Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Μικρή Λιμνούλα 500λίτρα

takolas
16-10-15, 13:50
Καλώς σας βρήκα, χαιρετώ την παρέα,
πριν από ένα χρόνο απέκτησε η κόρη μου 3 χρυσόψαρα
σε γυάλα, δεν υπήρχε καμία εμπειρία αλλά ήταν ηλίου φαεινότερο ότι τα ψάρια χρειαζόντουσαν περισσότερο χώρο.
Ψάχνοντας...μπήκα στην διαδικασία να φτιάξω ένα ενυδρείο 140 λίτρων, πολύ γρήγορα όμως και μόλις μετά από ένα μήνα έφτιαξα μια μικρή
λιμνούλα, και τα χρυσόψαρα έγιναν 5.
Με λίγα λόγια, από το πουθενά, κόλλησα με τα χρυσόψαρα :-)
Πρόσφατα ανακάλυψα και το πλούσιο σε ενημέρωση forum σας
οπότε είπα να κάνω και εγώ μια παρουσίαση της λιμνούλας.

aliens-
16-10-15, 14:11
Ωραία ζούγκλα έχεις φτιάξει !!!
Θα είναι ποιο άνετε και ευτυχισμένα πλέον τα χρυσόψαρα σου στα 500 λτ.

Πές μας λίγα χαρακτηριστικά για την λίμνη σου.
Τι κυκλοφοριτή έχεις (λτ/ώρα)? Τι φίλτρανση. Τι φυτά?

Τάκης
16-10-15, 14:25
Ομορφιές πατριώτη :) (Καθότι Μεσσηνιακής καταγωγής :) )

takolas
16-10-15, 14:29
Ωραία ζούγκλα έχεις φτιάξει !!!
Θα είναι ποιο άνετε και ευτυχισμένα πλέον τα χρυσόψαρα σου στα 500 λτ.

Πές μας λίγα χαρακτηριστικά για την λίμνη σου.
Τι κυκλοφοριτή έχεις (λτ/ώρα)? Τι φίλτρανση. Τι φυτά?
Η λίμνη είναι της al-ko και έχει βάθος 53εκ.
Έχω δύο αντλίες 1.200ltr/h που καταλήγουν στο φίλτρο, δηλαδή ένα μπιτόνι
25 λίτρα, με σφουγγάρι, ελαφρόπετρα, σπασμένα κεραμίδια και βιολογικό
υλικό. Μετά το νερό περνάει από ένα μικρό καταρράκτη φίλτρο proline 1.000
και πέφτει πάλι στην λίμνη. Επίσης έχω αεραντλία 6l/min.
Από φυτά έχω πάπυρο και νούφαρο στο βυθό,
ενώ στις ρηχές ζώνες (βάθος 10εκ) έχω νεροκάρδαμο και συγκόνιο.
Το μεγάλο φυτό, με τα φύλλα σαν καλαμάκια δεν γνωρίζω πως λέγεται
όπως και τα πολλά μικρά που φυτρώνουν εδώ και εκεί, τα πήρα από ποτάμι..

Τάκης
16-10-15, 14:39
Το μεγάλο φυτό, με τα φύλλα σαν καλαμάκια δεν γνωρίζω πως λέγεται
όπως και τα πολλά μικρά που φυτρώνουν εδώ και εκεί, τα πήρα από ποτάμι..

Πάπυρος βλεπω πως είναι, προσεχε γιατι είναι ικανός να σου πιάσει όλη τη λίμνη :)
-------------------------
Ειδα πως τον έχεις σε τετραγωνη γλάστρα, ενταξει, λίγο δύσκολο να απλωσει έξω από τη γλάστρα, αλλά απο τα σπόρια είναι ικανός να φυτρώσει παντού, σε όλο το κήπο, αρκει να υπάρχει υγρασία

takolas
16-10-15, 14:51
Ομορφιές πατριώτη :) (Καθότι Μεσσηνιακής καταγωγής :) )
Ευχαριστώ, και εγώ καταγωγή είχα αλλά πλέον είμαι μόνιμος κάτοικος.
Πάπυρος βλεπω πως είναι, προσεχε γιατι είναι ικανός να σου πιάσει όλη τη λίμνη :)
Ειδα πως τον έχεις σε τετραγωνη γλάστρα, ενταξει, λίγο δύσκολο να απλωσει έξω από τη γλάστρα, αλλά απο τα σπόρια είναι ικανός να φυτρώσει παντού, σε όλο το κήπο, αρκει να υπάρχει υγρασία
Πάπυρος είναι σίγουρα το φυτό που έχω με την γλάστρα στον πάτο της λίμνης,
οι ρίζες του έχουν απλωθεί παντού..., αυτό με την τετράγωνη γλάστρα στα ρηχά, λες ότι και αυτό είναι κάποιο είδος πάπυρου; το είχα πάρει από ποτάμι γύρω στους 40 πόντους και τώρα είναι πάνω από 1,20-1,30....

poltre
16-10-15, 14:56
...δεν υπήρχε καμία εμπειρία αλλά ήταν ηλίου φαεινότερο ότι τα ψάρια χρειαζόντουσαν περισσότερο χώρο.
Ψάχνοντας...μπήκα στην διαδικασία να φτιάξω ένα ενυδρείο 140 λίτρων, πολύ γρήγορα όμως και μόλις μετά από ένα μήνα έφτιαξα μια μικρή
λιμνούλα, και τα χρυσόψαρα έγιναν 5....

Συγχαρητήρια για την σκέψη σου και για την όμορφη λίμνη!

Artemisia
16-10-15, 15:18
Μιά ομορφιά :smt041:smt041 Μπράβο :D μου αρέσει ιδιαίτερα έτσι όπως υπάρχει μέσα στον κήπο σαν μια μικρή Όαση .
Ζάχαρη την βγάλανε τα χρυσόψαρα με σένα :D είναι και πολύ όμορφα .
Πόσο καιρό την έχεις ? Είχες καμία γεννα ?
Απο φίλτρανση σούπερ σε βρίσκω ;)

Τάκης
16-10-15, 15:20
Αυτό στη τετράγωνη γλάστρα δεν βλέπω τα φύλα του να σου πω ακριβώς, αλλά όπως βλέπω τα καλάμια ίδια με του πάπυρου μου φαίνονται. Ο πάπυρος στο βυθό αν δεν είναι σε γλάστρα να ξέρεις πως θα απλώσει πολύ, και θα πρέπει να τον βγαζεις και να το κόβεις, μεγαλώνει πολύ ο άτιμος , αλλά είναι και φαγανας σε νιτρικά

Artemisia
16-10-15, 15:30
Νομίζω ότι είναι acorus grass κατα 80% , παρατήρησα πώς έχεις σπείρει και το νούφαρο , μωρε μπράβο ;)

Τάκης
16-10-15, 15:36
Από το ποτάμι δεν είπες πως το έκοψες ;
Εχει ο Πάμισος ή του Βελίκα acorus grass ;
https://www.google.com/search?q=acorus+grass&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMImOqOiY3HyAIVSQ8aCh12UA5z&biw=1024&bih=611

takolas
16-10-15, 15:38
Μιά ομορφιά :smt041:smt041 Μπράβο :D μου αρέσει ιδιαίτερα έτσι όπως υπάρχει μέσα στν κήπο σαν μια μικρή Όαση .
Ζάχαρη την βγάλανε τα χρυσόψαρα με σένα :D είναι και πολύ όμορφα .
Πόσο καιρό την έχεις ? Είχες καμία γεννα ?
Απο φίλτρανση σούπερ σε βρίσκω ;)
Σε ευχαριστώ, την έχω 11 μήνες, γέννα δεν είχα ή δεν το κατάλαβα
και φαγώθηκαν τα αυγά...δεν σου κρύβω ότι είναι κάτι που με ανησυχεί λίγο :-)
γιατί θα πρέπει μετά να γίνει αναπροσαρμογή...από την άλλη
είναι και μια καλή δικαιολογία για μια μεγαλύτερη λίμνη :-)

takolas
16-10-15, 15:44
Από το ποτάμι δεν είπες πως το έκοψες ;
Εχει ο Πάμισος ή του Βελίκα acorus grass ;
https://www.google.com/search?q=acorus+grass&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMImOqOiY3HyAIVSQ8aCh12UA5z&biw=1024&bih=611
Δεν είναι αυτό που έχεις στο link, το πήρα από ένα ποταμάκι στο Μάτι,
δίπλα στο ΚΟΑ αν γνωρίζεις, βάζω άλλες φωτό για να το καταλάβεις καλύτερα

takolas
16-10-15, 15:54
Νομίζω ότι είναι acorus grass κατα 80% , παρατήρησα πώς έχεις σπείρει και το νούφαρο , μωρε μπράβο ;)
Το νούφαρο το έχω βάλει σε γλάστρα με χαλίκι αργίλου και ελαφρόπετρα,
το έβαλα την άνοιξη, δεν έσπειρα κάτι, ήταν βολβός (εκτός αν εννοείς κάτι άλλο που δεν γνωρίζω γιατί δεν έχω εμπειρία :-) ) και μου έβγαλε 13-14 φύλλα χωρίς να ανθίσουν, τώρα έχει μείνει ένα φυλλαράκι απ'ότι βλέπεις....

Τάκης
16-10-15, 16:11
Δεν είναι αυτό που έχεις στο link, το πήρα από ένα ποταμάκι στο Μάτι,
δίπλα στο ΚΟΑ αν γνωρίζεις, βάζω άλλες φωτό για να το καταλάβεις καλύτερα

Καλα δεν είμαι και ειδικός σε αυτού του είδους τα φυτά, αλλά αν κρίνω λίγο από το σχήμα και από τα λίγα που ξέρω πως υπάρχουν εκει στα μέρη μας, μήπως είναι βούρλο ; Αν είναι συμπαγές και μυτερό στις άκρες μάλλον βούρλο είναι, η Αρτεμης βέβαια έχει εξελιχθεί expert σε αυτά, κάτσε να δούμε τι θα μας πει :)

Artemisia
16-10-15, 16:27
Τελικά λάθος έκανα χεχεχεχε ;) Μάλλον είναι juncus grass και ανήκει στην οικογένεια των βούρλων ... Κολοκύθια expert έχω γίνει Τάκη μου ;) απλα διαβάζω πολύ για τα φυτά .
Το νούφαρο το έχω βάλει σε γλάστρα με χαλίκι αργίλου και ελαφρόπετρα,
το έβαλα την άνοιξη, δεν έσπειρα κάτι, ήταν βολβός (εκτός αν εννοείς κάτι άλλο που δεν γνωρίζω γιατί δεν έχω εμπειρία :-) ) και μου έβγαλε 13-14 φύλλα χωρίς να ανθίσουν, τώρα έχει μείνει ένα φυλλαράκι απ'ότι βλέπεις....

Μια χαρά αυτήν την γλάστρα εννοώ στο κέντρο που έχει πάνω βότσαλα έτσι κάνω και εγώ τα δικά μου μόνο που βάζω άμμο σκέτη .
Αν είναι έντονο χρώμα θέλει ήλιο (πολύ φώς ) για να ανθισει τα κιτρινα και τα άσπρα ανθίζουν και στην σκια .

Τάκης
16-10-15, 16:27
Τελικά λάθος έκανα χεχεχεχε ;) Μάλλον είναι juncus grass και ανήκει στην οικογένεια των βούρλων ...

Αρα και εγω δεν έπεσα πολύ έξω :)

Artemisia
16-10-15, 16:30
Εγώ έπεσα πιο έξω αγαπητέ ;) λάθος οικογένεια .

takolas
16-10-15, 16:51
Αρα και εγω δεν έπεσα πολύ έξω :)

Σας ευχαριστώ πολύ που το ψάξατε και έμαθα και εγώ τι έχω
στην λιμνούλα μου :-)
Τελικά λάθος έκανα χεχεχεχε ;) Μάλλον είναι juncus grass και ανήκει στην οικογένεια των βούρλων ... Κολοκύθια expert έχω γίνει Τάκη μου ;) απλα διαβάζω πολύ για τα φυτά .

Μια χαρά αυτήν την γλάστρα εννοώ στο κέντρο που έχει πάνω βότσαλα έτσι κάνω και εγώ τα δικά μου μόνο που βάζω άμμο σκέτη .
Αν είναι έντονο χρώμα θέλει ήλιο (πολύ φώς ) για να ανθισει τα κιτρινα και τα άσπρα ανθίζουν και στην σκια .
Δυστυχώς δεν γνωρίζω τι χρώμα λουλουδιού έχουν, μου το έφερε ένα φίλος
από ένα φυτώριο στην Κηφισιά και δεν ρώτησε...Απευθείας ήλιο έχω το καλοκαίρι από τις 10:00 περίπου έως τις 15:00, μπορεί να μην άνθισε επειδή ήταν νέο φυτό και δεν πρόλαβε να προσαρμοστεί ή είναι μόνο θέμα ήλιου λες;
Αυτό στη τετράγωνη γλάστρα δεν βλέπω τα φύλα του να σου πω ακριβώς, αλλά όπως βλέπω τα καλάμια ίδια με του πάπυρου μου φαίνονται. Ο πάπυρος στο βυθό αν δεν είναι σε γλάστρα να ξέρεις πως θα απλώσει πολύ, και θα πρέπει να τον βγαζεις και να το κόβεις, μεγαλώνει πολύ ο άτιμος , αλλά είναι και φαγανας σε νιτρικά
Σε γλάστρα τον έχω αλλά οι ρίζες του έχουν καλύψει όλο το βυθό, έχω ελαφρόπετρα στον πάτο της λίμνης η οποία έχει εξαφανιστεί από τις ρίζες του
πάπυρου, κάθε τόσο τις κόβω...

Artemisia
16-10-15, 16:52
Μπορεί να μην άνθισε αν είναι μικρός ο βολβός όπως λες (νεαρός σε ηλικία) γιατι απο ήλιο έχεις .... θα δούμε του χρόνου ;)

gregkn73
16-10-15, 18:59
Πανέμορφη μπράβο. Τις γέννες μην τις φοβάσαι, ή φύση πάντα προνοεί! Αν αυξηθούν πολύ δεν θα βλέπεις γόνο! Για να δεις μικρά βάλε νωρίς την άνοιξη καμία πιστια ή οξυγονοτικα φυτά στον πάτο. Με λίγες κρυψώνες θα δεις πολλές ουριτσες του χρόνου.

takolas
16-10-15, 19:07
Πανέμορφη μπράβο. Τις γέννες μην τις φοβάσαι, ή φύση πάντα προνοεί! Αν αυξηθούν πολύ δεν θα βλέπεις γόνο! Για να δεις μικρά βάλε νωρίς την άνοιξη καμία πιστια ή οξυγονοτικα φυτά στον πάτο. Με λίγες κρυψώνες θα δεις πολλές ουριτσες του χρόνου.
Σε ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή σου, θα το δοκιμάσω.

takolas
17-10-15, 14:08
Και μια φωτογραφία με τον βάτραχο στο βάθος...

pavos
17-10-15, 15:16
Πολυ ομορφη η λιμνουλα.....
μου αρεσε πολυ to sarasa.... κουκλι ειναι...
θα μας πεις λιγα περισσοτερα για τη φιλτρανση??
μαρκα αντλιες, καταναλωση,βιολογικα υλικα μαρκα ποσοτητα κτλ κτλ....:p
ΑΑαααα και καμια φωτογραφια δε μας χαλαει!!!!:D:D:D:D

takolas
17-10-15, 15:57
Πολυ ομορφη η λιμνουλα.....
μου αρεσε πολυ to sarasa.... κουκλι ειναι...
θα μας πεις λιγα περισσοτερα για τη φιλτρανση??
μαρκα αντλιες, καταναλωση,βιολογικα υλικα μαρκα ποσοτητα κτλ κτλ....:p
ΑΑαααα και καμια φωτογραφια δε μας χαλαει!!!!:D:D:D:D
Σε ευχαριστώ, έχω και ένα άλλο όμορφο sarasa, θα ανεβάσω φωτό...
Η συνολική κατανάλωση είναι 26w,
έχω 2 αντλίες: http://www.ebay.com/itm/Submersible-Pump-317GPH-Aquarium-Powerhead-Pond-Fountain-Water-Fall-Hydroponic-/281533534639?hash=item418cb4d1af:g:IdoAAOSwVL1WA1N i
από 10w η κάθε μια
και μια αεραντλία http://www.ebay.com/itm/Adjustable-6W-Twin-Outlet-6L-min-Air-Pump-f-Aquarium-Fish-Tank-Pond-Oxygen-/251996404271?hash=item3aac27fa2f:g:6TAAAOSwQPlV9Ad d
που καίει 6w. To μπιτόνι είναι για ελιές 25ltr, και ο καταρράκτης είναι αυτός:
http://www.ebay.com/itm/Danner-02477-Pro1000-Pond-Waterfall-Box-/151828854484?hash=item2359b476d4:g:CPwAAOSwVL1WBWw W
Μέσα στο μπιτόνι έχω σφουγγάρια, ελαφρόπετρα, σπασμένα κεραμίδια, και micromec της jbl.
και οι φωτογραφίες του φίλτρου...

Artemisia
17-10-15, 18:46
Τι όμορφα τα χρυσοψαρούδια !!! :D:D:D

pavos
17-10-15, 19:00
τις 2 παροχες απο τις αντλιες τις εχεις δωσει απο κατω???
πως καθαριζεις τα υλικα???
μετρησεις εχεις κανει ποτε ???
και τελος απο αλγη πως πας???

takolas
17-10-15, 19:30
Σωστά, τις έχω κάτω αριστερά και δεξιά.
Τα υλικά τα βγάζω (τα έχω σε διχτάκια) και τα ξεπλένω σε κουβά από νερό της λίμνης,
κάθε 2-3 μήνες γιατί όταν το έκανα νωρίτερα έβλεπα να μειώνεται η απόδοσης της φίλτρανσης
Κάνω κάποιες μετρήσεις με χάρτινα τεστ που νομίζω ότι
δεν είναι και τόσο αξιόπιστα τα οποία μου βγάζουν περίπου
NO3: κάτω από 10
NO2: 0
GH:>6 d
KH: 6d
PH:7,2
Σχετικά με τις άλγες...έχω σταθερά μια πρασινίλα στα τοιχώματα,
γλάστρες κτλπ. Την άνοιξη η λίμνη πρασίνισε για 6-7 ημέρες, σε σημείο που δεν έβλεπες τα ψάρια, μετά έγινε καφέ ανοιχτό και μετά όλα πάλι οκ.
Το καλοκαίρι, με διαυγέστατο νερό ξεκίνησε μια τριχοειδής άλγη,
αυτή έκανε ένα κύκλο γύρω στον ενάμιση μήνα...Υπάρχει ακόμα σε κάποια
σημεία αλλά η παρουσία της είναι διακριτική.

Artemisia
17-10-15, 19:37
Aν σε ενοχλεί η άλγη θα σου πρότεινα να βάλεις UV λάμπα αν και τα χρυσόψαρα δεν έχουν πρόβλημα με την άλγη , απο κάποια πράγματα που είχα διαβάσει ...

takolas
17-10-15, 19:49
Ήμουν στο τσακ να αγοράσω όταν πρασινισε το νερό, αλλα το ξεπέρασε η λιμνούλα μόνη της...η τριχοειδης με ταλαιπώρησε αλλα ευτυχώς έφυγε και αυτή... Διάβαζα ότι για την τριχοειδή αλγη το uv δεν κάνει κάτι.. Γνωρίζεις αν αυτό ισχύει...;

pavos
17-10-15, 20:04
Ήμουν στο τσακ να αγοράσω όταν πρασινισε το νερό, αλλα το ξεπέρασε η λιμνούλα μόνη της...η τριχοειδης με ταλαιπώρησε αλλα ευτυχώς έφυγε και αυτή... Διάβαζα ότι για την τριχοειδή αλγη το uv δεν κάνει κάτι.. Γνωρίζεις αν αυτό ισχύει...;

βλεπω εχεις αρκετα φυτα και καλη σκια καποια στιγμη της ημερας αρα δεν βλεπει ολη η μερα ο ηλιος τη λιμνη.....
εγω που την εκανα στη μεση της αυλης και θα τη βαραειο ο ηλιος ολη μερα να δω τι θα κανω με την αλγη!!!!

takolas
17-10-15, 20:23
Ναι, η αλήθεια ειναι ότι δεν την βλέπει και πολλές ώρες ο ήλιος...
Εχεις ρίξει πολυ σκάψιμο :-) αλλα απο ότι βλέπω θα βγει πολυ καλη! Μπράβο!
Καλο ειναι να βάλεις και εσυ πολλα φυτα και ίσως να φυτέψεις ένα δέντρο δίπλα αλλα που να μην ρίχνει πολλα φύλλα για σκιά...Καλη συνεχεια στο έργο σου που φαίνεται ότι θα εχει πολυ ωραίο αποτέλεσμα.

Artemisia
17-10-15, 20:35
Για την τριχοειδη δεν κάνει τίποτα (λένε ) η UV βέβαια δεν είμαι και πολύ σιγουρη γιατι εγω που έχω UV η τριχοειδή εμφανίζεται την άνοιξη και κρατάει μια βδομάδα μετά πέφτει στον πάτο . Η τριχοειδή δεν επηρεάζει τα ψάρια οπότε μην σε απασχολει ;)
βλεπω εχεις αρκετα φυτα και καλη σκια καποια στιγμη της ημερας αρα δεν βλεπει ολη η μερα ο ηλιος τη λιμνη.....
εγω που την εκανα στη μεση της αυλης και θα τη βαραειο ο ηλιος ολη μερα να δω τι θα κανω με την αλγη!!!!
Τέντα και uv ότι έκανα και εγώ :D

takolas
17-10-15, 20:42
Σε ευχαριστω για την ενημέρωση :-)
Θα δω το καλοκαίρι πως θα παει...ελπίζω να κρατήσει λιγότερο διάστημα...

aliens-
19-10-15, 09:42
Οι ιδιότητες της UV είναι να σκοτώνει την πράσινη αιωρούμενη άλγη και διάφορους παθογόνους οργανισμούς. Βασικά επηρεάζει μόνο ότι περνάει μέσα από την UV. Από την στιγμή που η τριχοειδής δεν περνάει μέσω της UV δεν έχει και κάποιο τρόπο να την επηρεάσει.

Στην αρχή που κατασκεύασα την λίμνη είχα θέματα με την τριχοειδή άλγη. Κράταγε όλο το καλοκαίρι. Γινόταν αρκετά μακρυά με αποτέλεσμα να μου μπλοκάρει την αντλία και να στομώνει τα φίλτρα. Όσο βελτίωνα τα φίλτρα τόσο και λιγότερη τριχοειδή είχα. Την τελευταία φορά που εμφανίστηκε ήταν ύστερα από κάποιες μεγάλες θερμοκρασίες τον Αύγουστο. Μετά την τελευταία αναβάθμιση στα φίλτρα μου, πήγε να εμφανιστεί τον Αύγουστο (μετά από κάποιες υψιλές θερμοκρασίες) αλλά σε 2-4 μέρες εξαφανίστηκε !!! Του χρόνου που θα βάλω και τέντα πιστεύω ότι δεν θα δω ούτε δείγμα.

Έχει στα υπόψη σου ότι τα φυτά είναι ένας καλός σύμμαχος και ανταγωνιστής της άλγης. Τα φυτά χρειάζονται τα ίδια θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και η άλγη αναγκάζοντας την να υποχωρήσει.

Από ότι βλέπω έχεις πολύ καλή κυκλοφορία και φίλτρα. Έχεις και μπόλικα φυτά. Του χρόνου που θα έχει στρώσει καλύτερα η λίμνη σου προβλέπω γέννες και έλλειψη τριχοειδούς.

Να την χαίρεσαι την λιμνούλα σου με τα ζωντανά της.

takolas
29-10-15, 15:30
Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες, το εύχομαι και εγώ γιατί η τριχοειδής τον Ιούλιο-Αύγουστο ήταν θέμα. Θα αντικαταστήσω σταδιακά την ελαφρόπετρα και τα σπασμένα κεραμίδια με siporax ώστε να δυναμώσω περισσότερο το φίλτρο.

Τάκης
29-10-15, 15:38
Γιατί να αλλαξεις την ελαφροπετρα ;

takolas
29-10-15, 15:48
Σκέφτηκα ότι ένα εξειδικευμένο προιόν θα έχει περισσότερη απόδοση,
αλλά δεν έχω σοβαρή εμπειρία οπότε αν είναι λάθος δεν το κάνω....
να γλιτώσω και τα euros :-)

Τάκης
29-10-15, 16:00
Προσωπικα με την ελαφροπετρα εχω βρει την υγεια μου :)

takolas
29-10-15, 16:03
Οπότε θα αντικαταστήσω μόνο τα κεραμίδια :)

aliens-
29-10-15, 16:04
Συμφωνώ ότι το siporax θα έχει καλύτερη απόδοση σε σχέση με τον ελαφρόπετρα. Προσωπικά με χαλούσε η ελαφρόπετρα που τριβόταν και άφηνε θρύμματα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα...

Από την άλλη είναι καλό υλικό φίλτρανσης. Δεν θα σου πρότυνα να την άλλαζες. Αντιθέτως, αν θες να κάνεις κάτι απλώς πρόσθεσε και άλλο μπιτόνι και έξτρα υλικό (π.χ. siporax) εκεί μέσα χωρίς όμως να αφαιρέσεις ελαφρόπετρα.

takolas
29-10-15, 16:34
Σίγουρα ένα έξτρα μπιτόνι θα βοηθήσει, ευχαριστω για τις συμβουλές!

Τάκης
29-10-15, 16:36
Προσωπικά με χαλούσε η ελαφρόπετρα που τριβόταν και άφηνε θρύμματα. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα...

Αυτό βρε Παναγιώτη το έχω ακούσει αλλά δεν το έχω παρατηρήσει ποτέ. Στα 2 ενυδρεία την έχω σε σακουλάκια από τούλι και στο 3 σε κάνιστρο και δεν υπάρχει κίνηση βέβαια για να δω αν τρίβεται λόγω της κίνησης , και στο aquaponic που την έχω όμως πιο πολύ μου φαίνεται πως τρίβεται η διογκωμένη άργιλος

Artemisia
29-10-15, 16:51
Να πώ και εγω κάτι , τα υλικά φίλτρανσης τύπου sera κλπ όλα είναι ελαφρόπετρα επεξεργασμένη και κομμένη τίποτα παραπάνω , την εταιρεία πληρώνουμε .
Αυτό από ένα φίλο που τα έκανε χημική ανάλυση ;)

aliens-
29-10-15, 17:31
Έχω πάνω από 2 χρόνια που κατάργησα την ελαφρόπετρα. Θυμάμαι όμως που όταν ανακινούσα τα σακουλάκια που είχα τις ελαφρόπετρες τριβόντουσαν αρκετά και ποτέ δεν μπορούσα να τα "καθαρίσω" εντελώς. Πάντα έβγαζαν θρύμματα.... Είχα ξεκινήσει με ένα βαρέλι και ~20λτ ελαφρόπετρα. Όταν σταμάτησα την φίλτρανση με την ελαφρόπετρα μου φάνηκε ότι ήταν λιγότερη ποσότητα. Έπρεπε να την μετρήσω για να έχω χειροπιαστά αποτελέσματα. Περνάνε τα χρόνια, γερνάμε, μπορεί να κάνω και λάθος, χεχε :smt020 , αλλά αυτή την εντύπωση μου έδωσε όσο την χρησιμοποιούσα.
Δεν έχω τέτοια θέματα τώρα με το crystal bio. Τι να πω !!! Το μόνο κινούμενο που έχω είναι το Κ1.

Ας παραθέσω και κάτι πληροφορίες που βρήκα καθώς ψάχνω κάτι άσχετο... Δυστυχώς δεν τα βρήκα μαζεμένα σε ένα site για να βάλω και λινκ και μερικά είναι απόψεις από forum άρα μπορεί να είναι και λάθος. Θέλει λίγο ψάξιμο ακόμα.

Surface area of media m2/m3
λεκκα (διογκωμένη άργιλος) - 250
χαλίκη - 300
ελαφρόπετρα - 400
siporax - 450
Kaldnes K3 - 600
Kaldnes K1: 950
crystal bio: 3000 (χμ... γιατί λένε ότι είναι 10 φορές καλύτερο από κάποιο πλαστικό υλικό? )

Artemisia
29-10-15, 18:32
Περνάνε τα χρόνια, γερνάμε, μπορεί να κάνω και λάθος, χεχε :smt020 , αλλά αυτή την εντύπωση μου έδωσε όσο την χρησιμοποιούσα.
Δεν έχω τέτοια θέματα τώρα με το crystal bio. Τι να πω !!! Το μόνο κινούμενο που έχω είναι το Κ1.

Δεν γερνάμε :p .... ομορφαίνουμε χαχαχαχαχα ;)
Παναγιώτη ,πόσα λίτρα crystal bio έχεις για την λίμνη σου ?

aliens-
29-10-15, 18:40
25 λτ cristal bio
50λτ Κ1
κτλ

takolas
29-10-15, 21:28
Πολυ ενδιαφέρουσες πληροφορίες, άρα η επιφάνεια της ελαφροπετρας δεν διαφέρει πολυ απο του siporax. Θα βάλω και cristal bio.
25 λτ cristal bio
50λτ Κ1
κτλ

Το crystal bio υπαρχει στην Ελλάδα η μόνο απο εξωτερικο;

aliens-
29-10-15, 22:57
...
Το crystal bio υπαρχει στην Ελλάδα η μόνο απο εξωτερικο;
Και τα 2 μόνο στο εξωτερικό τα είχα βρει !!!

takolas
30-10-15, 08:15
Ευχαριστώ πολύ.

takolas
30-10-15, 12:00
και μερικές φωτογραφίες από την γάτα να πίνει νερό από την λιμνούλα,
έχει καταργήσει το να πίνει νερό στο σπίτι (μπολ) και πραγματικά το ζει όταν πηγαίνει για νερό :-) μου θυμίζει ντοκιμαντέρ με αιλουροειδή που προσεγγίζουν
τα ποτάμια με προσοχή, κοιτάνε πίσω τους κτλ :-)

Artemisia
30-10-15, 12:10
Mα τι κουκλάκι :D:D τις αγαπώ τις γάτες έχω και εγω 10 .... Μια ομορφιά οι φωτογραφίες :)

takolas
30-10-15, 12:17
Να τις χαίρεσαι! Εγώ είχα δύο στο σπίτι αλλά ο αρσενικός πέθανε φέτος (20 χρονών) και κάμποσες αδέσποτες που περιφέρονται...

Artemisia
30-10-15, 13:16
20 χρονών ??? Ζωάρα έκανε ο γατούλης εμένα η μεγαλύτερη "εφυγε" 18 χρονών . Αδέσποτες έχω 4 είναι άγριες ... αλλά έρχονται για φαγάκι . Δεν είχα σκοπό να καταλήξω με 10 αλλά τις 4 τις έσωσα και τις μεγάλωσα με μπιμπερό δεν είχαν ανοιξει τα ματάκια τους , την γατομαμα τους την σκότωσαν με φόλα :(
Αυτό είναι το αγόρι μου το όμορφο :
watch?v=saToJe9GRXM

takolas
30-10-15, 13:30
Φοβερός! Φέρνει και το παιχνίδι του, το έκανε και ο δικός μου όταν
ήταν μικρός, μετά απλά το έκοψε...

aliens-
02-11-15, 10:36
Αν και δεν τρελαίνομαι για τις γάτες...... μπράβο. Έχεις φτιάξει το δικό σου ζωικό βασίλειο. Είναι ανεκτίμητο να μπορείς να ανοίγεις την κουρτίνα και να βλέπεις "ντοκιμαντέρ" λίγα μέτρα μακρυά σου.

takolas
02-11-15, 11:29
Πραγματικά, και εσύ να χαίρεσαι την λίμνη σου!

takolas
21-01-16, 10:59
Και μια αντίθεση μέσα στον χειμώνα, το λουλούδι της κάλλας...

Artemisia
21-01-16, 11:23
Aυτά είναι :smt041:smt041:smt041Μόνο χειμώνα ανθίζει η Zantedeschia aethiopica, πανέμορφη !!!
Εμένα μου πάγωσαν τα φύλλα και φέτος ... :(

takolas
21-01-16, 11:29
Η συγκεκριμένη άνθισε και την άνοιξη
αλλά επειδή την φύτεψα πέρσι τον Μάρτιο
δεν ήξερα ότι το κάνει και τον χειμώνα
Κρίμα για την κάλλα σου αλλά έχετε και πολύ
κρύο εκεί :-) Θα πετάξει πάλι πιστεύω...

Artemisia
21-01-16, 11:31
Η συγκεκριμένη άνθισε και την άνοιξη
αλλά επειδή την φύτεψα πέρσι τον Μάρτιο
δεν ήξερα ότι το κάνει και τον χειμώνα
Κρίμα για την κάλλα σου αλλά έχετε και πολύ
κρύο εκεί :-) Θα πετάξει πάλι πιστεύω...
Κάθε χρόνο αυτό γίνεται :D:D:D:D:D Κάπου στον Απρίλιο μου ανθίζει εμένα :DΣε πόσο βάθος την έχεις ??

takolas
21-01-16, 11:36
Την έχω εκτός λίμνης, στο χώμα

Artemisia
21-01-16, 11:38
Αααα μάλιστα :D:D Ξαναβάλε την φωτό να την βλέπει ο κόσμος ;) γιατι μας άλλαξε η σελίδα ;)

takolas
21-01-16, 11:44
Οκ,
βάζω μια άλλη για ποικιλία :-)

takolas
02-02-16, 15:29
Και ένα λουλούδι από το Aponogeton distachyos
που έβαλα πριν από ένα μήνα περίπου

Artemisia
02-02-16, 15:59
Aπλά υπέροχο !!! :D:D Άντε να μεγαλώσει να στείλεις και σε μένα ;)

takolas
02-02-16, 16:01
Φυσικά, πολύ ευχαρίστως!

takolas
23-06-16, 10:16
Μια ενημέρωση της λιμνούλας....
Άλλαξα τις δύο αντλίες των 1.200 λίτρων/ώρα με μία των 4.500 λίτρων,
έβαλα ένα Τ και πρόσθεσα άλλο ένα μπιτόνι 50 λίτρων για περισσότερη
φίλτρανση. Έβγαλα τον πάπυρο από τον βυθό και αφαίρεσα όλες τις γλάστρες
της ρηχής ζώνης, εκεί έβαλα λευκοκεφάλα και parrot feather χωρίς γλάστρα
ή χώμα. Η αλλαγή των φυτών "αναστάτωσε" την λίμνη και έχασα ένα ψάρι
μέχρι να το καταλάβω... :-(
Το νερό είναι διαυγέστατο χωρίς uv, όμως σε κάποια σημεία όπου χτυπάει πιο πολύ ο ήλιος έχω δασάκια άλγης, τα νούφαρα δεν άνθισαν ούτε φέτος, κάτι πρέπει να αλλάξω...
Ο υάκινθος επιβίωσε τον χειμώνα και χάθηκε το καλοκαίρι :confused:, ίσως φταίει το ότι είχε μετακινηθεί κοντά στον καταρράκτη...
Υγ. Παρά την αύξηση της κυκλοφορίας, την αεραντλία την έχω κρατήσει...

Artemisia
23-06-16, 10:28
Κρίμα για το χρυσόψαρο :( όταν κάνουμε εργασίες σε μικρές λίμνες τα ψάρια πρέπει να βγαίνουν σε δεξαμενή με την φίλτρανση να δουλεύει με το ίδιο νερό απο την Λίμνη .
Φαντάζομαι τι σηκώθηκε απο την ανακατωσούρα , για να χάσεις χρυσόψαρο :smt120
Τα νούφαρα πώς τα έχεις φυτεμένα (δεν θυμάμαι) ??? Να τα βλέπει ο ήλιος και να μην είναι σε μεγάλη ανατάραξη .
Ο Υάκινθος , όπως και το κατάλαβες, δεν θέλει καθόλου ανατάραξη (3 έχασα μέχρι να καταλάβω τι θέλουν) τους αρέσει όμως ο ήλιος .
Η αεραντλία νομίζω ότι είναι περιττή αλλά θα έχεις τους λόγους σου να την κρατάς (Να μήν είναι κοντά στα Νούφαρα και σε Υακινθους) .
Βγάλε και μια γενική φωτό να χαζέψουμε :D:D:D:D

takolas
23-06-16, 10:42
Ευχαριστώ Αρτεμισία για τα tips :-),
όταν έκανα τις αλλαγές των φυτών έβαλα τα ψάρια σε μπιτόνι με νερό της λίμνης και φίλτρο για 3 ώρες. Η λίμνη είχε γίνει μαύρη...Πριν τα ξαναβάλω στην λίμνη έκανα αλλαγή νερού γύρω στο 50% και καθάρισα και τα φίλτρα...
Τα νούφαρα τα έχω σε γλάστρα με χαλίκι αργίλου, θα δοκιμάσω με άμμο όπως εσύ. Ήλιο έχουν αλλά και ανατάραξη επίσης :-)
Δοκίμασα και χωρίς αεραντλία γιατί το θεώρησα υπερβολή αλλά είδα διαφορά
και στα ψάρια και στην διαύγεια του νερού.
Βάζω και 2 φωτό πιο γενικές.

Artemisia
23-06-16, 11:06
Tι ωραία Λιμνούλα :D:D Όαση δροσιάς για μένα που είμαι στο γραφείο ;)
Έχεις υψηλές θερμοκρασίες νερού μήπως και λές οτι βλέπεις διαφορά στα ψάρια με την αεραντλία ??

takolas
23-06-16, 11:08
Η υψηλότερη που έχω μετρήσει είναι 27,5

Τάκης
23-06-16, 11:09
Κρίμα για το ψαράκι, πήδηξε ή από τη βρώμα που σηκώθηκε το έχασες ;
Η λιμνούλα βέβαια είναι πανέμορφη

takolas
23-06-16, 11:11
Σ'ευχαριστώ Τάκη,
όχι ευτυχώς δεν έχει πηδήξει κανένα,
απλά το είδα στο βυθό νωχελικό, το έβαλα
με αλάτι σε μπιτόνι αλλά το έχασα...

takolas
13-07-16, 11:23
Ενώ το είχα ξεγραμμένο, το νούφαρο άνθισε :-)
του πήρε 1,5 καλοκαίρι αλλά τα κατάφερε...
Σε μια φτέρη δίπλα στην λίμνη βρήκα μια αράχνη που δεν είχα ξαναδεί.
Το έψαξα και είναι Αργιόπη, μια από τις μεγαλύτερες αράχνες στην Ευρώπη...

odin79
13-07-16, 11:33
πολυ ομορφη λιμνουλα με καθαρο νερο.αυτα τα τουφακια αλγης εμενα προσωπικα μου αρεσουν.το κανει και δειχνει φυσικο!μια ερωτηση την λιμνουλα απο που την πηρες και ποσο?

takolas
13-07-16, 11:38
πολυ ομορφη λιμνουλα με καθαρο νερο.αυτα τα τουφακια αλγης εμενα προσωπικα μου αρεσουν.το κανει και δειχνει φυσικο!μια ερωτηση την λιμνουλα απο που την πηρες και ποσο?
Από το plus4you την είχα πάρει 93.85, τώρα είδα ότι την έχει 119...

Artemisia
13-07-16, 20:30
Ενώ το είχα ξεγραμμένο, το νούφαρο άνθισε :-)
του πήρε 1,5 καλοκαίρι αλλά τα κατάφερε...
Σε μια φτέρη δίπλα στην λίμνη βρήκα μια αράχνη που δεν είχα ξαναδεί.
Το έψαξα και είναι Αργιόπη, μια από τις μεγαλύτερες αράχνες στην Ευρώπη...
Τα κατάφερε το νούφαρο :D:D:D άλλαξες κάτι ?? αυτές οι αραχνούλες ;) τεράστιες όμως και εγω έχω :D

NikosGus
13-07-16, 20:49
...από την άλλη
είναι και μια καλή δικαιολογία για μια μεγαλύτερη λίμνη :-)Από την όλη συζήτηση κρατάω αυτό.. Η λίμνη σου παρα είναι όμορφη για 500 λίτρα, ετοιμάσου για μεγαλύτερη γιατί έχεις γούστο και θα σε τρώει η ιδέα. :D

takolas
14-07-16, 07:38
Για να είμαι ειλικρινής, το σκέφτομαι έντονα για μεγαλύτερη:grin:
Τα κατάφερε το νούφαρο :D:D:D άλλαξες κάτι ?? αυτές οι αραχνούλες ;) τεράστιες όμως και εγω έχω :D
Δεν άλλαξα κάτι, αφού άνθισε δεν το πειράζω :-)

takolas
28-10-16, 15:10
Σήμερα καθώς κοιτούσα την λιμνούλα βλέπω 2 μικρά μαύρα ψαράκια,
στην αρχή αναστατώθηκα αλλά έπιασα ένα με την απόχη και διαπίστωσα ότι ήταν χρυσόψαρο, δεν γνώριζα ότι τα μικρά είναι μαύρα :-)
Η αρχική ανησυχία μετατράπηκε σε χαρά αλλά και προβληματισμούς
για μεγάλωμα της λίμνης...θα το σκεφτώ πιο σοβαρά την άνοιξη....

tsoui
28-10-16, 15:16
Ωραιες εκπληξεις να σου ζησουν!!

Artemisia
28-10-16, 15:22
Να σου ζήσουν !! Και τα δικά μου μαύρα είναι ακόμα ;)
Όλα καλά θα πάνε μην ανησυχείς στις λίμνες έχουν άνεση !!

takolas
28-10-16, 18:39
Σας ευχαριστώ :-)

odin79
29-10-16, 09:57
Σήμερα καθώς κοιτούσα την λιμνούλα βλέπω 2 μικρά μαύρα ψαράκια,
στην αρχή αναστατώθηκα αλλά έπιασα ένα με την απόχη και διαπίστωσα ότι ήταν χρυσόψαρο, δεν γνώριζα ότι τα μικρά είναι μαύρα :-)
Η αρχική ανησυχία μετατράπηκε σε χαρά αλλά και προβληματισμούς
για μεγάλωμα της λίμνης...θα το σκεφτώ πιο σοβαρά την άνοιξη....τι ωραια πραγματα να σου ζησουν και στα δικα μας!!!:D

tsala
29-10-16, 11:59
να σου ζησουν!
Δεν ειναι μαυρα κανονικα, κατι ριχνεται στις λιμνες:D:D:D

mpampis varytimos
29-10-16, 17:12
4 μαύρα γεννήθηκαν σε μένα , παρατηρώ ότι αυτά μεγαλώνουν ποιο γρήγορα.

Να σου ζήσουν.

takolas
31-10-16, 13:17
Να σου ζήσουν και εσένα φίλε μου, εύχομαι γέννες και στους υπόλοιπους.
Πάντως στα pet shops σε αντίστοιχο μέγεθος (2-3cm) νομίζω έχουν
χρώμα, έτσι δεν είναι; Διάβαζα ότι παίζει ρόλο η έκθεση τους
σε φως, εάν δεν έχουν αρκετό παραμένουν μαύρα/γκρι....

tsala
31-10-16, 15:07
δεν ισχυει κατι τετοιο.
ψαρι 2-3 cm , πιθανοτατα δεν εχει βγαλει ακομα χρωμα.
Στα πετ δεν εχω δει ποτε να πουλανε (και δεν νομιζω να πουλανε κιολας) ψαρια 2-3cm .. τα μικροτερα να ειναι 5cm.

takolas
31-10-16, 15:32
Οπότε έχω σχηματίσει λάθος εικόνα,
έχω και καιρό να επισκεφτώ pet shop :-)

mpampis varytimos
31-10-16, 18:05

βγάζουν χρώμα ή γεννήθηκαν χρωματιστά δεν ξέρω ,από την καλοκαιρινή γεννα στην λίμνη μου τα κατάφεραν 3 χρωματιστά και 2 μαύρα .
στην foto είναι 2-3 cm .

ίσως να στέκι αυτό με τον φωτισμό μιας και για φέτος (2016) πρώτη γεννα την άνοιξη τα κατάφεραν 2 μαύρα,το καλοκαίρι 2 μαύρα και 3 χρωματιστά και για το φθινόπωρο ανακάλυψα σήμερα 1 μαύρο (1cm)

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-ah42-mpampinos75-dsc_7936_zpsi9wq8tny.jpg (http://s1377.photobucket.com/user/mpampinos75/media/DSC_7936_zpsi9wq8tny.jpg.html)

tsala
31-10-16, 18:07
ειπα πιθανοτατα και οχι με τιποτα.
δεν ισχυει κατι τετοιο.
Στα πετ δεν εχω δει ποτε να πουλανε (και δεν νομιζω να πουλανε κιολας) ψαρια 2-3cm .. τα μικροτερα να ειναι 5cm.

το φως δεν παιζει ρολο ή εστω δεν εχει μεγαλη σημασια, ετσι κι αλλιως κατα 90% κανενα απο αυτα δεν θα κρατησει ακριβως τα χρωματα με τα οποια γεννηθηκε.

takolas
01-11-16, 10:01
Ενδιαφέρουσες οι χρωματικές παρατηρήσεις
σε σχέση με την εποχή.
Για τα δικά μου, θα δείξει ο χρόνος :-)