Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : DIY κυβος με εσωτερικο sump

invisiblesurfer
25-11-15, 12:06
Καλημερα σας αγαπητοι φιλοι.

Εχοντας διαβασει πολλα αρθρα και παρακολουθησει επισης πολλα βιντεο DIY κατασκευης ενυδρειου, με τρωει το χερι μου να δοκιμασω και εγω.

Σκεφτομαι λοιπον να φτιαξω ενα "μικρο" ενυδρειο για το γραφειο μου. Θελω να ειναι "κυβος" με εσωτερικο sump.

Διαστασεις:

Οι διαστασεις που σκεφτομαι ειναι 60 Χ 60 Χ 60 συν 10-15cm στη μια πλευρα για το sump. Συνολικα δηλαδη εχουμε:

Μηκος 75 εκ. (60 + 15 για το sump)
Πλατος 60 εκ.
Υψος 60 εκ.

Ερωτησεις:

Α. Γυαλι -

Tί παχος πρεπει να εχω? στο Aquatools για safety factor 4 μου βγαινει 10 χιλ., δεν ειναι υπερβολη? Μηπως με κοντρες μπορω να κατεβω στα 6 ή 8 χιλ.? Προφανως η ασφαλεια της κατασκευης ειναι προτεραιοτητα.

http://i.imgur.com/COfoLF8.png

Β. Εσωτερικο sump -

H διασταση θα ειναι 15 Χ 60 χ 50

- Στο υψος θα "βρισκει" στην επανω κοντρα (αν τελικα τοποθετηθει), οποτε θα ειναι 50 εκ.

- Πως πρεπει να διαμορφωσω το εσωτερικο? Προφανως χρειαζομαι μηχανικο & βιολογικο καθαρισμο, αλλα θελω και τυρφη. Τί διαστασεις πρεπει να εχουν οι θαλαμοι?

- Το νερο θα εισερχεται απο το κατω μερος του 1ου θαλαμου (σφουγκαρια) , θα περναει στον δευτερο (ελαφροπετρα και τυρφη) και θα καταλληγει στον 3ο οπου θα βρισκεται η αντλια.

- Μηπως 15 εκ πλατος ειναι υπερβολη? Αυτο βγαινει 45 λιτρα, δεν ειναι πολυ μεγαλο για μεικτα 270L ? Το μονο που σκεφτομαι ειναι αν επαρκει ο χωρος για την αντλια...

Το Leroy Merlin που ειναι το φθηνοτερο σε τζαμια ξερετε αν κοβει κι ολας?

Ευχαριστω προκαταβολικα για τα φωτα σας.

Τάκης
25-11-15, 13:40
Καλή αρχή Κώστα.
Για τζάμια στο Leroy θα βρεις μόνο μέχρι 6 χιλιοστά, δεν έχει πιο παχύ.
Αν το κάνεις με πάχος λιγότερο από 10 χιλιοστά τότε θα χρειαστείς κόντρες με ότι συνεπάγεται αυτό, ενώ με 10αρι θα είναι reamless.
Το φίλτρο γιατί δεν το κάνεις με τον ίδιο τρόπο αλλά εξωτερικό κρεμαστό ; Όπως στον κύβο τον δικό μου με τα συννεφάκια, Θα κερδίσεις αρκετά λίτρα.
Αν το κάνεις εξωτερικό τα 15 εκατοστά είναι καλά, σε εσωτερικό όσο πιο μεγάλο πλάτος, τόσο χώρο πιάνει. Το πλάτος να μη το υπολογίζεις μόνο αν σε χωράει κάποια αντλία, και σε 10 εκατοστά χωράει η αντλία, αλλά όσο πιο μικρό πλάτος, ή καλύτερα ,όσο μικρότερο εμβαδόν έχει η επιφάνεια τόσο πιο εύκολα θα μπουκώνουν τα σφουγγάρια, σε αντίθεση με ποιο μεγάλη επιφάνεια
-------------------------
Κώστα ριξε μια ματια εδώ http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=74654&page=2/#44

johnpecn`
25-11-15, 13:56
γνωμη μου ειναι να πεσεις αρκετα σε υψος οποτε θα αλλαξουν και οι απαιτησεις παχους στο τζαμι,αλλα δεν το προτεινω γι αυτο αλλα για το οτι 60 υψος θα εχεις θεμα με τον φωτισμο κυριως, και σιγουρα 60*50*40 ειναι ποιο ωραιο οπτικά ,αποψη μου παντα.:D

Τάκης
25-11-15, 14:03
γνωμη μου ειναι να πεσεις αρκετα σε υψος οποτε θα αλλαξουν και οι απαιτησεις παχους στο τζαμι,αλλα δεν το προτεινω γι αυτο αλλα για το οτι 60 υψος θα εχεις θεμα με τον φωτισμο κυριως, και σιγουρα 60*50*40 ειναι ποιο ωραιο οπτικά ,αποψη μου παντα.:D
Αν θες και λιγο δύσκολα φυτα θα συμφωνήσω και εγω για το υψος, αντε μεχρι 45.

Και προσωπικα δεν μου αρεσουν οι κοντρες, προτιμώ τα rimless

invisiblesurfer
25-11-15, 17:10
Παιδια ευχαριστω για τις απαντησεις.

60 Χ 50 Χ 40 εννοεις Μ Χ Π Χ Υ?

http://i.imgur.com/1TqcLdA.png

Εβαλα +10 εκ για το sump, το οποιο εχει χωρο για 3 διαμερισματα των ~7 λιτρων εκαστο (10εκ Π Χ 50εκ Μ Χ 40 εκ).

Ισως ναι, το υψος των 60 εκ. να μην ειναι τελικα πολυ πρακτικο, ομως με 45 εκ. υψος τα λιτρα ειναι πολυ λιγοτερα ...

Απο την αλλη βεβαια, χρειαζεται μονο 6 χιλιοστα τζαμι χωρις κοντρες και με Safety factor 4. Και ΧΩΡΙΣ κοντρες

Παρεπιπτοντως, το theaquatools υπολογιζει τις διαστασεις με τη λογικη οτι ολα τα τζαμια τοποθετουνται ΠΑΝΩ στη βαση. Θα προτεινατε τα τζαμια να μπουν περιμετρικα της βασης?

Τάκης
25-11-15, 17:26
Αλλάζουν πολύ τα δεδομένα με αυτές τις διαστάσεις.
Πάνω στη βάση νομίζω πως είναι πιο εύκολο να το κάνεις, από θέμα αντοχής οι απόψεις διίστανται.
Τώρα με τις νέες διαστάσεις να υπολογίσεις τα έξης.
Αν βάλεις και εσωτερικό φίλτρο στο πλάι , αυτόματα το μήκος του ενυδρείου πέφτει στα 60 εκατοστά, αυτό μπορεί να σε περιορίσει στο είδος των ψαριών που θες να βάλεις.
Αφού θες να βάλεις εσωτερικό φίλτρο δώσε όσο πιο πολύ μήκος μπορείς.
Και προφανώς το ύψος 40 είναι η στάθμη του νερού, γιατί αν είναι το ύψος του ενυδρείου, αφαιρώντας 4-5 πόντους από το υπόστρωμα και κανα 2 πόντους από την επιφάνεια αυτόματα πας λιγότερο από 35 πόντους ωφέλιμο ύψος

invisiblesurfer
25-11-15, 17:31
Ο κυβος σου Τακη 50-60εκ. μηκος δεν ειναι?

Εχεις δικιο για το υψος, μιλαμε για 10 Χ 50 Χ 30 στη χειροτερη, τουτεστιν 15 λιτρα, ή 5 λιτρα για τη μηχανικη φιλτρανση και την τυρφη, και 5 λιτρα για την ελαφροπετρα + τυρφη. Καλα δεν ειναι? 5 λιτρα δεν εχουν ουτε τα ακριβα eheim. 5 λιτρα για βιολογικο + τυρφη δεν ειναι πολλα για 140 λιτρα μικτα?

Τάκης
25-11-15, 17:44
Κώστα ο κύβος στη ταράτσα είναι 40 Χ 40 Χ 40
Το φυτεμένο είναι 110 μ Χ 32 π Χ 45 υ
Για το φίλτρο δεν είναι ακριβώς έτσι, γιατί υπάρχει και ο χώρος για την αντλία που θα πρέπει να μπει χαμηλά για να μη ξενερίζει και είναι άδειος χώρος, και αυτός θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 Χ 12 και αυτό ανάλογα την αντλία πχ η SICCE NOVA (800 Λ/Ω 10watt) χωράει άνετα.
Επίσης το ύψος του βιολογικού υλικού θα πρέπει να είναι πιο χαμηλά από τη στάθμη του νερού , γιατί σε περίπτωση εξάτμισης και μείωση της στάθμης η αντλία πάλι θα ξενερίζει.
Θέλει καλή μελέτη όλο αυτό

invisiblesurfer
25-11-15, 18:01
Ριξε μια ματια σε αυτο

https://www.youtube.com/watch?v=omx9O6wB60c

Αυτο που κανει ο τυπος ειναι πλεξι καθ' ολο το μηκος και υψος του ενυδρειου (στη δικη μας περιπτωση ολα τα 10 Χ 50 Χ 40 εκατοστα και μετα κανει τρυπες στο πλεξι και ετσι οδηγει τη ροη του νερου εκει που θελει

Τάκης
25-11-15, 18:30
Ναι Κώστα και εγω έτσι το έχω κάνει, αλλά αν πιασουν σκουπιδάκια τα σφουγγάρια και κατεβει απο εξάτμιση λίγο η στάθμη , η αντλια μου ξενερίζει, και έχω άνοιγμα (εισοδο νερού) 10 Χ 15 , έχω βέβαια και αντλια 800 Λ/Ω και άλλη μία 400 Λ/Ω, σύνολο 1200 Λ/Ω
Παιζουν όλα ρόλο, και υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν το φίλτρο είναι άδειο , όταν είναι γεμάτο και όταν λερωθεί, και μαζι με όλα αυτά αν κατεβει και λιγο η στάθμη, για αυτο καλό ειναι να μην ειναι οριακα.
Το φίλτρο μου έχει φάει 3 μετατροπές για να φτασει στο σημειο που είναι σημερα, για αυτο με βλεπεις επιφυλακτικό, αντιθετα στο ξυλινο όλα πάνε τέλεια, επαθα και εμαθα :)

invisiblesurfer
25-11-15, 18:53
Σε καταλαβα τωρα Μαεστρο.

Εν κατακλειδι η αποψη σου ειναι οι τρυπες εισοδου στον 1ο θαλαμο να γινουν αρκετα χαμηλοτερα απο το ανωτερο επιπεδο του νερου και τα σφουγγαρια να πατησουν κατω κατω στο 1ο θαλαμο. Σωστα?

Ειναι καλη ιδεα οι τρυπες προς τον 2ο θαλαμο να "μπλοκαρονται" απο τα σφουγγαρια του 1ου θαλαμου, ή δεν εχει σημασια?

Τελος, η συσταση σου για τον 3ο θαλαμο ειναι η αντλια να "παταει" στον πατο του ενυδρειου και με ενα σωληνα να διωχνει το νερο προς το ενυδρειο μεσω τρυπας πανω ψηλα στον 3ο θαλαμο. Τα καταλαβα καλα?

Ευχαριστω και παλι Τακη, εκτιμω τον χρονο σου.

Τάκης
25-11-15, 22:13
Θα κοιταξω να σου φτιάξω ενα σχεδιάγραμμα σύμφωνα με τις διαστάσεις που εχεις
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-filter_zpsthl6kabp.jpg

για δες 2 εκδόσεις
μπλε σκουρο = σφουγγαρι χοντρο
ροζ = σφουγγαρι ψιλο
κίτρινο = ενυδρειακό βαμβακι
πρασινο = βιολογικο υλικο
γαλάζιο = βιολογικο υλικο
κόκκινες γραμμές = διαχωριστικο
http://www.spakouris.gr/images/spaw/9.jpg
τα διαχωριστικά επισης μπορουν να μπουν οριζόντια και να κατεβει ακομα πιο χαμηλα το καθερο χώρισμα

invisiblesurfer
26-11-15, 14:38
Μαέστρο σε ευχαριστώ,

Οπότε δίνεις περισσότερο χώρο στη βιολογία σε σχέση με τη μηχανική φιλτρανση. Το διαχωριστικό στον κυρίως θάλαμο το έχεις για καλύτερη κυκλοφορία?

Τάκης
26-11-15, 14:50
Το διαχωριστικό στον κυρίως θάλαμο το έχεις για καλύτερη κυκλοφορία?
Σωστα, το διαχωριστικό αυτο το βάζουμε για να μη κλείνει το βιολογικό υλικο τη διοδο του νερού.
Οι διαστασεις θα βγουν αφου ξέρουμε ακριβως τις διαστάσεις του ενυδρείου (πλάτος ύψος). Δίνουμε στην αντλία τόσο χώρο ώστε να χωραει η αντλία, και στο διαμέρισμα με τα σφουγγάρια δίνουμε ενα λογικο χώρο για να μη στουμπώνουν γρήγορα τα σφουγγάρια, τον υπολοιπο χωρο στα υπολοιπα διαμερισματα βιολογικο υλικο. Επίσης μπορεί να μπει βιολογικο υλικο και κάτω απο την αντλία, αλλά εξαρτάται απο το υψος του ενυδρείου.
Η τύρφη μπορεί να μπει πάνω απο τα σφουγγάρια αφου καθε εβδομαδα θα την αλλάζεις, αλλά και τα σφουγγάρια θα κρατανε τυχον σκουπιδακια απο τη τυρφη

DEXFISH
26-11-15, 17:45
Αν το κάνεις με κόντρες πιστεύω ότι πίσω πάνω κόντρα δεν χρειάζεσαι αφού θα έχεις εσωτερικό σαμπ. Νομίζω ότι το σαμπ θα δώσει περισσότερη δύναμη στο π΄σω τζάμι και είναι αχρείαστη και ενοχλητική. Ας με διορθώσει κάποιος αν είπα βλακεία γιατί με αυτά τα θέματα καλό είναι να μην λέμε ό,τι θέλουμε. (για μένα λέω)

Τάκης
26-11-15, 17:50
Αν το κάνεις με κόντρες πιστεύω ότι πίσω πάνω κόντρα δεν χρειάζεσαι αφού θα έχεις εσωτερικό σαμπ. Νομίζω ότι το σαμπ θα δώσει περισσότερη δύναμη στο π΄σω τζάμι και είναι αχρείαστη και ενοχλητική. Ας με διορθώσει κάποιος αν είπα βλακεία γιατί με αυτά τα θέματα καλό είναι να μην λέμε ό,τι θέλουμε. (για μένα λέω)
Καλά τα ειπες, αλλά αν το σαμπ ήταν απο τζαμι και μονιμο μέσα στο ενυδρείο, αλλά αυτό το σαμπ θα είναι από πλεξι και θα μπορεί να βγει οποιαδηποτε στιγμή :)

DEXFISH
26-11-15, 18:04
Καλά τα ειπες, αλλά αν το σαμπ ήταν απο τζαμι και μονιμο μέσα στο ενυδρείο, αλλά αυτό το σαμπ θα είναι από πλεξι και θα μπορεί να βγει οποιαδηποτε στιγμή :)

Α έχασα επεισόδια! Νόμιζα τζαμένιο και μόνιμο...

invisiblesurfer
26-11-15, 18:22
Ευχαριστώ και πάλι.

Οπότε μιλάμε πλέον για 70 Χ 50 Χ 40 (10εκ. για sump), τουτέστιν 6αρι γυαλί με safety factor 4, χωρίς απολύτως καμία κόντρα.

Θα πάω αύριο στο Leroy να αγοράσω. Οι διαστάσεις είναι όπως φαίνονται στο aqua tools, σωστά?

Τάκη στο Leroy έχει πλεξι??

Περιέργως, αν προσθέσω μόλις 5 πόντους στο ύψος, μου βγαίνει 7αρι τζαμί, στα πάμε στα 8mm? 5 εκατοστά κάνουν τέτοια διάφορα??

Τάκης
26-11-15, 18:25
Ε ναι Κώστα, αυξάνεται η υδροστατική πίεση
Και εγω 8αρι θα το εκανα :)

invisiblesurfer
26-11-15, 18:32
Κρίμα, γιατί αν πάω σε τζαμα θα μου βγει πανάκριβο το 8αρι. Οπότε καταλήγουμε σε 70 Χ 50 Χ 40

Πάω αύριο στο Leroy και θα πάρω 6αρια τζαμιά, σιλικόνη και πιστόλι σιλικόνης. Αυτά δεν είναι? Πλεξι & κόλλα θα βρω βρε συ Τάκη?

Επίσης, οι διαστάσεις που δίνει το aqua tools είναι σωστές έτσι? Τα υπολόγισα και εγώ αλλά είμαι αρκετά ανασφαλής, δεν το έχω ξανακανει.

Ξεφτιλα πάντως τόσο μικρό ενυδρείο, αλλά δεν την παλευω τώρα συναναστροφή με τζαμαδες κλπ...

Τάκης
26-11-15, 18:44
Κρίμα, γιατί αν πάω σε τζαμα θα μου βγει πανάκριβο το 8αρι. Οπότε καταλήγουμε σε 70 Χ 50 Χ 40

Πάω αύριο στο Leroy και θα πάρω 6αρια τζαμιά, σιλικόνη και πιστόλι σιλικόνης. Αυτά δεν είναι? Πλεξι & κόλλα θα βρω βρε συ Τάκη?

Επίσης, οι διαστάσεις που δίνει το aqua tools είναι σωστές έτσι? Τα υπολόγισα και εγώ αλλά είμαι αρκετά ανασφαλής, δεν το έχω ξανακανει.

Ξεφτιλα πάντως τόσο μικρό ενυδρείο, αλλά δεν την παλευω τώρα συναναστροφή με τζαμαδες κλπ...
Κώστα, μια φορα το κανεις, καντο σωστά.
Πλεξι θα βγαλουμε τα μετρα και θα πας Σπακουρη, εκει έχει και κολλα ή απο Καλογεροπουλο αλλά πρεπει να κοψουμε τιμολογιο. Η διαφορα στη κόλλα είνα πως στον Σπακουρη με 10-15 Ευρω παίρνουμε 100 ml , ενω στο Καλογεροπουλο με 12 Ευρω 1 λιτρο

invisiblesurfer
26-11-15, 20:48
Οκ... Ποτέ θα πάμε στον Καλογερόπουλο?

Άλλη μια ερώτηση: τι γνώμη έχεις για το φίλτρο τύπου Αμβούργου?

http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/5tee/enydreioTEE.htm

Τάκης
26-11-15, 20:55
Οκ... Ποτέ θα πάμε στον Καλογερόπουλο?

Άλλη μια ερώτηση: τι γνώμη έχεις για το φίλτρο τύπου Αμβούργου?

http://www.tsamisaquarium.gr/Selides/5tee/enydreioTEE.htm
Δεν το εχω δουλεψει και δεν το ξερω.
Για Καλογερόπουλο θα δω

invisiblesurfer
26-11-15, 21:01
Οκ δες το και πάμε, ή σου δίνω τα χρήματα αν πας μόνος.

Γενικά για μπλε σφουγγάρια ποσα ppi είναι καλά? 10? 20? 30?

Τάκης
26-11-15, 21:30
Οκ δες το και πάμε, ή σου δίνω τα χρήματα αν πας μόνος.

Γενικά για μπλε σφουγγάρια ποσα ppi είναι καλά? 10? 20? 30?
εγω δουλεύω αυτά τα 2
http://www.petcumulus.gr/50x50x3cm-10ppi-blue-c
http://www.petcumulus.gr/50x50x3cm-30ppi-blue-f

DEXFISH
26-11-15, 22:12
Αν έπαιρνες τζάμια από τζαμά θα έβγαιναν πιο ακριβά;
Εγώ από εκεί που τα πήρα πάντως, μου είπε ότι άμα θέλω μου το κολλάει με έξτρα 15 ευρώ. Αν πας σε τζαμά μπορείς να ρωτήσεις, μερικοί φτιάχνουν συχνά.
Για να καταλάβεις, μου είχαν πάει 110 ευρώ τα τζάμια + 15 για το κόλλημα με δική μου σιλικόνη

invisiblesurfer
27-11-15, 02:52
Ναι αδερφε ισως να ειναι το ιδιο σε τζαμα, ειδικα αν λαβεις υπ οψη τα εξτρα κοστη για σιλικονες, πιστολι, ταινιες κοκ, αλλα προτιμω να το φτιαξω μονος μου για να μαθω και κατι

Τάκης
27-11-15, 08:49
Κώστα πάρε ενα τηλεφωνο εδώ
2105310969, 2105314816
http://www.vrisko.gr/details/5577ce0bbc6e35066735c2bid_3557cf

και ρωτησε τιμες για 8αρια τζαμια ρονταρισμενα
Ζητας τον Σαραντο (μικρο όνομα) και πες του πως ο Τακης σου εδωσε το τηλεφωνο (Αυτο ισχύει για οποιονδηποτε θέλει τζαμια ή αν πάει απο εκει)
ή ακόμα καλυτερα να πεταχτείς απο εκει πριν πας στο Leroy.
Στο Leroy δεν τα ρονταρουν, εσυ θα τα κανεις με γυαλόχαρτο.

Δες και για αυτες τις διαστασεις

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-b494-takis62-tzamia_zpsblscym5i.jpg

invisiblesurfer
27-11-15, 19:01
Τελικα κατεληξα σε κυβο 55 Χ 55 Χ 40 με 6χιλ γυαλι.

Εκοψα τα γυαλια στο Leroy, ολα καλα.

Το κολλησα αλλα εκανα ενα λαθος, επιασα να κολλησω πανω στο φελιζολ και νομιζω οτι δεν επρεπε να στηριξω την κατασκευη σε μαλακη επιφανεια.

Μπορειτε να δειτε τις φωτογραφιες και να μου πειτε αν σωζεται ή πρεπει να ξεκινησω εκ του μηδενος?

http://i.imgur.com/pMirYPH.png

Και εδω 10 λεπτα μετα την ..."κολληση". Υπαρχει περιπτωση να διογκωθει η σιλικονη και να το σωσουμε? Πως ειμαστε σιγουροι αν κολλησε καλα? Τι εκανα λαθος? Μηπως τελικα φταιει που προσπαθησα να το κολλησω πανω στην επιφανεια του φελιζολ?

http://i.imgur.com/AMeuiwg.png

Τάκης
27-11-15, 19:33
Φυσαλιδες βλέπω και δεν μου αρεσει :confused:

invisiblesurfer
27-11-15, 20:11
Ακριβως, οι φυσσαλιδες με προβληματιζουν... BISON ενυδρειακη σιλικονη πηρα. Μαλλον ειναι θεμα δικης μου κακοτεχνιας.

Καποιος που εχει κολησει να μας πει μια γνωμη???

Τάκης
27-11-15, 20:26
Δεν φταιει η σιλικόνη Κώστα , όταν ένωσες τα κομμάτια ή κουνήθηκαν ή δεν έβαλες συνεχόμενο κορδόνι. Για τέτοιες φυσαλίδες και παρα πολύ λιγότερες που εγιναν στο ενυδρείο του Kiddo μετά το γέμισμα , το ξεκόλλησα και το ξανακόλλησα
Αυτο θα το χρειαστείς

http://www.lazarakis-constructions.gr/products.php?cid=531

και θα χρειαστείς και πλαστικο σπαγκο σαν και αυτο που αμολαμε τους αετους
για να κόψεις τη σιλικονη

http://www.birdphone.gr/gr/prdid/26bdf27d8e464aebba62f53ca92c67de/productinfo.aspx

invisiblesurfer
28-11-15, 11:19
Τελικά όντως αυτή η πλευρά δακρυζε. Να το λύσω όλο ή μόνο αυτό το κομμάτι?

Τάκης
28-11-15, 11:49
Αν έχεις και στις άλλες πλευρές φυσαλιδες διαλυσετο όλο.
Μη προσπαθήσεις με φαλτσετα ή ξυραφακι , μπορει να πεταξεις φλυδα απο το τζαμι, με το σπαγκο που σου εδειξα προσπαθησε, και αν κόβετε βαλτον διπλο, θα κανεις παλινδρομικες κινήσεις και ο σπαγκος θα λειτουργει σαν πριονι

invisiblesurfer
28-11-15, 18:36
Οκ αδερφέ, Αγόρασα τα υλικά και θα το κάνω το απόγευμα, γιατί δεν ερχεσαι το απόγευμα να βάλεις ένα χερακι? Εγώ θα βάλω τα σουβλάκια και τις μπύρες!!
Η κολλημένη σιλικόνη από τη ράχη των τζαμιών δε βγαίνει με τίποτα. Μετά από 2 ώρες ξύσιμο και τρίψιμο με ακετονη, εβρισα ό,τι υπήρχε, εσπασα όλα τα τζαμιά με ένα γαλλικό κλειδί που βρέθηκε δίπλα μου και τέλος το project.
Να κλειδωθεί παρακαλώ.

Τάκης
28-11-15, 21:19
Βρε Κωστα το ασετον δεν καθαριζει τη σιλικονη, για αυτο σου ειπα διαβρωτικό,
κριμα που το εσπασες :(

invisiblesurfer
29-11-15, 00:21
Όταν τα κολλουσα τα τζαμιά είχαν συνέχεια μικρά κενά αέρα στη σιλικόνη. Δε ξέρω τι στα κομμάτια έκανα λάθος. Θα πάνω να πάρω αλλά 10 σετ τζαμιών από το Leroy, και θα δοκίμασω μέχρι να το πετύχω.

puntomad
29-11-15, 00:32
Ειναι δυσκολο
εγω το πετυχα με την 4η φορα οταν εφτιαξα ενα κυβο 30Χ30
τελικα το εντυσα με αρκετην χαρτοταινια και εβαλα πολυυυυ σιλικονη
τα 3/4 απο αυτην που εβαλα την ξερασε και την καθαρισα και εβαλα αρκετη παραπανω δυναμη απο οση εβαζα στο σπρωξιμο και στο τελος το εδεσα δυνατα με χαρτοταινια

επισης κανε με ενα γυαλοχαρτο τα σοκορα απο τα τζαμια
εμενα ηταν πολυ αγρια και τα ετριψα μεχρι που ηταν παντου λειο.

Παντως ειναι πολυ παιδεμα το καθαρισμα..

Στο τελος ομως θα σε ανταμειψει, ειναι ωραια η χαρα της δημιουργιας

Τάκης
29-11-15, 00:39
Όταν τα κολλουσα τα τζαμιά είχαν συνέχεια μικρά κενά αέρα στη σιλικόνη. Δε ξέρω τι στα κομμάτια έκανα λάθος. Θα πάνω να πάρω αλλά 10 σετ τζαμιών από το Leroy, και θα δοκίμασω μέχρι να το πετύχω.
Ετσι, μη το βαζεις κατω, αλλά πάρε και διαβρωτικό, μη τα σπας αν δεν καθαριζει η σιλικονη :)

invisiblesurfer
29-11-15, 01:10
Εκτός του ότι στα βίντεο που βλέπω το μ μόνο που κάνουν είναι να βάζουν μια κανονική ποσότητα σιλικόνης και απλώς να ακουμπούν τα τζαμιά μεταξύ τους και να τα ευθυγραμμίζουν, αυτό που αδύνατω να καταλαβω είναι για ποιο λόγο σε σημεία είναι άριστη η επαφή της σιλικόνης με τα εφαπτόμενα τζαμιά ενώ σε άλλα σημεία έχει κενά ή φυσαλίδες.

puntomad
29-11-15, 09:15
Ετσι τα ειχα παρει και εγω στο κρανιο, στα βιντεο ηταν πανευκολο
Αυτο που ειδα στην πραξη ηταν οτι δεν μπορουσα να απλωσω ενα ισιο "κορδονι" σιλικονης απο την αρχη ως το τελος, επισης μου εβγαινε και λιγο ζικ ζακ.

Το αλλο ειναι οτι οταν κολλουσα το 3ο τζαμι, κουνουσα το 2ο τζαμι, που κουνουσε το 1ο τζαμι και ολα μαζι κουνιοντουσαν απο την βαση.

Πιστευω οτι ειναι θεμα εξοικιωσης...

Απο το 5ο και μετα θα ειμαστε σε καλυτερο επιπεδο, το 20ο θα το κανουμε με το ενα χερι και χωρις χαρτοταινιες :)

invisiblesurfer
29-11-15, 09:45
Punto, εσύ έχεις καταλήξει ότι αυτό είναι το καθοριστικό, η γραμμή της σιλικόνης? Είναι το πάχος της σιλικόνης ή το ότι πρέπει να είναι συνεχόμενη γραμμή χωρίς διακοπες?

Στα βίντεο έχω δει και να σταματάνε την εφαρμογή σιλικόνης στη μέση του γυαλιού και να συνεχίζουν μετά πάλι, αλλά έχω δει και να τους κουνιεται το γυαλί και να το επαναφέρουν.

Τουλάχιστον να καταλάβω πού κάνω το λάθος.

Τα τζαμιά 6χιλ για 55 Χ 55 Χ 40 μου κόστισαν 20 ευρώ κομμένα στο Leroy, οπότε δεν με πειράζει να δοκιμαζω συνέχεια μέχρι να το πετύχω, αλλά να μη το κάνω στα τυφλά, να ξέρω τι κάνω στραβά για να προσπαθώ να το διορθωσω.

Την καλημέρα μου φιλέ

Τάκης
29-11-15, 10:25
Κώστα,
βάζουμε χαρτοταινίες για να λερώσουμε λιγότερο και να έχουμε λιγότερο καθάρισμα μετά.
Βάζουμε τη σιλικόνη κορδόνι, αν τη κόψουμε συνεχίζουμε πάνω από το προηγούμενο κορδόνι και όχι μετά.
Τα τζάμια τα μετακινούμε ελαφρά να τα εφαρμόσουμε με τα άλλα τζάμια αλλά δεν τα σηκώνουμε, αν το σηκώσουμε θα γεμίσει φυσαλίδες.
Μετά το κόλλημα περνάμε με το δάκτυλο εσωτερικά για να απλώσουμε ομοιόμορφα τη σιλικόνη αλλά ταυτόχρονα τη σπρώχνουμε ελαφρά να μπει σε τυχόν κενά που υπάρχουν.
Μετά το κόλλημα τυλίγουμε με χαρτοταινία το ενυδρείο και δεν το μετακινούμε, ΚΑΘΟΛΟΥ.
Δεν το γεμίζουμε νερό αν δεν περάσουν 2-3 ημέρες, το χειμώνα ακόμα και 4-5 ημέρες, αν η σιλικόνη δεν στεγνώσει καλά , θα γεμίσει πάλι φυσαλίδες. Τον Απρίλιο που κόλλησα ένα ενυδρείο, το γέμισα μετά από 24 ώρες και γέμισε φυσαλίδες, το ξεκόλλησα και το κόλλησα πάλι και το άφησα 3 ημέρες πριν το γεμίσω πάλι.
Δεν χρειάζεται να πετάμε τα τζάμια μετά από αποτυχημένη προσπάθεια, τα ξεκολλάμε με πετονιά ή με σπάγκο και καθαρίζουμε με διαβρωτικό σιλικόνης, θα μας στοιχίσει και ποιο λίγο από το να αγοράζουμε νέα τζάμια :)
Και το σημαντικότερο είναι η υπομονή :)

Themis_aqua
29-11-15, 10:57
Καλημερα!Δηλαδη για 55 Χ 55 Χ 40-6χιλ παχος εδωσες μονο 20 ευρω;:o:oΠαμφτηνα τα τζαμια στο Leroy να το χουμε στα υποψιν:)
Χωρις να εχω κολλησει τζαμια ετσι οπως το φανταζομαι σε καμια περιπτωση μην το κανεις μονος..Να εχεις και καποιον αλλο για βοηθεια που να πιανει το χερι του ωστε να σε βοηθησει ουσιαστικα!Αντι για χαρτοταινια δεν ειναι καλυτερα να εχεις εκεινες τις μεταλικες δαγκανες (δεν ξερω την ακριβη ονομασια τους) που εφαρμοζονται στις γωνιες και σφιχνουν τα τζαμια;;Τα χω δει σε φωτο εδω μεσα σε αλλα ποστ..

invisiblesurfer
29-11-15, 11:03
Ακριβώς. Απλώς ο περιορισμός είναι ότι τι Leroy έχει μέχρι 6αρι τζαμί, όχι παραπάνω. Με αυτό σαν βάση ξεκίνησα τους υπολογισμούς στο theaquatools. Η μόνη διάφορα είναι ότι εγώ εγώ έστησα τα τζαμιά να κολλήσουν περιμετρικά του πατου και όχι να πατήσουν επάνω (διάβασα ότι για μικρά ενυδρεία αυτός ο τρόπος είναι ευκολότερος αλλά @@).

Themis_aqua
29-11-15, 11:24
Ακριβώς. Απλώς ο περιορισμός είναι ότι τι Leroy έχει μέχρι 6αρι τζαμί, όχι παραπάνω. Με αυτό σαν βάση ξεκίνησα τους υπολογισμούς στο theaquatools. Η μόνη διάφορα είναι ότι εγώ εγώ έστησα τα τζαμιά να κολλήσουν περιμετρικά του πατου και όχι να πατήσουν επάνω (διάβασα ότι για μικρά ενυδρεία αυτός ο τρόπος είναι ευκολότερος αλλά @@).

Κι εμενα ευκολοτερος μου φαινεται αυτο ο τροπος, να πατησουν περιμετρικα στον πατο.Κι οι αποψεις διιστανται απ οτι διαβαζω, πολλοι υποστηριζουν πως κολλημενα περιμετρικα ειναι σαν να υπαρχει ηδη μια κοντρα, οποτε και πιο σιγουρο,αλλοι παλι λενε το αντιθετο:oΑλλα μη το λες ισως το λαθος σου να μην ηταν αυτο αλλα βεβαια κι οι γνωμες των πιο εμπειρων μετρανε περισσοτερο!!

Mitsos
29-11-15, 13:45
να ρώτήσω και εγώ κάτι που δεν έχω διαβάσει πουθενα

στις κάτω κόντρες πριν μπούνε πώς αφαιρούμε την σιλικόνη απο την ένωση του ενυδρείου? ή μήπως την βάζουμε αποπάνω?

Τάκης
29-11-15, 22:40
Κι εμενα ευκολοτερος μου φαινεται αυτο ο τροπος, να πατησουν περιμετρικα στον πατο.Κι οι αποψεις διιστανται απ οτι διαβαζω, πολλοι υποστηριζουν πως κολλημενα περιμετρικα ειναι σαν να υπαρχει ηδη μια κοντρα, οποτε και πιο σιγουρο,αλλοι παλι λενε το αντιθετο:oΑλλα μη το λες ισως το λαθος σου να μην ηταν αυτο αλλα βεβαια κι οι γνωμες των πιο εμπειρων μετρανε περισσοτερο!!

Για μας τους ερασιτέχνες είναι πολύ πιο εύκολο τα τζάμια να πατάνε στη βάση, γιατί με το βάρος τους και μόνο τα τζάμια κάνουν σχεδόν τέλεια επαφή, το θέμα αντοχής είναι μεγάλη κουβέντα

να ρώτήσω και εγώ κάτι που δεν έχω διαβάσει πουθενα

στις κάτω κόντρες πριν μπούνε πώς αφαιρούμε την σιλικόνη απο την ένωση του ενυδρείου? ή μήπως την βάζουμε αποπάνω?

Εννοείται πως αφαιρείς τη σιλικόνη με προσοχή να μη χαλάσεις τη σιλικόνη που ενώνει τα κάθετα τζάμια με το πάτο, αλλά αν βάλεις χαρτοταινία είναι καλύτερα γιατί θα μείνει καθαρό το σημείο αυτό. Και ο λόγος που πρέπει να είναι καθαρό από σιλικόνη είναι για να κολλήσει καλύτερα η κόντρα στο κάθετο τζάμι. Είμαι της άποψης πως οι κάτω κόντρες πρέπει να μπαίνουν μαζί με τα κάθετα τζάμια, δεν ενοχλούν σε κάτι, το αντίθετο, θα κολλήσουν όλα μαζί. Οι πάνω κόντρες αφού στεγνώσει καλά η σιλικόνη στα κάθετα τζάμια

puntomad
29-11-15, 23:54
Punto, εσύ έχεις καταλήξει ότι αυτό είναι το καθοριστικό, η γραμμή της σιλικόνης? Είναι το πάχος της σιλικόνης ή το ότι πρέπει να είναι συνεχόμενη γραμμή χωρίς διακοπες?

εγω τα καταφερα βαζοντας παραπανω σιλικονη, εκανα χοντρη πολυ την γραμμη, οποτε οταν κολλησα ειχε παντου σιλικονη και αφου εβαλα ολα τα τζαμια μετα τα επρωξα καλα μεταξυ τους και ξερασε την περισσοτερη. Φαντασου ειχα βαλει τοση που απο την μεσα μερια δεν εβαλα αλλη, απλα εστρωσα αυτην που ειχε ξερασει με το δακτυλο.

invisiblesurfer
02-12-15, 23:50
Εχω παραγγειλει νεα τζαμια, θα μου ερθουν 2 σετ. Θα προσπαθησω να τα κολλησω Δευτερα πρωι που επισρεφω Ελλαδα. Παιζει κανενας διαθεσιμος να περασει να το κανουμε μαζι?

Αν δεν κολλησουν παλι, θα τα σπασω, θα καψω το σπιτι και θα φυγω.

invisiblesurfer
08-12-15, 13:05
Update:

Τελικά τα κολλησα πάλι εχθες, αυτή τη φορά πάνω στο τζαμί της βάσης και όχι περιμετρικά. Ετριψα πρώτα με βρεγμένο γυαλοχαρτο και με ακετόνη. Εκ πρώτης όψεως έχουν κολλήσει άριστα. Δυστυχώς είμαι πάλι εκτός Ελλάδας και θα επιστρέψω παρασκευή βράδυ. Ίσως να είναι καλύτερα γιατί δε θα κρατιομουνα να μη το γεμισω. Το έχω αφήσει στο μπαλκόνι. Έχει γίνει λίγο μουτι με δακτυλιες αλλά αν δεν έχει διαρροες θα είμαι πανευτυχής.

Τάκη έχω πάρει και ένα 2ο σετ γυαλιών, αν δουλέψει το πρώτο θα σου κολλησω και το 2ο και θα στο κάνω δώρο φιλέ μου.

Τάκης
08-12-15, 13:25
Οι δαχτυλιές θα φύγουν με διαλυτικό νίτρου και λίγη προσπάθεια (το λίγη είναι σχετικό :))
Αν δεν υπάρχουν φυσαλίδες θα είναι δύσκολο να έχει διαρροές.
Αν μου φέρεις το 2ο, να φροντίσεις να μου στείλεις και ένα δικηγόρο εξειδικευμένο στα διαζύγια :D:D
για αυτό το κρατάς και αυτό εσύ

invisiblesurfer
08-12-15, 13:44
Τακη ευχαριστω για την απαντηση. Φυσσαλιδες δεν υπαρχουν, τουλαχιστον στα καθετα τζαμια. Τωρα, στα σημεια που εφαπτονται οι πλευρες με τη βαση δεν ηταν δυνατον να ελεγξω, αλλα θεωρω οτι λογω βαρους ειδικα εκει πρεπει να εγινε καλα η ενωση.

Αυτο που εκανα διαφορετικο αυτη τη φορα σε σχεση με την πρωτη προσπαθεια

1ον ετριψα με γυαλοχαρτο τις πλευρες, οι οποιες ηταν ΛΕΙΕΣ. Την προηγουμενη φορα δεν ηταν τοσο λειες και δεν ειχα καν τριψει με γυαλοχαρτο.

2ον εβαλα περσισσοτερη και σιλικονη και χωρις διακοπες.

Θα δειξει το αποτελεσμα, θα στειλω φωτογραφιες.

Ευχαριστω και παλι ολους για τις συμβουλες και τη συμπαρασταση.

tsantos
08-12-15, 14:43
Τωρα διαβασα το post σου,ελπιζω να τα εχεις καταφερει!
Εχω φτιαξει αρκετα ενυδρεια με τον παρακατω τροπο ο οποιος για μενα ειναι ο ποιο σωστος ο ποιο καθαρος και ο ποιο αξιοπιστος,παντα μιλωντας για ενυδρεια χωρις νευρα!

https://www.youtube.com/watch?v=ui-r2oTfTog

οπως θα δεις και στο video αφου κολλησει τα πρωτα τζαμια μετα τα φερνει σιγα σιγα στη θεση τους γιατι εχουν μετακινηθει και τα πιεζει λιγο μεταξυ τους.
Εννοειτε οτι τα τζαμια πρεπει να ειναι ολοισια κομμενα και αν οχι ρονταρισμενα,γυαλοχαρταρισμενα!!!

puntomad
08-12-15, 22:49
οπως ακριβως δειχνει το βιντεο αυτο
το εκανα και εγω την πρωτη φορα
μεχρι και το εργαλειο που στρωνει την σιλικονη εχω
σκ@τ@ τα ειχα κανει
το μονο τζαμι που δεν ειχε δαχτυλιες ηταν αυτο του φουρνου της κουζινας :)

την 3η φορα με το δακτυλο και μισο ρολο χαρτοταινια + μπολικια σιλικονη (τριπλη ποσοτητα απο οτι δειχνει το βιντεο) τον καταφερα τον κυβο 30Χ30

invisiblesurfer
09-12-15, 13:51
Ευχαριστω για ολες τις απαντησεις, τα εχω κανει χαλια με τις σιλικονες αλλα αν δεν βγει νερο θα ειμαι πανευτυχης ιδιοκτητης ενος νεου 55 Χ 55 Χ 45. Μετα βεβαια θα πρεπει να κολληθουν τα πλεξι για το εσωτερικο σαμπ αλλα αυτο ελπιζω να μη με προβληματισει τοσο.

invisiblesurfer
11-12-15, 20:36
ΚΟΛΛΗΣΕ!!! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΡΟΗ!!! Ειμαι παρα πολυ χαρουμενος!!!

Αυριο παω για χωματα κλπ

Τάκης
11-12-15, 21:44
ΚΟΛΛΗΣΕ!!! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΡΡΟΗ!!! Ειμαι παρα πολυ χαρουμενος!!!

Αυριο παω για χωματα κλπ

:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041:smt041

Welcome to the Club :p

puntomad
12-12-15, 00:25
μπραβο φιλε
με το καλο να το χαρεις

invisiblesurfer
13-12-15, 03:06
Έβαλα υπόστρωμα οργανικό potting soil (4 εκ.) από Αντεμισαρη και προσέθεσα 2 εκ. JBL Manado (για να συγκρατεί κυρίως το potting soil).

http://i.imgur.com/e8YJTfd.jpg
http://imgur.com/4iyEHXy

Τοποθέτησαν και 2 μικρές ρίζες. Θα ήθελα μια μεγαλύτερη αλλά είναι πανακριβες. Μου ζήτησαν 45 ευρώ για κανονική ρίζα ξύλου περίπου 3 κιλα και για αυτές τις απλές ένα καταστημα ζήτησε 25 ευρώ/κιλό !!!

Γεμισα νερό, όλα καλά ευτυχώς, αλλά αύριο θα κάνω μια αλλαγή και θα φυτεψω.

Θα χρησιμοποιησω μπολι από το κύριο ενυδρείο. Πρέπει να προσθέσω και αμμωνία, σωστά? Δε θα βάλω ακόμα ψάρια μέχρι να έχω σωστές μετρήσεις.

Φίλτρο θα βάλω το Fluval 206 που κάθεται τελικά.

Επίσης μου λείπει φωτιστικό, είναι πανάκριβα.

puntomad
13-12-15, 09:31
η πιο οικονομικη λυση ειναι αυτο
http://www.ikea.gr/fotismos/fotistika-grafeiou/fwtistiko-grafeioy-32910/34041/

εκοψα τον ενα βραχιωνα πιο κοντα και εχω βαλει μια led λαμπα 5W
λευκο και δειχνει ωραιο.

ο κυβος μου ειναι 30Χ30Χ30

Τάκης
13-12-15, 10:18
Ωραίο Κώστα
Και μια που άρχισες τις κατασκευές δεν ασχολείσαι και λίγο με πλεξι ;
Όπως το βλέπω φτιάχνεις ένα εξωτερικό φίλτρο πλάτης από μαύρο πλεξι και θα δέσει τέλεια, και μετά φτιάχνεις και ένα φωτιστικό με led και καθάρισες :)
Τώρα που το γέμισες νερό μέτρησες μήπως το χώμα ανέβασε αμμωνία ;
Επειδή δεν τα ξέρω αυτά τα χώματα , μήπως θα ήταν καλύτερα να το αφήσεις να δουλεύει λίγες εβδομάδες ; και για να ξεθολώσει (αν έχει θολώσει) αλλά και να βγάλει ότι είναι να βγάλει.
Αν βάλεις αμμωνία για στρώσιμο μαζί με μπόλι, μη ξεπεράσεις τα 5ppm , και για τη βιολογία αλλά και για τυχόν φυτά που θα βάλεις.
Να ξέρεις όμως πως αν το χώμα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τα φυτά, τότε το CO2 μάλλον θα είναι απαραίτητο, αλλιώς βλέπω έξαρση από άλγη

invisiblesurfer
13-12-15, 12:45
Τακη ευχαριστω. Κατουριεμαι να βαλω φυτα κλπ δεν ειχα υπομονη για πιο περιπλοκη κατασκευη. ΕΧΩ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΛΥΤΕΡΟ (γιατι οπως ειδες αυτο ειναι χαλια οσον αφορα το εικαστικο).

Αφησα το νερο (χωρις φιλτρο) εχθες το βραδυ και μετρησα σημερα το πρωι αμμωνια, δεν ειχα καθολου. Το pH περιεργως ηταν στο 7.5 - 8, παρα την ξανθια και μαυρη τυρφη που ειχε το υποστρωμα (αλλα ισως να ειναι νωρις για να αλλαξουν 15L υποστρωματος το pH σε 100L νερου, ειδικα δε οταν το νερο δεν κινειται.

Αφου εβαλα τα φυτα προσεθεσα περιπου 3-5mg/L αμμωνια και συνεδεσα και το εξωτερικο φιλτρο. θα μετρησω αργοτερα το απογευμα. Εχω βαλει μπολι απο το "μεγαλο", ελπιζω να τελειωσει γρηγορα η διαδικασια.

no_name
13-12-15, 13:34
Εάν έχεις βάλει τύρφη (λογικά) δεν θα μπορέσεις να μετρήσεις σωστά το pH λόγο χρώματος του νερού.

Μπόλι γιατί θες να βάλεις αφού δεν θα βάλεις άμεσα ψάρια??

invisiblesurfer
14-12-15, 17:04
Παιδια ευχαριστω που ασχολειστε και κανετε ολες αυτες τις πολυ χρησιμες ερωτησεις, ειναι πολυ σημαντικο για εμενα που ειμαι αρχαριος.

Εβαλα "μπολι" με το σκεπτικο να στρωσει το βιολογικο υλικο γρηγοροτερα.

Οντως το χρωμα του νερου εχει θολωσει απο τοτε που προσεθεσα αμμωνια.

Μετρησα 4 ωρες μετα και εχω pH 8 (αλλα μου λετε οτι ισως να μην ειναι ακριβης η μετρηση).

Αμμωνια εχω μεταξυ 0.5-1.0 mg/ml - αλλα νιτρωδη εχω μηδεν. Αρα δεν εχει δουλεψει ακομα το μπολι?

Επισης ισως να εχει σημασια οτι δεν εχω θερμοστατη - οποτε το νερο της βρησης ηταν αρκετα κρυο σε σχεση με αυτο του ενυδρειου. Και ακομα ειναι.
Έχω πρόβλημα τελικά, μάλλον με το potting soil, 2η μέρα και το νερό δεν έχει ξεθολωσει.

http://imgur.com/Wz5O6Xw

Προσεθεσα αμμωνία εχθες και είχα ακόμα και σήμερα το πρωί περίπου 2mg/l. Δεν είχα θερμοστάτη οπότε η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλή, μόλις 13-14 βαθμούς, οπότε μάλλον γιαυτό δεν δούλεψε η βιολογία.

Μπορει η θολούρα να είναι λόγω βακτηρίων? Ή τελικά είναι λόγω υποστρώματος τύρφης?

Τάκης
14-12-15, 17:17
Μπορεί και τα 2 Κώστα, θολούρα από το χώμα ή Bacterial bloom από τη περίσσεια οργανικών ρύπων και αύξησης ετερότροφων βακτηρίων.
Και για τις 2 περιπτώσεις όμως μη κάνεις τίποτα, βαλε ενυδρειακό βαμβάκι , αν δεν έχεις ήδη βάλει , στο φίλτρο και άστο , θα καθαρίσει μόνο του. Αφού δεν έχεις ψαριά ακόμα μη σε ανησυχεί

invisiblesurfer
14-12-15, 17:24
Ευχαριστώ Τάκη.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω βάλει βαμβάκι. Έχω το Fluval 206 που έχει 3 καλάθια. Το κάτω έχει σφουγγάρι, το 2ο και 3ο siporax.

Να βγάλω το siporax από το τελευταίο καλάθι και εκεί να βάλω ζεόλιθο, άνθρακα και βαμβάκι?

Το fluval 206 λέει συνολικό media capacity 4.6L (οπότε τι κάθε καλάθι θα έχει χωρητικότητα 750ml.

Τάκης
14-12-15, 17:30
1ον ) ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΛΕΙΣ βιολογικό υλικό, καθόλου, θα μειώσεις την βιολογία σου που τώρα την έχεις ανάγκη, έστω και λίγη.
2ον) Γιατί να βάλεις ζεόλιθο ; Για να σου καταναλώσει αμμωνία και να μείνει νηστική η βιολογία ; Άρα ούτε ζεόλιθο να βάλεις.
3ον) Λίγο ενυδρειακό βαμβάκι κάπου θα μπορείς να στριμώξεις λίγο

Τον ζεόλιθο θα σου πρότεινα να τον κρύψεις κάπου και να ξεχάσεις που τον έβαλες. Μόνο σε ακραίες καταστάσεις μπορεί να σου χρειαστεί

invisiblesurfer
14-12-15, 17:51
Είσαι σαφής, ευχαριστώ. Θα βάλω βαμβάκι και θα ενημερωσω αύριο

johnpecn`
14-12-15, 21:15
Το potting soil αφου εχεις manado ηταν περιττό, φωτιστικό δες το aquael leddy 17 ευρω απο zoofast.

invisiblesurfer
14-12-15, 22:51
Ευχαριστώ για την πρόταση αλλά δεν είναι 6W πολύ λίγα για 100 λίτρα καθαρά?

johnpecn`
14-12-15, 23:10
Εξαρτάται και απο το τι θέλεις να κάνεις, απλα επειδη ειδα οτι σου προτάθηκε 5watt led σου προτεινα το ακουαελ.
Τι σκοπεύεις να βάλεις στο ενυδρείο απο φυτά ψάρια;

puntomad
14-12-15, 23:32
τα watt στα led δεν ειναι ιδια
η 5w που εχω σε Ε27 ειναι σαν 40 watt πυρακτωσεως

invisiblesurfer
15-12-15, 09:06
3η ημέρα

Το νερό αρχίζει να ξεθολωνει. Εχθες προσθεσα Stability που πήρα από την Άβυσσο.

Θερμοκρασία γύρω στους 20'C

Αμμωνία παρά πολύ υψηλή (>2mg/L)
Νιτρώδη 0
Νιτρικά 0

Προφανώς δεν έχω βιολογία. Και προφανώς το μπολι που έβαλα ήταν άχρηστο.

Τάκης
15-12-15, 09:29
Οντως, δεν εχεις βιολογια, ανεβασε θερμοκρασια, 27-28
Επσιης ξέπλυνε με νερο ενυδρειου τα υλικά του φιλτρου του άλλου ενυδρειου , και ριξε τη μπιχλα αυτη σε αυτο, ας λερωθει, θα καθαρισει

invisiblesurfer
15-12-15, 10:24
Λόγω θερμοκρασίας δεν έχω? Δεν θα έπρεπε λόγω μπολιου να έχω έστω και λίγα νιτρώδη? Ούτε καν απο το τα βακτήρια του stability ??

Τάκης
15-12-15, 10:30
Με το stability σε κανα μήνα θα δεις αποτελεσματα.
Τα βακτηρια του εμποριου (ζουμια τα λέω εγω) δεν έχουν άμεσα παοτελεσματα.
Και εσυ σαν βιολογος μπορεις να μας πεις τι έχουν μεσα ;
Ισωσ το μπολι να ήταν αδυναμο, λόγω και χαμηλων θερμοκρασιών , μπορει.
Σιγουρα όμως πρεπει να ανεβασεις θερμοκρασία, θα εχεις ΠΟΛΥ πιο γρηγορα αποτελεσματα

invisiblesurfer
15-12-15, 10:40
Όχι ρε συ Τάκη, αφού έχουν έτοιμα βακτήρια που θα εποικίσουν όπου βρουν - το siporax και η ελαφρόπετρα είναι το καλύτερο σημείο.

Προφανώς η κατάλυση της αμμωνίας ανακόπτεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 20'C ? Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση (εκτός και αν το potting soil έχει κάποιους αναστολείς??)

no_name
15-12-15, 11:31
Εάν το μπόλι το πήρες από ενυδρείο με θερμοκρασία περίπου στους 26 και το έβαλες σε ενυδρείο με θερμοκρασία 14-15 ή και πιο κάτω πιστεύω ότι δεν θα μπορέσει να ζήσει η βιολογία!!!

Τάκης
15-12-15, 11:56
Όχι ρε συ Τάκη, αφού έχουν έτοιμα βακτήρια που θα εποικίσουν όπου βρουν - το siporax και η ελαφρόπετρα είναι το καλύτερο σημείο.

Προφανώς η κατάλυση της αμμωνίας ανακόπτεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 20'C ? Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση (εκτός και αν το potting soil έχει κάποιους αναστολείς??)
Εχουν έτοιμα βακτήρια ;
Εισαι σίγουρος ;
Και μεσα στο μπουκαλάκι πόσο καιρο θα ζήσουν ;
Και όταν στρώνουμε με βακτήρια γιατι θέλει πάνω απο 20 ημέρες να αναπτυχθεί βιολογία (σε εμένα εστρωσε το ενυδρείο μετα από 3 μήνες) ; Αν ήταν δεν θα βάζαμε μπόλι.
Ειναι μια μεγάλη κουβέντα για αυτά τα ζουμιά , απο προσωπική εμπειρία έχω καταλάβει πως κάτι κάνουν αλλά όχι αυτά που λένε και στο χρόνο που λένε. Πάντως 100% έτοιμα βακτήρια δεν είναι, τουλάχιστον όχι όπως ειναι στο μπόλι, μπορεί να είναι "ενθυλάκωση" αν το λέω σωστά , και πολύ θα ήθελα να ακούσω την επιστημονική άποψη κάποιου ειδικού.
Πληροφοριακά , τα βακτήρια λειτουργούν και κάτω από 20 βαθμούς , ίσως όχι όπως στους 24 με 27 αλλά λειτουργούν, αλλιώς στα ενυδρεία στη ταράτσα που τωρα τα έχω στους 17 βαθμούς θα είχα πρόβλημα. Στις μεγάλες θερμοκρασίες έχουμε πιο γρήγορη αναπαραγωγή, αυτό έχω καταλάβει.

Πραγματικά Κώστα , και εγω αλλά πιστεύω και πολλά παιδιά εδω μέσα θα θέλαμε να μάθουμε πραγματικά τι συμβαίνει με αυτα τα σκευάσματα που λένε πως έχουν βακτήρια μέσα, στη πράξη έχουν δείξει πως δεν είναι άμεσα αποτελεσματικά

invisiblesurfer
17-12-15, 14:33
Ημερα 5:

Αλλαξα το 95% του νερου την προηγουμενη ημερα (ειχα βαλει παρα πολυ αμμωνια και οι μετρησεις ηταν στο απειρο).

Προσθεσα επισης νερο με το βραστηρα για να επιταχυνω τη ανοδο της θερμοκρασιας γιατι το νερο απο τη βρυση στο μπαλκονι ηταν παγωμενο.

Αγορασα και τοποθετησα επισης μια λαμπα (δαπεδου) που φωτιζει το ενυδρειο (58W, 6700K)

Αυτο πανω στο ξυλο ειναι αλγη? Τι πρεπει να κανω??? Θα φυγει, ειναι φυσιολογικο ή εκανα μαλ... ?

http://i.imgur.com/fLwIAC4.png

http://i.imgur.com/LFg8xU9.png

Κλεόβουλος
17-12-15, 14:37
Αυτο πανω στο ξυλο ειναι αλγη? Τι πρεπει να κανω??? Θα φυγει, ειναι φυσιολογικο ή εκανα μαλ... ?

Ακίνδυνος μύκητας είναι....θα φύγει μόνος του.

invisiblesurfer
17-12-15, 14:59
Ευχαριστω!!!!

Αμμωνια επεσε στο 0 - με ελαφρα υποστηριξη βακτηριων της API (Stability).

johnpecn`
17-12-15, 15:35
Μετα την αλλαγη 95% ξαναπροσθεσες αμμωνία;

invisiblesurfer
17-12-15, 15:58
Όχι, δεν έβαλα άλλη αμμωνία, μόνο τα βακτήρια της ΑΡΙ

Τάκης
17-12-15, 16:04
Μόνο βακτήρια Κώστα δεν κανεις δουλειά, χωρίς αμμωνία πως θα ζήσουν ;
Να μη φοβάσαι αν έχεις αμμωνία ενω δεν έχεις ψάρια, μόνο ετσι στρώνει το φίλτρο, χωρίς αμμωνία δεν θα δημιουργηθεί ο κύκλος του αζωτου

Themis_aqua
17-12-15, 16:09
Μπορεις να βαλεις σε ενα τουλι τροφη και να την αλλαζεις καθε μερα ωστε να βοηθησεις ακομη πιο πολυ τα βακτηρια να πολλαπλασιαστουν!Απο μονο του το stability θα αργησει να κανει δουλεια..Απο προσωπικη εμπειρια το λεω:cool:

Τάκης
17-12-15, 16:16
Απο μονο του το stability θα αργησει να κανει δουλεια..Απο προσωπικη εμπειρια το λεω:cool:

Από μόνο του δεν θα κάνει ποτε δουλειά :)

johnpecn`
17-12-15, 18:04
Οπως τα λενε τα παιδια :D
Στο επεσήμανα γιατι βλεπω πίστεψες οτι μηδένισε η αμμωνια λογω των βακτηρίων της api.

invisiblesurfer
17-12-15, 19:18
Μη βαράτε! Το ξέρω ότι το Stability και τα λοιπά σκευάσματα δεν αντικαθιστούν τη φυσιολογική διαδικασία εγκατάστασης βιολογίας στο φίλτρο, αλλά πρέπει να δεχθείτε ότι βοηθούν.

Χωρίς αμμωνία και με προσθήκη βακτηρίων τα βακτήρια δεν επιζούν - γι' αυτό και η Seachem εν προκειμένω συνιστά 7 ημέρες δοσολογία και προσθήκη ψαριών οποιαδήποτε στιγμή εντός του 7ημερου. Έτσι ναι, τα βακτήρια θα επιζήσουν.

Δεν βλέπω κάτι κακό, εκτός και αν είμαι τελείως εκτός θέματος.

Τάκης
17-12-15, 19:45
Οχι βρε Κωστα, δεν εισαι εκτος θέματος. Και δεν ειπε κανεις πως δεν βοηθούν, αλλά δεν θα δεις άμεσα αποτελεσματα. Αυτο τώρα που λέει η Seachem, να βάζεις για 7 ημέρες βακτήρια, και την 7η να μπαινουν ψάρια δεν το καταλαβαινω, 7 ημέρες χωρίς αμμωνία πως θα αναπτυχθεί βιολογία, και την 7η που θα μπουν ψάρια τι θα γίνει ; θα υπάρχει βιολογια να τα υποστηρίξει ; ή θα πρέπει τα ψάρια να ζουν μετα για καμια 15αρια ημέρες στην αμμωνία ;

johnpecn`
17-12-15, 19:56
Στην ουσια η εταιρίες προτεινουν στρώσιμο με ψάρια, το οποιο ειναι κατακριτέο απο το μεγάλυτερο ποσοστο των ακουαριστας ,ετσι δηλαδη θελω να πιστευω:D

invisiblesurfer
17-12-15, 20:01
ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, ενα ενυδρειο που εχει μολις γεμισει με νερο βρυσης εχει αμμωνια και νιτρωδη (και μαλλον και νιτρικα) στο απολυτο μηδεν.

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ παλι, αν αυτο το ενυδρειο αρχισει να τρεχει χωρις κανενα φυτο ή ψαρι, η αμμωνια και τα νιτρωδη (και κατ' επεκταση η βιολογια) θα παραμεινει στο μηδεν.

Προσθετωντας βακτηρια, αυτα αρχιζουν να κυκλοφορουν στο νερο, να αποικουν το φιλτρο και να περιμενουν φαγητο (αμμωνια) ωστε να επιβιωσουν και να πολλαπλασιαστουν.

Αν ΔΕΝ προστεθει αμμωνια, πολυ απλα τα βακτηρια θα πεθανουν.

Αν προστεθει αμμωνια, τα βακτηρια θα επιβιωσουν και θα αναπαραχθουν.

Αφ' ης στιγμης λοιπον προσθεσουμε μια πηγη αμμωνιας στο ενυδρειο μας (ψαρια ή φαρμακευτικη αμμωνια), τα βακτηρια που υπαρχουν ηδη στο ενυδρειο θα αρχισουν να την καταναλωνουν και να διαιρουνται. Προφανως τα βακτηρια δεν μπορουν να εξαφανισουν ακαριαια 3-5 ppm αμμωνιας, αλλα την αμμωνια απο 2-3 guppies ή "αφρικανες" (δεν ξερω πως τα λετε τα ψαρια σας εσεις οι ...περιεργοι Αφρικανοι :):) )

Οποτε, η Seachem προτεινει να συνεχιστει η παροχη βακτηριων Stability καθ' ολη τη διαρκεια των 7 ημερων ωστε να υπαρχουν παντα διαθεσιμα βακτηρια - ακομα και αν δεν υπαρχει τροφη (αμμωνια).

Επισης, προσθετωντας ψαρια σε οποιαδηποτε φαση των 7 αυτων ημερων, η λιγοστη αμμωνια που θα εκκρινουν τα νεοφερτα ψαρια μας θα καταλυθει αμεσως απο τα υπαρχοντα βακτηρια.

Θεωρητικο παραδειγμα βασει των παραπανω:

Δευτερα: Γεμισμα νεου ενυδρειου με νερο. Αμμωνια 0. Προσθηκη Prime. Προσθηκη Stability.
Τριτη: Προσθηκη Stability. Αμμωνια 0
Τεταρτη: Προσθηκη Stability. Προσθηκη ψαριων. Αμμωνια 0
Πεμπτη: Προσθηκη Stability. Προσθηκη τροφης σε μικρη ποσοτητα. Αμμωνια 0
Παρασκευη: Προσθηκη Stability. Προσθηκη τροφης σε μικρη ποσοτητα. Αμμωνια 0+ (λογω τροφης)
Σαββατο: Προσθηκη Stability. Προσθηκη τροφης σε μικρη ποσοτητα. Αμμωνια 0 (τα βακτηρια βρηκαν περισσοτερη αμμωνια, πεθαινουν πιο αργα απ' οτι πολλαπλασιαζονται)
Κυριακη: Προσθηκη Stability. Προσθηκη τροφης σε μικρη ποσοτητα. Αμμωνια 0

Στα χαρτια αυτο στεκει. Στην πραξη δεν ξερω.

johnpecn`
17-12-15, 20:11
Στρωσιμο με ψαρια ειναι αυτό, μπορεις να το δοκιμασεις και χωρις ψαρια με αμμωνία για να πειστεις κ εσύ ,ριχνε 7 μερες βακτήρια και μετα ριξε αμμωνία μετρησιμη και μετρα παλι την αλλη μέρα να δεις παλι εκεί θα είναι.