Επιστροφή στο Forum : Καταπολέμηση BGA
Γεια!!!
Ξέρει κανείς ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ τα βήματα για την καταπολέμηση του κυανοβακτηρίου - BGA ??? Ερυθρομυκίνη? Τί αναλογία? Τί αλλαγές? Τάισμα? Φωτισμός?
Ευχαριστώ,
Στα χα πει εγω.. οτι δεν εχεις νιτρικα καθόλου...
http://www.malawicichlidhomepage.com/aquainfo/algae_erythromycin.html
Επειδη η ερυθρομυκινη ειναι πολυ δραστικη λυση.
και επειδη εχω περασει κι εγω απο αυτη την φαση και την ξεπερασα χωρις ερυθρομυκινη,δεν το προτεινω.
Εγω θα σου προτεινα να κανεις ενα καλο καθαρισμα με τα χερια, και ξεπλυμα στην βρυση τα φυτα σου απο την BGA, μετα ξαναφυτευεις, κανεις μια καλη αλλαγη νερου.Προχωρας στο επομενο βημα που ειναι μια 3ημερη συσκοτιση.Χωρις λυπηση, δεν ανοιγεις ουτε για φαι ουτε απο περιεργεια!Επομενο βημα μια καλη αλλαγη και μαζεμα με σκουπα τις νεκρης BGA.
Στην συνεχεια ακολουθης αυστηρες ρουτινες αλλαγων, λιπανσης, φωτισμου, κλαδεματος, διατροφης. Και δεν αφηνεις να υπαρχει στασιμο ή αργης κυκλοφοριας νερο.
Και επιπλεον αμεσως μετα καλο θα ηταν να αυξησεις την κυκλοφορια του νερου στο ενυδρειο με ενα επιπλεον κυκλοφοριτακι.
Εγω αυτα εκανα και καθαρισα.
Οτι αποριες εχεις, ρωτας.
Αν δεν βαριέστε, δεν λέτε τι είναι το BGA?
Θεόφιλος
πρόκειται για μια πράσινη-καφε-μπλέ "γλίτσα" που πιάνει πάνω σε ό,τι βρεί καλύπτοντας τα φύλλα των φυτών τα οποία δεν φωτοσυνθέτουν κανονικά και σταδιακά πεθαίνουν... στην πραγματικότητα είναι κυανοβακτηρίδιο το οποίο κυκλοφορεί στον αέρα και αναπτύσσεται μόλις βρεί ευκαιρία (πχ χαμηλά - μηδενικά Νιτρικά!). Την πρόληψη μάλλον την κατάλαβα καλά... τον καλύτερο τρόπο θεραπείας όμως, ακόμα τον ψάχνω...!
Blue Green Algae/Cyanobacteria
Για δες το και εδώ: http://www.wetwebmedia.com/bluegralgae.htm
BGA = Blue Green Algae
Στην πραγματικοτητα δεν ειναι αλγη αλλα κυανοβακτηριο.
http://www.wetwebmedia.com/bluegralgae.htm
A στο σημειο αυτο θα ηθελα να αναφερω οτι σημαντικος συμμαχος στην καταπολεμηση τις ειναι τα SAE τα οποια την καταβροχθιζουν.
BGA = Blue Green Algae
Στην πραγματικοτητα δεν ειναι αλγη αλλα κυανοβακτηριο.
http://www.wetwebmedia.com/bluegralgae.htm
A στο σημειο αυτο θα ηθελα να αναφερω οτι σημαντικος συμμαχος στην καταπολεμηση τις ειναι τα SAE τα οποια την καταβροχθιζουν.
:smt018 :smt075
Αν το καταφέρουν αυτό έστω και μια φορά τότε εγώ είμαι :smt114
Σαν να είχε δίκιο o prytanis
Ειπαμε τα ΣΑΕ ειναι αλγοφαγα αλλα όχι και ετσι... :smt048
Χωρις να μπορω να το αιτιολογισω/ να το εχω βρει καπου οι fan shrimps εχω παρατηρησει οτι ειναι ευαισθητες στην bga... Πρακτικά χαιρετουν ολες μαζι μόλις εμφανιστεί bga. Μπορει να ειναι και τυχαιο, αλλα το εχω δει να συμβαινει πανω απο δυο φορές...
Απο κει και περα, μπορει η ερυθρομυκινη να ειναι δραστική λύση, αλλά δουλεύει σίγουρα, ειναι εύκολη στην εφαρμογή, και τουλαχιστον σε φυτεμενα ενυδρεια αφήνει το φιλτρο ανεπηρεαστο..
Αν ειναι λιγη η bga τοτε με ρουφηγμα, αλλαγες κλπ παλευεται (επισης βοηθαει να την ραντίζουμε με πυκνο διάλυμα KNO3 με μια συριγγα χωρις τη βελόνα)
Αμα τωρα εχει σκεπασει τα παντα, πολυ δυσκολο χωρις ερυθρομυκηνη
Οσο για τη συσκότηση, δεν ειμαι πολυ σιγουρος οτι στη συγκεκριμένη αλγη κάνει κάτι...
Ειπαμε τα ΣΑΕ ειναι αλγοφαγα αλλα όχι και ετσι... :smt048
Οσο για τη συσκότηση, δεν ειμαι πολυ σιγουρος οτι στη συγκεκριμένη αλγη κάνει κάτι...
Λοιπον συγγνωμη αλλα και για τα 2 αυτα μιλαω με στοιχεια πραξεις και αποδειξεις.Δεν τα λεω στον αερα ουτε κανω υποθεσεις. τα εζησα, τα παρατηρησα και τα μεταφερω κι εδω.
Ισχυουν και τα δυο.
Πριν πας στην ερυθρομικήνη, συσκότιση και αλλαγούλες νερού, αλλαγούλες συχνότατα.....σώθηκα μιλάμε !!! 8)
Ναι ναι, θα συμφωνησω με τον Γιωργο. Ετσι σωθηκα και εγω.+-3 (.....και ενα ******** βεβαια :smt083)
annivas2000
30-08-05, 21:46
Η bga ειναι απο τα ειδη των αλγων που οντως η 3ημερη συσκοτιση του ενυδρειου χτυπαει δραστικα.
Οσον αφορα για το SAE....ειχα κι εγω καποια στιγμη SAE, αλλα μονο μια (1) φορα ειδα να καταπινει ενα κομματι bga, χωρις μαλιστα να συντρεχουν συνθηκες πεινας κλπ....μπορει να το'κανε για να δοκιμασει, δεν ειμαι σιγουρος. Παντως δεν ξαναπεσε στην αντιληψη μου.....ο κανονας ειναι παντως οτι τα SAE δεν τρωνε τη bga....
Πριν πας στην ερυθρομικήνη, συσκότιση και αλλαγούλες νερού, αλλαγούλες συχνότατα.....σώθηκα μιλάμε !!! 8)
επισης καθαρο φιλτρο με πολυ καλη κυκλοφορια
Απ'ότι κατάλαβα η ερυθρομυκίνη είναι η πιό σκληρή αλλα και η πιό δραστική μέθοδος... Ισχύει το οτι η σωστή θεραπεία με ερυθρομυκίνη λειτουργεί αποτρεπτικά και την εμφάνιση BGA και στο μέλλον???
Φιλικά,
Οχι ειναι προσωρινή λύση
Μπορεί να ξαναεμφανιστεί μετά απο λίγο καιρό αν δεν έρθει σε ισορροπία το ενυδρείο.
Εαν δεν γινει σωστη θεραπεια με ερυθρομυκινη ή εαν δεν ολοκληρωσεις το 6ημερο θεραπειας τοτε θα δημιουργηθουν ανθεκτικα στελεχη που την επομενη φορα δεν θα σκοτωθουν ευκολα.
Καταρχήν, ευχαριστώ όλους σας για τις απαντήσεις, το ενδιαφέρον και τον χρόνο σας!
Λοιπόν... Εγώ τελικά ακολούθησα την μέθοδο με την ερυθρομυκίνη και δεν έμεινε ούτε ίχνος απο BGA!!!
Λοπόν: Ερυθροσίνη των 500mg
το ενυδρείο είναι 200lt
κάθε μέρα μία κάψουλα την οποία έκανα σκόνη, την διέλυα σε νερό του ενυδρείου και κατόπιν έριχνα το διάλλειμα στο ενυδρείο.
μείωσα την τροφή για ψάρια στο λιγότερο απο μισό και τάιζα μέρα παραμέρα.
αλλαγή νερού κάθε μέρα το 1/3...
...σε 6 μέρες δεν έμεινε ούτε κολυμπιθρόξυλο!!!
Τα φυτά και τα ψάρια δεν φαίνεται να επιρρεάστηκαν ούτε κατα το ελάχιστο!
...it worked for me!
Καλού-κακού κάνε πιο συχνά μετρήσεις τώρα (και αμμωνία), γιατί υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει αυτή η μέθοδο τα βακτηρίδια του φίλτρου.
Εγώ όταν έκανα την ίδια 'θεραπεία' και είχα το νου μου (έκανα μετρήσεις) μετά από λίγο καιρό έχασα 2 apistogramma ! Μπορεί να ήταν τυχαίο αλλά δεν είχα κάνει τίποτα άλλο 'ύποπτο' στο ενυδρείο τότε.
Έχετε ακούσει κάτι παρόμοιο ?
Ακολουθώ και εγώ τα βήματα του Αποστόλη. Καταπολέμηση BGA με Erythrocin. 1 δισκίο των 500mg την ημέρα, διαλυμένο σε νερό σε 180lt ενυδρείο. Είμαι στην 5η μέρα και δεν έχω πια καθόλου BGA. Πριν την θεραπεία είχα παρατηρήσει ότι την έτρωγε από τα μεγάλα φύλλα του Vallisneria americana και του Hydrocotyle leucocephala (αλλά όχι και από τις λεπτές ρίζες) ο πλακόστομος που έχω, ενώ και τα Melanotaenia Praecox έτρωγαν όποιο κομμάτι ξέφευγε από τα φυτά. Το ενυδρείο είναι στρωμένο περίπου 1 μήνα και έχει μικρό φορτίο ψαριών. Έχω κάνει μετρήσεις για NH3-4 και για ΝΟ2 και είναι και τα δύο στο μηδέν. Δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί αρνητικά ούτε τα ψάρια, ούτε οι γαρίδες αλλά δυστυχώς ούτε και τα σαλιγκαράκια για τα οποία θα βάλω 1 botia την άλλη βδομάδα.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής. Στο τέλος της 6ήμερης θεραπείας χρειάζεται μεγάλη αλλαγή του νερού; Τώρα αλλάζω 30% κάθε μέρα. Να βάλω φίλτρο άνθρακα (έχω, δεν θα χρειαστεί να αγοράσω);
Δεν είναι απαραίτητη η προσθήκη άνθρακα, αλλά ούτε κακό θα κάνει.
Αν συνεχίσεις τις 30άρες αλλαγές νερού δεν θα μείνει τίποτα έτσι κι αλλιώς.
...ούτε και τα σαλιγκαράκια για τα οποία θα βάλω 1 botia την άλλη βδομάδα.
Ούτε άνθρακα χρειάζεσαι, αλλά ούτε και botia!!! Για τα σαλιγκάρια θα κάνεις το κόλπο με το πιατάκι και θα μειώσεις και το τάισμα κατα 25%... καλύτερα να ταϊζεις με κλειστό κυκλοφορητή...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.