PDA

Επιστροφή στο Forum : skimmerelss 850lt


gregkn73
10-07-15, 14:25
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=894550#post894550
και η συνεχεια του πολυ ομορφου ταξιδιου

Όταν πριν δυομιση χρονια αρχισα να διαβαζω σε ενυδρειακα φορουμ πώς να κανω μια μικρη λιμνουλα φυσικο οικοσυστημα και οχι ένα λακο με λασπονερο, καποια στιγμη τα ματι μου επεσε πανω στα θαλασσινα ενυδρειαβ?¦και κολλησε!!! Επρεπε να κανω με κάθε τροπο και εγω ένα. Το τεραστιο αρχικο κοστος αλλα και το μεγαλο κοστος διατηρησης συν η απροθυμια του αφεντικου του σπιτιου για ενυδρειο, ειχε σαν αποτελεσμα να ξεκινησω μεσα από ένα νανο 50 λιτρων. Από την εμπειρια αυτου του νανου καταλαβα για να στηθει και να συντηρηθει ένα μεγαλο ριφ δεν χρειαζεται ουτε μεγαλο αρχικο κοστος ουτε μεγαλο κοστος συντηρησης. Ετσι στηθηκε το καινουργιο με μολις 1650 Ε ,με σχεδον όλο καινουργιο εξοπλισμο και μεσα σε αυτά βραχος ,αραγωνιτης και πολυτελειες όπως μια πανακριβη ξυστρα http://aqua4fun.gr/Smileys/fantasticsmileys/smiley.gifοS, ριακτορα γερμανικο για αντιφοσφωρο και καλο κοντρολερ για τα λεντ με δυση-ανατολη, συννεφιες, κυκλο σεληνης, αστραποβροντα και μηνιαιο κοστος συντηρης 30-40Ε. Μονο το αφεντικο δεν αλλαξε γνωμη και δεν εγινε σαλονατο http://aqua4fun.gr/Smileys/fantasticsmileys/wink.gifοS

Για το μικρο κοστος στησιματος υπεθυνος είναι ο Ιγνατιος-igna.gr, η jebao, και το ότι εμαθα τεχνες και επεσε πολύ DIY σε φωτα,αναπληρωση, battery back up, υδραυλικα κτλ

Εχει μικρο κοστος συντηρησης γιατι :τιμες σε παραμετρους κραταω με σκονες από καλογεροπουλο και δοσομετρικη, καιω λιγα βατ λογω λεντ, το δωματιο θερμενετε υπερεπαρκως το χειμωνα,βαζω θαλασσινο νερο, και τιποτα άλλο εκτως από ψαροτροφες, που πολλες παραγονται από μενα (artemia hatchlings, grindal, φρεσκια γαριδουλα ψιλοκομενη στο μπλεντερ).
To στοκαρισμα σε ζωντανα γινετε με φραγκακια από συνχομπιστες ενώ υπαρχει και ενας επαγγελματιας-χομπιστας που θα επρεπε να είναι παραδειγμα για τους υπολοιπους οσο αφορα τιμες, ποιοτητα και ποικιλια ζωντανων, και ενημερωση του πελατη-χομπισταβ?¦ο Σταυρος-vrilo , coralgarden.gr

Γιατι skimmerless? Από την αρχη μου φαινοταν πολύ αντιφατικο , από την μια να βγαζουμε τροφη για τα κοραλια , απομακρυνοντας οργανικα με το σκιμερ και μετα να ριχνουμε πανακριβα αγορασμενα οργανικα (αμινοξεα)! Θεωρησα ότι γινετε για να κραταμε χαμηλα τα θρεπτικα στο νερο. Αλλα στην πορεια διαπιστωσα ότι με φυσικες μεθοδους όπως μεγαλωνοντας τριχοειδης αλγες σε ATS και μακροαλγες σε refugium, μπορουμε πανευκολα να κραταμε τα νιτρικα σε μη ανιχνευσιμα επιπεδα , χωρις να στερουμε τα οργανικα=τροφη από τα κοραλια. Για τα φοσφωρικα, οι αλγες θελουν βοηθεια στην απομακρυνση τους και εκει χρησιμοποιω αντιφοσφωρο σε ριακτορα.

Γιατι λεντ? Γιατι από μονα τους είναι ένα τερσαστιο γωστικο αντικειμενο, μπορεις να φτιαξεις ακριβως το φασμα που αρεσει στα ματια σου αλλα και στα κοραλια, και αν μελετησεις πολύ και δοκιμασεις διαφορα, μπορεις να πετυχεις ένα πανεμορφο αποτελεσμα με πολύ μικρο αρχικο κοστος αλλα και πολύ μικρο κοστος χρησης σε σχεση με Τ5 και μεταλ χαλιντ.

Γιατι θαλασσινο νερο? Γιατι στο μεγαλυτερο % στη χωρα που ζουμε, εχουμε καθαρο θαλασσινο νερακι διπλα μας ή σχεδον διπλα μας και αν οι θερμοκρασιες τον χειμωνα στα μερη μας ηταν υψηλοτερες πιστευω ακραδαντα οτι θα ειχαμε κοραλια στα νερα μας. Θεωριες ότι μπορουμε με αυτό να εισαγουμε αλγες, παρασιτα κτλ, πιστευω ότι είναι ακυρες και αν προσεχουμε στοιχειοδως ποτε και από πού συλεγουμε νερο είναι στατιστικα ανευ σημασιας οι πιθανοτητα να συμβει κατι κακο.


Γενικές Πληροφορίες
Διαστάσεις Ενυδρείου (Μ*Π*Υ):132*72*60
Διαστάσεις sump 100*50*40
Διαστάσεις RDSB 60*35*27
Διαστάσεις εξωτερικης υπερχειλησης 72*30*11
Συνολικά Λίτρα:850 μικτα, 650 καθαρα


Κάτοικοι του Ενυδρείου
Ψάρια:
Κοράλια:
Άλλα είδη:

Διακόσμηση Ενυδρεί
Βράχος(Kg):30κιλα νεκρος + 4 κλιλα ζωντανος
Υπόστρωμα: 36κιλα DT, 40kg RDSB

Φωτισμός DIY LED 180W

Διάρκεια φωτισμού: 9

Εξοπλισμός Ενυδρείου
Φίλτρανση(Εξ.-Εσ. Φίλτρο/ Sump/ 'Άλλο:RDSB,ATS,Refugium with chaeto
Skimmer:oxi
Αντλίες/Κυκλοφορητές:RW15*2,DCT8000
Θέρμανση/Θερμοκρασία (°C):24-28

'Εξτρα Παροχές
Calcium Reactor:
Παροχή CO2:
Ψύξη:DIY 4*12mm ανεμιστηρες HV
Αντίστροφη Όσμωση:nai

Παράμετροι Νερού
pH:8
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ):7.5
Αμμωνία (ΝΗ3):
Νιτρώδη (ΝΟ2):
Νιτρικά (ΝΟ3):0
Ασβέστιο (Ca)400
Μαγνήσιο (Mg)1300
Φωσφορικά (Po4)0-0.005

Συντήρηση
Αλλαγές νερού:65lt weekly

Διατροφή
Τροφές Ψαριών:
Τροφές Κοραλλιών:oxi

Φωτογραφίες:

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4836_zpsekrtr8nk.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4838_zpsldqjy8hd.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4835_zpsk6uekui3.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4839_zpsj0idlc71.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4843a_zps44sfpeun.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4844a_zpsidojbpgc.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4846_zpsjqtxez9r.jpg

To ενυδρειο γεμισε 16/2 φωτα αναψαν 35/5, η μεταφορα εγινε 8/6 , εβγαλε διατομικη, στο καπακι τριχοειδη, και τωρα περιμενω η εικονα να εναρμονισθει με τα πολυ χαμηλα θρεπτικα που διατηρω εξαιτιας RDSB,ATS,CHAETO, ΚΑΙ αντιφοσφωρου.

pagokoftis
10-07-15, 15:20
Ωραίος!!! Φυσικά πράγματα :-) Αν και με μεσογειακό, μόνο ATS και άνθρακα...

kostas82
10-07-15, 15:44
+-3+-3+-3 μπράβο ρε Γρηγόρη όλα τέλεια , ο βράχος :smt060

stanisalus18
10-07-15, 18:16
πολυ ωραιο το στησιμο μπραβο και απο μενα ;)

magman
10-07-15, 22:45
Πολυ ωραιο πανω και κατω!!!

Παναγιώτης Κ
10-07-15, 23:53
Μπράβο σου, πολύ ωραίο και μελετημένο.

gregkn73
11-07-15, 00:14
σας ευχαριστω ολους παιδια.

Ας γραψω και μερικες παρατηρησεις αλλα και μερικες αποριες απο την μεχρι τωρα λειτουργια του ενυδρειου.

Η υπερχειληση με εξωτερικο μπαλκονι σε ολο το μηκος της μια πλευρας, τυπου herbie, ειναι κατα την γνωμη μου οτι καλυτερο απο αποψη επιφανειακου σκιμινγκ, θορυβου κυριολεκτικα 0, και ασφαλης 100% αν τηρησουμε καπποιες λεπτομερειες που τις βρηκα εδω http://gmacreef.com/ και δεν τις ειχα διαβασει πουθενα αλλου. Αυτες ειναι1) οι κατεβασιες πρεπει να εχουν λειτουργια σιφωνι, με 15εκ στηλη νερου απο πανω τους 2) ποτε δεν διακλαδιζουμε "κατεβασια" ή "ανεβασια" . 3) οσες κατεβασιες εχουμε, αλλες τοσες πρεπει να εχουμε για ασφαλεια 4) οι κατεβασιες πρεπει να τερματιζουν 2-3 εκ κατω απο την στηλη νερου στο σαμπ. ουτε πανω απο την στηλη , ουτε περισσοτερα εκ πιο βαθια.

οσο αφορα τον εξοπλισμο,
οι RW15 φοβομουν μην τυχον μπουκονουν γρηγορα οπως διαβαζω για τις WP αλλα ευτυχως μεχρι τωρα χωρις να τις εχω καθαρισει 5 μηνες, και εχοντας τωρα πανω αλγες, απο ροη πανε σαν το ξεκινημα. Επισης ειναι σχεδον τελειως ησυχες

Η DCT 8000,τερας, την εχω ρυθμισμενη στη μεση, αλλα τα λιτρα που ανεβαζει αν και με μανομετρικο 1.5 μετρο, ειναι 4000 ή και ελαφρα παραπανω..... Αλλα κανει θορυβιογια τα αυτια μου, αν το ηξερα θα επερνα μικροτερη που λογικα θα ειναι πιο ησυχη. επισης ο κοντρολερ ειχε προβλημα ο πρωτος, μετα απο διακοπη ξεκινουσε στο 100%, μου τον αντικαταστησανε απο fish street πληρωνοντας μονο τα μεταφορικα. Ενα αλλο περιεργο, ειναι οτι με το battery back που εφτιαξα, που ειναι μπαταρια 12V λιθιου με ενα ρελεδακι, δεν δουλευει....ενω αντιθετα οι RW15 δουλευουν http://aqua4fun.gr/Smileys/fantasticsmileys/rolleyes.gif προφανως εχει να κανει με τον κοντρολερ που χρησιμοπουν η καθε μια.

η δοσομετρικη κανει την δουλεια της , αλλα την οθονη στη πανω πλευρα, καποιος ηληθιος κινεζος πρεπει να το σκεφτηκε, γιατι κατα κορον τις τοποθετουμε σε σαμπ με περιορισμενο υψος... επρεπε να την βαλουν στο πλαι....για να μπορω να βλεπω την οθονη εκανα ταρζανιες χανοντας πολυ χρονο.

ο ριακτορας της aquamedic ειναι καταπληκτικος για αντιφορφωρο. γιατι μπορει καποιος να περιοριζει με εναν πολυ απλο τροπο την ροη. δεν μετανιωσα καθολου την πολυτελεια που εκανα να τον αγορασω βγαζοντας απο φιλτρο που τον ειχα στην αρχη μαζι με ανθρακα.

Το ατς φωτιζεται και απο τις 2 πλευρες , απο την μια με diy led 30βατ και απο την αλλη με 20βατ τετοιο http://www.ebay.com/itm/Greenhouse-10W-20W-30W-50W-LED-Plant-Grow-Light-Spotlight-Bulb-Hydroponic-Lamp-/301344435963?var=&hash=item0. εχω 10πλασια παραγωγη απο την diy πλευρα. μαλλον πρεπει να βαλω καποια ε27 λαμπα απο την αλλη για να αυξησω και εκει την παραγωγη τριχοειδους. για diy δεν με παιρνει λογω τοποθετησης. αν εχει καποιος καποια ιδεα , ευχαριστως να την ακουσω.

Την χαετο την φωτιζα αρχικα με ψυχρα λεντ σποτακια οπως στο μικρο που ειχα πολυ καλη αναπτυξη. εδω δεν εμεινα ευχαριστημενος και επειδη ειχα περισευμα ψυκτρα εκανα ενα 20βατ diy λεντ με κοκκινα και λιγα μπλε, που διαβασα οτι κανουν πολυ καλη δουλεια και σε μακροαλγες , αλλα μεγαλωνει τριχοειδης πανω στην χαετο , με αποτελεσμα η χαετο να μενει στασιμη http://aqua4fun.gr/Smileys/fantasticsmileys/sad.gif εχει παρατηρησει κανεις κατι αντιστοιχο? Πρεπει να βρω καποια λυση, γιατι αν δειτε στις φωτο εχω πολυ χωρο για χαετο και εχω πολυ λιγη, η περισσοτερη ειναι απο κομματια που μετεφερα απο το μικρο οσο λειτουργουσε. σκεφτομαι να βαλω και ενα κυκλοφωρητη ακομη, αν και εχει πολυ ροη, 4000λτ/ωρα απο την επιστροφη και την χτυπαει και το φιλτρο που εχω τον ανθρακα με αλλα 500λιτρα/ωρα, σε χωρο 100 λιτρων.

Οσο αφορα τα ψαρακια που εχω βαλει ηδη, τα ptereleotris evides τρομερα, ομορφα φιλησυχα, δεν μαλωνουν ουτε μεταξυ τους ουτε με κανενα αλλο, κολυμπανε μαζι, αλλα ειναι λιιιιγο μεγαλυτερα απο οτι ηθελα. πιο μεγαλα απο decora kai magnifica.

ta Paracheilinus carpenteri τρομερα ομορφα με συνεχη κινηση σε ολο το ενυδρειο, δεν μαλωνουν με αλλα ψαρια.....αλλα μεταξυ τους τρωγοντε. ειχα βαλει αρχικα 3 , τα πηγαιναν μια χαρα, και μετα εβαλα αλλα 4....τωρα μετα απο 1 μηνα εχω παλι 3 συστυχως http://aqua4fun.gr/Smileys/fantasticsmileys/cry.gif εκανα μεγαλη χαζομαρα, γιατι δεν ηξερα οτι τα μαγαζια φερνουν μονο αρσενικα που ειναι πιο εντυπωσιακα. ειχα διαβασει οτι σε ομαδα βαζοντας σε ομαδα μεχρι 2 αρσενικα ειναι ενταξει, και πιστευα οτι στ7 θα ηταν τα μισα τουλαχιστον θηλυκα! Αλλα δεν ηξερα την λεπτομερεια που εμαθα αργοτερα απο τον σταυρο. Αν τον ειχα γνωρισει πιο νωρις, δε θα ειχα κανει τετοια πατατα.

Επισης εμαθα με τον ασχημο τροπο την αναγκαιοτητα καραντινας. η τελευταια προσθηκη ενα πολυ μικρο κλοουνακι, ειχε ευτυχως ικ και οχι τιποτα αλλο που ο εκδηλωσε 5 μερες αφου το εβαλα, που κολλησε αμεσως και το παλιο, και αν και για 2 μερες δεν τρωγανε κρυβοντουσαν, δεν κολυμπουσαν, και τα ειχα ξεγραμμενα, ειδικα το μικρο, τωρα μετα μια εβδομαδα δειχνουν πολυ καλυτερα, εχουν σχεδον καθαρισει και δεν βλεπω σημαδια και στα αλλα ψαρακια. ελπιζω να μην εχω αλλο προβλημα, σκεφτομαι σοβαρα να στηνω το παλιο νανο σαν καραντινα πριν βαλω αλλα ψαρακια, αν ξαναγινουν ξανα εισαγωγες.

Και τελος να γραψω κατι και για τα φοσφωρικα. Οταν ξεκινουσα το μικρο εχοντας σαν οδηγο αυτο το αρθρο http://reefkeeping.com/issues/2006-09/rhf/ πιστευα οτι με τις αλγες θα μπορουσα να διατηρω χαμηλα, αν και παντα ειχα και λιγο αντιφοσφωρο σε φιλτρο. Η εμπειρια του μικρου οπου τα φοσφωρικα μου ξεγυγαν με αποτελεσμα να εχω αλγες, μου εδειξε οτι ο randy ειχε αδικο ή απλα τον 9/2006 den eixe τα μεσα να μετραει με ακριβεια τα φοσφωρικα για ξερει πια ειναι η πιο αποτελεσματικη μεθοδος-τα haana test βγηκαν αργοτερα στην αγορα. επισης σε αυτο που παραητησα στο μικρο ειδα και να συμφωνουν και αρκετοι ομιλητες στην τελευταια macna 2014. οποτε θεωρω οτι η χρηση αντιφοσφωρου και μαλιστα με αποτελεσαμτικο τροπο ειναι μονοδρομος.

pagokoftis
11-07-15, 06:09
σας ευχαριστω ολους παιδια.

Το ατς φωτιζεται και απο τις 2 πλευρες , απο την μια με diy led 30βατ και απο την αλλη με 20βατ τετοιο http://www.ebay.com/itm/Greenhouse-10W-20W-30W-50W-LED-Plant-Grow-Light-Spotlight-Bulb-Hydroponic-Lamp-/301344435963?var=&hash=item0. εχω 10πλασια παραγωγη απο την diy πλευρα. μαλλον πρεπει να βαλω καποια ε27 λαμπα απο την αλλη για να αυξησω και εκει την παραγωγη τριχοειδους. για diy δεν με παιρνει λογω τοποθετησης. αν εχει καποιος καποια ιδεα , ευχαριστως να την ακουσω.



Κυκλοφορούν αρκετά flood lights τα οποία γράφουν π.χ. 20w και είναι 9w, αν έχεις κα΄ποια συσκευή που μετράει κατανάλωση κάνε μια δοκιμή!! Μου έχει τύχει κι εμένα σε ένα από τα 2 που είχα παραγγείλει...
Εγώ είχα την μεγαλύτερη ανάπτυξη turf με τα flood και έχω δοκιμάσει αρκετά!! Φίλος μου με reef 10ετίας που χρησιμοποιούσε DIY led, όταν του κάηκαν από την μία πλευρά, έβαλε flood 8:1 και είχε την ίδια ανάπτυξη... Εξάλλου τα flood δεν είναι τίποτα άλλο από ένα DIY 10w π.χ. led με το τροφοδοτικό του, μαζί με έναν ωραίο ρεφλέκτορα ο οποίος απλώνει ομοιόμορφα το φως... Μήπως το είχες αρκετά μακριά από την σίτα? Εγώ τα flood τα είχα σε μικρή απόσταση ώστε η επιφάνεια που κάλυπταν να είναι αυτή που προτείνει το algaescrubber.net, για τα watt αυτά...
Δώσε μας καμιά πιο κοντινή φωτό από το ATS σου...
Μπορείς να φτιάξεις ένα στενόμακρο ορθογώνιο κουτί από πλέξιγκλας, πάχους 2-3 εκ για να βάλεις μέσα led και ψύκτρες...
Και σε ένα μικρό μεσογειακό 20άλιτρο έχω πάλι flood σε πλάγια σίτα, χωρίς πολλά w και πολλή ροή και πάει σφαίρα, κάθε βδομάδα βγάζω αρκετή άλγη και νιτρικά μηδεν..
Κάπου κάποιος άλλος είχε αναφέρει οτι δεν έκανε δουλειά με τα flood και μου κάνει εντύπωση..
Επίσης τα RGB flood , 'οταν τα δουλεύεις π.χ. μόνο στο κόκκινο, είναι επόμενο από 30w που είναι να παίζουν μόνο τα 10w του κόκκινου τμήματος... Προφανές, απλά το διευκρινίζω...
Κράτα μας ενήμερους...

kostas82
11-07-15, 13:32
Για τα φωσφορικά έχεις δίκιο και εγώ παρατηρώ ότι η μέθοδος βότκα βακτήρια που δουλεύω αφήνει κάποια ελάχιστα φωσφορικά , τον τελευταίο καιρό κρατάω και εγώ λίγο αντιφώσφορο , όσον αφορά την μακροάλγη νόμίζω πως ο λόγος που δεν έχει την ανάπτυξη που θες είναι η παράλληλη χρήση αντιφ.

gallos
11-07-15, 16:36
Πολύ ωραία δουλειά και μελετημένο!!!Να το χαίρεσαι!!!Κράτα μας ενήμερους για τις εξελίξεις!!!

gregkn73
11-07-15, 22:05
Κυκλοφορούν αρκετά flood lights τα οποία γράφουν π.χ. 20w και είναι 9w, αν έχεις κα΄ποια συσκευή που μετράει κατανάλωση κάνε μια δοκιμή!! Μου έχει τύχει κι εμένα σε ένα από τα 2 που είχα παραγγείλει...
Εγώ είχα την μεγαλύτερη ανάπτυξη turf με τα flood και έχω δοκιμάσει αρκετά!! Φίλος μου με reef 10ετίας που χρησιμοποιούσε DIY led, όταν του κάηκαν από την μία πλευρά, έβαλε flood 8:1 και είχε την ίδια ανάπτυξη... Εξάλλου τα flood δεν είναι τίποτα άλλο από ένα DIY 10w π.χ. led με το τροφοδοτικό του, μαζί με έναν ωραίο ρεφλέκτορα ο οποίος απλώνει ομοιόμορφα το φως... Μήπως το είχες αρκετά μακριά από την σίτα? Εγώ τα flood τα είχα σε μικρή απόσταση ώστε η επιφάνεια που κάλυπταν να είναι αυτή που προτείνει το algaescrubber.net, για τα watt αυτά...
Δώσε μας καμιά πιο κοντινή φωτό από το ATS σου...
Μπορείς να φτιάξεις ένα στενόμακρο ορθογώνιο κουτί από πλέξιγκλας, πάχους 2-3 εκ για να βάλεις μέσα led και ψύκτρες...
Και σε ένα μικρό μεσογειακό 20άλιτρο έχω πάλι flood σε πλάγια σίτα, χωρίς πολλά w και πολλή ροή και πάει σφαίρα, κάθε βδομάδα βγάζω αρκετή άλγη και νιτρικά μηδεν..
Κάπου κάποιος άλλος είχε αναφέρει οτι δεν έκανε δουλειά με τα flood και μου κάνει εντύπωση..
Επίσης τα RGB flood , 'οταν τα δουλεύεις π.χ. μόνο στο κόκκινο, είναι επόμενο από 30w που είναι να παίζουν μόνο τα 10w του κόκκινου τμήματος... Προφανές, απλά το διευκρινίζω...
Κράτα μας ενήμερους...

Στην πρωτη φωτο του σαμπ, φαινετε πως ειναι τοποθετημενο το φωτιστικο, σιγουρα φταιει και η γωνια που το εχω κρεμασμενο, αλλα αν το βαλω πιο χαμηλα, οταν κλεινω την αντλια θα βυθιζετε μεσα στο νερο.... γι αυτο λεω ε27 με 60 μοιρες γωνια φακου θα ειναι μαλλον καλυτερα, γιατι απο μακρυτερα που θα ειναι τοποθετημενο θα μπορω να την ρυθμισω καλυτερα. Παντως 20βατ δεν ειναι σιγουρα! νομιζα οτι θα εχει ανεμιστηρα για ψυξη, αλλα και αυτο οπως και η Ε27 βασιζονται απλα σε μεγαλη ψυκτρα για ψυξη, οποτε οι κινεζοι τα εχουν και ρυθμισμενα χαμηλα στα V για να μην ανεβαζουν Τ και πεφτει η αποδοση τους γρηγορα.μου αρεσε η ιδεα σου με το κουτι απο πλεχι. Θα βαλω εκει μεσα το φωτιστικο που εχω τωρα για χαετο, και στρην χαετο θα κρεμασω το fludlight. 3μμ πλεχι μπορει να τρυπηθει με ψιλο τρυπανακι, χωρις προβλημα για να μπορεσω να το κρεμασω ολο το κουτι? υπαρχει αλλος τροπος να το κρεμασω?

Για τα φωσφορικά έχεις δίκιο και εγώ παρατηρώ ότι η μέθοδος βότκα βακτήρια που δουλεύω αφήνει κάποια ελάχιστα φωσφορικά , τον τελευταίο καιρό κρατάω και εγώ λίγο αντιφώσφορο , όσον αφορά την μακροάλγη νόμίζω πως ο λόγος που δεν έχει την ανάπτυξη που θες είναι η παράλληλη χρήση αντιφ.

Κωστα παντως και στο μικρο , με χρηση αντιφοσφωρου, αναπτυσονταν κανονικα. Εδω η διαφορα ειναι οτι εχω και RDSB:confused:

Πολύ ωραία δουλειά και μελετημένο!!!Να το χαίρεσαι!!!Κράτα μας ενήμερους για τις εξελίξεις!!!

Ευχαριστω πολυ φιλε
-------------------------
Εχθες εκανα μια μακακια που το καταλαβα σημερα. Εκανα αλλαγη και ταυτοχρονα αλλαξα αντιφοσφωρο στον ριακτορα, που ειναι στο διαμερισμα της αντλιας επιστροφης στο σαμπ. Οπως εβαλα τον ριακτορα σε λειτουργια, τον ειχα τερμα ανοικτο, πριν σε ενα κουβα για να καθαρισει ο αντιφοσφωρος, και πριν προλαβω να τον κλεισω, μικρη ποσοτητα βγηκε και επεσε στο διαμερισμα της επιστροφης. εχθες μου φανηκε οτι δεν τον ρουφαει η αντλια, και επειδη βαριομουν κιολας , δεν τον σιφωναρισα. Σημερα αργα το απογευμα που γυρισα σπιτι, ειδα οτι αρκετη ποσοτητα περασε τελικα στο DT , ειδα σκορπιο στον αραγωνιτη, λογικα θα επεσε και πανω στον βραχο κοραλια. Σιφωναρησα οτι εμεινε απο το διαμερισμα επιστροφης, αλλα οτι εχει περασει στο DT, den βγαινει, εινια λιγη ποσσοτητα και σκορπια. στα κοραλια , οσο προλαβα ανοιχτα τα φωτα δεν ειδα τιποτ ανυσηχυτικο, υπαρχει περιπτωση αν επεσε καπια ποσοτητα πανω σε καποιο να την "ακουσει"?

kostas82
12-07-15, 14:07
Δεν τρέχει κάτι με τον αντιφ.
Η άλγη εφόσον στο ένα πήγαινε και σε αυτό το ενυδρείο δεν πηγαίνει με το ίδιο φως πάει να πει ότι δεν έχει να τραβήξει ..ροή θέλει αρκετή ..έχει;

gregkn73
12-07-15, 14:20
Δεν τρέχει κάτι με τον αντιφ.
Η άλγη εφόσον στο ένα πήγαινε και σε αυτό το ενυδρείο δεν πηγαίνει με το ίδιο φως πάει να πει ότι δεν έχει να τραβήξει ..ροή θέλει αρκετή ..έχει;
Εχει ρε φιλε, μαλλον θα βαλω και αλλο ενα κυκλοφορητη, μηπως θελει και αλλο.

kostas82
12-07-15, 14:44
καλή ανάπτυξη είχα με λάμπα οικονομίας θερμό λευκό και 15 ώρες διάρκεια και έναν κυκλοφοριτή να την χτυπάει από χαμηλά

gregkn73
13-07-15, 15:52
να γραψω κατι και για το DIY φωτιστικο. Ηταν λειτουργικο με 300Ε αλλα αγορασα και τον κοντρολερ storm corallux με αλλα 60Ε για να μπορω να προσομοιωνω ανατολη-δυση, κυκλο φεγγαριου, συννεφιες αλλα και αστραπες.

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-20w_b1_zpsh8oohbpt.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_20150712_112315_zpsrmlzx5t3.jpg

Επελεξα λεντ γιατι μπορουσα να το φτιαξω μονος μου =>οικονομια αρχικης κατασκευης, αλλα και για οικονομια χρησης συγκρητικα με Τ5 και μεταλ χαλιντ. Αν ημουν σιγουρος για τα BIN των λεντ,θα το εκανα 135βατ αντι για 180βατ με 80 αρηδες φακους. Επιλεχθηκε η συγκεκριμενη κατασκευη για να ξεπερασω καποια απο τα μειονεκτηματα των λεντ, που ειναι το disco effect, δηλ η μη καλη μιξη των χρωμματων, κα οι σκιασεις . Με 8*20βατ multichip πετυχα πολυ καλη καλυψη σε ολο το ενυδρειο με ελαχιστες σκιες, και εξαιτιας των multichip δεν εχω καθολου disco effect, παρολο τις 60 μοιρες φακους που εβαλα για να εχω διησδηση του φωτος σε βαθος και να μην εχω απωλειες του εκτως ενυδρειου.

Ακολουθησα την λογικη της orphek, να παρω το μπλε χρησιμοποιοντας πολλων κελβιν λευκα και ελαχιστα μπλε. Ενω για να εχω και υψηλο CRI προστεθηκαν κοκκινα στα630 και 640 νμ που εινια και χρησιμο στα κοραλια.Το φασμα που θελουν τα κοραλια , πιστευω οπως φαινεται στο spectrumgraph , το καλυψα οσο γινετε καλυτερα, με πολυ γεματη την περιοχη 400-500νμ, και με ενα μικροπικ στα 630-640νμ, και μηδεnικες σχεδον τιμες στα 500-600νμ που ειναι αχρηστα στα κοραλια. Ετσι το PAR (photosynthetic available radiation ) μεταφραζετε σε πολυ υψηλο PUR (photosynthetic usuable radiation).

Τωρα το ζητουμενο ηταν να αρεσει και στα ματια μου. στο πρωτο 20βατο που ειχα φτιαξει για το νανο, αν και ακολουθησα τον συνδυασμο που χρησιμοποιει η opkek sto DIF100 , den moy eixe aresei poly optika giati μωβιζε αρκετα.

Ετσι αντι για 12*18000k, 2*410nm, 2*430nm, 2*450nm, 1*595nm, 1*630nm, επελεξα 9*18000,3*450,2*490,1*630,1*640,1*400,1*410,2*420. Aν και εβαλα 3 λιγοτερα λευκα, ειναι πολυ πιο φωτεινο, αναδεικνυει πολλα περισσοτερα χρωμματα, και δεν μωβιζει καθολου οπως το προηγουμενο. Ολη την διαφορα πιστευω την εκαναν τα 490νμ, και οτι τοποθετησα τα κοκκινα αναμεσα στα 490 & 450 με αποτελεσμα να παιρνω καγι απο ocean white. Δεν εβαλα επισης 430νμ γιατι μωβιζουν αρκετα και 660 γιατι αν και κανει πικ η φωτοσυνθεση των κοραλιων, διαβασα οτι ισως να μην βοηθαει, και προσεξα οτι τα φασματογραφηματα Τ5 και metal halide, εχουν πικ στο 630-640....οποτε τιςαντεγραψα. Φωτο απο την δοκιμη στο νανο που εκανα απο τα πρωτα 2 που ειχα παρει δοκιμαστικα

1 LED
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-10_zpsy7jubtzv.jpg
2 LED
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-11_zpsrik8vxtt.jpg

η φωτογραφικη
ειχε ιδιες ρυθμισεις αλλα το λεντ 1 ειναι με 60αρι φακο 36εκ απο νερο , το 2 λεντ χωρις φακο 6εκ απο νερο. ειναι μεν πιο φωτεινο το 2 οχι οσο στη φωτο ομως, αυτο που μου ειχε αρεσει , ηταν το χρωμμα απο τους πολυποδες της στυλοφορα, η μεγαλυτερη διακριση της διχρωμιας στις ακαν, και το καλυτερο εντονοτερο χρωμα στη φαβια, μπλε ζοα. Οποτε εγιναν παραγγελια με παρομοιες αναλογιες και των υπολοιπων 6. αν ηταν πολυ μπλε για τα γουστα μου θα πηγαινα ενναλακτικα σε
9*18000,1*450,2*470,2*490,1*630,1*640,1*400,1*410, 2*420


στο κεντρο καθε μιας απο τις 4 ψυκτρες , εχω βαλει 5βατ multichip, με 1*400,1*420,1*430,1*450,

pagokoftis
14-07-15, 11:32
Ωραίες πληροφορίες φίλε μου...

Για τα φωσφορικά, εγώ με μεσογειακό και ATS μετράω 0 και νιτρικά το πολύ μέχρι 5 και μόνο 1-2 μέρες μετά το "κουρεματάκι" του ATS... Ταΐζω αρκετά!! Βέβαια, μετράω φωσφορικά με salifert και κάποιος μου είπε εδώ μέσα ότι με hanna, το μηδέν των salifert είναι υπολογίσιμο... Μπορεί να ήσουν κι εσύ, δεν το βρίσκω το θέμα... Δεν έχω βρει κάποιον στην Πάτρα να έχει hanna και δεν μπορώ να το διαπιστώσω, αλλά δεν είχα και ποτέ άλγες στο ενυδρείο μου...

Για την chaeto, νομίζω δεν μπορεί να συναγωνιστεί την turf... Δεν είχα ποτέ και θέλω να δοκιμάσω, αλλά όσους ξέρω με ATS, η chaeto δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί λόγω έλλειψης νιτρικών... Γιατί την έχεις βάλει, δεν είσαι ευχαριστημένος με το ATS και το DSB??

Παό τις φωτό σου, αν και δεν φαίνεται καλά, πιστεύω οτι είναι αρκετά μακριά το flood.. Εγώ το έχω σε απόσταση 4-5cm κάθετα και σου στέλνω και μια φωτό να δεις την δεύτερη κατασκευή μου για το ΑΤS... Εσωτερικά μπαίνει αλουμινόχαρτο γύρω από τα flood, ώστε να μην βγαίνει καθόλου φως έξω (στην παλιά μου κατασκευή το είχα κολλήσει ανάμεσα στα φύλλα plexiglass) και στο πάνω μέρος στο καπάκι τοποθετώ από 2 ανεμιστηράκια 4εκ ένα για κάθε flood για απαγωγή θερμοκρασίας... Όντως δεν έχουν ανεμιστηράκι τα flood και ζεσταίνονται αρκετά... Αλλά αυτά που έχω δουλεύουν στα watt που αναγράφουν.. Στα παλαιότερα που είχα, έκοβα το πίσω μέρος με το driver και το έβγαζα εκτός του κουτιού, αλλά αυτά που έχω τώρα, έχουν το driver από κάτω τους, τα βάζω ανάποδα, και έιναι μόλις 4εκ το πλάτος τους...
Το πλέξι μπορεί να τρυπηθεί με τρυπανάκι πολύ εύκολα, αλλά πρέπει να υπολογίσεις την άνωση όταν κλείνεις αντλία για να ταίσεις και ανεβαίνει η στάθμη, καθώς το εσωτερικό του κουτιού είναι αέρας και θα ανεβαίνει στην επιφάνεια σαν βάρκα...

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=72736&d=1435299779

gregkn73
15-07-15, 05:43
Γιατί την έχεις βάλει, δεν είσαι ευχαριστημένος με το ATS και το DSB??



Αν για απιοδηποτε λογω δεν δουλεψει το ατς, πχ αλλαγη φωτοπεριοδου, φως κτλ η χαετο να ειναι εκει και να αναλαβει δαν back up. Την θελω βασικα να γεμισει τιν χωρο, οχι τοσο για τα θρεπτικα, αλλα για να ειναι "σπιτι" για αμφιποδα και κοπιποδα. 2 μηνες μετα το γεμισμα τα νιτρικα μηδενισανε και παραμενουν εκει.

pagokoftis
15-07-15, 07:18
:smt023

gregkn73
20-08-15, 17:20
τωρα περιμενω η εικονα να εναρμονισθει με τα πολυ χαμηλα θρεπτικα που διατηρω εξαιτιας RDSB,ATS,CHAETO, ΚΑΙ αντιφοσφωρου.

O νεκρος ειχε καθαρισει εδω και κανενα μηνα, ο ζωντανος που μετεφερα απο το νανο, λογω μαλλον φοσφωρικων που ειχε αποροφησει, ειχε τριχοειδη πολυ λιγη που επεμενε, αλλα γυριζοντας απο ολιγοημερες διακοπες τον βρηκα και αυτον γουλι....τη νεκρη τριχοειδη στα πισω τζαμια λεω να μην την καθαρισω για να εχουν κατι να τρωνε τα 4 strobus που εχω. Αν βρω θηρευτη και για τις απταισιες που γνωρισα μετα απο 2 χρονια στο χομπι, δεν θα με απασχολει κατι προς το παρον....

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4925_zpsaw7vmaue.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4926_zpspgr55g6p.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4927_zpsduuzco4n.jpg

http://www.aquatek.gr/rimages/albums-k362-gregkn73-img_4930_zpsbhrntues.jpg

Sakisdraminos
20-08-15, 17:34
Μια χαρά με της αλγες θα φύγουν σιγά σιγά!Αφού έχουν τέτοιο χρώμα έχουν πάρει και τον κατήφορο!
Βέβαια καλό είναι να το βοηθήσεις και εσύ βγάζοντας και συφονάροντας την άλγη από κάθε σημείο!

πρόσεχε μόνο και τα κοράλλια γιατί τα lps είναι πολύ ευαίσθητα σε μηδενικά no3 po4!

gregkn73
20-08-15, 20:44
πρόσεχε μόνο και τα κοράλλια γιατί τα lps είναι πολύ ευαίσθητα σε μηδενικά no3 po4!


Σάκη αυτό για skimmerless δεν ισχύει. Είναι τόσο πλούσιο το νερό σε αμινοξέα και λοιπα οργανικα θρεπτικα, που δεν αφαιρούνται με το σκιμερ, που τα lps ακόμη και με σχεδόν μηδενικές τιμές σε ανόργανα θρεπτικα, δεν έχουν κανενα πρόβλημα!


ΥΓ κάποιος Μόντ ας αλλάξει τον τίτλο ρε παιδιά , τωρανπροσεξα τον αναγραμματισμό!! Skimmerless

kostas82
23-08-15, 10:29
Καλημερα Γρηγορη μου , σφαιρα παει αγορινα

gregkn73
02-10-15, 14:40
Ενα πολυ καλο αρθρο που δινει μεν ως ιδανική θερμοκρασία τους 26.5 αλλά γράφει με πολλές λεπτομέρειες τους λόγους που μπορούμε να κρατήσουμε Κοραλία χωρίς κανένα πρόβλημα από τους 22-29....Επειδή πολλοί δυαλυουνε τα ριφακια τους για οικονομικούς λόγους, πιστεύω ότι το χαμήλωμα της θερμοκρασίας κάτω από τους 24 που μέχρι τώρα διάβαζα ότι είναι ή ελάχιστη που πρέπει να τα διατηροιυμε , θα μας γλυτώσει από αρκετά ευροπουλακια προς την ΔΕΗ!!!! Προσωπικά από Δεύτερα που ψύχρανε δουλεύω πλέον το δικό μου στους 23 και ελπίζω να ελαχιστοποίησω-μηδενισω τα έξοδα θερμανσης :-)))

https://www.reefs.com/blog/magazine-parent/2011-2/the-great-temperature-debate-part-iii/

ΥΓ υπάρχει και ζωντανό παράδειγμα σε εμάς, ή ριφαρα του Σταύρου, που τόσα χρόνια, κρατάει θερμοκρασία το χειμώνα 22.5!

pagokoftis
02-10-15, 23:03
Ωραίο άρθρο!! Thanx!!

Sakisdraminos
03-10-15, 05:01
Ενα πολυ καλο αρθρο που δινει μεν ως ιδανική θερμοκρασία τους 26.5 αλλά γράφει με πολλές λεπτομέρειες τους λόγους που μπορούμε να κρατήσουμε Κοραλία χωρίς κανένα πρόβλημα από τους 22-29....Επειδή πολλοί δυαλυουνε τα ριφακια τους για οικονομικούς λόγους, πιστεύω ότι το χαμήλωμα της θερμοκρασίας κάτω από τους 24 που μέχρι τώρα διάβαζα ότι είναι ή ελάχιστη που πρέπει να τα διατηροιυμε , θα μας γλυτώσει από αρκετά ευροπουλακια προς την ΔΕΗ!!!! Προσωπικά από Δεύτερα που ψύχρανε δουλεύω πλέον το δικό μου στους 23 και ελπίζω να ελαχιστοποίησω-μηδενισω τα έξοδα θερμανσης :-)))

https://www.reefs.com/blog/magazine-parent/2011-2/the-great-temperature-debate-part-iii/

ΥΓ υπάρχει και ζωντανό παράδειγμα σε εμάς, ή ριφαρα του Σταύρου, που τόσα χρόνια, κρατάει θερμοκρασία το χειμώνα 22.5!
Φιλε δεν ξερω αμα μπορουν να πεσουν τοσο χαμηλα οι θερμοκρασιες αλλα .σιγουρα για κατι τετοιο θελει πολυ καλη προσαρμογη.
πιος συαυρος δουλευε με 22.5βαθμους?
τι αναπτυξη ειχαν τα κοραλια?

gregkn73
03-10-15, 10:57
Φιλε δεν ξερω αμα μπορουν να πεσουν τοσο χαμηλα οι θερμοκρασιες αλλα .σιγουρα για κατι τετοιο θελει πολυ καλη προσαρμογη.

Τι εννοεις πολυ καλη προσαρμογη σακη? Την κυριακη ηταν 25 και την τεταρτη 23. δεν νομιζω να εχουν ουτε σε εμενα ουτε σε κανεναν αλλο προβλημα
πιος συαυρος δουλευε με 22.5βαθμους?
τι αναπτυξη ειχαν τα κοραλια?
googlare VRILO REEF kai θα δεις πολλες αλλες οπως και βιντεο

http://s19.postimg.org/ugqr4mm2b/post_18_0_49765500_1394180855.jpg

Sakisdraminos
29-10-15, 06:41
googlare VRILO REEF kai θα δεις πολλες αλλες οπως και βιντεο

http://s19.postimg.org/ugqr4mm2b/post_18_0_49765500_1394180855.jpg

Γρήγορη κοιτά να δεις το παλικάρι έχει μεγάλη εμπειρία στα ρέεφ.
Το άμα έφτασε εκεί δεν το ξέρω αλλά σίγουρα είχε και της γνώσης.
Φυσικά και Κοραλία τούμπανο και δεν θα τον πήραζε άμα έκοβαν λίγο.

Τώρα η θερμοκρασίες που λένε εδώ και χρόνια δεν είναι τυχαίες.
Τα κόραλια σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ίσως να είναι και πιο εβαλωτα σε ότι διποτε.

Το κάνω ένα ενυδρείο με Κοραλία αθεΐας και χωρίς να έχω την εμπειρία να ψάξω πος θα τα φτάσω σε θερμοκρασίες white cloud,χρυσόψαρα. ............. Φιλικά στο λέω!

gregkn73
29-10-15, 16:43
Γρήγορη κοιτά να δεις το παλικάρι έχει μεγάλη εμπειρία στα ρέεφ.
Το άμα έφτασε εκεί δεν το ξέρω αλλά σίγουρα είχε και της γνώσης.
Φυσικά και Κοραλία τούμπανο και δεν θα τον πήραζε άμα έκοβαν λίγο.

Τώρα η θερμοκρασίες που λένε εδώ και χρόνια δεν είναι τυχαίες.
Τα κόραλια σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ίσως να είναι και πιο εβαλωτα σε ότι διποτε.

Το κάνω ένα ενυδρείο με Κοραλία αθεΐας και χωρίς να έχω την εμπειρία να ψάξω πος θα τα φτάσω σε θερμοκρασίες white cloud,χρυσόψαρα. ........ Φιλικά στο λέω!

............

Ή εμπειρία δεν πάει με τα χρόνια. Το να ζητάω "μασημένη" τροφη , και να ακολουθώ την πεπατημένη δε θα μου δώσει εμπειρία ούτε μετά από 100 χρόνια! Το να ψαχνομαι, να διαβάζω διαφορετικές απόψεις, να δοκίμαζω πραγματα και να παρατηρώ είναι που θα κάνει κάποιον έμπειρο και μάλιστα πολύ γρήγορα χρονικά!

Πιες θερμοκρασίες λένε τόσα χρόνια; Το 24-28 στα διάφορα υπομνήματα των ελληνικών φόρουμ? Σου έβαλα ένα λινκ παραπάνω που το ανατρέπει και στο αναπροσαρμόζει στο 22-29! Προφανώς δεν το διαβασες ..........!

Εκεί λοιπόν θα διαβαζες οτι υπάρχει μεγάλη διχογνωμία


"There has been much discussion about the best temperatures for reef tanks in recent years. In 1997 Dr. Ron Shimek wrote,

The average annual temperature of most coral reefs is around 82 to 84 degrees Fahrenheit (27 to 28 degrees Celsius),[sic] which seems to be the optimum for coral growth. The commonly advised mini-reef temperatures of 74 to 77 degrees Fahrenheit (22 to 25 degrees Celsius) are stressing most of the animals unnecessarily and, in some cases, severely.

In response to these suggestions Richard Harker replied,

The commonly recommended reef tank temperature range of 74 to 77 degrees Fahrenheit (23 to 25 degrees Celsius) is well within the temperature range in which healthy reproducing corals thrive.…hobbyists would be wise to maintain their reef tanks at the mid-point temperature of coral reefs, approximately 79 degrees Fahrenheit (26 degrees Celsius).*

[https://www]


In 2002 Charles Delbeek wrote,

Put simply, water temperatures at or above 82 degrees Fahrenheit will eventually result in system problems. The desired temperature range is somewhere between 75 and 80 degrees.

Delbeek and Sprung concurred in 2005,

The temperature in reef aquariums should be maintained between 22-27°C (72-80°F) for the best results, and kept as stable as possible. In our experience, the center of this temperature range, 23-25°C (74-78°F), is ideal.

While in 2009 Dr. Ron Shimek reiterated,

…[I] recommend warmer water temperatures, at least 82 [°F] for good health…"

Και κάνοντας μεγάλη έρευνα ο συγγραφές κατέληξε στο 22-29!

Ή ριφαρα του Σταύρου κα οι χειμερινές Τ που την κρατάει, ήταν ή αφορμή για να ψαχτω. Διαβάζοντας τα παραπάνω κατέληξαν να κατεβασω την θερμοκρασία στους 23 , και ένα μήνα τώρα δεν είδα τίποτα κακό , πέραν μιας μικρής αναμενομενης μειώσεις στην κατανάλωση του kh. Κερδιζοντας από την εμπειρία των άλλων , διαβάζοντας και δοκιμάζοντας έγινα πολύ πιο έμπειρος λοιπόν, σε σχέση με εσένα που αρκεισαι στην μασημένη τροφή!

Sakisdraminos
29-10-15, 18:33
.............

Ή εμπειρία δεν πάει με τα χρόνια. Το να ζητάω "μασημένη" τροφη , και να ακολουθώ την πεπατημένη δε θα μου δώσει εμπειρία ούτε μετά από 100 χρόνια! Το να ψαχνομαι, να διαβάζω διαφορετικές απόψεις, να δοκίμαζω πραγματα και να παρατηρώ είναι που θα κάνει κάποιον έμπειρο και μάλιστα πολύ γρήγορα χρονικά!

Πιες θερμοκρασίες λένε τόσα χρόνια; Το 24-28 στα διάφορα υπομνήματα των ελληνικών φόρουμ? Σου έβαλα ένα λινκ παραπάνω που το ανατρέπει και στο αναπροσαρμόζει στο 22-29! Προφανώς δεν το διαβασες ..........!

Εκεί λοιπόν θα διαβαζες οτι υπάρχει μεγάλη διχογνωμία


"There has been much discussion about the best temperatures for reef tanks in recent years. In 1997 Dr. Ron Shimek wrote,

The average annual temperature of most coral reefs is around 82 to 84 degrees Fahrenheit (27 to 28 degrees Celsius),[sic] which seems to be the optimum for coral growth. The commonly advised mini-reef temperatures of 74 to 77 degrees Fahrenheit (22 to 25 degrees Celsius) are stressing most of the animals unnecessarily and, in some cases, severely.

In response to these suggestions Richard Harker replied,

The commonly recommended reef tank temperature range of 74 to 77 degrees Fahrenheit (23 to 25 degrees Celsius) is well within the temperature range in which healthy reproducing corals thrive.…hobbyists would be wise to maintain their reef tanks at the mid-point temperature of coral reefs, approximately 79 degrees Fahrenheit (26 degrees Celsius).*

[https://www]


In 2002 Charles Delbeek wrote,

Put simply, water temperatures at or above 82 degrees Fahrenheit will eventually result in system problems. The desired temperature range is somewhere between 75 and 80 degrees.

Delbeek and Sprung concurred in 2005,

The temperature in reef aquariums should be maintained between 22-27°C (72-80°F) for the best results, and kept as stable as possible. In our experience, the center of this temperature range, 23-25°C (74-78°F), is ideal.

While in 2009 Dr. Ron Shimek reiterated,

…[I] recommend warmer water temperatures, at least 82 [°F] for good health…"

Και κάνοντας μεγάλη έρευνα ο συγγραφές κατέληξε στο 22-29!

Ή ριφαρα του Σταύρου κα οι χειμερινές Τ που την κρατάει, ήταν ή αφορμή για να ψαχτω. Διαβάζοντας τα παραπάνω κατέληξαν να κατεβασω την θερμοκρασία στους 23 , και ένα μήνα τώρα δεν είδα τίποτα κακό , πέραν μιας μικρής αναμενομενης μειώσεις στην κατανάλωση του kh. Κερδιζοντας από την εμπειρία των άλλων , διαβάζοντας και δοκιμάζοντας έγινα πολύ πιο έμπειρος λοιπόν, σε σχέση με εσένα που αρκεισαι στην μασημένη τροφή!

Φίλος το Πάς μακρυά! Δεν ειπα ότι είναι απαγορευτικό αλλά ότι θα έχεις επίπτωσης. Τα Κοραλία θα είναι πιο ευάλωτα.

Το θέμα με το άμα τα διάβασα η όχι δεν σημαίνει ότι ότι και να διαβάζω πρέπει να το κάνω η να το έχω σαν σωστο. Και αυτό στο λέω από την λίγη εμπειρία που έχω στα ενυδρεία.
Στην φάση που βρησκεσε έχεις πολλά να δοκιμάσεις ακόμα.δεν είναι κακό αλλά μην νομίζεις ότι έχεις κάνει μόνο εσύ πειράματα. Κ
Για να το θέσουμε καλύτερα δεν είναι ακριβώς πειράματα εφόσον υπάρχουν και μελέτες πάνω σε αυτό!
Πειραματισου όλο το χειμώνα και μόλις καλοκαιριασει και ανεβάσεις θερμοκρασίες τότε θα καταλάβεις και θα μας πεις πια η διαφορά.

Επίσης από ότι φενετε μπορεί να μην δεις και διαφορά μιας και τα απαιτητικά Κοραλία σου δεν φέρονται και τόσο ευχαριστημένα με της παραμέτρους σου....

Επιδι δεν θέλω να συνεχιστή άλλο θα σου πρώτηνα της διάφορες μας να της συνεχίσουμε π.μ.

Κλεόβουλος
29-10-15, 19:22
Συνεχίστε εδώ τη συζήτηση με επιχειρήματα και χαλαρά ;)
Με δική μου ευθύνη έσβησα (εκεί που έχει .....) μερικά σημεία
που στον γραπτό λόγο μπορεί να παρεξηγηθούν.

kostas82
29-10-15, 20:16
Χαλαρά αγόρια , Σάκη αν αντέχουν στους 23 βαθμούς οι ακροπορες μονο καλο κάνει στην τσέπη μας , απο εκεί και περα εδω είμαστε να κουβεντιασουμε τα αποτελέσματά . Σίγουρα σε μεγαλύτερη θερμοκρασία αυξάνεται ο ρυθμός αναπτυξης και αντίστροφα οταν μειωνουμε την θερμοκρασία και αυτό ειναι κατι που πρέπει να ζυγίσουμε σε αυτά τα ζωντανά που μεγαλώνουν πολυ αργά έτσι και αλλιώς ;)

Discos
02-11-15, 11:03
Η δικη μου εμπειρια στο θεμα ειναι οτι ενω παλαιωτερα ημουν 25 με 25,5 βαθμούς το χειμώνα. Πέρσι που ξανα ξεκινησα ημουν με 23,8 μίνιμουμ και ολα πήγαν ενταξει, δεν παρατήρησα κατι αρνητικό.

Φέτος ειμαι με 23.2 μίνιμουμ. Προς το παρον αν και πολυ νωρίς, δεν υπαρχει καποιο θεμα. Με σιγουριά θα μπορω να μιλήσω απο την άνοιξη να εχει περασει ολος ο χειμώνας με τετοια θερμοκρασια.

Οποτε μεχρι 23,8 μπορω με σιγουριά να πω, πως δεν πρεπει να υπαρχει κατι αρνητικό.

gregkn73
22-11-15, 10:38
Μπηκανε τα πρωτα ευκολα τροπικα μη φωτοσυνθετικα

http://images.tapatalk-cdn.com/15/11/22/b2edd5c19454b923ca0bda8b961c26f6.jpg

Samian
22-11-15, 12:41
Πολύ καλή επιλογή.
Τα μη φωτοσυνθετικά είναι μια ολόκληρη και ιδιαίτερη κατηγορία από μόνα τους...

Πολύ φαγητό...και φυσικά ότι καλύτερο το target feeding εάν θες να σου ευδοκιμήσουν....

pagokoftis
22-11-15, 19:36
:smt041 :smt041 :smt041

Sakisdraminos
22-11-15, 19:38
Φοβερο κοραλι! μηπος θελεις λιγοτερο φωτισμο?
απο που αμα επιτρεπετε?

gregkn73
22-11-15, 20:18
Φοβερο κοραλι! μηπος θελεις λιγοτερο φωτισμο?
απο που αμα επιτρεπετε?
Πιο από τα 2 Σάκη; Το μπροστά είναι το cirrhipathes spiralis-wire coral και το πισω cerianthus sp-tube anemone.

leonardos
22-11-15, 20:18
οταν καλιεργεις εναν οργανισμο γενικα προσπαθεις για βελτιστη αναπτυξη και ευζωια να του εχεις και τα βελτιστα χαρακτιρηστικα. απο κει και περα ο καθε οργανισμος εχει καποια ορια ανοχης-αντοχης. καλο ειναι να μην τον εχουμε παντα στα ορια και να κρατιομαστε σε μια μικρη αποσταση απο αυτα ετσι οστε να μην τον ταλεπορουμε μονιμα για να επιβοιωσει. δεν θα διαφωνισω με το γεγονοσ οτι τα κοραλια ζουν σε θ 22 βαθμων απλα προσωπικα δεν θα ηθελα να παιζω ενα τροπικο οργανισμο στα ορια (ειτε ειναι αυξημενα ειτε μειωμενα).
επισεις πρεπει να παραδεχτω οτι για λογους οικονομιας ειναι ελκιστικοτατο το να μειωνονται οι δαπανες σε ενεργοβορα μηχανηματα και να γηνεται το χομπι ποιο οικονομηκο.
τελος σακη και εγω θελω φωτιστικοοοοοοοοοο

gregkn73
22-11-15, 23:30
οταν καλιεργεις εναν οργανισμο γενικα προσπαθεις για βελτιστη αναπτυξη και ευζωια να του εχεις και τα βελτιστα χαρακτιρηστικα. απο κει και περα ο καθε οργανισμος εχει καποια ορια ανοχης-αντοχης. καλο ειναι να μην τον εχουμε παντα στα ορια και να κρατιομαστε σε μια μικρη αποσταση απο αυτα ετσι οστε να μην τον ταλεπορουμε μονιμα για να επιβοιωσει. δεν θα διαφωνισω με το γεγονοσ οτι τα κοραλια ζουν σε θ 22 βαθμων απλα προσωπικα δεν θα ηθελα να παιζω ενα τροπικο οργανισμο στα ορια (ειτε ειναι αυξημενα ειτε μειωμενα).
επισεις πρεπει να παραδεχτω οτι για λογους οικονομιας ειναι ελκιστικοτατο το να μειωνονται οι δαπανες σε ενεργοβορα μηχανηματα και να γηνεται το χομπι ποιο οικονομηκο.
τελος σακη και εγω θελω φωτιστικοοοοοοοοοο

Το 22-29 που εγραψα ειναι τα ορια εθζωιας και οχι ανοχης. και στους 22 αναπτυσονται και δεν επιβιωνουν απλα.Τα ορια ανοχης εχουν πολυ μεγαλυτερο ευρος-δες τα λινκ. Ακομη και φαρμα να ειχα και να με ενδειαφεραι η ταχυτερη αναπτυξη, δεν ειμαι σιγουρος οτι θα ειχα την Τ στους 26.5, αν δεν εκανα πριν πειραματα για να δω, αν οντως συμφερει το εξτρα εξοδο, γιατι με την πτωση της Τ απο 27.5-28 στους 23-23.5 ειδα μολις μια πτωση του Kh περιπου 15%, με το ματι δεν θα καταλαβαινα τιποτα , γιατι ολα τα κοραλια εξακολουθουν να αναπτυσονται!

leonardos
23-11-15, 00:12
κοιτα μια δοκιμη με ταυτοχρονη αναπτυξη του ιδιου κοραλιου με παρομοιεσ συνθηκες η εν πασι περιπτοσι με τις συνθυκες που μπορει η καθε θ να κρατισει και διαφορετικες θ σε ξεχοριστα ενυδρεια ειναι αυτη που μπορει να μας δωσει σαφη αποτελεσματα. απο κει και περα (αν και τωρα στινω το πρωο μου reef πολυ ευχαριστως θα δοκιμαζα κατι τετοιο. αν και για να ειμαι ειληκρινης ειναι ποιο δελεαστικο το οτι δεν χρησημοποιεισ skimmer (για αρχη). η θ ειναι μια διαδικασια που μπορει ο καθενας να σταθεροποιεισει σχετικα ευκολα και σχετικα οικονομικα αλλα το να εχει ενα αυτοσυντηρουμενο σηστημα που αυτοφυλτραρετε και αυτοτρεφετε ειναι σαφος δυσκολοτερο αρα και ακριβοτερο. οποτε αν πετυχενετε κατι τετοιο ενδεχομενος να ειναι ποιο ενδιαφερον απο τη μειωση της θ.

gregkn73
21-12-15, 23:24
http://images.tapatalk-cdn.com/15/12/21/52ff800fd2cd79dd670b751cf4e4125a.jpg

http://images.tapatalk-cdn.com/15/12/21/33fd9f62f5dec4dcd56e18898b3beb3a.jpg

Χθεσινες,,....το wire coral απροσμενα οχι μονο προσαρμοστηκε, αλλα εχει μεγαλωσει 0,5-1 εκ στον μηνα πανω. Ευχαμαι να συνεχισει ετσι. Κατα τα αλλα αν κρασαρει απο κατι το ενυδρειο, ειναι οι απταισιες!! Ειναι πλεον παρα πολλες και μεγαλωνουν τρομερα γρηγορα. Τα berghia δεν τα ξαναειδα 7 μερες αφοτου τα εβαλα, και το πιο πιθανο ειναι να μην ζουν. Οι πεπερμιντ τρωνε απο ολα που ριχνω, εκτως απο απατιζιες.Δεν ξερω τι να κανω :'(
Εντωμεταξυ εδω και ενα μηνα ειχα stn στις 3 αγοραστες ακρο που εχω, ενω τα υπολοιπα φραγκ-ακρο απο χομπιστες πανε μια χαρα. Κυριως υπαιτιος πρεπει να ηταν η Τ που νομιζα οτι την ειχα 23-23.5 , αλλα λογω λαθους καλιμπραρισματος του stc 1000, ηταν 22.3-22.8! κανονικα δεν επρεπε να τις χασω, αλλα οι καλιεργημενες στην θαλασσα ακρο=ουσιαστικα αγριες, ειναι πολυ πιο ευαισθητες απο τις προσαρμοσεμενες στα ενυδρεια μας. το σωστο καλιμπραρισμα ετεροχρονισμενα εμαθα οτι -ευχαριστω Σταυρο- γινετε με ψηφιακο θερμομετρο παιδικο και ζεστο νερο στους 37.... Ανεβασα πλεον την Τ στους 23.8-24.1 , εχω κανει 3 αλλαγες συνολικα 400 λιτρα , εκανα και προσθηκης μιας αεραντλιας που ανοιγει με τα φωτα του σαμπ-μπας και φταιει και το βραδυνο χαμηλοτερο ph, kai pleon το stn προχωραει αλλα εμ πολυ αργους ρυθμους στις 2 αγοραστες ακρο που μεινανε, και ευτυχως ολα τα αλλα σπς ειναι μια χαρα , οπως και μερικα ακομη φραγκ που εβαλα προσφατα. tο μυαλο μου παει και σε καποια ελλειψη στιχειων, προσθεσα ελαχιστο fe για τις αλγες στο σαμπ, και υποψιαζομαι εξαιτιας αυτων , οτι τραβανε πιο πολυ καλιο , απο οτι εβαζα με τις 10% εβδομαδιαιες αλλαγες που εκανα. δυστυχως δεν βρισκω τεστ για να το μερησω να σιγουρευτω, ωστε να αρχισω την προσθηκη KCL. τις σαλιφερτ to profi test K, δεν υπαρχει πουθενα!
τα θρεπτικα παραμενουν μηδενικα, παρολο που αυξησα το ταισμα-ενα διαστημα ξαναπερασε κακως απο το μυαλο μου, εξαιτιας μια μοντι, μηπως στεγνωνει το ενυδρειο, αλγες εχω μονο αυτην την ροζ μακροαλγη που ηρθε με ενα κοραλι, απλωσε μεν πολυ, αλλα ευτυχως παραμενει πολυ κοντη δεν ενοχλε τιποτα, και τελικα απλα προσθεσε ομορφια ΙΜΟ, αδικα με ειχε "τρομαξει" οταν αρχισε να απλωνει. μου βγαινει ομως μια πρασινη πολυ "ευαλωτη" χνουδωτη, σε ελαχιστα σκιερα σημεια, κατω απο προεξοχες!!! Τι αλγη μπορει να ειναι αυτη που προτιμαει την σκια?
τον τελευταιο καιρο , περαν του αλυτου και ισως αποδειχθει μοιραιου προβληματος με τις απταισιες, διαβαζα-αναρωτιομουν αν ειναι δυνατον να στεγνωνουν γενικα ενυδρεια χωρις προβιοτικες και ειδικα σκιμερλεςς, με απασχολει η ιοντικη ανισσοροπια και ποσο "βρωμικες" ειναι οι σκονες τις bailing και αν ο ριακτορας ειναι καλυτερη λυση, πως μπορω να κανω το RDSB πιο αποδοτικο στα πρωτυπα dymico, θελω να ξεκινησω και ζωντανο φυτοπλαγκτον, γιατι αρχισω να πιστευω οτι ειναι θεμελιος λιθος για τα συστηματα μας και γενικα αυτο το χομπι οσο παει γινεται και πιο ενδειαφερον ;)

Sakisdraminos
22-12-15, 09:15
http://images.tapatalk-cdn.com/15/12/21/52ff800fd2cd79dd670b751cf4e4125a.jpg

http://images.tapatalk-cdn.com/15/12/21/33fd9f62f5dec4dcd56e18898b3beb3a.jpg

Χθεσινες,,....το wire coral απροσμενα οχι μονο προσαρμοστηκε, αλλα εχει μεγαλωσει 0,5-1 εκ στον μηνα πανω. Ευχαμαι να συνεχισει ετσι. Κατα τα αλλα αν κρασαρει απο κατι το ενυδρειο, ειναι οι απταισιες!! Ειναι πλεον παρα πολλες και μεγαλωνουν τρομερα γρηγορα. Τα berghia δεν τα ξαναειδα 7 μερες αφοτου τα εβαλα, και το πιο πιθανο ειναι να μην ζουν. Οι πεπερμιντ τρωνε απο ολα που ριχνω, εκτως απο απατιζιες.Δεν ξερω τι να κανω :'(
Εντωμεταξυ εδω και ενα μηνα ειχα stn στις 3 αγοραστες ακρο που εχω, ενω τα υπολοιπα φραγκ-ακρο απο χομπιστες πανε μια χαρα. Κυριως υπαιτιος πρεπει να ηταν η Τ που νομιζα οτι την ειχα 23-23.5 , αλλα λογω λαθους καλιμπραρισματος του stc 1000, ηταν 22.3-22.8! κανονικα δεν επρεπε να τις χασω, αλλα οι καλιεργημενες στην θαλασσα ακρο=ουσιαστικα αγριες, ειναι πολυ πιο ευαισθητες απο τις προσαρμοσεμενες στα ενυδρεια μας. το σωστο καλιμπραρισμα ετεροχρονισμενα εμαθα οτι -ευχαριστω Σταυρο- γινετε με ψηφιακο θερμομετρο παιδικο και ζεστο νερο στους 37.... Ανεβασα πλεον την Τ στους 23.8-24.1 , εχω κανει 3 αλλαγες συνολικα 400 λιτρα , εκανα και προσθηκης μιας αεραντλιας που ανοιγει με τα φωτα του σαμπ-μπας και φταιει και το βραδυνο χαμηλοτερο ph, kai pleon το stn προχωραει αλλα εμ πολυ αργους ρυθμους στις 2 αγοραστες ακρο που μεινανε, και ευτυχως ολα τα αλλα σπς ειναι μια χαρα , οπως και μερικα ακομη φραγκ που εβαλα προσφατα. tο μυαλο μου παει και σε καποια ελλειψη στιχειων, προσθεσα ελαχιστο fe για τις αλγες στο σαμπ, και υποψιαζομαι εξαιτιας αυτων , οτι τραβανε πιο πολυ καλιο , απο οτι εβαζα με τις 10% εβδομαδιαιες αλλαγες που εκανα. δυστυχως δεν βρισκω τεστ για να το μερησω να σιγουρευτω, ωστε να αρχισω την προσθηκη KCL. τις σαλιφερτ to profi test K, δεν υπαρχει πουθενα!
τα θρεπτικα παραμενουν μηδενικα, παρολο που αυξησα το ταισμα-ενα διαστημα ξαναπερασε κακως απο το μυαλο μου, εξαιτιας μια μοντι, μηπως στεγνωνει το ενυδρειο, αλγες εχω μονο αυτην την ροζ μακροαλγη που ηρθε με ενα κοραλι, απλωσε μεν πολυ, αλλα ευτυχως παραμενει πολυ κοντη δεν ενοχλε τιποτα, και τελικα απλα προσθεσε ομορφια ΙΜΟ, αδικα με ειχε "τρομαξει" οταν αρχισε να απλωνει. μου βγαινει ομως μια πρασινη πολυ "ευαλωτη" χνουδωτη, σε ελαχιστα σκιερα σημεια, κατω απο προεξοχες!!! Τι αλγη μπορει να ειναι αυτη που προτιμαει την σκια?
τον τελευταιο καιρο , περαν του αλυτου και ισως αποδειχθει μοιραιου προβληματος με τις απταισιες, διαβαζα-αναρωτιομουν αν ειναι δυνατον να στεγνωνουν γενικα ενυδρεια χωρις προβιοτικες και ειδικα σκιμερλεςς, με απασχολει η ιοντικη ανισσοροπια και ποσο "βρωμικες" ειναι οι σκονες τις bailing και αν ο ριακτορας ειναι καλυτερη λυση, πως μπορω να κανω το RDSB πιο αποδοτικο στα πρωτυπα dymico, θελω να ξεκινησω και ζωντανο φυτοπλαγκτον, γιατι αρχισω να πιστευω οτι ειναι θεμελιος λιθος για τα συστηματα μας και γενικα αυτο το χομπι οσο παει γινεται και πιο ενδειαφερον ;)

Το wire coral πρεπει να ειναι υπεροχο.... το ταιζεις με τπτ?
Για της απταιζιες αν και δεν ειχα ποτε αλλα απο φιλο που ειδα σε μεγαλο ενυδρειο μαλλον η καλυτερη λυση ειναι να βαλεις μια πεταλουδα!
chelmon rostratus! φυσικα επιδι ειναι πολι περιεργο ψαρι κανονισε να ειναι απο φαρμα και οχι πιασμενο στην φυση!
Τα bergia μηπως γιναν τροφη για τπτ ψαρια πηθανον βρασακια??
Για τα κοραλια που εχασες δεν ειναι μονο η θερμοκρασια. ισως αυτη ηταν ο κυριος λογος αλλα σιγουρα το ph και και αλλα ιχντοστοιχεια να εδεσαν στην συναρτηση για να βγει το αποτελεσμα!
Το ph στα ενυδρεια χορις σκιμμερ παντα ειναι πεσμενο! Αυτος ηταν ο 1ας απο του 2 λογους που εβαλα το σκιμμερ!
φυσικα δεν θα σου πω για της θερμοκρασιες που μαλωναμε τοσο καιρο μονος σου εχεις καταλαβει ποσο εβαλοτα ειναι τα κοραλια.
Σιγουρα στην φυση τα κοραλια ειναι πιο ευαισθητα λογο οτι εκει ειναι παράδεισος αλλά δεν καναν νεκρωσει ουτε στο Petshop.
Επισις εφοσον ειναι στεγνο το ενυδρειο για τι ψαχνεις να δυναμωσης και αλλο το φιλτρο σου?? οι montipores ειναι γρηγορες και απο εκει βλεπω τι παιζει στο ενυδρειο...

pagokoftis
22-12-15, 11:28
Πανέμορφο φίλε μου το wire coral!!! Δεν το είχα ξαναδεί... Μεγαλώνει στριφογυρίζοντας ή είναι μαλακό και το διαμορφώνεις εσύ προσεκτικά?

gregkn73
22-12-15, 11:58
Το wire coral πρεπει να ειναι υπεροχο.... το ταιζεις με τπτ?
Για της απταιζιες αν και δεν ειχα ποτε αλλα απο φιλο που ειδα σε μεγαλο ενυδρειο μαλλον η καλυτερη λυση ειναι να βαλεις μια πεταλουδα!
chelmon rostratus! φυσικα επιδι ειναι πολι περιεργο ψαρι κανονισε να ειναι απο φαρμα και οχι πιασμενο στην φυση!
Τα bergia μηπως γιναν τροφη για τπτ ψαρια πηθανον βρασακια??
Για τα κοραλια που εχασες δεν ειναι μονο η θερμοκρασια. ισως αυτη ηταν ο κυριος λογος αλλα σιγουρα το ph και και αλλα ιχντοστοιχεια να εδεσαν στην συναρτηση για να βγει το αποτελεσμα!
Το ph στα ενυδρεια χορις σκιμμερ παντα ειναι πεσμενο! Αυτος ηταν ο 1ας απο του 2 λογους που εβαλα το σκιμμερ!
φυσικα δεν θα σου πω για της θερμοκρασιες που μαλωναμε τοσο καιρο μονος σου εχεις καταλαβει ποσο εβαλοτα ειναι τα κοραλια.
Σιγουρα στην φυση τα κοραλια ειναι πιο ευαισθητα λογο οτι εκει ειναι παράδεισος αλλά δεν καναν νεκρωσει ουτε στο Petshop.
Επισις εφοσον ειναι στεγνο το ενυδρειο για τι ψαχνεις να δυναμωσης και αλλο το φιλτρο σου?? οι montipores ειναι γρηγορες και απο εκει βλεπω τι παιζει στο ενυδρειο...

Σακη το wire ειναι μη φωτοσυνθετικο, τρωει μεχρι και κατεψυγμενη. Καθε 5 μερες το κανω ταργκετ, μαζι με την ανεμωνη.και καποια λπς. Χελμον θα εβαζα πριν τις απταισιες γιατι μου αρεσει πολυ και ταιζω ζωντανη τροφη, αλλα.δεν ειναι ριφ safe δυστυχως.

Τα ρασε που εχω δεν τρωνε μπεργκια. Τα cirhilabrus & para heilinus , pου εχω δεν τρωνε ωφελιμα αλλα και πεστ, γενικα.δεν τρωνε απο τον βραχο, ειναι απλα ρασε ομορφιας! Τα μπεργκια μαλλον επρεπε να τα πολλαπλασιασω σε χωριστο ενυδρειο και μετα να τα προσθετω, αν τα εφαγε κατι, μονο οι πεπερμιντ που εβαλα πιο μπροστα ισως, αλλα νομιζω οτι αν δεν ζουνε τελικα, απλαα ειναι ευαισθητα ζωντανα.

Για το pH διαφονω, το ατς και η αναταραξη κανει καλη δουλεια, το σκιμερ αν το εβαλε; για οξυγονωση κακως, μπορουσες να βαλεις απλα μια αερ. αντλια. Δυστυχως τα σαλιφερτ pH, δεν μπορουν να πιασουν την ημερησια διακυμανση, αυτην θα ηθελα να μετρησω, αν και σχεδον ειμαι σιγουρος οτι δεν ειναι αυτος ο λογος, γιατι εχω πολυ φως στο σαμπ το νραδυ. Την αεραντλια το βραδυ την εβαλα για το "φοβο των ιουδαιων"

Η Τ του χρονου αν ολα.πανε καλα θα ξαναπαει, στους 23/γιατι τα κοραλια θα ειναι πολυ πιο ανθεκτικα. Τωρα αν ηταν αυτος ο λογος, ηταν γιατι ηταν 22,3/και οχι 23/που ηθελα, συν οτι δεν ειχαν προσαρμοστει οι θαλασσινες ακρο.
Πανέμορφο φίλε μου το wire coral!!! Δεν το είχα ξαναδεί... Μεγαλώνει στριφογυρίζοντας ή είναι μαλακό και το διαμορφώνεις εσύ προσεκτικά?
Σκληρο κορμο.εχει με μαλακους πολυποδες , το σχημα μονο του το παιρνει, αλλα διαβασα οτι εξαρταται απο την ροη στο ενυδρειο. Αυτη τη μορφη που εχει την πηρε απο τη θαλασσα που μεγαλωσε, ειμαι περιεργος να δω σ μενα πως θα ελελιχθει, τις τζεμπαο , τις εχω σε κυματισμο μονιμα.

Sakisdraminos
22-12-15, 12:50
Σακη το wire ειναι μη φωτοσυνθετικο, τρωει μεχρι και κατεψυγμενη. Καθε 5 μερες το κανω ταργκετ, μαζι με την ανεμωνη.και καποια λπς. Χελμον θα εβαζα πριν τις απταισιες γιατι μου αρεσει πολυ και ταιζω ζωντανη τροφη, αλλα.δεν ειναι ριφ safe δυστυχως.
Το κοραλι ειναι ολα τα λφτα για την πεταλουδα ναι εχεις δικαιο οτι δεν ειναι ασφαλες για ρεεφ αλλα εγω δυο φορες που εβαλα δεν χτυπησε τπτ! επισις και σε αλλο ενυδρειο που ειδα και εβαλες δυο τρις φορες παλι δεν χτυπησε ουτε το μυδι που ειχε! δεν υπαρχει καλυτερη λυση αλλα σιγουρα εχει το ρισκο της! βασικα στην χειροτερη θα παρεις απο αλλη εισαγωγη δευτερη!
Τα ρασε που εχω δεν τρωνε απταιζιες. Τα cirhilabrus & para heilinus , pου εχω δεν τρωνε ωφελιμα αλλα και πεστ, γενικα.δεν τρωνε απο τον βραχο, ειναι απλα ρασε ομορφιας! Τα μπεργκια μαλλον επρεπε να τα πολλαπλασιασω σε χωριστο ενυδρειο και μετα να τα προσθετω, αν τα εφαγε κατι, μονο οι πεπερμιντ που εβαλα πιο μπροστα ισως, αλλα νομιζω οτι αν δεν ζουνε τελικα, απλαα ειναι ευαισθητα ζωντανα.
δεν ειναι οτι τα ρεσε τρωνε απταιζιες απλα οτι μπορει να φαγαν τα bergia!
Για το pH διαφονω, το ατς και η αναταραξη κανει καλη δουλεια, το σκιμερ αν το εβαλε; για οξυγονωση κακως, μπορουσες να βαλεις απλα μια αερ. αντλια. Δυστυχως τα σαλιφερτ pH, δεν μπορουν να πιασουν την ημερησια διακυμανση, αυτην θα ηθελα να μετρησω, αν και σχεδον ειμαι σιγουρος οτι δεν ειναι αυτος ο λογος, γιατι εχω πολυ φως στο σαμπ το νραδυ. Την αεραντλια το βραδυ την εβαλα για το "φοβο των ιουδαιων"
Ακου δεν στο λεω για μαγκια εγω ειχα πανω απο 50λιτρα χαετο με αρκετα φωτα και πολυ καλη αναταραξη! δεν λεω οτι βοηθανε αλλα το σκιμαρισμα του σκιμμερ βοηθαει αρκετα.παντα ειμουν κατω απο 8 και με το σκιμμερ παντα μετραω 8.2το λιγοτερο. Σκεψου οτι οταν εβαλα το σκιμμερ εβαλα και τον ριακτορα που και καλα ριχνει το ph!
Κατι ακομα αν ειναι να βαλεις μια αεραντλια με 10βατ γιατι να μην βαλεις ενα σκιμμερ με αναλογα βατ να κανεις και καλυτερο φιλτραρισμα ?

Η Τ του χρονου αν ολα.πανε καλα θα ξαναπαει, στους 23/γιατι τα κοραλια θα ειναι πολυ πιο ανθεκτικα. Τωρα αν ηταν αυτος ο λογος, ηταν γιατι ηταν 22,3/και οχι 23/που ηθελα, συν οτι δεν ειχαν προσαρμοστει οι θαλασσινες ακρο.
Νομιζω οτι παλια ειχες αναφερεις και ενυδρεια με 22 βαθμους ετσι δεν ειναι?
Περιμενω με μεγαλη περιεργια αν οντος θα αντεξουν τα κοραλια στους 23 για ενα ολοκληρο χειμωνα!



Πολυ με ενδιαφερουν οι πειραματισμοι σου!

golf4470
22-12-15, 14:27
Θα σου πω έναν τροπο πως ξεμπέρδεψα με τις απτεσιες μια για πάντα. Είχα τόσες πολλές που δεν έχω ξαναδεί άλλο ενυδρείο με τόσες. Καταρχήν τις καταπολέμησα με ένα κοπάδι peppermint (8). Έφτιαξα ένα ζωμό από ξύδι κ λεμόνι κ κάθε φορά πριν τις χτυπήσω το ζεσταινα. Με μια σύριγγα από salifert test χτύπαγα 5-10 απτεσιες καθημερινά. Αμέσως μετά οι peppermint έτρεχαν κ τις αποτελειωναν.

Sakisdraminos
22-12-15, 14:29
Θα σου πω έναν τροπο πως ξεμπέρδεψα με τις απτεσιες μια για πάντα. Είχα τόσες πολλές που δεν έχω ξαναδεί άλλο ενυδρείο με τόσες. Καταρχήν τις καταπολέμησα με ένα κοπάδι peppermint (8). Έφτιαξα ένα ζωμό από ξύδι κ λεμόνι κ κάθε φορά πριν τις χτυπήσω το ζεσταινα. Με μια σύριγγα από salifert test χτύπαγα 5-10 απτεσιες καθημερινά. Αμέσως μετά οι peppermint έτρεχαν κ τις αποτελειωναν.

o golf4470 τωρα και σε έκδοση Σπετζαν!! :smt066:smt066

golf4470
22-12-15, 14:49
o golf4470 τωρα και σε έκδοση Σπετζαν!! :smt066:smt066


Δεν σε έπιασα Σάκη...

Sakisdraminos
22-12-15, 14:52
Δεν σε έπιασα Σάκη...

Ρωσσικες ειδικες δυναμης ειναι οι σπετζαν!
και καλα δολοφονος για τον τροπο εξουδετεροσης των απταιζιον!

golf4470
22-12-15, 14:53
:) :)

voas
22-12-15, 15:31
Ρωσσικες ειδικες δυναμης ειναι οι σπετζαν!
και καλα δολοφονος για τον τροπο εξουδετεροσης των απταιζιον!

Ζ-ΜΑΚ.....ενας και ο λοχος αμφιβιων αετων,διπλα απο την θαλασσα ο λοχος των πλωτων.........

gregkn73
22-12-15, 17:06
Πολυ με ενδιαφερουν οι πειραματισμοι σου!

Σάκη αν δεν βρω ηλεκτρονικό πεχάμετρο να μετρησω είναι θεωρητικο ότι και να σου πω για το pH, σε εμένα λόγια το ατς οξυγονωνει περισσότερο από όλα, με τον κατάκτηση,, πάντως pH 8 ή και λίγο κάτω δεν νομίζω να είναι κακό, ή ημερήσια διακύμανση είναι που δημιουργεί προβληματα , από όσα διαβάζω και αυτή στοχευω να περιορισω. Σκιμερ γράφω βστην αρχή γιατί είμαι κατά να μην τα ξαναγραφω.

Για τις απταισιες ο απόλυτος θηρεευτης είναι τα μπεργκια γιατί τρώνε μόνο αυτές! Γι αυτό τα δοκίμασαν. Πεταλούδα είναι λαχείο!
Θα σου πω έναν τροπο πως ξεμπέρδεψα με τις απτεσιες μια για πάντα. Είχα τόσες πολλές που δεν έχω ξαναδεί άλλο ενυδρείο με τόσες. Καταρχήν τις καταπολέμησα με ένα κοπάδι peppermint (8). Έφτιαξα ένα ζωμό από ξύδι κ λεμόνι κ κάθε φορά πριν τις χτυπήσω το ζεσταινα. Με μια σύριγγα από salifert test χτύπαγα 5-10 απτεσιες καθημερινά. Αμέσως μετά οι peppermint έτρεχαν κ τις αποτελειωναν.
Δημήτρη αννθυμααι καλά , το είχες κάνει όλο αυτό εκτώς ενυδρείου, που δεν ταιζες. Είμαι σχεδόν έτοιμος να δοκίμασω σύριγγα με καλκ, μου ειπανε ότι με ξυδι θα έχω προβλήματα. Ακόμη και να τα καταφέρω με σύριγγα , , δεν έχω πρόσβαση σε όλες, και δεν νομίζω να τις χτυπήσουν μετά οι πεπερμιντ. Διάβασα ένα άρθρο για τις τελευταίες, ότι είναι αποτελεσματικές >70% νυστικές και <30% χορτατες!

golf4470
22-12-15, 17:39
Στην αρχή το έκανα σε άλλο ενυδρείο αλλά αργότερα το συνέχισα στο κυρίως ενυδρείο. Συνέχισαν να τρώνε απτεσιες όπως κ πριν. Με το ξύδι δεν είχα κανένα πρόβλημα στα 5ml σε 300λτ.

Γιαννης Μ5
24-12-15, 16:53
+1 για το ξύδι.

Sakisdraminos
05-02-16, 15:41
Εχουμε καμια εξεληξη απο το ενυδρειο;;;

gregkn73
06-02-16, 12:43
Σκωτωνω μερικές απταισιες με καλκ, με όχι ιδιαίτερη επιτυχία, όπου μπορώ και και σε σημεία που ενοχλούν Κοραλία. Το πρόβλημα παραμένει τεράστιο. Παραμένων με μηδενικά θρεπτικα αν και ταιζω πολύ παραπάνω, πρόσθετων πλέον τα ιχνοστοιχεία της faouna, και λίγο κάλιο, αλλά θέλω να κάνω τεστ που δεν βρισκω ,για καλιο,πριν αρχίσω να πρόσθετων κανονικά. Μέσα στις γιορτές επειδή είμαι μηδενισμενος από θρεπτικα και ατς και χαετο μεγάλωναν πολύ αργά , διάβασα ότι ίσως ο σίδηρος τα βοηθήσει, ήταν όλα κλειστά και εριξα από τον σίδηρο που παιρνεινη γυναίκα μου αλλά είναι ίδιος με diy συνταγή του randy! Μάλλον ξεχζασα όμως χημεία και εριξα πολύ παραπάνω, γιατί ατς και χαετο πήραν μπρος .....μαζί με τριχοειδή στο DT , όπου ταυτόχρονα έβγαλαν και κυανοβακτήρια. Όλα αυτά με μηδέν θρεπτικα! Ελπιζω να φταίει ο σίδηρος και όχι τίποτα άλλο, γιατί βρήκα επιτέλους ψαράκια που έψαχναν καιρό, συνεχιζω να ταιζω φουλ και πλέον βρήκα ζωντανό φυτοπλαγκτόν, προσπαθώ να σταθεροποίηση νπαραγωγη και να ρίχνω πολύ περισσότερο από ότι τώρα, παίζω με συνταγές από λιπάσματα γι αυτό. Και έχω βάλει εδώ και 15 μέρες ελαφρόπετρα σε diy reactor , για να ενίσχυση την αναερόβια απονιτροποιηση από βακτήρια. Ελπιζω σε 3 μήνες να συμβεί κάτι τέτοιο όντως και η θεωρία να γίνει πράξη!

Μάλλον έγραψαν πολλά Σάκη. Αλλά το ριφ μου αρέσει τρομερα γιατί τίποτα ακόμη δεν είναι στάνταρ και έχει πολλά πεδία προς εξερεύνηση. Τα ζωντανά, ψάρια ,lps,,NPS,sps, είναι όλα καλύτερα από ποτέ, ελπίζω να ξανά καθαρίσω από τριχοειδή και κυανό σε κάνα 3μηνο να το γουσταρω και πάλι!

Sakisdraminos
06-02-16, 15:05
Foto;

gregkn73
06-02-16, 15:07
Να δεις τι; τριχες και αιματα;

voas
01-03-16, 13:31
γεια σου γρηγορη!κανενα νεο εχουμε απο το εργαλειο σου?

gregkn73
01-03-16, 16:10
Έχει μειωθεί στο ελάχιστο ή τριχοειδής, αλλά επιμένει το κυανοβακτήριο. Απταισιες φουλ, αλλά κατά τα αλλά όλα τα ζωντανά σε άριστη κατάσταση!

kostas82
02-03-16, 02:27
Γρηγόρη χτύπα μια πεταλούδα, για τις απταίσιες, για το κυανό πάρε τα βακτήρια της brightwell θα το εξαφανίσουν σε περίπου ένα μήνα. Δεν ρίχνεις τίποτα βοτκοζάχαροξυδια ε; :D
Για τις νεκρώσεις στα sps τι παρατήρεις;

gregkn73
02-03-16, 09:59
Γρηγόρη χτύπα μια πεταλούδα, για τις απταίσιες, για το κυανό πάρε τα βακτήρια της brightwell θα το εξαφανίσουν σε περίπου ένα μήνα. Δεν ρίχνεις τίποτα βοτκοζάχαροξυδια ε; :D
Για τις νεκρώσεις στα sps τι παρατήρεις;

Κώστα εσύ με αυτά τα βακτήρια το αντιμετώπισες τελικά; Έκανα και μια ακόμη αλλαγή - 7λιτρα ελαφρόπετρα σε diy ριακτορα, με χαμηλη ροη για απονιτροποιηση-και περιμένω να αποικισθει με βακτηρια ,να δω με φυσικό τρόπο αν καταφερω να το πολεμησω. Ασε που αν ζεστανει η θαλασσα πιστευω οτι και με αυτα τα βακτηρια ισως το πολεμησω.Άνθρακα δεν ρίχνω έξτρα. Ta 3 αγορά στα sps , τα έχω βγάλει από τότε που πήρα τα δικά σου φραγκακια. Το stn είχε προχωρήσει πολύ, ένα το φράγkαρισα αλλά ασπρισαν Κάιντα φραγκακια, μάλλον έπρεπε να τα φραγκαρω με το που το είχα δει το stn! Τα υπόλοιπα φραγκακια από σπς που έχω ,εκτώς από το κόκκινο δικό σου που χαιρέτησε από την αρχή, πάνε καλά αναπτύσονται και έχουν και καλό χρώμα, μάλλον μου έλειπε κάλιο , και ιχνοστοιχεία που αρχιασα , να ρίχνω από το νέο έτος.

kostas82
02-03-16, 13:24
Ναι τελικά καθάρισε, είδα και άσπρο τον αραγωνίτη χαχαχα έχει κάνα δυο μέρες αλλά το πήρα λίγο σοβαρά το θέμα γιατί είχε παραμεληθεί το ενυδρείο και πήγαινε αυτόματο για μισό χρόνο.Για την ελαφρόπετρα φοβάμαι λίγο ότι θα μπορούσε να τροφοδοτεί το κυανό καθώς περιέχει πυριτικές ενώσεις αν δεν κάνω λάθος, ψάξτο λίγο.Τελικά κάλιο πήρες από τα αγροεφόδια ε;,γιατί σιγα σιγά θα χρειαστώ και εγώ.

gregkn73
02-03-16, 16:15
Ναι τελικά καθάρισε, είδα και άσπρο τον αραγωνίτη χαχαχα έχει κάνα δυο μέρες αλλά το πήρα λίγο σοβαρά το θέμα γιατί είχε παραμεληθεί το ενυδρείο και πήγαινε αυτόματο για μισό χρόνο.Για την ελαφρόπετρα φοβάμαι λίγο ότι θα μπορούσε να τροφοδοτεί το κυανό καθώς περιέχει πυριτικές ενώσεις αν δεν κάνω λάθος, ψάξτο λίγο.Τελικά κάλιο πήρες από τα αγροεφόδια ε;,γιατί σιγα σιγά θα χρειαστώ και εγώ.

Πιστεύεις ότι σε βοιηθησααν τα συγκεκριμένα βακτήρια Κώστα; Ή απλά έκανε τον κύκλο του;

Φιλέ η ελαφρόπετρα περιέχει κατά κόρον οξείδιο του πυριτίου, αλλά δεν νομίζω να ξεφεύγει κάτι στο νερό. Θεωρείται τελείως αδρανές υλικο. Πολύ χρησιμοπούνται το Μάτριξ=ακριβή ελαφρόπετρα :-)) για το σκοπό που σου έγραψα. Εξάλλου διατομικη που αποδεδειγμένα οφελειται από τον πυρητιο δεν είδα. Παρεμπιπτόντως το κυανό δεν βοηθείται από το πυρητιο καθόλου! Αλλά σχεδόν από όλα τα αλλά ανόργανα και οργανικά θρεπτικα!

Κάλιο φιλέ δεν πήρα το γεωπονικό γιατί πουλούσαν μόνο 25κιλο σακί. Ένας γνωστός μου γεωπόνος που θα μπορούσε να ανοίξει σακί να μου δώσει, θα έφερνε κατά το καλοκαίρι μου είπε! Πήρα εργαστηριακής καθαρότητας 10€/kg από http://www.chembiotin.gr

ΥΓ πεταλούδα το μυστικό να διαλεξω μια να τρώει απταισιες και όχι κλαμ ή αλλά ωφέλιμα του ριφ μου, θα μου του πεις; :-)))

ChocolatePuma
02-03-16, 16:21
Έχει μειωθεί στο ελάχιστο ή τριχοειδής, αλλά επιμένει το κυανοβακτήριο. Απταισιες φουλ, αλλά κατά τα αλλά όλα τα ζωντανά σε άριστη κατάσταση!

Ως αρχάριος στο θαλασσινο :D, να ρωτήσω γιατί δεν καταπολεμάτε τις απταισιες με λεμόνι?

Όσες φορές το δοκίμασα, δούλεψε μια χαρα!

gregkn73
02-03-16, 16:31
Λεμόνι και ξύδι πιστεύω πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός με τις ποσότητες που ρίχνει ακόμη και γι αυτόν τον σκοπό. Εγω χρησιμοποιώ το πιο ασφαλές καλκ, αλλά είναι πολλές, φτανω ελάχιστες και ξαναβγαίνουν παραδίπλα! Μονος σωστός τρόπος είναι ο θηρευτής! Αλλά τα bergia δεν μοιυ κατσανε όπως και οι πεοερμιντ που αν μ!μπορούσα να τις πιάσω θα τις τηγανιζα τις ατιμες, εξαιτίας των τελευταίων φοβάμαι ότι άλλο θηρευτη βάλω, θα μου βγει σε κακο και όχι σε καλό!

ChocolatePuma
02-03-16, 16:35
Λεμόνι και ξύδι πιστεύω πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός με τις ποσότητες που ρίχνει ακόμη και γι αυτόν τον σκοπό. Εγω χρησιμοποιώ το πιο ασφαλές καλκ, αλλά είναι πολλές, φτανω ελάχιστες και ξαναβγαίνουν παραδίπλα! Μονος σωστός τρόπος είναι ο θηρευτής! Αλλά τα bergia δεν μοιυ κατσανε όπως και οι πεοερμιντ που αν μ!μπορούσα να τις πιάσω θα τις τηγανιζα τις ατιμες, εξαιτίας των τελευταίων φοβάμαι ότι άλλο θηρευτη βάλω, θα μου βγει σε κακο και όχι σε καλό!

Αρκεί να έχεις τα καταλληλα λιτρα για να μπει
Γιατί αν έχεις απταισιες σε nano ενυδρεία, τότε αναγκαστικά θα πας σε λεμόνι ή ξύδι
Ή θα βγάλεις εντελώς τον βράχο

Τι μπορεί να προκαλέσει η Χ παραπάνω ποσότητα λεμονιού?
(το ρωταω γιατι χθες σκοτωσα μια απταισια με λεμόνι - συνήθως βάζω 2.5 ml χυμό λεμονιού σε 60λιτρο)

kostas82
02-03-16, 16:40
Γρηγόρη δυο φορές που έβαλλα έτρωγαν και οι δυο και δεν χτυπούσαν κλαμ, ένα συν είναι να τρώει κατεψυγμένες οπότε μόλις τις φάει όλες να μπορείς να την ταιζεις εσύ! Τα δυαλύματα καλύτερα να τα αποφύγετε γιατί ότι μένει γινεται νέα ανεμώνη σκοτώνεις μία και ξεφυτρώνουν άλλες δέκα.

gregkn73
02-03-16, 16:40
Το ξύδι bacterial bloom, το λεμόνι?

Sakisdraminos
02-03-16, 17:10
Για το θέμα της απταίζιας και εγώ είμαι υπέρ της πεταλούδας!
Αλλά για να το καταλάβει ο κόσμος η απταιζια είναι κάτι σαν τον καρκίνο!
Δεν μπορείς να τον βγάλεις 100% για κανένα λόγο!
πάντα θα βγαίνουν οπουδήποτε μπορείς να φανταστείς και το μόνο που κάνουμε όταν μπει στο ενυδρείο ειναι φροντίζουμε με θηρευτές να το έχουμε με μικρο αριθμό!
Λίγα ενυδρεία δεν έχουν απταιζιες και χαίρουμε που είμαι ένας από αυτούς!

kostas82
02-03-16, 17:22
Το λεμόνι τι ρε Γρηγόρη χαχαχα

gregkn73
02-03-16, 18:29
Το λεμόνι τι ρε Γρηγόρη χαχαχα
Δεν ξερω ,γι αυτο εβαλα ερωτηματικο :-)

ChocolatePuma
02-03-16, 21:27
Για το θέμα της απταίζιας και εγώ είμαι υπέρ της πεταλούδας!
Αλλά για να το καταλάβει ο κόσμος η απταιζια είναι κάτι σαν τον καρκίνο!
Δεν μπορείς να τον βγάλεις 100% για κανένα λόγο!
πάντα θα βγαίνουν οπουδήποτε μπορείς να φανταστείς και το μόνο που κάνουμε όταν μπει στο ενυδρείο ειναι φροντίζουμε με θηρευτές να το έχουμε με μικρο αριθμό!
Λίγα ενυδρεία δεν έχουν απταιζιες και χαίρουμε που είμαι ένας από αυτούς!

Ισαάκ εγώ πάντως συνεχίζω να έχω την ίδια απορία
Πεταλούδες δεν μπορείς να βάλεις σε nano ενυδρείο

Στην περίπτωση αυτή, τι κάνεις? (εφόσον δεν μπορείς να βγάλεις το βράχο)

gregkn73
02-03-16, 22:11
Ισαάκ εγώ πάντως συνεχίζω να έχω την ίδια απορία
Πεταλούδες δεν μπορείς να βάλεις σε nano ενυδρείο

Στην περίπτωση αυτή, τι κάνεις? (εφόσον δεν μπορείς να βγάλεις το βράχο)
Bergia

Artemisia
02-03-16, 22:15
Ασχετο , Γρηγόρη βάλε καμια φωτό ;) να δώ πώς μεγαλώνουν αυτα τα κοράλλια σου :D:D:D

gregkn73
02-03-16, 22:21
Ασχετο , Γρηγόρη βάλε καμια φωτό ;) να δώ πώς μεγαλώνουν αυτα τα κοράλλια σου :D:D:D
Ειμαι τιγκα στο κυανοβακτηριο αρτεμης, φεν ειναι ομορφο θεαμα :-((

kostas82
03-03-16, 00:15
Σε νάνο καλή επιλογή είναι μερικές γαρίδες και μπεργκια αλλά αντε βρες τα ριμαδια

Sakisdraminos
03-03-16, 00:59
Τα μπέρτζια οι περισσοτεροι τα χανουν απο ρασάκια και μάλλον το παίζεις λόττο με τίς γαρίδες!

voas
16-03-16, 16:01
καλησπερα γρηγορη!τι λεει φιλε?ολα καλα?
εχεις κανενα νεο απο το οπλο σου?
τι εγινε με το κυανό και τις απταισιες?περιοριστηκαν καθελου?

gregkn73
16-03-16, 18:39
Φουλ και από τα 2. Ειδικά με τις απταισιες, αν δεν κάνει κάτι ή πεταλούδα που πήρα απόφαση να βάλω, το χάνω το παιχνίδι. Ήδη κάνουν ζημιά σε αρκετά κοράλια και όσο τις χτυπάω μεε καλκ, είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Κοβεις ένα βγαίνουν 10 στην θέση του! Ελπιζω να βρω γρήγορα πεταλούδα , να μην την ενοχλήσει το κτενοχαετους που έχω, και να είναι ορεξατη! Αλλιώς......

voas
16-03-16, 19:23
Φουλ και από τα 2. Ειδικά με τις απταισιες, αν δεν κάνει κάτι ή πεταλούδα που πήρα απόφαση να βάλω, το χάνω το παιχνίδι. Ήδη κάνουν ζημιά σε αρκετά κοράλια και όσο τις χτυπάω μεε καλκ, είναι σαν την Λερναία Ύδρα. Κοβεις ένα βγαίνουν 10 στην θέση του! Ελπιζω να βρω γρήγορα πεταλούδα , να μην την ενοχλήσει το κτενοχαετους που έχω, και να είναι ορεξατη! Αλλιώς...... δεν μπορεις να παραγγείλεις από κανενα πετ σοπ και να σου στειλει?


-------------------------
και αθηνα αμα βρεις πες μου να παω και στην στειλω με κτελ!:)

gregkn73
17-03-16, 08:31
δεν μπορεις να παραγγείλεις από κανενα πετ σοπ και να σου στειλει?


-------------------------
και αθηνα αμα βρεις πες μου να παω και στην στειλω με κτελ!:)
Παραγγελια μπηκε ηδη. Να δω αν θα ερθει ομως..... Το 99% των ζωντανων απο Αθηνα εχει ερθει! Την πολυτελεια , βλεπω και αγοραζω δυστυχως δεν την εχω, ουτε προκειται.....αλλα το γνωριζα και το εχω αποδεχθει.

leonardos
17-03-16, 10:20
γρηγορη τα berghia τα σκεφτηκες η δεν βρισκονται ευκολα?

Sakisdraminos
17-03-16, 15:22
η bergia δεν ειναι λυση αμα εχει wrasse ψαρια μεσα Λεο!

gregkn73
17-03-16, 15:27
η bergia δεν ειναι λυση αμα εχει wrasse ψαρια μεσα Λεο!
Τα ρασε δεν τρωνε ολα απο το βραχο Σακη. Τα cirhilabrus & paraechilinus που εχω εγω τρωνε μονο απο στηλη του νερου.
γρηγορη τα berghia τα σκεφτηκες η δεν βρισκονται ευκολα?
Εβαλα αν δεις σε προηγουμενα ποστ, μαλλον τα εφαγαν οι πεπερμιντ, αλλους θξφευτες τιυς δεν εχω!

Sakisdraminos
17-03-16, 15:43
Εγώ που είδα σε 3 άτομα που είχαν wrasakia χάθηκαν τα bergia από όταν τα έβαλαν!
Δεν ξέρω άμα είναι τυχαίο αλλά πιστεύω οτι ευθήνονται τα wrasakia....

gregkn73
17-03-16, 15:53
Εγώ που είδα σε 3 άτομα που είχαν wrasakia χάθηκαν τα bergia από όταν τα έβαλαν!
Δεν ξέρω άμα είναι τυχαίο αλλά πιστεύω οτι ευθήνονται τα wrasakia....
Σακη αν ειχαν μελανουρους ναι θα τα εφαγε σιγιυρα, το κυανοπλευρα το δικο μου αποκλειεται, εξαρταται απο το ρασε, αυτο σου εχω γραψει παμπολες φορες, δεν τρωνε ολα τα ρασε απο τον βραχο.

Sakisdraminos
17-03-16, 16:02
Δεν μπορείς να είσαι απόλυτος ! Δεν ξέρω το ψαράκι σου αλλά σίγουρα δεν μπορείς να βάλεις το χέρι σου στην φωτιά.
Το θέμα μας είναι να φύγουν οι απτεζιες οπότε μην χανόμαστε.
Πιστεύω η πεταλούδα πολύ καλή λύση αλλά λίγο λαχείο.

gregkn73
17-03-16, 16:20
Φιλε για τα cirhilabrus & paraechilinus ειμαι απολυτως γιατι τα ειδα καινστην πραξη αφου τονειχα διαβασει πριν τα παρω. Βεβαια εξαιρεση στοννκανονα παντα υπαρχει, αλλα ειναι απολυτα ασφαλη....

Η πεταλουδα αν μου κατσει, παιζω στο καπακι λαχειο :-))) αλλα με τη γκαντεμια που με δερνει......δυσκολο

leonardos
17-03-16, 20:48
απ' οτι εχω διαβασει η πεταλουδα απλα τρωει οτι φτανει πραγμα που σιμενει οτι αν αυτη για καποιο λογο εκλιψει η απτεσια θα ξαναεμφανιστει! αν υποθεσουμε οτι τα berghia ειναι η μονη αποτελεσματικη λυση (σε ζωντανο οργανισμο) τοτε μηπος πρεπει να σκεφτεις να κανεις το περιβαλλον ασφαλες για αυτα ετσι ωστε να σε καθαρισουν απο την απτεσια και μετα ξαναβαζεις οτι ψαρι θες? (δεν ξερω μια ιδεα λεω, κατι δηλ που θα εκανα εγω αν ειχα καποιο τετοιο προβλημα)

gregkn73
17-03-16, 22:07
απ' οτι εχω διαβασει η πεταλουδα απλα τρωει οτι φτανει πραγμα που σιμενει οτι αν αυτη για καποιο λογο εκλιψει η απτεσια θα ξαναεμφανιστει! αν υποθεσουμε οτι τα berghia ειναι η μονη αποτελεσματικη λυση (σε ζωντανο οργανισμο) τοτε μηπος πρεπει να σκεφτεις να κανεις το περιβαλλον ασφαλες για αυτα ετσι ωστε να σε καθαρισουν απο την απτεσια και μετα ξαναβαζεις οτι ψαρι θες? (δεν ξερω μια ιδεα λεω, κατι δηλ που θα εκανα εγω αν ειχα καποιο τετοιο προβλημα)
Θηρευτης και μονιμη λυση δεν υπαρχει! Οταν και αν εκλειψη αυτος το παρασιτο ξαναεμφανιζετε....κανονας στην φυση και τα ενυδρεια μας δεν ειναι εξαιρεση.

Τις πεπερμιντ δεν μπορω να της βγαλω, οσο μαι να προσπαθησα, ειναι εποσης πιθανο να μην φαγανε τα μπεργκια, απλα τα τελευταια να ψοφησανε , ετσι απλα.... Αν ξαναδοκιμαζα μπεργκια, οπως συνιστουν οι εκτροφεις, τα πολλαπλασιαζεις σε χωριστο ενυδρειο πρωτα και εισαγεις μετα ικανοποιητικο αριθμο. Ακομξ και να ξαναεβρεισκα η διαδικασια ειναι πολυ χρονοβορα, και τετοιο περιθωρι χρονου πλεον δεν εxω. Οποτε η πεταλουδα, ειναι πλεον η μονη λυση.....αν μου κατσει....αλλιως.....:-(((

kostas82
17-03-16, 22:56
Ψιλομουφα ειναι η φαση με τα bergia κατά την γνωμη μου ρε παιδιά , Συμφωνώ με τον Γρηγόρη οταν σταματήσει να υπαρχει θηρευτής θα εμφανιστουν ξανά , η αποψή μου ειναι να μην τρελαινόμαστε και να μαθουμε να ζουμε με τα παράσιτα γιατι ειναι μεσα στη φύση .

thanasis76
21-03-16, 07:41
Ο κωστα τα λεει πολυ καλα!!! Δυστυχος καποιες φορες πρεπει να συμβιβαζομαστε και να μαθουμε να ζουμε με τα παρασιτα και οσο μπορουμε να τα περιοριζουμε...!!!!

Αν καποιος παντος θελει κατι αποτελεσματικο...
εγω βρηκα τυχαια αυτο το βιντεακι....

https://www.youtube.com/watch?v=WvkEbx1P85U

kostas82
03-04-16, 11:11
Πως παει ο μικρουλης;

gregkn73
04-04-16, 13:07
Τα ιδια Κωστα, ταιμπολογαει απο βραχια και δεν γυριζει καν να κοιταξει, τις νοστιμιες που ριχνω:-((( και απταιζιες τουλαχιστον μπροστα μου απλα τις προσπερναει...

kostas82
04-04-16, 16:32
Αφού τσιμπάει κατι τρώει , μπορεί να χτυπάει τις μικρές που δεν φαίνονται ?

gallos
04-04-16, 21:10
Αφού τσιμπάει κατι τρώει , μπορεί να χτυπάει τις μικρές που δεν φαίνονται ?

Εγώ πιστεύω ότι θα παίζει και αυτό...Έχω 2 peper. Μια μεγάλη (αγοράστηκε πρώτη) και μια μικρή...Η μεγάλη αδιαφορεί και τρώει το φαγητό των ψαριών. Η μικρή όμως έχει θερίσει τις aptaiziες!!Κάθε μέρα βλέπω λιγότερες!Αλλά όπως αναφέρθηκε παραπάνω τα παράσιτα είναι μέρος του οικοσυστήματος...

gregkn73
04-04-16, 21:43
Εκατσα το απγευμα και το παρατηρουσα μιση ωρα....απταισιες δεν καταλαβα αν τελικα τσιμπαει,εχω τοσες πολλες που ακομη και να τρωει καποιες οταν δεν βλεπω, θα παρει πολυ καιρο να το καταλαβω! Αλλα.....εγινε αυτο που φοβομουν.....το ειδα να τσιπαει πολυποδες απο μια φαβια και τις 2 μεγαλες ακαν που εχω :-((( ελπιζω να μην του αρεσαν και να σταματησει!

gregkn73
13-04-16, 20:25
0/3 θηρευτες :-(( μου εχει ρημαξει τις 4 ακαν, και 1 φαβια. Ισως και το κλαμ ,που το βλεπω κλειστο αρκετα συχνα, αλλα δεν ειδα να το τσιμπαει..... Απταισιες δεν χτυπαει, και δεν τρωει καμια τροφη, ουτε μυδι που δοκιμασα. Τελικα οι απταισιες αποδεικνυονται τρομερα δυσκολες στην αντιμετωπιση! Με χημικο τροπο, απλα τις πολλαπλασιαζα και οι θηρευτες μεχρι τωρα μου εχουν κοστισει λεφτα και κοραλια, χωρις κανενα αποτελεσμα. Σαν επιλογη μου μενει πλεον μονο το filefish, αλλα θα περιμενω λιγο ακομη μπας και αλλαξει συνηθειες η πεταλουδα....ηδη παντως μου εχει μειωθει πολυ η ορεξη, που ειναι το χειροτερο απο ολα.

kostas82
13-04-16, 22:02
Σίγουρα δεν χτυπάει καθόλου τις απταισιες?

gregkn73
13-04-16, 23:03
Σίγουρα δεν χτυπάει καθόλου τις απταισιες?
Κωστα μπροστα μου σιγουρα οχι, ενω την εχω δει επανειλημενα να χτυπαει κοραλια. Απταισιες αν εχει χτυπησει ελαχιστες οταν δεν βλεπω, δεν μπορω να το καταλαβω, γιατι εχω τρομερα πολλες....ελπιζω να εχει, και να της γινει συνηθειο, αντι για τα lps!!

Sakisdraminos
14-04-16, 09:00
Γρήγορη το πρόβλημα σου δεν λύνεται και λογικό είναι να ξενερώνεις !
Φυσικά δεν τίθεται θέμα να περιμένεις και άλλο ....
Για μένα βγάλε την πεταλούδα και βάλε άλλη ή άλλο θηρευτή!
η πεταλούδα δυνατός θηρευτής αλλά και λίγο λαχείο!

gregkn73
14-04-16, 11:32
Δεν μπορω να την προσελκυσω με κατι,καπου, για να την βγαλω Σακη. Μπορω μονο να περιμενω μηπως αλλαξει συνηθειες 'η απλα "φυγει" αφου δεν τρωει κανενα φαγητο. Αν δεν αλλαξει συνηθειες παντως, το επομενο ψαρακι θα ειναι filefish, λαχειο δεν κερδισα ποτε στην ζωη μου....

Sakisdraminos
14-04-16, 14:26
Δεν μπορω να την προσελκυσω με κατι,καπου, για να την βγαλω Σακη. Μπορω μονο να περιμενω μηπως αλλαξει συνηθειες 'η απλα "φυγει" αφου δεν τρωει κανενα φαγητο. Αν δεν αλλαξει συνηθειες παντως, το επομενο ψαρακι θα ειναι filefish, λαχειο δεν κερδισα ποτε στην ζωη μου....

Γρηγορη το βράδυ με φακό μόνο άμα την πιάσεις στον ύπνο!
Ξέρω δεν είναι εύκολο! Εαν δεν μόνο άμα κατέβεις την στάθμη στο ενυδρείο αρκετά θα καταφέρεις να την πιάσεις.....

Τώρα για το επόμενο εσύ ξέρεις τι θα δοκιμάσεις!

Sakisdraminos
22-04-16, 05:42
Γρηγορή βάλε καμιά φωτογραφία να δούμε τι παίζει στο ενυδρείο σου!
Να κάνουμε λίγο μπανιστήρι....

gregkn73
24-04-16, 19:02
Γρηγορή βάλε καμιά φωτογραφία να δούμε τι παίζει στο ενυδρείο σου!
Να κάνουμε λίγο μπανιστήρι....
Googlare reef tank ,να χορτασεις!
-------------------------
Άραγε είναι νέα ήθη σε αυτό το φόρουμ, μοντερειτορ να προσπαθουν να μειωσουν, μέλη, μέσω πμ;

ΥΓ ούτε με πείραξε, ούτε με μείωσε το μύνημα σου, γιατι ΕΓΩ ειμαι πολυ χονδροπετσος, απλά δεν μου δίνεις την ευκαιρία να σου απαντήσω δημόσια, με πμ αποκλείεται να το συνεχίσω, γιατί δεν είναι προσωπικό, οπότε αννθελειςνγραψε εδώ ανοιχτά, να το κουβεντιασουμαι όσο θες πια θεωρία μου θεωρεις λάθος!

voas
24-04-16, 22:17
γεια σου φιλε γρηγορη!το αν υπαρχει κάποια προσωπική κοντρα μεταξύ εσένα και του σακη(μοδ) κατά τα λεγόμενα σου όπως προανεφερες,για εμένα προσωπικά είναι θεμιτό και σύνηθες ειδικα σε φόρουμ όπως και εσυ το γνωρίζεις καλα.φυσικα και ορθά έπραξε ο σακης και σου έστειλε πμ(προσωπικο μηνυμα)για να λύσετε την όποια κοντρα είχατε έχετε κτλ.
το αθέμιτο όμως και μεγαλο σου σφαλμα συνάμα είναι η δημοσιοποίηση της είδησης αυτης με σκοπο να πλήξει τον άνθρωπο με τον όποιο έχεις μια αντιπαράθεση!(οι γκεμπελισμοι ανήκουν στο παρελθόν γρηγορη!)
άλλο ένα λαθος πανω σε αυτά που προ είπες είναι τα υπονοούμενα που αφήνεις ως προς το μήνυμα του σακη(μοδ),η' λες τι εχει γράψει από την αρχη η' δεν το λες καθόλου φιλε!
χαλάρωσε λιγο γενικά με ολους!εχεις πολλές γνώσεις αναμφισβητητα απλα πρέπει να μάθεις να τις τιθασεύσεις μέσα σου και να τις μεταλαμπαδεύσεις σε εμάς τους νέους τους παλιούς αλλα και τους επισκέπτες ετσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε το φόρουμ μας ακόμα καλύτερο και ενωμένο και το ΧΟΜΠΙ μας ακόμα πιο ομορφο χαρούμενο ευτυχισμενο.
με εκτίμηση
νικος πετρακης

gregkn73
24-04-16, 23:23
Νίκο δεν χρειάζεται δικηγόρο ο σακης, μην αναλαμβάνεις αυτόν τον ρόλο, ειδικά μαθαίνοντας τα πράγματα ,μόνον από την πλευρά του. Αστον στην μάκα...α που έκανε, να τα βγάλει πέρα μόνος του.

Sakisdraminos
26-04-16, 08:54
Και να που έφτασε η στιγμή μετά από πολλές ώρες να σου απαντήσω .
Ξέρω ότι από μέσα σου το ήθελες πολύ . Ξέρεις πολύ καλά και εσύ ότι η απάντηση μου ηρθε μετα απο λιγο απλα σε αλλο θέμα.


Πριν ξεκινήσουμε να πούμε το οτιδήποτε να σου πω ότι σαν νεος συνονιστης παρολο που δεν ειμαστε φιλαρακια απετρεψα το να δεκτης καποια ποινη .
Απέτρεψα ακόμα και σβηστει κάθε εριστικο σχόλιο .

Δεν χρειάζομαι την ασπίδα του από πάνω μου .
Για το θέμα του εάν έχω την ικανοποίηση να μειώνω άλλους χομπιστες φαινεται ξεκάθαρα.
Το να βοηθάω τον κόσμο μέσα από εδώ μπορω να πω ότι ειναι ικανοποιητικό για μένα.

Εάν λοιπόν θέλεις να μιλήσουμε για τα τελευταία σου σχόλια για τα no3 po4 θα το κάνουμε αλλά με αυστηρούς κανόνες να το ξέρεις από τώρα .
Αυτό θα γίνει για να μην υπάρξουν θέματα μεταξύ μας.

Η άποψη μου είναι ότι στην φύση υπάρχουν πάρα πολλά θρεπτικά αλλά δεν έχει σε καμία περίπτωση νιτρικά και φωσφορικά σε τιμές που μας λες ότι είναι πολύ καλά στο ενυδρείο.
Οπότε εάν για κάποιο λόγο έχουμε σε μεγάλες ποσότητες αυτό είναι πρόβλημα.
Θα θέλαμε νιτρικά και φωσφορικά άμα είχαμε ένα φυτεμένο.
Τα φωσφορικά σε ποσότητες πάνω από 0,25ppm μειώνει την ταχύτητα ανάπτυξης των κοραλλιών.
Πόσο μάλλον και πολύ παραπάνω που έχουν οι περισσότεροι .
Αυτά που σου λέω τα έχω δει από το δικό μου ύφαλο.

Για πες μου με δικά σου λόγια πως στηρίζεις αυτό που μας έλεγες στου Δημήτρη το ενυδρείο και οχι βάζοντας λινκ από αλλά φόρουμ με διαφορά πειράματα .

gregkn73
27-04-16, 11:56
Και να που έφτασε η στιγμή μετά από πολλές ώρες να σου απαντήσω .
Ξέρω ότι από μέσα σου το ήθελες πολύ . Ξέρεις πολύ καλά και εσύ ότι η απάντηση μου ηρθε μετα απο λιγο απλα σε αλλο θέμα.


Πριν ξεκινήσουμε να πούμε το οτιδήποτε να σου πω ότι σαν νεος συνονιστης παρολο που δεν ειμαστε φιλαρακια απετρεψα το να δεκτης καποια ποινη .
Απέτρεψα ακόμα και σβηστει κάθε εριστικο σχόλιο .

Δεν χρειάζομαι την ασπίδα του από πάνω μου .
Για το θέμα του εάν έχω την ικανοποίηση να μειώνω άλλους χομπιστες φαινεται ξεκάθαρα.
Το να βοηθάω τον κόσμο μέσα από εδώ μπορω να πω ότι ειναι ικανοποιητικό για μένα.

Εάν λοιπόν θέλεις να μιλήσουμε για τα τελευταία σου σχόλια για τα no3 po4 θα το κάνουμε αλλά με αυστηρούς κανόνες να το ξέρεις από τώρα .
Αυτό θα γίνει για να μην υπάρξουν θέματα μεταξύ μας.

Η άποψη μου είναι ότι στην φύση υπάρχουν πάρα πολλά θρεπτικά αλλά δεν έχει σε καμία περίπτωση νιτρικά και φωσφορικά σε τιμές που μας λες ότι είναι πολύ καλά στο ενυδρείο.
Οπότε εάν για κάποιο λόγο έχουμε σε μεγάλες ποσότητες αυτό είναι πρόβλημα.
Θα θέλαμε νιτρικά και φωσφορικά άμα είχαμε ένα φυτεμένο.
Τα φωσφορικά σε ποσότητες πάνω από 0,25ppm μειώνει την ταχύτητα ανάπτυξης των κοραλλιών.
Πόσο μάλλον και πολύ παραπάνω που έχουν οι περισσότεροι .
Αυτά που σου λέω τα έχω δει από το δικό μου ύφαλο.

Για πες μου με δικά σου λόγια πως στηρίζεις αυτό που μας έλεγες στου Δημήτρη το ενυδρείο και οχι βάζοντας λινκ από αλλά φόρουμ με διαφορά πειράματα .

Σακη στο θεμα του Δημητρη εγραψα

"Αρχική Δημοσίευση από golf4470 http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=937968#post937968)
Σακη εχεις απολυτο δικιο να υποστηριζεις οτι με μηδενικα νιτρικα κ φωσφορικα εχεις απιστευτα χρωματα.

Δημητρη, μην εισαι σιγουρος γι αυτο. διαβασε http://packedhead.net/2014/skeptical...and-phosphate/ (http://packedhead.net/2014/skeptical-reefkeeping-ix-test-kits-chasing-numbers-and-phosphate/)

δες χρωμματα με αυξημενα θρεπτικα
http://166.78.194.236/forums/showthr...529874&page=50 (http://166.78.194.236/forums/showthread.php?t=2529874&page=50)

http://166.78.194.236/forums/showthr...68548&page=107 (http://166.78.194.236/forums/showthread.php?t=2468548&page=107)

και κρινε μονος σου.... "

Επειδη διαφωνεις προφανως, λιγο παταπανω με προκαλεσες να βαλω φωτο απο το ενυδρειο μου, ενω ξερεις οτι εχω θεματα, και μετα μου εστειλες ενα σχεδον υβριστικο πμ. Αυτος που προκαλει και παραβιαζει τους κανονες εισαι εσυ και οχι εγω, οπως εξαλου και στο παρελθον , που οποτε διαφωνεις με κατι που γραφω , εκανες χαραακηρισμους αντι να επιχηραματολογεις. και στο παρελθον αλλα και τωρα , στη συνεχεια, μου εστελνες , πμ, συμφυλιωσης.....Πλαιοτερα τα δεχτηκα, τωρα οχι, γιατι απλα επαναλαμβανετε η ιστορια. Αντι να βριζζεις και να προκαλεις, ακομη και σαν MOD, θα μπορουσες απλα να γραψεις τα επειχηρηματα σου, οπως εκανες στο μυνημα σου που παρεθεσα.

Στο θεμα μας, αυτο που γραφω ειναι , οτι τα μηδενικα θρεπτικα, οπως ισχυριζεσαι στο θεμα του Δημητρη, και επειδιωκεις εσυ μεσο ΖΕΟ, κανουν κακο στα κοραλια, που θελουν συνεχεια ταισμα για να μεινουν στη ζωη, και τα χρωμματα που πετυχαινεις, εχοντας τα κοραλια στο νημα ζωης και θανατου, ειναι ξεθωριασμενα=pale, οπως φαινονται σε ολα τα ενυδρεια ΖΕΟ. Γι αυτο η συντρητπικη πλειοψηφια των χομπιστων, δες τα ΤΟΜΤ του RC, τα λινκ που εβαλα παραπανω, αλλα ισως και το ομορφοτερο ελληνικο ριφ, αυτο του , Κωστα, δεν επιδιωκουν μηδενικα θρεπτικα, αλλα μετρησιμα. Ο λογος απλος, πιο εντονα χρωμματα, και κοραλια-σκληρα, που δεν επιβιωνουν στο οριο, αλλα πραγματικα υγιη. Ο λογος που επιδιωκουν μετρησιμα θρεπτικα, ειναι οτι ενω στη θαλασσα, τα θρεπτικα ειναι μεν σχεδον μηδενικα, τα κοραλια εχουν απειρο ζωωοπλαγκτον διαθεσιμο , για να τρεφονται. Αντιθετα, στα ενυδρεια μας, το ζωοπλαγκτον ειναι μηδενικο εως ελαχιστο, γι αυτο μερτησιμα θρεπτικα, εχουν σαν αποτελεσμα, καλυτερα πιο εντονα χρωμματα, υγιεστατα κοραλια, χωρις να χρειαζεται να δινεις ενα καρο χρημματα σε κοραλοτροφες!. Το διαπιστωσα και στο δικο μου ριφ, που αν και skimerless=πλουσια σε οργανικα DOC=τροφη για τα σπσ, με το που καταφερα και ανεβασα νιτρικα, αλλαξαν προς το καλυτερο τα χρωμματα και στα περισσοτερα απο τα λιγα sps που εχω.

Sakisdraminos
27-04-16, 12:48
Σακη στο θεμα του Δημητρη εγραψα

"Αρχική Δημοσίευση από golf4470 http://www.aquatek.gr/vb/images/buttons/viewpost.gif (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=937968#post937968)
Σακη εχεις απολυτο δικιο να υποστηριζεις οτι με μηδενικα νιτρικα κ φωσφορικα εχεις απιστευτα χρωματα.

Δημητρη, μην εισαι σιγουρος γι αυτο. διαβασε http://packedhead.net/2014/skeptical...and-phosphate/ (http://packedhead.net/2014/skeptical-reefkeeping-ix-test-kits-chasing-numbers-and-phosphate/)

δες χρωμματα με αυξημενα θρεπτικα
http://166.78.194.236/forums/showthr...529874&page=50 (http://166.78.194.236/forums/showthread.php?t=2529874&page=50)

http://166.78.194.236/forums/showthr...68548&page=107 (http://166.78.194.236/forums/showthread.php?t=2468548&page=107)

και κρινε μονος σου.... "
Σταμάτα να βάζεις ξένα λινκ από θέματα που δεν ξέρεις κατά πόσο αληθεύουν. Μπορεί να κάψεις κόσμο. Παλιότερα σε θέματα μας έδιχνες χρώματα και τα κοράλλια ήταν μόλις μπήκαν στο ενυδρείο.
Επειδη διαφωνεις προφανως, λιγο παταπανω με προκαλεσες να βαλω φωτο απο το ενυδρειο μου, ενω ξερεις οτι εχω θεματα, και μετα μου εστειλες ενα σχεδον υβριστικο πμ. Αυτος που προκαλει και παραβιαζει τους κανονες εισαι εσυ και οχι εγω, οπως εξαλου και στο παρελθον , που οποτε διαφωνεις με κατι που γραφω , εκανες χαραακηρισμους αντι να επιχηραματολογεις. και στο παρελθον αλλα και τωρα , στη συνεχεια, μου εστελνες , πμ, συμφυλιωσης.....Πλαιοτερα τα δεχτηκα, τωρα οχι, γιατι απλα επαναλαμβανετε η ιστορια. Αντι να βριζζεις και να προκαλεις, ακομη και σαν MOD, θα μπορουσες απλα να γραψεις τα επειχηρηματα σου, οπως εκανες στο μυνημα σου που παρεθεσα.
καταρχήν δεν σε έβριζα πότε δεύτερων ξέρουμε πολύ καλά ποιος δημιουργεί θέματα εδώ αλλά και σε άλλα φόρουμ .πάντα σε απαντούσα επιχειρήματα και μεγαλύτερο το ενυδρείο μου . Σε σχέση με σένα που μόνο λινκ βάζεις από ξένα φόρουμ. Το ότι σου ζήτησα να βάλεις φωτογραφίες ήταν για να δούμε την κατάσταση του .Ξέρεις πολύ καλά ότι τα φόρουμ δεν είναι μόνο για να διαφημίζουν τα ενυδρεία μας. Απότην 11st ίχνη προσπάθησα να σε βοηθήσω παρόλο της αντιπαράθεση.
Στο θεμα μας, αυτο που γραφω ειναι , οτι τα μηδενικα θρεπτικα, οπως ισχυριζεσαι στο θεμα του Δημητρη, και επειδιωκεις εσυ μεσο ΖΕΟ, κανουν κακο στα κοραλια, που θελουν συνεχεια ταισμα για να μεινουν στη ζωη, και τα χρωμματα που πετυχαινεις, εχοντας τα κοραλια στο νημα ζωης και θανατου, ειναι ξεθωριασμενα=pale, οπως φαινονται σε ολα τα ενυδρεια ΖΕΟ. Γι αυτο η συντρητπικη πλειοψηφια των χομπιστων, δες τα ΤΟΜΤ του RC, τα λινκ που εβαλα παραπανω, αλλα ισως και το ομορφοτερο ελληνικο ριφ, αυτο του , Κωστα, δεν επιδιωκουν μηδενικα θρεπτικα, αλλα μετρησιμα. Ο λογος απλος, πιο εντονα χρωμματα, και κοραλια-σκληρα, που δεν επιβιωνουν στο οριο, αλλα πραγματικα υγιη. Ο λογος που επιδιωκουν μετρησιμα θρεπτικα, ειναι οτι ενω στη θαλασσα, τα θρεπτικα ειναι μεν σχεδον μηδενικα, τα κοραλια εχουν απειρο ζωωοπλαγκτον διαθεσιμο , για να τρεφονται. Αντιθετα, στα ενυδρεια μας, το ζωοπλαγκτον ειναι μηδενικο εως ελαχιστο, γι αυτο μερτησιμα θρεπτικα, εχουν σαν αποτελεσμα, καλυτερα πιο εντονα χρωμματα, υγιεστατα κοραλια, χωρις να χρειαζεται να δινεις ενα καρο χρημματα σε κοραλοτροφες!. Το διαπιστωσα και στο δικο μου ριφ, που αν και skimerless=πλουσια σε οργανικα DOC=τροφη για τα σπσ, με το που καταφερα και ανεβασα νιτρικα, αλλαξαν προς το καλυτερο τα χρωμματα και στα περισσοτερα απο τα λιγα sps που εχω.

επίσης σταματά να μειώνεις εταιρίες και μεθόδους που έχουν δώσει αποτελέσματα τρελά .
μιλάς εσύ για ζεο χωρίς να έχεις δοκιμάσει .
Εγώ που έχω δοκιμάσει θα σου πω ότι από την 3rd πάει καλά ή μάλλον πολύ καλά ....

Sakisdraminos
27-04-16, 13:01
Στο θέμα των τροφών και του καθαρού νερού γενικά και όχι απλά από μια εταιρία που έχει μέχρι και δικό της φφόρουμ με ενυδρεία που τρίβουμε όλοι τα μάτια μας.
ξεκόλλησε από τα ξεθώριασμα να χρώματα .
δεν σημαίνει οτι ζεοβιτ =μηδενικα σιγουρα.βεβαια εκει βοηθαει πολυ σε καλυτερα αποτελεσματα .

Ο Κώστας πιο σου είπε ότι δεν επιδιώκει μηδενικα;;;
Μην λες πράγματα που δεν ισχύουν .

Sakisdraminos
27-04-16, 13:05
http://reefkeeping.com/issues/2006-09/rhf/index.php

διάβασε λίγο εσύ που ασχοληθεί γιατί τα φωσφορικά δεν πρέπει να υπάρχουν στα ενυδρεία μας και μετά ρώτα των Κώστα τι διαφορά έχει σε ανάπτυξη τώρα που πρόλαβενει να κρατάει μηδενικά .....

gregkn73
27-04-16, 15:55
Σου μιλήσω όμορφα και ωραία, και εσύ χρησιμοποιείς προστακτική, όπως και κάποιοι αλλοι ,mod εδώ, φαίνεται είναι της μόδας!

Ο Κώστας ονιδιος παλιότερα ,είχε γράψει ότι κρατάει νιτρικά 2-3 , ηθελημένα. Αν άλλαξε τακτική, ας μπει οι ίδιος να μας το πει.

Αν ο ίδιος γραφείς στο θέμα σου πράγματα που δεν ισχύουν δεν τον ξέρω! Άλλοι είμαι σίγουρος πως δεν το κάνουν!!! Ειδικα οινξενοι στα λινκ που σου βαζω. Ειναι χιμοιστες ολοι με "ιστορια"!Οποίος έχει την μύγα μυγιαζεται λέμε στο χωριό μου!

Μπράβο για την όμορφη εικόνα που έχει τώρα το ενυδρείο σου, αλλά είσαι τον καλύτερο παράδειγμα χομπίστας, που γράφει καινβαζει φωτό, όταν όλα πάνε καλά! Στο χόμπι μας από τις στραβες , τις δικές μας και των άλλων μαθαινουμαι, γιναυτοκαινγραφω αναλυτικά τα στραβά που έκανα και τι συνέπειες είχαν. Εσύ όμως στο θέμα σου, για τις στραβες σου που σε αναγκασανννα κανει restart παραπάνω από μία φορά, γιατί δε μας έγραψες; Φωτό από τηννασχηηνεικονα δεν έχεις βάλει επίσης..! Αλλα απο μένα τον ζητάς , επιτακτικά!

Σάκη μην χάνεις την ψυχραιμία σου ακόμη μία φορά, και μην το συνεχιζεις άλλο, αναγκάζοντας με να χάνω πολύτιμο ελεύθερο χρόνο! Δυστυχώς δεν μπορώ να αφήνω αναπάντητες προσβολές, όπως ή προστακτική που χρησιμοποιείς και οι βρισιές- να αποκαλεί κάποιον " καμένο " εγωββρισια το λεω. Και στο αλλο φόρουμ στον κομπλεξικο που νομίζει, ότι τα ξέρει όλα, μόνο αυτός, λίγα του έγραψα! Πιο πολύ τον τσιγκλουσα για να εκτεθεί με τα ξεσπάσματα του. Φιλάκια γκουροβασιλια, μου λείπεις :-))))

ΥΓ έγραψες αρκετές φορές, ότι με αυτά που γράφω θα κάψω κόσμο! Ο λόγος που γράφω είναι για να μην καεί κόσμος απόντα δικά σου γραφόμενα! Με την ΖΕΟ πχ, είναι πολύ πιο πιθανό κάποιος σχετικά αρχάριος να καεί, παρά να δει αποτελέσματα! Είναι μέθοδος που ζητάει πολλά λεφτά και χομπίστα πάνω από το ενυδρείο όλη την μέρα. Και πολύ εμπειρία , ώστε όταν δεις κάτι στραβό, να σταματήσεις εγκαίρως κάποιο από τα μοοιυκαλακια! Εσύ όταν θα λείπεις, όποιον αφήνεις πίσω , έχει την εμπειρία να κρίνει, ποτε κάτι δεν πάει καλά και τι να σταματήσει να ρίχνει;

ΥΓ2 ξέχασα να γράψω πάντως , ότι σου βγάζω το καπέλο , για την βοήθεια που προσφέρει στα παιδιά με τα φωτιστικα που φτιάχνει. Επειδή έχω φτιάξει και εγω το δικό μου, ξέρω πόσο χρόνος απαιτείται, ειδικά όταν έχεις και μωρο παιδί, και σου αξίζουν πολλά μπράβο.

Sakisdraminos
27-04-16, 17:19
Για το θέμα του Κώστα μπορείς σου είπα να ενημερωθείς πότε και κάτω από ποιες συνθήκες είχε τρελή ανάπτυξη .
Καλά θα ήταν να μας πει ίδιο τι διαπίστωσε. Άλλοστε είναι από τα λίγα πετυχημένα ενυδρεία .

Αφού διαβάζεις τόσο πολύ του πετυχημένους με τα "βρώμικα" πως γίνεται να έχεις ένα ενυδρείο που από της τελευταίες φώτο σε άλλο φόρουμ δεν μου φάνηκε φφέρνει σε τπτ με αυτά που ανεβάζεις.
Νομίζω δεν είναι και τόσο φρέσκο το ενυδρείο .

Τα θετικά κι τα αρνητικά πάντα τα αναφέρω ακόμα και να μην είναι στο θέμα μου σε κάποιο άλλο σίγουρα . Και εάν ξέχασα κάτι ίσως δεν θα ρωτήθικα.
Λάθοςμου είναι που δούλευα χωρίς σκιμμερ και άλλα πολλά που δεν είναι ώρα να το αναλύσουμε ......

Όλος τυχαίος και ο αάλλος χόμπιστας είχε top reef .
Στο χωριό μου λεν ότι δεν όλοι τρελοί και ένα λογικός αλλά 1 τρελός και πολλοί οι λογικοί ...
Πρόσεξετο λίγο. ......
Και ας μην έχεις την μύγα.


Ποτέ δεν είπα να ακολουθήσει κάποιοςΣε την μέθοδο μου .
και με άλλες μεθόδους εείχα παρόμοια αποτέλεσμα τα.
Για να μην καεί ο κόσμος προσπαθώ να μεταφράσω τον οδηγό γρήγορη .
Δεν πουλάω εξυπνάδες προσπαθώ να βοηθήσω και δεν μπαίνω για να τρολλαρω μόνο ποντάροντας θέματα Μαΐου .....


διάβασε λίγο το ιθέμα με τα φωσφορικά και μέχρι τότε μμιλάμε ..
φυσικά μετάθα ααλλάξεις γνώμη .....

gregkn73
27-04-16, 18:11
Σάκη ο άλλος χομπίστας έχει σίγουρα τοπ ριφ, αλλά αυτό τι σημαίνει; Ότι μόνο όσοι έχουν τοπ ριφ, έχουν άποψη; Ή μάλλον καλύτερα, εγώ πριν τα χριστουγεννα ρίξω σίδηρο και βγαλω άλγες και κυανό, ή σε 5μηνες ή 5 χρονιαπου θα είμαι καθαρός, θα μπορώ να έχω γνώμη , ενώ τώρα όχι;

Όσο για το λινκ που εβαλεςς, είναι από τα πρώτα που διάβασα για φοσφωρικα, και το έχω ανεβάσει κατά καιρούς σε διάφορα θέματα, τι διαφορετικό λέει από μενα; Πρόσεξε ότι σου έχω γράψει να έχεις μετρήσιμα όχι υπερβολικά θρεπτικα, ενώ εσύ γραφείς για μηδενικά......

Sakisdraminos
28-04-16, 00:46
Γρήγορη σίγουρα έχεις κάποια άποψη αλλά υπερτερεί του έμπειρου(με το τοπ ριφ) που σίγουρα έχει δει 5 πραγματα παραπάνω και ίσως να δοκίμασε και κάτι παραπάνω.
Το κυριότερο είναι ότι έχει βρει την χρυσή τομή και τα κοράλλια πάνε τέρμα σε χρώμα και ανάπτυξη ..

Η διαφορά είναι ότι τα περισσότερα τεστ έχουν μεγαλη απόκλιση .
δλδ το μηδέν είναι πάνω από 0.5 κάτι που είναι κακό για το ρεεφ
οπότε είναι πολλά .

Άμα φτάσουν στο σημείο να μετράνε όλοι με μμηχανήματα που σου δίνουν ακρίβεια τότε ναι ας είχαν μέχρι 0,20 .

Βέβαια σε συνθήκες που κάτω από 0.05 θα είχαν απίστευτη διάφορα σε ανάπτυξη και χρώμα .
Κάτι που είναι και δύσκολο να πέσεις και θέλει και μια εμπειρία για να δουλεύεις εκεί. .....
Φυσικά εάν πεις να πάιξεις χαμηλά στα πρέπει να έχεις μια ισορροπία σε στοιχεια αλλά και σταθερότητα. Αλλαγές νερού θα είναι το κλειδί για την επιτυχία.

gregkn73
28-04-16, 09:19
Σάκη το Hanna ULR έχει 0.015 ακρίβεια. Τελικά έρχεται στα λεγόμενα μου; Όχι μηδενικά αλλά μετρήσιμα φοσφωρικα; Για τα νιτρικά πια θεωρεις ιδανικά;

Καλό Πασχα σε όλους.

Κλεόβουλος
28-04-16, 12:16
Αγαπητέ gregkn73 δεν παρακολουθώ συχνά τα θαλασσινά αλλά παρατηρώ ότι οι συντονιστές εδώ είναι πολύ ανεκτικοί απέναντι σου. Εκτός του ότι χρησιμοποιείς απρεπείς εκφράσεις και εξαπολύεις κατηγορίες αβάσιμες, μεταφέρεις και αντιπαραθέσεις σου από άλλους χώρους εδώ μέσα.
Από μένα έχεις αυστηρή προειδοποίηση και επιφυλάσσομαι για τη συνέχεια :cool:

Sakisdraminos
28-04-16, 15:52
Γρήγορη είπαμε η θάλασσα μέγιστο από αυτά που έχω διαβάσει έχει 0.005
Το χανα έχει πάνω κάτω 0.015(+-)δλδ 5φορες παραπανω οποτε μαθηματικα πρεπει να ειναι μηδενικα το αποτελεσμα ......
Νιτρικά πάλι μηδενικά πιστεύω και έχω δει ότι πάει πολύ καλά(μερικές φορές δεν κατεβαίνει στο μηδέν λόγο ότι δεν υπήρχαν φωσφορικά).

Τώρα άμα ααυτά είναι στα λόγια σου τι να σου πω κάτι δεν βλέπω καλά. ......


Εσύ δεν μας είπες τελικά που πιστεύεις ότι θα έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα ;

gregkn73
28-04-16, 16:11
Παραπάνω έγραψες 0.05, θα εχσασες κάποιο μηδενικό.

Ιδανικά θεωρώ
ΝΟ3 : 0,5-10ppm
P04 : 0.03-0.06,

Βέβαια κάθε ενυδρείο είναι διαφορετικό, γι αυτό υπάρχουν και ριφαρες, με υψηλότερα από αυτά που γράφω, προσωπικά τις παραπάνω τιμές στοχευω. Για τα φοσφωρικα πάντως να σημείωσω, ότι θεωρώ, σημαντικότερο τη σταθερότητα γύρω από μία τιμή, παρά να κυνηγάμε, να είμαστε πολύ χαμηλά! Στο νάνο τις άλγες που ειχζα στο τέλος , κατέληξα ότι οφείλονταν στη διακύμανση της τιμής από 0-0.1! Όταν μετέφεραν τον βράχο στο μεγάλο, με τιμές 0.05-0.06, σταθερές όμως, καθάρισε σε 2-2.5 μηνες.

Sakisdraminos
29-04-16, 06:55
Ναι λάθος μου .Είναι επίσης είμαι σε άδεια (Δραμα)και σου γράφω από κινητό.
0.005 είναι το μέγιστο στην φύση .

Όσο για τα περιθώρια που έδωσες είναι τεράστια.
Στο με 0,5 είσαι σχεδόν στεγνό με 10 που δεν έχεις ούτε την μισή ανάπτυξη .
Μιλαμε παντα στο ιδιο ενυδρειο με της ιδιες ρουτίνες με την μόνη ααλλαγή στης παραμέτρους των no3, po4 .

Κάτι ακόμα που δεν εξήγησαμε και παίζει μεγάλο ρόλο στο ενυδρείο είναι οι κκάτοικοι του .
Εξηγούμε ότι εάν παίζεις σωστά και υπάρχει ισορροπία και σωστός πληθυσμό ψαριών και λοιπων ζωντανών βοηθάει πολύ στο να μην έχεις θέματα.
Τι παίζει μόλις ταΐζεις π.χ. τα ψάρια δεν έχουν όλα τον ίδιο μεταβολισμό κάτι που σημαίνει ότι δεν θα ρυπαίνουν την στήλη του νερού ταυτόχρονα .
Άλλες ομάδες ψαριών ή ασπόνδυλα που τρώνε είτε φικιά είτε κάποια ζωντανά από τον βράχο θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν. Κάποια άλλα είναι νυκτόβια γιαυτο υπάρχει κύκλος .
Γενικά το tips για μένα είναι αρκετά ζωντανά μαζί με καλό εξοπλισμό για να μπορεί να καθαρίζει πολύ γρήγορα .
Όσο για το θέμα τον τροφών για τα κοράλλια που ανέφερες μερικά σσχόλια πριν.
Είναι πολύ εύκολο να έχουμε ταϊσμένα τα κοράλλια .
Οι προβιοτικες μέθοδοι σου δίνουν την δυνατότητα να ρίχνεις περισσότερη ποσότητα.

Οπότε ζητούμενο τα μηδενικά. Θεωρητικά γιατί πρακτικά είναι λίγο δύσκολο λόγοτης σσυνεχές κύκλο του αζώτου .

Discos
12-05-16, 11:29
Δεν θελω να αναφερθώ στη διαφωνία σας. Το μονο που θα πω ειναι πως θεωρω οτι υπαρχουν υπερβολές και απο τις δυο πλευρες σε καποια θεματα και καπου εκει χάνετε η ουσια.

Ποιες τιμες ειναι ιδανικές για ενα ενυδρειο, μονο αν παίξεις στο ΙΔΙΟ ενυδρειο με διαφορετικούς τρόπους για ενα σεβαστό διαστημα θα μπορεις να εχεις σοβαρή γνωμη, αλλιως εχεις απλα μια γνωμη. Αλλο να εχεις ενυδρειο φουλ acrο και αλλο να εχεις mix. Αλλο να εχεις mix και αλλο μαλακά η ακομα και μη φωτοσυνθετικά. Τελείως διαφορετικες θα ειναι οι ιδανικές συνθήκες σε καθε ενα. Και για όποιον εχει αντίρρηση, εδω σε sps ενυδρειο που εχω εγω, αλλα ειναι τα χαμηλά όρια σε ακροπορες με υψηλές απαιτησεις σε ροη και φως, και αλλα σε deep acros και μιλαμε για ακροπορες και μονο..

Σε μελετες αναφερετε οτι οταν τα φωσφωρικα περνάνε το 0,10 περιπου αρχιζει σταδιακα η υποχώρηση της ανάπτυξης των σκληρών κοραλιων, με αποκορύφωμα καπου στο 0,50 και πανω που αρχίζουν και πεθαίνουν. Ειναι ενα σταδιακό φαινόμενο που ακριβως επειδη γινεται αργα δεν ειναι ευκολα ορατό αν καποια τιμη δεν ειναι ιδανική. Το ποσο δηλητήριο ειναι τα αυξημένα φωσφωρικα, φαινετε σε ερευνες σε μακροαλγες με πανω απο 0,30 po4 περιπου αρχιζει να υπαρχει πτωση της ανάπτυξης τους. Ποιον, των αλγων!! Δηλαδη στα κοραλια που πρεπει να αναπτυχθούν μεσω σύνθεσης ανθρακούχου ασβεστίου που δηλητηριάζεται με τα φωσφωρικα τι γινεται;; Αντίστοιχα σε αλλες ερευνες αν τα νιτρικα περνάμε τα 40 π.χ, η Xenia που προτιμάει ενα λιγο ποιο "βρωμικο" νερο εχει μείωση της ανάπτυξης της. Καλα δίνουμε εμεις όρια διαφορα, αλλα η φυση εχει θέσει τα δικα της και εμεις πρεπει να ειμαστε μεσα σε αυτα.

Τωρα το 0 φωσφωρικα σε ενυδρεια ειναι θεμιτό για εμενα μονο αν υπαρχουν αρκετα ψαρια τα οποια ΟΛΗ την ημερα θα παρέχουν τα διαφορα ανόργανα συστατικά στα κοραλια μεσω της αποβολής της τροφής που εχουν χωνέψει. Θα το βρούμε σε φορα παγκοσμια αλλα και σε πανεπιστημιακά αρθρα με τον αστείο όρο "fish poop" :D (Οτι ποιο κοντα στη φυση τους). Σε περιπτωση που το ενυδρειο ειναι με αρκετα ελαφρύ φορτιο, εκει πρεπει να υπαρχουν αλλοι κανόνες για ευνόητους λογους.

Σε αλλες μελετες αναφερετε με αρκετα μεγάλη ακρίβεια οι διατροφικές συνήθειες των sps. Θα αναφερθώ σε sps μονο διοτι και αυτο γνωριζω καλυτερα αλλα και να υπαρχει μια σαφή αναφορα σε ενα είδος για να υπαρχει μια σαφήνεια στη κουβεντα για το τι μιλαμε. Τα sps ειναι απίστευτοι σαρκοφάγοι οργανισμοί, περα απο τη φωτοσύνθεση και τα οργανικα, οταν υπαρχει "σάρκα" στο μέγεθος που μπορει να φάει (συνηθως 5-200μ), η αναπτυξη τους μεγαλώνει μεχρι και πανω απο 35-40% απο οτι χωρις. Στα θετικά της διατροφής ειναι οτι μειώνει και την απαίτηση των διαφορων αμινοξέων -που δεν μπορει να παράγει μονο του- εως τα μηδενίζει αφου τα περνει απευθείας ΜΕΣΩ της διατροφής του οπως ακριβως κανει και στη φυση.

Οποίος εχει κολυμπήσει σε υφάλους, θα εχει προσέξει πως ουτε η θερμοκρασια ειναι παντα ιδια, ουτε η αλατοτητα αλλα ουτε και τα σωματίδια η το πλακτον ειναι ιδια παντου και μαλιστα αρκετες φορες εναλασονται σε διαφορα σημεια. Αντίστοιχα και τα φωσφωρικα ιδια δεν ειναι παντου και υπαρχουν εύρη τα οποια υπαρχουν ακομα και στη φυση, ανάλογα την εποχη, την ηλιοφάνεια, τη θερμοκρασια κτλ. Η συνημμένη φωτογραφια ειναι χαρακτηριστική.