PDA

Επιστροφή στο Forum : Τι να κάνω με τις λάμπες ;;;


qstavrosq
21-09-05, 13:41
Λοιπόν εχθές πήρα μία λάμπα Sylvania Gro-Lux 25Watt (76cm) και με μία πατέντα την αντικατέστησα με την προηγούμενη gro-lux που ήταν 18 W. Στο καπάκι υπάρχει και υπήρχε άλλη μία λάμπα 18 W και το πρόβλημα είναι το εξής. Οι λάμπες είναι συνδεδεμένες παράλληλα. Βάζοντας τες όμως τώρα να δουλέψουν η 18 άρα ανάβει κανονικά και η 25άρα δεν ανάβει αλλά τρεμοπαίζει. Βγάζοντας το σταρτεράκι από την 25άρα την ώρα που τρεμοπαίζει ανάβει κανονικά και όλα καλά. Έχω στάρτερ 4 - 22 Watt και balast 36 watt. Το πρόβλημα ποιός το προκαλεί ; Το στάρτερ που είναι μικρότερο ή to balast που είναι μέχρι 36 Watt ενώ εγώ σύνολο 43 Watt ; Αν είναι το balast γιατί βγάζοντας το στάρτερ (βλέπε παραπάνω) ανάβουν και οι δύο κανονικά ;
Τώρα σκέφτηκα να συνδέσω μία μία λάμπα με ξεχωριστό balast και starter στην κάθε μία πράγμα το οποίο το προτιμώ κίολας γιατι θα ανάβει πρώτα η μικρή και μετά η μεγάλη και όχι και οι δύο μαζί στρεσάροντας τα ψάρια. Το πρόβλημα είναι όμως ότι ενώ υπάρχει balast 18 W δεν βρίσκω 25 W και μου είπανε ότι δεν υπάρχει ! Κάπου διάβασα ότι αν συνδέσω την λάμπα 25 W με balast 36 W θα χαλάει η λάμπα και δεν θα δίνει το σωστό φάσμα.

Τι να κάνω ; Έχω μπλέξει όπως βλέπετε ...

scalare
24-09-05, 19:41
Η τιμες σε ισχυ στα μπαλαστ ειναι τιποποιημενες,γιαυτο δεν βρισκεις αυτο ακριβος που θελεις.Η λαμπες φθοριου δεν συνδεοντε παραλληλα αλλα σε σειρα μεταξη τους.Και η 2 λαμπες πρεπει να εχουν την ιδια ισχυ σε βαττ και να ειναι του ιδιου τυπου. τα σταρτερ πρεπει να ειναι της ιδιας η μεγαλητερης ισχυς απο τον λαμπτηρα.Το μπαλαστ πρεπει να ειναι της ιδιας ισχυς η το αμεσος επομενο μεγαλητερο σε ισχη που διατηθετε στο εμποριο απο την συνολικη ισχυ τον 2 λαμπτηρων, δηλαδη αν εχεις 2 λαμπες τον 25 βαττ η καθε μια το μπαλαστ πρεπει να ειναι απο 50 βαττ και πανω.Το μπαλαστ λειτουργη μονο στην/και κατα την εκκινηση λειτουργειας του λαμπτηρα, μετα απλα καταναλονη ενεργεια υπο μορφη απολλειων θερμοτητας.
Αν ακολουθεισης τα παραπανω θα ειναι ολα οκ! αν οχι σε ενα η ολα απο αυτα, θα εχεις προβλημα απο μικρο εως την μη λειτουργεια τον λαμπτηρων.
Παρε πληροφορειες απο ηλεκτρολογιο η καλητερα ηλεκτρολογο.
Και εγω εχω σχεση με ηλεκτρολογικα αλλα καλητερη συνενοειση και για αποφυγη λαθους που μπορει να κοστιση ηλεκτροπληξια η και θανατο απο αυτην http://www.greekaquarist.com/vb/images/icons/icon2.gif...Παρε ηλεκτρολογο!!!...http://www.greekaquarist.com/vb/images/icons/icon2.gif

http://www.greekaquarist.com/vb/images/icons/icon2.gif...Η ηλεκτρικη ενεργεια δεν ειναι πεχνειδι!!!

halvas69
25-09-05, 02:52
Το μπαλαστ λειτουργη μονο στην/και κατα την εκκινηση λειτουργειας του λαμπτηρα, μετα απλα καταναλονη ενεργεια υπο μορφη απολλειων θερμοτητας.
Είσαι σίγουρος γι αυτό ?
Πολύ περίεργο ακούγεται.
Το balast, δεν είναι μετασχηματιστής που τροφοδοτεί με ρεύμα τις λάμπες, άρα λειτουργεί συνέχεια ?
Αλλιώς τι ?

scalare
25-09-05, 09:18
Η λειτουργεια του μπαλαστ ως πηνιο στηριζετε στο φενομενο της επαγωγης.
Κατα την εκκινηση του λαμπτηρα μολις πατησουμε τον διακοπτη το σταρτερ ανοιγοκληνει την επαφη του και τροφοδοτει ετσι το μπαλαστ με διακοπτομενω ρευμα το οποιο δημιουργει απο επαγωγη υψηλη ταση στο μπαλαστ, η ταση αυτη και μονο αυτη ειναι ικανη να προκαλεση την ηλεκτρικη εκκενωση του λαμπτηρα,ολα αυτα γινοντε στα πρωτα δευτερολεπτα της εκκινησης. Μολις ο λαμπτηρας αναψη το ρευμα περνα μεσα απο την φθοριζουσα ουσια και παραγη φως τοτε το σταρτερ ειναι off και το μπαλαστ απλα υπαρχει συνδεδεμενο στο κυκλομα, περναει ρευμα απο μεσα του χωρις να προκαλη κατι για τον λαμπτηρα, απλα λογο του οτι ειναι πηνιο εχει καπια μικρη καταναλοση υπο μορφη απολειων θερμοτητας γιατι στο πηνιο του παραγετε ηλεκτρομαγνητικο πεδιο.
Προσπαθησα να τα εξηγισω οσο πιο απλα μπορουσα για να γινουν κατανοειτα.
Εχω αμμεση σχεση με ηλεκτρολογια λογο σπουδων.

http://www.greekaquarist.com/vb/images/icons/icon2.gif...Για οτι εχει να κανει με το ρευμα παντοτε πρεπει να υπαρχει ειδικος και οχι απο μονος του καποιος χωρις ειδικες γνωσης να κανει μετατροπες, αλλαγες σε συνδεσμολογιες, γιατι πολλυ ευκολα για κατι που νομιζει οτι ξερει και ειναι σιγουρος θα βρεθει.....με εγκαυματα η ...ηλεκτροπληξια

netblues
25-09-05, 10:55
Και όμως, το balast συνεχίζει να κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά ΑΦΟΥ ανάψει η λάμπα.
Περιορίζει το ρεύμα που περνάει μέσα απο την λάμπα. (γιαυτό και αν βάλουμε μεγαλύτερο σε ισχύ balast τότε οι λάμπες υπεροδηγούνται... εκπεμποντας περισσότερο φως, εις βάρος της διάρκειας ζωής και της χαμηλής θερμοκρασίας)

netblues
25-09-05, 18:02
Ο περιορισμός του ρεύματος και η αντισταση στη ροή είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα.
Και δεν είναι μόνο ένας μήνας ζωής παραπάνω.. Σε καμμιά περίπτωση.

Αν αφου αναψει η λάμπα και μετα βγαλουμε το balast εκτός (βραχυκυκλωνοντας το) η λάμπα θα ζεσταθεί υπερβολικά και θα καεί..