Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Ταισμα δισκων


smoof
12-08-05, 16:16
Γεια σας! Εχω 2 δισκους μικρους 1 blue face(?) και 1 rainbow.Μικροι και οι δυο.Το ενυδρειο ειναι 100lt περιπου.(ειναι λιγα αλλα υπομονη λιγο καιρο ακομα). Ο ενας δισκος δεν τρωει ευκολα αποξηραμενες τροφες.Οταν ριχνω καρδια βοδηνου ή σκουληκια τρωει κανονικα. Τι να κανω τωρα που ειναι ακομα μικρος? Αν καποιος εχει καποιο "μυστικο" γενικα για το ταισμα των δισκων παρακαλω ας βοηθησει. Ευχαριστω

accnt
12-08-05, 19:09
Τι εννοείς αποξηραμένες τροφές?
Αν εννοείς φυλλαράκι, είναι πολύ δύσκολο να φάει.
Αν εννοείς το Tetra bits, είναι θέμα ψαριού.
Έχω δει ψάρια να τρελαίνονται και άλλα να μην το ακουμπούν. Έχει σχέση και με το αν του έδιναν τέτοιες τροφές από την αρχή.

Μπορείς να ελαττώνεις την καρδιά και το σκουλήκι, μέχρι να το αναγκάσεις να φάει. Π.χ. τάιζε για 3-4 μέρες μόνο bits και βλέπεις.
Αν δεν φάει, δώσε για δύο μέρες καρδιά και μετά πάλι το ίδιο. Αν μετά από 4 - 5 φορές δεν φάει, τότε…..έχεις να κάνεις με ένα δύστροπο (σε θέμα φαγητού) ψάρι.

Προσωπικά, από τύχη οι δίσκοι μου έτρωγαν όλοι. Όχι όμως από την αρχή. Σε δεκαήμερες διακοπές που ήμουν, το φαγητό τους ήταν από την αυτόματη ταΐστρα. Όταν γύρισα έτρωγαν όλα!

Γιάννης.

smoof
12-08-05, 19:21
Αποξηραμενες τροφες εννοω συγκεκριμενα tetra bits kai tropical discus gran. Εχω και μια τροφη της euro life που εχει και σκορδο αλλα ειναι φυλαρακια και δεν με εντυπωσιασε σαν τροφη. Μαλλον τον ταιζαν μονο κατεξυγμενα.Ελπιζω να μαθει γιατι απ'οτι ξερω δεν ειναι καλο να ριχνω συνεχεια κατεψυγμενες. Παντως προσπαθω περιπου ενα μηνα να τον κανω να μαθει αλλα η διαφορα ειναι μικρη και οχι παντα. Μαλλον επεσα σε κακομαθημενο!! Διαβασα οτι ειναι καλο να τους βαζω καμια φορα αγγουρι,καροτο και τετοια αλλα μου φανηκε λιγο περιεργο,αν καποιος μπορει να βοηθησει.. :) :)

thediscusman
15-08-05, 09:37
Οι δίσκοι, όπως και όλα τα ψάρια άλλωστε χρειάζονται ποικιλία στην τροφή τους, πάντοτε ανάλογα με τις ανάγκες τους βέβαια. Δεν είπε όμως κανείς ότι δε μπορείς να τους δίνεις μόνο κατεψυγμένη τροφή, αρκεί να έχει ποικιλία και να περιλαμβάνει και ζωικές πρωτείνες και κάποια λαχανικά, ώστε να έχουν μια ισορροπημένη δίαιτα.
Το καλό με την έτοιμη ξηρά τροφή είναι ότι μπορείς να την ταίζεις και όταν λείπεις με την ταϊστρα.
Προσωπικά θα σου πρότεινα στην αρχή να ταίζεις τα ψάρια σου με τροφές που τις δέχονται πιο εύκολα (καρδιά βοδινού με σπανάχι και άλλα λαχανικά, κατεξυγμένη αρτέμια, δάφνια) και όταν στρώσουν στο ενυδρείο, άστα νηστικά για 2-3 μέρες και όταν πεινάσουν θα δοκιμάσουν και τα μπιλάκια και θα σμάθουν σιγά σιγά να τα τρώνε. Απλά μην το κάνεις αυτό όσο δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμη στο νέο περιβάλλον γιατί μπορεί να έχεις χειρότερα αποτελέσματα. Εγώ αυτή τη μέθοδο εφαρμόζω όταν έχω κάποιο καινούργια δίσκο που δε δέχεται μπιλάκια.

smoof
15-08-05, 15:25
Ευχαριστω πολυ! Θα ξεκινησω απο σημερα και θα επικοινωνισω για τα αποτελεσματα.

johnny98130
15-08-05, 19:00
Συμφωνω απολύτως με ότι εχουν δηλωσει οι προλαλησαντες με δυο μικρες παρατηρησεις. 1) ειναι λιγοι 2 δισκοι σε 100 λιτρα. Μην παραξενευτεις να σε λιγο δεις τσακωμους μεταξυ τους(εκτος αν ειναι ζευγαρι πραγμα που θελει πολυ τυχη). Γνωμη μου ειναι ότι θελεις περισσοτερους δισκους σε περισσοτερα λιτρα 2) Καπου διαβασα ότι το σπανακι δεν το μεταβολιζουν οι δισκοι και το αποβαλλουν.Ο Degen προτεινει αντ αυτου spiroulina.

P.S.Χρονια πολλα Παnαγιώτη.

smoof
16-08-05, 09:38
Ως τωρα μονο μερικα μικροκυνηγιτα υπαρχουν χωρις κατι ιδιαιτερο. Αυτο τον καιρο δεν εχω δυνατοτητα για περισσοτερα λιτρα. Πιστευεις οτι θα εχω προβλημα?

george hmmy
16-08-05, 09:49
Κοίτα να δεις φίλε smoof, τα 50lt ανά δίσκο είναι η ελάχιστη αναλογία που δίνουν οι "ειδικοί" με και χωρίς "! Αυτό σημαίνει ότι όταν ενηλικιωθούν με το καλό τα ψαράκια σου θα είναι στενάχωρα στο ενυδρείο σου, ελπίζοντας ότι θα σου βγουν ζευγάρι, αλλιώς κλάψτα, ο ισχυρότερος θα τσακίζει στο ξύλο τον ασθενέστερο. Επίσης, οι δίσκοι είναι κοινωνικά ψάρια και θέλουν συνήθως μεγάλη παρέα (4 τουλάχιστον), οπότε οι 2 που έχεις είναι πολύ μικρός πληθυσμός. Θα σου αναφέρω κάτι από προσωπική εμπειρία: όταν έστησα το δισκο-ενυδρείο μου οι αρχικοί κάτοικοι ήταν ένα ζευγάρι rainbow. Τόσο χάλια και στρεσαρισμένα ψάρια δεν είχα ξαναδεί. Διαρκώς κρυμμένοι με πολλά προβλήματα, δεν έτρωγαν κλπ. Όταν πρόσθεσα άλλο ένα ζευγάρι άλλαξε το σύμπαν, δεν τους ξαναείδα από τότε ούτε στρεσαρισμένους, ούτε ανορεξία, άρχισαν τα γεννητούρια κλπ. Επειδή είναι μικρά ακόμα τα ψαράκια σου κράτα τα έτσι, αλλά keep in mind τα παραπάνω! ;-)

Όσο για τα μικροκυνηγιτά δεν είναι τίποτα, σαν παιδιά παίζουν και αυτά! -+13

PS: αυτό που σου είπα αφορά ενήλικα ψάρια, στα μικρά δεν έχει παρατηρηθεί τέτοια συμπεριφορά.

smoof
16-08-05, 10:03
Ελπιζω να μην μεινουν για καιρο σε αυτο το ενυδρειο. Ποτε περιπου ενηλικιωνονται οι δισκοι?

george hmmy
16-08-05, 10:07
Μμμ, κοίτα σαφής απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, χοντρικά 10 με 12 μήνες νομίζω όπου αρχίζει και η αναπαραγωγική διάθεση.

smoof
16-08-05, 10:12
Εχω περιπου 4-6 μηνες περιθωριο για την κατασκευη ή αγορα ενος καινουργιου. Προλαβαινω!!!:p Να σε ρωτησω και κατι αλλο? ειναι καλο για τους δισκους να εχουν μαζι καρδιναλιους; Καποιοι λενε να ειναι μονοι τους και καποιοι να εχουν "παρεα". Εγω εχω και 5 καρδιναλιους.

george hmmy
16-08-05, 10:43
Εγώ δεν έχω αλλά σίγουρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί ο "προμηθευτής" μου είχε καρδινάλιους μέσα και το αισθητικό αποτέλεσμα ήταν πολύ όμορφο. Αφού σου αρέσουν άστους μέσα και είσαι 8)!

smoof
16-08-05, 10:50
Απλα επειδη τα λιτρα ειναι λιγα προσπαθω να εχουν οσο καλυτερες συνθηκες γινεται.Προσπαθω να εχω σωστη μεχρι και την πιο μικρη λεπτομερεια.Η tropical discus gran ειναι καλη τροφη? Επισης πηρα και μια eurolife d-allium με σκορδο αλλα δεν πολυριχνω γιατι δεν εχω και πολυ εμπιστοσυνη.Την ξερεις??

george hmmy
16-08-05, 10:59
Κοίτα, οι καρδινάλιοι είναι πολύ μικροί σε σχέση με τους δίσκους και η επιβάρυνση που έχουν στο νερό είναι επίσης πολύ μικρή σε σχέση με τους δίσκους οπότε ως προς αυτό δεν παίζει πρόβλημα. Αν έχεις και επαρκή φίλτρανση είναι σίγουρο ότι δεν έχεις κανένα πρόβλημα με τα cardinal. Την τροφή tropical discus gran την ξέρω, εγώ χρησιμοποιώ όμως discus grannules και DIY καρδούλα και σκουλήκι, εναλλάξ τα δύο τελευταία. Την τρώνε τα ψάρια σου αυτήν την eurolife d-allium? Αν ναι, δεν βλέπω το λόγο να μην τη ρίχνεις. Το σκόρδο είναι χρήσιμο στη διατροφή τους, και αν θυμάμαι καλά, τους βοηθά στην πρόληψη παρασίτων!

george hmmy
16-08-05, 11:02
Υγ: TetraBits discus granules :)

smoof
16-08-05, 11:04
Απο φιλτραρισμα εχω ενα εξωτερικο fluval 203 420l/h.Η discus granules ειναι της tropical? Την καρδια και τα σκουληκια πως τα φτιαχνεις? Εγω εχω αγορασει ετοιμα απο pet-shop.

george hmmy
16-08-05, 11:27
Όχι, η TetraBits discus granules "φωνάζει" ότι είναι της tetra!:)

Μου φαίνεται όμως ότι βαριέσαι το διάβασμα και ψάχνεις έτοιμες λύσεις! Κάπου στο DIY έχει γράψει κάποιος φίλος για την καρδιά πώς γίνεται. Σκουλήκια από φίλους που φτιάχνουν προμηθεύομαι ή κατεψυγμένα όταν δεν υπάρχουν. Για την καρδιά επειδή δε βρίσκω και το ποστ να στο στείλω γράφω εγώ: Παίρνεις από το χασάπη μια καρδιά βοδινή, την καθαρίζεις πολύ καλά από λίπη και ίνες στο εσωτερικό της (δεν τις λιώνει το μπλεντεράκι). Έχεις έτοιμα μερικά φύλλα σπανάκι πλημμένα από νωρίς για να έχουν στεγνώσει. Έχεις αγοράσει ένα κουτάκι βιταμίνες sera activant και ένα κουτάκι σπιρουλίνα ή τροφή pleco τέλος πάντων. Εγώ έχω σκόρδο υγρό, garlic guard λέει και είναι της seachem, αλλά μπορείς να κάνεις και τη δουλειά σου με το σκόρδο που τρώμε και εμείς. Βάζεις στο μπλεντεράκι τις βιταμίνες και την τροφή των pleco, τα λιώνεις καλά και τα βάζεις σε μια άκρη σε ένα πιατάκι. Αφού έχεις καθαρίσει την καρδιά την κόβεις σε κομμάτια (ας πούμε κυβάκια) περίπου 1x1x1cm και βάζεις 7-8 κομμάτια στο μπλεντεράκι. Πολύ λίγο κόψιμο, ανοίγεις προσθέτεις ένα φύλλο σπανάκι και μια πρέζα από το mix των βιταμινών κλπ και τα κόβεις λίγο ακόμα με το μπλεντεράκι. Πόσο? Τόσο ώστε να έχουν κομματιαστεί μεν αλλά να μην έχουν λιώσει τελείως, μην έχουν γίνει νια-νια που λέμε. Επίσης αν δεις ότι πρασινίζει πολύ μείωσε την ποσότητα σε σπανάκι, μισό φύλλο πχ. Παρένθεση εδώ, κρίθηκε απαραίτητη η χρήση ζελατίνας, ένα υλικό που αγοράζεις απο super market και ρίχνεις ένα φακελάκι μέσα στο mix που προείπα και ανακατεύεις. Αυτό βοηθά όταν ρίχνεις την καρδιά στο νερό να διατηρείται σε κομματάκια και να μη λιώσει αμέσως με αποτέλεσμα να χαθεί πριν φαγωθεί. Αφού έχεις λιώσει όλα τα κομμάτια της καρδιάς έχεις βάλει το παραγόμενο προιόν σε ένα μπωλ, προσθέτεις μερικές σταγόνες σκόρδο αν πάρεις το υγρό ή κανά δυο σκελίδες σκόρδο αλεσμένες και αυτές στο μπλεντεράκι και ανακατεύεις καλά. Μετά σακούλες poly-bags χωρίζεις σε ποσότητες και βουρ στην κατάψυξη! Με μια καρδιά περνάς άνετα έως και 8 μήνες και με κόστος πολύ μικρότερο! Μείον της ιστορίας ότι αν δεν είσαι εξοικειωμένος με "χασαπική" θα φας φρίκη με τη διαδικασία! Ότι απορρίες-ενστάσεις-διορθώσεις καλοδεχούμενες!

smoof
16-08-05, 11:39
Οχι δεν βαριεμαι να διαβασω απλα δεν το βρηκα!Μαλλον ειμαι γκαβος!!:?:. Ενδιαφερον φαινεται,θα το προσπαθησω.Μονο μια απορια:ειχα ακουσει οτι δεν κανει να τρωνε καθε μερα σκορδο.Ειχα δει και σε μια τροφη που ειχε σκορδο,δεν θυμαμαι ποια,να χρησιμοποιειται 2-3 φορες τη βδομαδα. Ασχετο:Τελικα δεν μπορω να δω τα θεματα του forum πριν την ανανεωση που εγινε.Τι να κανω??

lasal
16-08-05, 11:55
Τελικα δεν μπορω να δω τα θεματα του forum πριν την ανανεωση που εγινε.Τι να κανω??
Πηγαίνεις στον Πίνακα ελέγχου
Εχει μια επιλογή "Προεπιλεγμένο χρονικό όριο προβολής θεμάτων"
Απο εκεί μπορείς να επιλέξεις την χρονική περίοδο που σε ενδιαφέρει
Για όλα τα ποστ επιλέγεις "Προβολή όλων των θεμάτων"

Ειναι κάτι που μάλλον πρέπει να διορθωθεί απο τον admin για να υπάρχει default κατάσταση.

smoof
16-08-05, 12:02
Ευχαριστω. Τωρα ειναι οκ!

kroud
17-08-05, 14:22
george hmmy..."Το σκόρδο είναι χρήσιμο στη διατροφή τους, και αν θυμάμαι καλά, τους βοηθά στην πρόληψη παρασίτων!"

Τιποτα απ'ολα αυτα δεν εχει αποδειχτει.Αν και το δοκιμασα,προσωπικα δεν ειδα κανενα απολυτως οφελος μετα απο 1 χρονο.
Εγω θα σου προτεινω να ακολουθησεις ενα καλο ταισμα 3 φορες την ημερα με τις τροφες που εχεις παρατηρησει οτι δεχονται με ευχαριστηση και μετα απο 2 εβδομαδες ασ'τους 1 μερα νηστικους και ριξτο στα flakes ωστε να τρωνε και πιο ευκολα η καρδιναλιοι.Θα δεις οτι θα αρχισουν να τρωνε.
Δεν ειναι καλο να μενει τροφη μεσα στο ενυδρειο χωρις να εχει καταναλωθει.
Μειωσε σταδιακα την τροφη με τις καρδιες κτλ... και αν μπορεις σταματησε την και τελειως.Μην ανησυχεις δεν προκειται να παθει τιποτα ο δισκος σου.

smoof
17-08-05, 14:27
Δεν μπορω να μην ανησυχω!:(.Γιατι να τις μειωσω αυτες τις τροφες;

george hmmy
17-08-05, 14:54
george hmmy..."Το σκόρδο είναι χρήσιμο στη διατροφή τους, και αν θυμάμαι καλά, τους βοηθά στην πρόληψη παρασίτων!"

Τιποτα απ'ολα αυτα δεν εχει αποδειχτει.Αν και το δοκιμασα,προσωπικα δεν ειδα κανενα απολυτως οφελος μετα απο 1 χρονο.
Εγω θα σου προτεινω να ακολουθησεις ενα καλο ταισμα 3 φορες την ημερα με τις τροφες που εχεις παρατηρησει οτι δεχονται με ευχαριστηση και μετα απο 2 εβδομαδες ασ'τους 1 μερα νηστικους και ριξτο στα flakes ωστε να τρωνε και πιο ευκολα η καρδιναλιοι.Θα δεις οτι θα αρχισουν να τρωνε.
Δεν ειναι καλο να μενει τροφη μεσα στο ενυδρειο χωρις να εχει καταναλωθει.
Μειωσε σταδιακα την τροφη με τις καρδιες κτλ... και αν μπορεις σταματησε την και τελειως.Μην ανησυχεις δεν προκειται να παθει τιποτα ο δισκος σου.

Τον Ιωαννίδη το Γιάννη τον κορόιδευαν ότι είναι προληπτικός και για αυτό σε κάθε μεγάλο αγώνα φορούσε πάντα το ίδιο σακάκι. Έτσι λοιπόν, σε μια συνέντευξη τον πείραζαν για το σακάκι αυτό και εκείνος απάντησε: "Όταν μια συνταγή αποδίδει, δεν είναι λάθος να την αλλάξεις?"

Εμένα οι δίσκοι μου πάνε μια χαρά και αυτό για το σκόρδο μου το είπε φίλος που είχε πολλά χρόνια δίσκους και επιτυχημένες αναπαραγωγές. Για αποδείξεις τώρα, ούτε το κινητό έχει αποδειχθεί αν κάνει καλό ή κακό (και γίνονται και παγκοσμίως έρευνες) αλλά το χρησιμοποιούμε όλοι, εγώ που να αποδείξω αν κάνει καλό το σκόρδο? :D Εμένα φίλε smoof άποψη μου συνέχισε να ταΐζεις καρδιά και μην πας καθόλου στο φυλλαράκι. Η νοοτροπία που έχω εγώ (και δεν έχω κανένα πρόβλημα και κάνω και αναπαραγωγή) είναι η εξής: τα ψάρια σου είναι οι δίσκοι, άρα προσαρμόζεις τα άλλα στις συνήθειες των δίσκων και όχι το αντίστροφο. Εγώ δεν έχω ρίξει ούτε τροφή για τους pleco ούτε για γατόψαρα ούτε τίποτα. Σε τελική εσένα τι θα σε νοιάξει και περισσότερο? Να χάσεις δίσκο (μακριά από μας και όλους τους δισκό-φιλους) ή έναν καρδινάλιο ή δεν ξέρω γω τι άλλο? Αυτά.

ΥΓ:εγώ με την τακτική του προσέχω-ταίζω μόνο τους δίσκους δεν έχω χάσει ακόμα ούτε ένα ψαράκι

harris
17-08-05, 15:43
Συγνώμη που επεμβαίνω αλλά δεν πρόκειτε να χαθεί ποτέ κανένας δίσκος επειδή του δίνουμε αποκλειστικά ξηρά τροφή.

Για τα home made σκευάσματα δεν μπορώ να είμαι το ίδιο βέβαιος.

george hmmy
17-08-05, 16:18
Συγνώμη που επεμβαίνω αλλά δεν πρόκειτε να χαθεί ποτέ κανένας δίσκος επειδή του δίνουμε αποκλειστικά ξηρά τροφή.

Για τα home made σκευάσματα δεν μπορώ να είμαι το ίδιο βέβαιος.

Καταρχήν Χάρη τι ζητάς συγγνώμη, συζήτηση κάνουμε! Η διαφωνία και το ως προς το να χαθεί ψάρι είναι στα φυλλαράκια, από ασυτία πχ. Εγώ ό,τι κι αν είχα δοκιμάσει δεν ετρώγαν με τίποτα και δε βλέπω το λόγο γιατί να τα αναγκάσω τα ψάρια να φάνε κάτι που δεν ενδείκνυται κιόλας για αυτά. Όσο για το hand made της ιστορίας να υποθέσω ότι τρως μόνο έτοιμα φαγητά απέξω? :D Είναι θέμα κόστους και μόνο για μένα. Τα 100 γραμμάρια κάνουν περί τα 7€ και εγώ με 10€ κάνω κανά 2 κιλά (καρδιά τσάμπα από το χασάπη, με επιβαρύνουν μόνο οι βιταμίνες, το spirulina και το σπανάκι). Σημαντική διαφορά, έτσι? Και πώς δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για τη home made καρδιά που την φτιάχνεις και με τα χεράκια σου, ενώ μπορείς να είσαι για την αγοραστή? Και κλείνοντας ξαναλέω καθένας έχει τη γνώμη του επί του θέματος και κάνει ό,τι νομίζει καλύτερο. Εμείς λέμε απόψεις και ο φίλος smoof θα αποφασίσει τι θα πράξει στο τέλος.

kroud
17-08-05, 18:30
Φιλε george το κινητο εχει αποδειχτει οτι κανει κακο μετα απο ολες αυτες τις ερευνες που αναφερες αλλα δεν ειναι το θεμα μας αυτο αλλα ουτε το σακακι του Ιωαννιδη.
Εδω μιλαμε για διαβιωση ψαριων.


Το οτι ειπε καποτε ο wattley για το σκορδο και την παπρικα δεν σημαινει οτι το δεσαμε σκοινι κορδονι και ταιζουμε μονο παπρικα και σκορδο γιατι μας ειναι πιο ευκολο και πιο φθηνο και μετα πεταμε και μια καρδια μοσχαριου στο μπλεντερ και τελειωσαμε.
Αυτος στο κατω κατω ειναι breeder και εμπορος(απο τους πολυ καλους) και αυτο τα λεει ολα.

Η διατροφη γενικοτερα ειναι πολυ μεγαλο κεφαλαιο και θελει ψαξιμο.

Εμενα περισσοτερο με ενδιαφερει να ξερω τι μπαινει μεσα στο ενυδρειο μου παρα να μου βγαλει την πιστη μετα να το βγαλω.
Διαφορετικα θα εβαζα οτι μου καπνιζε στο μπλεντερ και με 5 ευρω σου φτιαχνω και κρεπες για τους δισκους...
Πανω απ'ολα με ενδιαφερει η σωστη συμβιωση ολων το ψαριων ακομα και των cardinal.Διαφορετικα δεν υπαρχει λογος να τα αγορασεις.

Οσο για το θεμα της αναπαραγωγης δεν σημαινει οτι οποιος εχει κανει ειναι γνωστης των δισκων.Υπαρχουν ανθρωποι που εχουν κανει αναπαραγωγες και δεν ηξεραν οτι ο δισκος ζει σε οξινο νερο!!!

Φιλε smmof επειδη αυτο το θεμα εχει ξανασυζητησει παρα πολλες φορες στο board και επειδη ειναι καλοκαιρι και οπως καταλαβαινεις δεν ειναι και οτι καλυτερο,κανε ενα search και προσπαθησε να σχοιματισεις μια γνωμη.
Η προταση η δικη μου ειναι να τους βαλεις μεσα στην ζωη τους και τα flakes οπως προανεφερε και ο φιλος thediscusman(παντα απο καποια καλη εταιρια)γιατι σιγουρα θα σου χρειαστει αυτο πολλες φορες και θα ερθεις σε δυσκολη θεση.

basillis
17-08-05, 18:46
Θεωρώ φίλοι, ότι και για τα ψάρια, ισχύει ότι και για τον ανθρώπινο οργανισμό.Όσο περισσότερη πικοιλία τόσο το καλύτερο.Και φυσικά αυτό είναι αποδεδηγμένο, τουλάχιστον για τον άνθρωπο. Προσωπικά ταίζω τους δίσκους μου, ''απ όλα''.Φυλλαράκια D-50 Plus,discus gran, D-dallio plus (τροφή σκόρδου) όλα είναι της tropical. Δίνω ακόμα καρδιά με λαχανικά, κόκκινο σκουλίκι,γαρίδες, αποξηραμένο σκουλίκι,κ.ά. Όλα τα κατεψηγμένα με μέτρο φυσικά, καθώς και την τροφή με σκόρδο,μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα, και όλα πάνε καλά. Αν κάποιο ψάρι δεν τρώει κάποιο είδος τροφής είναι καθαρά θέμα συνήθειας.

george hmmy
17-08-05, 18:53
Φιλε george το κινητο εχει αποδειχτει οτι κανει κακο μετα απο ολες αυτες τις ερευνες που αναφερες

Έτσι και είχε αποδειχθεί αυτό θα κατέρεε το σύμπαν! Η γη βασικά, αλλά τέσπα. Θα έπρεπε να σταματήσει κάθε είδους τηλεπικοινωνία και με τα διεθνή δικαστήρια θα είχαν κλείσει όλες οι εταιρείες, τηλεοπτικοί σταθμοί κλπ. Άρα και να βγει μια μελέτη που να έχει ενδείξεις ότι τα κινητά κάνουν κακό, δε θα είναι αποδείξεις! ;) Εγώ έχω ενδείξεις ότι τα ψάρια μου τρώνε καλά και είναι υγιή με τη διατροφή που τους κάνω!

Ο Ιωαννίδης σαν προπονητής αποτέλεσε το ίνδαλμα μου και μου άρεσε πολύ τότε η ατάκα για αυτό και την ανέφερα και ήθελα να δείξω απλά ότι καθένας έχει τον τρόπο του, που αφού του δουλεύει τον κρατάει και θα ήταν και λάθος να τον αλλάξει! (ΙΜΟ)

Επίσης είναι και λίγο αντιφατικό αυτό που λες "Το οτι ειπε καποτε ο wattley για το σκορδο και την παπρικα δεν σημαινει οτι το δεσαμε σκοινι κορδονι και ταιζουμε μονο παπρικα και σκορδο γιατι μας ειναι πιο ευκολο και πιο φθηνο και μετα πεταμε και μια καρδια μοσχαριου στο μπλεντερ και τελειωσαμε.
Αυτος στο κατω κατω ειναι breeder και εμπορος(απο τους πολυ καλους) και αυτο τα λεει ολα." Αφού είναι καλός εκτροφέας, γιατί να μην ακούσω/ασπαστώ τη γνώμη του και να ακούσω το X για παράδειγμα που λέει τάιζε κρεμμύδι! Και αν νομίζεις ότι το να κάνεις την καρδιά απλά τα πετάς στο μπλέντερ, είσαι πολύ γελασμένος! Είναι μια διαδικασία που μόνο αν την κάνεις καταλαβαίνεις τι φρίκη είναι! :D Εγώ το κάνω γιατί έτσι κι αλλιώς θα αγόραζα καρδιά έτοιμη οπότε για θέμα οικονομίας και μόνο την κάνω μόνος μου.

Οσο για το θεμα της αναπαραγωγης δεν σημαινει οτι οποιος εχει κανει ειναι γνωστης των δισκων.

Σίγουρα ισχύει αυτό που λρε, αλλά αν έχεις για 4 χρόνια δίσκους και δεν έχεις χάσει ψάρι θεωρώ ότι το κατέχεις το άθλημα! ;)

θα σου χρειαστει αυτο πολλες φορες και θα ερθεις σε δυσκολη θεση.

Αυτό γιατί? Δεν το ξέρω, και μιας και έχω δίσκους... ανάλυσε το λίγο

Pritanis
17-08-05, 19:51
Το θεμα της μοσχαροκαρδιας εχει αναπτυχθει σε πολλα ποστς και οχι μονο εδω αλλα και σε φορουμς του εξωτερικου. Το σκορδο συμφωνα με τους περισσοτερους υδροβιολογους βοηθαει στην ενισχυση του ανοσσοποιητικου (αυτο δεν σημαινει οτι το ψαρι θα γινει ατρωτο....) παιζει μεγαλο ρολο η συγκεντρωση του σκορδου που τελικα θα καταληξει στο ψαρι πραγμα που ειναι αδυνατο να ποσοτικοποιηθει σε ενα χειροποιητο σκευασμα που διαλυεται κατεψυγμενο στο νερο.... Παρολαυτα δεν εχω διαβασει πουθενα οτι το σκορδο κανει κακο οποτε γιατι να μην το βαλουμε αν εστω και αμυδρα μπορει να βοηθησει... Επισης εκτος απο το σπανακι εγω χρησιμοποιω καροτο για να ενισχυσει τα κοκκινα των δισκων και μπανανα που οι δισκοι μου την λατρευουν.....Προσθετω επισης και κατεψυγμενη γαριδα καθως και νιφαδες τροφης.... Επιτυγχανω ετσι να προσφερω στα δισκακια μου μια αρκετα μεγαλη ποικιλια τροφων και γευσεων!!!!
Τωρα οσον αφορα τα αρνητικα του θεματος..... Οι βιταμινες συμφωνα με αυτα που εχω διαβασει ειναι κατα βαση αχρηστες αφου το ψαρι δεν μπορει να τις λαβει σε ποσοτητα και ποιοτητα που να μπορει να χρησιμοποιησει. Το σημαντικοτερο ομως αρνητικο της μοσχαροκαρδιας ειναι η ιδια η μοσχαροκαρδια. Πολλοι υποστηριζουν οτι οι ορμονες και τα χημικα που δινονται στο μοσχαρι για να μεγαλωσει γρηγορα και να μην αρρωσταινει μπορει να ειναι ακινδυνες για το μοσχαρι;;;; αλλα ισως να ειναι επικινδυνες για το ψαρακι μας....Και οι ορμονες αυτες υπαρχουν συγκεντρωμενες σε ολο το κρεας του μοσχαριου και φυσικα και στην καρδια του.....
Τωρα βεβαια τι συντηρητικο , τι χημικο , χρωστικες και σταθεροποιητες εχουν οι ετοιμες τροφες καλυτερα να μην το συζητησουμε οποτε επιλεγω το λιγοτερο κακο που για μενα ειναι η χειροποιητη καρδουλα.... ΝΑ γλειφεις τα δαχτυλα σου...... Την εχει δοκιμασει κανεις τηγανια;;;; Με κοκκινο κρασακι ειναι μουρλια

Takis
17-08-05, 21:31
Μια ερώτηση που κάνουν πολλοί από αυτούς που είναι κατά την καρδιάς είναι η εξής:
Πόσο πιθανό είναι στην φύση οι δίσκοι να τρώνε καρδιά μοσχαριού ή άλλου ζώου;
η απάντηση είναι γνωστή. Φυσικά δεν σημαίνει αυτό ότι πρέπει να την αποκλείσουμε, αλλά μην θεωρούμε ότι είναι και η τέλεια λύση...
Όσο για τις έτοιμες τροφές με σκόρδο, άκουσα ότι έχουν θετικά αποτελέσματα σε ψάρια με προβλήματα. Δεν έχω όμως δίσκους και δεν έχω άρα προσωπική άποψη...

dim
17-08-05, 22:02
μια ερώτηση και απο μένα. μπορεί να μας πεί κάποιος τί τρώνε οι δίσκοι στο φυσικό τους περιβάλον??

kroud
18-08-05, 23:29
Φιιλε george το προβλημα ειναι οτι δεν εχεις καταλαβει ακομα τη διαφορα I'm keeping discus and i'm breeding discus.

Την απορεια σου σχετικα με την ξηρα τροφη(για εμενα προσωπικα flakes)στην ελυσε ο thediscusman.
Η λογικη μου στο θεμα της διαβιωσης(που περιλαμβανει ποιοτητα νερου και διατροφης) ειναι να προσπαθουμε να φερουμε τον δισκο οσο το δυνατον γινεται στο φυσικο του περιβαλλον.Αυτος για εμενα ειναι χομπιστας.

Dim..μια ερώτηση και απο μένα. μπορεί να μας πεί κάποιος τί τρώνε οι δίσκοι στο φυσικό τους περιβάλον??
Αν και δεν εχω παει στον Αμαζονιο απ'οσα γνωριζω,οι δισκοι ειναι παμφαγα ψαρια.Μπορουν να φανε ακομα και φυτα αν προκειται να πεθανουν απο την πεινα.Συνεπως τρωνε οτι τους ειναι πιο ευκολο να βρουν στο φυσικο τους περιβαλλον.
Το σιγουρο ειναι οτι δεν τρωνε καρδιες μοσχαριου,σκορδα κτλ...εκτος κι αν καμια φυλη εκει κατω εχει τοσα πολλα μοσχαρια και σκορδα που τα πεταει στο ποταμι(οποτε τακη επεσες μεσα).
Αυτες ειναι ταρζανιες των ανθρωπων.

Ελπιζω να μην ξεφυγουμε απο το θεμα(απο αυριο ειμαι αδειουχος)και να συνεχισουμε καποια στιγμη στο μελλον το θεμα της διατροφης ωστε να ακουστουν ολες οι αποψεις.

Καλες διακοπες για οσους δεν εχουν παει ακομα και καλο χειμωνα για οσους επεστρεψαν.

Takis
18-08-05, 23:43
Αν και δεν εχω παει στον Αμαζονιο απ'οσα γνωριζω,οι δισκοι ειναι παμφαγα ψαρια.Μπορουν να φανε ακομα και φυτα αν προκειται να πεθανουν απο την πεινα.Συνεπως τρωνε οτι τους ειναι πιο ευκολο να βρουν στο φυσικο τους περιβαλλον.
Το σιγουρο ειναι οτι δεν τρωνε καρδιες μοσχαριου,σκορδα κτλ...εκτος κι αν καμια φυλη εκει κατω εχει τοσα πολλα μοσχαρια και σκορδα που τα πεταει στο ποταμι(οποτε τακη επεσες μεσα).

Όταν λέω δεν πρέπει να την αποκλείσουμε, δεν εννοώ την πιθανότητα να τρώνε οι δίσκοι μοσχάρια στην φύση, αλλά την καρδιά σαν τροφή. :smt040

george hmmy
22-08-05, 00:11
Το σιγουρο ειναι οτι δεν τρωνε καρδιες μοσχαριου,σκορδα κτλ...εκτος κι αν καμια φυλη εκει κατω εχει τοσα πολλα μοσχαρια και σκορδα που τα πεταει στο ποταμι(οποτε τακη επεσες μεσα).
Αυτες ειναι ταρζανιες των ανθρωπων

Να ρωτήσω κάτι: Αμαζόνιος είναι, ζούγκλα δλδ, ιαγουάροι ζουν, λιοντάρια, πύθωνες, αλιγάτορες, ιθαγενείς και δεν ξέρω και τι άλλο. Όλα αυτά είναι σαρκοφάγα που ζουν και κυνηγούν γύρω από τον ποταμό όπου τα θηράματα συγκεντρώνονται για να πιουν νερό. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό πολλά από τα πτώματα να καταλήγουν στον ποταμό και να γίνονται τροφή για τους δίσκους. Τώρα αν είναι καρδιά ή μπουτάκι δεν το ξέρω, αλλά υποπτεύομαι ότι το τρώνε το κρεατάκι τους. Θα πω ένα άσχετο παράδειγμα για να δείξω ότι το κρέας δεν πρέπει να είναι άσχετο με τη διατροφή των δίσκων: ο σκύλος που δεν τρώει χόρτα όσο και να πεινάσει, ό,τι και να του κάνεις, από μικρό να προσπαθείς να τον ταΐζεις μόνο ζαρζαβάτια δε θα τα φάει. Απλά δεν είναι στη φύση του, δεν είναι vegetarian! :-D Οι δίσκοι από ότι έχω παρατηρήσει, και από την αναπαραγωγή που είχα κάνει, τρώνε πολύ εύκολα καρδιά (κρέας δλδ) άρα έχω την αίσθηση ότι δεν είναι και πολύ μακριά από τις διατροφικές τους συνήθειες. Τώρα το σκόρδο μάλλον δεν το βρίσκουν αλλά μπορεί να τρώνε τους καρπούς των καφεόδεντρων! Αυτό σημαίνει ότι τους ταΐζουμε καφέ? :-) Επειδή κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι ακριβώς γίνεται στη φύση (εκτός αν έχει ξοδέψει ατελείωτες ώρες παρακολούθησης δίσκων...) ας μην είμαστε απόλυτοι στις απόψεις μας! ;)

Tolis
22-08-05, 11:56
Κι ομως υπαρχουν ανθρωποι που εχουν ξοδεψει πολλες ωρες παρατηρωντας ψαρια στο φυσικο τους περιβαλλον.
Οι δισκοι απο την φυση τους δεν ειναι ειναι πρωτευοντα αρπακτικα (οπως πχ τα πιρανχας ή μικροτερα ειδη της οικογενειας tetra) κι ουτε το φυσικο τους σχημα (και στομα) δειχνει κατι τετοιο - ακομα κι αν ενα πτωμα επεφτε στο νερο θα τρωγοταν πολυ γρηγορα απο αλλου ειδους αρπακτικα που ζουν στα ιδια ποταμια.
Η καρδια μοσχαριου ειναι μια καλη τροφη πλουσια σε συστατικα που βοηθουν τους δισκους (ειδικα τους νεους) να μεγαλωσουν γρηγορα και να παρουν καλα χρωματα, αλλά με τον καιρο γεμιζει τον οργανισμο τους με τοξινες κι αλλα συστατικα που (απο την φυση τους) τα ψαρια δεν μπορουν να αφομοιωσουν. Οι περισσοτεροι χομπιστες (κι οχι επαγγελματιες breeders) δεν την συνιστουν.

lasal
22-08-05, 13:05
ο σκύλος που δεν τρώει χόρτα όσο και να πεινάσει, ό,τι και να του κάνεις,
Οταν αρρωστήσει τρώει χόρτο.

george hmmy
22-08-05, 13:47
Οταν αρρωστήσει τρώει χόρτο.

Στα φυσιολογικά του δεν τρώει, και όταν τρώει αυτό είναι ένα συγκεκριμένο και μόνο που τον βοηθάει στο στομάχι του. Μην μπούμε και σε λεπτομέρειες, ένα παράδειγμα ήταν για τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις. ;)

dim
22-08-05, 17:54
υπάρχουν ζώα που είναι παμφάγα π.χ. άνθρωπος, γουρούνι και υπάρχουν και ψάρια απ ότι ξέρω που άλλα είναι παμφάγα άλλα φυτοφάγα και άλλα σαρκοφάγα. οι δίσκοι πού ανοίκουν ? σε πια κατηγορία? δεν νομίζω ότι θα πρέπει να πάει κανείς στον αμαζόνιο για να παρατηρήσει ο ίδιος το κάθε ψάρι που θέλει, ούτε πρεπει να πάς εκεί για να τους αγοράσεις. υπάρχουν και άλλοι τρόποι! π.χ. τα βιβλία και επειδή ενδιαφέρομαι να βάλω δίσκους έκανα μια ερώτηση για να απαντήσει κάποιος που ξέρει ή έχει διαβάσει κάπου για την διατροφή τους.
και τις αγελάδες που είναι φυτοφάγες τις ταΐζανε τροφές που περιείχαν κρέατα αλεσμένα και τα τρώγανε και μεγαλώνανε γρήγορα αλλα είδαμε τα αποτελέσματα..... άρχισαν να τρελαίνονται.

george hmmy
22-08-05, 23:24
και τις αγελάδες που είναι φυτοφάγες τις ταΐζανε τροφές που περιείχαν κρέατα αλεσμένα και τα τρώγανε και μεγαλώνανε γρήγορα αλλα είδαμε τα αποτελέσματα..... άρχισαν να τρελαίνονται.

Οι αγελάδες τρελάθηκαν επειδή τις τάιζαν παλιά καμένα λάδια αυτοκινήτων και μηχανών γενικά. Πλούσια σε υδατάνθρακες...

Τώρα για το τι τρώνε ακριβώς οι δίσκοι, να τους ρίχνεις tetrabits που είναι σίγουρα τροφή τους και τα αλλα τα ξανασυζητάμε! :)

dim
22-08-05, 23:54
ο λόγος που έπαθαν οι αγελάδες την συγκεκριμένη νόσο είναι επειδή ότι έμενε απο τα ζώα που σφάζανε τα αποξυρένανε, τα αλέθανε και αυτό το πράμα γινόταν τροφή, τα κρεατάλευρα. συγκεκριμένα αν θές να μάθεις η πάθηση αυτή έγινε γνωστή πρίν κάμποσα χρόνια(50+) και πήρε το όνομα αυτουνού που την ανακάλυψε, και ήταν ακόμη γνωστό ότι η πάθηση αυτή ανακαλύφθηκε σε ανθρώπους ανθρωποφάγους στην Αφρική και εμφανίζετε λόγο κανιβαλισμού. το επειχείρημα ξεκίνησε επι θάτσερ στην αγγλία και υπήρχε μεγάλο κέρδος στην όλη ιστορία τότε και τεράστια ζημιά μετά.!
αυτά για τις τρελές αγελάδες, όσο για τα λάδια που λές έχουν να κάνουν με τις διοξίνες και όχι με αυτήν την νόσο. Μπερδέυτηκες λιγάκι αλλα δεν πειράζει.
εγώ θα ταΐζω και tetrabits αλλα επειδή δεν ξέρεις την απάντηση που ζητάω εσύ αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άτομα που ξέρουν. δεν ξέρω πόσο και πόσα γνωρίζεις, μπορεί και πάρα πολλά μπορεί και πολύ λίγα(και να νομίζεις πολλά). απλά η μία απάντηση που έδωσες ήταν λάθος και στην άλλη μπορεί να βρεθεί απάντηση, μην το αποκλείεις. καμιάφορα δεν τα ξέρουμε όλα, ας κρατάμε και καμιά πισινή.
Αυτά όλα φιλικά.
ΥΓ: Τώρα πως έφτασε η συζήτηση απο τους δίσκους στις αγελάδες είναι άλλο θέμα! στο ζωϊκό βασίλειο είμαστε πάντος δεν φύγαμε.

Tolis
23-08-05, 00:18
Να ηρεμησουμε λιγο.

Μην μπερδευουμε τα πραγματα και μην κανουμε συγκρισεις με άλλα ζωα. Τα θερμοαιμα - θηλαστικα εχουν εντελως διαφορετικο τροπο μεταβολισμου απο τα ψαρια. Μην προσπαθουμε να βγαλουμε θεωριες δικες μας, τοχουν κανει οι βιολογοι δεκαετιες πριν. Προφανως οι δισκοι δεν τρωνε tetra bits στο φυσικο τους περιβαλλον, αλλά τα διαφορα bits-flakes κλπ παρασκευαζονται με βαση τις διατροφικες αναγκες των ψαριων. Η καρδια του μοσχαριου οχι. Ειναι χρονια γνωστο οτι δεν ειναι καλο να ταιζουμε τα ψαρια με φαγητο που προερχεται απο θερμοαιμα ζωα.

george hmmy
23-08-05, 00:23
Αστειευόμενος το έγραψα dim, επειδή διαπίστωσες ότι καθένας με τη γνώμη του και την εμπειρία του κρίνει και αποφασίζει!

Μια παρένθεση μόνο να κάνω: επειδή το "παίζουμε" αν θέλετε ότι μας νοιάζουν πολύ τα ψάρια μας και πρέπει να τα ταΐζουμε ακριβώς ότι τρώνε στη φύση, και μιας και καρδιά δεν τρώνε στη φύση δεν τους ρίχνουμε και εμείς κλπ. Αυτό είναι μεγαλύτερη ταρζανιά, που το χαρακτήρισε ένας φίλος, από το να κρατάμε σε ένα χρυσό κλουβί 5-10 καημένα ψαράκια? Θέλω να πω δηλαδή, πως μπορώ να λέω ότι προσέχω πολύ τα ψάρια μου τι τα ταΐζω σαν να είναι στο φυσικό τους περιβάλλον από τη στιγμή όμως που δεν είναι?

dim
23-08-05, 00:33
δεν υπάρχει θέμα george hmmy. εγώ ήρεμος είμουνα και ήρεμος είμαι δεν νομίζω να παρεξηγήθηκα με αυτά που έγραψα. φιλικά τα έγραψα.

Tolis
23-08-05, 00:39
Ενδιαφερον θεμα προς συζητηση george hmmy, αλλά το θεμα εδω (παιρνοντας ως δεδομενο οτι κραταμε ψαρια σε ενυδρεια) ειναι η διατροφη (που πρεπει να ειναι οσο πιο σωστη γινεται) - αν θες ανοιξε ενα καινουργιο θεμα στα γενικα..

johnny98130
23-08-05, 08:49
Έτσι και είχε αποδειχθεί αυτό θα κατέρεε το σύμπαν! Η γη βασικά, αλλά τέσπα. Θα έπρεπε να σταματήσει κάθε είδους τηλεπικοινωνία και με τα διεθνή δικαστήρια θα είχαν κλείσει όλες οι εταιρείες, τηλεοπτικοί σταθμοί κλπ.

Αγαπητοι συνδρομοι μολις ηρθα απο διακοπες οπου ανανεωθηκα ταμαλα. Να προσθεσω λοιπον και εγω τα εξης:
Δεν εχει βεβαια σχεση με το ταισμα των δισκων αλλα εχει αποδειχθει επιστημονικα σε εγκυροτατα περιοδικα ότι η μικροκυματικη ακτινοβολια (αναλογου του μηκους κυματος της και της ισχυς της) επιδρα αλλοιώνοντας τα εγκεφαλικα κυταρα. Αυτο που δεν εχει αποδειχθει διοτι απλα δεν υπάρχει ιστορικο προηγουμενο ειναι ο βαθμος αλληλεπιδρασης. Αλλα και να ειχε αποδειχθει (οπως εχουν αποδειχθει τοσα αλλα επιβλαβη για τον ανθρωπο) δεν θα ειχε ανοιξει μυτη. Money comes first........

Τωρα οσον αφορα τη χρηση σκορδου εντός του ενυδρειου υπαρχουν πολλες αντικρουομενες αποψεις απο σοβαρους ΙΜΟ χομπιστες και breeders περι αυτου του θεματος χωρις να εχουν καταληξει καπου. Το σιγουρο ειναι ότι σε καθε περιπτωση θα πρεπει να προσεχουμε τι βαζουμε μεσα στο ενυδρειο μας διοτι οσο ευκολα προστιθεται κατι τοσο δυσκολα αφαιρειται.

Τωρα για την παρατεταμενη χρηση beefheart στην διατροφη των δισκων συμφωνω με τον Τακη. Οι συνταγες τυπου Wattley και Degen με χρηση καρδιας μοσχαριου και κοτοπουλου στην διαρκεια του χρονου μαλλον κανουν πρισσοτερο κακο παρα καλο αφου πουσαρουν τον δισκο με πρωτεινες και τον γεμιζουν με τοξινες και λιπος. Μια ισσοροπημενη διατροφη που περιλαμβανει ενα μεγαλο πληθος τροφων ειναι η καλυτερη λυση.

Αυτα!!!!!!!

harris
23-08-05, 13:01
Λοιπόν,

Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να κρατήσουμε δίσκους για μεγάλο χρονικό διάστημα και μας ενδειαφέρει περισσότερο η μακροζωία τους από το να έχουμε τον ταχύτερα αναπτυσόμενο/μεγαλύτερο δίσκο Ανατολικής Αττικής (Αν και το τελευταίο έχει να κάνει με την συχνότητα των αλλαγών νερού περισσότερο)

Την καρδιά (mix) την χρησιμοποιούν οι breeders που θέλουν ταχεία ανάπτυξη στους δίσκους που αναπαράγουν.

Είναι σωστό να προσθέτουμε όσο μεγαλύτερη ποικιλία στην διατροφή των δίσκων μας. Μέρος αλλά όχι βάση αυτής της ποικιλίας μπορεί να είναι και η καρδιά (mix).

Αν το mix καρδιάς είναι μέρος της διατροφής μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σκόρδο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σκόρδο διαλύεται στο νερό πριν την κατανάλωση του από τους δίσκους. Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για το εαν μεταβολίζουν οι δίσκοι τα λαχανικά του μίγματος μας.

Μέρος την ποικιλίας μας μπορούν να είναι και κατεψυγμένα αλλά θέλουν προσοχή επειδή βρομίζουν το νερό.

Βάση της διατροφής μας πρεπει να είναι τα flakes και bits. Καλό είναι να έχουμε φροντίσει να έχουμε και από τους δύο τύπους, και μια ποικιλία από 3-4 brands. Αν θέλουμε μπορούμε να έχουμε τα tetra/sera για το 60/70 % της βάσης μας και και κάποια άλλη ακριβότερη τροφή από πιο εξειδικευμένα brand names

smoof
29-08-05, 13:30
Γεια σας και παλι! Θελω να κανω μια ερωτηση για κατι που εγραψε στο προηγουμενο μηνυμα ο HARRIS. Ειπε οτι το ποσο γρηγορα μεγαλωνουν οι δισκοι εξαρταται απο τις αλλαγες νερου (αν καταλαβα καλα). Μπορειτε να μου το εξηγησετε;

george hmmy
29-08-05, 13:50
Όταν εσύ φίλε smoof ζεις σε ένα καθαρό περιβάλλον, δεν είναι άμεση συνέπεια να έχεις καλύτερη και γρηγορότερη ανάπτυξη από κάποιον που ζει μέσα σε μια πόλη μεσ' στη βρώμα, το καυσαέριο και τα σκουπίδια στα πόδια του? Έτσι και τα ψάρια και ειδικά ο δίσκος, ο οποίος λόγο της καταγωγής του έχει μάθει να ζει σε πεντακάθαρα νερά. Όταν εσύ τους κάνεις συχνές αλλαγές αισθάνονται καλύτερα και αναπτύσσονται καλύτερα/γρηγορότερα. Υπάρχουν φίλοι που κάνουν και καθημερινές αλλαγές νερού της τάξης του 10% ή και περισσότερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι κυριολεκτικά θαυματουργά. Μην το δέσεις ότι έτσι πρέπει να κάνεις και εσύ, απλά γνώριζε τι συμβαίνει! Θα σου πω και το εξής, προσωπική άποψη, ότι είναι καλύτερα να κάνεις αλλαγή νερού κάθε Σάββατο πχ, παρά σε τυχαία χρονικά διαστήματα και πιο πυκνά. Επίσης καλή ιδέα είναι να κάνεις αλλαγή νερού καμιά ώρα μετά που έχει σβήσει το φως του ενυδρείου σου, καθότι τα ψαράκια σου δεν στρεσάρονται! ;)

johnny98130
29-08-05, 13:53
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η βλέννα που αποβάλουν οι δίσκοι δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη τους καθώς και στην ανάπτυξη των υπόλοιπων δίσκων του ενυδρειου. Γιαυτό και οι αλλαγές νερου αποσκοπούν στην απομάκρυνση αυτων των ουσιών της βλέννας. Παντως στο DISCUS-L φορουμ έχω ακουσει και εντελώς διαφορετικές απόψεις από σοβαρούς χομπίστες..........

smoof
29-08-05, 13:54
Ευχαριστω. Κανω αλλαγες καθε κυριακη. Αυτο με το φως Φαινεται καλο!!

george hmmy
29-08-05, 14:02
Αυτο με το φως Φαινεται καλο!!

Κοίτα φίλε smoof, εγώ όταν έκανα αλλαγές με το φως αναμένο τα ψαράκια μου κοιτούσαν απελπισμένα θαρρείς, λες και φοβόντουσαν ότι θα αδειάσω όλο το νερό και δε θα ζήσουν. Καθόντουσαν κάτω και ούτε που κουνιόντουσαν. Με τον τρόπο αυτό δεν παίρνουν χαμπάρι τι τους γίνεται, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, και αν θες, δοκίμασε το κάποια φορά, τα πιάνεις στον ύπνο κυριολεκτικά! Μπορείς να τα χαιδέψεις και δεν παίρνουν χαμπάρι τίποτα! Υπό άλλες συνθήκες βούτα το χέρι σου μέσα και κάνε ότι τα πλησιάζεις να δεις πως βάζουν μπρος την εξωλέμβια και εξαφανίζονται! :-)

smoof
29-08-05, 14:07
Οτι και αν ηθελα να κανω μεσα στο ενυδρειο το εκανα πολυ προσεκτικα και οσο πιο ηρεμα μπορουσα αλλα γινοταν πανικος,τρομαζαν πολυ. Θα το δοκιμασω!

Tolis
29-08-05, 14:10
Στην αναπτυξη τους ολα τα νεαρα ψαρια χρειαζονται πολυ περισσοτερα ιχνοστοιχεια τα οποια τους δινονται με συχνες αλλαγες νερου, οι οποιες βοηθανε και στο να διωχνουν νιτρικα (στα οποια ειναι πιο ευαισθητα τα νεαρα ψαρια) και "ανασταλτικες" ουσιες που εκκρινουν τα περισσοτερα μωρα.

smoof
29-08-05, 14:14
Και μια τελευταια ερωτηση για τις αλλαγες: καποιοι κανουν αλλαγες νερου 40-50%.Ειναι καλο αυτο; Αν κανω δυο τετοιες αλλαγες καθε εβδομαδα θα εχω αλλαξει το 90-100% του νερου μου.Θα κανω καλο ή κακο;

george hmmy
29-08-05, 14:41
Κοίτα φίλε smoof, με δύο αλλαγές της τάξης του 50% δυστυχώς δεν αλλάζεις το 100% του νερού σου αλλά το 75%! Πέρα τώρα από αυτό, είναι ικανοποιητική η αλλαγή του 50% μια φορά την εβδομάδα. Εξαρτάται βέβαια από πολλούς παράγοντες, πχ ιχθυοφόρτωση, φίλτρανση που έχεις κλπ, αλλά σε γενικές γραμμές είσαι καλυμμένος με μία 50αρα την εβδομάδα. Προσωπικά αυτό κάνω και δεν έχω κανένα πρόβλημα! Τώρα για τις αλλαγές, έχεις νερό RO ή βρύσης? Επίσης, όπως μάλλον ήδη γνωρίζεις, το νερό πρέπει να το προσθέτεις πολύ-πολύ σιγά ουτώς ώστε η αλλαγή που θα νοιώσουν τα ψαράκια σου να είναι πολύ αργή. Εγώ κάνω το εξής κόλπο (ας πούμε κόλπο) το νερό της RO τρέχει κατευθείαν μέσα στο ενυδρείο οπότε προσθέτω πολύ σιγά και δεν έχω θερμοκρασιακή μεταβολή ούτε γρήγορη αλλαγή σε ph ή οποιαδήποτε άλλη παράμετρο. Αυτό βέβαια είναι καλό να γίνεται σε οποιοδήποτε ψαράκι, είτε χρησιμοποιούμε RO είτε νερό της βρύσης!

Και όπως είπε ο Τόλης, μόνο καλό κάνεις, με τις συχνές αλλαγές στα μικρά ψάρια! ;)