Επιστροφή στο Forum : Καινούργιο χρυσόψαρο κυνηγάει παλιό
Elena Petrou
29-03-16, 09:30
Καλημέρα και πάλι στην παρέα,
Η ερώτηση που έχω αυτή την φορά, δεν είναι για δικό μου ενυδρείο αλλά για ενα ενυδρείο το οποίο απο χθές ανέλαβα να προσέχω όσο η ιδιοκτήτης του λείπει στο εξωτερικό.
Το ενυδρείο περιέχει ένα Ryukin το οποίο το πρέπει να είναι ενός έτους. Προχθές, πριν φύγει η κοπέλα προσέθεσε ενα Red Oranda, πολύ μικρό απο pet shop. Το πρόβλημα ξεκινά εδώ. To Oranda κυνηγά ανελέητα το Ryukin. Δηλαδή δεν σταματά παρα μόνο αν το άλλο κρυφτεί στα φυτά (Anubias).
Δεν ξέρω τι να κάνω, φοβάμαι πολύ.. Είναι normal αυτό; Επίσης παρατήρησα ότι το Ryukin κάνει μπουρμπουλήθρες στην επιφάνεια του νερού.
Το ενυδρείο είναι 120 Lt με Anubias, και οι μετρήσεις για Νιτρικά- Νιτρώδη - Αμμωνία είναι καλές (υγρά τεστ).
Μπορεί να είναι αρσενικό που κυνηγάει το θηλυκό για να ζευγαρώσει, συνήθως δεν είναι σοβαρό πρόβλημα αυτό αλλά να έχεις το νου σου.
Το ενυδρείο έχει μόνο αυτά τα 2 ψάρια ;
Μπορείς να δεις αν το Oranda είναι αρσενικό και το Ryukin θηλυκό ;
Στα χρυσόψαρα συνήθως δεν υπάρχουν προβλήματα ιεραρχίας για να συμβαίνει κάτι παρόμοιο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, και στα ψάρια υπάρχουν οι τρελοί ή οι τσαμπουκάδες :)
---------------------
Εδω θα δεις πως ξεχωρίζουμε αρσενικά με θηλυκά http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=90253
Elena Petrou
29-03-16, 10:37
Καλημέρα Τάκη και σε ευχαριστώ πολύ ακόμα μια φορά.
Ναι τα ψαράκια είναι μόνα τους. Θα ψάξω να δώ το φύλο αν μπορέσω να καταλάβω. Μου κάνει εντύπωση που το Ryukin είναι διπλάσιο και θεωρητικά πιο επιθετικο απο το Oranda. Τόσο θάρρος πια ο μικρός; ;);)
Βγήκε τσαμπουκάς :)
Επειδή τα χρυσόψαρα από τη φύση τους είναι πολύ ήρεμα ψάρια , είναι δυνατόν ένα διαολάκι να κάνει τα πάντα ανω κάτω :)
Elena Petrou
29-03-16, 10:53
Ναι το άτιμο. Αν το θέμα δεν είναι το ζευγάρωμα, τι πρέπει να κάνω; Μπορεί να ηρεμήσουν μετά απο λίγο καιρό ή πρέπει να το δώσω; :(:(:(:(
Μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο Ryukin;
Απλά παρακολούθησε το, αν δεις πως γίνεται επικίνδυνα ενοχλητικό θα πρέπει να βγει
ChocolatePuma
29-03-16, 11:12
Υπάρχει ενδεχόμενο το ένα χρυσόψαρο να κυνηγάει το άλλο, επειδή το δευτερο είναι άρρωστο
Οπότε έχε το νου σου και σ αυτό...
Χρυσόψαρο που είναι κολλημένο στην επιφάνεια του νερού πιθανόν πάσχει
στα βράγχια από δακτυλόγυρους.
Elena Petrou
29-03-16, 11:46
Χρυσόψαρο που είναι κολλημένο στην επιφάνεια του νερού πιθανόν πάσχει
στα βράγχια από δακτυλόγυρους.
Ωχ, τι είναι αυτό; Πως το γιατρεύω;:smt009:smt009:smt009:smt009:smt009 Δεν είναι όλη την ώρα ψηλά. Που και που πάει και κάνει μπουρμπουλήθρες!
Καλημέρα Τάκη και σε ευχαριστώ πολύ ακόμα μια φορά.
Ναι τα ψαράκια είναι μόνα τους. Θα ψάξω να δώ το φύλο αν μπορέσω να καταλάβω. Μου κάνει εντύπωση που το Ryukin είναι διπλάσιο και θεωρητικά πιο επιθετικο απο το Oranda. Τόσο θάρρος πια ο μικρός; ;);)
Αφου ειναι πιο μικρο αυτο που κηνυγαει το αλλο, το πιο πιθανο ειναι να ειναι αρσενικο και να το κυνηγαει για ζευγαρωμα.
Δεν το κανει για κακο.
Υπαρχει ομως και μια περιπτωση, το παλιο να ειναι οντως θυληκο και να αφηνει καπου καπου αυγα, τα οποια κηνυγαει για να φαει το μικρο (ασχετως φυλου).
Σιγουρα χρειαζεται προσοχη, γιατι υπαρχει περιπτωση αν ειναι πολυ εντονο και συνεχες το κυνηγι, απο το στρες να αρρωστησει το παλιο ψαρι.
Το εχω δει σε ενυδρειο μου, οπου αναγκάστηκα τελικα να αφαιρεσω τα δυο νεα ψαρακια, και να κανω θεραπεια για fungus (επιτυχημενη ευτυχως) στο παλιο μου ψαρι.
(Το fungus πχ, ειναι κατι που υπαρχει σε ολα τα ενυδρεια και απλα περιμενει να βρει το εξασθενημενο ψαρι για να του "επιτεθει").
Αν υπαρχει χωρος και κρυψωνες, μειωνεται καπως το προβλημα.
Αν ηταν πολλα τα ψαρια στο ενυδρειο, παλι υπαρχει μια περιπτωση να μειωνοταν το προβλημα, χωρις να ειναι σιγουρο ομως, αφου το νεο ψαρι μπορει να συνεχισει να επιμενει στο κυνηγι του συγκεκριμενου, ή και τα αλλα ψαρια που θα εμπαιναν να εκαναν το ιδιο και να χειροτερευε η κατασταση.
Δεν το συνιστω κιολας (να μπουν κι αλλα ψαρια), γιατι μπορει να χωρανε να μπουν καναδυο ακομα fancy, αλλα εκτος των προηγουμενων, αυξανεται και η ιχθυφορτωση και ετσι αυξανονται και οι αναγκες για φροντιδα του νερου.
και το ενυδρειο θα ειναι μειωμενης φροντιδας, αφου λειπει η ιδοκτητρια.
Αν δεν ηρεμησει, εγω θα το εβγαζα το νεο ψαρι.
Elena Petrou
29-03-16, 12:16
Σε ευχαριστώ πολύ...
Αν δεν ηρεμησει, εγω θα το εβγαζα το νεο ψαρι.
Πόσες μέρες να περιμένω περίπου μέχρι να το βγάλω αν δεν ηρεμήσει;
οπως σου ειπαν τα παιδια, μπορει να ειναι ζευγαρωμα , μπορει και οχι.
Συμβαινει και σε νεα εισαγωγη ψαριων , τις πρωτες ημερες.
παντως θελει παρακολουθηση, αν δεν σταματησει σε μερικες ημερες, οπως ειπε κι ο Σπυρος , εγω θα το απομακρυνα, γιατι το κυνηγημενο θα ασθενησει λογω στρες.
Elena Petrou
30-03-16, 09:16
Δευτερή μέρα που τα παρατηρώ και το κυνηγαει μεν, καπως λιγοτερο δε. Ελπιζω να σταματησει τελειως.
Συμβαινει και σε νεα εισαγωγη ψαριων , τις πρωτες ημερες.
Ελπιζω τοσο πολυ να ειναι περιοδος προσαρμογης. :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
Elena Petrou
01-04-16, 09:14
Φαίνεται να τα βρήκαν τελικά. Πέφτει κανένα κυνήγι που και που αλλά όχι επίμονα... :) ;)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.