Επιστροφή στο Forum : Άρρωστο χρυσοψαράκι-μικρά άσπρα στίγματα
Καλησπέρα.
Έχω ένα ενυδρείο 240 lt με 3 fancy χρυσόψαρα (τα 2 τα έχω περίπου 6 μήνες και το τρίτο το έβαλα πριν 10 μέρες). Από χθες βλέπω ότι ένα από τα δύο πρώτα, ενώ μέχρι τώρα δεν είχε κανένα θέμα, φέρεται περίεργα. Απομονώνεται, κάποιες φορές είναι νωθρό, ανοίγει αρκετά το στόμα του όταν αναπνέει και κάθεται αρκετές φορές σε ένα σημείο στο βυθό. Δεν έχει θέμα με την πλευστότητά του (εκτός ίσως από το ότι δεν κινεί πολύ το δεξί πτερύγιο, κάτω από το οποίο νομίζω ότι βλέπω μια μικρή κοκκινίλα, ίσως τη δείτε στις φωτογραφίες). Το άλλο που παρατηρώ είναι κάποια μικρά άσπρα στίγματα (πιο πολύ φαίνονται στην ουρά).
Πώς σας φαίνεται; Τι μπορεί να έχει; Τι μπορώ να κάνω;
Ευχαριστώ!
aquaristas12
25-11-15, 21:14
εχει ICK απο οσο μπορω να δω απο τις φωτο.Το ενυδρειο σου τη συνθηκες εχει ?Κανε μια πιο αναλυτικη παρουσιαση του ενυδρειου .Η ασθενεια αυτη συνηθως προερχεται απο αποτομες μεταβολες στη θερμοκρασια και στρεσ
Ψάξε για Ick και body flukes για αρχή γιατί οι φωτογραφίες δεν είναι καλές για διαχωρισμό, θέλει καθαρότατες, λεπτομερειακές. Όταν καταλήξεις, πες μας γιατι έχουν διαφορετική θεραπεία
Το Ick είναι πολύ πιο κοινό και τα στίγματα είναι σταθερού μεγέθους και δεν μετακινούνται. Τα body flukes είναι πιο φαρδιά λίγο και μετακινούνται. Κατα βάση, Ick πιστεύω οτι έχει
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Όντως το Ich νομιζω οτι ταιριάζει απόλυτα. Δεν πρόλαβα ομως να κάνω τίποτα και το ψαράκι το βρήκα ήδη νεκρό σήμερα το πρωί...
Είναι τόσο γρήγορο το Ich; Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να κάνω έτσι κι αλλιώς τη θεραπεία με τη θερμοκρασία και το αλάτι για τα υπόλοιπα, παρόλο που δεν δείχνουν κανένα ίχνος ασθένειας, ετσι;
Να σημειώσω ότι οι μετρήσεις μου είναι πάντα τέλειες (ακόμα και πριν τις αλλαγές) και η θερμοκρασία σταθερή με stc-1000.
Ευχαριστω και παλι...
Ναι , στο ICH κάνουμε θεραπεία σε όλο το ενυδρείο, γιατί το πρωτόζωο παραμένει στο ενυδρείο.
Ανέβασε σταδιακά τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς για 10 ημέρες και πρόσθεσε αλάτι 30 γραμμάρια/10 λίτρα νερό. Όταν τελειώσει η θεραπεία αφαιρείς τα αλάτι σταδιακά, με μικρές αλλαγές ή με μειωμένο αλάτι στις αλλαγές. Στις 10 ημέρες της θεραπείας θα βάζεις πάντα και το ανάλογο αλάτι στο φρέσκο νερό των αλλαγών, το νερό των αλλαγών θα έχει και αυτό την ιδία θερμοκρασία με το ενυδρείου. Ταΐζεις ελάχιστα έως καθόλου τις 10 αυτές ημέρες
Να μη φοβηθώ τους 30 βαθμούς για τα fancy, ετσι; Αντέχουν;
Σκέφτηκα επίσης, αφού θα κάνω τη θεραπεία, μήπως είναι ευκαιρία να προσθέσω πάλι ένα καινούριο ψαράκι από σήμερα ώστε να "καθαριστεί" κι αυτό προληπτικά (παρά να το πάρω μετά τη θεραπεία με κίνδυνο να ξαναμεταφέρω κάτι από το pet-shop στο καθαρό μου ενυδρείο);
Να μη φοβηθώ τους 30 βαθμούς για τα fancy, ετσι; Αντέχουν;
Σκέφτηκα επίσης, αφού θα κάνω τη θεραπεία, μήπως είναι ευκαιρία να προσθέσω πάλι ένα καινούριο ψαράκι από σήμερα ώστε να "καθαριστεί" κι αυτό προληπτικά (παρά να το πάρω μετά τη θεραπεία με κίνδυνο να ξαναμεταφέρω κάτι από το pet-shop στο καθαρό μου ενυδρείο);
Αντεχουν στους 30 και για 20 ημέρες.
Μη βάλεις άλλο ψαρακι ακομα
θα το ταλαιπωρήσεις τσαμπα
Με 30C στα χρυσόψαρα ρισκάρεις δευτερογενείς μολύνσεις και ασθένειες, όπως και σε άλλα ψάρια που δεν αρέσκονται στους 30C, παρότι επιβιώνουν ok. Προσωπικά θα άφηνα την θερμοκρασία ως έχει και θα τάιζα με Metroplex και Focus για 14μέρες. Αλλιώς Metroplex σκέτο στο νερό και ακολουθείς θεραπεία για 10μέρες
Ναι, το Ick μπορεί να σκοτώσει γρήγορα καθώς μπορεί να υπάρχει ως εκτεταμένη, κρυφή μόλυνση στα βράγχια. Γιαυτό ο γρήγορος ρυθμός αναπνοής είναι πολύ ανησυχητικός
Kostas G σ' ευχαριστω πολύ κι εσένα. Νομίζω ότι προτιμώ όμως να δοκιμάσω με την πιο "φυσική" θεραπεία, ειδικά από τη στιγμή που δεν βλέπω κάποιο άμεσο-επείγον θέμα στα ψαράκια που απέμειναν...
Τώρα βέβαια, αν θα καταφέρω να φτάσω τους 30 C είναι ένα άλλο θέμα! Καθότι χρυσοψαρούχος, δεν έχω φροντίσει ιδιαίτερα για τη θέρμανση. Και το θερμαντικό του Juwel Rio 240 που έχω (μέσα στο εσωτερικό φίλτρο) το βλέπω να ζορίζεται... Θα πάρει πολλές μέρες για να τα καταφέρει, αν τα καταφέρει!
Η άλλη λύση που σκέφτομαι είναι να το βοηθήσω με πολύ-πολύ μικρές και συχνές αλλαγές (πχ 2 λίτρα κάθε ώρα) με πολύ ζεστό νερό (από το βραστήρα) που θα "διαλύεται" στον όγκο του ενυδρείου.
Kostas G σ' ευχαριστω πολύ κι εσένα. Νομίζω ότι προτιμώ όμως να δοκιμάσω με την πιο "φυσική" θεραπεία, ειδικά από τη στιγμή που δεν βλέπω κάποιο άμεσο-επείγον θέμα στα ψαράκια που απέμειναν...
Τώρα βέβαια, αν θα καταφέρω να φτάσω τους 30 C είναι ένα άλλο θέμα! Καθότι χρυσοψαρούχος, δεν έχω φροντίσει ιδιαίτερα για τη θέρμανση. Και το θερμαντικό του Juwel Rio 240 που έχω (μέσα στο εσωτερικό φίλτρο) το βλέπω να ζορίζεται... Θα πάρει πολλές μέρες για να τα καταφέρει, αν τα καταφέρει!
Η άλλη λύση που σκέφτομαι είναι να το βοηθήσω με πολύ-πολύ μικρές και συχνές αλλαγές (πχ 2 λίτρα κάθε ώρα) με πολύ ζεστό νερό (από το βραστήρα) που θα "διαλύεται" στον όγκο του ενυδρείου.
Οχι μη το κάνεις αυτο με το βραστήρα, θα πρέπει η ανοδος της θερμοκρασίας να ειναι πολυ ομαλη, αλλα και να διατηρηθεί, και αυτο μόνο με θερμαντήρα μπορείς να το κάνεις, και θα ήταν καλύτερα να ανεβάζεις 1 βαθμό την ημέρα, επισης να βαλεις οπωσδηποτε αεραντλία
Ναι, έχω βάλει αεραντλία, ελπίζοντας κάποια στιγμή να ανέβει η θερμοκρασία και να μου χρειαστεί. Αλλά δεν το βλέπω...
aquaristas12
26-11-15, 22:38
ο θερμοστατης π εχεις αν δε κανω λαθος ειναι 200βαττ ,χριαζεσαι μεγαλυτερο σιγουρα για να πας σε τετια θερμοκρασια και να την κρατησεις .Προσθεσαι αλλον ενα 200αρι και ισως κατι γινει
Ετσι και αλλιώς δεν πρέπει να την πας σημερα στους 30, πας αυριο και παιρνεις άλλον εναν θερμαντηρα και την ανεβαζεις
Η φυσική θεραπεία δουλεύει (συνήθως), αλλά δεν στερείται κινδύνων.
Να πάνε όλα καλά εύχομαι :)
Η φυσική θεραπεία δουλεύει (συνήθως), αλλά δεν στερείται κινδύνων.
Να πάνε όλα καλά εύχομαι :)
Κώστα δεν έχω ακούσει άλλη φορά ότι οι 30 βαθμοί μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα, και συγκεκριμένα έχω διαβάσει πως τα χρυσόψαρα στους 30 βαθμούς μπορούν να παραμείνουν ακόμα και ένα μήνα, είναι λάθος αυτό ;
Λοιπόν, έβαλα αλάτι (της API), διαλύοντάς το σταδιακά μέχρι τη συγκέντρωση των 0.3% (υπολόγισα περίπου 200 λίτρα καθαρά και έβαλα 600 γρ αλάτι). Πήρα και καινούριο θερμαντήρα και έχω ανεβάσει τη θερμοκρασία στους 28 κατά τον stc (ή 1-1,5 βαθμό παραπάνω κατά το γυάλινο θερμόμετρο της sera), σταδιακά μέσα σε 5 μέρες.
Πριν λίγο όμως πέθανε και το δεύτερο ψαράκι μου... Εντελώς ξαφνικά, ενώ πριν μισή ώρα δεν έδειχνε κανένα σημάδι ασθένειας (εκτός από κάποια ελάχιστα άσπρα στίγματα κι αυτό). Το είδα ξαφνικά να κολυμπάει ανάποδα και 1 λεπτό αργότερα επέπλεε νεκρό. :(
Τώρα έχει μείνει μόνο ένα, το καινούργιο (ένα Lionhead). Θα συνεχίσω με τις ίδιες συνθήκες για 10 μέρες και ελπίζω αυτό να τη γλυτώσει...
Σβήσε τα φώτα τελείως για 2 μέρες το ich όταν υπάρχει δυνατός φωτισμός δεν φεύγει βελτίωσε τον αερισμό του νερού και εύχομαι αυτό να είναι πιο τυχερό ..... Κρίμα πραγματικά .
Σβήσε τα φώτα τελείως για 2 μέρες το ich όταν υπάρχει δυνατός φωτισμός δεν φεύγει βελτίωσε τον αερισμό του νερού και εύχομαι αυτό να είναι πιο τυχερό ..... Κρίμα πραγματικά .
Αερισμό έχω αυξήσει με αεραντλία εξ αρχής (επιπλέον της καλής ανατάραξης από το φίλτρο). Φωτισμό έχω έτσι κι αλλιώς χαμηλό (μόνο μια λεντοταινία, για 6 ώρες, 16:00 με 22:00), αφού ούτε τα χρυσόψαρα ούτε οι ανούμπιες που έχω χρειάζονται ιδιαίτερο φως.
Δεν ξέρω... Έχω απογοητευτεί και στεναχωρηθεί πολύ...
κάνε υπομονή το ξέρω ότι είναι δύσκολο κλείσε εντελώς τα φώτα και κάνε και μια μικρή αλλαγή νερού. Έχω περάσει πιο δύσκολα πίστεψε με .... κουράγιο και Περαστικά.
Τα χρυσόψαρα αντέχουν τους 30C αλλά τα στρεσσάρει και τα εξασθενεί, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη λεία δευτερογενών μολύνσεων.
Άσχετα με αυτό, ένα βαριά προσβεβλημένο ψάρι με μισοκατεστραμμένα βράγχια δεν μπορεί να προσλάβει αρκετό οξυγόνο όσο αυξάνεται η θερμοκρασία και ειναι πιθανό να πεθάνει. Επίσης, η αυξημένη θερμοκρασία επιταχύνει τον κύκλο και αυξάνει αρχικά την βαρύτητα της μόλυνσης γρήγορα, οπότε αν έχουμε προχωρημένο Ick, τα ψάρια θα γίνουν γρήγορα χειρότερα και θα έχουμε πιθανότατα θανάτους. Οπότε η αύξηση της θερμοκρασίας ειναι χρήσιμο όπλο μόνο για αρχικά στάδια, όπου έχουμε χρόνο και περιθώριο μικρής χειροτέρευσης. Αλλιώς θέλει δραστικά μέτρα και αποτελεσματικότατο φάρμακο για να ζήσουν τα ψάρια. Η φυσική θεραπεία δεν έχει αποτελέσματα άμεσα και δεν συστείνεται ως θεραπεία σε σοβαρές περιπτώσεις. Εκεί θέλει φάρμακο άμεσο χωρίς άνοδο θερμοκρασίας, για να σκοτωθούν κάποια παράσιτα, να ελαφρύνει λίγο το φορτίο ώστε να αντέξουν τις περαιτέρω προσβολές που θα έχουν μέχρι να σκοτωθούν όλα τα παράσιτα και να καταφέρουν να σωθούν τα ψάρια. Χωρις άνοδο θερμοκρασίας, η εξέλιξη της προσβολής ειναι πιο αργή και επιτρέπει περισσότερο χρόνο ανάκαμψης μεταξύ των κύκλων προσβολής του παρασίτου.
Τα φώτα δεν έχουν σχέση με το παράσιτο αυτό. Μόνο στην θεραπεία columnaris υπάρχει σαν σύσταση καθώς μπορεί να ωφεληθεί ένα μέρη μέσω φωτοσύνθεσης. Εκείνο είναι βακτήριο όμως. Κοινή και σοβαρότατη δευτερογενής λοίμωξη σε χρυσόψαρα μετά από θεραπεία Ick με άνοδο θερμοκρασίας
Εύχομαι γρήγορη ανάκαμψη στο εναπομείνων
Τα χρυσόψαρα αντέχουν τους 30C αλλά τα στρεσσάρει και τα εξασθενεί, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη λεία δευτερογενών μολύνσεων.
Άσχετα με αυτό, ένα βαριά προσβεβλημένο ψάρι με μισοκατεστραμμένα βράγχια δεν μπορεί να προσλάβει αρκετό οξυγόνο όσο αυξάνεται η θερμοκρασία και ειναι πιθανό να πεθάνει. Επίσης, η αυξημένη θερμοκρασία επιταχύνει τον κύκλο και αυξάνει αρχικά την βαρύτητα της μόλυνσης γρήγορα, οπότε αν έχουμε προχωρημένο Ick, τα ψάρια θα γίνουν γρήγορα χειρότερα και θα έχουμε πιθανότατα θανάτους. Οπότε η αύξηση της θερμοκρασίας ειναι χρήσιμο όπλο μόνο για αρχικά στάδια, όπου έχουμε χρόνο και περιθώριο μικρής χειροτέρευσης. Αλλιώς θέλει δραστικά μέτρα και αποτελεσματικότατο φάρμακο για να ζήσουν τα ψάρια. Η φυσική θεραπεία δεν έχει αποτελέσματα άμεσα και δεν συστείνεται ως θεραπεία σε σοβαρές περιπτώσεις. Εκεί θέλει φάρμακο άμεσο χωρίς άνοδο θερμοκρασίας, για να σκοτωθούν κάποια παράσιτα, να ελαφρύνει λίγο το φορτίο ώστε να αντέξουν τις περαιτέρω προσβολές που θα έχουν μέχρι να σκοτωθούν όλα τα παράσιτα και να καταφέρουν να σωθούν τα ψάρια. Χωρις άνοδο θερμοκρασίας, η εξέλιξη της προσβολής ειναι πιο αργή και επιτρέπει περισσότερο χρόνο ανάκαμψης μεταξύ των κύκλων προσβολής του παρασίτου.
Τα φώτα δεν έχουν σχέση με το παράσιτο αυτό. Μόνο στην θεραπεία columnaris υπάρχει σαν σύσταση καθώς μπορεί να ωφεληθεί ένα μέρη μέσω φωτοσύνθεσης. Εκείνο είναι βακτήριο όμως. Κοινή και σοβαρότατη δευτερογενής λοίμωξη σε χρυσόψαρα μετά από θεραπεία Ick με άνοδο θερμοκρασίας
Εύχομαι γρήγορη ανάκαμψη στο εναπομείνων
Κώστα τι φάρμακο μπορεί να πάρει στην κατασταση που είναι ? Για να ξερούμε (αχρειαστο να είναι) .
Μετρονιδαζόλη(MetroPlex + πολυμερές Focus) τάισμα αν τρώει και το ψάρι έχει κάποιο περιθώριο ζωής(6-12 ώρες για να δράσει κάπως) ή MetroPlex στο νερό αν δεν τρώει και είναι πολυ επίφοβο, με γύρισμα σε τάισμα όταν είναι να μπει δεύτερη δόση ίσως και αλλαγή νερού να φύγει από το νερό. Το μεγάλο καλό με την Μετρονιδαζόλη είναι οτι σκοτώνει το παράσιτο και όταν είναι πάνω στο ψάρι, οπότε αναχαιτίζεται η προσβολή πολλαπλώς και άμεσα, ενώ δεν ενοχλεί τα ψάρια. Είναι επίσης δραστικό σε αναερόβια gram αρνητικά βακτήρια και τα περισσότερα πρωτόζωα(oodinium, costia, κτλ)
Πολύ καλό συνδυαστικό αντιπαρασιτικό είναι το Tetra Parasite Guard αλλά είναι πιο βαρύ φάρμακο και μειώνει κάπως το διαθέσιμο οξυγόνο. Δρά άμεσα βέβαια και, χωρίς άνοδο θερμοκρασίας, πρέπει να είναι ανεκτό ακόμα και σε πολύ βαριές περιπτώσεις. Χρήσιμο όταν το ψάρι είναι πολύ χάλια ή σε πολλαπλές , μεικτές με πολυκύτταρα παράσιτα, προσβολές που δεν μπορούν να περιμένουν για διαδοχική θεραπεία. Αλλιώς η σκέτη Μετρονιδαζόλη είναι πολύ πιο καλή λύση, ακίνδυνη στις θεραπευτικές δοσολογίες και άνετη.
Σε ευχαριστούμε πολύ Κώστα , μακάρι ο φίλος μας να μπορέσει να χρησιμοποιήσει κάποιο απο τα παραπάνω και να ζήσει το ψαράκι .
Κώστα Μετρονιδαζόλη είναι το Flagyl , σωστά ;
Ποια είναι η δοσολογία ;
Η μόνη που έχω υπόψη μου είναι αυτή http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=71611
Μπορεί να χρησιμοποιθεί με τον ίδιο τρόπο χωρίς Epsom salt ;
Κλεόβουλος
02-12-15, 09:29
Κώστα Μετρονιδαζόλη είναι το Flagyl , σωστά ;
Ποια είναι η δοσολογία ;
Η μόνη που έχω υπόψη μου είναι αυτή http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=71611
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο χωρίς Epsom salt ;
Σωστά.
Αυτή είναι η συνήθης δοσολογία (δεν υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς τα epsom (που βοηθάνε το ψάρι να αποβάλλει τα εσωτερικά παράσιτα με τα κόπρανα).
Το seachem Focus βοηθά στη συγκόλληση του φάρμακου (μετρονιδαζόλης) στην τροφή και στην μεγαλύτερη προσρόφηση του ενώ περιέχει 0,1% nitrofurantoin.
Σωστά.
Αυτή είναι η συνήθης δοσολογία (δεν υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς τα epsom (που βοηθάνε το ψάρι να αποβάλλει τα εσωτερικά παράσιτα με τα κόπρανα).
Το seachem Focus βοηθά στη συγκόλληση του φάρμακου (μετρονιδαζόλης) στην τροφή και στην μεγαλύτερη προσρόφηση του ενώ περιέχει 0,1% nitrofurantoin.
Ευχαριστούμε Κλεόβουλε :)
Όπως τα είπε και ο Κλεόβουλος.
Υπάρχουν διάφορες τακτικές χορήγησης της μετρονιδαζόλης στη βιβλιογραφία και οι περισσότερες είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές.
Καλησπέρα... Λοιπόν, αφού ολοκλήρωσα τη θεραπεία για το ich (αλάτι 0,3% και θερμοκρασία 29-30 C για 10 μέρες), ο μοναδικός επιζών φαινόταν ότι άντεξε πολύ καλά. Η θερμοκρασία έχει κατέβει πάλι σταδιακά στους 22 C και έχω κάνει και τρεις αλλαγές τις τελευταίες 10 μέρες (20-25% του όγκου) χωρίς αλάτι, για να το αφαιρέσω σταδιακά (αν υπολογίζω σωστα, τώρα πρέπει να βρίσκομαι σε συγκέντρωση περιπου 0,15%).
Όπως λέει όμως και ο καινούριος τίτλος, σήμερα παρατήρησα νέο πρόβλημα... Υποθέτω ότι το ψαράκι έπαθε κάποια δευτερογενή λοίμωξη (πιθανότατα λόγω της θεραπείας με την άνοδο της θερμοκρασίας). Ενώ είναι κινητικότατο και ορεξάτο, έχει εμφανίσει 3-4 κοκκινίλες σαν μικρές πληγές, σε διάφορα σημεία του σώματος. Μια ειναι στη ρίζα του ενός πλαϊνου πτερυγίου, μια πίσω-πίσω στην κοιλιά, μια μικρή εκεί που ενώνεται η ράχη με την ουρά και άλλη μια μικρή κοντά στο κεφάλι. Δεν κατάφερα να βγάλω καμιά καλή φωτογραφία, αλλά ισως παρετε μια ιδεα.
Τι να κάνω τώρα; Ξανα-ανεβάζω την αλατότητα στο 0,3% (όσο μπορώ βεβαια τώρα να το υπολογίσω); Να τη διατηρήσω όπως είναι και να ρίξω κάποιο φάρμακο;
ΥΓ: Οι μετρήσεις είναι και ήταν πάντα καλές.
Χαμήλωσε τη θερμοκρασια σιγα σιγα και κρατησε το αλατι στο 0,3 % και παρακολουθησε το. Μαζι με το αλατι και μια θεραπεια με esha-2000 δεν θα ηταν άσχημη, είναι ήπιο φαρμακο. Παρατηρησε όμως πως αφοδευει, αν δεις άσπρα νηματοειδη πρεπει να το προσεξεις γιατι μπορει να ειναι Hexamita, συνηθως αυτη η ασθενεια κανει και κοκκινιλες
Χαμήλωσε τη θερμοκρασια σιγα σιγα και κρατησε το αλατι στο 0,3 % και παρακολουθησε το. Μαζι με το αλατι και μια θεραπεια με esha-2000 δεν θα ηταν άσχημη, είναι ήπιο φαρμακο. Παρατηρησε όμως πως αφοδευει, αν δεις άσπρα νηματοειδη πρεπει να το προσεξεις γιατι μπορει να ειναι Hexamita, συνηθως αυτη η ασθενεια κανει και κοκκινιλες
Ευχαριστώ Τάκη.
Εννοείς να ρίξω πάλι αλάτι μέχρι το 0,3% περίπου (από το 0,15% περίπου που υπολογίζω ότι είναι τώρα), έτσι; Η θερμοκρασία καλή δεν είναι στους 22 C; Πρέπει να τη ρίξω κι άλλο; Θα κοιτάξω μήπως πάρω και Esha-2000 να ρίξω επιπλέον...
ναι, το αλατι 30γρ/10 λιτρα νερο.
Και η θερμοκρασια 22 καλα ειναι
Σήμερα οι κοκκινίλες είναι περισσότερες και κάποιες φαίνεται να έχουν στο κέντρο ένα ασπρο κεφαλάκι με κάτι σαν κοντή κλωστή να προεξέχει. Λέει τίποτα αυτό; Επίσης το ψάρι σήμερα δείχνει φοβισμένο και αντιδρά υπερβολικά όταν πλησιάζω το τζάμι (οπότε δεν μπορώ και να βγάλω καμια καλή φωτογραφία). Ξεκίνησα να ανεβάζω πάλι την αλατότητα. Να ρίξω και το esha 2000 ή κάτι άλλο;
Μηπως είναι σκουλίκια ; Μη βάλεις ESHA , πάμε για πιο δυνατη θεραπεια
Nομίζω ότι είναι anchor worm , θέλει γρήγορη καταπολέμηση αλλιώς τα πράγματα θα εξελιχθούν άσχημα ....
Αν το ψαράκι τα καταφέρει πρέπει να γίνει απολύμανση σε όλο το ενυδρείο :(
-------------------------
Μπορείς να το πιάσεις το ψάρι με το χέρι σου και να κάνεις μια μικροεπέμβαση να σου πώ ?? το αντέχεις??
έτσι τα αφαιρείς : https://www.youtube.com/watch?v=yskQSsh9cG4 η μπλέ πάστα είναι υπερμαγγανικό κάλιο , αλλά σε αυτη την φάση μπορεί η ασθενεια να έχει προχωρήσει στα βράγχια και θέλει και αντιβίωση ....
Επίσης με την χρήση potassium permanganate απαγορεύεται η χρήση αλατιού .
Δεν μου εχει τυχει, σου γραφω από όσα διαβάζω
για παρασιτα εχω διαβασε αυτα τα φαρμακα, αλλα περιμενε και αλλους να σου πουν τη γνωμη τους
https://www.sera.de/gr/sera-produktwelt/in_category/schritt-2-krankheiten-behandeln-5604/product/sera-baktopur.html
https://www.sera.de/gr/sera-produktwelt/in_category/schritt-2-krankheiten-behandeln-5604/product/sera-baktopur.html
https://www.sera.de/gr/sera-produktwelt/in_category/schritt-2-krankheiten-behandeln-5604/product/sera-med-professional-nematol.html
και γενικα εδω διαβασε μηπως βρεις κατι
https://www.sera.de/gr/sera-produktwelt/category/schritt-2-krankheiten-behandeln-5604.html
Tάκη μακάρι να μην τυχαίνει σε κανέναν αλλά ....
έγω ότι έγραψα το ξέρω απο τα Κόι , απο εκεί και πέρα τα φάρμακα δεν τα ξέρω καθόλου ειδικά για χρυσόψαρα ....
Θα περιμένουμε αν κάποιος μπορεί να σε βοηθήσει παραπάνω .
Ευτυχώς Αρτεμις δεν μου έχει τυχει, οτι εχω διαβάσει μόνο, και όπως ειπες και με υπερμαγγανικό κάλιο έχω διαβάσει οτι αντιμετωπιζεται αυτο το πρόβλημα
Σας ευχαριστώ και τους δυο για το ενδιαφέρον. Καλά, Αρτεμισια, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω τέτοιο πράγμα με τη λαβίδα... Καταρχάς μιλάμε για ψαράκι 5cm, οπότε και να ήξερα να το κάνω, μάλλον ο χειρισμός θα ήταν πολύ δύσκολος.
Γενικά έχω μπλεχτεί πολύ με όλα αυτά τα διαφορετικά φάρμακα και δεν έχω ιδέα τι είναι καλύτερο να πάρω. Το αλάτι το έχω σχεδόν ρίξει, οπότε έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσα να το αφαιρέσω άμεσα, άρα μιλάμε για κάτι επιπρόσθετο σ' αυτό.
Κάθε συμβουλή ειναι πολύτιμη!
Eυχομαι ότι καλύτερο πραγματικά , ξέρω ότι είναι δύσκολο και για σένα και για το ψάρι .
Όσο για το μέγεθος , εμένα πόναγε η μέση μου κάθε φορά που έπρεπε να επέμβω στα Κόι μου . Μισό μέτρο και περίπου 2 κιλά να το κρατάς κάτω χωρίς αναισθησία είναι πολύ δύσκολο ..... στα χρυσόψαρα μου απλά έρχονται στο χέρι μου .
Εύχομαι τα παιδιά εδω να σε βοηθήσουν :) να μάθω και εγώ ;)
Ψάξε για τα μπανια με υπερμαγγανικο καλιο, δεν χρειάζεται να βγαλεις το αλατι, μπανια θα κανεις το ψαρι εξω απο το ενυδρείο
Ψάξε για τα μπανια με υπερμαγγανικο καλιο, δεν χρειάζεται να βγαλεις το αλατι, μπανια θα κανεις το ψαρι εξω απο το ενυδρείο
Tάκη μου . τα μπάνια με υπερμαγγανικο καλιο τα κάνεις 1η-3η-5η-7η μέρα με ελάχιστη ποσότητα (θέλεις μικροζυγαριά ,τα φαρμακεία σου δίνουν 1 γραμ.) υπερμαγγανικου (να γίνει το νερό ελαφρά μώβ) και δυνατή αεραντλία για 5 λεπτά αλλά δεν νομίζω να πέσουν τα anchor worm μόνα τους και δεν πρέπει μετά το ψάρι να μπαίνει σε δεξαμενή(ενυδρείο) με αλάτι (τα έχω περάσει ;))
Βίντεο δικό μου (άχ τι πέρασα :smt120 ) : http://s447.photobucket.com/user/Artemisia_Kou/media/20151108_114431_zpst66o2u3d.mp4.html
Fish Medical Guide: Diagnosing Symptoms
Sores
Definition: Red sores are best diagnosed by knowing the fish's history. If the fish has suffered trauma the red sores are actual wounds, but if the sores slowly appear they are likely caused by bacteria and are developing ulcers. Redness in the mouth area is probably flex.
Causes and Treatment:
-Ulcers: Red sores on the body are often signs of a bacterial infection and ulcers. The bacteria that causes these sores is often Aeromonas hydrophila. This type of infection is often secondary to fluke infestation, so we recommend treating for flukes as well as addressing the sores directly. It is important to isolate the fish in a hospital tank. You can treat topically as explained here and combine this treatment with feeding of medicated food. Medi-Gold and MediKoi are the best choices for treating this kind of infection. If there is a white center developing, it is clearly infected and may be ulcerating. The fish may need to be injected with an antibiotic, or if that is not possible treated in a bath of Tricide Neo (sometimes sold as Neocide 3).This is a serious illness, but treatable, so please post in our forum so we can help you more specifically.
-Cuts and Scrapes: If the sore is the result of an injury, the best thing to do is to keep the water clean and feed good food so that the fish will nicely recover on his own. The sore can be swabbed one time with Iodine or 3% hydrogen peroxide. Additional swabs will kill the new, healthy cells growing in. If the fish has suffered some trauma and is bleeding, pressure can be applied to the wound to stop the bleeding. You may want to sedate the fish first as described here.
---------------
Red stripes or streaks
Definition: Red streaks/stripes/veins in the fins, often the tail fin.
Causes and Treatment:
-Water Quality: Streak are often caused by poor water quality. Check your water parameters and perform water changes if necessary. These tests are best done with your own testers. As a minimum you need to test for ammonia, nitrite, nitrate, and pH. If you need help interpreting the tests, please visit GAB's Water Quality Forum. Some people associate red streaks with either high nitrate or with low oxygen. In either case a partial water change should help.
- Natural: On some fish (goldfish in particular) that are very light in colour, you can see bloodlines on their tails. This seems to be just a natural thing so if keeping nitrates low (under 40) and having plenty of aeration do not help, and the fish is acting healthy otherwise, consider these streaks normal.
- Bacterial Infection: If attending to water is not helping and the fish is looking lethargic, it is likely a bacterial infection. Treat by feeding antibiotic food (Medi-gold preferably) or if the fish is not eating, use a full spectrum water antibiotic like kanamycin or a combination of Maracyn and Maracyn 2. If the fish is larger, you should consider injections. http://thegab.org/Articles/DiagnosisChart.html
Πολυ φοβαμαι οτι η Αρτεμισια εχει απολυτο δικιο... Εψαξα αρκετα στο internet και ολη η εικονα και η εξελιξη ταιριαζει απολυτα με anchor worms. Ακομα και η αλλαγη στη συμπεριφορα που παρατηρησα σημερα (οτι ειναι ανησυχο και φοβισμενο) περιγραφεται ετσι ακριβως... Αποκαρδιωθηκα τελειως με τις πιθανοτητες της θεραπειας σε αυτο το σταδιο και στεναχωρεθηκα ακομα περισσοτερο οταν διαβασα οτι το ψαρι το περιμενει ενας επωδυνος θανατος. Εχω αρχισει και σκεφτομαι σοβαρα την επιλογη της ευθανασιας... :(
Μην απογοήτευσε προσπάθησε αν μπορείς, διάβασα ότι το sera bactopur direct tabs κάνει αλλά δεν ξέρω δοσολογία να σε βοηθήσω. ... Δεν θέλω να σε πιέσω αλλά αξίζει να προσπαθήσεις :)
Διάβασα αρκετά και απ' ό,τι βλέπω το καταλληλότερο φάρμακο είναι το diflubenzuron (κυκλοφορεί ως Dimilin-X, JBL Aradol plus, Anchors away κ.ά). Δυστυχώς δεν τα βρίσκω σε κανένα μαγαζί! Νομίζω ότι αυτή την περίοδο το να παραγγείλω από το εξωτερικό μάλλον δεν θα βοηθήσει (οι χρόνοι παράδοσης είναι απογοητευτικοί, έχω ακούσει και ένα μήνα)... Έβαλα τον αδερφό μου που μένει στο Λονδίνο να ψάξει κι εκεί, μήπως μου το φέρει σε τρεις μέρες που έρχεται.
Σήμερα ήμουν έτοιμος να επιχειρήσω τη μέθοδο με το τσιμπιδάκι, αλλά διάβασα ότι αρκετοί δεν το προτείνουν. Όπως και να 'χει, όσα και να βγάλω, ακόμα κι αν καταφέρω να βγάλω όσα βλέπω, δεν κάνω τίποτα αν δεν θεραπεύσω και με το κατάλληλο φάρμακο αφού πιθανότατα το ψάρι (και το ενυδρειο) είναι πια γεμάτο και με άλλα που δεν φαίνονται. Το υπερμαγγανικό κάλιο επίσης λένε ότι θέλει πολύ προσοχή και εμπειρία, οπότε προς το παρόν προσπαθώ να βρω diflubenzuron...
Διάβασα αρκετά και απ' ό,τι βλέπω το καταλληλότερο φάρμακο είναι το diflubenzuron (κυκλοφορεί ως Dimilin-X, JBL Aradol plus, Anchors away κ.ά). Δυστυχώς δεν τα βρίσκω σε κανένα μαγαζί! Νομίζω ότι αυτή την περίοδο το να παραγγείλω από το εξωτερικό μάλλον δεν θα βοηθήσει (οι χρόνοι παράδοσης είναι απογοητευτικοί, έχω ακούσει και ένα μήνα)... Έβαλα τον αδερφό μου που μένει στο Λονδίνο να ψάξει κι εκεί, μήπως μου το φέρει σε τρεις μέρες που έρχεται.
Σήμερα ήμουν έτοιμος να επιχειρήσω τη μέθοδο με το τσιμπιδάκι, αλλά διάβασα ότι αρκετοί δεν το προτείνουν. Όπως και να 'χει, όσα και να βγάλω, ακόμα κι αν καταφέρω να βγάλω όσα βλέπω, δεν κάνω τίποτα αν δεν θεραπεύσω και με το κατάλληλο φάρμακο αφού πιθανότατα το ψάρι (και το ενυδρειο) είναι πια γεμάτο και με άλλα που δεν φαίνονται. Το υπερμαγγανικό κάλιο επίσης λένε ότι θέλει πολύ προσοχή και εμπειρία, οπότε προς το παρόν προσπαθώ να βρω diflubenzuron...
Kαλη επιτυχία όπως και να έχει , να ενημερώνεις ....
Λοιπόν, ο Λιονταροκέφαλος φαίνεται ότι το παλεύει σαν λιοντάρι, οπότε δεν μπορώ παρά να το παλέψω κι εγώ μαζί του... Το φάρμακο δεν το βρήκα πουθενά, ούτε και στο Λονδίνο κατάφερε να το βρει ο αδερφός μου για να μου το έφερνε άμεσα, οπότε προσπάθησα να κινηθώ προς άλλη κατεύθυνση: Είδα ότι το Dimilin χρησιμοποιείται και στις γεωργικές καλλιέργειες και κάποιοι το έχουν χρησιμοποιήσει σε λίμνες και ενυδρεία (σε τεράστιες αραιώσεις). Οργανώθηκα λοιπόν, διάβασα, έκανα τους υπολογισμούς μου και έψαξα ό,τι γεωπονικό κατάστημα και φυτώριο κατάφερα να βρω, από το Χαλάνδρι μέχρι το Λαύριο. Δυστυχώς ούτε και σ' αυτό στάθηκα τυχερός... Δεν το έχει κανείς αυτή την εποχή, αφού στα χωράφια το χρησιμοποιούν την άνοιξη.
Αποφάσισα λοιπόν να παραγγείλω το Aradol plus από Γερμανία και όοοοποτε έρθει. Εν τω μεταξύ όμως, για να μπορέσει να αντέξει το ψαράκι μέχρι τότε, ξεπέρασα τους ενδοιασμούς μου και το ξεφόρτωσα από όσα "αγκυροβολημένα" παράσιτα μπορούσα. Προσπάθησα να το κάνω όσο πιο ευγενικά γινόταν: Εβαλα νερό από το ενυδρείο σε έναν κουβά, έπιασα το ψάρι με την απόχη και, κρατώντας το μέσα στην απόχη και συνεχώς λίγο κάτω από την επιφάνεια του νερού, έβγαλα με το τσιμπιδάκι (και γάντια) τα περισσότερα. Δεν ξέρω ποιος ζορίστηκε περισσότερο, εγώ ή το ψάρι, αλλά νομίζω ότι έπρεπε να γίνει!
Στο ενυδρείο κρατάω το αλάτι στο 0,3%, για να βοηθάει και τις πληγές του να κλείσουν χωρίς να μολυνθούν. Και τώρα, περιμένω το φάρμακο...
Λοιπόν, ο Λιονταροκέφαλος φαίνεται ότι το παλεύει σαν λιοντάρι, οπότε δεν μπορώ παρά να το παλέψω κι εγώ μαζί του... Το φάρμακο δεν το βρήκα πουθενά, ούτε και στο Λονδίνο κατάφερε να το βρει ο αδερφός μου για να μου το έφερνε άμεσα, οπότε προσπάθησα να κινηθώ προς άλλη κατεύθυνση: Είδα ότι το Dimilin χρησιμοποιείται και στις γεωργικές καλλιέργειες και κάποιοι το έχουν χρησιμοποιήσει σε λίμνες και ενυδρεία (σε τεράστιες αραιώσεις). Οργανώθηκα λοιπόν, διάβασα, έκανα τους υπολογισμούς μου και έψαξα ό,τι γεωπονικό κατάστημα και φυτώριο κατάφερα να βρω, από το Χαλάνδρι μέχρι το Λαύριο. Δυστυχώς ούτε και σ' αυτό στάθηκα τυχερός... Δεν το έχει κανείς αυτή την εποχή, αφού στα χωράφια το χρησιμοποιούν την άνοιξη.
Αποφάσισα λοιπόν να παραγγείλω το Aradol plus από Γερμανία και όοοοποτε έρθει. Εν τω μεταξύ όμως, για να μπορέσει να αντέξει το ψαράκι μέχρι τότε, ξεπέρασα τους ενδοιασμούς μου και το ξεφόρτωσα από όσα "αγκυροβολημένα" παράσιτα μπορούσα. Προσπάθησα να το κάνω όσο πιο ευγενικά γινόταν: Εβαλα νερό από το ενυδρείο σε έναν κουβά, έπιασα το ψάρι με την απόχη και, κρατώντας το μέσα στην απόχη και συνεχώς λίγο κάτω από την επιφάνεια του νερού, έβγαλα με το τσιμπιδάκι (και γάντια) τα περισσότερα. Δεν ξέρω ποιος ζορίστηκε περισσότερο, εγώ ή το ψάρι, αλλά νομίζω ότι έπρεπε να γίνει!
Στο ενυδρείο κρατάω το αλάτι στο 0,3%, για να βοηθάει και τις πληγές του να κλείσουν χωρίς να μολυνθούν. Και τώρα, περιμένω το φάρμακο...
Τουλάχιστον δεν τα παράτησες :D μπράβο σου , έβαλες τίποτα στην πληγη όταν έβγαλες το anchor ? Μπορείς να βάλεις και με μια μπατονέτα Μπεταντίν , (όχι τώρα κατα την διαδικασία) επίσης να κάνεις αλλαγές να έχεις καλή οξυγώνοση να προσέχεις τις ρουτίνες με άλλα λόγια ;)
Τουλάχιστον δεν τα παράτησες :D μπράβο σου , έβαλες τίποτα στην πληγη όταν έβγαλες το anchor ? Μπορείς να βάλεις και με μια μπατονέτα Μπεταντίν , (όχι τώρα κατα την διαδικασία) επίσης να κάνεις αλλαγές να έχεις καλή οξυγώνοση να προσέχεις τις ρουτίνες με άλλα λόγια ;)
Δεν έβαλα Betadine, αλλά δεν είδα να άνοιξε και καμιά σπουδαία πληγή. Νομίζω με το αλάτι θα είναι μια χαρά. Έκανα και μετρήσεις στο νερό, όλα οκ όπως πάντα.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!
Μπράβο βρε φίλε , χαρά στο κουράγιο σου.
Αυτες οι κινήσεις και αντιδράσεις ανεβάζουν το χομπι πιο ψηλά
Το Aradol ήρθε σήμερα!
Εκανα 50% αλλαγή (πάντα με 0,3% αλάτι) με καλό σιφονάρισμα και έριξα την πρώτη δόση. Πέταξα και ένα driftwood που μου φαινόταν λίγο ύποπτο (είχε αρχίσει να σαπίζει και έπιανε διάφορες περίεργες βρωμιές πάνω). Το καημένο το ψαράκι βέβαια, όσο περιμέναμε το φάρμακο έχει ξαναγεμίσει με ancor worms (αυτή τη φορά είναι πραγματικά αμέτρητα), αλλά ελπίζω να κάνει δουλειά το aradol. Τώρα παρακολούθηση και βλέπουμε...
ΥΓ: Μήπως είναι καλύτερα να μεταφερθούν τα τελευταία μηνύματα σε νέο θέμα, σχετικό με ancor worms;
Καλή επιτυχία , περιμένω νέα σου και εύχομαι όλα να πάνε καλά :)
Και καλή χρονιά ;)
-------------------------
Καλή επιτυχία , περιμένω νέα σου και εύχομαι όλα να πάνε καλά :)
Και καλή χρονιά ;)
Επίσης ότι έχεις μέσα στο ενυδρείο βγάλε το , διακοσμητικά εννοώ .
Επίσης ότι έχεις μέσα στο ενυδρείο βγάλε το , διακοσμητικά εννοώ .
Το σκέφτηκα, αλλά είπα να μην το στρεσάρω επιπλέον το ψάρι. Τα έχει συνηθίσει και του αρέσει να κρύβεται κάποιες φορές (μη φανταστείς, δυο ξύλα mopani με ανούμπιες έχω). Εξάλλου, θα πρέπει να απολυμανθούν κι αυτά με το φάρμακο, όπως όλο το ενυδρείο. Και το φύλλο οδηγιών, που είναι πολύ αναλυτικό, δεν αναφέρει καθόλου την αφαίρεση των διακοσμητικών, οπότε φαντάζομαι ότι δεν θα κάνω ζημιά αφήνοντάς τα.
Υπόψιν ότι σύμφωνα με τις οδηγίες θα κάνω άλλη μια αλλαγή 50% την 8η μέρα και επανάληψη του φαρμάκου τη 14η, για να πιάσω όλα τα σταδια του παρασίτου.
Anchor worms vs Λιονταροκέφαλος: 0 - 1! :smt041
Η θεραπεία με το Aradol τελείωσε επίσημα προχθές, με το ψαράκι ζωντανό και δραστήριο! Έχουν μείνει πλέον μόνο κάποια στίγματα/εξογκώματα (στα σημεία που ήταν φυτεμένα τα μεγαλύτερα από τα παράσιτα), αλλά ελπίζω ότι με τον καιρό (και το αλάτι που συνεχίζω και βάζω) θα φύγουν κι αυτά. Θα τον αφήσω μόνο του βέβαια για κανένα μήνα τουλάχιστον (για να δω μήπως υποτροπιάσει), αλλά μετά οργανώνομαι με καραντίνα και του φέρνω πάλι παρέα!
Ευχαριστώ για την υποστήριξη!
[Προς διαχειριστή: Νομίζω ότι θα ήταν βοηθητικό για συνχομπίστες με το ίδιο πρόβλημα αν μετακινούσαμε τα μηνύματα από το #31 και μετά σε νέο thread με τίτλο "Anchor worms"]
Αυτα ειναι ευχαριστα νέα.
Για να ξέρουμε,, απο που πήρες το Aradol ; Το βρηκες εδω Ελλάδα ;
Και όπως ειπες κρατησε το για λιγο καιρο μόνο του
Αυτα ειναι ευχαριστα νέα.
Για να ξέρουμε,, απο που πήρες το Aradol ; Το βρηκες εδω Ελλάδα ;
Και όπως ειπες κρατησε το για λιγο καιρο μόνο του
Το Aradol-plus (JBL) ήρθε από Γερμανία, γιατί εδώ δεν το βρήκα πουθενά (ούτε και σαν Dimilin, που είναι το ίδιο). Τα PetCity (που νομίζω έχουν αποκλειστικότητα στα JBL) μου είχαν πει ότι θα έφερναν κάποια στιγμή, αλλά δεν με έπαιρνε να περιμένω τόσο (ίσως τώρα να υπάρχει).
Το Aradol-plus (JBL) ήρθε από Γερμανία, γιατί εδώ δεν το βρήκα πουθενά (ούτε και σαν Dimilin, που είναι το ίδιο). Τα PetCity (που νομίζω έχουν αποκλειστικότητα στα JBL) μου είχαν πει ότι θα έφερναν κάποια στιγμή, αλλά δεν με έπαιρνε να περιμένω τόσο (ίσως τώρα να υπάρχει).
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-sweet-thank-you-smiley-emoticon_zpscscgzsrs.gif
Mπράβο σου τα κατάφερες και εσυ και το ψαράκι :D Να ζήσει καλά και να το χαίρεσαι ;) πώς νιώθεις που δεν τα παράτησες ???
...πώς νιώθεις που δεν τα παράτησες ???
Δικαιωμένος και ευγνώμων... Και πάλι ευχαριστώ για τη στήριξη!
Δικαιωμένος και ευγνώμων... Και πάλι ευχαριστώ για τη στήριξη!
:smt023Γι αυτό είμαστε όλοι εδω να βοηθάμε ο ένας τον άλλο :D:D:D
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.