Επιστροφή στο Forum : Malawi 450 λίτρα
kostas.kal
08-11-15, 23:36
Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα,
Έχω ξεκινήσει το στρώσιμο στο νέο μου ενυδρείο με βακτήρια και αντιχλώριο της seachem με βάση τις οδηγίες για τα νέα ενυδρεία. Είμαι στην 4η μέρα και οι οδηγίες της seachem αναφέρουν ότι χρειάζεται 7-8 μέρες. Μιας και έχει φτιαχτεί το aquascape έχω αρχίσει να σκέφτομαι την ψαροσύνθεση. Έχω καταλήξει στις malawi mbuna cichlids και πιο συγκεκριμένα σκέφτομαι:
1)Labidochromis caeruleus
2)Pseudotropheus acei
3)Metriaclima zebra "long pelvic Gallireya reef"
4) Pseudotropheus Red Zebra ή Pseudotropheus Flavus
α) Ένας φίλος θα μου δώσει ένα ζευγάρι labidochromis με ένα μικρό 4 μηνών περίπου. Θεωρείται ότι υπάρχει πρόβλημα με ένα θηλυκό;
β) Σκεφτόμουν επίσης τον αριθμό των χαρεμιών που μπορώ να φιλοξενήσω για τα λίτρα μου. Λόγω της πολύ μικρής ηλικίας των ψαριών σκοπεύω να πάρω 4-5 ψάρια από το κάθε είδος, στην περίπτωση που είναι εφικτό.
γ) Η πρότασή μου πως σας φαίνεται;
Σας παρουσιάζω το νέο μου ενυδρείο:
Πληροφορίες
Διαστάσεις: 151x61x64 (Juwel Vision 450)
Όγκος: 450l
Κατηγορία: Βιοτοπικό Malawi
Φυτά: Αnubias barteri nana, Vallisneria spirallis, Vallisneria gigantea
Ψάρια / Άλλα είδη:
Διακοσμητικά υλικά: ρίζα, ασβεστολιθικές πέτρες
(χαλίκι, ξύλα κ.λ.π.)
Φόντο: όχι
Φωτισμός: Τ8 2x36Watt
Διάρκεια φωτισμού: 6 ώρες
Φιλτράρισμα: Εξωτερικό JBL Cristalprofi Greenline E1501, Εσωτερικό Aquael Turbofilter 2000
Θερμοστάτης: Eheim jager 300w
Λίπανση: όχι
Παροχή CO2: όχι
Φωτογραφίες: (Η πέτρα είναι πάνω στη ρίζα γιατί επιπλέει ακόμα)
https://drive.google.com/file/d/0B-_0PEfUyd7uY0V1V0hMSkdndlU/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B-_0PEfUyd7uTW5EZ3had3pIUW8/view?usp=sharing
Δεκτά προφανώς και τα σχόλια-παρατηρήσεις για τη διακόσμηση!
Ευχαριστώ εκ των προτέρων :) :)
Δεν ξέρω γιατί αλλά δεν μπορώ να δω κάποια φωτογραφία σου! Τα 4 είδη που αναφέρεσαι θα είσαι μια χαρά με τα λίτρα που έχεις αρκεί στο μέλλον να ξέρεις πόσα αρσενικά και πόσα θηλυκά έχεις από το κάθε είδος, ώστε να ρυθμίσεις τους πληθυσμούς τους. Μπορεί να κάνω κάτι λάθος...αλλά δεν μπορώ να δω το ενυδρείο σου...
kostas.kal
09-11-15, 00:25
Δεν ξέρω γιατί αλλά δεν μπορώ να δω κάποια φωτογραφία σου! Τα 4 είδη που αναφέρεσαι θα είσαι μια χαρά με τα λίτρα που έχεις αρκεί στο μέλλον να ξέρεις πόσα αρσενικά και πόσα θηλυκά έχεις από το κάθε είδος, ώστε να ρυθμίσεις τους πληθυσμούς τους. Μπορεί να κάνω κάτι λάθος...αλλά δεν μπορώ να δω το ενυδρείο σου...
Το άλλαξα, για τσέκαρε τώρα :)
Ωραιο φαίνεται και η ρίζα απλα δεν θα την έβαζα εγω...
Και θα μεγαλωνα το αριστερό νησί...
Κλεόβουλος
09-11-15, 08:43
Καλώς ήρθες !
Πριν βάλεις ψάρια να είσαι σίγουρος ότι έστρωσε (μετρήσεις με υγρά τεστ).
Στην ψαροσύνθεση θα απέκλεια σίγουρα τα red zebra (υβριδίζουν με τα λαμπίντο) αλλά δεν θα έβαζα και τα άλλα 2 είδη μαζί (πολύ συγγενικά με παρόμοια γράμμωση).
Εναλλακτικά δες και τα iodotropheus ή τα maingano.
Με ένα χαρέμι από 4 είδη είσαι μια χαρά σ' αυτό το ενυδρείο (ξεκίνα με 4-6 μικρά απ' το κάθε είδος και αργότερα απομακρύνεις τα παραπάνω αρσενικά).
Προπαντός μη βιαστείς.
Σταδιακή εισαγωγή με πρώτα τα πιο φιλήσυχα είδη (λαμπίντο, ασέϊ ) και μετά τα άλλα.
Με το καλό!
kostas.kal
09-11-15, 11:24
Σχετικά με το στρώσιμο
Οι οδηγίες της Seachem λένε για διαδικασία 7-8 ημερών. Βρίσκομαι στα μισά της διαδικασίας του στρωσίματος και ήδη έχει αρχίσει το νερό να ξεθολώνει από τη θολούρα των βακτηρίων κτλ. Μετρήσεις πότε να ξεκινήσω να κάνω και κάθε πότε; Θεωρητικά, με βάση τις οδηγίες της Seachem και καλώς εχόντων των μετρήσεων, μπορώ να προσθέτω σταδιακά ψαράκια από την 7η-8η μέρα; Αλλαγή νερού θα κάνω μόνο όταν μετρήσω υψηλή αμμωνία;
Σχετικά με την ψαροσύνθεση
Για τα labido πιστεύεται ότι θα αντέξει ένα θυληκό με ένα αρσενικό και 2-3 μικρά ή θα το εξοντώσει από τις "ορέξεις" του; Όπως έγραψα και παραπάνω μου τα χαρίζει ένας φίλος, αλλιώς θα έψαχνα χαρέμι.
Κλεόβουλε μπορώ με τα λαμπιντο και τα ασέϊ να βάλω τα Metriaclima zebra "long pelvic Gallireya reef" και το Melanochromis maingano ή θα γίνει πόλεμος;
Μιας και είναι η πρώτη μου απόπειρα με ζωντανά φυτά, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως θα μπορέσω να αντιμετωπίσω την ενδεχόμενη άλγη που θα εμφανιστεί μέσα στο ενυδρείο. Διαβάζοντας ανάλογες περιπτώσεις από άλλους συνχομπίστες, μου "καρφώθηκε" η ιδέα του σαλιγκαριού. Για να αποφύγω την ανεπιθύμητη αναπαραγωγή, σκεφτόμουν να βάλω μόνο ένα, το οποίο προφανώς και δεν θα μπροούσε μόνο του να καθαρίζει όλο το ενυδρείο. Τι έχετε να προτείνετε;
Ειλικρινά σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί για τη βοήθειά σας!!!:smt041
Κωστας Malawi
09-11-15, 16:09
καλως ηρθες κι απο μενα!!
σε 7-8 μερες θεωρω δυσκολο να μπορεσεις να βαλεις ψαρια.θα πρεπει να μετρησεις υψηλα νιτρικα και μηδενικη αμμωνια.μετα αλλαγη νερου οσο μεγαλυτερη μπορεις,70-80% και προσθηκη των πρωτων κατοικων.
η αριστερη στοιβαδα πετρες μοιαζει με πηγαδι και δεν προσφερει τιποτα στα ψαρια.κανε δοκιμες τωρα που ειναι αδειο το ενυδρειο.
αλγη και αφρικανικο πανε μαζι!!
το ξυλο δεν θα το εβαζα ουτε εγω.
Κλεόβουλος
09-11-15, 18:24
Σχετικά με το στρώσιμο
Οι οδηγίες της Seachem λένε για διαδικασία 7-8 ημερών. Βρίσκομαι στα μισά της διαδικασίας του στρωσίματος και ήδη έχει αρχίσει το νερό να ξεθολώνει από τη θολούρα των βακτηρίων κτλ. Μετρήσεις πότε να ξεκινήσω να κάνω και κάθε πότε; δεν χρησιμοποιώ σκευάσματα για το στρώσιμο, οπότε δεν ξέρω να σου πω για το προϊόν της seachem. Μετρήσεις κάνε μετά το 8ήμερο να δεις τι έγινε.Θεωρητικά, με βάση τις οδηγίες της Seachem και καλώς εχόντων των μετρήσεων, μπορώ να προσθέτω σταδιακά ψαράκια από την 7η-8η μέρα; Αλλαγή νερού θα κάνω μόνο όταν μετρήσω υψηλή αμμωνία; Αλλαγή νερού κάνεις αφού στρώσει δηλ. έχεις μηδενική αμμωνία-μηδενικά νιτρώδη και αυξημένα νιτρικά ~20+ . Γιατί όμως δεν βάζεις μια αγγελία για μπόλι?
Σχετικά με την ψαροσύνθεση
Για τα labido πιστεύεται ότι θα αντέξει ένα θυληκό με ένα αρσενικό και 2-3 μικρά ή θα το εξοντώσει από τις "ορέξεις" του; Όπως έγραψα και παραπάνω μου τα χαρίζει ένας φίλος, αλλιώς θα έψαχνα χαρέμι. τα λαμπίντο είναι σχετικά ήρεμα ψάρια και το ενυδρείο σου άνετο αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο και είναι προτιμότερο να έχεις παραπάνω θηλυκά.
Κλεόβουλε μπορώ με τα λαμπιντο και τα ασέϊ να βάλω τα Metriaclima zebra "long pelvic Gallireya reef" και το Melanochromis maingano ή θα γίνει πόλεμος;πιστεύω δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με σωστούς αριθμούς/αναλογίες ψαριών
Μιας και είναι η πρώτη μου απόπειρα με ζωντανά φυτά, θα ήθελα να σας ρωτήσω πως θα μπορέσω να αντιμετωπίσω την ενδεχόμενη άλγη που θα εμφανιστεί μέσα στο ενυδρείο.τα φύκη (άλγες) δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό σ' ένα ενυδρείο malawi καθώς αποτελούν τροφή για τα ψάρια. Αν σ' ενοχλούν αισθητικά κρατάς χαμηλά τα νιτρικά (με περισσότερα φυτά γρήγορης ανάπτυξης, τακτικές αλλαγές νερού, ρίζες φυλόδενδρου που αναπτύσσεται έξω απ' το νερό) και μειώνεις την ένταση και τη διάρκεια του φωτισμού. Διαβάζοντας ανάλογες περιπτώσεις από άλλους συνχομπίστες, μου "καρφώθηκε" η ιδέα του σαλιγκαριού. Για να αποφύγω την ανεπιθύμητη αναπαραγωγή, σκεφτόμουν να βάλω μόνο ένα, το οποίο προφανώς και δεν θα μπροούσε μόνο του να καθαρίζει όλο το ενυδρείο. Τι έχετε να προτείνετε;για αλγοφάγο μπορείς να βάλεις σαλιγκάρια nerite που δεν αναπαράγονται σε γλυκό νερό αλλά πιθανότατα θα εναποθέτουν τα ασπρογκρί αυγά τους σε απίθανα σημεία (βγαίνουν δύσκολα). Τα αυγά θα τα αποφύγεις αν έχεις μόνο αρσενικά (κι αυτό δύσκολο).
Ειλικρινά σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί για τη βοήθειά σας!!!:smt041
Να μη μας ευχαριστείς γιατί μέρος της ευχαρίστησης του χόμπυ είναι να βοηθάς όσο μπορείς και τους υπόλοιπους. Αν σε βοηθάμε με τις απαντήσεις μας έτσι θα βοηθάς κι εσύ μεθαύριο κάποιους άλλους ;)
Επιτέλους το είδα! Ωραίο το ενυδρείο σου, λίγο η μικρή στοίβα μου φαίνεται περίεργα και η ρίζα ρίχνει το pH, ενώ εμείς το θέλουμε υψηλό. Οι βαλινσέριες ελπίζω να προκόψουν, προσωπικά μου τα έχουν ρημάξει όλα και έτσι σταμάτησα να βάζω. Μόνο ανούμπιες! Για την ψαροσύνθεση σου τα είπαν τα παιδιά παραπάνω... προσωπικά πιστεύω πως το τέλειο είναι δύο χαρέμια συμβατά. Αν έχεις διαλεγμένα κοπάδια, δηλαδή ξέρεις πόσα αρσενικά και πόσα θηλυκά έχεις από το κάθε είδος θα τολμούσα μέχρι τρία διαφορετικά είδη, αλλά να φροντίσεις να έχουν και τις ανάλογες κρυψώνες τα αντίστοιχα αρσενικά και όχι άμεση οπτική επαφή με τον ''γείτονα'' όταν βγαίνουν από την περιοχή τους! Όπως αναφέρθηκε...βάλε μπόλι από έναν συχνομπίστα να σωθείς!
kostas.kal
16-11-15, 15:40
Έχω κάποιες απορίες σχετικά με το στρώσιμο του φίλτρου! Καλώς ή κακώς, αφού είχα ήδη βακτήρια εμπορίου, ξεκίνησα να ρίχνω πριν 8 μέρες, την απαιτούμενη (από τον κατασκευαστή) ποσότητα βακτηρίων - χωρίς να ρίχνω τροφή. Όταν τελείωσε η δοσολογία, έκανα μετρήσεις με τα υγρά της Sera και νιτρικά, νιτρώδη και αμμωνία είναι 0. Προφανώς δεν έχει στρώσει το φίλτρο, αλλά σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του ενυδριακού που ψωνίζω και με έχει βοηθήσει αρκετά και αυτός με τις συμβουλές του, μου πρότεινε να βάλω μερικά ψάρια και ότι οι μετρήσεις μου είναι "καλές - φυσιολογικές" για να ξεκινήσει ο κύκλος. Τάισμα 1 φορά κάθε 3-4 μέρες, συνεχώς μετρήσεις και μεγάλη προσοχή.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι αποδεκτός ο τρόπος αυτός (κυρίως για τα ψάρια) που θα αναγκαστούν να επιβιώσουν σε ένα μη σταθερό περιβάλλον.
Κωστας Malawi
16-11-15, 15:49
οχι,οχι,οχι..μην βαλεις ψαρια..δεν ξερουμε πως θα συμπεριφερθει το συστημα.μπορει αντι να ανεβουν τα νιτρικα (φυσιολογικο) να ανεβει καμια αμμωνια (θανατηφορο) και να θυσιαστουν οι πρωτοι κατοικοι..
βαλε σε μια αποχη λιγο τροφη και αλλαζε την καθε 3-4 μερες.αφου δεις μετρησεις NH3-4=0 NO2=0 NO3>0 θα εισαι σε καλο δρομο.οταν μετρησεις λοιπον νιτρικα αυξημενα κανε μια αλλαγη νερου μεγαλη και βαλε τους πρωτους κατοικους.ταισμα ελαφρυ καθε μερα και οχι καθε 3-4 μερες που σου ειπε ο αλλος.
Ρίχνεις αμμωνια η τροφη στο ενυδρειο; Αν οχι εννοείται οτι θα τα μετράς ολα μηδενικά, ακομα και τα βακτήρια της seachem να δουλεύουν χρειάζονται αμμωνια για να επιζήσουν εξαπλωθούν και να ξεκινήσει ο κυκλος του αζώτου.
Και την πρωτη μερα χωρις βακτήρια να μέτραγες Παλι ολα μηδενικά θα ηταν οποτε αυτο που σου προτείνει ο πετσοπας ειναι στρωσιμο με ψαρια,το οποιο ειναι βασανιστικό για τα ψαρια σου και στην πορεία θα εχεις απώλειες και προβλήματα,
Μπόλι αν θες έλα να σου δώσω εγω,ειμαστε και κοντα οποτε θα βαλεις και ψαρια άμεσα.
-------------------------
Μαλλον άκυρο για το μπόλι γιατι υπαρχει μια πιθανότητα μικρή να εχω ασθένεια δεν ξερω ακόμη :(
Ο φιλος που θα σου δωσει τα ψαρια δεν μπορει να σου δωσει μπόλι;
kostas.kal
16-11-15, 16:12
Δεν έριχνα ούτε τροφή ούτε αμμωνία. Είπα να ακολουθήσω τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά.... Δυστυχώς και ο φίλος που θα μου έδινε τα ψάρια έχει ασθένεια και δεν μπορεί να μου δώσει μπόλι! Σε πόσες μέρες θα αρχίσω να βλέπω "φώς";
Να ξεκινήσω να ρίχνω τροφή ή να βάλω αγγελία για μπόλι;
Αν εχεις υπομονή ξεκινάς τροφή η αμμωνια απο φαρμακείο
αλλιώς μπόλι και κυριολεκτικά θα εισαι έτοιμος άμεσα.
Εγω μαλλον δεν εχω ασθένεια αλλα ας μην το ρισκάρουμε :cool:
Βάλε μια αγγελία κάποιος θα βρεθεί σίγουρα.
Αν σε βολεύει Κερατσίνι , υπάρχει μπολι πολύ
(εχω πολύ ελαφρόπετρα που θέλει αλλαγή :) )
kostas.kal
16-11-15, 19:30
Σε ευχαριστώ πολύ για την προσφορά αλλά είμαστε λίγο μακριά. Θα προσπαθήσω να βρω μέσω κάποιας αγγελίας κάτι κοντινό, αλλιώς θα επικοινωνήσουμε πάλι.
Μια ερώτηση για το μπόλι γιατί δε γνωρίζω: Μιας και έχω τα 2 φίλτρα που έχω περιγράψει παραπάνω, χρειάζεται να βάλω μπόλι και στα 2(εσωτερικό και εξωτερικό);
Οσο πιο πολύ, τοσο πιο καλά
kostas.kal
13-12-15, 14:05
Γεια σας και πάλι. Τελικά πήρα μπόλι από τον Τάκη και ακολουθώντας τις οδηγίες του, πήρα τις σωστές μετρήσεις και έβαλα ψάρια. Δεν έχω προλάβει να κάνω παρουσίαση λόγω χρόνου οπότε γράφω εδώ για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω από χτες. Τα ψάρια που έβαλα μέσα είναι:
5 Pseudotropheus elongatus Mpanga
5 Melanochromis maingano
4 Labidochromis caeruleus
5 Pseudotropheus Acei (γέννες από συνχομπίστα)
2 Helena snails
Χτες το βράδυ, το ένα μικρό maingano είχε περίεργη συμπεριφορά και καθόταν χαμηλά στην άμμο χωρίς να μπορεί να κολυμπήσει. Σήμερα το πρωί είχε πεθάνει, ενώ άλλα 2 maingano εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα. Όλα τα υπόλοιπα ψάρια(εκτός των maingano δηλαδή) έχουν φυσιολογική συμπεριφορά όλες αυτές τις μέρες. Το ενυδρείο τρέχει για 3η εβδομάδα και σκέφτομαι μία από αυτές τις μέρες να του κάνω αλλαγή νερού. Οι μετρήσεις που έκανα χτες έδειξαν:
αμμωνία:0
νιτρώδη:0
νιτρικά: <10
Δε μπορώ να καταλάβω τι έγινε ξαφνικά! Παρακαλώ βοηθήστε αν γνωρίζετε κάτι! :-?
Κλεόβουλος
13-12-15, 19:27
Πόσες μέρες τα έχεις τα ψάρια?
Αυτά που έχουν πρόβλημα έχουν κάποια εξωτερικά σημάδια? το νεκρό?
Τι τροφές δίνεις?
Αλλαγές νερού 30-40% κάνουμε κάθε βδομάδα?
Οι μετρήσεις με τι τεστ γίνονται?
Τα maingano τι συμπεριφορά έχουν μεταξύ τους?
Τι μέγεθος είναι τα ψάρια?..............
(γι' αυτό λέμε σε περίπτωση ασθένειας να συμπληρώνουμε τη φόρμα http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14298 ;))
Πριν βγάλουμε συμπέρασμα κάνε τώρα μια αλλαγή νερού (με αντιχλώριο φυσικά)
kostas.kal
13-12-15, 20:15
ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Διαστάσεις: 151x61x64 (Juwel Vision 450)
Όγκος: 450l
Κατηγορία: Βιοτοπικό Malawi
Φυτά: Αnubias barteri nana, Vallisneria spirallis, Vallisneria gigantea
Ψάρια / Άλλα είδη:
Διακοσμητικά υλικά: ρίζα, ασβεστολιθικές πέτρες
(χαλίκι, ξύλα κ.λ.π.)
Φόντο: όχι
Φωτισμός: Τ8 2x36Watt
Διάρκεια φωτισμού: 6 ώρες
Φιλτράρισμα: Εξωτερικό JBL Cristalprofi Greenline E1501, Εσωτερικό Aquael Turbofilter 2000
Θερμοστάτης: Eheim jager 300w
Λίπανση: όχι
Παροχή CO2: όχι
ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ:
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ (ΑΡΡΩΣΤΟΥ) ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ: 24 Νοέμβρη
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): 27
ΨΑΡΙΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ ):
5 Pseudotropheus elongatus Mpanga
5 Melanochromis maingano
4 Labidochromis caeruleus
5 Pseudotropheus Acei (γέννες από συνχομπίστα)
ΑΣΠΟΝΔΥΛΑ (ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΣ):2 Helena snails
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ (ΒΑΘΜΟΙ ΚΕΛΣΙΟΥ): Δεν έχει γίνει από όταν μπήκαν τα ψάρια
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΝΕΡΟΥ: Ανά 20-25 μέρες 50%(σύμφωνα με τις μετρήσεις θα κάνω)
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΕΡΟΥ: 24 Νοέμβρη πριν μπουν τα ψάρια
ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΑΪΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΤΡΟΦΗΣ: 2 φορές τη μέρα(πρωί-βράδυ) malawi flakes tropical
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ (με υγρά τεστ της σερα)
ΝΕΡΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ: pH: 7,8
KH: 6
GH: >14
ΝΗ3 (αμμωνια): 0
ΝΟ2(νιτρώδη): 0
ΝΟ3(νιτρικά): <10
Λοιπόν, τα maingano δεν έχουν κανένα σημάδι, ούτε το νεκρό. Η συμπεριφορά τους όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν φυσιολογική(ορεξάτα και κινητικά) εκτός από χτες που το νεκρό καθόταν στο βυθό και δε μπορούσε να κολυμπήσει(φαινόταν σα λαχανιασμένο). Σήμερα άλλο ένα παρουσιάζει αντίστοιχη συμπεριφορά. Το μέγεθος είναι 5cm περίπου
Κλεόβουλος
13-12-15, 20:27
Ξέχνα τα τεστ και κάνε αλλαγή νερού τώρα 40-50% (και αλλαγές όπως είπα κάθε βδομάδα). Αύριο βρες (εκτός κι αν έχεις) epsom salts http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=77905 και ρίξε αφού τα διαλύσεις σ'ένα δοχείο με νερό, γύρω στα 15 κουταλάκια του γλυκού.
Μη ταίσεις 1-2 μέρες.
Ενημέρωσε μας πως θα πάνε και βλέπουμε.
*τη θερμοκρασία σου κατέβασε την σταδιακά στους 24-25
kostas.kal
14-12-15, 19:15
Έκανα αλλαγή νερού χτες βράδυ και τώρα που γύρισα από δουλειά έριξα το epsom salt, όπως μου είπες. Αυτό γιατί το ρίξαμε; Επίσης, είχα άλλη μια απώλεια σήμερα, το maingano που σου ανέφερα χτες ότι είχε περίεργη συμπεριφορά. Υπάρχει κάτι άλλο να κάνω ή περιμένω χωρίς να τα ταΐσω, να δω πως θα πάει;
Κλεόβουλος
14-12-15, 19:37
Κώστα χωρίς εξωτερικές ενδείξεις στα ψάρια που έχασες διστάζω να προτείνω κάποια αγωγή με φάρμακα αφού δεν μπορώ να καταλάβω περί τίνος πρόκειται.
Τα epsom γράφει στο λινκ που σου έδωσα τι κάνουν. Τα πρότεινα σαν καθαρτικό του εσωτερικού των εντέρων και την αποβολή τυχόν εσωτερικών παράσιτων.
Συνέχισε να μη ταΐζεις.
Εγώ θα έριχνα και κάνα μισόκιλο χοντρό αλάτι (καλά διαλυμένο και σε 2-3 δόσεις στη διάρκεια 24ώρου).
kostas.kal
15-12-15, 21:32
Update
Έριξα χθες το epsom salt και χθες το βράδυ έχασα το ένα labido και σήμερα το άλλο maingano που παρουσίαζε τα ίδια συμπτώματα. Δεν έχω ταίσει χθες και σήμερα. Τα υπόλοιπα συνεχίζουν να έχουν φυσιολογική συμπεριφορά.
Κλεόβουλος
16-12-15, 09:05
3 απώλειες??
Προτείνω αλλαγή νερού και ξεκίνα αυτή τη θεραπεία http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=71611
kostas.kal
16-12-15, 14:21
Ωραία... Προτείνεις να ξεκινήσω από το (1) μιας και epsom έριξα μόνο μια μέρα ή να περάσω κατευθείαν στο (2) για μεγαλύτερη δραστικότητα, μιας και έχω αρκετές απώλειες;
Κλεόβουλος
16-12-15, 14:27
Θα έλεγα να αρχίσεις να ταΐζεις με τροφή εμποτισμένη σε μετρονιδαζόλη (φαντάζομαι τρώνε όλα).
kostas.kal
19-12-15, 16:15
4η μέρα της θεραπείας με τη μετρονιδαζόλη. Στις απώλειες προστέθηκαν το τελευταίο maingano και το αρσενικό ps. mpanga... Η "κατρακύλα" συνεχίζεται!:(:(
Κλεόβουλος
19-12-15, 19:03
Ωχ.....ταΐζεις τροφή με μετρονιδαζόλη ή έριξες στο νερό?
Βάλε μας αν μπορείς καμιά φωτο ή καλύτερα βίντεο να φαίνονται τα ψάρια.
kostas.kal
19-12-15, 19:14
Διαλύω το Flagyl σε νερό ενυδρείου, ρίχνω την τροφή για να μουλιάσει, μετά τους ρίχνω να φάνε και μετά epsom salts διαλυμένο σε νερό ενυδρείου. Βασικά ακολούθησα τις οδηγίες για την αντιμέτωπιση του bloat από τον σύνδεσμο που μου έστειλες.
Σε λίγο ανεβάζω και φωτό-βίντεο...
Κλεόβουλος
19-12-15, 19:17
Για βάλε να δούμε.
Τρώνε όλα?
kostas.kal
19-12-15, 21:04
Όλα τρώνε κανονικά. Από όρεξη δεν υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, καθημερινά και πριν από τη χορήγηση του φαρμάκου και του epsom salts έκανα 40% αλλαγή νερού. Όπως θα δείτε και από φωτο-βιντεο, με την αλλαγή της φωτοπεριόδου λόγω της χορήγησης του φαρμάκου, έχω αρχίσει να γεμίζω άλγη.
Φάκελος φωτογραφιών:
http://s1027.photobucket.com/user/kostas_kal/library/fishes?sort=3&page=1
Βίντεο:
http://www.dailymotion.com/video/x3iqfyf_20151219-195725_animals
Κλεόβουλος
20-12-15, 09:37
Ούτε οπτικά μπορώ να βγάλω συμπέρασμα :(
Προτείνω αυτό που θα έκανα εγώ, χωρίς να είναι βέβαιο ότι είναι σωστό :
Συνέχισε να ταΐζεις τροφή με μετρονιδαζόλη για άλλες 5-6 μέρες.
Μέρα παρά μέρα αλλαγές νερού, μείωση διάρκειας φωτισμού.
Δώσε παράλληλα και ένα αντιβακτηριακό αντιβιοτικό όπως το Furanol της JBL.
Καλή επιτυχία!
Βακτηριακή μόλυνση ή τοξικότητα αμμωνίας
Μετρήσεις έχεις;
kostas.kal
20-12-15, 17:27
Ναι, έκανα μετρήσεις και σήμερα με τα υγρά τεστ της Sera και είναι οι παρακάτω:
Αμμωνία: 0
ΝΟ2: 0
ΝΟ3: 0
Έκανα αλλαγή νερού προχτές και χτες δεν τα τάϊσα. Θα συνεχίσω για κάποιες μέρες ακόμα μετρονιδαζόλη...
kostas.kal
24-01-16, 20:54
Καλησπέρα και καλή χρονιά!
Μετά από αρκετό διάστημα που έχουμε να τα πούμε, επανέρχομαι με νέα δεδομένα και αρκετές απορίες/ερωτήσεις!
Το διάστημα που είχα το πρόβλημα με τα ψάρια, ακολούθησα τις συμβουλές σας χωρίς να μπορέσω όμως να σταματήσω την κατάσταση! Δυστυχώς, πέθαναν πολλά ψάρια και αυτή τη στιγμή έχει μείνει ένα Labidochromis, ένα Mpanga και 2 Helena snails. Η τελευταία απώλεια ήταν πριν μια εβδομάδα(ένα labidochromis). Από τότε η συμπεριφορά των εναπομείναντων συνεχίζει να είναι φυσιολογική(τρώνε κανονικά και βολτάρουν). Επειδή δε θέλω να βιαστώ, να βάλω ψάρια και να έχω τα ίδια προβλήματα θέλω τη γνώμη σας για τα επόμενα βήματα. Ποια διαδικασία πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθήσω για να μπουν τα επόμενα ψάρια; Περιμένω να δω αν θα πεθάνει κάποιο άλλο και αν όχι, βάζω ψάρια ή το ξεκινάω τελείως από την αρχή;
Εγω παντως θα τα εβγαζα ολα εξω και θα εκανα νεο ξεκίνημα... νομιζω πως βιολογια και νερο θα ειναι επιβαρυμενα απο αρρώστιες φαρμακα και πιθανον να εχεις τα ιδια....
Δικη μου άποψη.... και πολυ προσεχτικά το στήσιμο και τα υλικα....ολα απι κόσκινο!!!
kostas.kal
26-02-16, 23:59
Επανέρχομαι μετά από περίπου ένα μήνα και δυστυχώς τα νέα δεν είναι καλά. Ενώ όλα κυλούσαν ομαλά, από θέματα ρουτίνας, μετρήσεων, συμπεριφοράς κτλ, χθες είχα άλλη μια απώλεια(Mpanga). Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το τι γίνεται, τι φταίει και συνεχίζω να έχω απώλειες. Προτίμησα να μην βιαστώ και προσθέσω χαρέμι, αλλά να διατηρήσω την πολύ μικρή ψαροσύνθεση ένα διάστημα για να σιγουρευτώ ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κτλ, ίσως και για ψυχολογικούς λόγους.
Μιας και έχω φτάσει σε αυτό το σημείο, αποφάσισα να αδειάσω το ενυδρείο και να ξεκινήσω από την αρχή με μπόλι. Μήπως μπορεί να βοηθήσει κάποιος από εσάς με το μπόλι;
Αυτό που θέλω με τη νέα προσπάθεια είναι να ελαχιστοποιήσω τις πιθανότητες να έχω πάλι τα ίδια. Έχω αφιερώσει πάρα πολύ χρόνο στο διάβασμα(προφανώς έχω κάνει λάθη μέχρι τώρα), είναι η 2η αποτυχημένη προσπάθεια και πραγματικά, από τότε που πήρα το ενυδρείο το έχω χαρεί ελάχιστα, οπότε δε θέλω να έχω τα ίδια γιατί θα το παρατήσω το χόμπι. Τι να κάνω με τα υλικά; Το ενυδρείο έχει μέσα άμμο πολύ καλά καθαρισμένη, μία ρίζα και πολλές πέτρες όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες σε προηγούμενο ποστ. Ποια διαδικασία προτείνετε να ακολουθήσω;
Ευχαριστώ πολύ για τη μέχρι τώρα ανταπόκριση!
Κωστας Malawi
27-02-16, 00:13
καποιες φορες η ζωη ειναι παραξενη.δεν μπορω να διακρινω κανενα προβλημα σε οσα διαβασα.στη θεση σου θα τα εβγαζα ολα εξω για απολυμανση και βρασιμο του βιολογικου υλικου.επισης πλυσιμο με καυτο νερο στα σφουγγάρια.μπολιασμα απο την αρχη και τοποθετηση του πρωτου χαρεμιου μεχρι να δυναμωσει η βιολογια.μετα βαζεις και τα υπολοιπα.επισης η ριζα ειναι υποπτη αν δεν ειχε απολυμανθει σωστα.μην την ξαναβαλεις.
kostas.kal
27-02-16, 00:18
καποιες φορες η ζωη ειναι παραξενη.δεν μπορω να διακρινω κανενα προβλημα σε οσα διαβασα.στη θεση σου θα τα εβγαζα ολα εξω για απολυμανση και βρασιμο του βιολογικου υλικου.επισης πλυσιμο με καυτο νερο στα σφουγγάρια.μπολιασμα απο την αρχη και τοποθετηση του πρωτου χαρεμιου μεχρι να δυναμωσει η βιολογια.μετα βαζεις και τα υπολοιπα.επισης η ριζα ειναι υποπτη αν δεν ειχε απολυμανθει σωστα.μην την ξαναβαλεις.
Ευχαριστώ πολύ. Όσον αφορά τη ρίζα, την αγόρασα από ενυδρειακό κατάστημα, δεν την έβρασα (γιατί δε χωρούσε και κάπου), αλλά την καθάρισα με σφουγγάρι και βραστό νερό. Θεωρείς ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω;
Κωστας Malawi
27-02-16, 00:38
θεωρω οτι δεν χρειαζεται καμια ριζα στο ενυδρειο σου.επισης κανεις δεν γνωριζει με τι ειχε ερθει σε επαφη οσο ηταν στο πετσοπ.σαν ξυλο εχει την ιδιοτητα να απορροφάει ουσιες σαν σφουγγαρι.υπαρχει λοιπον μεγαλη πιθανοτητα να σου απελευθερωσε στο νερο κατι τοξικο που εστειλε τα ψαρακια αδιαβαστα:(δεν μου εχει τυχει κατι τετοιο ουτε στο λεω με σιγουρια αλλα ειναι πολυ πιθανο απο τη στιγμη που τα ψαρακια εδειχναν μια χαρα και δεν ειχαν κανενα σημαδι αρρωστιας.ενα ψαρι που χαιρει ακρας υγειας δεν φευγει απο τη μια στιγμη στην αλλη παρα μονο απο καποια πολυ τοξικη ουσια ή απο μεγαλη δωση αμμωνιας(πραγμα που δεν ειχες).γι αυτο βγαλε τη ριζα και κανε απολυμανση ολων των υλικων για να μας λυθει η απορια.δεν ειναι λογος για να σταματησεις το χομπι.ολα καλα θα πανε με καλη θεληση;)
kostas.kal
05-03-16, 20:03
Καλησπέρα και πάλι. Μην έχοντας εμπιστοσύνη στα τεστ της Sera,βρήκα από φίλο συνχομπίστα το τεστ αμμωνίας της API. Μετρήσεις μετά από 12 μέρες από την τελευταία αλλαγή νερού:
ΝΗ3/ΝΗ4 (τεστ API): 0,5 ppm
NO2(Sera): 0
NO3(Sera): ~10
Αύριο έχω προγραμματισμένη αλλαγή ~50%. Τις τελευταίες μέρες όμως έχω παρατηρήσει ότι μαυρίζει η άμμος. Ψάχνοντας βρήκα αντίστοιχες περιπτώσεις που μίλαγαν για κυανοβακτήριο. Σας παραθέτω και φωτογραφία (http://s1027.photobucket.com/user/kostas_kal/media/fishes/20160305_193115_zpsbx1h2pyz.jpg.html?sort=3&o=0) για να μου πείτε τι γνώμη σας κι αν όντως επιβεβαιώνετε, τρόπους αντιμετώπισης. Υπάρχει περίπτωση δηλητηρίασης των ψαριών και να προέρχονται οι απώλειες από αυτό? Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει στο νερό καιρό και απλά τις τελευταίες μέρες να υπάρχει έξαρση?
Κωστας Malawi
05-03-16, 20:41
το κυανοβακτηριο ειναι στην αρχη του μαλλον.εμενα οταν πηγε να βγει εκανα πληρη συσκωτιση για 4 μερες και εφυγε.δεν ξερω αν απλα ετυχε.μετα απο αυτο δεν ξαναβγηκε.
παντως για τους θανατους που λες δεν ειναι το κυανο αλλα η αμμωνια που εχεις..για καποιο λογο δεν εχει στρωσει και πρεπει να το παρακολουθησεις.εχει κανενα ψαρι τωρα μεσα?
kostas.kal
05-03-16, 20:57
Έχω ένα μικρό labidochromis. Το στρώσιμο έγινε με μπόλι από τον Τάκη(ελαφρόπετρα).. Υπάρχει περίπτωση με τις αγωγές που ακολουθήσαμε(epsom salt, flagyl) να "ξεστρώθηκε" και να χάλασε η βιολογία; Όπως και να χει, έχω αποφασίσει να κάνω απολύμανση και να το ξεκινήσω από την αρχή, απλά δεν έχω βρει ακόμα μπόλι..
Κωστας Malawi
05-03-16, 21:12
ετυχες στην περιπτωση.δε σημαινει οτι επειδη εχουμε βαλει μπολι το ενυδρειο μπορει να σηκωσει τα παντα βιολογικα.παντα υπαρχει η πιθανοτητα να καταρευσει το συστημα ειτε απο υπερβολικο ταισμα ειτε απο καποια θεραπεια ειτε γιατι ηταν ανωριμο ακομα.για να ειμαστε σιγουροι για τη σταθεροτητα της βιολογιας θα πρεπει το ενυδρειο να τρεχει υγειες για 2-3 χρονια και να ειμαστε τυπικοι στις κινησεις μας απεναντι του.εγω προσωπικά δεν εχω τεστ αμμωνιας πλεον παρα μονο νιτρικων.και αυτα τα χρησιμοποιώ σπανια.
επειδη σου παρουσιαζει και κυανοβακτηριο,σιγουρα η απολυμανση και το στησιμο απο την αρχη θα σε βοηθησει πολυ.δεν χρειαζεσαι βιασυνη.κανε το στησιμο σου,το στρωσιμο,μετρησεις και μετα οταν βαλεις τα πρωτα ψαρια θα παρακολουθεις αμμωνια και νιτρωδη μην κανουν καμια ξαφνικη παρουσια.
βημα βημα θα ενημερωνεις εδω και θα συζηταμε για το πως πρεπει να κινηθεις.
ευχομαι να ηταν η πρωτη και τελευταια φορα που ταλαιπωρήθηκες!!
kostas.kal
07-03-16, 15:50
Καλησπέρα,
Ξεκινάω σήμερα σιγά σιγά τη διαδικασία της απολύμανσης. Το πρώτο στάδιο είναι η απολύμανση των πετρών. Διάβασα ότι μπορώ να τους βάλω μέσα σε νερό και να ρίξω λίγο χλωρίνη και μετά πολύ καλό ξέβγαλμα. Τι αναλογία νερού/χλωρίνης προτείνετε να έχω και πόσο να τις αφήσω για μούλιασμα;
Υ.Γ Ενημερώνω ότι θα ζητάω τη γνώμη σας σε κάθε βήμα γιατί έχω ταλαιπωρηθεί αρκετά και θα ήθελα επιτέλους να χαρώ με το νέο ξεκίνημα :p :)
Φίλε αν χρειαστείς μπολι έχω κ ήμαστε κοντά.
Tanganyiκας
07-03-16, 18:12
Η αναλογία θα πρέπει να είναι 1 προς 20.Δηλαδή φαντάσου στο 1l τα 100ml θα είναι η χλωρίνη.
Κωστας Malawi
07-03-16, 18:13
κανε ενα ελαφρυ βρασιμο σε κατσαρολα και ειναι οκ.δεν θα χρειαστεις χλωρινη.
Κλεόβουλος
07-03-16, 18:23
Αν βάλεις χλωρίνη, την απλή όχι συμπυκνωμένη και με αρώματα.
kostas.kal
08-03-16, 00:31
Χρησιμοποίησα σήμερα σε μικρότερη αναλογία μία ultra χλωρίνη που είχα ήδη(πράσινη χωρίς αρώματα), τις μούλιασα σε νερό για αρκετές ώρες και μετά τις ξέπλυνα με καυτό νερό και τις έτριψα με σφουγγάρι. Τις έχω βάλει μέσα σε κουβάδες με αρκετό αντιχλώριο και θα τις αφήσω όλο το βράδυ. Αύριο θα συνεχίσω με τις υπόλοιπες.
Για τα επόμενο βήμα: Την Τετάρτη σκέφτομαι να βράσω σε κατσαρόλα το βιολογικό υλικό(ελαφρόπετρα και substrat pro) των 2 φίλτρων που έχω. Υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος απολύμανσης ή θα είμαι οκ; :)
Κωστας Malawi
08-03-16, 00:34
μια χαρα θα εισαι:)
kostas.kal
09-03-16, 17:06
Τελικά ο καθαρισμός του φίλτρου λόγω υποχρεώσεων μετατίθεται για σ/κ, αλλά έχω μια άλλη απορία. Κατά την αφαίρεση των πετρών και το κυνήγι του labidochromis(το χάρησα σε συνχομπίστα του φόρουμ), ανακατεύτηκε η άμμος η οποία είχε κυανοβακτήριο. Ποιος είναι ο τρόπος να την καθαρίσω τώρα; Υπάρχει κίνδυνος αν μείνει έτσι; Γιατί είναι αδύνατον να την αφαιρέσω(είναι γύρω στα 60 κιλά)...
Ευχαριστώ πολύ για όλα(δε θα το γράφω σε κάθε ποστ μου) :) :)
Κωστας Malawi
10-03-16, 13:54
δεν μπορεις να τη βαλεις σε λεκανες την αμμο?καλο ειναι να την καθαρισεις γιατι πολυ το φοβαμαι μην ξαναβγει.
kostas.kal
10-03-16, 14:40
Με zw! :) Υπάρχει καμια πατέντα να γλυτώσω την ταλαιπωρία (είναι πολλά τα κιλά!) ή κλασσικά κουβάς--άμμος--άφθονο νερο--συνεχές ανακάτεμα?
Κωστας Malawi
10-03-16, 14:45
το τελευταίο:)και μετα στεγνωμα καλο στον ηλιο..
kostas.kal
14-03-16, 13:11
Καλημέρα και καλή σαρακοστή με υγεία και καθαρά νερά σε όλους/ες! Προχωρώντας με την απολύμανση, χτες έπλυνα με καυτό νερό τα σφουγγάρια του φίλτρου και τα έβαλα σε νερό να μουλιάσουν. Το βιολογικό υλικό(ελαφρόπετρα και substrat pro) το έβρασα, μετά το ξέπλυνα με καυτό νερό και το άφησα να στεγνώσει. Τον κάδο του φίλτρου(Εξωτερικό JBL Cristalprofi Greenline E1501) τον καθάρισα με διαλυμένο ξύδι σε νερό και τον ξέπλυνα με καυτό νερό μέχρι να φύγει η μυρωδιά. Νομίζω δεν χρειάζεται κάτι άλλο έτσι;
Όσο για τις επόμενες κινήσεις: έχω να πλύνω την άμμο, να καθαρίσω τις σωληνώσεις του φίλτρου και να καθαρίσω με νερό/ξύδι το ενυδρείο. Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να κάνω;
Κωστας Malawi
14-03-16, 17:30
μια χαρα νομιζω εισαι.συνεχισε ετσι;)
Tanganyiκας
14-03-16, 20:54
Όπως το κάνεις,είσαι καλά.
kostas.kal
24-03-16, 22:06
Καλησπέρα φίλοι/ες μου! Τελείωσε η απολύμανση, ξεκίνησε και τελείωσε(σχεδόν) το στήσιμο και το ενυδρείο γέμισε νερό! Τα φίλτρα μπήκαν σε λειτουργία με άνθρακα μέσα για να καθαρίσει ό,τι έχει μείνει και σιγά σιγά φεύγει η θολούρα του νερού κλπ.. Θα το αφήσω να τρέξει έτσι, μέχρι να βρω μπόλι. Οπότε πρέπει να προχωρήσει το στρώσιμο με μπόλι (με τη βοήθειά σας). Να επαναλάβω ότι έχω μέσα στο φίλτρο ελαφρόπετρα και substrat pro για βιολογικό υλικό.
Σχετικά με την ψαροσύνθεση που έρχεται σιγά σιγά στην κουβέντα, έλεγα να κάνω την ίδια επιλογή με του προηγούμενου ενυδρείου, δηλαδή labidochromis caereleus, Pseudotropheus acei, Melanochromis maingano και Pseudotropheus elongatus mpanga(η κάθε 4-5αδα στην ώρα του). Τι λέτε εσείς; Έχετε κάποια καλύτερη πρόταση;
kostas.kal
28-03-16, 20:27
Μπόλι βρέθηκε από το φίλο και γείτονα ΔημήτρηΤ και αύριο-μεθαύριο θα μπολιαστεί. Οπότε, περνάμε και στην ψαροσύνθεση... έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη επιλογή από αυτή που έχω στο μυαλό μου;
Κωστας Malawi
28-03-16, 20:45
εχεις καταληξει οτι αυτα σου αρεσουν ή ψαχνεις γενικα για ψαροσυνθεση?
επιλογες υπαρχουν πολλες αλλα αυτο που μας νοιαζει βασικα ειναι να μπορουμε να τα βρουμε κιολας.υπαρχει μια γενικη ελειψη στην αγορα.τα εχεις βρει αυτα που θες?αν ναι η σειρα που θα τα βαλεις θα ειναι και αυτη που τα εχεις γραψει.(labidochromis caereleus, Pseudotropheus acei, Melanochromis maingano και Pseudotropheus elongatus mpanga).
εχεις φωτογραφια της τωρινης καταστασης του ενυδρειου να το δουμε?το εχεις τρεξει καθολου με ανθρακα?
kostas.kal
28-03-16, 21:48
εχεις καταληξει οτι αυτα σου αρεσουν ή ψαχνεις γενικα για ψαροσυνθεση?
επιλογες υπαρχουν πολλες αλλα αυτο που μας νοιαζει βασικα ειναι να μπορουμε να τα βρουμε κιολας.υπαρχει μια γενικη ελειψη στην αγορα.τα εχεις βρει αυτα που θες?αν ναι η σειρα που θα τα βαλεις θα ειναι και αυτη που τα εχεις γραψει.(labidochromis caereleus, Pseudotropheus acei, Melanochromis maingano και Pseudotropheus elongatus mpanga).
εχεις φωτογραφια της τωρινης καταστασης του ενυδρειου να το δουμε?το εχεις τρεξει καθολου με ανθρακα?
Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν αρκετά αυτά τα ψάρια και σε γενικές γραμμές υπάρχουν. Το ενυδρείο τρέχει με άνθρακα από την Πέμπτη. Όταν θα πάω να πάρω το μπόλι, θα το βγάλω τον άνθρακα και θα αντικαταστήσω το βαμβάκι. Το ενυδρείο αυτή τη στιγμή είναι έτσι:
https://www.dropbox.com/s/8s3naf1vryme6xt/IMG_20160328_224004.jpg?dl=0
Σκοπεύω να προσθέσω κάποιες βαλισνέριες στη μέση και αριστερά στο ενυδρείο. Πως σας φαίνεται;
Στην επιφάνεια, το φιλμ που φαίνεται θα διορθωθεί μιας και σκέφτομαι να πάρω ένα κυκλοφορητή.
Κωστας Malawi
28-03-16, 21:52
ομορφο!!απο φιλτραρισμα εισαι ενταξει?ποσα λιτρα βιολογικο χωρανε τα φιλτρα σου?
το φιλμ στην επιφανεια ειναι το λιγοτερο.οπως λες βαζεις ενα κυκλοφορητη να χτυπαει ψηλα και εισαι ενταξει.
kostas.kal
28-03-16, 21:58
Το εξωτερικό φίλτρο jbl cristalprofi e1501 greenline έχει 12λίτρα κάδο, όπου μέσα έχω 3 "θήκες" με βιολογικό υλικό και μία θήκη με σφουγγάρι και βαμβάκι. Το εσωτερικό της aquael turbofilter 2000 έχει 625ml.
Κωστας Malawi
28-03-16, 22:00
οκ μια χαρα εισαι.αφου βαλεις μπολι στην αρχη να παρακολουθεις στενα τις συνθηκες.
kostas.kal
28-03-16, 22:03
οκ μια χαρα εισαι.αφου βαλεις μπολι στην αρχη να παρακολουθεις στενα τις συνθηκες.
Επειδή την προηγούμενη φορά με το μπόλι, ίσως είχα κάνει λάθος. Τι πρέπει να κάνω αφού βάλω το μπόλι; Την προηγούμενη φορά έβαλα το μπόλι και έριχνα αμμωνία για 2 μέρες μέχρι να μηδενίσει η αμμωνία, μετά έκανα μια αλλαγή νερού και έβαλα ψάρια. Είναι σωστή αυτή η διαδικασία;
Κωστας Malawi
28-03-16, 22:18
και αμμωνια μπορεις και τροφη..
βασικα δεν μου αρκει να μηδενισει η αμμωνια.καλο θα ειναι να περιμενεις αφου μηδενισει να αρχισουν να αυξανουν τα νιτρικα.θα πρεπει να δεις πολυ υψηλο αριθμο νιτρικων πχ 40 και μηδενικη αμμωνια-νιτρωδη ωστε να εισαι σιγουρος οτι η βιολογια μπορει να ανταπεξελθει στο ταισμα και τη ρυπανση των ψαριων.εννοειτε οτι πριν τα βαλεις κανεις μια μεγαλη αλλαγη νερου περιπου 80%.
Βάζεις ψάρια αφού μηδενίσουν αμμωνία αλλά και τα νιτρώδη, επειδή όμως στην αρχή δεν μηδενίζουν μαζί, μηδενίζει πρώτα η αμμωνία, προσθέτουμε αμμωνία, και 2 ημέρες δεν φτάνουν , με καλό μπόλι κάνει από 7 με 10 ημέρες
kostas.kal
29-03-16, 21:53
Καλησπέρα, πήρα πριν λίγο μπόλι από το συνχομπίστα Δημήτρη και έβαλα σε λειτουργία το φίλτρο. Έβαλα λίγη τροφή, απλά δεν ξέρω τι ποσότητα τροφής πρέπει να βάλω ώστε να "πιάσει" δεδομένου ότι το ενυδρείο είναι 450λίτρα. Διαφορετικά, αν ρίξω αμμωνία, πόσο πρέπει να φτάσει η μετρούμενη αμμωνία(η δοσολογία που είχα χρησιμοποιήσει την προηγούμενη φορά, ήταν 2ml για κάθε ppm αμμωνίας);
Κωστας Malawi
29-03-16, 22:04
κοιταξε το μπολι ή θα πιασει ή δεν θα πιασει..την τροφη την βαζεις για να συντηρησεις τη βιολογια και οχι για να πιασει το μπολι..
2 περιπτωσεις βλεπω.η μια ειναι να κανεις μετρησεις και αν ολα ειναι καλα βαζεις αμεσα τα ψαρια αλλα εισαι συχνα πανω απο το ενυδρειο και παρακολουθεις μην ξεφυγει καποια τιμη..η αλλη ειναι να βαζεις αμμωνια οπως σου ειπε ο Τακης μεχρι που να την μηδενιζει και να την μετατρεπει σε νιτρικα.εφοσον η βιολογια μπορει και δημιουργει υψηλα νιτρικα και μηδενικη αμμωνια-νιτρωδη τοτε εισαι σιγουρος οτι μπορεις να βαλεις τα πρωτα ψαρια και να ταιζεις κανονικα(νορμαλ,οχι χουφτες)..
η τροφη πιστευω στα 450 λιτρα δεν αρκει για να δοκιμασει τις αντοχες του συστηματος παρα μονο να συντηρησει ενα ποσοστο βιολογιας.
ας ακουσουμε ομως και καμια γνωμη απο τους πιο εμπειρους.εγω δεν γνωριζω κατι αλλο.
.... Διαφορετικά, αν ρίξω αμμωνία, πόσο πρέπει να φτάσει η μετρούμενη αμμωνία(η δοσολογία που είχα χρησιμοποιήσει την προηγούμενη φορά, ήταν 2ml για κάθε ppm αμμωνίας);
στο δεύτερο σχόλιο του link νομίζω πως θα βρεις την απάντηση :)
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=89293
kostas.kal
29-03-16, 23:15
Ωραία, έριξα την ποσότητα αμμωνίας που χρειαζόταν με βάση τον υπολογισμό αυτό, θα το παρακολουθώ και θα σας ενημερώνω. Ευχαριστώ πολύ :)
kostas.kal
04-04-16, 14:32
Καλησπέρα, σήμερα είναι η 5η μέρα που στρώνω με μπόλι. Πριν 21 περίπου ώρες έριξα τελευταία φορά αμμωνία και μόλις έκανα μετρήσεις στο νερό. Η αμμωνία είναι ανάμεσα στο 4-8ppm (υγρό τεστ api- ο υπολογισμός της αμμωνίας που ρίχνω έγινε με βάση το παραπάνω λινκ για 4ppm) και επίσης έχω NO3>50 και ΝΟ2=5mg/l (υγρά τεστ sera). Πως σας φαίνονται οι μετρήσεις;
-------------------------
Η αμμωνία ενώ έριξα αργά χτες το βράδυ, είναι τώρα σε πολύ υψηλά επίπεδα(8-10ppm) ενώ δεν ξαναμέτρησα πάλι NO2,NO3(ισχύουν οι μετρήσεις του προηγούμενου ποστ). Δε μου φαίνεται λογικό να είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα αφού δεν άλλαξα την ποσότητα που έριχνα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έπιασε το μπόλι, ή είναι κομμάτι της διαδικασίας του στρωσίματος οι τόσο ψηλές τιμές και στις 3 παραμέτρους; :confused:
kostas.kal
05-04-16, 22:17
Update: Όπως έγραψα και χτες, είχα τις παραπάνω μετρήσεις και έψαξα στο φόρουμ και με βάση αυτή την κουβέντα(http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=90167) και επειδή υπήρχε μια έντονη θολούρα στο νερό, αποφάσισα να κάνω μια αλλαγή νερού 50%. Οι μετρήσεις που πήρα τώρα είναι:
Αμμωνία:1 ppm (υγρό τεστ api)
Νιτρικά: 100 mg/l (μέγιστη τιμή υγρών τεστ sera)
Νιτρώδη: 5 mg/l (μέγιστη τιμή υγρών τεστ sera)
Με βάση και το παραπάνω link θα συμπληρώσω αμμωνία ώστε να έχω 4ppm μέτρηση. Πηγαίνει καλά η συμπεριφορά με βάση τις μετρήσεις;Δεν είναι παράλογο ότι τα νιτρικά και τα νιτρώδη δεν έπεσαν μετά από μια αλλαγή νερού 50%;
Αυτό δείχνει ότι πριν την αλλαγή οι τιμές ήταν
Αμμωνία:2 ppm
Νιτρικά: 200 mg/l
Νιτρώδη: 10 mg/l
Για την αλλαγή καλά έκανες
Από οτι κατάλαβα έβαλες μπόλι στις 28/3, δεν πάει άσχημα,
τώρα κάνεις μετρήσεις καθημερινά,
θερμοκρασία από 27 και πάνω
kostas.kal
06-04-16, 12:00
Για νιτρικά και νιτρώδη μπορεί να ήταν και τόσο που λες, αφού μέτρησα τις μέγιστες τιμές των τεστ της sera. Για αμμωνία μέτρησα και 8 ppm, προχθές, μια μέρα πριν την αλλαγή.
New update: Μετά από περίπου 15 ώρες από την τελευταία προσθήκη αμμωνίας, οι μετρήσεις είναι οι εξής:
Αμμωνία:0 ppm (υγρό τεστ api)
Νιτρικά: 100 mg/l (μέγιστη τιμή υγρών τεστ sera)
Νιτρώδη: 5 mg/l (μέγιστη τιμή υγρών τεστ sera)
Συνεχίζω με 4ppm αμμωνίας και μετράω και το βράδυ. Περάσαμε την "και μισή" και προχωράμε προς το "παρά τέταρτο" :)
Επειδή τα νιτρικά δείχνουν πως είναι πάρα πολλά , θα ήταν καλύτερα να κάνεις μια επανεκκίνηση, δηλαδή αν είναι δυνατόν και 95% αλλαγή και προσθέτεις και αμμωνία. Έτσι και θα δεις τον ρυθμό ανάπτυξης της βιολογίας σου αλλά και θα την βοηθήσεις με το φρέσκο νερό. Το φρέσκο νερό όμως να έχει περίπου την ίδια θερμοκρασία με του ενυδρείου. Να ξέρεις πως και 100% αλλαγή να κάνεις , αφού μετά θα προσθέσεις αμμωνία η βιολογία δεν θα πάθει τίποτα. Δεν στηριζόμαστε στα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στη στήλη του νερού αλλά μόνο αυτά που είναι αγκιστρωμένα στο βιολογικό υλικό και στο βυθό
kostas.kal
07-04-16, 10:30
Καλημέρα, χτες το βράδυ έκανα μια αλλαγή νερού 95%, πρόσθεσα αμμωνία, μέτρησα μετά από 2 ώρες περίπου και ήταν 0,25ppm. Πρόσθεσα και άλλη για να φτάσω τα 4 ppm και σήμερα το πρωί (12 ώρες μετά) έχω τις παρακάτω μετρήσεις:
Αμμωνία:0,25 ppm (υγρό τεστ api)
Νιτρικά: Ανάμεσα στα 50-100 mg/l (υγρά τεστ sera)
Νιτρώδη: 5 mg/l (μέγιστη τιμή υγρών τεστ sera)
Είναι φυσιολογικό να καταναλώνεται 4ppm αμμωνία σε 2 ώρες και τα νιτρικά να μην πέφτουν;
Πολύ με προβληματίζουν οι μετρήσεις σου μετά την αλλαγή.
Κάνεις 95% αλλαγή και έχεις νιτρικά 50-100 μετά από 12 ώρες ; Πολύ παράξενο βρε φίλε.
Για το άλλο υπάρχει εξήγηση, η αμμωνία μετατρέπεται σε νιτρώδη, αλλά τα νιτρώδη δεν μετατρέπονται σε νιτρικά. Και η βιολογία που μετατρέπει την αμμωνία είναι πολύ δυνατή.
Για μέτρησε νιτρικά και στη βρύση, παράξενες οι μετρήσεις σου.
Αν ξανακάνεις αλλαγή, μέτρησε νιτρικά 10 λεπτά μετά την αλλαγή να δούμε τι λένε
kostas.kal
07-04-16, 12:58
Χτες το βράδυ 2 ώρες μετά την αλλαγή που μέτρησα όπως σου είπα την αμμωνία 0,25 ,είχα νιτρικά 25-50 και νιτρώδη 5. Όταν γυρίσω σπίτι γιατί τώρα είμαι έξω, θα μετρήσω τα νιτρικά της βρύσης και θα σου πω.
Άρα τα νιτρικά σου κανονικά ανεβαίνουν , και γρήγορα μάλιστα.
Άρα περιμένεις να μειωθούν τα νιτρώδη, ενώ δεν αφήνεις την αμμωνία να μηδενίσει.
Θύμισε μου, πόσα λίτρα είναι το ενυδρείο ;
kostas.kal
07-04-16, 14:25
Τα νιτρικά της βρύσης 0, τα μέτρησα μόλις. Έριξα και άλλη αμμωνία μέσα στο ενυδρείο και θα το παρακολουθώ συχνά για να μη μηδενίζει. Το ενυδρείο είναι 450 λίτρα. Να συνεχίσω και να μετράω δύο φορές τη μέρα, τι προτείνεις;
Πολλά λίτρα, μια χαρά :)
Ναι, μέτρα 2 φορές την ημέρα και συμπλήρωνε αμμωνία αν χρειαστεί.
Πίστευα με τη μεγάλη αλλαγή να δεις να μειώνονται τα νιτρώδη πιο γρήγορα αλλά μάλλον δεν είναι έτοιμη η βιολογία. Αφού είναι τόσα πολλά λίτρα δεν είναι για να κάνεις συνέχεια αλλαγές , λίγο υπομονή.
Θύμισε μου, Πόσο καιρό το στρώνεις ; Με μπόλι ή χωρίς ;
kostas.kal
07-04-16, 16:01
29/3 έβαλα το μπόλι. Η αλήθεια είναι ότι η αμμωνία αφομειώνεται πολύ γρήγορα. Ήδη η βιολογία έχει "φάει" αρκετή. Απο υπομονή... άλλο τίποτα. Απλά ρε Τάκη, πριν περίπου 2 ώρες έριξα την αμμωνία, τώρα έκανα μέτρηση και έχω 0,5ppm. Με βάση τις οδηγίες (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=89293), ρίχνω 35 ml αμμωνίας (6%) και σε 2 ώρες max έχει εξαφανιστεί.
Sorry ειλικρινά για το πρήξιμο αλλά έχει φάει ήδη 3 μπουκαλάκια αμμωνίας και δεν χορταίνει με τίποτα. Να αυξήσω τα ml?
Κώστα , από nitrosomonas είναι τούμπανο το ενυδρείο, τα nitrobacter δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα τόσο πολύ.
Αλλά από τα νιτρικά που βλέπω , εγώ πιστεύω πως για ήπια ιχθυοφόρτιση είσαι έτοιμος.
Πόσα ψάρια θα βάλεις που θα βγάζουν 4ppm αμμωνία σε 3-4 ώρες ; Αδύνατον.
Πόσα ψάρια έχεις σκοπό να βάλεις μέσα ;
Δεν υπάρχει λόγος να αυξήσεις την αμμωνία αφού τα νιτρώδη δεν μηδενίζονται, δεν θα κερδίσεις κάτι, όσο υπάρχουν έστω και λίγα αμμωνία και νιτρώδη η βιολογία αναπτύσσεται, τι 0,1 τι 1 το ίδιο είναι, απλά το 0,1 θα μηδενιστεί πιο γρήγορα γιατί είναι λίγο. Επίσης πάνω από 4ppm μπορεί να κάνεις ζημιά , μπορεί να σκοτώσεις την βιολογία, για αυτό μη το κάνεις. Στη χειρότερη, βάλε σε ένα τούλι μια κουταλιά της σούπα τροφής και άστο για κανα 2 ημέρες για να μη βάζεις συνέχεια αμμωνία.
Τι θερμοκρασία το έχεις ;
kostas.kal
07-04-16, 16:48
Σκοπεύω να βάλω 4 διαφορετικά είδη. 5 ψαράκια από κάθε είδος και μετά που θα αναγνωριστούν τα αρσενικά κλπ, να διώξω κάποια. Απλά την προσθήκη θα την κάνω σταδιακά(έτσι μου είπαν και παραπάνω οι "αφρικάνοι").Αλλά από την άλλη, αν βάλω μια 5αδα και μετά από μια εβδομάδα βάλω τη δεύτερη, δε θα εξασθενίσει η βιολογία δεδομένου ότι οι ρύποι θα είναι λιγότεροι;
Η θερμοκρασία που έχει το νερό είναι 28,5. Να περιμένω να μηδενιστούν τα νιτρώδη και μετά από τεράστια αλλαγή νερού να βάλω τα πρώτα ψάρια; Το λέω για να είμαι όσο το δυνατόν πιο σίγουρος για την έτοιμη βιολογία. Επίσης, φαντάζομαι ότι αν μειωθούν τα νιτρώδη και κάνω αλλαγή νερού, δε θα έχω τόσα πολλά νιτρικά, όπως εμφανίστηκαν χτες..
Κοίτα Κώστα, η βιολογία είναι ανάλογη με τους ρύπους, με την αμμωνία δηλαδή στη περίπτωσή μας. Πολύ αμμωνία , πολύ και η βιολογία, αν μειωθεί η αμμωνία θα μειωθεί και η βιολογία.
Βάζοντας 5 ψαράκια στην αρχή, προφανώς τα 5 ψαράκια δεν θα δημιουργούν 4ppm αμμωνία, άρα η βιολογία θα μειωθεί τόσο όσο να υποστηρίζει τη παραγόμενη αμμωνία, αν αυξηθεί απότομα η αμμωνία από πολύ τροφή ή από αύξηση της ιχθυοφόρτισης , τότε θα έχουμε μια έξαρση της αμμωνίας. Το θέμα είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η έξαρση και μέχρι ποιο σημείο. Πρέπει να έχουμε στο νου μας πως η βιολογία πολλαπλασιάζεται κάθε 17 με 24 ώρες, δηλαδή με γεωμετρική πρόοδο, και για να το πούμε πιο απλά διπλασιάζεται κάθε 17 με 24 ώρες. Τώρα εσύ θα βάλεις 5 ψάρια σε 450 λίτρα (για αρχή είναι μια χαρά) , η βιολογία θα γίνει τόση (προφανώς στη περίπτωση σου θα μειωθεί) που θα υποστηρίζει τα 5 αυτά ψάρια. Σε μία εβδομάδα έστω ότι θα βάλεις ακόμα 5. Έχουμε δηλαδή διπλασιασμό της αμμωνίας, η αμμωνία όμως δεν διπλασιάζεται ακαριαία , τα 5 παραπάνω ψάρια θα βγάζουν αμμωνία σιγά σιγά, τότε η βιολογία θα βρει παραπάνω "τροφή" και θα αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, σε 24 ώρες δηλαδή θα έχει διπλασιαστεί και άρα θα μπορεί να υποστηρίξει τα 5 παραπάνω ψάρια, όπως είπα και πριν όμως ούτε η βιολογία διπλασιάζεται ακαριαία αλλά ούτε και η αμμωνία, επίσης άλλος ένα παράγοντας είναι όγκος του νερού, άλλη αναλογία σε ppm έχουν τα 5 ψάρια σε 100 λίτρα νερό και άλλη σε 450, όσο πιο πολλά λίτρα τόσο λιγότερη αναλογία (ppm) με τα ίδια ψάρια.
Και για να καταλήξω, η σταδιακή προσθήκη ψαριών δίνει το χρόνο στη βιολογία να αναπτυχθεί ανάλογα, και τυχόν στιγμιαίες αυξήσεις αμμωνίας είναι αμελητέες , και ειδικά αν ο όγκος νερού είναι μεγάλος.
Και έχουμε και λέμε , όταν έχεις νιτρικά 50ppm σε 24 ώρες, αυτό μας δείχνει πως η βιολογία σου είναι δυνατή, γιατί εμείς έχουμε σαν στόχο να μην έχουμε 20ppm νιτρικά μετά από 7 ημέρες, για αυτό σου είπα και πριν πως μπορείς από τώρα να βάλεις μια ήπια ιχθυοφόρτιση, αφού βέβαια κάνεις μια τεράστια αλλαγή, ακόμα και 95%. Για αυτό αρχίζεις και κατεβάζεις θερμοκρασία, να την φέρεις σε αυτή που θες να έχουν τα ψάρια, κάνεις αλλαγή και αμέσως βάζεις ψάρια. Φυσικά παρακολουθείς για μερικές εβδομάδες, για να δεις αμμωνία και νιτρώδη που βρίσκονται, αλλά και νιτρικά στο τέλος της εβδομάδας για να ξέρεις τι αλλαγή πρέπει να κάνεις
Τάκη καλησπέρα εγώ θα πρότεινα στα παιδιά μετά την είσοδο των πρώτων ψαριών κ αφου τα αφήσουν σίγουρα 1 εβδομάδα στην επόμενη εισαγωγή ψαριών να κάνει αλλαγές τις τάξεως του 20 τοις εκατό για 4.5 μέρες.έτσι κ επειδή τα 450 το επιτρέπουν ,θα αναπτυχθεί η βιολογία κ θα ανταπεξέλθει στους ριπους.
-------------------------
Βάζω βγάζω δίσκους στο 400αρι που είναι ρυπογόνα ψάρια κ με αυτον τοντροπο εχω καλες μετρήσεις.
Κωστας Malawi
07-04-16, 19:43
Κωστα εγω πιστευω οτι ηρθε η ωρα να βαλεις ψαρια..5 ψαρακια με κανονικο ταισμα για μια εβδομαδα ειναι μια χαρα.μετα βαζεις κι αλλα και αυξανεις σταδιακα την ποσοτητα τροφης.δεν θα την διπλασιασεις δηλαδη αμεσως..
καλη αρχη:)
Δημήτρη και ο τρόπος που λες δεν είναι άσχημος, αλλά κάποιες φορές ίσως να γινόμαστε και λίγο υπερβολικοί. Οι αλλαγές βέβαια αν γίνονται σωστά ποτέ δεν έκανα κακό. Μπορεί όμως κάλλιστα να κάνει μετρήσεις (που πρέπει να κάνει) και θα του δείξουν αμέσως τι γίνεται και που βρίσκεται
Καλή αρχή Κώστα.....κ περιμένω ε;;;
kostas.kal
08-04-16, 23:11
Γεμάτη μέρα από δουλειές και η σημερινή αλλά ξεχωριστή από τις υπόλοιπες. Αλλαγή νερού πάνω απο 95%, προετοιμασία νερού αλλαγής(αντιχλώριο, θερμοκρασία) και γέμισμα. Οι μετρήσεις μετά την αλλαγή ήταν καλύτερες από ότι περίμενα: αμμωνία 0, νιτρώδη 0-0,5 και νιτρικά 10. Εδώ και λίγη ώρα κάνουν τις βόλτες τους οι πρώτοι κάτοικοι (5 labidochromis):)
Λέω να μην ταίσω και να παρακολουθήσω τις μετρήσεις και τροφή από αύριο.
Ειλικρινά θέλω να σας ευχαριστήσω όλους πάρα πολύ και τις συμβουλές, τις επισημάνσεις και γενικότερα την πολυτιμότατη βοήθειά σας!!! ;)
kostas.kal
14-04-16, 14:39
Καλησπέρα, έβαλα τα ψαράκια όπως σας είχα γράψει το προηγούμενο Σάββατο και σας γράφω για να ενημερώσω για τις νέες εξελίξεις. Βάζοντας τα ψάρια, έκανα για 4-5 μέρες αλλαγές νερού της τάξεως του 30%, όπως μου είχε πει και ο Δημήτρης που έδωσε το μπόλι. Δεδομένου ότι το καθαρό νερό κάνει καλό και ότι είναι πολλά τα λίτρα του ενυδρείου, αποφάσισα να ακολουθήσω αυτό για να ενισχυθεί και η βιολογία.Τις τελευταίες δύο μέρες ταίζω 2 φορές τη μέρα(μικρή ποσότητα ώστε να την τρώνε). Οι μετρήσεις που παίρνω είναι πολύ καλές νομίζω:
Αμμωνία: 0-0,25 (api)
ΝΟ2: 0 (sera)
NO3: 0-10 (sera)
Λέω αύριο ή το Σάββατο να βάλω τη δεύτερη πεντάδα( Pseudotropheus acei Luwala) μιας και έχει περάσει μια εβδομάδα σχεδόν από την πρώτη εισαγωγή. Είμαι εντάξει ή να περιμένω άλλο λίγο;
Επίσης, ερώτηση προς αφρικάνους! Η θερμοκρασία που έχω είναι 25-26 και τα ψαράκια φαίνονται πολύ καλά. Δεν χρειάζεται να την ανεβάσω άλλο έτσι;
Κλεόβουλος
14-04-16, 16:50
Προχώρα το Κώστα μια χαρά πάει.
Τη θερμοκρασία άστην να πέσει σιγά σιγά στους 24~ και το καλοκαίρι ας ανέβει σταδιακά στους 26+ να νοιώθουν και την εναλλαγή των εποχών ;)
Κωστας Malawi
14-04-16, 20:16
μια χαρα ολα!!εγω τη θερμοκρασια την αφηνω και 28 για λιγο καιρο το καλοκαιρι και το χειμωνα την αφηνω 24..
kostas.kal
26-04-16, 16:58
Καλησπέρα σε όλους, το ενυδρείο βρίσκεται στην 3η εβδομάδα λειτουργίας του και έχουν μπει 5 Labidochromis caeruleus, 5 Pseudotropheus acei και 5 maingano. Τα ψάρια, έμπαιναν ανά μια εβδομάδα και με κάθε εισαγωγή 5αδας ακολουθούσαν 2-3 αλλαγές νερού κατά 20-30%. Τις τελευταίες μέρες δεν εμφανίζεται ένα labidochromis και έχω αρχίσει να ανησυχώ. Δεν ξέρω αν έχει πεθάνει και είναι μέσα στα νταμάρια. Σήμερα έκανα μετρήσεις και είχα αμμωνία, νιτρικά και νιτρώδη όλα 0. Δε θα έπρεπε τα νιτρικά να έχουν τιμή μεγαλύτερη από 0 ή με τις αλλαγές νερού(προχτές έκανα την τελευταία) έχουν πέσει τα νιτρικά; Τα υπόλοιπα ψαράκια φαίνονται πολύ καλά, απλά έχω ανησυχήσει για το ψαράκι που αγνοείται και για την μέτρηση που μου φάνηκε περίεργη.
Κλεόβουλος
26-04-16, 17:35
Τι μέγεθος έχουν τα λαμπίντο? υπάρχει περίπτωση να είναι κάποιο μπουκωμένο? σ' αυτή τη περίπτωση θα κρύβεται.
Θέλουμε φωτο :cool:
kostas.kal
26-04-16, 18:07
Τα λαμπιντο είναι μικρά, 5-6 cm, οπότε επιφυλάσομαι για το αν μπορεί να είναι μπουκωμένο σε αυτή την ηλικία. Το μενού τους περιλαμβάνει μόνο απογευματινό. Πρωινό απολαμβάνουν μόνο την ημέρα που είναι προγραμματισμένη μεγάλη αλλαγή (50%). Απλά προγραμματίζω την Πέμπτη πριν φύγω για Πάσχα να κάνω αλλαγή νερού.
Κλεόβουλε όταν βρω λίγο χρόνο θα κάνω update της παρουσίασης με αρκετές φωτογραφίες και βίντεο :)
kostas.kal
12-05-16, 16:15
Επιστροφή λοιπόν από τις γιορτές του Πάσχα. Εύχομαι υγεία σε όλους/ες, ευτυχία, επιτυχίες και καθαρά νερά.Μιας και οι υποχρεώσεις είχαν συσσωρευτεί και ο ελεύθερος χρόνος έχει εξφανιστεί, βρίσκω λίγο χρόνο για να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις.
Για πρώτη φορά γυρνάω από ολιγοήμερη απουσία και το ενυδρείο ήταν καλύτερο από ότι το άφησα. Καμία απώλεια, άψογες μετρήσεις! Χθες πρόσθεσα και την τελευταία πεντάδα (Ps. Elongatus Mpangha) και όλα συνεχίζουν αρμονικά. Το μόνο αρνητικό ήταν ότι ξαναεμφανίστηκε το κυανοβακτήριο. Βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και σας παραθέτω φωτογραφία (http://i1027.photobucket.com/albums/y335/kostas_kal/20160512_165900_zpsshz1zqb5.jpg). Διαβάζοντας θέματα και posts στο forum σχετικά με το κυανοβακτήριο και την αντιμετώπισή του, κατάλαβα ότι είναι φυσιολογικό σε ένα νέο ενυδρείο και πως η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση γίνεται με ερυθρομυκίνη, υποκειμενική άποψη αλλά όσοι το δοκίμασαν ξεμπέρδεψαν. Τις τελευταίες τρεις μέρες προσπαθώ να το αντιμετωπίσω με τη διαδικασία της συσκότισης (απλά δεν ανάβω τα φώτα του ενυδρείο, δεν το κουκούλωσα με σακούλες σκουπιδιών) αλλά δεν βλέπω καμία βελτίωση. Ίσα ίσα που νομίζω ότι εξαπλώνεται. Πέρα από τη συσκότιση, την ερυθρομυκίνη και το οξυζενέ, διάβασα από κάποιους φίλους ότι μπορεί να κάνει τον κύκλο του και να φύγει μόνο του. Ισχύει αυτό; Και αν ναι, πόσο διαρκεί; Επειδή όμως χθες πρόσθεσα ψαράκια και θα ήθελα να προσαρμόσω τη βιολογία με αλλαγές νερού κτλ, δεν νομίζω ότι θα ήταν καλό να ξεκινήσω την θεραπεία τώρα. Έχετε καμιά ιδέα τι μπορώ να κάνω;
Οι μετρήσεις που έχω είναι:
Αμμωνία: 0
ΝΟ2: 0
NO3: 10
Κλεόβουλος
12-05-16, 16:59
Θα πρότεινα να βάλεις ένα κυκλοφορητή να χτυπάει προς την περιοχή που έχει εμφανιστεί, να κάνεις μια 3ήμερη πλήρη συσκότιση (κάλυψε το ενυδρείο τελείως) και μετά να μας πεις το αποτέλεσμα ;)
*Θα δούμε το ενυδρείο στο διαγωνισμό?:rolleyes:
Κωστας Malawi
12-05-16, 17:03
αυξηση κυκλοφοριας και πληρη συσκωτιση..εγω το ειχα σκεπασει με κουβερτα για 4 μερες.αν εισαι τυχερος θα φυγει.κανε
μια καλη αλλαγη πριν το σκεπασεις.
kostas.kal
12-05-16, 17:23
Ωραία, ξεκινάω απόψε με μια αλλαγή νερού 50%, θα καλύψω πλήρως το ενυδρείο για να υπάρχει σκοτάδι και ενημερώνω πάλι.
Όσον αφορά το διαγωνισμό, όλα στην ώρα τους Κλεόβουλε! ;) :)
kostas.kal
17-05-16, 16:57
Πέρασαν τέσσερις μέρες και χθες το βράδυ έγινε η "αποκάλυψη". Η κατάσταση με το κυανοβακτήριο είχε βελτιωθεί λίγο αλλά δεν είχε εξαφανιστεί και σε 2-3 σημεία είχε παραμείνει. Τι κάνουμε;
Κλεόβουλος
17-05-16, 17:20
....να βάλεις ένα κυκλοφορητή να χτυπάει προς την περιοχή που έχει εμφανιστεί, και στα σημεία που επιμένει σκούπα βυθού
kostas.kal
17-05-16, 17:42
Και πάλι συσκότιση για 4 μέρες;
Κλεόβουλος
17-05-16, 17:48
Σε περίπτωση ίδιου βαθμού εξάπλωσης εξαλείφθηκε μόνο με κυκλοφορητή και τοπική εφαρμογή σκούπας σε κάθε αλλαγή νερού.
Η επανάληψη συσκότισης θα βοηθήσει.
Κωστας Malawi
18-05-16, 21:55
αν εχει παραμεινει στην αμμο και ειναι λιγο δοκιμασε να το αφαιρεσεις με σκουπα βυθου μαζι με λιγη ποσοτητα αμμου.
kostas.kal
02-06-16, 22:53
Δεν σας ξέχασα! Σας χρώσταγα μια ανανέωση της παρουσίασης και φωτογραφίες από το ενυδρείο και τα ψάρια! Ήρθε, λοιπόν, (επιτέλους) αυτή η ώρα.
Τα ψάρια και τα ασπόνδυλα που συγκατοικούν:
5 Pseudotropheus elongatus "Mpanga"
5 Melanochromis maingano
4 Labidochromis caeruleus
5 Pseudotropheus acei "Luwala"
2 Red Spotted Snails
Είδη φυτών:
Anubia barteri var. nana
Αnubia barteri var. barteri
Vallisneria australis "gigantea"
Vallisneria americana "gigantea"
Η ηλικία των ψαριών είναι πολύ νεαρή για να ξεχωρίσει το γένος, εκτός από τα Mpanga, όπου ο αρσενικός έχει ξεχωρίσει και μάλιστα πρόλαβε να κάνει την "δουλειά" του, με αποτέλεσμα να διανύουμε αισίως την 3η εβδομάδα μπουκώματος. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι αρκετά ψάρια έχουν από μια μικρή δαγκωματιά στα πτερύγια (φαντάζομαι από τον αρσενικό Mpanga), χωρίς άλλα σημάδια επίθεσης.
Η θερμοκρασία, με αυτές τις ζέστες, ανέβηκε στους 27,5 από 26 που το είχα σταθερά (θερμαντήρας απενεργοποιημένος). Έχω ξεκινήσει τις διαδικασίες για προσθήκη stc-1000 και ανεμιστηράκια, για να σταθεροποιήσω την θερμοκρασία.
Το album των φωτογραφιών το βρίσκετε ΕΔΩ (http://s1027.photobucket.com/user/kostas_kal/library/Malawi%20450L) ! :cool:
:smt041 Παρακαλώ τον mod να αλλάξει τον τίτλο του post σε "Malawi 450L". Ευχαριστώ!:smt041
-------------------------
Επανέρχομαι για το θέμα με τα "τσιμπημένα" πτερύγια από μερικά ψαράκια. Σήμερα που τα τάιζα, παρατήρησα ότι τα μικρότερα ψαράκια (1 Labido, 1 Acei) έχουν εμφανώς πολύ αδύνατα και με "σαπισμένα" πτερύγια. Κατάφερα να πιάσω το labido σε μια φωτογραφία (http://s1027.photobucket.com/user/kostas_kal/media/20160602_230326_zpsnaugaayq.jpg.html) για να δείτε. Τα ταίζω πρωί-βράδυ και ρίχνω τροφή για περίπου ένα λεπτό. Ακόμα και τα δύο μικρότερα είναι πολύ κινητικά και ορεξάτα, όσο προλαβαίνουν. Ψάχνοντας και διαβάζοντας λίγο, πιστεύω ότι τα συμπτώματα δείχνουν Fin rot. Αλλά επειδή σίγουρα τα ξεχωρίζετε καλύτερα λόγω εμπειρίας, η γνώμη σας θα μετρήσει περισσότερο! ;)
Tanganyiκας
02-06-16, 23:09
Αυτό έχει γίνει από επιθέσεις!Θα πρέπει να το απομακρύνεις.
Κλεόβουλος
03-06-16, 07:13
Αυτό έχει γίνει από επιθέσεις!Θα πρέπει να το απομακρύνεις.
+1
Fin rot δεν συνάντησα ποτέ σε mbuna ;) Μάλλον είναι αρσενικό το μικρό και τρώει σφαλιάρες. Καραντίνα και λίγο αλατάκι και θα στρώσει.
kostas.kal
03-06-16, 13:41
+1
Fin rot δεν συνάντησα ποτέ σε mbuna ;) Μάλλον είναι αρσενικό το μικρό και τρώει σφαλιάρες. Καραντίνα και λίγο αλατάκι και θα στρώσει.
Η αλήθεια είναι ότι fin rot διάβασα μόνο σε μονομάχους και χρυσόψαρα. Το στοίχημα τώρα είναι να τα πιάσω και να τα βγάλω :p.
Όσον αφορά την ψύξη, έχω παραγγείλει από ebay έναν stc-1000. Στη λίστα αγορών έχω ένα τροφοδοτικό 12V - 1A και σκέφτομαι για 5 ανεμιστηράκια 140mm (http://www.skroutz.gr/s/4310090/Aerocool-Dark-Force-140mm.html), μιας και μιλάμε για ψύξη 450 λίτρων, τα οποία θα προσαρμόσω πάνω στο πλαστικό καπάκι του ενυδρείου. Πιστεύετε ότι θα με καλύψουν;
Tanganyiκας
03-06-16, 13:54
Πιστεύω πως 5 14άρια είναι πάρα πολλά και θέλουν και χώρο για να μπουν!Γιατί δεν βάζεις μικρότερα;
kostas.kal
03-06-16, 14:43
Από θέμα χώρου δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα μιας και το πλαστικό καπάκι είναι 1,5m. Ο λόγος που σκέφτηκα για 14αρια είναι κυρίως για να έχω απόδοση στη ψύξη του ενυδρείου. Ένα εναλλακτικό σχέδιο που έχω στο μυαλό μου είναι να βάλω 4 14αρια και να ανοίξω μια τρύπα για τη φυσική διοχέτευση του αέρα, αντί για ανεμιστηράκι που θα φυσάει προς τα έξω. Θα κάτσω να προσπαθήσω να αποτυπώσω τις ιδέες στο χαρτί για πιο ξεκάθαρη άποψη, αλλά προφανώς κάθε πρόταση-ιδέα είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη!:)
kostas.kal
05-10-16, 08:46
Γεια σας παιδιά,
έχουμε να τα πούμε καιρό αλλά σας κρυφο-παρακολουθώ τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που έχω.
Από την τελευταία φορά που τα είπαμε, προστέθηκε ο stc controller με τα 4 ανεμιστηράκια που πραγματικά απέδωσαν καλύτερα από ότι περίμενα. Να ευχαριστήσω και γω, από εδώ, τα παιδιά για τα κατατοπιστικότατα και απαραίτητα υπομνήματα! Μια πρόχειρη πανοραμική από την κατασκευή, βρίσκεται ΕΔΩ (http://i1027.photobucket.com/albums/y335/kostas_kal/Malawi%20450L/20161004_232245_zpsawwpmilw.jpg)! Έφτιαξα μια diy περσίδα και πρόσθεσα αυτά (http://www.ebay.com/itm/2x-8LED-Car-Fog-Lamp-12V-Daytime-Driving-Running-Light-DRL-Waterproof-DC-White-/131892579799?hash=item1eb5690dd7:g:~YEAAOSwtnpXmZJ s&vxp=mtr) πάνω από τα δυο νταμάρια για να έχω λίγο πιο "μυστηριώδη" φωτισμό.
Πάμε τώρα στο τι δεν έκανα! Δεν έκανα αυτό έπρεπε να είχα κάνει καιρό και δεν είναι άλλο από την απομάκρυνση των υπεράριθμων αρσενικών (zw). Έφτασε η ώρα...
Αυτή τη στιγμή, η ψαροσύνθεση (συνολικός μ.ο. μεγέθους 5-6 cm) είναι 5 Pseudotropheus elongatus "Mpanga", 5 Melanochromis maingano, 2 Labidochromis caeruleus, 2 Pseudotropheus acei "Luwala" και 1 Red Spotted Snails. Τα υπεράριθμα αρσενικά(νομίζω 2) Mpanga και κυρίως ο κυρίαρχος τρέλανε στο κυνήγι (και όχι μόνο) τα labido και τα acei. Τα maingano είναι πραγματικά αψεγάδιαστα και έχουν φτιάξει τον δικό τους " φανταστικό κόσμο". Εμφανίζεται και ο Λάμπρος με τα Protomelas (ζευγάρι) και μου βάζει άλλον έναν ευχάριστο προβληματισμό. Τα Protomelas είναι στο τελικό τους μέγεθος ενώ τα υπόλοιπα είναι μικρά. Αν δεν παίζει πρόβλημα, με ποια θα μπορούσαν να συμβιώσουν; Για ρίχτε προτάσεις...
Κλεόβουλος
05-10-16, 12:05
Τα Προτομέλας τενιολάτους του Λάμπρου είναι κατά βάση φυτοφάγα και ήσυχα ψάρια. Όταν ζευγαρώνουν όμως ο αρσενικός υπερασπίζεται μια περιοχή σθεναρά.
Τα μελανοχρόμις και τα ελογκάτους είναι πιο "επιθετικά".
Μαζί με 2 είδη mbuna μπορούν να συνυπάρξουν νομίζω στο ενυδρείο σου.
Πως με μπερδευεται ετσι! Αν μου επιτρεπει ο φιλος Kostas εχω 2 αποριες που μου δημιουργηθηκαν διαβαζοντας εδω.
1.Μπορουμε να βαλουμε 2 pseudotropheus μαζι(acei-mpanga)? Δεν υβριδιζουν?
2.Ποια αλλα ειδη haps ή αυλονακαρα ειναι φυτοφαγα και μπορουν να μπουν με mbuna?
Κλεόβουλος
05-10-16, 18:19
Πως με μπερδευεται ετσι! Αν μου επιτρεπει ο φιλος Kostas εχω 2 αποριες που μου δημιουργηθηκαν διαβαζοντας εδω.
1.Μπορουμε να βαλουμε 2 pseudotropheus μαζι(acei-mpanga)? Δεν υβριδιζουν?
2.Ποια αλλα ειδη haps ή αυλονακαρα ειναι φυτοφαγα και μπορουν να μπουν με mbuna?
Εδώ είμαστε για να σας ξεμπερδεύουμε :p
1. τα 2 συγκεκριμμένα είδη δεν έχουν οριστικά ταξινομηθεί και το μεν πρώτο ονομάζεται (προσωρινά) Pseudotropheus sp."acei" και το δεύτερο Ps.sp. "Elongatus Mphanga" (η ομάδα των "elongatus" ήδη επαναταξινομείται http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=967906#post967906 ) και δεν υβριδίζουν μεταξύ τους (τουλάχιστον πολύ εύκολα).
Ισχύει πάντως ο γενικός κανόνας ότι "Αποφεύγουμε να βάλουμε μαζί ψάρια της ίδιας οικογένειας πχ 2 είδη Pseudotropheus ή ψάρια από διαφορετική οικογένεια αλλά με παρόμοιους χρωματισμούς ή σωματότυπο".
2.Επίσης γενικά αποφεύγουμε να βάλουμε mbuna με Aulonocara ή Haps όχι τόσο λόγω διατροφικής διαφοράς (έχω γράψει αναλυτικά την άποψη μου http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=59726 ) αφού σχεδόν πάντα το μεγάλο θα φάει το μικρό, αλλά κυρίως λόγω διαφορετικής συμπεριφοράς και αναγκών σε χώρο/διάκοσμο. Παράδοξο αλλά τα mbuna είναι αυτά που θα στρεσάρουν με την κινητικότητα τους τα υπόλοιπα. Σχετικά ήρεμα mbuna μπορούν, όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, να συνυπάρξουν με Αυλονάκαρες και Απλοχρώμις πχ στο ενυδρείο του Κώστα θα κρατούσα με τα Προτομέλας, ασεϊ και λαμπίντο.
Ευχαριστω kostas.kal για τον χωρο σου και τον δασκαλο για τις απαντησεις.Κατι τελευταιο.Τα protomelas καλυτερα ζευγαρι ή χαρεμι?
Κλεόβουλος
05-10-16, 18:57
Τα protomelas καλυτερα ζευγαρι ή χαρεμι?
Κι αυτό είναι πολυγαμικό είδος και ένα αρσενικό θέλει τουλάχιστον τρία θηλυκά.
Κωστας Malawi
05-10-16, 20:53
Τα protomelas καλυτερα ζευγαρι ή χαρεμι?
παντα καλυτερα ειναι το χαρεμι σε ολα τα μαλαουι.απλα η διαφορα με τα προτομελας ειναι οτι δεν ζευγαρωνουν σαν τα κουνελια:) και ισως σε ορισμενες περιπτωσεις να τα βγαλουν περα και ως ζευγαρι.το σωστο ομως ειναι το χαρεμι.
kostas.kal
05-10-16, 22:18
Κοσμά δεν υπάρχει κάνενας λόγος να με ευχαριστείς. Κάθε post που γράφεται είναι γνώση για όλους μας και μας δίνει την ώθηση να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε.
Στην κουβέντα σας μπορώ να επιβεβαιώσω τον 1ο "σημείο". Τα mpanga έβρισκαν τα acei πολύ "εύκολο" στόχο και προφανώς η "συγγένεια" συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επέλεξα όμως να κρατήσω τα Maingano και τα Labido με τα Protomelas, μιας και έχω εντυπωσιαστεί από τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα των maingano. Μπορεί φεύγοντας τα mpanga να "απελευθερώσουν" το ταπεραμέντο των maingano, αλλά τέτοια "επιθετική" συμπεριφορά δεν έχω δει, λίγο πάνω από τους 6 μήνες που τα φιλοξενώ. Προφανώς δεν αγνοώ αυτό που με συμβουλεύετε αλλά θέλω να προσπαθήσω να δω πως θα πάει και αυτός ο συνδιασμός.
Επίσης, μια αλλαγή που θέλω να κάνω και συμφωνώ απόλυτα με τα σχόλια των κριτών του διαγωνισμού (και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα) αφορά το aquascape. Επ' ευκαιρίας της αλλαγής ψαροσύνθεσης κοιτάω να αλλάξω το νταμάρι με τις moonstone και να βάλω spaghetti τόσο για την εμφανισιακή ομοιομορφία όσο και για τη δυνατότητα διαμόρφωσης μεγαλύτερων σπηλιών και κρυψώνων.
Κωστας Malawi
05-10-16, 22:25
βρε τι σπαγγέτι και σπαγγατο?βαλε κατι που να θυμιζει τη λιμνη..:)
kostas.kal
05-10-16, 22:30
ααααχχχχ ρε tyrinthos. μην με διαολίζεις και άσε με να μάθω από τα "λαθή" :D
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.