PDA

Επιστροφή στο Forum : ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΦΕΛΙΖΟΛ

wendor86
12-09-15, 12:20
Καλημέρα,

Θέλω να κάνω μια ερώτηση προς τους φίλους για το που βάζουμε το φελιζόλ στο ενυδρείο.

Μπαίνει κάτω από το γυαλί ανάμεσα στο ενυδρείο και το έπιπλο ή μέσα στο ενυδρείο για προστασία λόγω του χαλικιού/πέτρες?

Ευχαριστώ

ScorpionGr
12-09-15, 12:39
Αναμεσα απο το επιπλο και το τζάμι. Βέβαια και μέσα μπορεις αμα έχεις πετρες και φοβάσαι. Αλλα αναμεσα απο το επιπλο και το τζαμι σίγουρα.. παντως αμα κάνεις και μια αναζήτηση θα βρεις πολλες πληροφορίες περι φελιζολ..

Harris1
12-09-15, 12:59
Κάποτε ένας που κατασκεύαζε, μου έβαλε ένα μεγάλο, σε ένα γυαλί 1,40χ0,40χ0,40 που είχε φτιάξει κάποτε. Η μικρή εμπειρία μου λέει ότι μπαίνει κάτω. Επίσης το μέσα που λες για τις πέτρες δεν το ξέρω αν είναι σημαντικό και σίγουρα οι ειδήμονες ξέρουν περισσότερα. Πιστευω με την κατάλληλη διαμόρφωση πυθμένα, το μέσα δεν χρειάζεται. Θα εφιστούσα μια προσοχή, στο να μην είναι μεγάλες και ψηλά, οι πέτρες σου και να είναι καλά στερεωμένες σε περιπτώσεις μικρομετακινήσεων, (πχ πολύ σπάνιων σεισμών, παρόλο που τα πολλά λίτρα θα καθιστούσαν λίγο δύσκολες τις μετακινήσεις). Για τον λόγο αυτό όμως θα ήθελα ακόμα να σου εφιστίσω την προσοχή, σε
1. Αρκετά στιβαρή βάση
2. μικρή απόσταση με τοίχο, ώστε να σου λείψουν οι συγκρούσεις σε σπάνια περίπτωση σεισμού και ανάλογα αν ο χώρος μπορεί να δείξει ταλάντωση, (ξέρει καλύτερα να στο πει Πολιτικός Μηχανικός)
Και 3, κουβέντα να κάνουμε. Δες για τις σκληρότητες. Πχ υπάρχει το γνωστό φελιζόλ διαφόρων παχών, και η πολυστερίνη τύπου dow που μπορεί να δείχνει διαφορετικό βαθμό συμπήκνωσης. Βασικά εσύ ένα αρμό θες να κάνεις, ώστε να μην κυρτώνεται το γυαλί, να αντέχει θερμοδιαστολές και τυχόν κοιλιές του επίπλου να μην το επηρεάζουν. Οπότε ένα "φελιζόλ" ενός σχετικού πάχους 2εκ για τα 60λτ ως 5εκατοστά για τα πολύ μεγάλα ενυδρεία φαντάζομαι να στα καλύπτει.
Υπόψη: λέω μια γνώμη σαν Μηχανικός (Οχι Πολιτικός) και πιστευω άτομα με μεγαλύτερη ενυδρειακή πρακτική εμπειρία ξέρουν να σου πουν καλύτερα.( Θα εμμείνω όμως, ότι αν υπάρχουν αμφιβολίες για την κατασκευή σου, θα πρέπει να την δει κανένας φίλος σου Πολιτικός Μηχανικός).
Φιλικά

delta66
12-09-15, 15:30
DIY ειναι το ενυδρειο ή ετοιμο, εμποριου?
Τι ψαρια θα βαλεις?

nazgul
12-09-15, 16:01
Το φελιζολ (ή σχετικα υλικα) μπορει να ειναι απαραιτητο για δυο λογους:

1. Αναμεσα στο ενυδρειο και το επιπλο, ωστε να "απορροφησει" πιθανα εγκλωβισμενα ξενα σωματα αναμεσα στο επιπλο και το κατω τζαμι (κανενα μικροσκοπικο χαλικακι, κανενα καρφι που μπορει να εξεχει κλπ) και να αποφυγουμε την περιπτωση να κανει ρωγμη το τζαμι, λογω της μεγαλης πιεσης που δεχεται ο πατος απο το νερο και τη διακοσμηση.

Ολα αυτα, αν δεν ειναι εργοστασιακο και σετ επιπλο/ενυδρειο ή ειναι εργοστασιακο και δεν εχει προβλεψει ο κατασκευαστης την απευθειας επαφη τζαμιου/επιπλου (σπανιο σε σετακι). Αν και για να εχουμε το κεφαλι μας ησυχο, ισως ειναι καλο να βαζουμε παντα κατι κατω απο το ενυδρειο (προσωπικη αποψη).

2. Σε ενυδρεια που βαζουμε πολλες πετρες με αρκετο βαρος και κυριως, οταν εχουμε ταυτοχρονα ψαρια που σκαβουν και κανουν ανω κατω το βυθο (βλεπε κιχλιδες Αφρικης). Εκει, το βαζουμε για να αποφυγουμε την απευθειας επαφη της πετρας με το κατω τζαμι του ενυδρειου.

wendor86
13-09-15, 11:14
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.

Στο ενυδρείο σκοπεύω να βάλω κιχλίδες Αφρικής.
Το ενυδρείο είναι ένα rehau 300 του εμπορίου, μαζί με το έπιπλο.
Το τζάμι εφαρμόζει/έχει πολύ καλή επαφή με το έπιπλο.
Μήπως δε χρειάζεται να βάλω φελιζόλ?

Κλεόβουλος
13-09-15, 11:29
Κάτω απ'το ενυδρείο δεν χρειάζεται να βάλεις.
Μέσα στο ενυδρείο αν φτιάξεις νταμάρι με πέτρες, όπως απαιτούν πολλά είδη κιχλίδων της Αφρικής, για (λόγους κυρίως ψυχολογικούς κατά τη γνώμη μου) περισσότερη ασφάλεια βάλε ένα λεπτό φύλλο dow.
Με το καλό στα νερά μας και καλώς ήρθες :)

delta66
13-09-15, 14:32
Εχει πλαστικο πλαισιο απο κατω το ενυδρειο. Δεν ειναι σκετο τζαμι οπως τα diy.
Οποτε δεν πρεπει να βαλεις απο κατω τιποτα.