PDA

Επιστροφή στο Forum : Πόσο επηρέασε η κρίση το χόμπυ μας?


Κλεόβουλος
12-08-15, 09:48
Κλείνουμε επταετία με κρίση και δυσκολίες για όλους που οπωσδήποτε επηρέασαν την ενασχόληση με το αγαπημένο μας χόμπυ.
Ας μετρήσουμε σε ποιό βαθμό έγινε αυτό.

sarpijk
12-08-15, 10:28
Aρχισα το χομπυ μεσα στην κριση. Πιστευω οτι το χομπυ μπορει να ειναι αρκετα προσιτο εφοσον γινει μια αρχικη αγορα σωστου εξοπλισμου. Απο εκει και περα, με τα τις DIY κατασκευες ( λιπασματα, τροφες, εξοπλισμος) και με τις προσφορες που ολα τα μαγαζια κανουν για να τα βγαλουν περα και αυτα, το κοστος συντηρησης ειναι αρκετα χαμηλο.

Kostas12
12-08-15, 11:22
Εγώ έκανα μια αναβάθμιση στα λίτρα πριν την κρίση ευτυχώς και μετά δεν άλλαξε κάτι μιας και δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις το ενυδρείο μου.

kixlidatos
12-08-15, 11:52
Καλησπέρα στην παρεα:)

Σχεδόν ολους μας ,λιγο πολύ μας εχει επηριασει.

Και να μην εχεις εσυ ο ιδιος πρόβλημα,γυρω σου, υπαρχει τετοια μιζερια,δυστυχια,ανεργια,εκμεταλλευση ανθρωπου από ανθρωπο,δεν σου μενει διαθεση να απολλαυσεις και να αναπτύξεις αυτό που εχεις.Θα ηταν προκλητικο να μιλαω εγω για τις τροφες των ψαριων ,και ο άλλος να περνει 400 τον μηνα για10ωρο.

Εγω τα εχω όπως τα ειχα,και αν και θα ηθελα να κανω καποιες αλλαγες,δεν μου κανει κεφι.

Σε λιγο δυστυχως θα κλεισουν όλα τα μαγαζια στην επαρχεια.

Αλλωστε αυτό φαινεται και στα κεφια που εχουν τα φορουμ(γενικως):grin:

no_name
12-08-15, 11:55
Με επηρέασε λίγο... αλλά είμαι από τους "τυχερούς" μέχρι στιγμής και θα πάω σε ανανέωση ενυδρείου

tkalamat
12-08-15, 12:14
Έχω κάνει περικοπές σε πολλά τα ενυδρεία συνεχίζουν με ελάχιστες προσπαθώ να μην τους λήψη τίποτα.

kgf12345
12-08-15, 12:50
εμενα πολυ,σχεδον σταματησα να ασχολουμαι.αν εξαιρεσω τη λιμνη δηλαδη,ενυδρεια δεν εχω κ δεν ξερω ποτε θα ξαναστησω.
δηλαδη σταματησα να ασχολουμαι με τα δικα μου ενυδρεια.καλα που υπαρχει το φορουμ κ μπορω να ασχολουμαι με τα δικα σας τουλαχιστον:D

delta66
12-08-15, 13:16
Αυτοι που εξαρτωνται (ακομα) απο τα καταστηματα, πιστευω οτι την εχουν πατησει.
Η δυσκολια με τις αγορες απο το εξωτερικο δυσκολευει ακομα περισσοτερο την κατασταση συν οτι καποιοι εμποροι σπευδουν να το εκμεταλευτουν αυτο ακομα περισσοτερο.
Βλεπω πχ την κατωτερη τιμη σε Ελληνικο καταστημα σε ενα φιλτρο και ειναι σχεδον διπλασια απο καταστημα πχ στη Ρουμανια που στελνει με δωρεαν μεταφορικα στην Ελλαδα. (155e Ρουμανια, 260e εδω)
Tα ιδια και σε ψαρια, Ιδια ψαρια ιδιων εκτροφεων,
Δλδ ελεος. Οι Ρουμανοι μπορουν να εχουν ενυδρεια, οι Ελληνες οχι.

Προσωπικα, δεν εχω προβλημα γιατι εδω και καιρο εχω επιλεξει ειδη ενυδρειων που δεν εχουν μεγαλο κοστος συντηρησης και εχω ηδη φουλ εξοπλισμο και ανταλλακτικα για καιρο.
Αν μου τελειωσουν, δεν ξερω τι θα κανω.
Αν δω εμπορικη εκμεταλευση, απλα τα σταματαω.

Dimitris77
12-08-15, 13:37
Σπυρο για το παραδειγμα που αναφερεις η τιμη των 155€+φπα ειναι η τιμη χονδρικης στην Ελλαδα και ο ξενος πουλαει λιανικη πιο φθηνα απο την χονδρικη μας...Οποτε εδω χολενει ολο το συστημα....απο τον εισαγωγεα...μεχρι και το καταστημα.

Κλεόβουλος
12-08-15, 16:37
Είναι εντυπωσιακό που υπάρχουν τόσοι που δεν έχουν επηρεασθεί καθόλου ή έχουν επηρεασθεί λίγο.
Όσον αφορά το οικονομικό να υποθέσω πως τσοντάρει κάποιος γονιός?
Όσον αφορά πάντως το ψυχολογικό, που σωστά επισημαίνει ο Βασίλης-κιχλιδάτος, δεν θυμάμαι άλλη περίοδο να υπάρχει τόση νέκρα διαδικτυακή και τόση έλλειψη διάθεσης.

no_name
12-08-15, 16:59
Είναι εντυπωσιακό που υπάρχουν τόσοι που δεν έχουν επηρεασθεί καθόλου ή έχουν επηρεασθεί λίγο. Γιατί σου φαίνεται περίεργο???
Όσον αφορά το οικονομικό να υποθέσω πως τσοντάρει κάποιος γονιός? Εάν έχει κάποιος στημενο ενυδρείο, πόσο χρήματα χρειάζεται για να το συντηρήσει??? Δεν νομίζω ότι χρειάζεται και πολλά....
Όσον αφορά πάντως το ψυχολογικό, που σωστά επισημαίνει ο Βασίλης-κιχλιδάτος, δεν θυμάμαι άλλη περίοδο να υπάρχει τόση νέκρα διαδικτυακή και τόση έλλειψη διάθεσης.

Πάντα μιλάμε σε λογικά πλαίσια (δηλαδή να έχει κάποιος ένα ενυδρείο και όχι πενήντα)

Antonios
12-08-15, 17:07
Να συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα. Με ένα στημένο ενυδρείο χωρίς πολλές απαιτήσεις (με ζωοτόκα και φυτά χαμηλών απαιτήσεων) δεν είναι τρομερά τα έξοδα (αγορά τροφής και αντιχλώριου μια στο τόσο).

Πάνος
12-08-15, 17:27
Είναι πραγματικοτητα πως εχει επηρρεαστει παρα πολύ το χομπυ. Κατ' αρχας πολλοι είναι αυτοι που θα ξεκινουσαν την ενασχοληση με τα ενυδρεια αλλα ολο αυτό το διάστημα της κρισης δε το εκαναν επειδη όπως ολοι γνωρίζουμε το κοστος εναρξης (αγορα ενυδρείου, εξοπλισμου κ.α.) είναι μεγαλο.

Το κοστος συντηρησης είναι σαφως χαμηλοτερο. Αν μιλαμε όμως για συντηρηση πολλων ενυδρειων ή για ενυδρεια "απαιτητικα" σε εξοδα, όπως φυτεμενο υψηλων απαιτήσεων ή reef, με πολλα λιτρα, τοτε πρεπει να παραδεχτούμε ότι η κριση καταφερε να παροπλισει παρα πολλα από αυτά.

Κρινοντας από τον εαυτο μου κατεληξα από 12 ενυδρεια (αναμεσα τους και reef και φυτεμενα περιπου 2000 λιτρα στο συνολο) σε 2 και αυτά με ελαχιστα εξοδα συντηρησης. Θεωρω τον εαυτο μου πολύ τυχερο όμως επειδη προλαβα να αχοληθω με καποια ειδη οσο ακομη οι τσεπες ειχαν χρηματα μεσα και όχι αραχνες. Το ιδιο σεναριο ειδα να συμβαινει και σε αρκετους φιλους μου χομπιστες.

Οσο για τη διαθεση...όπως προειπαν, είναι διαχυτη στα φορα.

Artemisia
12-08-15, 17:27
Εμένα η κρίση με επηρέασε αρκετά , όχι στα ενυδρεία που διατηρώ αλλά στα Κόι τρώνε σαν μοσχάρια δεν τα προλαβαίνω θέλουν 1000 ml την ημέρα , δηλαδή ένα κουτί το οποίο κάνει απο 7 μεχρι 10 ευρώ εξαρτάται απο την εταιρεία .
Βάλε τώρα το μήνα.... και γι αυτο στράφηκα σε γειτονική χωρα που το 10000ml το παίρνω 22 ευρώ της ίδιας εταιρείας , τι να κάνω πεινάνε .... :D:D
Ήρθε και το capital control δεν μπορούμε να πάρουμε τίποτα απο έξω.... καταραμένη κρίση. Ότι και να γίνει άκρη θα βρούμε και τα ζωντανά μας θα τα ταϊζουμε ..... :):)

Κλεόβουλος
12-08-15, 17:55
Απαντώντας στον Γιώργο-no name, να πω πως μου φαίνεται πράγματι περίεργο να μην επηρεάσθηκε κάποιος κάπως-κάπου απ' την κρίση, από το οικονομικό μέχρι την διάθεση για ενασχόληση.
Φυσικά κάποιος που έχει ήδη την υποδομή μπορεί να συντηρήσει με μικρό κόστος ένα μέτριο ενυδρείο μέτριων απαιτήσεων (όχι φουλ φυτεμένο με δύσκολα φυτά, μεγάλο θαλασσινό, μεγάλο σε όγκο κλπ).
Η έναρξη ενασχόλησης πιστεύω ότι έγινε δύσκολη όπως και η ικανοποίηση επιθυμιών ενός χομπίστα για αναβάθμιση, αλλαγές, περισσότερα ενυδρεία κλπ
Εξαρτάται βέβαια κι απ' τις επιθυμίες του καθένα.
Είχα φτάσει να συντηρώ καμιά δεκαριά ενυδρεία διαφόρων όγκων, έχω 7 αυτή τη στιγμή και στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αναγκαστώ να κρατήσω μόνο ένα-δυό :( και βέβαια έχω εγκαταλείψει αναζητήσεις σπάνιων ψαριών και άλλα περίεργα.
Επίσης ομολογώ πως μου λείπει η διάθεση πιά σ' έναν περίγυρο που περιγράφει πιο πάνω ο Βασίλης.

Tanganyiκας
12-08-15, 18:10
Εγώ ξεκίνησα να ασχολούμαι περίπου όταν μπήκαμε στη "λούμπα".........τώρα πριν κάνα 2μηνο έστησα και ένα 400άρι!!!!Φίλε Κλεό αυτό που κάνω το αγάπησα και θα συνεχίσω να το κάνω,δεν θα επιτρέψω σε κανέναν κοπρίτη(από αυτούς που μας κάθονται στο σβέρκο)να με αναγκάσει να το σταματήσωzw

Dimitris77
12-08-15, 18:29
Το χομπυ ειναι το αγχολυτικο μου.Οχι μονο δεν το σταματαω....αλλα θα το επεκτεινω και λιγο.... αυτες τις μερες με στησιμο γεννηστρων και ενυδρειων για μεγαλωμα γονου.

stanlee
12-08-15, 18:32
Εγώ ξεκίνησα να ασχολούμαι περίπου όταν μπήκαμε στη "λούμπα".........τώρα πριν κάνα 2μηνο έστησα και ένα 400άρι!!!!Φίλε Κλεό αυτό που κάνω το αγάπησα και θα συνεχίσω να το κάνω,δεν θα επιτρέψω σε κανέναν κοπρίτη(από αυτούς που μας κάθονται στο σβέρκο)να με αναγκάσει να το σταματήσωzw

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!!

Το θέμα είναι τι σ ευχαριστεί πιο πολύ.........
Θα κόψω κάτι απ τον εαυτό μου π.χ. τσιγάρο,ένα ποτό,μια βόλτα αλλά την ψαροκαψούρα μου δεν τη κόβω με τίποτα....για μένα είναι η πρωταρχική μου ευχαρίστηση και το μοναδικό χόμπι που λατρεύω τόσο πολύ!!!!
Μακάρι να ταν αλλιώς τα πράγματα και ως Έλληνες(λαός της υπερβολής) είμαι σίγουρος πως το μικρότερο ενυδρείο στο φορουμ θα ήταν 400λ........:D:D:D

no_name
12-08-15, 18:38
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι τα απαιτητικά ενυδρεία τους επηρέασε η κρίση, αλλά ένα ενυδρείο το οποίο δεν χτυπάει κόκκινο στις απαιτήσεις δεν νομίζω να έχει πρόβλημα.

Προσωπικά έχω ένα ενυδρείο και σύντομα θα το χαλάσω για να το μεγαλώσω... θα το φτιάξω μόνος μου, θα στηθεί ώστε να έχει μέτριες απαιτήσεις (όπως και τώρα)... και όχι να χτυπάει κόκκινα.

Όσο για τα νέα μέλη στο χόμπι μας δεν νομίζω ότι είναι απαγορευτικό να στήσουν ενυδρείο. Υπάρχουν τρόποι να στήσεις ενυδρείο χωρίς πολλά χρήματα.. έως και καθόλου!!!

Tanganyiκας
12-08-15, 19:49
Το χομπυ ειναι το αγχολυτικο μου.Οχι μονο δεν το σταματαω....αλλα θα το επεκτεινω και λιγο.... αυτες τις μερες με στησιμο γεννηστρων και ενυδρειων για μεγαλωμα γονου.

:smt023

kgf12345
12-08-15, 21:00
παντως κιεγω πιστευω πως το μεγαλυτερο κακο το εκανε η διαθεση.δεν ειναι τοσο το κοστος του ενυδρειου.αυτο μα με τον ενα μα με τον αλλο τροπο εστω και σιγα σιγα φτιαχνεται.
η διαθεση ειναι δυσκολο να φτιαχτει οταν βλεπεις τι συμβαινει γυρω γυρω.κ προσωπικα θεωρω τον εαυτο μου και απτους πολυ τυχερους.
οχι μονο βρηκα αρκετα καλη δουλεια σε ανελπιστο χρονο,αλλα εχω και μια δυο γνωριμιες που ξερω πως αν ζηταγα κατι ενυδρειακο θα μου βρισκανε την ακρη.(ναναι καλα τα παιδια).

αλλα ακομη και αν δεν γνωριζα κανεναν,παλι μεσω του φορουμ η μεσω αγγελιων θα μπορουσα να κανω κατι πολυ οικονομικα η και με μηδενικο κοστος.

εμενα αυτο που με χαλασε ηταν τα καταστηματα για να πω την αληθεια.μετα ηρθε και το καλοκαιρινο επεισοδιο που ζησαμε,ε διαθεση ειναι αυτη,δε θελει και πολυ.
ενταξει θα γυρισει ο τροχος ας μη μας παιρνει και απο κατω.
μια φαση ειναι θα περασει.άλλα ειναι που δεν φτιαχνονται.

απλα ειναι δυσκολη περιοδος.

Πάνος
12-08-15, 21:06
Νομιζω πως η δημοσκοπηση θα συνεχιστεί με επικρατέστερες τις 2 κατηγοριες που ξεχωρισαν ηδη. Η "με επηρρεασε πολύ" και θα αφορα αυτους με πολλα ενυδρεια ή με παρα πολλα λιτρα ή με πολυέξοδες δεξαμενες (σε θερμανση, φωτα, ζουμια-συμπληρωματα..) που αναγκαστηκαν να κανουν μεγαλες περικοπες....και η "με επηρρεασε λιγο" γιατι 1-2 ενυδρεια μετριων απαιτήσεων δε θελουν και τιποτα σπουδαιο στη συντηρηση. Κοβεις έναν καφε και εισαι στα ιδια.

Ας ελπισουμε σε καλυτερες μερες.

gregkn73
12-08-15, 21:30
Το οτι τα φορά, είναι υπαίτια για την κρίση του χόμπι το έχει σκεφτεί κανεις; και όχι μονο των ενυδρείων αλλά και αλλων χόμπι...... Σε διάφορα που συμμετέχω πάντα σχεδόν επικρατεί η υπερβολή, πιο μεγαλα, με πιο καλό και ακριβό εξοπλισμό......

Στο συγκεκριμένο χόμπι, αν ακολουθούσαν την επικρατούσα αποψη σε αυτό το φορουμ , η λίμνη θα μου κόστιζε ενα καρό χρήματα για το στησιμο σε φίλτρα,υν,αντλίες κτλ ενω θα ήθελε και πολλά βατ για την συντηρηση της. Αντίθετα με σκάψιμο δικο μου, πολλά φυτά απο αλλες λίμνες ή και κανάλια , στηθηκε με αμελητέο κοστος και μηδενικό σχεδον κοστος συντηρησης!

Αντίστοιχα το ριφ που έστησαν, κόστισε 1\10 απο τα ποσά που ακούγονται στα διάφορα φορά, και η διατήρηση του δεν έχει καμια σχέση με το κοστος που επικρατεί στα φορά οτι απαιτείται.

Η ευθύνη των φόρουμ είναι μεγάλη ΙΜΟ, για την πτώση όχι μονο αυτου του χόμπι , γιατί την τελευταία 6ετια, δεν προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα , αλλά γράφονταν απόψεις για ρουτίνες και εξοπλισμούς,λες και οι τσέπες είναι ακόμη γεμάτες!!!!

delta66
12-08-15, 21:59
Εγω αν δεν υπηρχε φορουμ δεν θα ειχα ενυδρεια.
Κι αν ειχα, θα ηταν καποια αποτυχημενη ψαροσουπα με ψαρια που αλλαζουν καθε λιγο λογω θανατων απο τις συνθηκες.
Και δεν μου δωσανε καμια συμβουλη για αγορα περιττου εξοπλισμου. Μονο οτι χρειαζοταν τα ψαρια που ηθελα και για να διαβωνουν σωστα/αξιοπρεπως και οχι απλα να επιβιωνουν (αυτος νομιζω οτι ειναι και ο σκοπος ενος φορουμ).
Και υπαρχουν ψαρια με μεγαλες απαιτησεις και ψαρια χωρις μεγαλες απαιτησεις.
Κι αν δωθηκε ποτε καποια υπερβολικη προταση, σιγουρα θα υπηρχε και καποια πιο οικονομικη αντιπροταση.

Αν το δω και με απολυτους αριθμους, το πρωτο μου ενυδρειο ψαροσαλατα 50 λιτρων, με ψευτικο διακοσμο, με εσωτερικο φιλτρο και χωρις βαση, που στηθηκε με συμβουλες απο πετσοπαδες, μου κοστισε σχεδον οσο το δευτερο, 200 λιτρα, με εξωτερικο φιλτρο, με επιπλο και αληθινη διασκοσμηση. Κι αυτο στηθηκε απο συμβουλες του φορουμ.
Αυτος ειναι και ο λογος που συνεχιζω να συμμετεχω σε φορουμ. Η ανταποδοση αυτη της πολυτιμης βοηθειας, αλλα και γιατι συνεχιζω να μαθαινω καινουρια πραγματα που βελτιωνουν τη διαβιωση των μικρων μου φιλων.

nazgul
12-08-15, 22:02
Το οτι τα φορά, είναι υπαίτια για την κρίση του χόμπι το έχει σκεφτεί κανεις; και όχι μονο των ενυδρείων αλλά και αλλων χόμπι...... Σε διάφορα που συμμετέχω πάντα σχεδόν επικρατεί η υπερβολή, πιο μεγαλα, με πιο καλό και ακριβό εξοπλισμό......

Στο συγκεκριμένο χόμπι, αν ακολουθούσαν την επικρατούσα αποψη σε αυτό το φορουμ , η λίμνη θα μου κόστιζε ενα καρό χρήματα για το στησιμο σε φίλτρα,υν,αντλίες κτλ ενω θα ήθελε και πολλά βατ για την συντηρηση της. Αντίθετα με σκάψιμο δικο μου, πολλά φυτά απο αλλες λίμνες ή και κανάλια , στηθηκε με αμελητέο κοστος και μηδενικό σχεδον κοστος συντηρησης!

Αντίστοιχα το ριφ που έστησαν, κόστισε 1\10 απο τα ποσά που ακούγονται στα διάφορα φορά, και η διατήρηση του δεν έχει καμια σχέση με το κοστος που επικρατεί στα φορά οτι απαιτείται.

Η ευθύνη των φόρουμ είναι μεγάλη ΙΜΟ, για την πτώση όχι μονο αυτου του χόμπι , γιατί την τελευταία 6ετια, δεν προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα , αλλά γράφονταν απόψεις για ρουτίνες και εξοπλισμούς,λες και οι τσέπες είναι ακόμη γεμάτες!!!!
Θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω, ετσι?

Δεν θα πω πολλα πραγματα, απλα μερικα που πιθανο να συμφωνεις:

1. Μεσω φορουμ θα βρεις την πιο οικονομικη λυση και δεν θα αγορασεις το πρωτο που βρεθηκε μπροστα σου (και σε οποια τιμη) υλικο που χρειαζεσαι. Αν δεν υπηρχαν φορουμ, ισως να επαιρνες ακομα το eheim 2213 απο καταστημα στα 120 ευρω (και θα ησουν και ευχαριστημενος).

2. Ενα φορουμ δεν θα κανει εκπτωση στο τι ειναι σωστο για ενα ενυδρειο, λογω χρηματων. Μπορει να βρεθει η πιο φθηνη σωστη λυση, ομως, αναλογα με το τι μπορει να διαθεσει ο καθενας.

3. Αν προκειται να γινει εκτπωση σε απαιτησεις και ποιοτητα, ειναι λογικο να μη βρεις ατομα που θα συμφωνησουν. Για παραδειγμα, δεν θα στησεις ενα 300αρι ενυδρειο με σαρκοφαγα ψαρια και θα θελεις ετσι κι αλλιως να εχεις ενα μικρο εσωτερικο φιλτρο. Δεν βλεπω κατι το παραλογο να σου προταθει εξωτερικο φιλτρο. Αυτο αποτελει εκπτωση στην ποιοτητα φιλτρανσης.

4. Κανενας δεν θελει τα χρηματα σου εδω μεσα, αν δεν το εχεις καταλαβει (εκτος αν μπερδευτηκες και μπηκες σε λαθος φορουμ). Την καλυτερη ποιοτητα ζωης των κατοικων του ενυδρειου σου θελει.

gregkn73
12-08-15, 22:06
Εγω αν δεν υπηρχε φορουμ δεν θα ειχα ενυδρειο κι αν ειχα, θα ηταν καποια αποτυχημενη ψαροσουπα με ψαρια που αλλαζουν καθε λιγο λογω θανατων απο τις συνθηκες.
Για να μην παρεξηγηθω, η γνώση που υπάρχει στα φορά είναι τεραστια, φιλτράροντας της εφτασα στο επιθυμητό και οικονομικό αποτέλεσμα. Απλα συνήθως επικρατεί η άποψη , πιο μεγαλο ,πιο τουμπανο εξοπλισμό κτλ. Πχ ανέφερα παραπάνω τις λίμνες για να γίνει κατανοητό τι εννοώ. Χωρίς φορά, δεν θα είχα και εγώ ενα φυσικο οικοσύστημα στην αυλή μου, αλλά εναν βούρκο!

delta66
12-08-15, 22:49
Ετσι λοιπον βαση και αυτων που εγραψες, πιο σωστα θα ελεγα οτι το φορουμ θα διωξει (με τον τροπο του) μονο αυτους που δεν τους ενδιαφερει να στησουν σωστο ενυδρειο.
Συμπερασματικα δεν κανει κακο στο "χομπι", αλλα καλο.

ΟΚ το "τουμπανο" ειναι μια συνηθης εκφραση και εφαρμοζεται σε ολους τους τομεις της πλεονεκτικης (κατα πλειοψηφια) ανθρωπότητας.
Ο καθενας ομως μπορει κανει τα κουμαντα του.

lingistis
12-08-15, 23:27
Είναι εντυπωσιακό που υπάρχουν τόσοι που δεν έχουν επηρεασθεί καθόλου ή έχουν επηρεασθεί λίγο.

Ισως γιατι αυτοί που επηρεάστηκαν πολύ... την έχουν κάνει :smt102

Κλεόβουλος
13-08-15, 09:11
Ισως γιατι αυτοί που επηρεάστηκαν πολύ... την έχουν κάνει :smt102
έτσι είναι...πολλοί έχουν εξαφανισθεί τελείως :smt051

Bill-Samos
13-08-15, 16:09
Δε νομιζω οτι χρειαζεται και πολυ αναλυση..Λιγο,πολυ ή ακομα πιο πολυ ,εχει επιρρεασει η κριση το χομπυ και αυτο ειναι εμφανεστατο..Οι εξαιρεσεις απλα το επιβεβαιωνουν.Και πρακτικα αφου πολλοι εχουν εγκαταληψει το σπορ τελειως αλλα και απο πλευρας διαθεσης αφου οπως και να το κανουμε τα γουστα επονται των καθημερινων αναγκων..Και βεβαια αν μεινω με ενα 60αρι χαμηλων απαιτησεων ναι μεν δεν εχω εγκαταληψει αλλα απ την αλλη -πιστευω- ειναι θεμα χρονου να συμβει και αυτο αφου η ελλειψη φιλοδοξιας και εξελιξης θα καταληξει σε βαλτωμα,ρουτινα και ..τελος..Το ψυχολογικο κομματι,η ελλειψη διαθεσης,φαινεται και στη καθημερινοτητα του φορουμ,αφου μειωνονται τα ενεργα μελη,τα ενδιαφεροντα θεματα,και βεβαια τα νεα μελη..Οταν βλεπεις ανθρωπους με υπερδεκαετη προσφορα στο χομπυ να λενε οτι ουσιαστικα απο συνηθεια θα κρατησουν ενα δυο ενυδρεια χωρις απαιτησεις κι αυτα με το ζορι και αλλους με ακομα περισσοτερα χρονια να εχουν εξαφανιστει δεν μπορει παρα να προβληματιζεσαι.Προσωπικα δεν εχω κλεισει ακομα ενυδρειο αλλα ομολογω οτι εχω αναβαλει επ αοριστον οτι -πολλα- σχεδια ειχα...Και μη χειροτερα..

Undertaker
13-08-15, 22:18
Ξεκίνησα το χόμπι μέσα στην κρίση. Το πρωτο μου ενυδρειο ηταν φυτεμένο αλλα επειδη δε μπορούσα να ανταπεξέλθω (όπως ήθελα εγω τουλάχιστον) το ξέστησα και εφτιαξα το Αφρικάνικο. Εύκολο ενυδρειο χωρίς απαιτήσεις και ιδιαίτερα έξοδα. Δε μπορω να πω οτι ζορίζομαι αλλα και πάλι θέλω να κανω πράγματα για το ενυδρειο μου και το σκέφτομαι. Πλέον αναγκάζομαι να βάζω προτεραιότητες και στα θέματα του ενυδρειου κανω λιγάκι πίσω.

nt7561
14-08-15, 08:34
Κι εγώ έστησα το πρώτο μου ενυδρείο πριν κανένα 4μηνο μέσα στην κρίση και με 2 μικρά παιδιά (3,5 χρονών και 20 μηνών-καταλαβαίνετε τα έξοδα!!!)
Κόβοντας όμως πράγματα από τον εαυτό μου (μειώνοντας το κάπνισμα, μειώνοντας τους καφέδες και τα λοιπά) και αγοράζοντας από την αρχή όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (φίλτρα, σύστημα co2 κλπ.), με αρκετή όρεξη και προσωπική εργασία (κατασκευή ενυδρείου, βάσης, φωτισμού και τα υπόλοιπα κατασκευαστικά κομμάτια), έφτιαξα ένα ενυδρείο που πρώτα απ' όλα χαίρομαι να το βλέπω κυρίως εγώ και η οικογένειά μου, δευτερευόντως οι φίλοι μου και το οποίο ΜΕΤΑ την οικογένειά μου, αποτελεί το καλύτερο αγχολυτικό μετά από τις καθημερινές δυσκολίες!!!
Και το συγκεκριμένο φόρουμ, ήταν ο καλύτερος σύμβουλός μου, στο επιχείρημά μου αυτό.

Τάκης
14-08-15, 22:26
Και εγώ άρχισα το χόμπι μέσα στη κρίση και έφτιαξα τα ενυδρεία με όσο χαμηλότερο κόστος μπορούσα. Βοήθησαν πολύ και οι ιδιοκατασκευές αλλιώς δεν θα είχα κάνει αυτό το βήμα ή θα ήμουν ακόμα με το πρώτο κύβο. Τα πράγματα βέβαια δυσκολεύουν κάθε μέρα, εύχομαι να τα καταφέρουμε όλοι να βγούμε από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις και να παραμείνουμε και σε αυτό το χόμπι.

st@vros
16-08-15, 14:18
Κι εγώ ξεκίνησα να ξανά ασχολούμαι με το χόμπι μας αρχές του 2013 (εντός κρίσης),με το αφρικάνικο μου να τρέχει από τέλη του 2013 δεν έχω ζοριστεί ιδιαίτερα,μιας και όπως αναφέρθηκε πιο πάνω,οι απαιτήσεις δεν είναι τρελές.
Όμως μου έκοψε τα φτερά στην δημιουργία ενός reef...κι ενώ πριν κανένα 4μηνο είχα σχεδιάσει τέλη του 2015 να έχω μαζέψει ότι χρειάζεται και να στήνω,τελικά μετά από σκέψη και πολλούς υπολογισμούς προς μεγάλη μου απογοήτευση κατάλαβα ότι έπρεπε να σταματήσω την όποια προσπάθεια,το πρότζεκτ θα τρέχει στο μυαλό μου αλλά θα υλοποιηθεί σε βάθος αορίστου χρόνου...:(

planetgeo7
17-08-15, 07:28
Παιδιά τα πράγματα δυσκολεύουν πολλή για το χόμπι μας ευτυχώς που υπάρχει και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Εγώ ευτυχώς που της μεγάλες και ακριβές αγορές της είχα κάνη 10-11 αλλά με τα φυτεμένα… συνεχώς λιπάσματα και συντήρηση που έχουν γίνει δύσκολα τώρα.
Το 2012 που έμεινα απλήρωτος και άνεργος αρκετό καιρό με οικογένεια και δάνειο…έκλαιγα :smt022:smt022:smt022όταν κοίταζα την γυάλα έτυμος για να τα παρατήσω .τώρα το παλεύω οικονομικά όπως μπορώ.
Καλή δύναμη σε όλους που ασχολούνται με το εξαιρετικό υδάτινο κόσμο.

MAVROGP
18-08-15, 14:29
Φυσικά και η κρίση μας έχει επηρεάσει και πιστεύω ότι οι περισσότεροι έχουμε μειώσει τις απαιτήσεις στο χόμπι. Είμαι τυχερός διότι είχα επενδύσει σε σωστό ενυδρειακό εξοπλισμό πριν τη κρίση. Παρόλα αυτά στρέφομαι σε λύσεις DIY, μοιράζομαι αγορές με φίλους και προτιμώ πιο οικονομικά αναλώσιμα πχ. Τροφές, λιπάσματα, αντιχλώρια κτλ. Το χόμπι όμως πρέπει να το διατηρήσουμε. Πέρα από το κόστος υπάρχει και η ψυχολογική διάσταση. Είναι απόδραση, είναι μεράκι και σε γεμίζει με ικανοποίηση όταν καμαρώνεις τη γυάλα σου. Ας προσπαθήσουμε όμως όσο μπορούμε να μείνουμε ενεργοί στα forum. Προσωπικά έχω γλυτώσει χρόνο και χρήμα διαβάζοντας και συνομιλώντας με φίλους.

Οι ποδοσφαιρόφιλοι έχουν την κερκίδα και το γήπεδο. Εμείς έχουμε τα forum !

puntomad
18-08-15, 16:50
Θα μιλησω προσωπικα, η κριση με εχει επηρεασει παρα πολυ, αλλα το χομπυ ειναι δυσκολο να το αφησεις.
Απλα προσαρμοζεσαι, απο εκει που ειχα 3 ενυδρεια, χαρισα το 60λιτρο, στην αποθηκη ρεμβαζει το 100 λιτρο και πριν 2 χρονια το 120 λιτρο εγινε κοινωνικο μονο με γκαπυ, τα εξοδα ειναι πολυ λιγοτερα τωρα, παει μονο του, μονο τροφη και αντιχλωριο και ετσι για αλλαγη κανα κλαδεμα απο κανα φιλο.

Απλα και λιτα, ουτε υγρα τεστ, ουτε βιταμινες, ουτε ανθρακες, τιποτα απο ολα οσα εκανα παλιοτερα για να εχω ενα σωστο ενυδρειο. Η ποιοτητα ζωης μπορει να μην ειναι τελεια στο ενυδρειο, αλλα δυστυχως η δικια μας ειναι χειροτερη.

Κλεοβουλε, εχει μεινει 3 χρονια πισω το ενυδρειο malawi, αλλα που θα παει θα γινει και αυτο.

Το ονειρο ομως του reef ολο και ξεθωριαζει :(

Γιαννης Μ5
18-08-15, 16:59
Εγώ εν μέσω κρίσης διελυσα το φυτεμένο και το μετέτρεψα σε reef...Περισσότερα τα εξοδα αλλα όχι μεγάλη διάφορα....Είναι ενα χόμπι που δεν σταματά εύκολα...ειδικα αν έχεις καλούς φίλους να σε βοηθησουν.Η ανταμοιβή όταν έρχονται τα ψάρια και τρώνε από το χέρι μου,μεγααααλη...

no_name
18-08-15, 17:50
Είναι ενα χόμπι που δεν σταματά εύκολα...ειδικα αν έχεις καλούς φίλους να σε βοηθησουν.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό!!!!

planetgeo7
19-08-15, 09:38
Να ξέρετε ότι η ενασχόληση με το χόμπι το συγκεκριμένο άρχισε πριν πάρα πολλά χρόνια, με πολύ μικρές τεχνολογικές και χημικές γνώσης και όμως έζησε και εξελίχθηκε για κάποιους παθιασμένους και τρελούς που το αγάπησαν.
Το ίδιο θα γίνει και τώρα…

tsoui
19-08-15, 12:14
Γενικα απο τοτε που ξεκινησαν τα πανηγυρια εχω αναβαλει "ευτυχως" απ οτι αποδειχτηκε πολλα project, το καλο στο χομπι αυτο ειναι οτι μπορεις να ελλιχθεις και να μετριασεις τα εξοδα υπαρχουν αλλα χομπι που δυστηχως δεν παιρνουν εκπτωσεις στον εξοπλισμο.

ReaperX
19-08-15, 19:15
Εγώ τι να πω που το στήνω τώρα; :p

Πάντως πιστεύω πως το υψηλό κόστος είναι στην αρχή που πρέπει ν αγοραστεί ο εξοπλισμός.. Μετά δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα εφόσον μιλάμε βέβαια για νορμάλ καταστάσεις..

alexis cosmo
21-08-15, 22:38
Εγώ που σταμάτησα το στησημο γιατί δεν μπορώ να πάρω τα co2 set από ebay.
Όταν ανοίξει με το καλό ξεκινάω πάλι.
Από έξω περνώ τα πάντα για το co2 και πολύ καλά Μάλιστα υλικά με 110 ευρώ χωρίς μπουκάλα και εδώ πολύ μέτριας ποιότητας και όχι αυτά που θέλω τα φθηνότερα είχαν 190.
θα περιμένω να πάρω αυτά που θέλω για να τα αγοράσω μια φορά

Themis_aqua
22-08-15, 10:11
Παιδια καλημερα:pΝα σας πω κι εγω την γνωμη μου εμενα προσωπικα με επηρεασε πολυ ψυχολογικα το ολο θεμα του καλοκαιριου με δημ/σμα κτλ κι οτι συνεβη..Οικονομικα πολυ λιγοτερο γιατι και με την αγορα του εξ.φιλτρου που ευτυχως προλαβα και πηρα νωριτερα το ενυδρειο τρεχει ενα εξαμηνο πλεον χωρις να μου ζηταει..Οταν δεν ξερεις τι σου ξημερωνει απο Δευτερα κι αν θα πληρωθεις, που ορεξη να ασχοληθεις πολυ με το χομπυ αλλα και να συμμετεχεις στο φορουμ..(επειδη αναφερθηκε πως πολλοι εξαφανιστηκαν..)
Υπαρχουν ομως κι αλλοι παραμετροι.Ας πουμε πηρα τηλ. αρχες Αυγουστου σε γνωστο καταστημα να παραγγειλω ενα φυτο κι ενα θερμοστατη και μου ειπε πως εχει θεμα με τις εισαγωγες και δεν ξερει ποτε θα τα φερει και θα με ενημερωσει αν....Κι εκει που σκεφτομουν για καποια αναβαθμιση τελος του χρονου ειτε σε μαγαλυτερο ενυδρειο, ειτε σε αλλη ψαροσυνθεση τωρα ουτε λογος..Ενταξει τα φυτα γενικα πανε πιο αργα αλλα αφου ειναι ευκολα μια χαρα κι ετσι.. Αρα σιγουρα θα εχει επηρεασει και θα επηρεασει ακομη πιο πολυ η κριση ετσι οπως εξελισσεται και τα ενυδρειακα καταστηματα, ολα ειναι αλυσιδα..Σταματησα και το diy co2 που του ειχα, να μου φυγει το αγχος με τις μετρησεις...
Στο θεμα παλι της συμμετοχης στο φορουμ κρινοντας απο εμενα λογω εποχης καλοκαιριου πιστευω ειναι φυσιολογικη μια πτωση ενασχολησης γενικοτερα αφου στο λιγοστο ελευθερο χρονο θα τον διαθεσω εκτος σπιτιου με τη οικογενεια ή με καποιο φιλο και πιστευω αυτο ισχυει και για πολλους αλλους..
Ας ελπισουμε να αλλαξει προς το καλυτερο η κατασταση προσεχως και να ανοιξει κανονικα η αγορα κι απ το εξωτερικο που κι αυτο ειναι μεγαλο θεμα..Η τελευταια μου αγορα απο e bay ηταν μια αυτοματη ταιστρα παλι καλα προλαβα θα ειχα θεμα αλλιως στις διακοπες..

Στέλιος
16-09-15, 13:12
Όσα έχετε προαναφερει καλύπτουν επαρκώς τα αποτελέσματα της ύφεσης ( κι οχι κρίσης όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε ) στα ενυδρεία μας. Ένας ακομα παράγοντας που εχει παίξει ρόλο ειναι και οι πωλήσεις απο χομπίστα σε χομπίστα. Ειναι μεγάλο θέμα, το ξερω, και οι απόψεις πάνω σε αυτο ειναι αμφιλεγόμενες νομίζω ομως οτι σε καποια βασικά πράγματα συμφωνούμε όλοι μας. Ποια ειναι αυτα; Πώληση φυτών σε μεγαλύτερη τιμή και μικρότερη ποσότητα απο αυτή που μπορείς να τα βρεις σε ενα κοινό πετ σοπ. Ένας ακομα παράγοντα που εχει γινει παρά πολυ της μόδας πλέον ειναι και η πώληση σκευασμάτων, κυρίως για φυτα. Υψηλές τιμές και αποτελέσματα που δεν διασταυρώνονται πάντα. Πολλοι αρχάριοι αγοράζουν εύκολα φυτα και πανε και παίρνουν τέτοιου είδους σκευάσματα.βλεπουν τα φυτα τους να μεγαλώνουν διότι ειναι χαμηλών απαιτήσεων και νομίζουν οτι ειναι λόγω των σκευασμάτων

delta66
16-09-15, 17:50
Ειχα καιρο να παω σε πετσοπ.
Πηγα για μια τροφη και ειδα κατι τιμες εξωπραγματικες. Και υποτιθεται αυτο που πηγα ειναι απο τα φτηνα.
Ενα κουτακι τροφη χαρτοπολεμος 13 ευρω και ενα αλλο 19 !!!!???
Ελεος.

Οταν σταματησει τελειως το χομπι μ'αυτα και μ'αυτα, ή οταν τα κανουμε ολα diy , να δω τι παραπονο θα εχουν παλι οταν θα κατεβαζουν ρολα.

Και τα Ελληνικα ehop παρακριβα ειναι.
Τα ξενα (πχ κατι ρουμανικα που ειδα) πουλανε τα ιδια ακριβως πραγματα και ψαρια στη μιση τιμη και τα στελνουνε και δωρεαν.

Και ευκαιρια ειναι, να μαθετε να κολλατε τζαμια, να φτιαχνετε φιλτρα, φωτιστικα και τροφες μονοι σας.
Βλεπουνε απο τα καταστηματα κατηγορια diy στο φορουμ και βγαζουν σπυρια.

Αλλα δυστυχως δεν ενημερωνονται ολοι οι ενυδρειαδες.
Και οπως ρωτησα στην ψύχρα εναν περιπτερα, πως μπορει και πουλαει τοσο ακριβα τα χαρτακια του στριφτου (50 λεπτα) οταν τα ιδια τα αγοραζω εγω σαν ιδιωτης 20 λεπτα λιανικη, απαντησε κι αυτος στην ψυχρα, οτι αφου τα παιρνει ο κοσμος, γιατι να κατεβασει την τιμη?
Εμεις φταιμε λοιπον.

Lth1
16-09-15, 19:33
Και οπως ρωτησα στην ψύχρα εναν περιπτερα, πως μπορει και πουλαει τοσο ακριβα τα χαρτακια του στριφτου (50 λεπτα) οταν τα ιδια τα αγοραζω εγω σαν ιδιωτης 20 λεπτα λιανικη, απαντησε κι αυτος στην ψυχρα, οτι αφου τα παιρνει ο κοσμος, γιατι να κατεβασει την τιμη?
Εμεις φταιμε λοιπον.
Κλασικα ετσι λενε ολοι κλασικη ελληνικη νοοτροπια σε μερικες καταστασεις...
Το χομπυ το ξεκινησα περισυ χαρη στην κοπελα μου και οχι μονο με εχει ανεβασει ψυχολογικα,οχι μονο δεν το σταματησα αλλα επεκτεινομαι σε + 400 λιτρα,diy εξοπλισμους,diy τροφες και αλλα τοσα..
Το θεμα ειναι καθαρα ψυχολογικο για μενα γτ το βλεπω απο αλλη τελειως οπτικη πλευρα...
Και θα το κρατησω με νυχια και με δοντια και ολα αυτα γτ τα ψαρια μου τα εχω τα θελω και τα φορντιζω σαν παιδια μου..(που δεν εχω αλλα θα αποκτησω) καποια στιγμη...
Φιλικα παντα!!

no_name
16-09-15, 20:16
Και ευκαιρια ειναι, να μαθετε να κολλατε τζαμια, να φτιαχνετε φιλτρα, φωτιστικα και τροφες μονοι σας.
Βλεπουνε απο τα καταστηματα κατηγορια diy στο φορουμ και βγαζουν σπυρια.

Αυτό ξαναπές το Σπύρο!!!

DIY και πάλι DIY

Κωστας Malawi
17-09-15, 13:44
εχει μεγαλο δικιο ο Σπυρος.μετα απο καποιο σημειο αν ανεβασεις τις απαιτησεις σου αναγκαστικα πρεπει να τα κανεις ολα μονος σου.η αγορα εξω στον τομεα αυτο ειναι ψιλομαπα:(

no_name
17-09-15, 13:45
εχει μεγαλο δικιο ο Σπυρος.μετα απο καποιο σημειο αν ανεβασεις τις απαιτησεις σου αναγκαστικα πρεπει να τα κανεις ολα μονος σου.η αγορα εξω στον τομεα αυτο ειναι ψιλομαπα:(

Μάπα δεν είναι η αγορά.. απλά είναι ακριβή..!!!

Τάκης
17-09-15, 17:12
Αυτό ξαναπές το Σπύρο!!!

DIY και πάλι DIY

DIY και μόνο DIY, όλα :)

gordon
26-09-15, 18:13
DIY και μόνο DIY, όλα :)


:smt041:):smt041:):smt041:)

Lth1
04-11-15, 13:36
DIY και μόνο DIY, όλα :)

Μονο! :)

Kostas G.
09-11-15, 17:30
Δεν μπορώ να πω πως επηρέασε το χόμπυ ιδιαίτερα για μένα με εξαίρεση οτι χάσαμε την ποικηλία που είχανε στα ενυδρειακά καταστήματα σε ψάρια και ετοιμοπαράδοτα προϊόντα

maria p
08-12-15, 11:49
Επηρεάστηκα αρκετά. Έχω δύο ενυδρεία το ένα με χρυσόψαρα όπως ήταν και το άλλο 200 λίτρα σκεφτόμουν να το αξιοποιήσω έχοντας σαν βασικό ένοικο έναν μεγάλο πλέκο. Τελικά έμεινε βίλα του πλέκο με λίγα tetra.
Κάποιες βλάβες σε λάμπες όλο αναβάλω την αντικατάσταση γιατί υπάρχει το οικονομικό θέμα αλλά υπάρχει και η οικογενειακή γκρίνια πως είναι περιττά έξοδα ανάρμοστα με την εποχή και τις ανάγκες.
Λίγο ακόμα θα έβαζαν και αγγελία να μου τα ξεφορτωθούν :)

Vassilis
08-12-15, 15:01
Ξεκίνησα από σπόντα εν μέσω κρίσης με ένα 30 lit και μόλις μπήκε το μικρόβιο βρέθηκα και με ένα 2ο 60 lit φυτεμένο. Μετά από 1,5 χρόνο αλλάζει το 60 lit και γίνεται nano reef.
Όπως καταλαβαίνετε μας παίρνει η μπάλα.
Το κακό όμως είναι ότι λόγω κρίσης προσπαθούμε να γλυτώσουμε χρήματα κάνοντας εκπτώσεις σε εξοπλισμό κυρίως.
Γι αυτό λέμε ευχαριστώ στους εμπειρότερους που βοηθάνε έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία και να μην τυραννάμε τα ζωντανά μας.

thanasis76
09-12-15, 13:06
Να πω και την δικη μου αποψη μιας και οπως πολλοι ξερετε διατηρω 2 Ενυδρεια συνολο περιπου 6500 λιτρα....
η κριση με εχει επιρεασει παρα πολυ και το λεω και το εννοω... μπορει καποιοι να πουν τι μας λεει αυτος, εχει 6500 λιτρα και μας κανει πλακα.....
οπως ειπα με εχει επιρεασει παρα πολυ απλα δεν αφησα την κριση να χτυπησει τα ενυδρεια μου!!!!
Ολα πολλες φορες ειναι θεμα επιλογων..
μεχρι στιγμη γιατι αυριο δεν ξερω τι μπορει να γινει , εχω μεταφερει την κριση σε οτι αλλο εκανα σαν χομπι , και σαν διασκεδαση....
και να σας πω τι εννοω..
ειχα χομπι την φωτογραφια αλλα την κερδισε τα ενυδρεια οποτε και πουλησα ολο τον εξοπλισμο μου...
ειχα χομπι το ψαρεμα ( μεσα κι εξω απο το νερο ) αλλα το κερδισε και αυτο τα ενυδρεια μου...
ειχα αυτοκινητο και μηχανακι και εμεινα με το μηχανακι...
εβγαινα καθε μερα για καφε, και τωρα βγαινω 1-2 φορες την εβδομαδα...
ειχα ενα δανειο σπιτιου 850 ευρω δοση και τωρα δινω 350...
ισως ειναι κι αλλα διαφορα που εχω κανει, και μετεφερα σε αυτα την κριση, αλλα στα ενυδρεια μεχρι στιγμης εχω καταφερει να μην την μεταφερω.... ευχομαι να ειμαι καλα και να μπορεσω και στο μελλον να μην πειραξω τα ενυδρεια μου.....

DVR*
22-12-15, 14:48
Γεια και από εμένα.

Ξεκίνημα μέσα στην κρίση και με capital control ναουμε... :rolleyes:
Η δική μου λύση είναι DIY και μεταχειρισμένος εξοπλισμό όπου δεν γίνεται...
Πιστεύω πραγματικά πως με ψάξιμο και διάθεση όλα γίνονται με μικρό (σχετικά) κόστος :D

κ.ω.σ.τ.α.ς.
22-12-15, 23:11
Καλησπερα κ απο μενα,οπως το ειχα ετσι εχω το ενυδρειο μου,και κανω σχεδια και για αλλα καθε μερα:grin:θελω να κανω μια λιμνη και να παρω και ενα 120αρι λιτ απο ενα φιλο που το παρατησε.Η κριση με τσακισε,αλλα ανακαλυψα και πραγματα που δεν ηξερα οτι μπορουσα να κανω.Τα χρηματα εχουν τιν αξια που τους δινουμε.;):)

platy
23-12-15, 00:38
εγω ειμαι απο εκεινους που πρόλαβαν αρκετα δρώμενα στο χώρο του ενυδρειου (οπως για παραδειγμα το συλλογο)κ ημουν επισης δραστηριος με συναντησεις-εκδηλώσεις-κλπ...Θεωρώ οτι η κρίση επηρεάσε και επηρέαζε βουβά απο τότε όλους...αλλους περισότερο και αλλους λιγότεροο

Στη φάση που ειμαι τώρα εχω πουλήσει ολα τα ενυδρεια που ειχα στην κατοχή μου ,αλλα ευτυχώς εχω κρατήσει τον εξοπλισμό μου αποθηκευμένο και απλα ελπίζω σε καποια μελλοντικη κατασκευη..Απο πρίν ηθελα κατι μεγάλο,αλλα το να εχεις γνώση της πραγματικότητας (ιδιαίτερα στον ελληνικο χώρο) σε προφυλάσει απο βιαστικές ενέργειες...

Δεν τα παράτησα λογω κρίσης,αλλα περισσότερο λόγω αλλων ασχολιών κ ενδιαφερόντων που αντλούσαν χρονο κ χρήματα και δεν μπορουσα να ευχαριστηθώ το ''ενυνδρειο'' οσο ηθελα...

Βέβαια ποτέ δεν ειναι αργά...
Σκοπεύω σύντομα να στήσω κατι μικρό ,ώς display στο σπιτι ,κατι εντελώς diy που να μην χρειάζεται υπερβολική φροντιδα και να τρέχει ''μονο'' του...

αυτα απο εμενα !!:rolleyes:

ΔημήτρηςΤ
23-12-15, 15:56
Εμένα με πεισμωσε περισσότερο κ έτσι στραθηκα κ σε πατέντες, διάβασμα ,ιδέες από τα παιδιά εδώ ..βγάζω πολύ την ψυχή στο των αφεντικών των πετ σοπ κ αφού διαπειστωσα οτι δεν ξεσπάω κάπου που δεν πρέπει έτσι όπως μας κάνανε ,έβαλα κ γεννήστρες !!!!!Α πλέον δεν έχω χρόνο κ για τηλεόραση .το μεγαλύτερο καλό.

imichal
01-01-16, 12:52
Χρονια πολλά και καλα με υγεία. Έπειτα από καιρό αποφάσισα να δώσω σημάδια ζωής:D
Η κρίση σίγουρα με επηρέασε πολύ. Από εκεί που διατηρούσα 7 ενυδρεία, με μόνο ένα από τα 7 κάτω από 180 λίτρα έχω μείνει με ένα ενυδρείο χαμηλών απαιτήσεων με ανούμπιες, white clouds και γαριδες.
Το πρόβλημα τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν είναι μόνο το οικονομικό. Σαφώς και έχει επηρεάσει πολύ, είναι και το θέμα της διάθεσης.....τώρα έχουν έρθει και τα capital οπότε ....δέσαμε.
Βέβαια το μικρόβιο υπάρχει, αυτό δεν φεύγει εύκολα και τώρα λέω να ξεκινήσω δειλά με ενα ενυδρείο με νανοκιχλίδες ταγκανίκα.
Άντε να δουμε....:rolleyes:

eimaste aR21rwstoi
15-01-16, 09:33
καλημέρα σε ολους..η κριση λιγο πολύ εχει επηρεασει πολλα ατομα στο χομπι..εχουν κλεισει ενυδρειακα καταστήματα όπως το water in η ο νινταλ εκλεισε ο συλλογος που τον γνωρισα στα τελειώματα..εγω ειχα ένα ενυδρειο 120 λτ το οποιο είναι παροπλισμενο και σκέφτομαι σιγα σιγα να ξαναμπω στον χωρο με ένα ιδιο ενυδρειακι το οποιο θα είναι φουλ φυτεμενο χαμηλων απαιτήσεων μονο και μονο γιατι δεν μπορω να είμαι αβρεχτος τοσο καιρο...

Harris1
20-02-16, 11:05
Τα ίδια, εγώ την έπαθα πρώτα με το ημιφυτεμένο μου με λίγα ημιάγρια ψα.
Το πρώτο καλοκαίρι, μια βλάβη της ταίστρας η οποία ενώ είχα στερεώσει ρυθμίσει, δημιούργησε βλάβη. Εν συνεχεία αποφάσισα το χρυσόψαρο ως ψάρι λιγότερων απαιτήσεων, γκουχ:cool: :) Θα με συγχωρέσετε ενυδρειόφιλλοι.
Που για αρκετούς μήνες (εμένα) δεν θέλει θερμ/τη. Ακόμα στριμώχτηκαν 2 λεβέντες στα 55 λίτρα. Και περιμένουμε, καθώς κάνω 1 βδομάδα έρευνα να πάρω ένα φίλτρο. Και προσωπικά εμένα το ενυδρειακό κιτάκι ανεμιστηράκια με αισθητήρα θερμοκρασίας νερού, μου φαίνεται πανάκριβο!

delta66
20-02-16, 15:20
]Και προσωπικά εμένα το ενυδρειακό κιτάκι ανεμιστηράκια με αισθητήρα θερμοκρασίας νερού, μου φαίνεται πανάκριβο!
:confused::confused:
Ειπαμε, αλλα οχι κι ετσι.

controller stc-1000 απο 8 ευρω http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=stc-1000&_sop=15
ανεμιστηρια Konig απο 1 ευρω http://www.skroutz.gr/c/674/case-fans.html?from=catspan&keyphrase=Konig+fan
τροφοδοτικο ac/cd 3-12v 1A απο 7 ευρω* http://www.skroutz.gr/c/154/mpataries-kai-aksesouar.html?from=catspan&keyphrase=%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%B4%CE% BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF+3-12v
μπαλαντεζα απο 2 ευρω* http://www.skroutz.gr/c/2151/Mpalantezes.html
Οκταρακι καλωδιο για την τροφοδοσια του stc κανα ευρω* http://www.skroutz.gr/c/757/kalodia-trofodosias.html?keyphrase=%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%B 1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9
Αν κανα εικοσαρικο ειναι "πανακριβα" για συστημα ψυξης μαζι με controller, μην ασχολεισαι καλυτερα με ψαρια κρυου νερου.

* (ασε που μπορει καπου στο σπιτι να εχεις πουθενα πεταμενα τιποτα απο αυτα)

tsala
21-02-16, 01:10
Συμφωνω με τον Σπυρο.
Ασχολεισαι με ψαρια κρυου νερου , δινεις 20 ευρω για ψυξη.
Ασχολεισαι με τροπικα ψαρια, δινεις 20 ευρω για θερμανση.
Απλα τα πραγματα..

delta66
21-02-16, 02:03
Συμφωνω με τον Σπυρο.
Ασχολεισαι με ψαρια κρυου νερου , δινεις 20 ευρω για ψυξη.
Ασχολεισαι με τροπικα ψαρια, δινεις 20 ευρω για θερμανση.
Απλα τα πραγματα..
Με μια "μικρη" διαφορα μετα ομως στην καταναλωση ρευματος το καθενα :D

Πάνος
21-02-16, 10:22
αυτές οι "μικρες" διαφορες Σπυρο μου κανουν τη ζωη τοσο ενδιαφερουσα,... :D:D

tsala
21-02-16, 15:02
Εννοειται η οικονομια στο ρευμα ειναι τεραστια!

Harris1
21-02-16, 17:04
[QUOTE=delta66;923352]:confused::confused:
Ειπαμε, αλλα οχι κι ετσι.

controller stc-1000 απο 8 ευρω http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&_nkw=stc-1000&_sop=15


Δεν τις ήξερα αυτές τις τιμές καθώς δεν είχα ξαναπάρει από ebay

delta66
21-02-16, 17:22
Ε ναι.
Καποιος μπορει να ειναι "μερακλης" και να τα χωσει και να βαλει παπαδες στο συστημα και να του βγει κανα 100ευρο η φαση, αλλα οπως βλεπεις απο τα λινκ, μπορει και με πολυ λιγοτερα, να κανει τη δουλεια του εξισου καλα.
Ιδιως αν εχει ηδη καποια πραγματα ή εργαλεια. Ή και εργαλεια να μην εχει, καποιος συνχομπιστας θα του δανεισει, ή μπορει να παει σε κανενα ξυλουργειο πχ να του κανουν τις τρυπες αν δεν εχει ποτηροτρυπανο κλπ.

harris samos
22-02-16, 19:33
700 λιτρα κατω !!!!!

και παρακαλαμε να το παρουνε κι ολλας :(

DEXFISH
03-03-16, 18:12
Εγώ ξεκίνησα το χόμπι μέσα στην καρδιά της κρίσης. Στην αρχή τσιγκουνευόμουν ακόμα και τα 20 ευρώ για να πάρω ένα 18λιτρο για να βάλω μέσα ένα χρυσόψαρο που μου "φόρτωσαν".
Πλέον έχω ένα 270λ Μαλαουι, ένα 60λ κοχυλοψαρα και από προχτές ένα 160λ για γεννήστρα. Όλα diy.

Να πω ένα παράδειγμα που δείχνει ότι η κρίση δεν είναι αιτία να τα παρατήσουμε. Δεν λέω για υπερβολές βέβαια και μιλάω για ενυδρεία μικρών λειτουργικών απαιτήσεων.
Το παράδειγμα: Το Σ/Κ παραγγέλνω τζάμια από τζαμάδικο εδώ και αντλίες και θερμαντήρες από νετ. Όλα μαζί, με κατασκευή γυάλινων φίλτρων και τα πάντα 100-120 ευρώ. Την ίδια μέρα ξεχνάω τα φώτα της μηχανής αναμμένα για 12 ώρες! Την προηγούμενη φορά που το είχα πάθει είχα αλλάξει μπαταρία (120 ευρώπουλα παρακαλώ). Όσο τα υλικά για το 160λιτρο διπλό ενυδρείο-γεννήστρα.
Τελικά όμως στάθηκα τυχερός και την έσωσα την μπαταρία.
Αν σκεφτούμε ότι μια καθημερινή χαζομάρα που μπορεί να μας τύχει κόστίζει όσο ένα ενυδρείο, είναι κρίμα να τα παρατήσουμε.

PERTS
03-03-16, 21:33
Πηρα το πρωτο μου ενυδρειο 120λ οταν ακομα ημουν στρατο και μετα απο πολλα μα πολλα λεφτα αγοραζοντας συνεχεια ψαρια κοντρα ψαρια διακοσμητικα τροφεσ και τα λοιπα ημουν και ελευθερος τοτε συνεχιζω με δυσκολια το χομπυ και ειπα να επενδυσω ενα μικρο κεφαλαιο ακομα για ανανεωση και εκανα πριν μια βδομαδα και ενα τριγωνικο 220λ μιας και δε ξοδευω και αλλου πολλα λεφτα.τωρα ειμαι αρραβωνιασμενος και το κανω ακομα το χομπυ οσο μπορω βεβαια και με την πληρη υποστηριξη τησ γυναικας μου που της αρεσει και της ιδιας.τωρα οταν αυριο μεθαυριο κανουμε και οικογενεια εν ξερω κατα ποσο θα περισσευει χρονοσ και χρημα να το συνεχισω...zw

gvergyris
18-03-16, 11:25
Αν σκεφτούμε ότι μια καθημερινή χαζομάρα που μπορεί να μας τύχει κόστίζει όσο ένα ενυδρείο, είναι κρίμα να τα παρατήσουμε.

Μεγάλη αλήθεια αυτό που είπες φίλε και το έχω σκεφτεί και εγώ πολλές φορές αυτό. Απλά το χόμπι το έχουμε για να μας ευχαριστεί και να μας χαλαρώνει και όχι για να μας αγχώνει οικονομικά για αυτό και στίβουμε και το ευρώ όταν απαιτεί κάτι το χόμπι μας για να το δώσουμε...

Εγώ πριν την κρίση είχα ένα 120λιτρο θαλασσινό με κοράλια που μου έτρωγε πολλά λεφτά με τα πλαγκτόν και τα αλάτια και τα πολλά φώτα. Πλέον το έχω γυρίσει στο γλυκό και έχω 3 μικρά φυτεμένα, 80,40 και 10 λίτρων που συνολικά μου τρώνε το μισό χρόνο και τα μισά λεφτά από ότι το ένα θαλασσινό.