Επιστροφή στο Forum : Επιτέλους 6 ώρες μου πήρεεεεεεεε !!!!
Καλησπέρα παιδιά αναζητώ τις γνώμες των έμπειρων εδώ άμεσα . Να σας πω λίγα λόγια για το ενυδρείο . Καταρχάς είναι high tech αλλά λόγω έλειψης μπουκάλας Co2 και από κάποιες γνώμες που πήρα αλλά και ένα άρθρο που διαβασα εδώ του Γιώργου Κ. κατέληξα στη μέθοδο Dry Start , όποτε για τις επόμενες 6-8 εβδομάδες μέχρι να πάρω μπουκάλα θα είναι σε φάση emerged . Να σας πω ομως αναλυτικα τα στοιχεια αλλά και κάποιους φόβους μου . Το έστησα σήμερα μόνη μου και μου πήρε 6 ώρες . Τα φυτά που έβαλα είναι eleocharis mini sp. , flame moss , taxyphilioum spiky moss και anubias barteri nana . Ο φωτισμός μου είναι περίπου στα 0,7-0,8 watt/λίτρο με φωτοπερίοδο 10 ώρες αυτόματα την μέρα . Το υποστρωμα είναι το flourite black sand .
Η πρώτη μου φοβία είναι για τις anubias εαν θα την παλεψουν εκει μέσα με τόσο πολύ φως παρότι οι περισσότερες είναι φυτεμένες σε σκοτεινα μέρη και σημεια κάποιες είναι εντελως εκτεθειμένες στρο φώς , υπάρχει περίπτωση παιδιά να λίωσουν απο το φως ?
Η δεύτερη φοβία μου είναι για την moss είναι τόσο κοντα στο φως όπως βλέπετε και απο τη φωτογραφια που φοβάμαι μην μου την κάψει αν και θα ψεκάζω 3-4 φορές την μέρα .
Σας στέλνω και κάποες φώτος πολύ πρώιμες με το που το έστησα , αλλα συχωρέστε με γιατι δεν ξέρω εαν φαίνονται τοσο καλα .
Θέλω να μου πείτε όλοι τη γνώμη σας παιδιά για τη μέθοδο που επέλεξα εαν είναι σωστη για τα φυτα που έχω ή εάν ακόμη είναι απαγορευτική για κάποιο λόγο .
Θα ήθελα επίσης σας παρακαλώ να μου απαντήσει κάποιος που έχει εμπειρία με τις anubies εαν υπαρχει περίπτωση να λιώσουν λόγο έντονου φωτισμού , αλλά και για τη moss που είναι γύρω στα 15 εκατοστα από τις λάμπες .
Σας ευχαριστώ όλους έχω πραγματικά ανάγκη τη γνώμη σας , φυσικά πείτε μου εαν σας αρέσει και το aquascape μου :).
Καταρχήν το hardscape μου αρέσει πολύ!
Πότε σκέφτεσαι να βάλεις co2?
Αν μιλάμε για μία δύο εβδομάδες τότε γέμισε το και αν μπορείς μείωσε τον φωτισμό μέχρι τότε (βγάλε καμία λάμπα).
Γενικά την μέθοδο dry start την δοκιμάζουμε για τα γρασιδια, δεν νομίζω ότι θα βοηθήσει τις ανούμπιες και την μος.
Ας σου πουν και κάποιοι που την έχουν δουλέψει βέβαια...
Ναι το γνωρίζω κατα πολλούς το υποστρώμα με αυτή την μέθοδο αλλά και η ανάπτηξη των φυτων πραγματοποιείται καλυτερα γιατί έρχονται σε άμεση επαφή με το ατμοσφαιρικό CO2 . Νομίζω ότι το γρασίδι και οι anubias δεν θα έχουν πρόβλημα εαν σκεφτείς οτι η anubia στο φυσικό της περιβάλλον μένει εκτός νερού σχεδόν ολοκληρη για 6 μηνες . Το φως εγω το πολύ φοβάμαι για τις anubias απο την άλλη η eleocharis το ρουφάει το φως !! :P
εγο στη θεση σου θα το γεμιζα με νερο ..δεν ειανι μεγαλη η διαρκεια χωρισ co2 ...δευτερον οι ανουβιες ειναι αργης αναπτυκησ οποτε μεχρι να παρουν μπροστα...θα μειωνα λιγο το φωσ ακι τα λιπασμτα και θε γεμιζα νερο..αν και μην νομιζεισ οτι με 0,7 εισαι στα πολυ high ...το ποιο πιθανο ειναι οτι αμα το αφησεισ ετσι καποια θα σου καουν....και στην τελικη αμα θεσ να εισια φουλ καλυμενη και να το λειτουργεισ με ολλεσ τισ λαμπεσ παρε ακι βαζε excel που ειανι υγρο και μεσα απο μια αντιδραση δεινει στα φυτα co2..kai ayta poy exeis den ta peirazei kiolas...και εισια καλυμενη...
Συμφωνώ με αυτο που λες για το λίγο διάστημα απλως άκουσα οτι οταν το γεμίσεις απότομα με νερο και δεν εχεις μπουκάλα τα φυτα παθαίνουν ενα σοκ λογο έλειψης του aφθονου Co2 που παίρνουν τώρα κατευθείαν απο τον ατμοσφαιρικό αέρα . Οσο για excel και υγρα διοξειδια για μεγάλα λιτρα δεν κάνουν δουλεια. .. δυστυχως αλλις θα το ειχα γεμισει χωρις 2η σκεψη :P . Εαν βρω μπουκαλα τις επομενες μερες ή έστω 2-3 βδομαδούλες ίσως το γεμίσω σιγα σιγά .
Το layout σου είναι όμορφο αν και τα βρεγμένα τζάμια δεν αφήνουν να φανούν πολλές λεπτομέρειες!
Στις ερωτήσεις τώρα, ούτε οι ανούμπιες ούτε η μος έχουν πρόβλημα, αρκεί να παραμένουν συνέχεια υγρές. Αν δεν έχεις την δυνατότητα να το κάνεις, βάλτες πιο χαμηλά και στην συνέχεια τις ανεβάζεις.
Το "σοκ" που λες ότι άκουσες ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που τα φυτά μεγαλώσουν dry start και όταν γεμίσει το ενυδρείο νερό, δεν βρουν αρκετό διοξείδιο. Όταν ξεκινάς το ενυδρείο κανονικά τα φυτά (που λογικά έχουν ήδη κάποιες μέρες μέσα σε νερό στα καταστήματα) προσαρμόζονται πολύ ευκολότερα στην έλλειψη ή το περιορισμένο διοξείδιο. Απλά - από εκεί και πέρα- έχουμε φυτά που τα πάνε μια χαρά χωρίς διοξείδιο και φυτά που το χρειάζονται απαραίτητα.
Εσένα πάντως τα φυτά που έχεις τώρα, δεν θα έχουν πρόβλημα αν μπουν κατ' ευθείαν σε νερό.
Θα σου πρότεινα λοιπόν κι εγώ να το γεμίσεις και να το τρέξεις κανονικά αλλά στην αρχή με μικρότερη φωτοπερίδο ώστε να αποφύγεις άλγες. Οχι πάνω από 7 ώρες φως και καμία λίπανση για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Μόλις πάρεις το διοξείδιο, τα ξαναλέμε...:)
Αλλωστε από την στιγμή που σύντομα θα πάρεις φιάλη με διοξείδιο, η δυνατότητές σου ανεβαίνουν κατακόρυφα.
Νικολέτα , φαίνεται πολύ ωραίο , μονο που δεν το βλέπουμε :D:D:D Σκούπισε λίγο τα τζάμια και ξανα ανέβασε φωτό να δούμε....... ;);)
Αχ να σαι καλα με ξεαγχωσες λιγο για τις anubies και τις moss , ψεκάζω κάθε ώρα προς το παρον . Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω εαν θα την έχω τόσο άμεσα την μπουκάλα , μπορεί και σε 4-5 βδομάδες , απο την άλλη ήθελα να δοκιμάσω κι ολας να σας πω την αλήθεια αυτή τη μέθοδο που θυμίζει περισσότερο ενυδρειο για βατραχάκια , καβουράκια ή φιδια προς το παρόν :D ( πλάκα κάνω ).
Στο θέμα μας , δεν βάζω λίπασμα ούτε θα βάλω για τις επόμενες 6-8 εβδομάδες εάν συνεχίσω έως το τέλος τη μέδοθο αυτη εξάλλου δεν χρειάζεται καν . Εαν βρω αμεσα μπουκάλα σίγουρα θα το γεμίσω . Ο φόβος μου ήταν μην μου καούν τα φυτα και ειδικά οι anubies αλλα και η moss που ειναι κοντα στις λαμπες . Εαν δω οτι στεγνωνουν πολυ γρηγορα γιατι καθε 1-2 ωρες δεν μπορω να ψεκαζω συνεχεια θα βγαλω σίγουρα τουλάχιστον μια λαμπα . Απλώς θελω και φως για να παει σφαιρα η eleocharis . Θα μειώσω τη φωτοπεριοδο οπως μου ειπες στις 7-8 ωρες απο τις 10 που ειναι αυτοματα τωρα . Επισης το βραδυ πρεπει να σηκωνομαι και να ψεκαζω :P ????
-------------------------
Σε ευχαριστώ πολύ Αρτεμισία μου να είσαι καλα , δεν μπορώ να το σκουπίσω γιατί το έχω κλείσει αεροστεγώς σψεδον το ενυδρειο έτσι απαιτείται με αυτη τη μέδοθο . Το ανοιγω μόνο για να ψεκάσω λίγα δεπτερολεπτα . Είναι καλό που τα τζαμια έχουν πιασει υγρασια καθως εαν δεν είχαν θα είχαν προβλημα τα φυτάκια μου ;) .
Για το dry start την αποψη μου την έγραψα στο άλλο θέμα σου;) να συμπληρωσω οτι οταν γεμισεις νερο κι ας έχεις μπουκάλα πολλες φορές καποια φυτά χάνονται.
Για το hardscape αν και οπως ειπαν τα παιδιά δεν βλέπουμε πολλες λεπτομέρειες θα σου δώσω συγχαρητήρια :) ειναι επιπεδου διαγωνισμού, για μενα θα χρειαστεί και καποια άλλα φυτά στην πλατη ενα η δυο είδη ακομα και θα απογειωθεί ;) μπράβο σου !!!
Σε ευχαριστώ πολύ Αρτεμισία μου να είσαι καλα , δεν μπορώ να το σκουπίσω γιατί το έχω κλείσει αεροστεγώς σψεδον το ενυδρειο έτσι απαιτείται με αυτη τη μέδοθο . Το ανοιγω μόνο για να ψεκάσω λίγα δεπτερολεπτα . Είναι καλό που τα τζαμια έχουν πιασει υγρασια καθως εαν δεν είχαν θα είχαν προβλημα τα φυτάκια μου ;) .[/QUOTE]
Ok κορίτσι καλή επιτυχία :D:D θα περιμένω να δω όταν το γεμίσεις ;)
Εγώ θα σου ξαναπώ να το φουλάρεις με νερό:D Και 4 και 5 εβδομάδες δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν θα χρειαστούν τίποτα. Το πολύ-πολύ ρίχνε εξέλ.
Αν το έχεις κλείσει καλά και έχεις ψεκάσει πριν πας για ύπνο, το βράδυ λογικά δεν χρειάζεται να ψεκάζεις. Φώτα δεν υπάρχουν, η θερμοκρασία του χώρου πέφτει οπότε η εξάτμιση του νερού είναι ελάχιστη. Εκτός κι αν το δουλέψεις dry start για 24/7, οπότε καλό ξενύχτι :smt040
Αχ χίλια ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια παιδιά και εγω τωρα ανυπομονω να το γεμισω τη δευτερα κι ολας θα προσπαθησω να βγαλω pre paid και να παραγγειλω μπουκάλα απο το e-bay αν και κανει 2-3 βδομαδες να ερθει μου ειπαν . Νταξει και 2-3 φυτα να χασω δεν πειραζει εξαλλου οι ανουμπιες θα βγαλουν αδερφες φυτα απο εδω και απο εκει . Και η moss απο οσο ξερω απλωνει γρηγορα με πολυ φως και co2 .
Όσο για ενα δυο φυτα που λες πλάτη ? Δεν θα ήθελα να βαλω και αλλα ειδη μου αρεσει σε ενα ενυδρειο να υπαρχουν 1-2 είδη απο φυτα το πολυ και 1 ειδος ψαράκια είμαι λίγο του βιοτοπικου :P . Αλλά ίσως αργότερα λ΄γιο πριν το γεμισώ εάν δεν μεγαλώσουν αρκετα αυτα τα φυτα που είναι πισω στην πλατη να προσθέσω κάτι ακομη απο τα ειδη ομως που ηδη εχω . Δεν μου ειπατε ομως το βραδυ λογικα δεν χρειαζεται καθε 2 ωρες να ψεκάζω ετσι ? Θα κρατησεις υγρασια όλη νυχτα και απο την αναπνοη των φυτων ?
Αχ με κάλυψες , οχι οχι οπως μου ειπες μειωσα την φωτοπεριοδο στον ρυθμιστη στις 8 ωρεσ τη μέρα :P . Τον χρειαζομαι τον υπνο μετα απο 6 ώρες δουλειας , στησε ξεστυσε , δεν αφησα γωνια για γωνια που να μην τη δω 100 φορες :P
Μπουκάλα από ebay;
Τι μπουκάλα θα παραγγείλεις από το ebay που θα σου έρθει πιο φθηνά από Ελλάδα;
Καλα δεν υπαρχει το aquascape...μαρεσει παρα πολυ..μπραβο σου..!!!
Εγω θα ελεγα να το γεμισεις λιγο περισσοτερο νερο...
Επισης οπως ειπανε παραπανω βαλε και κανα excel αν το γεμισεις νερο...
Βεβαια αν δεν κανω λαθος δεν εχω δει καπου τα λιτρα του ενυδρειου σου...αλλα αν ειναι σχετικα μικρο μπορεις να παιξεις με diy Co2 και να εισαι μια χαρα...!
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω βρει κάτι συγκερκιμένο μεσώ e-bay , ψάχνω για πλήρες σύστημα cO2 μανόμετρα , πιεστήρας , διαχυτης , σωλινάκια . Η μπουκάλα αυτη καεαυτη είναι εύκολο να βρεθει εξάλου έχουμε στο σπίτι 2 2λιτρες πιροσβεστικές :P . Το όλο συστημα το τεχνικό ειναι δυσκολο να βρεθει ... Στην Ελλαδα και συγκεκριμενα για Θεσσαλονικη που ρωτησα μου ειπαν πληρες συστημα καινουργιο με 2λιτρη μπουκαλα 240 ευρω , αρκετα τσιμπιμενο ... Ελπίζω κατι να βρω ή απο bay ή σε καποιο καταστημα καινουργιο αλλα σε καλυτερη τιμη μεχρι να περασουν οι 8 εβδομαδες το dry start πρεπει να το εχω βρει . Εαν υπάρχει κάποιος που ξέρει που μπορω να βρω σε καλύτεςρη τιμη καινουργιο συστημα co2 να μου πει ?
Σε ευχαριστώ πολύ Lth1 να σαι καλα για τα καλα σου λόγια , αν και ακόμη δεν έχει εξελιχθει καθόλου η φυτομάζα , θέλει 6 βδομάδες dry start για να δειξει ενα πρωτο αποτελεσμα το aquascape . Γενικά τα υγρά και τα υπόλοιπα δεν κάνω τιπότα σχεδόν σε βαριά φυτεμένα και μεγάλα σε λιτρα ενυδρεια . Σε DIY δεν μπορω επισης να παω γιατι ειμαι στα 240 . Οποτε η μόνη λύση ειναι να βρω πληρες συστημα co2 εντος των επόμενων δυο μηνών όσο θα διαρκεσει το dry start .
Ναι στα 240 δεν μπορεις...μου εκανε για 120 για αυτο ειπα για Diy... :-)
chranagnostou
17-01-16, 17:19
Γεια σου Νικολέτα, πολύ όμορφο αποτέλεσμα! Να σου πω και εγώ τη γνώμη μου. Έχεις επιλέξει εύκολα φυτά, οπότε το dry start δεν είναι αναγκαίο, ίσα ίσα που μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα. Η θερμοκρασία του ενυδρείου σου λόγω χειμώνα είναι χαμηλή οπότε δεν θα έχεις την επιθυμητή ανάπτυξη. Επίσης τα φυτά σου με το καιρό θα περάσουν στην emersed μορφή τους, εκτός κ αν τα έχεις ήδη αγοράσει emersed, κάτι που τρώει χρόνο στην ανάπτυξη του φυτού. Το ίδιο θα γίνει όταν τα βυθισεις και περάσουν στην submerged μορφή τους. Άρα θα χάσεις χρόνο στην ανάπτυξη των φυτών σου. Όπως σου είπαν και τα παιδιά η dry start έχει νόημα σε γρασιδακια με μικρό ριζικό σύστημα, ώστε να ριζωσουν καλά. Όπως και να έχει η απόφαση είναι δική σου. Πάμε τώρα στο τι έχεις φτιάξει ήδη. Αποσο βλέπω έχεις περιοχές που είναι καλυμμένες από νερό, εκεί θα έχεις πρόβλημα λόγω της στασιμότητας του νερού και του φωτισμού, π.χ εμφάνιση κυανό. Για εμένα τράβηξε την περίσσεια νερού με μια πετσέτα και είσαι οκ. Μην χωλοσκας με το ψεκασμό, μια φορά τη μέρα είναι υπεραρκετά, άλλωστε η υγρασία σε ενδιαφέρει. Πρόσεχε τα φυτά κοντά στον φωτισμό μόνο, όλα τα άλλα είναι οκ. Καλή αρχή σου εύχομαι και να το δεις όπως επιθυμείς!
alexis cosmo
17-01-16, 22:21
μπουκάλα πάε μια έτοιμη co2 από εδώ γιατί από έξω θα σου βγουν πιο ακριβά με τα μεταφορικά. με 40 ευρώ βρισκεις καινούρια γεμάτη.
ψάξε τα θέματα τα δικά μου και δες όλα τα λινκ που μου έστειλε ο takis_gt για πλήρες σύστημα co2.
όσα όλα χρειάζεσαι είναι εκεί αλλά δεν μπορώ να στείλω εδώ δεν ξέρω δλδ πως.
αφού δεν είναι όλο γρασιδι γέμισε το όπως σου είπαν τα παιδιά πιο πάνω.
καθάρισε και τα τζάμια και βγάλε καμιά καθάρη φώτο γιατί τυφλωθηκα:D:D:D
μπράβο ωραία δουλειά και μόλις φουντωσουν θα γίνουν ωραίο hardscape
Καλημέρα παιδιά , chranagnostou μιλάς για κυανοβακτηρια στην επιφάνεια του στάστιμου νερού ? Πάντως επειδή και εγώ αμφιταλαντευόμουν άκουσα τη συμβουλή σου και κατέβασα τη στάθμη του νερού , τώρα έχω ένα υπόστρωμα αρκετα βαθυ σαν λάσπη που ίσα ίσα βγάζει λίγο νεράκι σαν υγρασιούλα περισσότερο πάνω στην επιφάνεια του ( όπως είναι όταν βρέχει που μετά από κάποιες ώρες το χώμα μουσκέυτε τόσο πολύ που γίνεται πλεόν πολύ ρευστό σαν νερουλόχωμα ) και το ψεκάζω 2 φορες τη μέρα μαζι με την eleocharis . Το υπόλοιπο ενυδρείο το ψεκάζω 4-5 φορές τη μέρα ειδικά τα φύλλα και τον κορμό από τις ανουβιες αλλά και τη μοσ που είναι κοντα στα κεντρικα φωτα .
Τελικά κατέληξα σε μια σκέψη για το φωτισμό . Εφοσόν τα φυτά μου έχουν άπλετο co2 απο την ατμοσφαιρα και έχω δύο είδη που είναι αντιθετα στο φως anubias περίπου 0,2-0,3 watt/l και eleocharis <0,45 watt/l και όσο πάει , έβαλα στο μποροστινο τζάμι του ενυδρειου σε απόσταση 20 πόντους ένα φωτιστικό γραφείο στα 50 watt που ανάβει αυτόματα 12-2 το μεσημερι και χτυπάει μόνο την eleocharis . Στις 2 ανάβουν αυτόματα οι κεντρικές λάμπες μου που σβήνουν μόνες τους στις 12 περίπου τη νύχτα . Δηλαδή έχουμε και λέμε φωτοπεριόδος για την eleocharis 12 ώρες και για το υπόλοιπο ενυδρειο αλλά και σημεια όπου είναι φυτεμένη ελεοχαρις και δεν την χτυπάει το φωτιστικό γραφείου 10 ώρες . Σκοπός μου είναι και διορθώστε με εάν κάνω λάθος να βοηθήσω την ελεοχαρις περισσότερο να αρχίσει να απλώνει και να αναπτυχθει με το άπλετο φως και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνει μέσω υποστρώματος αλλά και το απλετο co2 που υπάρχει στον ατμοσφαιρικό αέρα . Πρέπει να σας πω ότι πειραματίστικα πολύ μέχρι να βρώ τη σωστή θέση που έπρεπε να βάλω το φωτιστικό γραφείου , γιατί εαν ήταν πολύ κοντα στο τζάμι θα έκαιγε πιθανον την ελεοχαρι που ήταν κοντα στο τζαμι , οποτε έβαλα ένα ηλεκτρικό θερμομετρο και στα 20 εκατοστά μετά απο παρατήρηση μιας ώρες πετύχα θερμοκρασια 26-27 βαθμους κελσιου στην περιοχη όπου αρχίζει το γρασιδάκι . Γενικά το ενυδρείο το πρωι έχει 24.5-25 βαθμους θερμοκρασια και το βραδυ δεν πέφτει κάτω από τους 25-25.5 .
Τώρα έχω μία άλλη μεγάλη απορία και ίσως δικαιολογεί το παράδοξο της μεγαλύτερης θερμοκρασιάς νυκτός είναι ότι έχω καλύψει όλη την πάνω επιφάνει του ενυδρείου μου με διάφανη μεβράνη κουζίνας και το έχω κλείσει αεροστεγώς ή καλύτερα σχεδόν αεροστεγώς . Το δίλημμα και ο φόβος μου είναι ότι τα φυτά τη νύχτα χρειάζονται οξυγονο κατα τη διαρκεια της αναπνοης τους αφου αποβάλλουν CO2 και για αυτο θολώνουν όλα τα τζάμια κατα τη διάρκεια της νύχτας . Άκουσα και διάβασα ότι κάποιοι που χρησιμοποιουν αυτη τη μέθοδο ( dry start - ξηρό ξεκίνημα ) ότι κάνουν μικρές τρυπίτσες πάνω στη μεμβράνη . Εγώ δεν το έκανα αλλά υπάρχει μέσα μου ένα αγχος δύο πρωινά τώρα που ξυπνάω και βλέπω όλο το ενυδρείο γεμάτο χνώτα λές και αναπνέει άνθρωπος κλεισμένος εκει μέσα ::confused: . Βέβαια μέσα σε μιά ώρα το πολύ όλα αυτό ξεθολώνει αφού ανοίξω κατα τις 8-9 το πρωι λίγο ένα πατζούρι στο σαλόνι . Τα φυτά βέβαια είναι μια χαρα καθέ πρωι . Το ερώτημα μου είναι πρέπει να με ανυσηχεί το αεροστεγώς κλειστό το βράδυ για το οξυγόνο ( αναπνοή ) που καταλώνεται και την ημέρα για το Co2 που επίσης καταναλώνεται ( φωτοσύνθεση ) , και να ανοιξώ τρυπούλες έτσι ώστε να έρχεται το όλο μικροσύστημα σε επαφή με τον αέρα του χώρου στο σπίτι , ή να το αφήσω έτσι όπως είναι και να αρκεστώ στις 6-7 φορές που ανοίγω εγώ ημερισιώς για μερικά δεπτερόλεπτα τη διαφανή μεμβράνη για ψεκασμούς έλεγχο και τα λοιπά , ότι γίνεται σωστά και επαρκέστατα για τα φυτα η ανταλλαγή αερίων και εξισσορόπηση το co2 και το οξυγονου εντος και εκτος ενυδρειου ???
Με έπιασε πονοκέφαλος με τους υπολογισμούς σου βρε παιδάκι μου :D:D:D αλλά αφού σου κόλλησε να κάνεις dry start, τι να κάνουμε...
Λοιπόν, κανονικά σε κάποια σημεία πρέπει να υπάρχουν μερικές μικρές τρυπούλες ώστε να γίνεται ανταλλαγή αερίων. Υπάρχει άλλος ένας λόγος που χρησιμεύουν οι τρύπες: Για να μην αυξάνεται υπερβολικά η θερμοκρασία εκεί μέσα. Κάτι που μπορεί να συμβεί είτε αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή είτε αν απο το φως δημιουργείται υπερβολική συγκέντρωση θερμότητας. Το τελευταίο δεν το αναφέρω για την περίπτωσή σου, μπορεί οι θερμοκρασίες σου να είναι οκ. Το αναφέρω όμως σαν κάτι που μπορεί να συμβεί...
Σε ευχαριστώ πολυ G_aqua απο τη μια μεριά η αλήθεια είναι που περνάει και το καλωδιάκι του θερμομέτρου δεν ειναι εντελως ερμητικα κλειστο υπάρχνουν κενακια μεταξυ μεμβρανης και ενυδρειου , αρα υποθετω πως ειμαι καλυμενη ?
Δεν μπορώ να ξέρω αν είσαι καλυμένη γιατί δεν ξέρω πόσο είναι το κενό που αφήνει. Ενα χιλιοστό; Μισό πόντο; 20πόντους;:D
Αλλες οι ανάγκες αερισμού αν εκεί μέσα μεγαλώνουν 30 τετραγωνικά εκατοστά πρασινάδας κι άλλες αν είναι 100 και 200 ή 500. Εγω σε 60 άρι ενυδρείο όταν έκανα κάποια στιγμή dry start είχα ανοίξει σε 3-4 σημεία τρυπούλες μεγέθους φακής. Μου δούλεψε, χωρίς όμως να σημαίνει ότι υπάρχει κανόνας κι αν οι τρύπες δεν ήταν 3-4 αλλά ήταν 6-7 θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα...
Στην θέση σου θα άνοιγα 1-2 ακόμα σε άλλα σημεία....
Παιδιά να ρωτήσω κάτι , το νερό στο σπίτι μου έχει ph 7,8-8 , εγώ το ενυδρείο μου το ψεκάζω με νερό απιονισμένο από τον αφυγραντήρα μου που έχει ph 7 και ΚΗ = 0 , αυτό είναι πρόβλημα όσο αφορά στο Co2 ? Μήπως δεν έχει καθόλου Co2 μέσα το νερό που ψεκάζω ?
Δεν έχει σημασία όσον αφορά στο co2 καθώς στην περίπτωση σου τραβάνε όλο το co2 που χρειάζονται από τον αέρα κι όχι από το νερό!
α ναι σε αυτο εχεις δικιο δεν το σκεφτηκα ετσι , σκεφτηκα οτι στα φυλλα τους μένει πάνω το νεράκι για αυτό . Οταν γεμίσω και βάλω παροχή co2 μπουκάλα τότε υπάρχει περίπτωση να μου ρίξει το ph από 8 σε κάτι μεταξύ 6,8-7,2 ή δύσκολα ?
Φυσικά και υπάρχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σου ρίξει και τις σκληρότητες. Δεν ξέρω τι ζωντανά έχεις σκοπό να βάλεις, αλλά φαντάζομαι ότι για αυτά ρωτάς για τους ph
Βασικά τις σκληρότητες εαν μου τις ρίξουν ίσως τα ξύλα λίγο π..χ από KH 8-9 στο KH 6-7 , δεν με πειράζει τόσο και στο 6 να παει η σκληρότητα KH , το ph είναι που θα ήθελα να είναι εκεί στο 6,8-7 για τα φυτά που προτιμούν τέτοιο ph και για να έχει αρκετο co2 το νεράκι μου . Όσο για τα ζωντανά επιλεκτική αναπαραγωγή guppies θα κάνω θα βάλω ένα ζευγαράκι που είναι οριακά με ph 6,8-7 και KH 6-7 αλλά επιβιώνουν χωρίς προβλήματα και καμιά γαριδούλα red cherry .
kris_athws
19-01-16, 06:55
Το eleocharis ειναι πολυ πυκνό-χοντρό άσχημα φυτεμένο. Μικροτερες συστάδες.
Στη συνεχεία δες τι θα γινει εδω με αυτο το φυτο. Καλη επιτυχία.
http://www.plantedtank.net/forums/12-tank-journals/821217-return-35g-hex-3.html
επισης οι αριθμοι
Water Conditions: 70-83° F, KH 4-8, pH 6.5-7.5
Supplements: High Quality Aquarium Fertilizer
Μoderate lighting of 2 watts per gallon or more
Καλημέρα εννοείς το έχω φυτέψει λάθος πολύ πυκνά ? Θα μου χαλάσει να το βγάλω και να το ξαναφυτέψω ? Να το βγάλω λέτε παιδιά είναι λάθος ?
Ναι, όντως, το φύτεμά της δεν είναι όπως πρέπει, σωστή η παρατήρηση του kris. Ο καλύτερος τρόπος για να φυτευτεί είναι να την κουρέψεις με ένα ψαλίδι περίπου στην μέση (να μείνει σε ύψος περίπου 5 πόντους) να χωρίσεις τα θαμνάκια σε μικρότερα τμήματα (απο 15-20 καρφάκια το καθένα) και να τα φυτέψεις σε απόσταση 4-5 cm μεταξύ τους...
pagokoftis
19-01-16, 09:47
Καλημέρα και από εμένα!! Ωραίο το στήσιμό σου!!
Συμφωνώ κι εγώ οτι καλύτερα είναι να το γεμίσεις με νερό, δεν χρειάζεται το dry start!!!
Αν το συνεχίσεις έτσι, ΕΛΑΧΙΣΤΟ νερό, να μην φαίνεται καν οτι λιμνιάζει πουθενά, καθώς το κυανο έρχεται... 3 φορές με cuba και με προσοχή, και τις 3 είχα κυάνο, ακόμα και σε περιοχές που δεν το έβλεπες το νερό, σχηματιζόταν γύρω από τις ριζούλες που κρατάγανε σταγόνες!!! Και μετά ξέρεις, βγάλσιμο τα φυτάκια...
Στις 2 από τις 3 περιπτώσεις, μου βγήκε το κυάνο και αφού γέμισα με νερό και το αντιμετώπισα με ερυθρομυκίνη...
Καλή συνέχεια να έχεις...
Εάν τώρα επειδή είναι 4η μέρα και μέχρι στιγμής δεν έχει χαλάσει την αφήσω έτσι θα μου χαλάσει πρέπει επιγόντως να το ξαναβγάλω το φυτό και να το φυτέψω απο την αρχη ?
Παιδιά ξερίζωσα την eleocharis Και την ξαναφύτεψα κόβοντας τις ρίζες στο μισό και κουρεύοντας την επίσης απο πάνω σε πολύ μικρές τουφίτσες . Είναι σωστά φυτεμένη τώρα ?
Τέλεια είναι τώρα, νόμιζα οτι το ειχα αναφέρει,θα απλωσει πολυ καλύτερα τώρα. Το κούρεμα δεν χρειαζόταν μια κ ειναι η sp mini.
Αχ σε ευχαριστώ πολύ γιατί το πρωι αγχωθηκα πολύ και την ξήλωσα και φτου απο την αρχη :mad: , αλλα τώρα ολα καλα :)
Παιδιά ξερίζωσα την eleocharis Και την ξαναφύτεψα κόβοντας τις ρίζες στο μισό και κουρεύοντας την επίσης απο πάνω σε πολύ μικρές τουφίτσες . Είναι σωστά φυτεμένη τώρα ?
Καλή, εσύ έκανες ψιλοβελονιά!!! Ούτε η μακαρίτισα η γιαγιά μου τέτοιο κέντημα :D
Ναιιι τα έκανα πολύ μικρές τουφίτσες νομίζω έτσι έχοντας καμια 400αρια φύτρες απο eleocharis οταν φουντωσουν και πιασουν θα γίνει το έλα να δεις :P
Μπορει κάποιος να μου εξηγησει η να μου δωσει ενα Link να διαβάσω για τα κυανο ?
Μπορει κάποιος να μου εξηγησει η να μου δωσει ενα Link να διαβάσω για τα κυανο ?
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=38816
Σε ευχαριστώ το διάβασα το αρθρο που μου έστειλες . Παιδιά να ρωτήσω κάτι είναι αλήθεια ότι το απιονισμένο νερό π.χ. νερο απο air codition , αφυγραντηρα , σιδερο είναι απαλαγμένο απο όλα τα άλατα , ιχνοστοιχεια και μέταλα που έχει το νερο της βρυσης ? άρα κάνει να το χρησιμοποιούμε στο ενυδρειο μόνο αυτό ή είναι καλύτερα μισο μισο με το νερο βρυσης ?
Οχι , να μη βάζεις στο ενυδρείο απο αυτά τα νερά, μπορεί να μην έχουν άλατα , αλλά δεν ξέρεις τι άλλο έχουν. Και το πιθανότερο να έχουν παθογόνους οργανισμους λόγω απουσίας χλώριου αλλά και ένα σωρό άλλα τοξικά. Εχουν χάσει αρκετοί ψάρια από τέτοια νερά. Μακρυά, αν θες μαλακό νερό πάρε καλύτερα Α/Ο ή με τυρφη
αχ δεν το ηξερα , δεν εβαλα σε κανενα απο τα ενυδρεια μου που δουλευουν ευτυχως , στο καινουργιο το 240 λιτρο ψεκαζα απλως με αυτο το νερο λογω οτι εχω ph 8 στης βρυσης και ο αφυγραντηρας μου το βγαζει σε ph 7 και η eleocharis προτιμαει νερο ph 6,5 - 7,5 . Ούτε μισο μισο λες ε ? Το μισο βρυσης που θα εχει το χλωριο και το αλλο μισο απο αφυγραντηρα ? Υπαρχει προβλημα που εδω και 5 μερες ψεκαζα με αυτο το νερο ? πρεπει να κανω κατι τωρα στο ενυδρειο ?
Τώρα δεν μπορεις να κάνεις κάτι, απλά μη το ξανακάνεις. Τώρα για το ψέκασμα, αφου θες λίγο, πάρε 1 λίτρο απο το φαρμακειο water for injections που ειναι καθαρο αποσταγμενο νερό , γυρω στα 1,5 Ευρω έχει, αλλά να ζητήσεις water for injections , οχι φυσιολογικό ορό , γιατι έχει και άλλα πρόσθετα μέσα. Είναι το νερό που βάζουν στις ενεσεις όταν το φάρμακο είναι σε σκόνη.
http://cdn.overclock.net/0/07/350x700px-LL-073602ce_DSCF2357.jpeg
Ωραία θα το έχω σε καμια ώρα λογικα . Αυτο το νεράκι Τακη είναι μαλάκο , ουδέτερο ph ? Και εχει μεσα ολα τα ιχνοστοιχια , μέταλα , σιδηρο και τετοια για τα φυτά ?
Αυτο το νερό , θεωρητικά είναι στείρο, δεν έχει τίποτα μέσα, καθαρό Η2Ο , PH ουδέτερο , ουτε μέταλλα, ουτε ιχνοστοιχία , ουτε άλατα, θα πρέπει να το ανακατεύεις με νερό βρύσης, αν θες κάποια ιχνοστοιχεία
Α να βαζω δηλαδη μισο νερακι βρυσης και μισο νερο απο αυτο μεσα στο ψεκαστηρα ?
Μια χαρα είναι, και αυτο το λίγο χλώριο που θα υπάρχει, με το που ψεκάζεις θα εξατμιζεται, εκτος αν στη βρύση έχει φίλτρο άνθρακα, ή σε ενα κουβά βάζεις νερό και αντιχλώριο και βάζεις απο αυτο αντι απο τη βρύση.
Και για ποιό λόγο να μην χρησιμοποιήσει απιονισμένο νερό που πουλάνε στο super market και έχει 90 λεπτά τα 4 λίτρα;
Γιατι δεν ξέρεις τι έχει μέσα, μπορεί να έχουν αφαιρέσει τα άλατα που δημιουργουν προβλημα στα ηλεκτρικά σίδερα ή στα ψυγεία των αυτοκινήτων αλλά δεν είναι πόσιμο νερό. Και μάλιστα τελευταία που πήρα ενα μπετονι για να καθαρισω τη κεφαλή του εκτυπωτή , είχε και άρωμα μέσα, για να μυρίζουν τα ρούχα όταν τα σιδερώνεις.
Και για ποιο λόγο να παρει είτε απιονισμενο είτε water for injection; :)
Δεν υπαρχει κανένας απολυτος λογος να κανεις οτιδήποτε απο τα παραπανω ,αυτα με τα ph στα φυτά ειναι ψιλά γράμματα ,και αν κανουν καμια διαφορα θα την κανουν ας πουμε στο να πετύχεις το απόλυτο χρωμα ανάπτυξη στο polygonum Sao Paolo και οχι στην eleocharis που ειναι ενα πολυ εύκολο γρασίδι και το μονο που χρειάζεται ειναι μπόλικο co2 και μέτριο φωτισμό. Τωρα αν εχεις extreme τιμες ph και οταν γεμίσεις το ενυδρειο δεις προβλήματα στα φυτά θα πας σε αντίστροφη όσμωση.
Και για ποιο λόγο να παρει είτε απιονισμενο είτε water for injection; :)
Δεν υπαρχει κανένας απολυτος λογος να κανεις οτιδήποτε απο τα παραπανω ,αυτα με τα ph στα φυτά ειναι ψιλά γράμματα ,και αν κανουν καμια διαφορα θα την κανουν ας πουμε στο να πετύχεις το απόλυτο χρωμα ανάπτυξη στο polygonum Sao Paolo και οχι στην eleocharis που ειναι ενα πολυ εύκολο γρασίδι και το μονο που χρειάζεται ειναι μπόλικο co2 και μέτριο φωτισμό. Τωρα αν εχεις extreme τιμες ph και οταν γεμίσεις το ενυδρειο δεις προβλήματα στα φυτά θα πας σε αντίστροφη όσμωση.
Γιάννη αν κρίνεις πως δεν είναι απαραίτητο , τοτε θα συμφωνήσω μαζί σου :)
Δεν εχω ασχοληθει με αυτή τη μέθοδο, και αφου η κόπελα ήθελε ουδέτερο PH στο νερό, για να μη χρησιμοποιήσει απιονισμένο νερό, της προτεινα το αποσταγμενο απο το φαρμακείο :)
Γιατι δεν ξέρεις τι έχει μέσα, μπορεί να έχουν αφαιρέσει τα άλατα που δημιουργουν προβλημα στα ηλεκτρικά σίδερα ή στα ψυγεία των αυτοκινήτων αλλά δεν είναι πόσιμο νερό. Και μάλιστα τελευταία που πήρα ενα μπετονι για να καθαρισω τη κεφαλή του εκτυπωτή , είχε και άρωμα μέσα, για να μυρίζουν τα ρούχα όταν τα σιδερώνεις.
Αυτά που έχουν άρωμα, το γράφουν απ' έξω. Εγώ εδώ και 3-4 χρόνια που ξένειμα με μικρότερα ενυδρεία και δεν χρειάζονται μεγάλες ποσότητες, σταμάτησα να χρησιμοποιώ Α/Ο. Για να ρίξω τις σκληρότητες της βρύσης, βάζω τέτοιο. Αφού βέβαια το κάνω ανάμιξη με νερό βρύσης...
Σε ότι αφορά την χρήση του στο dry start, συμφωνώ κι εγώ, όντως δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιηθεί. Εκτός του ότι δεν περιέχει άλατα και δεν αφήνει σημάδια στα τζάμια...
Με απιονισμένο νερό να ξέρεις πως έχουν χάσει ψάρια.
Δες εδώ www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55647/#14 (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55647/#14)
Με απιονισμένο νερό να ξέρεις πως έχουν χάσει ψάρια.
Δες εδώ www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55647/#14 (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=55647/#14)
Το γνωρίζω, έχω διαβάσει και άλλα περιστατικά. Παρ όλα αυτά έχω καταλήξει σε δυο μάρκες που τις έχω τσεκάρει, τις έχω μετρήσει (και τις μετράω αραιά και που) και τις χρησιμοποιώ μόνιμα. Και τώρα κάθε βδομάδα στο 60 άρι, με τέτοια νερό κάνω αλλαγή. Δεν είχα ποτέ προβλήματα. Αν μου κάτσει στραβή στο μέλλον; Τι να σου πω. Αλλά και απο το "απλό' νερό βρύσης, μήπως δεν έχουν χαθεί ψάρια και ψάρια;
Με αρκετα μεγάλη ροη co2 δεν μπορει να πέσει ενά ph 8 γύρω στο 7 ? Αλλά το βραδυ που θα το κλεινω θα επιστρέφει στο 8 ????
Τόσο θα πέσει το ph με κανονική ροή ,εγω εχω 7,7 βρύση 6.7 στο ενυδρείο βεβαια το ph ειναι αλληλένδετο και με το kh οποτε με ενα υψηλό kh μπορεί να μην αφήσει το ph να πέσει τόσο,βεβαια αυτο δεν πρεπει να σε απασχολεί απο τωρα περίμενε να δεις τι θα γινει με τα φυτά λογικά δεν θα εχει προβλημα η ελεοχαρις για τις ανουμπιες δεν το συζητάμε καν κανένα προβλημα.
α ωραία , εμένα το νερο βρυσης έχει ph 7,8-8,0 και KH 10-11 . Αμα πέσει το ph στο 6,8-7 μια χαρα θα ειναι και το KH υποθέτω θα το ριξουν γρήγορα απο τον πρωτο καιρο τα drift woods και τα red moors . Απο οσο διαβασα η eleocharis ειναι ενα μετριο γρασιδι αλλα πρεπει να του προσφερεις πολυ κοντα στις ιδανικες συνθηκες για να ευδοκιμησει KH 4-10 , Ph 6,5-7,5 και φωτισμο
0,5 + watt/liter , Co2 , temp 21-28 C .
Καλημέρα σε όλους , παιδιά τελικά θα πρεπει να βρω άμεσα συστημα πληες για Co2 καθως το dry start θα το τελειωσω σε 4 εβδομαδες συνολικης διαρκειας αφου θα λειψω για ενα διαστημα 4 ημερων οποτε το ενυδρειο θα πρεπει να γεμισει μεχρι τα μεσα Φεβρουαριου . Σκέφτομαι να πάρω το σύστημα απευθείας ολοκληρο και κατέληξα μετα απο αρκετο ψάξιμο σε δύο επιλογες και θα ήθελα να ακουσω τις γνωμες σας .
1. http://www.amazonios.gr/product_info.php?cPath=415&products_id=2764
2. http://superpet.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=2663&category_id=142&option=com_virtuemart&Itemid=202
Δεν ξέρω εαν ειναι οικονομικες όσο το να παραγγειλω ξεχωριστα τα κομματια απο e-bay αλλα εκει αργουν πολυ ...
Και οι 2 επιλογές μου φαίνονται πάρα πολύ ακριβές.
Καταρχάς πες μας λίγο πως το έχεις στο μυαλό σου:
Θα το έχεις με 24ωρη παροχή; (άρα δεν χρειάζεσαι ηλεκτρομαγνητική)
Πόσες φυσαλίδες το δευτερόλεπτο/λεπτό σκέφτεσαι;
Δεν ξέρω ακόμη δεν έχω κάνει ποτε κάτι ανάλογο στο παρελθον , όλα τα αλλα ενυδρεια μου ειναι low tech . Υποθέτω ότι θα έχει παροχή Co2 1 ωρα πριν ανοιξουν τα φώτα μέχρι 1 ώρα πριν κλεισουν δηλαδη 10 ώρες ημερισιως περίπου . Την πρώτη βδομάδα σκέφτομαι να έχω υψηλή ροη 2-3 φυσαλίδες το δευπτερολεπτο καθως τα φυτα θα πρεπει να προσαρμοστουν απο το ατμοσδφαιρικο co2 στο co2 που θα διαλυεται στο νερο . Έτσι περιπου το σκέφτομαι δεν ξέρω εαν ειναι σωστο . Η ηλεκτορμαγνιτική τι ακριβώς είναι , ηλεκτροβάνα εννοείς ?
Και μενα ακριβά μου φαινονται,
Κοιτα και απο εδω ,χωρις ηλεκτρόβάνα θα σου βγει 150ευρω και λιγο λιγότερο.
http://olympia-p.gr/index.php?id_category=13&controller=category
Εγω την εχω καταργήσει την ηλεκτρόβάνα φέρνει ανισορροπίες στο ph,εχω καταληξει οτι η ηλεκτρόβάνα μονο σε συνδυασμό με ΚΑΛΟ ph controller χρειάζεται.
Ναι η ηλεκτρομαγνητική ανοιγοκλείνει την παροχή CO2 μέσω του ρεύματος.
Άρα αν σκέφτεσαι να το ανοιγοκλείνεις μαζί με τα φώτα (με ότι αποκλείσεις στο πεχα αυτό συνεπάγεται) θα χρειαστείς και μια τέτοια.
Άρα μιλάμε για μπουκάλα + bubble counter + μανόμετρα + ηλεκτρομαγνητική (ότι δηλαδή έχει το σετ του αμαζονίου)
Γνώμη μου είναι να το ψάξεις λίγο με κάποια αγγελία, και/ή με κάποια αγορά από εξωτερικό για όλα εκτός από μπουκάλα που βρίσκεις εύκολα και φθηνά από πυροσβεστήρα.
πχ από Γερμανία (http://fish.aquaristic.net/en/aquarium-co2-plant/aquaristic.net-CO2-complete-plant-reusable-system-without-bottle-with-magnetic-valve.html) 96 + 20 μεταφορικά + 40-50 η μπουκάλα (με ένα πρόχειρο ψάξιμο)
Δηλαδη ειναι καλυτερο να υπάρχει συνεχης ροη CO2 για να ειναι σταθερο και το ph π.χ. στο 6,9 αντι να ειναι την μέρα 6,9 και το βραδυ να ανεβαινει στο 7,8 ? Παιδια επισης επειδη δεν εχω ξαναασχοληθει με το θεμα co2 , τι ακριβως κανει η ηλεκτροβανα και τι η ηλεκτρομαγνητικη ? Η ηλεκτροβανα εαν καταλαβα καλα δεν ειναι απαραιτητη ? Και η ηλεκτρομαγνιτικη χρειαζεται μονο εαν σκοπευω να κλεινω το co2 το βραδυ ? Στην περιπτωση που θα ειναι ανοιχτη η παροχη συνεχεια χρειαζομαι μονο : 1. μπουκαλα co2 , 2. διαχυτυρα ( κάπου διαβασα οτι οι εξωτερικοι ειναι οι καλυτεροι , δεν ξέρω εαν ισχυει ? ) , 3. δυο μανομετρα , 4. μετρητη φυσαλιδων , 5. βαλβιδες ανεπιστροφης , 6. σωλινακι co2 ,7. ph controller και ειμαι οκ ? Ή μήπως όλα αυτά που λέει αυτός εδώ ?
http://www.greekdiscus.com/test2000/showthread.php?4883-quot-%D3%F5%ED%E1%F1%EC%EF%EB%FC%E3%E7%F3%E7-amp-%F1%FD%E8%EC%E9%F3%E7-CO2-quot
Ηλεκτρομαγνητική είναι το ίδιο με την ηλεκτροβάνα.
Αν θες να το έχεις 24ωρο χρειάζεσαι:
1. Μπουκάλα
2. Μανόμετρα κομπλέ (με μικρορυθμιστική βαλβίδα, 2πλα μανόμετρα)
3. Μετρητή φυσαλίδων
4. Ανεπίστροφη
5. Σωληνάκι για CO2
6 Διαχυτήρα (εξωτερικό κατά προτίμηση ή DIY)
http://superpet.gr/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=2663&category_id=142&option=com_virtuemart&Itemid=202
Αυτό έχει και μανόμετρα και μπουκάλα , έχει δηλαδή όλα όσα χρειάζομαι ή όχι ?
Γιατι δεν καταλαβαινω και τι περιεχει ακριββως ετσι οπωσ τα γραφουν παιδια ...
Έτσι όπως τα γράφει ούτε εγώ καταλαβαίνω τι έχει και τι όχι...
http://olympia-p.gr/index.php?id_product=188&controller=product&id_lang=6
Αυτο εδώ έχει ένα μανόμετρο εμεις δυο μανομετρα δεν χρειαζομαστε στο συστημα co2 με μπουκαλα ?
Η σύντομη απάντηση είναι ότι σου κάνει μια χαρά.
Για να καταλάβεις όμως:
Λέμε συνέχεια 2πλα μανόμετρα για να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μειωτής πίεσης. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ. Τα μανόμετρα τώρα συνήθως είναι 2 ώστε το ένα να μας λέει την πίεση στην έξοδο της μπουκάλας (οπότε να καταλαβαίνουμε αν έχει αδειάσει) και το δεύτερο να μας δίνει την πίεση στην έξοδο του μειωτή (δηλαδή την πίεση που παίρνουμε στο σωληνάκι)
Επειδή εμείς δουλεύουμε με bubble counter και έτσι ουσιαστικά μετράμε την ποσότητα του co2 το 2ο μανόμετρο δεν μας είναι απαραίτητο.
Έτσι αυτό το σύστημα δεν το έχει περιλάβει (για μείωση κόστους προφανώς)
Πρόσεξε όμως γιατί αυτή η μπουκάλα είναι 5kg , και είναι αρκετά μεγάλη (σε διαστάσεις). Το λέω γιατί δεν ξέρω που σκέφτεσαι να την κρύψεις!
Α καταλαβα δηλαδη τα μανομετρα υπολογιζουν την πιεση του co2 που βγαινει απο την μπουκαλα και την πιεση του co2 πριν μπει στο ενυδρειο . Σκεφτομαι να παρω ενα τηλ. να ρωτησω για αυτο το συστημα με την 5κιλη , ευτυχως υπαρχει χωρος στο σαλονι σε μια γωνια που καλυπτεται απο την πλατη του καναπε να κρυφτει . Θεωρεις οτι ειναι καλη επιλογη αυτο το συστημα με τιν 5κιλη ? Σε σχεση με τις αλλες ?
Σίγουρα είναι πιο οικονομικό από τα άλλα (ειδικά αν υπολογίσεις ότι παίρνεις 5κιλη μπουκάλα)
Αλλά πάλι πληρώνεις την ηλεκτρομαγνητική και τον κεραμικό diffuser που είναι λίγο άχρηστος για τα 240 λίτρα σου. Μήπως να τους ρωτούσες μια τιμή χωρίς αυτά;
Ναι θα τους κανω ενα τηλ. να τους ρωτησω χωρις αυτα τιμη , καλυτερα να παρω εξωτερικο διαχυτη ξεχωριστα ?
Αυτον εδω σκεφτομουν
http://www.ebay.com/itm/ISTA-CO2-Reactor-Diffuser-Atomizer-aquarium-plant-1-2-12mm-hose-Canister-Filter/261711545250?_trksid=p2054897.c100204.m3164&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%2 6asc%3D20140407115239%26meid%3Dba258afa7ada48508f5 43cca87ae4b56%26pid%3D100204%26rk%3D5%26rkt%3D26%2 6sd%3D321746328496
Σίγουρα όχι κεραμικο πάντως, στο λέω εκ πείρας σε ανάλογα λίτρα. Είτε εξωτερικό, ή DIY με στροβιλισμο (κάπου έχει φτιάξει ένα ο Τάκης στα DIY)
Δηλαδη ειναι καλυτερο να υπάρχει συνεχης ροη CO2 για να ειναι σταθερο και το ph π.χ. στο 6,9 αντι να ειναι την μέρα 6,9 και το βραδυ να ανεβαινει στο 7,8 ?
Χωρίς PH controler σταθερό PH δεν μπορεί να υπάρχει σε καμία περίπτωση. Είτε χρησιμοποιείς ηλεκτροβάνα είτε δουλεύεις διοξείδιο χωρίς διακοπή, διαφορές τιμών του ph κατά την διάρκεια του 24 ώρου, θα έχεις. Πόσο; 0,25, 0,3, 0,4, 0,5. Μπορεί και παραπάνω. Ανάλογα με το είδος των φυτών, την διάρκεια του φωτισμού, την θερμοκρασία κλπ.
Αρα σταθερό ph δεν θα έχεις. Αν οι αποκλίσεις είναι μικρές, δεν υπάρχει πρόβλημα. Συνήθως σε ενυδρεία που δεν είναι βαρυφυτεμένα, πχ Ολλανδικού στύλ, οι διαφορές είναι αποδεκτές. Αλλά για να το πει κανείς με σιγουριά, πρέπει να κάνει μετρήσεις.
Πριν μερικά χρόνια η ηλεκτροβάνα ήταν must. Πλέον πολλοί χομπίστες έχουν αλλάξει και το λειτουργούν CO2 αδιάκοπα καθώς, λένε, έτσι παρατηρούνται μκρότερες ή λιγότερο απότομες αποκλίσεις τιμών ph.
Eγώ πάντως το δικό μου εξ αρχής το co2 το λειτουργώ χωρίς διακοπή τη νύχτα.
Αρά και εγω καλυτερα να το λειτουργω και τη νυχτα αλλα και για ph controler διαβασα και σκεφτομαι να παρω εναν , θελει τεστ Ph Και νερο kh 4 για να το ελενχγω?
Παλιότερα ήταν όντως must ph controller με ηλεκτροβανα.
Γνώμη μου είναι :
Όταν σε νοιάζει περισσότερο η σταθερότητα του ph (πχ έχεις δίσκους) βάζεις κοντρολερ
Όταν σε νοιάζει περισσότερο η σταθερότητα του co2 δεν βάζεις και ελέγχεις με drop checker.
Συμβουλή μου είναι να ξεκινήσει χωρίς κοντρολερ και αν νιώσεις ότι τον χρειάζεσαι αργότερα τον βάζεις.
Σε ευχαριστω , αυριο θα ψάξω και θα παω να ρωτησω σε pet shops να δω τι παιζει απο τιμες και συστηματα .
Γεια σου. Mπουκαλα απο πετ σοι δεν θα εμπαινα στον κοπο. Εγω εχω μπουκαλα απο Olympia και μανομετρα απο co2art. Εαν αγοραζα σημερα θα επαιρνα εναν απλο πυροσβεστηρα co2 - τους χρησιμοποιουν κατα κορον στην Αγγλια χωρις μετατροπες.
http://www.ukaps.org/forum/threads/fire-extinguisher-co2.266/
Mανομετρο εχω παρει αυτο (http://www.co2art.co.uk/collections/regulators-solenoids/products/aquarium-co2-regulator-dual-gauged-solenoid-magnetic-valve). Απο Αγλλια ερχεται και γρηγορα.
Για διαχυση μπορεις να αρχισεις με ενα κυκλοφορητη για αρχη.
Θα συμφωνήσω με τον Διονύση (moradin) μη πας αμέσως σε PH controler, ξεκινας έτσι και βλέπεις.
Θα συμφωνήσω και με τον Στεφανο (sarpijk), για μπουκάλα βάζεις πυροσβεστήρα που ο 2kgr έχει απο 35 έως 45 Ευρώ, η 2κιλη μπουκάλα απο πετ-σοπ μπορει να φτάσει και τα διπλάσια λεφτά. Μανόμετρα εχω πάρει από ebay και εδώ και 2 χρόνια δουλευουν άψογα και τα ειχα πάρει 45 Ευρώ. Τώρα εχω δει αυτά http://www.ebay.com/itm/361363357197?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Καλημέρα σε όλους τελικά κατέληξα σε σύστημα co2 και το έχω παραγγείλει είναι πλήρες σετ με 3kg μπουκάλα από Γερμανία . Αυτό που κατάλαβα και αυτο που με απασχολεί ομως και ψάχνω τελευταια είναι ότι τα πάντα κρίνονται απο την διάχυση του co2 . Το δικό μου σύστημα θα έρθει με ένα απλό κεραμικό διαχυτήρα . Φυσικά και θα τον αντικαταστήσω αλλα δεν ξέρω τι ακριβώς θα έκανε την τέλεια διάχυση . Απο εκει που παρείγγειλα το co2 μου πρότειναν μια σκάλα διάχυσης αρκετά οικονομική και καλούτσικη κατασκευή . Εγώ τους ειπά για εξωτερικό διαχυτήρα καθώς απο οσο διάβασα κάνει την καλύτερη διάχυση αλλά μου ειπαν οτι ο εξωτερικός θέλει έναν επιπλέον κυκλοφορητη ή εαν τον βάλω στο εξωτερικο μου φίλτρο θα πρέπει να ταιριάζει το σωλινάκι ( εγώ έχω το aquel filter 1600 asap ) και εσωτερικο το aqua one F 104 ( 1400l/h ) που δεν ξέρω εάν ο ( aqua medic reactor 1000 ) που είδα ταιριάζει , αλλά ακόμη και να ταιριάζει θα κόβει πολύ την ροή του εξωτερικού φιλτρου και θα είναι επικύνδινο για την βιολογια του φίλτρου ως εαν βαθμο ... Ακουγοντας όλα αυτά απογοητεύτηκα λιγο .. και δεν παρείγγειλα τον εξωτερικο . Έψαξα και είδα και κάποιους DIY reactors όπως (http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/co2c.htm) και (http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/Themata/co2d.htm) που φυσικά δεν είμαι σε θέση να κατασκευάσω μόνη μου . Οπότε παιδιά τι μου προτείνετε να πάρω την σκάλα διάχυσης , να μείνω με τον κεραμικό ή να βρω εναν τρόπο να κατασκευασω έναν DIY ? Εγώ θέλω πολύ να παραγγείλω τον aqua medic 1000 αλλα μπορει να μην ταιριάζει στο φιλτρο μου να μην κουμπωνει και μετα τζαμπα θα τον παρω..
Νικολέτα , και οι 2 DIY που έδειξες θέλουν αντλία, ή εξωτερικού φίλτρου αν υπάρχει ή μία άλλη εξτρα. Και ο aqua medic 1000 θέλει αντλία και από ότι καταλαβαινω πρέπει να είναι ακριβός. Σίγουρα η διάχυση με διαχυτήρα που έχει αντλία έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, και θα σου έλεγα να ρίξεις μια ματιά και σε αυτά, αρκετα φθηνότερα απο τον aqua medic 1000
αυτος που ειναι εσωτερικός http://www.ebay.com/itm/ISTA-Aquarium-Internal-External-Max-Mix-CO2-Diffuser-Reactor-for-Plant-System-/321621223330?var=&hash=item4ae21e67a2:m:mfKqt1VtFq0l1PWNO8JfzdQ
και αυτος που είναι και εξωτερικός και εχω ακούσει πολύ καλές κριτικές http://www.ebay.com/itm/Turbo-CO2-Diffuser-Atomizer-Reactor-16-22mm-for-Fish-Tank-Water-Plants-Carabiner-/141720972133?hash=item20ff3a6b65:g:LmMAAOSw9r1WC7C k
και εγω DIY έχω φτιάξει και τον εχω προσαρμώσει στην αντλία του φίλτρου, ειμαι πολύ ικανοποιημένος http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=75459
Ista MAX MIX (http://www.ebay.com/itm/ISTA-Aquarium-Internal-External-Max-Mix-CO2-Diffuser-Reactor-for-Plant-System-/321621220454?var=&hash=item4ae21e5c66:m:mfKqt1VtFq0l1PWNO8JfzdQ) απο ebay. Eχει πανω ανταπτορακια για σωληνα. Με ενα φιλτρο πανω απο 600 l/h μια χαρα δουλευει. Δε κοβει πολυ απο τη ροη. Aυτο που ειπες για τη βιολογια του φιλτρου δεν ισχυει.
Πολλές φορές το απλό είναι το καλύτερο.
Εγώ στο 240 άρι την καλύτερη διάχυση που πέτυχα ποτέ, την πέτυχα με τον απλό διαχύτη της Sera. Μια απλή παράκαμψη με αυτό το "Τ" απο την έξοδο του φίλτρου, 100% ρυθμιζόμενη ροή όπως την θέλεις μέσα στον σωλήνα και τελείωσε το πράγμα. Εδωσα λεφτά για κεραμικούς, για σκάλες, έδωσα λεφτά για reactors με αντλία απο το Aquaristic αλλά πάντα στο basic κατέληγα:D
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-s323-pagifa88-sera-reactor.gif (http://s508.photobucket.com/user/PAGIFA88/media/sera-reactor.gif.html)
Σας ευχαριστώ παιδιά θα ρίξω μια ματιά σε αυτον τον Ista που μου ειπατε και οι δυο φαινεται φτηνος . G_Aqua τον διαχυτη της sera που λες πως ακριβώς τον λενε δεν μου βγαζει καποιον Link ή κατι αντιστοιχο .
Σας ευχαριστώ παιδιά θα ρίξω μια ματιά σε αυτον τον Ista που μου ειπατε και οι δυο φαινεται φτηνος . G_Aqua τον διαχυτη της sera που λες πως ακριβώς τον λενε δεν μου βγαζει καποιον Link ή κατι αντιστοιχο .
"Sera Co2 Reactor" αλλά μάλλον θα είναι καταργημένο μοντέλο (από ότι βλέπω έχει αντικατασταθεί με ένα καινούργιο πιο.....γκατζετάτο:D) γιατί έψαξα κι εγώ λίγο να τον βρω αλλά μου εμφανίζεται μόνο σε sites της Ανατολική Ευρώπης.
Πάντως μέχρι προ μερικών μηνών τον είχα δει κι εδώ σε κάποια πετ σοπ...
Ο Ista που αναφέρουν τα παιδιά -αν και δεν τον ξέρω- με την ίδια αρχή δουλεύει. Το ίδιο πράγμα κάνει...
Άρα θα παραγγειλω τον ista και θα τον συνδεσω στο εξωτερικο μου φιλτρο ελπιζω να ταιριαζουν οι σωληνες .. και θα έχω τον κεραμικο του co2 set για δευτερο . Στην ουσια απο οτι καταλαβα η καλυτερη διαχυση ειναι να φτανει το co2 στην υγρη του και τελικη μορφη , έτσι το ιδανικο θα ειναι να μην βλεπουμε καθολου φυσαλιδες κατα την εξοδο του co2 έτσι δεν είναι ? Μακαρι να μπορει να πετυχει κατι τετοιο ο ista .
Τον κεραμικό θα τον αφήσεις στα...πίτς.
Ιδανικά ναι, όσες λιγότερες φυσαλίδες βλέπουμε να βγαίνουν από τον σωλήνα, τόσο καλύτερη διάχυση έχουμε πετύχει. Από εκεί και πέρα χρειάζεται το όλο σύστημα να είναι σε κάποιο σημείο που έχει ροή ώστε το διοξείδιο να πηγαίνει παντού. Αυτό βέβαια ισχύει είτε ότι διάχυση κι αν χρησιμοποιείς...
Αυτού πάντως του είδους οι ριάκτορες έχουν ένα "μυστικό". Να πετύχεις την σωστή αναλογία ροής νερού στο εσωτερικό τους ως προς το διοξείδιο που μπαίνει ώστε το δεύτερο να μην υπερτερεί. Γιατί αν μπαίνει πιο πολύ CO2 από ότι πρέπει, αφ' ενός δεν θα διασπαστεί καλά (και θα βγάζει πολλές φυσσαλίδες στο νερό) και αφ' εταίρου το εισερχόμενο αέριο που περισσεύει θα καταλαμβάνει τον χώρο στον σωλήνα, σιγά-σιγά θα διώχνει το νερό προς τα έξω και σε κάποια φάση δεν θα υπάρχει αρκετό για να γίνεται στροβιλισμός...
Θα χρειαστεί στην αρχή να δοκιμάσεις για να πετύχεις την σωστή αναλογία...
το ποσο νερο θα μπαινει στο εσωτερικο του διαχυτη πως το ρυθμιζω ?
Για το co2 κανεις δεν μπορει να σου δωσει μια απολυτη απαντηση. Αλλοι λενε οτι καλυτερα να διαχεεται σε μορφη μικροσκοπικων φυσαλιδων και αλλοι λενε οτι καλυτερα να εχει διαλυθει τελειως μεσα στο νερο. Φυσικα υπαρχει και η τριτη αποψη που λεει οτι ιδανικα πρεπει να υπαρχει συνδυασμος νερου εμπλουτισμενου με co2 μαζι με μικροσκοπικες φυσαλιδες.
Η τελικη επιλογη θα εχει να κανει με το τι προτιμας εσυ. Για σχεδον 4 χρονια εκανα διαχυση με ενα μικρο φιλτρακι που στην εξοδο ειχα βαλει ενα σφουγγαρι. Ετσι ειχα ενα νεφος μικροσκοπικων φυσαλιδων( οπως θα ειχα απο ενα γυαλινο diffuser) αλλα χωρις να χρειαζεται τη συντηρηση που απαιτει ο γυαλινος). Κανεις ετσι πολυ καλη δουλεια εαν εχεις καλη κυκλοφορια.
Ο ISTA δεχεται δυο μεγεθη σωληνα. Εγω εβαλα στο φιλτρο μου σωληνα 5/8 της ιντσας ή 16/22 σε χιλιοστα. Ταιριαξε πολυ καλα με τους ανταπτορες που εχει ο ISTA. Eαν το φιλτρο σου παιρνει μικροτερης διαμετρου σωληνα τοτε θα κουμπωσει πανω κατευθειαν. Το πολυ πολυ να χρειαστει να μαλακωσεις το σωληνα σε λιγο ζεστο νερο και μετα να χρησιμοποιησεις κατι τετοιο. (http://i.imgur.com/FxxTSIL.jpg)
Eπειδη με το θεμα co2 θα κανει πολλους πειραματισμους μεχρι να δεις τι σε βολευει ο ISTA ειναι οικονομικος και ιδανικος για δοκιμες. Σε πρωτη φαση παντως θα ελεγα να χρησιμοποιησεις το εσωτερικο φιλτρακι που αναφερεις για τη διαχυση. Απλα συνδεεις μια αεροπετρα στο σωληνακι του co2 και την τοποθετεις μεσα στο θαλαμο του φιλτρου.
liuXWQcJCcU
Πολυ βοηθιτικό βιντεο σε ευχαριστώ πολύ , απο οτι καταλαβα θα χρειαστει αρκετους πειραματισμους μεχρι να βρεθει ο καλυτερος δυνατος τροπος διαχυσης . Το δικο μου φίλτρο ειναι το aquael 1600 asap (εξωτερικο ) και έχω και ενα εσωτερικο aqua one F 104 που είναι επισης πολυ μεγαλο (1400l/h) . Δεν ξέρω τι πάχος έχουν οι σωλήνες τους . Οποτε ή πρεπει να παρω ενα πολυ μικρο φιλτρακι εσωτερικο και να το φτιαξω ή τον ista . Δεν ξέρω τι θα βολέψει καθώς δεν το έχω καθόλου με τα μαστορέματα και τα σωληνάκια που πρεπει να συνδέσεις απο εδω και απο κει :confused: . Αυτο το εσωτερικο φιλτρακι συνδεεται με το σωληνακι του co2 του συστηματος της μπουκάλας ?
Nαι με το σωληνακι του co2.
Καλημέρα παιδιά τελικά παρείγγειλα τον ista mix max reactor co2 (Large) . Οταν τον τοποθετησω στο ενυδρειο (απο έξω) το σωληνακι που θα μεταφερει το co2 μεσα στο ενυδρειο πρεπει να κατεβαινει κατω κατω κοντα στο carpet και να το χτυπαει υψηλη ροη απο πανω απο το εξωτερικο φιλτρο ? Ή κάπως αλλιως ποιος ειναι ο καλυτεροσ τροπος τοποθετησης ?
Νικολέτα καλημέρα,
Αυτός ο ριάκτορας είναι εξωτερικός, και κάνει την διάσπαση του co2 έξω από το ενυδρείο, δεν καταλήγει κανένα σωληνάκι δηλαδή μέσα στο ενυδρείο, αλλά μόνο νερό εμπλουτισμένο με co2.
Δες λίγο κάποιο βίντεο στο νετ πως είναι η συνδεσμολογία του
Ναι εχω κοιταξει καποια βιντεο απλως το νερο το εμπλουτισμενο με co2 είναι καλυτερα να κατυαλήγει χαμηλα στο ενυδρειο και να το χτυπαει ροη εντονη ή κοντα στην επιφανεια?
Προφανως εννοεις την εξοδο του νερου. Οχι δε χρειαζεται να ειναι χαμηλα. Απλα χρειαζεται να τοποθετησεις τα δυο φιλτρα με τροπο που να διασφαλιζεται καλη κυκλοφορια. Εχει spray bar το φιλτρο σου?
Μιας και η είσοδος του νερού θα είναι στην ουσία η έξοδος του φίλτρου, συνηθίζουμε να την βάζουμε ψηλά και προς την επιφάνεια για να δημιουργεί ανατάραξη.
Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε την ανταλλαγή αερίων και αποφεύγουμε την δημιουργία πρωτεϊνικού φιλμ.
Ίσως έτσι να "χάνεις" διοξείδιο, αλλά εγώ έτσι θα το έκανα.
Βέβαια, εξαρτάται κατά πολύ και από την ροή μέσα στο ενυδρείο σου, και από τα ψάρια που σκοπεύεις να φιλοξενήσεις (πόσο αγαπάνε την ροή κτλ)
Πάντως αν έχεις σωστή ροή, το εμπλουτισμένο νερό θα πηγαίνει παντού στο ενυδρείο, οπότε μην σε απασχολεί αυτό.
Μιας και η είσοδος του νερού θα είναι στην ουσία η έξοδος του φίλτρου
Πως ειπατε?[emoji3]
μονο το εξωτερικο φιλτρο θα βαλω το aquael 1600 asap νομιζω ειναι υπεραρκετο για 240 λιτρα . Εχει δυο εισοδους νερου και δυο εξοδους
δυο αντλιες !
Πως ειπατε?[emoji3]
Σε μια δεύτερη ανάγνωση κατάλαβα πως δεν βγήκε σωστά...
Ας ξαναπροσπαθήσω λοιπόν!
Μιας και η είσοδος του νερό στο ενυδρείο θα είναι ουσιαστικά η σωλήνα εξόδου από το φίλτρο....
Τώρα Νικολέτα μιας και το φίλτρο σου έχει δύο εξόδους, μπορείς είτε να τις βάλεις αντικριστά ψηλά στο ενυδρείο, ή κατά μήκος του ενυδρείου να χτυπάνε το μπροστά τζάμι, πράγμα που θέλει πειραματισμό για να δεις τι ροή θα έχει σε κάθε περίπτωση.
Και πάλι όμως λέω ότι εξαρτάται από τα τι ψάρια θα μπουν.
Δεν θυμάμαι αν το έχεις αναφέρει κάπου πιο πριν (συγχώρεσε με).
Ναι εννοειται θελει πολυ πειραματισμο εγω ελεγα μια να βαλω να χτυπαει προς τα κατω σχεδον για να εμποδιζει οσο το δυνατον το co2 να φευγει πανω ψηλα και η αλλη οπου θα βγαινει το co2 να χτυπαει απο κατω προς τα πανω δηλαδη αντιστροφα της πρωτης αλλα δεν ξερω εαν θα δουλεψει .
Καλησπέρα παιδιά είμαι 14 μέρες σε dry start μέθοδο σε ενυδρειο 240 λιτρων με anubias ( barteri , barteri nana , barteri petit , flame moss , spiky moss , eleocharis mini sp. ) όλα πάνε καλά οι μος απλώνουν , η ελεοχαρις απλώνει επίσης δειλα δειλα , και οι ανουμπιες στην πλειοψιφια τους τα πάνε καλά δύο άνθησαν , καποιες έβγαλαν νεο φύλο και σε κάποιες όμως κάποια φύλλα άρχισαν να κιτρινίζουν και να σαπίζουν στα άκρα , υποθέτω λόγω του ότι είναι σε emerged καλλιεργεια απο submerged που ήταν προηγουμένως . Εν πάσει περιπτώση σε περιπου δύο βδομάδες ( συνολικά λοιπον 1 μήνα σε dry start ) το ενυδρειο θα γεμίσει και θα έχω και παροχή Co2 ταυτόχρονα . Οι ερωτήσεις μου είναι 3 και σας παρακαλώ οποιος γνωρίζει να απαντήσει :)
1. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στις άκρες σε ορισμένες ανουμπιες και κυριως αυτες που εκτιθετναι στο πολύ φως;
2. Θα ήταν χρήσιμο να γέμιζα λίγο λίγο μέρα με τη μέρα μέσω των ψεκασμών το ενυδρείο ώστε να ανέβει 2-3 εκ. η στάθμη και να καλύψει την ελεοχαρι για να προσαρμοστει πιο ευκόλα απο emerged σε submerged ή καλύτερα να το γεμίσω μια και καλή στο μήνα;
3. Οπώς ήδη μου είπατε κάποια θα πρέπει να πειραματιστώ πολύ με τη δόση Co2 όπως και με την θέση εισόδου της παροχής Co2 . Αυτο που θέλω να ρωτήσω στην άρχη με το που γεμίσω το ενυδρειο θα βάλω λογικά διπλή ή τριπλή παροχη Co2 και σταδιακά θα την μειώσω ή θα βάλω την παροχή που θα έχω μόνιμα αργότερα ? Επίσης λιπάσματα απο όσο ξέρω δεν θα ρίξω καθόλου για τις 2-3 πρώτες βδομάδες ισχύει ? Ήδη 1 μήνα δεν θα έχω ρίξει τιποτα στο dry start + 2-3 βδομάδες πάμε κον΄τα στο δίμηνο χωρίς λίπανση ισχυεί ;
alexis cosmo
29-01-16, 22:04
Για τις ανουμπιες νομίζω δεν θέλουν πολύ φως.
αν καλύψεις την ελεοχαρις με νερο δεν θα παίρνει co2 από την ατμόσφαιρα και λογικά θα αρχίσει η κατηφόρα αλλά θα σου πουν οι πιο εμπειροι.
για το τρίτο πάλι περίμενε να σου πουν τα παιδιά με σιγουριά.
Οι ανούμπιες απο πολλά ξένα forums που διάβασα τελευταια μπορούν να επιβιώσουν σε ενυδρεία με σχεδόν καθόλου φωτισμό , σε ενυδρεία με μέτριο φωτισμό , αλλά και το πολύ φως σε ενυδρεια high light δεν τις ενοχλει , ισα ισα αναπτυσσονται γρηγοροτερα αλλα θελουν λιπασματα αντιστοιχα και καταναλώνουν περισσότερο Co2 απο οτι εαν ήταν σε ενα Low light ενυδρειο . Ο μόνος κίνδυνος σε υψηλου φωτισμου ειναι να αναπτυξουν αλγες ειδικά εαν δεν υπάρχει κάποιο φυτο γρηγορης αναπτυξης στο ιδιο ενυδρειο και αυτο γιατι δεν προλαβαινουν να αφομοιωσουν ολο το λιπασμα λογο του οτι αναπτυσσονται αργα ακομη και σε πολυ φως και co2 . Φυσικα απο οσο ξέρω στη φύση βρίσκονται σε σημεια κοντα στις οχθες σε εσοχες και σε σκοτεινα - ημισκοτεινα σκιερα μέρη . Και εγω τις δικιες μου ετσι τις φυτεψα τις περισσοτερες , μόνο 3 ειναι κατω απο το δυνατο φως και οι 2 απο αυτες τα πανε περιφημα , η μια είχε κιτρινισει δυο φύλα τα οποια αφαιρεσα ήταν , μάλλον φύλλα sumbmerged αναπτυξης υποθετω . Γενικά κάποια απο τα παλια φυλλά κιτρινιζουν σε κάποιες απο τις ανουμπιες μου . Με την ελεοχάρις κάνω ένα πειραμα την έχω φυτέψει σε 4 διαφορετικά ενυδρεια με διαφορετικα νερα και συνθηκες . α. Ένα ενυδρειο-δεξαμενή 200L ( με ένα ζευγαράκι guppies μέσα και καμια 25αρια μωρά ) που είναι full εκτεθιμένο στον ήλιο χωρίς co2 ανοιχτο απο πάνω που έρχεται σε άμεση επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα χωρίς καθόλου λιπάσματα ( Εδώ που έβαλα και τα σαλικγαρια ramshorn που μου έδωσες ;) ) εδώ και 10 μέρες έχουν λιώσει σχεδόν όλες οι φύτρες που έβαλα , τις τελεταιές δύο μέρες όμως παρατηρώ ότι βγαίνουν απο το πλαί δειλά δειλα νέοι runners καταπράσινοι , β. Στην δεύτερη δεξαμένη που έχει ακριβώς τις ίδιες συνθήκες με την πρώτη αλλά την βλέπει ο ήλιος μόνο 3 ώρες την μέρα η ελεοχάρις έλιωσε σχεδόν ολοκληροτικά και δεν φαίνεται καμιά νέα φύτρα να ξεπροβάλει , γ . Στο τρίτο ενυδρείο 100 λιτρων που είναι επισης full φυτεμένο με σχετικά ευκολα φυτα και χαμηλο φως στα 0,25-0,3 watt/ litre , χωρίς co2 , με λίπασμα της Tropica plant growth μια φορα την εβδομάδα ( φωτοπεριοδος 9+ ώρες την μέρα 11.45-21.15) η ελεοχάρις που φύτεψα διατηρείται σχετικά πράσινη χωρίς καμία περεταίρω ανάπτυξη , και δ. στο ενυδρειο του drystart high tech με υψηλό φωτισμό 0,8 watt/l απο φώτα ενυδρειο + 50 watt φως απο πλαι κοντα στο τζάμι η ελεοχάρις βρίσκεται εκτός νέρου εδώ και 16 μέρες και έχει αρχίσει να απλώνει λιγάκι αλλα και επισης οι φύτρες που υπήρχαν εξαρχής να μακραίνουν κι αλλο ( στο ύψος εννοω ) . Φυσικά κάποιες φύτρες έχουν λιώσει εν μέρει αλλά βγάζουν απο το πλαί νέες καινούργιες φυτρίτσες άσπρες που γίνονται σιγά σιγά πράσινες απο τη στιγμή που θα σκάσουν λίγες μέρες μετά . Να σας πω ότι σε μία γωνιά του ενυδρειου που το υπόστρωμα ειναι πιο χαμηλό και κάνει κάτι σαν σκαλοπατακι και η ελεοχάρις ειναι βυθισμένη στο νερό εκει κάποιες φύτρες έχουν λιώσει εντελώς αλλά πετάνε 1-2 φυτράκια απο το κέντρο πράσινα και αλλες φύτρες παραμένουν πράσινες χωρίς όμως καμια αναπτυξη ή τάση να απλώσουν . Προσέχω όμώς και με μία μικρή απόχη περνάω την επιφάνει 3-4 φορές την μέρα και μαζεύω οτι αν μαζεύει κάτι πάνω για να αποφύγω τον κίνδυνο στασιμότητας και ανάπτηξης BGA ( κυανο ) , όπως μου επισημάνατε μερικοί !
Τα συμπεράσματα δεν τα έχω βγάλει ακομή σίγουρα παίζει βασικό ρόλο το φώς !!!! και μετά το co2 !!! και όχι τόσο τα λιπάσματα ! απο οτι καταλαβαίνω στην ευδοκίμιση ενός μετριας δυσκολιάς γρασιδιού όπως είναι η
''eleocharis mini sp. '' . Θα περιμένω όμως κάποιες βδομάδες ακόμη να δω τι θα γίνει ειδικά στο μεγάλο ενυδρειο που θέλω να γίνει full carpet όταν θα το γεμίσω που πρέπει να βρω σωστή αναλογιά Co2 με το φωτισμό που έχω σε συνάρτηση με τα λιπάσματα που θα ρίχνω αργοτερα ετσι ώστε να μην έχω σχεδόν καθόλου άλγες .
Να σας πω επίσης οτι μένω έκπληκτη τις τελευταιες μέρες απο το ραγδαίο άπλωμα της flame moss , πάει πολύ γρήγορα και έχει αρχίσει να παίρνει αυτό το ωραίο χαρακτηριστικό σχήμα αυτού του τύπου moss και είναι καταπράσινη . Αλλά και η Taxyphilioum Spiky επίσης απλώνει πολύ καλά , που φυσικά είναι πολύ πιο εύκολη moss σε σχέση με τη flame !
Ψεκάζω πολύ συχνά το ενυδρείο περίπου κάθε 2ώρο οταν τα φώτα είναι ανοιχτά (14.00-0.00) και τη νύχτα καθόλου και ξανά στις 8 το πρωι μία φορά , και πάλι μετα στις 14.00 και εξής το καθημερινό ανα 2ωρο ψέκασμα .
Θα ανεβάσω και φώτος αφού γεμίσω το ενυδρειο οταν κλεισει μηνα στο dry start , γιατι τώρα είμαι και πολύ αγχωμένη λογω του οτι θέλω να βρω την ιδανική ποσότητα παροχης co2 για το δυνατό φωτισμό που έχω ... + τα λιπάσματα που θα μπουν στην εξίσωση αυτη αργότερα ... Φοβάμαι μην όταν το γεμίσω νερό λιώσουν όλα τα φυτά λόγω του ότι τώρα έχουν αρχίσει ολά να προσαρμόζονται στην emerged κατάσταση .
Καλησπέρα παιδιά είναι δυνατόν σε νερό γεμάτο απο drift woods να έχω τις ακόλουθες μετρήσεις :
PH : 7,5
ΚΗ : 6
GH : 14
Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια διαφορά μεταξύ KH και GH ?
Καλησπέρα παιδιά είναι δυνατόν σε νερό γεμάτο απο drift woods να έχω τις ακόλουθες μετρήσεις :
PH : 7,5
ΚΗ : 6
GH : 14
Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια διαφορά μεταξύ KH και GH ?
6 με 14 μου φαίνεται λίγο περίεργο αλλά όχι εντελώς αφύσικο. Τι τιμές έχει το νερό από την βρύση;
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα που έχεις αναφέρει προηγουμένως:
Οι ανούμπιες γενικά δεν θέλουν πολύ φως , μάλιστα μπορούν να ζήσουν επί μήνες με το φως ενός κεριού! Κάτω από έντονο φως επίσης μια χαρά θα τα καταφέρουν όμως θα πρέπει αφενός να προσαρμοστούν πρώτα και αφ' εταίρου να παίρνουν την σωστή λίπανση. Λαμβάνοντας υπ' όψη ότι την λίπανση την παίρνουν κυρίως από τα φύλλα τους, καταλαβαίνεις ότι σε ένα dry start αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα. Λύση υπάρχει (το να την ψεκάσεις με ένα μιξ υγρών θρεπτικών) αλλά από την στιγμή που οι απώλειες περιορίζονται σε 1-2 φύλλα και πάνε καλά, δεν χρειάζεται.
Η ελεόχαρις είναι μέτριας δυσκολίας, θέλει φως αλλά έχει και τις ιδιορρυθμίες της. Εκεί που σου πάει σφαίρα, μπορεί να κολλήσει ξαφνικά:rolleyes:
Η σωστή αναλογία co2 μην σε αγχώνει. Ιδιαίτερα να δεν έχεις μέσα ζωντανά που θα την ακούσουν σε περιπτώσεις απότομης πτώσης ή ανόδου του PH ή θα κινδυνέψουν από υπερδοσολογία.
Συνήθως- αν υπάρχει φιάλη- δεν παίρνει πάνω από 4-5 μέρες να το φέρεις εκεί που πρέπει. Θα πάρεις το co2 test/indicator και θα δεις που είσαι. Λίγο πάνω, λίγο κάτω, θα το ρεγουλάρεις.
Συνέχισε όπως πας κι απόλαυσέ το:D. Όταν έρθει η ώρα να μπει νερό, σκέφτεσαι τα υπόλοιπα:cool:
Ενα update μετα απο 28 μερες σε dry start , σας δειχνω φωτο απο την πρωτη μερα σε συκγριση με σημερα 28 μερες μετα .
Φαινονται σε αντιπαραθεση η φωτο απο παροιμοιες οπτικες γωνιες οσο μπορεσα να τις βγαλω καλυτερα απο την πρωτη μερα και την εικοστη ογδω σημερα .
Το μονο θεμα που αντιμετωπισα μεχρι τωρα είναι 6-7 κιτρινα λιγο στις ακρες φυλλα απο τις ανουμπιες τα οποια ομως ως δια μαγειας σταματησαν να κιτρινιζουν περαιτερω . Βεβαια έχω και καμια 14-15 καινουργια φύλλα οποτε αναλογικα αυξανει η φυτομαζα σε σχεση με τις απωλειες . Μικρες οι απωλιες και σε λιγες φυτρες απο την ελεοχαρις . Καμια απωλεια στις Moss .
Φωτογραφία μόνο εγώ δεν βλέπω; :)
Φωτογραφία μόνο εγώ δεν βλέπω; :)
Χαθηκε καπου στον δρομο;)
Να και οι φωτος μερικες απο την πρωτη μέρα του dry start και μερικες απο σημερα (28η μερα) .
Αυτες που ανεβηκαν ειναι ολες απο την 28η μερα δεν ξερω γιατι δεν μου ανεβασε απο την πρωτη
Αυτες που ανεβηκαν ειναι ολες απο την 28η μερα δεν ξερω γιατι δεν μου ανεβασε απο την πρωτη
πολύ όμορφο Νικολέτα :D:D με έχεις σκάσει μιλάμε περιμένω να το δώ με νερό ..... :D:D:D Την πρώτη δεν σου την ανέβασε αν την έχεις ξαναανεβάσει ;)
να και αλλες δεν ξερω γιατι δεν μου τις ανεβαζει απο την πρωτη μερα για να δειτε τη διαφορα πρεπει να πατε στην πρωτη σελιδα που ειναι απο τηνμ μερα που εστησα το ενυδρειο μαλλον :o
Σε ευχαριστω πολυ Αρτεμισια μου , θα το γεμισω σε 2 βδομαδες καθως απο δευτερα ερχεται και ολοκληρο το co2 συστημα και ο διαχυτηρας απο Γερμανια που παρειγγειλα , πιστεψε με εχω σκάσει πιο πολυ απο σενα με το να ψεκαζω καθε 2 ωρες απο τις 14.00 εως τις 0.00 :p:p:p . Αλλα το απολαμβανω κι ολας μου αρεσει πολυ το αποτελεσμα .
Σε ευχαριστω πολυ Αρτεμισια μου , θα το γεμισω σε 2 βδομαδες καθως απο δευτερα ερχεται και ολοκληρο το co2 συστημα και ο διαχυτηρας απο Γερμανια που παρειγγειλα , πιστεψε με εχω σκάσει πιο πολυ απο σενα με το να ψεκαζω καθε 2 ωρες απο τις 14.00 εως τις 0.00 :p:p:p . Αλλα το απολαμβανω κι ολας μου αρεσει πολυ το αποτελεσμα .
Νικόλ και εγω ψαροκαμένη είμαι αλλά να ψεκάζω καθε 2 ώρες δεν υπήρχε περίπτωση .... χαρά στο κουράγιο σου βρε ;) Φαντάζομαι απο τις 14.00 εως τις 0.00 δεν πάς πουθενά ..... :smt120
χαχα 14.00-0.00 ειναι η φωτοπεριοδος που σταδιακα την μειωνω 5 λεπτα την μερα απο προχθες για να φτασω στις 8-8.30 ωρες οταν θα ερθει η ωρα να το γεμισω με νερο . Χιχι νταξει εχει τυχει να το αφησω και 3-4 ωρες με τα φωτα ανοιχτα δεν παθαινει κατι αλλα για να ειμαι σιγουρη ψεκαζω καλα ολα τα φυλλα οσο πιο συχνα μπορω κατα μεσο ωρο καθε 2ωρο . Και το βραδυ καθολου κοιμαμαι ησυχη :P , ασε ασε εγω τρελαινομαι πιο πολυ για τα φυτα και τα aquascapes , μολονοτι τα αλλα ενυδρεια μου ειναι πολυ πιο απλα και low tech .
Αληθεια και εγω περιμενω να δω εικονα με το νερο μεσα...
Με το γρασιδι ειδα μια διαφορα με τα υπολοιπα τι εγινε????
Πρεπει να πας στην πρωτη σελιδα να δεις τη διαφορα δεν με αφηνει να ανεβασω φωτο απο την πρωτη μερα παλι στο ιδιο thread και δεν ξερω εαν μπορω να κανω καινουργιο thread με πριν και μετα φωτο .
Photobucket...εκει τις ανεβαζεις καιι επειτα εδω το λινκ :-)
τι ειναι αυτο ? πως το κανω ?
τι ειναι αυτο ? πως το κανω ?
http://photobucket.com/
αρχικα μπαινεις σε αυτο το λινκ επειτα πας εκει που λεει Upload,θα σου πει να κανεις λογαριασμο κτλ κτλ πατας αν εχεις απο fb και ολα καλα...τις ανεβαζεις επειτα πας στην καθε φωτο που βλεπεις απο πανω εχει ενα url το κανεις copy-paste και επειτα σειρα εχει το paste εδω στο θεμα σου...
Προσπαθησε να το κανεις αυτο και επειτα θα παμε σε αλλο σκελος με τις φωτο..
Υ.Γ με εμαθε καλα ο Κ.Τακης :D :D :D :D :D :D :D :D
Για δες εαν λειτουργησε
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/library/?sort=3&page=1
Ναι λειτουργει απλα εβαλες το λινκ το αρχικο των φωτο ενω πρεπει να βαλεις το λινκ για την συγκεκριμενη φωτο..ανοιξε δηλ την φωτο που θελεις στο photobucker και στην συνεχεια αντιγραφη επικόλληση το λινκ της φωτο εδω :-)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w462-nikol36721-1eta_murhoalpha_zpsv3uyp1fu.jpg (http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/1eta%20murhoalpha_zpsv3uyp1fu.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w462-nikol36721-28eta_muepsilonrhoalpha_zpsfncikkkg.jpg (http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/28eta%20muepsilonrhoalpha_zpsfncikkkg.jpg.html)
καπως ετσι?
Εε ναι μια χαρα τωρα ομολογω...μπραβο :-)
Εεε τωρα ναι..ολοφανερη η διααφορα των 28 μερων...περιμενα βεβαια να εχουν μεγαλωσει πιο πολυ αλλα μαλλον ειμαι βιαστικος
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w462-nikol36721-1eta_muepsilonrhoalpha_zpslhwvjuqv.jpg (http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/1eta%20muepsilonrhoalpha_zpslhwvjuqv.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w462-nikol36721-28eta__muepsilonrhoalpha_zpsokytuoou.jpg (http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/28eta%20%20muepsilonrhoalpha_zpsokytuoou.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w462-nikol36721-28eta___muepsilonrhoalpha_zps4g70zs6v.jpg (http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/28eta%20%20%20muepsilonrhoalpha_zps4g70zs6v.jpg.ht ml)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w462-nikol36721-28eta______muepsilonrhoalpha_zpsthhy6xiv.jpg (http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/28eta%20%20%20%20%20%20muepsilonrhoalpha_zpsthhy6x iv.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w462-nikol36721-1eta_muepsilonrhoalpha_2_zps0y8sjrrg.jpg (http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/1eta%20muepsilonrhoalpha%202_zps0y8sjrrg.jpg.html)
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-w462-nikol36721-28eta_____muepsilonrhoalpha_zpsc88hnlfv.jpg (http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/28eta%20%20%20%20%20muepsilonrhoalpha_zpsc88hnlfv. jpg.html)
α ναι ? εγω νομιζα οτι χωρις λιπασματα και χωρις νερο οτι τα πανε μια χαρα , αργα λες μεγαλωνουν ? Σε δυο βδομαδες που θα το γεμισω και αρχισω λιγο λιγο τη λιπανση και το co2 φυσικα απο την πρωτη μερα λες να απλωσουν πιο γρηγορα ? Παντως η flame moss απλωνει προς καθε κατευθυνση και μεγαλωνει πολυ ομορφα ειναι εκπληκτικη !!!! Η ελεοχαρις απλωνει αργα και σταθερα προς το παρον και ανουμπιες για τον πολυ αργο ρυθμο αναπτυξης οι περισσοτερες εχουν αναπτυξει ήδη ενα καινουργιο φυλλο οποτε σε γενικες γραμμες καλα δεν ειμαι >
?
Ναι ναι ολα μια χαρα..εγω ειμαι ο βιαστικος μην αγχονεσαι :-)
Παιδιά καλημέρα σε όλους σήμερα παρέλαβα το σύστημα με μπουκάλα C02 που περίμενα απο Γερμανιά σε λίγες μέρες λογικά και αφού συναρμολογήσω το σύστημα και είναι όλα έτοιμα θα γεμίσει το ενυδρειο αφου πρωτα προετοιμάσω το νερό σε βαρέλι προετοιμασιας και ρίξω το ph με προσθήκη τύρφης , λέτε να λειτουργήσει ? Επίσης δεν ξέρω τι θα κάνω με το χρώμα που θα μου βγάλουν τα drift woods , δεν θα ήθελα να βάλω άνθρακα στο φίλτρο μου , έχει εξάλλου ζεόλιθο μέσα . Πείραζει έαν υπάρχει μια καφετι απόχρωση στο νερο , που θα μειώνεται εξάλλου και σταδιακά με το χρονο και με τις αλλαγές ? Υπαρχει περιπτωση να μου δυσκολέψει το χρώμα του νερού τη φωτοσύνθεση στα φυτα ?
Οχι δεν υπαρχει προβλημα :-) ισα ισα απο οσο εχω ακουσει ειναι καλυτερο το νερο για την διαβιωση των ψαριων...αληθεια ψαρια θα βαλεις?
Το σκουρόχρωμο νερό όπως και να έχει εμποδίζει την ποσότητα του φωτός που θα φτάνει κάτω. Αλλά επειδή αφ ενός δεν μιλάμε για κατάσταση....Αμαζόνιου και εφ εταίρου για βάθος νερού κάποια 50-60 εκατοστά και όχι μέτρα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Σε ότι αφορά τα ζωντανά, πάρτι θα κάνουν με τέτοιο νερό...:D
δεν θα ήθελα να βάλω άνθρακα στο φίλτρο μου , έχει εξάλλου ζεόλιθο μέσα .
Ζεόλιθο γιατί έχεις στο φίλτρο ;
Οχι δεν υπαρχει προβλημα :-) ισα ισα απο οσο εχω ακουσει ειναι καλυτερο το νερο για την διαβιωση των ψαριων...αληθεια ψαρια θα βαλεις?
Ναι ψαράκια θα βάλω ένα ζευγαράκι guppies για επιλεκτικη αναπαραγωγή blue moscow , απο ασπόνδυλα - γαρίδες red cherry και ίσως κανα σαλικγαράκι rams εαν έχω άλγες πανω απο το επιθυμητο επιπεδο αλλιώς σαλιγκαρια δεν θα μουν . Ολά αυτα όμως 2 μήνες μετα αφου στρώσω το νερο ( στρώσιμο με τροφή )
Το σκουρόχρωμο νερό όπως και να έχει εμποδίζει την ποσότητα του φωτός που θα φτάνει κάτω. Αλλά επειδή αφ ενός δεν μιλάμε για κατάσταση....Αμαζόνιου και εφ εταίρου για βάθος νερού κάποια 50-60 εκατοστά και όχι μέτρα, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Σε ότι αφορά τα ζωντανά, πάρτι θα κάνουν με τέτοιο νερό...:D
Ωραία άρα θα το αφήσω με το χρώμα του ξέρω ότι αρέσει στα ψαράκια , εξάλλου με αλλαγή 30% κάθε βδομάδα θα μειώνεται αρκετά η σκούρα ο΄ψη του νερού , και κάποιους μήνες μετά υποθέτω ότι τα ξύλα θα σταματήσουν να βγάζουν χρώμα ... 55 εκ. ύψος εαν βγάλουμε όμως και τα 12-15 εκ. ύψος που έχει το υπόστρωμα π.αμε στα 40εκ.
Ζεόλιθο γιατί έχεις στο φίλτρο ;
Δεν ξέρω Τάκη έτσι μου ήρθε τον είχε μέσα . Κάπου διάβασα ότι ο ζεόλιθος τραβάει τα πάντα και μερικές φορές επηρεάζει και τις παραμέτρους του νερού . Είναι αλήθεια αυτό ? Μάλιστα κάποιοι τον χρισημοποιουν και στο υπόστρωμα σε φυτεμένα ενυδρεια . Λες να βάλω κάποιο άλλο υλικό φιλτραρίσματος στη θέση του ? Το φίλτρο χωράει πολλά λιτρα υλικο . Εχει γύρω γύρω σφουγγάρια , στον κάτω όροφο επίσης σφουγγάρι , στον δευτερο όροφο ζεόλιθο και στον πάνω όροφο βιολογικό μακαρόνι .
Θα σου έλεγα να τον βγάλεις τον ζεόλιθο, τραβάει την αμμωνία και έτσι αποδυναμώνεται η βιολογία, επίσης τραβάει και λιπάσματα όπως ο άνθρακας. Θα τον έχεις μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, πχ αν για κάποιο λόγο έχεις αύξηση αμμωνίας. Θέλει προσοχή η χρήση του, και αν για κάποιο λόγο βάλεις αλάτι θα αφήσει όλη την αμμωνία πάλι πίσω
Α ναι αυτο ειχα διαβασει κάπου οτι αποδυναμώνει τα ωφέλιμα βακτήρια και συνεπώς όλη την βιολογια του ενυδρειου . Άρα στην θέση του να βάλω βιολογικό μακαρόνι ή κάποιο άλλο υλικό βιολογίας?
ναι, βαλε βιολογικό υλικό, και αν δεν έχεις παρε ελαφρόπετρα, απο το Praktiker
Δεν εχω ξαναχρισιμοποιησει ελαφροπετρα ποτε ? Χρησιμευει σε βιολογικη , χημική ή μηχανική φιλτρανση?
Την κλασσική ελαφρόπετρα ??
Τη κλασσική
αυτή http://www.praktiker.gr/p/elafropetra-6-12mm-12lt-7290
αν κάνει λέει ;
απο τα καλύτερα βιολογικα υλικά
δες τι έχω στα χρυσόψαρα
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-04082014172_zps96a9817d.jpg
διάβασε και εδώ
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=89833
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=83903
μόνο να τη πλύνεις καλά γιατι έχει σκόνη
με 2 Ευρω θα έχεις για μια ζωή :)
Άρα μήπως να βγάλω και το μακαρόνι και να βάλω και στους δυο οροφους βιολογικη ελαφροπετρα ? Και να αφήσω μονο στον κατω κατω όροφο σφουγγάρι και γύρω γύρω που έχει >?
Να μη βγάλεις βιολογικό υλικό, αφού το πλήρωσες, αστο εκει, μια χαρά είναι. Αργότερα αν θες να αντικαταστήσεις βάζεις ελαφρόπετρα, και επίσης θα χάσεις βιολογία, τωρα την έχεις ανάγκη. Μόνο τον ζεόλιθο βγάλε
Καλα ναι αλλα χαμενο δεν θα παει θα πηγαινε σε ενα απο τα λοιπα ενυδρεια που λειτουργουν ηδη . Θα παω αυριο μια βολτα απο το ΙΚΕΑ να παρω ενα σακι 12 Λιτρα αμα κανει τοση καλη δουλεια και ειναι και πολυ φτηνο ! ;)
Με μια πρωτη ματια παντως μοιαζει παραπολυ με τον ζεολιθο ίσως εχει λιγο πιο λεπτη κοκκομετρια
Πρακτικερ πήγαινε
τις τελευταίες φορές έχω βρει πολύ καλή ποιότητα
θα βρεις λίγα μαύρα πετραδακια μεσα, αν μπορεις βγάλτα, και έχει πιο σταθερή κοκομετρία, του leroy ήταν κάπως ανακατεμένα χοντρά με μικρά κομμάτια, και ΠΑΡΑ πολυ σκόνη
Με μια πρωτη ματια παντως μοιαζει παραπολυ με τον ζεολιθο ίσως εχει λιγο πιο λεπτη κοκκομετρια
δεν έχει καμία σχέση, έχει πολλους πόρους και είναι πολύ πιο ελαφριά, ο ζεόλιθος είναι σαν χαλίκι
Ναι θα την δοκιμασω , Ικεα θα παω εκτος εαν δεν βρω μετα Λεροι Μερλιν . Στα χρυσοψαρα ποσο καιρο την εχεις ? δεν θελει αντικατασταση μετα απο 9μηνες οπως τα περισσοτερα βιολογικα υλικα?
Όπως όλα τα υλικά θέλει βράσιμο ή αντικατάσταση, η ελαφρόπετρα επειδή είναι φθηνή δεν αξίζει το κόπο να τη βράσεις, τη πετάς και βάζεις καινούρια :)
κάθε 6 με 9 μήνες αλλάζεις το 1/3
στο φυτεμένο την ειχα 2 χρόνια μόνο με ελαφρυ ξέβγαλμα
Καλα ναι σε βαρια φυτεμμενα οι χρονοι λογικα πανε πολυ πισω αφου υπαρχουν τα φυτα το καλυτερο και φυσικοτερο φιλτρο ;) . Ωραια αφου δουλευει με χρυσοψαρα , φανταζομαι θα δουλεψει τελεια με 2 guppies και μερικες red cherry στα 240 λιτρα :P
Μιά χαρά θα σου δουλέψει, και μετά θα καταλάβεις πως τσάμπα πλήρωσες λεφτά για βιολογικό υλικό :)
Το eleocharis ειναι πολυ πυκνό-χοντρό άσχημα φυτεμένο. Μικροτερες συστάδες.
Στη συνεχεία δες τι θα γινει εδω με αυτο το φυτο. Καλη επιτυχία.
http://www.plantedtank.net/forums/12-tank-journals/821217-return-35g-hex-3.html
επισης οι αριθμοι
Water Conditions: 70-83° F, KH 4-8, pH 6.5-7.5
Supplements: High Quality Aquarium Fertilizer
Μoderate lighting of 2 watts per gallon or more
Αυτο ισχυει οταν ειναι submersed, τωρα εφοσων ειναι emersed ειναι καλυτερο να το αφησει οπως εχει, απλα θα μπορουσε να το αραιωσει λιγακι.
Ηδη το εχω φυτεψει σε μικρες τουφες απο την 3 μερα .
Δεν ξερω αν το γεμισες ή οχι το ενυδρειο.
Να ξερεις οτι τα φυτα θα αναπτυσονταν γρηγοροτερα σε submersed μορφη, τωρα τα ανεπτυξες emersed ,καποια φυτα θα χασουν το φυλωμα τους και θα αναπτυξουν καινουριο, αν βρουν και τις σωστες παραμετρους...
Συμφωνω με τον τακη για ελαφροπετρα αν δεν εχεις αγορασει αλλο υλικο.
Ζεολιθος δεν χρειαζεται ουτε στο φιλτρο ουτε στο υποστρωμα.
Το μονο που χρειαζονται τα φυτα σου ειναι φωτισμός τον οποιο θα καλυπτεις με co2 και λιπάσματα.
Submerged θα γινει το ενυδρειο σε λιγες μερες αφου γεμισει με νερο
Παιδιά σήμερα πήρα βαρέλι προετοιμασίας νερού 220λιτρα , σε περιπου 7-10 μέρες τελειώνει το dry start και θα γεμίσω το ενυδρειο όμως έχω κάποιες απορείς που θα ήθελα εαν μπορείτε να με βοηθήσετε .
1. Πόσες μέρες πριν πρέπει να βάλω το νερο στο βαρέλι προετοιμασιας πριν το βάλω στο ενυδρείο ?
2. Με το Co2 το ph θα πέσει λίγο , έχω πάρει όμως και 1.2λιτρα τύρφη για να ρίξω κι άλλο το ph ουσιαστικά θέλω να πάει 6,9-7,0 απο 8,0 . Την τύρφη να την βάλω στο βαρέλι προετοιμασιας μέσα σε τούλι ή όταν γεμίσω το ενυδρειο μέσα στο φίλτρο , ή μήπως και στο βαρέλι και στο φίλτρο ίδια ποσότητα τύρφης ? Επίσης πόση ποσότητα τύρφης θα πρέπει να βάλω περίπου για 240 λίτρα έτσι ώστε το ph απο 8 στο νερό βρύσης να πάει στο 6,9-7,0 ?
3. Επίσης είναι απαραίτητο να γεμίσω και να αδειάσω 1-2 φορές το νερό του ενυδρείου για να μην μαζευτούν πολλά θρεπτικά στοιχεία στη στήλη του νερού και μ δημιουργήσουν άλγες ?
4. Επειδή έχω δύο διαχυτήρες έναν κεραμικο εσωτερικό και ένα εξωτερικό ISTA Mix μπορώ να πετύχω καλύτερη διάχυση χρησιμοποιώντας και τους δύο ταυτόχρονα ή καλύτερα μόνο έναν ?
Ευχαριστώ εκ των προταίρων !!! :)
Τα γκαπυ που προανέφερες δεν θέλουν όξινο νερό,
Το νερό δεν χρειάζεται άδειασμα γέμισμα αφού δεν λιπαινεις(και να λιπαινεις ίσως να μην χρειάζεται, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα) βάλε σιγά σιγά το νερό και κάνε μετρήσεις αν δεις κάτι περίεργο κανείς αλλαγή (έχεις έτοιμο φίλτρο στρωμένο; αν όχι ή αμμωνία είναι επικίνδυνη για άλγες ) . Το διοξείδιο θα στο ρίξει το pH από το 8 σίγουρα στο 7.2-7.4 οπότε θα είσαι εντάξει, τα φυτά που έχεις δεν είναι δύσκολα φυτά μην ασχολείσαι τόσο με το pH ,δυαχητηρα βάλε μόνο τον εξωτερικό. Το ανέφερα και πριν μέρες,δεν υπήρχε λόγος για dry start ,αυτό που πρέπει να σ ανησυχεί δεν είναι πιο pH είναι ιδανικό για τα φυτά ,αλλά τι προσαρμογή θα έχει ή parvula.
Τα γκαπυ που προανέφερες δεν θέλουν όξινο νερό,
Το νερό δεν χρειάζεται άδειασμα γέμισμα αφού δεν λιπαινεις(και να λιπαινεις ίσως να μην χρειάζεται, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα) βάλε σιγά σιγά το νερό και κάνε μετρήσεις αν δεις κάτι περίεργο κανείς αλλαγή (έχεις έτοιμο φίλτρο στρωμένο; αν όχι ή αμμωνία είναι επικίνδυνη για άλγες ) . Το διοξείδιο θα στο ρίξει το pH από το 8 σίγουρα στο 7.2-7.4 οπότε θα είσαι εντάξει, τα φυτά που έχεις δεν είναι δύσκολα φυτά μην ασχολείσαι τόσο με το pH ,δυαχητηρα βάλε μόνο τον εξωτερικό. Το ανέφερα και πριν μέρες,δεν υπήρχε λόγος για dry start ,αυτό που πρέπει να σ ανησυχεί δεν είναι πιο pH είναι ιδανικό για τα φυτά ,αλλά τι προσαρμογή θα έχει ή parvula.
Ναι το ξέρω ότι τα ζωοτόκα γενικά θέλουν σκληρό νερο με υψηλο Ph , μολλυ 7,0-8,5 , πλάτυ 7,0-,8,0 αλλά τα guppies μπορούν να ζήσουν άνετα από όσο έχω ενημερωθεί σε ph 6,8-7,2 που είναι και το ιδανικό για αυτά ! Φιλτρα στρωμένα υπάρχουν αρκετά στα άλλα ενυδρει που έχω και δεξαμενές , όμως θα ήθέλα να αφήσω το νερό να κάνει τον κύκλο του με το στρώσιμο της τροφής και όχι να βάλω μπόλι από άλλο ενυδρείο . Νομίζω είναι το πιο ασφαλές . Όσο για το ph θα ήθελα οπωςδήποτε να πάει στο 6,9-7,0 γιατι διάβασα κάτι άρθρα και εφημερίδες του εξωτερικού που ειδικεύονται στις μοςς και τονίζουν ότι η μοςς ευδοκιμούν σε κρύα νερά <24C και με ελαφρώς όξινο ph 6,0-,7,0 ιδανικά . Θέλουν πολύ φως για να γίνουν πυνκες και πράσινες ειδικά κάποις πιο απαιτητικές όπως μια εξ αυτών η Flame που έχω στο ενυδρειο αλλά και Co2 . Βεβαια και με χαμηλό φως και χωρίς co2 μπορουν να επιβιωσουν με πολύ πιο φτωχ ανάπτυξη . Όσο αναφορά την eleocharis mini sp. που έχω για carpet σίγουρα θα μου χαλάσουν κάποιες φύτρες το θετικό εινα ομως οτι απο οσο βλέπω θα υπάρξει μια έκρηξη σε 1-2 βδομάδες αφού κάτω απο το υπόστρωμα έχει απλώσει και δημιουργούνται παντού νέα φυτράκια το βλέπω απο το μποροστινό τζάμι . Αυτά είναι ήδη μέσα στο νερό οπότε πιστεύω πολύ γρήγορα με το που το γεμίσω θα ανακάμψει .
Προφανώς με το που το γεμίσω και για 2-3 βδομάδες δεν θα ρίξω κανένα λίπασμα , ή πολύ λίγο ανάλογα και αργοτερα θα πάω στην δόση που αναφέρεται μια φορά την βδομάδα για τα λίτρα μου . Η αλήθεια εναι οτι δεν ξέρω εαν θα το ξανααδείασω και θα το ξαναγεμίσω γιατι θα προετοιμάσω με τύρφη το νερο οποτε ειναι κρίμα να το πετάξω ...
Δεν ξέρω έχω τρομερό άγχος όσο πλησιάζει η ώρα μην κάνω κάτι λάθος ή με τα λιπάσματα ή με το δειοξείδιο και τα χαλάσω όλα .. Και ειδικά μετις ποσότητες ..
Όλα καλά θα τα κάνεις γιατί βλέπω ότι διαβάζεις πολύ και έχεις όρεξη...
Παιδιά καλημέρα έχω κάποιες αποριές σχετικά με τις μετρήσεις του νερού . Έκανα υγρά τέστ φτηνής εταιρίας σε PH , KH και GH .
Αρχικά έχω τις μετρήσεις μου απο το νερό βρύσης εδώ στην Θεσσαλονίκη , είναι οι εξής :
α. Ph : 7,8-8,0
β. Kh : 11 dh
γ. Gh : 12 dh
Έπειτα έκανα μετρήσεις στο λιγοστό στάστιμο νεράκι που υπάρχει σε μία γωνιά όπου το υπόστρωμα έχει μικρότερο ύψος , είναι το νερό που μαζευέται εδώ και ενα μήνα + από τους διαρκείς ψεκασμούς , περισασιακά βέβαια το μαζεύω δεν το αφήνω να συκγεντρωθεί σε μεγάλη ποσότητα . Οι μετρήσεις λοιπόν έχουν ως εξής :
α. Ph : 7,3-7,5
β. Kh : 6 dh
γ. Gh : 10 dh
Επίσης μέτρησά και το νερό που ψεκάζω με το ποτιστίρι αυτές τις μέρες και παρουσίασε τις εξής μετρήσεις :
α. Ph : 7,6-7,8
β. Kh : 4 dh
γ. Gh : 5 dh
Οι φόβοι μου είναι οι εξής : βασικά υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις νερού βρύσης με το νερό που ψεκάζω τόσο καιρό ( water for injection 75% νερο βρύσης 25% ) αναλογικά περίπου ειδικά στο kh που παίζει βασικό ρόλο για την προσαρμογή και ανάπτυξη των φυτών . Το ph ξέρω ότι θα ρυθμιστεί στο βαρέλι αλλά και στο φίλτρο του ενυδρείου αφού θα βάλω κάλτσες με τύρφη μέσα και στα δύο και στο βαρέλι λέω να το κάνω 4-5 μέρες πριν γεμίσει το ενυδρειο για να έχω φτάσει στο επιθυμυτό ph. Το Kh ξέρω ότι θα μαλακώσει-πέσει με τα driftwoods ως ένα βαθμό αλλά έως οτου να γίνει αυτό θα πάρει κάποιες μέρες ίσως και βδομάδες !!! Όπου φοβάμαι την ξαφνική αλλαγή του KH απο 4 ( νερό ψεκασμού) τώρα στο 11 ( νερού βρύσης ) !!! Δεν ξέρω εάν με η τύρφη θα επηρεάσει προς τα κάτω μόνο το ph ή και το kh ? Μακάρι δηλαδή να πέσει και το kh παράλληλα με το ph τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα λογικά ??? Τέλος το GH πάει μαζί με το KH ? αν πέσει το ένα πέφτει και το άλλο ? Το Gh επηρεάζει καθόλου τα φυτά ?
Ευχαριστώ εκ των προταίρων για όσους ξέρουν να μου απαντήσουν !!!
Νικολετα σε παραδεχομαι για την ορεξη και το ψαξιμο/διαβασμα που εχεις κανει αλλα το παιδευεις πολυ το θεμα με το συγκεκριμενο ενυδρειο και δεν χρειαζεται ουτε για τα συγκεκριμενα φυτα ουτε για τα γκαπυ που θελεις να βαλεις. για το μονο πραγμα που πρεπει να ανησυχεις για τα φυτα ειναι η αλλαγη/ προσαρμογη απο immersed σε emersed. ειδικα η μοςς θελει προσπαθεια να την βγαλεις απο το ενυδρειο! ο λογος που στο λεω ειναι για να μην αγχωνεσαι τζαμπα! :smt023
Νικολετα σε παραδεχομαι για την ορεξη και το ψαξιμο/διαβασμα που εχεις κανει αλλα το παιδευεις πολυ το θεμα με το συγκεκριμενο ενυδρειο και δεν χρειαζεται ουτε για τα συγκεκριμενα φυτα ουτε για τα γκαπυ που θελεις να βαλεις. για το μονο πραγμα που πρεπει να ανησυχεις για τα φυτα ειναι η αλλαγη/ προσαρμογη απο immersed σε emersed. ειδικα η μοςς θελει προσπαθεια να την βγαλεις απο το ενυδρειο! ο λογος που στο λεω ειναι για να μην αγχωνεσαι τζαμπα! :smt023
Η μοςς παει πολύ καλα εκτος νερού παντως απλώνει πολύ , πιο πολύ απο τα υπόλοιπα φυτά που έχω μέσα στο ενυδρειο και κάποιες ανούμπιες ήδη βγάζουν και αναπτύσσουν και το δεύτερο φύλλο τους μέσα σε ένα μηνα . Τώρα θα πρέπει να ανυσηχώ και για την προσαρμογή απο emerged σε submerged ? Yποτείθεται ειναι πιο εύκολη η αντίστροφη προσαρμογή . Ισως και να το ψάχνω πολύ αλλά θέλω να γίνει κάτι όμορφο και δεν περίμενα να τα καταφέρω και ως εδώ για να πω την αλήθεια :o
Παιδιά καλησπέρα σε όλους από αύριο σκέφτομαι να πειραματιστώ με πολύ μικρή ποσότητα τύρφης και ένα φίλτρο όπου θα την βάλω μέσα σε κάλσον σε έναν κουβά μόλις 14 λίτρων ! Σκοπός είναι να ρίξω το ph του νερού από οτι κατάλαβα απο αυτά που διάβασα είναι ότι πεφτει παράλληλα και το Kh και συνεπώς και το Gh , ισχυεί ?
Επίσης πρέπει να χρησιμοποιώ και άνθρακα στο φίλτρο για το χρώμα ? Βγάζει πολύ ? Δεδομενου ότι το ενυδρειο μου ειναι γεμάτο drift woods + τύρφη υπάρχει περίπτωση να βγαίνει κατάμαυρο ή σκούρο καφέ νερό ( τύπου Αμαζονίου ? Πρέπει οποσδήποτε λοιπόν να βάλω άνθρακα και εαν ναι που μπορώ να βρω οικονομικά μεγάλη ποσότητα άνθρακα αλλά και τύρφης γιατί την πήρα 1.2 λίτρα 6 ευρω ..
Ανάλογα τη ποσότητα της τύρφης που θα βάλεις, το είδος της τύρφης και το χρόνο που θα την αφήσεις μέσα στο νερό, μπορεί το νερό να βγει κίτρινο σαν χαμομήλι μέχρι σκούρο καφέ, από όλα τα παραπάνω βέβαια εξαρτάται και το PH αλλά και το GH
Ναι με τις ποσότητες θα πειραματιστώ μέχρι να βρω την ποσότητα σε gr που μου κατεβάζεις το ph σε επιθυμητό επίπεδο . Θα την αφήσω 2 24ωρα όταν φτάσω να γεμίσω το βαρέλι προετοιμασιάς . Το χώμα τύρφης μπορώ να το χρησιμοποιήσω που πουλάνε στα φυτώρια ή θα έχει λιπάσματα που δεν κάνουν για ενυδρειο ? Το λέω για ειναι πολυ πιο φτηνή απο αυτην που παίρνουμε απο τα pet shop !
Όχι χώμα τύρφης, καθαρή τύρφη
αναφέρω εδώ πως την χρησιμοποιώ www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=60604&highlight=%E2%E1%F1%DD%EB%E9&page=2/#44 (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=60604&highlight=%E2%E1%F1%DD%EB%E9&page=2/#44)
----------------------------------
http://www.growacademy.eu/media/catalog/product/cache/1/image/800x800/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/1/6/162542c63974f866af57eea7ccaad819_xl.jpg
--------------------------------
ή αυτή http://www.praktiker.gr/p/tyrfi-valtikis-200lt-58701
πάντα χωρίς πρόσθετα
και η απλή και καθαρή τύρφη είναι πάντα πιο φθηνή, δεν συμφέρει να βάλουν πρόσθετα
Ναι με τισ φορμες απο κεικ το εχω διαβασει το post σου πολυ βοηθιτικο !!!
Παιδια καλησπέρα σε όλους εφτασε η μέρα να γεμίσω το ενυδρειο μου , αυριο το πρωι θα συνδεσω τα συστηματα co2 , max mix reactor external και το εξωτερικο φίλτρο aquel asap 1600 .
Εχω δυο ερωτησεις :
1. έβαλα στον πατο του φιλτρου υαλοβαμβακα , εβγαλα όλα τα μαυρα του σφουγγαρια , μετα έβαλα 5 κάλτσες με τυρφη απο το praktiker
( 900 γρ τυρφη ) , και μετα έβαλα πανω πανω το βιολογικο υλικο πρωτα ενα στρωμα μακαρονι και απο πανω ματριχ 2 λιτρα . Μου μενει λιγος κενος χωρος πανω πανω λετε να βάλω υαλομβαβακα παλι ?
2. Το εξωτερικο μου φιλτρο εχει δυο αντλιες γνωριζει καποιος εαν μπορουν να βεζουνταριστουν στο τζαμι εξω απο το ενυδρειο ή πρεπει απαραιτητα να ειναι μεσα ? Στη δευτερη εικονα που δειχνει στον οδηγο εγκαταστασης εαν δεν κανω λαθος δειχνει οτι οι αντλιες μπορουν να τοποθετηθουν και εκτος ενυδρειου ???
Καλημέρα παιδιά , ειναι καλύτερο να βάλω μια βαλβιδα ανεπιστροφης αμεσως μετα τη φιαλη co2 και μια ακομή μετα τον διαχυτη ή μονο αμεσως μετα τη φιαλη ειμαι καλυμένη ? Επίσης στην παροχή που θα δινει νερο + co2 στο ενυδρειο αφου περάσει απο τον εξωτερικό διαχύτη και το εξωτερικό φίλτρο σκέφτομαι να στριμώξω λίγο σφουγγάρι με μεγάλους πόρους για επιπλέον διάχυση θα δουλέψει ή να μην το βάλω καν , μου αρκει ο εξωτ. διαχυτης μόνο ?
Παιδια καλησπερα προχτες γεμισα το ενυδρειο μου με νερο που μαλακωνα με τυρφη . Εβαλα το co2 για 12 ωρες την μερα , δίνει παροχή μια ωρα πριν αναψουν τα φωτα και μια ωρα μετα που θα σβήσουν ( 3 φυσαλίδες το δεπτερόλεπτο σκέφτομαι να μειωσω σε 2 σε 2-3 μέρες ) . Κατα το γέμισμα ενα μεγάλο ξύλο έπεσε και παρέσυρε μαζί του κάποια μικρότερα ξύλα με αποτέλεσμα όλο το υποστρωμα να αναταραχθει και το ενυδρειο να θολωσει πολυ σε σημειο να μην φαινεται τιποτα απο τις οργανικες υλες που γέμισε το νερο .Εν τελει άφησα το ξύλο ως έμεινε γιατι το αποτέλεσμα δειχνει ακόμη πιο φυσικό τώρα . Οι αποριες μου όμως ειναι οι εξής :
1.Ήδη απο χτες μια μερα μετα το γεμισμα εμφανίστηκαν οι πρώτες άλγες στις άκρες απο τις ανούπμιες ( λογικό αφού γεμίσε θρεπτικά συστατικά το νερο εφόσον δεν το αδειασα αμέσως μετα το πρώτο γέμισμα . Σήμερα θα κάνω αλλαγή 50% με νέο νερο που ετοιμασα στο βαρέλι με τύρφη . Αύριο λέω να κάνω πάλι αλλαγή 25% και γενικά απο εκει και πέρα να κάνω για 10 μέρες αλλαγή 30-40% μερα παρα μέρα με σκοπώ να περιορίσω πολύ την ανάπτυξη άλγεων !!! Θα βοηθήσει αυτό ? Και μέχρι πότε πρεπει να κάνω αλλαγή πολύ συχνά μεχρι να βρω την ρουτίνα μου στην εβδομαδιαια αλλαγή ?
2. Δεν έχω αρχίσει το στρώσιμο του ενυδρειου ( στρώσιμο με τροφή ) καθώς κατί τετόιο θα ανέβαζε την αμμωνία και θα είχα ακόμη περισσότερες άλγες !!! Πότε όμως μπορώ να αρχίσω την διαδικασία στρωσίματος ? Αφού περάσουν π.χ. 7-8 μέρες και με τις αλλαγές φύγουν τα πολλά θρεπτικά απο τη στηλη του νερου ?
3. Τα πρώτα λιπάσματα επίσης λογικά θα πρεπει να τα ρίξω στις 2-3 βδομάδες απο το γέμισμα ?
4. Οι μετρήσεις του ενυδρείου μου με 1 κιλό τύρφη μέσα στο φίλτρο είναι : ph : 6,9 , kh : 6 , gh : 6 , H τύρφη απο praktiker δουλέυει ! Αλλά και όταν κλείνει το co2 το ph δεν πάει πάνω απο 7,0 !
Θα ανεβάσω και φώτος το απόγευμα απλώς όποιος μπορεί ασ μου απαντήσει στα ερωήματα ευχαριστώ πολύ !!!
Καλησπέρα σε όλους πήρα το απλό σύστημα αντίστροφης όσμωσης 3 σταδίων που βγάζει 190 λίτρα την ώρα και έκανα μία μεγάλη αλλαγή νερού ( 70% ) στο ενυδρειο σημερα 15η μέρα μετά το αρχικό γέμισμα . Η τύρφη δεν δούλευε και τοσο καλά και δεν είχε το απο΄τελσεσμα που ήθελα . Σήμερα μετά την αλλαγή μέτρησα : Ph : 7,3 , kh : 3 , gh : 3 . To ph μου φαίνεται λίγο υψηλό και δεν ξέρω εαν είναι πλασματική η μέτρηση αλλά έχει και 30% νερό βρύσης το ενυδρειο . Πάντως σκέτο νερό όσμωσης που μέτρησα πήρα της εξής μετρήσεις : ph : 6,8 , kh : 0 , gh : 0 . Το kh μου είναι καλό ή να ανέβω λίγο ? Φοβάμαι μηπως υπάρξει αστάθεια στο ph ( ph crash ) . Σίγουρά βέβαια μέχρι να βάλω τα guppies , τις γαρίδες και τα σαλιγκάρια σε 2 μήνες περίπου που θα έχει στρώσει το νερο θα ανεβάσω σταδιακά το kh απο το 3 μέχρι να πάει στο 7 . Επίσης ξεκίνησα το στρώσιμο με τροφή και δεν έριξα λίπασμα παρόλο που πέρασαν 2 μήνες απο το στήσιμο του ενυδρειου 50 μέρες dry start + 15 μέρες έως σήμερα απο το γέμισμα . Ελπίζω η αμμαωνία που θα παραχθεί να μην μου γεμίσει άλγες !!!
Να και κάποιες φώτος απο την 15η μέρα μετά το γέμισμα τα πράγματα πάνε καλούτσικα εκτός απο κάποιες άλγες που ειναι πάνω στην μοσ..... η αλήθεια ειναι πως το νερό μου δεν έχει ανατάραξη και δεν ξέρω μήπως αυτο φταιει για την άλγη στην μοσ . Έχω μία αντλη που δίνει παροχη νερού και Co2 κάτω κάτω στο μπροστινο μέρς του ενυδρειου και μία αντλία που δίνει νερό στο κάτω πίσω μέρος του ενυδρειου απο την ίδια μεριά με την πρώτη . Να βάλω και 3 αντλια μέσα απο την άλλη μερια για περισσότερη κυκλοφοριά νερού ή δεν χρειάζεται ?
Themis_aqua
18-03-16, 19:04
Φωτο δεν ανεβασες ομως..
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/P1011543_zpsuoqkfygk.jpg.html?state=copy&sp=false
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/P1011536_zpsfkp1rqlk.jpg.html?state=copy&sp=false
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/Phiomegatauomicrongammarhoalphaphialpha0922_zpsu1r z4xww.jpg.html?state=copy&sp=false
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/Phiomegatauomicrongammarhoalphaphialpha0921_zpsjg7 bmrkq.jpg.html?state=copy&sp=false
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/P1011536_zpsfkp1rqlk.jpg.html?state=copy&sp=false
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/P1011542_zpsyhtqx2i8.jpg.html?state=copy&sp=false
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/P1011539_zpst3yh16o2.jpg.html?state=copy&sp=false
Ευχαριστώ πολύ !!! Αν γλυτώσει και απο τις λίγες άλγες θα είναι πολύ καλύτερο οταν μπουν και τα ζωντανα μέσα !!!!
Themis_aqua
18-03-16, 20:50
Αν και οι φωτο δεν ειναι καθαρες,δειχνει ωραιο και τα φυτα καλα πανε!!Η μος ειναι πολυ κοντα στο φως και γι αυτο ισως σου πιανει αλγη.Flame moss ειναι;Τωρα στην αρχη μην ανεβαζεις πολυ τον φωτισμο,να προσαρμοστουν τα φυτα.Κανε το σταδιακα.Στη θεση σου θα εβαζα κανενα φυτο που ψηλωνει πισω απ τη ριζα θα δειξει πολυ ωραια, καμια sessiliflora ας πουμε.
Αν και οι φωτο δεν ειναι καθαρες,δειχνει ωραιο και τα φυτα καλα πανε!!Η μος ειναι πολυ κοντα στο φως και γι αυτο ισως σου πιανει αλγη.Flame moss ειναι;Τωρα στην αρχη μην ανεβαζεις πολυ τον φωτισμο,να προσαρμοστουν τα φυτα.Κανε το σταδιακα.Στη θεση σου θα εβαζα κανενα φυτο που ψηλωνει πισω απ τη ριζα θα δειξει πολυ ωραια, καμια sessiliflora ας πουμε.
Ναι μάλλον για αυτό πιάνει άλγη εαν φανταστείς ότι στο dry start είχα 170 watt στα 240 λίτρα και τώρα το έχω κατεβάσει στα 130 και το άφησα εκεί σταθερά απο τότε που το γέμισα με νερό :D . Flame moss ειναι αυτη πάνω στη ρίζα-γέφυρα και η άλλη η πυκνή κάτω στο drift wood δίπλα απο τις ανουμπιες ειναι tahiphilioum spiky moss .
Καλή η ιδέα σου για ένα ψηλό φυτό ( αν και μου αρέσει το τοπίο με ένα είδος μόνο ξύλο και 2-3 το πολύ είδη φυτών ) πίσω απο τη ρίζα αλλά δεν το επιχειρώ ακόμη ας στρώσει πρώτα το ενυδρειο να βρει και την ρουτινα του και μετά . Ακόμη δεν έχω ρίξει καν τα πρώτα λιπάσματα και το ενυδρειο είναι στημένο σχεδον 10 βδομάδες !!!
Πολύ ωραίο το ενυδρείο σου,
έτσι όπως το βλέπω όμως μου ήρθε μια ιδέα.....
με τα ξύλα ακριβώς όπως είναι εγώ θα έβγαζα όλα τα φυτά
και θα άφηνα μόνο το "γρασίδι" και θα γέμιζα όλα τα ξύλα με flame moss.
Βέβαια ίσως να είναι λίγο μεγάλο για moss tank αλλά αυτό σκέφτηκα μόλις το δα...:rolleyes:
Βασικά οι ανούμπιες δεν μου κολλάνε αν και μου αρέσουν σαν φυτά και στην αριστερή πλευρά πίσω από τα ξύλα θα μου άρεσε κάποιο ψηλό φυτό.
(συγκεκριμένα ένα που είναι μακρόστενο και πάρα πολύ λεπτό αλλά δε θυμάμαι πως το λένε:D)
http://i172.photobucket.com/albums/w22/recavox/Maxoijuallumi.jpg
Αυτό το ψηλό εννοώ που είναι πίσω πίσω στην εικόνα, μπορεί να είναι και αυτό που ήδη έχεις.
Βέβαια ίσως να είναι λίγο μεγάλο για moss tank αλλά αυτό σκέφτηκα μόλις το δα...:rolleyes:
Βασικά οι ανούμπιες δεν μου κολλάνε αν και μου αρέσουν σαν φυτά και στην αριστερή πλευρά πίσω από τα ξύλα θα μου άρεσε κάποιο ψηλό φυτό.
(συγκεκριμένα ένα που είναι μακρόστενο και πάρα πολύ λεπτό αλλά δε θυμάμαι πως το λένε:D)
Αυτό το ψηλό εννοώ που είναι πίσω πίσω στην εικόνα, μπορεί να είναι και αυτό που ήδη έχεις.
Καλημέρα η Flame moss και εμενα μου αρέσει τρελά πραγματικά είναι απίστευτα όμορφη και κάνει πολύ ωραιο σχηματισμό σαν φλόγες !!! Παρόλο που ειναι απο τις πιο απαιτητικες moss απλώνει και ελπίζω να απλώσει κι αλλο !!! Οσο για τις ανούμπιες ειναι το αγαπήμενο μου φυτό και λατρεύω το ανθάκι τους , αλλά ακόμη και να ήθελα να τις αφαιρέσω δεν μπορώ έχουν προσκοληθεί τόσο πολύ στα ξύλα και έχουν αναπτύξει πολύ μεγάλο ριζικό σύστημα σε σύντομο χρονικό διάστημα που δεν βγαίνουν με τίποτα . Μία μικρή ανούμπια πήγα να βγάλω οταν το γέμισα μετα το dry start και έσπασαν τα φύλα της και το ρίζωμα έμενε εκεί άκαμπτό και απτόητο :p . Και τώρα ξαναβγάζει φύλο :)
Καλημέρα η Flame moss και εμενα μου αρέσει τρελά πραγματικά είναι απίστευτα όμορφη και κάνει πολύ ωραιο σχηματισμό σαν φλόγες !!! Παρόλο που ειναι απο τις πιο απαιτητικες moss απλώνει και ελπίζω να απλώσει κι αλλο !!! Οσο για τις ανούμπιες ειναι το αγαπήμενο μου φυτό και λατρεύω το ανθάκι τους , αλλά ακόμη και να ήθελα να τις αφαιρέσω δεν μπορώ έχουν προσκοληθεί τόσο πολύ στα ξύλα και έχουν αναπτύξει πολύ μεγάλο ριζικό σύστημα σε σύντομο χρονικό διάστημα που δεν βγαίνουν με τίποτα . Μία μικρή ανούμπια πήγα να βγάλω οταν το γέμισα μετα το dry start και έσπασαν τα φύλα της και το ρίζωμα έμενε εκεί άκαμπτό και απτόητο :p . Και τώρα ξαναβγάζει φύλο :)
Αυτο το φυτό που μου προτείνεις μοίαζει λίγο με την άγρια την saggitaria αλλά είναι πιο λεπτο φαίνεται οτι απλώνει σε όλη την επιφάνεια και θα κόβει πολύ φως .
Εδώ ακόμη αφαιρώ φακή απο την 200λιτρη λεκάνη που καταλάθος όταν μου έδωσαν τα ramshorn είχε 2-3 φακές και τώρα είχα φτάσει στο σημείο να έχει γεμίσει όλη η επιφάνεια φακή και να μην περνάει ο ήλιος ως τον βυθό :D
Αυτο που σου προτεινε ειναι το eleocharis vivipara. ωραια η μοςς αλλα για το συγκεκριμενο σημειο θα προτιμουσα καποια αλλη να απλωνει προς τα κατω.
Επισης η flame ειναι απο τις πιο ευκολες μοςς. σε εκεινο το σημειο μιας και ειναι ψηλα μπορεις να βαλεις μια πιο απαιτητικη μοςς ή ακομα και μοντε καρλο ή και κουμπα να απλωνει προς τα κατω.
Μάλλον ειναι η άγρια ελεοχαρις ( eleocharis palustris ) που ψηλώνει πολύ . Εγώ έχω την eleocharis mini sp. που γίνεται χαμηλό όμορφο χαλάκι , αλλα σύντομα μαλλον θα πάρω πακετο με sissors απο το e-bay γιατι δεν θέλω να μου ψηλώσει πολύ !
Eleocharis montevidensis ;)
Αυτο που σου προτεινε ειναι το eleocharis vivipara. ωραια η μοςς αλλα για το συγκεκριμενο σημειο θα προτιμουσα καποια αλλη να απλωνει προς τα κατω.
Επισης η flame ειναι απο τις πιο ευκολες μοςς. σε εκεινο το σημειο μιας και ειναι ψηλα μπορεις να βαλεις μια πιο απαιτητικη μοςς ή ακομα και μοντε καρλο ή και κουμπα να απλωνει προς τα κατω.
Καλημέρα , Monte carlo πάνω στο ξύλο ? Δεν φυτεύεται σε υπόστρωμα αυτο το carpet ?
Για την Flame moss το site της tropica αναφέρει οτι έχει κάποιες απαιτήσεις και το κατατάσει στα medium δυσκολιας και απιτήσεων φυτά , αλλά δικιό έχεις ολα αυτά ειναι σχετικά με τις απαιτήσεις .
Eleocharis montevidensis ;)
Το eleocharis το πετύχαμε τουλάχιστον όλοι χαχαχ :D
το montevidensis ειναι μιας και ειναι μεγαλυτερο.
το montevidensis ειναι μιας και ειναι μεγαλυτερο.
Γίνεται να φυτευτεί το monte carlo carpet πάνω σε ξύλο απευθειας χωρις καθόλου χώμα ?
ναι την στερεωνεις με λιγο κολλα στιγμης. οποιαδηποτε κολλα στιγμης κυανοακρυλικη.
πολυ ωραίο Νικολέτα έγινε το ενυδρείο σου
Και εμένα οι ανούμπιες μου αρέσουν γενικά
αλλά έτσι όπως το δα μου έσκασε εικόνα :smt108 ότι θα ήταν πολύ καλό με όλα τα φυτά να είναι λεπτεπίλεπτα :rolleyes:
αλλά σημασία έχει πως το έχεις φανταστεί εσύ και όχι εγώ, δικό σου είναι :grin:
οπότε συνέχισε την καλή δουλειά και να το δεις όπως πραγματικά το θέλεις.
Και εμένα οι ανούμπιες μου αρέσουν γενικά
αλλά έτσι όπως το δα μου έσκασε εικόνα :smt108 ότι θα ήταν πολύ καλό με όλα τα φυτά να είναι λεπτεπίλεπτα :rolleyes:
αλλά σημασία έχει πως το έχεις φανταστεί εσύ και όχι εγώ, δικό σου είναι :grin:
οπότε συνέχισε την καλή δουλειά και να το δεις όπως πραγματικά το θέλεις.
Ευχαριστώ για τα καλα σας λογια παιδια μέχρι να βρει τις ισορροπιες το ενυδρειο σκέφτομαι να μην πειραξω κατι μιας που όλα πάνε καλά . Μετά βλέπουμε .
Να ρωτήσω κατι ασχετο , υπάρχει περίπτωση ενα μικρο ramshorn ( υποθέτω σχεδον νεογέννητο ) που έβαλα στο ενυδρειο πριν κάποιες μέρες όταν μεγαλώσει που έχει ήδη μεγαλώσει αρκετα μέσα σε κάποιες μέρες να μου γεννήσει αυγά που να γίνουν σαλιγκάρια ? Σήμερα πρόσεξα στο τζάμι κάτι σαν αυγά 2-3 ξέμπαρκα και ανυσηχω δεν θέλω να γεμίσω ramshorn εαν ειναι να το βγαλω ?
Μη τα βγάλεις, μόνο καλό κάνουν, ειδικά αν είναι ramshorn
(ramshornπληκτος :D:D:D:D )
Μη τα βγάλεις, μόνο καλό κάνουν, ειδικά αν είναι ramshorn
(ramshornπληκτος :D:D:D:D )
Ειναι αισθητικο το θεμα δεν θα ηθελα να μου γεμησει ολο το ενυδρειο ramshornakia , καλο κανουν το ξερω αλλα αμα γινουν πολλα με βλεπω να ψαχνω συνταγες για σαλιγκαροσουπες :D:D
Νικολέτα μη πειράξεις τίποτα άστο να πάει όπως είναι με τις ανούμπιες και τα ραμσον....
Αρχίζει κ γίνετε πανέμορφο....άντε και 900αρι τώρα:D:D:D:D:D:D:D
Έκανα αλλαγή 25% στο ενυδρειο και έβαλα 25-30 λίτρα όσμωση και 20 λιτρα βρύσης και μου πήγε : ph : 7,5 , kh : 6 , gh : 7 . Πως μπορω να ξέρω τι ποσότητα οσμωση και τι βρυση πρέπει να βάζω για να μην έχω μικρα σκαμπανεβάσματα των 2-3 μονάδων σε kh και gh μετά απο κάθε αλλαγή . Καθώς κάνω συχνές αλλαγές 25% καθέ 2-3 μέρες για να μην αναπτυχθουν άλγες καθώς η αμμωνία ανεβαίνει αφού είμαι 4η μέρα στο στρώσιμο με τροφη !!!
Νικολέτα μη πειράξεις τίποτα άστο να πάει όπως είναι με τις ανούμπιες και τα ραμσον....
Αρχίζει κ γίνετε πανέμορφο....άντε και 900αρι τώρα:D:D:D:D:D:D:D
Δεν πειράζω τίποτα το ramshorn ειναι μέσα και καθαρίζει τα driftwoods :D:D .
το μονο που άλλαξε ειναι οτι μετά την σημερινή αλλαγή νερού πηγε το ph απο 7,3 στο 7,5 και το kh απο 3 στο 6 ... μαλλον επρεπε να βάλω λιγο παραπανω οσμωση και λιγοτερο βρυση τεσπα στην αλλη αλλαγη μεχρι να βρω τις ποσοτητες :p
Τη σωστή δοσολογία μόνη σ θα τη βρεις.....πολλά μπράβο και πάλι για όλη την προσπάθεια και το πανέμορφο αποτέλεσμα...και μη ξεχνιόμαστε βάζε και καμιά φώτο για το μάτι :D:D:D:D:D:smt041:smt041:smt041
Ενα update απο το ενυδρειο . Μετρήσεις σημερινές μετά την καθιερωμένη αλλαγή 50% που κάνω κάθε 2-3 μέρες : ph : 6,9 , kh : 5 , gh : 5 . Ακόμη δεν έχω ρίξει λιπάσματα ( 4 βδομάδες μετά το γέμισμα ) και δεν έχω κουρέψει κανένα φυτό ελπίζω όταν κουρέψω την ελεοχαρις να πυκνώσει κι άλλο . Λογικά μετά το στρώσιμο λέω να αρχίσω να ρίχνω λιπάσματα σε κανα μήνα δηλαδή ( ήδη έχει 3 βδομάδες που στρώνει το ενυδρειο με τροφή και μετράω αμμωνία 0,3-0,4 ) , NO2 και ΝΟ3 δεν έχω μετρήσει ακόμη με τέστ !
alexis cosmo
27-03-16, 20:22
καμιά φώτο δεν μας έβαλες να χαζέουμε ομως:D
Σημερινές φώτος : http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/library/240%20liters%20aquarium?sort=3&page=1
Σούπερ Νικολέτα :smt041:smt041 Να το χαίρεσαι :D
alexis cosmo
27-03-16, 20:45
μπραβο τούμπανο γίνεται.
Η μοςς έχει πιάσει πολύ καλά και είναι πολύ όμορφη και φούντοτη.
Ευχαριστώ πολύ παιδιά νομίζω πως έχει ακόμη αρκέτο δρόμο το ενυδρειο για να βρει τη ρουτίνα του και την ισορροπια του καθώς ακόμη υπάρχουν κάποιες λίγες άλγες και παραμονεύει ο κινδυνος για πολύ περισσότερες εαν δεν προσέξω τώρα στη φάση στρωσίματος . Οι μος τα πάνε πολύ καλα και η ελεοχαρις και πιστεύω οτι μετά απο ένα καλό κούρεμα θα δυναμώσουν και θα πυκνώσουν πιο πολύ αλλά θα κουρέψω σε κανα μήνα οταν θα έχει στρώσει το ενυδρειο και θα αρχίσω τα λιπάσματα ! :D
Συγκριτικά απο την μέρα που στήθηκε το ενυδρειο 1ή μέρα μέχρι ΄σήμερα 62 μέρες μετά :D
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/library/240%20liters?sort=3&page=1
Πολυ ωραια εξελιξη. Να το χαιρεσαι!
Πολυ ωραια εξελιξη. Να το χαιρεσαι!
Ευχαριστω πολυ , να εισαι καλα !!!
Καλημέρα σε όλους θα ήθελα να ρωτήσω ποιες ειναι οι καλύτερες και αποτελεσματικότερες αλγοφάγες γαρίδες που να ειναι ιδανικές οι εξής συνθήκες νερού : ph : 6,8-7,2 , kh : 4-6 , gh : 4-6 . Και φυσικά να μην τρώνε moss ή γρασίδι !!! Σκεφτόμουν τις red charry ή ammano . Δεδομένου οτι το ενυδρείο τρέχει με νερό εδώ και 35 μέρες και σκέφτομαι σιγά σιγα να αρχίσω να αραιώνω τις 50% αλλαγές νερού που κάνω κάθε 2 μέρες και πιθανον να υπάρξει έξαρση των άλγεων και θα ήθελα σιγα σιγα αφου το ενυδρειο έχει στρώσει με σταθερές μηδενικές μετρήσεις αμμωνίας και αμμώνιου μετά απο δύο μπολίασματα εντός φίλτρου με βιολογικό υλικό απο άλλα ενυδρεια ( και διατήρηση του μπόλιου με τροφή που την αλλάζω κάθε 2 μέρες ) να βάλω κάποιες γαρίδες !
Η αμανο ειναι το καλυτερο αλγοφαγο η τροπικα προτεινει 1 στα 10 λίτρα ,εκτος αυτού ειναι και ωραίες γαρίδες και γίνονται αρκετα μεγάλες ωστε αργότερα να μην γινουν μεζές απο τα ψάρια που θα βάλεις.
Η αμανο ειναι το καλυτερο αλγοφαγο η τροπικα προτεινει 1 στα 10 λίτρα ,εκτος αυτού ειναι και ωραίες γαρίδες και γίνονται αρκετα μεγάλες ωστε αργότερα να μην γινουν μεζές απο τα ψάρια που θα βάλεις.
Ωραια θα βάλω μερικες αμανο τοτε . Σημερα εκανα μια βλακεια εβαλα μεσα στο ενυδρειο μου εναν επιπλεον κυκλοφορητη και κατα λαθος αρχισε να χτυπα το υποστρωμα και οταν το ειδα μετα απο κανα 5 λεπτο ειχε θολωσει το νερο και ειχαν ξεριζωθει κάποια χορτα και τα πηρα λιγο .... γιατι το σκάλισα εφοσον ολα πηγαιναν καλα.... απλως ειχα ακουσει οτι η καλη κυκλοφορια δρα κατα των αλγεων και ηθελα να δωσω και ροη στην επιφανεια αλλα δεν μου σταθεροποιθηκε η αντλια με αποτελεσμα το χαος τωρα....
:(:(:(
Η αντλια δεν ειναι το ιδανικό γιατι πετάει σε δέσμη με πολλη δύναμη,εγω εχω βαλει ενα wave maker και ειμαι πολυ ικανοποιημενος. Τα φυτα μην τα φοβάσαι,αν είναι να πιασουν θα πιάσουν, παράδειγμα εκανα κατι ανακαταταξεις πριν 2 μηνες και ξεριζωθηκε το γρασίδι ενα μεγαλο κομμάτι του,οταν προσπάθησα να το ξαναφυτεψω με την τσιμπίδα δεν τα καταφερνα γιατι ηταν σε δυσκολο σημείο,ειχε και πέτρες ξυλα ,και οι φυτεμενοι ξερουν οτι ετσι κι αλλιως το μοντε καρλο ειναι δύσκολο στο φύτεμα,οποτε μετα απο πολλες προσπαθειες, νευρα,ξεριζωμα αλλον φυτων καταλαθος, το παρατησα σχεδον να αιωρείται αυτο και μια αλτερνανθερα,μετα απο δεκα μερες που πηγα να φυτέψω την αλτερνανθερα ειχε πεταξει ριζες και ειχε ριζώσει και το μοντε καρλο εχει τώρα πιασει παντου μονο του, και πανω στις πετρες και τα ξύλα ;)
Η αντλια δεν ειναι το ιδανικό γιατι πετάει σε δέσμη με πολλη δύναμη,εγω εχω βαλει ενα wave maker και ειμαι πολυ ικανοποιημενος. Τα φυτα μην τα φοβάσαι,αν είναι να πιασουν θα πιάσουν, παράδειγμα εκανα κατι ανακαταταξεις πριν 2 μηνες και ξεριζωθηκε το γρασίδι ενα μεγαλο κομμάτι του,οταν προσπάθησα να το ξαναφυτεψω με την τσιμπίδα δεν τα καταφερνα γιατι ηταν σε δυσκολο σημείο,ειχε και πέτρες ξυλα ,και οι φυτεμενοι ξερουν οτι ετσι κι αλλιως το μοντε καρλο ειναι δύσκολο στο φύτεμα,οποτε μετα απο πολλες προσπαθειες, νευρα,ξεριζωμα αλλον φυτων καταλαθος, το παρατησα σχεδον να αιωρείται αυτο και μια αλτερνανθερα,μετα απο δεκα μερες που πηγα να φυτέψω την αλτερνανθερα ειχε πεταξει ριζες και ειχε ριζώσει και το μοντε καρλο εχει τώρα πιασει παντου μονο του, και πανω στις πετρες και τα ξύλα ;)
Κάτι τέτοιο ? ( http://www.sicce.com/prodottiDettaglio_eng.php/prodotto=voyager-3000-4500-6000-lh/idprodotto=29 )
Και δεν θα εχει κενα και τρυπες μεγάλες για να μην μου μπαίνουν μωράκια guppies ή γαριδούλες μέσα? Στιρίζεται με αφάλεια με μαγνήτες - βεντούσες ή θα φύγει και αυτο οπως ή αντλια ??
Παιδιά θέλω τη γνώμη σας επιγόντως !!! Σήμερα έβαλα ένα φίλτρο γεμάτο υαλοβάμβακα γύρω στα 2 λίτρα χωριτικότητας και με αντλία 1400λ/ω για επιπλεόν ρόη στο ενυδρειο . Το φίλτρο αυτο το βεντούζαρα πάνω ψηλά κοντά στην επιφάνεια και κάνει αρκετή ανατάραξη καθώς δίνει και έντονη κυκλοφορία στο ενυδρειο όπως φαίνεται στις φώτος αυτές :
α.http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/water%20flow/P1010007_zpsje20sidt.jpg.html?sort=3&o=4!
β.http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/water%20flow/P1010011_zpspoxfagjw.jpg.html?sort=3&o=3
Υπάρχει μία είσοδος νερού απο το εξωτερικό φίλτρο κάτω χαμηλά κοντά στο carpet απο οπου εισέρχεται και το CO2 , όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτο :
γ.http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/water%20flow/P1010010_zpslvlwz2w1.jpg.html?sort=3&o=2
Τέλος υπάρχει ακόμη μία είσοδος νερού στο ενυδρείο επίσης ακρετά χαμηλά όπως φαίνεται σε αυτή την φώτο :
δ.http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/water%20flow/P1010013_zpshye8amyk.jpg.html?sort=3&o=1
Μία συνολική εικόνα για να δείτε πως περίπου πάνε οι ροές απο τις αντλιες :
ε.http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/water%20flow/P1010018_zpsn749iayn.jpg.html?sort=3&o=0
Ο φόβος μου είναι ο εξής : φτάνοντας την ροή στο ενυδρείο απο τα 1600λ/ω στα 3000λ/ω και προσπαθώντας να εμποδίσω της άλγες να εμφανιστούν και να πολλαπλασιαστούν , φοβάμαι μήπως η αντλία που έβαλα ψηλά στην επιφάνεια μου διώχνει όλο το CO2 ... Έτσι ανέβασα τη δόση απο την μπουκάλα απο τις 2 στις 4 φυσαλίδες το δεπτερόλεπτο και αυτό γιατί υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα νερού στο σημείο που αμέσως το co2 πάει προς τα πάνω και ένα μικρό μέρος μονο στροβιλίζεται απο την αντλία του εσωτερικού φίλτρου που χτυπάει στο τζάμι και επιστρέφει προς τα κάτω !!!! Επίσης το φίλτρο βγάζει πάρα πολύ οξυγόνο περισσότερο ίσως και απο αεραντλία !!! Κάθε 5 δεπτερόπεπτα πετάει ολόκληρες δέσμες απο φυσαλίδες !!! Άρα το συμπέρασμά μου είναι μήπως κάνοντας ένα καλό ( κατά των άλγεων ) κάνω μεγαλύτερο κακό στα φυτα μου διώχνοντας το co2 που είναι το δομικό και απαραίτητο συστατικό τους !!! Φοβάμαι οτι το πολύ οξυγόνο που βγάζει το φίλτρο χτυπάει με δύναμη το μπροστινό τζάμι του ενυδρειου και πάει προς τα κάτω διώχνοντας πάνω το co2 απο την χαμηλή είσοδο του co2 ... Τέλος μία μέτρηση με τέστ της terta που έκανα μου έδωσε 24mg/L CO2 !!!
Ελπίζω να μην σας κούρασα αλλά σίγουρα οι παρατηρήσεις θα δείξουν τι θα γίνει με τα φυτά ... Θα μετρήσω CO2 αύριο πάι την ίδια ώρα κλείνοντας 24 ώρες απο την τελευταία μέτρηση ! Απλώς θα ήθελα να μου πείτε εαν κάνω κάποιο λάθος !!!! Ευχαριστώ πολυ παιδιά !!
Και ενα βίντεο σας δείχνω αλλά δεν ξέρω αν βγήκε καλα ειναι παλία η φωτογραφική μου:confused:
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/video/P1010023_zpsiwlvm1fx.mp4.html?sort=3&o=0
Σημερινές μετρήσεις μετά απο 24ώρες ph : 6,9 , KH : 5 dKh , GH : 6 dGh ,
CO2 : 36-40 mg/L και ειμαι στις 3.5-4 φυσαλίδες το δεπτερόλεπτο ! Μάλλον θα το μειώσω σταδιακα μέσα στην βδομάδα στις 3 γιατι ειναι επαρκέστατο για τα φυτα τελικά και ίσως δεν διώχνει το διοξείδιο η αντλία που κάνει ανατάραξη στην επιφάνεια !
Καλημέρα σε όλους γνωρίζει κάποιος εαν υπάρχει περίπτωση να δημηργηθούν καινούργια φυτά ανουμπιας barteri απο σπόρους ? Τρία απο τα παλιά άνθη μετά απο 5-6 βδομάδες έβγαλαν κάτι σπόρους τώρα που άρχισαν να μαραίνονται και έχω και 15+ καινούργια άνθη-μπουμπούκια !!! Υπάρχει περίπτωση να μπορέσω να δημιουργήσω νέα φυτά απο σπόρο ?
Εγινε επικονιαση απο εντομο?
Εγινε επικονιαση απο εντομο?
Όσο ήταν σε dry start υπήρχαν κάποια έντομα μέσα στο ενυδρείο ναι και κάποια άνθη . Τώρα μόνο σαλιγκάρια έχει ! Λες να έγινε απο τότε , αν και παρατήρησα οτι επειδή έχω δυνατή ροή μερικά σαν βαμβακακια λιγες μέρες μετά που ανθίζει μία ανουμπια μεταφέρονται σε όλο το ενυδρειο και πιθανον και σε άλλα άνθη . Δεν ξερω εαν έχει νόημα να επιχειρήσω να μαζέψω τους σπορούς και να τους σπείρω με κάποιον τρόπο , ή απλώς να κόβω τα φυτα αδελφές που αναπτύσσονται με τον κλασσικο τροπο !!!
Καλησπέρα παιδιά μετά απο αλλαγή νερού μέτρησα 0 mg/l NH4 , 0,01 mg/l NO2 και μεταβίας 5 mg/l NO3 . To θέμα μου είναι οτι λογικά πρεπει να αρχισω σιγα σιγά τη λίπανση αν και ακομη δεν εχω κουρεψει το χορταρι . Εχω ομως λιγες αλγες στις moss που τεινουν να αυξομειωνονται λιγακι ! Το ζητούμενο ειναι να αρχισω σιγα σιγα μιση δοση απο την προτεινομενη λιπανση της tropica platn growth για βαρια φυτεμενο ή να κλεισω και τον τριτο μηνα λειτουργιας του ενυδρειου χωρις καθόλου λίπανση . Η αλήθεια ειναι οτι με χαμηλο CO2 1-2 φυσαλιδες το δεπτερολεπτο και φωτοπεριοδο 9 ώρες με τάση μείωσης 15 λεπτα κάθε βδομάδα μέχρι τον Ιούνιο τα φυτα δεν δείχνουν κανένα σημάδι πεινάς ή ελλείψων !!!!
Και ένα update απο την 55η μέρα ( 95η μέρα απο το στήσιμο ) μέτα το γέμισμα του ενυδρειου , μπήκαν και τα πρώτα ψαράκια ( θηλυκά μωρά guppies 1-2 μηνών ) μαζί με τα ramshorn . Σε 2-3 βδομάδες θα μπούνε και οι αμανο γαρίδες . Παράμετροι νερού ph : 7,4 , kh : 7 , gh : 8 , ΝΗ4 : 0 , NO2 : 0,01 NO3 : 5 ( με το ζόρι !!! :D:D:D: ) , CO2 : 18 mg/L . Λίπανση : ακόμη τίποτα .
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/library/55%20day%20after%20water%20fill?sort=3&page=1
Καλησπέρα παρατήρησα οτι η ελεοχαρις αρχησε να κιτρινιζει περιστασιακα λιγο λιγο .... Εχω να κανω αλλαγή νερού 5 μέρες και η αμμωνια ειναι στο 0 , ο νιτριτης επισης στο 0 και τα νιτρικα ειναι στο 20-25 !!! Το co2 δεν το πειραξα και ρεει κανονικα γύρω στα 15-20 mg / liter . Τι λέτε να φταίει ? Υπάρχουν κάποιες άλγες πάνω στην ελεοχάρι αλλα δεν ξέρω τι φταίει . Αύριο λέω να κάνω μια μεγάλη αλλαγή 50-60% και να αυξήσω την παροχή co2 , να κουρέψω την ελεοχαρις χαμηλα και να αρχίσω και τη λίπανση !!!!! Ξέρει κάποιος να μου πει τι φταίει , οχι οτι ειναι σε μεγάλη εκταση κιτρινη αλλα κιτρινίζει απο εδω και απο εκει και ανυσηχώ . Η λύση που σκεφτομαι με την αλλαγή - κουρεμα - λιπανση δεν ξέρω εαν βοηθήσει . Και η θερμοκρασια ειναι στους 26-26.5 βαθμους !
Να και κάποιες φωτος μετά απο το πρώτο μου κουρέμα σήμερα σε όλα τα φυτά κάποια άλλαξαν πολύ μετά το κούρεμα ! Έριξα και το πρώτο μου εβδομαδαιο λίπασμα έκανα μια 75% αλλαγή νερού και άυξησα το CO2 αρκετά δεδομένου οτι υπάρχει πολύ τροφή και φως για τα φυτά !!! Τα κούρεψα με ψαλιδάκι νυχιών :D:D:D
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/library/first%20trimming?sort=3&page=1
Ένα update μετά απο 65 μέρες λειτουργίας του ενυδρειου . Το ενυδρειο έχει στρώσει τα ψαράκια και τα σαλιγκάρια τα πάνε περίφιμα και μεγαλώνουν διαρκώς και η άλγη σχεδόν αφανήστικέ απο παντού με 1-2 σημειακια σε 2 ανούμπιες να επιμένει μία τριχοειδής πράσινη άλγη την οποια δεν αγγιζουν τα ramshorn για κάποιο λογο !!! Οι τιμές έχουν ως εξής :
PH : 6,6
KH : 7
GH : 7
NH4 : 0
NO2 : 0
NO3 : 20-30 ( λίγες ώρες πριν την εβδομαδιαία αλλαγή )
CO2 : 35-40 mg/L ( 12 ώρες / 24 ωρο )
Λίπανση : Της Tropica για βαριά φυτεμένο μια φορά την εβδομάδα
Φως : 4* 39 watt ( 10 ώρες / 24 ωρο )
καμμια κανονικη φωτο ολο το ενυδρειο απο μπροστα δεν παιζει;
καμμια κανονικη φωτο ολο το ενυδρειο απο μπροστα δεν παιζει;
Ορίστε κύριε johnpecn :D:D
ε μα να το δουμε :p
:smt041:smt041 πολυ ωραιο γινεται
Νικολέτα είναι πολύ όμορφο :) Γειά στα χέρια σου :)
Στάλθηκε από το SM-G800F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά ναι καλό γίνεται , τώρα ψάχνω το είδος γαριδούλας που θα βάλω μέσα , ποια προτιμάει την τριχοειδή πράσινη άλγη που δεν τρώνε τα ramshorn και που να συμβιβάζεται με τις συνθήκες νερού που έχω ?
Δεν ξέρω πια θα σου κάνει αλλά σίγουρα δεν θα είναι Caridina γιατί δεν συγχωρούν λιπανση και co2 . Πάντως πάρτι θα κάνουν οι γαρίδες σε τέτοιο ενυδρείο ;) θα είναι και πολύ ωραίο το θέαμα :)
Δεν ξέρω πια θα σου κάνει αλλά σίγουρα δεν θα είναι Caridina γιατί δεν συγχωρούν λιπανση και co2 . Πάντως πάρτι θα κάνουν οι γαρίδες σε τέτοιο ενυδρείο ;) θα είναι και πολύ ωραίο το θέαμα :)
Ναι αφου σκεφτομαι να βγαλω τα guppies αν και τα πανε πολυ καλα και ταιριαζουν μεσα στα φυτα και να το κανω γαριδοσαλιγκαραδικο :P
Αλλα και τα ψαρακια δινουν αλλη χαρη . Σκέφτομαι να πάω για amano
πολυ μου αρεσει το ενυδρειο σου..μπραβο..μια ερωτηση μονο γιατι τοσο πολυ co2?ακομα και το γρασιδακι η τροπικα το δινει για χαμηλο διοξειδιο η ανουμπιες και η μος δεν χρειαζονται καν
πολυ μου αρεσει το ενυδρειο σου..μπραβο..μια ερωτηση μονο γιατι τοσο πολυ co2?ακομα και το γρασιδακι η τροπικα το δινει για χαμηλο διοξειδιο η ανουμπιες και η μος δεν χρειαζονται καν
Καλησπέρα ναι είναι λίγο παραπάνω απο τα κανονικά επίπεδα αλλά με αυτή την ποσότητα CO2 βρήκα μία σχετική ισορροποια ανάμεσα σε φως - θρεπτικά - co2 . Επίσης το 50% + των φυτών αποτελείται απο άνθρακα οπότε υποθέτω οτι το co2 ειναι τόσο απαραίτο , όσο είναι το νεράκι για τον άνθρωπο !
Ναι οι ανούμπιες και οι μοςς έχουν χαμηλές απαιτήσεις σε co2 αλλά και παραπάνω να δίνεις σε ένα φυτό μονο καλό κάνει και το βοηθάει στο να αναπτυχθεί ακόμη γρηγορότερα.
Φυσικά πάντα θα πρέπει να έχουμε βρει την ισορροποία μας ανάμεσα στο co2 το φώς και τα θρεπτικά ! Νομίζω όμως οτι υπάρχουν και κάποια λίγα φυτά όπως οι βαλεσιριάνες που το πολύ co2 τις καίει !!!
Εύγε Νικολέτα!!!!
Και που σε ακόμα.....το όλο ενυδρείο λειτουργεί μια χαρά μην αλλάξεις ούτε το co2 ούτε το φωτισμό σου....:smt041:smt041:smt041:smt041
Themis_aqua
12-05-16, 14:50
Πολλα μπραβο κι απο εμενα πολυ ομορφο εξελισσεται να το χαιρεσαι!!
Καλησπερα σε ολους μετα απο πολυ καιρο , αφησα το ενυδρειο λιγο στην τυχη του με την εννοια οτι δεν επενεβησα και πολυ , με λιγα λογια οι μοσ κυριαρχησαν σε ολο το ενυδρειο και εκαναν ουσιαστικα αυτες carpet και επνιξαν και τις ανουμπιες αλλα το αποτελεσμα ειναι πολυ φυσικο και πανεμορφο το Co2 σταθερα σε 40mg/L και το ph στο 7,0 , Kh = 8 , gh = 9 , η θερμοκρασια στους 24.5-25.5 C . Τα ψαρακια που εχω ειναι guppy δικής μου επιλεκτικης αναπαραγωγης 3,5 μηνων αρσενικα 8 συνολικα στον αριθμο . Γενικα ολα κυλανε πολυ καλα και τα ψαρακια τα πανε περιφιμα ! Μερικες φωτο ενδεικτικα που εβγαλα οι εξης :
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/6%20months%20after%20set%20up/P1010171_zpsdzjpjp9r.jpg.html?sort=2&o=0
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/6%20months%20after%20set%20up/P1010185_zpsyrzjdcaz.jpg.html?sort=2&o=1
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/6%20months%20after%20set%20up/P1010177_zpsc9lqfcov.jpg.html?sort=2&o=2
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/6%20months%20after%20set%20up/P1010174_zpsabvn06ku.jpg.html?sort=2&o=3
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/6%20months%20after%20set%20up/P1010170_zpspzccttd4.jpg.html?sort=2&o=4
http://s1077.photobucket.com/user/nikol36721/media/6%20months%20after%20set%20up/P1010172_zpstvbt6qzo.jpg.html?sort=2&o=5
alexis cosmo
11-08-16, 23:39
Που χαθηκες εσυ?
Δεν μπορω να δω καμια εικονα.
καλημερα Αλεξη τωρα φαινονται ?
Να και ενα βιντεακι απο τα μωρακια μου :D
https://www.youtube.com/watch?v=ZJb1_OlWbko&feature=youtu.be
alexis cosmo
12-08-16, 19:54
ε ναι τώρα φαίνονται αλλά μην κουνιέσαι βρε πολύ θολούρα
παντός είναι ζουγκλα
εχω πολυ χαμηλη αναλυση στην καμερα ειναι πολυ παλια 16 ετων :D xaxa για αυτο και οι φωτο και το βιντεο φαινονται λιγο θολα ..
stanisalus18
16-08-16, 20:02
Μπόλικη moss έχεις :D Τις κλαδεύεις?
ναι συνχεχως κουρευω μεγαλωνει και απλωνει ταχυτατα
καποιο κοκκινο φυτακι εχεις σκεφτει ετσι να σπαει το πολυ πρασινο?ειναι πολυ ομορφο αν και θελει συμαζεμα
Ναι το ξερω αλλα δεν μου αρεσουν και πολυ τα κοκκινα φυτα πιστευω τα ψαρακια σπανε το πολυ πρασινο καθως ειναι κατακοκκινα , χιχιχι θελει οντως συμαζεμα το εχω παρατησει εδω και 3 μηνες ουσιαστικα μονο αλλαγες και κουρεματακι την μοςς !
:D
Καλησπέρα σε όλους παιδία ένα μικρό δείγμα από τα γενέθλια του ενυδρείου μου , κλείσαμε τους 8 μήνες !!!!! Να το χαίρομαι :D:D:D
Να το χαίρεσαι λοιπόν!!!!:grin::grin::grin::smt041:smt041:smt041
Εμείς οφθαλμόλουτρο θα κάνουμε????????
Φωτο 8 μήνες μετά το στήσιμο
Δυνατό
Μπράβο, να το χαίρεσαι :)
ευχαριστώ πολύ παιδιά , δεν παρεμβαίνω και πολύ και αφήνω τη φύση να κάνει τη δουλεία της και να δώσει το τελικό σχήμα στο τοπιο . Το μόνο που πέφτει είναι πολύ ψαλίδι και πολύ συχνά μάλιστα !!!! :D
Fishermen1234
12-09-16, 08:26
[emoji106] [emoji106] [emoji106] [emoji1] [emoji1] [emoji1]
Στάλθηκε από το Lenovo TAB 2 A7-30HC μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Καλημέρα ένα μικρο update με φωτος μετά από αφαίρεση πολλων ανουμπιων από το 240 λιτρο :D
κοντινες ληψεις και πισω οψη ενυδρειου
Νικολετα βγαλε καλες φωτο για το διαγωνισμο!
Εβγαλα ολες τις μος και το carpet και το εκανα full anubias ενυδρειο .
Themis_aqua
22-07-17, 17:01
Ωραιες οι μος αλλα στο κλαδεμα μπελας η αληθεια ειναι..
Μια χαρα δειχνει ετσι με τις ριζες!
Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.