PDA

Επιστροφή στο Forum : Σκαλαρια


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
17-08-05, 16:05
Σε 240 λιτρα εχω 10 σκαλαρια [τα 5 ειναι 7-8 ποντους και τα αλλα 5 ειναι 5 ποντους].
Τα δυο ζευγαρωσαν εχουν πιασει και ενα μερος και οτι περναει απο εκει τι κηνηγανε.Χτες ειδα στο μερος τους και πανω στο φιλτρο αυγα,μεχρι να γραψω σημερα να δω τη θα κανω πανε τα αυγα τα φαγανε.Τα ιδια τα φαγανε η αλλα ψαρια ,αλλα δεν πλησιαζε τιποτα εκει,εκτος αν ηταν οι ανσιστρους τη νυχτα γιατι εχω 7 .
Τι να κανω ?
Μηπως και με ξαναγενησουν ?

george hmmy
17-08-05, 16:28
Φίλε Παναγιώτη, χρόνια σου πολλά κιόλας, αλλά welcome to reality! Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για το πρόβλημα σου. Ναι, είναι έτσι όπως τα λες, κάποιος από τους γονείς τα έφαγε, ή και οι δύο. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν τα ψάρια απομακρύνονται νωρίς από τους γονείς οπότε και δεν έχουν διδαχθεί τι πρέπει να κάνουν. Συνήθως, έτσι? Το είχα αντιμετωπίσει παλιότερα με ένα ζευγάρι δίσκων και η λύση ήταν απλά να περιμένεις μπας και ωριμάσουν κάποια στιγμή οι γονείς και σταματήσουν να τα τρώνε. Καθότι και οι δίσκοι και τα σκαλάρια είναι κιχλίδες, ίσως υπάρχει η δυνατότητα να απομακρύνεις τα αυγά όταν τα γεννήσουν/γονιμοποιήσουν και να τα βάλεις σε ένα χωριστό ενυδρείο όπου αρχίζει για σένα η μεγάλη ταλαιπωρία. Στους δίσκους γίνεται και το έχουν κάνει φίλοι, φαντάζομαι και στα αγγελόψαρα μπορεί να γίνει. Κατά τα άλλα υπομονή και μη στενοχωριέσαι!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
17-08-05, 23:54
Ευχαριστο.

Juan
18-08-05, 09:07
Γειά σου Παναγιώτη.
Αυτό που σου συνέβει δεν το θεωρώ πρόβλημα, είναι σχεδόν φυσιολογικό και δεν είναι λόγος για να ανησυχείς. Ειδικά αν οι γονείς είναι 'νέοι'.
Μετά από την γέννα αν κάτι δεν πάει καλά και τα αυγά δεν γονιμοποιηθούν ή 'χαλάσουν' και δεν έχουν ελπίδες να γίνουν ψαράκια, τα τρώνε οι γονείς.
Αν βελτιώσεις τις συνθήκες (παραμέτρους-ποιότητα νερού-πληθυσμό) του ενυδρείου θα έχεις περισσότερες ελπίδες να δεις μικρά ψαράκια από γέννα.
Λογικά τα πράγματα θα είναι καλύτερα στις επόμενες γέννες αφού και οι γονείς αποκτούν πείρα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
18-08-05, 11:06
αν βγουν ψαρακια οι γονεις τα προστατευουν ?

Juan
18-08-05, 13:12
"..και τα δύο φυλάνε και αερίζουν τα αυγά με τα πτερυγιά τους, δημιουργόντας καλύτερη κυκλοφορία και κρατώντας τα με αυτό τον τρόπο καθαρά και υγιή. Όσα είναι άγονα ή χαλασμένα, τρώγονται ή απομακρύνονται με προσοχή."
Είναι ένα απόσμασμα από άρθρο του περιοδικού Ενυδρείο τευχος 5.
Αν μπορείς να βρεις το περιοδικό, έχει άρθρο για τα σκαλάρια με αρκετές πληροφορίες ακόμα και για αναπαραγωγή.

harris
18-08-05, 13:28
δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά αν δεν έχεις κάνει κάτι για να μαλακώσει το νερό σου είναι δύσκολο (όχι αδύνατο) να δεις ψαράκια. τα αυγά δεν γονιμοποιούνται γιατί δεν περνάει το σπέρμα των αρσενικών το κέλυφος του αυγού. έίναι επίσης δύσκολο να τα δεις να μεγαλώνουνε με άλλα 6 σκαλάρια στο ενυδρείο (δεν μπορείς να φανταστείς τι μπορούν να κάνουν τα σκαλάρια για έναν εξαιρετικό μεζέ - μου έχει τύχει να ρουφάν τα πλατάκια από τις γρίλιες της ταίστρας).

george hmmy
18-08-05, 14:21
Να κάνω και εγώ μια ερώτηση? Πώς καταλήξαμε στα αγονιμοποιήτα αυγά? Ο φίλος Παναγιώτης δεν ανέφερε τίποτα για τα αυγά του, μόνο ότι φαγώθηκαν. Το λέω αυτό επειδή ο φίλος Juan λέει ότι αν δε γονιμοποιηθούν και χαλάσουν κλπ οι γονείς τα τρώνε. Σαφώς και ισχύει αυτό απλά μπορεί οι γονείς να είναι αμάθητοι και να τα καταβρόχθισαν! Το λέω αυτό για να μη μπλέξει ακόμα με σκληρότητες νερού κλπ... Επίσης κάτι σημαντικό, σχετικό με αυτό που είπε ο Juan, τα ψάρια σου είναι σίγουρα ζευγάρι? Αρσενικό-θυληκό? Γιατί έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο θυληκά ψάρια να "γονιμοποιούν" αυγά άλλου θυληκού. ;) Επίσης πολύ σημαντικό είναι αυτό που είπε και ο harris, τα σκαλάρια κάνουν τα πάντα για καλούς μεζέδες, δες μήπως κάνεις κανένα εσωτερικό χώρισμα στο ενυδρείο με σίτα όταν σου ξαναγεννήσουν για να κρατήσεις μακρυά τα άλλα ψάρια! Κατά τα άλλα υπομονή!