PDA

Επιστροφή στο Forum : N. multifasciatus 60lit

achilefs
17-11-15, 20:04
Πληροφορίες

Διαστάσεις: 60x29x43
Όγκος: 60λιτ περίπου καθαρα
Κατηγορία: ταγκανικα
Φυτά: Οχι
Ψάρια / Άλλα είδη: 7 N. Multifasciatus διαφόρων μεγεθών
Διακοσμητικά υλικά: Άμμος /πετρες θαλάσσης,κελυφη σαλιγκαριων
(χαλίκι, ξύλα κ.λ.π.)
Φόντο: Μαύρο χαρτονι
Φωτισμός: sylvania grolux F8W/T5/GRO λευκή
Διάρκεια φωτισμού: 7 ώρες 17:30-00:30
Φιλτράρισμα: εσωτερικό φίλτρο dolphin 1200 580l/h σύμφωνα με τον κατασκευαστή
Θερμοστάτης: Δεν ξέρω λεπτομέρειες
Λίπανση: Seachem cichlid trace
Παροχή CO2:

Παράμετροι:

pH: 8
Γενική σκληρότητα (GH): 15
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 12
Αμμωνία (ΝΗ3): Δεν μετραω
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
Νιτρικά (ΝΟ3): 5
Αλλαγές νερού: Μια φορά την εβδομάδα 30-35%
Θερμοκρασία: 26
Άλλες πληροφορίες:
Φωτογραφία:

Έχω τα ψαρακια 3 μήνες. Είναι πολύ ζωηρά, κυνηγιουνται και σκάβουν ασταμάτητα.
Χωρίς να ξέρω τον ρυθμό ανάπτυξης τους νομίζω ότι δεν έχουν μεγαλώσει όσο θα έπρεπε για τόσο διάστημα. Τα ταΐζω με 5 διαφορετικά είδη τροφής σε flakes, κόκκους, baby pellets και μια κατεψυγμένη.
Από όσα βιντεακια έχω δει και από ότι έχω διαβάσει, έχω καταλάβει ότι είναι ψάρια που τρώνε αρκετά. Ε τα δικά μου μάλλον προσέχουν την σιλουέτα τους! Οποία τροφή και να τους ρίξω, ότι φάνε θα το φάνε στα πρώτα 10-15 δευτερόλεπτα. Εκεί γίνεται σκοτωμός!! Από εκεί και μετά όμως και ενώ υπάρχει ακόμα τροφή που περιφέρεται στο νερό, όχι δεν μπαίνουν στον κόπο να την κυνηγήσουν, αλλά δεν συγκινουνται ούτε όταν περνάει από δίπλα τους. Δεν νομίζω ότι το κάνουν γιατί έχουν ήδη χορτάσει μ αυτό το λιγο που τρώνε στην αρχή και τα κομμάτια που τρώνε είναι πολύ μικρά γιατί η τροφή είναι πάρα πολύ καλά τριμμένη. Τα ταΐζω 2 φορές την ημέρα

tsala
17-11-15, 21:55
αν τοσο τρωνε ,τοσο να ριχνεις.
μπορει πολλες φορες στο δικο μας ματι να φαινεται λιγη , αλλα να ειναι αρκετη η ποσοτητα.
απο αυτα που θα πεσουν κατω , δεν νομιζω να συγκινηθουν και να κανουν τον κοπο να τα φανε.
καλο θα ηταν επισης , να εχεις μερικα σαλιγκαρια μεσα ωστε να τρωνε την τροφη που μενει.

nazgul
18-11-15, 07:35
Θα συμφωνησω με τον tsala. Αυτα ξερουν καλυτερα ποσο φαγητο χρειαζονται.

Για το χρονο αναπτυξης, θελουν κανενα χρονο (αν θυμαμαι καλα απο τα δικα μου) για την πληρη ενηλικιωση σε μεγεθος. Επισης μην σε ανησυχει.

Τα σαλιγκαρια τα θεωρω σημαντικα επισης, για να μη μενει τροφη. Ενα nerite θα ηταν καλο και για την αλγη.

achilefs
18-11-15, 09:46
Θα συμφωνησω με τον tsala. Αυτα ξερουν καλυτερα ποσο φαγητο χρειαζονται.

Για το χρονο αναπτυξης, θελουν κανενα χρονο (αν θυμαμαι καλα απο τα δικα μου) για την πληρη ενηλικιωση σε μεγεθος. Επισης μην σε ανησυχει.

Τα σαλιγκαρια τα θεωρω σημαντικα επισης, για να μη μενει τροφη. Ενα nerite θα ηταν καλο και για την αλγη.

Και που να βρεις σαλιγκάρια; μόνο αν έβαζα κανένα φυτό και είχε, αλλά δεν το έχω σκοπό

nazgul
18-11-15, 10:04
Εχεις πμ ;)

achilefs
16-01-16, 15:49
Καλησπέρα στην παρέα.
Τέλος του μήνα έχω μετακόμιση και προβληματίζομαι με την μεταφορά του ενυδρειου. Θα αδειάσω μεγάλο μέρος του νερού για να ελαφρυνει. τώρα το έχω σε βάση για ενυδρείο αλλά δεν πατάει απ ευθείας στο έπιπλο αλλά έχω βάλει ανάμεσα 2 κομμάτια φελιζόλ συνολικού πάχους περίπου 4cm. Πιστεύετε ότι είναι καλύτερα να το σηκώσω απ το έπιπλο μαζί με τα φελιζόλ η μόνο του; επίσης πιο πολύ με προβληματίζει η θερμοκρασία του νερού που και λόγω ποσότητας μιας και αυτό που θα μείνει μέσα στο ενυδρείο θα είναι λίγο, αλλά και λόγω χειμώνα θα πέσει γρήγορα.το ενυδρείο θα βγει τελευταίο απ το παλιό σπίτι και θα μπει πρώτο στο καινούργιο και η όλη διαδικασία δεν θα είναι πάνω από μια ώρα. Λέτε να έχουν θέμα τα ψαρακια;
Επίσης το φίλτρο θα μπει μαζί με νερό που θα έχω βγάλει από το ενυδρείο (το οποίο θα ξαναβάλω μέσα) σε κάποιο δοχείο αλλά επειδή δεν υπάρχει δεύτερος θερμοστάτης για να κρατάει την θερμοκρασία λέτε να καταστραφεί η βιολογία του φίλτρου;

argy1
16-01-16, 17:52
Καλο κουραγιο θα σου ευχηθω!
Δες τι εκανα εγω και πηγαν ολα μια χαρα http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=88567

nazgul
16-01-16, 18:23
Για τοσο λιγο χρονο μετακομισης, δεν θα εχει θεμα ουτε η βιολογια, ουτε τα ψαρακια απο την αλλαγη θερμοκρασιας. Προσεκτικες κινησεις, διαβασε τα πολλα θεματα που υπαρχουν στο φορουμ σχετικα με μετακομιση ενυδρειου και ολα θα πανε καλα.

Καλη επιτυχια! ;)

achilefs
16-01-16, 20:21
Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις. Argy1 διάβασα και την δική σου περίπτωση αλλά εξ αρχής είχα σκοπό να κάνω την μεταφορά του ενυδρειου με ελάχιστο νερό και τα ψάρια μέσα και έτσι θα το κανω

nazgul
16-01-16, 20:29
Εγω θα ελεγα να βγαλεις ψαρακια απο το ενυδρειο και ενω το μεταφερεις και το στησεις με το καλο, να τα βαλεις ξανα μεσα.

Κλεόβουλος
16-01-16, 20:41
....είχα σκοπό να κάνω την μεταφορά του ενυδρειου με ελάχιστο νερό και τα ψάρια μέσα και έτσι θα το κανω
πρόσεξε να μη το χάσεις το κορμί πατριώτη :D
Θα πρότεινα να μη μεταφέρεις το ενυδρείο με άμμο και ψάρια γιατί μπορεί να κάνεις ζημιά στον πάτο και έχεις άλλα ;)

achilefs
16-01-16, 20:57
Το ενυδρείο πατάει πάνω σε δύο φύλλα φελιζόλ από αυτά που μονωνουν σπίτια και έχω σκοπό να το μεταφέρω μαζί μ αυτα

argy1
16-01-16, 22:36
Ο λογος παντως που ειπα την δικη μου περιπτωση ειναι γιατι ενω και εγω φοβομουν να το κανω και ηθελα αρχικα να το μεταφεδω με λιγο νερο,παρολο που τα επλυνα ολα απο την αρχη τελικα πηγαν ολα καλα και αντεξαν ακομη και τα πιο μικρα ψαρακια.

Δεν υπαρχει λογος να ρισκαρεις να ξεκολησει ο πατος οπως λεει και ο Κλεοβουλος.

achilefs
16-01-16, 22:49
Αν το μεταφέρω μαζί με τα φελιζόλ υπάρχει περίπτωση να ξεκολλήσει ο πάτος;

achilefs
20-07-16, 12:10
παιδια γεια σας,θα λειψω για 6-7 για διακοπες.αντεχουν τα ψαρια αταιστα?

ChocolatePuma
20-07-16, 12:12
παιδια γεια σας,θα λειψω για 6-7 για διακοπες.αντεχουν τα ψαρια αταιστα?

Ναι αντέχουν, αλλά πρέπει να προσέξεις κι άλλα θέματα
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=954353&postcount=1

achilefs
20-07-16, 12:34
Ναι αντέχουν, αλλά πρέπει να προσέξεις κι άλλα θέματα
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=954353&postcount=1
τα υπολοιπα ειναι ολα μελετημενα,και η θερμοκρασια(με ανεμιστηρακι και χρονοδιακοπτη)απο τις αρχες του καλοκαιριου σχεδον, και ποσο νερο εξατμιζεται μεσα σε μια βδομαδα.
να ρωτησω και κατι αλλο τωρα.τα ψαρακια τα εχω απο σεπτεμβριο,τα ειχα παρει μικρα,και εχουν αναπτυχθει.ολο αυτο το διαστημα εχω δει μονο ενα μικρο να κυκλοφορει,το εβλεπα για 2-3 μερες που εβγαινε να φαει οταν ταιζα,αλλα μετα το εχασα.παιζει να φαγωθηκε απο τα μεγαλυτερα?παιζει να ειχα και αλλες γεννες και να μην επεζησαν?

nazgul
20-07-16, 18:05
Δυσκολα να φαγωθηκαν τα μικρα απο τα ενηλικα. Ειναι καλοι γονεις τα multies. Ή τα εχασες για καποιο λογο, ή ειναι ακομα εκει.

Για 6-7 μερες τα ενηλικα δεν θα εχουν κανενα προβλημα χωρις φαγητο. Αν υπαρχουν γεννες, ισως ζοριστουν, αλλα πιστευω χωρις σοβαρο προβήμα. Κανε ενα καλο ταϊσμα πριν φυγεις και ολα θα πανε καλα.

Καλες διακοπες!

achilefs
20-07-16, 18:24
Δυσκολα να φαγωθηκαν τα μικρα απο τα ενηλικα. Ειναι καλοι γονεις τα multies. Ή τα εχασες για καποιο λογο, ή ειναι ακομα εκει.

Για 6-7 μερες τα ενηλικα δεν θα εχουν κανενα προβλημα χωρις φαγητο. Αν υπαρχουν γεννες, ισως ζοριστουν, αλλα πιστευω χωρις σοβαρο προβήμα. Κανε ενα καλο ταϊσμα πριν φυγεις και ολα θα πανε καλα.

Καλες διακοπες!

Να ειναι εκεί τα μικρά ακόμα σίγουρα όχι γιατί θα είχαν μεγαλώσει. Πάει περίπου 2 μήνες που είχα δει αυτό το ένα. Έλεγα μήπως κινδυνεύουν από τα άλλα αρσενικά του ενυδρείου

achilefs
29-08-16, 10:52
παιδια καλημερα.ποια ειναι η καταλληλη κοκκομετρια για αμμο για τα multies?

Κλεόβουλος
29-08-16, 11:06
Ψιλή άμμος και όχι χαλικάκι.
Γύρω στο 1-2mm (?) πάνω κάτω.

achilefs
29-08-16, 11:10
Ψιλή άμμος και όχι χαλικάκι.
Γύρω στο 1-2mm (?) πάνω κάτω.

αν ειναι χαλικακι σ αυτη την κοκκομετρια ποια η διαφορα?

Κλεόβουλος
29-08-16, 11:34
Θα είναι άμμος :)
Γιατί το συζητάς όμως? σκέφτεσαι να αγοράσεις? γιατί δεν πας σε μια παραλία να μαζέψεις?
Η κοκκομετρία που ανέφερα μπορεί να μην είναι και ακριβής αλλά οποιαδήποτε άμμος λίγο πιο χοντρή από κόκκο ζάχαρης (μπαίνει και τέτοια αλλά σηκώνεται πολύ εύκολα από έντονη ροή/σκαψίματα κλπ) κάνει τη δουλειά σου.

achilefs
29-08-16, 11:42
Θα είναι άμμος :)
Γιατί το συζητάς όμως? σκέφτεσαι να αγοράσεις? γιατί δεν πας σε μια παραλία να μαζέψεις?
Η κοκκομετρία που ανέφερα μπορεί να μην είναι και ακριβής αλλά οποιαδήποτε άμμος λίγο πιο χοντρή από κόκκο ζάχαρης (μπαίνει και τέτοια αλλά σηκώνεται πολύ εύκολα από έντονη ροή/σκαψίματα κλπ) κάνει τη δουλειά σου.

βασικα ψαχνω μαυρη(καταμαυρη).σε ορισμενα σαιτ που μπηκα εχουν sand και gravel το διαχωριζουν γι αυτο ρωταω αν εχει διαφορα

Κλεόβουλος
29-08-16, 11:51
Η μαύρη μπορεί να είναι εντυπωσιακή σε μερικά ενυδρεία αλλά
στην περίπτωση μας δεν είναι βιοτοπικά σωστή και
σε κάποια είδη επηρεάζει το χρώμα τους κάνοντας το πιο μουντό ;)

Οι διαχωρισμοί που κάνουν τα μαγαζιά έχει να κάνει με την επεξεργασία του υλικού (όταν είναι επεξεργασμένο). Η άμμος έχει στρογγυλεμένη/λεία επιφάνεια κόκκου ενώ το χαλίκι όχι.

achilefs
29-08-16, 11:57
Η μαύρη μπορεί να είναι εντυπωσιακή σε μερικά ενυδρεία αλλά
στην περίπτωση μας δεν είναι βιοτοπικά σωστή και
σε κάποια είδη επηρεάζει το χρώμα τους κάνοντας το πιο μουντό ;)

Οι διαχωρισμοί που κάνουν τα μαγαζιά έχει να κάνει με την επεξεργασία του υλικού (όταν είναι επεξεργασμένο). Η άμμος έχει στρογγυλεμένη/λεία επιφάνεια κόκκου ενώ το χαλίκι όχι.

.τωρα εχω αμμο θαλασσης μεσα που ειχα μαζεψει περυσι απο παραλια.επειδη τα multies δεν εχουν καποιο χρωμα εντονο και επειδη και τα κοχυλια ειναι περιπου στο ιδιο χρωμα με την αμμο,ηθελα να κανω αντιθεση για να τονιστουν λιγο τα ψαρια.
αυτο πιστευεις θα ηταν καλο η δεν κανει? http://www.petcumulus.gr/aquarium-soil-gravel-black-10-kg

Κλεόβουλος
29-08-16, 12:08
Δεν το ξέρω...λίγο χοντρούτσικο μου φαίνεται :smt102

nazgul
29-08-16, 12:20
Εχω την εντυπωση οτι εχω το 3-5mm και ειναι χοντρουτσικο. Και σε αυτη την κοκκομετρια που αναφερεις μου φαινεται οτι δεν θα κανει για τα multies. Ψαξε για black sand καλυτερα.

tsala
29-08-16, 12:25
1-3mm δεν ειναι αμμος ... ειναι ψιλο χαλικι ή χοντρη αμμος ή αμμοχαλικο...πες το οπως θες:D
εχω τετοια (οχι την συγκεκριμενη) και δεν κανει για κοχυλοψαρα.
θα ελεγα πως το 1mm ειναι καταλληλο γι αυτα

manos3
29-08-16, 12:27
Ήμουν προχθές στο petshop του Μισιρλή στο Ηράκλειο και αν δεν κάνω λάθος έχει μαύρη ψιλή άμμο. Δεν ξέρω πόσο θα βγουν τα μεταφορικά βέβαια... Μπορείς να κάνεις μία ερώτηση και εκεί.

achilefs
29-08-16, 12:48
ευχαριστω παιδια.να ρωτησω κατι ακομα πιστευετε θα ηταν καλυτερο αισθητικα αν αλλαζα την λαμπα που εχω απο λευκη σε ροζ?φυτα δεν υπαρχουν στο ενυδρειο

nazgul
29-08-16, 12:52
Βαλε μια sylvania grolux (σε χαμηλα watts) και θα δεις τι ωραια φαινονται τα multies ;)

achilefs
29-08-16, 18:44
Βαλε μια sylvania grolux (σε χαμηλα watts) και θα δεις τι ωραια φαινονται τα multies ;)

τετοια εχω λευκη,το χρωμα ελεγα να αλλαξω μηπως δειξει καλυτερα συνολικα
-------------------------
Βρήκα εδώ σε κάτι μάντρες με οικοδομικά υλικά άμμο, μαύρη την λένε αυτοι αλλά στην ουσία είναι σκούρα γκρι. Πιστεύετε ότι κάνει; είναι πολύ ψιλή και φοβάμαι μην πετρωσε

nazgul
29-08-16, 19:03
Σιγα μην αφησουν τα multies να πετρωσει αμμος απο το σκαψιμο :D

achilefs
29-08-16, 19:13
Σιγα μην αφησουν τα multies να πετρωσει αμμος απο το σκαψιμο :D

Είναι και αυτό... Την βάζω άφοβα δηλαδή; για την λάμπα τι λες, να βαλω ροζ;

nazgul
29-08-16, 19:21
Θεωρω πως ναι, αν κρινω απο τη δικη μου εμπειρια με τα multies. Αλλα περιμενε και καμια αλλη γνωμη. Οπως και για τη λαμπα, χρονια εχω sylvania grolux 15w σε 60αρι, χωρις να τα ενοχλει και δειχνοντας πολυ πιο ομορφο το ενυδρειο και τα ψαρια.

achilefs
29-08-16, 19:34
Θεωρω πως ναι, αν κρινω απο τη δικη μου εμπειρια με τα multies. Αλλα περιμενε και καμια αλλη γνωμη. Οπως και για τη λαμπα, χρονια εχω sylvania grolux 15w σε 60αρι, χωρις να τα ενοχλει και δειχνοντας πολυ πιο ομορφο το ενυδρειο και τα ψαρια.

Και εγώ αυτή τη λάμπα έχω, δεν τα ενοχλεί, αισθητικά έλεγα να βαλω με ελαφρώς ροζ χρώμα.
Περιμένω γνώμες και από άλλους για την άμμο από μαντρα :D:D

achilefs
21-09-16, 12:10
Καλημερα παιδια.εδω και λιγες μερες,το ενα απο τα ψαρακια(θηλυκο) ειναι τις περισσοτερες ωρες κολλημενο στο πλαινο τζαμι και παει πανω κατω συνεχεια σαν τρελο.το συγκεκριμενο ψαρι και τωρα που κανει αυτο αλλα και απο πιο πριν ολα τα υπολοιπα το κυνηγουσαν.τι μπορει να φταιει?

Κλεόβουλος
21-09-16, 12:44
Για κάποιο λόγο το διώχνουν από την ομάδα. Είναι σίγουρα θηλυκό?
Θα πρότεινα να το βάλεις χώρια 1-2 μέρες και μετά να το ξαναβάλεις μήπως και το δεχθούν ;)

*φωτο του ενυδρείου δεν μας έβαλες

achilefs
21-09-16, 13:07
Για κάποιο λόγο το διώχνουν από την ομάδα. Είναι σίγουρα θηλυκό?
Θα πρότεινα να το βάλεις χώρια 1-2 μέρες και μετά να το ξαναβάλεις μήπως και το δεχθούν ;)

*φωτο του ενυδρείου δεν μας έβαλες
αν κρινω απο το μεγεθος ειναι θηλυκο.τα εχω ακριβως ενα χρονο.οταν τα πηρα αλλα ηταν πιο μικρα αλλα πιο μεγαλα.δεν ξερω αν μεγαλωνουν και αλλο αλλα ηδη τα 4 ειναι αρκετα μεγαλυτερα(διπλασια) απο τα υπολοιπα 6 τα οποια ειναι στο ιδιο μεγεθος ολα ,γι αυτο λεω οτι ειναι θηλυκο.ειναι εμφανης η διαφορα στο μεγεθος και τον ογκο των 4 απο τα υπολοιπα.
επισης ολο αυτο το διαστημα ειδα μονο ενα μικρο(απο γεννα)για 3-4 μερες και μετα δεν το ξαναειδα.επειδη λογω δουλειας τα ταιζω 2 φορες την ημερα μετα το απογευμα που ειμαι σπιτι δεν ξερω αν ειχα και αλλες γεννες και τα εχασα επειδη ηθελαν πιο συχνο ταισμα.
θα φροντισω συντομα να βαλω φωτο...

Κλεόβουλος
21-09-16, 13:13
Για βάλε να δούμε πως το έχεις διαμορφώσει.
Είναι σημαντικό να έχεις πολλά κελύφη.

achilefs
21-09-16, 18:20
Για βάλε να δούμε πως το έχεις διαμορφώσει.
Είναι σημαντικό να έχεις πολλά κελύφη.

Υπάρχει κανένας ιδιαίτερος τρόπος για καλή λήψη; σε μια δοκιμή που έκανα καθρεφτιζεται στο τζάμι όλο το δωμάτιο...

Κλεόβουλος
21-09-16, 18:30
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=51076
ίσως σε βοηθήσει

achilefs
30-09-16, 11:29
Καλημερα παιδια,μερικες φωτο απ το ενυδρειο μου,(δεν μπορεσα να κανω καλυτερη ληψη)
το μονο που θα ηθελα να κανω ακομα ειναι να βαλω ενα ποστερ στην πλατη,τωρα εχω μαυρο χαρτονι.
Επισης θα ηθελα να ρωτησω και κατι ακομα,εχω μεσα 3-4 anentome helena και καποια λιγα μικρα που γεννηθηκαν.υπαρχει περιπτωση να τρωνε τα αυγα των ψαριων?

achilefs
18-10-16, 10:26
Καλημερα παιδια,μερικες φωτο απ το ενυδρειο μου,(δεν μπορεσα να κανω καλυτερη ληψη)
το μονο που θα ηθελα να κανω ακομα ειναι να βαλω ενα ποστερ στην πλατη,τωρα εχω μαυρο χαρτονι.
Επισης θα ηθελα να ρωτησω και κατι ακομα,εχω μεσα 3-4 anentome helena και καποια λιγα μικρα που γεννηθηκαν.υπαρχει περιπτωση να τρωνε τα αυγα των ψαριων?
........................

nazgul
18-10-16, 11:42
Τα helenas δυσκολα θεωρω να πειραξουν κατι. Παντως πολυ ωραιο το εχεις κανει και με πολλα κοχυλια. Τροφη τριμμενη ριχνεις μηπως υπαρχει κανενα μικρο και δεν μπορει να φαει?

Απο σκαψιμο τα βλεπεις να κανουν καθολου? Για λιγο χοντρουτσικος μου φαινεται ο βυθος.

achilefs
18-10-16, 16:01
Τα helenas δυσκολα θεωρω να πειραξουν κατι. Παντως πολυ ωραιο το εχεις κανει και με πολλα κοχυλια. Τροφη τριμμενη ριχνεις μηπως υπαρχει κανενα μικρο και δεν μπορει να φαει?

Απο σκαψιμο τα βλεπεις να κανουν καθολου? Για λιγο χοντρουτσικος μου φαινεται ο βυθος.
Εχω και τροφή σε πούδρα και τα δίνω. Νομίζω φαίνεται στις φώτο το σκαψιμο. Η άμμος ήταν επίπεδη και τώρα κάνει αυτό το ζικ ζακ. Είναι και άλλα κοχυλια που δεν φαίνονται γιατί τα έχουν θάψει. Η άμμος είναι περίπου 6-7 πόντους. Υπάρχει βέβαια και μια στρώση φελιζολ από κάτω και σε ορισμένα σημεία από το σκαψιμο έχουν φτάσει μέχρι φελιζολ

achilefs
23-10-16, 19:16
Καλησπερα στην παρεα.ειδα σημερα αυτα τα μαυρα στιγματα σε ενα ψαρακι,να ανησυχησω?

nazgul
23-10-16, 21:17
Δεν εχω ξαναδει κατι τετοιο. Ανεμενε βοηθεια απο τους ειδικους.

achilefs
23-10-16, 21:39
Δεν εχω ξαναδει κατι τετοιο. Ανεμενε βοηθεια απο τους ειδικους.

Είχε άλλο ένα ψαράκι τέτοιο σημαδι(όχι τόσα πολλά, μόνο ενα) αλλά έχει φύγει. Όταν το είχα πρώτο δει υπέθεσα ότι είναι από χτυπήματα στα κοχυλια η τις πέτρες όταν κυνηγιουνται και μαλωνουν. Να δούμε αν ξέρει κάποιος φίλος να μας πει...

achilefs
27-10-16, 18:42
Είχε άλλο ένα ψαράκι τέτοιο σημαδι(όχι τόσα πολλά, μόνο ενα) αλλά έχει φύγει. Όταν το είχα πρώτο δει υπέθεσα ότι είναι από χτυπήματα στα κοχυλια η τις πέτρες όταν κυνηγιουνται και μαλωνουν. Να δούμε αν ξέρει κάποιος φίλος να μας πει...

τελικα αυτα τα στιγματα εχουν φυγει και απο αυτο το ψαρακι.

Κλεόβουλος
27-10-16, 19:58
τελικα αυτα τα στιγματα εχουν φυγει και απο αυτο το ψαρακι.
τι τροφές δίνεις?

achilefs
27-10-16, 21:50
τι τροφές δίνεις?
Οι τροφές είναι cichlid staple της hikari, nutridiet cichlid flakes seachem, sera vipagran, δάφνια αποξηραμένα της jbl, και cichlid omni flakes της ocean nutrition.δινω κάθε μέρα διαφορετική. Έχω και κατεψυγμένη δάφνια και cichlid mix. Από τις κατεψυγμένες είχα πολλούς μήνες να δώσω και άρχισα ξανά να τα δίνω εδώ και περίπου 15-20 μέρες 2 φορές την βδομάδα, τώρα θα το μειώσω σε 1 φορά την βδομάδα γιατί έχω την υποψία ότι από τότε που άρχισα να δίνω την κατεψυγμένη εμφανίστηκαν τα σημαδια

Στάλθηκε από το SM-G930F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Κλεόβουλος
28-10-16, 08:47
Πιθανά τα μαύρα σημάδια να ήταν από εξωτερικά παράσιτα. Συνήθως φεύγουν αν οι συνθήκες είναι σωστές και το ψάρι εύρωστο.
Οι τροφές σου δεν είναι νομίζω πρόβλημα.
(Η cichlid staple της hikari είναι επιπλέουσα, πως την τρώνε?)

achilefs
28-10-16, 09:48
Πιθανά τα μαύρα σημάδια να ήταν από εξωτερικά παράσιτα. Συνήθως φεύγουν αν οι συνθήκες είναι σωστές και το ψάρι εύρωστο.
Οι τροφές σου δεν είναι νομίζω πρόβλημα.
(Η cichlid staple της hikari είναι επιπλέουσα, πως την τρώνε?)
Και επιπλεουσα είναι και διογκωνεται πολύ στο νερό! Τα σπάω τα μπιλακια σε μικρότερα κομμάτια και βουλιαζουν αμέσως μετά, πιο γρήγορα και από τα φυλλαράκια. Άσε που τα ψάρια όταν βλέπουν κάτι να επιπλέει στην επιφάνεια ανεβαίνουν μέχρι πάνω και με αστραπιαιες κινήσεις τσιμπάνε την τροφή και πάνε πάλι κάτω

achilefs
06-11-16, 14:13
Έκανα μετρήσεις σήμερα και εχω Gh 8,Kh 16,Ph 8.διαβασα ότι με χαμηλό Gh υπάρχει πρόβλημα στην γονιμοποίηση των αυγων και την αναπαραγωγή. Πως μπορώ να ανεβάσω το Gh χωρίς να βαλω επιπλέον πέτρες ασβεστολιθικες;

DEXFISH
06-11-16, 17:43
Δεν είχα ποτέ χαμηλές σκληρότητες αλλά κάτι θυμάμαι για μαγειρική σόδα... Περίμενε να σου πουν με σιγουριά αλλά και τις αναλογίες.

achilefs
06-11-16, 17:45
Δεν είχα ποτέ χαμηλές σκληρότητες αλλά κάτι θυμάμαι για μαγειρική σόδα... Περίμενε να σου πουν με σιγουριά αλλά και τις αναλογίες.
Η μαγειρική σόδα απ ότι ξέρω ανεβάζει την ανθρακικη σκληρότητα και στο 16 που είναι νομίζω είναι καλά

Κλεόβουλος
06-11-16, 19:18
Εγώ θα πρότεινα να μη κάνεις πειράματα χημείας αλλά να προσφέρεις καθαρό νερό στα ψαράκια σου, σταθερές συνθήκες/παραμέτρους και όλα θα πάνε καλά ;)
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=66881

achilefs
06-11-16, 20:17
Εγώ θα πρότεινα να μη κάνεις πειράματα χημείας αλλά να προσφέρεις καθαρό νερό στα ψαράκια σου, σταθερές συνθήκες/παραμέτρους και όλα θα πάνε καλά ;)
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=66881
ειναι σταθερες οι συνθηκες αυτο με το gh με προβληματισε επειδη διαβασα οτι επηρεαζει την αναπαραγωγη οταν ειναι σε χαμηλα επιπεδα και εχω θεμα με τις γεννες

achilefs
09-11-16, 11:17
Επιτέλους γέννα παιδιά. Είδα 2 μικρά να βγαίνουν δειλα μέχρι το άνοιγμα του κοχυλιου.δεν ξέρω πόσα μπορεί να είναι ακόμα. Ελπίζω να καταφέρουν να καταφέρουν να μεγαλώσουν

nazgul
09-11-16, 11:20
Αντε με το καλο! :D

Τωρα θα ρωτας πως σταματανε!

Κλεόβουλος
09-11-16, 11:24
Είδες που ανησυχούσες? :)
Ρίχνε στην αρχή τροφή σε σκόνη και ψάξε για grindal ή αρτέμια για τη συνέχεια.
Μην αμελείς τις αλλαγές νερού.

achilefs
09-11-16, 13:55
Είναι τόσο μικρά και καλά κρυμμένα που είναι δύσκολο να πάρεις χαμπάρι τελικά αν έχεις γέννα η όχι, μέχρι να μεγαλώσουν λίγο. Ελπίζω όλο αυτό το διάστημα να μην είχα γέννες που δεν τις έπαιρνα χαμπάρι (εκτός από αυτή τη φορά που είχα ξαναδεί ένα μικρο) και για κάποιο λόγο δεν ζούσαν. Εχω παρει τροφή φρέσκια σε πούδρα και αναμένω να τα δω να μεγαλώνουν

nazgul
09-11-16, 14:01
Φροντισε να τρωνε καλα και να εχουν καλο καθαρο νερακι, οπως λεει και ο Κλεο πιο πανω. Και θα δεις πολλα μικρα συντομα.

achilefs
09-11-16, 14:30
Φροντισε να τρωνε καλα και να εχουν καλο καθαρο νερακι, οπως λεει και ο Κλεο πιο πανω. Και θα δεις πολλα μικρα συντομα.
Αλλαγές γινόταν έτσι και αλλιώς σε εβδομαδιαία βάση, τώρα για την τροφή ελπίζω να τσιμπάνε και επειδή λογικά θα αυξήσω την συχνότητα ελπίζω να μην δημιουργηθουν αλλα θεματα

Στάλθηκε από το SM-G930F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk[/QUOTE]

achilefs
24-12-16, 20:03
καλησπερα παιδια,χρονια πολλα,καλα χριστουγεννα σε ολους.για το ξυσιμο των ψαριων τι μπορω να κανω?οι μετρησεις δειχνουν κανονικες,εξωτερικα τα ψαρια δεν εχουν σημαδια εκτος απο ενα που ειχε(ειχα ποσταρει φωτο)αλλα μετα απο λιγες μερες φυγανε τα σημαδια.δεν μπορω να πω οτι ξυνονται πολυ και συχνα αλλα ξυνονται ομως...

Κλεόβουλος
24-12-16, 20:31
Αν δεν το κάνουν συνέχεια δεν χρειάζεται να ανησυχείς όταν ακολουθείς τις ρουτίνες αλλαγών και έχεις σωστές παραμέτρους.
Αν γίνει ανυπόφορο κάνε μια αγωγή με Melafix ή (και) με αλάτι.

achilefs
24-12-16, 20:34
Οκ, θα το δω πως θα πάει και αν χρειαστεί θα βάλω αλάτι. Σε τι αναλογία;

Κλεόβουλος
24-12-16, 20:36
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=8221

achilefs
24-12-16, 22:54
Ευχαριστώ. Χρόνια πολλά και πάλι σε όλους

achilefs
20-01-17, 12:09
Παιδιά καλημέρα. Τις τελευταίες 2-3 μέρες παρατηρώ 2 από τα αρσενικά να "συνεργαζονται" και να κάνουν επιδρομές στην περιοχή ενός τρίτου αρσενικού με τρία θηλυκά. Πέφτει πολύ ξύλο μπαίνουν μέσα στα κοχύλια σαν να ψάχνουν κλπ. Επειδή στην περιοχή αυτή υπάρχει σίγουρα ένα μικρό από γέννα που το βλέπω τις τελευταίες μέρες υπάρχει περίπτωση τα δύο αρσενικά να κάνουν κακό στο μικρό ή σε σε αυγά που ίσως υπάρχουν εκεί;

achilefs
12-03-17, 19:05
Καλησπέρα στην παρέα. Αυτό το μαύρο που έχουν πιάσει οι πέτρες επάνω τι είναι; https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170312/ca444983a2a5f7fbce108d5a0437211b.jpg

Και με την ευκαιρία, το ένα και μοναδικό μικρό μετά από ενάμιση χρόνο που τρεχει το ενυδρείο... https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170312/1ab165b4f51fa91593ba6cb295602e75.jpg

alphonse
12-03-17, 20:26
Πείραξες καθόλου το φωτισμό προσφατα? απο νιτρικά πως εισαι? για bba μου μοιάζει και μ αρέσει κιόλας αρκεί να μην εξαπλωθεί παντου.

achilefs
12-03-17, 20:37
Πείραξες καθόλου το φωτισμό προσφατα? απο νιτρικά πως εισαι? για bba μου μοιάζει και μ αρέσει κιόλας αρκεί να μην εξαπλωθεί παντου.
Τι είναι bba?? Προσθεσα μια λάμπα Led άσπρη με σκοπό να καταργήσω την παλιά αλλά τις άφησα και τις δύο τελικά. Αυτό το μαύρο έχει καιρό που εμφανίστηκε(ίσως από τότε που έβαλα την δεύτερη λαμπα) και μεγαλώνει αλλά πολύ αργά. Νιτρικά δεν εχω

alphonse
12-03-17, 21:32
Όποτε βρέθηκε ο ενοχος:p
Τώρα για τον τροπο που την επηρεάζει...kelvin.. Lumens... Φάσματα κτλ κάποιος φυτεμένος γιατί δεν το κατέχω.αν και υπάρχει αρκετό υλικό μέσα στο gab αν κανείς αναζητήσει. Κι ένα πολύ καλό thread του Γιώργου που έχω ανατρέξει πολλές φορές http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=38816

achilefs
12-03-17, 21:44
Όποτε βρέθηκε ο ενοχος:p
Τώρα για τον τροπο που την επηρεάζει...kelvin.. Lumens... Φάσματα κτλ κάποιος φυτεμένος γιατί δεν το κατέχω.αν και υπάρχει αρκετό υλικό μέσα στο gab αν κανείς αναζητήσει. Κι ένα πολύ καλό thread του Γιώργου που έχω ανατρέξει πολλές φορές http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=38816
Έριξα μια ματιά σ αυτό που έστειλες, δεν ξέρω αν η δική μου είναι σε αρχικό στάδιο αλλά δεν μου μοιάζει στην φώτο που έχει με αυτό στο ενυδρείο μου. Στην φώτο φαίνεται σαν φυτό που προεξέχει ενώ εμένα είναι σαν να έβαψα την πέτρα με μπογιά. Αν είναι αυτό είναι επικίνδυνο;

Κλεόβουλος
13-03-17, 08:28
Η άλγη δεν είναι επικίνδυνη όπως και κάθε άλλο φυτό ;)
Έλεγχε τα νιτρικά σου με τακτικές αλλαγές νερού.
(κι εγώ μια παρόμοια κοκκινωπή έχω και μ' αρέσει :D)

achilefs
13-03-17, 12:00
Και κάτι άλλο, δεν ξέρω αν θυμάστε, παλιότερα "γκρινιαζα" που δεν είχα γέννες στο ενυδρείο. Τελικά βρέθηκε η αιτία. Ήταν τα σαλιγκάρια Helena που είχα και είχα διαβάσει σε άλλο σαιτ ότι είναι αυγοφαγα. Εδώ και λίγο καιρό που τα ξεφορτωθηκα έχω εκτός από το ένα μικρό που πόσταρα σε φώτο και άλλα που τα είδα τυχαία σημερα
Βέβαια από τότε που ξεφορτωθηκα τα helena αυξήθηκαν πολύ τα turbeculata...

achilefs
11-05-17, 23:27
Παιδιά καλησπέρα . δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάσω περισσότερες φώτο. Το ένα αρσενικό έχει αυτό το σημάδι που φαίνεται στην φώτο. Πέφτει πάρα πολύ ξύλο είναι η αλήθεια στο ενυδρείο. Στην αρχή ήταν ένα μικρό σημάδι σαν να έχει γδαρθει το δέρμα αλλά τώρα είναι πιο μεγάλο και λείπει ολόκληρο κομμάτι όχι μόνο δερματος σε εκείνο το σημείο. Είναι παραμορφωμενο. Θα επανέλθει η θα μείνει λειψό?το ψάρι προς το παρόν τουλάχιστον δεν δείχνει περίεργα σημάδια στην συμπεριφορά είναι ζωηρό και εξακολουθεί να πλακώνεται με τα άλλα αρσενικά.

ababapanos
29-01-18, 19:48
καλησπερα, θα ηθελα να ρωτησω αν ξερετε που θα μπορουσα να βρω Neolamprologus multifasciatus , αν ξερετε καποιο καταστημα που θα μπορουσε να μου στειλει

achilefs
09-02-18, 12:12
καλημερα
μετα απο σχεδον 2,5 χρονια που εχω τα ψαρια(τα ειχα παρει μικρα),και μετα απο πολλες γεννες δυστυχως δεν εχω ουτε ενα καινουργιο ψαρι στο ενυδρειο.αφου γεννηθουν τα βλεπω για καποιες μερες και μετα σιγα σιγα χανονται ωσπου στο τελος δεν μενει κανενα.και σε 4-5 περιπτωσεις καποια καταφεραν να φτασουν στο μισο μεγεθος ενος ενηλικου θηλυκου,αλλα και παλι στα ξαφνικα εξαφανιζονται.οι μετρησεις γινονται τακτικα με υγρα τεστ και ειναι κανονικες και οι αλλαγες μια φορα την βδομαδα 25-30% περιπου με νερο στο οποιο εχει γινει προετοιμασια.τι μπορει να φταιει?

Κλεόβουλος
09-02-18, 12:24
Πόσα ψάρια έχεις? πόσα αρσ./θηλ.?

achilefs
09-02-18, 12:47
Πόσα ψάρια έχεις? πόσα αρσ./θηλ.?

2 αρσενικα και 5 θηλυκα.εχω δει καποιες φορες θηλυκα να επιτιθενται και να κυνηγανε μικρα αλλου θηλυκου,και ας πουμε οτι σ αυτη την περιπτωση τα σκοτωνουν,τα αλλα που καταφενουν να μεγαλωσουν στο μισο ενος ενηλικου θηλυκου και πλεον δεν κινδυνευουν απο επιθεσεις γιατι χανονται και αυτα?
2 αρσενικα και 5 θηλυκα.εχω δει καποιες φορες θηλυκα να επιτιθενται και να κυνηγανε μικρα αλλου θηλυκου,και ας πουμε οτι σ αυτη την περιπτωση τα σκοτωνουν,τα αλλα που καταφενουν να μεγαλωσουν στο μισο ενος ενηλικου θηλυκου και πλεον δεν κινδυνευουν απο επιθεσεις γιατι χανονται και αυτα?

επισης να πω οτι αυτα που καταφερνουν να μεγαλωσουν μεχρι ενα σημειο και φαινεται καθαρα το σχημα τους,ειναι στο κεφαλι ελαφρως παραμορφωμενα(ενω οι γονεις ειναι κανονικοι) και υποψιαζομαι οτι ειναι θεμα αιμομιξιας(οι γονεις αδερφια,οι γονεις των γονεων αδερφια και παει λεγοντας)

Κλεόβουλος
09-02-18, 12:54
Είναι και ζήτημα χαρακτήρα του κάθε ψαριού. Αν και μικρόσωμο είδος μη ξεχνάς ότι είναι κιχλίδες που διεκδικούν περιοχές και επιτίθενται σε πιθανούς διεκδικητές.
Για να διασώσεις μικρά η λύση είναι να τα μεταφέρεις με το κοχύλι τους, όταν είναι στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, σε άλλο ενυδρείο χωρίς τα ενήλικα.

achilefs
09-02-18, 20:05
Είναι και ζήτημα χαρακτήρα του κάθε ψαριού. Αν και μικρόσωμο είδος μη ξεχνάς ότι είναι κιχλίδες που διεκδικούν περιοχές και επιτίθενται σε πιθανούς διεκδικητές.
Για να διασώσεις μικρά η λύση είναι να τα μεταφέρεις με το κοχύλι τους, όταν είναι στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, σε άλλο ενυδρείο χωρίς τα ενήλικα.

αυτο που λες ναι,για αυτα που ειναι πολυ μικρα,αλλα αυτα τα 4-5 που ειχαν καταφερει να φτασουν στο μισο μεγεθος ενος ενηλικου θηλυκου ,δεν ειχαν θεμα,κυκλοφορουσαν ανετα μαζι με τα υπολοιπα μεσα στο ενυδρειο χωρις κυνηγητα,και απο την μια στιγμη στην αλλη εξαφανιστηκαν χωρις να εχουν δειξει καποια σημαδια ασθενειας,ανορεξιας κλπ.

Κλεόβουλος
09-02-18, 20:22
.....ι απο την μια στιγμη στην αλλη εξαφανιστηκαν ......
Εξαϋλώθηκαν? δεν μπορεί....κάτι έγινε και δεν το πήρες χαμπάρι. Ίσως κάποιος αρσενικός ήταν σε φάση ζευγαρώματος και του γύρισε το μάτι.
Πατριώτη μετά το κορμί χάσαμε και τα ψάρια? :D

achilefs
09-02-18, 21:22
Χαχαχα, εντάξει δεν είμαι συνέχεια πάνω απ το ενυδρείο. Ενοω ότι την μια μέρα τα βλέπεις μια χαρά και την επόμενη δεν υπάρχουν. Πάντως "πτώμα" δεν έχω δει ποτέ μέσα. Προφανώς μπαίνουν στα κοχυλια και ψοφάνε

achilefs
17-05-18, 12:14
Παιδιά θέλω να καθαρίσω το ενυδρείο επειδή έχει γεμίσει σαλιγκάρια, και έχουν αρχίσει τα τζάμια να πιάνουν πράσινη άλγη. Σκοπεύω να αλλάξω την άμμο, τα κοχύλια και τις πέτρες να τα βράσω ώστε να σκοτωθούν τα αυγά των σαλιγκαριών. Επειδή όμως όταν θα πάω να βγάλω τα κοχύλια κάποια από τα ψάρια θα κρυφτούν μέσα, με τι τρόπο μπορώ να τα βγάλω από τα κοχύλια; επίσης πως μπορώ να καθαρίσω το φίλτρο (είναι εξωτερικό κρεμαστό) και τα υλικά του φιλτρου(σφουγγάρια και ελαφρόπετρα) από αυγά σαλιγκαριών που σίγουρα θα έχουν;

nazgul
17-05-18, 14:24
Αχιλλεα θεωρω δυσκολο αυτο που σκεφτεσαι. Απο τη μια δεν ειναι τοσο απλο να απομακρυνεις αποτελεσματικα ολα τα σαλιγκαρια, αν δεν αδειασεις, απολυμανεις το ενυδρειο βαζοντας νεα καθαρη διακοσμιση και απο την αλλη, δε συνεργαζονται και πολυ τα multies σε τετοια σχεδια. Θα μιλησουν και οι πιο εμπειροι στα κοψυλοψαρα, βεβαια.

Απλα να αναφερω οτι οταν ηθελα να αδειασω το δικο μου και να δωσω ολα τα ψαρια, οταν επιασα οσα εβλεπα, αφησα τα κελυφη για πολλες μερες σε ενα βοηθητικο ενυδρειο. Ενω κοιτουσα καθημερινα και πολλες φορες, για να τα σωσω ολα, εφτασα σε σημειο το τελευταιο να το βρω σε 2-3 εβδομαδες.

Τωρα για το φιλτρο, μπορεις να αλλαξεις το σφουγγαρι και να ξεπλυνεις λιγο την ελαφροπετρα, αλλα μονο με νερο απο το ενυδρειο.

Τι σαλιγκαρια εχεις? Malaysian trumpet ή και αλλα ειδη? Γιατι τα συγκεκριμενα κανουν καλο σε ενα ενυδρειο με αμμο, ανακατευοντας το βυθο και αποτρεποντας τη να πετρωσει.

achilefs
17-05-18, 14:30
Αχιλλεα θεωρω δυσκολο αυτο που σκεφτεσαι. Απο τη μια δεν ειναι τοσο απλο να απομακρυνεις αποτελεσματικα ολα τα σαλιγκαρια, αν δεν αδειασεις, απολυμανεις το ενυδρειο βαζοντας νεα καθαρη διακοσμιση και απο την αλλη, δε συνεργαζονται και πολυ τα multies σε τετοια σχεδια. Θα μιλησουν και οι πιο εμπειροι στα κοψυλοψαρα, βεβαια.

Απλα να αναφερω οτι οταν ηθελα να αδειασω το δικο μου και να δωσω ολα τα ψαρια, οταν επιασα οσα εβλεπα, αφησα τα κελυφη για πολλες μερες σε ενα βοηθητικο ενυδρειο. Ενω κοιτουσα καθημερινα και πολλες φορες, για να τα σωσω ολα, εφτασα σε σημειο το τελευταιο να το βρω σε 2-3 εβδομαδες.

Τωρα για το φιλτρο, μπορεις να αλλαξεις το σφουγγαρι και να ξεπλυνεις λιγο την ελαφροπετρα, αλλα μονο με νερο απο το ενυδρειο.

Τι σαλιγκαρια εχεις? Malaysian trumpet ή και αλλα ειδη? Γιατι τα συγκεκριμενα κανουν καλο σε ενα ενυδρειο με αμμο, ανακατευοντας το βυθο και αποτρεποντας τη να πετρωσει.Αυτά τα σαλιγκάρια έχω αλλά είναι υπερβολικά πολλά πλέον. Σκοπεύω να το αδειάσω τελείως το ενυδρείο, να το καθαρίσω καλά, τα κοχύλια να τα βράσω όπως και τις πέτρες να βάλω καινούρια άμμο και να το στήσω πάλι από την αρχή. Το πιο δύσκολο απ όλα μου φαίνεται είναι το πως θα βγάλω τα ψάρια από τα κοχύλια...

nazgul
17-05-18, 14:53
Ναι, αυτο θεωρω και εγω το δυσκολο μερος, αλλα μπορει να γινει ευκολοτερο με στησιμο βοηθητικου ενυδρειου. Και φυσικα...μην ξεχνας το ψυχολογικο που θα παθουν τα ψαρακια γκρεμιζοντας τους το σπιτι ;)

achilefs
17-05-18, 15:29
Ναι, αυτο θεωρω και εγω το δυσκολο μερος, αλλα μπορει να γινει ευκολοτερο με στησιμο βοηθητικου ενυδρειου. Και φυσικα...μην ξεχνας το ψυχολογικο που θα παθουν τα ψαρακια γκρεμιζοντας τους το σπιτι ;)Τα βακτήρια πόσο αντέχουν όταν θα έχω το βιολογικό υλικό σε νερό του ενυδρείου αλλά χωρίς να λειτουργεί το φίλτρο μέχρι να κάνω τον καθαρισμό του ενυδρείου;

nazgul
17-05-18, 15:37
Αναλογα ποσο δυνατη ειναι η βιολογια. Για μερικες ωρες εισαι ενταξει, δε νομιζω να κανεις περισσοτερο απο μιση ωρα.