Επιστροφή στο Forum : yellow lambidochromis
γεια σας
χθεσ αγορασα ενα ζευγαρι labido θα ηθελα να ρωτισω ποιεσ προδιαγραφεσ πρεπει να εχω για να μου γεννησου? επισησ θα ηθελα καποιεσ πληροφοριεσ για τι γεννα π.χ που γενουν ποσεσ μερεσ κανει το θυληκο να τα φτυσει και τι θα ταιζω το θηλυκο οταν ειναι μπουκομενο?
Υ.Σ και πωσ καταλαβουμε το αρσενικο απο το θυληκο?
Μην αγοράζεις ποτέ ψάρια με σκοπό να γεννήσουν.Φτιάξε κατάληλες συνθήκες, φροντισέ τα και αν αυτά νιώσουν έτοιμα να αναπαραχθούν θα βρουν το δρόμο.
Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις αρσενικό με θυληκό για αυτό καλό είναι να αγοράζεις μία μικρή ομάδα 5-6 ψάρια μέχρι να δεις κάποιο "μπουκωμένο" οπότε, νά το θυληκό !!!
Κατά την διάρκεια της "εγκυμοσύνης", που κρατάει περίπου ένα μήνα από το μπούκωμα, η θυληκιά δεν τρώει.
Αν και τα labidochromis είναι από τα πιο εύκολα ψάρια της λίμνης malawi για αναπαραγωγή καλό θα είναι να έχουμε στο ενυδρείο μας τις κατάληλες συνθήκες. Θέλουν δηλαδή σκληρό νερό με Ph κοντά στο 8.1 - 8.3.
Επίσης θέλουν πολλές βραχώδης σπηλιές για να μπορούν να κρύβονται και να φωλιάζουν. Επίσης πρέπει να τα έχεις με άλλα ψάρια της ίδιας λίμνης και ποτέ μην μπερδεύεις ψάρια από διαφορετικές λίμνες καθώς έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε θέμα νερού. Επίσης πρόσεξε να μην βάζεις ψάρια που είναι άγρια με ψάρια που είναι πιο ήρεμα και επίσης να μην βάζεις ψάρια με μεγάλες σωματικές διαφορές σε τελικό μέγεθος.
Τώρα σχετικα με το γένος να ξέρεις ότι πολύ δύσκολα τα ξεχωρίζεις. Για να πεις με σιγουριά ότι κάποιο έιναι θυληκό πρέπει να το δείς μπουκωμένο.
Αν γίνει αυτό σε 20-25 μέρες η θυληκιά θα φτύσει τα μικρά αλλά δεν θα μπορεί να τα προστατέψει αν έχεις και άλλα ψάρια που είναι επιθετικά προς τα μωρά. Τα μωρά μόλις γεννηθούν δεν χρειάζονται τάισμα αφού ακόμα έχουν τον λεκιθικό σάκο άπο τον οποίο και τρέφονται επαρκώς την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους. Από εκεί και μετά μπορούν να τρώνε πολύ μικρά κομμάτια τροφής είτε flakes που τα έχεις τρίψει με το χέρι ώστε να γίνουν πολύ μικρά κομμάτια.
Θα μου πεις τώρα και τι κάνω για να μπορέσω να τα κρατήσω. Με τις πολλές σπηλιες θα έχεις μεγαλύτερο ποσοστό μωρών. Μία άλλη λυση που πρέπει να ξέρεις είναι η ύπραρξη ενυδρείου μαιευτηρίου. Αυτό είναι ένα άλλο ενυδρείο με τις ίδιες συνθήκες νερού με το κύριο ενυδρείο. Σε αυτό μεταφέρεις την θυληκιά συνήθως 12-15 μέρες από την ημέρα που θα την δεις μπουκωμένη και την αφήνεις εκεί μέχρι να γεννήσει.
Πρόσεχε μόνο κατά την μεταφορά να μην την στρεσσάρεις αφού τότε μπορεί να καταποιεί η ίδια τα μικρά της. Για τον λόγο αυτό καλύτερα θα είναι να κάνεις την μεταφορά νύχτα που είναι και πιο έυκολο να την πιάσεις.
Δεν την επιστρέφεις αμέσως μετά την γέννα στο ενυδρείο αλλά μετά από 3-4 μέρες έτσι ώστε να ανακτήσει τις δυνάμεις της αφού μετά την ασητεία τόσες μέρες έχει εξασθενήσει και θα είναι ευάλωτη στις επιθέσεις των αρσενικών. Από την ημέρα που θα γυρίσει στο ενυδρείο πολύ πιθανόν μετά από 2 μήνες να είναι και πάλι έτοιμη για να μπουκωθεί.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.