PDA

Επιστροφή στο Forum : Μια ιδέα.!


dim
03-09-05, 13:43
Επειδή όπου διαβάζουμε είτε στο φόρουμ ή όποτε μιλάμε μεταξύ μας για το κάθε είδος/σχήμα/χρώμα μονομάχου χρησιμοποιούμε την αγγλική δεν θα ήταν καλύτερο για όλους μας να έχουμε και την αντίστοιχη Ελληνική λέξη για να καταλαβαίνουμε καλύτερα όλοι μας και αυτοί που δεν ξέρουν Αγγλικά και εμείς?
π.χ. τους crowntail μονομάχους θα μπορούσαμε να τους λέμε ακτινωτούς μονομάχους.! δεν ακούγεται καλύτερα? τί λέτε.? θα μπορούσαμε να λέει ο καθένας την ιδέα του και την λέξη που θα ήθελε για τον κάθε μονομάχο και μετά να ψηφίζουμε και να βγάζουμε την κατάληλη λέξη και να την χρησιμοποιούμε όλοι μας Αγγλομαθείς και όχι. Τί λέτε?

mikenuke
03-09-05, 14:01
πολυ καλη ιδεα.

χρειαζομαστε μια λιστα με τις διαφορες ονομασιες για να ξεκινησουμε.

crazyio
03-09-05, 14:47
Όντος είναι καλή ιδέα ... αλλά ...
οι ονομασίες αυτές δυτυχώς θα είναι "ακουσμένες" και θα χρησιμοποιούντε μόνο εδω μέσα ....
κανένας εκτός του φόρουμ, κανένα πετ σοπ, κανένας "ξένος" εκτροφέας και γενικά κανένας άλλος πλην απο εμάς δεν θα μπορεί να καταλάβει σε ποιο τύπο μονομάχου αναφερόμαστε, και το χειρότερο δεν θα μπεί καν κανείς άλλος στον κόπο να μελετήσει τις Ελληνικές ονομασίες που μπορεί να τους δωθούν ...
Έτσι λοιπόν, είτε σε ξένο φόρουμ μπούμε και θέλουμε να γράψουμε κάτι, είτε σε πετ σοπ πάμε και ζητήσουμε κάτι, πάλι με την Αγγλική ορολογία και ονομασία πρέπει να τους το ζητήσουμε/αναφέρουμε ....
οπότε ψιλό ανούσιο ... κατ' εμέ... αλλά σίγουρα άξιο προσπάθειας και σαν ιδέα αλλά και σαν υλοποίηση ....

Ας όψεται η "κυρία" που για μια ψήφο δεν έγινε η Ελληνική γλώσσα παγκόσμια ... μετά θα αλλάζανε πολλά πράγματα .... και φυσικά προς το καλύτερο ... ακόμα και για εμάς τους ίδιους μια και θα μαθαίναμε ΣΩΣΤΑ Ελληνικά .... (λίγο εκτός θέματος η τελευταία πράγραφος αλλά ακόμα δεν το έχω χωνέψει)

mikenuke
03-09-05, 15:31
Ολα απο καπου ξεκινανε φιλε μου.
εξαλλου ο συλλογος εχει την δυνατοτητα να κανει και κινησεις για μονιμοποιηση και επισημοποιησει των ονομασιων που θα ψηφισουμε.

Maverick
03-09-05, 15:36
θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μία λίστα με τις ξένες ορολογίες (και τις συντομογραφίες τους, πχ: PK, HM, CT κλπ) για τους διάφορους τύπους ουρών και χρωμάτων με αντίστοιχες φωτογραφίες και σύντομη περιγραφή, η οποία θα υπάρχει ως "sticky" (όπως αυτά που υπάρχουν για τα είδη...) και θα μπορούν να τη διαβάζουν οι αρχάριοι μόλις μπαίνουν στα Bettas ;-)

crazyio
03-09-05, 15:46
Ολα απο καπου ξεκινανε φιλε μου.
εξαλλου ο συλλογος εχει την δυνατοτητα να κανει και κινησεις για μονιμοποιηση και επισημοποιησει των ονομασιων που θα ψηφισουμε.

μακάρι ... το θέμα όμως είναι κατα πόσο θα χρησημοποιούντε αυτές οι ονομασίες και εκτός φόρουμ ...

Mariel
03-09-05, 16:06
θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μία λίστα με τις ξένες ορολογίες (και τις συντομογραφίες τους, πχ: PK, HM, CT κλπ) για τους διάφορους τύπους ουρών και χρωμάτων με αντίστοιχες φωτογραφίες και σύντομη περιγραφή, η οποία θα υπάρχει ως "sticky" (όπως αυτά που υπάρχουν για τα είδη...) και θα μπορούν να τη διαβάζουν οι αρχάριοι μόλις μπαίνουν στα Bettas ;-)

ερχεται στα επομενα τευχη του περιοδικου :smt002



η αληθεια ειναι οτι παντου στον κοσμο ειτε μιλανε αγγλικα ειτε οχι η ορολογια ειναι ιδια και προσωπικα ειμαι υπερ της αποψης να συμβαδιζουμε κι εμεις μ'αυτην.αν καποιο μελος αρχαριο π.χ. εχει μαθει μονο την ελληνικη ορολογια μπαινοντας σ'ενα ξενο σαιτ δε θα μπορει να βγαλει ακρη!!μου φαινεται λιγο μπερδεμα... :smt120

dim
03-09-05, 16:33
νομίζω πως το συγκεκριμένο φόρουμ είναι το καλύτερο μέχρι στιγμής και το πληρέστερο όσο αφορά τις πληροφορίες. ο περισσότερος κόσμος που ασχολείτε με ιντερνετ και ψάρια περνάει απο εδώ και αν ξεκινήσει κάτι απο εδώ νομίζω ότι είναι ο καλύτεροσ τρόπος για να μαθευτεί μια λέξη. εγώ τα περισσότερα για το χόμπι εκτός των βιβλίων τα έμαθα απο εδώ. απο εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι θα χάσουμε τίποτα δοκιμάζοντας. συμφωνώ με τον Maverick και νομίζω ,χωρίς να είμαι σίγουρος , ότι κάτι τέτοιο γίνετε ήδη και σε λίγο καιρό θα υπάρχει. θα μπορούσαμε λοιπόν και για τους ανθρώπους που δεν ξέρουν Αγγλικά να μην τους αφήσουμε έξω απο όλη αυτήν την ιστορία. στα ονόματα CT,DT κτλ. να βάζουμε και την Ελληνική δικιά μας ονομασία που πιστεύω ότι θα είναι και περιγραφική και δεν θα δυσκολεύεται κάποιος να την μάθει.
π.χ. doubletail= μονομάχος με διχαλωτή ουρά ή ψαλιδωτός μονομάχος ή δίπτερος μονομάχος κτλ. μπορούμε να δίνουμε μια ονομασία και να ψηφίζουμε όλοι και να βγάζουμε το κατάληλο όνομα.
πιστεύω ότι είναι πιο εύκολο να μάθεις την λέξη δίπτερος μονομάχος απο την λέξη doubletail αν δεν ξέρεις Αγγλικά και η έννοια της λέξης απο μόνη της σε κάνεις να καταλαβαίνεις κατευθείαν για πιο ψάρι μιλάμε.
είμαι επίσεις της γνώμης ότι απο εδώ μέσα μπορούν να ξεκινήσουν πολλά. ήδη ξεκινήσανε και γίνανε πολλά, γιατί να μην ξεκινήσουμε και λέξεις. αν δεν το κάνουμε εμείς τότε ποιος θα το κάνει ή ποιος μπορεί να το κάνει.? δεν νομίζω ο Μπαμπινιώτης ότι ασχολείτε με ψάρια, αν ασχολιόταν θα έγραφε και ψαρολέξεις στο λεξικό του.! εδώ έγραφε ότι μα....κία άκουγε στον δρόμο.!
μήπως να τον βάλουμε στο χόμπι και αυτόν, έχουμε κανένα να τον γνωρίζει? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ΥΓ: αυτά τα smilies πολύ με δυσκολεύουν να τα βάλω. παλιά ήταν ευκολότερα.

lasal
04-09-05, 00:06
θα μπορούσαμε λοιπόν και για τους ανθρώπους που δεν ξέρουν Αγγλικά να μην τους αφήσουμε έξω απο όλη αυτήν την ιστορία. στα ονόματα CT,DT κτλ. να βάζουμε και την Ελληνική δικιά μας ονομασία που πιστεύω ότι θα είναι και περιγραφική
Και γω συμφωνώ απόλυτα.
Κάπως έτσι είχε ξεκινήσει και η ορολογία στους υπολογιστές.

Takis
04-09-05, 00:45
Με την ευκαιρία να προτείνω γενικά εκεί που γίνεται (και γίνεται τις περισσότερες φορές) να αποφεύγονται Αγγλικοί όροι και συντομεύσεις γιατί μπορούμε να χρησιμοποιούμε ελληνικές λέξεις. Βέβαια λέξεις όπως είναι για παραδειγμα το σκιμμερ είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, αλλά οι πιο πολλές υπάρχουν εύκολα και στα ελληνικά.

Mariel
04-09-05, 02:31
δεν ξερω,μου φαινεται οτι εμενα μια ζωη πιο ευκολοι θα μου ερχονται στη χρηση οι αγγλικοι οροι..και ξαναλεω οτι δεν ειναι ορολογια που χρησιμοποιουν μονο στην αμερικη αλλα διεθνως...ετσι οταν εχεις συνηθισεις καποιες λεξεις μετα αντε να ξεσυνηθισεις και ν'αρχισεις να χρησιμοποιεις αλλες..εξαλλου σ'ολα τα ειδη τα ονοματα των ποικιλιων ειναι στ'αγγλικα...και οπως ηδη ανεφερα θεωρω οτι θα ειναι πιο δυσκολο για καποιον αρχαριο να μαθαινει για το ιδιο πραγα δυο λεξεις,μια ελληνικη και μια αγγλικη για να μπορει να διαβαζει ξενη βιβλιογραφια...απλα η γνωμη μου... :smt102

γαυρος
04-09-05, 11:50
αντε τωρα δασκαλε να πεις το σκιμμερ <αποβουτυροποιητη>.
δε θα γελανε και τα σαλιγκαρια???????
και καλα αυτο, αντε να γελανε τα ρημαδια ,
ποιος ομως θα καταλαβει περι τινος προκειται???
θα νομιζει οτι μπηκε σε φορουμ ζαχαροπλαστικης, μαμαλακη, βεφας ,...σωτηρη:smt040, κλπ.

Takis
04-09-05, 13:07
Εγώ δεν μιλάω τόσο για ορολογία και ονόματα όσο για απλές λέξεις που τις κοπανάμε στα αγγλικά χωρίς λόγο.
Αν ρίξετε μια ματιά σε πολλά μηνύματα θα καταλάβετε τι εννοώ.
Από την άλλη, όταν διαβάζω γερμανικά φόρα, πολύ πολύ σπάνια βλέπω να χρησιμοποιούν αγγλικές λέξεις και μόνο αυτές που είναι απαραίτητες. Ακόμα και τον σκιμμερ τον αναφέρουν στα γερμανικά..
Και στο φινάλε πρέπει να εξασφαλίζουμε ότι κατανοούν τα πάντα και άτομα που έτυχε να μην γνωρίζουν μια ξένη γλώσσα.
Θυμάμαι που τα πρώτα πρωτα μηνύματα στο γκαμπ κάποιοι τα έγραφαν στα αγγλικά. Φαντάζεστε να είχε επικρατήσει αυτό???
Ακόμα και κάποιες φορές που μεταφέρουμε ένα απόσπασμα από κάποια ξένη σελίδα, δεν είναι πιο σωστό να την μεταφέρουμε μεταφρασμένη; Στα αγγλικά ή στα γερμανικά ή σε κάποια άλλη γλώσσα μπορεί να τα βρει κάποιος που ξέρει χωρίς την βοήθεια μας...


ΥΓ: Μάλλον θα έπρεπε να μεταφερθεί αλλού αυτή η συζήτηση...

Maverick
04-09-05, 13:34
Μετά από ανάγνωση του topic αυτού, έκανα αλλαγή στο τελευταίο μου πόστ που ο τίτλος ήταν στα αγγλικά και τον ξανάγραψα και στα ελληνικά αλλά μέσα στο πόστ γιατί δε θα χώραγε σαν τίτλος... Αυτό είναι ένα πρόβλημα, το ότι γράφοντας στα ελληνικά θα χρειαστεί να χρησιμοποιούμε περισσότερες λέξεις για να περιγράψουμε επακριβώς αυτό που θέλουμε, και δε θα μπορούμε να βάζουμε ελληνικούς τίτλους σε γέννες διοτί μάλλον δε θα χωράνε... Επίσης παρατήρησα ότι μερικές ονομασίες χρωμάτων (και γονιδίων) δεν μπορούν να αποδοθούν στα ελληνικά (πχ το platinum cambodian...)...