PDA

Επιστροφή στο Forum : Φίλτρανση σε δισκοενυδρείο


Theokyr
24-08-05, 12:18
Αυτή την στιγμή σε καθαρό όγκο νερού 380 λίτρα (432 λίτρα) έχω ένα 2217 και ένα 2215 εξωτερικά της EHEIM (1000 l/hr και 620 l/hr αντίστοιχα) με siporax... συντελεστής 4,2. Σκέφτομαι να βάλω άλλο ένα 2217 αλλά με αυτά που έχω διαβάσει μήπως έχει πολύ κυκλοφορία το νερό και αγχώνει τα ψάρια???

Αυτή την στιγμή έχω τιμές αμμωνίας και νιτρωδών μηδενικές.

Θεόφιλος

torm
24-08-05, 12:33
Για πιο λόγο να προσθέσεις και άλλο φίλτρο τότε; Αν τα υπάρχοντα φίλτρα καλύπτουν τις ανάγκες του ενυδρείου σου όπως λές, τότε ποιός ο λόγος να προσθέσεις και άλλο ένα; Θέλεις να προσθέσεις περισσότερα ψάρια;

Pritanis
24-08-05, 13:01
Ποσα ψαρια και τι μεγεθος εχεις μεσα στο ενυδρειο;;; Τι υλικα φιλτρανσης χρησιμοποιεις;;;

johnny98130
24-08-05, 13:39
Θα πρεπει να σου πω οτι οι πραγματικες ροες των φιλτρων ειναι μικροτερες απο τις ονομαστικες που αναγραφονται στα χαραχτηριστικα του καθε φιλτρου. Το ποσοστο της μειωσης εξαρταται απο την κατακορυφη αποσταση του καδου του φιλτρου με την σταθμη του νερου του ενυδρειου, απο το υλικο φιλτρανσης που ειναι εντος του καδου και απο την ποιτητα της αντλιας (το μανομετρικο της οπως λεγεται).
Την πραγματικη ροη μπορεις να την μετρησεις μετρωντας τον χρονο μεχρι να γεμισει ενα δοχειο συγκεκριμενης χωρητικοτητας.
Οταν κανεις τις μετρησεις που σου λεω θα δεις οτι η πραγματικη ροη των φιλτρων ειναι πολυ μικροτερη απο την ονομαστικη!!!

Theokyr
24-08-05, 14:00
Από ψάρια έχω 5 δίσκους, 16 cardinals, 5 corys, 3 clowns, 2 ancistrus. Θέλω να προσθέσω 1-2 δίσκους και μερικούς ancistrus.

Υλικά φίλτρανσης αποκλειστικά siporax.

Για την παροχή των φίλτρων είναι σαφές ότι η πραγματική είναι μικρότερη από την θεωρητική (ή εργοστασιακή). Με άλλα λόγια, πιστεύετε ότι χρειάζομαι και άλλο φίλτρο ή όχι?

Θεόφιλος

george hmmy
24-08-05, 14:05
Πχ eheim 2028 ο κυκλοφορητής είναι 1050lt/h και πέφτει γύρω στα 700lt/h σε ύψος μόλις 1,5m! Εγώ είμαι υπέρ της επιπλέον φίλτρανσης, για τα ψάρια μην ανησυχείς, όταν είναι μεγάλος ο δίσκος συχνά "παίζει" με τη ροή του νερού. Οι δικοί μου στέκονται και παλεύουν μπροστά στην έξοδο του φίλτρου.Πέρα τώρα από αυτά, ο συντελεστής σου είναι το πολύ γύρω στο 3 και αν είναι ψηλά το ενυδρείο σου πέφτει ακόμα περισσότερο οπότε θα σου έλεγα βάλε ένα φιλτράκι ακόμα. ;)

Συμπληρώνω τώρα που είδα τα ψάρια σου Θεόφιλε ότι μάλλον επιβάλλεται να βάλεις και άλλο ένα φίλτρο! Είναι πολλά τα ψάρια και μάλλον πολύ λίγη η φίλτρανση. ΙΜΟ πάντα, για να μην παρεξηγούμεθα!

Theokyr
24-08-05, 14:07
Thanx!

johnny98130
24-08-05, 14:08
Συμφωνω απολυτως.!!!!

george hmmy
24-08-05, 14:19
Συμφωνω απολυτως.!!!!

Ε βέβαια, συναδελφική αλληλεγγύη! :)

Pritanis
24-08-05, 17:42
Μηπως πρεπει να βελτιωσει λιγο και τα υλικα;;;; Μονο μακαρονι;;;; Λιγο σφουγγαρι, λιγο μηχανικο μηπως βοηθουσαν περισσοτερο;;;;

johnny98130
24-08-05, 18:08
Εγω ειμαι οπαδος της κατηγοριοποιησης των υλικων ανα φιλτρο. Αν π.χ. εχουμε τρια φιλτρα τοτε στα δυο μονο βιολογια και στο τριτο ( το οποιο θα ειναι και το περισσοτερο επισκεψιμο) μηχανικο σε συνδυασμο π.χ. με τυρφη.
Επισης οσο δουλευει ενα βιλολογικο φιλτρο και εχει κανονικη ροη δεν το πειραζουμε.

george hmmy
24-08-05, 18:40
Να προσθέσω απλά Jonnhy ότι το μηχανικό συνήθως επιλέγεται με σχετικά μικρή απόδοση λίτρων έτσι ώστε να μπει η UV που θέλει περιορισμένη ροή. ;)

Giorgos
24-08-05, 18:59
Επισης οσο δουλευει ενα βιλολογικο φιλτρο και εχει κανονικη ροη δεν το πειραζουμε.
Εδώ πρέπει να διαφωνήσω μαζί σου, Γιάννη.
Το βιολογικό φίλτρο μπορεί να δουλεύει κανονικά, ακόμα και δύο χρόνια, χωρίς σημαντική μείωση της ροής του. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καθάρισμα, αλλά απλά ότι δεν έχει μπουκώσει. Μην ξεχνάς ότι μαζεύονται διάφορα οργανικά που μεταβολίζονται και έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένα νιτρικά άλατα στο ενυδρείο.
Μια απλή συντήτηση/καθάρισμα ανά έξι μήνες είναι αποδεκτό για το βιολογικό φίλτρο (εφόσον η ροή του δεν έχει μειωθεί).

Pritanis
24-08-05, 19:12
Θεωρω οτι το ενα μερος μηχανικο φλτραρισμα ειναι απαραιτητο πριν το βιολογικο ωστε να συγκρατει τα μεγαλα στερεα και να αποφευγεται το μπουκωμα του βιολογικου. Αλλωστε ολες οι εταιρειες φιλτρων το συνιστουν ως setup και πιστευω οτι κατι ξερουν παραπανω..... Ενας φιλτρο βαμβακι στο τελος επισης βοηθα να εχω νερο απαλλαγμενο απο στερεα υπολοιματα.....

johnny98130
25-08-05, 08:22
Γιωργη σε ενα καδο που εχει μονο βιολογια π.χ. το Χοντρο μακαρονι Siphorax τοτε η βρωμια που προσκολαται ειναι συγκεκριμενη ποσοτητα σε σχεση με το συνολικο βιολογικο υλικο ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ οτι δεν μειωνεται η ροη του φιλτρου. Για του λογου το αληθες κανε ενα καθαρισμο σε ενα φιλτρο και μετα απο 15 μερες κοιτα τι εχει μαζευτει στον καδο. Κανε το ιδιο και στους επομενους 2 μηνες(δεδομενου του οτι δεν εχει πεσει η κυκλοφορια). Θα δεις περιπου την ιδια ποσοτητα βρωμας. Ειναι αυτο που ονομαζουμε νεκρες περιεχες του φιλτρο, οπου η ροη του νερου ειναι περιορισμενη.
Αρα ΙΜΟ δεν πειραζουμε φιλτρο με κανονικη ροη.

Pritanis συμφωνω μαζι σου απλα επειδη καλο ειναι να μην πειραζουμε την βιολογια των φιλτρων σου (μην δεις ξαφνικα τιποτα bacteria bloom) μπορεις το μηχανικο φιλτρο σου να το εχεις σε διαφορετικο καδο-φιλτρο.

Theokyr
25-08-05, 14:16
Παιδιά ευχαριστώ για τις προτάσεις σας και συγνώμη για τις συνεχείς ερωτήσεις τον τελευταίο καιρό. Κάποια στιγμή θα αρχίσω να δίνω εγώ απαντήσεις!

Σήμερα πήρα άλλο ένα 2217, οπότε στα δύο 2217 που έχω θα τα στήσω με siporax ίσως και με κάποιο βαμβάκι/ σφουγγάρι για κατακράτηση των μεγάλο μεγέθους σωματιδίων. Το 2215 θα το έχω για μηχανική φίλτρανση (σφουγγάρι, υαλοβάμβακας και κατά περίπτωση τύρφη ή άνθρακας) και σκοπεύω να είναι αυτό που θα επεμβαίνω πιο συχνά.

Πριν καμία 15άρια χρόνια υπήρχε ένα υλικό φίλτρου με την ονομασία polyfilter, το έπερνα από ένα κατάστημα στην Κηφισιά. Υποτίθεται ότι περιόριζε την συγκέντρωση των νιτρικών. Υπάρχει ακόμα? Ή θα πρέπει να αρκεστώ σε συχνές αλλαγές νερού και φυτά?

Θεόφιλος

george hmmy
25-08-05, 14:30
Θεόφιλε καταρχήν όλοι κάποια στιγμή είχαμε την ίδια συμπεριφορά με σένα, όλο ερωτήσεις, οπότε δεν τίτθεται θέμα να ζητάς συγγνώμη! Εκεί που ήσουν ήμασταν... Στο θέμα τώρα! Λοιπόν, δεν μπορώ να σου απαντήσω για το συγκεκριμένο υλικό αλλά θα σου πω από την εμπειρία με άλλο άλλο υλικό της Juwel που χρησιμοποιούσα στο εσωτερικό φίλτρο του ενυδρείου μου. Το σφουγγάρι αυτό ήταν πράσινο και υποτίθεται ότι ο σκοπός του ήταν περιορισμός των νιτρικών. Πλέον έχω πάψει να το χρησιμοποιώ για 2 λόγους: πρώτον δεν είδα αποτελέσματα και δεύτερον γη χρήση αυτού δεν υποκαθιστά τις αναγκαίες εβδομαδιαίες αλλαγές νερού της τάξης του 50%. Κάποιοι φίλοι κάνουν ακόμα πιο συχνές. Αν κάνεις αλλαγές αυτής της τάξης δεν υπάρχει περίπτωση να ανέβουν τα νιτρικά σου οπότε το υλικό είναι άχρηστο! Επιπλέον να ξέρεις ότι ο δίσκος έχε ανάγκη από φρέσκο νερό και όχι απαλλαγμένο μόνο από νιτρικά! Άρα οι αλλαγές είναι μονόδρομος και το υλικό (ΙΜΟ) περιττό!