PDA

Επιστροφή στο Forum : ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΛΗΝΗΣ


george hmmy
22-07-05, 09:57
Στην κατασκευή αυτού του κυκλώματος με οδήγησε ο φίλος μου ο Γιάννης, ή κατά GAB accnt, που του χρωστάω πάρα πολλά και αυτό το κύκλωμα ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα κάνω για αυτόν. Επίσης σημαντική «βοήθεια» ήταν το μάθημα της σχολής ψηφιακά συστήματα, αφού όλο το κύκλωμα στηρίζεται σε ψηφιακά κυκλώματα και στη δυαδική λογική.

Η ιστορία ξεκίνησε από την ιδέα μου να έχουμε μεν φεγγαρόφωτο αλλά όχι σταθερής έντασης δε, ούτως ώστε να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη φύση και τι πραγματικά συμβαίνει εκεί έξω. Ο Γιάννης καθότι τελειομανής και άνθρωπος της λεπτομέρειας με το που άκουσε την ιδέα με παρότρυνε πως αξίζει να προσπαθήσω!

Η κατασκευή αφορά σε ένα κύκλωμα του οποίου ο ρόλος είναι ο κύκλος της σελήνης. Προφανώς αναφέρεται σε φίλους που έχουν moonlight ή σκοπεύουν να βάλουν! :D Το κύκλωμα αποτελείται από 2 οχταδικούς buffer, 1 up/down counter, 1 αθροιστή και ένα 3 σε 8 αποκωδικοποιητή.

Η λειτουργία του βασίζεται στο κύκλωμα που φαίνεται και αν και δείχνει λίγο τρομοκρατικό, δεν είναι και τόσο χάλια. Μπορούσε και χειρότερα! :D Στο κύκλωμα για λόγους απλούστευσης δεν έχω σημειώσει τις τροφοδοσίες στα ολοκληρωμένα, Vcc και Gnd. Για απλούστευση και πάλι έχω βάλει led στις εξόδους του κυκλώματος ενώ κανονικά συνδέονται "ρελεδάκια" με trimer για τη ρύθμιση της έντασης της λάμπας στην επιθυμητή τιμή που θέλουμε κάθε φορά. Μπορεί όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει απλές αντιστάσεις αλλά για λόγους καθαρά πρακτικούς προτείνω/συστήνω trimer γιατί οι τιμές των αντιστάσεων διαφέρουν σημαντικά από τις αναγραφόμενες τιμές και είναι δύσκολο να βρει κάποιος ακριβώς την απαιτούμενη τιμή αντίστασης στους υπολογισμούς του αλλά και με ανοχή 1%. Επιπλέον με τη χρήση του trimer ανά πάσα στιγμή αλλάζουμε πολύ εύκολα την ένταση του φωτός. Η λάμπα που χρησιμοποιώ έχει κατανάλωση μικρή και μπορεί το ολοκληρωμένο να την τροφοδοτήσει χωρίς να καεί. Αν κάποιος θέλει να αποφύγει τα ρελαί μπορεί να χρησιμοποιήσει απλά PNP τρανζίστορ με μια αντίσταση στο συλλέκτη του και να οδηγήσει με αυτό τη λάμπα.

Η αλλαγή της σελήνης, ή η μετάβαση από τη μία κατάσταση στην άλλη γίνεται με τη διοχέτευση παλμού στο probe και πάει στην επόμενη κατάσταση. Το κύκλωμα έχει 8 καταστάσεις προς τα δεξιά και 8 προς τα αριστερά. Αυτό πρακτικά σημαίνει 16 μέρες, όπου όποιος θέλει το αφήνει έτσι, κύκλος δλδ στις 16 μέρες, είτε μπαίνει ένα κύκλωμα με ένα D-Flip-Flop έτσι ώστε κάθε 2 παλμούς (μέρες) να αλλάζει 1 φορά κατάσταση οπότε 2x16=32 μέρες, ή να πάρει ένα χρονοδιακόπτη ηλεκτρονικό προγραμματιζόμενο, από praktiker με τιμή κοντά στο 8€, και να τον ρυθμίσει παλμό μέρα παρά μέρα.

Τα ολοκληρωμένα έχουν τάση τροφοδοσίας 5 volt. Εγώ προσωπικά έχω έναν μετασχηματιστή 220/12 και με ένα διαιρέτη τάσης (και γέφυρα φυσικά, τα ολοκληρωμένα DC και μόνον!!!) τροφοδοτώ τα ολοκληρωμένα και "κρατάω" και τα 12 volt για την τροφοδοσία της λάμπας. Το όλο πακέτο το ετοιμάζω για τον προαναφερθέντα φίλο και δουλεύει μέχρι τώρα (στο ερευνητικό μου εργαστήριο :D ) μια χαρά και επειδή φαντάζομαι και άλλοι το έχουν σκεφτεί απλά βαρέθηκαν την υλοποίηση το κάνω εγώ.

Παρατηρήσεις για την απλούστευση του κυκλώματος ή οποιασδήποτε άλλης μορφής δεκτές! :)

Υγ: το κύκλωμα δεν μπορώ να το ανεβάσω χωρίς να το μικρύνω (τότε δε θα έβλεπε κανείς τπτ) οπότε ανεβάζω το αρχείο σε zip.

netblues
22-07-05, 10:59
Μα να φτιαξουμε ΟΛΟ αυτο και να παιρνει παλμους απο χρονοδιακοπτη?? :-)
Επισης, εξοδος με ρελε και τριμμερ? υπερβολικα πολυπλοκο χωρις λογο.
Συνηθως τα moonlight επιδεχονται dimming.
Μια βελτιωση θα ηταν η προσθηκη ενος D/A και ενος ενισχυτη ρευματος ωστε να οδηγει οτιδηποτε...

Χρειαζεσαι οπωσδηποτε τυπωμενο για κατι τετοιο..
Γιαιτ δεν το προσπαθεις με κανενα ATMEL που διαθετει και realtime clock..
και ενσωματομενο D/A ? Να βαζουμε τις συντεταγμενες και την ωρα και να υπολογιζει σε πια φαση ειναι το φεγγαρι και αναλογα να δινει ταση?
It's just software....

Υ.Γ. Καλη η προσπαθεια, keep walking.

george hmmy
22-07-05, 11:12
Φίλε Netblues θα τα κοιτάξω αυτά που λες αλλά μιας και είναι ήδη σε πλακέτα δεν έχει νόημα για αυτήν την κατασκευή αλλα για επόμενη! Επίσης για D/A converter δεν βρίσκεται κανένας πρόχειρος. Σα λύση είναι πολύ καλύτερη. Επίσης για τους παλμούς στη δικιά μου την περίπτωση έχω φτιάξει παλμογεννήτρια με έναν 555 αλλά δεν πιστεύω να ασχοληθεί κανείς για κάτι τέτοιο. :? Επίσης τα ρελαί είναι για όσους θέλουν κάτι που έχει κατανάλωση πάνω από 200mA που "σηκώνουν" τα ολοκληρωμένα!