Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : ανθεκτικό 60lt φυτεμένο.

GN_AZ
29-02-16, 22:19
ανοίγω κ εδώ ένα θέμα μπας κ καταφέρω αργά αλλά σταθερά να συμπληρώσω το παζλ του ενυδρείου μου.

η γυάλα έχει τα παρακάτω :
διαστάσεις γυαλιού 59x29x36 (λιγότερα από 60L καθαρό)
φίλτρο BOYU SP-1000A 300L/h
θερμοστάτης BOYU HT-8100 100W
λάμπα Wisdom Led XC-T5A4W 6400K (περίπου 360Lumen κ θα βελτιωθεί με ανακλαστήρες κ τοποθέτηση δεύτερης λάμπας αν χρειάζεται)

θα φιλοξενήσει 8-10 μικρά σμηνόψαρα (πιθανότατα από Ασία) κ ίσως 2-3 Clea Helena. ο βυθός θα είναι ψιλό χαλικάκι εκτός κ αν έχουν πρόβλημα τα Helena οπότε θα βάλω άμμο.

από φυτά, θα ήθελα να βάλω αρκετά μιας κ τα ψαράκια τα χρειάζονται αλλά να είναι σίγουρα ανθεκτικά κ εύκολα. διάβασα το υπόμνημα με τα 13+1 αλλά ανησυχώ για το ποια από αυτά θα μπορέσω να βρω στα petshop της Λάρισας.

τα ερωτήματα είναι :
1) πόσα εύκολα φυτά "αντέχει" το ενυδρείο μου με τον συγκεκριμένο φωτισμό ?
2) θα πρέπει να χρησιμοποιήσω κάποιο ενισχυτικό υπόστρωμα για τα φυτά ή αρκούν ταμπλέτες μέσα στην άμμο ?
3) το flourite τι ακριβώς κάνει ?
4) τα φυτά μπαίνουν με το πρώτο νερό ή όταν αρχίσουν τα πρώτα νιτρικά ?

αυτά γι'αρχή :)
Ευχαριστώ

sarpijk
29-02-16, 22:51
Γιωργο καλως ηρθες
Απαντω αμεσως στις ερωτησεις σου
1) Oσα περισσοτερα τοσο καλυτερα.
2) Αξιζει να βαλεις ενα υποστρωμα για φυτα, δικης σου επιλογης. Δεν ειναι απαραιτητο αλλα θα σε βοηθησει.
3) Το Seachem Flourite ειναι υποστρωμα ενυδρειου με βαση τον πηλο και εχει υψηλο CEC που παει να πει οτι εχει δυνατοτητα να δεσμευει θρεπτικα απο τη στηλη του νερου και να τα αποδεσμευει σταδιακα.
4) Φυτευεις απο την αρχη και παραλληλα βοηθας με λιπασμα.

Η λαμπα σε ποσα watt αντιστοιχει? Το φιλτρο με αυτη την ονομαστικη κυκλοφορια θεωρω οτι ειναι ανεπαρκες για φυτεμενο ενυδρειο. Κρατα το για αρχη και βλεπεις.

Αφου εισαι Λαρισα μπορεις να βρεις και ευκολα λιπασμα να φτιαξεις μονος σου.

Δες το δικο μου ενυδρειο με ευκολα φυτα και Flourite.
(http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=90350)

GN_AZ
29-02-16, 23:27
λάμπα κ φίλτρο ήταν πακέτο με το ενυδρείο κ αποδείχθηκαν πολύ κατώτερα των λίτρων κ τα δύο.

το φίλτρο δέχεται κ προέκταση αλλά μάλλον θα προσπαθήσω να το αλλάξω με καλύτερο.

η λάμπα είναι 4Watt αλλά είναι led το οποίο νομίζω ότι αντιστοιχεί σε 8Watt φθορισμού. απ'ότι διάβασα μπορώ μέχρι κ να τριπλασιάσω την απόδοση της με ανακλαστήρες αλλά υπάρχει πάντα κ η δυνατότητα τοποθέτησης δεύτερης.

να χρησιμοποιήσω ένα οποιοδήποτε υπόστρωμα ή αξίζει να ασχοληθώ με το flourite ?

για DIY λίπασμα δεν έχω ψαχτεί ακόμη.

ωραίο το έχεις κάνει κ πολύ όμορφα τα ψαράκια σου

"Ένα ξεκούραστο ενυδρείο, αμελητέα άλγη στο τζάμι ,λίγες παρεμβάσεις."
Αυτό ακριβώς ψάχνω μιας κ με δύο μωρά στο σπίτι δύσκολα θα προλάβω κάτι παραπάνω

sarpijk
01-03-16, 00:02
Εαν εχεις την οικονομικη δυανοτητα θα ελεγα να επενδυσεις σε flourite. Υπαρχουν και αλλα υπόστρωματα αλλα δεν εχω δοκιμασει.

Το φως ειναι οντως λιγο ενα αντιστοιχει σε τοσα watt μπορεις να πας σε diy λυση εαν πιανουν τα χερια σου.

Θα ελεγα οτι θα ηταν αρκετη μια λαμπα στα 15 watt T8.

ChocolatePuma
01-03-16, 08:24
:DΚαλημέρα
Για φυτά, ξέχνα το τοπικό ενυδρειακό κατάστημα - ούτε το ξέρω ούτε θέλω να το μάθω

Μπες στις αγγελίες ή βάλε εσύ μια αγγελία
Υπάρχουν χομπίστες οι οποίοι και εμπιστοσύνης είναι και ποιοτικά φυτά έχουν και το σημαντικότερο είναι πως τα πουλάνε στο 1/3 της τιμής των πετ σοπ

GN_AZ
01-03-16, 11:55
με το φίλτρο κ τα φυτά τι γίνεται ??? σε πόση απόσταση μπορώ να έχω φυτά κ να δουλεύει κ το φίλτρο σωστά ? θέλω να βάλω μερικά ψηλά μπροστά του για να το κρύψω κ λίγο αλλά δεν ξέρω αν θα δημιουργηθούν προβλήματα

Τάκης
01-03-16, 12:05
Ανάλογα με την ένταση του φίλτρου αλλά και με το είδος των φυτών, πχ μια ανουμπια έχει τόσο σκληρά φύλλα και κλαδιά που και να τη βάλεις μπροστά από το πιο δυνατό φίλτρο δεν θα καταλάβει τίποτα, αντίθετα αν βάλεις stragrass ή θα κολλήσει στις γρίλιες του φίλτρου ή θα το πάει βόλτα στο ενυδρείο. Πολύ κοντά στις γρίλιες αποφεύγουμε να βάζουμε φυτά, να υπάρχει ένα μικρό κενό. Αν το φίλτρο όμως είναι εξωτερικό και υπάρχει μπαστούνι, τότε με το ποτηράκι που έχει μπροστά γλυτώνουμε κατά κάποιο τρόπο τυχόν μπούκωμα του φίλτρου από φυτά ή από πεσμένα φύλλα

GN_AZ
01-03-16, 12:16
σκεφτόμουν ένα από αυτά : Hygrophila polysperma, Vallisneria americana var. natans, Hygrophila corymbosa "siamensis", Limnophila sessiliflora (πρώτη φορά χρησιμοποιώ τις ονομασίες κ ελπίζω να τα γράφω σωστά) :)

Τάκης
01-03-16, 12:21
Μια χαρά εύκολα φυτά είναι όλα αυτά

GN_AZ
01-03-16, 12:41
Μια χαρά εύκολα φυτά είναι όλα αυτά

ποιο από αυτά όμως αντέχει να σταθεί κοντά στο φίλτρο ?

tsala
01-03-16, 12:48
η Hygrophila corymbosa εχει πιο μεγαλα φυλλα , αν μπει σωστα κοντα στο φιλτρο , δεν θα εχεις θεμα

GN_AZ
01-03-16, 14:44
υπόστρωμα βάζω μόνο εκεί που θα μπουν φυτά ή σε όλο το βυθό ?

tsala
01-03-16, 14:49
Τα φυτα δεν θα μπουν σε ενα σημειο..... Λογικα.
Σε ολο τον βυθο το υποστρωμα

GN_AZ
02-03-16, 10:33
τα φυτά θα μπουν σε ανάποδο V. μπροστά κ στη μέση δεν θα έχει αλλά φαντάζομαι ότι θα απλώσουν ρίζες σε 60cm ενυδρείο.
έχουμε :
1)SERA Floredepot
2)TETRAplant Complete
3)SEACHEM Flourite

κάνουν κ τα 3 την ίδια δουλειά ? οι τιμές τους είναι παραπλήσιες πάντως.
έχετε να προτείνετε κάτι άλλο ?

επίσης βρήκα κ το FLUVAL Stratum το οποίο κατεβάζει κ λίγο το Ph.

GN_AZ
19-03-16, 18:51
μπήκε υπόστρωμα flourite sand, χαλικάκι κ τα πρώτα φυτά :
Cabomba Caroliniana
Egeria Densa
Hygrophila Angustifolia
Heteranthera Zosterifolia (Stargrass)
Ludwigia Repens "Rubin"

θα μπουν μερικά ακόμη αλλά προς το παρόν λέω να περιμένω αυτά να "πιάσουν"

η θερμοκρασία είναι στους 27-28 κ ο φωτισμός χαμηλής έντασης 11:00-19:00.

είναι καλά η θερμοκρασία κ ο φωτισμός ?
το ενυδρείο είναι ακόμη στο στρώσιμο με αμμωνία

Themis_aqua
19-03-16, 19:23
μπήκε υπόστρωμα flourite sand, χαλικάκι κ τα πρώτα φυτά :
Cabomba Caroliniana
Egeria Densa
Hygrophila Angustifolia
Heteranthera Zosterifolia (Stargrass)
Ludwigia Repens "Rubin"

θα μπουν μερικά ακόμη αλλά προς το παρόν λέω να περιμένω αυτά να "πιάσουν"

η θερμοκρασία είναι στους 27-28 κ ο φωτισμός χαμηλής έντασης 11:00-19:00.

είναι καλά η θερμοκρασία κ ο φωτισμός ?
το ενυδρείο είναι ακόμη στο στρώσιμο με αμμωνία

Γιωργο καλως ηρθες κι απο μενα!:pΗ φωτοπεριοδος την εχεις 8 ωρες οποτε μια χαρα!Η θερμοκρασια ισως ειναι λιγο υψηλη για τα φυτα, αλλα για το στρωσιμο που σε ενδιαφερει τωρα κυριως ειναι ιδανικα.Κρατησε την εκει,μολις στρωσει το ενυδρειο την κατεβαζεις στο 25-26.Μην αγχωνεσαι δεν θα παθουν κατι τα φυτα.Οσον αφορα το στησιμο τωρα,θα σου ελεγα να βαλεις το φιλτρο στη γωνια διπλα στο θερμοστατη και μπροστα την egeria densa να στο καλυπτει καπως..Δεν θα παθει κατι το φυτο!!Το stargrass γινεται μεγαλος θαμνος,ψηλωνει γρηγορα οποτε αλλαξε θεση θα σου καλυψει την campoba και θα αναγκαζεσαι να ξεριζωνεις αργοτερα..Επισης βλεπω εχεις βαλει την rubin στην ακρη.Βαλτη ακριβως κατω απ το φως μπας και το κρατησεις κοκκινο,τα κοκκινα θελουν φως..Αφου εβαλες και flourite μια χαρα σε βρισκω:pΑυτα απο μενα,φιλικα Θεμης.

GN_AZ
19-03-16, 20:32
το φίλτρο το έβαλα εκεί προσωρινά μέχρι να πιάσει η rubin κ να μη την ταλαιπωρεί η ροή. τώρα που το λες όμως Θέμη με βλέπω πάλι να μετακινώ αύριο. δεν είχα σκεφτεί να βάλω την rubin στη μέση κ την egeria στη δεξιά πλευρά.
το stargrass το έβαλα απλά επειδή ήταν στο πακέτο με τα κλαδέματα. θα το αφήσω προσωρινά εκεί κ αν δω ότι πιάνει το μετακινώ σε πιο βολικό σημείο.
Ευχαριστώ πολύ Θέμη

GN_AZ
20-03-16, 10:33
αν γεμίσει κ λίγο ακόμη η πλάτη θα βελτιωθεί αρκετά πιστεύω :)

AntoniosR
20-03-16, 16:57
Μια χαρά όλα, δεν έχω κάτι να προσθέσω σε αυτά που λένε τα παιδιά. Μόνο για τις πέτρες σου μια παρατήρηση, καλοπροαίρετα πάντα... Δοκίμασες να τις βάλεις διασκορπισμένες ή σε συστάδες; Θα δώσουν πιο φυσικό αποτέλεσμα, τώρα μοιάζει με μονοπάτι... Εκτός αν σκοπεύεις να το κάνεις "δάσος" γύρω γύρω συνεπώς θα έχεις ενα όμορφο θέμα! :rolleyes:

GN_AZ
20-03-16, 17:51
οι πέτρες επίτηδες μπήκαν έτσι. θα μπει ένα διακοσμητικό που περιμένω να παραλάβω στην μέση κ τα φυτά περιφερειακά. το σκεπτικό είναι μια μικρή αυλή με φυτά γύρω γύρω

AntoniosR
20-03-16, 18:00
οι πέτρες επίτηδες μπήκαν έτσι. θα μπει ένα διακοσμητικό που περιμένω να παραλάβω στην μέση κ τα φυτά περιφερειακά. το σκεπτικό είναι μια μικρή αυλή με φυτά γύρω γύρω
Διακοσμητικό, εννοεις κατι πλαστικό, ε; Αν ναι, δεν ειναι πολύ καλή ιδέα. Στα ενυδρεία μας βάζουμε μόνο πέτρες, φυσικές ρίζες και αληθινά φυτά! Είχα μπλε χαλίκι στο πρώτο μου ενυδρείο και ακόμα θυμάμαι το σχόλιο ενός φίλου που μου είπε να βγάλω το "φο μπιζου" απο το βυθό μου! :D:D:D

lingistis
20-03-16, 18:56
Για αρχή μια χαρά νομίζω πως είναι. Σιγά σιγά θα πάρουν μπρος και τα φυτά αν και νομίζω πως θα χρειαστούν και άλλα. Καλά είναι να βάλεις ένα σκούρο χαρτόνι στην πλάτι. Το διακοσμιτικό ποιο είναι... υπάρχει κάποιο λινκ/φωτο;

Για να δώσεις λίγο όγκο μπορείς να βάλεις ένα ωραίο ξύλο ή ρίζα σε συνδιασμό με moss ή και anumbia, ακόμα και μερικές πιο μεγάλες πέτρες.

Καλή συνέχεια ;)

GN_AZ
20-03-16, 19:48
φυτά σίγουρα θα χρειαστούν περισσότερα αλλά περιμένω πρώτα να δω πως θα πάνε αυτά που έβαλα.
δεν θέλω να βάλω περισσότερες πέτρες εκτός κ αν χρειαστεί για να δέσω φυτά επάνω.
χαρτόνι θα μπει στην πλάτη (πιθανότατα μαύρο/μπλε), αφού στρώσει το ενυδρείο κ καθαρίσω κ τα τζάμια από μέσα.
το διακοσμητικό είναι στην φώτο. δεν τον λες κ πολύ ψεύτικο έναν ανανά ... :D:D

lingistis
20-03-16, 21:02
o.k. με το διακοσμητικό έχεις άλλη προσέγγιση στο στήσιμο από κάτι πιο προς την φύση που σκεφτόμουνα εγώ.

Φυτά, αν έχεις κατά νου ποια θέλεις ακόμα, βάλτα από τώρα ;)

GN_AZ
20-03-16, 21:39
το συγκεκριμένο διακοσμητικό (αίτημα του υιού) με έβαλε πάλι στην διαδικασία κατασκευής του ενυδρείου οπότε είναι αναπόσπαστο κομμάτι. εύκολα όμως δένω λίγη moss επάνω μετά από κανα μήνα κ γίνεται ακόμη πιο όμορφο.
θα μου άρεσε να γεμίσει η πλάτη με Rubin αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να την υποστηρίξει ο φωτισμός μου.
περιμετρικά κ μπροστά από τα ψηλότερα φυτά σκεφτόμουν να βάλω Cryptocoryne wendtii αλλά δεν είμαι σίγουρος ακόμη.
έχετε να προτείνετε κάτι άλλο ?

peritzan
20-03-16, 23:54
To φυτεμενο κομματι της egeria θα σαπισει,δεστη καπου

Themis_aqua
21-03-16, 00:02
To φυτεμενο κομματι της egeria θα σαπισει,δεστη καπου

Και γιατι θα σαπισει;Η egeria μια χαρα φυτευεται!!Μηπως το μπερδεψες με το κερατοφυλλο;

stav
21-03-16, 06:07
το διακοσμητικό είναι στην φώτο. δεν τον λες κ πολύ ψεύτικο έναν ανανά ... :D:D

Και ομως ειναι πολυ ψευτικο;)

GN_AZ
21-03-16, 10:28
Και ομως ειναι πολυ ψευτικο;)

δεν θα μπορέσω να το βάλω σε διαγωνισμό δλδ ??? κρίμα ...... ;)

η Egeria densa απ'ότι έχω διαβάσει φυτεύεται κανονικά. αν κάνω λάθος διορθώστε με ώστε να διορθώσω κ το φυτό.
το Hydrocotyle leucocephala μπορεί να μπει στην μεσαία ζώνη ?

peritzan
21-03-16, 11:53
Οσες φορες φυτεψα egeria,το φυτεμενο (μονο) κομματι σαπιζε και την εβρισκα στον αφρο,μικρο το κακο.την βαζεις παραδιπλα.
Δεν αναπτυσει ριζικο συστημα παρα μονο πεταει ριζιδια,τωρα αν σεμενα ετυχε η απλα ειμαι ασχετος (που ειμαι :)) ,παω πασο :p

tsala
21-03-16, 12:10
με το καλο να φουντωσουν και τα φυτα Γιωργο! ;)
Με τον ανανα , συμφωνω με τον Σταυρο , αλλα γουστα ειναι αυτα...

GN_AZ
21-03-16, 12:25
με το καλο να φουντωσουν και τα φυτα Γιωργο! ;)
Με τον ανανα , συμφωνω με τον Σταυρο , αλλα γουστα ειναι αυτα...

ο ανανάς θα μπει υποχρεωτικά μιας κ από αυτόν ξεκίνησαν όλα :rolleyes:
από τη στιγμή που δεν επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία του ενυδρείου, η εμφάνιση είναι υποκειμενικό θέμα.
σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ένα διακοσμητικό που εύκολα καλύπτεται με μια moss αργότερα.

ελπίζω να τα δω να "πιάνουν" σύντομα ώστε να συνεχίσω με την δεύτερη παρτίδα :)

ευχαριστώ

stav
21-03-16, 16:24
ο ανανάς θα μπει υποχρεωτικά μιας κ από αυτόν ξεκίνησαν όλα :rolleyes:
από τη στιγμή που δεν επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία του ενυδρείου, η εμφάνιση είναι υποκειμενικό θέμα.
σε κάθε περίπτωση όμως, είναι ένα διακοσμητικό που εύκολα καλύπτεται με μια moss αργότερα.

ελπίζω να τα δω να "πιάνουν" σύντομα ώστε να συνεχίσω με την δεύτερη παρτίδα :)

ευχαριστώ

Αυτη ειναι μια σοβαρη και αποδεκτη απαντηση και οχι η ειρωνια περι διαγωνισμου.Δεν νομιζω να σε ειρωνευτικα απλα επιφυλασομαι να σε απαντησω αναλογα καποια αλλη φορα.

GN_AZ
22-03-16, 21:14
Αυτη ειναι μια σοβαρη και αποδεκτη απαντηση και οχι η ειρωνια περι διαγωνισμου.Δεν νομιζω να σε ειρωνευτικα απλα επιφυλασομαι να σε απαντησω αναλογα καποια αλλη φορα.

στο σχόλιο #23 χρησιμοποιώ ειρωνικά χαμογελάκια δίπλα από το "ανανάς" κ στο #25 εξηγώ τον λόγο που θα μπει στο ενυδρείο.
με την απάντηση #28 δεν δίνεις καμία χρήσιμη πληροφορία για τα φυτά κ απλά μου λες με δεικτικό τρόπο ότι είναι ψεύτικο το ψεύτικο διακοσμητικό που διάλεξε ο γιος μου.

ίσως θα έπρεπε τελικά απλά να αδιαφορήσω κ να μη σου απαντήσω :(
-------------------------
σήμερα το πρωί, 10 ώρες αφού είχε σβήσει το φως το ενυδρείου, παρατήρησα ότι τα φυτά είχανε "μαραζώσει" κ είχαν ρίξει τις κορυφές τους.
με το που άναψε η λάμπα, άρχισαν να ανεβαίνουν πάλι κ να γυρνάνε τις κορυφές προς το φως.
είναι φυσιολογικό αυτό ?
φταίει ο φωτισμός ?

από χθες έχω κατεβάσει την θερμοκρασία 1 βαθμό (26-27) κ λέω να προσθέσω ακόμη μία λάμπα σήμερα μιας κ η υπάρχουσα είναι μάλλον ανεπαρκής.
μόλις έσβησε ο φωτισμός "έπεσαν" πάλι οι κορυφές ...

είναι φυσιολογικό αυτό ?

tsala
23-03-16, 00:18
Αν και δεν ειμαι του φυτου..
Πιστευω πως ειναι φυσιολογικο ,το εχω παρατηρησει κι εγω σε καποια ειδη φυτων..

sarpijk
23-03-16, 00:25
Οπως λεει και ο Γιαννης ειναι φυσιολογικο αυτο και δειχνει οτι το φυτο ειναι ''ζωντανο''. ,

GN_AZ
23-03-16, 08:33
ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

για καλό κ για κακό πάντως πήρα κ μια λάμπα ακόμη στα 1200 lumens κ θα προσπαθήσω να την συνδέσω σήμερα. θέλω να πιστεύω ότι 1500 lumens σύνολο είναι καλά :)

GN_AZ
25-03-16, 21:15
σήμερα το πρωί βρήκα μερικά κοτσάνια από την caroliniana να επιπλέουν. είχε σαπίσει το κομμάτι που ήταν φυτεμένο στο υπόστρωμα.
το ίδιο συνέβη κ σε 2-3 κοτσάνια από stargrass.
την caroliniana την καθάρισα κ την ξαναφύτεψα αλλά το stargrass το πέταξα μιας κ ήταν ήδη αρκετά κοντό.

υπόστρωμα έχω Flourite sand κ από πάνω χαλικάκι 0,8-1,2.

είναι φυσιολογικό να έχω τέτοιες "απώλειες" ?
έχει μια βδομάδα που τα φύτεψα. δεν θα έπρεπε να αρχίσουν να ριζώνουν ?

sarpijk
25-03-16, 23:13
Τα φυτα θελουν χρονο να προσαρμοστουν σε νεο ενυδρειο με διαφορετικες παραμετρους. Το ενυδρειο και ο βυθος ειναι ανωριμα οποτε δεν εχει τοσο σημασια που εχεις flourite.

Eαν τα φυτα τα πηρες ηδη ταλαιπωρημενα τοτε ισως να τα χασεις. Εχε υπομονη θα σου στειλω και εγω τα κλαδεματα που ειπαμε. Η caroliana δεν ειναι και πολυ ευκολο σε αντιθεση με τη sessiflora που μοιαζουν καπως σε εμφανιση.

Παντως οι απωλειες ειναι μεσα στο παιχνιδι και εαν θελεις αυτο δινει και το ενδιαφερον στο χομπυ.

GN_AZ
29-03-16, 20:01
το rotala μπήκε στην πλάτη, το leucocephala επιπλέει, caroliniana κ egeria ανεβαίνουν αρκετά γρήγορα, rubin κ angustifolia φαίνεται πως έπιασαν. κολλάω βραχάκια για να βάλω επάνω την moss αλλά το stargrass δεν τα κατάφερε.
ελπίζω να αντέξει η moss μέχρι το πρωί που θα έχω έτοιμα τα βραχάκια

Στέφανε (sarpijk) ευχαριστώ πάρα πολύ για τα φυτά :):):)

sarpijk
29-03-16, 21:40
Ωραιο Γιωργο!

GN_AZ
30-03-16, 20:46
Ωραιο Γιωργο!

Ευχαριστώ Στέφανε

τελευταίες τροποποιήσεις σήμερα κ λέω να το αφήσω όπως είναι χωρίς καινούρια φυτά μέχρι να αρχίσουν να μεγαλώνουν τα υπάρχοντα κ να χρησιμοποιώ τα κλαδέματα τους.
μπήκε μαύρο χαρτόνι στην πλάτη, το leucocephala το κατέβασα στον βυθό κ το κρατάω με μια πετρούλα μέχρι να ριζώσει, έβαλα κ τα βραχάκια με την moss. χρησιμοποίησα κυανοακρυλική κόλλα για να "δέσω" την moss κ δεν είμαι σίγουρος αν το έκανα σωστά. ελπίζω να πιάσει στα βραχάκια αν κ φοβάμαι ότι δεν θα προλαβαίνω το κούρεμα αν αρχίσει :)

επόμενη αλλαγή ίσως είναι ένα εξωτερικό φίλτρο μιας κ η ροή του εσωτερικού ταλαιπωρεί αρκετά τα φυτά κ έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν υπο κλίση ακολουθώντας το ρεύμα

όλες οι παρατηρήσεις / διορθώσεις / υποδείξεις ευπρόσδεκτες :)

sarpijk
30-03-16, 20:58
Η ροη δε κανει κακο στα φυτα. Ασε το να μεγαλωσουν οπως λες

GN_AZ
30-03-16, 21:14
Η ροη δε κανει κακο στα φυτα. Ασε το να μεγαλωσουν οπως λες

κακό δεν τους κάνει αλλά αν προσέξεις έχουν στραβώσει κ άρχισαν να κοιτάνε όλα προς το εσωτερικό. περισσότερο αισθητικό είναι το πρόβλημα.
δεν ξέρω αν μπορώ να προσθέσω ένα spray bar στο συγκεκριμένο φίλτρο κ αν αυτό θα βοηθούσε

GN_AZ
05-04-16, 23:49
για κάποιο λόγο οι κορυφές της caroliniana έχουν αδυνατίσει κ σπάζουν. στις 23:00 έκλεισε ο φωτισμός κ όλα ήταν μια χαρά κ τώρα που άναψα το φως για να ταΐσω αμμωνία μια κορυφή ήταν σπασμένη. την ακούμπησα με τη λαβίδα κ σχεδόν έλιωσε. το απόγευμα συνέβη το ίδιο σε ακόμη μία.
τι μπορεί να φταίει ?
μήπως τα πολλά νιτρικά δημιουργούν πρόβλημα στα φυτά ?

sarpijk
05-04-16, 23:54
Βαλε φωτο. Το συγκεκριμμενο δεν ειναι απο τα πιο ευκολα το ειχαμε πει. Τα νιτρικα ειναι τροφη για τα φυτα δεν φταιει αυτο.

tsala
05-04-16, 23:59
αν ειναι σε υψηλα επιπεδα η αμμωνια , ισως τα επηρεασε..

GN_AZ
06-04-16, 00:10
αυτά είναι τα κομμάτια που έμειναν τα οποία φαίνονται υγιή κ δυνατά. τα κλαδάκια έφυγαν μόνα τους με το που ακούμπησα το σπασμένο κομμάτι για να το βγάλω. το κομμάτι που ένωνε την κορυφή με το κάτω μέρος διαλύθηκε

GN_AZ
06-04-16, 00:12
η αμμωνία κάθε βράδυ ανεβαίνει στα 3-3,5 ppm

tsala
06-04-16, 16:11
Η δικη μου γνωμη (χωρις να ειμαι ειδικος στα φυτα) , ειναι πως τα λιωνει η αμμωνια , γι αυτο δεν βαζω φυτα κατα το στρωσιμο.
Οπως και η θερμοκρασια παιζει ρολο (αν ειναι πολυ υψηλη)

sarpijk
06-04-16, 16:44
Εαν ηταν απο αυτο θα ελιωναν ολα.

tsala
06-04-16, 16:48
Δεν ξερω Στεφανε , ισως επηρεαζονται πιο πολυ τα "μαλακά" φυτα.

GN_AZ
06-04-16, 22:00
το φυτό που έσπασε χθες βράδυ ήταν το πρώτο που έβρισκε η ροή του νερού. μου φαίνεται δυνατή η ροή αλλά δεν ξέρω αν είναι ικανή να σπάσει φυτό. αύριο θα προσπαθήσω να ανεβάσω ένα βίντεο κ να κάνω μια μεγάλη αλλαγή για να κατεβάσω νιτρώδη κ νιτρικά.

sarpijk
06-04-16, 22:05
Cambompa caroliana εχει χρονια να πεσει στα χερια μου. Ειχα βαλει στο πρωτο μου αλλα μου ελιωσε. Η ροη παντως επαναλαμβανω δεν κανει κακο στα φυτα εκτος και αν μιλαμε για υπερβολικη.

Γιωργο καποια φυτα μπορει να μην ευδοκιμησουν. Μη στεναχωριεσαι. Κρατας αυτα που σου πανε καλα. Εννοειται οτι δε σταματας να δοκιμαζεις ο,τι πεφτει στα χερια σου.

Themis_aqua
06-04-16, 23:36
Γιωργο καποια φυτα μπορει να μην ευδοκιμησουν. Μη στεναχωριεσαι. Κρατας αυτα που σου πανε καλα. Εννοειται οτι δε σταματας να δοκιμαζεις ο,τι πεφτει στα χερια σου.
:smt023:smt023Κι εγω το συγκεκριμενο φυτο δεν το θεωρω τοσο ευκολο,εκει που πηγαινε καλα ξαφνικα ελιωσε..Αυτο που λενε πως θελει καλο φως μαλλον ισχυει..

GN_AZ
07-04-16, 08:03
καταρχήν να σας ευχαριστήσω όλους που βοηθάτε με τις απαντήσεις σας. αν δεν ήσασταν εσείς πιστεύω ότι θα υπήρχαν περισσότερες απώλειες κ λιγότεροι ενυδρειόφιλοι :)

σήμερα το πρωί που άναψα το φως για να κάνω έναν έλεγχο βρήκα κ άλλες απώλειες. αυτό που είχε λιώσει προχθές έχασε ακόμη ένα κομμάτι κ υπήρχε ένα δεύτερο που έχασε την κορυφή του με τον ίδιο τρόπο.

στα περισσότερα sites η caroliniana αναφέρετε ως εύκολο φυτό με μέτριες προς υψηλές απαιτήσεις για φως. αυτή τη στιγμή έχω 1200lumens. μπορώ αν χρειάζεται να το διπλασιάσω αυτό αλλά φοβάμαι μην έχω προβλήματα με άλγες.

Στέφανε το μόνο που με στεναχωρεί κ με αγχώνει είναι ότι δεν μπορώ μέχρι στιγμής να σταθεροποιήσω την κατάσταση σε σημείο που να μη χρειάζεται να βάζω τα χέρια μου στο ενυδρείο κάθε τρεις κ λίγο. αυτός είναι κ ο λόγος που δεν έχω βάλει ψαράκια ακόμη. δεν νομίζω ότι αρέσει σε κανέναν να μπαίνει σε ένα "σπίτι" πριν τελειώσει το χτίσιμο κ η διαμόρφωση.

τα νιτρικά είναι εκτός κλίμακας εδώ κ μέρες οπότε σήμερα θα κάνω 50% αλλαγή.

αξίζει να προσθέσω κ δεύτερη λάμπα ή θα μου δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα ?
αν ρίχνω την αμμωνία σταδιακά (πχ. κάθε 8 ώρες) κ όχι κατευθείαν θα βοηθήσει ?

GN_AZ
08-04-16, 17:00
τελικά πρόσθεσα κ την λάμπα που ήταν πακέτο με το ενυδρείο. 300 lumens περίπου κ την έβαλα πάνω από την caroliniana κ την rubin. σύνολο πλέον σχεδόν 1500 lumens κ ελπίζω να τα βοηθήσει :(

GN_AZ
09-04-16, 20:34
οι απώλειες συνεχίζονται ...
δεν έχει μείνει κορυφή για κορυφή ...
υπάρχει περίπτωση να κάνουν την ζημιά τα σαλιγκάρια ???
μήπως να ξηλώσω όλες τις caroliniana τώρα που είναι αρχή κ να φυτέψω κάτι άλλο ?

sarpijk
09-04-16, 20:45
Βαλε sessiflora να ησυχασεις. Στο γαριδαδικο χωρις λιπασμα και με ενα led 3 watt εχει γινει θαμνος.

tsala
09-04-16, 23:47
Συμφωνω!

GN_AZ
10-04-16, 00:45
θα δώσω 2-3 μέρες ακόμη στην caroliniana κ παράλληλα θα ψάχνω για αντικαταστάτη.

εκτός από την limnophila sessiliflora (http://www.flowgrow.de/db/aquaticplants/limnophila-sessiliflora) τι άλλες εναλλακτικές υπάρχουν ?
θέλω ένα φυτό με δυνατό κορμό (πχ egeria densa)
βρήκα αυτά αλλά δεν τα ξέρω :
bacopa australis (http://www.flowgrow.de/db/aquaticplants/bacopa-australis)
hygrophila difformis (http://www.flowgrow.de/db/aquaticplants/hygrophila-difformis)
limnophila indica (http://www.flowgrow.de/db/aquaticplants/limnophila-indica)
hygrophila polysperma (http://www.flowgrow.de/db/aquaticplants/hygrophila-polysperma)

odin79
10-04-16, 01:22
Βαλε sessiflora να ησυχασεις. Στο γαριδαδικο χωρις λιπασμα και με ενα led 3 watt εχει γινει θαμνος.
εγω δεν τα ξεχωριζω κιολας βαζω τις φωτογραφιες διπλα διπλα εδω παπας εκει παπας που ειναι η σεσιφλορα?:D

apostolis.pan
10-04-16, 03:16
η hygrophilia polysperma ειναι πολυ ανθεκτικο φυτο, πιστευω οτι θα επιβιωσει ανετα στις συνθηκες σου, και το ενυδρειο μεσα σε λιγο καιρο θα φουλαρει ..
το μονο αρνητικο της ειναι οτι εαν δεν την κλαδευεις χαμηλα συχνα , και σου ψηλωσει , στο κατω μερος χανει τα φυλα της ,και σε αυτην την φαση πρεπει να την ξυλωσεις , να κλαδεψεις και να ξαναφυτεψεις τις κορυφες.Αυτο θα το κανεις αρκετα σπανια, εαν την κρατας χαμηλα δεν εχει προβλημα για παρα πολυ καιρο. περα απο αυτο την προτεινω ανεπιφυλακτα

GN_AZ
10-04-16, 09:14
.......... εαν την κρατας χαμηλα δεν εχει προβλημα για παρα πολυ καιρο.........

πόσο χαμηλά ???
θέλω να γεμίσω την πίσω αριστερή γωνία του ενυδρείου οπότε θα πρέπει να ανέβει σίγουρα μέχρι τα 25-30 εκ.

apostolis.pan
10-04-16, 15:51
νομιζω πως αυτο ειναι το φυτο που ψαχνεις , και μην σε τρομαζουν τα κλαδεματα υπολογισε οτι θα την κατεβαζεις στο κλαδεμα περιπου μεχρι την μεση του ενυδρειου

GN_AZ
11-04-16, 16:21
νομιζω πως αυτο ειναι το φυτο που ψαχνεις , και μην σε τρομαζουν τα κλαδεματα υπολογισε οτι θα την κατεβαζεις στο κλαδεμα περιπου μεχρι την μεση του ενυδρειου

ελπίζω να την καταφέρω την caroliniana κ να μη χρειαστεί ξερίζωμα.
αν παρόλα αυτά αποτύχω θα κοιτάξω για την polysperma.

ευχαριστώ
οι διάφορες ταμπλέτες ή υγρά CO2 που υπάρχουν στο εμπόριο κάνουν δουλειά ?
θα βοηθήσει τα φυτά κ το ενυδρείο γενικότερα η χρήση τους ?
αν χρησιμοποιώ κάτι τέτοιο 2-3 φορές το μήνα θα έχω αλλαγές στις συνθήκες του νερού ?
όσο τα παρατηρώ τόσο περισσότερο πιστεύω ότι τα ramshorn κάνουν την βρωμοδουλειά. τις δύο πρώτες βδομάδες, που δεν είχαν μεγαλώσει ακόμη, η caroliniana ανέβαινε πολύ γρήγορα προς την επιφάνεια κ την είχα κλαδέψει αρκετές φορές. επίσης έφαγαν κ κανα δυο μαραμένα φύλλα από την rubin κ βρήκα κ μια τρύπα πάνω στο φρεσκότατο leucocephala.
μήπως να ρίξω κανα λαχανικό να χορτάσουν κ σε λίγο καιρό να βάλω Helena να χορτάσουν κ αυτά ?

Themis_aqua
12-04-16, 00:00
Το θεωρω απιθανο τα ramshorn να σου τρωνε τα φυτα..Τα φυτα κατα πασα πιθανοτητα λιωνουν απο καποιες ελλειψεις..Η camboba δυσκολα θα κρατησει με τοσο λιγο φως που εχεις,εγω ειχα το διπλασιο απο σενα και παλι δεν αντεξε,ενω παραδιπλα η sessiliflora χωρις προβλημα..μην αγχωνεσαι το βγαζεις και βαζεις polysperma που ναι κι αυτο γρηγορης αναπτυξης κι ωραιο φυτο κι αν θες και καποιο αλλο με δυνατο κορμο bacopa monieri ή bacopa caroliana πιο αργης αναπτυξης που ψηλωνουν και αυτα.
Μπορεις να ριχνεις υγρο co2 τυπου excel καλο θα κανει αλλα δεν ειναι και για μονιμη λυση..

tsala
12-04-16, 00:33
ουτε εγω το πιστευω σε φυσιολογικες συνθηκες... τα σαπια σιγουρα θα τα φανε...
βεβαια αν δεν ριχνεις καθολου τροφη, ζωντανα ειναι κι αυτα , κατι πρεπει να φανε..

odin79
12-04-16, 13:00
τα δικα μου ramshorn δεν τρωνε φυτα.Nομιζω οτι δυκολα φυτα χωρις χρηση διοξιδειου δεν πρεπει να κραταμε η αν τα βαλουμε πρεπει να ειμαστε προετοιμασμενοι οτι μπορει να χαλασουν.εγω προσωπκα βλεπω τα φυτα οπως βλεπω και τα ψαρια και αυτα ταλαιπωρουνται και πεθαινουν.μπορει να ακουγεται υπερβολικο αλλα ειναι προσωπικη αποψη.η χρηση exel ειναι ασυμφορη σε βαθος χρονου βαλε μια αγγελια για co2.

GN_AZ
12-04-16, 17:05
τα δικα μου ramshorn δεν τρωνε φυτα.Nομιζω οτι δυκολα φυτα χωρις χρηση διοξιδειου δεν πρεπει να κραταμε η αν τα βαλουμε πρεπει να ειμαστε προετοιμασμενοι οτι μπορει να χαλασουν.εγω προσωπκα βλεπω τα φυτα οπως βλεπω και τα ψαρια και αυτα ταλαιπωρουνται και πεθαινουν.μπορει να ακουγεται υπερβολικο αλλα ειναι προσωπικη αποψη.η χρηση exel ειναι ασυμφορη σε βαθος χρονου βαλε μια αγγελια για co2.

τα φυτά ήρθαν πακέτο μαζί με άλλα κλαδέματα που αγόρασα κ δυστυχώς δεν είχα την δυνατότητα επιλογής. με στεναχωρεί κ εμένα να τα βλέπω να ταλαιπωρούνται αλλά δεν μου πάει κ η καρδιά έτσι απλά να τα ξηλώσω.
στην αρχή είχαν αρκετά γρήγορη ανάπτυξη κ κλάδεψα κ 4-5 που είχαν φτάσει στην επιφάνεια. από κάποιο σημείο κ μετά όμως τα πήρε η κάτω βόλτα κ τα βλέπω να λιώνουν.
αυτή τη στιγμή υπάρχουν 11-12 stems κ σχεδόν όλα (ακόμη κ αυτά που έλιωσαν οι κορυφές τους) έχουν πετάξει καινούρια κοτσανάκια κ ανεβαίνουν σιγά σιγά. δύο κοτσανάκια ξεκινάνε μέσα από το υπόστρωμα.
CO2 δεν θέλω να βάλω κ η λύση κάποιου πρόσθετου τελικά δεν μου ταιριάζει μιας κ θα αλλάξουν κ οι συνθήκες του νερού οπότε μπερδεύεται η κατάσταση.
το "πρόβλημα" με το συγκεκριμένο φυτό είναι κ ο μόνος λόγος που δεν βάζω ψαράκια στο ενυδρείο ακόμη. ελπίζω να ανακάμψει τελικά μιας κ είναι ωραίο φυτό
αν διπλασιάσω τον φωτισμό (σύνολο 32W - 2300 lumens) θα βοηθήσει ?
υπάρχει περίπτωση να προκύψει πρόβλημα με άλγες ?

apostolis.pan
13-04-16, 19:26
Γενικοτερα, υπαρχουν πολλες λυσεις , πιστευω μπορεις να βρεις διεξοδους και σε αλλες hygrophilies , και αργης αναπτηξης, επησις μπορεις να βαλεις ανουμπιες,, μπορεις να βαλεις java moss ,που θα αναπτυσετε μεν παρα πολυ αργα , αλλα θα ζει και δεν θα σαπιζει. και η bacopa monieri θα την παλεψει αλλα ειναι επησις πολυ αργης αναπτυξης.. τα φυτα ολα που σου πα τα κραταγα σε low tech με πολυ χαμηλο φωτισμο, και ηταν απο αυτα που μου πηγεναν καλα.. μην παλευεις με φυτα που δεν σου καθοντε, εφοσον εχεις παρα πολλες επιλογες.. προσθεσε κα αλλα φυτα , ασε και αυτα που εχεις , και θα το βρεις σιγα σιγα..
για ενα απλο ενυδρειο που προσπαθεις να φτιαξεις δεν αξιζει να ταλαιπωρησε με διοξιδια και τετοια,, απο την στιγμη που εχεις ενα υποστρωμα της προκοπης και οχι σκετο χαλικι ,και λιγο φως μπορεις να διατηρεις αξιοπρεπως καποια φυτα..

GN_AZ
22-04-16, 15:15
το πήρα απόφαση πλέον ότι δεν σώζεται η caroliniana οπότε έσβησα την μία λάμπα κ θα κρατήσω τα υπόλοιπα με αυτή που έμεινε στα 1150lumens.

άρχισαν να εμφανίζεται άλγη σαν ιστός αράχνης κ άρχισαν να πρασινίζουν τα τζάμια χαμηλά. μπορεί να φταίει ο φωτισμός ? το τάισμα είναι λίγο κ ελάχιστη τροφή φτάνει στο βυθό.

επίσης μείωσα κ την φωτοπερίοδο από τις 9 στις 8 ώρες

με εξαίρεση την caroliniana τα υπόλοιπα φυτά φαίνεται να πηγαίνουν καλά. μέχρι κ κόκκινα φυλλαράκια στην rubin κατάφερα να δω :D

apostolis.pan
23-04-16, 00:05
τι λαμπες εχεις ακριβως τωρα? ναι μαλον για την αλγη ευθεινετε ο φωτισμος.
ειχες προσθεσει και αλλη λαμπα αν θυμαμαι καλα ετσι?

GN_AZ
23-04-16, 08:19
έχω μία 1150lumens κ είχα πάνω από rubin κ caroliniana μια ακόμη με 350lumens. παρατήρησα ότι η άλγη σαν ιστός εμφανίστηκε πάνω στην caroliniana

GN_AZ
02-05-16, 13:44
τα νιτρικά εδώ κ δυο μέρες δεν έχουν ανέβει ούτε μέχρι το 5.
τι ακριβώς σημαίνει αυτό ?

δεν δημιουργούνται αρκετά νιτρικά λόγω των λίγων απόβλητων της ψαροσύνθεσης ή τα φυτά τα καταναλώνουν γρήγορα ?

τα χαμηλά νιτρικά, επηρεάζουν μόνο τον ρυθμό ανάπτυξης των φυτών ή δημιουργούν κάποιο πρόβλημα ?

υπάρχει κάποιος οδηγός που να δίνει πολλές λεπτομέρειες για το φύτεμα ?
θέλω να αλλάξω λίγο τις θέσεις των φυτών αλλά δεν είμαι σίγουρος πως να το κάνω σωστά.

sarpijk
02-05-16, 14:29
Τα φυτα που εβαλες (ντοματια και σεσιφλορα) ειναι γνωστο οτι τραβανε πολλα νιτρικα οποτε ισως εκει οφειλεται η πτωση. Εαν δεις αργοτερα με την αυξηση της φυτομαζας να κιτρινιζουν ή να μενουν στασιμα τοτε ισως χρειαστει ηπια λιπανση.

Αφησε τα φυτα ολα να μεγαλωσουν λιγο και μετα αποφασιζεις τι θες. Γενικα κανε οτι σου αρεσει στο ματι εσενα. Σιγα σιγα θα το διαμορφωσεις οπως θες εσυ.

GN_AZ
02-05-16, 15:20
με το ρυθμό που ανεβαίνουν τα νιτρικά θα χρειάζεται αλλαγή κάθε δυο βδομάδες :D:D

την rubin θέλω λίγο να μετακινήσω μιας κ στις ρίζες που έμειναν χαμηλά δεν φτάνει αρκετό φως κ άρχισαν να στραβώνουν. επίσης χαλάνε τα φύλλα που είναι χαμηλά κ έχει μείνει σκέτο κοτσάνι το φυτό

tsala
02-05-16, 15:27
Μακαρι να μεινουν εκει:D , μην παραπονιεσαι!!:p

Υ.Γ. χρονια πολλα κιολας!

GN_AZ
02-05-16, 15:31
Μακαρι να μεινουν εκει:D , μην παραπονιεσαι!!:p

Υ.Γ. χρονια πολλα κιολας!

να πέσει το ενυδρείο κ να πλημμυρίσει το σαλόνι αν παραπονεθώ :D:D:D
ήταν κ αυτός ένας λόγος που διάλεξα τα endler ;)

ευχαριστώ !

GN_AZ
04-05-16, 18:04
4η μέρα με νιτρικά < 5 :D

έσπασα τον δοκιμαστικό σωλήνα της Api σήμερα :(
ξέρετε που μπορώ να βρω σωληνάκια για να κάνω τα τεστ ?

Τάκης
05-05-16, 07:21
Δεν μήπως βρεις δοκιμαστικό σωλήνα από φαρμακείο, και με μια σύριγγα μπορείς να μετράς τη ποσότητα του νερού

GN_AZ
05-05-16, 08:43
δεν είχαν ούτε στο φαρμακείο ούτε στο βιβλιοπωλείο :(

που αλλού μπορώ να ψάξω ?

Themis_aqua
05-05-16, 08:49
Βαλε μια αγγελια μπορει να εχει καποιος!

Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τάκης
05-05-16, 09:32
Πετάξου τότε σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο και ζήτα έναν δοκιμαστικό σωλήνα ;)

ChocolatePuma
05-05-16, 09:34
Υπάρχουν παιδικά παιχνίδια (χημείας) που έχουν τους συγκεκριμένους σωλήνες, για τη χρήση που τους θες

Ισως να μπορείς να βρεις μόνο τους σωλήνες εδώ
http://www.atas.gr/index.php?cPath=16_146&sort=101a&page=2&sess=7ccb79cc33f5274ca752c417d9cebbb4
http://e-medishop.gr/index.php?cPath=26130&page=2&sid=4en9rmnj26tocdnfpdi1dg2vs0

lingistis
05-05-16, 09:51
Ρώτα μήπως έχεις κάποιος από παλιό τεστ κιτ ή αγόρασε νέα τεστ με σωλήνα μέσα ;) πιο οικονομικά θα είναι :grin:

GN_AZ
05-05-16, 11:56
μετά από έξι καταστήματα (φαρμακεία, ιατρικές αποθήκες, κλπ) έφτασα σε ένα μαγαζάκι με εξοπλισμό μικροβιολογικού εργαστηρίου.
βρήκα σωλήνες με καπάκι κ μετρητή μέχρι τα 10ml αλλά είναι κωνικοί οπότε θα πρέπει να κάνω μια βάση για να στέκονται.
μικρό το κακό βέβαια, μπροστά στο μην έχω καθόλου :D

σας ευχαριστώ για την βοήθεια κ τις προσφορές :)

GN_AZ
10-05-16, 10:29
μιας κ η rotala έχει εξελιχθεί στο ψηλότερο κ πιο πυκνό φυτό του ενυδρείου μου σκεφτόμουν να της αλλάξω θέση κ να τη βάλω μπροστά από το φίλτρο.
θα πρέπει λοιπόν να ξηλώσω όλες τις ρίζες rotala κ egeria κ να τους αλλάξω θέση.

αξίζει να κάνω τέτοια αλλαγή ή τζάμπα θα ταλαιπωρήσω βυθό κ ψάρια ?

Τάκης
10-05-16, 10:44
Θέλουν λίγο προσοχή αυτά, μπορείς να το κάνεις συνδυάζοντας με μια καλή αλλαγή νερού.
Ότι θα ταλαιπωρηθούν τα ψάρια είναι σίγουρο, αν όμως είναι αναγκαίο γιατί θα σου κλείσουν όλο το ενυδρείο μάλλον χρειάζεται να το κάνεις, εκτός και αν κλαδεύεις συνέχεια.
Με τη rotala και την egeria έχω παρόμοιο θέμα στα συννεφάκια, κλαδεύω συνέχεια και εχω γεμίσει το χρυσοψαράδικο με egeria και με τη rotala έχω γεμίσει άλλα 2 ενυδρεία φίλων :)

GN_AZ
10-05-16, 10:57
πάντα κατεβάζω την στάθμη όταν είναι να κάνω αλλαγές στα φυτά.
δεν με πειράζει το συχνό κλάδεμα. το φίλτρο θέλω να καλύψω κ φαίνεται πως η rotala είναι καλύτερη γι'αυτό το λόγο.
αν όμως υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψουν τα ψαράκια τ' αφήνω κ όπως είναι κ περιμένω να φουντώσει η egeria.

η δεύτερη επιλογή είναι να ξηλώνω σιγά σιγά την egeria κ να την αντικαθιστώ με τα κλαδέματα της rotala. θα πάρει αρκετό καιρό βέβαια κ δεν ξέρω πως θα καταλήξει.

Τάκης
10-05-16, 11:08
Οταν είναι να κάνω εργασίες που θα ανακινήσουν βυθό, έχω προετοιμάσει ένα βαρέλι νερό , έχω μια αντλία που βγάζει συνέχεια νερό, και την πάω εκεί που θα κάνω δουλειά να τραβάει ότι χώμα σηκώνεται , και από το βαρέλι προσθέτω συνέχεια νερό

GN_AZ
10-05-16, 14:27
Οταν είναι να κάνω εργασίες που θα ανακινήσουν βυθό, έχω προετοιμάσει ένα βαρέλι νερό , έχω μια αντλία που βγάζει συνέχεια νερό, και την πάω εκεί που θα κάνω δουλειά να τραβάει ότι χώμα σηκώνεται , και από το βαρέλι προσθέτω συνέχεια νερό

το σαλόνι μας δεν ενδείκνυται για τέτοια κόλπα.

γι'αυτό κ είσαι "Ο Μάστορας" άλλωστε :D:D:D

η egeria όσο περνάει ο καιρός μου αρέσει κ λιγότερο, οπότε ίσως απλά την αντικαταστήσω με τα κλαδέματα της rotala να γλιτώσουμε κ εγώ κ τα ψάρια :rolleyes:

tsala
10-05-16, 23:38
Ουτε εμενα μ αρεσει η egeria... Διωξτην και βαλε κατι της προκοπης!:D

GN_AZ
11-05-16, 10:05
Ουτε εμενα μ αρεσει η egeria... Διωξτην και βαλε κατι της προκοπης!:D

την τρώνε τα χρυσόψαρα την egeria ?
κάνει κακό στα χρυσόψαρα να τρώνε τα φυτά ?

τελικά νομίζω πως είναι καλύτερα να "διώξω" σιγά σιγά την egeria κ να την αντικαθιστώ με κλαδέματα rotala.
θα είναι δύσκολο κ για μένα κ για τα ψάρια η απότομη μετακίνηση.

αν προσθέσω ένα μικρό σποτάκι πάνω από την γωνία του φίλτρου, θα καταφέρω να κάνω την rotala να μεγαλώσει κάθετα ?
υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα με άλγη ?

tsala
11-05-16, 12:03
Δεν την εχω δοκιμασει εκει...προφανως θα την τρωνε..
Οχι δεν κανει κακο...

Απλα δεν μ αρεσει το φυτο...πως ειναι ,πως μεγαλωνει... zw :D:D:D

Για την rotala δεν ξερω να σου πω... Δυσκολα φυτα για μενα:D

GN_AZ
16-05-16, 16:30
όσο περνάει ο καιρός νομίζω πως τα ψάρια έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε ένα φυτεμένο.
δεν περνάει μέρα που να μην κάτσω μπροστά στο ενυδρείο ψάχνοντας τρόπο να βελτιώσω την εικόνα των φυτών.
τα ψάρια είναι σα να μην υπάρχουν πλέον.

στην ίδια γωνία που είχα την caroliniana κ η οποία είχε αρχίσει να λιώνει πρόσθεσα μερικά κλαδάκια sessiflora (δωρεά του sarpijk :)). από την Μ.Πέμπτη μέχρι σήμερα δεν λένε να πάρουν τα πάνω τους. δεν έχουν αναπτυχθεί ούτε ένα εκατοστό κ μερικά ούτε καν τις κορυφές δεν σήκωσαν. αντίθετα, μερικά κοτσάνια της caroliniana που είχανε μείνει πέταξαν καινούρια κλαδάκια κ άρχισαν να αναπτύσσονται.
μήπως είναι καταραμένη η γωνία ??? :D:D:D

στον ίδιο χρόνο έχω κλαδέψει δύο φορές rotala κ moss (επίσης δωρεά του Στέφανου :D) κ μια φορά την rubin. μέχρι κ η angustifolia μεγαλώνει πιο γρήγορα :confused:

έτσι μου 'ρχεται να γεμίσω τις γωνίες με rotala, την πλάτη με rubin κ να ξηλώσω τα υπόλοιπα :smt120:smt120:smt120

Themis_aqua
16-05-16, 17:19
Μερικες φορες συμβαινουν περιεργα πραγματα με τα φυτα:rolleyes:Σε μενα ας πουμε εγινε το αντιθετο,η ροταλα δεν με πηγε καθολου με καλο φως και co2..ολα τα υπολοιπα φυτα δε προλαβαινω να κλαδευω,την εβγαλα λοιπον και γεμισα τη γωνια με sessiliflora και μια χαρα.Μη σκοτιζεσαι ιδιαιτερα κρατας αυτα που ευδοκιμουν στο ενυδρειο σου και δοκιμαζεις παραλληλα:p

ChocolatePuma
16-05-16, 18:20
Τώρα θα φταίει ο Γιάννης (tsala) αν μπει και γράψει "βάλε χρυσόψαρα"??? :p

Συμφωνώ πως αν μπλέξεις με φυτά κι αρχίσεις να κοιτάς κι aquascape κλπ κλπ, τότε είσαι με ψαλίδι στο χέρι - κι όχι μόνο!:D

GN_AZ
16-05-16, 18:23
Τώρα θα φταίει ο Γιάννης (tsala) αν μπει και γράψει "βάλε χρυσόψαρα"??? :p

μόνο 55 λίτρα είναι το ενυδρείο οπότε την γλυτώνω :D:D:D:D:D

ChocolatePuma
16-05-16, 18:24
μόνο 55 λίτρα είναι το ενυδρείο οπότε την γλυτώνω :D:D:D:D:D

Και πάλι θα βρει τρόπο να σε πείσει!!!:D
(σορρυ για τα σπαμ)

tsala
16-05-16, 19:26
Αν δεν εχεις ψαρια να ασχοληθεις , να τα χαιδεψεις ,να τα ταισεις στο στομα ,να σου τσιμπολογισουν τα χερια , ασχολεισαι με τα φυτα.:smt016:smt016:smt016:smt016:smt081:smt081

Περα απο την πλακα τωρα, βαλε χρυσοψ.. :D εεε βαλε οτι φυτο τραβαει και βγαλε τα αλλα..
Και σε μενα στο γαριδαδικο δεν πηγε η sessiliflora και την εβγαλα...παρολο που παλαιοτερα πηγαινε σφαιρα..
Εχω κι εγω μια καταραμενη γωνια που δεν παει πολυ φως... Απλα προσπαθω και δοκιμαζω πιο θα παει καλυτερα.

sarpijk
16-05-16, 20:57
Γιωργο παμε στο κομματι της χημειας. Λιγο νιτρικο καλλιο λεω να παρεις για να αρχισει λιπανση.

GN_AZ
18-05-16, 11:00
είπα να ξεκινήσω με λίγο παραπάνω φωτισμό στις γωνίες οπότε παρήγγειλα μερικά led panels από ebay.

αν μη τι άλλο, δεν χάνω φυτά, οπότε δεν ανησυχώ.
απλά με μπερδεύει λίγο η κατάσταση μιας κ τα περίμενα πιο εύκολα τα εύκολα :smt120
αν κολλήσω την moss πάνω στο εσωτερικό φίλτρο (ψηλότερα από την εισαγωγή εννοείται) θα πιάσει ?
υπάρχει περίπτωση να μου δημιουργήσει πρόβλημα ?

GN_AZ
27-05-16, 18:17
έχω παρατηρήσει ότι όλα τα φυτά έχουν μια κλίση προς τα εμπρός. μάλλον οφείλεται στον ήλιο που μπαίνει το πρωί στο σαλόνι κ χτυπάει ακριβώς στον απέναντι τοίχο.
υπάρχει τρόπος να το αποτρέψω αυτό ?

τώρα οι λάμπα ανάβει 15:00 - 22:00.
αν την ανάβω νωρίτερα θα διορθωθεί η κατάσταση ?
θα μου δημιουργήσουν πρόβλημα οι περισσότερες ώρες ?

GN_AZ
06-06-16, 18:02
στην πρώτη φώτο είναι Alternanthera reineckii 'Mini'. στην κατάσταση που είναι τώρα έχω ελπίδες να ανακάμψει ή τζάμπα περιμένω ?

στην δεύτερη είναι κάποιο είδος άλγης μάλλον. μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα ? να την αφήσω στην ησυχία της ή να την ξηλώνω όπου την βρίσκω ?

sarpijk
06-06-16, 18:16
Δε χανεις τιποτα ασε το φυτο να προσαρμοστει.Ειναι αργης σχετικα αναπτυξης . Εαν το στελεχος ειναι ζωντανο τοτε θα ριζωσει. Η αλγη ειναι σαν τριχα ή απλα εχει παρει πρασινο χρωμα? Απο το εξτρα φως ειναι.

GN_AZ
06-06-16, 18:30
θα το αφήσω το φυτό κ ότι γίνει. η Lobelia cardinalis έπιασε ήδη κ σήκωσε κ τα φυλλαράκια της :)

έξτρα φωτισμό δεν έχω βάλει ακόμη. περιμένω τα led μέσα στη βδομάδα.
είναι σαν πλαστικό χνούδι κ έχει κολλήσει στα πετραδάκια

sarpijk
06-06-16, 18:32
Ειχες μεσα moss ball?

GN_AZ
06-06-16, 18:40
μόνο την moss που μου έστειλες εσύ κ την κόλλησα πάνω στα βραχάκια :D:D:D
δεν με ανησυχεί κ είναι σε ελάχιστη ποσότητα ... απλά αναρωτήθηκα ...

sarpijk
06-06-16, 18:40
Mε μια οδοντοβουρτσα προσπαθησε να την αφαιρεσεις.

GN_AZ
06-06-16, 20:21
μόνο σε δυο τρία σημεία στο βυθό είναι. θα την βγάλω με τη λαβίδα.

ευχαριστώ

GN_AZ
20-06-16, 22:48
η difformis δεν φαίνεται καλά. αν δεν ήταν στο ενυδρείο θα έλεγα ότι θέλει πότισμα :D
τα χαμηλά φύλλα δείχνουν μαραμένα. τι της λείπει ?

sarpijk
21-06-16, 09:37
Νιτρικά😃

tsala
21-06-16, 10:59
Μην του λες τετοια , θα κανει αλλαγες καθε 3μηνο:D

GN_AZ
21-06-16, 11:23
δεν τα γλυτώνω τα λιπάσματα δλδ ?

με ένα μηλοσαλίγκαρο που λερώνει αρκετά απ'όσο έχω διαβάσει δεν θα μπορέσω να βελτιώσω την κατάσταση ?
Μην του λες τετοια , θα κανει αλλαγες καθε 3μηνο:D

χαχαχα πες το ψέμματα ...

έχω χρόνο για να ασχοληθώ με το ενυδρείο κ δεν υπάρχει τπτ να κάνω ...
έχω αρχίσει να σκέφτομαι μια μονομαχιέρα ;)

sarpijk
21-06-16, 13:15
Το φυτό πάντως μία χαρά είναι Γιωργο τα νιτρικά παραπάνω θα βοηθούσαν. Κλαδεψε το χαμηλά για να φιυντωσει

GN_AZ
22-06-16, 16:29
άρχισε κ η moss να γίνεται λίγο καφέ όπως κ μερικά φύλλα από την rubin κ την difformis. η leucocephala είναι λες κ σταμάτησε να αναπτύσσεται. δεν θυμάμαι πότε είδα καινούριο φυλλαράκι τελευταία φορά

μήπως μπορείς να προτείνεις κάποιο λίπασμα γιατί έχω αρχίσει να τα λυπάμαι τα φυτάκια μου ?

tsala
22-06-16, 17:34
Ενα γενικο λιπασμα (http://www.aquario.gr/seachem-flourish.html) θα βοηθουσε πιστευω, σε συνδιασμο με ενα νιτρικων (http://www.aquario.gr/seachem-flourish-nitrogen.html) που στην περιπτωση σου χρειαζεται..
Λεω εγω τωρα :D , περιμενε και τον Στεφανο να σου πει..