PDA

Επιστροφή στο Forum : Τί άμμο ;

ozgur_hfo
27-01-16, 21:47
Επιδή θέλω να αλλάξω την γενική εικόνα του ενυδρείου μου αποφάσισα να βάλω μερικά φυτά . Το ενυδρείο μου είναι 150 λίτρων και θα φιλοξενήσω ένα κοπαδάκι γκάπυ και λίγα φυτά για τα οποία δε θα χρειαστώ διοξείδιο του άνθρακα.
Έχω διαβάσει στο φόρουμ ότι συγχομπίστες αντί να αγοράσουν ψιλό χαλικάκι απο μαγαζί ,πέρνουν άμμο από μάντρες οικοδομικών υλικών. Και επιδή έχω διαβάσει για δεκάδες ειδη άμμου και έχω μπερδευτεί μπορεί κάποιος πεπειραμένος στο θέμα των φυτών να μου υποδείξει κάτι φθηνό για να βάλω στο ενυδρείο ; Υπ'όψιν όμως να μην επηρεαστούν τα γκαπάκια.
Ευχαριστώ εκ'των προτέρων.:confused:

alexis cosmo
27-01-16, 22:01
χαλαζιακη άμμο πάρε καλό πλυσιμο(εγώ την εβρασα) και βάλτην μέσα.

johnpecn`
28-01-16, 22:30
Ή επιλογές μας είναι ή εξής δυο
Χαλίκι ή άμμος (υπάρχουν κι άλλες επιλογές πειραματικές οπότε δεν είναι του παρόντος)
Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα απλά και τα εξειδικευμένα επώνυμα προϊόντα και σε χαλίκι και άμμο ,τα οποία βοηθάνε τα φυτά με θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, και κάποια από αυτά επεμβαίνουν και στις παραμέτρους του νερού ρίχνουν pH σκληρότητες κλπ. Από την στιγμή που θα πας σε "εύκολα" φυτά ή λογική λέει ότι θα βάλεις ένα απλό χαλίκι ή άμμο για λόγους ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ έτσι δεν υπάρχει λόγος να πάρεις από Πετ σοπ, τα οποία και το απλό το έχουν σε τσιμπημενη τιμή σε σχέση με τις μάντρες με υλικά κήπου και οικοδομών κλπ. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να είναι χαλαζιακό το χαλίκι άμμος που θα πάρεις ώστε να μην ανεβάζει σκληρότητες εκτός κι αν θες να ανέβουν οπότε θα πάρεις ασβεστολιθικό. Από εκεί και πέρα ΚΑΛΥΤΕΡΟ για τα φυτά είναι το ψιλοκκοκο χαλικάκι ή η χοντροκοκος άμμος ο λόγος είναι ότι το χοντροκοκο χαλίκι μπορεί να πληγώνει τα στεμς και δεν διευκολύνει ούτε το ριζικό σύστημα ουτε τους νέους δρομείς ενώ η ψιλή άμμος ΚΑΠΟΙΕΣ φορές ειτε πετρώνει είτε δημιουργεί αναερόβιες περιοχές...

ozgur_hfo
03-02-16, 14:09
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά.

ozgur_hfo
06-02-16, 12:27
Η ποταμισια αμμος κανει για ζωοτοκα και ευκολα φυτα;

nazgul
06-02-16, 13:37
Κανει, ναι.

ozgur_hfo
06-02-16, 13:40
Βρήκα μια ψιλή αμμο αλλά μερικοι λενε οτι πετρωνει.

harris samos
06-02-16, 13:42
εγω στη θεση σου θα την μπασταρδευα με ενα καλο υποστρωμα δε θα το μετανιωσεις η θα εβαζα σκετο υποστρωμα :D

ozgur_hfo
12-02-16, 22:20
Λοιπόν, η ποταμίσια άμμος μπήκε για δοκιμή στο 20λιτρο και φυτεύτηκαν τα κλαδέματα που μου είχε στείλει ο φίλος Xristos1978.
Μετά από 5 ημέρες βλέπω ότι τα φυτά έχουν χάσει την ζωντάνια που είχαν και μάλλον έκανα βλακεία γιατί δεν ανακάτεψα και το υποόστρωμα στο οποίο τα είχα φυτεμένα . Αύριο με το καλό θα ψάξω για υγρό λίπασμα.

http://i.imgur.com/hRT6NNM.png

ChocolatePuma
13-02-16, 12:10
Προτιμησε ταμπλέτες βυθού και βάλε το 1/4 μερικά εκατοστα δίπλα στις ρίζες
Με μιση ταμπλέτα θα εισαι οκ

Είναι λογικό τα φυτά να την "ακουσουν" λιγο, εφόοσον άλλαξες βυθό και μεταφυτεύτηκαν!
Θα επανέλθουν, απλά θέλουν και μια μικρή βοήθεια

Ενα υγρό λιπασμα γενικής χρήσης, σε εβδομαδιαία χρήση, επίσης θα βοηθησει
http://www.seachem.com/Products/product_pages/Flourish.html

ozgur_hfo
13-02-16, 13:35
Βρήκα υγρο λίπασμα σε αμπουλες Μιση αμπουλα να βαλω μου ειπε ο πετσοπας και την αλλη μιση σε καντα μηνα. Το βραδυ που θα κανω αλλαγη θα βαλω και το λίπασμα και βλεπουμε.

ΜΙΜΗΣ
17-02-16, 10:45
εκτος απο τα λιπασματα,προσεχε να εχεις και καλο φωτισμο,μια ροζ λαμπα ειδικη για φυτα θα βοηθουσε πολυ.

GN_AZ
29-02-16, 19:45
ψάχνω κ εγώ για άμμο κ βρίσκω 10kg με 10ευρώ από e-petshop . πόσο πιο φτηνά έχει στην μάντρα κ αξίζει το ρίσκο ?

ozgur_hfo
29-02-16, 20:09
Είναι πολύ πιο φθηνά και ειναι η ίδια αμμος. Αρα δεν ν ειναι ρισκο.