PDA

Επιστροφή στο Forum : Ερωτήσεις με το κιλό.


joker
19-09-05, 22:29
Παρακαλώ καλοί μου άνθρωποι, καθότι μενώ Σέρρες και δυστηχώς η εδώ κατάσταση με το "hobby" δεν ειναι η καλυτερη θα ήθελα να θεσω καποιες ερωτησεις.
Καποια σκευασματα easy balance (αλλαγες νερου καθε 6 μηνες) ειναι αποτελεσματικά;(Αποδεδειγμενα;) Κανουν για betta fry;
Η αρτέμια τελικα ειναι καλη τροφή για Betta fry (Θαλλασινος οργανισμος). Προμηθευτικα αυγα αρτεμιας αγκαρευοντας εναν φίλο που μενει Αθηνα (Σερρες Θεσ/νικη μονο παραγγελια και για να την δωσουνε πρεπει να κανεις 3 εως 4 κωλοτουμπες στον αερα και να προσγηωθεις στο ένα ποδι.Για τετοια εξηπηρετηση μιλαμε.
Για τα φυτα (water sprite, java moss) κλπ τα έχω δει μονο σε φοτο όπως επισης και θυληκες betta. μπορεσα και βρεικα μια εδω τελη ιουλιου και απο τοτε θα φερουν στο τελος της καθε εβδομαδα απο τοτε μέχρι και σημερα.
Καλοι μου ανθρωποι εχω σοβαρο προβλημα με προμηθεια υλικών, φυτών, σαλιγκαριών, φίλτρων με σφουγγαρι, θηληκών betta, τροφών κλπ. Καποια τα βρησκω και καποια με τιποτα. Help, i need somebody help....
Ειναι κανεις απο 8εσ/νικη να μου προτεινει κανενα καλο καταστημα;
Υπαρχουν πουθενα microworms στην ελλαδα;
έχω ριξει πολύ διαβασμα τους τελευταιους 6 μήνες και γνωριζώ αρκετα πραγματα για betta αλλα παραμενω 8εωριτικος. Χαρακτηριστικό ειναι ότι ειχα 2 γεννες. Στην πρωτη ειχα περιπου 150 αυγα (επεζησαν τα.....1) και απο στην δευτερη πανω απο 200 αυγα και... δεν επεζησε κανενα. Κι αυτο γιατι τα ταιζα στην αρχη infusoria και μετα κρόκο αυγου (βρασμενο κλπ) , οπου και έγινε το έλα να δεις με τα βακτηρια κλπ μαμουνακια.Δεν ειχα αρτεμια, φυτά, κανενα σαλιγκαρακι ΤΙΠΤΑΣ.
Περιμενω τα φωτα σας.
Συγχαρητηρια στους moderator.

Mariel
19-09-05, 23:03
καταρχην καλωσορισες :smt041 !!δυστυχως κι εγω εχω ακουσει οτι η κατασταση στην επαρχια ειναι πολυ δυσκολη...για να βρεις
κατι σου βγαινει η ψυχη.
τωρα,στις ερωτησεις :smt002

εχω ακουσει για το easy balance,και μονο που λεει οτι για 6 μηνες εισαι οκ,καταλαβαινεις...αυτο δεν ειναι δυνατον...το καλυτερο για τα μωρα ειναι η τηρηση ενος τακτικου προγραμματος αλλαγων νερου.

η καλυτερη τροφη για τα μωρα ειναι η αρτεμια τουλαχιστον για τον πρωτο εναμησι μηνα.εναλλακτικα μπορεις να χρησιμοποιησεις microworms τα οποια ομως ακομα δεν υπαρχουν στην ελλαδα.

στις πρωτες γεννες οπου η απειρια ειναι μεγαλη ειναι αντιστοιχα μεγαλο και το ποσοστο θνησιμοτητας.κροκο αυγου δεν μπορεις να ταισεις πανω απο 3-4 μερες γιατι βρωμιζει που γρηγορα το νερο.

αυτα για αρχη,κι ο,τι αλλο θελεις εδω ειμαστε!!

lasal
19-09-05, 23:36
καλώς ήρθες Joker
Απο θεσσαλονίκη περνάς καθόλου?
Ενα βήμα ειναι.....
Μπορείς να παρεβρεθείς σε μια απο τις συναντήσεις που κάνουμε τα μέλη.
Ολο και κάποια κλαδέματα θα υπάρχουν.
Φυσικά και σκουλικάκι grindal που ειναι ευκολο στην αναπαραγωγή.
Ελα να μας γνωρίσεις απο κοντά.
Βοήθεια θα βρεις αρκετή στοργή και προδέρμ.
-+5
ΥΓ.
Φέρε και κανένα ακανέ ;)
Μήπως είσαι απο τα νταρνακοχώρια?

Μάγδα
20-09-05, 13:14
Καλωσόρισες joker.
Πέρα από το διάβασμα σου εδώ και τις απαντήσεις στις απορίες σου και εγώ είμαι της άποψης εάν μπορέσεις να κατεβείς σε συνάντηση μας.Σίγουρα η βοήθεια από κοντά είναι εξίσου πολύτιμη και για να μάθεις για τις προμήθειες σου αλλά και για να λύσεις τοιχόν προβλήματα σου.
Καλή συνέχεια...

joker
20-09-05, 21:43
Ευχαριστω πραγματικα για τα καλοσορισες και για τις απαντησεις. Θα ήθελα πραγματικα να βρεθώ σε καποια συναντηση σας και αν μπορειτε ενημερωστε με οταν θα γινει η επομενη σας.Το μαιλ μου ειναι Public.Μου ειναι υπερβολικα δυσκολο να κλεψω χρονο μεχρι τα χριστουγεννα λογο επαγγελματικων υποχρεοσεων. Πιστεψτε το. Αλλα ποτε δεν ξερεις.Θα προσπαθησω.Θα ηταν πολυ χρησιμη η εμπειρια σας και 8α με γλυτωνε απο πολλα πειραματα με θυματα τους ερμους Betta. Κριμα ειναι. Οσο για την καταγωγη ειναι απο την πολυ τον Σερρων (4 γενιες) αλλα ξερω πολυ κοσμο απο τα νταρνακοχωρια. Οσο για τους ακανεδες μπορω να σας φερω τονους (δωρεαν) γιατι προμηθευω α' υλες σε ζαχ/στεια.http://www.greekaquarist.com/vb/images/icons/icon7.gif. Οτι γλυκο θελετε εδω ειμαι.

halvas69
20-09-05, 22:11
Οσο για τους ακανεδες μπορω να σας φερω τονους (δωρεαν) γιατι προμηθευω α' υλες σε ζαχ/στεια.Οτι γλυκο θελετε εδω ειμαι.
Ε τότε να έρθεις Πάτρα !!! :smt115

dim
20-09-05, 23:28
έλα Θεσσαλονίκη αν μπορείς σε κάποια συνάντηση ή όποτε μπορέσεις ή βρεθείς προς τα εδώ έχω καμιά 40αριά θυληκές, μπορώ να σου δώσω αν θές. αν έκανες πιο μπροστά το post θα σου τα έφερνα απο εκεί γιατί πέρασα απο Σέρρες πριν 3 εδβομάδες περίπου και ξαναπέρασα απο την Βυρώνεια όπου ξαναείδα τα ενυδρεία που έχουν εκεί στημένα με τα ψάρια της περιοχής και φυσικά πήγα και έφαγα και στα πορροΐα όπου είναι υπέροχα εκει πάνω.! τα μονομαχάκια σου μπορείς να τα ταΐζεις αρτέμια στην αρχή και μετά μπορείς αν σου δώσουμε καλιέργεια grindal worms να τα ταΐζεις σκουλικάκια και να μην έχεις απώλειες. επίσεις αν τα βάλεις σε ένα ενυδρειάκι με φιλτράκι αλλαγές νερού θα κάνεις κάθε μια εβδομάδα περίπου. αυτά για αρχή.

joker
21-09-05, 00:16
8α μπορουσα να πω οτι ειμαι very pleased.
Τα παιδια απο την θεσ/νικη ανταποκρινοντε πολυ θετικα και γρηγορα και καθοτι ειναι πολυ κοντα μου θα τους γλυκανω οσο γινετε.Dim δεν ξερω τα κιλα σου αλλα θα σε βοηθησω να παρεις λιγα.Η πατρα δυστηχως θα περιμενει λιγο παραπανω.Και δυστηχως ξερω οτι πασχετε ελαφρως απο γλυκα.http://www.greekaquarist.com/vb/images/icons/icon7.gif
Οσο για κανα 2 θυληκες θα σου πω dim γιατι δεν εχω χρονο να ερθω. θα βρω ομως χρονο γιατι τα εδω καταστηματα ειναι για μπατσες.Εκνευριστικα αδιαφοροι.Για φιλτρακι που αναφερεις εννοεις αυτα που λενε με σφουγγαρι?Νομιζω οτι δεν χρειαζετε ροη νερου σε ενυδρεια με betta.εγω εχω κατι πολυ μικρα τα γωνιακα με αεροπετρα τα οποια γεμισα με υαλοβαμβακα (πριν τον χρησιμοποιησω πρεπει να τον πλενω με χλιαρο νερο?εγω το εκανα) και εχω την ροη του αερα πολυ μικρη.Διαβασα οτι ετσι στον σωληνα που ειναι η αεροπετρα δημιουργητε κενο και υπαρχει μια μικρη ροη του νερου μεσα απο τον υαλοβαμβακα κλπ κλπ. Ισχυει? Χρειαζομαι κατι ποιο δυνατο?

Mariel
21-09-05, 00:18
... επίσεις αν τα βάλεις σε ένα ενυδρειάκι με φιλτράκι αλλαγές νερού θα κάνεις κάθε μια εβδομάδα περίπου. ..

αλλαγες στα μωρα καλο ειναι να γινονται συχνα και απο λιγο ωστε ο πυθμενας να'ναι παντα καθαρος.π.χ. στην αρχη ενα 10% καθε μερα η μερα παραμερα αναλογα με τον αριθμο των μωρων(αρχη εννοωοχι αμεσως μολις γεννηθουν.αν δεν ειναι πολλα μπορεις τις πρωτες 2 βδομαδες να μην κανεις αλλαγη.αλλιως αφου βγαλεις τον πατερα μπορεις ν'αρχισεις.εγω παντως προτιμω να περιμενω τουλαχιστον μια βδομαδα πριν ξεκινησω)

joker
21-09-05, 00:46
Θερμοκρασια 29-29,5 C.Ενυδρειο 15 lt (μικρο?) Προτεινουν για 10 gallon (33Lt)
καθαρος πυθμενας, κομμενο στο μηκος κυπελο αφρου (για καφεδες), πλαστικα φυτα απο μεταξι(μπλιαχ αλλα εδω(Σερρες) ντεν εχει φυσικα) και το φιλτρακι που ανεφερα, κλειστο, απο το ενυδρειο του μπαμπα.Τα παντα ειχα καθαριστει με καυτο νερο και μονο , εκτος φυσικα απο το φιλτρο.(Κεκτημενη ταχυτητα). Στο νερο ειχα βαλει 1,5 gr αλατι φυσικο μη ιοδιουχο μη ανακρυσταλωμενο και αντιχλωριο.
Μπεικε πρωτα ο μπαμπας, εκανε στην φουσκοφωλιαhttp://www.greekaquarist.com/vb/images/icons/icon7.gif ειχε μαθει ήδη να κανει κατω απο το κυπελο στο δικο του ενυδρειο και μετα απο 1 μερα η 'μαμα' η οποια ηταν μεσα σε γιαλυνο βαζακι.Οταν ειδα την ασπρη τελιτσα στην κοιλια της 'μαμας' μετα απο 1 μερα (σαν αυγουλακι) την ελευθερωσα, ψιλοφρικαρα γιατι ο 'μπαμπας' βαρεσε μπιελα και την κυνηγουσε, αυτη έκανε την δυσκολη στην αρχη, μετα χαμηλωσα τα φώτα ... και πηγα για ύπνο.Έπρεπε, δεν αντεχα άλλο.Το επομενο πρωι....ΠΑΡΑΑΜ αυγουλακια all over the place.H 'μαμα' ηταν κρυμενη την έβγαλα με προσοχη και αφησα τ αυγα με τον μπαμπα.Το βραδυ που γυρισα ο μπαμπας ηταν ....dead.Απορω ακομα.Στον πανικο μου εβγαλα το σχωρεμενο και έβαλα πάλι την θηλυκια η οποια συνεχισε (χωρις να φαει ουτε ένα αυγό) να τακτοποιει τα αυγα που ηταν στον πυθμενα.Την 2η μερα αρχισανε να βγαινουν τα πρωτα fry και την 4η την εβγαλα έξω.Τα περισσοτερα ειχαν αρχισει να κολυμπουν οριζοντια. Την 'μαμα' της εκανα θεραπεια με general tonic και τα μικρα τα ριμαξα τα έρμα γιατι δεν ειχα τροφη και πιστευα οτι ο κροκος αν δεν τον ριχνω σε μεγαλες ποσοτητες δεν θα βρομιζε το νερο.Το αποτελεσμα ήταν κα8ε νερα να κανω αλλαγη νερου 10% με νερο παλαιωμενο ίδια temp. και τα μικρα να ψοφανε το ενα μετα το άλλο. Τα Βακτηρια και οι μικροοργανισμοι που αναπτυχθηκαν ηταν απειρα.(Εχω ενα μικρη ισχυος μικροσκοπιο μεχρι χ400 και καποια μπορεσα να τα δω αλλα οχι και να τα ταυτοποιησω ολα.)Το αποτελεσμα ειναι να πληρωσουν την βλακεια μου (που πας ρε μεγαλε χωρις τροφη) και να μεινω με 1 fry 3 μηνων το οποιο αν αναλογιστω αυτα που τραβιξε το ερμο οταν και αν (το ευχομαι) μεγαλωσει θα γινει super-χελιδοναψαρο-betta.θα πεταει εξω απο το νερο.Αυτα ηταν στην 1η γεννα.Η δευτερη ηταν πληρης αποτυχια.Παλι βακτηρια, παλι χωρις τροφη.

Mariel
21-09-05, 00:53
καταρχην το ενυδρειο ηταν οντως πολυ μικρο και αν σκεφτεις οτι εριχνες και τον κροκο.... :smt117 εγω ειμαιτης αποψης να βαζεις πρωτα τη θηλυκια για 48 ωρες μονη της στο ενυδρειο για να προσαρμοστει.μετα βαζεις τον αρενικο κι η θηλυκια μπαινει σε γεννηστρα.μενουν ετσι για 24 ωρες ωστε να φυγει η μεγαλη επιθετικοτητα του αρσενικου και να προσαρμοστει η θηλυκια στην παρουσια του.μετα απο 24 ωρες και κανα τεταρτο πριν σβησουν τα φωτα αφηνεις τη θηλυκια.στις περισσοτερες περιπτωσεις μεχρι την αλλη μερα το μεσημερι εχουν ζευγαρωσει.προσοχη,πολυ καλες προσαρμογες σε καθε μεταφορα.ησουν τυχερο που η θηλυκια φροντισε τα μωρα,δε συμβαινει παντα.α!φιλτρο με σφουγγαρι καλυτερα μετα τις 15μερες.πιο πριν δε χρειαζεται.

lasal
21-09-05, 01:02
Τα Βακτηρια και οι μικροοργανισμοι που αναπτυχθηκαν ηταν απειρα.
Θα μπορούσες να χρησιμοποιούσες Methylene Blue
Χρησιμοπoιείται σε αυγά ψαριών για να μην πιάνουν funcus

Mariel
21-09-05, 01:07
πως εισαι σιγουρος ομως οτι ηταν επιβλαβη??γιατι φυσιολογικα στο νερο υπαρχουν μικροοργανισμοι.

Tolis
21-09-05, 01:24
Αν καθαρισες με καυτο νερο και το φιλτρο, στα 15 λιτρα μαλλον θα ειχες καποιο ποσοστο αμμωνιας και νιτρωδων με 2 ψαρια μεσα (συν τις καποιες ωρες που εμεινε νεκρος μεσα ο αρσενικος, συν πιθανοτατα και ο κροκος). Φιλτρο δεν χρειαζεται τις πρωτες μερες αν μιλαμε για 30-40 λιτρα.

Mariel
21-09-05, 12:34
επειδη τα μικρα των μονομαχων ειναι απο τα πιο μικρα γι'αυτο συνισταται η χρηση μεγαλυτερου ενυδρειου ωστε να μην εχεις φιλτρο.τις πρωτες μερες(ακομα κι αφου αρχισουν να κολυμπανε ελευθερα)δεν ειναι τοσο ικανα και ακομα κι η παραμικρη ροη μπορει να ειναι προβλημα.

joker
21-09-05, 15:31
Το φιλτρο δεν το καθαρισα με καυτο νερο.(Νομιζω πως το αναφερω).Ολα τ αλλα ομως ναι. Τους περισσοτερους μικροοργανισμους τους ταυτοποιησα με την βοηθεια του εταιρον μισου μου (γυναικα) η οποια ειναι κτηνιατρος αν και δεν γνωριζει πολλα πραγματα για ornamental ψαρια,ξερει ομως αρκετα απο μικροβιολογια.Τα λαθη σιγουρα που εκανα (λογο απειριας) ηταν:
1) μικρο ενυδρειο (νομιζω 8α ηθελε 35-40lt γεματο μεχρι 6-10 cm.Επειτα σταδιακο γεμισμα αντι για αλλαγη νερου (μετα απο 10 μερες).Πιθανον ετσι θα στρεσαρονταν λιγοτερο τα fry απο το να μπω στην διαδικασια της αφαιρεσης και μετα της προσθεσης αυτο.(Σωστο ή λαθος?)
2) infusoria (Υπαρχει αραγε καθαρη αρχικη καλιεργια paramecium) για τις πρωτες μερες εφοσον καταναλωσουν τον λεκεθικο σακο.(για 2-3 μερες το πολυ)
3) Νεοκολαφθησες αρτεμια μεχρι να μπορουν να λαβουν καποια αλλη τροφη.(powder baby food,grindal οτι αλλο θα μπορουσα να βρω)
Εγω ειχα μικρο tank, λαθος τροφη, αλλαγες νερου απο την μερα που αρχισανε να κολυμπουν οριζοντια και εβγαλα την θυληκια και ενα σωρο μικροβλακειες που ειχαν το αποτελεσμα αυτο.1 ερμο fry ζωντανο το οποιο τρεφετε με powder baby food διοτι ο...αχαρακτηριστος φιλος απο αθηνα αγορασε αρτεμια αλλα...ακομα τα στελνει.Νομιζω οτι αν εκανα (που θα τα κανω απλος μαζευω info παντου) θα πηγαιναν ολα σαφως καλυτερα.
Επισης πολυ χρησιμο φανηκε το site της Nikon microscopy κατηγορια "Pond Life Movie Gallery" στο link: http://www.microscopyu.com/moviegallery/pondscum/index.html
τα περισσοτερα (paramecium ,euglena rostifera,αμυβαδες και αρκετα άλλα τα συναντησα στις καλιεργιες infusoria στις οποιες παρεπιπτωντος ειναι πολυ ευκολα να ξεφυγουν τα πραγματα απο τον ελεγχο και να ταιζεις τα ψαρακια τοξικο νερο,βακτηρια (επιβλαβη) κ.α.
Μεχρι στιγμης δεν προχωραω παρακατω στο επομενο ζευγαρωμα αν δεν διαβασω κι αλλο.Επισης θα ήθελα να ρωτησω επειδη σε πολλα επαγγελματα (πολυτεχνικα κυριως) ισχυει το KISS (Keep it simple stupid) θα ηθελα να ξερω αν ισχυει το ιδιο και στα ενυδρεια και στον εξοπλισμο αυτων.Η υπερβολη στον εξοπλισμο (δεν λεω για τον αποδεδειγμενα απαραιτητο εξοπλισμο) αλλα για καποιες εξτρα συσκευες.Μοιπως ετσι το ολο συστημα γινετε εξαιρετικα πολυπλοκο και μη ελεγχομενο (γιατι η μονη αναδραση στο συστημα αυτο που λεγετε ενυδρειο ειναι τα τεστ (pH,νιτρωδη κλπ) τα οποια θα μας διξουν εκ των υστερων το αποτελεσμα των ενεργιων μας.Ετσι δεν ειναι καλοι μου ανθρωποι?
sorry για τα οποια ορθογραφικα αλλα γραφω ταχυτατα,ξεκλεβοντας χρονο.
Βοηθατε πολυ παντος.
Merci beaucoup.

Mariel
25-09-05, 17:26
σορυ για την καθυστερημενη απαντηση αλλα τωρα τελευταια πασχω απο συχνες κρισεις Alzheimer..... :smt101
καταρχην ενα ενυδρειο γυρω στα 50-60 λιτρα θεωρειται το ιδανιικο.αρχικα η σταθμη του νερου πρεπει να ειναι 10-15 εκατοστα.αναλογως τωρα με τον αριθμο των μωρων ξεκινας αλλαγες ειτε μολις βγαλεις τον πατερα,ειτε μετα απο 15 μερες(εγω προτιμω να περιμενω τουλαχιστον μια βδομαδα πριν ξεκινησω)οταν αρχισεις τις αλλαγες αφαιρεις στην αρχη ενα περιπου 10% και προσθετεις την ιδια ποσοτητα νερου ιδιας θερμοκρασιας.γιατι λες οτι εκανες λαθος που εβγαλες τη θηλυκια??η θηλυκια πρεπει παντα να βγαινει μετα την εναποθεση των αυγων....