Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ JUWEL 100lt.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-10-15, 11:09
Κατηγορία ενυδρείου
Κοινωνικό ενυδρείο

Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (Μ*Π*Υ): 1.00Χ30Χ40
Συνολικά Λίτρα: 100 (Καθαρά)
Βάση: Juwel και ξύλινο έπιπλο

Κάτοικοι του Ενυδρείου
Ψάρια: 7 Lemon tetra, 5 cherry barb, 1 ancistrus.
¶λλα είδη: Διάφοροι λαθρεπιβάτες.

Διακόσμηση Ενυδρείου
Φόντο: Βράχος σε μαύρο χρώμα
Πέτρες: Οχι
Ξύλα: 1 Mopani (νομίζω αλλά μπορεί και Σαββάνας)
Υπόστρωμα: Όχι αλλά κάνω χρήση ταμπλετών βυθού.
Φυτά: Echinodorus bleheri, hygrophila corymbonsa, hygrophila polysperma, limnophila sessiflora, bacopa caroliniana, bacopa monnieri, ludwigia perrenis, sagitaria subulata, anubias, pistia stratiotes, ceratophylum, cryptocorine green.
Λίπανση: Seachem flourish, diy k2so4.
Βυθός: Αμμος λευκή χαλαζιακή κοκκομετρίας 0,5 – 1,2mm.

Φωτισμός
Είδη φωτισμού: Φθορίου
Λαπτηρες: 1 λάμπα 30 watt Τ8 6000 Κέλβιν με ανακλαστήρα.
Διάρκεια φωτισμού: 8 ώρες με χρονοδιακόπτη (10:00 -18:00).

Εξοπλισμός Ενυδρείου
Φίλτρανση: Εσωτερικό φίλτρο juwel 600lt/h.
Θέρμανση/Θερμοκρασία (°C): Scuba sicce 150watt (26o) ελεγχόμενη απ τον eliwell 915.

'Εξτρα Παροχές
Παροχή CO2: Οχι
Ph controller: Οχι
Ψύξη: Ναι 2 ανεμιστήρια φ 80mm 15w σε eliwell 915 controller.
Αντίστροφη Όσμωση: Ναι.
Ενυδρείο καραντίνα, νοσοκομείο 15lt.

Παράμετροι Νερού
pH: 7.0
Γενικη Σκληροτητα: 6
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): 4
Αμμωνία (ΝΗ3): 0
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
Νιτρικά (ΝΟ3): 10
Φωσφορικά (Po4)

Συντήρηση
Αλλαγές νερού: 30% εβδομαδιαίως με 70% νερό βρύσης και 30% Α.Ο.

Φωτογραφίες:
http://i.imgur.com/M1dGin1l.jpg
http://i.imgur.com/i8dwj0Ol.jpg
http://i.imgur.com/0Jvd4hMl.jpg
http://i.imgur.com/uE4za6Z.jpg
http://i.imgur.com/Z0Oh0AQ.jpg?1
http://i.imgur.com/w3GKYGw.jpg
http://i.imgur.com/B2YL6nM.jpg
http://i.imgur.com/FrMU3nhl.jpg

katherine
04-10-15, 11:16
Πολυ ωραιο!! Μπραβο :smt041

nazgul
04-10-15, 11:54
Αν καποιος ειναι μερακλης και οργανωμενος, φαινεται εστω και απο τις φωτογραφιες.

Μπραβο για την προσπαθεια σου, ενα ωραιο ενυδρειο!

peristerigeo
04-10-15, 12:30
:smt023 ωραιο οταν φουντωσουν και τα φυτα θα ειναι πιο ωραιο

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-10-15, 12:46
Ναι τα φυτά είναι μόλις δύο εβδομάδων, το ενυδρείο έτρεχε 10 χρόνια με άλλο βυθό ακατάλληλο για φυτά και μόλις πρόσφατα άλλαξα κι έβαλα άμμο. Βασικά στα διάφορα φόρουμ του είδους συμπεριλαμβανομένου και του GAB έπεσε πολύ διάβασμα μέχρι να το στήσω απ την αρχή γιατί είχα μία ατυχία πριν λίγους μήνες με την αντίσταση που χάλασε χωρίς να το πάρω χαμπάρι με αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία στους 10 βαθμούς και να ψοφήσουν όλα εκτός από ένα cherry barb το οποίο είχε γεννηθεί στο ενυδρείο μου!!! Ετσι αποφάσισα να ασχοληθώ πιο σοβαρά μιας και πριν δεν είχα ιδέα, ό,τι μου είχαν πει στα pet shop. Ετσι πήρα Α.Ο. κι επεξεργάζομαι το νερό και είδα αμέσως αποτελέσματα μιας και συνέχεια εναλλάξ μέρα παρά μέρα γεννάνε αυγά τα lemon και τα cherry που δυστυχώς τα τρώνε μιας κι ακόμα δεν έχει φουντώσει η φυτομάζα. Οι φωτό είναι απ την πρώτη μέρα των φυτών, τώρα είναι πιο φουντωμένα, μάλιστα έχω ήδη αρχίσει και κλαδεύω μέχρι να στηθεί όπως το έχω φανταστεί, φτιάχνω μόνος μου το θειικό κάλιο και έχω σκοπό σιγά σιγά να φτιάξω κι άλλα λιπάσματα όπως και στο μέλλον να μπει και μπουκάλα co2 αλλά όταν βρω δουλιά γιατί εδώ και 3 μήνες είμαι άνεργος. Θα αγοραστούν επίσης μερικά cherry barb να φτιαχτεί σωστή αναλογία για χαρέμι - κοπάδι και μόλις στρώσει ο βυθός και μερικά corydoras, ίσως και γαρίδες, θα δείξει.

Themis_aqua
04-10-15, 15:31
Μπραβο κι απο μενα ωραιο ενυδρειο και πολλα υποσχομενο απ οτι δειχνει!!Οπως το πες σιγα σιγα πηγαινε το φυτεμενο ειναι φοβερο αλλα τα χει τα εξοδακια του..:)Tην οσμωση ποσο την πηρες αν επιτρεπεται;

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-10-15, 18:03
Μπραβο κι απο μενα ωραιο ενυδρειο και πολλα υποσχομενο απ οτι δειχνει!!Οπως το πες σιγα σιγα πηγαινε το φυτεμενο ειναι φοβερο αλλα τα χει τα εξοδακια του..:)Tην οσμωση ποσο την πηρες αν επιτρεπεται;

Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, την όσμωση την πήρα απ την water waves, φοβεροί κι εξυπηρετικοί και το κατέχουν το αντικείμενο. Την πλήρωσα 49 ευρώ κομπλέ την 75άρα, στο Περιστέρι με το νερό που έχω μου βγάζει καθαρό νερό όσμωσης 32 λίτρα στις 4 ώρες. Αμα μπεις σε μία ρουτίνα είναι ξεκούραστη, βασικά το καλοκαίρι χρειάζεται κάθε Κυριακή το πρωί πριν την αλλαγή του νερού να τη βάζω να δουλεύει και το νερό το μαζεύω σε βαρέλι 30 λίτρων, απ αυτά χρησιμοποιώ τα 9 για την αλλαγή του νερού και το υπόλοιπο το φυλάω για αναπλήρωση λόγω εξάτμισης αφού χρειάζομαι περίπου 5 λίτρα το διήμερο. Την επόμενη Κυριακή έχουν περισσέψει και 10 λίτρα οπότε σε 2,5 ώρες έχω ξαναγεμίσει το βαρέλι. Τώρα που δρόσισε μιλάμε βγάζω νερό μία φορά στις 15 μέρες αφού δεν υπάρχουν ανάγκες αναπλήρωσης. Το νερό της βρύσης το έχω μετρήσει, έχει GH=8 και ΚΗ=6 οπότε με 70-30 βρύση - όσμωση αντίστοιχα έχω ρίξει το ph στο 7 και τις σκληρότητες στο 6 και 4 υπολογίζοντας το από εδώ: http://www.aquarix.de/en/haerte.asp

delta66
04-10-15, 19:01
Εχεις τα φοντα για ωραια πραγματα στο χομπι.
Καλη συνεχεια.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-10-15, 19:45
Εχεις τα φοντα για ωραια πραγματα στο χομπι.
Καλη συνεχεια.

Ευχαριστω Δελτα, η αληθεια ειναι οτι συμμετεχω σχεδον σε ολα τα φορουμ το τελευταιο τριμηνο μετα απο μια ζημια που επαθα κι εχω βγαλει τα ματια μου στο διαβασμα κι εδω κι αλλου διαβαζοντας οχι μονο αρθρα αλλα και νηματα με προβληματα μελων γιατι εκει υπαρχει η εμπειρια. Παντως αν θα παει καλα δεν το ξερω, ανεργος 3 μηνες τωρα πιεστηκα πολυ για οσμωση και διαφορα αλλα, θα προσπαθησω και εχει ο Θεος.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
03-11-15, 19:15
Παιδια απ τα παρακατω φυτα ποια χρειαζονται ταμπλετα βυθου λογω χαλαζιακης αμμου ως βυθο; bacopa caroliniana, ludwigia perenis, limnophila sessiflora, sagitaria subulata, hygrophila polysperma, hygrophila corymbosa, valisneria gigantea, echinodorus bleheri, cryptocorine green? Στα δυο υγροφιλα εβαλα ταμπλετες, υπαρχει περιπτωση αυτες να τους δημιουργησαν προβλημα και λιωνουν; Η απλα θελουν περισσοτερη λιπανση; Το τελευταιο διαστημα τα νιτρικα μου εχουν μηδενισει.

johnpecn`
03-11-15, 19:35
Σε ολα καλο θα κανουν οι ταμπλετες και οχι το αντίθετο,προφανως λιώνουν γιατι δεν εχεις νιτρικα το έπαθα πριν λίγες μερες με την χετερανθερα αλλα σε υψηλού φωτισμού με co2 1 μερα την αφηςα Χωρις νιτρικα και άρχισε να λιώνει.Αν δεν εχει αλλάξει κατι αλλο στο ενυδρειο ,τότε ειναι η έλλειψη νιτρικών το προβλημα,αλλα τα πιο πολλα φυτα προτιμούν την απορρόφηση νιτρικών κυρίως απο τα φύλλα.

Themis_aqua
03-11-15, 20:40
Μηπως ταιζεις λιγο;αυξησε λιγο το φαγητο και βλεπεις..Παντως και το ηχοσυστηματακι τουμπανο δειχνει εε :D:D

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
03-11-15, 21:03
Το θέμα είναι ότι αύξησα πριν μία βδομάδα και την ψαροσύνθεση και το τάισμα κι έπιασα με τη μία πρωτεϊνικό φιλμ παρόλο που έχω και δυνατή ανατάραξη στην επιφάνεια. Εδώ και 3 μέρες χρησιμοποιώ και nitrogen να δω πως θα πάει κι η μέτρηση την Κυριακή πριν την αλλαγή του νερού, άμα μετρήσω πάλι 0 θα διπλασιάσω τη δόση. Για το ηχοσυστηματάκι ναι είναι το άλλο μου χόμπι, 7 συνολικά ηχεία κι ένα προβόλι 100 ίντζες περίπου για κινηματογραφικές απολαύσεις με τη γυναίκα τα ΣΚ.

stratigos24
03-11-15, 21:13
Ωραίο το ενυδρείο, να το χαίρεσαι. ;)

Λίγο προσοχή με το τάισμα κλπ. Να βλέπεις τα ψάρια σου να έχουν κοιλίτσες γεμάτες αλλά όχι πρησμένες/φουσκομένες. Θα το καταλάβεις με τον καιρό το πολύ και το λίγο τάισμα. Απλά να κοιτάς να έχουν καλό σχήμα τα ψάρια.

sarpijk
03-11-15, 21:14
Νιτρικο καλλιο!

giorgosg
03-11-15, 22:55
Ωραιο το στησιμο σου για αρχη με πολυ
ωραια φυτα.Καλη συνεχεια.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-11-15, 07:25
Νιτρικο καλλιο!
Αγόρασα το nitrogen, το ίδιο δεν είναι;

Ωραιο το στησιμο σου για αρχη με πολυ
ωραια φυτα.Καλη συνεχεια.
Ευχαριστώ να σαι καλά.

johnpecn`
04-11-15, 10:39
το νιτρικο καλιο ειναι αυτο που λεει ,νιτρικα και καλιο ,το νίτροτζεν ειναι μονο νιτρικά αλλα εςυ δεν εχεις θεμα μιας και βάζεις και καλιο.Οσο αυξάνονται τα φυτα θα χρειαστείς και λιγο εξτρα σιδηρο αν υποθέσουμε οτι το flourish σε καλύπτει σε ιχνοστοιχεία. Το κιτρινισμα και λιώσιμο ειναι και σύμπτωμα τις έλλειψης σιδήρου,απλα επειδή ανέφερες μηδέν νιτρικα σου μιλήσαμε για νιτρικα αν προσθέσεις νιτρικα και δεις το προβλημα να επιμένει παρε και σιδηρο.

ilias vag
04-11-15, 12:12
πολύ πολύ ωραίο μπράβο

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
05-11-15, 17:15
Ερώτηση κρίσεως, επειδή δεν μπορώ να καταλάβω όπου και να διάβασα για το seachem nitrogen, ξέρει κάποιος να μου πει η προτεινόμενη δόση που λέει 2,5ml για κάθε 160 λίτρα, πόσα ppm νιτρικών προσθέτει; Δηλαδή αν κάνουμε τον υπολογισμό εγώ χρειάζομαι για τα 100 λίτρα 1,5 ml δύο φορές τη βδομάδα, αυτό πόσα ppm ΝΟ3 προσθέτει στο ενυδρείο μου;
-------------------------
Λοιπόν έχω ένα ευχάριστο νέο, μπορώ από βδομάδα να προβώ σε αγορά κι εγκατάσταση co2 αν όλα πάνε καλά, θα θελα τη βοήθειά σας για τη χρήση του κι εξηγώ: ηλεκτροβάνα δεν θα πάρω, θα την αφήνω όλο το 24ωρο ανοιχτή για να είναι σταθερή η παροχή, στις πόσες φυσαλίδες θα είναι το ιδανικό; Θυμίζω ο φωτισμός μου είναι 30 watt sylvnia grolux με ανακλαστήρα στις 9 ώρες κι ένα μέτρο λεντοταινία 17,7 watt 6000 Κέλβιν στις 6 ώρες, με τα λιπάσματα θα πρέπει να αλλάξω κάτι;

johnreta
05-11-15, 17:45
http://www.seachem.com/support/Calculators/Dose_planted.html
Για δες αυτο....!

στο co2 δε μπορει να σου απαντησει κανεις απλα θα ξεκινησεις με μια φυσαλιδα και βλεπεις.
Αλλιως κανεις μετρησεις με τον πινακα kh - ph και αγοραζεις και ενα drop checker.
σιγουρα αν δινεις και διοξειδιο τους ανοιγεις την ορεξη για θρεπτικα αλλα μην το παρακανεις

Τάκης
05-11-15, 18:00
Ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος είναι μόνο ο drop checker

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
17-11-15, 19:18
Update:

Εγινε η αγορά, 120 ευρώ χωρίς μαγνητική αφού το αφήνω όλο το 24ωρο μιας και παρατήρησα ότι με διακοπτόμενη χρήση με τα φώτα είχα μεγάλες διακυμάνσεις στο pH ενώ με τη συνεχή χρήση στις 60 φυσαλίδες το λεπτό μου έχει σταθεροποιηθεί στο 6,8 με 7,0. Τώρα βέβαια φάνηκε ότι θέλει πρόσθεση φωτισμού μιας και στη σεσιφλόρα μεγάλωσαν τα μεσογονάτια διαστήματα, θα προσπαθήσω να προσθέσω άλλη μία ταινία led στα 14,4 watt να φτάσω τα 30 συνολικά με led αλλά ήδη σκέφτομαι πατέντα για άλλο καπάκι ή κάτι άλλο που θα με βοηθήσει σ αυτόν τον τομέα. Επίσης με τα νιτρικά μάλλον βρήκα τη δόση που μου χρειάζεται καθημερινά κι είναι στα 1,2 ml, την Κυριακή λίγο πριν την καθιερωμένη ρουτίνα κι αλλαγή νερού που μέτρησα, χωρίς να έχω βάλει παρά 24 ώρες πριν nitrogen, μέτρησα νιτρικά 10mg/lt. επιτέλους περίσσεια σε σχέση με τα 0mg/lt. που μέτραγα δύο εβδομάδες σερί.

sarpijk
17-11-15, 20:26
Η αποψη μου με οσα εγω εχω διαβασει και ακολουθω.

1. Τα φυτα δε καταναλωνουν co2 το βραδυ επομενως το ξοδευεις τσαμπα. Mικρες διακυμανσεις ph δεν ενοχλουν τα ψαρια.

2. Τα τεστ πχ νιτρικα δεν ειναι ακριβειας και δεν ειναι αναγκη να μας γινεται εμμονη. Γι αυτο και προτεινα Νιτρικο καλλιο που ειναι οικονομικο και φυσικα τα ψαρια επισης δεν εχουν θεμα με λιγα παραπανω νιτρικα. Επιπλεον απο τη στιγμη που η φυτομαζα αυξανεται εννοειται το 1,2 ml μας καλυπτει τωρα, σε λιγο καιρο δε θα μας καλυπτει.

3. Οταν υπαρχει θεμα με τα φυτα τοτε σχεδον ΠΟΤΕ δεν ειναι θεμα φωτισμου αλλα co2, κυκλοφοριας και λιπανσης. Οποιαδηποτε αυξηση φωτισμου σημαινει ενα συστημα που κινειται οριακα στο να δημιουργηθει ανισορροπια που θα οδηγησει σε προβληματα. Δυστυχως σε ελληνικα φορουμ πλην εξαιρεσων δε θα βρεις πληροφοριες εγκυρες και συγχρονες. Δε λεω φυσικα πως ο,τι λεω εγω ειναι σωστο αλλα τουλαχιστον μπορω να μιλησω εκ πειρας.

Ειμαι παντως της αποψης οτι εαν δε παθεις δε θα μαθεις οποτε προτεινω να κανεις ο,τι νομιζεις και μετα να αντιμετωπισεις και τις συνεπειες.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
17-11-15, 22:51
Η αποψη μου με οσα εγω εχω διαβασει και ακολουθω.

1. Τα φυτα δε καταναλωνουν co2 το βραδυ επομενως το ξοδευεις τσαμπα. Mικρες διακυμανσεις ph δεν ενοχλουν τα ψαρια.

Δυστυχώς στην περίπτωσή μου η διακύμανση ήταν τεράστια, μέτρησα πριν κλείσουν τα φώτα pH=6,8 και το πρωί πριν ανάψουν 7,8 κι αυτό για 3 μέρες συνεχόμενα, απ όταν το άφησα μονίμως ανοιχτό το pH κυμαίνεται μεταξύ 6,8 έως 7,1 το πολύ οπότε νομίζω ότι η συγκεκριμένη λύση ήταν μονόδρομος. Εξάλλου και σ άλλους χώρους που το έψαξα εντός και εκτός συνόρων το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που δεν έχουν ηλεκτρονικούς ελεγκτές pH το δουλεύουν όπως εγώ.

2. Τα τεστ πχ νιτρικα δεν ειναι ακριβειας και δεν ειναι αναγκη να μας γινεται εμμονη. Γι αυτο και προτεινα Νιτρικο καλλιο που ειναι οικονομικο και φυσικα τα ψαρια επισης δεν εχουν θεμα με λιγα παραπανω νιτρικα. Επιπλεον απο τη στιγμη που η φυτομαζα αυξανεται εννοειται το 1,2 ml μας καλυπτει τωρα, σε λιγο καιρο δε θα μας καλυπτει.

Τα νιτρικά μου πριν βάλω φυτά κι ήμουν μόνο με πλαστικά δεν έπεφταν ποτέ κάτω απ τα 25mg/lt και ενίοτε όταν βαριόμουν να κάνω κι αλλαγή νερού έφταναν και το 50, απ όταν έβαλα φυτά έπεσαν πάλι στα 25 αλλά σταδιακά όσο αυξανόταν η φυτομάζα έπεσαν στο 10 κι αργότερα έφτασαν και στο 0, οπότε ακόμα και αν δεν είναι ακριβείας νομίζω την εικόνα μου την έδωσαν ξεκάθαρα κι έχω ένα σημείο αναφοράς απ τη στιγμή που μετά από 3 Κυριακές σερί με το τεστ να δείχνει 0, μετά από δύο εβδομάδες χρήσης nitrogen με διπλασιασμό μάλιστα δόσης τη δεύτερη εβδομάδα να μου δείχνει ξεκάθαρα 10.

3. Οταν υπαρχει θεμα με τα φυτα τοτε σχεδον ΠΟΤΕ δεν ειναι θεμα φωτισμου αλλα co2, κυκλοφοριας και λιπανσης. Οποιαδηποτε αυξηση φωτισμου σημαινει ενα συστημα που κινειται οριακα στο να δημιουργηθει ανισορροπια που θα οδηγησει σε προβληματα. Δυστυχως σε ελληνικα φορουμ πλην εξαιρεσων δε θα βρεις πληροφοριες εγκυρες και συγχρονες. Δε λεω φυσικα πως ο,τι λεω εγω ειναι σωστο αλλα τουλαχιστον μπορω να μιλησω εκ πειρας.

Διαβάζοντας ό,τι υπάρχει στο διαδίκτυο και σε γειτονικά φόρουμ αλλά και προσωπικά με φίλους που ασχολούνται σοβαρά με το "άθλημα" απ τη στιγμή που πρόσθεσα διοξείδιο τα stem φυτά παρουσιάζουν αυτό το φαινόμενο όταν ο φωτισμός δεν είναι σε συνάρτηση με το co2 και το παρατήρησα ξεκάθαρα καθώς πριν το διοξείδιο είχα μεν αργή ανάπτυξη στο συγκεκριμένο φυτό αλλά με μικρά της τάξης του ενός εκατοστού μεταξύ των μεσογονάτιων διαστημάτων, μετά από 4 μέρες χρήσης διοξειδίου το φυτό αναπτύσεται ραγδαία με επίπτωση όμως τα μεσογονάτια να φτάνουν και τα 5 εκατοστά, αν μη τι άλλο το πρόβλημα πλέον "φωτογραφίζεται" ξεκάθαρα στην ανισορροπία διοξειδίου - φωτισμού (30watt στα 100 λίτρα grolux & led 14,4 watt), κάποια στιγμή που θα βρω χρόνο με παίρνει να προσθέσω άλλο ένα μέτρο led 14,4 watt.
Ειμαι παντως της αποψης οτι εαν δε παθεις δε θα μαθεις οποτε προτεινω να κανεις ο,τι νομιζεις και μετα να αντιμετωπισεις και τις συνεπειες.

Εννοείται είμαι στη φάση που παρατηρώ και αποκομίζω εμπειρία καθότι είναι η πρώτη μου επαφή με το co2, εξάλλου ακόμα πιστεύω τα φυτά προσαρμόζονται, είναι η δεύτερη εβδομάδα χρήσης του κι ακόμα "παίζω" με την ποσότητα παροχής μέχρι να βρω το ιδανικό καθώς ακόμα έχω και πρόβλημα στη διάχυση με την έξοδο του εσωτερικού φίλτρου και την ανατάραξη που προσπαθώ να βρω μια ισορροπία.

johnpecn`
18-11-15, 00:06
Μια απο τα ιδια και στο δικό μου λιγο πριν σβήσουν τα φώτα 6.6 και το πρωί 7.4 έβγαλα την ηλεκτρόβάνα και εχω 6.7 -6.6 24ωρο με μετρησεις ολη μερα ακομα και 4 το πρωι σηκώθηκα και μετραγα:D
Δεν ειναι οτι καλυτερο για τα ψαρια να ανεβοκατεβαίνουν απο οξινο σε αλκαλικο περιβάλλον 2 φορες το 24ωρο.
Επισης το θεμα με την σεσιλιφλορα ειναι καθαρά θεμα φωτισμού την ειχα κι εγω σε φωτεινό σημειο με πολυ πυκνή ανάπτυξη και την μετακίνησα σε μια γωνια όπου παρουσιάζει αυτο το φαινόμενο με τα μεγάλα διαστήματα.

sarpijk
18-11-15, 00:55
http://www.ukaps.org/forum/threads/ph-fluctuations.29443/

johnpecn`
18-11-15, 01:34
http://www.ukaps.org/forum/threads/ph-fluctuations.29443/
Το εχει παει το χόμπι πολυ μπροστά,οποτε ph controllers ph meters test ph τα πετάμε;
Καποια στιγμη διάβαζα σε site του εξωτερικού παλι, οτι δεν εχει σημασια ουτε το gh.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
18-11-15, 07:00
Μπορούμε να βρούμε πάμπολλες συζητήσεις στο διαδίκτυο σαν κι αυτές που έβαλε ο φίλος με διαφορετικά συμπεράσματα. Η όλη φάση γενικά μου θυμίζει Ελλάδα και γιατρούς όπου αν πας για ένα πρόβλημα σε 10 διαφορετικούς γιατρούς, θα πάρεις και 10 διαφορετικές απαντήσεις. Θα μπορούσα να βρω κι εγώ μία που να λέει το ακριβώς αντίθετο και να την ποστάρω, δε μου λέει κάτι αυτό, βασικά θα παρατηρώ κι ανάλογα θα πράττω. Εξάλλου αν δούμε τον πίνακα συσχέτισης pH-KH δεν βομβαρδίζω το ενυδρείο με πολύ co2 αφού μετρώντας με ηλεκτρονικό πεχάμετρο στο 6.9 κι έχοντας ΚΗ=4, είμαι ακριβώς στο πράσινο όριο και στην ελάχιστη τιμή του στα 16ppm. Σκέφτομαι και μία κάπως ενδιάμεση λύση, μιας και το ωράριό μου στο φωτισμό είναι 10:00 με 18:00, να ανοίγω τη μπουκάλα στις 07:00 που σηκώνομαι το πρωί και να την κλείνω στις 23:00 το βράδυ την ώρα που θα την πέσω. Ούτως ή άλλως θέλει και άλλη μία ώρα να αδειάσει η πίεσή της οπότε κατά τις 24:00 θα κλείνει εντελώς και θα μείνει για ένα 7ωρο χωρίς co2 και να παρατηρήσω έτσι τις διακυμάνσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
20-11-15, 20:57
Μετά από ένα τριήμερο παρατηρήσεων, το συμπέρασμα βγήκε, διοξείδιο ανοιχτό όλο το 24ωρο, μετρώντας με ηλεκτρονικό πεχάμετρο και το διοξείδιο ανοιχτό όλο το 24ωρο, η μικρότερη τιμή είναι αργά το βράδυ 6.8 και δύο ώρες πριν ανοίξουν τα φώτα το ίδιο, μόνο κατά την ώρα της φωτοπεριόδου ανεβαίνει κι είναι λογικό αφού απορροφούν το διοξείδιο τα φυτά κι η μεγαλύτερη τιμή που έχω μετρήσει είναι 7.0, οπότε μιλάμε για σταθερότατο και φυσιολογική διακύμανση, με κλειστό το διοξείδιο είχα μετρήσει από 6.8 έως 7.6.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
12-12-15, 08:51
Update καθώς προστέθηκε ρίζα η οποία στριμώχτηκε κυριολεκτικά στην αριστερή γωνία. Επίσης όσον αφορά το διοξείδιο κατέληξα στις 80 φυσαλίδες το λεπτό, μετά από αρκετή παρατήρηση-παρακολούθηση μου δίνει pH=6.8 λίγο πριν ανάψουν τα φώτα και 6.9 καμιά φορά και 7.0 λίγο πριν σβήσουν οπότε ούτε μεταβολές σημαντικές έχω ούτε λείπει διοξείδιο απ τα φυτά, εξάλλου δεν θέλω να το πήξω στο co2 μιας και δεν έχω αρκετό φωτισμό, ετοιμάζεται όμως project αναβάθμισης στο καπάκι με diy κατασκευή με τα χεράκια μου για το οποίο ακολουθουθούν φωτό.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
12-12-15, 08:55
Σόρρυ για το διπλό ποστ αλλά δε μου έπαιρνε τις φωτό το πρώτο οπότε αναγκαστικά διπλοαπάντησα, ζητώ την κατανόηση των διαχειριστών.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
29-01-16, 19:35
Ενημέρωση με το ενυδρείο στην παρούσα φάση, κάθε σχόλιο - παρατήρηση δεκτά.

http://i.imgur.com/c85Abdx.jpg

delta66
29-01-16, 19:51
Ομορφο.
Ο βυθος τι υψος εχει?

kosmas
29-01-16, 20:08
Κωστα μπραβο! Διαβασα ολη την παρουσιαση απο την αρχη.Αξιος.Ενα τετοιο καπακι θελω και εγω.Επισης μπορεις να βαλεις και καποιο χαμηλο φυτο μπροστα και moss πανω στην δεξια ριζα.Πολυ ομορφο!

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
29-01-16, 20:11
Κωστα μπραβο! Διαβασα ολη την παρουσιαση απο την αρχη.Αξιος.Ενα τετοιο καπακι θελω και εγω.Επισης μπορεις να βαλεις και καποιο χαμηλο φυτο μπροστα και moss πανω στην δεξια ριζα.Πολυ ομορφο!

Ευχαριστώ πατριώτη, μος έχω βάλει σε 3 σημεία, δύο στη ρίζα σε διαφορετικά ύψη κι ένα δεξιά στην φωλιά που βλέπεις πίσω απ το πολύσπερμα, έχει δρόμο ακόμα καθώς δεν ήξερα από στήσιμο μιας κι είναι το πρώτο μου φυτεμένο και τα φυτά ερχόντουσαν από χαρίσματα και τα έβαζα όπου όπου, κάπου μετά το καλοκαίρι ίσως το ξεστήσω ή το σουλουπώσω ώστε να γίνει πιο όμορφο και πιο φυσικό, ακόμα διαβάζω και παίρνω ιδέες, θέλω να είμαι πιο έμπειρος όταν θα το κάνω αυτό, δε βιάζομαι.

kosmas
29-01-16, 20:21
Παντος απο τις δημοσιευσεις σου που διαβαζω ριχνεις πολυ μελετη και εισαι για κατι μεγαλυτερο.Αστο αυτο ετσι και προχωρα....

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
29-01-16, 20:30
Ομορφο.
Ο βυθος τι υψος εχει?

Καθαρό απ τη λάμπα έως την άμμο στα 35 εκατοστά, γιατί;

Themis_aqua
29-01-16, 22:35
Ευγε Κωστα ευγε:pΠολυ ομορφο κι απ οτι δειχνει ξεμπερδεψες με τις αλγες!!Λιγο κλαδεμα να φανουν καλυτερα οι ριζες πιστευω!!

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
30-01-16, 00:09
Ευχαριστω, το κλαδεμα γινεται καθε Κυριακη με την προγραμματισμενη ρουτινα συντηρησης ωστε να μη ενοχλω καθε λιγο και λιγακι τα ψαρια.

delta66
30-01-16, 00:58
Καθαρό απ τη λάμπα έως την άμμο στα 35 εκατοστά, γιατί;
O βυθος ρωτησα, η αμμος.
Οχι το υψος του νερου.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
30-01-16, 07:51
O βυθος ρωτησα, η αμμος.
Οχι το υψος του νερου.

Ωχ σορυ δεν το καταλαβα, ο βυθος μπροστα ειναι 4 εκ. και πισω φτανει τα 7.
Μια ερωτηση επ ευκαιριας, στην αλλαγη νερου το φρεσκο νερο το ριχνω για να μην ανακατευω το βυθο, απ ευθειας μεσα στο φιλτροκουτι του εσωτερικου που εχει τα υλικα, υπαρχει περιπτωση να ξεπλενει τα βακτηρια κατ αυτον τον τροπο; Μηπως να φυλαω τα υλικα σ ενα ταπερ με νερο ενυδρειου, να ριχνω το νερο στο φιλτροκουτι και μετα να βαζω τα υλικα στη θεση τους; Η βιολογια ποσο χρονο αντεχει μεσα στο νερο χωρις κυκλοφορια; Ποιος ειναι ο ιδανικος τροπος αναπληρωσης του φρεσκου νερου;

Τάκης
30-01-16, 09:09
Κωστα πολύ ομορφο και πολυ καθαρο ενυδρείο, και τα φυτα υγιεί.
Μπράβο
Αν το νερο έχει την ιδια θερμοκρασια με το νερο του ενυδρείου (που πρέπει να την έχει) δεν έχεις πρόβλημα που ριχνεις το νερο στο κουτι του φιλτρου, και εγω ακριβως το ιδιο κάνω απο τη 1η στιγμη, μέσα στο φιλτρο ριχνω το φρεσκο νερό

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
30-01-16, 10:01
Κωστα πολύ ομορφο και πολυ καθαρο ενυδρείο, και τα φυτα υγιεί.
Μπράβο
Αν το νερο έχει την ιδια θερμοκρασια με το νερο του ενυδρείου (που πρέπει να την έχει) δεν έχεις πρόβλημα που ριχνεις το νερο στο κουτι του φιλτρου, και εγω ακριβως το ιδιο κάνω απο τη 1η στιγμη, μέσα στο φιλτρο ριχνω το φρεσκο νερό

Καλημέρα Τάκη σ ευχαριστώ, επ ευκαιρίας μια ερώτηση και για σένα, τα σαλιγκάρια που μου έδωσες γεννάνε αυγά ή κατευθείαν σαλιγκάρια; Γιατί έχω γεμίσει σε 20 μεριές εστίες με μικρά αυγά, με βλέπω για εκτροφέα σαλιγκαριών με τόσα αυγά. :-D Οσο για το νερό συνήθως είναι 2-3 βαθμούς πιο χαμηλά, κάνει κακό αυτό στη βιολογία ή τα ψάρια;

Τάκης
30-01-16, 10:08
Καλημέρα Κώστα
αυγά γεννάνε, και οντως πολλαπλασιάζονται γρήγορα, προφανως υπάρχει φαι, υπολλείματα ή άλγη.
Μείωσε λίγο τη διαφορά , το πολύ 1 βαθμό, μισό βραστήρα νερό αν ρίξεις στο βαρέλι ανέβασες γρήγορα τη θερμοκρασία

ChocolatePuma
30-01-16, 12:00
Παντος απο τις δημοσιευσεις σου που διαβαζω ριχνεις πολυ μελετη και εισαι για κατι μεγαλυτερο.Αστο αυτο ετσι και προχωρα....

Με την ευκαιρία, να θυμίσω κι εγώ, γιατί έχω διαβάσει όλη την προσπάθεια του Κώστα, πως από αλλού ξεκίνησε κι αλλού κατέληξε

Ξεκίνησε με λάθη και με αγνοια (όπως όλοι μας) και κατέληξε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει ένα όμορφο ενυδρείο και να χαίρεται τα ψάρια του!
Πως το καταφερε? Με διάβασμα και με συνεχείς ερωτήσεις για το κάθετι

Σορρυ για το ποστ, άλλα όφειλα να το πω, μηπως διαβαστεί ;)

Κώστα, μπράβο για το ενυδρείο!:smt041

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
30-01-16, 12:51
Ευχαριστώ παιδιά να στε καλά κι η μελέτη συνεχίζεται, αργότερα θέλω να προσπαθήσω και δύσκολα και μοναδικά τοπία και ψάρια, έχει ψωμί το ενυδρείο υγεία να έχουμε να ασχολούμαστε.

delta66
30-01-16, 14:14
Ωχ σορυ δεν το καταλαβα, ο βυθος μπροστα ειναι 4 εκ. και πισω φτανει τα 7.
Μια ερωτηση επ ευκαιριας, στην αλλαγη νερου το φρεσκο νερο το ριχνω για να μην ανακατευω το βυθο, απ ευθειας μεσα στο φιλτροκουτι του εσωτερικου που εχει τα υλικα, υπαρχει περιπτωση να ξεπλενει τα βακτηρια κατ αυτον τον τροπο; Μηπως να φυλαω τα υλικα σ ενα ταπερ με νερο ενυδρειου, να ριχνω το νερο στο φιλτροκουτι και μετα να βαζω τα υλικα στη θεση τους; Η βιολογια ποσο χρονο αντεχει μεσα στο νερο χωρις κυκλοφορια; Ποιος ειναι ο ιδανικος τροπος αναπληρωσης του φρεσκου νερου;

Εχει ξανασυζητηθει και παλιοτερα.
Τα βακτηρια επηρεαζονται και αυτα με τις αποτομες μεταβολες διαφορων παραμετρων.
Τωρα αν το συστημα ειναι "ανετο" (πχ οχι οριακη ιχθοφορτωση κλπ) και οση τυχων βιολογια χανεται (αναλογα την περιπτωση) μπορει και αναπληρωνεται "αναιμακτα", τοτε δεν υπαρχει θεμα.
Δεν ειναι παντως και η καλυτερη λυση να βαζεις το φρεσκο νερο απευθειας στο φιλτρο.

Τωρα στην περιπτωση σου με δεδομενα τους 3 βαθμους πιο κρυο νερο και την προφανως πολυ γρηγορη εισαγωγη του νερου (αφου μπορει και ανακατευει το βυθο), νομιζω οτι δεν ειναι καθολου καλη λυση.

Εγω θα εριχνα το νερο της αλλαγης στο ενυδρειο και οχι στο φιλτρο, μειωνοντας τη ροη της αντλιας που βαζει το φρεσκο νερο σε τετοιο σημειο που να μην πειραζει το βυθο, θα τοποθετουσα φυσικα το λαστιχο σε τετοιο σημειο που να μη εχει φορα η ροη κατεθειαν στο βυθο.
Ανακατευομενο το φρεσκο νερο με το νερο του ενυδρειου πριν παει στο φιλτρο ειναι παντα μια δικλειδα ασφαλειας για τη βιολογια.

Μη ξεχνας εξαλλου οτι οι αποτομες μεταβολες δεν κανουν καλο ουτε και στα ψαρια.
Μειωσε λοιπον το ρυθμο εισαγωγης του φρεσκου νερου και φροντισε να μη πεφτει πανω απο 1-1.5 βαθμο η θερμοκρασια στο ενυδρειο κατα τη διαρκεια της αλλαγης κι αυτο οχι αποτομα. (δεν ισχυει για ολα τα ψαρια η αποφυγη αποτομης πτωσης - ενω ισχυει για ολα τα ψαρια η αποτομη ανοδος. Ο καθενας μελεταει το ειδος των ψαροων του πως συμπεριφορονται στην αποτομη πτωση της θερμοκρασιας)

Προσωπικα σε ενυδρεια που δεν κανω αλλαγη μεσω του φιλτρου και του spraybar, εχω βαλει στην ακρη του λαστιχου ενα μπαστουνι απο φιλτρο.
Προσφερει και μια επιπλεον ασφαλεια, να μη ξεφυγει απο το ενυδρειο το λαστιχο και γεμισει ο χωροις νερα, αφου φυσικα δεν καθομαι απο πανω να κραταω το λαστιχο οσο γινεται η αλλαγη.
Το κρεμαω και απλα ριχνω ματιες.
Η αλλαγες μου διαρκουν απο 15 λεπτα το λιγοτερο.
Αναλογα ποσο χρονο εχω για να κανω τις αλλαγες αλλα βασικα ποσο μεγαλη ειναι η αλλαγη και ποσο διαφορετικο ειναι το νερο της αλλαγης απο του ενυδρειου.
Εχω κανει και 2 ωρες για μεγαλη αλλαγη νερου.
Οταν δεν εχω χρονο για ανετη αλλαγη, αφηνω να ερθει το νερο της αλλαγης στα ισα με του ενυδρειου πριν την κανω, εστω και αν καθυστερησω μια μερα, παρα να βιαστω.
Για μενα η αλλαγη νερου ειναι πολυ σημαντικη διαδικασια και χρηζει ιδιαιτερης προσοχης.
http://thumbs3.ebaystatic.com/d/l225/m/mPHv0_7v2ASD7-1nLUfI7yQ.jpg

ΥΓ Οποτε το υψος της αμμου ειναι αυτο που φαινεται στο τζαμι. Δεν εχει σιριτι απο οτι καταλαβα στο τζαμι.
Θα ελεγα να βαλεις ενα μαυρο, να καλυπτει το μεγαλυτερο μερος του υψους του βυθου. Προσωπικα μου φαινεται αντιαισθητικη η ασπρη αμμος αν δεν ειναι καθαρη στο πλαι του τζαμιου.

moradin
30-01-16, 14:29
Να σου πω κι εγώ μια ιδέα πέρα από το μπαστούνι που λέει ο Σπύρος, το οποίο μπορείς να το χρησιμοποιείς για να στερεώνεις το λάστιχο με σιγουριά στο χείλος του ενυδρείου.
Καταλαβαίνω ότι η αντλία που χρησιμοποιείς για να ανεβάζεις το νερό στο ενυδρείο δεν έχει ροοστάτη, γιατί δεν παίρνεις με 1 ευρώ έναν διακόπτη από τα πράκτικερ-λιρόι-κατάστημα με υδραυλικά της γειτονιάς σου, να το προσαρμόσεις στην άκρη ή ενδιάμεσα στο λάστιχο, και να μειώσεις την ροή, ώστε και πιο αργά να γίνεται η αλλαγή (αφού έχεις 2-3 βαθμούς διαφορά καλύτερα αργά), και με λιγότερη ανατάραξη;

http://anagnwstou-colours.gr/images/stories/virtuemart/product/%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CF%8616.jpg

delta66
30-01-16, 17:07
Αν δεν εχει ρυθμιση ροης η αντλια, συμφωνω ειναι απαραιτητο ενα βανακι τετοιο.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
30-01-16, 18:19
Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας όμως να σας δώσω μία πληροφορία που αμέλησα γιατί πιστεύω σας οδήγησα σε λάθος συμπεράσματα, το νερό το βάζω με κανάτα του λίτρου λίτρο λίτρο, δεν έχω κυκλοφορητή για την εισαγωγή του φρέσκου νερού, απλά επειδή απ τον κουβά στο τέλος δεν μπορώ να πιάσω νερό με την κανάτα, 3-4 λίτρα τα βάζω απ ευθείας με τον κουβά χύνοντάς το μέσα στο εσωτερικό φίλτρο για να μην ανακατεύω το βυθό. Αυτό είναι που με απασχολεί, ότι βάζω απ τον κουβά κάποια λίτρα με μία σχετική πίεση όπως πέφτει κατευθείαν στο φίλτρο.
Κι ένα βιντεάκι, η πρώτη μου φορά, ελπίζω να το κάνω σωστά.

https://youtu.be/6_1OPw0i34g

Themis_aqua
30-01-16, 18:41
Ωραιο το βιντεακι να το χαιρεσαι το ενυδρειο σου αλλα και τα παρελκομενα ζυγισμενα στοιχισμενα εισαι μερακλης τελος:smt041
Ετσι οπως κανεις τις αλλαγες νομιζω παιδευεσαι..Παρε αυτη την αντλιουλα (http://www.ebay.com/itm/New-Fall-Hydroponic-Fish-Tank-Fountain-Submersible-Pump-Aquarium-Water-8W-/201180138895?hash=item2ed7454d8f:g:a14AAOxy2FZSToF 4) την εχω κι εγω ειναι ρυθμιζομενης ροης και ξεμπερδεψες.:)Αλφαδολαστιχο,μανταλακι δυνατο να το κραταει στο ενυδρειο κι ετσι δεν θα ριχνεις το νερο εστω αυτα τα 3-4 λιτρα κατευθειαν μεσα στο φιλτροκουτι ασε καλυτερα να εισαι απολυτα σιγουρος οτι δεν θα συμβει κατι ασχημο με το βιολογικο υλικο, οπως σου ειπε παραπανω κι ο delta66..
Απλα προσεξε, αν παρεις μια τετεια αντλια, τι υψομετρικο εχει για να σου σηκωνει ανετα το νερο απ το βαρελι αλλαγης, στο ενυδρειο!!

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
30-01-16, 19:05
Ωραιο το βιντεακι να το χαιρεσαι το ενυδρειο σου αλλα και τα παρελκομενα ζυγισμενα στοιχισμενα εισαι μερακλης τελος:smt041
Ετσι οπως κανεις τις αλλαγες νομιζω παιδευεσαι..Παρε αυτη την αντλιουλα (http://www.ebay.com/itm/New-Fall-Hydroponic-Fish-Tank-Fountain-Submersible-Pump-Aquarium-Water-8W-/201180138895?hash=item2ed7454d8f:g:a14AAOxy2FZSToF 4) την εχω κι εγω ειναι ρυθμιζομενης ροης και ξεμπερδεψες.:)Αλφαδολαστιχο,μανταλακι δυνατο να το κραταει στο ενυδρειο κι ετσι δεν θα ριχνεις το νερο εστω αυτα τα 3-4 λιτρα κατευθειαν μεσα στο φιλτροκουτι ασε καλυτερα να εισαι απολυτα σιγουρος οτι δεν θα συμβει κατι ασχημο με το βιολογικο υλικο, οπως σου ειπε παραπανω κι ο delta66..
Απλα προσεξε, αν παρεις μια τετεια αντλια, τι υψομετρικο εχει για να σου σηκωνει ανετα το νερο απ το βαρελι αλλαγης, στο ενυδρειο!!

Σ ευχαριστώ, η αλήθεια είναι ότι έχω τον προηγούμενο κυκλοφορητή του φίλτρου που είναι στα 400lt/h, μήπως βρω τρόπο μιας κι έχω δίπλα έπιπλο να βάζω τον κουβά και να μου στέλνει το νερό από κει κατευθείαν, το θέμα είναι τι γίνεται με τα τελευταία λίτρα στον κουβά.

delta66
30-01-16, 19:55
Σ ευχαριστώ, η αλήθεια είναι ότι έχω τον προηγούμενο κυκλοφορητή του φίλτρου που είναι στα 400lt/hΔεν κανει για αυτη τη δουλεια.
Δεν εχει καλο μανομετρικο.
Η αντλια που χρησιμοποιω εχει τις γρυλιες εισαγωγης κατω κατω και ρουφαει και την τελευταια σταγονα απο το βαρελι, ιδιως αν στο τελος το γειρω ελαφρα να παει το τελευταιο νερο στη μερια που την βαζω.
Εχω βγαλει και τα βεντουζακια της απο κατω για να μειωθει κι αλλο το υψος της.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
30-01-16, 20:13
Δεν κανει για αυτη τη δουλεια.
Δεν εχει καλο μανομετρικο.
Η αντλια που χρησιμοποιω εχει τις γρυλιες εισαγωγης κατω κατω και ρουφαει και την τελευταια σταγονα απο το βαρελι, ιδιως αν στο τελος το γειρω ελαφρα να παει το τελευταιο νερο στη μερια που την βαζω.
Εχω βγαλει και τα βεντουζακια της απο κατω για να μειωθει κι αλλο το υψος της.

Και ποια είναι αυτή αν επιτρέπεται και το κόστος της; Εννοείται αν μπορώ να την βρω Ελλάδα γιατί με αγορές απ το εξωτερικό δεν το κατέχω, ευχαριστώ.
Να σημειώσω και κάτι άλλο, δεν έχω βαρέλι αλλαγής, έχω ένα βαρέλι το οποίο είναι γεμάτο με νερό όσμωσης, νερό φτιάχνω σε 15λιτρο κουβά που έχω αγοράσει ειδικά γι αυτό το σκοπό αφού έχει διαγράμμιση εσωτερικά για να ξέρω τι βάζω, εκεί λοιπόν πηγαίνω στο μπάνιο και βάζω 8 λίτρα νερό βρύσης, μετά ρίχνω το απαραίτητο αντιχλώριο και μετά προσθέτω με δοσομετρική κανάτα 2 λίτρα νερού Α.Ο. και μετά όπως είναι το βάζω στο ενυδρείο.

delta66
30-01-16, 20:34
10 λιτρα αλλαγη κανεις δλδ συνολικα (80% βρυση + 20% ΑΟ)? ή το επαναλαμβανεις?
TDS meter εχεις?

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
30-01-16, 21:01
10 λιτρα αλλαγη κανεις δλδ συνολικα (80% βρυση + 20% ΑΟ)? ή το επαναλαμβανεις?
TDS meter εχεις?

50% αλλαγή νερού κάνω, 5 κουβάδες των 8 λίτρων καθαρού νερού και 2 λίτρων νερού όσμωσης, συνολικά δηλαδή 40 λίτρα καθαρό νερό και 10 όσμωσης.Tdsμετρο δεν έχω ακόμα αλλά την όσμωση την έχω 4 μήνες οπότε έχω ακόμα, ούτως ή άλλως το νερό στην Αθήνα είναι μαλακό δεν ταλαιπωρείται, την ΚΗ την μετράω σταθερά στο 4 στο ενυδρείο, για σιγουριά που και που μετράω και την γενική κι ανθρακική στο νερό της όσμωσης και το τεστ κατευθείαν πάει στο χρώμα αλλαγής που σημαίνει ότι είναι ακόμα μηδενικών σκληροτήτων.

delta66
30-01-16, 21:13
Νομιζω πως δεν το αντεχα για πολυ αυτο που κανεις :D
Θα ειχα ενα βαρελι 60+ λιτρο (να παιρνει και λιγο παραπανω αν θελω να μεγαλωσω την αλλαγη καποια φορα), θα γεμιζα μια φορα τον κουβα με 10 λιτρα ΑΟ, θα το εριχνα στο βαρελι και θα εβλεπα μεχρι που εφτασε και θα εβαζα καποιο σημαδι με το ματι (συνηθως εχει γραμμες μεσα το βαρελι για τα "νευρα" να μη λυγιζει).
Μετα θα γεμιζα και με βρυσης 4 κουβαδες για τα υπολοιπα 40 και θα εβλεπε μεχρι που εφτασε στο βαρελι.
Απο εκει και μετα θα γεμιζα το βαρελι με το ματι και θα χρησιμοποιουσα την αντλια φυσικα για ανεβασμα στο ενυδρειο.
Το tds meter βοηθαει για επαληθευση της τιμης που θελω να εχει το νερο για να κανω την αλλαγη, χωρις τεστακια με σταγονες κλπ καθε φορα

ΥΓ1 Υπαρχουν και Calculator ογκου και θα εβρισκα ακρη και με αυτα.
ΥΓ2 την eheim 1000 l/h ρυθμιζομενη εχω. Δυο μετρα χαλαρα μανομετρικο. Εχω κανει αλλαγη απο 15 μακρυα με ανεση https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/pumps/compact-1000
ΥΓ3 Σε ολα τα ενυδρεια εχω κανει διαγραμιση ανα 10 λιτρα εξωτερικα στο τζαμι με ανεξιτηλο μαρκαδορο. Αν 50 λιτρα τραβαω λιγο μεγαλυτερη γραμμη. Φυσικα σε μικρα ενυδρεια μπορει να γινει και σε μικροτερη αναλογια, πχ ανα 2 λιτρα, ανα 5 κλπ. Μετρημα στο ενυδρειο χρειαζεται για αυτο, χωρις να υπολογιζουμε το παχος των τζαμιων.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
30-01-16, 21:47
Νομιζω πως δεν το αντεχα για πολυ αυτο που κανεις :D
Θα ειχα ενα βαρελι 60+ λιτρο (να παιρνει και λιγο παραπανω αν θελω να μεγαλωσω την αλλαγη καποια φορα), θα γεμιζα μια φορα τον κουβα με 10 λιτρα ΑΟ, θα το εριχνα στο βαρελι και θα εβλεπα μεχρι που εφτασε και θα εβαζα καποιο σημαδι με το ματι (συνηθως εχει γραμμες μεσα το βαρελι για τα "νευρα" να μη λυγιζει).
Μετα θα γεμιζα και με βρυσης 4 κουβαδες για τα υπολοιπα 40 και θα εβλεπε μεχρι που εφτασε στο βαρελι.
Απο εκει και μετα θα γεμιζα το βαρελι με το ματι και θα χρησιμοποιουσα την αντλια φυσικα για ανεβασμα στο ενυδρειο.
Το tds meter βοηθαει για επαληθευση της τιμης που θελω να εχει το νερο για να κανω την αλλαγη, χωρις τεστακια με σταγονες κλπ καθε φορα

ΥΓ1 Υπαρχουν και Calculator ογκου και θα εβρισκα ακρη και με αυτα.
ΥΓ2 την eheim 1000 l/h ρυθμιζομενη εχω. Δυο μετρα χαλαρα μανομετρικο. Εχω κανει αλλαγη απο 15 μακρυα με ανεση https://www.eheim.com/en_GB/products/technology/pumps/compact-1000
ΥΓ3 Σε ολα τα ενυδρεια εχω κανει διαγραμιση ανα 10 λιτρα εξωτερικα στο τζαμι με ανεξιτηλο μαρκαδορο. Αν 50 λιτρα τραβαω λιγο μεγαλυτερη γραμμη. Φυσικα σε μικρα ενυδρεια μπορει να γινει και σε μικροτερη αναλογια, πχ ανα 2 λιτρα, ανα 5 κλπ. Μετρημα στο ενυδρειο χρειαζεται για αυτο, χωρις να υπολογιζουμε το παχος των τζαμιων.

Σπύρο σ ευχαριστώ, πίστεψέ με το έχω συνηθίσει και κάνω τη ρουτίνα του ενυδρείου μαζί με κλαδέμματα όχι πάνω από μιάμιση ώρα. Τα calculator τα ξέρω κι άμα δεις προσεκτικά στο βίντεο έχω φτιάξει διαγράμμιση της στάθμης του ενυδρείου στον εκτυπωτή και σύμφωνα με το calculator κι είναι και τσεκαρισμένο αφού αν λέει για παράδειγμα ότι μου λείπουν 20 λίτρα, βάζω απ τον κουβά που έχει κι αυτός διαγράμμιση με τα λίτρα ακριβώς 20 κι όντως μετά στο ενυδρείο η στάθμη φτάνει στο 0. Εννοείται ότι το μέτρημα το έχω υπολογίσει απ τις καθαρές εσωτερικές διαστάσεις. Ισως το μόνο που θα μπορούσα να κάνω, να πάρω αυτόν τον κυκλοφορητή που λες κι απλά να τον βάζω στον κουβά να βάζω τα 10 λίτρα πιο άνετα.
Σου επισυνάπτω φωτό να δεις το αυτοκόλλητο που έχω φτιάξει για τη στάθμη, έχω φτιάξει και καινούριο με στάθμη στα 50 λίτρα απλά ακόμα δεν το έχω αντικαταστήσει, ίσως κι αύριο να γίνει κι αυτό.

delta66
30-01-16, 21:57
Μονο για τα 10 λιτρα?
Ολην την αλλαγη καντη με αντλια οπως σου εγραψα. Χαρας στο κουραγιο σου. :cool:
Ή εστω οταν θα βαρεθεις, σκεψου το κι αλλιως

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
31-01-16, 01:42
Μονο για τα 10 λιτρα?
Ολην την αλλαγη καντη με αντλια οπως σου εγραψα. Χαρας στο κουραγιο σου. :cool:
Ή εστω οταν θα βαρεθεις, σκεψου το κι αλλιως

Οχι εννοώ για τα 10 λίτρα χ5, θα το βάλω στο πρόγραμμα για την αντλία οπωσδήποτε, εχθρός του καλού το καλύτερο.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-02-16, 07:25
Θα θελα τη γνώμη σας πάνω στο φωτισμό μου, όταν σβήνει η λευκή η λάμπα και μένει αναμένη μόνο η grolux τότε το ενυδρείο γίνεται πιο ατμοσφαιρικό και τα φυτά και τα ψάρια έχουν φοβερά χρώματα, άμα άλλαζα τη λευκή λάμπα και την έκανα κι αυτή grolux θα υπήρχε πρόβλημα; Εχω διαβάσει κατά καιρούς ότι η συγκεκριμένη λάμπα κάνει μεν για τα φυτά αλλά εξίσου και για τις άλγες, θα είχα έξαρχη αλγών λέτε αν τις έκανα και τις δύο grolux?

Νικολέτα
04-02-16, 08:19
Καλημέρα Κώστα νομίζω ότι για τις άλγες εαν έχεις sylvania ειναι πολύ πιθανόνο να σου εμφανισθούν . Οι sylvania ειναι στα 8.000 κελβιν , οι eheim στα 6.000 κελβιν , νομίζω παίζουν ρόλο στις άλγες αν και δεν είμαι σιγουρη , όσο πιο πολλά κελβιν τοσο πιο πολλες άλγες . Εγω προσωπικά έχω επιλέξης μια flora - grulux eheim 48 watt ( 3.8k lumen ) , μια λευκη eheim 48ara ( 3.8k lumen) και μία led ψυχρου φωτος 18 watt ( 3.2k lumen ) και έχω και επιλέον εξωτερικου φως θερμο λευκο 50 watt φωτιστικό , που χτυπάει συκγεκριμένο σημειο του ενυδρειου που θέλω και όχι όλο .

Το θέμα επίσης είναι ότι εαν βάλεις μονο grulux δεν θα καλύπτεις όλο το φάσμα του ηλιακού φωτός που είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των φυτών μας , ιδιαίτερα των πιο απαιτητικών , στο ενυδρειο . Εγω για να είμαι και σίγουρη αφήνω το ενυδρείο μου να το χτυπάει και 1 ώρα ντάλα ο ήλιος την μέρα κατα το απογευματάκι 4-5 . Δεν ξέρω εαν αυτά που σου είπα για τον φωτισμό είναι απόλυτα σωστά απλώς είμαι στο στάδιο που αρχίζω να παρατηρώ κάπιοια πράγματα και εγώ με το φως και πειραματίζομαι . Σίγουρα θα υπάρχουν και πιο έμπειροι να σου πουν για το φως !

sarpijk
04-02-16, 10:38
Βαλε ο,τι λαμπα θες Κωστα.

stav
04-02-16, 11:38
Στο παλιο μου ενυδρειο ειχα δυο λαμπες sylavania grolux χωρις ιχνος
αλγης.

delta66
04-02-16, 11:56
H grolux ευνοει την αλγη οπως ευνοει και τα φυτα, αλλα δεν δημιουργειται και απαραιτητα αλγη.
Παιζουν κι αλλα πραγματα ρολο.
Σε ενα ενυδρειο που εχει την ταση να βγαζει αλγες, δεν θα την προτεινα. Αλλιως, ελευθερα.

sarpijk
04-02-16, 12:08
H grolux ευνοει την αλγη οπως ευνοει και τα φυτα, αλλα δεν δημιουργειται και απαραιτητα αλγη.
Παιζουν κι αλλα πραγματα ρολο.
Σε ενα ενυδρειο που εχει την ταση να βγαζει αλγες, δεν θα την προτεινα. Αλλιως, ελευθερα.

Αυτο το πραμα δεν υφισταται. Ειναι σα να εχω ενα σκυλι που δε το προσεχω, το ταιζω ο,τι βρω να το εχω δεμενο σε ενα σκυλοσπιτο στο κρυο και να λεω οτι εχει την ταση να αρρωσταινει.

Φιλικα.

delta66
04-02-16, 13:27
Αλγη δεν σημαινει αυτοματα και αρρωστια ;)
Σε νορμαλ ποσοτητα, ειναι κατι φυσικο στις περισσοτερες περιπτωσεις, και αναλογα βεβαια και την αιτια αναπτυξης της.
"Αρρωστια" ειναι να θελουμε τα ενυδρεια μας "γυαλι", "αποστειρωμενα" :)

Πχ στα ενυδρεια χρυσοψαρων ειναι προτιμοτερο να υπαρχει (πολυ μαλιστα) πρασινη αιωρουμενη.
Το θεμα του εγωισμου ή του θεματος μας αποτρεπει για κατι τετοιο.
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=35122
https://www.youtube.com/watch?v=-J-zYAlKlQo
Και οχι μονο στα χρυσοψαρα
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=851870#post851870

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-02-16, 14:38
Απ ο,τι καταλαβα δεν χανω τιποτα να δοκιμασω κι αμα δω προβλημα απλα μου μενει για αντικατασταση της ηδη υπαρχουσας οταν πεθανει.

Themis_aqua
04-02-16, 16:10
Θα θελα τη γνώμη σας πάνω στο φωτισμό μου, όταν σβήνει η λευκή η λάμπα και μένει αναμένη μόνο η grolux τότε το ενυδρείο γίνεται πιο ατμοσφαιρικό και τα φυτά και τα ψάρια έχουν φοβερά χρώματα

Πανω σε αυτο θα ηθελα να πω πως παρατηρω ακριβως το ιδιο!!Οταν σβηνουν τα led που βγαζουν πιο ψυχρο-ασπρο φως (6000κ) σε σχεση με την pl που βγαζει πιο κιτρινο φως (4000κ) τοτε το ενυδρειο γινεται οπτασια, ψαρια και φυτα δεν χορταινεις να τα κοιτας, και τονιζονται πιο πολυ οι οποιες αντιθεσεις υπαρχουν.:pΑρα δεν θα ειναι τυχαιο!!

delta66
04-02-16, 16:56
Εμενα μαρεσει παντως ο συνδυασμος gro και aquastar.
Πoλυ ροζ το σκετο Gro για συνεχη λειτουργια, να το βλεπω συνεχεια ετσι δλδ.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-02-16, 17:22
Δέλτα να σου πω την αλήθεια δεν καταλαβαίνω το ροζ, αντίθετα τα κόκκινα φυτά και τα cherry barb δείχνουν απίστευτα το ίδιο όμως και τα πράσινα φυτά, bacopa, polysperma, sagitaria βγάζουν ένα χρώμα δε χορταίνω να το κοιτάω, όταν ανάβει και η δεύτερη λάμπα ξενερώνω, ουδέτερο χρώμα και χάνουν τη ζωντάνια τους ψάρια και φυτά, δυστυχώς όσο κι αν προσπάθησα δε φαίνεται στις φωτό που έβγαλα γι αυτό και δεν τις βάζω. Η aquastar που λες τι φάσμα είναι και τι χρωματισμό βγάζει;

moradin
04-02-16, 17:28
Κώστα χωρίς να είμαι σίγουρος, νομίζω κάπου κάποτε είχα διαβάσει ότι η grolux δεν έχει καλό φάσμα για την σωστή ανάπτυξη των κόκκινων φυτών, ενώ για τα πράσινα είναι ιδανική.
Μπορεί να μην θυμάμαι καλά, μπορεί η πηγή να ήταν λάθος, οπότε μην το πάρεις σαν δεδομένο, αλλά σαν μια ερώτηση.

Κι εγώ οπαδός των χρωμάτων της grolux είμαι, και τις χρησιμοποιώ σχεδόν σε όλα τα φυτεμένα τόσα χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν κάνουν οι grolux τις αλγες, άλλοι παράγοντες φταίνε. Ισως όμως οι grolux επειδή είναι ιδανικές για την ανάπτυξη των φυτών (προφανώς και των αλγων, φυτικοι φωτοσυνθετικοι οργανισμοί είναι κι αυτές) να μην συγχωρουν λάθη και ανισορροπιες.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-02-16, 17:31
Ωχ ναι το θυμήθηκα τώρα που το είπες κι εγώ κάπου είχα διαβάσει ότι το φάσμα της grolux δεν κάνει για τα κόκκινα φυτά, με χάλασες τώρα αλλά καλά έκανες.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
19-03-16, 11:38
Για πείτε λίγο τη γνώμη σας, τι είναι αυτά κολλημένα στο τζάμι; Υπάρχει περίπτωση να είναι αυγά απ τα aeneus; Αν ναι τι πρέπει να κάνω μπας και βγει κανένας μπόμπιρας; Εμπειρία έχω μηδενική, έχω ένα 15λιτρο που κάθεται, μπορεί να φανεί χρήσιμο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Νικολέτα
19-03-16, 12:02
Για πείτε λίγο τη γνώμη σας, τι είναι αυτά κολλημένα στο τζάμι; Υπάρχει περίπτωση να είναι αυγά απ τα aeneus; Αν ναι τι πρέπει να κάνω μπας και βγει κανένας μπόμπιρας; Εμπειρία έχω μηδενική, έχω ένα 15λιτρο που κάθεται, μπορεί να φανεί χρήσιμο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μήπως είναι νεαρά ramshorn ? Όσο φαίνεται η φωτο δηλαδη !

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
19-03-16, 12:11
Μήπως είναι νεαρά ramshorn ? Όσο φαίνεται η φωτο δηλαδη !

Τ αυγά απ τα σαλιγκάρια είναι σαν μάζα κι είναι πιο μικρά, αυτά είναι μεγάλα και ποτέ δεν έχω δει αυγά σαλιγκαριών στο τζάμι παρά μόνο στα φυτά, έχουν και πιο σκούρο χρώμα, αυτά είναι άσπρα - διάφανα, πρώτη φορά βλέπω τέτοια αυγά και από άλλα θέματα που έχω διαβάσει και δει φωτό μου μοιάζουν πολύ για κόρυ απλά θέλω επιβεβαίωση και βοήθεια τι να κάνω μπας και ζήσουν μερικά. Βρήκα και την υπεύθυνη θηλυκιά, είναι μια που έχει παραχοντρύνει η κοιλιά της και σχεδόν τα βλέπω τα αυγά μέσα της οπότε είμαι σχεδόν σίγουρος ότι είναι αυγά κόρυ.

tsala
19-03-16, 12:34
απο κορυντορακια ειναι ;)

BUREKAS47
19-03-16, 12:43
πολυ ωραίο φίλε και παρά πολυ καλή δουλειά

mixalis1708
03-04-16, 13:33
Tι εγινε με τα αυγουλακια Κωνσταντινε ;

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
11-04-16, 16:49
Τίποτα, δεν είδα τίποτα να κινείται στο μικρό που τα έβαλα, όσο για άλλα αυγά δεν είδα, είτε φαγώθηκαν από σαλιγκάρια, είτε απ τα λέμον, είτε απ τα ανκιστράκια, δεν έχω ιδέα, σε κάποια σημεία του ενυδρείου δεν έχω καν πρόσβαση, άμα είναι να κάτσει θα κάτσει, δεν θέλω να ξανά επέμβω. Εν τω μεταξύ ξήλωσα τη sagitaria subulata γιατί τη βαρέθηκα κι είχα την εντύπωση ότι δυσκόλευε τα γατόψαρα στην αναζήτηση τροφής, ήδη με το που το ξήλωσα το γκαζόν κάνανε πάρτι όλα στην άμμο, δεν το είχα ξαναδεί αυτό οπότε κι έτσι θα μείνει.

ChocolatePuma
11-04-16, 17:37
Ωραίος!!!:D

Την 3η φωτο, στείλτην στη Seachem
Προβλέπω δώρο μερικές μετοχές :p

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
11-04-16, 17:55
Χα χα χα, τα 3 είναι δικά της, αυτά που μου έρχονται οικονομικά, τα άλλα τα φτιάχνω μόνος μου κι απλά τους βάζω ετικέτες με πληροφορίες για να μη μπερδευτώ, δεν πιστεύω να νόμιζες ότι είναι κι αυτά της εταιρίας;

ChocolatePuma
11-04-16, 18:11
Χα χα χα, τα 3 είναι δικά της, αυτά που μου έρχονται οικονομικά, τα άλλα τα φτιάχνω μόνος μου κι απλά τους βάζω ετικέτες με πληροφορίες για να μη μπερδευτώ, δεν πιστεύω να νόμιζες ότι είναι κι αυτά της εταιρίας;

Yeap!;)

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
11-04-16, 18:46
Yeap!;)

Χα χα άρα κάνω καλή δουλιά.

Themis_aqua
11-04-16, 19:25
Κωστα φοβερο το βλεπω μπραβο!!Το φυτο διπλα απ το κοκκινο αριστερα ροταλα ειναι;

Στάλθηκε από το LG-D335E μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

sarpijk
11-04-16, 19:31
Bacopa caroliana ειναι Θεμη.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
11-04-16, 19:46
Ακριβώς αυτό, σ ευχαριστώ energy αλλά και πάλι ξαναλέω είναι το πρώτο μου και τα περισσότερα φυτά μπήκαν άναρχα όπως κι ρίζα γιατί για φυτεμένο βγήκε στην πορεία. Στο μέλλον θέλω να ξεκινήσω ένα απ την αρχή, μ ένα πιο πρωτότυπο στήσιμο που πλέον θα έχω και τις γνώσεις και την εμπειρία γιατί αυτό κυριολεκτικά προέκυψε.

mixalis1708
11-04-16, 22:50
Μπραβο ρε Κωστα! Αν εχει τελικα κανεις μερακι για αυτο που κανει γινοται θαυματα ...

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
12-04-16, 22:28
Επίσης αυτή τη βδομάδα λόγω της bba δεν βάζω φώσφορο αλλά ρίχνω εξέλ, σήμερα παρατήρησα το νερό έχει μια απίστευτη διαύγεια που δεν έχω ξαναδεί, υπάρχει περίπτωση το enema kooper να δημιουργεί θολούρα στο νερό; Υπάρχει περίπτωση το εξέλ να ευθύνεται για τη διαύγεια, ή κατά τύχη πέτυχα να κάτσει καλά το σωληνάκι του co2 πίσω απ το φίλτρο στο εξωτερικό κυκλοφορητάκι και δεν κυκλοφορεί σκουπίδια; Ποστάρω φωτό να δείτε, δεν το έχω ξαναδεί έτσι το ενυδρείο.

http://i.imgur.com/VePSFN4.jpg

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
02-05-16, 12:24
Update του ενυδρείου μιας και λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα μου άνοιξε το ενυδρείο και αναγκαστικά το πήγα για επισκευή. Τα ψάρια έζησαν για ακριβώς 8 ημέρες σε κουτί του ΙΚΕΑ 40λιτρο που είχα πάρει πέρυσι για μεταστέγαση αυθημερόν για αλλαγή βυθού και τελικά φάνηκε για 2η φορά χρήσιμο. Η ρίζα πλέον μπήκε στη μέση και ξαλαφρώθηκε απ τη java fern που την είχε καλύψει, έφυγαν και τα 4 lemon tetra σε ενυδρείο με άλλα 15 να ζήσουν καλύτερα κι έτσι έμειναν μόνα τους τα cherry barb να κολυμπάνε ενώ προστέθηκαν και άλλα 12 οπότε συνολικά πλέον είναι 25, το ενυδρείο συμπληρώνουν 7 κορύδορας μπρονζέ, 3 μικρά ανκιστράκια και μία γαρίδα που ακόμα δεν ξέρω αν είναι caridina babaulti. Προστέθηκαν δύο φυτά, Alternanthera Reineckii Mini και leykokefala, πλέον το ενυδρείο είναι πιο μίνιμαλ όμως απ την άλλη έχω περισσότερη κίνηση και πλέον βλέπω όλα τα ψάρια που υπάρχουν μέσα.

http://i.imgur.com/tkUOJaPh.jpg
http://i.imgur.com/j286UWch.jpg

stanisalus18
03-05-16, 22:04
Αχ αυτά τα Samla του ΙΚΕΑ έχουν βοηθήσει πολλά παιδιά εδώ. Με το κάλο το restart του ενυδρείου. Όλα καλά να πάνε τώρα εύχομαι. Η ρίζα η μεγάλη που φαίνεται εδώ στη μέση, δεν μπαίνει αλλιώς? Το λέω έτσι ώστε να μην φαίνεται το κόψιμο. Πιο όμορφο στο μάτι.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
15-05-16, 16:35
Σ ευχαριστώ φίλε μου, λοιπόν update του ενυδρείου, καταρχήν να σημειώσω πως δεν είχα ΟΥΤΕ ΜΙΑ απώλεια, ακόμα κι η μοναδική γαρίδα που έχω έχει επιζήσει το 8ήμερο παραμονής στο κουτί του ΙΚΕΑ. Τα φυτά αναπτύσονται τρελλά σήμερα κλάδεψα και πρόσθεσα καινούριο φωτιστικό glo 2x39 watt T5 όπου η μία είναι grolux κι η άλλη Osram lumilux 865. Επίσης προστέθηκε καινούριο εξωτερικό φίλτρο της Eheim το Eco pro200 το οποίο τρέχει παράλληλα με το εσωτερικό ώστε να μπολιαστεί και την επόμενη Κυριακή με την προγραμματισμένη ρουτίνα να βγει εκτός το εσωτερικό και να μπορέσω να τακτοποιήσω καλύτερα και τα μπαστουνάκια εισόδου - εξόδου. Το μόνο που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί έπεσε το ph παραπάνω, ενώ δεν άλλαξα κάτι στην παροχή, πρώτη φορά μετράω κάτω απ το 6.8 που μέτραγα συνήθως και τώρα παίρνω τιμές 6.5 μετρημένα με το ηλεκτρονικό, η αυξημένη κυκλοφορία είναι υπεύθυνη για αυτό το αποτέλεσμα;

http://i.imgur.com/Wve6wuhl.jpg
http://i.imgur.com/irW4itOl.jpg
http://i.imgur.com/ZrU4loPl.jpg
http://i.imgur.com/fPWxZHtl.jpg?1

odin79
16-05-16, 00:18
Κώστα μου αρέσει το ενυδρειο σου και τα φυτά σου δείχνουν πολύ όμορφα και υγιή.απλά δεν έχει φυσικότητα η άμμος κάτω φαίνεται σαν βιομηχανικό δάπεδο, αν μπορείς δώσε κάπου ύψος να δώσει μια αίσθηση βάθους.και η πλάτη είναι κοντή με αποτέλεσμα να φαίνεται λες και έχει βάλει σορτς το ενυδρειο,ένα χαρτόνι μαύρο θα έδειχνε καλύτερά,ολα αυτα βεβαια ειναι και προσωπικό γούστο..πάντως από άποψη εξοπλισμού και φροντίδας νομίζω είσαι υποδειγματικός!!!

alexis cosmo
16-05-16, 01:11
Κώστα πολύ ωραίο το ενυδρείο σου και πεντακάθαρο
Θα συμφωνήσω με την πλάτη που είναι λίγο κοντή και φαίνεται κάπως αλλά αυτό είναι γούστο.

ΥΓ την άμμο με άλφαδι την εστρωσες?:D:D
όλο ίσια είναι

Themis_aqua
16-05-16, 07:34
Κωστα αλλαξες ολο το φωτιστικο βλεπω!!Για την πλατη θα συμφωνησω με τα παιδια δεν δειχνει ωραια ετσι και η αμμος αν ηταν σκουροχρωμη θα εδειχνε ακομα πιο σουπερ αλλα αυτο ειναι και θεμα γουστου κατα τα αλλα ωραιο το στησιμο!!

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
16-05-16, 17:44
Παιδιά σας ευχαριστώ, θα σας πω λίγα πράγματα για τις ομολογουμένως σωστές παρατηρήσεις σας καθότι υπάρχει δικαιολογία, ξεκινάμε λοιπόν, η άμμος δυστυχώς δεν φαίνεται καλά στη φωτό, είχα δώσει ύψος πίσω αλλά ήρθε μόνη της στα ίσα, δεν ξέρω αν έγινε απ τη ροή ή απ τα γατόψαρα πάντως έγινε, από κοντά δεν φαίνεται άσχημο πάντως αυτό. Για την πλάτη είναι κολλημένη εκεί 10 χρόνια, δυστυχώς μέχρι εκεί έφτανε όταν το είχα πάρει και με το εργοστασιακό καπάκι δεν φαινόταν, ούτως ή άλλως όμως αυτό είναι προσωρινό, επειδή θέλω να ξεφορτωθώ το εσωτερικό φιλτροκούτι αλλά και να δώσω βάθος στα φυτά περιμένω να πέσει στα χέρια μου ενυδρείο κατά 5 ή και 10 εκατοστά πιο φαρδύ οπότε εκεί θα κολληθεί από πίσω πλάτη γι αυτό δε με νοιάζει στην παρούσα φάση, όλη η κίνηση αγοράς εξωτερικού φίλτρου και φωτιστικού ήταν για μελλοντική χρήση σε καινούρια γυάλα απλά ήθελα να δοκιμάσω το φωτιστικό και φυσικά να μπολιάσω το φίλτρο.

Pritanis
16-05-16, 17:59
Κωστα καλησπερα
καλο θα ηταν για να δειχνει πιο φυσικο το ενυδρειο ,να στρεψεις την κεντρικη ριζα με τετοιο τροπο ωστε να μην φαινεται το κοψιμο.....Αυτα τα ξυλα ειναι ομορφα αν τα κρεμασεις απο καπου ψηλα ωστε να φαινονται σαν ελευθερες ριζες δεντρου ( σε μια γωνια ισως για να κρυψεις και τα μπαστουνια απο πισω......

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
16-05-16, 18:03
Κωστα καλησπερα
καλο θα ηταν για να δειχνει πιο φυσικο το ενυδρειο ,να στρεψεις την κεντρικη ριζα με τετοιο τροπο ωστε να μην φαινεται το κοψιμο.....Αυτα τα ξυλα ειναι ομορφα αν τα κρεμασεις απο καπου ψηλα ωστε να φαινονται σαν ελευθερες ριζες δεντρου ( σε μια γωνια ισως για να κρυψεις και τα μπαστουνια απο πισω......

Οκ, καλή ιδέα αλλά θα την δοκιμάσω στο καινούριο που θέλω να στήσω, εννοείς το χοντρό κομμάτι να πάει ψηλά και να κατεβαίνουν τα λεπτά κλαδιά κάτω; Το κόψιμο έχω υπολογίσει σε λίγο καιρό να το κρύβει η κρυπτοκορίνα. Ευχαριστώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
19-06-16, 17:32
Εγιναν κάποιες αλλαγές όπως η ρίζα που είχατε δίκιο φαινόταν άσχημα, επίσης λίγο ανακατανομή φυτών, η ceratopteris thalictroides έφυγε απ την επιφάνεια και φυτεύτηκε και μάλιστα πάει πολύ καλά, προστέθηκε και lobelia cardinalis και stayrogyne repens για δοκιμή. Εχω και μία γαρίδα που δεν ξέρω τι είναι, στη φωτό που ακολουθεί κανιβαλλίζει ένα ramshorn, ξέρετε ποιο είδος είναι;

http://i.imgur.com/RGK8lYo.jpg
http://i.imgur.com/Prk7gHa.jpg
http://i.imgur.com/tlnrO5N.jpg?1

stanisalus18
19-06-16, 21:42
πολύ καλύτερο τώρα :smt041:smt041:smt041

sarpijk
20-06-16, 11:08
H γαριδα ειναι η αγρια μορφη της red cherry.

delta66
20-06-16, 11:19
H γαριδα ειναι η αγρια μορφη της red cherry.
Δεν νομιζω.
Απλη red cherry ειναι. Απλα εχει βγαλει την γνωστη ασπρη "αγωνιστικη":D ριγα στη ραχη. Συνηθως τη βγαζουν οι πιο "γριες" και πιο κοκκινες red cherry.
Η αγρια μορφη ειναι αυτη http://www.theshrimptank.com/wild-type-neocaridina/
Και το βρισκω απιθανο να εχει καποιος στην Ελλαδα wild neocaridina davidi.
Ποιος (καταστημα) να τις φερει και γιατι?

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
20-06-16, 15:08
Παιδιά εγώ νομίζω ότι είναι babaulti, για δείτε λιγάκι παρόμοια εικόνα που βρήκα στο διαδίκτυο.

http://i.ebayimg.com/00/s/NzE2WDEwMDA=/$(KGrHqMOKkUE6QjieT7(BOv+uckU4w~~60_35.JPG.

delta66
20-06-16, 17:34
Αυτη ειναι μια δικια μου γαριδα.
Στο ενυδρειο εμφανιστηκε καναδυο χρονια αφου ειχα βαλει την πρωτη αποικια απο 12 γαριδες.
Ολες red cherry.
Ποτε δεν προσθεσα αλλη γαριδα στο ενυδρειο, εκτος των 12 αρχικων.
Οποτε ειναι κι αυτη red cherry.
Εγιναν καμια 200-300αρια αν και εχουν δωθει παρα πολλες.
Εκτοτε εμφανιζονται σποραδικα κι αλλες white stripe.
Χρησιμοποιησε κι αυτην για συγκριση.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-20lt-imag0114edited.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/20lt/IMAG0114edited.jpg.html)

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-07-16, 21:35
Για πιο ασφαλή συμπεράσματα, μόνο αν κάποιος τη δει από κοντά, άμα βγάλει κανέναν ο δρόμος του Περιστέρι κι είναι γνώστης στις γαρίδες, κερνάω καφέ. Εν τω μεταξύ μου ήρθε κι ο ριάκτορας εξωτερικός για διάχυση και αμέσως φάνηκε το μειονέκτημα του εσωτερικού κυκλοφορητή για τη διάχυση, το ενυδρείο έγινε κρυστάλλινο όσον αφορά το νερό του, δυστυχώς με το κυκλοφορητάκι είχα και φαινόμενο σπράιτ αλλά και θολό νερό αφού το φιλτράκι του λέρωνε απ τη δεύτερη μέρα και μετά η βρωμιά αυτή κυκλοφορούσε στο ενυδρείο.

http://i.imgur.com/moBmntE.jpg?1
http://i.imgur.com/wR9guLS.jpg
http://i.imgur.com/FCmjFQd.jpg

Themis_aqua
05-07-16, 13:17
Κωστα πως τη βλεπεις τη ροη με τον ριακτορα εχει πεσει καθολου;Λογικα πρεπει να μειωσες λιγο και την παροχη στη μπουκαλα..

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
05-07-16, 13:25
Δεν τη μειωσα γιατι εχω μπολικη αναταραξη και το ph ανεβηκε λιγακι οποτε το πρωι σημερα κατεβασα λιγο το μπαστουνι να τη μειωσω. Η αληθεια ειναι οτι ειναι νωρις ακομα να βρω τη χρυση τομη, την αναυαραξη την ειχα λογω φιλμ αλλα τωρα που εφυγε το κυκλοφορητακι εφυγε νομιζω κι αυτο, υπαρχει ενδεχομενο δηλαδη να ηταν αυτο τπευθυνο οποτε ακομα ψαχνομαι. Οσο για τη ροη με το ματι η αναταραξη στην επιφανεια μου φαινεται ιδια οποτε η μειωση λογικα ειναι μικρης κλιμακας.

Σταλθηκε απ τη μπακατελα μου.

odin79
05-07-16, 17:02
κωστα γιατι δεν δοκιμαζεις και κανενα γρασιδακι?θα δειξει πολυ ομορφο

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
05-07-16, 17:50
κωστα γιατι δεν δοκιμαζεις και κανενα γρασιδακι?θα δειξει πολυ ομορφο

Είχα γρασίδι και πήγαινε σφαίρα, είχα χάσει όμως τα κορυδοράκια μου γι αυτό και το έβγαλα.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
10-07-16, 15:13
Παιδιά ερώτηση πολύ σημαντική, θα θελα τη γνώμη σας και τις συμβουλές σας, επειδή ετοιμάζω νέο ενυδρείο ελαφρώς μεγαλύτερο ως προς το πλάτος 40 καθαρό αντί για 28 που είναι αυτό και 5 εκατοστά πιο ψηλό, τι θα γίνει με τα ψάρια πρώτα απ όλα και μετά με τα φυτά που πρέπει υποχρεωτικά να πάρω απ αυτό τη μπουκάλα με το διοξείδιο και το φωτιστικό; Το καινούριο θα μου πάρει κανά μήνα να στρωθεί γιατί θέλω να το στρώσω με αμμωνία, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βγάλω το φίλτρο απ το juwel και να βάλω το εργοστασιακό του, θα πρέπει να βγάλω το φωτιστικό και να μπει το diy που είχα φτιάξει αλλά κυρίως θα πρέπει να βγει το διοξείδιο ώστε να μπουστάρω τα φυτά στο καινούριο, ποια θα είναι η επίδραση στα ψάρια και τα φυτά; Πρέπει να κάνω κάποια συγκεκριμένη διαδικασία; Μετά πως θα βάλω τα ψάρια απ το ένα στο άλλο; Να συνδυάσω ταυτόχρονη αλλαγή και το νερό που θα βγει απ το καινούριο να μπει πάρα πολύ αργά στο παλιό ώστε να προσαρμοστούν ή κατευθείαν το νερό που θα βγάλω απ το παλιό να το ρίξω στο καινούριο; Θέλω όμως το νέο ενυδρείο να είναι εντελώς καινούριο, να μη μπουν μέσα ίχνη από bba ή κυανό ή οτιδήποτε τέλος πάντων έχει περάσει αυτό το ενυδρείο. Οπως γράφετε και στο νήμα "στρώσιμο με αμμωνία" είναι η πιο υγιής μέθοδος στρωσίματος και θα θελα να το κάνω. Θα θελα και ένα χρονοδιάγραμμα αν σας είναι εύκολο σε ποιο στάδιο του στρωσίματος να βάλω φυτά ώστε να μη τα κάψει η αμμωνία αν όντως ισχύει ότι τα καίει. Επίσης θα ήθελα να ξεφορτωθώ στο καινούριο τα μαλαισιανά σαλιγκάρια, το νέο θα είναι πάλι με άμμο, θα έκανα καλά ή πρέπει να έχω οπωσδήποτε; Θα προτιμούσα ramshorn μόνο κι όχι μαλαισιανά, τι διαδικασία πρέπει να κάνω με τη μεταφύτευση ώστε να μη μεταφέρω αυτά τα σαλιγκάρια; Υπάρχει περίπτωση με τη ρίζα ή με τα ψάρια να μεταφερθούν; Εχω το esha 2000 το οποίο λέει ότι κάνει για απολύμανση φυτών, όμως δε λέει δοσολογία γι αυτή τη χρήση, οπότε κάνω δοσολογία κανονική ως φάρμακο; Λέει για παράδειγμα στα 100 λίτρα την 1η μέρα 25 σταγόνες και τη 2η και 3η 10 σταγόνες, άμα βάλω τα φυτά σ ένα κουβά 10 λίτρων μπορώ να βάλω την πρώτη μέρα 3 σταγόνες και τη 2η και τρίτη από 1 σταγόνα; Επίσης έχω και το gastropex της esha το οποίο είναι για εξολόθρευση σαλιγκαριών, ποιο είναι καλύτερο για απολύμανση των φυτών από σαλιγκάρια; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
14-07-16, 07:32
Παιδιά ερώτηση πολύ σημαντική, θα θελα τη γνώμη σας και τις συμβουλές σας, επειδή ετοιμάζω νέο ενυδρείο ελαφρώς μεγαλύτερο ως προς το πλάτος 40 καθαρό αντί για 28 που είναι αυτό και 5 εκατοστά πιο ψηλό, τι θα γίνει με τα ψάρια πρώτα απ όλα και μετά με τα φυτά που πρέπει υποχρεωτικά να πάρω απ αυτό τη μπουκάλα με το διοξείδιο και το φωτιστικό; Το καινούριο θα μου πάρει κανά μήνα να στρωθεί γιατί θέλω να το στρώσω με αμμωνία, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βγάλω το φίλτρο απ το juwel και να βάλω το εργοστασιακό του, θα πρέπει να βγάλω το φωτιστικό και να μπει το diy που είχα φτιάξει αλλά κυρίως θα πρέπει να βγει το διοξείδιο ώστε να μπουστάρω τα φυτά στο καινούριο, ποια θα είναι η επίδραση στα ψάρια και τα φυτά; Πρέπει να κάνω κάποια συγκεκριμένη διαδικασία; Μετά πως θα βάλω τα ψάρια απ το ένα στο άλλο; Να συνδυάσω ταυτόχρονη αλλαγή και το νερό που θα βγει απ το καινούριο να μπει πάρα πολύ αργά στο παλιό ώστε να προσαρμοστούν ή κατευθείαν το νερό που θα βγάλω απ το παλιό να το ρίξω στο καινούριο; Θέλω όμως το νέο ενυδρείο να είναι εντελώς καινούριο, να μη μπουν μέσα ίχνη από bba ή κυανό ή οτιδήποτε τέλος πάντων έχει περάσει αυτό το ενυδρείο. Οπως γράφετε και στο νήμα "στρώσιμο με αμμωνία" είναι η πιο υγιής μέθοδος στρωσίματος και θα θελα να το κάνω. Θα θελα και ένα χρονοδιάγραμμα αν σας είναι εύκολο σε ποιο στάδιο του στρωσίματος να βάλω φυτά ώστε να μη τα κάψει η αμμωνία αν όντως ισχύει ότι τα καίει. Επίσης θα ήθελα να ξεφορτωθώ στο καινούριο τα μαλαισιανά σαλιγκάρια, το νέο θα είναι πάλι με άμμο, θα έκανα καλά ή πρέπει να έχω οπωσδήποτε; Θα προτιμούσα ramshorn μόνο κι όχι μαλαισιανά, τι διαδικασία πρέπει να κάνω με τη μεταφύτευση ώστε να μη μεταφέρω αυτά τα σαλιγκάρια; Υπάρχει περίπτωση με τη ρίζα ή με τα ψάρια να μεταφερθούν; Εχω το esha 2000 το οποίο λέει ότι κάνει για απολύμανση φυτών, όμως δε λέει δοσολογία γι αυτή τη χρήση, οπότε κάνω δοσολογία κανονική ως φάρμακο; Λέει για παράδειγμα στα 100 λίτρα την 1η μέρα 25 σταγόνες και τη 2η και 3η 10 σταγόνες, άμα βάλω τα φυτά σ ένα κουβά 10 λίτρων μπορώ να βάλω την πρώτη μέρα 3 σταγόνες και τη 2η και τρίτη από 1 σταγόνα; Επίσης έχω και το gastropex της esha το οποίο είναι για εξολόθρευση σαλιγκαριών, ποιο είναι καλύτερο για απολύμανση των φυτών από σαλιγκάρια; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις όποιες απαντήσεις.
Κανεις;

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
24-07-16, 16:18

Αν θα μπορούσε κάποιος να μου απαντήσει στα ερωτήματα αυτά θα του ήμουν υπόχρεος, ευχαριστώ.

delta66
24-07-16, 16:35
Αν μπορεις διορθωσε λιγο την μορφη του ποστ.
Μαλλον δεν εχεις απαντησεις γιατι ισως δεν μπορεσε να το διαβασει κανεις.
Με το που βλεπει καποιος αυτον τον ογκο λεξεων, δεν μπορει καν να παρει τη δυναμη να ξεκινησει να διαβαζει.
Αλλαζε σειρες, κανε παραγραφους, πιο μικρες προτασεις κλπ.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
24-07-16, 17:04
Αν μπορεις διορθωσε λιγο την μορφη του ποστ.
Μαλλον δεν εχεις απαντησεις γιατι ισως δεν μπορεσε να το διαβασει κανεις.
Με το που βλεπει καποιος αυτον τον ογκο λεξεων, δεν μπορει καν να παρει τη δυναμη να ξεκινησει να διαβαζει.
Αλλαζε σειρες, κανε παραγραφους, πιο μικρες προτασεις κλπ.

Οκ έχεις δίκιο, θα τα τακτοποιήσω θεματικά και αισθητικά και επανέρχομαι.
Ετοιμάζεται νέο project διαστάσεων 100χ40χ45 (το ύψος δεν το έχω ακόμα αποφασίσει) θα πρέπει λοιπόν να γίνει τρόπον τινά μεταστέγαση. Εχω διαβάσει παρόμοιο θέμα όμως προκύπτουν διάφορα ερωτήματα τα οποία σας παραθέτω αριθμητικά για διευκόλυνση απαντήσεων γιατί όπως σωστά είπε ο delta πονοκέφαλος ήταν το προηγούμενο ποστ. Πάμε λοιπόν:

1) Το νέο ενυδρείο θα στρωθεί με αμμωνία για λόγους εμπειρίας, απ το παλιό θα πρέπει να αφαιρέσω διοξείδιο - φωτιστικό - φυτά, σε ποιο στάδιο θα πρέπει να γίνει αυτό; Απ το παλιό βγάζοντάς θα πρέπει να προσέξω κάτι για τα ψάρια; Τα φυτά τι θα πάθουν; Εννοείται θα μπουν σ αυτό τα εργοστασιακά του φίλτρο και φωτισμός.

2) Ο βυθός του νέου ενυδρείου θα είναι πάλι άμμος χαλαζιακή μπεζ χρώματος, θα θελα όμως να απαλλαγώ απ τα μαλαισιανά και να μείνω μόνο με τα ramshorn, θα έχω προβλήματα με την άμμο οπότε το ξεχνάω;

3) Ψάρια, πως θα κάνω προσαρμογή ώστε να βγουν απ το ένα και να μπουν στο άλλο; Το νέο θα έχει λογικά ίδιες παραμέτρους όσον αφορά θερμοκρασία και σκληρότητες το νέο όμως θα έχει χαμηλό ph λόγω διοξειδίου, αν βγάλω το 40-50% απ το παλιό και του ρίξω αντίστοιχα νερό απ το καινούριο, να βάλω στο καινούριο φρέσκο νερό και μετά από 2-3 ώρες να βγάλω τα ψάρια να τα βάλω στο νέο το βρίσκετε σωστό;

Ελπίζω να είναι πιο απλά τώρα, εις αναμονή των απαντήσεών σας.

delta66
24-07-16, 17:29
1. Αν καταλαβα καλα, θα μεταφερεις στο καινουριο ενυδρειο τα "διοξείδιο - φωτιστικό - φυτά"?
Αν ναι, δεν υπαρχει κανενα προβλημα να τα μεταφερεις ολα, μαζι με τα ψαρια, αν γινουν ολα προσεκτικα.
Το καλυτερο ομως θα ηταν να εβγαζες τα ψαρια και το φιλτρο σε μια προχειρη δεξαμενη (πχ πλαστικο samla απο ικεα), μετα να εκανες τη μεταφορα ολων των αλλων στο νεο ενυδρειο, μετα να περιμενες 1-2 μερες να ηρεμησουν τα πραγματα και να μετεφερες και τα ψαρια.
Στο ενυδρειο που στρωνεται με αμμωνια δεν χρειαζεται τιποτα παραπανω απο νερο και φιλτρο.
Αν και δεν καταλαβαινω γιατι δεν μπολιαζεις.
Αν το κανεις γιατι φοβασαι μη μεταφερεις και τιποτα αλλο μαζι στο καινουριο ενυδρειο, θα πρεπει σε οτι μεταφερθει να γινει απολυμανση. Ακομα και στα ψαρια και στα φυτα κλπ
Αλλιως τσαμπα παει το στρωσιμο με αμμωνια και οχι με μπολιασμα.

2. Οπως ειπα αν δεν γινει απολυμανση στα παντα, δεν εξασφαλιζεις οτι δεν θα περασουν και τα MTS ή εστω αυγα απο αυτα.
Η γνωμη μου ειναι οτι δεν κανουν κακο παντως και σε νορμαλ πληθυσμο ειναι χρησιμα.
Ο υγιής βυθος παντως δεν ειναι θεμα σαλιγκαριων μονο. Τα MTS βοηθανε, αλλα υπαρχουν υγιέστατοι βυθοι και χωρις σαλιγκαρια.

3. α) Αν μεταφερεις νερο, εχεις μεταφερει τα παντα (και τα MTS).
β) Αν δεν σε πειραζουν τα σαλιγκαρια, μετεφερε μαλιστα και ολο το νερο αν θελεις. Ειναι ακομα καλυτερα για ολες τις περιπτωσεις.
Φυσικα μπολιασε κιολας μεταφεροντας ολα τα υλικα απο το φιλτρο,
Δεν χρειαζεται στρωσιμο με αμμωνια.
γ) Γγιατι να στρωνεις με διοξειδια κλπ? Δεν χρειαζονται ολα αυτα. Μπορεις να ειναι ιδιο το νερο του νεου ενυδρειου με του παλιου και μετα σταδιακα να το πας εκει που θελεις.
Πχ ελλατωνε σιγα σιγα το διοξειδιο στο παλιο ενυδρειο μεχρι να γινει το πεχα ιδιο με του καινουριου που θα τρεχει με νερο βρυσης. Κανε τη μετακομιση και μετα ξανανεβασε το διοξείδιο σταδιακα.

Ολα εξαρτωνται απο κατι που δεν εχεις δωσει να καταλαβουμε ξεκαθαρα.
Εχεις προβλημα να μεταφερεις κατι απο το παλιο ενυδρειο στο καινουριο?
ΔΛδ καποιο παθογονο απο τυχων ασθενειες? Σαλιγκαρια? Αλγες?
Αν εχεις τετοιο θεμα θελουν τα παντα απολυμανση πριν μεταφερθουν.
Ζωντανα και εξοπλισμος.
Αν δεν εχεις τετοια θεματα, μεταφερεις ολο το νερο, τα φυτα, τα υλικα του φιλτρου και τα ψαρια και καθαρισες.
Τα ψαρια βγαινουν πρωτα απο το παλιο ενυδρειο και μπαινουν σε δοχειο με νερο απο το παλιο ενυδρειο και το φιλτρο εκει να δουλευει, μεχρι να τελειωσουν οι εργασιες. Κανεις τις μεταφορες κλπ και μετα μεταφερεις τα υλικα του φιλτρου στο νεο φιλτρο και τα ψαρια με μια τυπικη προσαρμογη.
Τις πρωτες μερες ταιζεις ελαφρα και κανεις μετρησεις αν εχεις τεστ.
Αλλιως, αν δεν εχεις τεστ, κανεις προληπτικα καμια αλλαγη νερου 30% μερα παρα μερα και βαζεις prime στο ενυδρειο (καθε 24 ωρες, εως 5πλη δοσολογια) για να εισαι καλυμμενος σε τυχων ανεβασμα αμμωνιας και νιτρωδων.
Αν γινουν ολα σωστα ομως, δεν υπαρχει προβλημα. Μονο το ταισμα προσεχουμε για 3-4 μερες

.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
24-07-16, 20:01
Σπύρο σ ευχαριστώ για την απάντηση, το θέμα είναι ότι θέλω να ξεκινήσω το ενυδρείο απ την αρχή πρώτα απ όλα για την εμπειρία του στρωσίματος με αμμωνία. Αν είναι να απολυμάνω το ενυδρείο μπορώ να το κάνω με το esha2000;

Επίσης θέλω να είναι έτοιμο από πλευράς κρυψώνων το νέο ενυδρείο, εγώ σκεφτόμουνα δουλεύοντας παράλληλα το παρόν ενυδρείο, να του βγάλω το φωτιστικό, το φίλτρο το εξωτερικό και το διοξείδιο, να απολυμάνω το φίλτρο και να ξεκινήσω το στρώσιμο. Να πάρω μερικά φυτά να τα απολυμάνω να τα βάλω κι αυτά κι όταν είναι έτοιμο τότε να πάρω τα ψάρια.

Σε ποιο στάδιο μπορώ να βάλω τα φυτά κατά το στρώσιμο με αμμωνία; Εχω και μία γαρίδα αν θυμάσαι παραλλαγή της red cherry. Θέλοντας λοιπόν να απολυμάνω όλο το ενυδρείο και να ξεκινήσει το νέο απ την αρχή κι απλά κάποια στιγμή να μεταφέρω όλα τα ψάρια πως θα γίνει;

Τεστ έχω απ όλα, ήδη έχω ξεκινήσει και στρώνω για προπόνηση το 15λιτρο, θέλω να το κάνω γιατί το ενυδρείο το παρόν θα το χαρίσω σε αδερφικό φίλο που μένει όμως Κέρκυρα οπότε θα πρέπει να το στρώσει κι αυτός με αμμωνία, είναι εντελώς αρχάριος οπότε εγώ θα τον βοηθάω τηλεφωνικά στα πρώτα του βήματα, κουτί ΙΚΕΑ έχω και μου έχει χρησιμεύσει δύο φορές, μία όταν άλλαξα βυθό και μία όταν άνοιξε το ενυδρείο, την ξέρω καλά τη διαδικασία, όταν άνοιξε το ενυδρείο έμειναν στο κουτί ψάρια και η μία και μοναδική γαρίδα για 8 ολόκληρες ημέρες χωρίς ούτε μία απώλεια, απλά θέλω να σιγουρέψω ότι δεν θα περάσω άλγες, κυανοβακτήρια που έχει περάσει παλιά το ενυδρείο και φυσικά όπως είπα πιο πάνω για την εμπειρία.

delta66
24-07-16, 20:20
Για "απολυμανση" τα ψαρια περνανε καραντινα και καποια φαρμακα.
Δεν ειναι και οτι καλυτερο αν γινεται χωρις λογο.
Ο εξοπλισμος ετσι http://www.greekdiscus.com/test2000/showthread.php?8174-%26%238220%3B%C1%F0%EF%EB%FD%EC%E1%ED%F3%E7-%E5%ED%F5%E4%F1%E5%DF%EF%F5-%EA%E1%E9-%E5%EE%EF%F0%EB%E9%F3%EC%EF%FD%26%238221%3B
και τα φυτα ετσι http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=44812&highlight=%C1%F0%EF%EB%FD%EC%E1%ED%F3%E7
Υπαρχουν και αλλοι τροποι αν ψαξεις.
Αλλα χωρις λογο ειναι περιττοι.
Ιδιως οταν απολυμαινεις κατι και κατι αλλο οχι, ειναι δωρον αδωρον.

Δεν χρειαζεται τιποτα στο ενυδρειο οταν στρωνεις.
Μονο νερο βρυσης αποχλωριωμενο, φιλτρο, πηγη ρυπων, και καλη οξυγονωση
Καποια πραγματα μαλιστα, φερνουν δυσκολιες στο στρωσιμο (μικρες που περνανε παρατηρητες ή μεγαλες).

.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
24-07-16, 20:35
Για "απολυμανση" τα ψαρια περνανε καραντινα και καποια φαρμακα.
Δεν ειναι και οτι καλυτερο αν γινεται χωρις λογο.
Ο εξοπλισμος ετσι http://www.greekdiscus.com/test2000/showthread.php?8174-%26%238220%3B%C1%F0%EF%EB%FD%EC%E1%ED%F3%E7-%E5%ED%F5%E4%F1%E5%DF%EF%F5-%EA%E1%E9-%E5%EE%EF%F0%EB%E9%F3%EC%EF%FD%26%238221%3B
και τα φυτα ετσι http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=44812&highlight=%C1%F0%EF%EB%FD%EC%E1%ED%F3%E7
Υπαρχουν και αλλοι τροποι αν ψαξεις.
Αλλα χωρις λογο ειναι περιττοι.
Ιδιως οταν απολυμαινεις κατι και κατι αλλο οχι, ειναι δωρον αδωρον.

Δεν χρειαζεται τιποτα στο ενυδρειο οταν στρωνεις.
Μονο νερο βρυσης αποχλωριωμενο, φιλτρο, πηγη ρυπων, και καλη οξυγονωση
Καποια πραγματα μαλιστα, φερνουν δυσκολιες στο στρωσιμο (μικρες που περνανε παρατηρητες ή μεγαλες).

.

Μετά απ αυτά που διάβασα μάλλον εγκαταλείπω την ιδέα στρωσίματος με αμμωνία, όπως είπες φαίνεται πλέον περιττό και μη αναγκαίο.

delta66
24-07-16, 21:27
Μπορεις να το κανεις μονο απο περιεργεια.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
24-07-16, 23:16
Ααα μη μου τα γυρνας και με βαλεις στην πριζα παλι, [emoji12] εξαλου το εχω ξεκινησει στο 15λιτρο, 8η μερα αλλα ακομα νιτρωδη στο 0, συμπληρωσα και αμμωνια γιατι ειχε πεσει στο 1 και πηγε παλι στα 4ppm.

Themis_aqua
24-07-16, 23:47
Mη το σκεφτεσαι καθολου..μπολιαζεις και τελειωνεις!!
Εγω θα σου λεγα παντως να μη βαλεις ξανα ανοιχτοχρωμη μπεζ αμμο,να προτιμησεις πιο σκουροχρωμη.Τονιζει καλυτερα τα χρωματα των φυτων-ψαριων αλλα και πολλα ειδη ψαριων την προτιμουν σε σχεση με την ανοιχτοχρωμη..
Αλλα απ την αλλη ειναι και θεμα γουστου☺

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-08-16, 07:39
Mη το σκεφτεσαι καθολου..μπολιαζεις και τελειωνεις!!
Εγω θα σου λεγα παντως να μη βαλεις ξανα ανοιχτοχρωμη μπεζ αμμο,να προτιμησεις πιο σκουροχρωμη.Τονιζει καλυτερα τα χρωματα των φυτων-ψαριων αλλα και πολλα ειδη ψαριων την προτιμουν σε σχεση με την ανοιχτοχρωμη..
Αλλα απ την αλλη ειναι και θεμα γουστου☺

Αυτή που έχω είναι άσπρη, δυστυχώς λερώνει και δεν φαίνεται και φυσικό, μπες πρώτη φορά αγόρασα γιατί είδα σε ενυδρείο φίλου και μ αρέσει, είναι πιο φυσική κι η συγκεκριμένη είδα ότι είναι στο χρώμα που είναι και στον φυσικό τόπο των cherry barb.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
26-09-16, 22:33
Update στο ενυδρείο, στα πλαίσια αναβάθμισης φωτισμού για το νέο project 120 λίτρων που ετοιμάζω, προχώρησα στην αγορά μέσω αγγελίας ενός ακόμα φωτιστικού glo2x39watt, τώρα έχω συνολικά πάνω 156watt στα 90 λίτρα καθαρά, φαίνεται για υπερβολικό αλλά αν το κοιτάξουμε με αναλογία lumen/lt δεν είναι τόσο μιας και οι δύο απ τις 4 λάμπες είναι grolux με μόλις 1050 lumen όπως λέει στα χαρακτηριστικά της, οπότε έχω 2100 lumen απ τις grolux κι άλλα 5700 απ τις δύο Osram HO lumilux σύνολο 7800 lumen=86,6lumen/lt. Με το μάτι δε δείχνει τόσο τραγικά φωτεινό ούτε έχω παρατηρήσει να έχει αλλάξει η συμπεριφορά στα ψάρια, αντίθετα βέβαια και με μόνο 3 ώρες για αρχή να δουλεύει το δεύτερο φωτιστικό το pearling είναι τόσο έντονο που νομίζω ότι έχω βάλει αεραντλία! :D Να αυξήσω στις 8 ώρες και το δεύτερο φωτιστικό ή να το αφήσω ως έχει 3-4 ώρες τη μέρα; Να ρωτήσω τώρα κάτι άλλο σχετικά με τις μετρήσεις στο φωτισμό, την αναλογία την υπολογίζουμε βάσει των μεικτών λίτρων ή των καθαρών;

http://i.imgur.com/kRDKnvmh.jpg
http://i.imgur.com/wd34WAGh.jpg

Themis_aqua
26-09-16, 23:11
Τουμπανο το κανες τωρα Κωστα:D
Το κοκκινο χαμηλα ποιο ειναι althernathera;σουπερ δειχνει!
Παντως καθησα σημερα και διαβαζα λιγο γι αυτα τα φωτιστικα και φαινεται πως αποδιδουν πολυ καλα για φυτεμενο,ξερεις ομως που με χαλανε λιγακι στην εμφανιση αυτα τα αυτια που προεξεχουν δειχνουν καπως..
Εισαι σιγουρος πως ταιριαζουν τα φωτιστικα με το νεο project;Εννοω στο μηκος..

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
27-09-16, 08:30
Τουμπανο το κανες τωρα Κωστα:D
Το κοκκινο χαμηλα ποιο ειναι althernathera;σουπερ δειχνει!
Παντως καθησα σημερα και διαβαζα λιγο γι αυτα τα φωτιστικα και φαινεται πως αποδιδουν πολυ καλα για φυτεμενο,ξερεις ομως που με χαλανε λιγακι στην εμφανιση αυτα τα αυτια που προεξεχουν δειχνουν καπως..
Εισαι σιγουρος πως ταιριαζουν τα φωτιστικα με το νεο project;Εννοω στο μηκος..

Ναι βρε αφού είναι στο ίδιο μήκος 100 εκατοστά. Ναι altenanthera είναι το κάτω κόκκινο, το δεύτερο φωτιστικό μία μέρα δουλεύει μόνο, θέλω να δω μετά από μία βδομάδα πως θα επηρρεάσει τα φυτά ή και δύο, δεν ξέρω. Εμένα δε με χαλάνε τα αυτάκια, αντιθέτως η γυναίκα μου λέει ότι με τα φωτιστικά και χωρίς καπάκι δείχνει διαστημικό, οπότε αφού πήραμε και το δύσκολο οκ κανένα πρόβλημα.

odin79
27-09-16, 08:37
τουμπανο ειναι κωστα μπραβο!!!εχε τον νου σου στην λιπανση θα χρειαστει αυξηση

Themis_aqua
27-09-16, 08:48
Εγω παντως θα σου ελεγα να μην αυξησεις την φωτοπεριοδο στο επιπλεον φωτιστικο που βαλες τωρα,4 ωρες ειναι καλα για αρχη αντε 5 ωρες το πολυ αλλωστε ηδη εχεις πολυ καλη αναπτυξη ποιος ο λογος;)
Την λιπανση προσεξε λιγο τωρα!!

Το καλο με αυτα τα ετοιμα φωτιστικα ειναι πως λυνεις κατευθειαν το θεμα καπακι-φωτισμος σε diy ενυδρειο!!

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
27-09-16, 08:58
Ευχαριστω παιδια αν και το θεμα στησιματος εχει παει περιπατο αφου στην παρουσα φαση μ ενδιαφερει απλα να συντηρησω τα φυτα για το επομενο ενυδρειο. Για τη λιπανση να κοιταω για ελλειψεις η να αυξησω ουτως η αλλως; Για τη φωτοπεριοδο λεω να μεινω στις 4 ωρες με 1.6watt/lt φοβαμαι τις αλγες, ηδη πριν αυξησω φωτισμο gsa παντα υπηρχε λιγο στο τζαμι, περιμενω να δω τωρα τι θα γινει.

Themis_aqua
27-09-16, 09:03
Για την λιπανση δεν ξερω αν πρεπει να την αυξησεις λιγο,αφου αυξησες φωτισμο:rolleyes:
Το νεο ενυδρειο θα το κολλησεις εσυ ή θα το παρεις ετοιμο;

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
27-09-16, 09:10
Εγω με το φιλο Σταθη.

Τάκης
27-09-16, 11:35
Μπράβο Κώστα, ωραίο έγινε.
Cherry Barbs είναι τα ψαράκια σου ;
Αν ναι, πέρνα να σου δώσω 2 που μου έφεραν χθες, σε εμένα δεν ταιριάζουν

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
27-09-16, 17:20
Μπράβο Κώστα, ωραίο έγινε.
Cherry Barbs είναι τα ψαράκια σου ;
Αν ναι, πέρνα να σου δώσω 2 που μου έφεραν χθες, σε εμένα δεν ταιριάζουν

Οκ Τάκη κράτα τα και με την πρώτη ευκαιρία θα περάσω, για Παρασκευή το βλέπω πρώτα ο Θεός. Οσο για το ωραίο, το στήσιμο έχει πάει στράφι, ετοιμάζομαι για το επόμενο ενυδρείο κι απλά κρατάω κάποια φυτά ως συντήρηση σε τυχαία θέση μόνο και μόνο για να τα μεταφέρω στο νέο που θα γίνει ένα σχέδιο κι όχι πεταμένα όπως είναι τώρα στην οποιαδήποτε θέση.

Τάκης
27-09-16, 19:26
Ενημερωσε με γιατι δεν πιάνονται και εύκολα :)

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
27-09-16, 21:18
Ενημερωσε με γιατι δεν πιάνονται και εύκολα :)

Ωχ ναι το ξέρω, δύο φορές μία που άλλαξα βυθό και μία που άνοιξε το ενυδρείο, έφτυσα αίμα και μάλιστα χωρίς διακόσμηση και το ύψος νερού στα 10 εκατοστά και πάλι δεν μπορούσα να τα στριμώξω με την καμία, να δω πως θα τα πιάσεις εσύ μέσα στη ζούγκλα!

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
02-10-16, 16:47
Εγω με το φιλο Σταθη.

Εγένετο! 100Μχ40Πχ42Υ με διπλό πάτο ως κόντρα.

http://i.imgur.com/nfRILVa.jpg?1
http://i.imgur.com/d1PavPX.jpg?2

manos3
02-10-16, 16:52
Ωραίο Κώστα, να το χαρείς.

moradin
02-10-16, 17:03
Καλογεμιστο!

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
02-10-16, 17:19
Να στε καλά, ευχαριστώ, υπομονή θα κάνω 10 μέρες να είμαι σίγουρος και μετά θα γεμίσω και βλέπουμε.

Themis_aqua
03-10-16, 00:01
Αντε βρε Κωστα μπραβο!!:p
Ναι αστο 10 μερες να στεγνωσει καλα μη βιαστεις..

Τάκης
03-10-16, 07:26
Καλορίζικο και καλογέμιστο :)

nasos_discus
03-10-16, 13:24
καλογέμιστο να είναι !!!!
ωραίες διαστάσεις !!!!!

katherine
03-10-16, 14:19
Καλογεμιστο Κωστα..Φαινεται η περιποιημενη δουλεια :grin:

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
03-10-16, 15:30
Ευχαριστω να στε καλα. Να ρωτησω κατι επι τη ευκαιρια; Καποιες ατελειες στις γωνιες με τη σιλικονη που εχει λερωσει μισο εκατοστο τζαμι ποτε και πως μπορω να τις καθαρισω; Η φαλτσετα θα το χαραξει; Ειναι ultra clear glass.

kosmas
03-10-16, 15:31
Καλογεμιστο Κωστα! Να΄σαι καλα να το χαρεις με την οικογενεια σου

Τάκης
03-10-16, 16:58
Αν τη φαλτσετα τη βάλεις σε όλη την επιφάνεια του τζαμιού δεν χαράζει,
όχι με τη μύτη,
τη θαμπάδα με διαλυτικό νίτρου

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
03-10-16, 17:43
Αν τη φαλτσετα τη βάλεις σε όλη την επιφάνεια του τζαμιού δεν χαράζει,
όχι με τη μύτη,
τη θαμπάδα με διαλυτικό νίτρου

Ευχαριστώ Τάκη, το καθαρό οινόπνευμα δεν κάνει δηλαδή;

Υ.Γ. Δε βρήκα και χρόνο βρε Τάκη να ρθω για τα cherry barb.

sarpijk
03-10-16, 18:12
Mε το καλο να γεμισει και να το χαρειτε!

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
03-10-16, 18:24
Mε το καλο να γεμισει και να το χαρειτε!

Να σαι καλά, ευχαριστώ.

stanisalus18
03-10-16, 23:47
Μπόλικη ταινία δεν έπεσε εδώ? Μη βιαστείς να το γεμίσεις, άσε να στεγνώσει πολύ καλά η σιλικόνη. Καλογέμιστο και από μένα :D

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-10-16, 06:17
Μπόλικη ταινία δεν έπεσε εδώ? Μη βιαστείς να το γεμίσεις, άσε να στεγνώσει πολύ καλά η σιλικόνη. Καλογέμιστο και από μένα :D
Ευχαριστω, ναι εβαλα αρκετη ωστε να το πιεσει να την ξερασει να μη δημιουργηθουν φυσαλιδες, πειραζει; Θα το αφησω 10 μερες ετσι, καλα ειναι η θελει παραπανω;

stanisalus18
04-10-16, 06:35
Καλήμερα. Όχι είναι εντάξει νομίζω, απλώς δεν χρειαζόταν τόση ταινία. Παίζει να σε παιδέψει λίγο όταν θα έρθει η ώρα να την αφαιρέσεις αν στεγνώσει τελείως η χαρτοταινία, θα σου αφήσει την "κολλά" της, μιας και είναι έξω :rolleyes:

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-10-16, 07:11
Δεν θα καθαρισει με οινοπνευμα; Ποσες μερες να την αφησω; Σημερα κλεινει 2 μερες

Τάκης
04-10-16, 07:42
Βγάλε τη χαρτοταινία, πλέον δεν χρειάζεται,
αν το έχεις 2 ημέρες, βρέχτο, όχι να το γεμίσεις, πιτσιλισέτο με νερό,
η σιλικόνη δεν στεγνώνει από τη ζέστη, αλλά από την υγρασία, το βρέξιμο της κάνει καλό,
και καθάρισε τις κόλλες από τη χαρτοταινία,
αν δεν βγαίνουν με οινόπνευμα βάλε διαλυτικό νίτρου,
μετά 4-5 ημέρες μπορείς να το γεμίσεις

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-10-16, 07:59
Οκ ευχαριστω παιδια.

tsala
04-10-16, 11:58
Καλογεμιστο Κωστα!
Καλα το τερματισες με την ταινια:D
Βγαλτην οπως ειπε ο Τακης, οτι ηταν να κανει το κανε.
Με οινοπνευμα και βαμβακι θα φυγει , αν εχει αφησει σημαδια , γιατι συνηθως δεν αφηνει η χαρτοταινια.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
05-10-16, 08:23
Την εβγαλα χθες τη χαρτοταινια δεν αφησε ιχνος, ποσο το αφηνω μεχρι να βαλω νερο δοκιμης; 10 μερες ειναι καλα; Ακυρο τωρα διαβασα το ποστ του Τακη, θα το αφησω εβδομαδα, μπορω με σπρει δηλαδη να το ψεκαζω νερο στις κολλησεις;

Υ.Γ. Τα τζαμια ειναι απιστευτα ομορφα, τελεια κομμενα, τα μετρησα ολα και δε χανουν ουτε μισο χιλλιοστο κι ενα ελαφρυ ρονταρισμα να μη χασει επιφανεια και μονο 100 ευρω με ολα τα τζαμια εκτος του διπλου πατου ultra clear τη στιγμη που σε καταστηματα μου ζητουσαν 450 ευρω να μου το φτιαξουν, δηλαδη πανε για 350 ευρω κερδος στο κολλημμα!

Themis_aqua
05-10-16, 08:33
Μια χαρα Κώστα:p
χαρτοταινια εβαλες εσωτερικα διπλα απ τις κολλησεις να κρατησει τις περισιες της σιλικονης ή δεν χρειαζεται;Εξωτερικα δε σου ξερασε καθολου;

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
05-10-16, 08:40
Ναι μεσα εξω μπηκε χαρτοταινια απλα μεσα στα μεγαλα τζαμια μπηκε στα 9 χιλλιοστα πιο μεσα στην εσωτερικη πλευρα για να κολλησουν τα πλαινα κι ο πατος ο οποιος χρειαζεται κι αυτος περιφερειακα χαρτοταινια. Ξερασε μεσα εξω κι ευτυχως που ειχα τις χαρτοταινιες γιατι θα ειχαν γινει ολα χαλια, εννοειται οτι τις βγαζεις επιτοπου μετα το κολλημα κι αφου πρωτα εχεις καθαρισει την περισσεια, ειχα δει αρκετα βιντεο αλλα ενα απ αυτα ηταν το πιο διαφωτιστικο και πιο ευκολο για κυριολεκτικα επαγγελματικη δουλια. Να σημειωσω πως ειχα για βοηθεια το φιλο Σταθη Παπαδουρη που εχει κολλησει αρκετα ωστε μην κανω καποιο λαθος γιατι ηθελα να το κολλησω μονος αλλα ηταν το πρωτο κι η εμπειρη επιβλεψη και βοηθεια ειναι απαραιτητη σ αυτες τις περιπτωσεις.

spithas7
05-10-16, 08:44
Την εβγαλα χθες τη χαρτοταινια δεν αφησε ιχνος, ποσο το αφηνω μεχρι να βαλω νερο δοκιμης; 10 μερες ειναι καλα; Ακυρο τωρα διαβασα το ποστ του Τακη, θα το αφησω εβδομαδα, μπορω με σπρει δηλαδη να το ψεκαζω νερο στις κολλησεις;

Υ.Γ. Τα τζαμια ειναι απιστευτα ομορφα, τελεια κομμενα, τα μετρησα ολα και δε χανουν ουτε μισο χιλλιοστο κι ενα ελαφρυ ρονταρισμα να μη χασει επιφανεια και μονο 100 ευρω με ολα τα τζαμια εκτος του διπλου πατου ultra clear τη στιγμη που σε καταστηματα μου ζητουσαν 450 ευρω να μου το φτιαξουν, δηλαδη πανε για 350 ευρω κερδος στο κολλημμα!

Μεγεια Κωστα..
Δεν χρειαζεται καν να βρεξεις την σιλικονη...
Υπομονη μονο απο εδω και περα μεχρι το γεμισμα....;)

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
05-10-16, 08:45
Μεγεια Κωστα..
Δεν χρειαζεται καν να βρεξεις την σιλικονη...
Υπομονη μονο απο εδω και περα μεχρι το γεμισμα....;)
Σταθη εσυ εισαι;

Τάκης
05-10-16, 23:34
Η σιλικόνη σκληραίνει πιο γρήγορα όταν υπάρχει υγρασία,
το έχω παρατηρήσει πολλά χρόνια πριν ασχοληθώ με ενυδρεία,
όταν έκλεινα τρύπες σε γλάστρες και έβαζα αμέσως νερό,
η παρατήρηση μου επιβεβαιώθηκε όταν είδα το χημικό τύπο της σιλικόνης και πως σκληραίνει
n Si(CH3)2Cl2 + n H2O β†’ [Si(CH3)2O]n + 2n HCl
πηγή https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B7

odin79
06-10-16, 00:51
n Si(CH3)2Cl2 + n H2O β†’ [Si(CH3)2O]n + 2n HCl

:smt120:smt120 το εχεις παει σε αλλο επιπεδο!και γω το χα δει αλλα δεν πηγε το μυαλο μου:p

tsala
06-10-16, 01:11
oσο για την ερωτηση σου ποσο θα το αφησεις...

εγω θα το ειχα γεμισει ηδη!!!:D

tsodkostas
06-10-16, 05:51
Μην περιμένεις Κώστα. Γέμισε το. Εγώ τρεις ημέρες το άφησα την τέταρτη το γεμισα δοκιμαστικά για μια ημέρα και την πεμπτη ημέρα το έστησα.
Χθες ξεκίνησα και άλλο.
Που θα το βάλω όμως δεν ξέρω. Προβλέπω zw από τη γυναίκα μου :p

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
06-10-16, 06:53
Παιδιά δεν υπάρχει λόγος να βιάζομαι, δεν έχω δα και ψάρια σε κουτί να περιμένουν, απ ό,τι έχω διαβάσει οι απόψεις διίστανται αλλά προτιμώ να ακούσω τον φίλο μου Στάθη που με βοήθησε στο κόλλημα και ξέρει, να το αφήσω 7-10 μέρες πριν το γεμίσω.

http://i.imgur.com/5IrH2Ixh.jpg
http://i.imgur.com/KQjzqCyh.jpg

Τάκης
06-10-16, 07:16
Εννοείται πως αν δεν έχεις ψάρια ακόμα δεν σε πιέζει ο χρόνος να το γεμίσεις,
από την άλλη όμως το βρέξιμο δεν θα επιταχύνει μόνο τη διαδικασία, θα φύγει και η μυρωδιά πολύ γρήγορα χωρίς να πάθει τίποτα η σιλικόνη και η ποιότητα συγκόλλησης.
¶λλο το βρέξιμο και άλλο το γέμισμα ;)
---------------------------
Γεια σου βρε Στάθη :)

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
06-10-16, 07:19
Το εχω σε μπαλκονι που απο κατω εχει δασυλιο κι εχω υγρασια.

odin79
06-10-16, 08:21
πολυ ομορφο εγνε κωστα αντε να το στησεις γιατι στο αλλο αυτη η πλατη στο λαιμο μου καθοταν.καλογεμιστο και μοσχατο!!!

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
06-10-16, 08:24
πολυ ομορφο εγνε κωστα αντε να το στησεις γιατι στο αλλο αυτη η πλατη στο λαιμο μου καθοταν.καλογεμιστο και μοσχατο!!!
Ευχαριστω, για πες μου τη γνωμη σου επι τη ευκαιρια, μαυρο φοντο στην πλατη η μπλε; Εχω παρει αυτη την ενυδρειακη αφισα με τη μια πλευρα να ειναι μπλε κι η αλλη μαυρη, το προτεινεις;

odin79
06-10-16, 08:35
με chery νομιζω μαυρη πλατη,αλλα δεν ειμαι αι αντικειμενικος γιατι γενικα το μπλε φοντο μου αρεσει μονο στα θαλασσινα

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
06-10-16, 11:22
Συμφωνω απολυτα!

nasos_discus
06-10-16, 11:42
και εγω ψηφίζω για μαυρο φοντο!!!!

Κωστα αν μπορέσεις καποια στιγμή πες μας απο που πηρες τα τζάμια , γιατι ειμαι και εγω στην αναζητηση για κατασκευη σε ιδιες διαστάσεις. Αν δεν σου είναι κοπος μπορεις να μου στειλεις και τις διαστάσεις απο τα τζάμια που έκοψες .

Ευχαριστώ

kosmas
06-10-16, 11:44
Κωστα καλημερα! Αυτη η αφισα που πηρες με τι τροπο κολλιεται?

Gyristroula
06-10-16, 11:46
Καλογέμιστο!! :)

tsodkostas
06-10-16, 12:39
Μπλε δίνει βάθος!!!!

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
06-10-16, 12:41
Τα τζαμια τα πηρα απ το Περιστερι, Αναπαυσεως απεναντι απ το γηπεδο του αγιου Ιεροθεου. Πατος 100χ40χ0.8 παχος κοινο γυαλι, δευτερος πατος ως οδηγος και κοντρα 98.4χ38 4χ0.5 παχος κοινο γυαλι, 2 τμχ. 100χ42χ0.8 παχος ultra clear και 2τμχ. 38.4χ42χ0.8 παχος ultra clear για τα πλαινα ολα μ ενα απαλο ρονταρισμα κι απολυτη ακριβεια στα κοψιματα. Συνολο κοστους 110 ευρω συν 10 ευρω η σιλικονη ενυδρειακη μη τοξικη κι αοσμη, διαλυτικο νιτρου και χαρτοταινια.

nasos_discus
06-10-16, 12:47
Τα τζαμια τα πηρα απ το Περιστερι, Αναπαυσεως απεναντι απ το γηπεδο του αγιου Ιεροθεου. Πατος 100χ40χ0.8 παχος κοινο γυαλι, δευτερος πατος ως οδηγος και κοντρα 98.4χ38 4χ0.5 παχος κοινο γυαλι, 2 τμχ. 100χ42χ0.8 παχος ultra clear και 2τμχ. 38.4χ42χ0.8 παχος ultra clear για τα πλαινα ολα μ ενα απαλο ρονταρισμα κι απολυτη ακριβεια στα κοψιματα. Συνολο κοστους 110 ευρω συν 10 ευρω η σιλικονη ενυδρειακη μη τοξικη κι αοσμη, διαλυτικο νιτρου και χαρτοταινια.

ευχαριστώ πολυ , θα κανω μια βολτα απο εκει !!!!:D:D:D:D

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
06-10-16, 16:43
ευχαριστώ πολυ , θα κανω μια βολτα απο εκει !!!!:D:D:D:D
Μολις παω σπιτι που εχω την καρτα του θα σου δωσω τα ακριβη στοιχεια.

Λοιπόν:

Τεχνική Υαλού.
Δημήτρης Παπαδημητρίου
Αναπαύσεως και Αρτοξίνου 2
Εναντι γηπέδου Αγίου Ιεροθέου.
Τηλ. 2105751864 - 6944574894

odin79
06-10-16, 18:38
Συμφωνω απολυτα!

Σταλθηκε απ τη μπακατελα μου.μια φορα συμφωνουμε!!!!:):)

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
06-10-16, 23:03
μια φορα συμφωνουμε!!!!:):)
Χαχαχαχαχαχα

Κωστα καλημερα! Αυτη η αφισα που πηρες με τι τροπο κολλιεται?

Μάλλον με ζελοτέιπ στις άκρες ίσα ίσα να πιάνει και να μη φαίνεται, δεν ξέρω δεν το χω ξανακάνει, άμα έχετε κάποιος ιδέες πως μπορεί να κολληθεί χωρίς να χαλάει το αισθητικό κομμάτι ευπρόσδεκτες. Κάτι είχα διαβάσει και για baby oil αλλά δε θυμάμαι είναι για να κολλήσει στατικά ή απλά για να δώσει καλύτερο χρώμα και εφαρμογή πάνω στο τζάμι.

Themis_aqua
06-10-16, 23:11
Κολλα σε μορφη πλαστελινης λεγεται κι ειναι σαν τσιχλα.Εγω μ αυτο κολλαω το φοντο κ βγαινει ευκολα κι ουτε αφηνει σημαδι πουθενα!!

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
06-10-16, 23:14
Κολλα σε μορφη πλαστελινης λεγεται κι ειναι σαν τσιχλα.Εγω μ αυτο κολλαω το φοντο κ βγαινει ευκολα κι ουτε αφηνει σημαδι πουθενα!!

Είναι διάφανο; Που μπορώ να το προμηθευτώ; Ευχαριστώ.

Themis_aqua
06-10-16, 23:19
Οχι δυστυχως δεν ειναι διαφανο ειναι λευκα κομματακια που τα κοβεις οσο θες..Εσυ θες κατι διαφανο ε;
Απ τα τζαμπο τα πηρα αλλα σιγουρα θα βρεις κ σε βιβλιοπωλειο😃

xristos
07-10-16, 01:09
εγώ με ζελοτειπ το πιάνω

kosmas
07-10-16, 08:17
Εχετε δοκιμασει αυτοκολητο με το μετρο που εχει το πλαισιο 0,99 ευρω? Εγω αυτο πηρα αλλα ειπα να ρωτησω πρωτα

tsodkostas
07-10-16, 08:26
Κώστα αφού είσαι στην αρχή και δεν το έχεις γεμίσει κάνε το εξής: φτιάξε σαπουνόνερο ψέκασε την αφίσα σου και την πλάτη του ενυδρείου και μια μια τηλεκάρτα αφαίρεσε το νερό που θα έχει ανάμεσα στην αφίσα και στο τζάμι. Εφαρμόζει τέλεια!!!!

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
07-10-16, 10:10
Χωρις καποια κολλα;

tsodkostas
07-10-16, 10:11
Ναι δεν θέλει. Αν είναι ενυδρειακή αφίσα κολάει με σαπουνόνερο

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
07-10-16, 13:03
Γεια σου Κωστα νε τις πατεντες σου, θα το δοκιμασω.

tsodkostas
07-10-16, 13:06
Δοκιμασμένο σου λέω!!!:D

nasos_discus
07-10-16, 13:15
Δοκιμασμένο σου λέω!!!:D
+1000 μια χαρα καθεται με σαπουνονερο

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
07-10-16, 13:23
Για πειτε και χημικη συνθεση, προτιμησεις σε σαπουνι και αναλογιες.😜

tsodkostas
07-10-16, 13:34
Εγώ Κώστα έβαλα απλό υγρό σαπούνι πιάτων. Σε μισό λίτρο νερό ρίξε 2 κουταλιές περίπου υγρό πιάτων και είσαι τζετ!!!

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
07-10-16, 17:50
Παιδιά το δοκίμασα και δεν κολλάει, τι κάνω λάθος;

tsodkostas
07-10-16, 20:42
Θα το βρεξεις να γίνει μουσκεμα τελείως και το ενυδρείο και την αφίσα. Η αφίσα λογικά χωρίζεται στα δύο. Ρίξε νερό ανάμεσα στα δύο μέρη της αφίσας μπόλικο και πάνω στο ενυδρείο. Όχι μόνο κολλάει αλλά κολλάει πάρα πολύ καλά και αν θελήσεις κάποια στιγμή να την βγάλεις απλά την τραβάς και δεν αφήνει τίποτα.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
07-10-16, 21:12
Την κόλλησα με ζελοτέιπ, δε γινόταν τίποτα ό,τι και να δοκίμασα, μέχρι και λάδι δοκίμασα τίποτα. Δεν πειράζει, έγινε δουλιά και δε φαίνεται και τίποτα.

stanisalus18
07-10-16, 21:18
Γιατί δεν την βάφεις την πλάτη? Με μαύρο πλαστικό χρώμα. Εύκολο είναι και αν θέλεις μετά βγαίνει εύκολα.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
07-10-16, 21:38
Γιατί δεν την βάφεις την πλάτη? Με μαύρο πλαστικό χρώμα. Εύκολο είναι και αν θέλεις μετά βγαίνει εύκολα.

Το χω κάνει στο παρόν ενυδρείο που λειτουργεί, δε μ αρέσει το αποτέλεσμα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα το χρώμα "σπάει" και φαίνεται αηδία, το χω ξαναπεράσει και πάλι μετά σπάει, μη ξεχνάμε το ενυδρείο είναι με ανοιχτό καπάκι και "βγάζει" περισσότερη υγρασία στο χώρο και για το πλαστικό χρώμα δεν είναι κι ό,τι καλύτερο.

spithas7
08-10-16, 01:02

Και εγω αυτη χρησιμοποιω....
Εχω ακουσει βεβαια και μερικους που χρησιμοποιουν βαζελινη για να πιανει η πλατη...

odin79
08-10-16, 01:04
αν ειναι πλαστικο το φοντο κολαει με λαδακι τελεια και αν θες να το ξεκολησεις δεν αφηνει τιποτα

edit τωρα ειδα οτι το δοκιμασες!

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
11-10-16, 19:54
Για πείτε μου τη γνώμη σας, σήμερα το γέμισα με νερό, το μεσημέρι λέει η γυναίκα μου είδε σταγόνα κάτω στον πάτο στη μέση μπροστά, το σκούπισε αλλά από τότε μέχρι τώρα δεν έχει ξαναιδρώσει, εν τω μεταξύ όλο το ενυδρείο είχε ιδρώσει εξωτερικά γιατί μπήκε κρύο νερό και το περιβάλλον ήταν πιο ζεστό και υγρό και πιστεύω ότι ήταν απ την υγροποίηση. Εχουν περάσει 8 ώρες από τότε και δεν έχει βγάλει τίποτα. Του έχω βάλει και κυκλοφορητή μέσα και γυρνάει το νερό. Επισυνάπτω και φωτό με το φόντο που έβαλα πριν το γεμίσω με νερό και με τις ραφές απ τα κολλήματα να μου πείτε αν είναι οκ.

http://i.imgur.com/xJs7wt1h.jpg
http://i.imgur.com/aIbixImh.jpg
http://i.imgur.com/phNf2Keh.jpg
http://i.imgur.com/yqKQ5oHh.jpg?1
http://i.imgur.com/FxIFiHjh.jpg?1

moradin
11-10-16, 19:56
¶σχετο, αλλά έχω πάθει πλάκα με το πόσο καθαρό φαίνεται το ultra clear στις φωτογραφίες σου...

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
11-10-16, 20:13
¶σχετο, αλλά έχω πάθει πλάκα με το πόσο καθαρό φαίνεται το ultra clear στις φωτογραφίες σου...

Που να το δεις από κοντά!

tsodkostas
11-10-16, 20:48
Α ρε Κώστα μάστορα. Τι φοβερό κόλλημα έκανες? Με σελοτειπ? Που το κολλησες καιδεν φαίνεται τίποτα?

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
11-10-16, 21:07
Α ρε Κώστα μάστορα. Τι φοβερό κόλλημα έκανες? Με σελοτειπ? Που το κολλησες καιδεν φαίνεται τίποτα?

Με σελοτέιπ κι έχει πιάσει στα νεύρα του τζαμιού.

mixalis1708
11-10-16, 22:41
Aυτοκολλητο pvc με πλαστικοποιηση εξωτερικου χωρου με διαρκεια ζωης μια δεκαετια, ειναι αυτα που βαζουν οι γραφιστες στις τζαμαριες στα καταστηματα και στις επιγραφες και υπαρχουν σε παρα πολλα χρωματα(και μαυρο εννοειτε). Μπαινουν με νερο, τα ψεκαζεις και τα κολλας παρα πολυ ευκολα. Θα τα βρεις σε καταστηματα που πουλανε ειδη για γραφιστες και επιγραφες.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
12-10-16, 21:39
Παιδιά 3η μέρα σήμερα και δεν είχα πουθενά διαρροή, το άδειασα και το ξαναγέμισα για άλλο ένα τεστ, αυτή τη φορά δουλεύει και ένα diy φίλτρο με κυκλοφορητή 400lt/h κι έχω βάλει μπόλικο άνθρακα μέσα για να μαζέψει ό,τι έχει αν και πήρα τηλέφωνο την εταιρία και μίλησα με το χημείο και μου είπαν δεν είναι ούτε κατά διάνοια τοξική, να σημειώσω εδώ πως η σιλικόνη είναι της elastotet η S100, πολύ καλή στο δούλεμα με το πιστόλι και δοκιμασμένη απ ό,τι έχω διαβάσει για κόλλημα ενυδρείων. Τώρα με τον άνθρακα πόσο να το αφήσω γεμάτο; Επίσης όταν το αδειάσω για να το βάλω στο έπιπλο μέχρι να μπει άμμος και να βρω το στήσιμο, πειράζει που θα μείνει στεγνό για καμιά βδομάδα;

avraamp
12-10-16, 21:48
Με αυτα που άκουσα... για τη δουλειά που έκανες, εγώ θα το γέμιζα χωρίς δοκιμή! Χαχαχαχα
Αφού είσαι καλλιτέχνης ρε φίλε... φτου φτου μην το ματιάσω.
¶νοιξε και κανενα καινούριο θέμα... πλέον δεν ειναι juwel, αλλα ούτε και 100...

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
12-10-16, 21:53
Με αυτα που άκουσα... για τη δουλειά που έκανες, εγώ θα το γέμιζα χωρίς δοκιμή! Χαχαχαχα
Αφού είσαι καλλιτέχνης ρε φίλε... φτου φτου μην το ματιάσω.
¶νοιξε και κανενα καινούριο θέμα... πλέον δεν ειναι juwel, αλλα ούτε και 100...

Εχεις δίκιο Μάκη αλλά θέλω να κάνω μία και καλή παρουσίαση, ν ανοίξω θέμα που θα κρατήσει 2 σελίδες ίσα ίσα για το diy ενυδρείο δεν λέει και τίποτα. Εξάλλου θέλω να το κρατήσω αυτό για να παρουσιάσω τους τίτλους τέλους, σε δύο βδομάδες λογικά θα βγει φωτό με το κύκνειο άσμα του παρόντος juwel που μου κράτησε συντροφιά για 12 ολόκληρα χρόνια.

Themis_aqua
12-10-16, 22:03
Μπραβο βρε συ Κώστα χαιρομαι που πηγαν ολα καλα:smt041
Κι εγω αυτη τη σιλικονη εχω βρει εδω στην πολη μου κι αμφεβαλα να σου πω,ειχα σκοπο να παραγγειλω bisson αλλα καλα που το ανεφερες αυτη θα χρησιμοποιησω κι εγω:p

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
12-10-16, 22:25
Εχω διαβασει τα καλυτερα κι ειναι και δοκιμασμενη πολλα χρονια σε πολυ παλιο θεμα που ειχα διαβασει. Εγω παντως το αγχος το εχω, ειναι το πρωτο που κολλαω και θελω να δω ποσο θ αντεξει. Οι χαρτοταινιες ειναι απαραιτητες, ολο το αισθητικο κομματι κρινεται απ αυτες και σου δινει τη δυνατοτητα να δαχτυλιασεις τις γωνιες ομοιομορφα κι αποφασιζεις εσυ ποσο κορδονι θα αφησεις αναλογα την αποσταση που θα τις κολλησεις. Παντως και το κοκκορετσι ειναι απαραιτητο, παρατηρησα την αλλη μερα οτι ολα τα δαχτυλιασματα που εκανα φουσκωσαν ελαφρα κι ομοιομορφα στις γωνιες σαν τα εργοστασιακα κολληματα που εχει το juwel, αυτο σημαινει οτι το κοκκορετσι τα πιεσε λιγο ακομα τα τζαμια.

tsala
13-10-16, 22:47
εχω χρησιμοποιησει κι εγω την s100,οπως κι αλλες πολλες, μια χαρα ειναι ολες, την δουλεια τους την κανουν το ιδιο καλα.
Κωστα , αστο οσο θελεις αδειο ρε συ, τι ρωτας?
μηπως τα εργοστασιακα γεματα τα αγοραζεις?:D

το κοκορετσι δεν ειναι απαραιτητο και 3-4 γυροβολιες, αρκουν.
εχω κολλησει και χωρις καθολου, αθανατα τα diy μαγκες, μην αγχωνεστε.
Εγω μετα απο χρονια εχω 2 μικρα εργοστασιακα και τα τρεμω:D , σκεφτομαι να τα ξεκολλησω και να τα κολλησω μονος μου απ την αρχη:D

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
13-10-16, 23:38
Ευχαριστω Τσαλα με ξεαγχωσες λιγο, 5η μερα σημερα με νερο και δευτερη με ενεργο ανθρακα δεν εχω διαπιστωσει καποια διαρροη σημερα το βραδυ θα τ αδειασω να αρχισω να στηνω επιτελους γιατι ο χρονος πιεζει, ο κολλητος ερχεται 24 του μηνα κι 28 θα πρεπει να φυγει με το ενυδρειο μαζι κι εγω εχω επιτελους πολλη δουλια και ταξιδι την αλλη βδομαδα και με τις δραστηριοτηρες του πιτσιρικα δε μενει χρονος, αν προλαβω θα ναι με την ψυχη στο στομα.

tsala
13-10-16, 23:58
βαλτο μπρος και μην φοβασαι τιποτα, το ενυδρειο ειναι πανετοιμο!;)

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
14-10-16, 18:07
Παιδιά τα φώτα σας και βοήθεια, το ενυδρείο το έβαλα στο έπιπλο το οποίο όμως δεν είναι εντελώς επίπεδο, κάθεται στο κέντρο και για 10-15 πόντους απ τις άκρες δεν κάθεται καλά παρόλο που έχω βάλει και μονωτικό να μη κάτσει σκέτο πάνω στο έπιπλο, στις άκρες μπορώ και τραβάω το μονωτικό, υπάρχει κίνδυνος με το γέμισμα του νερού και της άμμου να μου κάνει κάνα κράκ;

moradin
14-10-16, 18:14
Πόσο κενό έχει στις άκρες δηλαδή; αν είναι πολύ καλύτερα να βάλεις ένα φύλλο αφρολεξ ανάμεσα στο γυαλί και το έπιπλο

tolisn
14-10-16, 19:32
Μπράβο Κώστα μάστορα .
Το έπιπλο είναι αλφαδιασμένο; Μήπως βρίσκει εκεί που πατάει στο πάτωμα στο κέντρο και κρεμάνε οι άκρες ;

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
14-10-16, 19:34
Πόσο κενό έχει στις άκρες δηλαδή; αν είναι πολύ καλύτερα να βάλεις ένα φύλλο αφρολεξ ανάμεσα στο γυαλί και το έπιπλο

Κενό ίσα που δεν πατάει, δηλαδή κουνιέται η μόνωση που έχω βάλει από κάτω.

http://i.imgur.com/gtLpNNch.jpg
http://i.imgur.com/IjeENdkh.jpg?1
http://i.imgur.com/veVlHeJh.jpg?1

Themis_aqua
14-10-16, 20:20
Αμα λες οτι κουνιεται η μονωση απο κατω,σημαινει πως δεν καθεται το τζαμι παντου το ιδιο;Τωρα εσυ το βλεπεις καλυτερα,αλλα προσεξε το θα σου ελεγα!
Η ξερεις τι..Γεμισε το μεχρι το 1/3 και τσεκαρισε το παλι..

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
15-10-16, 07:05
Βρηκα τι φταιει και σιγουρα οχι το επιπλο το οποιο ειναι της juwel για το rio180, αυτο λοιπον εχει 8 ποδαρακια για στηριξη δυστυχως ομως στης μεση στο σημειο που πατανε τα 4 ποδαρακια ειναι σηκωμενα τα πλακακια (συγχαρητηρια στο μαστορα) με αποτελεσμα να κανει κοιλια προς τα πανω, δοκιμασα κι εβαλα προχειρα χαρτακια στα 4 ακρειανα ποδια κι οι ακρες σηκωθηκαν και πατησε ομοιομορφα το ενυδρειο οποτε απλα πρεπει να βρω κατι πιο κυριλε να βαλω απο κατω απ τα ποδαρακια.

tsala
15-10-16, 20:32
Kωστα το ενυδρειο θα μεινει σ εκεινο το σημειο?
Δεν κανεις αναβαθμιση?

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
15-10-16, 20:58
Kωστα το ενυδρειο θα μεινει σ εκεινο το σημειο?
Δεν κανεις αναβαθμιση?
Ναι σ εκεινο το σημειο, τι αναβαθμιση εννοεις;

tsala
15-10-16, 21:29
εννοω να καταργησεις το παλιο και να μπουν ψαρια κλπ στο νεο.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
15-10-16, 21:49
εννοω να καταργησεις το παλιο και να μπουν ψαρια κλπ στο νεο.
Αυτο θα γινει, 25 του μηνα κατεβαινει Αθηνα ο κολλητος να το παρει το juwel, μεχρι τοτε πρεπει να χω αποφασισει στησιματα και τα σχετικα.

tsala
16-10-16, 22:53
Αρα αν μπει στην θεση του παλιου , δεν θα εχεις τετοιο θεμα... Εκει ηθελα να καταληξω:D
Αλλιως μπορεις να βαλεις και ρεγουλατορους ποδια στο επιπλο.

katherine
28-10-16, 14:56
Κωστα καποιο νέο ; Το εστησες το καινουριο ; :)

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
28-10-16, 15:28
Κωστα καποιο νέο ; Το εστησες το καινουριο ; :)

Ναι, χθες βράδυ τέλειωσα μετά τις 12, έπεσα πτώμα για ύπνο, το ενυδρείο έχει πολλή θολούρα ακόμα αλλά σύντομα θα ανεβάσω εικόνες και θα ανοίξω καινούριο θέμα, υπομονή γιατί ετοιμάζω το παρόν ενυδρείο να αδειάσω άμμο και να το πλύνω-απολυμάνω γιατί αύριο πρέπει να φύγει το ενυδρείο για Κέρκυρα.

avraamp
28-10-16, 15:29
Ας τα αυτά και βάλε φωτογραφίες!!!

Sent from my iPhone using Tapatalk

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
28-10-16, 15:31
Ας τα αυτά και βάλε φωτογραφίες!!!

Τι να δεις βρε Μάκη, σαν να χει πέσει γάλα είναι μέσα, μπορεί και bacteria bloom, ακόμα δεν έχω προλάβει να τραβήξω για να πω την αλήθεια φωτό, μ έχει πεθάνει η πλάτη μου κι η μέση μου, έχω σπίτι και φιλοξενώ όλη την οικογένεια του κολλητού απ την Κέρκυρα και πρέπει να ετοιμάσω και το ξεστημένο για να το πάρει, μου χει φύγει ο πάτος συγγνώμη για την έκφραση.

avraamp
28-10-16, 15:33
Χαχαχαχαχα κουράγιο!
Θα στρώσεις και εσυ και το ενυδρείο!!!!

katherine
28-10-16, 18:05
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
28-10-16, 18:19
Να χαθείτε!!! :D

katherine
03-11-16, 14:43
Κωστα περιμενουμε με ανυπομονεσια την παρουσιαση του νέου ενυδρειoυ...Καπου ειδα ότι εχει στηθει ;) ;)

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
03-11-16, 15:01
Μαρτυριαρα, 😉 θα γινει κι αυτο, εχω προβλημα με την αμμο, θολωνει το ενυδρειο και θα παρει καιρο ετσι οπως το βλεπω.

katherine
03-11-16, 15:11
Xε χε όχι που θα το αφηνα ετσι :D:p
Από μαντρα την πηρες; Την επλυνες ή όχι ;

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
03-11-16, 16:04
Απο καταστημα ενυδρειακη και την επλυνα 4-5 χερια, δεν ξερω αν φταιει που οταν στεγνωσε την ξαναεβαλα στα ιδια σακια αλλα τι χωμα να κρατησουν αυτα; Εβαλα χτες jbl clearol κι εγινε κρυσταλλο, το πρωι παλι τιγκα στη θολουρα, εβγαλα το φιλτρο να δω χαμος απο χωμα στον καδο και το filterwool, τα καθαρισα αλλα βγαζει ακομα και θα βγαζει για πολυ απ ο,τι φαινεται.

johnpecn`
04-11-16, 20:45
καλησπέρα ξανα ,να ρωτησω εδω να μην χαλαω και το καινουριο θεμα σου ,το τζαμι δειχνει να πρασινιζει και στα πλαινα εκτος του πατου εννοω στις κολλησεις ,η απο κοντα ειναι καθαρο λευκο στα πλαινα και στην οθονη και ξεγελανε οι φωτό; και αν μπορεις να γραψεις και απο που το πηρες.

ΚΩΣΤΑΣ ΡΟΜΠΟΤΗΣ
04-11-16, 21:25
καλησπέρα ξανα ,να ρωτησω εδω να μην χαλαω και το καινουριο θεμα σου ,το τζαμι δειχνει να πρασινιζει και στα πλαινα εκτος του πατου εννοω στις κολλησεις ,η απο κοντα ειναι καθαρο λευκο στα πλαινα και στην οθονη και ξεγελανε οι φωτό; και αν μπορεις να γραψεις και απο που το πηρες.

Τα τζάμια ξεγελάνε στη φωτό, όταν τα είχα πριν τα κολλήσω ήταν ξεκάθαρα προς το λευκό σε σχέση με τους πάτους που τα έβαζα δίπλα δίπλα και έβλεπες απίστευτη διαφορά. Τα πήρα απ το Περιστέρι στην Αναπαύσεως, 110 ευρώ ρονταρισμένα ελαφρώς, άψογη δουλιά δεν έχαναν τα τζάμια ούτε μισό χιλλιοστό, τα έβλεπες και τα χαιρόσουν. http://www.krystallapapadimitriou.4ty.gr/el/%CE%A0%CE%91%CE%A0%CE%91%CE%94%CE%97%CE%9C%CE%97%C E%A4%CE%A1%CE%99%CE%9F%CE%A5%20-%20%CE%A4%CE%96%CE%91%CE%9C%CE%99%CE%91%20%CE%9A%C E%A1%CE%A5%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%9B%CE%9B%CE%91%20% CE%9A%CE%91%CE%98%CE%A1%CE%95%CE%A0%CE%A4%CE%95%CE %A3%20%CE%A0%CE%95%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%95%C E%A1%CE%99