PDA

Επιστροφή στο Forum : Help


hoby
06-10-05, 12:19
Παρακαλώ την βοήθειά σας
'Εχω ένα ενυδρείο 120 λίτρων που φιλοξενεί 3 δίσκους (red) και 8 καρδινάλιους
εξοπλισμός ενυδρείου
1 εξωτερικό φίλτρο echeim 2215
(μακαρόνι - πέτρες για αμμωνία - σφουγγάρι άνθρακα)
1 εσωτερικό φίλτρο (κινέζικο) με μπλέ σφουγγάρι
1 αντλία για οξυγόνο
1 φίλτρο βυθού με κυκλοφορητή
φυτά : anubias και 3 άλλα της tropica (δεν γνωρίζω) το όνομά τους
Μήπως κάτι απο τα παραπάνω είναι περριτό π.χ. εσωτερικό φίλτρο - φίλτρο βυθού ;
Παρατηρώ ότι οι δίσκοι μου συνωστιζονται στην αριστερή μεριά του ενυδρείου και δεν κυκλοφορούν σε όλο το χώρο
παρά μόνο όταν είναι να φάνε.
Για υπόστρωμα έχω χαλίκι. Δεν προοδεύουν τα φυτά σε αυτό;
Τι πρέπει να κάνω για να έχω ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο;
EΥΧΑΡΙΣΤΩ

netblues
06-10-05, 12:34
καλως ηρθες.
καταρχας σταματα την αεραντλια.
γενικα δεν χρειαζεται, ποσο μαλλον με δισκους.
επισης βγαλε τον ανθρακα. ο ανθρακας σε ενυδρεια γλυκου με φυτά επισης δεν χρειαζεται και δημιουργει προβληματα.

φιλτρο βυθου και φυτά επισης δεν γίνεται.
οπως επισης δισκοι και πυκνοφυτεμενο...
απο φωτισμο πως πας?

εχω την αισθηση οτι με φιλτρο βυθου, εσωτερικο και εξωτερικο εχεις πολυ ροή και γιαυτοι οι δισκοι καθονται στην ακρη.
απο την αλλη τους αρεσει ο συνωστισμός.. νιωθουν ασφάλεια.

ποσο καιρο λειτουργει το ενυδρειο?

hoby
06-10-05, 12:45
Το ενυδρείο λειτουργεί 2 χρόνια
Οι δίσκοι είναι 1 χρόνου
Δηλαδή να σταματήσω αεραντλία φίλτρο βυθού και να καταργήσω το εσωτερικό φίλτρο ούτως ώστε να μείνει μόνο το εξωτερικό;
το echeim 2215 είναι καλό φίλτρο για το ενυδρείο μου ;
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

netblues
06-10-05, 12:55
καλο ειναι το εξωτερικο.
το φιτλρο βυθου δεν πρεπει να το σταματησεις γιατι θα σαπισουν διαφορα που εχουν αναπτυθει πανω του και θα εχεις τεραστια προβληματα.
εξαλου δεν δημιουργει μεγαλη ροη.
καλυτερα βγαλε το εσωτερικο και ρυθμισε την επιστροφη του εξωτερικου ωστε να μην εχει μεγαλη ροή
οταν λες πετρες για αμμωνια τι εννοεις ακριβως?

hoby
07-10-05, 12:48
Για φωτισμό έχω μία λάμπα φθορίου 18W
Οπου κια έχω ρωτήσει μου έχουν πεί ότι σε 60 πόντους δεν βγαίνουν μεγαλύτερα WATT . Αληθέυει ?
Αν χρειάζεται περισσότερο φωτισμό τι μπορώ να κάνω ?
ΈΒγαλα εσωτερικό φίλτρο και σταμάτησα αεραντλία και οι δίσκοι άρχισαν να κάνουν βόλτες !
Εάν θέλω να καταργήσω φίλτρο βυθού να το βγάλω τελείως και να βάλω κανονικό υπόστρωμα για φυτά και απο πάνω λίγο χαλίκι από το υπάρχον πώς μπορώ να το κάνω στο ενυδρείο που λειτουργεί και μην έχοντας εφεδρικό ενυδρείο για να μεταφέρω φυτά και ψάρια μέχρι να το φτιάξω¨?

george hmmy
07-10-05, 22:18
Δύσκολη κατάσταση δυστυχώς hoby. Καταρχήν ξεκινάω με το μάλλον ακατάλληλο μέγεθος του ενυδρείου σου για τους δίσκους. 70 εκατοστά μήκος, πλάτος και λοιπά τι λένε? Είναι πολύ λίγος χώρος για τους δίσκους που θέλουν την άπλα τους και χώρο να κολυμπάνε. Τώρα στα υπόλοιπα, σε γενικές γραμμές με κάλυψε ο netblues. Δε γίνεται να θες και δίσκους και πυκνοφυτεμένο ενυδρείο. Οι λόγοι απλοί και δύο: πρώτος, οι δίσκοι θέλουν θερμοκρασία νερού 28°C και πάνω που τα περισσότερα φυτά δε αντέχουν, και δεύτερος τα φυτά θέλουν πολύ φως που δε θέλουν οι δίσκοι. Άρα ή που δίνεις τους δίσκους και προχωράς σε φυτεμένο, ή που κρατάς τους δίσκους και βάζεις αυτά τα 2-3 είδη που είναι κατάλληλα. Τώρα για το ξε-στήσιμο του ενυδρείου σου μια ιδέα είναι η χρήση ενός ή δύο πλαστικών δοχείων για προσωρινή μεταφορά των ψαριών σου έως ότου ετοιμάσεις το ενυδρείο όπως το θες. Για λάμπα σε Τ8 που έχεις, δε σου είπαν ψέματα, στις διαστάσεις αυτές είναι συγκεκριμένα τα watt που υπάρχουν. Η λύση είναι αλλαγή του φωτιστικού συστήματος, πχ να πας σε Τ5 ή PC που στα ίδια watt αποδίδουν αρκετά καλύτερα και πλουσιότερο φωτισμό.

hoby
10-10-05, 09:27
Εκτός απο τα αnnubia ποια είναι τα άλλα φυτά που είναι κατάλληλα για δίσκους?
Το σύστημα φωτισμού Τ5 υπάρχει στα pet shops - ξέρετε πόσο περίπου στοιχίζει ?
Για το ξεστίσημο του ενυδρείου η μεταφορά των δίσκων
να γίνει μέσα στις λεκάνες δεν θά στρεσαριστούν?
πόση ώρα μπορούν να αντέξουν εκεί ?

Theokyr
10-10-05, 10:53
Δε γίνεται να θες και δίσκους και πυκνοφυτεμένο ενυδρείο. Οι λόγοι απλοί και δύο: πρώτος, οι δίσκοι θέλουν θερμοκρασία νερού 28°C και πάνω που τα περισσότερα φυτά δε αντέχουν, και δεύτερος τα φυτά θέλουν πολύ φως που δε θέλουν οι δίσκοι. Άρα ή που δίνεις τους δίσκους και προχωράς σε φυτεμένο, ή που κρατάς τους δίσκους και βάζεις αυτά τα 2-3 είδη που είναι κατάλληλα.

Γιώργο αν και σχετικά αρχάριος σε αυτό θα διαφωνήσω. Όπως θα θυμάσαι έχω 6 δίσκους (τα ψάρια του φίλου σου του Γιάννη είναι πραγματικά πολύ ωραία) με 160w σε περίπου 380 λίτρα. Αν μάθω να βάζω φωτό, θα δεις ότι το ενυδρείο μου είναι πολύ φυτεμένο και ότι τα ψάρια νιώθούν άνετα αν κρίνω από το γεγονός ότι κινούνται, τρώνε, αναπτύσσονται και γεννάνε. Προφανώς υπάρχουν περιορισμοί σε ότι αφορά στα είδη των φυτών, στον αν ανέβει η θερμοκρασία εσκεμμένα λόγω κάποιας θεραπείας και ότι δεν είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Αλλά το να έχεις φυτεμένο ενυδρείο με δίσκους θεωρώ ότι είναι εφικτό αν ξεκινήσεις όπως πρέπει.

george hmmy
10-10-05, 19:18
Θεόφιλε μου φαίνεται ότι μπερδεύτηκες λίγο! :) Η διαφωνία δεν έγκειται στο αν μπορείς να έχεις φυτά (πολλά ή λίγα) με τους δίσκους, αλλά στο αν μπορείς να έχεις φυτεμένο ενυδρείο. Φυτεμένο δεν εννοεί κανείς με 3-4 είδη φυτών που αντέχουν με τους δίσκους, έτσι δεν είναι? Και φαντάζομαι ούτε αισθητικά όμορφο είναι να έχεις ένα ενυδρείο με 30 ρίζες φυτών από 3 είδη. Φυτεμένο εννοούμε ποικιλία και αυτό ακριβώς είναι που δεν μπορείς να έχεις με τους δίσκους. ;)

Juan
11-10-05, 09:51
Εκτός απο τα αnnubia ποια είναι τα άλλα φυτά που είναι κατάλληλα για δίσκους? Υπάρχει ένα μόνο υπόμνημα στην κατηγορία Δίσκοι και αφορά αυτό ακριβώς που ψάχνεις.

Το σύστημα φωτισμού Τ5 υπάρχει στα pet shops - ξέρετε πόσο περίπου στοιχίζει ? Το θέμα είναι ότι μπορείς να βρεις πλεον λάμπες τ5 μαζί με όλα αυτά που χρειάζονται για να δουλέψει. Μετασχηματιστη, ακροφύσια,
λάμπες. Οι τιμές όπως καταλαβαίνεις αλλάζουν.

Πρέπει να αποφασίσεις τι ακριβώς θέλεις να κάνεις....
Φυτά μπορείς να βάλεις αλλά θα σε οδηγήσει σιγά-σιγά σε άλλα πράγματα.
Το φως όπως καλά σκέφτεσαι αλλά και το co2 το οποίο εκτός από τα φυτά θα βοηθήσει στην ποιότητα του νερού pH.(αυτό βέβαια το λέω χωρίς να ξέρω τις τιμές του νερού που έχεις τώρα). Εκτός από αυτά πρέπει να μελετήσεις και το υπόστρωμα, το χαλίκι . .
Πρέπει να διαβάσεις λίγο την κατηγορία φυτά και θα καταλάβεις τι λέω.
Από την άλλη πρέπει να υπολογίσεις ότι οι δίσκοι δεν θέλουν πολύ φως.
Μετά αποφασίζεις ποια προτεραιότητα θα δώσεις δίσκοι ή φυτά ή και τα δύο αλλά με υποχωρήσεις.
Αν θέλεις και τα δύο σαν λύση βλέπω το στήσιμο ενός άλλου ενυδρείου από την αρχή και σίγουρα μεγαλύτερο.

...Φυτεμένο δεν εννοεί κανείς με 3-4 είδη φυτών που αντέχουν με τους δίσκους, έτσι δεν είναι? Και φαντάζομαι ούτε αισθητικά όμορφο είναι να έχεις ένα ενυδρείο με 30 ρίζες φυτών από 3 είδη. Φυτεμένο εννοούμε ποικιλία (Αν και δεν είναι κατάλληλο το topic)... διαφωνώ.
Υπάρχουν καταπληκτικά ενυδρεία ακόμη και πολλών λίτρων με 3-4 είδη φυτών !

hoby
11-10-05, 10:27
Το ph αυτή την στιγμή είναι 6,5 (με προσθήκη φάρμακου)
Ποιό είναι το ποιό καλό υπόστρωμα για τα φυτά (εάν ξέρεις μάρκα) ?
Ευχαριστώ.

TAN
11-10-05, 14:52
Φίλε hoby καλησπέρα…
Τα λίγα λίτρα του ενυδρείου σου έχουν ως αποτέλεσμα την κατάσταση που βλέπεις με τους δίσκους να μην κινούνται εφόσον είναι συνεχόμενα στρεσαρισμένοι με την εληψη χώρου. Θα πρέπει στα άμεσα σχέδια σου να προχωρήσεις σε ένα ενυδρείο 250+λιτρων γιατί πέρα από τα παραπάνω μελλοντικά οι Δίσκοι σου δεν θα έχουν και την φυσιολογική τους ανάπτυξη.



Φυτεμένο δεν εννοεί κανείς με 3-4 είδη φυτών που αντέχουν με τους δίσκους, έτσι δεν είναι? Και φαντάζομαι ούτε αισθητικά όμορφο είναι να έχεις ένα ενυδρείο με 30 ρίζες φυτών από 3 είδη. Φυτεμένο εννοούμε ποικιλία και αυτό ακριβώς είναι που δεν μπορείς να έχεις με τους δίσκους


Δυστυχώς η λογική σου δεν είναι σωστή. Υπάρχουν τα φυτεμένα ενυδρεία υψηλών και χαμηλών απαιτήσεων .Για τους λόγους των υψηλών θερμοκρασιών και του ότι ο υπερβολικά δυνατός φωτισμός ενίοτε στρεσάρει τους δίσκους ένα φυτεμένο ενυδρείο με αυτά τα ψάρια συνήθως μονοδρομεί προς την χαμηλών απαιτήσεων κατηγορία. Το ότι ένα ενυδρείο χαμηλών απαιτήσεων με 3-4 ποικιλίες φυτών και αρκετές ρίζες από το καθένα μπορεί να είναι άσκημο οπτικά επέτρεψε μου να πω ότι είναι δικιά σου γνώμη κατά εμένα λανθασμένη.
Ένα τέτοιο ενυδρείο μπορεί σαφώς να έχει ένα άψογο οπτικό αποτέλεσμα και σίγουρα ενυδρειακα το ορίζουμε σαν φυτεμένο ενυδρείο.

george hmmy
11-10-05, 15:26
ότι είναι δικιά σου γνώμη

Προφανώς και μιλάω πάντα για τον εαυτό μου και εκφράζω τη δικιά μου γνώμη, έτσι? :D Δε μιλάω για κανέναν άλλο, άρα το σχόλιο περιττεύει! Τώρα, η γνώμη μου είναι η εξής, νομίζω έχει κάποια βάση και όποιος θέλει την ασπάζεται. Λέω λοιπόν ότι οι δίσκοι με πολλά φυτά δεν πάνε γιατί 1)περιορίζεις πολύ το χώρο που έχουν τα ψάρια να κινούνται 2)εγώ προσωπικά όταν ήθελα ενυδρείο φυτεμένο, τίγκα στο φυτό, έκανα δεύτερο μικρότερο ενυδρείο για να έχω την ποικιλία χρωμάτων και φυτών που σου προσφέρει το πραγματικά φυτεμένο ενυδρείο. Σίγουρα και οι δίσκοι μου ζουν σε φυτεμένο ενυδρείο αφού έχει μέσα φυτά αλλά σε πρώτη προτεραιότητα είναι τα ψάρια. Όταν θες πυκνοφυτεμένο ενυδρείο δεν είναι τα ψάρια σε προτεραιότητα και μάλιστα μάλλον δεν πολυνοιάζεσαι για αυτά (συγκεκριμένα ο φίλος μας ο hoby έχει ήδη πολύ μικρό ενυδρείο για 3 δίσκους συν τα άλλα ψάρια και συν τα φυτά που σκέφτεται) και ξαναλέω ότι ΙΜΟ σε ένα φυτεμένο ενυδρείο προτεραιότητα έχουν τα φυτά το οποίο συνεπάγεται ποικιλία.

Πάντα φιλικά... :)

hoby
11-10-05, 16:12
Φίλε μου TAN
Εάν είχα τον χώρο και όχι την οικονομική δυνατότητα
με την ¨τρέλα¨ που με δέρνει θα είχα ένα 600 λιτρο
ενυδρείο με 7-8 δίσκους.
Αφού να σκεφτείς το ενυδρείο το έκανα παραγγελία
για να χωρέσει στο σημείο που το έχω βάλει δεν είναι έτοιμο αγοραστό.
Γνωρίζω πολύ καλά αυτά που μου λέτε όλοι σας αλλά
λατρεύω αυτό το είδος των ψαριών (δίσκους)
Παλαιότερα είχα περάσει απο πολλά είδη μέχρι να καταλύξω εδώ.
Αρα πρέπει να ξεχάσω τους δίσκους ?
Και τι τους κάνω τώρα αυτούς που έχω?
Επίσης θα μου άρεσε πολύ ένα πυκνοφυτεμένο ενυδρείο
με μόνο καρδινάλιους
Πως σου φαίνεται η ιδέα ?
πόσους καρδινάλιους μπορεί να πάρει ένα ενυδρείο 120 λίτρων ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Theokyr
11-10-05, 23:09
Τελικά μπερδεύτηκα ή δεν μπερδεύτηκα? :p

Στο δικό μου δισκοενυδρείο έχω cryptocorynes, hydrophila, vallisneria, echinodorus, microsorium, rotala και ένα ακόμα είδος που το ψάχνω ακόμα (μάλλον bacopa). Θα προσπαθήσω να ανεβάσω φωτό σε μία άλλη ενότητα. Φυτά έχω κυρίως στα άκρα (πίσω, γωνίες) και έχω αφήσει πολύ κενό χώρο στη μέση για να τους βλέπω :)

Προσωπικά πολύ θα μου άρεσε ένα φυτεμένο με 1-2 είδη tetra και γατόψαρα (αν δεν είχα τα λίτρα για δίσκους) αλλά περί ορέξεως...

Θεόφιλος