Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : χαμηλο ph και αμμωνια


alex3000
27-10-15, 23:07
Γεια σας

Μια γρηγορη ερωτηση.Αμα το ph ειναι χαμηλο πχ 6.5 τοτε η αμμωνια δεν πειραζει τα ψαρια αφου δεν υπαρχει αμμωνια αλλα ammonium το οποιο δεν ειναι τοξικο.Σωστα?

ευχαριστω:)

Antonios
28-10-15, 00:18
Και το αμμώνιο τοξικό είναι πάλι. Το σωστό είναι να έχεις 0 αμμώνια και 0 αμμώνιο. Απλά (αν δεν κάνω λάθος) η αμμωνία είναι πιο δραστική σε υψηλό Ph.

johnpecn`
28-10-15, 00:25
Εδω εχει κι ενα calculator αν σε ενδιαφέρει.

nazgul
28-10-15, 07:12
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756

johnpecn`
28-10-15, 10:15
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=43756

+1000
Ξέχασα να βαλω το λινκ:smt120zwzw

alex3000
28-10-15, 10:48
Aρα σε χαμηλο πχ το επιπεδο ελευθερησ αμμωνιασ ειναι πολυ χαμηλο αλλα ακομα ειναι επικυνδυνο?:)

nazgul
28-10-15, 12:55
Ακομα και αν η αμμωνια δεν ειναι τοσο τοξικη για να προκαλεσει αμεσο θανατο και βλαβες στον οργανισμο των ψαριων, ειναι παντα επικινδυνη αν εμφανιζεται σε μονιμη βαση, εστω και σε μικρο ποσοστο. Η αμμωνια θα πρεπει να ειναι μηδεν παντα, για να μην εχουν προβλημα τα ψαρια σου μακροχρονια.

delta66
28-10-15, 16:00
Ειτε ελευθερη (τοξικη) αμμωνια (ΝΗ3), ειτε (ατοξικο) αμμωνιο (ΝΗ4), δεν πρεπει να υπαρχουν μετρησιμα, σε ενυδρειο με ψαρια μεσα.
Η "δικαιολογια" του χαμηλου πεχα, μπορει να εξαφανιστει ανα πασα στιγμη. Πχ απλα καποια στιγμη για διαφορους λογους να ανεβει το πεχα και το ατοξικο αμμωνιο να γινει τοξικη αμμωνια.
Η ενδειξη υπαρξης ειτε αμμωνιας ειτε αμμωνιου, σημαινει οτι δεν υπαρχει σωστη φιλτρανση. Αυτο τα λεει ολα.




5. Υπολογισμός τοξικότητας της Αμμωνίας

Συνήθως με τα τεστ νερού του εμπορίου μετράμε ολική Αμμωνία (ΝΗ3/ΝΗ4) δηλαδή Αμμώνιο ΝΗ4 και ελεύθερη Αμμωνία ΝΗ3.
Καλό είναι να ξέρουμε την ποσότητα της ελεύθερης Αμμωνίας (ΝΗ3) στο νερό, γιατί αυτή είναι που δηλητηριάζει άμεσα τα ψάρια, ενώ το Αμμώνιο ειναι λιγότερο τοξικό.
Φυσικά, η ύπαρξη Αμμωνίας στο νερό, ακόμα και σε μη τοξικά επίπεδα για τα ψάρια μας, σημαίνει ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα βιολογίας, που θα οδηγήσει πιθανώς και σε τοξικά επίπεδα γι'αυτό πρέπει να φροντίσουμε να λύσουμε το πρόβλημα.

alex3000
28-10-15, 17:34
Εγω ποτε δεν ειχα αμμωνια η νιτρωδη καθως παντα στρωνω τα ενυδρεια μου.Απλως θεωρητικα ρωταω αμα το πχ ηταν παντα σταθερο στουσ 6.5 τοτε δεν θα υπαρχει κινδυνος για τα ψαρια γιατι η αμμωνια δεν ειναι ελευθερη στο νερο.
:):)

delta66
28-10-15, 18:02
Ναι γενικοτερα, στα χαμηλα πεχα υπαρχει μια ασφαλεια απο την αμμωνια.
Γιαυτο πολλοι φοβουνται και την πατανε περισσοτερο απο τα νιτρωδη (που βγαινουν μετα την αμμωνια ή το αμμωνιο)

Nick74
29-10-15, 14:09
Γενικά το 6.5 πάντως δεν είναι δα και τόσο χαμηλό ώστε να μην υπάρχει ελεύθερη αμμωνία.

delta66
29-10-15, 14:20
Γενικά το 6.5 πάντως δεν είναι δα και τόσο χαμηλό ώστε να μην υπάρχει ελεύθερη αμμωνία.
Μια χαρα χαμηλο ειναι και το 6.5
Ακομα και σε ενυδρειο με δισκους που θελει ψηλη θερμοκρασια (πχ 29C - και η οποια επηρεαζει οπως ξερουμε επισης την τοξικοτητα), μια μετρηση ολικης αμμωνιας 5ppm ("τεραστια" μετρηση θα θεωρηθει αν την διαβαζαν σε καμια φορμα ασθενειας), ειναι ατοξικη.
(ΟΚ οι δισκοι που ειναι "μη μου απτου", θα ενοχληθουν - δεν ισχυουν το ιδιο για ολα τα ψαρια οι παρακατω τιμες "ασφαλειας")

Free Ammonia-Nitrogen Concentration : 0.0118573157
http://www.petgoldfish.net/ammonia-calculator.html Από 0 - 0.01 ppm (mg/L) η ελεύθερη Αμμωνία είναι ακίνδυνη για τα ψάρια.
Από 0.01 - 0.2 ppm (mg/L) η ελεύθερη Αμμωνία προκαλεί προβλήματα στα ψάρια σε μακρόχρονη έκθεση τους σε αυτή.
Από 0.2 ppm (mg/L) και πάνω, η ελεύθερη Αμμωνία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και άμεσο θάνατο. Υπενθυμιζω και παλι ομως για να μη γινει παρανοηση απο καποιον αναγνωστη, ενδεχεται τα νιτρωδη ΝΟ2 να τα τσακισουν τα ψαρια.
Χρειαζεται επεμβαση και διορθωση της καταστασης οπως και να παραμεινει μονιμα διορθωμενη.
Ολα τα παραπανω ειναι απλα μια θεωρητικη απαντηση στο αρχικο ερωτημα του θεματοθετη και η αποφυγη κινησεων πανικου (πχ απροσεκτη και τεραστια αλλαγη νερου κλπ)
Το seachem prime βοηθαει σε τετοιες καταστασεις ως προσωρινο μετρο (εκτος απο μια προσεκτικη αλλαγη νερου) και μετα η εγκατασταση σωστης και ικανης βιολογικης φιλτρανσης.