PDA

Επιστροφή στο Forum : Κατασκευη ξυλινου 450 λιτρων

Σελίδες : [1] 2

ScorpionGr
21-02-16, 11:28
Καλημερα στην παρεα!! Μετα απο ενασχοληση δυο χρονων με το χομπι αποφάσισα να προχωρισω στην κατασκευη ενος μεγαλυτερου ενυδρειο (450 λιτρων) απο ξυλο το οποιο θα φιλοξενήσει ενα κοπαδακι δισκων!! Οι εσωτερικες διαστασεις θα είναι 150χ50χ60.. Η δεξαμενη θα ειναι απο 20μμ κοντρα πλακε θαλασσης και μονωση θα χρησιμοποιήσω εποξικη ρητινη.. Για την βαση χρησιμοποιησα (για ψυχολογικους λογους) καδρονι 4.5cmχ9.5cm... Το ενυδρειο θα φιλτράρεται μεσω ενος σαμπ 80-90 λιτρων...

Οι πρωτες φωτογραφιες απο το προξεκτ...
Ολες οι αποψεις-προτασεις-ιδεες δεκτες:-)

tsantos
21-02-16, 12:15
Μια χαρα σε βρισκω :rolleyes: ωραια κατασκευη,σεκο πραμα!!!
Περιμενουμε τη συνεχεια :p

Κλεόβουλος
21-02-16, 12:19
Καλή επιτυχία!
Αν κρίνω απ' τη βάση πιάνουν τα χέρια σου :)

Aquatix
21-02-16, 12:24
Η αρχή είναι σίγουρα πολλά υποσχόμενη! Με το καλό να το ολοκληρώσεις λοιπόν!

voas
21-02-16, 12:40
με το καλο φιλε!καλη αρχη και καλη συνεχεια:p

ΔημήτρηςΤ
21-02-16, 13:33
Τι μου κάνεις τωρα.φτιάχνω το σαμπ 130 λίτρα παρήγγειλα την αντλία κ έχω σπάσει το κεφάλι μου για την βάση.την βάση θα την ντυσεις Μετά;;;
-------------------------
Αυτή η βάση για 400 επαρκεί η θέλει κ χιαστη ;;;

ScorpionGr
21-02-16, 14:15
Τι μου κάνεις τωρα.φτιάχνω το σαμπ 130 λίτρα παρήγγειλα την αντλία κ έχω σπάσει το κεφάλι μου για την βάση.την βάση θα την ντυσεις Μετά;;;
Αυτή η βάση για 400 επαρκεί η θέλει κ χιαστη ;;;
Οπως τη βλεπω μπορει να αντεχει και πολυ παραπανω απο 400 λιτρα. Σημερα ανεβηκα και πανω χοροπηδουσα κουνιουμουν και δεν εκανε κιχ... Βεβαια θα δέσει και πιο πολυ ακομα αφού θα ντυθει περιμετρικα με κοντρα πλακε θαλασσης. Επισης για την συναρμολόγηση εκτος απο βιδες ολα τα ξυλα ειναι κολλημενα μεταξι τους με ξυλοκολλα πολυουρεθανης και με τους σφηκτηρες εχουν γινει ολα ενα σωμα.

Χρηστος Ζ.
21-02-16, 14:50
η βαση αντεχει πολλα παραπανω λιτρα μην φοβασαι.
η δικια μου ξυλινη βαση στο 400λιτρο εχει τα μισα ξυλα και σε αριθμο και σε διαστασεις.

μονο και μονο που εχεις βαλει και τα μεσαια καθετα ποδαρικα η βαση σου σηκωνει χωρις προβλημα και το διπλασιο βαρος.

Τάκης
21-02-16, 16:03
Καλή αρχή φίλε μου.
Η βάση αντέχει 2τονο, όχι μόνο 400 κιλά.
Την εποξική ρητίνη δοκίμασε της να δεις τη ελαστικότητα έχει , σε άκαμπτο υλικό όπως το τσιμέντο την έχω δει, δεν την φοβάμαι, στο ξύλο και ειδικά σε κόντρα-πλακέ που έχει μεγάλη ελαστικότητα δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθεί, για αυτό κάνε μια δοκιμή.
Πάντως ωραία το ξεκινάς :)

ScorpionGr
21-02-16, 16:44
Καλή αρχή φίλε μου.
Η βάση αντέχει 2τονο, όχι μόνο 400 κιλά.
Την εποξική ρητίνη δοκίμασε της να δεις τη ελαστικότητα έχει , σε άκαμπτο υλικό όπως το τσιμέντο την έχω δει, δεν την φοβάμαι, στο ξύλο και ειδικά σε κόντρα-πλακέ που έχει μεγάλη ελαστικότητα δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθεί, για αυτό κάνε μια δοκιμή.
Πάντως ωραία το ξεκινάς :)

https://www.aandreou.gr/index.php?option=com_mijoshop&route=product/category&path=49&Itemid=560

Εδω αναφερει οτι εχει ανοχες... Πιο πολλες λεπτομεριες θα μαθω οταν επικοινωνησω μαζι τους.. Και σιγουρα θα κανω δοκιμη αλλου πρωτα αφου δεν εχω ξαναδουλεψει τετοιο υλικο...

tkalamat
21-02-16, 17:23
Αυτά βλέπουμε και μας μπαίνουν ιδέες smt041:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041.Με το καλό.

ScorpionGr
21-02-16, 17:27
Αυτά βλέπουμε και μας μπαίνουν ιδέες smt041:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041.Με το καλό.

:D:D:D:D

Τάκης
21-02-16, 19:24
https://www.aandreou.gr/index.php?option=com_mijoshop&route=product/category&path=49&Itemid=560

Εδω αναφερει οτι εχει ανοχες... Πιο πολλες λεπτομεριες θα μαθω οταν επικοινωνησω μαζι τους.. Και σιγουρα θα κανω δοκιμη αλλου πρωτα αφου δεν εχω ξαναδουλεψει τετοιο υλικο...
Λέει πως αντέχεις στις στρεβλώσεις χωρίς να σπάσει, καλό αυτό

ScorpionGr
21-02-16, 19:55
Λέει πως αντέχεις στις στρεβλώσεις χωρίς να σπάσει, καλό αυτό

Επισης δεν θα περαστει σκετη η εποξικη.. Για σιγουρια σε ραγισματα και για το κανω ακομα πιο ασφαλες σε γρατσουνιες η μικρα χτυπηματα θα εμποτιστει υαλουφασμα. Ουσιαστικα σκεφτομαι να δημιουργησω μια λεπτη 'δεξαμενη' απο ρητινη.

Μπορει να ειμαι λιγο υπερβολικος και να κοστισει λιγο παραπανω αλλα δεν θελω να παιδευομαι στο μελλον..

alexis cosmo
21-02-16, 20:26
Καλή Καλή .
αντε θα κάντε ξεχωριστο κλαμπ σιγά σιγά εσείς οι ξυλινοι:D
καλή επιτυχία

Τάκης
21-02-16, 20:42
Επισης δεν θα περαστει σκετη η εποξικη.. Για σιγουρια σε ραγισματα και για το κανω ακομα πιο ασφαλες σε γρατσουνιες η μικρα χτυπηματα θα εμποτιστει υαλουφασμα. Ουσιαστικα σκεφτομαι να δημιουργησω μια λεπτη 'δεξαμενη' απο ρητινη.

Μπορει να ειμαι λιγο υπερβολικος και να κοστισει λιγο παραπανω αλλα δεν θελω να παιδευομαι στο μελλον..
Για βγάλε το κόστος με αυτά τα υλικά να δεις που θα σου φτάσει, γιατί αν πάει ψηλά, μήπως να σκεφτόσουνα να το ντύσεις εσωτερικά με πλεξι ; (Τι άλλο θα έλεγα εγώ :D:D:D)
Το έχω κάνει, για αυτό στο λέω, και τώρα ο Κώστας (tyrinthos) σκέφτεται να το κάνουμε έτσι, με πλεξι, ξύλινο ενυδρείο 2,5-3 μέτρα, επενδυμένο εσωτερικά με 3αρι πλεξι.

ScorpionGr
21-02-16, 21:01
Για βγάλε το κόστος με αυτά τα υλικά να δεις που θα σου φτάσει, γιατί αν πάει ψηλά, μήπως να σκεφτόσουνα να το ντύσεις εσωτερικά με πλεξι ; (Τι άλλο θα έλεγα εγώ :D:D:D)
Το έχω κάνει, για αυτό στο λέω, και τώρα ο Κώστας (tyrinthos) σκέφτεται να το κάνουμε έτσι, με πλεξι, ξύλινο ενυδρείο 2,5-3 μέτρα, επενδυμένο εσωτερικά με 3αρι πλεξι.

32 ευρω εχει το λιτρο στο σαιτ.. Θεωρητικά θελω κανα 4 λιτρο συν οσο κανει το υφασμα.. Απο πλεξι δεν ξερω τιμες.. Αυτο που θελω να σιγουρεψω ειναι κατα ποσο κολλαει η σιλικόνη στην ρητινη..

ΔημήτρηςΤ
21-02-16, 21:05
Τα ξύλα από που κ πόσο τα πήρες για την βάση εννοώ.

ScorpionGr
21-02-16, 21:16
Τα ξύλα από που κ πόσο τα πήρες για την βάση εννοώ.

Τα ξυλα συνολικά βγηκαν 109€ με το κόψιμο, 12.4€ το τριμετρο και ειναι πλανισνενα και εμποτισμενα.. Showood λεγεται το μαγαζι.. Απλα θελουν λιγο προσοχη γτ μου ετυχε ενα καδρονακι ελαφρως πετσικαρισμενο και το πηρα χαμπαρι αργα....

Τάκης
21-02-16, 21:46
Το πλεξι, 3αρι, χοντρικά έχει 25 Ευρώ το τετραγωνικό, και το χλωροφόρμιο 12-14 Ευρώ το λίτρο, αν βρεις, αλλιώς 30 Ευρώ το λίτρο ή 10-12 Ευρώ τα 100ml στον Σπακουρη.
Αυτο με τη ρητίνη και τη σιλικόνη πρέπει να το δεις, είναι σημαντικό.
Τώρα για το πετσικαρισμένο ξύλο στη βάση δεν υπάρχει πρόβλημα, το ξύλο έρχεται.
Εγώ την έφτιαξα με ξύλα από παλέτες :)
Δες το δικό μου αν θες να πάρεις καμιά ιδέα http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=81174

ScorpionGr
21-02-16, 21:51
Τακη το εχω διαβασει το δικο σου απο την πρωτη μερα.. Το ξερω οτι ερχονται τα ξυλα.. Την εφτιαξα με το ξυλο ετσι οπως ειναι και ειναι κομπλε... Απλα το ανεφερα γτ εχει λιγοτερο παιδεμα οταν το ξυλο ειναι αλφαδι. Οσο και για το πλεξι παλι απο οσα εχω διαβασει δεν εχει και την καλυτερη προσφυση με την σιλικονη..

Τάκης
21-02-16, 22:12
Πρόσφυση έχει, συγκόλληση δεν έχει καλή, αλλά στη περίπτωση μας το νερό σπρώχνει το τζάμι επάνω στο πλεξι και η σιλικόνη παίζει το ρόλο της φλάντζας.
Απο την άλλη, το 1ο καπάκι που έφτιαξα με πλεξι, κόλλησα τα κομμάτια με σιλικόνη, αυτά τα κομμάτια ακόμα δεν μπορώ να τα καθαρίσω από τη σιλικόνη, τα έχω για ρετάλια και είναι έτσι από το 2012, και όχι μέσα στο νερό, μέσα σε ένα ράφι στην αποθήκη

ScorpionGr
21-02-16, 22:30
Ναι συγκολληση εννοουσα...

http://www.monsterfishkeepers.com/forums/threads/how-to-waterproof-a-plywood-aquarium.356641/

Εδω αναφέρει οτι κολλαει η σιλικονη στην ρητίνη....

Τάκης
21-02-16, 22:52
Ναι συγκολληση εννοουσα...

http://www.monsterfishkeepers.com/forums/threads/how-to-waterproof-a-plywood-aquarium.356641/

Εδω αναφέρει οτι κολλαει η σιλικονη στην ρητίνη....
Ενδιαφέρον αυτό το θέμα :)

ScorpionGr
22-02-16, 13:42
Ενα μικρο update μιας και δεν ειχα χρονο σημερα... Μπηκαν 16 ρεγουλατοροι περιμετρικα.... 50 κιλα εκαστος αντεχει..

Aquatix
22-02-16, 17:28
Έχεις κάποιο σχεδιάγραμμα ή βαδίζεις σύμφωνα με τις γενικές διαστάσεις που έχεις θέσει; Αφού θα μπλέξεις με υφάσματα για το μέσα, έχεις σκεφτεί να δημιουργήσεις ανάγλυφη "διακόσμηση" στην πλάτη; Περιμένω με αγωνία να δω τις σκέψεις σου για το τζάμι μπροστά καθώς και σωληνώσεις - sump, αυτοματισμούς, αλλαγές νερού κτλ.:)

ScorpionGr
22-02-16, 18:13
Ενα πλανο το εχω στο μυαλο, οχι κατι εξειδικευμένο. Παντως το μονο που προσπαθω ειναι να μην ξεφυγω στα λιτρα λογο διαμέρισματος... Με υφασματα δεν εχω ξανα ασχοληθει οποτε η πλατη μαλλον θα ειναι απλη, εκτος και αν εχω ορεξη να παιξω με dow, στο τελος ομως.. Απο αυτοματισμους προς το παρον υπαρχει μια αυτοματη αναπληρωση diy απο εμενα, οι αλλαγες σκεφτομαι να γινονται κατευθείαν απο την οσμωση μεσω της αυτοματης αναπληρωσης(σαν πλανο υπαρχει αυτο λεπτομέριες θα τιε δω οταν ερθει η ωρα). Το σαμπ απλο το σκεφτομαι σαν σχεδιο και απο υπερχείλιση σκεφτομαι να ακολουθησω την μεθοδο herbie γιατι λενε οτι ειναι εξαιρετικα αθορυβη..

puntomad
22-02-16, 23:35
καλησπερα,
καλη αρχη και καλη συνεχεια.
Απο την στιγμη που μεσα θα ειναι μονο για μονωση δεν χρειαζεται να πας σε τοσο ακριβη ρυτινη, καντο με πολυεστερα που θα ειναι πολυ πιο οικονομικο και μετα περνας ενα χρωμα που ειναι μη τοξικο (λογικα το ιδιο θα πρεπει να κανεις και με την αλλη ρυτινη) και θα ειναι μια χαρα

ScorpionGr
24-02-16, 15:01
Ευχαριστω. Το ειχα σκεφτει και αυτο με το πολυεστερα απλα στο αρθρο (http://www.monsterfishkeepers.com/forums/threads/how-to-waterproof-a-plywood-aquarium.356641/)που εχω βαλει πιο πανω αναφέρει ότι η εποξικη δεν ειναι τοξικη και δεν χρειαζεται περαιτέρω βαψιματα, επισης και το αρθρο και ο ανδρεου (https://www.aandreou.gr/index.php?option=com_mijoshop&route=product/category&path=49&Itemid=560) αναφέρουν οτι ειναι πιο ανθεκτικη σε στρεβλωσεις και χτυπηματα σε σχεση με τον πολυεστερα (πραγμα που σε ενα ενυδρειο ξυλινο ειναι πολυ σημαντικο) και κατα την εφαρμογη δεν εχει τοση μυρωδια οσο ο πολυεστερας. Βεβαια ολα αυτα ειναι θεωρητικα πιο πολλα θα μαθω οταν ερθει η ωρα. Αν καποιος γνωριζει κατι παραπανω με αυτα τα υλικα ας με ενημερωσει!

ScorpionGr
26-02-16, 21:15
Καλησπερα... Οι εργασίες προχωράνε κανονικα κολληθηκε η δεξαμενη και κοπηκε η οθονη. Αυριο θα παω να δω για την μονωση..

puntomad
26-02-16, 22:20
Το ντύσιμο μέσα το θες μόνο για στεγανότητα η θα είναι δομικό ;
Γιατί αν το θες μόνο για μόνωση από το νερό δεν κινδυνεύεις ούτε από στρεβλώσεις ούτε από κτυπήματα, με δυο φύλλα πανί θα είσαι οκ.
Για την ρητίνη που έβαλες δεν γνωρίζω μόνο με πολυεστερικα έχω ασχοληθεί. Η τιμή βέβαια έχει χαοτική διαφορά.

Αν πάντως δεν θες μόνο για μόνωση, θες οπωσδήποτε νεύρα από μέσα είτε ξύλινα είτε καρμπόν είτε πλεξι.

Δεν γνωρίζω πολλά αλλά μπου φαίνεται πολύ στενή η κορνίζα στο παράθυρο.

Ας μας πει καλύτερα μια γνώμη ο Τάκης που τα έχει μελετήσει καλύτερα.

Τάκης
26-02-16, 23:29
Καλησπέρα
Θα σου πρότεινα κάτι
στο σημείο που έχω βάλει τη μαύρη γραμμή

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-xylino_zps4w4hrith.jpg

να βάλεις τσέρκι

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-14022016884_zpsds1ffh0q.jpg

και να το γυρίσεις καμιά 20αρια πόντους στα πλάγια και να το βιδώσεις
μετά μπορείς να το καλύψεις με πλαστικές μαύρες γωνίες που θα τις κολλήσεις με σιλικόνη
όπως θα δεις το έχω κάνει στο δικό μου, και στο πλαίσιο της οθόνης τις έχω βάλει αλλά και στις γωνίες στη βάση

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-facebook-10203663626864540-10628009_10203721706356491_2934009038282467799_n_z psfze0ew3c.jpg

το τσέρκι θα δέσει πολύ τα πλαϊνά, είναι το πιο αδύνατο σημείο στα ξύλινα ενυδρεία και θα συγκρατεί τα πλαϊνά να μην ανοίξουν

ScorpionGr
26-02-16, 23:41
Δεν θα το αφησω σκετο εκεινο το σημειο θα βαλω κοντρες απο μεσα περιμετρικα και στο κεντρο οπως στα γυαλινα.. Ολες οι κόντρες θα ειναι απο 20μμ κοντρα πλακε και 6 εκατοστα η καθε μια.
Puntomad Ντυσιμο εννουσα τη βαση για να γινει ντουλαπι. Νευρα τις εννοεις?? Η εποξικη δουλευται σαν τον πολυεστερα και σκεφτομουν να εβαζα μια στρωση υφασμα και μετα ενα δυο χερια.

Τάκης
26-02-16, 23:46
Μια κόντρα στη μέση θέλει να δένεις πλάτη με οθόνη, δεν θέλει κάτι άλλο, το τσέρκι στο είπα για τα πλαϊνά, μη το γεμίσεις κόντρες, δεν είναι γυάλινο.
Τζάμι τι θα βάλεις ; και το 10αρι είναι μια χαρά

Κωστας Malawi
26-02-16, 23:49
περιμενω νεοτερα απο το θεμα της υγρομονωσης γιατι ειμαι στα σκαρια ενος ξυλινου.οτι πληροφοριες μπορεις να δωσεις για την ρητινη ευπροσδεκτες.με ενδιαφερει να μαθω τι αντοχη εχει στο νερο και αν θα χρειαστει ξανα περασμα μετα απο καποια χρονια.τα εχεις σκεφτει αυτα?για τα δεσιματα πιστευω οτι υπαρχουν πολλοι τροποι σε ενα ξυλινο.σιγουρα κοντρες και τσερκοταινια οπως ειπε και ο Τακης.

ScorpionGr
27-02-16, 00:05
Εχω δει την κατασκευη σου με το τσερκι εξυπνο αλλα προοριζεται για σαλόνι και οι πλαστικες γωνιες μου καθονται καπως, και με τις κοντρε απο μεσα η δεξαμενη δενει ολη και γινεται ενα και συμπαγης. Για τζαμι και εγω 10 αρι σκεφτομαι..
Δεν γνωριζω και εγω.. Οτι εχω διαβασει για τη ρητινη. Δεν ξερω αν θελει ξανα περασμα.

Κωστας Malawi
27-02-16, 00:16
με ενα φιλο που μιλησα για τη ρητίνη μου ειπε οτι δεν παθενει τιποτα απο δικη του εμπειρια.την εχει δουλεψει στο σκαφος και ειναι αθανατη.απλα εδω εχουμε να κανουμε με απολυτη στεγανοποιηση και θελει ψαξιμο.

Τάκης
27-02-16, 00:23
Για τις γωνιές νομίζω πως αισθητικά θα δείξουν όμορφα, προσωπικα μου αρέσει αυτο το καρδάρισμα που κάνουν

ScorpionGr
27-02-16, 00:28
Στο καταστήμα που εχω αναφέρει πιο πανω λεει οτι ειναι εξαιρετικα αδιάβροχη, οποτε αν περαστει σωστα θα γινεται πληρη στεγανωση..
Αρχικά θα το κανω με τις κοντρες οταν το γεμισω αν δω οτι θελει ενίσχυση θα το φτιαξω

BUREKAS47
27-02-16, 00:33
από ενυδρεία ξύλινα δεν ξέρω παιδιά απλά θέλω να πω κάτι που έχω κάνη σε άλλη κατασκευή γιανα μην περνάει το νερό μήπως να έβαζες πολιαστερα και μετά μπογιά για μόνωση λέω δεν ξέρω θα ήταν πιο σίγουρο.
μπορη να κάνω και λάθος απλά έδωσα μια γνώμη.

puntomad
27-02-16, 00:35
καταρχην δεν χρειαζεται ποτε ξανα περασμα η ρητινη, δεν χαλαει και δεν εχει φθορες.

Υφασμα, πρεπει να βαλεις τουλαχιστον 2-3 στρωσεις, εκτος και αν παρεις πιο χοντρο υφασμα, αλλα δεν θα σε βολεψει το χοντρο στο πατημα, πρεπει να το κανεις ολο μαζι, οσο ειναι νωπο πατας απο πανω και αλλες στρωσεις.
Η ρητινη απο μονη της δεν κανει κατι, το υφασμα κανει την επιφανεια που εμπλουτιζεται απο την ρητινη.

Το αλλο θεμα τωρα, η εσωτερικη κατασκευη με το υφασμα ειτε ειναι πολυεστερας ειτε η αλλη εποξικη δεν μπορει να παρει το βαρος, αυτο πρεπει να το κανει το ξυλο. Αν θες ειναι ανεξαρτητο το μεσα και να μπορει να συγκρατησει ολο το βαρος (στην ουσια να ειναι πολυεστερικο το ενυδρειο και επενδυση το ξυλο αλλαζει η κουβεντα).

Αν οταν ειναι γεματο με νερο το ενυδρειο κανει καποια κοιλια το ενυδρειο θα παρασυρει και το υφασμα, αν ομως αφου πατησεις 1-2 φυλλα υφασμα βαλεις πανω ενα δοκαρακι ας ειναι 1Χ1 εκατοστα και πατησεις απο πανω υφασμα, ετσι δημιουργεις ενα νευρο που δεν θα αφησει το πολυεστερικο κομματι να κανει κοιλια, οποτε θα ασκηθει λιγοτερη πιεση στο ξυλο.

εχει πολλα βιντεακια να δεις διαφορες στις ρητινες, οπως αυτο https://www.youtube.com/watch?v=Xnhz-OLZZa8
και πολλα να δεις πως γινεται η δουλεια
https://www.youtube.com/watch?v=LhWud4a5Aj8

ScorpionGr
27-02-16, 00:43
Για αυτο το λογο επιλέγω την εποξικη γτ εχει πιο πολλες μηχανικες αντοχες και δεν ξελω να μπλεκω με νευρα και με ιστοριες.. Ουτος η αλλως δεν παω να φτιαξω δεξαμενη απο ρητινη απλα μια πιο καλη μονωση ψαχνω που αν αντέχει.
Και για αυτο σκεφτομουν 1-2 στρωσεις υφασματος με εποξικη.

ScorpionGr
28-02-16, 10:54
Τελικα εχθες πηγα στο καταστημα και ρωτησα για τις ρητινες και μου προτειναν με χιλια την εποξικη μιας και λεει ειναι 100 φορες καλυτερη σε σχεση με το πολυεστερα, και επισης η εποξικη λεει οτι ενα μερος θα εισχωρήσει στο ξυλο και φινονται σχεδον ενα υλικο, ενω ο πολυεστερας μπορει να πεταξει μετα απο καιρο. Και κατέληξα στην εποξικη. Ολα μαζι εργαλεια, 3τμ υφασμα, μερικα μετρα λωριδα υφάσμα και 1 λιτρο εποξικης κοστισαν 89 ευρω. Επισης ρωτησα για την τοξικότητα παλι ειπε θεμα δεν υπαρχει αλλα μαλλον για σιγουρια μπορει να περασω και ενα χερι εποξιδεικο χρωμα για δεξαμενες νερου.

BUREKAS47
28-02-16, 11:16
δεν ειπα πως ο πολυεστέρας είναι πιο γερος απλά εμεις περνάμε για παραδηγμα ένα χέρι στις βάρκες και μετά αστάρι και μετά μπογιά και είναι αθάνατο...λογικό είναι να υπάρχουνε και πιο καλά υλικά για μόνωση εγώ έτσι το ηπα να το έχης στην άκρη του μιαλούσου να ρωτησης στο μαγαζί όταν πας να αγορασης :-)

ScorpionGr
28-02-16, 11:29
Δεκτα ολα αυτα που λες εγω απλα ανεφερα τι μου ειπαν στο κατάστημα..

DEXFISH
28-02-16, 13:08
Έχει δοκιμάσει κανείς αντι να βάφει κτλ να ντύσει το ενυδρείο εσωτερικά με τζάμι π.χ. 5άρι; ή βγαίνει πιο ακριβό;

ScorpionGr
28-02-16, 13:39
Περασε απο το μυαλο μου και αυτο.. Αλλα οπως το σκεφτομαι το ξυλο εχει αρκετη ελαστικότητα που ισως το 5αρι να μην αντέξει και να ραγισει.
Για πιο χοντρο γυαλι δεν θα συμφερει να ασχολιθεις καν με το ξυλο

DEXFISH
28-02-16, 13:41
Περασε απο το μυαλο μου και αυτο.. Αλλα οπως το σκεφτομαι το ξυλο εχει αρκετη ελαστικότητα που ισως το 5αρι να μην αντέξει και να ραγισει.
Για πιο χοντρο γυαλι δεν θα συμφερει να ασχολιθεις καν με το ξυλο

Α δηλαδή το ξύλινο κάνει κοιλιά ε; Δεν το ήξερα. Επειδή βλέπω που λέτε για κόντρες και τέτοια νόμιζα ότι μένει αλφάδι!;)

ScorpionGr
28-02-16, 14:00
Καπου το ειχα διαβασει αυτο για να ειμαι ειλικρινήςς αλλα δεν θυμαμαι που..

Ο τακης ας πούμε που εχει με πλεξι εσωτερικα μπορει να εχει εμπειρια οσον αφορα τις κοιλίες αν κανει το ξυλο

Βέβαια για ολα υπαρχει λυση πχ με εξωτερικη ενισχυση αν κανει κοιλιες..

Τάκης
28-02-16, 16:53
Όχι επένδυση με γυαλί παιδιά, δεν θα αντέξει, και αν βάλεις χοντρό γυαλί τότε για ποιο λόγο να το κάνεις ξύλινο. Και ναι, το κόντρα πλακέ κάνει κοιλιά, ανάλογα βέβαια με το πάχος. Στο δικό μου που είναι 1,20 Χ 50 Χ 50 χωρίς καμία κόντρα με 18αρι κοντρα πλακε , στη πλάτη έχω μια κουρμπα λιγότερη από 4-5 χιλιοστά, αμελητέα για ξύλο και κοντρα πλακε, καταστροφική για τζαμι

ScorpionGr
28-02-16, 17:14
Λες να βαλω καμια εξωτερικη κοντρα στην πλατη η θα ειναι υπερβολη?

Τάκης
28-02-16, 19:47
Αφου είναι 1,5 μέτρο το ενυδρείο σου καλύτερα να βάλεις μία κόντρα στη μέση που να δένει πλάτη με πρόσοψη, θα δέσει και το τζάμι έτσι και δεν θα χρειαστεί να βάλεις χοντρό τζάμι, με 10αρι θα είσαι χαρά

ScorpionGr
28-02-16, 20:09
Στη μεση θα μπει σιγουρα. Πισω εννοώ να βαλω κατι σαν νευρο(πιο σωστα)..
Γτ είναι θα 60-65 ποντους υψος το νερο

Τάκης
28-02-16, 20:21
Οχι, δεν χρειάζεται, το να βάλεις όμως δεν θα κάνει κακό

Aquatix
28-02-16, 20:23
Με τζάμι 10 χιλιοστά είσαι σίγουρα καλυμμένος! Εσωτερική ενίσχυση δε θα έβαζα. Εφόσον χρειάζεται θα την έβαζα εξωτερικά και θα την έκρυβα με την τελική επένδυση του ενυδρείου. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ενισχύσεις την κατασκευή πάντως.

Υ.Γ.: Με ενδιαφέρει πολύ η κατασκευή σου γιατί θα είναι σίγουρα το επόμενο μου!

-----------------------------------

Στο πάνω μέρος ίσως χρειαστείς δέσιμο πλάτης με το μπροστινό μέρος.

ScorpionGr
28-02-16, 20:29
Με τζάμι 10 χιλιοστά είσαι σίγουρα καλυμμένος! Εσωτερική ενίσχυση δε θα έβαζα. Εφόσον χρειάζεται θα την έβαζα εξωτερικά και θα την έκρυβα με την τελική επένδυση του ενυδρείου. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ενισχύσεις την κατασκευή πάντως.

Υ.Γ.: Με ενδιαφέρει πολύ η κατασκευή σου γιατί θα είναι σίγουρα το επόμενο μου!
Στο πάνω μέρος ίσως χρειαστείς δέσιμο πλάτης με το μπροστινό μέρος.

Μιλαω για πισω απο την πλατη να εβαζα κατι σαν νευρο να μην αφησει το ξυλο να κυρτωσει πολυ.
Επανω θα μπει σιγουρα την εχω ηδη κοψει κιολας :D

Τάκης
28-02-16, 20:34
Στη πλάτη μόνο κατακόρυφα στη μέση εξωτερικά, δεν μπορεί αλλου να κάνει κουρμπα.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε την αντοχή που έχει το κόντρα-πλακέ :)

ScorpionGr
28-02-16, 20:41
Στη πλάτη μόνο κατακόρυφα στη μέση εξωτερικά, δεν μπορεί αλλου να κάνει κουρμπα.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε την αντοχή που έχει το κόντρα-πλακέ :)
Αρχικα θα το αφησω ετσι αν τιποτα να πηγαινει στραβα κατα το γεμισμα θα του βαλω.

Σημερα εκανα και δοκιμη την εποξικη σε κατι ρεταλια περιμενω να δω αυριο το αποτελεσμα.

Τάκης
28-02-16, 20:44
Μόνο πρόσεχε μετά μήπως οι βίδες ξετρυπήσουν και μπουν μέσα στο ενυδρείο

ScorpionGr
28-02-16, 20:46
Μόνο πρόσεχε μετά μήπως οι βίδες ξετρυπήσουν και μπουν μέσα στο ενυδρείο

Καλα αυτο εννοειται..

Aquatix
29-02-16, 11:27
Μιλαω για πισω απο την πλατη να εβαζα κατι σαν νευρο να μην αφησει το ξυλο να κυρτωσει πολυ.
Επανω θα μπει σιγουρα την εχω ηδη κοψει κιολας :D

Καλημέρα! Το πιο πιθανό είναι ότι στην πλάτη δε θα το χρειαστείς. Αν το ντύσεις με ξύλο που θα είναι 16 χιλιοστά πχ θα έχεις συνολικό πάχος κοντά στα 4εκ!!

-------------

Δεν ξέρω αν έχεις δει και αυτόν τον τύπο (http://www.jonolavsakvarium.com/eng_diy/2200litre/2200litres.html). Βέβαια εδώ μιλάμε για 2000+ λίτρα αλλά ίσως πάρεις μερικές ιδέες!

ScorpionGr
29-02-16, 11:54
Καλημερα. Δεν θα το ντυσω με αλλο ξυλο. 20αρι κοντρα πλακε εχω βαλει σαν κυριο ξυλο απλα σκεφτομουν μηπως πισω στην πλατη λογο της μεγαλης επιφάνειας να βαλω στην μεση ενα καθετο ξυλο σαν νευρο για να μαζευψει την κοιλια (αν εχει πολυ)..

Τάκης
29-02-16, 12:08
Ενα καδρονάκι 4Χ4 πίσω και θα είσαι μια χαρά, και αν είναι βάλτο από την αρχή να το βιδώσεις από μέσα και να σκεπάσεις τις βίδες με τη ρητίνη.
Θα επιμείνω πάλι στο τσερκι περιφερειακά, θα δέσει ολο το ενυδρείο, και δες πως θα το
κρύψεις

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-facebook-10203663626864540-12529_10203663652265175_7467664174442064290_n_zpsy zwez6p7.jpg

οι πλαστικές γωνίες 2 εκατοστά θα προστατεύουν το χρώμα του ξύλου από το καπάκι με το βάλε βγάλε και θα προστατεύουν και το σόκορο, και αισθητικά που λες, αν το καπάκι μπαίνει 2 εκατοστά οι γωνιές δεν θα φαίνονται, που όπως σου είπα είναι μαύρες και νομίζω πως δεν θα δείξουν άσχημα, ίσως και το αντίθετο. Και όπως βλέπεις έχω βάλει και από μέσα και από έξω, κολλημένες με ενυδρειακή σιλικόνη, με αυτό το τρόπο ότι εργασία και να κάνω δεν πρόκειται ποτέ να χτυπήσω το ξύλο αλλά έβαλα και μία μετά το τζάμι που προστατεύω και αυτό

ScorpionGr
29-02-16, 13:24
Οι κοντρες θα μπουν ακριβως οπως φαινεται στη φωτογραφια για αυτο λεω οτι το τσερκι δεν χρειαζεται. Καπακι δεν θα εχω θα βαλω κατι σαν προφιλ ξυλινο περιμετρικα και απο επανω θα κλειστει με πλεξι. Και για μην εχετε απορια για τον φωτισμο ή θα μπει ταινια λεντ (κλεισμένη σε σωληνα διαφανο) ή θα μπει απο επανω τ8 σκαφακι με λαμπες λεντ σε κουτι απο ξυλο.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160229/96eb14b079a955651f829fb3f880eae1.jpg

Τάκης
29-02-16, 13:41
Αν το κάνεις έτσι αλλάζει, αλλά αυτές οι κόντρες θα μπουν αφού μπει το τζάμι, και μετά θα πρέπει να τις περάσεις ρητίνη μέσα έξω, θα μπορέσεις ;

Aquatix
29-02-16, 14:07
Οι σωλήνες σου από που θα βγουν; από τον πάτο, από το πλάι ή από την πλάτη;

Ο τρόπος που σκέφτεσαι να το ενισχύσεις μου φαίνεται λίγο υπερβολικός για τα λίτρα και ίσως σε δυσκολέψει μετά το στήσιμο (να βάλεις πέτρες, ξύλα, φυτά κτλ). Άλλες αντοχές - ανοχές το τζάμι και άλλο το ξύλο που χρησιμοποιείς ειδικά και με ύφασμα!Καδρονάκια θα βάλεις ή κομμάτια κόντρα πλακέ γύρω γύρω;

--------

Ολες οι κόντρες θα ειναι απο 20μμ κοντρα πλακε και 6 εκατοστα η καθε μια.

Συγγνώμη τώρα το είδα!

--------

Άρα οι διαστάσεις στο πάνω μέρος θα γίνουν 150-12 -> 138
και 50-12 -> 38

ScorpionGr
29-02-16, 14:47
Εχω βαλει μονο τις μεγαλες κοντρες. Θα μονωθει το ενυδρειο θα κοληθει το τζαμι μετα θα μπουν οι αλλες τρεις κοντρες και θα μονωθουν τοτε και αυτες.
Μπορει να ειναι λιγο υπερβολικο αλλα θελω να είμαι σιγουρος γτ 450 λιτρα στο σπιτι δεν ειναι και λιγα.. Ειναι και λιγο ψυχολογικο..
Ουσιαστικα χωρίζεται σε δυο κομματια των 38χ65 χοντρικα το επανω μερος.. Μια χαρα μου φαινεται εμένα

Aquatix
29-02-16, 14:59
Συμφωνώ απόλυτα με το ψυχολογικό που λες.

Στο δικό μου που είναι αρκετά πιο ρηχό από το 60 που φτιάχνεις νιώθω να με περιορίζει πολύ το 36 πλάτος γιαυτό και το ανέφερα. Και αν δεν κάνω λάθος τη σωλήνα την προορίζεις για τον πάτο του ενυδρείου (αναφέρεις herbie κάπου).

Το έπιπλο δε θα ντυθεί; Ούτε το κάτω μέρος;

ScorpionGr
29-02-16, 18:23
Δεν κανω τρυπα στον πατο σκεφτομαι η υπερχείλιση να γινει στην πλατη. Τι θα βαλω μεγαλυτερο απο 36 πλατος και 60 μηκος κορμο ή καμια κοτρονα. Ισως να με ζορισει λιγο στην συντήρηση αλλα ολα είναι θεμα συνήθειας.
Η βαση εννοειται οτι θα ντυθει και θα γινει ντουλάπι.
Περαστικε και το πρωτο χερι εποξικη. Εν αναμονη των αποτελεσμάτων σε μια με δυο μερες.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160229/1201bb0fd2f39cc71669fffdcee790ca.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160229/da9467d2371e6cc34e0c8c323d0972d9.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160229/f176850370a2069b7c7dc2ce5b3a87e3.jpg

Aquatix
29-02-16, 18:48
Εφόσον θα γίνει στην πλάτη η υπερχείλιση θα μπορούσες να ενισχύσεις την πλάτη από την έξω μεριά αντί από μέσα. Επίσης αφού θα ντύσεις το ντουλάπι από κάτω αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι διαστάσεις του σε σχέση με το κυρίως ενυδρείο. οπότε ντύνοντας και το επάνω κομμάτι πάμε στο 20+16 38χιλιοστά χιλιοστά ξύλου που ανέφερα πιο πριν το οποίο μάλλον δε χρειάζεται ενίσχυση.:)

Όπως και να έχει πολύ όμορφη η κατασκευή σου! Με το καλό να την ολοκληρώσεις!

ScorpionGr
29-02-16, 19:37
Εφόσον θα γίνει στην πλάτη η υπερχείλιση θα μπορούσες να ενισχύσεις την πλάτη από την έξω μεριά αντί από μέσα. Επίσης αφού θα ντύσεις το ντουλάπι από κάτω αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι διαστάσεις του σε σχέση με το κυρίως ενυδρείο. οπότε ντύνοντας και το επάνω κομμάτι πάμε στο 20+16 38χιλιοστά χιλιοστά ξύλου που ανέφερα πιο πριν το οποίο μάλλον δε χρειάζεται ενίσχυση.:)

Όπως και να έχει πολύ όμορφη η κατασκευή σου! Με το καλό να την ολοκληρώσεις!
Για το θεμα τις υπερχειλισης δεν εχω κατασταλαξει πληρως, παντως σκεφτομαι να εχω το κουτι της υπερχειλισης στην πλατη για να αποφυγω οσο μπορω κουτια και διαφορα μεσα αλλα μεσα στο ενυδρειο.
Το ντουλαπι θα ντυθει με 10αρι κοντρα πλακε, στο σημειο που θα ακουμπα η δεξαμενη θα βαλω ενα προφιλ για να χωριζει ντουλαπι και ενυδρειο και επισης να κρυβει και τις βιδες που ειναι στο κατω μερος, οποτε δεν θα ειναι αισθητη στο ματι η διαφορα.
Το ντουλαπι το φανταζομαι στο περιπου με αυτο στη φωτογραφια βαμενο βεγκε.

Τάκης
29-02-16, 21:22
Υφασμα δεν έβαλες ;

ScorpionGr
29-02-16, 21:58
Περασα ενα χερι χωρις υφασμα γιατι το ξυλο απορροφά αρκετη ρητινη ετσι θα τραβιξει οση θελει χωρίς να την "στερησει" απο το υφασμα. Μολις στεγνωσει θα περασω το υφασμα.

Τάκης
29-02-16, 22:05
Μπορούσες ταυτόχρονα , ένα πέρασμα το ρολό με ρητίνη χωρίς ύφασμα , και αμέσως ύφασμα μαζί με ένα πέρασμα ρητίνης, θα απορροφούσε και το ξύλο μαζί ;)

puntomad
29-02-16, 22:42
Ετσι περνιεται αυτη η ρητινη?
Στεγνωνει και περνας απο πανω αλλο χερι?

ScorpionGr
29-02-16, 23:17
Στο καταστημα που ρωτησα μου ειπαν καλυτερα ετσι. Και οπως λεει ο τακης γινεται. Απλα δεν προτιμησα αυτο το τρόπο μην τυχον απο την πολυ ρητινη αρχιζει να κανει τρεξιματα Και ο τυπος στο βιντεο (https://www.youtube.com/watch?v=dS6AJL3CAt0) κανει το ιδιο με αυτο που κανω απλα δεν παιρναει ολο το ενυδρειο με υφασμα.

puntomad
01-03-16, 08:33
καλημερα
αυτος φερνεται να περναει μονωτικο υλικο.
Εχω μπερδευτει γιατι νομιζα οτι θα περασεις ρητινη (σαν και αυτη του πολυεστερα) που δεν δουλευετε τοσο ευκολα οπως αυτο στο βιντεο, ειναι πολυ πιο παχυρευστο.

Συνεχισε να το δουμε.

ScorpionGr
01-03-16, 09:11
Καλημερα και σε σενα φιλε μου. Η εποξικη ρητινη βγαινει σε διαφορα ιξωδη. Εμενα ειναι σαν μελι περιπου. Σήμερα οπως το βλεπω θα περασω τις γωνιες. Μιας και δεν εχω ασχοληθεί ξανα με κατι τετοιο δεν ξερω αν ειναι καλύτερα να το κανεις με το αλλο τροπο η με τον τροπο που το κανω εγώ. Σιγουρα παντως εμενα με βολεψε γτ εχει και κατι ατελειες το πρωτο στρωμα που τωρα μπορω ευκολα να τις εντοπισω και να τις φτιάξω. Συγκεκριμενα σε μερικα σημεια μαζευτικαν φουσκαλιτσες θα τριφτουν και θα περαστει ξανα εποξικη σε εκείνο το σημειο. Βεβαια ολα θα τα δουμε σε μερικες μερες όταν εγκατασταθει και το τζαμι και γεμίσει νερο.

puntomad
01-03-16, 10:09
Φαντάζομαι ότι σου έχει δώσει και μεταλλικό ρόλο. Πατά το με δύναμη να σου πετάει τον αέρα. Λογικά δεν θα σου τρίβεται εύκολα, όταν ξεκινήσεις με το ύφασμα προσπάθησε να το πετυχαίνεις με την πρώτη γιατί αυτές είναι με ίνες και η σκόνη που βγάζει είναι πολύ επικίνδυνη για τον οργανισμό και κάνει και απίστευτα πολύ σκόνη.

ScorpionGr
01-03-16, 10:10
Για το υφασμα πηρα ρολο μεταλικο. Οκ ευχαριστω για το tip :-)

puntomad
01-03-16, 10:16
Και κάτι ακόμα που παθαίνω και μου την δίνει απίστευτα. Το ύφασμα στην αρχή κουνιέται την ώρα που απλώνεις το υλικό με το πινέλο. Στα πλαϊνά άστο πιο μακρύ και πιαστο με κανα μανταλάκι πάνω να κάθετα τουλάχιστον σε ένα σημείο. Επίσης στο τέλος όπου σου εξέχει από τα σημεία που θες μόλις τραβήξει το υλικό (μετά από καμία ώρα λογικά ανάλογα τον καταλύτη του) πάρε ένα κοπίδι και κοφτό όπου θες. Κόβεται πολύ εύκολα και γλιτώνεις από πολύ τρίψιμο και σκόνη.

ScorpionGr
01-03-16, 10:28
[emoji106] [emoji106] [emoji106] [emoji106]

puntomad
08-03-16, 19:45
Καλησπερα,
τωρα εβλεπα ενα βιντεακι και σε θυμηθηκα?

Πως τα πας?
Προχωρησες?
για κανε μας κανα update αναφορικα με την εποξικη, δουλευεται ευκολα?

Sorry για τον βομβαρδισμο ερωτησεων.

ScorpionGr
08-03-16, 20:14
Καλησπερα,
τωρα εβλεπα ενα βιντεακι και σε θυμηθηκα?

Πως τα πας?
Προχωρησες?
για κανε μας κανα update αναφορικα με την εποξικη, δουλευεται ευκολα?

Sorry για τον βομβαρδισμο ερωτησεων.
Καλησπερα..
Λοιπον ιδιαιτερα δεν εχω προσωρησει αφου τεσσερις μερες ελειπα διακοπες. Η εποξικη αν και με παιδεψε λιγο στην αρχη μετα πηρα το κολαι και ολα σχεδον καλα. Και λεω σχεδον καλα γιατι δεν ξερω αν εκανα κατι λαθος το μονο σημειο που δεν μπορεσα να κανω καλα ειναι οι γωνιες αφου δεν καθοταν το υφασμα και κρατουσε αερα εσωτερικα. Ετσι αυτο που κανω τωρα ειναι να σπασω τις φουσκαλες αυτες και να περασω ενα καλο χερι εποξικης τις γωνιες. Κατα τα αλλα δουλευτεται ευκολα και εγω συγκεκριμενα την δουλεψα καπως ετσι (https://www.youtube.com/watch?v=EvBJOQBZqYc) απλα αντι να ριχνω την εποξικη την περνουσα με πινελο και μετα την απλωνα με την σπατουλα.

Κωστας Malawi
08-03-16, 20:21
καμια φωτο απο τη διαδικασια τραβηξες?

puntomad
08-03-16, 20:22
Καλη φαση,
οι φουσκαλες και γενικα το υλικο, τριβεται ευκολα?
Τα χερια τα περασες απανωτα η αφηνες να στεγνωσει?
αν στεγνωσει πιανει καλα το επομενο χερι?

ScorpionGr
08-03-16, 20:58
Φωτογραφια δεν μπορεσα μιας και μου ηταν πολυ δυσκολο(εχω να περασω ενα τελευταιο χερι οποτε θα προσπαθισω εστω και τωρα.). Οι γωνιες με τις φουσκαλες(αφου τους εκανα χαρακες με φαλτσετα) και μερικα σημεια που εξεχε το υφασμα τριβονταν ευκολα, το υπολοιπο υλικο δεν δοκιμασα να το τριψω πολυ. Τα χερια περιμενα να στεγνωσει μια-δυο μερες, μετα ενα ελαφρυ τριψιμο, ισα ισα να θαμπωσει, και μετα το περνουσα παλι.
Ενα βιντεο (https://www.youtube.com/watch?v=-Y_kohZPX4M) με εποξικη για το πως δουλευται.
Ακόμα ένα (https://www.youtube.com/watch?v=SMSKuLCCNC0)

ScorpionGr
10-03-16, 10:59
Καλημερα. Ενημερωτικά μιας και ο καιρος δεν μας τα λεει καλα με τοση υγρασία, κρυο (μεχρι 80% υγρασια και 15C γραφουν οι οδηγιες) και κυριως την σκονη οι εργασίες που αφορουν την μονωση θα σταματήσουν. Και θα συνεχισω με το ντυσιμο της βασης.

ScorpionGr
12-03-16, 20:05
Ενα μικρο update.. Ντυθηκε η βαση βάφτηκε..

Μη δώσετε σημασία στο χαος που επικρατεί... :-D

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160312/672d25778536f794a70fff1e1073931b.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160312/fd676d11770d119b874862669b5e6526.jpg

Κωστας Malawi
12-03-16, 20:12
αρχισε να δειχνει!!με την ρητινη τελειωσες?

ScorpionGr
12-03-16, 20:13
Οχι δεν με αφηνει ο καιρος... Ενα χερακι μενει και δεν μπορω γαμωτο.. Θελω να ειμαι σιγουρος οτι θα πιασει καλα..

Τάκης
12-03-16, 20:51
Όντως άρχισε να δείχνει,
και η βάση ωραία, κρύφτηκαν όλα τα ξύλα, κούκλα

alexis cosmo
12-03-16, 21:44
χαζή ερώτηση μην με πάρτε και από τον λαιμό.
όλο γύρο γύρο είναι ξύλο και μόνο μπροστά έχει τζάμι?
πως το κλείσατε στις ενωσεις? τι βάλατε για να μην χάνει?
Τάκη μην με δείρεις αλλά νόμιζα μέχρι τώρα ότι τα ξύλινα είχαν και τζάμι από μέσα μεριά γύρο γύρο. :smt120

ScorpionGr
12-03-16, 21:46
Μεσα βαζεις καποιο ειδος μόνωσης και για μπροστα κολλας απο την μεσα μερια τζαμι με ενυδρειακη σιλικόνη.

alexis cosmo
12-03-16, 21:47
Το τζάμι καλά αλλά τι βάζεις για στεγανοποιηση?

Τάκης
12-03-16, 21:52
Οχι βρε Αλέξη, δεν βάζουμε τζάμι από μέσα, μόνο μπροστά, αν βάλεις τζάμι μέσα δεν χρειάζεται να το κάνεις ξύλινο, σε αυτό ο φίλος το πέρασε με εποξική ρητίνη και εγώ το έχω ντύσει με πλεξιγκλάς. Αν βάλεις τζάμι θα πρέπει να είναι παχύ, γιατί αν μπει λεπτό θα σπάσει, το κοντρα-πλακέ έχει άλλες αντοχές και μπορεί να λυγίσει λίγο, το τζάμι όμως θα έσπαγε.
Δες εδώ πως έφτιαξα το δικό μου www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=81174&page=2/#41

ScorpionGr
12-03-16, 21:56
Στεγανοποίηση ειναι ενα θεμα με πολλες αποψεις και με διαφορους τροπους. Ενας εναι ο δικός μου αλλος ειναι του τακη.. Υπαρχουν παρα πολλοι αν κανεις μια αναζήτηση στο νετ θα δεις ιδιαιτερα σε ξενα σαιτ..

alexis cosmo
12-03-16, 22:02
Το έχω διαβάσει παλιοτερα αλλά δεν το είχα καταλάβει.
στην ουσία έχεις ένα ξύλινο κουτί και μέσα ένα πλέξι γκλας κουτί και μόνο μπροστά τζάμι.
το ένα για μονοσή και το άλλο για στεγανοποιηση

Κωστας Malawi
12-03-16, 22:04
καπως ετσι.το ξυλο κραταει την κατασκευη στο σχημα που θελουμε και προσφερει θερμομονωση και το πλεξι στεγανοποιει απο τα νερα.
ακομα δεν ξερω ποιον απο τους δυο τροπους θα δοκιμασω αν και ο τροπος που διαλεξε ο φιλος εδω δειχνει ενδιαφερον..

ScorpionGr
12-03-16, 22:09
Ααα κατι που θυμήθηκα δειτε εδω ενα τεστακι που εκανα σε ενα κομματι υαλουφασματος με ενα χερι ρητινης..

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160312/5aae59337cb72002b8dec9536ee91c7d.jpg
Δεν καταλαβε τπτ απολύτως ουτε ραγισματα ουτε τπτ

Τάκης
12-03-16, 22:13
Και εγώ πιστεύω πως η ρητίνη είναι ιδανικός τρόπος, όχι οτι το πλεξι είναι άσχημα, είναι και αυτός πολύ καλός και ανθεκτικός τρόπος, αλλά κοστίζει, εγω το βρήκα τσάμπα και για αυτο το ξεκίνησα αμέσως μόλις το βρήκα :)

ScorpionGr
12-03-16, 22:14
Το μονο που δεν εχω δοκιμασει ειναι κατα ποσο κολλαει η σιλικόνη επανω..

Κωστας Malawi
12-03-16, 22:15
Scorpion βαλε μια φωτο απο τη ριτινη που εβαλες να ξερουμε ποια ειναι..

ScorpionGr
12-03-16, 22:24
Αν και απο οσα εχω διαβασει κολλαει τελεια
Το πρωτο χερι το περασα με αυτη https://www.aandreou.gr/index.php?option=com_mijoshop&route=product/product&path=49&product_id=750&Itemid=560 ειναι 3:1 κατα ογκο.. Και μετα πηρα αυτη https://www.aandreou.gr/index.php?option=com_mijoshop&route=product/product&path=49&product_id=246&Itemid=560 με βολεψε περισσότερο γτ ειναι 2:1 κατα βαρος και επισης ειναι ελαφρως πιο παχυρευστη.

DEXFISH
13-03-16, 10:38
Έτσι για να μαθαίνουμε όσα μπορούμε από αυτές τις πολύ ενδιαφέρουσες κατασκευές, ας κάνω μερικές ακόμα ερωτήσεις:
1. Απ' ό,τι είδα σε μια φωτό λίγοπιο πάνω, το ύφασμα με την ρητίνη γίνεται κάπως σαν λεπτό πλέξι;
2. Ποιο είναι το πιο λεπτό πλεξι που μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα ξύλινο αυτών των διαστάσεων;
3. Πιο φθηνό είναι το λεπτό πλέξι ή το ύφασμα + ρητίνη;
4. Και στα δύο κολλάει οκ η σιλικόνη;

και μια άσχετη ερωτησούλα... σε νάυλον κολλάει η σιλικόνη;

ScorpionGr
13-03-16, 11:02
1.Μπορεις να πεις οτι μοιαζει με ενα λεπτο φυλλο πλεξι αλλα και σιγουρος δεν ειμαι γτ δεν εχω δουλεψει πλεξι..
2.Αν δεν κανω καποιο λαθος μεχρι 3μμ βγαινει πλεξι.
3.Οσον αφορα το θεμα οικονομιας παιζει να βγαινει το ιδιο πανω κατω. Εγω προσωπικα εχω χρησιμοποιήσει μεχρι τωρα κοντα 2 λιτρα ρητινης και πηρα και ενα τριτο λιτρο για να περασω ενα τελευταιο χερι και οτι λεπτομερια εχει μεινει. Οποτε μου βγηκε καπου στα 120 ευρω.

Τάκης
13-03-16, 16:40
2. Εχω ένα κομμάτι πλεξι 1mm, άρα υπάρχει και πιο λεπτό από 3mm
3. Η ρητίνη νομίζω πως είναι πιο οικονομική. Το 3αρι πλεξι έχει 25 Ευρώ/m2 και επιπλέον θες εργαλεία, κοφτάκι , χλωροφόρμιο , θα πρέπει να κόψεις και πηχάκια για να κολλήσεις στις ενώσεις, έχει δουλίτσα.
4. Στο πλεξι πιάνει η σιλικόνη, λένε πως δεν είναι και τόσο συμβατά αυτά τα 2 υλικά, αλλά έχω σε ενα πλεξι σιλικόνη εδω και 4 χρόνια σχεδόν και δεν μπορώ ακόμα να το καθαρίσω. Στη περίπτωση μας όμως δεν θέλουμε τη σιλικόνη σαν συγκολλητικό υλικό αυτό καθεαυτό , γιατί η πίεση του νερού το σπρώχνει το τζάμι επάνω στο πλεξι με τη σιλικόνη, ετσι λειτουργεί σαν φλάντζα. Γενικά η σιλικόνη δε τα πάει καλά με τα πλαστικά, αυτο το έχω υπόψη μου και όποτε το θυμάμαι κοιτάζω στο ενυδρείο να δω αν υπάρχουν φυσαλίδες ή κενά στις ενώσεις τζάμι/σιλικόνη/πλεξι . Επίσης μη ξεχνάμε πως όλα αυτά ειναι μέσα στο νερό , επομένως δεν τίθεται θέμα πως θα ξεραθεί η σιλικόνη, γιατί είναι γνωστό πως η ξηρασία είναι εχθρός της σιλικόνης , επίσης η επιφάνεια που έχω για να κολλήσει το τζάμι στο πλεξι είναι 4 εκατοστά περιφερειακά + 10 χιλιοστά πάχος το τζάμι και έχω βάλει σιλικόνη και στο σορόκο του τζαμιού , δηλαδή το τζάμι είναι ακριβώς όσο το μήκος και το ύψος του ενυδρείου.Όπως καταλαβαίνεται , σε τέτοιου είδους κατασκευές δίνουμε σημασία στη λεπτομέρεια γιατί δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία , και έτσι προσπαθούμε να αποφύγουμε τυχόν απρόοπτα ;)

DEXFISH
13-03-16, 18:03
Μου λύσατε όλες τις απορίες! Ευχαριστώ! Γιατί σκέφτομαι να κάνω ένα τσάμπα πειραματάκι σαν συνέχεια ενός άλλου που έκανα πριν 2 χρόνια και πηγε καλά. Θα σας πω όταν είναι.

Τάκης
15-03-16, 21:42
Το πρωτο χερι το περασα με αυτη https://www.aandreou.gr/index.php?option=com_mijoshop&route=product/product&path=49&product_id=750&Itemid=560 ειναι 3:1 κατα ογκο.. Και μετα πηρα αυτη https://www.aandreou.gr/index.php?option=com_mijoshop&route=product/product&path=49&product_id=246&Itemid=560 με βολεψε περισσότερο γτ ειναι 2:1 κατα βαρος και επισης ειναι ελαφρως πιο παχυρευστη.

Πόσα λίτρα ρητίνη έχεις χρειαστεί έως τώρα ; Και πόσο πιστεύεις πως θα χρειαστείς ακόμα ;

ScorpionGr
15-03-16, 22:01
Τακη το εχω αναφερει και πιο πανω, σχεδόν δυο λιτρα εχω χαλασει μεχρι τώρα αν και εχει περισσέψει λιγο, επειδη θελω να ριξω ενα χερι τελευταιο και να κανω και κατι λεπτομεριες πηρα και ενα τριτο λίτρο για να ειμαι σιγουρος. Βεβαια εχω χαλασει και λιγοσε δοκιμες οποτε πιστεω οτι τα δυο λιτρα θα μου εφταναν.

Τάκης
15-03-16, 22:07
Δηλαδή γύρω στα 120 Ευρώ σου κόστισαν + 32 Ευρώ το 3ο λίτρο.
Πινέλα και ρολάκια μετά τη χρήση είναι άχρηστα ε ; Τα πετάς και συνεχίζεις με καινούρια ; ή καθαρίζουν με κάποιο τρόπο ;

ScorpionGr
15-03-16, 22:27
Ρολο πηρα και δεν το χρησιμοποίησα καθολου γτ εμενα δεν με βολεψε. Επισης πηρα και το αλουμινένιο ρολο που ειναι για να πατας το υφασμα παλι δεν το χρησιμοποίησα(και ειχε και 13 ευρω). Εγω την δουλεύω με πινελο και πλαστικη σπατουλα (οπως τα βιντεο που εχω βαλει). Θεωριτικα καθαριζουν τα πινελα αλλα δοκιμασα να καθαρισω ενα αλλα ειναι λιγο παιδεμα και ετσι πηρα πινελακια φτηνα (0,80€) και τα ειχα μιας χρησης οπως και τα δοχεια που εβαζα τη ρητινη τα όποια ευτυχως στην αρχη μου τα έδωσε δωρεαν, βεβαια μετα πηγα αγόρασα 2 (επειδη ειναι ογκομετρικα τα ειχε 1€ το ενα) και ετσι (επειδη μετραω με το βαρος) πηγα και πηρα πλαστικα ποτηρακια διαφανα σκληρα απο το σουπερ (δεν τα εχω δοκιμάσει ακομα να δω αν κανουν).
Ολα μαζι πρεπει να μου βγηκαν καπουν στα 150 ευρω. Αλλα αν αφαιρεσω αυτα που δεν χρησιμοποίησα οπως τα ρολακια και το υφασμα για τις γωνίες(υφασμα σε λωριδα) υα πηγαιμε καπου στα 120 με 130 ευρω.

Κωστας Malawi
15-03-16, 22:28
αρα υπολογιζω τα διπλα εγω..

ScorpionGr
15-03-16, 22:31
Λογικα ναι καπου στα διπλα θα θες.. Ξεχασα να πω οτι στην τιμη ειναι και τα υφάσματα μεσα..

Κωστας Malawi
15-03-16, 22:32
υφασμα εβαλες παντου εσυ η μονο στις ενωσεις?

ScorpionGr
15-03-16, 22:33
Εβαλα σε ολη την επιφανεια. Αλλα μπορει αν βαλεις μονο στις ενωσεις να ειναι υπερ αρκετο απλα εβαλα παντου γιατι ειμαι και λίγο ατσαλος στις κινησης μου(κατα την συντήρηση μετα) και ηθελα να βαλω κατι ώστε σε περιπτωση που χτυπήσω κατα λαθος την μονωση να υπαρχει κατι..

Κωστας Malawi
15-03-16, 22:34
σε ενα βιντεακι που ειδα ο τυπος εβαλε μονο στις ενωσεις.πιθανον επειδη μονο εκει ειναι το επιφοβο σημειο και οχι στις ισιες επιφανειες.

ScorpionGr
15-03-16, 22:36
Διορθωσα το προγουμενο κειμενο δεσ λιγο πάνω

Κωστας Malawi
15-03-16, 22:39
α οκ..αν και εχει αρκετα χερια δε νομιζω να ειναι προβλημα.ας ελπισουμε να παει καλα η εποξικη και να μην τρεχουμε για πλεξι μετα.

ScorpionGr
15-03-16, 22:40
Χαχαχα και εγω αυτο ελπιζω με τρεχω μετα.. Αυριι θα παω να παρω και σιλικονη να δοκιμασω κατα ποσο κολλαει πανω στην ρητινη

Κωστας Malawi
15-03-16, 22:42
δεν θα εχεις προβλημα γιατι οπως ειπε και ο Τακης η πιεση κολλαει το τζαμι στο ξυλο αντιθετα με το γυαλινο που το σπρωχνει προς τα εξω.

ScorpionGr
21-03-16, 16:42
Σημερα μιας και ο καιρος βοήθησε περασα και το τελευταιο χερι εποξικης.. Πιστευω το αποτελεσμα ειναι αρκετα ικανοποιητικό (για αρχάριο). Τοποθέτησα το "μπαλκονι" της υπερχείλισης. Και τωρα αναμονη καμια δεκαρια μερες για να σκληρύνει πληρως η εποξικη και να τοποθετηθεί το τζαμι.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160321/ce065f2e8aeb995a8a5ce42a2a17539b.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160321/d56519d8432bf18d969485e223292633.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160321/9345ddd5908c8da940aea3097e062052.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160321/a08997c3d40b805bf0268b637174a445.jpg

Κωστας Malawi
21-03-16, 16:55
αντε μπραβο!!!καλα γεμισματα!!!

Τάκης
21-03-16, 17:03
Για τη ρητίνη δεν έχω να πω κάτι, πρέπει να κάνει πολύ καλή δουλειά, μια χαρά το βλέπω.
Για πες μας λίγο για την υπερχείλιση, είναι εξαγωγή για το σαμπ η υπερχείλιση που φαίνεται στη φωτο ;

ScorpionGr
21-03-16, 17:15
Ευχαριστω τυρινθε ευχομαι και σε σενα το ιδιο!!

Σωστα οπως το ειπες τακη η υπερχειλιση (https://www.google.gr/search?q=external+overflow+box&tbm=isch&imgil=fIsqM2MMm6yvGM%253A%253BclLyrOjqxLitrM%253Bh ttp%25253A%25252F%25252Fwww.reefcentral.com%25252F forums%25252Fshowthread.php%25253Ft%2525253D236310 2&source=iu&pf=m&fir=fIsqM2MMm6yvGM%253A%252CclLyrOjqxLitrM%252C_&usg=__GPlp5BOhvrrS1_8m4J1Trpy_eGY%3D&biw=1366&bih=633&ved=0ahUKEwiyqpfLhtLLAhXn73IKHS3JBPYQyjcIJg&ei=dg3wVrIX59_LA62Sk7AP#imgrc=fIsqM2MMm6yvGM%3A)ει ναι απλα δεν εχω κανει ακομα τρυπες για τις σωληνες.
Οριστε και μια πιο κοντινή απο την υπερχείλιση.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160321/e6dc26f776c479dcb0da984f98bdfa8f.jpg

Ερωτηση η τρυπα της υπερχειλισης ειναι καπου στα 22 εκατοστα μηκος με 2 εκατοστα υψος αρκει λετε? Ή εκανα βλακεια και θελει μεγαλυτερη?

voas
21-03-16, 17:30
γεια σου φιλε καλη πορεια να εχεις στο εργο σου και ολα να πανε δεξια!
αν και ειμαι αριστεροχειρας:D
μήπως ειναι μικρο το άνοιγμα της ΥΠΕΡ/ΣΗΣ?

Τάκης
21-03-16, 17:31
Σαν μέγεθος καλή είναι, αλλού είναι το πρόβλημα, είναι πολύ ψηλά, θα πρέπει πάντα το νερό να είναι μέχρι τη κόντρα, και αν η στάθμη πέσει 1 πόντο δεν θα κατεβαίνει νερό στο σαμπ, αυτό φοβάμαι, από την άλλη αν την μεγαλώσεις προς τα κάτω , θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος ελεύθερος χώρος στο σαμπ για να μην έχεις πλημμύρα σε περίπτωση διακοπής.
Επίσης θα πρέπει να βάλεις και χτένια μπροστά για να μη σου ρουφήξει κανα ψάρι

ScorpionGr
21-03-16, 17:35
γεια σου φιλε καλη πορεια να εχεις στο εργο σου και ολα να πανε δεξια!
αν και ειμαι αριστεροχειρας:D
μήπως ειναι μικρο το άνοιγμα της ΥΠΕΡ/ΣΗΣ?
Ευχαριστω φιλε..
Αυτο σκεφτομουν σημερα για την υπερχειλιση για αυτο ρωτησα..
Σαν μέγεθος καλή είναι, αλλού είναι το πρόβλημα, είναι πολύ ψηλά, θα πρέπει πάντα το νερό να είναι μέχρι τη κόντρα, και αν η στάθμη πέσει 1 πόντο δεν θα κατεβαίνει νερό στο σαμπ, αυτό φοβάμαι, από την άλλη αν την μεγαλώσεις προς τα κάτω , θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος ελεύθερος χώρος στο σαμπ για να μην έχεις πλημμύρα σε περίπτωση διακοπής.
Επίσης θα πρέπει να βάλεις και χτένια μπροστά για να μη σου ρουφήξει κανα ψάρι
Αφου το υψος της στηλης σε ενυδρειο με σαμπ ρυθμιζεται απο την υπερχειλιση γιατι να πεσει ενα εκατοστο? Αν πεσει ενα εκατοστο θα εχει ηδη ξενερησει η αντλια οποτε.. Για το χτενακι το ξερω θα φτιαξω απο πλεξι και θα το κολλησω με σιλικονη.

Τάκης
21-03-16, 17:39
Ωπα, σωστά, ναι έχεις σαμπ,
λάθος, α καλά, αλλού έχω το μυαλό μου.
Χτενάκι βάλε τότε

ScorpionGr
21-03-16, 17:49
;););)

voas
21-03-16, 18:05
Ωπα, σωστά, ναι έχεις σαμπ,
λάθος, α καλά, αλλού έχω το μυαλό μου.
Χτενάκι βάλε τότε

δυο παρατηρήσεις απο έμενα:
την στάθμη του σαμπ σε περίπτωση διακοπης μπορείς να την ρυθμίσεις και απο την αντλια επ. βαζοντας μια γωνια στην είσοδο εσωτερικά του ενυδρειου!ετσι ώστε οσο πιο ψιλα την εχεις απο την υπερ/ση τοσο πιο λιγο νερο θα κατεβάσει σε διακοπή ρεύματος
η σταθμη του νερου του ενυδρειου θα ειναι 1 με 1,5 ποντο πανω απο την σχισμή της υπερ/σης με αποτέλεσμα να βρησκει στις πανω κοντρες....
εγω θα πρότεινα να μεγαλώσει προς τα κατω το ανοιγμα της τρυπας και μετα ανάλογα θα πράξεις με βαση και την δύναμη της αντλ. επιστροφής......
φοβερη δουλεια φιλε καλη συνέχεια το αποτελεσμα θα ειναι τελειο:p

Τάκης
21-03-16, 18:15
Για πες μας τις διαστάσεις της τρύπας της υπερχείλισης

ScorpionGr
21-03-16, 18:27
δυο παρατηρήσεις απο έμενα:
την στάθμη του σαμπ σε περίπτωση διακοπης μπορείς να την ρυθμίσεις και απο την αντλια επ. βαζοντας μια γωνια στην είσοδο εσωτερικά του ενυδρειου!ετσι ώστε οσο πιο ψιλα την εχεις απο την υπερ/ση τοσο πιο λιγο νερο θα κατεβάσει σε διακοπή ρεύματος
η σταθμη του νερου του ενυδρειου θα ειναι 1 με 1,5 ποντο πανω απο την σχισμή της υπερ/σης με αποτέλεσμα να βρησκει στις πανω κοντρες....
εγω θα πρότεινα να μεγαλώσει προς τα κατω το ανοιγμα της τρυπας και μετα ανάλογα θα πράξεις με βαση και την δύναμη της αντλ. επιστροφής......
φοβερη δουλεια φιλε καλη συνέχεια το αποτελεσμα θα ειναι τελειο:p

Ευχαριστω φιλε.. Επειδη εχω κανει τη "χαζομαρα" και το "μπαλκονι" ειναι κολλημενο πανω στην δεξαμενη θα δοκιμασω να δω πως δουλευει οταν κολλησω και το τζαμι μηπως γλυτωσω τα κοψε ραψε.. Γενικα σκεφτομουν κατι σαν αυτο το βιντεο (https://www.youtube.com/watch?v=tWMzmiU3wDY)δηλαδη η σταθμη να ειναι στο υψος της τρυπας.

voas
21-03-16, 18:32
Για πες μας τις διαστάσεις της τρύπας της υπερχείλισης

τακη ειδα μια εικόνα τωρα και η τρυπα εφάπτεται με την πάνω κοντρα!
εαν η τρυπα ειναι μικρη και η αντιλα στελνει πανω νερο τοτε αναγκαστηκα θα ανεβαινει 1-2 ποντους η σταθμη μεχρι να τραβηξει το νερο κατω στο σαμπ!οσο μικροτερη ειναι η τρυπα τοσο θα ανεβαινει η σταθμη του νερου.
για δες το λιγο................
Ευχαριστω φιλε.. Επειδη εχω κανει τη "χαζομαρα" και το "μπαλκονι" ειναι κολλημενο πανω στην δεξαμενη θα δοκιμασω να δω πως δουλευει οταν κολλησω και το τζαμι μηπως γλυτωσω τα κοψε ραψε.. Γενικα σκεφτομουν κατι σαν αυτο το βιντεο (https://www.youtube.com/watch?v=tWMzmiU3wDY)δηλαδη η σταθμη να ειναι στο υψος της τρυπας.

γιατι δεν κανεις δυο τρεις τρυπες πανω στην σχισμή με ποτηροτρυπανο,εσωτερικα να φτιαξεις ενα μικρο σε βαθος μπαλκονακι οπου εκει θα μπει και το χτενακι?
και καθαρισες...............:)

ScorpionGr
21-03-16, 18:52
Νομιζω τις εγραψα πιο πανω 22 εκατοστα μηκος και περιπου 2 εκατοστα υψος.
τακη ειδα μια εικόνα τωρα και η τρυπα εφάπτεται με την πάνω κοντρα!
εαν η τρυπα ειναι μικρη και η αντιλα στελνει πανω νερο τοτε αναγκαστηκα θα ανεβαινει 1-2 ποντους η σταθμη μεχρι να τραβηξει το νερο κατω στο σαμπ!οσο μικροτερη ειναι η τρυπα τοσο θα ανεβαινει η σταθμη του νερου.
για δες το λιγο................

γιατι δεν κανεις δυο τρεις τρυπες πανω στην σχισμή με ποτηροτρυπανο,εσωτερικα να φτιαξεις ενα μικρο σε βαθος μπαλκονακι οπου εκει θα μπει και το χτενακι?
και καθαρισες...............:)
Καλη ιδεα απλα θα το κανω σε περιπτωση που οντως δεν επαρκει η τρυπα!!

Τάκης
21-03-16, 19:48
Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά έχω χρόνια να κάνω γεωμετρία και τώρα πάω να τετραγωνίσω το κύκλο :)
Εχουμε λοιπόν 22 Χ 2 = 44
αν είχαμε 40αρα σωλήνα θα είχαμε 2*2 Χ 3,14 = 12,56
αρα λοιπόν η τρύπα σου είνα όσο 3+ 40αρες
αρα νομίζω πως είναι πολύ καλή

ScorpionGr
21-03-16, 20:28
Δεν θυμαμαι καθολου απο γεωμετρια.. Μακαρι ομως να ειναι οπως λες..

Τάκης
21-03-16, 20:40
Το επιβεβαίωσα, είναι σωστοί οι υπολογισμοί, άρα θεωρώ πως η τρύπα είναι αρκετά καλή σαν μέγεθος, σαν θέση όμως, όντως για να υπάρχει η μέγιστη ροή θα πρέπει η επιφάνεια να γλύφει τη κόντρα, αυτό σκέψου το

ScorpionGr
21-03-16, 20:47
Δεν με πειράζει αφου και αυτη ειναι περασμενη με ρητινη..

Τάκης
21-03-16, 20:58
Αυτό μόνο με δοκιμές θα το δεις καλύτερα, αλλά και πάλι να κατεβάζει 3 σωλήνες 40αρες και να μπουκώνουν λίγο δύσκολο

ScorpionGr
22-03-16, 06:30
Με την αντλια που θα βαλω (Syncra silent 3.0) και μια 40 τρυπα ειναι υπερ αρκετη νομιζω.

puntomad
23-03-16, 08:22
Καλημέρα, αυτό είναι το εξωτερικό μπαλκόνι που είναι σχεδόν αθόρυβο σε σχέση με τις άλλες υπερχειλίσεις ;

ScorpionGr
23-03-16, 08:25
Καλημερα. Εκει θα μπει η υπερχείλιση απλα γλυτωνεις χωρο εσωτερικά. Κανε μια αναζήτηση "overflow external box" και θα καταλαβεις πιστευω..

Τάκης
23-03-16, 08:30
Καλημέρα, αυτό είναι το εξωτερικό μπαλκόνι που είναι σχεδόν αθόρυβο σε σχέση με τις άλλες υπερχειλίσεις ;
Δεν κάνει θόρυβο το κουτί υπερχείλισης αλλά οι σωληνώσεις, άρα αν το κουτί είναι μέσα ή έξω είναι το ίδιο, από εκεί και πέρα είναι θέμα πως θα κάνεις τις σωληνώσεις για να μην έχει θόρυβο ;)

ScorpionGr
23-03-16, 10:41
[emoji106] [emoji106] [emoji106]
Εφτιαξα και το χτενακι που λεγαμε... http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160323/9cc7540bdfa4e217204c0060fb20b2ad.jpg

polykarpos
23-03-16, 12:13
Καλημέρα κ καλή επιτυχία στο όλο "προτζεκτ" ,

τα "αβανταζ" της εποξικής ρητίνης είναι

α) δεν παθαίνει όσμωση όπως το πολυεστέρα
β) δεν ραγίζει κ δεν σπάει ευκολα , έχει περίπου 35% περισσότερη ελαστικότητα,ανοχή κ αντοχή σε σχέση με το πολυεστέρα
γ) θελει το 1/3 σε πάχος με αντίστοιχο του πολυεστέρα
δ) υπάρχει ειδική ρητίνη για τα σκάφη όπου είναι κ με φίλτρα UV για την ηλιακή ακτινοβολία άρα μπορείς να κάνεις ενα σκαρί κ να το έχεις με το χρώμα του βερνικιού κ μονο!!!!

Θεμα σιλικονης , επειδη κ ο πολυεστέρας , πλέξυ κ ρητίνη είναι υλικά που κλείνουν οι πόροι , η σιλικόνη "πιανει" ναι μεν αλλα δεν εχει την ίδια απόδοση όπως σε πορόδες υλικό. Η σιλικόνη η ενυδρειακή όμως δεν έχει καμία σχέση με την απλή σιλικόνη όπου δίνει καλύτερη αποδοση στο κόλλημα , στην όσμωση αλλά έχει αδυναμια στο φως του Ηλιου....

σε κυβο 40 λιτρων που ειχα φτιαξει δεν ειχα βαλει καν πανι στο κοντρα πλακε , παρα μονο το ειχα περασει 3 χερια ρητινη. Για αντοχή στην πλάτη εγω θα εβαζα απλα δυο νευρα κατα μηκος της πλατης , απο πισω της κ σε σχημα τριγωνικό για περισσότερο νευρο. για το τζαμι ειχα βαλει σιλικόνη ενυδρειακη στο πλαισιο του κ εκει που ενωνει με το πλαϊνο ξυλο του εβαλα πρωτα αραιη εποξικη κ μετα μολις στεγνωνε του εβαζα κ σιλικονη με παχος κ σχημα τριγωνικο κ δουλευε σαν φλατζα.

Μετα απο 8 χρονια που τρεχει ακομη , δεν εχω προβλημα με διαρροες η οτιδηποτε.

καλες επιτυχιες

Τάκης
23-03-16, 12:16
Εφτιαξα και το χτενακι που λεγαμε...
Ωραίος :smt023

ScorpionGr
29-03-16, 20:55
Ο καιρος ζεστανε χρονο βρηκα, Και ειπα να ασχοληθω με την κατασκευη..
Εχθες τοποθέτησα το τζαμι και τις κοντρες, περασα αστάρι εσωτερικα τη βαση. Σημερα περασα ρητινη τις κοντρες, και δυο χερια βερνικι εξωτερικου χωρου το εσωτερικο της βασης. Επισης πηρα και τα τζαμια για το σαμπ, τα οποια λογικα θα κολληθουν αυριο.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160329/14bb4851a794dd94f605913b40f81594.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160329/5c2a00fd6fa4bee085a1363b7c1bb427.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160329/e4af7af68cebe43d6f499302f0fff3fb.jpg.

ScorpionGr
03-04-16, 16:45
Καλησπερα στην παρεα.. Πριν προχώρησω στην κατασκευη του φιλτρου και την διακοσμηση της κατασκευής, εκανα ενα δοκιμαστικο γενισμα να δω πως συμπεριφέρεται μην χρειαστουν διορθώσεις.

https://youtu.be/VddFQdZQCCI

puntomad
03-04-16, 19:18
καλογεμιστο φιλε

Τάκης
03-04-16, 19:55
Μπράβο φίλε μου, με το καλό και με ψαράκια
Ελα τα ξύλινα να γεμίζουν !!!!!

ScorpionGr
06-04-16, 15:42
Ενα μικρο update..

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160406/e5ccd3168778ab0fac55b9a0df362645.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160406/ae1c466b777271ec9f5fcdd676793807.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160406/39f7f5c555d54f32f850b09eb294b456.jpg

Τάκης
06-04-16, 15:50
Όμορφο γίνεται
θέλει πέρασμα κανα χέρι ακόμα όμως ε

ScorpionGr
06-04-16, 15:53
Επειδη σε καποια σημεια εχει τρεξιματα απο κόλλες και ρητινες (ειμαι λιγο τσαπατσουλης) θα το περασω με βερνικι εγχρωμο και θελω να πιστευω οτι θα καλυφθουν ολα..

Aquatix
06-04-16, 15:53
Κάθε μέρα και καλύτερο! Με το καλό να γεμίσει!

Τάκης
06-04-16, 15:55
Αφου είσαι στη διαδικασία αυτή ξύσε κανα τρέξιμο αν μπορείς αν μπορείς , μια φορά φτιάχνεις κάτι τέτοιο,
φτιαχτο όσο καλύτερα μπορείς :)

ScorpionGr
06-04-16, 15:57
Βοβαμαι οτι εχουν εμποτιστει αυτα τα τρεξιματα και θα πρεπει να τριψω πολυ το ξυλο και εχουν ηδη τριφτει αρκετα...

Τάκης
06-04-16, 16:12
Μη φοβάσαι , δεν αδυνατίζει το ξύλο από το τρίψιμο, επιφανειακά θα το πάρεις.
Για τα εξωτερικά μιλάμε, όχι τα εσωτερικά. Μέσα δεν θα το ακουμπήσεις

ScorpionGr
06-04-16, 16:16
Μεσα εννοείται τελειωσε ειναι ετοιμο.. Θα δοκιμασω αλλη μια καλη και βλέπουμε... Ερωτηση: απο βερνικι εξωτερικα τι προτείνετε; Θελω κατι καλο και να μην χρειαζεται σε 2 χρονια πχ παλι να ασχοληθώ? επισης θα περαστει με πινελο θελω να ειναι ευκολο στο περασμα..

Τάκης
06-04-16, 16:24
Με πινέλο θέλει προσοχή, και ειδικά επειδή είναι όρθιες οι επιφάνειες. Όπου μπορείς πέρασε το με ρολάκι σφουγγαράκι.
Αφού είναι σε εσωτερικό χώρο με ότι και να το περάσεις μια χαρά θα είναι.
Βερνίκι ή χρώμα θες να το περάσεις ;
Για βερνίκι δεν χρειάζεται να πας σε θαλάσσης, ανθεκτικότητα στον Ήλιο έχουν καλύτερη αυτά, από βερνίκι απλό άχρωμο διαλύτου, όχι νερού.
Από χρώμα μπορείς να βάλεις ρηπολίνη νερού, αλλά για να πιάσει καλύτερα το χρώμα θα πρέπει να το περάσεις και βελατούρα

ScorpionGr
06-04-16, 16:26
Χρωμα αν στρωσει με το τριψιμο αρκει και το εμποτισμού που εχω, οποτε παμε σε διαφανο βερνικι..

Lth1
06-04-16, 19:53
Ωραια κατασκευη ομολογω φιλε μου... :-) πολυ ωραια μαστορεματα...αρχιζω και ψηνομαι για ξυλινο..

alexis cosmo
07-04-16, 00:44
Πολυ ωραιο το ενυδρριο σου φιλε μου και το χρωμα μαρεσε πολυ.
Καλογεμιστο και να το χαιρεσαι.

ΥΓ οταν βγαινουμε φωτογραφιες ρουφαμε λιγο την κοιλια
Χαχαχαχαχαχαχαχα

thanasis76
07-04-16, 06:22
Δεν διαβασα ολα τα σχολια και ισως να στο εχουν πει πιο πανω, αλλα ειπα να στο πω μιας και με φοβιζει κατι.
θελω να δωσεις ιδιαιτερη προσοχη στην υπαρχιλυση...
επιδη εκει το σημειο δεν ειναι επιφανεια να περαστει καλα με στεγανωτικο, θα ελεγα να το περασεις ξανα και ξανα σκετη ριτινη....
Αν σε αποιο σημειο που δεν μπορεις να δεις με γυμνο ματι εχει αφησει κανα πορακι χιλιοστο του χιλιοστου.... θα παει χαμενη ολη η κατασκευη...
στις μεγαλες επιφανειες εχεις το πλεονεκτιμα να βαζεις το πινελο η το ρολο και δωσε πραμα...
στο σημειο εκει ομως λογο κοψιματος και μικρων επιφανειων... θελει ιδιαιτερη προσοχη αν περναει εστω ενα ελαχιστο νερο... οταν το θα γινει εμφανες, θα ειναι αργα....
δεν θελω να σε τρομαξω και συγνωμη, αλλα πρεπει να στο πω...

ScorpionGr
07-04-16, 08:44
Ευχαριστω ολους για τις συμβουλές και τις ευχες και ανταποδίδω.. Θανάση(συνονόματε) εκει το ειχα προσεξει ιδιαιτερα εχω ριξει τρια τεσσερα χερια δεν πιστευω να εχει θεμα.

Υ.Γ Φιλε Αλεξ η κοιλίτσα ειναι "γοητεία". Και οπως λεει και ο λαος αντρες με κοιλίτσα ειναι σαν καραμελιτσα.. 😛😛😁

ScorpionGr
10-04-16, 21:17
Κολληθηκε και το σαμπ.. Αντε κοντευω κοντευω.. [emoji2] [emoji2] [emoji2]

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160410/1819b0de7788ceb7fff4b78274fcc020.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160410/f7e77afdca744906fd3fcde78614fd03.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160410/d06a0c8a4221c2280e20ad944581d334.jpg

stanisalus18
12-04-16, 14:54
Όμορφα πράγματα και εσύ κάνεις εδώ. Μπράβο, με το καλό να προχωρήσει η όλη κατασκευή. :smt041:smt041:smt041

κ.ω.σ.τ.α.ς.
12-04-16, 15:14
Παρα πολυ καλο,καλη συνεχεια;):)

alexis cosmo
13-04-16, 02:14
Ωραια πραγματα.
αντε να το δουμε γεματο να παιρνουμε ιδεες.

ΥΓ.Αν ξαναπει η γυναικα μου οτι παχυνα αυτο θα την λεω μαρεσε χαχαχαχα

ScorpionGr
09-05-16, 19:07
Μια μικρη ενημερωση της κατασκευής..
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160509/577b429f2515ddb2f306b66d9efd4790.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160509/1aeb25ee89992e8677ae3ded181c6059.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160509/f18b60566db68d5d329c3c212b4f0425.jpg
Το σαμπ εχει διαστασεις 57π*50μ*35υ και 35π*35μ*35υ.
Δεν μπορω να κατασταλαξω για το πως να το χωρίσω.. Καμια βοηθεια???

globalzero
09-05-16, 19:30
πανέμορφο και φαίνεται ότι έριξες πολύ δουλειά!

voas
09-05-16, 20:24
πολύ όμορφο φιλε!μπραβο σου!
τι ψαράκια σκέφτεσαι να φιλοξενήσεις?

ScorpionGr
09-05-16, 20:30
Για μια μικρη ομαδα δισκων σκεφτομαι...

Diskus fan
09-05-16, 22:39
Το... μικρή ομάδα... τι σημαίνει;

ScorpionGr
09-05-16, 22:43
Με 8-9 ψαρακια που σκεφτομαι δεν τα λες και μεγαλη ομαδα.. Θελω να πιστεω οτι ειναι ικανοποιητικά..

Diskus fan
09-05-16, 23:09
Εξαρτάται από το μέγεθος των ψαριών (ηλικία). Ικανοποιητικός αριθμός ΔΕΝ είναι ούτε για ενήλικα ψάρια... δυστυχώς... αλλά λίμνη δύσκολα φτιάχνεις.- ;)

ScorpionGr
09-05-16, 23:11
Κανενα ψαρι δεν ειναι αρκετο κανενα ενυδρειο αλλα παμε αλλου μετα... Απλα απο οσα εχω διαβασει πιστευω ειμαι καλα..

Φιλικα παντα.. Και πάντα ειναι ανοιχτος σε γνωμες και αποψεις.. [emoji6] [emoji6]

Diskus fan
09-05-16, 23:18
ΔΕΝ μπορώ να γνωρίζω τι έχεις διαβάσει.
Διάβασε αυτά που έχω γράψει (για τους δίσκους) ΠΡΙΝ ξεκινήσεις... κι ελπίζω να σε βοηθήσουν.- ;)

Κωστας Malawi
09-05-16, 23:25
Ωραιο malawi θα γινοταν παντως:)

ScorpionGr
10-05-16, 00:23
Discusfan εχω διαβασει καποια πραγματα που εχεις πει εχεις δικιο δεν μπορω να πω το αντιθετο.. Απλα οπως ειπα και πριν "Για Κανενα ψαρι δεν ειναι αρκετο κανενα ενυδρειο αλλα παμε αλλου μετα..." Και δεκα τονους ενυδρειο να εχει καποιος δεν μπορεις να το συγκρινεις με το βιοτοπο του καθε ψαριου.. Εδω μιλαμε για "αιχμαλωσία" και τα πραγματα αλλαζουν, σιγουρα οσο μεγαλύτερο ενυδρειο τοσο το καλυτερο. Αλλα οσον αφορα την διατήρηση σε ενυδρειο σε θεωρητικό επιπεδο ειναι αποδεκτα 8 ψαράκια σε αυτα τα λιτρα..
Ωραιο malawi θα γινοταν παντως:)
Το εχω σκεφτει αλλα με χαλαει λιγο το νταμαρι... [emoji53]

Κλεόβουλος
10-05-16, 07:03
Ξανασκέψου το.....γλυτώνεις και τη κρεβατομουρμούρα του fan......(και θ' ακούς τη δική μου) :D:D

Aquatix
10-05-16, 11:05
Κάνεις πολύ όμορφη δουλειά κάτι που φάνηκε άλλωστε και από την κατασκευή της βάσης ακόμα! Όσο για τα ψάρια που θα μπουν έχεις χρόνο ακόμα να το σκεφτείς και να κάνεις κάτι μοναδικό!

ΔημήτρηςΤ
10-05-16, 19:51
Πολύ ωραία κατασκευή .Για τους δίσκους συμφωνώ.πως θα χωρισεις το σαμπ;;;

ScorpionGr
10-05-16, 19:53
Το σαμπ δεν ξερω ακομα για αυτο και ρωτησα πιο πριν να μου δωσει κανεις καμια ιδεα..

ΔημήτρηςΤ
10-05-16, 20:18
Τι υλικά έχεις σκοπό να βάλεις;;;

ScorpionGr
10-05-16, 20:20
Τα κλασικα... Σφουγγάρια.. Και για βιολογικο ελαφροπετρα.
Και εξαρτάται μπορεί και και βαμβακι στο τέλος.

ΔημήτρηςΤ
10-05-16, 20:25
Άσχετο αλλά αν από πίσω έβαζες σπιράλ σωλήνες πχ πλυντηρίου θα ήταν κ εντελώς αθόρυβο!!!!!!τι αντλία θα βάλεις;;;;

ScorpionGr
10-05-16, 20:27
Κανει για ενυδρειο αυτη η σωλήνα?? Γτ το σκεφτομαι για την επιστεροφη.. Αντλια εχω παρει την sicce 3.0.

ΔημήτρηςΤ
10-05-16, 20:31
Εγώ στην επιστροφή την έχω.θα κόψω κάποια στιγμή κ το φ50 που κατεβαίνει το νερό για να γλυτώσω από τον θόρυβο.πάντως αν το φοβάσαι υπάρχουν κ για πόσιμο.ή αντλία δεν ξέρω αν σου φτάνει.πόσα καθαρά λίτρα έχεις;;;;

ScorpionGr
10-05-16, 20:33
2000 και λιτρα την ωρα δεν φτανουν??

ΔημήτρηςΤ
10-05-16, 20:34
Πόσα καθαρά λίτρα έχεις;;;
Κ υπολόγισε κ το σαμπ.

ScorpionGr
10-05-16, 20:41
Μικτα πανε 500 κατι.. Καθαρα δεν μπορω να ξερω ακομα..

ΔημήτρηςΤ
10-05-16, 20:50
Καταρχήν μιλαω επειδή είπες για δίσκους κ ξέρω πόσο ρυπογόνα είναι.αν βάλεις αλλά ψάρια μη δινεις σημασία δεν έχω ιδέα.πάντως για μένα το νερό πρέπει να γυρνάει το ενυδρείο 5 φορές το λιγότερο.έχω μια αντλία ρυθμιζόμενη κ το εχω δοκιμασει(μετρήσει)με 5...6...7 φορές την ωρα.

ScorpionGr
10-05-16, 21:03
Αν δω οτι χρειαζομαι παραπανω κυκλοφορία θα βαλω κυκλοφοριτη.

ΔημήτρηςΤ
10-05-16, 21:17
Ο κυκλοφοριτης είναι άλλο πράγμα.όσο για τα υλικά θα σου πρότεινα να βάλεις μεταξύ σφουγγαριων κ ελαφροπετρας ενυδρειακο βαμβάκι με αυτόν το τρόπο προστατεύεις απίστευτα το βιολογικο σου υλικο.για τα χωρισματα μην ανησυχείς είναι εύκολο.

ScorpionGr
10-05-16, 21:24
Εχω την εντυπωση οτι το ποσες φορες γυρναει η αντλια το νερο δεν εχει σημαντικη διαφορα στην βιολογικη φιλτρανση ενος ενυδρειου (δεν ξερω αν ειμαι λαθος)..

ΔημήτρηςΤ
10-05-16, 21:28
Κ όμως έχει το λένε οι μετρήσεις.

ScorpionGr
10-05-16, 21:37
Τι διαφορες ειχες στις μετρησεις σου??

ΔημήτρηςΤ
10-05-16, 21:39
Πιο αργές αλλαγές νερού Πιο λίγα νιτρικά αυτά που σ ενδιαφερουν δηλαδή.

Τάκης
10-05-16, 22:40
Δημήτρη η μεγάλη ροή δεν μειώνει τα νιτρικά, ειδικά η πολύ μεγάλη, το αντίθετο θα έλεγα. Η ροή από θέμα βιολογίας , και 1 με 2 φορές την ώρα είναι αρκετή, η πιο μεγάλη ροή βοηθάει στη μηχανική φίλτρανση, η υπερβολικά μεγάλη ίσως να μη βοηθάει και στη βιολογία. Γιατί αν η μεγάλη ροή μείωνε τα νιτρικά, τότε στα συννεφάκια που είναι 55 λίτρα και έχω αντλία 800Λ/Ω θα έπρεπε να είχα πάντα νιτρικά 0, στα χρυσόψαρα που είναι 280 λίτρα και έχω 2 1000αρες αντλίες θα έπρεπε και εκει να εχω ελάχιστα νιτρικά, και όμως δεν είναι έτσι. Τα νιτρικά μπορεί να μειωθούν υπό συνθήκες αλλά υποχρεωτικά η ροή θα πρέπει να είναι υπερβολικά χαμηλή, κάτω από 200Λ/Ω μέσα στο φίλτρο

ΔημήτρηςΤ
10-05-16, 22:59
Νομίζω έχει διάφορα ένα 450 ενυδρείο με ένα 50λίτρο.δεν έχω στο 120 λίτρο αντλία για 800λίτρα την ώρα.πάντως αν βάλει στο σαμπ 200λίτρα την ώρα με 500 ενυδρείο μ δίσκους η hexamita θα κάνει πάρτυ.τα συννεφάκια τι είναι;;;

ScorpionGr
10-05-16, 23:07
Εχω εγω σε 120αρη fluval 306 με 1000 και ονομαστικη ροη.. Μπορω να πω οτι καποιες φορες ειχα και πανω απο 20 νιτρικα..

ΔημήτρηςΤ
10-05-16, 23:24
Πρόσεξε το υλικό σου.ότι κ να ταιζεις το νερό θα βρωμίσει από εορουμενα.Σ ένα 400 που έχω εγώ με 3 φορές την ώρα το ενυδρείο έκανε να καθαρίσει πολύ ώρα πράγμα που ενοχλούσε απίστευτα τα ψάρια .μη μιλήσω για κρέας για γεύμα.η βιολογία θα κάνει την δουλεια της είτε με 3 είτε μ 6 φορές.εγώ πιστεύω ότι όσο πιο γρήγορα ριπη ,τροφή πάνε στο φίλτρο τόσο το καλύτερο.οι μετρήσεις ήταν διαφορετικές με την αντλία στα 1400λτ.από την αντλία να δουλεύει στα 2200λτ.με την τροφή ίδια κάθε μέρα σ ζυγαριά ακριβιας με ίδια ιχθυοθορτωση.από αυτό το πείραμα βγήκε το συμπέρασμα.το πείραμα έγινε κ με κρέας κ με βιτς.

ScorpionGr
10-05-16, 23:26
Καταλήγουμε στο ιδιο συμπερασμα.. Αν δεν μου φτανει η κυκλοφορια απο το φιλτρο θα προσθεσω στο ενυδρειο κυκλοφοριτη να κανει αυτη τη δουλεια που περιγραφεις με τις τροφες και τις ακαθαρσιες.

ΔημήτρηςΤ
10-05-16, 23:32
Δεν έχω δει ενυδρεία μ δίσκους κ κυκλοφοριτη να σ πω την αλήθεια.δοκιμασετο αν έχεις πάρει ήδη την αντλία.

ScorpionGr
13-05-16, 21:41
Και αυτη ειναι υπερχείλιση.
Λοιπν δεξια εχω την κυρια επιστροφη και αριστερα την εκτατη αναγκη. Η λειτουργια της ειναι βασισμενη στην μεθοδο herbie δηλαδη με μια βανα πνιγω την κυρια επιστροφη εως το νερο φτασει οριακα το στομιο της εκτατης αναγκης και οτι νερο περισευει στην κυριολεξια γλυφει την σωληνα χωρις κανενα απολυτως θορυβο. Το Τ που βλεπετε το εβαλα γιατι βοηθαει σε περιπτωση που κατι φραξει την κυρια επιστροφη να κατέβει το νερο στο σαμπ χωρις θεμα πλημμύρας αφου στις πρωτες δοκιμες που εκανα χωρις το Τ το νερο εκανε στροβιλισμο με αποτελεσμα να μην κατεβαίνει ολο το νερο που εφερνε η αντλια. Ααα δεξια δεν θα την αφησω ετσι θα βαλω ποτηράκι (σαν αυτο που εχουν τα εξωτερικα φιλτρο στην εισαγωγη τους) και επισης θεωρητικά πρεπει να κατεβαζει καπου στα 2000 με 2500 λιτρα την ωρα αφου η αντλια δουλεύει τερμα. Σχολια και παρατηρησεις!!! Θα βαλω και βιντεο!!

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160513/7a0f765ef7f4aef31165141f4f1f98e1.jpg

Εδω ενα σχεδιαγραμμα της μεθοδου HERBIE.

http://gmacreef.com/wp-content/uploads/2012/06/drain-heights-flattened-sml.jpg
BVj8sTzb-HE

ΔημήτρηςΤ
13-05-16, 22:06
Παρά πολύ καλό κ φαίνεται ασφαλές.

DEXFISH
14-05-16, 07:58
Στο βίντεο, στο τέλος, τι έκανες; Έκλεισες τον κάτω σωλήνα για να τραβήξουν οι πάνω και να δούμε τη διαφορά θορύβου; Τεράστια διαφορά!

ScorpionGr
14-05-16, 08:29
Ναι εκλεισα τελειως την βανα οχι ομως τοσο για τον θορυβο οσο για φανει η ασφαλεια του συστηματος σε πριπτωση που συμβει κατι στην επιστροφη.
Να συμπληρωσω οτι μαλλον θα υπαρχει μια τελευταια δικλείδα ασφαλειας η οποια θα ειναι με φλοτερ και θα διακοπτει τελειως την αντλια.

ΔημήτρηςΤ
14-05-16, 08:37
Υδραυλικά η θα βάλεις διακόπτη στο φλοτερ;;

ScorpionGr
14-05-16, 08:38
Για διακοπτη. Αλλα αυτο ειναι ακομα υπό σκέψη.

DEXFISH
14-05-16, 08:43
Αυτό για το φλοτέρ μήπως είναι υπερβολή; Δεν ξέρω απλά ρωτάω. Αλλά έχω την εντύπωση ότι η απλότητα συνήθως είναι και πιο ασφαλής. Αν γίνει κάτι στον κάτω σωλήνα θα το ακούσεις με τόση φασαρία που κάνουν οι πάνω και έτσι θα πάρεις τα μέτρα σου. Ενώ αν πάθει κάτι το φλοτέρ, δεν υπάρχει φόβος μήπως σταματήσει την αντλία χωρίς να υπάρχει λόγος;

ScorpionGr
14-05-16, 08:45
Για αυτο λεω το σκέφτομαι ακομα αυτο. Μπορει να εφαρμοστει μονο οταν θα φευγω για αρκετες μερες.

ΔημήτρηςΤ
14-05-16, 14:21
Μπορείς να βάλεις ηλεκτρόδια φθηνό κ ασφαλές.

ScorpionGr
14-05-16, 14:23
Ηλεκτροδιο;;; προτιμώ το φλοτερ, πιο εμπιστο μου φαινεται.. Καταρχην μονο και μονο απο την υγρασια μπορει να "ενεργοποιηθουν" τα ηλεκτροδια!! Η αλλιως και να τα εχω μεσα συνεχεια σκουριές και τετοια..

ΔημήτρηςΤ
14-05-16, 14:30
Φίλε μου τα δουλεύω 20 χρόνια .είναι ανοξειδοτα κ ότι πιο ασφαλές.σ καζανακια μ 65 βαθμούς μέσα.φαντάσου υγρασία από τους υδρατμούς.

ScorpionGr
19-05-16, 15:29
Ερωτηση.. Εχθες χωρισα το σαμπ σε τρια διαμερίσματα
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160519/a672e169ed2c236d1c880ed51e0953ab.jpg το ερωτημα μου ειναι τα υλικα να πατανε στον πατο η να το σηκωσω με eggcrate κανα 2 εκατοστα απο τον πατο?? Θα εχει καμια διαφορα? Εχω δει αρκετα σαμπ που το κανουν αυτο.

ΔημήτρηςΤ
19-05-16, 15:38
Τα υλικά να μην πατάνε κάτω.

ScorpionGr
19-05-16, 15:39
Ποια ειναι διαφορα στο να πατανε η οχι?

ΔημήτρηςΤ
19-05-16, 15:43
Περνάει το νερο ΚΑΙ από κάτω .εκεί θα σου μαζέψει μούργα και αν δεν βαλεις φρικάρει σημαντική ποσότητα βιολογικού υλικού.αν έχεις παρατηρήσει όλα τα φίλτρα έχουν σχαριτσα όπως κ σ όλα τα ενυδρειακα μαγαζιά που φαίνεται το υλικό τους έχουν από κάτω κενό.

Τάκης
19-05-16, 16:08
Να υπάρχει κενό από κάτω,
λιγότερη βρώμα και δεν θα μπουκώνουν τόσο εύκολα,
και καλύτερη κυκλοφορία του νερού,
και αν είναι δυνατόν ουτε το eggcrate να πατάει κάτω,
σαν σχάρα να το κάνεις

ScorpionGr
19-05-16, 16:12
Οκ τοτε.. Επειδη ο σπακουρης μου πέφτει λιγο μακρυα απο περιστερι που μπορω να βρω eggcrate γενικα?

Τάκης
19-05-16, 16:14
Εχω ακούσει πως έχει και το Jumbo κάτι παρόμοιο, για να βάζουν τα πιάτα να στεγνώνουν, και είναι πολύ φθηνό.
Μήπως βρεις στα Jumbo στη Πειραιώς, στο Leroy

ScorpionGr
19-05-16, 16:24
Εχει τετοιο το λερου? Του jumbo ειναι μικρο δεν μου κανει.
Λετε να εχει ο σταματιου?? Εχει ρωτησει κανεις εκει;

Τάκης
19-05-16, 16:47
Στα Jumbo που είναι στο Leroy εννοούσα.
Δεν πρέπει να έχει ο Σταματίου, είναι από πλεξιγκλας το erggcrate
Του Jumbo είναι μικρά ε

ΔημήτρηςΤ
19-05-16, 16:50
Εγω τα βρήκα στο macro.

Aquatix
19-05-16, 16:53
Σε μαγαζιά με ηλεκτρολογικό υλικό θα βρεις. Λέγεται και κυψέλες οροφής.

ScorpionGr
19-05-16, 17:17
Οκ ευχαριστω παιδια.. Οποτε αυριο εχει ψαξιμο και βλεπουμε..

DEXFISH
19-05-16, 17:34
Έχω χρησιμοποιήσει και πλαστικό τελάρο φρούτων για αυτή τη χρήση

ScorpionGr
19-05-16, 17:37
Εξυπνο αλλα αυτο ειναι κατι που θα εκανα εαν ειχα ηδη τελαρο..

DEXFISH
19-05-16, 17:50
Εξυπνο αλλα αυτο ειναι κατι που θα εκανα εαν ειχα ηδη τελαρο..

χαχαχαχα... έχεις και ένα δίκιο. Να σου έστελνα καμιά 10αριά αλλά είμαι μακριά.

Τάκης
19-05-16, 18:13
Πετάξου σε κανα μανάβικο, όλο και κάποιο για πέταμα θα έχει

ScorpionGr
20-05-16, 09:15
θα ψαξω για eggcrate να μεινει και κανα κομματι γιατι ολο και καπου θα χρειαστει!
Τελικα ηταν πιο ευκολο απο οτι νομιζα.. Βρηκα κοντα μου eggcrate σε καταστημα με πλεξι.. Τιμη 20 ευρω το 1.20χ0.60.
Σημερα παρελαβα και το loc line..

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160520/cb7ed34cf6b9b0981d0034ca21b44092.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160520/80d7d9220b75e27dbd2f39c5d1c5b557.jpg

Tanganyiκας
20-05-16, 09:17
Στον Σπακούρη θα το έπαιρνες 15€;)

ScorpionGr
20-05-16, 09:23
Θα ηθελα και 5 ευρω βεμζινη πηγαινε ελα πειραια απο περιστερι..

Tanganyiκας
20-05-16, 09:28
Αααααααα οκ τότε!Σε τί χρώμα το πήρες,γνωρίζεις σε τι χρώματα το έχει;

ScorpionGr
20-05-16, 09:32
Δεν ρωτησα χρωματα.. Ζητησα λευκο και μου εδωσε.. Ψαξε novacryl στο περιστερι. Αλλα δεν εχει ιστοσελιδα.

Tanganyiκας
20-05-16, 09:34
Δεν ρωτησα χρωματα.. Ζητησα λευκο και μου εδωσε.. Ψαξε novacryl στο περιστερι. Αλλα δεν εχει ιστοσελιδα.

:smt023

DEXFISH
20-05-16, 13:24
Παρεξηγήσιμο το loc line :D

ScorpionGr
20-05-16, 13:34
Εμενα το μονο που με χαλαει ειναι το χρωμα του.. Για να το "κρυψω" μαλλον θα δεθει καποιο φυτο πανω του.. Η ολο και καμια ριζα θα δεσω πανω του. Θελω να πιστευω οτι ηα βοηθησει πολυ στη ροη του νερου μεσα στο ενυδρειο.

DEXFISH
20-05-16, 16:48
Φυτά και ρίζες ακούω :(:(
Να δέσεις καμιά... πέτρα δεν το βλέπεις ε; χεχεχε

Diskus fan
20-05-16, 18:56
Discusfan εχω διαβασει καποια πραγματα που εχεις πει εχεις δικιο δεν μπορω να πω το αντιθετο.. Απλα οπως ειπα και πριν "Για Κανενα ψαρι δεν ειναι αρκετο κανενα ενυδρειο αλλα παμε αλλου μετα..." Και δεκα τονους ενυδρειο να εχει καποιος δεν μπορεις να το συγκρινεις με το βιοτοπο του καθε ψαριου.. Εδω μιλαμε για "αιχμαλωσία" και τα πραγματα αλλαζουν, σιγουρα οσο μεγαλύτερο ενυδρειο τοσο το καλυτερο. Αλλα οσον αφορα την διατήρηση σε ενυδρειο σε θεωρητικό επιπεδο ειναι αποδεκτα 8 ψαράκια σε αυτα τα λιτρα..

Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι πιθανώς συμβαίνουν 2 πράγματα...
1. Τα Ελληνικά μου... είναι χάλια.
2. Αυτά που διαβάζετε... ΔΕΝ τα κατανοείτε πλήρως (ΔΥΣΤΥΧΩΣ το μεγαλύτερο ποσοστό).
Φοβάμαι ότι... όσο κι αν βλέπω να έχει αλλάξει η γλώσσα που μου έμαθαν στο σχολείο... το πρώτο ΔΕΝ ισχύει.
ΛΑΘΟΣ συμπέρασμα έβγαλες... κι ας το έγραψα καθαρά στο #176.
Μικροί δίσκοι (3-5 εκ.) πρέπει να είναι σε μεγάλη ομάδα γιατί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια. Αυτό σημαίνει 20-30 ψάρια... είναι ικανοποιητικός αριθμός. Το δύσκολο κομμάτι... είναι η συνέχεια.
Ψάρια 20 εκ. κάνουν "πόλεμο" για να επικρατήσουν και να αναπαραχθούν... σε 1,5 μέτρο μέχρι και θάνατο μπορεί να έχεις. Σε αυτό το μέγεθος και με 6-8 δίσκους ΙΣΩΣ να ΜΗΝ χρειαστεί να βγάλεις κάποιο... ΠΡΙΝ το "στείλουν".
Αυτός είναι ένας από τους λόγους... που τα ζευγάρια τα βγάζεις σε γεννήστρες.-
Ο κυκλοφοριτης είναι άλλο πράγμα.όσο για τα υλικά θα σου πρότεινα να βάλεις μεταξύ σφουγγαριων κ ελαφροπετρας ενυδρειακο βαμβάκι με αυτόν το τρόπο προστατεύεις απίστευτα το βιολογικο σου υλικο.για τα χωρισματα μην ανησυχείς είναι εύκολο.

Το προστατεύει όντως... αλλά ΠΡΕΠΕΙ και ;)να το αλλάζει πολύ συχνά.-

ScorpionGr
20-05-16, 18:58
Έχω αρχίσει να πιστεύω ότι πιθανώς συμβαίνουν 2 πράγματα...
1. Τα Ελληνικά μου... είναι χάλια.
2. Αυτά που διαβάζετε... ΔΕΝ τα κατανοείτε πλήρως (ΔΥΣΤΥΧΩΣ το μεγαλύτερο ποσοστό).
Φοβάμαι ότι... όσο κι αν βλέπω να έχει αλλάξει η γλώσσα που μου έμαθαν στο σχολείο... το πρώτο ΔΕΝ ισχύει.
ΛΑΘΟΣ συμπέρασμα έβγαλες... κι ας το έγραψα καθαρά στο #176.
Μικροί δίσκοι (3-5 εκ.) πρέπει να είναι σε μεγάλη ομάδα γιατί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια. Αυτό σημαίνει 20-30 ψάρια... είναι ικανοποιητικός αριθμός. Το δύσκολο κομμάτι... είναι η συνέχεια.
Ψάρια 20 εκ. κάνουν "πόλεμο" για να επικρατήσουν και να αναπαραχθούν... σε 1,5 μέτρο μέχρι και θάνατο μπορεί να έχεις. Σε αυτό το μέγεθος και με 6-8 δίσκους ΙΣΩΣ να ΜΗΝ χρειαστεί να βγάλεις κάποιο... ΠΡΙΝ το "στείλουν".
Αυτός είναι ένας από τους λόγους... που τα ζευγάρια τα βγάζεις σε γεννήστρες.-

Το προστατεύει όντως... αλλά ΠΡΕΠΕΙ και ;)να το αλλάζει πολύ συχνά.-
Δηλαδη ειναι μικρο το ενυδρειο ή να μεγαλωνα το κοπαδι??

Diskus fan
20-05-16, 19:05
Πόσο πιο απλά... να στο γράψω;
Ανάλογα με το μέγεθος που θα έχουν όταν τα βάλεις... εξαρτάται κι ο αριθμός τους. Σου έγραψα και αριθμούς (σε εκατοστά) παραπάνω.
Σε γενικές γραμμές να θυμάσαι και ότι... μεγαλύτερος αριθμός... λιγότερη επιθετικότητα.-

ScorpionGr
22-05-16, 11:32
Εκανα μια αλλαγη στο χτενακι στην υπερχειλιση γτ δεν μ'αρεσε που ηταν καλλυμενο μονιμα και ετσι εφτιαξα ενα αλλο το οποιο ειναι και ελαφρως πιο μεγαλο και ειναι και αφαιρουμενο σε περιπτωση που χρειαστει πλυσιμο ή αντικατασταση.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160522/65bb5ed7b698ab59592578339ca9a940.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160522/a9d503a6e1669238090a8cf9af273e54.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160522/ac41b35fea3d187ab11144f414249b2c.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160522/e07b8fefe489dd0b58f5b59265620aad.jpg

Aquatix
03-06-16, 09:37
Καμία εξέλιξη; :grin:

ScorpionGr
03-06-16, 18:33
Ειμαι σχεδον ετοιμος να μπει σπιτι. Εχω παραγγειλει stc και περιμενω. Επισης περιμεμω πορτακια για το ντουλαπι. Μετα μενουν θερμαντηρες υλικα φιλτρων, αμμος κτλ... Ουσιαστικα ειναι ετοιμο απλα μενουν λεπτομεριες!!

mathiu
03-06-16, 18:52
Ειμαι σχεδον ετοιμος να μπει σπιτι. Εχω παραγγειλει stc και περιμενω. Επισης περιμεμω πορτακια για το ντουλαπι. Μετα μενουν θερμαντηρες υλικα φιλτρων, αμμος κτλ... Ουσιαστικα ειναι ετοιμο απλα μενουν λεπτομεριες!!

απο φωτισμο τι καλο εχεις ατοιμασει Θάνο?:D

ScorpionGr
03-06-16, 18:59
Σωστα εχω ξεχασει να αναφερω φωτισμο 😉 Επειδη δεν θα βαλω φυτα ή μπορεί να βαλω κανα ευκολο, θα ξεκινήσω με δυο λαμπες "φθοριου" led 800-900 lumen και 8-9 watt η καθε μια. Και αν χρειαστώ παραπανω φωτισμο (που λογικα θα χρειαστω) ή θα προσθεσω αλλες δυο ιδιες ή καμια ταινια led ή με καμια diy κατασκευη με led παλι!

mathiu
03-06-16, 22:08
Σωστα εχω ξεχασει να αναφερω φωτισμο 😉 Επειδη δεν θα βαλω φυτα ή μπορεί να βαλω κανα ευκολο, θα ξεκινήσω με δυο λαμπες "φθοριου" led 800-900 lumen και 8-9 watt η καθε μια. Και αν χρειαστώ παραπανω φωτισμο (που λογικα θα χρειαστω) ή θα προσθεσω αλλες δυο ιδιες ή καμια ταινια led ή με καμια diy κατασκευη με led παλι!
παιξε μπαλα με led και -> http://www.ebay.com/itm/261985934006?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT zw και εισαι αρχοντας. το ιδιο θα κανω στο δικο μου αργοτερα οταν φτιαξω καπακι.οταν αποφασισω για ξυλινο απο πλεξι. απο ανεμιστηρες θα τους εχεις στο σαμπ?οπως θερμοστατες κλπ?:grin: ααααα καπακι θα βαλεις η μπα?