PDA

Επιστροφή στο Forum : Αλλαγή υποστρωματος

Deus
17-01-16, 14:15
Έχω λοιπόν ένα ενυδρείο περί τα 130 λίτρα και τρέχει περίπου 2 χρόνια. Έφαγα τώρα φλασια να αλλάξω το χαλίκι, μιας και θέλω να βάλω μόνο μαύρο. Τώρα είναι πάλι μαύρο με καφέ μπεζ, αλλά το βαρέθηκα λίγο και λέω να κάνω πιο dark και ξέρω ότι αρέσει στα χρυσόψαρα.
Το θέμα μου είναι τι θα συμβεί αν αναταραξω τόσο πολύ τον βυθό.
Ξέρει κανείς την διαδικασία πως γίνεται και αν γίνεται βασικά;
Σκέφτηκα να τα μεταφέρω αλλού, να αλλάξω το χαλίκι και μετά να τα ξαναβάλω, αλλά δεν ξέρω αν έτσι χαλάσω την βιολογία του ενυδρείου.
Φυτά στην παρούσα φάση δεν έχω, μόνο ξύλο και πέτρες.
Μόλις το αλλάξω αν είναι, θα ξαναβάλω ανουμπιες.

corsar7
17-01-16, 14:39
και γιατι δεν στρωνεις απο πανω μια στρωση μαυρο χαλικι???

Deus
17-01-16, 15:23
Τι σκέφτηκα, αλλά ανακατευουν τόσο πολύ τον βυθό τα χρυσόψαρα, που πάλι θα γίνει αχταρμας. 😁

delta66
17-01-16, 15:37
Θα παρεις ενα πλαστικο δοχειο samla 60 λιτρα με 10 ευρω απο το ΙΚΕΑ, θα το γεμισεις νερο απο το ενυδρειο (οχι μεχρι πανω, 50 λιτρα θα παρει περιπου μεχρι τη γραμμη στο πλαι).
Θα βαλεις εκει τα ψαρια και το φιλτρο να λειτουργει\.
Θα αδειασεις το υπολοιπο νερο απο το ενυδρειο και θα βγαλεις την αμμο.
Θα καθαρισεις το ενυδρειο οσο γινεται και θα βαλεις την καινουρια αμμο καλα πλυμμενη (ανακατευοντας τη σε κουβα λιγη λιγη, μεχρι να βγαινει ξεχυλιζοντας καθαρο το νερο) και μετα θα επιστρεψεις πισω το νερο απο το δοχειο μαζι με τα ψαρια και το φιλτρο.
Μετα θα συμπληρωνεις σιγα σιγα και φρεσκο νερο σε κοντινη θερμοκρασια (λιγο πιο δροσερο ναι, πιο ζεστο ομως οχι). Αντιχλωριο και τα σχετικα. Σαν να κανεις αλλαγη νερου θα ειναι.
Δεν ειναι αναγκη να συμπληρωσεις ολο το νερο που θα λειπει, με τη μια. Μπορεις να βαλεις πχ τα 30 λιτρα απο τα 60 που θα λειπουν (ας πουμε) και την επομενη μερα τα υπολοιπα μεχρι να φτασει η σταθμη εκει που πρεπει. Αρκει δλδ να μπορει να λειτουργει το φιλτρο και να μπορουν να κολυμπανε τα ψαρια.
Αυτα για να μη αλλαξουν αποτομα τιποτα τιμες νερου (pH GH KH θερμοκρασια) σε περιπτωση λαθους αρχαριου. Αν ξερεις τι κανεις, βαλτο και ολο. Πολλοι δλδ κανουν και 90% αλλαγη νερου (οταν χρειαζεται) χωρις προβλημα, αφου ξερουν να φτιαχνουν ιδιο το νερο.
Αργες μη αγχωτικες κινησεις.

Deus
17-01-16, 16:07
Πολύ ωραία, σ' ευχαριστώ πολύ. Κάτι τέτοιο είχα στο μυαλό μου, αλλά φοβόμουν μήπως κάτι είναι λάθος και τα ταλαιπωρησω. Μη χάσω και κανένα βασικά.
Ωραία, με την πρώτη ευκαιρία θα το κάνω όπως είπες.

Deus
28-01-16, 18:39
Πόσο χαλίκι να πάρω; 1 κιλό ανά λίτρο πάει πάνω κάτω;
Το μήκος είναι 1 μέτρο και το πλάτος 40 αν θυμάμαι καλά ή 35.

Τάκης
28-01-16, 18:42
Μηκος Χ Πλατος Χ Υψος χαλικιου Χ 1,5
κάπου στο 1,5 είναι το ειδικο βάρος χαλαζιακου χαλικιου

Deus
30-01-16, 09:16
Δεν βρίσκω πουθενά μαύρο χαλίκι και το petcity το έχει 10 το 5κιλο.
Ξέρει κανείς που μπορώ να βρω σε καλή τιμή στην Αθήνα;
Επίσης για να μην ρωτάω ξανά αλλού, πήρα πρώτη φορά seahem Prime κι έχω μπερδευτεί, ποια είναι η δοσολογία που πρέπει να βάζω στις αλλαγές νερού;

Τάκης
30-01-16, 09:29
Μαυρη χαλαζιακή χοντρη άμμο είχε η Χωματοτεχνικη στη Κηφισιά, ρωτησε να δεις αν έχει ακόμα, αλλά να την ελέγξεις με ακουα-φορτε γιατι είχαν γίνει καποια θέματα μια περίοδο, την είχε μπερδέψει με ασβεστολιθική και πέτρωνε.
Το Prime είναι 1ml για 40 λίτρα ή 5-6 σταγονες για 10 λίτρα, αν σου πεσει καμια σταγόνα παραπάνω δεν έχει προβλημα

tkalamat
30-01-16, 11:01
Εγώ πήρα από aquariumshop.gr πολύ καλό

Europet Bernina Black 1-3mm 10kg
7.30 €

Deus
30-01-16, 11:43
Πολύ ωραία, ευχαριστώ

Deus
06-02-16, 11:49
Μιας και θα τω κάνω όλο τούμπα, να του βάλω και υπόστρωμα να δοκιμάσω να φυτεψω μερικά φυτά κι άμα αντέξουν;
Το ρωτάω γιατί πες και τα ρημαξουν όλα, υπάρχει θέμα με το υπόστρωμα μετά που δεν θα βάλω φυτά, θέλει κάποια σχετική συντήρηση;
Τίποτα εύκολο εννοώ, μην φανταστείτε τίποτα ιδιαίτερο από φυτά.

sarpijk
06-02-16, 11:56
Τσαμπα λεφτα κατα την αποψη μου. Εκτος και αν σκεφτεσαι μηπως αλλαξεις ψαροσυνθεση και πας σε φυτεμενο.

Deus
06-02-16, 11:57
Μπα όχι, δεν μπορώ να τα δώσω τα ψαράκια μου.
Καλύτερα λες να μην μπω άδικα στον κόπο έ;

sarpijk
06-02-16, 12:59
Τα χρυσοψαρα μασουλανε τα φυτα και σκαβουν στις ριζες τους. Περα απο ανουμπιες προσωπικα δεν ειχα δει κατι αλλο να επιφιωνει και να αναπτυσσεται. Ακομα και τη java fern τη τσιμπολογουσανε (ειχα common).

Deus
09-02-16, 16:14
Πέραν της ανουμπιας, υπάρχει κάποιο άλλο φυτό 🌿 που δενεται στις πέτρες;
Πήρα σήμερα μαύρο χαλικακι πολύ ψιλό και περιμένω την Παρασκευή να φέρει άλλο ένα 10κιλο μήπως δεν φτάσει. Θα μου πεις συμπληρώνω μετά.

Τάκης
09-02-16, 16:19
Java fern μπορεις να δέσεις , αν αντεξει απο τα χρυσόψαρα :)

Deus
09-02-16, 22:05
Τις ανουμπιες δεν τις πειραζαν ιδιαίτερα, η καφέ άλγη μου τις έφαγε και μένα τότε.
Όμορφη είναι πάντως αυτή η φτερη. Λέω να κάνω μια δοκιμή αν βρω.
-------------------------
Την αφίσα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να την κολλήσω;
Σαπουνονερο ή υπάρχει κάτι καλύτερο;

tsala
10-02-16, 14:05
Μπορεις να δοκιμασεις και bolbitis (αν βρεις) εκτος απο java fern που δενεται σε ριζα η πετρα.
Για φυτεμα , υπαρχουν κι αλλα φυτα που μπορεις να δοκιμασεις.

Deus
11-02-16, 07:56
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να φυτεψω κάτι και το φοβάμαι λίγο να πω την αλήθεια μην το ρημαξουν στην ρίζα του.
Εδώ το black moor που έχω, έχει καταφέρει να ξεθαψει την πέτρα :-)) εκεί θα κολλήσει;

tsala
11-02-16, 12:33
ολα τα χρυσοψαρα ειναι διαφορετικα, δεν μπορω να σου πω οτι , ναι αυτο το φυτο θα αντεξει...
μπορεις ομως να κανεις δοκιμες με καποια.. κι αν ζησουν , εζησαν..
εγω σε fancy , δεν ειχα ποτε προβλημα πχ με κρυπτοκορινες

Τάκης
11-02-16, 12:42
Εγώ στα τέρατα δεν έχω πρόβλημα με hygrophila angustifolia
την ανουμπια τη ψιλοπειράζανε, το νούφαρο δεν πρόλαβε να πετάξει φρέσκο κλωνάρι, το τρώγανε ή το κόβανε
είναι πως θα τη δούνε

Deus
11-02-16, 16:35
Άρα αν αποφασίσω να κάνω δοκιμή, πρέπει να βάλω κάποιο υπόστρωμα ειδικό πριν την άμμο, έτσι δεν είναι;
Σαλιγκάρια να βάλω και ποια είναι λέτε καλύτερα για την άλγη;

tsala
11-02-16, 16:48
Οχι δεν χρειαζεται υποστρωμα, θα τα φυτεψεις στην αμμο, τα φυτα θα ειναι ευκολα.. Δεν χρειαζονται κατι αλλο.
Να βαλεις σαλιγκαρια, ramshorn δαγκωτο:D
Αλλα ψαξε μεγαλουτσικα , γιατι αν ειναι μικρα ,τα εξαφανισαν.
Επισης μπορεις να βαλεις και nerite,τα θυληκα γεννανε αυγα ομως να ξερεις τα οποια δεν εκκολαπτονται και τα παντρευεσαι ,καθως βγαινουν πολυ δυσκολα απ τις ριζες η τις πετρες

Τάκης
11-02-16, 16:56
Αν βάλεις Nerite όμως μην αφήσεις να πέσει χαμηλά η θερμοκρασία, τα δικά μου έγιναν φωλιές για Αφρικάνικο από το κρύο :(

tsala
11-02-16, 16:59
Ναι , να μην πεφτει κατω απο 19 βαθμους η θερμοκρασια..
Τα ramshorn αντεχουν και στα χιονια:D

Deus
11-02-16, 17:34
Μπα, λόγω fancy το μινιμουμ είναι στους 22 βαθμούς.
Χωρίς υπόστρωμα πως θα μεγαλώνουν τα φυτά, θα βάλω καμία ταμπλέτα στην ρίζα ας πούμε;

Τάκης
11-02-16, 17:44
Τιποτα δεν θα βάλεις, την ταμπλετα θα την ξεθαψουν τα ψαρια, μια χαρα θα μεγαλώσουν τα φυτα, ετσι και αλλιώς μόνο ευκολα θα βάλεις

Deus
11-02-16, 17:46
Α ωραία τότε, νόμιζα πως θέλει προετοιμασία με βιταμίνες κλπ.

tsala
11-02-16, 17:46
Τα ευκολα φυτα δεν θελουν τπτ.. Πχ οι βαλισνεριες.
Αν βαλεις καποιον εχινοδωρο, ισως χρειαστει να βαλεις καμια ταμπλετα λιπασματος.
Αν θελεις , εσυ μονο θα "μπλεξεις" με φυτα που θελουν ταμπλετα.
Δεν χρειαζονται ολα τα φυτα ειδικο υποστρωμα, τα ευκολα φυτα πανε μια χαρα και σε απλη αμμο η χαλικι , χωρις ουτε καν καποιο λιπασμα..

Deus
11-02-16, 17:50
Ε θα την κάνω τότε την δοκιμή και ότι γίνει. Το πολύ πολύ να μείνω στο τέλος μόνο με τις ανουμπιες.

tsala
11-02-16, 18:12
Τα fancy ειναι πιο ευκολα στα φυτα..
Δοκιμασε κατι απο βαλισνερια , κρυποκορινες..
Την βαλισνερια θα την κουρευουν μονα τους λογικα..:D
Οι κρυποκορινες θα πανε καλα πιστευω.

Deus
11-02-16, 18:14
Θα βρω εύκολα αυτά τα φυτά άραγε;

tsala
11-02-16, 18:44
Ναι βρε, αν δεν βρεις αυτα , νταμαρια θα ειχαμε ολοι:D
Κοιτα και στις αγγελιες(που ειναι οικονομικοτερα) αν βρεις τπτ, αλλιως σε ηλ. Καταστηματα (και οχι μονο), θα βρεις αρκετα.

Deus
12-02-16, 07:38
Πολύ ωραία, ευχαριστώ για την βοήθεια. 😉
Αυτό το σαλιγκάρι, υπάρχει περίπτωση να έχει κάποιο παράσιτο που να είναι επικίνδυνο και για τον άνθρωπο;

Τάκης
12-02-16, 07:51
Αυτό το σαλιγκάρι, υπάρχει περίπτωση να έχει κάποιο παράσιτο που να είναι επικίνδυνο και για τον άνθρωπο;

Ποιο σαλιγκάρι από όλα λες ;

delta66
12-02-16, 08:46
Για τα ramshorn θα λεει.
Οχι, ειναι ντοπιας παραγωγης.
Αν σου φερουν απο Αφρικη .... μην παρεις :D

Τάκης
12-02-16, 08:55
Για τα ramshorn θα λεει.
Οχι, ειναι ντοπιας παραγωγης.
Αν σου φερουν απο Αφρικη .... μην παρεις :D
Σπύρο αυτό περιμένω να μου απαντήσει, αν ο φίλος εννοεί τα Ramshorn.

ΥΓ Εχω φυλάξει τις σελίδες που ειχαμε συζητήσει για να τα πούμε να και μη τρομάζει άδικα ο κόσμος :)

Deus
12-02-16, 16:17
Ναι, γι αυτά και για τα ζεβρακια λέω.
Και που ξέρω εγώ από που είναι;

Τάκης
12-02-16, 16:25
Αλλο τα ζεβράκια και άλλο τα ramshorn.
Ramshorn έχουμε οι περισσότεροι, και είναι εκτροφής. Τα πιο πολλά που κυκλοφορούν είναι από γέννες μέσα στα ενυδρεία μας.
Και όντως τα ramshorn είναι φορεις της schistosomiasis, αλλά αυτά που είναι από λιμνες και ποτάμια, μην ανησυχείς δεν υπάρχει πρόβλημα
------------------------------
Για την ακρίβεια είναι ξενιστές και όχι φορείς. Το schistosomiasis είναι παράσιτο

tsala
12-02-16, 16:35
Σωστα, αλλα οι περισσοτεροι χομπιστες εχουμε, αρα δεν υπαρχει προβλημα..

Deus
12-02-16, 16:37
Τα ζεβρακια είναι συμβατά με τα χρυσόψαρα και κάνουν δουλειά; Τα είδα και ξετρελάθηκα.

Τάκης
12-02-16, 16:41
Τα ζεβρακια είναι συμβατά με τα χρυσόψαρα και κάνουν δουλειά; Τα είδα και ξετρελάθηκα.
Ναι αρκεί να μη κατέβει η θερμοκρασία κάτω από 19-20, και αν σου τύχουν θηλυκά θα γεμίσεις με αυγά που δεν εκκολαφθούν ποτέ

Deus
12-02-16, 17:20
Καθορίζονται μετά εύκολα τα αυγά ή θα μπω σε μπελά;

Lth1
12-02-16, 18:18
Οχι δεν χρειαζεται υποστρωμα, θα τα φυτεψεις στην αμμο, τα φυτα θα ειναι ευκολα.. Δεν χρειαζονται κατι αλλο.
Να βαλεις σαλιγκαρια, ramshorn δαγκωτο:D
Αλλα ψαξε μεγαλουτσικα , γιατι αν ειναι μικρα ,τα εξαφανισαν.
Επισης μπορεις να βαλεις και nerite,τα θυληκα γεννανε αυγα ομως να ξερεις τα οποια δεν εκκολαπτονται και τα παντρευεσαι ,καθως βγαινουν πολυ δυσκολα απ τις ριζες η τις πετρες

Σου εχει απαντησει ο tsala εδω :)

Deus
12-02-16, 18:57
Ωπ, χαχα ναι έχεις δίκιο, δεν το θυμόμουν.
Άμα είναι θα πάρω μόνο αρσενικά τότε, μπήκα κάπου σε ένα site και έλεγε πως τα ξεχωρίζεις. Αλλά και πάλι σίγουρα κάποιο θα σου ξεφύγει και τρέχα γύρευε μετά.

tsala
12-02-16, 20:53
Δυσκολα τα ξεχωριζεις..
Ειδικα σε 5-10 λεπτα σ ενα πετ σοπ

Deus
13-02-16, 13:47
Καλά στην παρούσα φάση δεν βάζω, να κάνω ωπα πρώτα το χαλίκι, να βάλω τα φυτά και βλέπουμε. Να δω πρώτα πως θα πάει.
Πόσο βάρος μπορεί να σηκώσει ο πάτος του ενυδρείου;
Υπολογίζω να βάλω 15 κιλά άμμο και γύρω στα 4 κιλά κάτι πέτρες που πήρα.

Εν τω μεταξύ ψάχνοντας για πέτρες πήγα και στην γνωστή αλυσίδα και έμεινα κόκκαλο. Τα ερμα τα χρυσόψαρα αρρωστα τα περισσότερα, fin rot & ich φουλ, μέχρι και fungus είδα σε δύο black moor. Πολύ κακή κατάσταση γενικώς, ψάρια στα φίλτρα, άλλα στον πάτο ασθμαινοντας, άλλα χωρίς ισορροπία να κολυμπάνε πλάγια και πάει λέγοντας.
Πολύ κρίμα, τι να πω... [emoji26]

tsala
13-02-16, 13:55
δυστυχως ετσι ειναι σε πολλα καταστηματα... αν υπαρχει στις αλυσιδες τετοιο χαλι , σκεψου τι γινεται στα συνοικιακα pet shop.

τι μηκος εχει το ενυδρειο?
εγω σε 80cm πχ, βαζω περιπου 12 κιλα αμμο.. να ειναι οκ και για τα φυτα , αλλα να μην μου κοβει και πολλα λιτρα.
προσωπικα βαζω κανα δυο πετρες κι οχι παραπανω , για τον ιδιο λογω αλλα και να μην κοψω χωρο για κολυμπι.
μια χαρα θα αντεξει το βαρος , περιπου με τοσα κιλα τα φορτωνουμε οι περισσοτεροι.

Deus
13-02-16, 14:01
100cm είναι. Μόνο η μία είναι μεγαλουτσικη, πι άλλες είναι μικρές.
Πλάτη τις βάζω πάντα για να έχουν όλο τον χώρο μπροστά ελεύθερο για κολύμπι.

tsala
13-02-16, 14:04
ωραιος!
τοτε συνεχιζεις οπως το εχεις στο μυαλο σου.

Deus
14-02-16, 14:24
Λοιπόν 😊, τελείωσα μόλις τώρα.
Μπορώ να πω ότι τόσο πολύ παιδευτηκα όταν έφτιαξα το παιδικό δωμάτιο. [emoji13]

Το αποτέλεσμα νομίζω όμως ότι με δικαιώνει. Έφτιαξα κάτι πολύ διαφορετικό χρωματικα.
Φωτογραφία το βραδάκι που θα έχει και την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Θα βάλω το πριν και το μετά.
Για την ώρα κάθομαι και το απολαμβάνω τρώγοντας ψαράκι στην σχάρα. [emoji12]

Deus
09-03-16, 17:43
Ο εχινοδωρος και ή βαλισνερεια τι απαιτήσεις έχουν; Αρκεί ένα γενικό λίπασμα ή θέλουν και κάτι άλλο;

Τάκης
09-03-16, 17:49
Και τα 2 καμία ιδιαίτερη απαίτηση, ειδικά η βαλισνέρια , τον εχεινόδωρο θα τον βοηθήσει το γενικό λίπασμα, αλλά τα λιπάσματα με το σταγονόμετρο γιατί θα γεμίσεις άλγη, και αφού τα έχεις σε χρυσόψαρα θα σου έλεγα να μη βάλεις λιπάσματα.
Ο εχεινόδωρος όμως μπορεί να γίνει και φρέσκια σαλάτα :)

Deus
09-03-16, 17:51
Γιατί όχι λίπασμα με χρυσόψαρα;
Το ότι τσιμπανε και λίγο σαλατουλα με το φαγητό τους ,τσιμπανε τα άτιμα. : D

Τάκης
09-03-16, 18:05
Γιατί με τα λιπάσματα θα θες και πιο δυνατό φως και μετά αν δεν βάλεις CO2 θα έχεις άλγη. Πάνε αλυσίδα αυτά , για αυτό άστο έτσι, αργά και σταθερά

Deus
09-03-16, 19:45
Ααα,έχει ιστορία δηλαδή .
Πολύ ωραία ,ευχαριστώ Τάκη.
Το φίλτρο που έχω γυρνάει 750 lt/h και το ενυδρείο μου είναι στα 120. Παρατηρώ ότι πολλές φορές ή ροή του παρασέρνει τα ψάρια. Κάποιο tip ή απλά να μειωσω την ροή του φίλτρου με έναν διακόπτη που έχει ; Το fluval 206 έχω.

Τάκης
09-03-16, 20:29
Γύρνα την έξοδο να χτυπάει στα τζάμια ή βάλε spray bar

Deus
10-03-16, 19:15
Χμμμ,εγώ τώρα το έχω να χτυπάει από κάτω προς τα πάνω στην επιφάνεια και χτυπάει τα 2/3 του ενυδρείου.
Το spray bar μπαίνει εύκολα ή θέλει κάποια έξτρα εγκατάσταση;
Αν το γυρίσω προς το τζαμί πως λες,να το γυρίσω στο τζάμι που είναι ή στο απέναντι;
Τελικά έβαλα spraybar και είναι μια χαρά τώρα . Κολυμπανε άνετα τα ψαράκια.

Deus
27-03-16, 16:57
Πόσα σαλιγκάρια θέλει ένα ενυδρείο 1 μέτρου μήκος;

tsala
27-03-16, 18:59
Δεν υπαρχει συγκεκριμενος αριθμος..
Βαλε 5-10 και θα στο φουλαρουν μονα τους!:D

Deus
27-03-16, 21:50
Δεν υπαρχει συγκεκριμενος αριθμος..
Βαλε 5-10 και θα στο φουλαρουν μονα τους!:D
Χαχα κατάλαβα. Έχω βάλει 4 αλλά μου φαίνονται λίγα τελικά.
Αύριο αν βρω χρόνο θα πάω να πάρω 5-6 ακόμη αν είναι.

tsala
27-03-16, 22:45
Ramshorns εβαλες;

Deus
28-03-16, 08:49
Δεν βρήκα πουθενά κι έβαλα nerite κι έχω μια συρματοβουρτσα έτοιμη για περιπτωση ανάγκης. Χαχα

tsala
28-03-16, 11:24
ε, τοτε δεν προκειται να γεμισεις :p
4 nerite ειναι καλα, δεν χρειαζεσαι αλλα;)

Τάκης
28-03-16, 11:41
Με τα Nerite πρόσεξε τη θερμοκρασία να μη πέσει κάτω από τους 18 βαθμούς γιατί θα τα χάσεις

Deus
28-03-16, 12:52
20 - 23 βαθμούς είμαι πάνω κάτω λόγω fancy.
Σπάνια το αφήνω να πάει κάτω από 20.

Τάκης
28-03-16, 13:23
20 - 23 βαθμούς είμαι πάνω κάτω λόγω fancy.
Σπάνια το αφήνω να πάει κάτω από 20.
Μια χαρά είσαι τότε :)