PDA

Επιστροφή στο Forum : Στρώσιμο με αμμωνία (χωρίς ψάρια)

AgMa
14-02-16, 20:01
Καλησπέρα σε όλους,

Μιας και το link που υπάρχει καρφιτσωμένο σε αυτή την κατηγορία δεν δουλεύει, θέτω εδώ τις ερωτήσεις μου.
Έχω ένα ενυδρείο 77 λίτρων που μόλις ολοκληρώθηκε.
Ήρθε λοιπόν η στιγμή του στρωσίματος.
Το προηγούμενο ενυδρείο μου το έστρωσα με βακτήρια εμπορίου και τροφή σε τούλι. Η όλη διαδικασία κράτησε 25 μέρες.
Θέλω να ακολουθήσω τη μέθοδο με αμμωνία, για 2 λόγους:
1) Τα προηγούμενα βακτήρια είχαν διάρκεια ζωής στο μπουκαλάκι εφόσον ανοιχτούν, 6 μήνες. Άρα χρησιμοποίησα τα λίγα που χρειάστηκα και τα υπόλοιπα στα σκουπίδια. Δεν θέλω να ξαναπετάξω λεφτά!
2) Λέγεται ότι η βιολογία που αναπτύσσεται είναι πιο ισχυρή λόγω υψηλής ποσότητας αμμωνίας. Λογικό ακούγεται στην θεωρία, δεν ξέρω κατά πόσο έχει αποδειχθεί στην πράξη.
Επίσης αν θυμάμαι καλά απ' αυτά που έχω διαβάσει, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, μπορείς να βάλεις την τελική ποσότητα ψαριών.
Θα ήθελα την γνώμη όσων την έχουν χρησιμοποιήσει καθώς και αν υπάρχει κάτι να προσέξω.

Τάκης
14-02-16, 21:15
Η βιολογία που δημιουργείται εξαρτάται από τη ποσότητα των ρύπων, δηλαδή της αμμωνίας, επομένως όσο πιο πολύ αμμωνία υπάρχει (μέχρι ένα όριο) τόσο πιο δυνατή βιολογία έχουμε, και όταν πχ στρώσουμε ένα φίλτρο , ως προς το κύκλο του αζώτου, που απονιτρικοποιεί 3-4ppm σε 24 ώρες, πόση ιχθυοφόρτιση μπορεί να παράγει 3-4ppm σε 24 ώρες ; Λογικό δεν είναι πως μετά από μια τέτοια διαδικασία το φίλτρο να μπορεί να υποστηρίξει μεγάλη ιχθυοφόρτιση ως προς το κύκλο του αζώτου ;

Τάκης
14-02-16, 21:41
Για δες εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=89293
μάλλον βρήκα το χαμένο link :)

AgMa
14-02-16, 22:09
Ωραίο άρθρο!
Ο τρίτος τρόπος είναι σωστός; Δηλαδή η βιολογία που δημιουργείται είναι όμοια των άλλων τρόπων;

Τάκης
14-02-16, 22:21
Προσωπικά δεν το έχω κάνει, μέχρι 8ppm αμμωνία έχω βάλει, πιο πολύ δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά και 3-4ppm να βάλεις , μετά από μία εβδομάδα θα μετρήσεις πάλι. Από προσωπική εμπειρία δεν θα πρότεινα καθημερινή προσθήκη αμμωνίας, μετά τις 2 εβδομάδες αλλά και πάλι όχι κάθε ημέρα, όταν φθάσουμε στη καθημερινή θα έχει στρώσει, όπως είπα και πριν αν σε 24 ώρες μηδενίζονται 3-4ppm αμμωνίας είναι υπέρ αρκετό

AgMa
14-02-16, 22:47
Το φίλτρο που θα έχει στρώσει με τόση αμμωνία, θα μπορέσει μετά που δεν θα έχει τόση υποστήριξη μέσω των ρύπων να τη διατηρήσει ή θα πεθάνει όση βιολογία δεν χρειάζεται;

Τάκης
14-02-16, 22:53
Ετσι ακριβώς , θα μείνει μόνο όση βιολογία μπορεί να διατηρηθεί από τους υπάρχοντες ρύπους, δηλαδή από όση αμμωνία βγάζει η υπάρχουσα ιχθυοφόρτιση

AgMa
14-02-16, 23:39
Άρα:
1) Βρίσκω πόση ποσότητα αμμωνίας μου κάνουν 3-4ppm στα λίτρα μου.
2) Ρίχνω την ποσότητα αυτή και μετά από 1 εβδομάδα μετράω ( ενδιάμεσα δεν μετράω γιατί δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσω αμμωνία αν κατάλαβα σωστά; )
3) Μετά την πρώτη εβδομάδα μετράω μέρα παρά μέρα και αν χρειαστεί συμπληρώνω αμμωνία μέχρι να ξαναπάει στα 3-4 ppm;
4) Όταν αρχίσω να μετράω νιτρώδη και νιτρικά, συνεχίζω να συμπληρώνω αμμωνία ανάλογα ή μειώνω την ποσότητα;

Τάκης
15-02-16, 00:05
Σωστά
1) Πριν λίγες ημέρες που έβαλα αμμωνία σε ένα ενυδρείο στα λίτρα τα δικά σου , με 1ml αμμωνία 25% , αν θυμάμαι καλά, είχα 6ppm αμμωνία
2) Μετράς τη 1η εβδομάδα, αποκλείεται μέσα στη 1η εβδομάδα να δεις μείωση γιατί τότε θα υπάρχει βιολογία από κάπου, πχ από κάποιο φυτό κλπ
3) Μετράς 2 φορές τη 2η εβδομάδα, και τη 2η φορά της 2ης εβδομάδας θα δεις που βρίσκεσαι, αυτό θα σου ορίσει αν τη 3η εβδομάδα μετράς μέρα παρά μέρα ή 2 φορές πάλι την εβδομάδα
4) Όταν αρχίζεις να μετράς νιτρώδη και νιτρικά , μετράς και αμμωνία να δεις πόσο πρέπει να συμπληρώσεις. Εδώ το σημαντικό είναι να μην αφήσεις να μηδενιστεί η αμμωνία ενώ υπάρχουν νιτρώδη, και αν δεις πολλά νιτρικά ( >30) κάνεις και καμιά αλλαγή νερού και φυσικά συμπληρώσεις αμμωνία μετά την αλλαγή

AgMa
15-02-16, 10:42
Σ' ωραίος ;)
Την αλλαγή γιατί να την κάνω αν δω πολλά νιτρικά; Επίσης μήπως λόγω φυτών θα έπρεπε την πρώτη 'βδομάδα να κάνω μέτρηση αμμωνίας; Είναι 50% φυτεμένο.

*Τα φαρμακεία εδώ όταν τους λέω για καθαρή αμμωνία, με κοιτάνε όπως με κοιτούσαν όταν τους έλεγα για epsom salt. :D Για κλάμματα είναι, μόνο ντεπόν και οδοντόβουρτσες έχουν...

Τάκης
15-02-16, 11:27
Αν έχεις φυτά κάνε τεστ τότε, σίγουρα στις ρίζες θα υπάρχουν βακτήρια, σε σημείο που μπορεί σε 15 με 20 ημέρες να στρώσει. Την αλλαγή αν δεις πολλά νιτρικά, τα πολλά νιτρικά αναστέλλουν λίγο την ανάπτυξη βιολογίας, και επιπλέον το φρέσκο νερό είναι πιο πλούσιο σε οξυγόνο και ιχνοστοιχεία και μειώνεται και το redox. Τώρα αν έχεις όρεξη για να πειραματιστείς, άφησε τα νιτρικά για 2-3 ημέρες ανεβασμένα, και να μετράς ΝΟ2, μετά τις 2-3 ημέρες κάνε γενναία αλλαγή και πρόσθεσε πάλι αμμωνία , και σε 24 ώρες μέτρησε πάλι ΝΟ2 να δεις που βρίσκεσαι, τότε θα φανεί πόσο καλό έκανε η αλλαγή

AgMa
15-02-16, 11:44
Τα φυτά τα έβαλα σε διάλυμα χλωρίνης-νερού 1/19 για 1 λεπτό γιατί τα περισσότερα ήταν κλαδέματα από φίλο και δικά μου με μερικές αρρώστιες στο προηγούμενο ενυδρείο και έτσι δεν το ρίσκαρα. Άρα δεν νομίζω να υπάρχει πλέον βιολογία σε αυτά τα φυτά.
Απλά το είπα επειδή θα τραβήξουν την αμμωνία μιας και την προτιμούν σε σχέση με τα νιτρικά.
Σχετικά με τις αλλαγές νερού τώρα, εδώ μπερδεύομαι.Έχω ξεκινήσει ήδη λίπανση στο ενυδρείο EI και αναγκαστικά θα πρέπει να κάνω αλλαγές 50% για να μην έχω κίνδυνο για άλγες. Διάβασα ότι η βιολογία δεν θα πάει πολύ πίσω με τις αλλαγές κατά την διάρκεια του στρωσίματος, αν η αλλαγή περιλαμβάνει μόνο αλλαγή νερού και τίποτα άλλο (όπως καθαρισμό φίλτρων, σφουγγάρια κλπ.)

Τάκης
15-02-16, 11:53
Αποκλείεται να έβαλες χλωρίνη στις ρίζες, εκεί υπάρχει η βιολογία.
Και βέβαια δεν πάει πίσω η βιολογία με τις αλλαγές, αν χαθούν μερικά βακτήρια που υπάρχουν στη στήλη του νερού δεν μας απασχολούν, αυτά που είναι αγκιστρωμένα στο βιολογικό υλικό μας ενδιαφέρουν. Και αφού θα κάνεις αλλαγές είμαι σίγουρος πως θα πάνε όλα καλά και γρήγορα

AgMa
15-02-16, 12:05
Τι εννοείς αποκλείεται; Αφού τα πέταξα όλα σε έναν κουβά με το διάλυμα που είπα.

Τάκης
15-02-16, 12:11
Εβαλες και τις ρίζες ; Δεν πρέπει βρε να πάει χλωρίνη στις ρίζες, μακάρι να μη τα έκαψες

AgMa
15-02-16, 12:23
Εδώ είναι τα φυτά που βούτηξα στην χλωρίνη. Τα ξέπλυνα καλά στο τέλος και έβαλα αρκετόόό αντιχλώριο στον κουβά.

http://s11.postimg.org/kt3eqlu1v/IMG_20160212_172654.jpg

Όπως είπα, τα άφησα μόνο 1 λεπτό γιατί τα φοβήθηκα παραπάνω μην καούν. Επίσης αν οι ρίζες είχαν ασθένειες πως θα τις απολύμανα; Ή αν άφηνα ένα μικρό κομμάτι μεταξύ φυτού και ρίζας εκτός του διαλύματος καταλάθος και μου μετέφερε άλγη-μικρόβια και όλα αυτά τα ωραία; Δεν το ρισκάρω να τρέχω απ' την αρχή.

Εδώ μόλις μπήκαν στο ενυδρείο:

http://s11.postimg.org/z0t3f96qr/IMG_20160212_211059.jpg

Και εδώ μετά από 2 μέρες:

http://s11.postimg.org/5vuxplgtf/IMG_20160214_210121.jpg

Όπως φαίνεται ζουν και βασιλεύουν :)

Τάκης
15-02-16, 12:33
Αφου είναι εντάξει ολα καλά :)

AgMa
15-02-16, 12:38
Στον γούγλη βρήκα κάποια κείμενα που έγραφαν ότι αμμωνία υπάρχει και στα σούπερ μάρκετ. Ισχύει; Κάνει αυτή ή έχει πρόσθετα;
Δεν μπορώ να βρω ρε γμτ στα φαρμακεία εδώ.

moradin
15-02-16, 14:14
Υπάρχει μαγειρική αμμωνία για ζαχαροπλαστική, δεν είναι καθαρή αμμωνία αλλά ανθρακικό αμμώνιο (NH4HCO3). Νομίζω πάντως πως θα κάνει την δουλειά που θες.

delta66
15-02-16, 14:18
Διαλυμα καθαρης αμμωνιας θα ψαξεις (θα βρεις απο 10% εως 30% και αναλογα τη διαλυση, θα υπολογισεις και τη δοσολογια. Προτιμησε μικρη διαλυση. Ειναι και πιο οικονομικη και πιο ελαφρια)
Και παντα, οπως σε ολα τα χημικα, διαβαζουμε τις οδηγιες χρησης και προφύλαξης.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua2-alphamumuomeganuiotaalpha.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua2/alphamumuomeganuiotaalpha.jpg.html)

Τάκης
15-02-16, 14:40
Υπάρχει μαγειρική αμμωνία για ζαχαροπλαστική, δεν είναι καθαρή αμμωνία αλλά ανθρακικό αμμώνιο (NH4HCO3). Νομίζω πάντως πως θα κάνει την δουλειά που θες.
Αυτο το έχω σκεφτεί και εγώ αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.
Με βλέπω να κάνω κανα πείραμα :)

AgMa
15-02-16, 18:10
Βρήκα επιτέλους από φαρμακείο αμμωνία σε συσκευασία 1 λίτρου αλλά επειδή ήταν ανοιγμένη, μου είπε να μου βάλει σε μπουκαλάκι 100ml.
Το μητρικό μπουκάλι έγραφε:
Καθαρότητα: 27-30% n/v
Το πήρα και έχω ρίξει προς το παρόν σε ένα 4λιτρο μπιτόνι 3 σταγόνες. Θα περιμένω καμιά ώρα να μετρήσω. Αντιχλώριο δεν έχω και δεν έριξα. Χρειάζεται; Μήπως να κάνω τις δοκιμές σε νερό Α/Ο;
Edit: Το πέτυχα με τη μία! 3 σταγόνες απ' την δική μου αμμωνία σε 4 λίτρα, μου έδωσαν 4 ppm αμμωνία, δηλαδή 15 σταγόνες στα 20 λίτρα.
Έριξα 48 σταγόνες στα 65 καθαρά λίτρα.

delta66
15-02-16, 20:07
Το τεστ μετραει σιγουρα σωστα??
-------------------------
Δες κι αυτο το calculator
http://linuxhost.matsp.co.uk/calculator/ammonia-cycling.php?volume=65&perc_conc=27&ppm_required=4&ppm_current=0
ΥΓ το 1 ml ειναι 20 σταγονες περιπου απο μια δοσομετρικη πιπετα (http://www.bee-smart.gr/image/cache/data/giannis/trofi_kai_therapeia_melison/Bee%20Smart%203%20ml%20%20-700x700.jpg)

AgMa
15-02-16, 20:15
Είναι υγρά api και λήγουν το 2019. Το νερό της βρύσης το δείχνει 0. Υπάρχει άλλος τρόπος να τσεκάρω αν μετράνε σωστά; Δεν υπάρχουν άλλα τεστ για διασταύρωση.

Τάκης
15-02-16, 20:27
Πολλές μου φαίνονται 48 σταγόνες, είναι πάνω από 2ml.
Για κάνε μία μέτρηση.
Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση η αμμωνία να έχει ξεθυμάνει

AgMa
15-02-16, 21:06
Ωχ κακά ξεκινήσαμε :p. Όταν πάω σπίτι θα μετρήσω το ενυδρείο.

Τάκης
15-02-16, 21:15
Έλα βρε, μη σε παίρνει από κάτω, και ξεθυμασμένη να είναι βάζεις παραπάνω, μη τρελαίνεσαι :)

Nick74
15-02-16, 21:21
Για ητον τριτο τροπο που ρωτηθηκε αν ειναι σωστος,προσωπικα τον εχω βρει οχι μονο σωστο αλλα καλυτερο απο καθε αλλο τροπο

AgMa
15-02-16, 21:23
Έλα βρε, μη σε παίρνει από κάτω, και ξεθυμασμένη να είναι βάζεις παραπάνω, μη τρελαίνεσαι :)

Και αν μέτρησα λάθος και είναι παραπάνω απ' όσο πρέπει; Αλλαγή νερού :grin:

Τάκης
15-02-16, 21:27
οχι βρε, άστην, απλά θα αργήσεις να ξαναβάλεις
μέτρησε να δεις , γύρω στα 8ppm θα είναι
μέτρησε και βλέπουμε
αυτό είμαι το καλό με την αμμωνία, όλα τα λάθη διορθώνονται, και πάνω από όλα, ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ
και όπως είπε και ο Νίκος πριν, με τον 3ο τρόπο το έχει κάνει, και αυτός ο τρόπος έχει αμμωνία στο Θεό :)

Nick74
15-02-16, 21:42
Εγω ριχνω συνηθως μισο μπουκαλι και αδειαζω μετα απο κανσ τριμηνο

AgMa
15-02-16, 23:32
Έγινε η μέτρηση. 4 βαθμοί μου φαίνονται:

http://s9.postimg.org/ds516cpi7/IMG_20160215_232553.jpg http://s9.postimg.org/w8zfx65gf/IMG_20160215_232601.jpg

Τάκης
15-02-16, 23:35
Μια χαρά είσαι
αρα ξέρεις πόσο αναλογία θα βάζεις

delta66
15-02-16, 23:45
Μια χαρά είσαι
αρα ξέρεις πόσο αναλογία θα βάζεις
Καθε ποτε?

Nick74
16-02-16, 07:00
Ο τροπος του να κρατας την αμωνια σε ενα συγκεκριμενο νουμερο (πχ 5 η 8 η 7 κτλ) ειναι περισσοτερο για να κατανοησει ο αρχαριος τον κυκλο του αζωτου βέποντας τον τροπο που αλλαζουν μερα με τη μερα τα νουμερα κι οχι επειδη κρατωντας σταθερο νουμερο θα στρωσει "καλυτερα".
Ειναι περσσοτερο σαν τελετη μυησης του νεοφερμενου χωρις να εχει ιδιεταιρη πρακτικη αξια στο στρωσιμο του ενυδρειου, αλλα περισσοτερο στο "στρωσιμο" του αρχαριου.

Το σημαντικο ειναι μη μεινει χωρις αμωνια κι οχι να μην ανεβει η συγκεντρωση.

Τάκης
16-02-16, 08:46
Καθε ποτε?

Οποτε πάει να μηδενίσει

Το σημαντικο ειναι μη μεινει χωρις αμωνια κι οχι να μην ανεβει η συγκεντρωση.

Σωστά, δεν πρέπει να μηδενίσει.
Αν όμως βάζεις μικρή ποσότητα αμμωνίας θα πρέπει να μετράς κάθε μέρα και να προσθέτεις ανάλογα, βάζοντας όμως μια λογική ποσότητα, πχ 3-4 ppm κάνεις μετρήσεις ανά 2 ή 3 ή παραπάνω ημέρες, ειδικά στις αρχές και μια φορά την εβδομάδα. Προς το τέλος παίζει ρόλο η ποσότητα, και αυτό γιατί αν έχεις 0,5 ή 1 ppm μπορεί να μηδενίσει σε 12 ώρες και τις επόμενες 12 ώρες δεν είναι ότι θα έχεις μείωση, αλλά δεν θα έχεις αύξηση, και μη ξεχνάμε πως η βιολογία πολλαπλασιάζεται με γεωμετρική πρόοδο. Όταν λοιπόν έχουμε μια καλή περιεκτικότητα μας εξασφαλίζει πως η βιολογία δεν θα μείνει χωρίς αμμωνία και θα πολλαπλασιάζεται συνέχεια, ειδικά τις τελευταίες ημέρες που έχει γίνει πολύ ισχυρή. Τώρα και το 3-4ppm θα έλεγα πως είναι υπερβολικό, πρέπει να φανταστείτε πόση ιχθυοφόρτιση πρέπει να έχουμε που να παράγει 3-4 ppm σε 24 ώρες, για να συμβεί αυτό πρέπει το ενυδρείο να έχει γίνει σαρδελοκούτι, αυτό όμως μας εξασφαλίζει πως η βιολογία μπορεί να υποστηρίξει μια ικανοποιητική ιχθυοφόρτιση άμεσα.
Στη πραγματικότητα ο κύκλος του αζώτου έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα αλλά για μικρότερες περιεκτικότητες αμμωνίας και νιτρωδών. Και αυτό μπορεί να φανεί πολύ εύκολα, όταν δείτε πως έχετε πολλά νιτρικά, κάντε μια αλλαγή της τάξης 90% και προσθέστε μόνο αμμωνία σε περιεκτικότητα 0,5 ppm ή 1ppm , θα δείτε τότε πως αμμωνία και νιτρώδη θα έχουν μηδενίσει ίσως και σε 24 ώρες, δηλαδή υπάρχει βιολογία αλλά όχι τόσο δυνατή, όχι τόσο μεγάλη.

AgMa
16-02-16, 11:11
Κάτι άλλο,
Έχει διαφορά αν το ph είναι κάτω του 7 και έχουμε αμμώνιο αντί για αμμωνία;

Τάκης
16-02-16, 15:33
Αμμώνιο ή αμμωνία είναι το ίδιο γα τη βιολογία. Επίσης η βιολογία αναπτύσεται πιο γρήγορα σε ελαφρά αλκαλικό περιβάλλον, όχι ότι σε όξινο δεν θα αναπτυχθεί , όχι όμως τόσο γρήγορα, μικρές διαφορές. Μην ανησυχείς

AgMa
16-02-16, 16:47
Θενκς ;)

AgMa
18-02-16, 11:02
Καλημέρα!
Υπάρχει περίπτωση να χαλάσουν τα φυτά (αν όχι όλα τουλάχιστον κάποια) με τόση αμμωνία;
Διάβασα ότι σε κάποιους χάλασαν κάποια φυτά, ανάλογα το πόσο ευαίσθητα είναι. Ή πρέπει να υπάρχει περισσότερη αμμωνία για να χαλάσουν;
Αφορμή αυτής της απορίας μου είναι η alternanthera reineckii mini που έχω η οποία ναι μεν ήταν emersed και θα περάσει την προσαρμογή της, αλλά η συμπεριφορά της μου θυμίζει μια κρυπτοκορίνα που είχα κάποτε. Χαλάει όλο :rolleyes:

Τάκης
18-02-16, 11:14
Η μεγάλη περιεκτικότητα σε αμμωνία μπορεί να τα κάψει

AgMa
18-02-16, 11:18
Όταν λες μεγάλη; Πιο μεγάλη απ' αυτή που έριξα;

Τάκης
18-02-16, 11:25
Μέχρι 3-4ppm δεν νομίζω πως θα έχεις πρόβλημα
από εκεί και πάνω δεν ξέρω, δεν το έχω κάνει με φυτά.
Έχω ρίξει και 8ppm χωρίς φυτά όμως

Nick74
22-02-16, 00:53
Προφανως ειναι αναλογα τα φυτα, αλλα 3,4,5 .... ειναι αστεια περιεκτικοτητα για τα περισσοτερα φυτα και ποο πολυ σαν τροφη θα τη δουν

AgMa
28-02-16, 10:25
Όντως σαν τροφή την είδαν.
13 μέρες πάνε που έχω ρίξει αμμωνία και τα νιτρώδη δεν λένε να ανέβουν. Βέβαια η θερμοκρασία είναι στους 25.5 βαθμούς λόγω φυτών και δεν βοηθάει την διαδικασία.
Σημερινή μέτρηση αμμωνίας: 1 :o από 4 που ήταν την περασμένη Κυριακή.
Δυστυχώς δεν το πήρα νωρίτερα χαμπάρι, δεν περίμενα να φάνε τόσο πολύ τα φυτά. Πήγα πίσω αρκετά την διαδικασία;

Nick74
28-02-16, 14:11
Νταξει μωρε βιαζεσαι?
Ενυδρειο φτιαχνεις, δε παραδιδεις εργο με dead line. Απολαυσε τη διαδικασια.

AgMa
28-02-16, 16:39
Τι ακριβώς να απολαύσω; Τα nitrosomonas; :p
Απλά αναρρωτήθηκα αν χάλασα την διαδικασία, αλλά θα μου πεις δεν μηδενίστηκε κιόλας η αμμωνία.

Τάκης
28-02-16, 16:46
Οχι βρε, όσο υπάρχει αμμωνία δεν έχεις πρόβλημα, να προσέχεις μόνο να μη μηδενίσει

stanisalus18
28-02-16, 21:32
Ενυδρειο φτιαχνεις, δε παραδιδεις εργο με dead line. Απολαυσε τη διαδικασια.

:smt023:smt023:smt023

Aquatix
29-02-16, 15:29
Απλά αναρρωτήθηκα αν χάλασα την διαδικασία, αλλά θα μου πεις δεν μηδενίστηκε κιόλας η αμμωνία.

Είμαι και εγώ στη διαδικασία του στρωσίματος και χωρίς να είμαι ο πλέον ειδικός (μάλλον το αντίθετο) μπορώ να σου πω ότι αν κρατάς την αμμωνία ψηλά δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Και ας είναι και πάνω από το 3-4ppm.

Στη δική μου περίπτωση με το που έβαλα φυτά μέσα επιταχύνθηκε σημαντικά διαδικασία. Από τη 14 ημέρα μέχρι και σήμερα 17η μέρα στρωσίματος τα νιτρώδη βρίσκονται πολύ υψηλά, οπότε μάλλον πλησιάζω στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Προσοχή στην αμμωνία γιατί εξαφανίζεται για πλάκα από ένα σημείο και μετά και κάπως έτσι την πάτησα μιας και 3ppm εξαφανίζονταν σε 12 ώρες!

Επίσης βλέπω ότι το δοχείο των API είναι μέχρι τη μέση γεμάτο. Υποθέτω κάνεις με "αναλογίες" τα test ε;

Τάκης
29-02-16, 17:13
Επίσης βλέπω ότι το δοχείο των API είναι μέχρι τη μέση γεμάτο. Υποθέτω κάνεις με "αναλογίες" τα test ε;

Πάντα :)
Οικονομία

Aquatix
29-02-16, 18:12
Πάντα :)
Οικονομία

Με λογική στα 5ml 10 σταγόνες πχ οπότε τα 2ml 4; ή στο 1ml 2;

Τάκης
29-02-16, 21:30
Με λογική στα 5ml 10 σταγόνες πχ οπότε τα 2ml 4; ή στο 1ml 2;
Ετσι στα νιτρικά
στην αμμωνία 2,5ml με 4 σταγόνες
στα νιτρωδη 2 ml με 2 σταγόνες ή 3 ml με 3 σταγόνες
----------------------------
Για τα τεστ API

Aquatix
01-03-16, 10:58
Ευχαριστώ και συγγνώμη για το off-topic!:D

AgMa
02-03-16, 00:22
Όπως τα είπε ο Τάκης! Οικονομία. Απλά να τηρείς τις αναλογίες.
Επιτέλους σήμερα μετά από 15 μέρες μέτρησα 0.50ppm no2.

AgMa
06-03-16, 12:25
2 του μήνα συμπλήρωσα αμμωνία για να πάει στα 4 ppm. Σήμερα μέτρησα 0 αμμωνία. Δυστυχώς δεν έχω χρόνο να το παρακολουθώ στενά. Τι κάνουμε τώρα;

Τάκης
06-03-16, 19:53
Αν μηδενίζει σε 24 ώρες θα πρέπει να βάζεις αμμωνία κάθε μέρα.
Τα ΝΟ2 που βρίσκονται ;

AgMa
06-03-16, 21:46
Με τέρμα κλίμακα τα 5 mg, είναι λίγο πριν το 5.

Τάκης
06-03-16, 21:52
Βάζε αμμωνία τότε. Δοκίμασε να κάνεις μια καλή αλλαγή (80%-90%)και να βάλεις πάλι αμμωνία να δεις πως συμπεριφέρονται και τα Νιτρώδη σε 24 ώρες

AgMa
06-03-16, 22:13
Τι θα καταλάβω με αυτό; Αν μηδενίζει η αμμωνία σε 24 ώρες και πόσο ανεβαίνουν τα νιτρώδη, άρα κατά πόσο είμαι κοντά στα νιτρικά;

Τάκης
06-03-16, 22:17
Αρκετές φορές μετά από τέτοια αλλαγή μηδενίζουν και τα ΝΟ2 σε 24 ώρες, το φρέσκο νερό βοηθάει στην ανάπτυξη της βιολογίας. Το φρέσκο νερό να έχει ίδια θερμοκρασία με του ενυδρείου

AgMa
07-03-16, 19:50
Μέτρηση αμμωνίας μετά από 32 ώρες απ' την τελευταία μηδενική μέτρηση και χορήγηση 4 ppm αμμωνίας, αποτέλεσμα: 2 ppm.
Μάλλον χθες που μέτρησα 0 μετά από 3 μέρες, είχε μηδενίσει οριακά.

Τάκης
07-03-16, 22:07
θες λίγο ακόμα

AgMa
10-03-16, 14:33
Η αμμωνία πλέον μηδενίζει σε 24 ώρες. Τα νιτρώδη είναι στο τέρμα της κλίμακας, ενώ νιτρικά δεν μετράω ακόμη.
Αμμωνία ρίχνω κάθε μέρα 4ppm ή μειώνω στο μισό;

Τάκης
10-03-16, 14:56
Όσο θες, αρκεί να υπάρχει και να μη μηδενίζεται, είπες πως 4ppm μηδενίζονται σε 24 ώρες, αν βάλεις 2ppm θα πρέπει να βάζεις κάθε 12 ώρες , αν βάλεις 1ppm θα πρέπει να βάζεις κάθε 6 ώρες.
Κάνει μια αλλαγή να φρεσκάρεις το νερό γιατί απορώ που δεν έχεις νιτρικά, μέχρι 50% , όχι παραπάνω, για να μείνουν νιτρώδη, να μη μηδενιστούν.
Μήπως τα τεστ νιτρικών που έχεις έχουν πρόβλημα και δεν σε δείχνουν Νιτρικά ;

Nick74
10-03-16, 14:59
Μια χαρα ειναι αλλα το ενυδρειο δουλευει οπως το κρασι, οσο το παλιωνεις τοσο το καλυτερο.
Προσωπικα οπως ειπα αφηνω μηνες πριν βαλω ψαρι και με αυτο τον τροπο δεν εχω απωλειες ουτε σε πιο ευαισθητα πλασματα οπως οι γαριδες.
Δε σου λεω να κανεις το ιδιο, αυτο εξαρταται απο σενα, αλλα το να τ αφησεις λιγες μερες ακομα ριχνοντας αμμωνια μονο καλο κανει

AgMa
10-03-16, 23:37
Κοίτα, για να μην σας μπερδεύω, η βρύση μου έχει 20-30 ppm νιτρικά. Χρησιμοποιώ 100% ΑΟ αλλά δεν καταφέρνει να τα μηδενίσει, μένουν 5ppm.
Στο ενυδρείο μετράω 10-20ppm νιτρικά (δεν ξεχωρίζω διαφορά στην χαζή χρωματική κλίμακα της api) εδώ και μια βδομάδα και υποθέτω είναι επειδή με την αλλαγή βάζω 5ppm νιτρικά, στο 50% αλλαγή αφαιρώ τα μισά δηλαδή 2.5 και προσθέτω άλλα 5, γι' αυτό και το αποτέλεσμα (θεωρώ).

Τάκης
10-03-16, 23:42
Τώρα θυμήθηκα πως έχει νιτρικά το νερό της βρύσης σου. Οταν βάλεις ψάρια τι θα κάνεις ;

AgMa
11-03-16, 11:20
Απλά θα ρίχνω λιγότερο KNO3 :p

Τάκης
11-03-16, 11:39
Θα το γεμίσεις φυτά δηλαδή. ΚΝΟ3 μόνο αν χρειάζεται, αν έχεις μηδενικά νιτρικά δηλαδή.
Εχεις σκεφτεί στην Α/Ο να βάλεις ρητίνη νιτρικών ;

AgMa
11-03-16, 12:02
Όχι θα, ήδη το έχω γεμίσει :D

http://s12.postimg.org/w7z0gbatp/08_03_2016_3.jpg

Επειδή λιπαίνω με estimative index, χρειάζεται να έχω κάπου 15-20ppm νιτρικά (αν σκεφτείς ότι έχω και 1.5ppm φωσφορικά θα είμαι καλά) άρα αν έχω 5ppm, πάλι θα χρειαστεί να ρίχνω kno3 αλλά πιο λίγα απ' ότι αν ήμουν 0.
Για την ρητίνη νιτρικών ναι, το έχω συζητήσει με τα παιδιά στην waterwaves και ΜΑΛΛΟΝ τον επόμενο μήνα που θα αλλάξω τα προφίλτρα θα την βάλω.

Τάκης
11-03-16, 12:14
Βρε συ, αυτό είναι όμορφο
Μπράβο !!!

AgMa
11-03-16, 12:16
Δεν μου αρέσει το ξύλο με την ανούμπια που έχω βάλει, πρέπει να βρω ένα πιο μεγάλο. Κατα τ' άλλα καλά πάει :)

Τάκης
11-03-16, 12:21
Το καλύτερο στρώσιμο έχεις κάνει, και με φυτά μαζί, τέλειο.
Ψάρια πότε λες να βάλεις ; Και τι ψάρια θα βάλεις ;

Aquatix
11-03-16, 12:50
Πολύ όμορφο!! Με το καλό η συνέχεια, να βάλεις και τα ψαράκια!

AgMa
11-03-16, 13:07
Ευχαριστώ :).
Ψαράκια λέω να μείνω στα τετριμμένα, 1 κοπαδάκι 8-10 καρδινάλιους.
Έλεγα να βάλω και ένα ζευγάρι dwarf gourami μαζί αλλά διάβασα για πολλά προβλήματα υγείας.

AgMa
18-03-16, 17:16
Το ενυδρείο βρίσκεται στην αρχή για bacterial bloom. Τα νιτρώδη δεν λένε να πέσουν.
Τι μπορώ να κάνω; Αλλαγές κάνω 50% κάθε εβδομάδα.
Edit: Παρόλο που είχα βρει ότι 4ppm μηδενίζουν κάθε 24 ώρες, ξεκίνησα και ρίχνω καθημερινά 4ppm χωρίς να μετράω αφού τις τρεις τελευταίες καθημερινές μετρήσεις είχα περίπου 0.25ppm αμμωνία.
Αποτέλεσμα; Σήμερα που μέτρησα αμμωνία είμαι στο τέρμα (8ppm). Γιατί σταμάτησαν να μηδενίζουν; Έχει φρακάρει το σύστημα μήπως; Νιτρικά δεν έχουν ανέβει. Αύριο θα ρίξω την μισή αμμωνία απ' ότι ρίχνω κάθε μέρα.
Μήπως τελικά ο τρόπος που λέει ότι μόλις εμφανιστούν νιτρώδη πρέπει να μειωθεί στο μισό η χορήγηση αμμωνίας, είναι πιο σωστός;

Aquatix
18-03-16, 18:16
Στη δική μου περίπτωση ενώ είδα πολύ γρήγορα και νιτρώδη αλλά και νιτρικά, τα νιτρώδη άργησαν πολύ να πάρουν την κατηφόρα! Το νερό θόλωσε κάποια στιγμή λιγάκι αλλά σταμάτησα να ρίχνω αμμωνία (είχε ήδη αρκετή απλά πρόσεχα να μην πέσει κάτω από 4ppm), κατέβασα λίγο και τη θερμοκρασία και σε 2 ημέρες έφυγε. Υπομονή!

Τάκης
18-03-16, 18:49
Κάνε τεράστια αλλαγή, μάλλον έχεις υπερβολικά νιτρικά και η βιολογία σταμάτησε να αναπτύσσεται
Ρίχνεις και τροφή μαζί ;
ή έχεις άσπρο μύκητα ή άλγη ;

AgMa
18-03-16, 20:02
Αφού βρε σου λέω ότι τα νιτρικά είναι σταθερά, 10-20. Μια περίεργη άσπρη άλγη βγαίνει στις βεντούζες του θερμοστάτη και των μπαστουνιών η οποία ξεκολλάει εύκολα και αιωρείται.
Όχι τροφή δεν ρίχνω.

Τάκης
18-03-16, 20:14
Κάνε τότε μια μεγάλη αλλαγή και να ρίξεις πάλι αμμωνία για να κάνεις ένα είδος επανεκκίνησης

AgMa
18-03-16, 20:36
Η άλγη αυτή που λέω σαν βαμβάκι τι είναι;

Τάκης
18-03-16, 21:54
Είναι μύκητας που εμφανίζεται σχεδόν πάντα σε φρέσκα ενυδρεία ή φρέσκα ξύλα σε ενυδρείο, όπως ήρθε θα φύγει :)

AgMa
18-03-16, 23:49
Τον ξέρω τον μύκητα που βγάζουν τα ξύλα, δεν μοιάζει με αυτόν που λέω.

AgMa
20-03-16, 15:22
Τι να κάνω για το bacterial bloom; Έκανα αλλαγή σήμερα πάνω από 50% αλλά έχω κρατήσει παλιό νερό για να μετρήσω αμμωνία και νιτρώδη πριν και μετά την αλλαγή.
Δεν ξεθόλωσε όμως καθόλου.

Τάκης
20-03-16, 16:34
Το bacterial bloom δεν καθαρίζει με μία αλλαγή νερού, ούτε με πολλές, μάλλον υπάρχουν πολλοί οργανικοί ρύποι και προκάλεσαν αύξηση των ετερότροφων βακτηρίων. Θέλει υπομονή και θα φύγει μόνο του

AgMa
21-03-16, 13:36
Και μάλλον η υπερβολική αμμωνία το ξεκίνησε αυτό σε συνδυασμό με υπερβολικά νιτρώδη.
Μέτρησα την αμμωνία στο νερό πριν την αλλαγή και μετά:
Πριν: λίγο κάτω από 8ppm (πέρασαν 24 ώρες από τότε που ήταν 8ppm και ζήτημα να κατέβηκε μισό ppm).Επαλήθευση ότι χρειαζόταν αλλαγή νερού, είχε μπουκώσει.
Μετά: 3-4ppm

Δεν έριξα αμμωνία. Θα ξαναμετρήσω αύριο πάλι να δω αν πάρει μπροστά το σύστημα και θα συμπληρώσω αν χρειαστεί.
-------------------------
Επιτέλους, μικρή μείωση στα νιτρώδη και αύξηση στα νιτρικά! Πιστεύω ότι σε μια 'βδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί.

Aquatix
21-03-16, 15:02
Εγώ παρατήρησα ότι στις μεγάλες αλλαγές νερού σα να πήγαινε "πίσω" η διαδικασία. Επίσης τα νιτρώδη έκαναν αρκετές διακυμάνσεις μέχρι να γίνουν μηδέν. Δεν γνωρίζω το γιατί (ακόμα και όταν είχα σταθερή αμμωνία) και το αναφέρω σαν εμπειρία και όχι σαν κανόνα κτλ.

Άντε με το καλό λοιπόν να βάλεις ψαράκια!

Τάκης
21-03-16, 16:15
Μεγάλες αλλαγές μόνο στο τέλος που ανεβαίνουν πολύ τα νιτρικά, όχι συνέχεια, εκτός και αν δούμε μια στασιμότητα για να κάνουμε ένα είδος επανεκκίνησης, στις μικρές αλλαγές δεν έχω παρατηρήσει πρόβλημα, το αντίθετο θα έλεγα.

Aquatix
21-03-16, 16:32
Συγγνώμη για την κατάχρηση του χώρου ίσως να βοηθήσει και εσένα.

Μεγάλες αλλαγές μόνο στο τέλος που ανεβαίνουν πολύ τα νιτρικά, όχι συνέχεια, εκτός και αν δούμε μια στασιμότητα για να κάνουμε ένα είδος επανεκκίνησης, στις μικρές αλλαγές δεν έχω παρατηρήσει πρόβλημα, το αντίθετο θα έλεγα.

Αυτό που παρατήρησα είναι ότι και όταν μηδένισαν τα νιτρώδη, μετά τη μεγάλη αλλαγή που έκανα για να απαλλαγώ από τα νιτρικά (85% περίπου) ξαναεμφανίστηκαν λίγα νιτρώδη (0.5). Το νερό είχε μείνει μια μέρα στον κάδο με αεραντλία και αντιχλώριο και το πέτυχα στην ίδια περίπου θερμοκρασία. Είναι λογικό;:confused:

Τάκης
21-03-16, 17:57
Αυτό που παρατήρησα είναι ότι και όταν μηδένισαν τα νιτρώδη, μετά τη μεγάλη αλλαγή που έκανα για να απαλλαγώ από τα νιτρικά (85% περίπου) ξαναεμφανίστηκαν λίγα νιτρώδη (0.5). Το νερό είχε μείνει μια μέρα στον κάδο με αεραντλία και αντιχλώριο και το πέτυχα στην ίδια περίπου θερμοκρασία. Είναι λογικό;:confused:

Εμφανίστηκαν γιατί δεν είχε αναπτυχθεί πλήρως η βιολογία. Στη πραγματικότητα δεν εμφανίστηκαν, δεν είχε κλείσει πλήρως ο κύκλος του αζώτου, εσύ τα μηδένισες λόγω της αλλαγής αλλά δημιουργήθηκαν από την αμμωνία και δεν ήταν δυνατή η βιολογία να τα μετατρέψει σε νιτρικά.
Η διαφορά όμως φαίνεται όταν δεις σε πόσο χρόνο μηδενίστηκαν και αν δεν είχες κάνει αλλαγή πόσο χρόνο θα έκανα να μηδενιστούν. Εκεί έχω παρατηρήσει διαφορές, χωρίς αλλαγή , ειδικά τα νιτρώδη σκαλώνουν, ενώ μετά την αλλαγή μηδενίζονται πιο γρήγορα

Aquatix
21-03-16, 18:42
Εμφανίστηκαν γιατί δεν είχε αναπτυχθεί πλήρως η βιολογία. Στη πραγματικότητα δεν εμφανίστηκαν, δεν είχε κλείσει πλήρως ο κύκλος του αζώτου, εσύ τα μηδένισες λόγω της αλλαγής αλλά δημιουργήθηκαν από την αμμωνία και δεν ήταν δυνατή η βιολογία να τα μετατρέψει σε νιτρικά.
Η διαφορά όμως φαίνεται όταν δεις σε πόσο χρόνο μηδενίστηκαν και αν δεν είχες κάνει αλλαγή πόσο χρόνο θα έκανα να μηδενιστούν. Εκεί έχω παρατηρήσει διαφορές, χωρίς αλλαγή , ειδικά τα νιτρώδη σκαλώνουν, ενώ μετά την αλλαγή μηδενίζονται πιο γρήγορα

Είχαν μηδενίσει και μετά την αλλαγή εμφανίστηκαν ξανά. Ίσως να μην είναι τόσο ισχυρή η βιολογία που έχει αναπτυχθεί. Ευχαριστώ!

AgMa
22-03-16, 09:54
Αλλαγές κάνω υποχρεωτικά κάθε εβδομάδα λόγω ΕΙ, διαφορετικά θα πνιγώ στις άλγες.
Αυτή η αλλαγή που έκανα προχθές, ήταν περίπου 60%, όχι μεγαλύτερη. Βασικά και να θέλω δεν μπορώ λόγω μικρού βαρελιού.
Πάντως συνεχίζω (σύμφωνα με αυτά που είδα εγώ) να πιστεύω ότι μόλις εμφανιστούν νιτρώδη, πρέπει να ρίχνουμε την μισή ποσότητα αμμωνίας.

Τάκης
22-03-16, 10:52
οχι βρε, γιατί να βάζεις μισή ποσότητα αμμωνίας ;
Το θέμα είναι να υπάρχει αμμωνία συνέχεια, για αυτό ή βάζεις πολύ και κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα ή βάζεις λίγο αλλά τακτικά, το όλο θέμα είναι να μη μηδενίζεται η αμμωνία και όχι η ποσότητα

AgMa
22-03-16, 11:11
Γιατί είδα ότι αν ρίχνω κάθε μέρα ποσότητα αμμωνίας ίση με 4ppm, η βιολογία αδυνατούσε να την μετατρέψει όλη αυτή σε νιτρώδη και έφτασα σε σημείο να μετρήσω 8ppm αμμωνία (ίσως και παραπάνω), τα νιτρώδη στο τέρμα και γενικά έναν "φρακαρισμένο" κύκλο.
Υποθέτω ότι αυτό έγινε σταδιακά αφού δεν έκανα καθημερινές μετρήσεις, δηλαδή την πρώτη μέρα αποτοξικοποιούσε 3,5ppm αμμωνία, μετά 3ppm, μετά 2.5ppm και ούτω καθεξής μέχρι που έφτασε σε αυτό το σημείο.
Σκέψου ότι Παρασκευή είχα 8ppm αμμωνία, Σάββατο χωρίς να ρίξω τίποτα είχα λίγο κάτω από 8ppm, Κυριακή με 60% αλλαγή είχα 3-4ppm και Δευτέρα 1ppm. Δηλαδή απ' την Παρασκευή μέχρι την Δευτέρα, δεν κατάφερε να αποτοξικοποιήσει 8ppm αμμωνία, εκεί που μηδένιζε σε 24 ώρες τα 4ppm.

Τάκης
22-03-16, 11:42
Αδυνατούσε γιατί η βιολογία δεν ήταν ακόμα δυνατή, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό, για αυτό θα πρέπει να προσέχουμε να μη μηδενίζει η αμμωνία, τίποτα άλλο :)

AgMa
22-03-16, 12:55
Μετρήσεις...
Χθες:

Αμμωνία: 1ppm (συμπλήρωσα άλλα 3ppm)
Νιτρώδη: 4ppm
Νιτρικά: 40-80ppm

Σήμερα:

Αμμωνία: 0.50ppm
Νιτρώδη: 0.50ppm
Νιτρικά: 40-80ppm

Εξαφανίστηκαν σχεδόν τα νιτρώδη :)

AgMa
01-04-16, 13:27
Ο κύκλος του αζώτου ολοκληρώθηκε εδώ και 4-5 μέρες. Επειδή όμως τα ψαράκια θα μπουν την Τρίτη, συνεχίζω και ρίχνω λίγη αμμωνία για να μην εξασθενίσει η βιολογία μέχρι να μπουν τα ψάρια. Το αποτέλεσμα είναι να έχει χειροτερέψει το water bloom. Να συνεχίσω να ρίχνω αμμωνία ή να σταματήσω μέχρι την Τρίτη που θα μπουν τα ψάρια μήπως καθαρίσει μέχρι τότε; Θα έχει πρόβλημα η βιολογία;

Τάκης
01-04-16, 15:45
Οχι , μη σταματήσεις να βάζεις αμμωνία, γιατι και συντηρείς αλλά και δυναμώνεις τη βιολογια σου

AgMa
01-04-16, 22:30
Μα δεν βλέπω το spraybar :p . Οκ πότε να σταματήσω, μια μέρα πριν βάλω τα ψάρια;

Τάκης
01-04-16, 23:10
θα βάζεις συνέχεια, την ημέρα που θα πάρεις τα ψάρια θα έχει προετοιμάσει νερό, κάνεις τεράστια αλλαγή, προσαρμογή στα ψάρια και τα βάζεις. Το φρέσκο νερό ίδιες παράμετρες και θερμοκρασία με του ενυδρείο

AgMa
01-04-16, 23:47
Ωραία, κάτι άλλο σχετικά με την προσαρμογή.
Επειδή τα ψάρια θα τα πάρω από pet shop φίλου, έχω την δυνατότητα να μετρήσω το νερό του. Να φτιάξω το δικό μου όπως το δικό του και να το μαλακώνω σταδιακά ώστε να είναι πιο σωστή η προσαρμογή ή τσάμπα κόπος;

Τάκης
02-04-16, 07:52
Μαλακώνει το νερό των ενυδρείων ο φίλος σου ;
Δύσκολο μου φαίνεται, αν κάνεις σωστή προσαρμογή δεν χρειάζεται να φτιάξεις το δικό σου. Μετά μαλακώνεις το δικό σου σταδιακά

AgMa
02-04-16, 10:43
Όχι βρε τι να μαλακώνει, pet shop είναι. Ίσως του βάζει λίγο Α/Ο αλλά μέχρι εκεί.
Το δικό μου νερό λέω, να το κάνω (σκληρύνω) σύμφωνα με του pet shop που θα είναι σίγουρα πιο σκληρό απ' ότι είναι το δικό μου τώρα; Το δικό μου είναι 5-6gh και ph 6.6

Τάκης
02-04-16, 16:27
Ξεκίνα με απλό νερό και μετά το μαλακώνεις σιγά σιγά

AgMa
04-04-16, 10:01
Καλημέρα!
Μήπως να κάνω έναν καθαρισμό στα σφουγγάρια του φίλτρου; Τελικά αυτό που νόμιζα για bacterial bloom είναι green water.
Ξεκίνησα συσκότιση, σταμάτησα διοξείδιο και λιπάσματα αλλά ανησυχώ λίγο για τα φυτά.
Στο ίντερνετ είδα ένα βίντεο με έναν τύπο που χρησιμοποιεί ένα μικρό εσωτερικό φιλτράκι και σφουγγάρι απ' αυτό που βάζουν στους καναπέδες και στα καθίσματα αυτοκινήτων, λόγω των μικρών πόρων του.
Να το δοκιμάσω;

Τάκης
04-04-16, 10:46
Τα φοβάμαι αυτά τα σφουγγάρια, έχω βάλει στην ανακύκλωση του ποτίσματος για να μαζεύω τη λάσπη, αυτό που παρατήρησα πως για κανα 2 εβδομάδες το νερό έχει πολύ αφρό, λες και κάτι βγάζει το σφουγγάρι αυτό, αλλά είναι νερό για πότισμα και δεν με απασχολεί, για αυτό βάλε ενυδρειακό βαμβάκι που είναι και φθηνό , πολύ καλό , αλλά πάνω από όλα ασφαλές

AgMa
04-04-16, 12:00
Λένε ότι δεν την πιάνει το ενυδρειακό βαμβάκι αυτή την άλγη γιατί είναι πάρα πολύ μικρή, γι' αυτό λένε για αυτό το σφουγγάρι, γιατί είναι πολύ πυκνό.
Καθάρισμα στα σφουγγάρια να κάνω λες; Δεν έχω κάνει από όταν ξεκίνησε να τρέχει το ενυδρείο.

Τάκης
04-04-16, 14:21
Καθάρισμα στα σφουγγάρια να κάνω λες; Δεν έχω κάνει από όταν ξεκίνησε να τρέχει το ενυδρείο.
Κάνε, δεν έχεις να χάσεις τίποτα.
Λένε ότι δεν την πιάνει το ενυδρειακό βαμβάκι αυτή την άλγη γιατί είναι πάρα πολύ μικρή, γι' αυτό λένε για αυτό το σφουγγάρι, γιατί είναι πολύ πυκνό.

Αν πρόκειται να φύγει με σφουγγάρι, τότε θα φύγει και με αλλαγές, και αφού δεν έχεις ψάρια μέσα κάνε 1-2 τεράστιες αλλαγές και λογικά θα φύγει. Αλλά εγώ πιστεύω πως δεν είναι το πρόβλημα να τη μαζέψεις, αλλά να μη ξαναβγεί, γιατί και να βάλεις τέτοιο σφουγγάρι ή να κάνεις 100% αλλαγή και ξαναβγεί, τσάμπα κόπος.

AgMa
04-04-16, 22:29
Αυτή εμφανίστηκε λόγω αμμωνίας και υψηλών ποσοστών νιτρικών. Αυτά θα σταματήσουν αύριο που θα μπουν τα ψάρια, γιατί θα σταματήσω πια να ρίχνω αμμωνία. Άρα με απασχολεί να την εξαφανίσω και ελπίζω ότι δεν θα ξαναεμφανιστεί αφού δεν θα έχω πλέον υψηλή αμμωνία και νιτρικά.

AgMa
05-04-16, 22:50
Μπήκαν τα ψάρια σήμερα.
Νερό petshop:
Ph: 6.4
Gh: 3
Πολύ καλές συνθήκες για petshop :)

Τάκης
06-04-16, 06:22
Καλορίζικα :)

AgMa
06-04-16, 21:54
Σε ευχαριστώ! Παρόλη την τεράστια αλλαγή 80-90%, το ενυδρείο μυρίζει ακόμη αμμωνία όταν ανοίγω το καπάκι. Την εμπέδωσε...

Τάκης
06-04-16, 23:36
Μήπως είναι η ιδέα σου ;
Αν οι μετρήσεις σου είναι χωρίς αμμωνία δεν έχεις πρόβλημα.
Μήπως είχε στάξει στο πλαστικό και έχει μείνει μυρωδιά ;

AgMa
07-04-16, 10:53
Όχι βρε, μυρίζει όντως. Το καπάκι είναι ξύλινο και μάλλον τράβηξε τη μυρωδιά.

Τάκης
07-04-16, 11:03
Μπορεί να είναι και από αυτό.
Αν μπορείς χαμήλωσε λίγο τη στάθμη για να μην έχεις άλματα και βάλε το καπάκι στον Ήλιο