PDA

Επιστροφή στο Forum : Βάθος λίμνης


jimbardis
24-09-05, 15:08
Έχω φτίαξει μια λίμνη στη πολυκατοικία που μένω. Το βάθος της είναι 35 πόντοι και είναι παραλληλόγραμμη 3Χ2 μέτρα περίπου 1800 λίτρα. Μέσα έχω 6 κοι 1x30cm 2x20cm 3x10cm. Θα έχουν πρόβλημα λόγω του ρηχού νερου;

Markos
26-09-05, 11:12
Εάν μπορείς ανέβασε και μία φωτογραφία να την απολαύσουμε...

lasal
26-09-05, 12:01
Εχεις βάλει φίλτρο?

halvas69
26-09-05, 17:22
Επππ ξεφύγαμε
Aν και δεν ξέρω την απάντηση, η ερώτηση του φίλου μας είναι, αν θα έχει πρόβλημα με το ρηχό νερό (35cm).

lasal
27-09-05, 00:14
Επππ ξεφύγαμε
Γιώργο καθόλου.
Απάντησα με την λογική ότι υπάρχει ήδη αυτή η λίμνη (δεν ειναι υπο κατασκευή)
και θεωρώ σημαντικότερο αυτή τη στιγμή το φιλτράρισμα
Εχει ήδη 6 Kοi μέσα και το πρόβλημα δεν ειναι τόσο πολύ τα 35 cm όσο του φίλτρου ή μιας υπερχειλησης
(εκτός αν μπορεί να αλλαχτεί ακόμα και τώρα η διαμόρφωση της με μεγαλύτερο βάθος).
Εχω δει κοι σε ρηχές λιμνούλες.
Ομως ποιο ειδικός για να απαντήσει στο βασικό ερώτημα ειναι ο τάκης.

Takis
27-09-05, 08:43
Το ρηχό νερό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα.
Αλλά καλό θα ήταν να ξέραμε και τα υπόλοιπα δεδομένα, όπως είναι το φίλτρο, η θέση της λιμνούλας (Ήλιος κλπ) Υπόστρωμα αν υπάρχει.

jimbardis
28-09-05, 17:32
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. ο φίλτρο είναι ιδιοκατασκευή. Η αντλια του είναι 13.000 λίτρα την ώρα.Έχει μπλέ σφουγγάρι syporax και τέλος υαλοβάμβακα. Η λίμνη είναι στην πυλώτη της πολυκατοικίας και έτσι μονο ένα μικρό μέρος για λίγη ώρα εκτίθετε σε άμεσο ηλιακό φως. Αλγη υπάρχει μονο πάνω στους βράχους και γύρω στα πλακάκια. Το νερο είναι κρυστάλινο.Υπάρχουν και μερικα Babboo απο Praktiker.Φώτο σύντομα. Τα νιτρικά δεν ξεπερνάνε τα 40 mg/l αν τα ξεπεράσουν γίνετε αλλάγη νερού.

jimbardis
28-09-05, 17:50
Στις φωτογραφίες βλέπετε τη λίμνη, το φίλτρο με τα 3 διαμμερίσματα, το υπόστρωμα που είναι χαλίκι ποταμίσιο και τα ψάρια.

jpatou
28-09-05, 17:57
Στις φωτογραφίες βλέπετε τη λίμνη, το φίλτρο με τα 3 διαμμερίσματα, και το υπόστρωμα που είναι χαλίκι ποταμίσιο. Τα ψάρια ήταν κρυμμένα.

Χμμμμ φωτογραφίες? Ποιες φωτογραφίες? Πού φωτογραφίες?
Μήπως ξέχασες την επισύναψη?-+13

jimbardis
28-09-05, 18:04
Ηταν μεγάλες και δεν τις πήρε με τη πρώτη.

Takis
28-09-05, 20:23
Λογικα δεν πρεπει να εχεις κανενα προβλημα με αυτες τις συνθηκες.
Μια χαρα θα ειναι αρκει να υπαρχει μια φροντιδα του φιλτρου.
Αλλαγες νερου κανετε καθολου; Ουσιαστικα ειναι σαν ενα μεγαλο ενυδρειο και εχει τις ιδιες αναγκες...

ahar
28-09-05, 22:49
χμμμμ ενδιαφερων... βαζεις ιδεες στον διαχειριστη μας... :smt109
το χειμώνα τι κανεις;;; κλεινει απο γύρω;

Takis
28-09-05, 23:06
χμμμμ ενδιαφερων... βαζεις ιδεες στον διαχειριστη μας... :smt109
το χειμώνα τι κανεις;;; κλεινει απο γύρω;
Τι να κλεισει Αλεξ;

jimbardis
29-09-05, 12:28
Δε κλείνει άλλα δεν υπάρχει πρόβλημα παγετού. Τα κοι όπως μου είπε αυτός που τα αγόρασα δεν έχουν πρόβλημα ακόμα και αν παγώσει επιφανείακα η λίμνη πράγμα δύσκολο λόγω μεγάλης επιφανειακής κίνησης του νερου. Βεβαια δεν έχει παγώσει η λίμνη ακόμα άλλα εχω μετρήσει και 5 βαθμούς κελσίου. Θέμα άλλαγων κάνω όταν αναίβουν τα νιτρικά υπερβολικα ανω των 40 πράγμα δύσκολο λόγω άλγης στα τοιχώματα και τον φυτών. Μεσα στα 3 διαμερίσματα του φίλτρου καλλιεργώ μακρύτριχη άλγη την οποία πετάω που και που όταν φτάσει μεγάλο μέγεθος. Τα σφουγγάρια έχουν εμβαδόν 40 χ 30 πόντους και πάχος 10cm και έναι 2 τα έχω βάλει σε σειρά. Δε χρειάζονται συχνό καθάρισμα καθώς καθε περίπου 2 μήνες καθαρίζω το πρώτο καλά και το αλλάζω θέση με το δευτερο. Πριν τα σφουγγαρία υπάρχει το syporax σε χοντρό δίχτυ το οποίο δεν δείχνει σημάδια βρωμίας. Τα βακτήρια σε ορισμένα σημεία δημιουργούν λόφους αν είναι βακτήρια άλλα είναι ακριβώς ίδια με αυτα πάνω στα σφουγγάρια. Στην άλλαγή νερού όταν γίνετε αντλείτε το νερό μέσα απο τα διαμμερίσμάτα του φίλτρου και απομακρύνοινται οτι ιζήματα υπάρχουν. Σαν προφίλτρο υπάρχει χοντροκοκκη άμμος στο πρώτο διαμμέρισαμα απ όπου και περνα το νερό για να πάει στο φίλτρο. Βασική λεπτομέρεια του φίλτρου είναι οτι τραβάει το 75% του νερου απο την επιφάνεια της λίμνης και το υπόλοιπο απο τον πυθμένα πράγμα που βοηθάει τόσο στην απομάκρυνση τυχόν περισευούμενης τρόφης καθώς και σε οτι επιπλέει. Νερό συμπληρώνω μέρε παρα μέρα λόγο μεγάλης εξάτμισης 2 πόντοι νερό την ημέρα ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Θερμοκρασία το καλοκαίρι μέχρι 24 βαθμούς. Το συγκεκριμένο σημείο στην κατάσκευη της πολυκατοικίας είναι πάνω απο την πόρτα του υπόγειου γκαραζ και είχε σχεδιαστεί για ζαρντινίερα.

Takis
29-09-05, 12:36
Μια χαρά είσαι.
Το ίζημα μην το απομακρύνεις όλο γιατί είναι χρήσιμο μέσα στο φίλτρο.
Με τον πάγο δεν έχεις πρόβλημα. Αυτά είναι προβλήματα των χωρών που παγώνει σε βάθος. Εδώ και να παγώσει λίγο δεν τρέχει τίποτα.
Βέβαια πολλοί στην Βόρεια Ευρώπη τα βάζουν τον χειμώνα σε ενυδρεία μέσα σε υπόγεια, αλλά αν είχαν το δικό μας κλίμα δεν θα έκαναν τέτοιες δουλειές!! :smt002

ahar
29-09-05, 12:51
Δε κλείνει άλλα δεν υπάρχει πρόβλημα παγετού. Τα κοι όπως μου είπε αυτός που τα αγόρασα δεν έχουν πρόβλημα ακόμα και αν παγώσει επιφανείακα η λίμνη πράγμα δύσκολο λόγω μεγάλης επιφανειακής κίνησης του νερου. Βεβαια δεν έχει παγώσει η λίμνη ακόμα άλλα εχω μετρήσει και 5 βαθμούς κελσίου.


Δεν παγώνει αλλα για να αντέξουν σώστα τα ψαρια πρεπει το βαθος του νερου να είναι περιπου 70-75 εκ μινιμουμ τον χειμώνα έτσι ώσTε να δημιουργηθει θερμοκλίνη και να κρατησει την θερμοκρασια σχετικα υψηλα σε σχεση με το περιβάλλον.
Στο εξωτερικο μαλιστα προτεινουν μεγαλυτερα ελαχιστα βαθη, απο 1 μετρο στα ποιο ευκρατα κλιματα (νοτια αγγλια μ, γαλια , βορεια ιταλια πχ ) μεχρι 2 μετρα στα ποιο βορείνα κλίματα ( βέλγιο , κεντρικη αγγλια , σκωτία )
Απο εκει και περα μπορει να χρησιμοποιήθει ένα θερμαντικο σώμα λιμνης που κραταει ενα συγκεκριμενο σημειο της λιμνης σχετικα ζεστο και έτσι και τα ψάρια ανταπεξερχονται καλυτερα