρφη στο νερο ή και οικονομικος;:)
Το χρώμα είναι ένας βασικός παράγοντας. Αν μπορούσα να είχα νερό σαν γαλλικό καφέ, θα το έκανα και αν κοιτάξεις τα θέματά μου, ψάχνω τρόπους να κάνω το νερό όσο πιο σκούρο γίνεται. Όσμωση είχα παλιότερα που είχα φυτεμένο και ήταν και ο λόγος να πάω στην Αφρική τότε γιατί αν και είχα καλή συσκευή όσμωσης, το δίκτυο στην περιοχή μου έχει τόσο χαμηλή πίεση που μάζευα τότε 30 λίτρα νερό καθαρό σε περίπου 5 με 6 ώρες. Βάλε τώρα πόση ώρα θα χρειαζόμουν για να μαζέψω 105 - 110 λίτρα. Έπρεπε να είχα τη συσκευή μόνιμα στη βρύση και φυσικά μια βρύση μονίμως ανοιχτή και πιασμένη για τη δουλειά αυτή και στο καπάκι να έχω υπομονή γαϊδάρου.....οοοοοοχι φιλαράκι!
ωραιος Πανο!
ειχα δουλεψει και τις δυο τυρφες.. αλλα του πρακτικερ για πολυ μικρο διαστημα...ετσι δεν εκανα μετρηση για να δω διαφορες...
τωρα, ο καθενας κρινει και αποφασιζει μονος του ;)
Themis_aqua
02-01-17, 19:47
Ναι το ξερω πως το θελεις το νερο οσο πιο σκουρο γινεται το διαβαζω το θεμα σου!!
Κι αφου τα πραγματα εχουν οπως τα λες πολυ καλα κανεις, το ιδιο θα εκανα στη θεση σου.Ξερεις ειμαι στη φαση να αγορασω κι εγω οσμωση για το φυτεμενο μου και ψαχνομαι ακομη..Να σαι καλα!!
Undertaker
02-01-17, 20:29
Μπορείς πάλι να χρησιμοποιεί τύρφη χωρίς να έχεις σκούρο νερό. Κάπου στην αρχή του θέματός μου το γράφει ο delta66. Βάζεις άνθρακα.
Undertaker
18-01-17, 15:18
Αν δε τρελαθώ σήμερα....δε θα τρελαθώ ποτέ!
Μετά από κάποιες ελλαγές νερού με την τύρφη από τα πράκτικερ, λέω σήμερα να κάνω μια μέτρηση του νερού του ενυδρείου. Θυμίζω οτι το νερό ενυδρείου ήταν στο 7,8 περίπου. Στο βαρέλι αλλαγής μετρούσα 6,4 με τεστ της ΑPI και 5,5 με sera. Κάνω λοιπόν μια μέτρηση στο ενυδρείο και βλέπω ph8 με της ΑΡΙ και 7,6 με της sera. Θα τρελαθούμε τελείως;;;;;;;
Undertaker
18-01-17, 15:24
Δε πρόλαβα να κάνω.....απλά πές μου οτι μπορεί να έχει σχέση το αλάτι που έριξα πριν 10 μέρες περίπου (900 γρ)
Το αλάτι ανεβάζει το PH,
πως το αφαίρεσες ;
με μία μεγάλη αλλαγή ή με πολλές μικρές ;
μήπως δεν έχει αφαιρεθεί όλο ακόμα ;
Κάνε μια μέτρηση βέβαια GH & KH που είπε και ο Σπυρος
Undertaker
18-01-17, 15:32
Μετά το αλάτι μια αλλαγή πρόλαβα να κάνω. Εμένα εκεί πήγε το μυαλό μου αλλά μόλις είδα το αποτέλεσμα του τεστ τρελαθηκα......(έσπασα και ένα τασάκι). Μόλις γυρίσω σπίτι θα μετρήσω και τα υπόλοιπα. Δε κάνω μικρές αλλαγές γιατί δε μπορώ να έχω έτοιμο νερό για τόσες μέρες.
To κοινο αλατι δεν ανεβαζει το πεχα (ουτε GH KH). Μονο στο TDS θα φανει ανοδος.
Undertaker
18-01-17, 15:40
Έβαλα 900 γρ. πράσινο ΧΙΩΝ. Δε μπορεί με την παλιά τύρφη που κατέβαζε το ph λίγο να είχα 7,5 και τώρα με αυτή την τύρφη που το κατεβάζει πολύ περισσότερο να ανέβηκε. Είσαι σίγουρος οτι δεν ανεβάζει το ph;
Undertaker
18-01-17, 15:48
Τελευταία φορά που έκανα τεστ KH και GH στο ενυδρείο ήταν το καλοκαίρι και είχα Kh:7 Gh:11
σήμερα έχω Kh:7 Gh:15
Η ΚΗ στο ενυδρειο δικαιολογει ψηλο πεχα.
Μετρα ΚΗ και στο βαρελι. Ειμαι σιγουρος οτι δεν εχει καμια σχεση με του ενυδρειου. Ειναι πολυ πιο χαμηλο.
Αυτο που υποψιαζομουν παντα ειναι οτι καποιο υλικο στο ενυδρειο (ακομα κι αν εχει δοκιμαστει με ακουαφορτε κλπ) ανεβαζει ΚΗ (και GH).
Undertaker
18-01-17, 16:17
Λοιπόν....που πάει το μυαλό μου.....
Μέχρι πριν από λίγο καιρό μετρούσα το ph στο ενυδρείο με τεστ της Sera και το έβγαζα 7,5. Πριν λίγο καιρό όμως αγόρασα τεστ της ΑΡΙ αλλά με αυτά δεν είχα μετρήσει το ph του ενυδρείου παρά μόνο στο βαρέλι αλλαγής. Σήμερα είπα να κάνω μια μέτρηση και έκανα με τα τεστ της ΑΡΙ για πρώτη φορά στο ενυδρείο. Δεδομένης της μεγάλης απόκλισης που έχουν τα δυο τεστ, είδα στο τεστ της ΑΡΙ το εξωφρενικό νούμερο για πρώτη φορά. Με το τεστ της sera που έκανα στη συνέχεια έβγαλα 7,5. Δηλαδή το ίδιο ph που έβγαζα και παλιά. Την καινούρια τύρφη τη χρησιμοποίησα 3 φορές, επομένως δε στάθηκε ακόμα ικανή να χαμηλώσει παρακάτω το ph από το 7,5. Το θέμα είναι πιο από τα δύο τεστ δείχνει τη σωστή μέτρηση, δε γίνεται να έχουν απόκλιση μια ολόκληρη μονάδα.
Η ΚΗ στο ενυδρειο δικαιολογει ψηλο πεχα.
Μετρα ΚΗ και στο βαρελι. Ειμαι σιγουρος οτι δεν εχει καμια σχεση με του ενυδρειου. Ειναι πολυ πιο χαμηλο.
Αυτο που υποψιαζομουν παντα ειναι οτι καποιο υλικο στο ενυδρειο (ακομα κι αν εχει δοκιμαστει με ακουαφορτε κλπ) ανεβαζει ΚΗ (και GH).
Έχω μόνο πέτρες τις οποίες έχω δοκιμάσει πολλές φορές όπως και την άμμο (χαλαζιακή είναι ωστόσο. Αν βρω όμως άλλες πέτρες, εγγυημένα μη ασβεστολιθικές, θα τις αντικαταστήσω για σιγουριά.
Παιδιά έχω την εντύπωση πως το αλάτι ανεβάζει PH, όχι πολύ βέβαια,
αλλά το ανεβάζει λίγο.
Η χημική ουσία Χλωριούχο νάτριο έχει ουδέτερο PH,
αλλά το θαλασσινό αλάτι δεν είναι μόνο χλωριούχο νάτριο,
είναι και ότι άλλα στοιχεία έχει το θαλασσινό νερό που με την εξάτμιση δεν χάνονται.
Το θαλασσινό νερό πάντως έχει PH >=7,5 <= 8,4 περίπου
Με 7 ΚΗ το συνηθες πεχα ειναι 7.5
Η αμμος ή οι πετρες μπορει να ανεβαζουν.
Θα εβγαζα πρωτα τις πετρες και θα περιμενα λιγο καιρο να δω αν αλλαξει κατι.
Μετα θα επαιρνε σειρα η αμμος
Undertaker
18-01-17, 16:20
Παιδιά έχω την εντύπωση πως το αλάτι ανεβάζει PH, όχι πολύ βέβαια,
αλλά το ανεβάζει λίγο.
Η χημική ουσία Χλωριούχο νάτριο έχει ουδέτερο PH,
αλλά το θαλασσινό αλάτι δεν είναι μόνο χλωριούχο νάτριο,
είναι και ότι άλλα στοιχεία έχει το θαλασσινό νερό που με την εξάτμιση δεν χάνονται.
Το θαλασσινό νερό πάντως έχει PH >=7,5 <= 8,4 περίπου
8,2 (με τεστ της SERA) έχει η βρύση μου.....με τεστ της ΑΡΙ θα φτάνει κανα 9,2
Μη το συγκρίνεις με το νερό της βρύσης , αλλά με το νερό από τη τύρφη,
ο καλύτερος τρόπος να μετρηθεί αν το θαλασσινό αλάτι αν ανεβάζει το PH είναι να ρίξουμε αλάτι σε αποσταγμένο νερό.
Στη δικιά σου περίπτωση ,
που το νερό από τύρφη έχει 6,5 ,
και στο ενυδρείο που έχει αλάτι έφτασε το 7,5 με 8 δεν μου ακούγεται παράλογο.
Επίσης κάτι σημαντικό,
αφου έχεις αλάτι στο ενυδρείο και υψηλό PH ,
οι αλλαγές σου θα πρέπει να είναι μικρές ,
για να μη μειώσεις απότομα το αλάτι αλλά και για να μη μειώσεις και το PH απότομα.
Ακόμα και καθημερινές 10% με 15% ή και 2 φορές την ημέρα 10% αλλαγή
Undertaker
18-01-17, 16:35
Μη το συγκρίνεις με το νερό της βρύσης , αλλά με το νερό από τη τύρφη,
ο καλύτερος τρόπος να μετρηθεί αν το θαλασσινό αλάτι αν ανεβάζει το PH είναι να ρίξουμε αλάτι σε αποσταγμένο νερό.
Στη δικιά σου περίπτωση ,
που το νερό από τύρφη έχει 6,5 ,
και στο ενυδρείο που έχει αλάτι έφτασε το 7,5 με 8 δεν μου ακούγεται παράλογο.
Επίσης κάτι σημαντικό,
αφου έχεις αλάτι στο ενυδρείο και υψηλό PH ,
οι αλλαγές σου θα πρέπει να είναι μικρές ,
για να μη μειώσεις απότομα το αλάτι αλλά και για να μη μειώσεις και το PH απότομα.
Ακόμα και καθημερινές 10% με 15% ή και 2 φορές την ημέρα 10% αλλαγή
Τάκη δεν αλλάζει το ph τόσο πολύ ή τόσο δ\σύντομα με τις αλλαγές νερού. Για να φτάσει από το 7,5 στο 6,5 που έχει το βαρέλι θέλει πάνω από 2 μήνες. Τωρα για τις καθημερινές αλλαγές νερού, δύσκολα τα πράγματα. όταν είχα δοκιμάσει το καλοκαίρι να κρατήσω βαρέλι με τύρφη για μια εβδομάδα, το ph άρχιζε από την τρίτη μέρα να ανεβαίνει αντί να πέφτει ή να μένει χαμηλά τέλος πάντων....θυμάσαι που το συζητούσαμε;
Μα δεν χρειάζεται να έχεις τη τύρφη μέσα μόνιμα,
το φέρνεις εκεί που θες,
βγάζεις τη τύρφη ,
και αφήνεις μια αντλία να το γυρίζει.
Πάνο , αν έχουμε νερό ενυδρείου με PH 7,5 , και στο βαρέλι νερό με 6,5 ,
αν κάνουμε μια αλλαγή 30% τότε θα έχουμε και μείωση του PH 0,3 μονάδες ,
θα πέσει δηλαδή στο 7,2,
και πάλι είναι μεγάλη η μείωση 0,3 με μία αλλαγή,
για αυτό θέλει πιο ήπιες αλλαγές ,
ή πιο μικρές και ποιο τακτικές ,
ή το νερό στο βαρέλι να μην έχει 6,5 αλλά 7, αργότερα το κατεβάζουμε στο 6,5.
Αν το PH δεν μειώνεται έτσι εύκολα, σημαίνει πως κάτι το αυξάνει πάλι,
για αυτό κοιτάμε μήπως υπάρχει κάτι το ασβεστολιθικό μέσα.
Γιατί το νερό σε ένα ώριμο ενυδρείο , το PH μειώνεται από μόνο του , λόγο χουμικών οξέων.
Εδώ τώρα όμως υπάρχει και αλάτι , που αυτό από μόνο του μας υποχρεώνει μια σταδιακή αφαίρεση,
άρα ίσως και το 30% αλλαγή έστω και με ίδιο PH με του ενυδρείου να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.
Πάνο , αν έχουμε νερό ενυδρείου με PH 7,5 , και στο βαρέλι νερό με 6,5 ,
αν κάνουμε μια αλλαγή 30% τότε θα έχουμε και μείωση του PH 0,3 μονάδες ,
θα πέσει δηλαδή στο 7,2,
Δεν παει ετσι απλα αναλογικα (οπως πχ με GH KH), ο υπολογισμος με το πεχα.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=291945#post291945
Undertaker
18-01-17, 17:08
Μόλις έβαλα βαρέλι με 110 λίτρα (πέταξα μεσα και μια κατσαρόλα με τις αλχημείες του τσάντος, σκέτη μαυρίλα). Αύριο θα αλλάξω τριάντα λίτρα, αλλά τριάντα την Παρασκευή και τα υπόλοιπα την Κυριακή που θα επιστρέψω από Γιάννενα. Ήταν να το αλλάξω όλο αύριο αλλά καλύτερα έτσι. Πάντως 0,3 δε πέφτει το ph με μια αλλαγή Τάκη, θέλει χρόνο.
Σπύρο δεν το ήξερα αυτό,
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-sweet-thank-you-smiley-emoticon_zpscscgzsrs.gif
Αυτό όμως χειροτερεύει τη περίπτωση του Πάνου ,
και άρα πρέπει να κάνει ακόμα πιο ήπιες αλλαγές.
Πάνο δεν κάνεις ένα πείραμα ;
Θα χρειαστείς ένα 10λιτρο κουβά που θα μείνει γεμάτος για καμια εβδομάδα.
Ακου τι θα κάνεις,
οταν θα κάνεις την αλλαγή , θα βάλεις στο κουβά αυτό 7/10 του παλιου νερού απο το ενυδρείο,
και τα υπόλοιπα 3/10 νερό από το βαρέλι με τη τύρφη,
μετράς
PH ενυδρείου
PH βαρελιού
PH κουβά μετά την ανάμιξη
και μετά από 1 εβδομάδα μετράς πάλι το κουβά,
αν υπάρχει μια αντλιούλα να γυρίζει το νερό του κουβά καλό θα είναι.
30% όμως κάνεις και στο ενυδρείο,
όταν μετά από 1 εβδομάδα μετρήσεις το κουβά μέτρησε και το ενυδρείο να δεις τι PH θα έχουν
Undertaker
18-01-17, 18:21
Θα το κάνω Τάκη.
Undertaker
30-01-17, 15:56
Σήμερα έβαλα στο ενυδρείο δύο "καπελάκια" από βελανίδια που μου έστειλε ο kgf12345 για να σκουρύνω το νερό μου (με την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω πολύ). Με την πάροδο των ημερών θα δω το αποτέλεσμα που θα έχει η χρήση τους στο νερο αλλά ενδεικτικά, έβαλα ένα καπελάκι σε ένα δοχειάκι με νερο. Το άφησα για 5 λεπτά ΜΟΝΟ και το αποτέλεσμα είναι το παρακάτω (πριν-μετα). Ευελπιστώ να κάνουν παπάδες στο ενυδρείο....είδομεν.....
στο ειπα,βγαζουν μαυριλα:D
που να τα βρασεις κιολας να δεις τι θα κανουν.
εγω τα ειχα αφησει στο τσουβαλι εξω στην αυλη μετα απο βροχη σε ψιλοβρεγμενο πατωμα για δεκα λεπτα,και μου μαυρισαν τα σκαλια εκει που ακουμπαγαν:D
παντως για το πεχα,μην πολυαγχωνεσαι.κοιτα να κρατας σταθερες τις σκληροτητες και το πεχα θα ερθει μονο του.
φτιαχνε τις σκληροτητες που θες στο βαρελι και αλλαζε με αυτο.σιγα σιγα θα ερθει και στο ενυδρειο εκει που το θες.
μην δινεις πολυ βαση στο πεχα του βαρελιου ομως μετα απο μια βδομαδα να γυρναει το νερο και να αεριζεται.το πιθανοτερο ειναι πως γιαυτο βλεπεις πρωτα μειωση και μετα αυξηση στο πεχα του βαρελιου.
στο ενυδρειο υπαρχουν οξινα στοιχεια απτη διασπαση οργανικων και τους ρυπους, που θα επηρεασουν το πεχα σιγα σιγα.αυτα δεν τα εχεις ουτε στο βαρελι ουτε στη βρυση.
φτιαχνε σκληροτητες και μην ασχολεισαι με το πεχα τοσο πολυ.
ο κινδυνος που υπαρχει ειναι οταν υπαρχει μεγαλη ποσοτητα αμμωνιου στο νερο,που μπορει να μετατραπει σε ελευθερη αμμωνια αν ανεβει το πεχα αποτομα.
αλλα εφοσον ειναι στρωμενο το ενυδρειο σου δεν εχεις προβλημα.
το πεχα ειναι τρελλο,οποτε μη δινεις πολυ βαση:)
πιο πολυ οι σκληροτητες τα ενδιαφερουν τα ψαρια.
Undertaker
16-02-17, 14:27
.....και ο αγώνας για την πτώση του ph συνεχίζεται ανεπιτυχώς. Έχω τα εξής αποτελέσματα:
Την 18/1/17 μετράω στο ενυδρείο Ph7,6 (το τεστ μετράει μέχρι 7,6 και έχει πιάσει το χρώμα αυτό, παίζει να είναι και πάνω από 7,6), KH7, GH15
Οι αλλαγές νερού γίνονται κατόπιν επεξεργασίας του νερού σε βαρέλι και το νερό αλλαγής έχει ph 6,6 . Αλλαγές νερού έγιναν την
20/1
22/1
29/1
Αφαιρέθηκαν όλες οι πέτρες καθώς μάλλον ήταν ασβεστολιθικές τελικά, άσχετα αν δεν το έδειχνε το τεστ με το ακουα φόρτε. Συνεχίστηκαν οι αλλαγές νερού την
2/2
6/2
Την 8-2-17 μετράω στο ενυδρείο πάλι Ph7,6 τουλάχιστον στο ενυδρείο. Κάνω αλλαγές νερού την
10/2
15/2
και σήμερα 16-2-17 μετράω στο ενυδρείο πάλι ph7,6 KH7, GH10.
Μετά από τόσες αλλαγές νερού (4) συνολικά, έστω και μετά από την αφαίρεση των πετρωμάτων, δε θα έπρεπε να δω έστω μια απειροελάχιστη αλλαγή στο χρώμα του τεστ; Είναι τόσο αργή η διαδικασία πτώσης του ph πια; Άρχισε να με κουράζει όλο αυτό και αν δεν επιζητούσα το black water, θα σταματούσα την τύρφη σήμερα κι ολας και θα έβαζα νερό βρύσης. Η άμμος είναι χαλαζιακή και δοκιμασμένη με ακουα φόρτε (αν και πλέον δεν εμπιστεύομαι το τεστ αυτό γιατί την πάτησα με τις πέτρες) αλλά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεστήσω αν φταίει τελικά αυτή και να την αντικαταστήσω.
.....και ο αγώνας για την πτώση του ph συνεχίζεται ανεπιτυχώς. Έχω τα εξής αποτελέσματα:
Την 18/1/17 μετράω στο ενυδρείο Ph7,6 (το τεστ μετράει μέχρι 7,6 και έχει πιάσει το χρώμα αυτό, παίζει να είναι και πάνω από 7,6), KH7, GH15
Οι αλλαγές νερού γίνονται κατόπιν επεξεργασίας του νερού σε βαρέλι και το νερό αλλαγής έχει ph 6,6 . Αλλαγές νερού έγιναν την
20/1
22/1
29/1
Αφαιρέθηκαν όλες οι πέτρες καθώς μάλλον ήταν ασβεστολιθικές τελικά, άσχετα αν δεν το έδειχνε το τεστ με το ακουα φόρτε. Συνεχίστηκαν οι αλλαγές νερού την
2/2
6/2
Την 8-2-17 μετράω στο ενυδρείο πάλι Ph7,6 τουλάχιστον στο ενυδρείο. Κάνω αλλαγές νερού την
10/2
15/2
και σήμερα 16-2-17 μετράω στο ενυδρείο πάλι ph7,6 KH7, GH10.
Μετά από τόσες αλλαγές νερού (4) συνολικά, έστω και μετά από την αφαίρεση των πετρωμάτων, δε θα έπρεπε να δω έστω μια απειροελάχιστη αλλαγή στο χρώμα του τεστ; Είναι τόσο αργή η διαδικασία πτώσης του ph πια; Άρχισε να με κουράζει όλο αυτό και αν δεν επιζητούσα το black water, θα σταματούσα την τύρφη σήμερα κι ολας και θα έβαζα νερό βρύσης. Η άμμος είναι χαλαζιακή και δοκιμασμένη με ακουα φόρτε (αν και πλέον δεν εμπιστεύομαι το τεστ αυτό γιατί την πάτησα με τις πέτρες) αλλά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξεστήσω αν φταίει τελικά αυτή και να την αντικαταστήσω.
βρε συ φίλε....
διαβάζοντας αυτά που γράφεις το πιο λογικό είναι να είναι η άμμος.
δεν υπάρχει κάτι άλλο !!! :(
εκτός και πηγαίνει η πεθερά κάθε μέρα όταν λείπεις και ρίχνει μια κουταλιά "ασβέστη" !!! :D:D:
Undertaker
16-02-17, 15:46
Δε νομίζω Λάμπρο, η άμμος είναι ουδέτερη, είναι χαλαζιακή και φυσικά δοκιμασμένη και με υδροχλωρικό οξύ 3-4 φορές.
Δε νομίζω Λάμπρο, η άμμος είναι ουδέτερη, είναι χαλαζιακή και φυσικά δοκιμασμένη και με υδροχλωρικό οξύ 3-4 φορές.
Ωραία....άντε να βάλουμε την απλή λογική κάτω.
Στο βαρέλι έχεις νερό με ph 6,6 και στο ενυδρείο 7,6.
κάνεις την πρώτη αλλαγή (θεωρώ ότι κάνεις κάνα 40% αλλαγή νερού έτσι), κάνεις την 2η, κάνεις την 3η κάνεις την 4η,......ξέρεις πόσο αρχικό νερό με 7,6 έχεις αλλάξει ???
100% (για να μην σου πολύ παραπάνω) του αρχικού νερού που είχε 7,6 με νερό με 6,6.
Αν δεν υπάρχει λοιπόν άλλος παράγοντας να ανεβάζει το PH πως να γίνεται το ph να μένει ίδιο ???
Απλά δεν γίνεται.
Για αυτό σου είπα για την άμμο. Δεν μπορεί να βάζεις νερό με μικρότερο ph και μάλιστα αρκετά μικρότερο και το ph να είναι καρφωμένο στο 7,6.
Κάτι θα το επηρεάζει.
Undertaker
16-02-17, 16:47
Δε γίνεται έτσι που λες βρε, τόσο εύκολα. Διάβασε παραπάνω τι γράφει και ο Σπύρος.
Πάνο αυτό το δοκίμασες http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=991563&postcount=319
Δε γίνεται έτσι που λες βρε, τόσο εύκολα. Διάβασε παραπάνω τι γράφει και ο Σπύρος.
OK. Πάμε σύμφωνα με αυτά που έγραψε Ο Σπύρος.
Λέει ότι σε μια αλλαγή 30% θα εχεις πτώση 0,3 σωστά ?
Εσύ έκανες 4 αλλαγές. Πάμε λοιπόν.
μετά την 1η θα έπρεπε να έχεις 7,3 αντί για 7,6.
μετά την δεύτερη αλλαγή 7 αντί για 7,3
μετά την 3η αλλαγή 6,7 αντί για 7
και μετά την 4η αλλαγή 6,4 !!!
Δηλαδή που βλέπεις το διαφορετικό σε αυτά που είπα εγώ ???
και εν πάση περιπτώση μετά από 4 αλλαγές θα έπρεπε αν μη τι άλλο να την κατεβάσεις έστω στο 7.
Εσένα όμως δεν κουνήθηκε καν. Άρα ??? κάτι άλλο που είναι μεσα στο ενυδρείο αυξάνει το PH.
Τι μένει λοιπόν ???? οέο ....
Undertaker
16-02-17, 19:27
Ξαναδιάβασε τώρα αυτά που γράφει ο Σπύρος
Πάνο αυτό το δοκίμασες http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=991563&postcount=319
Τάκη δεν εμπιστεύομαι το αποτέλεσμα της μέτρησης μετά από μέρες σε λιγη ποσότητα νερού που μένει σε ένα κουβά.
Ξαναδιάβασε τώρα αυτά που γράφει ο Σπύρος
"....Αν αναμιγνύουμε δύο διαλύματα με διαφορετικό pH, τότε το pH του τελικού διαλύματος δεν είναι ο μέσος όρος των δύο, αλλά είναι κοντά στη μικρότερη από τις δύο αρχικές τιμές pH..
Ακόμη καλύτερα !!!
θα έπρεπε να πέσει ακόμη περισσότερο
Τάκη δεν εμπιστεύομαι το αποτέλεσμα της μέτρησης μετά από μέρες σε λιγη ποσότητα νερού που μένει σε ένα κουβά.
Δεν θα μπει στο ενυδρείο αυτό το νερό Πάνο,
απλά να δούμε αν το PH παραμένει χαμηλό
-----------------------
βάλε και μια αεραντλία
Undertaker
16-02-17, 23:12
Δεν θα μπει στο ενυδρείο αυτό το νερό Πάνο,
απλά να δούμε αν το PH παραμένει χαμηλό
-----------------------
βάλε και μια αεραντλία
Τα παρατάω Τάκη. Το πήρα απόφαση. Πλέον βάζω τύρφη μονο για το χρώμα. Αν το πετύχω και με άλλο τρόπο, θα σταματήσω και την τύρφη να ησυχάσω. Βαρέθηκα.
Undertaker
14-03-17, 15:39
Κάνω λοιπόν το παρακατω "πείραμα", το οποίο δε ξέρω κατά πόσο είναι ορθό προκειμένου να βγάλω συμπεράσματα για το λόγο που δε πέφτει το ph του ενυδρείου μου παρόλο που χρησιμοποιώ κάνα χρόνο τύρφη. Κάνω μεγάλες αλλαγές με ph6,8 και από την άλλη μέρα, το νερό στο ενυδρείο μου έχει ph7,6.
Χρησιμοποίησα 6 μπουκάλια του 1,5 λίτρου στα οποία έβαλα νερό μετά από επεξεργασία με τυρφη, με ph6,8. Στα δυο μπουκάλια (το ένα με καπάκι το άλλο χωρίς καπακι) έβαλα σκέτο νερό. Σε άλλα δυο μπουκάλια έβαλα νερό με 5 εκ. άμμο από το ενυδρειο (το ένα με καπάκι το άλλο χωρίς καπακι) και σε άλλα δύο έβαλα νερό και μια πέτρα μεγάλη που είχα στο ενυδρείο (το ένα με καπάκι το άλλο χωρίς καπακι). Προκειμένου να χωρέσουν οι πέτρες, έκοψα τα μπουκάλια ψηλά και στη συνέχεια τα σύνδεσα με ταινία παλι. Στα 6 μπουκάλια την 12/3 το νερό λοιπόν είχε ph6,8. Έκανα σήμερα 14/3 μια μετρηση σε όλα και πήρα τα παρακάτω αποτελέσματα του ph:
Νερό σκέτο:
Χωρίς καπακι 7,2
Με καπάκι 6,8 (αμετάβλητο!)
Νερό με άμμο:
Χωρίς καπακι 7,6
Με καπάκι 7,6
Νερό με πέτρα:
Χωρίς καπακι 8 -
Με καπακι 7,6
Τι συμπέρασμα βγάζετε εσείς; Προσοχή στα δύο πρώτα μπουκάλια με το σκέτο νερό.
Το πρώτο μου δείχνει καθαρά πως το χαμηλό PH οφείλετε στο CO2,
με κλειστό καπάκι δεν εξατμίστηκε , ενώ με ανοιχτό εξατμίστηκε.
Στις άλλες 2 περιπτώσεις μου δείχνει να καταλάβω πως και η άμμος αλλά και η πέτρες έχουν ασβεστολιθικά στοιχεία μέσα, ειδικά η πέτρα πιο πολύ.
Μπερδεύει λίγο τη κατάσταση αυτό με την άμμο,
που με καπάκι ή χωρίς καπάκι έχει το ίδιο PH,
μήπως έβαλες την άμμο αφού έβαλες το νερό ;
Γιατί πέφτοντας η άμμο προκάλεσε κάποια ανατάραξη και εξατμίστηκε το CO2, θεωρητικά αυτό βέβαια
Κάνω λοιπόν το παρακατω "πείραμα", το οποίο δε ξέρω κατά πόσο είναι ορθό προκειμένου να βγάλω συμπεράσματα για το λόγο που δε πέφτει το ph του ενυδρείου μου παρόλο που χρησιμοποιώ κάνα χρόνο τύρφη. Κάνω μεγάλες αλλαγές με ph6,8 και από την άλλη μέρα, το νερό στο ενυδρείο μου έχει ph7,6.
Χρησιμοποίησα 6 μπουκάλια του 1,5 λίτρου στα οποία έβαλα νερό μετά από επεξεργασία με τυρφη, με ph6,8. Στα δυο μπουκάλια (το ένα με καπάκι το άλλο χωρίς καπακι) έβαλα σκέτο νερό. Σε άλλα δυο μπουκάλια έβαλα νερό με 5 εκ. άμμο από το ενυδρειο (το ένα με καπάκι το άλλο χωρίς καπακι) και σε άλλα δύο έβαλα νερό και μια πέτρα μεγάλη που είχα στο ενυδρείο (το ένα με καπάκι το άλλο χωρίς καπακι). Προκειμένου να χωρέσουν οι πέτρες, έκοψα τα μπουκάλια ψηλά και στη συνέχεια τα σύνδεσα με ταινία παλι. Στα 6 μπουκάλια την 12/3 το νερό λοιπόν είχε ph6,8. Έκανα σήμερα 14/3 μια μετρηση σε όλα και πήρα τα παρακάτω αποτελέσματα του ph:
Νερό σκέτο:
Χωρίς καπακι 7,2
Νερό με άμμο:
Χωρίς καπακι 7,6
Με καπάκι 7,6
Νερό με πέτρα:
Χωρίς καπακι 8 -
Με καπακι 7,6
Τι συμπέρασμα βγάζετε εσείς; Προσοχή στα δύο πρώτα μπουκάλια με το σκέτο νερό.
Ότι η άμμος και οι πέτρες που έχεις ανεβάζουν το PH !!!
Όπως είπες στο 1ο χωρίς άμμο με το καπάκι είχες 6,8 (αμετάβλητο). άρα...???
Undertaker
14-03-17, 16:17
Αρα τι; Το ενυδρείο μου δεν είναι σφραγισμένο.
Οχι βρε, το CO2 εξατμίζεται.
Το αποτέλεσμα είναι πως το νερό της περιοχής σου είναι πολύ σκληρό
Undertaker
14-03-17, 16:25
Εκεί κατέληξα τελικά κι εγώ Τάκη. Πρέπει να μετακομίσω σε άλλη πόλη λοιπόν για να έχουν τα ψάρια μου το νεράκι που έχουν και στη φύση. Τα πάντα για τα ψάρια μου. Θα πάω στη Φλώρινα.
ή παίρνεις φίλτρο Α/Ο :D
Δεν κάνεις μια δοκιμή με τη διπλάσια ποσότητα τύρφης να δεις τι θα γίνει ;
Και φυσικά άμμος και πέτρες θέλουν αλλαγή,
γιατί και νερό από Α/Ο να βάλεις , θα σου ανεβάζει πάλι το PH.
Κάνε και καμια μέτρηση GH να δεις που βρίσκεσαι
ή παίρνεις φίλτρο Α/Ο :D
Και φυσικά άμμος και πέτρες θέλουν αλλαγή,
γιατί και νερό από Α/Ο να βάλεις , θα σου ανεβάζει πάλι το PH.
Κάνε και καμια μέτρηση GH να δεις που βρίσκεσαι
Περιμένω τόση ώρα να το πει και κανένας άλλος γιατί εγώ μπάφιασα να το λέω !!!
Περιμένω τόση ώρα να το πει και κανένας άλλος γιατί εγώ μπάφιασα να το λέω !!!
Από τη 1η στιγμή το εχω πει Λαμπρο
Undertaker
14-03-17, 17:58
Οι πέτρες έχουν βγει εδώ και καιρό. Ρε παιδια ποια άμμος; Εδώ και χωρίς άμμο το νερό πάλι σκληραίνει να πούμε. Μόνο στο σφραγισμένο μπουκάλι έμεινε χαμηλά το πεχα. Το ενυδρείο μου δεν είναι σφραγισμένο άρα και με νερο με χαμηλό να το γεμίσω, σύντομα θα ανέβει πάλι. Είναι θέμα πολύ σκληρού νερού. KH7 και GH10 έχω Τάκη και στο νερο στο βαρέλι και στο ενυδρείο. Μόνο το πεχα αλλάζει. Δεν ξανασχολομαι. Να πάω να αγοράσω καινούρια άμμο, να ξεστήσιμο το ενυδρείο για να την αλλάξω, να φάω μια μέρα κούρασης και στο τέλος να ξαναδώ ανεβασμένο πεχα;;;; Ο Λάμπρος θα φάει πρώτος τη σφαίρα, να το ξέρετε.
Πάνο με ΚΗ 7 και GH 10 είναι λογικές οι τιμές του PH να είναι πάνω από 7
Themis_aqua
14-03-17, 18:23
Βρε παιδια κι εγω εδω στη Λαμια το νερο της βρυσης εχει kh 8, gh 11 kai ph 8
Mε οσμωση ομως κι αλλαγη 50/50 εχω σταθερα στο ενυδρειο kh 4 gh 6, ph 6.5 (το ph επεσε πιο μετα..)
Πανο περιπου το ιδιο νερο βρυσης εχουμε:o
Undertaker
14-03-17, 18:26
Όχι δεν έχουμε....εμείς εδώ έχουμε PH8,2 GH20 και ΚΗ14. Τις τιμές που αναφέρω τις έχω στο ενυδρείο τώρα, μετά από ένα χρόνο τύρφη. Πιο σκληρός από μένα δεν είσαι.
Themis_aqua
14-03-17, 18:35
Α οκ τοτε οντως καμια σχεση, εχεις πολυ σκληρο νερο..
Παντως με οσμωση θα το λυνες το προβλημα θαρρω..αμα εκανες αλλαγη 80 οσμωση/20 βρυση τι στο καλο..
Βεβαια η καταναλωση νερου θα πηγαινε στα υψη..😃
Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Undertaker
14-03-17, 18:53
Έχω γράψει πολλές φορές για την ΑΟ και επειδή προφανώς δε το.διαβασες κάπου, άκου.......στο παλιό μου φυτεμένο είχα ΑΟ. Ήταν μικρό ενυδρείο και έκανα αλλαγή νερού 35 λίτρα. Τα 30 λίτρα,ίσως και λίγοτερο, ήταν από ΑΟ. Η πίεση του δικτύου στην περιοχή μου είναι ιδιαίτερα χαμηλή και αν και έχουμε πιεστικο μηχάνημα, τα 30 αυτά λίτρα να μάζευα σε 5-6 ώρες περίπου και μονάδα ΑΟ με 150άρα μεμβράνη. Πάρε τώρα ΑΟ και έλα εδώ να μαζέψεις όχι 30 αλλά 110 λίτρα νερού. Οοοοοοοοοοοχι φιλαράκι μου, δε θα τρελαθώ εγώ, ούτε θα χωρίσω για να έχουν μαλακό νερό τα ψάρια μου. Το νερό μου είναι τόσο σκληρό, που αν σου χάσω στο κεφάλι με ένα ποτηρι, θα κάνεις καρούμπαλο. Ε, μ' αυτό θα μάθουν και τα ψάρια μου τώρα.
Themis_aqua
14-03-17, 18:56
Οχι αυτο ουτε κ εγω θα το κανα τρελη ταλαιπωρια εχεις δικιο!
Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
με τις σκληροτητες αυτες,να λες παλι καλα που καταφερνεις και το φτανεις στο 7.5 το πεχα και μαλιστα χωρις ΑΟ.
εφοσον η ΑΟ δεν παιζει σαν σεναριο,δεν νομιζω πως μπορεις να κανεις κατι αλλο.
αν και υπαρχει αλλη μια λυση,βαζοντας φιλτρακι με ζεολιθο στο βαρελι με το νερο της αλλαγης.
λογω του οτι λειτουργει ιοντοανταλλακτικα,αφαιρει ασβεστιο απτο νερο που ειναι ενα απτα στοιχεια της gh.
για δοκιμασε το για κανα μηνα...
στο βαρελι ζεολιθο και στο ενυδρειο τυρφη.
περισσοτερα για το ζεολιθο εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55882)
Undertaker
14-03-17, 21:32
Ένας φιλος μου είπε να συνεχίσω να κάνω την επεξεργασία όπως την κάνω κανονικά στο βαρέλι αλλά να προσθέσω και μια ποσότητα τύρφης στο φιλτρο του ενυδρείου.
ναι μπορεις να το κανεις και αυτο,αλλα στη ουσια αυτο που θα κανεις θα ειναι να αυξησεις την ποσοτητα τυρφης.
αυτο που λεω εγω,ειναι να μαλακωσεις το νερο με ζεολιθο στο βαρελι (και χωρις τυρφη) και να βαλεις την τυρφη μονο στο ενυδρειο,ωστε να ανεβαζει την οξυτητα στο μαλακο νερο που θα προσθετεις.
ειμαι 99% σιγουρος πως θα εχεις καλυτερο αποτελεσμα.
αν δεν βαριεσαι δοκιμασε για ενα διαστημα και βλεπεις πως παει.
ο ζεολιθος δεν ειναι ακριβος.σε ενα φιλτρακι μικρο θα τον βαλεις στο βαρελι,και την τυρφη στο φιλτρο του ενυδρειου.
Κλεόβουλος
14-03-17, 21:39
Εγώ λέω να κάνεις μια προσευχή και να πεις το πάτερ ημών 3 φορές ανάποδα.
:smt081
Σόρυ Πανούλη αλλά βρε παιδί μου δεν το γυρνάς στα σκληρά να ησυχάσει το κεφάλι σου? :p
νατος ο αλλος αμεσως!:D
αφρικανοι και χρυσοψαραδες τοχουν αυτο το χουι μονο.
μολις δουν τον αλλο να δυσκολευεται με το νερο,αμεσως να προτεινουν εναλλακτικη:D
ο προσηλυτισμος απογορευεται απτο συνταγμα να ξερετε:D
Undertaker
14-03-17, 21:46
Γιώργο θα ξεκινήσω με μια ποσότητα τύρφης στο φιλτρο και βλέπουμε. Δε θέλω να πάω σε ζεόλιθο ακόμα. Μη μπλέξω με τόσα πολλα.
Ρε συ Κλεόβουλε, βρες κάναν άλλο να μυήσεις, χάνεις το χρόνο σου με μένα.
Νερό σκέτο:
Χωρίς καπακι 7,2
Νερό με άμμο:
Χωρίς καπακι 7,6
Με καπάκι 7,6
Νερό με πέτρα:
Χωρίς καπακι 8 -
Με καπακι 7,6
Τι συμπέρασμα βγάζετε εσείς; Προσοχή στα δύο πρώτα μπουκάλια με το σκέτο νερό.Στο λεω τοσο καιρο.
Οταν δεν αφριζει με το ακουαφορτε, δεν ειναι ενδειξη οτι δεν ειναι ασβεστολιθικο.
Το ακουαφορτε μονο επιβεβαιωνει οτι ειναι ασβεστολιθικο ενα υλικο οταν αφριζει.
Δεν αποκλειει να μην ειναι ομως, οταν δεν αφριζει.
Εχουμε πει πολλες φορες οτι ο μονος τροπος εξακριβωσης υλικου, ειναι να βαλουμε σε κουβα με νερο το υλικο και να παρακολουθουμε για μερες ή και βδομαδες, την GH και KH.
Έχω μόνο πέτρες τις οποίες έχω δοκιμάσει πολλές φορές όπως και την άμμο (χαλαζιακή είναι ωστόσο. Αν βρω όμως άλλες πέτρες, εγγυημένα μη ασβεστολιθικές, θα τις αντικαταστήσω για σιγουριά.Η αμμος ή οι πετρες μπορει να ανεβαζουν.
Θα εβγαζα πρωτα τις πετρες και θα περιμενα λιγο καιρο να δω αν αλλαξει κατι.
Μετα θα επαιρνε σειρα η αμμος
Undertaker
15-03-17, 09:34
Σπύρο το ξέρω ότι το ακουα φορτε δε σου δείχνει τις μη ασβεστολιθικές πέτρες, απλά αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα είδη πετρωμάτων που επιστημονικά γνωρίζουμε ότι είναι μη ασβεστολιθικά, τέτοια θέλω να βρω. Το νερό της βρύσης είναι ιδιαίτερα σκληρό, αυτό όμως σημαίνει ότι αφού μαλακώσει με τη χρήση τύρφης και οι τιμές πέφτεις αρκετά (και ΚΗ και GH και PH), θα ξανανεβασει σκληρότητες έστω και χωρίς να υπάρχει κάποιος παράγοντας που να βοηθάει σε αυτό; (πέτρες, άμμος κτλ). Ποιος παράγοντας είναι εκείνος που θα συμβάλει σε αυτό; Το ενυδρείο έχει μέσα νερό, άμμο και ένα κάρο ξύλα εδώ και πολύ καιρό. Άντε να φταιει η άμμος. Την αλλάζω σου λέω εγώ. Θα μένει χαμηλά το πεχα; Θυμίζω ότι τόσο στο βαρέλι αλλαγής όσο και στο ενυδρείο ΚΗ και GH είναι ίδιες οι τιμές. Το ph μόνο αυξάνεται μέσα στο ενυδρείο. Αν η άμμος ήταν ασβεστολιθική, δε θα ανέβαιναν και ΚΗ, GH; Η άμμος αυτή είναι χαλαζιακή, υποτίθεται δεν επηρεάζει σκληρότητες; Τι άλλο μπορώ να βρω για να κάνω τη δουλειά μου; Πάλι χαλαζιακή θα πάρω.
ο παραγοντας που ρυθμιζει το πεχα ειναι η ανθρακικη σκληροτητα.
αν αυτη δεν πεσει αρκετα(απο 6 και κατω)το πεχα θα εχει την ταση να σταθεροποιειται εκει που του επιτρεπει η kh.
στη δικια σου περιπτωση πανο,η kh δεν πεφτει αρκετα ωστε τα οξεα που εχεις στο ενυδρειο να ριξουν το πεχα.
και οσο πιο ψηλα ειναι η kh,τοσο πιο πολυ θα αργησει να πεσει το πεχα.
και οταν πεσει,θα πεσει μεχρι εκει που μπορει να πεσει και οχι περισσοτερο.
ολα αυτα προυποθετουν πως δεν θα εχεις τιποτα ασβεστολιθικο στο ενυδρειο βεβαια...
λες και δεν τα ξερεις κιεσυ,αφου τα χουμε πει οχτακοσιες φορες:D
μην περιμενεις να βγαλεις ακρη μετρωντας το πεχα.φτιαξε τις σκληροτητες εκει που θες.
εμενα με ΑΟ στο παλιο ενυδρειο, το πεχα εκανε ενα εξαμηνο να πεσει.
και στο μεγαλο που εχω τωρα,πηρε ενα τριμηνο να ριξω την kh με την ΑΟ,γιατι ειχα αφησει μεσα νερο απτο πρωτο γεμισμα της γυαλας ακομα.
αν μετρησεις το πεχα 5 φορες τη μερα σε διαφορετικες ωρες,μπορει να παρεις διαφορετικο νουμερο και τις 5 φορες.
Undertaker
15-03-17, 12:26
Καλά, χαιρετισμούς στον πλάτανο. Το αφήνω έτσι. Από τη στιγμή που γεννάνε τα ψάρια, είναι μια χαρά το νερό. Δε θα πεθάνω εγώ από άγχος για να ρίξω το πεχα.
Undertaker
15-05-17, 10:14
Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ ορισμένα από τα ξύλα μου να.εχιυν πιάσει σε όλη την επιφάνειά τους μια γλίτσα σκούρου χρώματος. Έχω διαφορά ξύλα και ενυδρειακα και κάτι πλατάνια. Τα πλατάνια έχουν πιάσει σε όλη την επιφάνεια ενώ τα ενυδρειακα σε ορισμένα σημεία. Πριν 15 μέρες τα έβγαλα και τα επλυνα με καυτό νερό και τα έβαλα πάλι μέσα αλλά σε μια βδομάδα γέμισαν πάλι. Δεν είναι η γλίτσα του καινούριου ξύλου, η λευκή. Τα έχω μέσα πάρα πολύ καιρό, κοντεύω χρόνο ορισμένα από αυτά και πάνω από χρονο καποια αλλά. Γιατί έτσι;
....και όταν μιλάμε για γλίτσα, μιλάμε για ποσότητα, όλη η επιφάνεια.
μήπως είναι σαν καφέ άλγη ;
μου πιάνει κάτι παρόμοιο στα χρυσόψαρα
και πιστεύω πως είναι από τον χαμηλό φωτισμό
Undertaker
15-05-17, 10:36
Τάκη είναι γλίτσα χρώματος πρασινοκαφέ και με τη ροή του νερού κινείται, σα γλιωδη μαλλιά ένα πράμα. Χαμηλό φωτισμό έχω πάνω από χρονο, δεν είχα τέτοια άλγη άλλη φορά. Έχουν πιάσει κυρίως τα πλατάνια και πολύ λιγότερο (5%) τα ενυδρειακα ξύλα.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.