PDA

Επιστροφή στο Forum : Διαχυση Co2 ?

kosmas
23-02-16, 09:41
Καλημερα σας! Εχω βαλει 1 μηνα τωρα μπουκαλα CO2 με τον κλασικο γυαλινο διαχυτηρα ποτηρακι.Εχει γεμισει η επιφανεια του νερου μου φυσαλιδες.Ειναι φυσιολογικο αυτο?Κανουν δουλεια αυτες οι φυσαλιδες ή ξοδευεται τσαμπα το co2?Μηπως πρεπει να διασπαται καλυτερα?

Τάκης
23-02-16, 10:11
Οταν το CO2 δεν διαλύεται σωστά ετσι γίνεται, μείωσε τις φυσαλίδες ανά λεπτό, και όντως πάει χαμένο ετσι

kosmas
23-02-16, 10:39
Ευχαριστω Τακη!Το εχα στις 60 φυσαλ.το λεπτο χωρις προβλημα και εδω και 3 μερες το αυξησα στις 90 επειδη παροθσιαστικε λιγο νηματοειδης αλγη και λιγο bba.Na το ξαναπαω στο 60 και να αρχισω λιπανση με σιδηρα,καλιο,νιτρικα? να κοιταξω για αλλο διαχυτηρα?

Τάκης
23-02-16, 10:54
Λιπάσματα με φειδώ,
τα πάντα πρέπει να είναι σε ισορροπία, λιπάσματα , φωτισμός , διοξείδιο
δεν είχα ποτέ κεραμικό, θεωρώ πως είναι καλύτεροι αυτοί που λειτουργούν με αντλία και προκαλούν στροβιλισμό

johnpecn`
23-02-16, 13:09
Αν τα ψάρια δεν δείχνουν να ενοχλουνται ,εγώ θα το άφηνα στις 90, το ότι έχεις φυσαλίδες στην επιφάνεια σημαίνει κιόλας ότι δεν έχεις καλή ανατάραξη, μήπως έχει και πρωτεϊνικό φιλμ; Τον δυαχητηρα βαλτον κάτω από το σπραι μπαρ για να γίνει καλυτερη διάχυση, αν έχεις ένα 30αρι για ριακτορα πάρε, αν όχι γίνεται ή δουλειά και με τον γυάλινο κεραμεικό ,εγώ τέτοιον είχα πάντα, αφού έχεις νιτρικά μηδέν αν θυμάμαι καλά , καλό είναι να ξεκινήσεις σιγά σιγά και λίπανση, αν βρεις το σωστό τρόπο και την σωστή αναλογία
Φωτός co2 και λίπασματος θα υποχωρήσουν και ή άλγες κάποια στιγμή. Υπομονή θέλει ,και να δίνεις χρόνο στα φυτά μετά τις αλλαγές να δεις πως θα αντιδράσουν, μην τα αλλάζεις όλα κάθε 1-2 μέρες.
Ανακεφαλαιωνω :
Ασε το co2 στις 90 εφόσον δεν ενοχλουνται τα ψάρια
Βάλε τον δυαχητηρα κάτω από το σπρέι μπαρ
Καθάριζε όση άλγη μπορείς με μια οδοντόβουρτσα στην εβδομαδιαία αλλαγή
Κοιτάς να έχεις καλή κυκλοφορία
Ξεκινά μια συντηρητική λίπανση για αρχή μέχρι να πάρουν και τα φυτά τα πάνω τους .
Αν θες λιπάσματα σου δίνω εγώ μια ποσότητα να ξεκινήσεις
Τώρα θυμηθηκα ότι δεν έχεις σπρέι μπαρ πρέπει να έχω εγώ δύο περίσσια θα τα ψαξω κ θα σου πω.

kosmas
23-02-16, 14:04
Γιαννη ευχαριστω! Νομιζω απο ροη ειμαι καλα με το 306 στα 110 λιτρα.Σπρευμπαρ δεν εβαλα ακομα γιατι πρεπει να βγαλω τα σπιραλ απο οτι μου ειπαν.Λιπασματα πρεπει να βρω χρονο να παω να παρω

Tetrakis
23-02-16, 14:27
Καλησπέρα και από εμένα..φίλε μου είχα αυτό το πρόβλημα και εγώ πριν καμιά ευδομαδα..βρηκα την καλύτερη λύση μιας και έκανα 2πλο καλό.έβαλα ένα φίλτρο εσωτερικό για κυκλοφορία και πάνω του έβαλα και το co2.είναι η καλύτερη διάχυση που είχα μιας και γίνετε σαν ομίχλη...θα σου έβαζα φώτο να δεις άλλα δεν ξέρω πως να ανεβάσω μιας και είναι νέος...

kosmas
23-02-16, 14:53
Ευχαριστω πολυ φιλε μου.Εγω εβγαλα το εσωτερικο που ειχα και εβαλα δυνατο εξωτερικο για περισσοτερο χωρο μεσα στο ενυδρειο.Δεν θελω να ξαναβαλω.Προτιμω να αλλαξω σωληνες στο εξωτερικο και να βαλω εκει τον διαχυτη

Tetrakis
23-02-16, 16:34
Ναι και αυτό είναι μια καλή λύση...

Themis_aqua
23-02-16, 19:34
Κρινοντας απ την δικη μου διαταξη με γ.διαχυτηρα, την καλυτερη ροη την εχω ακριβως απεναντι απ το spray bar χαμηλα εννοειται!!Αλλα πρεπει να βαλεις spray bar να χτυπαει 30 μοιρες προς την επιφανεια να σχηματιζεται ενα ελαφρυ ρυακι ας πουμε κι ετσι δημιουργειται καλυτερη ροη σε ολο το ενυδρειο!!
Το καλυτερο ειναι να κανεις δοκιμες και βλεπεις σε ποιο σημειο απλωνονται οι φυσαλλιδες καλυτερα!

kosmas
23-02-16, 23:09
Να κανω και μια χαζη ερωτηση.Αν βγαλω την μπιλια απο τον σωληνα εισοδου του φιλτρου πειραζει? Πανε και καθονται εκει σκουπιδακια,φυλαρακια και μπουκωνει ο σωληνας.Και αντι για μπιλια να βαλω ενα σφουγγαρακι για προστασια

panos84
24-02-16, 00:00
Κρινοντας απ την δικη μου διαταξη με γ.διαχυτηρα, την καλυτερη ροη την εχω ακριβως απεναντι απ το spray bar χαμηλα εννοειται!!Αλλα πρεπει να βαλεις spray bar να χτυπαει 30 μοιρες προς την επιφανεια να σχηματιζεται ενα ελαφρυ ρυακι ας πουμε κι ετσι δημιουργειται καλυτερη ροη σε ολο το ενυδρειο!!
Το καλυτερο ειναι να κανεις δοκιμες και βλεπεις σε ποιο σημειο απλωνονται οι φυσαλλιδες καλυτερα!

Και αν αντί για 30μοιρες προς τα πάνω είναι λίγο προς τα κάτω, τι συμβαίνει?

Themis_aqua
24-02-16, 00:24
Τοτε δεν υπαρχει αναταραξη επιφανειας αρα ελλειπης οξυγονωση..Εκτος κι αν το σ.bar ειναι ελαχιστα πιο κατω απ την επιφανεια οποτε κι ευθεια να χτυπαει παλι ειναι καλα..

panos84
24-02-16, 00:47
Α εντάξει ειπα μήπως δε γίνεται καλή κυκλοφορία....εγω για καλύτερη κυκλοφορία το έχω λίγο προς τα κάτω κ για να μη χάνεται διοξειδιο.Οσον αφορά την οξυγόνωση πότε δεν ειχα θέματα καθότι σε ενα φουλ φυτεμένα το οξυγόνο της ημέρας επαρκει κατά πολύ για όλη τη νύχτα και με μηδενικη αναταραξη και με καμία πενηνταρια τετραςσε 200λιτρα!
Βέβαια μετά από πολλά χρονια ασχολίας και βλέποντας στηνπραξη τι γίνεται μέσα στο ενυδρείο έτσι!

Themis_aqua
24-02-16, 00:52
Ετσι ειναι!Η εμπειρια σιγουρα παιζει μεγαλο ρολο!!!

Κυριακος
24-02-16, 07:46
Εγώ έχω βάλει το σωληνάκι του CO2 στην είσοδο του εξωτερικού φίλτρου και έχω την καλύτερη διάχυση αφού μέχρι να βγει ξανά στο ενυδρείο κάνει όλο τον κύκλο και μένει περισσότερη ώρα μέσα στο νερό

kosmas
24-02-16, 09:21
Ευχαριστω! Ξερει κανεις τι θα γινει αν βγαλω την μπιλια του σωληνα εισοδου του φιλτρου?

Τάκης
24-02-16, 10:08
Μάλλον η μπίλια κόβει την αντίστροφη ροή του νερού σε περίπτωση που κλείσεις το φίλτρο

kosmas
24-02-16, 11:26
Aρα δεν πρεπει να την βγαλω.Εγω νομιζα για να νημ μπαινουν σκουπιδακια στο φιλτρο και ελεγα να βαλω στην θεση της σφουγγαρι,κατι σαν προφιλτρο.Το eheim που ειχα παλια δεν ειχε μπιλια

kosmas
25-02-16, 17:21
Τελικα διορθωθηκε το προβλημα με τις φυσαλιδες.Παιζει ρολο ο κεραμικος διαχυτηρας.Τον αλλαξα και εβαλα εναν αλλο ιδιου τυπου αλλα με μεγαλυτερη επιφανεια κεραμικου και τις βγαζει τις φυσαλιδες παρα πολυ λεπτες.Μεχρι να φτασουν στην επιφανεια τις παιρνει η ροη του φιλτρου και εξαφανιζονται

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
25-02-16, 18:04
Εγώ έχω βάλει το σωληνάκι του CO2 στην είσοδο του εξωτερικού φίλτρου και έχω την καλύτερη διάχυση αφού μέχρι να βγει ξανά στο ενυδρείο κάνει όλο τον κύκλο και μένει περισσότερη ώρα μέσα στο νερό

Απορία, μ αυτόν τον τρόπο είναι σωστό; Δεν αφαιρεί πολύτιμο οξυγόνο απ τη βιολογία; Θα θελα κι εγώ να το κάνω έτσι αλλά έχω αυτή την απορία γιατί νομίζω κάπου το είχα διαβάσει. Προς το παρόν το έχω σε ξεχωριστό κυκλοφορητάκι που μου χρειάζεται και για κυκλοφορία στο βυθό, αλλά την απορία την έχω.

panos84
25-02-16, 19:05
Απορία, μ αυτόν τον τρόπο είναι σωστό; Δεν αφαιρεί πολύτιμο οξυγόνο απ τη βιολογία; Θα θελα κι εγώ να το κάνω έτσι αλλά έχω αυτή την απορία γιατί νομίζω κάπου το είχα διαβάσει. Προς το παρόν το έχω σε ξεχωριστό κυκλοφορητάκι που μου χρειάζεται και για κυκλοφορία στο βυθό, αλλά την απορία την έχω.
Κωστα εγω ειμαι υπερμαχος στο να βαλεις το co2 στην εισοδο και οχι στην εξοδο....και δες τωρα τη σκεψη μου για το οξυγονο που λες...αν το βαλεις στην εισοδο το co2 που περναει θα ειναι πιο αδυαλυτο απτο να το βαλεις στην εξοδο και αυτο γιατι αυτο που σε ενδιαφερει ειναι το τι περνα απο το φιλτρο που στην δευτερη περιπτωση το ηδη διαλυμενο co2 περναει απο το φιλτρο-αρα ειναι και περισσοτερο-απο οτι στην πρωτη περιπτωση που δεν εχει διαλυθει καλα.Ετσι το ειχα καιρο και δεν ειχα θεματα,τωρα με τους εξωτερικους προσπαθω για την πληρη διασπαση κ για να καταλαβω πόσο πληρη ειναι το εχω βαλει στην εξοδο.

Themis_aqua
25-02-16, 19:39
Πανο με συγχωρεις αλλα εγω δεν σε καταλαβα..:rolleyes:Λες οτι το δουλευες στη εισοδο του φιλτρου, που σημαινει οτι κανει ολη τη διαδρομη μεσα στο φιλτρο σφουγγαρια,βιολογ.υλικο φτερωτη κτλ και βγαινει διαλυμενο απ το spray bar καλα το λεω;;Σφηνωνες δηλαδη το σωληνακι σκετο μεσα στην εισοδο;Απο θορυβο εκανε καθολου;

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
25-02-16, 21:16
Πάνο αυτό που ρωτάω εγώ είναι αν το διοξείδιο αφαιρεί πολύτιμο οξυγόνο που χρειάζονται τα βακτήρια για την επιβίωσή τους. Επίσης επειδή εγώ δεν έχω spray bar κι ως εκ τούτου είμαι αναγκασμένος για ανατάραξη να έχω την έξοδο του φίλτρου στραμμένη 45 μοίρες προς τα πάνω, αυτό ουσιαστικά θα μου βγάζει όλο το διοξείδιο εκτός και συν τοις άλλοις ο βυθός θα αδικείται από κακή έως ανύπαρκτη κυκλοφορία διοξειδίου. Οι λόγοι που έβαλα δεύτερο ανεξάρτητο κυκλοφορητάκι είναι δύο:
α) Αφενός διασπώ το διοξείδιο χωρίς να το περνάω απ τη βιολογία και τοποθετημένο χαμηλά "ποτίζει" από κάτω προς τα πάνω όλα τα φυτά αφού το σπρώχνει σε όλο το μήκος του ενυδρείου και έτσι μένει πολλή ώρα το διοξείδιο στο νερό κάτι που παίζει ρόλο και στην οικονομία.
β) Βελτίωσα την κυκλοφορία που ούτως ή άλλως ήθελα λόγω εμφάνισης κυανοβακτηρίου στις αρχές κάτι που με την προσθήκη του κυκλοφορητή στο συγκεκριμένο σημείο πλέον είναι παρελθόν. Θέλω να πω δηλαδή πως με το κυκλοφορητάκι των 200lt/h ουσιαστικά μ ένα σμπάρο δύο τριγώνια. Αν θα θελα να βρω ένα αρνητικό είναι το θέμα ότι οι πολύ ψιλές φυσαλίδες που βγαίνουν σαν ομίχλη απ το κυκλοφορητάκι κάνουν το ενυδρείο να μοιάζει λίγο με σπράιτ αλλά κι αυτό το παλεύω κι έχω φτάσει σε καλό σημείο πειραματίζοντας λίγο με τη θέση που έχει το σωληνάκι μέσα στον κυκλοφορητή. Αυτό που εγώ ψάχνω είναι πως μπορώ να έχω την καλύτερη διάχυση οικονομικά με καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.

panos84
25-02-16, 23:28
Πανο με συγχωρεις αλλα εγω δεν σε καταλαβα..:rolleyes:Λες οτι το δουλευες στη εισοδο του φιλτρου, που σημαινει οτι κανει ολη τη διαδρομη μεσα στο φιλτρο σφουγγαρια,βιολογ.υλικο φτερωτη κτλ και βγαινει διαλυμενο απ το spray bar καλα το λεω;;Σφηνωνες δηλαδη το σωληνακι σκετο μεσα στην εισοδο;Απο θορυβο εκανε καθολου;
Σφηνωσα το σωληνάκι στην εισοδο μόνο που πρόσθεσα στην άκρη μια λεπτή βελόνα από σύριγγα κ βγαιναν μικρές φυσαλίδες...εχω δοκιμαση κ με αεροπετρα μινι με πολύ καλά αποτελέσματα.οσο για το θόρυβο είναι το δύσκολο κομμάτι....πρεπει να βρεθεί πως ακριβώς να είναι στημένο το φίλτρο για να μην ακούγονται.

kosmas
26-02-16, 09:24
Ο drop checker που εβαλα αν δεν με ξεγελουν τα ματια μου μπλεδιζει.Το κατεβασα στις 60 φυσαλιδες και σημερα στις 40.Πως γινετε αυτο? Μηπως πρεπει να σταματησω το co2 να πρασινισει και να το ξαναρχισω μετα? Το εχω τωρα 2 μερες και απο την αρχη ηταν μπλε.Οταν ξεκινησα ημουν στις 90 και σιγα σιγα κατεβαζα

Τάκης
26-02-16, 09:27
Οσο είναι μπλε ανεβάζεις φυσαλίδες, δεν μειώνεις

kosmas
26-02-16, 09:39
Τακη καλημερα! Στο δικο μου το τεστ μαλλον το αντιθετο ειναι

Τάκης
26-02-16, 09:43
Σωστά λέει
Μπλε=(+) , να προσθέσεις CO2
Κίτρινο=(-), να αφαιρέσεις CO2

kosmas
26-02-16, 09:56
Πω πω! Εγω νομιζα οτι στο μπλε σημαινει οτι εχω πολυ και στο κιτρινο οτι εχω λιγο

kosmas
27-02-16, 10:38
Καλημερα σας! Απο χτες το βραδυ το ανεβασα στις 90 φυσαλιδες και σημερα ειναι ακομα μπλε.Να το ανεβασω κι'αλλο? Κανει?

sarpijk
27-02-16, 10:54
Αλλαξε θεση στο drop checker. Δες εαν αλλαζει χρωμα.

kosmas
27-02-16, 11:02
Εχει να κανει που το εχω ψηλα και μακρυα απο το διαχυτηρα? Ποια ειναι η καλυτερη θεση? Μηπως εχει παρει νερο το κενο αερος?

sarpijk
27-02-16, 11:12
Σου λεω να το δοκιμασεις σε πολλες διαφορετικες θεσεις του ενυδρειου ψηλα και χαμηλα για να δεις εαν εκει υπαρχει συγκεντρωση co2. Εαν του αλλαξεις θεση και εκει παρει αλλο χρωμα σημαινει κακη/ελλιπης κυκλοφορια και λιγη ποσοτητα co2.

Καλυτερη θεση δεν υπαρχει. Πρεπει σε ολο το ενυδρειο να δειχνει ιδιο χρωμα.

panos84
27-02-16, 14:49
Εγω θελω να προσθεσω πως η αλλαγη στο χρωμα ποτέ δε μου εγινε σε 5-6 ωρες αλλα πολλες ωρες παραπανω,μη πω μετα απο 24 για να ειμαι σιγουρος...

Tetrakis
29-02-16, 18:00
Αν τα ψάρια δεν δείχνουν να ενοχλουνται ,εγώ θα το άφηνα στις 90, το ότι έχεις φυσαλίδες στην επιφάνεια σημαίνει κιόλας ότι δεν έχεις καλή ανατάραξη, μήπως έχει και πρωτεϊνικό φιλμ; Τον δυαχητηρα βαλτον κάτω από το σπραι μπαρ για να γίνει καλυτερη διάχυση, αν έχεις ένα 30αρι για ριακτορα πάρε, αν όχι γίνεται ή δουλειά και με τον γυάλινο κεραμεικό ,εγώ τέτοιον είχα πάντα, αφού έχεις νιτρικά μηδέν αν θυμάμαι καλά , καλό είναι να ξεκινήσεις σιγά σιγά και λίπανση, αν βρεις το σωστό τρόπο και την σωστή αναλογία
Φωτός co2 και λίπασματος θα υποχωρήσουν και ή άλγες κάποια στιγμή. Υπομονή θέλει ,και να δίνεις χρόνο στα φυτά μετά τις αλλαγές να δεις πως θα αντιδράσουν, μην τα αλλάζεις όλα κάθε 1-2 μέρες.
Ανακεφαλαιωνω :
Ασε το co2 στις 90 εφόσον δεν ενοχλουνται τα ψάρια
Βάλε τον δυαχητηρα κάτω από το σπρέι μπαρ
Καθάριζε όση άλγη μπορείς με μια οδοντόβουρτσα στην εβδομαδιαία αλλαγή
Κοιτάς να έχεις καλή κυκλοφορία
Ξεκινά μια συντηρητική λίπανση για αρχή μέχρι να πάρουν και τα φυτά τα πάνω τους .
Αν θες λιπάσματα σου δίνω εγώ μια ποσότητα να ξεκινήσεις
Τώρα θυμηθηκα ότι δεν έχεις σπρέι μπαρ πρέπει να έχω εγώ δύο περίσσια θα τα ψαξω κ θα σου πω.

Αν τα ψάρια ενοχλουντε αφού πάνε στην επιφάνεια αλλά το co2 είναι οκ σύμφωνα με το τεστ τι κάνουμε.????

johnpecn`
29-02-16, 19:55
Χαμηλώνουμε το co2 ,αν ενοχλουνται τα ψάρια σημαίνει ότι είναι πολύ το co2 ή ότι δν υπάρχει επαρκής οξυγόνωση και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να βρούμε την λύση,δεν μπορούμε να έχουμε τα ψάρια σε συνθήκες ασφυξίας.