Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : εξωτερικα φιλτρα

Stefanosss
12-03-15, 19:39
Γεια στην παρεα.. ερωτηση: μπορω να εχω δυο εξωτερικα φιλτρα στο ενυδρειο μου σε λειτουργια ή υπαρχει καποιο προβλημα; ο λογος που τ θελω ειναι οτι νομιζω πως δεν επαρκει αυτο που εχω κ λογο οικονομικης δυσκολιας δε μπορω να κανω γερη αναβαθμιση του φιλτου σκευτομαι ν παρω ενα επιπλεον μεταχειρησμενο.. τι λετε θα γινει δουλεια;

nazgul
12-03-15, 19:42
Οσα θελεις μπορεις να βαλεις. Η ενισχυση της φιλτρανσης, μονο καλο μπορει να κανει, αρκει να ειναι ετσι προσαρμοσμενη η ροη, ωστε να μην ενοχλει τους κατοικους του ενυδρειου

Kostas12
12-03-15, 19:44
Μπορείς να έχεις άνετα 2 εξωτερικά φίλτρα και παραπάνω σε ένα ενυδρείο, αλλά να μην στο κάνουν πλυντήριο με την ροή που θα βγάζουν.

tsala
15-03-15, 15:47
φυσικα μπορεις.
τι ενυδρειο εχεις τωρα και ποιο φιλτρο?

Stefanosss
17-03-15, 14:43
φυσικα μπορεις.
τι ενυδρειο εχεις τωρα και ποιο φιλτρο? εχω ενα ενυδρειο 240 λιτρα το της ferplast dubai 120 με εξωτερικο φιλτρο Eheim 2215 κ νομιzω πως δε με καλυπτει αυτο τ φιλτρο γιατι αιωρειται σαν σκονη μεσα στο ενυδρειο δε καθαριζει γιαυτο λεω να βαλω ακομη ενα

tsala
17-03-15, 20:07
ναι δεν σε καλυπτει και λογω ροης.. το πολυ να γυριζει 2 φορες τα λιτρα του ενυδρειου...
αλλη λυση ειναι να το πουλησεις και να ψαξεις ενα μεγαλυτερο (πχ 2217)

delta66
17-03-15, 20:38
Απο θεμα ροης, αν η πραγματικη ροη ειναι δυο φορες τα λιτρα νερου του ενυδρειου, φτανει κανονικα για φιλτρανση.
Το θεμα ειναι ομως και τα υλικα (ποσοτητα, ποιοτητα, τοποθετηση) και η ιχθυοφορτωση και το ταισμα που γινεται.
Τι πληροφοριες μπορουμε να εχουμε επ'αυτου?

Συνηθως τα φορτωνουμε τα ενυδρεια, και ενα τετοιο ενυδρειο θελει ενα 2217 τουλαχιστον.
Αντι για να πουληθει ομως και να παρει μεγαλυτερο, θα προτιμουσα να προστεθει ενα ακομα παρομοιο.

tsala
17-03-15, 20:53
σιγουρα ολα παιζουν ρολο..
Δεν ξερουμε κι αν μπορει να τα γυρισει 2 φορες.. μπορει και να μην μπορει..
παντως και 2 φορες, ειναι λιγο για μενα.. ετσι θεωρω..
φυσικα παιζουν και τα ψαρια ρολο..σκεψου να εχει αφρικανες με τετοια ροη...
για μονομαχους καλα ειναι :D:D
ο καδος ειναι επισης σημαντικο.. νομιζω ομως πως οσο ανεβαινεις σε ροη .. συνηθως μεγαλωνει κι ο καδος..
η χωρητικοτητα του καδου ειναι σημαντηκοτερη απο την ροη.
παντως εγω θα το εδινα :D
νομιζω τα 6 λιτρα του 2217 ειναι καλα..
υπαρχουν και φιλτρα οπως το jbl πχ. με μεγαλυτερο καδο (και μικροτερη καταναλωση)

delta66
17-03-15, 20:58
Το 2215 εχει 620 λ/ω ονομαστικη, συνηθως στη χειροτερη 400 λ/ω πραγματικη.
Το ενυδρειο ειναι γυρω στα 200 καθαρα
Για βιολογικη φιλτρανση ακομα και 200 λ/ω πραγματικη, φτανει.
Και αν δεν υπαρχουν αμμωνια και νιτρωδη, αποδεικνυεται οτι για βιολογικη φιλτρανση, φτανει. (και για αφρικανες)
Αν βλεπει αιωρουμενα κλπ στο νερο, ειναι θεμα μηχανικης φιλτρανσης.
Αυτο ειναι αλλο θεμα.

tsala
17-03-15, 21:09
Και αν δεν υπαρχουν αμμωνια και νιτρωδη, αποδεικνυεται οτι για βιολογικη φιλτρανση, φτανει. (και για αφρικανες)
Αυτο ειναι αλλο θεμα.

δεν αντιλεγω..
απλα εγω θελω να ειμαι υπερκαλυμμενος.. δεν θα το εβαζα σε μενα εννοω..
σκεψου ομως και τι κυκλοφορια θα εχει μια αντλια πχ 500 λιτρα/ωρα σε ενα 240λιτρο με 1.20 μηκος ενυδρειου..

Stefanosss
17-03-15, 21:23
δεν αντιλεγω..
απλα εγω θελω να ειμαι υπερκαλυμμενος.. δεν θα το εβαζα σε μενα εννοω..
σκεψου ομως και τι κυκλοφορια θα εχει μια αντλια πχ 500 λιτρα/ωρα σε ενα 240λιτρο με 1.20 μηκος ενυδρειου..
παιδια δε τα καταλαβαινω και πολυ ολα αυτα που λετε γιατι ειμαι αρχαριος δε μπορω κυριως να καταλαβω για την ροη πως καταλαβαινω αν η ροη ειναι καλη.. στο ενυδρειο εχω αφρικανικες με ενα μεγαλο βραχο με σπυλιες κ αλλα διακοσμητικα.. με απλα λογια τ μου προτοινετε ν κανω γιατι εχω αγανακτισει με αυτα τα σωματιδια σαν σκονη.. εγω λεω να παρω ενα επιπλεον λιγο καλυτερο απο αυτο που εχω φιλτρο και να βαλω και εναν κυκλοφοριτη που μου προτοιναν. και η σκονη νομιζω πως σηκωνετε απο το βυθο, οταν δεν εχει τοση κοινητηκοτητα ειναι πιο περιοσισμενη η σκονη.. καθε πληροφορια ειναι χρησιμη για μενα ευχαριστω
-------------------------
Αυτο ειναι αλλο θεμα.
παιδια δε τα καταλαβαινω και πολυ ολα αυτα που λετε γιατι ειμαι αρχαριος δε μπορω κυριως να καταλαβω για την ροη πως καταλαβαινω αν η ροη ειναι καλη.. στο ενυδρειο εχω αφρικανικες με ενα μεγαλο βραχο με σπυλιες κ αλλα διακοσμητικα.. με απλα λογια τ μου προτοινετε ν κανω γιατι εχω αγανακτισει με αυτα τα σωματιδια σαν σκονη.. εγω λεω να παρω ενα επιπλεον λιγο καλυτερο απο αυτο που εχω φιλτρο και να βαλω και εναν κυκλοφοριτη που μου προτοιναν. και η σκονη νομιζω πως σηκωνετε απο το βυθο, οταν δεν εχει τοση κοινητηκοτητα ειναι πιο περιοσισμενη η σκονη.. καθε πληροφορια ειναι χρησιμη για μενα ευχαριστω

delta66
17-03-15, 21:35
Κανονικη ροη θα εχει.
Μη μπερδευουμε την κυκλοφορια μεσα στο χωρο του ενυδρειου, με την ροη του νερου μεσα στο φιλτρο, σε σχεση με την ποσοτητα του νερου που καλειται να φιλτραρει.
Για το χωρο του ενυδρειου υπαρχουν ειδικοι κυκλοφορητες.
παιδια δε τα καταλαβαινω και πολυ ολα αυτα που λετε γιατι ειμαι αρχαριος δε μπορω κυριως να καταλαβω για την ροη πως καταλαβαινω αν η ροη ειναι καλη.. Εινα απλα τα πραγματα, τα εγραψα και πιο πανω.
Αν το νερο δεν εχει Αμμωνια και Νιτρωδη, η ροη ειναι αρκετη.
Αν βλεπεις αιωρουμενα στο νερο χρειαζεσαι ενισχυση μηχανικης φιλτρανσης (σφουγγαρια filterwool κλπ). Ισως και σκουπα βυθου. Ισως ομως να ειναι και λάθος στησιμο και απο λαθος ιχθυοφορτωση.
Αυτα μπορεις να τα βαλεις, ειτε σε μεγαλυτερο φιλτρο μαζι με τα υλικα που εχεις ηδη, ειτε να παρεις δευτερο φιλτρο.
Το ποσο ενισχυση θα χρειαστει παιζεται.
Γιαυτο σου λεμε με τον Tsala, να παρεις για σιγουρια ενα φιλτρο μεγαλυτερο, ή ενα ακομα παρομοιο σαν κι αυτο που εχεις.
Η κυκλοφορια του νερου μεσα στο ενυδρειο (να πηγαινει παντου το νερο δλδ απο ακρη σε ακρη μεσα στο ενυδρειο), ειναι ενα θεμα διαφορετικο, και πρεπει να το διαπιστωσεις μονος σου.
Αυτο αν δεν γινεται σωστα, ακομα και με την προσθηκη δευτερου φιλτρου, λυνεται με wave maker (εξυπνα τοποθετημενο σε σωστη θεση).

Δεν μας λες ποια και ποσα υλικα εχει το φιλτρο σου και πως ειναι στημενο, για να γινουμε πιο συγκεκριμενοι.
Ή καλυτερα μια πληρη παρουσιαση του ενυδρειου.

Stefanosss
17-03-15, 21:45
Κανονικη ροη θα εχει.
Μη μπερδευουμε την κυκλοφορια μεσα στο χωρο του ενυδρειου, με την ροη του νερου μεσα στο φιλτρο, σε σχεση με την ποσοτητα του νερου που καλειται να φιλτραρει.
Για το χωρο του ενυδρειου υπαρχουν ειδικοι κυκλοφορητες.
Εινα απλα τα πραγματα, τα εγραψα και πιο πανω.
Αν το νερο δεν εχει Αμμωνια και Νιτρωδη, η ροη ειναι αρκετη.
Αν βλεπεις αιωρουμενα στο νερο χρειαζεσαι ενισχυση μηχανικης φιλτρανσης (σφουγγαρια filtyerwool κλπ)
Αυτα μπορεις να τα βαλεις, ειτε σε μεγαλυτερο φιλτρο μαζι με τα υλικα που εχεις ηδη, ειτε να παρεις δευτερο φιλτρο.
Το ποσο ενισχυση θα χρειαστει παιζεται.
Γιαυτο σου λεμε με τον Tsala, να παρεις για σιγουρια ενα φιλτρο μεγαλυτερο, ή ενα ακομα παρομοιο σαν κι αυτο που εχεις.
Η κυκλοφορια του νερου μεσα στο ενυδρειο (να πηγαινει παντου το νερο δλδ απο ακρη σε ακρη μεσα στο ενυδρειο), ειναι ενα θεμα διαφορετικο, και πρεπει να το διαπιστωσεις μονος σου.
Αυτο αν δεν γινεται σωστα, ακομα και με την προσθηκη δευτερου φιλτρου, λυνεται με wave maker (εξυπνα τοποθετημενο σε σωστη θεση).

Δεν μας λες ποια και ποσα υλικα εχει το φιλτρο σου και πως ειναι στημενο, για να γινουμε πιο συγκεκριμενοι.
το φιλτρο εχει 5 σγουγγαρια χροματος μπλε ενα μαυρο που δε ξερω πως λεγετε που ειναι πιο λεπτο κ ενυδρειακο βαμβακι που εχω προσθεσει κ γω επιπλεον

Κλεόβουλος
17-03-15, 21:47
Το πρόβλημα σου έχει ελαφρώς ξανασυζητηθεί ;) http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=85209
Είναι ευκαιρία να σκεφτείς μερικές δραστικές προς το καλύτερο αλλαγές.
Το φίλτρο δεν νομίζω ότι είναι το μόνο πρόβλημα (ίσως να μην είναι καν πρόβλημα).
1. αλλαγή ψαροσύνθεσης. Έχεις μιξ κιχλίδες από Μαλάουι-ποταμίσιες Αφρικής και Αμερικάνικες (απ' όσο μπορώ να δω)
2. Διόρθωση διάκοσμου ανάλογα με τα είδη που αποφασίσεις να κρατήσεις. Πχ τα mbuna της Malawi θέλουν πολλές πέτρες για κρυψώνες. Απομάκρυνση πλαστικών διακοσμητικών.
3.Αλλαγή βυθού με ψιλή άμμο. Έχεις χαλίκι που είναι ακατάλληλο και ίσως αυτό βγάζει και τη "σκόνη"

αυτά

tsala
18-03-15, 09:15
Σπυρο δεν τα μπερδευω.. ουτε λεω οτι ειναι ανεπαρκες το φιλτρο..
οι μετρησεις θα το δειξουν αυτο..
αλλα προσπαθω να τα καλυψω ολα..
ξεκινοντας για αναζητηση φιλτρου, προσωπικα θα ηθελα να με καλυπτει σε ολα χωρις αλλες προσθηκες, εαν ειναι αυτο δυνατον..
αυτο θελω να πω.

delta66
18-03-15, 12:09
Μαζι σου.
Αλλα συζηταμε γιατι ειναι και οικονομικο το θεμα.
Αλλο να δωσεις 10e για ενα wave maker κι αλλο 100 για extra φιλτρο, οταν δεν τα εχεις και αυτο που χρειαζεσαι πραγματικα, ειναι απλως καλυτερη κυκοφορια μεσα στο ενυδρειο.

coolmind
18-03-15, 12:46
το φιλτρο εχει 5 σγουγγαρια χροματος μπλε ενα μαυρο που δε ξερω πως λεγετε που ειναι πιο λεπτο κ ενυδρειακο βαμβακι που εχω προσθεσει κ γω επιπλεον
Δηλαδη δεν εχεις καθολου κεραμικα μεσα(μακαρονι);
Αν ειναι ετσι πρεπει οπωσδηποτε να βαλεις η μακαρονι πορωδες τυπου siporax η αν δεν σε παιρνει οικονομικα ελαφροπετρα αναμεσα σε ενα μπλε σφουγγαρι που θα αφησεις κατω και ενα λεπτο στρωμα βαμβακιου που θα μεινει επανω.
Και παρολο που εχεις τοσο μπλε σφουγγαρι εχεις αιωρουμενα σωματιδια;
Μπορεις να ανεβασεις μια φωτογραφια του ενυρδειου σου για να δουμε πως εχεις βαλει τις σωληνωσεις;

tsala
18-03-15, 12:59
Μαζι σου.
Αλλα συζηταμε γιατι ειναι και οικονομικο το θεμα.
Αλλο να δωσεις 10e για ενα wave maker κι αλλο 100 για extra φιλτρο, οταν δεν τα εχεις και αυτο που χρειαζεσαι πραγματικα, ειναι απλως καλυτερη κυκοφορια μεσα στο ενυδρειο.

+φωνω

Stefanosss
18-03-15, 15:39
Δηλαδη δεν εχεις καθολου κεραμικα μεσα(μακαρονι);
Αν ειναι ετσι πρεπει οπωσδηποτε να βαλεις η μακαρονι πορωδες τυπου siporax η αν δεν σε παιρνει οικονομικα ελαφροπετρα αναμεσα σε ενα μπλε σφουγγαρι που θα αφησεις κατω και ενα λεπτο στρωμα βαμβακιου που θα μεινει επανω.
Και παρολο που εχεις τοσο μπλε σφουγγαρι εχεις αιωρουμενα σωματιδια;
Μπορεις να ανεβασεις μια φωτογραφια του ενυρδειου σου για να δουμε πως εχεις βαλει τις σωληνωσεις;
Αυτο που ρουφαει ειναι στη γωνια καθετα

panos_auk
18-03-15, 15:57
κανε τεστ νερου για NH3/NH4, NO2, NO3. Aναλογα με τις τιμες κρινεις αν ειναι επαρκης η βιολογικη φιλτρανση. Αν βρεις αμμωνια ή/και νιτρωδη πας για επιπλεον φιλτρο (θα προτιμουσα ενα δευτερο να δουλευει σε συνδυασμο με το πρωτο, ετσι ωστε σε περιπτωση που ενα απ'τα 2 χαλασει, να υπαρχει ενα μεσα που θα λειτουργει εστω μονο του-με πιο συχνες αλλαγες/λιγοτερο ταϊσμα κλπ μεχρι να επισκευαστει-αντικατασταθει το αλλο).
Αν δεν μετρησεις τιποτα απ'τα παραπανω αλλα μονο νιτρικα εισαι οκ. Θεωρητικα τα κεραμικα κλπ υλικα ειναι καλυτερα απο το σφουγγαρι αλλα και παλι αν δεν μετρας αμμωνια-νιτρωδη δεν βλεπω το λογο να τα αλλαξεις.