PDA

Επιστροφή στο Forum : Φυσική(?) επιλογή.


joker
23-09-05, 02:15
Να ρωτησω και κατι ολιγον jazz.
Διαβαζοντας για betta αναποφευκτα επεσα και στο κεφαλαιο dna γονιδια κλπ κλπ. Τα περισσοτερα που ειδα ειναι καθαρα και μονο για την επιλεκτηκη αναπαραγωγη με τελικο αποτελεσμα την τερψη των οφθαλμων του ιδιοκτητη τους. δηλ. για τα χρωματα, πτερυγια κλπ κλπ. Δεν θα μπορουσε να γινει και κατι παρομοιο (επιλεκτηκη αναπαραγωγη) με βασει άλλα κρητηρια? πχ να μπορεσουν να ζησουν μετα απο πολλεεεες γενιες σε θερμοκρασιες χαμηλοτερες απο 23-24 C.Παρατηρωντας την προσαρμοστικοτιτα της καθε γενιας σε θερμοκρασιες ελαφρα χαμηλοτερης απο την προηγουμενη?πχ 0,2 C. θα μπορουσε να γινει κατοιο?Ξερω οτι τα περισσοτερα "τρελά" που γινονται στους betta πριν 50-100 χρονια δεν υπηρχαν στην φυση.Εβαλε το χερακι του ο ανθρωπος.Ετσι δεν ειναι?Γιατι να μην κανουμε και κατι ετσι ωστε να μπορει να ζει σε χωρες σαφως ποιο κρυες.Γιατι οπως και να το κανουμε τις ψυχρολουσιες του τις τρωει.
Τωρα λεω εγω τωρα....
Μην βαρατε. Με την βιολογια δεν τα πηγαινα και τοσο καλα.Αλλα τωρα τελευταια....την ξαναπιασα.

netblues
23-09-05, 09:29
Με τις επιλεκτικές αναπαραγωγές βγάζουμε στην επιφάνεια γονίδια που υπάρχουν αλλά δεν κυριαρχούν. Ετσι εχουμε φτιαξει διαφορα χρώματα κλπ.
Αλλο αυτό και άλλο η εξέλιξη του ειδους. Η διαφορά βρίσκεται στο χρόνο που χρειάζεται. Για να εξελιχθεί ένα είδος μπορεί να χρειάζονται απο 10.000 χρόνια έως πολύ περισσότερο.
Σήμερα με επεμβάσεις στα γονίδια είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο.
Οχι όμως απο χομπιστες και επιλεκτικές αναπαραγωγές.
Εχουν αναφερθεί περιπτώσεις γενετικά τροποποιημένων ψαριών (με γονίδια κατσαρίδας?? :smt119 ) που αντέχουν απο 0 έως 40 βαθμους, και σε συνθήκες αμμωνίας που δεν θα ζούσε τίποτε.
Ετσι και ξεφυγει τίποτε τέτοιο στη φύση, την κάτσαμε την βάρκα.
Συνήθως είναι στείρα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Αναλογο πραγμα ειναι και το παπαγαλόψαρο.

Αν το καλοσκεφτείς, ΔΕΝ θέλεις να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί μετά θα χαθεί η φυσική ισσοροπία και κλάφτα χαραλάμπη.

Mariel
23-09-05, 15:08
δεδομενου οτι οι μεταλλαγες ειναιενα δυναμικο φαινομενο θα μπορουσαμε να υποθεσουμε οτι κτι τετοιο ισως και να ειναι δυνατον.απλα το προβλημα ειναι οτι μεχρι να επιτευχθει αυτο χρειαζονται πολλες πολελς γενιες και θανατοι τοσων ψαριων....πως θα ελεγξεις την ανθεκτικοτητα??βαζοντας τα ολα σε χαμηλη θερμοκρασια σκοτωνοντας τα μη ανθεκτικα και κρατωντας τα υπολοιπα??προσωπικα το θεωρω λιγο βαρβαρο και χωρις νοημα.....καθε ειδος εχει εξελιχθει για ενανσυγκεκριμενο τυοπ περιβαλλοντοςκατα τη διαρκεια εκατομμυριων ετων...το να θελησουμε εμεις να το αλλαξουμε ειναι ολιγον τι αυθαιρετο...

crazyio
23-09-05, 16:07
νομίζω πως η φύση τα έχει κάνει όλα τοσο τέλεια που μετο να ταράξουμε τις ισσοροπίες μόνο κακό θα προκαλέσουμε .....

joker
23-09-05, 23:13
Με καλυψατε σε ενα μεγαλο βαθμο, αλλα....Θα μπορουσαμε να ξεκινησουμε ενα συλλογικο project? Οχι απαραιτητα αλλαζοντας πχ την θερμοκρασια διαβιωσης αλλα κατι αλλο.δεν ξερω. Θα υλοποιουνταν πολυ ποιο ευκολα, γρηγορα και θα ειχαμε και ενα στοχο που ειναι καλο κινητρο για να προσπαθησεις κατι.Ας ειναι πχ. και καποια "επεμβαση" επιτευξη στα χρωματα που δεν πολυ υπαρχουν-ερχονται στην ελλαδα.Ας ειναι και κατι οχι σωνει και καλα πρωτοτυπο.
Τι λετε?

Mariel
24-09-05, 00:01
το μονο στο οποιο θα μπορουσαμε να "επεμβουμε" ειναι τα χρωματα και οι τυποι ουρας,επιλεγοντας ωστε σε καθε γενια να πλησιαζουμε ολο και περισσοτερο το στοχο μας...αλλα οπως ειπε κι ο σωτηρης πριν αυτο για να γινει προυποθετει την υπαρξη αυτων των γονιδιων στα ψαρια που αρχικα χρησιμοποιουνται.δεν μπορουμε δηλ εμεις να προσπαθησομε να βγαλουμε π.χ. πορτοκαλι μονομαχους αν δεν εχουμε ψαρια με το καταλληλο γενετικο υποβαθρο.

dim
24-09-05, 02:02
Ας ειναι πχ. και καποια "επεμβαση" επιτευξη στα χρωματα που δεν πολυ υπαρχουν-ερχονται στην ελλαδα.Ας ειναι και κατι οχι σωνει και καλα πρωτοτυπο.
Τι λετε?

θα έχουμε και απο αυτά που δεν πολυ υπαρχουν-ερχονται στην Ελλαδα. όλα θα γίνουν. υπομονή. αφού δεν έρχονται αυτά θα πάμε εμείς να τα φέρουμε.:smile: :smile:

netblues
24-09-05, 07:42
Ειδικότερα στα bettas υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ανάδειξη γονιδίων, για καποιον που θα ήθελε να ασχοληθει συστηματικά.
Φυσικά αυτό σημαίνει πάρα πολλές αναπαραγωγές με μάλλον συστηματικό τρόπο.
(Κατάλληλα ενυδρεία, τροφές, διαδικασίες ζευγαρώματος) ωστε η παραγωγή να είναι μεγάλη και να υπαρχει ικανοποιητικο δείγμα για επιλογή.

Θα έλεγα οτι ειναι μια αρκετά extreme σκοπια των bettas για εντελώς "άρρωστους" με τους μονομάχους.. (Ξερετε εσεις ποιοι είστε).

Ως παραπροιόν θα υπάρξουν πάρα πολλά bettas για υιοθεσία. :smt030