PDA

Επιστροφή στο Forum : Γεννητούρια!!!


Theokyr
22-08-05, 11:34
Αν και χωρίς μετρήσεις ph, GH και νερά Α/Ο, οι δίσκοι μου αποφάσισαν να γεννήσουν! Πόσο χρόνο θέλει για τα αυγά να εκκολαφθούν? Βέβαια δεν ευελπιστώ να μεγαλώσω τα μικρά αλλά τουλάχιστον βρήκα ένα συμβατό ζευγάρι...

Θεόφιλος

smoof
22-08-05, 11:50
Μπραβο!! Με το καλο..:smt023 Μπορεις να μου πεις ποσα λιτρα και ποσους δισκους εχεις;;

Theokyr
22-08-05, 12:02
Έχω 430 λίτρα, καθαρά γύρω στα 380 με 5 δίσκους, 16 cardinals, 5 corys, 3 clowns, 2 ancistrus. Δεν μου απάντησές όμως...
Θ.

george hmmy
22-08-05, 12:11
Φίλε Theokyr μπράβο και από μένα. Τα αυγά θα "σκάσουν" μετά από 3 μέρες περίπου και θα δεις τις ουρίτσες αρχικά των μικρών. Τα αυγά που δεν έχουν γονιμοποιηθεί θα δεις ότι θα ασπρίσουν και οι γονείς θα τα φάνε για να μη μολύνουν και τα άλλα. Μετά τις 5 μέρες περίπου τα μικρά θα αρχίσουν να ξεκολλάνε από κει που έχουν γεννήθει και οι γονείς θα τα βάζουν στο στόμα τους (μην αγχωθείς, δεν τα τρώνε!) και τα ξανακολλούν στη θέση τους. Μετά την έβδομη μέρα περίπου ταμικρά θα ξεκολλούν με τέτοια συχνότητα και όλο και πιο πολλά με αποτέλεσμα οι γονείς να μην προλαβαίνουν και να το πάρουν απόφαση! Μετά τα μικρά θα έρχονται στους γονείς και θα τρώνε τη βλένη που εκκρίνουν αυτοί από το δέρμα τους. Επειδή μάλλον πρώτη φορά το βλέπεις και δοκιμάζεις αναπαραγωγή αν θες στείλε πμ να σου πω και άλλες πληροφορίες και τι θα χρειαστεί να κάνεις. Πχ ένα νυχτερινό φως να μη χάνονται τα μικρά από τους γονείς, απομόνωση από τα υπόλοιπα ψάρια και κυρίως γατόψαρα! Τα τρώνε αστραπιαία!

netblues
22-08-05, 12:14
χωρις να θελω να σας απογοητευσω, αλλα με νερό βρύσης ειναι πολυ δυσκολο να εχουν γονιμοποιηθεί...

george hmmy
22-08-05, 12:14
Υγ: το συμβατό ζευγάρι πώς το κατάλαβες?Ξέρεις να ξεχωρίζεις αρσενικό με θυληκό? Το λέω αυτό για να μην απογοητευτείς αργότερα διαπιστώνοντας κανένα παράδοξο, δύο θυληκά μαζί που "ζευγαρώνουν"...Και κάνε και πρόβα αναπαραγωγής έτσι ώστε όταν το αποφασίσεις να ξέρεις τι να κάνεις και να αποφύγεις κάποια λάθη προετοιμασίας! ;)


Υγ2: προς netblues: έχει ξαναπαρατηρηθεί το φαινόμενο σε ένα φίλο μου στην Πάτρα όπου με νερό της βρύσης τα κατάφερε... Περίμενε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου και μετά :smt075!!! :-D

Theokyr
22-08-05, 12:38
Netblues με στεναχωρείς! Το νερό στο Κολωνάκι είναι θαυματουργό!!! Για αυτό πληρώνω τόσο ενοίκιο!

Ως προς την συμβατότητα του ζευγαριού, το θηλυκό είναι προφανές ποιο είναι γιατί αφενός το είχα πάρει από ένα φίλο μου που είχε ήδη μεγαλώσει με το συγκεκριμένο ψάρι μικρά και αφετέρου έχει την γνωστή απόφυση (ή όπως αλλιώς λέγεται) στην κοιλιά.

Το αρσενικό το έχω πάρει από φίλο εντός του φόρουμ με εμπειρία σε αναπαραγωγή δίσκων. Για την ακρίβεια το ψάρι είναι από αναπαραγωγή δική του. Αν είναι σίγουρα αρσενικό, θα το δούμε αν σκάσουν τελικά τα αυγά. Πάντως τα ψάρια είναι συνεχώς μαζί, δεν τσακώνονται, δεν τρώνε τα αυγά, είχαν τα γνωστά "πεταρίσματα" τις προηγούμενες μέρες ενώ ψάχνανε για κατάλληλο φύλο μέσα στο ενυδρείο.

Δεν ευελπιστώ να κάνω αναπαραγωγή, ούτε να μπω στην γνωστή διαδικασία αφού ο χρόνος μου είναι ελάχιστος. Το ενυδρείο είναι διακοσμητικό και (μάλλον) έτσι θα παραμείνει. Απλά χάρηκα, γιατί είναι μία ένδειξη ότι το ενυδρείο είναι καλά στημένο και τα ψάρια το διασκεδάζουν.

Θεόφιλος

george hmmy
22-08-05, 13:59
Netblues με στεναχωρείς! Το νερό στο Κολωνάκι είναι θαυματουργό!!! Για αυτό πληρώνω τόσο ενοίκιο!

Ε, αφού εκεί μένει και ο Σημίτης, δεν έχεις ανάγκη, μεταλλικό νερό!!! :smt040

Το αρσενικό το έχω πάρει από φίλο εντός του φόρουμ με εμπειρία σε αναπαραγωγή δίσκων. Για την ακρίβεια το ψάρι είναι από αναπαραγωγή δική του.

Αφού είναι από το συγκεκριμένο φίλο οκ, δοκιμασμένη συνταγή! Πάντως το ψαράκι που πήρες είναι πολύ όμορφο και σίγουρα αρσενικό! ;)

mikenuke
22-08-05, 15:21
Υγ2: προς netblues: έχει ξαναπαρατηρηθεί το φαινόμενο σε ένα φίλο μου στην Πάτρα όπου με νερό της βρύσης τα κατάφερε... Περίμενε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου και μετά :smt075!!! :-D

και εγω αν ζουσα στην πατρα θα ειχα σιγουρα δισκους,αφου , ειναι γνωστο οτι η πατρα εχει μαλακο νερο.

netblues
22-08-05, 16:09
τι εχει λεει η πατρα?
(πως εχω την εντυπωση οτι μονο μαλακο δεν ειναι..)..
πατρινοι.. το καθηκον σας καλεί.
αναφερατε τιμες Kh Gh αμεσα.

george hmmy
22-08-05, 16:20
H Πατρα Gh 2 και Kh 8, είναι γνωστό netblues! :smt040


Υγ: οι τιμές είναι για γέλια, το νερό της Πάτρας είναι έτοιμο για ψάρια από τη λίμνη malawi

Manogr
22-08-05, 17:32
:smt038 Μπραβο και απο μενα...ισως αξιζει τον κοπο αν δεις και σκασουν τα αυγα να αφιερωσεις λιγο χρονο στην προσπαθεια να τα μεγαλωσεις!!

Θα τα αφησεις παρατημενα ? :smt099

Giorgos
22-08-05, 19:23
Επειδή μάλλον πρώτη φορά το βλέπεις και δοκιμάζεις αναπαραγωγή αν θες στείλε πμ να σου πω και άλλες πληροφορίες και τι θα χρειαστεί να κάνεις.
Εγώ πάλι θα προτιμούσα να μην πήγαινε σε προσωπικό επίπεδο η συζήτηση αλλά να συνέχιζε εδώ αφού είναι σίγουρο ότι θα βοηθηθεί κόσμος από αυτή στο μέλλον. :smt002

johnny98130
23-08-05, 09:09
Απλά χάρηκα, γιατί είναι μία ένδειξη ότι το ενυδρείο είναι καλά στημένο και τα ψάρια το διασκεδάζουν.

Θεόφιλος

Χωρις να εχω την παραμικρη διαθεση να σε απογοητευσω θελω να σου πω ότι το γεγονος ότι ειδες αυγα στο ενυδρειο σου δεν συνεπαγεται ότι οι συνθηκες σου ειναι καλες. Εχω δει δισκους να ζευγαρωνουν σε PH=7.5 αλλα να ειναι τελειως αχρωμοι και όλο μπαρες. Keep going παντως.

Theokyr
23-08-05, 11:26
Λοιπόν τα αυγά φαγώθηκαν χθες... από τους γονείς. Λες τελικά να πρόκειται για ζευγάρι από την Λέσβο (έχει και καταγωγή η γυναίκα μου) ή μήπως όντως το νερό δεν είναι καθόλου κατάλληλο (Ph 8.2, GH 28, ΝΟ2 33 mg/l) ή μήπως επειδή ήταν η πρώτη του αρσενικού δεν του έκανε κούκου...

Δεν πειράζει, την επόμενη φορά...

George hmmy, έχεις δει το αρσενικό μου??? Έχω αρχίσει να έχω αμφιβολίες για την αρρενωπότητά του.

Johnny98130 αν τα ψάρια έχουν χρώμα και δεν δείχνουν τις μπάρες να είμαι αισιόδοξος?

Φιλικά

Θεόφιλος

george hmmy
23-08-05, 11:59
Ναι φίλε Theoky, το ζαχάρωνα και εγώ το ψαράκι σου αλλά λόγω χώρου (είμαι εντελώς τίγκα στο δίσκο) δεν μπόρεσα...

Για την αρρενωπότητά του μην αμφιβάλεις, απλά με gh 28 είναι μάλλον αδύνατον να περάσει το σπέρμα του αρσενικού το αυγό και να το γονιμοποιήσει. Τα σημάδια ότι είναι έτοιμη ξανά για γέννα η δισκίνα ξέρεις ποια είναι έτσι? Στο λέω αυτό για να παρατηρήσεις την επόμενη γέννα και να δεις τα περάσματα που κάνει ο αρσενικός από πάνω από τα αυγά. Σε περίπτωση που δεν, τότε ανησύχησε. Αλλά βρε παιδί μου, και ph 8.2, είναι λίγο ντροπή! :-) Κάνε κάτι να το ρίξεις λίγο!

Όταν το ψάρι δείχνει τις μπάρες σημαίνει ότι το ενοχλεί κάτι, είτε λέγεται εξωγενής παράγοντας (χτύπημα στο τζάμι πχ) είτε κακές συνθήκες. Επειδή το ψάρι το αρσενικό είναι ελληνικής προέλευσης έχει μεγάλες αντοχές! Γενικά πάντως οι συνθήκες σου απέχουν από το φυσικό περιβάλλον των δίσκων και καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να τις σουλουπώσεις κάπως. Το ότι δεν "ανάβουν" οι μπάρες τους δε σημαίνει ότι περνάνε και καλά. ;)

Theokyr
23-08-05, 12:28
Φίλε George,

Για το ph, Gh και τα νιτρώδη έκανα πλάκα. Έχω νερό βρύσης κέντρου Αθήνας. Όποτε μπορέσω θα βάλω Α/Ο. Πάντως το γεγονός ότι γεννήσανε αυγά δεν πιστοποιεί ότι από άποψη ρύπων (Αμμωνία, νιτρικά και νιτρώδη) το ενυδρείο είναι σε καλή κατάσταση?

Τα σημάδια δεν τα ξέρω. Όποτε έχεις χρόνο μου τα λες ή μου δίνεις κάποια άλλη σύνδεση. Πάντως ο αρσενικός όντως έκανε περάσματα πάνω από το αυγά μετά την θηλυκιά κουνώντας τα κοιλιακά πτερύγια και έχοντας μαζεμένο το ραχιαίο. Επίσης, δεν τον είδα να πειράζει τα αυγά, αυτό το έκανε η θηλυκιά. Τα αυγά είχαν φαιό χρώμα (έως ανοικτό καφέ) ενώ κάποια φαινόντουσαν άσπρα (μάλλον με fungus).

Θεόφιλος

ΥΓ. δεν μπορώ να βάλω smilies στο κείμενο, ξέρεις πως γίνεται?

george hmmy
23-08-05, 12:48
Τα σημάδια ότι η δισκίνα σου είναι έτοιμη να γεννήσει είναι τα εξής: κυρίως τις απογευματινές ώρες θα τη δεις να τρεμοπαίζει όλο της το σώμα χωρίς να υπάρχει βέβαια κάποιος λόγος. Επίσης θα της δεις να πάει και να καθαρίζει επίμονα ένα μέρος. (εκεί θα γεννήσει ;)) Τα σημάδια ζευγαρώματος είναι περάσματα με ανοιχτά πτερύγια και οι δύο, ο ένας από τον άλλο.


Τα αυγά με fungus είναι αγονιμοποίητα αυγά και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάποια. Τα τρώνε οι γονείς για να μη "μολυνθούν" και τα άλλα!

Αυτή που τίθεται υπό αμφισβήτηση είναι η δισκίνα σου, μήπως και της την έδωσε και έφαγε τα αυγά. Υπομονή μέχρι την επόμενη γέννα και καλό θα ήταν να κάνεις έναν κόπο και να τεστάρεις το νερό σου!

Τα smilies μπορείς να τα βάζεις ως εξής: κάνε κλικ εδώ (http://www.greekaquarist.com/vb/misc.php?do=showsmilies) και κάνε copy-paste σε κάθε φατσούλα που θες. Τον κώδικά της, πχ ; και ) σου δίνει ;)

lasal
23-08-05, 12:49
ΥΓ. δεν μπορώ να βάλω smilies στο κείμενο, ξέρεις πως γίνεται?
1. Πίνακας ελέγχου
2. Επεξεργασία Επιλογών
3. Πάς τέρμα κάτω στις επιλογές "Επιλογή τύπου επεξεργαστή κειμένου"
4. Επιλέγεις ενα απο τα άλλα δύο

george hmmy
23-08-05, 12:56
Υγ: αν και μάλλον τα χλαπάκιασαν τα αυγά υπάρχει περίπτωση να τα μετέφεραν και αλλού! Και όταν βλέπεις τη μαμά δισκίνα από πάνω να τα "σκαλίζει" απλά τους ανανεώνει το νερό! Δεν είναι αναγκαίο ότι τα σκάλιζε για να τα φάει! Μπορεί και κάποιος άλλος ένοικος να σου έκανε τη δουλειά. Σε μια γέννα (δε με ένοιαζε βέβαια να την κρατήσω) ο green lemon pleco έκανε μια γερή επιδρομή και τα ρήμαξε! Τι κι αν τον τσίμπαγαν οι δίσκοι, αυτός ατάραχος. Τα έφαγε και την έκανε κύριος! Ψυχραιμία μέχρι να δεις τι γίνεται και ποιος φταίει!

halvas69
24-08-05, 08:42
H Πατρα Gh 2 και Kh 8, είναι γνωστό netblues! :smt040


Υγ: οι τιμές είναι για γέλια, το νερό της Πάτρας είναι έτοιμο για ψάρια από τη λίμνη malawi
Δεν έχεις και πολύ άδικο.
Αλλά από περιοχή σε περιοχή διαφέρουν οι τιμές.
Ο Takis είναι "σκληρός" ενώ εγώ είμαι "μαλακούλης".......να λείπουν τα σχόλια κόπροι :smt019
Για αυτό το έχω ρίξει στις Μελανοταινίες (ΟΚΙ, Epson, Citizen etc) και τα tetras.

Theokyr
26-08-05, 17:08
Ξαναγεννήσαμε! Καλά αυτό θα κάνουμε κάθε εβδομάδα??? Τουλάχιστον έχω δωρεάν χαβιάρι! :smt040

Θεόφιλος

george hmmy
26-08-05, 17:13
Είναι να μην πάρουν φόρα, τώρα που πήραν... Και μένα σε αυτό το χάλι ήταν, και λέω χάλι για τον εξής λόγο: τα ψάρια έπαιζαν ξύλο, όποιο πλησίαζε στην περιοχή του άλλου, γινόταν πανικός. Έτσι είχα φτάσει στο σημείο όταν γεννούσαν και δε με ενδιέφερε να κρατήσω τα μικρά, σωληνάκι και πέταμα! Μακάβριο, αλλά από το να βλέπω τους δίσκους να κοπανιούνται νυχθημερόν...

Theokyr
06-10-05, 12:21
Μετά από ατελείωτες ανεπιτυχείς προσπάθειες χωρίς την δική μου παρέμβαση, προχθές εκκολαφθήκαν τα πρώτα αυγά από το συγκεκριμένο ζευγάρι. Τα μικρά δεν είναι πάνω από 30 και δεν περιμένω να μεγαλώσουν αλλά... έχει πλάκα :p

Σημειωτέον ότι το ζευγάρι έχει επιλέξει ως χώρο εναπόθεσης των αυγών το πίσω μέρος του μαγνήτη που έχω για να βγάζω την άλγη από το τζάμι.

Γιάννη (accnt) άντε και σε λίγο παππούς.:D

Θεόφιλος

accnt
06-10-05, 14:51
Θεόφιλε μπράβο... είσαι σε καλό δρόμο....

Παππούς...όμως...καλύτερα νονός...ακούγεται καλύτερα :p

Theokyr
07-10-05, 09:59
Άντε νονός :)

Είναι πολύ μικρή γέννα καμία 15αριά αλλά υπάρχουν ακόμα. Τα μετέφερε το θηλυκό σε ένα φύλλο vallisneria. Λες να επιζήσουν? Πότε θα αρχίσουν να τρώνη από τους γονείς?

Θεόφιλος

accnt
07-10-05, 13:02
Θεόφιλε,

με το που αρχίσουν να κολυμπούν προς τους γονείς τους, δεν θα επιζήσει κανένα :( . Λίγο τα φίλτρα, λίγο τα άλλα ψάρια που έχεις.....καταλαβαίνεις.

Δεν υπάρχει πρόβλημα όμως! Αφού ξεκίνησαν την διαδικασία (με επιτυχία), θα το ξανακάνουν συχνά. Άλλωστε 15 μικρά είναι πολύ λίγα για να ασχοληθείς. Οργανώσου εσύ για τις επόμενες φορές και όλα θα πάνε καλά :p .
Έχει βέβαια σχετικό τρέξιμο, αλλά το αποτέλεσμα θα σε ικανοποιήσει απόλυτα!