PDA

Επιστροφή στο Forum : Αισθητηρας αυτοματης Πληρωσης νερου


netblues
15-07-05, 11:26
Εχει βρεθει μια ακρη για αισθητηρα νερου για αυτοματη πληρωση (οδηγει ρελε ). Το κοστος του αισθητηρα ειναι στα 50ευρω και το παλευουμε και για χαμηλοτερα. Υπολογιζω τα παρελκομενα να ειναι αλλα 10 ευρω το πολυ
(κουτακι, τροφοδοτικο, βυσματα..)
Λειτουργει με υπερυθρες, χωρις κινουμενα μερη, ειναι πλαστικος αδιαφροχος και ανθεκτικος σε αλγες αλλατα κλπ ενω ειναι πολυ μικρος σε διαστασεις.

Οσοι πιστοι προσελθετε...

http://probox.arctel.gr/pdf/os_sensor.pdf

Υ.Γ Η παραγγελια επειγει να φυγει αμεσα.. μεχρι την Δευτερα.

mmbuna
16-07-05, 20:45
Τα φλοτεράκια τα έχεις εξετάσει σαν εναλλακτική? Και αυτά αν ελέγχουν ένα ρελέ, μετά μπορείς να συνδέσεις ότι θέλεις.

Υπάρχουν φλοτέρ (6-7 Ευρώ σπίτι σου, εξ'ολοκλήρου από πολυμερές πλαστικό, αντέχουν αλμυρό, χημικά, κλπ) που αντέχουν να ελέγχουν μέχρι 220/240V και 0,7 Amp έτσι αντέχουν άνετα ένα μικρό/μεσαίο κυκλοφορητή. Επίσης, το ίδιο φλοτέρ λειτουργεί άνετα και σε Normaly Closed, και σε Normaly Open διάταξη.

Αν πάλι τα 0,7Α είναι πρόβλημα μπορείς να παρεμβάλεις ηλεκτομαγνητική βαλβίδα (Relay) που θα αντέχει τα υψηλώτερα ρεύματα που θέλεις.

Δεν είναι απαραίτητα καλύτερη λύση το φλοτέρ, απλά τα 60+ Ευρώ που προτείνεις, μου ακούγονται τσουχτερά...

lasal
16-07-05, 23:46
Εγώ θα έλεγα να εξετάσουμε τι εφαρμογές μπορείς να έχεις με εναν Led αισθητήρα.
Σίγουρα έχει περισσότερες δυνατότητες ομως πόσο χρήσιμος ειναι τελικά?
Αυτό ειναι άσχετο απο την παραγγελία μια και θα "φύγει" την Δευτέρα.
Οποιος πρόλαβε τον κύριο είδε :shock:
ΥΓ.
Σωτήρη δεν μας έδωσες λίγο χρονο να το κουβεντιάσουμε
γιατί μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο.
:wink:

netblues
17-07-05, 07:34
Να το εξετασουμε.. Το μαγαζι δεν φευγει, ουτε το εργοσταστιο κλεινει..
Απλα "καποιοι" θελουν να φυγουν τον Αυγουστο, και πρεπει το συστημα να δοκιμαστει λιγο πρωτου του δωσουμε την ευκαρια να πλημμυρισει το σαλονι.

Η βασικη διαφορα ειναι οτι ο συγκεκριμενος αισθητηρας λειτουργει ανιχνευοντας την διαφορα στη διαθλαση.
Πρακτικα αυτο σημαινει οτι ΜΟΝΟ υγρο μπορει να του δωσει εντολη για off.
(Μου σπαει τα νευρα καθε φορα που θελω να το δοκιμασω γιατι αρχιζουν τα ποτηρια με τα νερα... :D )
Με το χερι δεν..

Και δεν ειναι 60+ 60- ειναι. Και αυτο μαζι με το κουτακι με το ρελε κλπ.
Καθαρο κοστος αισθητηρα μεχρι στιγμης (μαζι με μεταφορικα) 44 euro.
Αν καποιος διαθετει κουτακι/ρελε/τροφοδοτικο/καλωδια αυτο ειναι το συνολικο κοστος.

Σιγουρα το floter ειναι μια λυση, αλλα με την "μπιχλα" που κυκλοφορει στα ενυδρεια, δεν θα το εμπιστευομουν και πολυ (σε βαθος χρονου).

Μια χρησιμη προσθηκη θα ηταν εκτος απο το ρελε να προστεθει και ενα 555 σε timer mode με ενα ρυθμιστη πανω στο κουτι.
Ρυθμιζουμε ΠΟΣΗ ωρα ειναι το μεγιστο που θελουμε να δουλευει η αντλια
και αν ΔΕΝ καταλαβει το sensor οτι γεμισε το ενυδρειο μεχρι τοτε να κοψει η αντλια, και να αποφυγουμε την πλημυρρα η το καψιμο της αντλιας αν δεν υπαρχει νερό στο δοχειο συμπληρωσης..

Υ.Γ.
Το αισθητηριο το χρησιμοποιω ηδη 2 μηνες και με εχει εντυπωσιασει.

Christodoulos Diamantidis
19-08-05, 14:11
Ο "κάποιος" που ήθελε να φύγει ήμουνα εγώ και έτσι ο Σωτήρης προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει στο συγκεκριμένο θέμα.

Καταρχήν θα ήθελα να του εκφράσω και μέσα από το φόρουμ ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Για την πληροφόρηση όσων ενδιαφέρονται περαθέτω την όλη εμπειρία πιο κάτω.

Λόγω του ότι έχω εσωτερικό φίλτρο που δουλεύει με υπερχείλιση (το κλασικό με τα 3 διαμερίσματα) θα έπρεπε να κρατήσουμε την στάθμη πάνω από το επίπεδο υπερχείλισης για να διατηρηθεί εν ζωή το φίλτρο και κατά συνέπεια και το ενυδρείο όσο θα έλειπα. Μου πρότεινε λοιπόν ο Σωτήρης να κατασκευάσουμε το σύστημα αυτόματης πλήρωσης νερού (για του λόγου το αληθές εγώ το μόνο που έκανα ήτανε να βιδώσω τις τελευταίες 2 βίδες στο καπάκι, άντε και λίγο τέστινγκ).

Βάλαμε μπρος τα ηλεκτρονικά τα οποία ήτανε έτοιμα στην ώρα τους αλλά το aquaristic δεν είχε φορτώσει εγκαίρως τον αισθητήρα στάθμης. Έτσι καταφύγαμε σε πατέντα. Χρησιμοποιήσαμε δυο μύτες μολυβιού ίδιου μήκους (που είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού) στερεωμένες παράλληλα σε ένα κομμάτι λάστιχο νερού γεμάτο με σιλικόνη. Η δύο μύτες ρυθμίστηκαν στο επιθυμητό επίπεδο στάθμης. Όσο οι μύτες ήτανε βυθισμένες στο νερό ο κοντρόλερ δεν άνοιγε την αντλία. Μόλις η στάθμη έπεφτε και οι μύτες δεν έκλειναν κύκλωμα μεταξύ τους, άνοιγε η αντλία. Μόλις η στάθμη ανέβαινε στο σημείο που ξαναβυθίζονταν οι μύτες στο νερό τότε η αντλία έκλεινε. Για λόγους ασφαλείας ο Σωτήρης πρόσθεσε και περιοριστή χρόνου λειτουργίας της αντλίας.

Όλα έτοιμα 1 ημέρα πριν την αναχώρηση. Τα βάζουμε στο ενυδρείο και δίπλα ένα τεράστιο βαρέλι με έτοιμο νερό. Μετά τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις προς την σύζυγο ότι το βαρέλι δεν θα μείνει μόνιμα στο σαλόνι κάνουμε και λίγο τεστ και φεύγουμε για 2 εβδομάδες.

Επιστρέφοντας πίσω, το πρώτο πράγμα που είδα βέβαια ήτανε η κατάσταση του ενυδρείου και κατα πόσο δούλεψε η αυτόματη πλήρωση του νερού. Καταρχήν το ενυδρείο υπήρχε εν ζωή. Όλα τα ψάρια ζωντανά και ζωηρά και τα φυτά θέριεψαν. Η στάθμη του νερού ήτανε πιο κάτω από την ρύθμιση που έκανα αλλά πολύ πιο πάνω από το σημείο υπερχείλισης του φίλτρου άρα όλα καλά. Παρατηρώντας το κουτί του κοντρόλερ είδα το λαμπάκι του time-out αναμένο που σήμαινε ότι η αντλία δούλεψε μέχρι τον μέγιστο χρόνο που ρύθμισα (2,5 λεπτά) χωρίς να φθάσει η στάθμη του νερού το επιθυμητό επίπεδο. Με βάση το σχεδιασμό της κατασκευής μετά από time-out το όλο σύστημα μπλοκάρει και δεν ξανανοίγει η αντλία για λόγους ασφαλείας. Υπολογίζοντας την διαφορά πραγματικής στάθμης νερού και επιθυμητής εκτιμώ ότι το time-out συνέβηκε στο τέλος της 1ης εβδομάδας. Η εξάτμιση που προκλήθηκε την δεύτερη εβδομάδα έριξε μεν την στάθμη αλλά όχι αρκετά για να προκαλέσει πρόβλημα στην υπερχείλιση (τον Ιούλιο είχα κάνει ένα τεστ και φάνηκε ότι 2 εβδομάδες χωρίς συμπλήρωση νερού ήτανε οριακό).

Γιατί όμως συνέβηκε το time-out? Παρατηρώντας τον αυτοσχέδιο αισθητήρα στάθμης (αυτόν με τις μύτες μολυβιών) είδα στη μία μύτη πολλά άλατα. Στην ουσία τα άλατα ανέβασαν την ρύθμιση της επιθυμητής στάθμης πάνω από το σημείο της δικής μου ρύθμισης αφού το νερό έπρεπε να ανέβει πιο πάνω για να έρθει σε επαφή με τον άνθρακα της μύτης. Προφανώς ο χρόνος που είχα επιλέξει δεν έφτασε για το νέο επίπεδο στάθμης και η κατασκευή έκανε time-out. Συζητώντας το με τον σχεδιαστή της κατασκευής (νετμπλους) μου ανάφερε ότι αυτό θα πρέπει να λύνεται αν αντί συνεχούς ρεύματος στον αισθητήρα παιρνάει εναλασσόμενο (για την αποφυγή των αλάτων). Βέβαια όταν θα έρθουν οι κανονικοί αισθητήρες δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

Το συμπέρασμα
---------------
Το εγχείρημα πέτυχε αφού ο πρωταρχικός στόχος της διατήρησης νερού στο φίλτρο επιτεύχθηκε παρόλη την πίεση χρόνου που είχαμε. Το time-out που συνέβηκε και ο λόγος πίσω από αυτό μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το τι μπορεί να πάει στραβά και το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Αυτό ήτανε το πρώτο καλοκαίρι που πέρασα ως κάτοχος ενυδρείου (γιαυτό και η ολιγωρία στην συνειδητοποίηση του προβλήματος πλήρωσης νερού). Θεωρώ ότι θα είμαι πολύ καλύτερα προετοιμασμένος το επόμενο αφού και σύστημα ψύξης υπάρχει (με ηλεκτρονικό κοντρόλερ θερμακρασίας) και ο κοντρόλερ πλήρωσης νερού υπάρχει και θα βελτιωθεί.

Η παροιμία "του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" δεν βγήκε τυχαία.

Ελπίζω όλα τα πιο πάνω να βοηθήσουν κάποιους από εσάς.

DimmyF
20-08-05, 10:49
Καλημέρα! Έχω μία απορία με αυτό τον αισθητήρα νερού.
Εφόσον λειτουργεί με τη διάθλαση που προκαλεί το νερό στη δέσμη, τα άλατα που θα κολλήσουν πάνω του με τον καιρό, δεν θα επιρρεάσουν τη λειτουργία του? Δηλ, τα άλατα δε θα προκαλέσουν διάθλαση της δέσμης?
Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το έχω στο νου μου αν πάρω αυτό τον αισθητήρα, ή κάτι δεν έχω καταλάβει?
Ευχαριστώ!

netblues
20-08-05, 15:13
Ναι.. αν ο αισθητηρας "χτιστει" με αλατα μπορει και να μην δουλεψει..
Αλανθαστο δεν υπαρχει.
Ομως η συγκεντρωση αλλατων ειναι πολυ αργη..
Ακομα και μια φορα το διμηνο με ενα απλο σκουπισμα με χαρτακι ειναι αρκετο για να καθαρισει, καθοτι λογω του σχηματος του καθαριζει ευκολα, και στο διμηνο δεν εχει πιασει αλατα αλλα μαλλον αλγη.
Σε θαλλασινο ειναι στο προγραμμα να δοκιμαστει.

Απο κει και περα, τα υπολοιπα τα αναλαμβανει ο timer ωστε να μην εχουμε δυσαρεστες εκπληξεις.

cbr929
31-08-05, 06:57
Μηπως μπορεις να μου πεις απο που εκανες την παραγγελεια να παραγγειλω και εγω?
Ευχαριστω.