PDA

Επιστροφή στο Forum : Νεό ενυδρείο 60 λίτρων - Ερωτήσεις

kiddo
11-01-15, 19:02
Καλησπέρα σας,

Έχω αγοράσει το ενυδρείο Haquoss Evolution Eco Led 56 57lt. Το ενυδρείο έχει 3 λάμπες LED 6 watt, εσωτερικό φίλτρο με CARBON CARTRIDGE, ANTI-NITRATE SPONGE AND BIOBALLS, αντλία HAQUOSS P-160 COMPACT 160 lt/h - 2.5 Watt και θερμοστάτη 50 Watt.

Για την διακόσμηση επέλεξα υπόστρωμα μαύρο χαλαζιακό χαλίκι, πολύ ψιλό, μια πετρούλα, δύο κομμάτια ξύλο mopani και θα τα συνδυάσω με τα φυτά που θα μπούνε, από όσα έχω δεί Anubia, Java Fern, Java Moss και κάποια άλλα ίσως.

Ήθελα να ρωτήσω τα εξής, ενόψη του στησίματος που θα κάνω την Τετάρτη:

1. Παραθέτω φωτογραφία με δοκιμαστικό στύσιμο του ενυδρείου. Θα ήθελα την γνώμη σας για την διακόσμηση. Μήπως πρέπει να βάλω και άλλες πέτρες, ξύλα? Σε ποια σημεία να βάλω τα φυτά? Είδα σε σελίδα του εξωτερικού να πλέκουν το Java Moss γύρω από το ξύλο. Είναι καλή λύση?

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=69502&stc=1&d=1420995658

2. Προτάσεις για κάποια άλλα πρώτα φυτά εύκολα στην συντήρηση για ένα αρχάριο. Από αυτά που είδα μου άρεσαν τα Anubia και Java Fern αρκετά.

3. Φίλος ενυδρειόφιλος είχε γενητούρια από guppy. Μπορώ να βάλω στο ενυδρείο Guppy με Danio Margaritatus? Μπορώ να βάλω μόνο αρσενικά guppy για να μην έχω πρόβλημα με τον πλυθησμό λόγο γεννών?

Οποιαδήποτε άλλη συμβουλή, καλοδεχούμενη! :smt041

stratigos24
11-01-15, 19:34
Ριξε μια ματια εδω: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=54573

Aνουμπια και τζαβα τα βαζεις κανονικα και αν βρεις τις ''νανο εκδοσεις τους'' ακομα καλυτερα για τα λιτρα σου. Κοιτα και για υδροφυλλα πολυσπερμα.

Για μενα καλυτερα το στησιμο να το κανεις ως εξης:

Πετρα (παιζει να ανεβαζει ph ομως) σε μια μερια με τα 2 ξυλα να δενονται καπως ωραια μαζι της και πανω (στα ξυλα και στην πετρα) δενεις τζαβα, ανουμπια και θα γινει πιστευω ενα ωραιο αποτελεσμα και θα εχουν και τα ψαρια μια μερια με φυτα/κρυψωνες και μερια ανοιχτη για κολυμπι.

Στο περιπου για να καταλαβεις:

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=69503&stc=1&d=1420997952

ChocolatePuma
11-01-15, 19:38
Καλησπέρα και καλώς ήρθες
Θα σου πρότεινα - εάν κι εφόσον έχεις χρόνο να ρίξεις μερικές ματιές στα υπομνήματα στο παρακάτω λινκ
http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=34

Την διακόσμηση την ξεκινας όπως εσύ νομίζεις και στην πορεία θα δεις τι δεν σου άρεσε, τι πρέπει να βγει και τι πρεπει να προσθέσεις
Προσωπικα δεν μ αρεσουν οι μεγαλες πετρες στα ενυδρεια, εκτός κι αν προκειται για Αφρικανικο...
Μπορεις να κάνεις κάποιον συνδιασμό με τα ξυλα
Η διακόσμηση να ξέρεις σχετίζεται ως ενα βαθμό και με τα ψάρια που θα επιλέξεις

Για εύκολα φυτά κοιτάς εδώ
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=76809

Για ψαροσύνθεση κοιτάς στο λινκ που εγραψε πιο πανω ο Στρατηγός

Το βασικό όλων όμως ειναι : Πως θα στρώσεις το ενυδρείο ώστε να φιλοξενησεις τα ψάρια που θα επιλέξεις?

ΥΓ : Η πετσέτα ΟΛΑ τα λεφτα! Στην αρχή την περασα για βαμμένο χαλίκι...και ψιλοτρόμαξα :p

sarpijk
11-01-15, 19:40
Tο στησιμο αρκει να αρεσει σε εσενα. Εξαλλου οποτε θες το αλλαζεις.

Θα προτεινα να βαλεις ενα υπαρχει οικονομικη δυνατοτητα ενα υποστρωμα φυτων απο κατω απο το χαλικι σου σαν και αυτο (http://www.aquavivere.gr/shop-products/psaria-chwmata-upostrwmata-tropica/plant-growth-substrate-1-litre)

Ψαρια καλυτερα μεινε μονο σε cpd και αργοτερα προσθετεις και μερικες γαριδες. Ενα βεβαια θες μπορεις να κανεις και αυτο με τα αρσενικα guppy.

Για ευκολα φυτα διαβασε αυτο (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=76809).

stratigos24
11-01-15, 19:48
[/B]ΥΓ : Η πετσέτα ΟΛΑ τα λεφτα! Στην αρχή την περασα για βαμμένο χαλίκι...και ψιλοτρόμαξα :p

Και εγω και θυμηθηκα το waterinn με κατι τετοια υποστρωματα που ειχε σε κατι φυτεμενα νανο του, σαν μπιλιαρδα ηταν... χαχαχα

kiddo
11-01-15, 20:17
Στο περιπου για να καταλαβεις:

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=69503&stc=1&d=1420997952

Ίσως να δέσω λίγο την πέτρα με τα ξυλάκια είναι η αλήθεια, αλλά θέλω να είναι λίγο πιο ισορροπημένο το ενυδρείο, μου φαίνεται λίγο μονόπατο τα πάντα στην μια άκρη :) Οπότε ίσως πάρω ακόμα ένα μικρό ξυλάκι και κάνω μια καλή γωνία προς τα δεξιά γεμάτη και αριστερά μόνο ένα ξυλάκι ίσως...

Το βασικό όλων όμως ειναι : Πως θα στρώσεις το ενυδρείο ώστε να φιλοξενησεις τα ψάρια που θα επιλέξεις?

Για να ξεκινήσουμε και αυτή την σημαντική κουβέντα. Θα τα γράψω όπως τα έχω στο μυαλό μου με όση μελέτη έχω κάνει:D

1. Θα βράσω τα μοπανι σε κατσαρόλα αύριο κάμια ώρα, να ξεράσουν ζουμιά (τανινές κλπ όπως διαβάζω δεξιά αριστερά) και θα τα βάλω σε ένα κουβά και θα αλλάζω το νερό μέχρι να έρθει η ώρα του στησίματος.

2. Θα προμηθευτώ την Τετάρτη το πρωί τα φυτά.

3. Θα ξεπλύνω το χαλίκι σε κουβά με το χέρι, να βγάλει σκόνες κλπ.

4. Ξεκινάω γεμίζω το χαλικί, αν αποφασίσω να βάλω υπόστρωμα για φυτά θα το βάλω κάτω από το χαλίκι. Θα δημιουργήσω μια διαφορά ύψους (πίσω προς τα δεξιά πιο πολύ ύψος).

5. Τοποθετώ φίλτρο στην αριστερή γωνία. Είναι η κακή πλευρά του ενυδρείου, όπως θα μπει, η λιγότερο προσβάσιμη.

6.. Θα τοποθετήσω πέτρες, ξύλα, όπως μου κάθετε στο μάτι. Θα τυλίξω με κλωστή Java Fern και Anubia στα ξύλα. Τα συγκεκριμένα φυτά μπαίνουν και στο βυθό σωστά? Το Hygrophila polysperma μπαίνει στο βυθό σίγουρα... θέλει υποχρεωτικά υπόστρωμα ειδικό? Java Moss να τυλίξω μήπως στα ξυλαράκια, κάπου το είδα και φαινόταν ωραίο...?

7. Γεμίζω νερό. Νερό βρύσης χύμα για αρχή (ή προετοιμασία σε κουβά με αντιχλώριο?). Ξεκίνημα φίλτρου και θερμοστάτη (ίσως λιγο τσιμπημένη θερμοκρασία μέχρι να μπούνε ψάρια, διάβασα βοηθάει τα βακτήρια) και ρίχνω αντιχλώριο.

8. Το μείγμα βακτηρίων το πετάω από την πρώτη μέρα? Ναι, όχι? Αν ναί, κάθε πότε για αρχή? Αν όχι, πότε το πρωτοβάζω?

Τα λέω καλά? Παρακαλώ διορθώστε με και απαντήστε μου 2-3 σημεία που έχω αμφιβολίες και φαίνεται ;)

ΥΓ : Η πετσέτα ΟΛΑ τα λεφτα! Στην αρχή την περασα για βαμμένο χαλίκι...και ψιλοτρόμαξα :p

Πετσέτα φίλε για να μην κάνω καμιά ζημιά στο τζάμι και να δώσω και άισθηση υποστρώματος :p

Κάποιες ακόμα ερωτήσεις:

-Κεραμικά ωραία μικρά που φτιάχνει φίλος, μπορώ να βάλω μέσα?

-Το φίλτρο μπορώ να το κρύψω κάπως με φυτά? Λίγο - Πολύ?

-Εν τέλη να μην δοκιμάσω σε βάθος χρόνου να έχω guppy με τα Celestichthys margaritatus?

-Πόσες ώρες να έχω τιο φωτισμό και ποιο ωράριο προτείνετε?

Ευχαριστώ πολύ!

ChocolatePuma
11-01-15, 21:30
Για να ξεκινήσουμε και αυτή την σημαντική κουβέντα. Θα τα γράψω όπως τα έχω στο μυαλό μου με όση μελέτη έχω κάνει:D

1. Θα βράσω τα μοπανι σε κατσαρόλα αύριο κάμια ώρα, να ξεράσουν ζουμιά (τανινές κλπ όπως διαβάζω δεξιά αριστερά) και θα τα βάλω σε ένα κουβά και θα αλλάζω το νερό μέχρι να έρθει η ώρα του στησίματος.

2. Θα προμηθευτώ την Τετάρτη το πρωί τα φυτά. Πάρτα πριν τις εκλογές! Μετά μπορει να τα βοσκάμε :p

3. Θα ξεπλύνω το χαλίκι σε κουβά με το χέρι, να βγάλει σκόνες κλπ.

4. Ξεκινάω γεμίζω το χαλικί, αν αποφασίσω να βάλω υπόστρωμα για φυτά θα το βάλω κάτω από το χαλίκι. Θα δημιουργήσω μια διαφορά ύψους (πίσω προς τα δεξιά πιο πολύ ύψος).

5. Τοποθετώ φίλτρο στην αριστερή γωνία. Είναι η κακή πλευρά του ενυδρείου, όπως θα μπει, η λιγότερο προσβάσιμη.

6.. Θα τοποθετήσω πέτρες, ξύλα, όπως μου κάθετε στο μάτι. Θα τυλίξω με κλωστή Java Fern και Anubia στα ξύλα. Τα συγκεκριμένα φυτά μπαίνουν και στο βυθό σωστά? Αν εννοείς "να φυτεύονται" η απαντηση ειναι οχι Το Hygrophila polysperma μπαίνει στο βυθό σίγουρα... θέλει υποχρεωτικά υπόστρωμα ειδικό? Java Moss να τυλίξω μήπως στα ξυλαράκια, κάπου το είδα και φαινόταν ωραίο...? Συνηθως ετσι μπαινει η moss. Δεμένη σε κάποιο ξύλο ή κάποια πέτρα

7. Γεμίζω νερό. Νερό βρύσης χύμα για αρχή με αντιχλώριο (ή προετοιμασία σε κουβά με αντιχλώριο?). Ξεκίνημα φίλτρου και θερμοστάτη (ίσως λιγο τσιμπημένη θερμοκρασία μέχρι να μπούνε ψάρια, διάβασα βοηθάει τα βακτήρια) και ρίχνω αντιχλώριο. Δες πιο κάτω για "μπολι"

8. Το μείγμα βακτηρίων το πετάω από την πρώτη μέρα? Ναι, όχι? Αν ναί, κάθε πότε για αρχή? Αν όχι, πότε το πρωτοβάζω? Σκέφτηκες να βάλεις αγγελία για μπόλι? Εννοω να σου δώσει κάποιος συγχομπίστας στρωμένο βιολογικο υλικό από το δικό του φίλτρο

Τα λέω καλά? Παρακαλώ διορθώστε με και απαντήστε μου 2-3 σημεία που έχω αμφιβολίες και φαίνεται ;)

Θα χρειαστείς υγρά τεστ, κατά προτίμηση της ΑΡΙ για Νιτρώδη, Νιτρικά και Αμμωνία

Πετσέτα φίλε για να μην κάνω καμιά ζημιά στο τζάμι και να δώσω και άισθηση υποστρώματος :p

Κάποιες ακόμα ερωτήσεις:

-Κεραμικά ωραία μικρά που φτιάχνει φίλος, μπορώ να βάλω μέσα? Στα ψάρια τι θα προσφέρουν?

-Το φίλτρο μπορώ να το κρύψω κάπως με φυτά? Λίγο - Πολύ? Πολύ, με κάποια ψηλά φυτά τύπου Βαλισνέρια

-Εν τέλη να μην δοκιμάσω σε βάθος χρόνου να έχω guppy με τα Celestichthys margaritatus? Τα γκαπακια γεννάνε σαν παλαβα. Αν βάλεις μονο αρσενικά ίσως τα στρεσάρεις και δεν ξερω τι θα τραβήξουν τα καημένα τα cpds! Γιατί δεν βάζεις ένα ωραίο κοπαδάκι από τα cpds

-Πόσες ώρες να έχω τιο φωτισμό και ποιο ωράριο προτείνετε? 8 - 9 ώρες συνεχόμενο φωτισμό, τον οποίο θα ελεγχει ενας χρονοδιακόπτης

Ευχαριστώ πολύ!

Μελλοντικά δες και την αγορά ενός controller για θέρμανση και ψύξη
Μια χαρά μελετημένος ξεκίνησες :smt041

kiddo
12-01-15, 00:27
Κάποια πραγματάκια ακόμα:

1. Τα γλαστράκια που δίνουν τα καταστήματα ενυδρείων αποτελούν ένα ρίζωμα μόνο ή το χωρίζεις εσύ σε 2-3 και τα σπέρνεις σε διαφορετικά σημεία του ενυδρείου? Προσπαθώ να καταλάβω δηλαδή αν ένα γλαστράκι - ένα τεμάχιο έστω :p- από τα 4-5 διαφορετικά είδη που θέλω (π.χ. Anubia, Java Fern, Polysperma, Moss, Vallisneria) αρκούν για την φύτευση του ενυδρείου...

2. Τα φυτά που θέλουμε να τοποθετήσουμε στο βυθό απευθείας και είπαμε δεν φυτεύονται, πως τοποθετούνται στον βυθό? Ή δεν γίνεται?

3. Το ωράριο για το φωτισμό, ποιές ώρες είναι πάνω στο 24ωρο? Π.Χ. 16.00-24.00?

4. Για τα κεραμικά θα ήθελα μια γνώμη πάντως, αν γνωρίζετε...

5. Για φόντο μπορώ να κολλήσω απλό χαρτόνι στο πίσω μέρος του ενυδρείου ή θέλει πλαστικοποιημένο? Και με τι τρόπο το κολλάω?

6. Για το μπόλι, το διάβασα που αναφέρεται, αλλά σκέφτηκα, όπως λέει και σε ένα σημείο της ανάλυσης για το μπόλι,

Ξεκινωντας τη διαδικασια του στρωσιματος ειναι καλο να μη βαλουμε μπολι λογω του ρισκου μεταδοσης ασθενειων...και να στρωσουμε με αμμωνια η με τροφες το ενυδρειο μας. Αυτο ειναι καλο και γιατι ετσι ειδικα οι αρχαριοι μπορουν να κατανοησουν εμπρακτως τον κυκλο του αζωτου.

ότι ίσως για ένα αρχάριο είναι και ασφαλές - για αποτροπή μεταφοράς ασθενειών- και εκπαιδευτικά καλύτερο να στρώσει το ενυδρείο σιγά σιγά με την παρατήρηση. Δεν ξέρω, βέβαια... Σε αυτήν την περίπτωση το αντιχλώριο και τα υγρά βακτήρια αρκούν από σκευάσματα για να στρώσουν το ενυδρείο? Γιατί αναφέρεται κάτι για αμμωνία και τροφές...

stratigos24
12-01-15, 01:16
Κάποια πραγματάκια ακόμα:

1. Τα γλαστράκια που δίνουν τα καταστήματα ενυδρείων αποτελούν ένα ρίζωμα μόνο ή το χωρίζεις εσύ σε 2-3 και τα σπέρνεις σε διαφορετικά σημεία του ενυδρείου? Προσπαθώ να καταλάβω δηλαδή αν ένα γλαστράκι - ένα τεμάχιο έστω :p- από τα 4-5 διαφορετικά είδη που θέλω (π.χ. Anubia, Java Fern, Polysperma, Moss, Vallisneria) αρκούν για την φύτευση του ενυδρείου...

Ναι, τα περισσοτερα μπορεις να τα χωρισεις κανονικα και να τα βαλεις εδω και εκει. Μετα βγαζουν καινουριες ριζες κλπ, τα χωριζεις παλι και βαζεις πιο διπλα ή πανε μονα τους πιο διπλα με δρομεις. Πχ η βαλλισνερια μου, ενω ειχα βαλει πολλα κλαδεματα της στη μια μερια του ενυδρειου, βγαζει κανονικα και νεα πιο διπλα.

Συνηθως και ενα γλαστρακι αρκει, αλλα ειναι και αναλογα την ποσοτητα που θα εχει. Πχ απο aquascape.gr (βλεπω εισαι και κοντα τους...δεν ξερω τωρα ποσα και τι φυτα εχουν) ειχα παρει κρυπτοκορινα και γεμισα με ενα γλαστρακι ολο το ενυδρειο. Πραγματικα ηταν πολυ ποσοτητα.

Μπορεις να βρεις και φυτα αποτο φορουμ εδω στις αγγελιες ως χαρισμα ή σε χαμηλες τιμες κλπ.

2. Τα φυτά που θέλουμε να τοποθετήσουμε στο βυθό απευθείας και είπαμε δεν φυτεύονται, πως τοποθετούνται στον βυθό? Ή δεν γίνεται?

Τα δενεις σε πετρες/ξυλα και αυτα καθονται κανονικα στον βυθο (oι πετρες και τα ξυλα δηλαδη καθονται). Την ανουμπια πχ αν και δενεται, μπορεις να την φυτεψεις κιολας, αλλα οχι το χοντρο κοτσανι της (αν το δεις θα το καταλαβεις) γιατι χαλαει.

Δες διαφορα βιντεο στο youtube για να δεις πως φυτευονται, δενονται διαφορα φυτα στα ενυδρεια.

Δες και για κανα φυτο επιφανειας

3. Το ωράριο για το φωτισμό, ποιές ώρες είναι πάνω στο 24ωρο? Π.Χ. 16.00-24.00?

Ναι, οτι ωρα βολευει εσενα και θες να το βλεπεις, αλλα αν πχ το βαλεις μεχρι τη 1-2 το βραδυ και μπαινει φυσικο φως απο πολυ νωρις στο σπιτι, καλο θα ηταν να το βαλεις να σβηνει πιο νωρις, για να εχει και το συστημα/ψαρια περισσοτερη ωρα για ''ξεκουραση''

4. Για τα κεραμικά θα ήθελα μια γνώμη πάντως, αν γνωρίζετε...

Δεν θα εβαζα, δεν ξερω αν επηρεαζουν αρνητικα το νερο...

5. Για φόντο μπορώ να κολλήσω απλό χαρτόνι στο πίσω μέρος του ενυδρείου ή θέλει πλαστικοποιημένο? Και με τι τρόπο το κολλάω?

Και μπορεις να βαψεις εξωτερικα την πλατη με πλαστικο χρωμα ή να παρεις μια αφισα/χαρτονι και να το κοψεις οσο ειναι η πλατη σε διαστασεις και να το κολλησεις με σιλοτειπ.

6. Για το μπόλι, το διάβασα που αναφέρεται, αλλά σκέφτηκα, όπως λέει και σε ένα σημείο της ανάλυσης για το μπόλι,

ότι ίσως για ένα αρχάριο είναι και ασφαλές - για αποτροπή μεταφοράς ασθενειών- και εκπαιδευτικά καλύτερο να στρώσει το ενυδρείο σιγά σιγά με την παρατήρηση. Δεν ξέρω, βέβαια... Σε αυτήν την περίπτωση το αντιχλώριο και τα υγρά βακτήρια αρκούν από σκευάσματα για να στρώσουν το ενυδρείο? Γιατί αναφέρεται κάτι για αμμωνία και τροφές...

Οσον αφορα το στρωσιμο, εγω προσωπικα το κανω με τροφη σε αποχη. Ριξε μια ματια στο link. http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=662560&postcount=152

Εννοειται και οι αλλοι τροποι (αμμωνια ή μπολι) ειναι σωστοι.

lifefx
12-01-15, 03:49
Φίλε kiddo σου εύχωμαι καλή αρχή με το ενυδρείο σου και αφου ειχες την εξυπνη ιδέα να βαλεις την πετσέτα για προσομοίωση υποστρώματος τοτε μάλλον θα τα πάς καλά.Καλώς ηρθες στην παρέα.
Όμως θα το πώ γιατί θα σκάσω και σου ζητώ συγνώμη γι'αυτο(δεν αφορά εσένα)...
Έχω πάθει πλάκα για τις αντιφάσης ορισμένων εδω μέσα που μιά θα τα πούν έτσι και μιά αλλιώς καταμπερδέυοντας τον κόσμο!Μην μου ζητήσετε εξηγήσεις,ο θιγόμενος το΄πιασε μια χαρα.

kiddo
12-01-15, 15:29
Καλησπέρα και ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Σήμερα πήρα ένα ακόμα μοπάνι, έκανα πρόβα και πιστεύω η εικόνα είναι πολύ καλύτερη. Τόσο οπτικά αλλά πλέον υπάρχουν και πολλές κρυψώνες εδώ και κει...

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=69509&stc=1&d=1421069282

Η πετσέτα σταθερά επιτελεί τον ρόλο της :grin:

ChocolatePuma
12-01-15, 16:11
Έχω πάθει πλάκα για τις αντιφάσης ορισμένων εδω μέσα που μιά θα τα πούν έτσι και μιά αλλιώς καταμπερδέυοντας τον κόσμο!Μην μου ζητήσετε εξηγήσεις,ο θιγόμενος το΄πιασε μια χαρα.

Μια παρέα είμαστε...(νομίζω);)
Και στις παρέες, λογια να αιωρούνται δεν κάνουν καλό (νομίζω 2ο);)

Κλεόβουλος
12-01-15, 18:42

Και η ζωή φίλε γεμάτη αντιφάσεις είναι :)
Κι αν "καταμπερδευτεί" κάποιος, εδώ είμαστε εμείς κι εσύ να τον ξεμπερδέψουμε.
Μη μας δίνεις εξηγήσεις αλλά μη το επαναλάβεις γιατί μας χαλάει τη διάθεση :cool:

lifefx
12-01-15, 19:40
Και η ζωή φίλε γεμάτη αντιφάσεις είναι :)
Κι αν "καταμπερδευτεί" κάποιος, εδώ είμαστε εμείς κι εσύ να τον ξεμπερδέψουμε.
Μη μας δίνεις εξηγήσεις αλλά μη το επαναλάβεις γιατί μας χαλάει τη διάθεση :cool:

Συγνωμη τοτε,είσαστε πολλοί και είμαι ένας. Παω πάσο. Την άποψη μου μπορω να την λέω η να ρωταω πρωτα?Εντάξει,καταλαβα
-------------------------
Οσον αφορα το στρωσιμο, εγω προσωπικα το κανω με τροφη σε αποχη. Ριξε μια ματια στο link. http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=662560&postcount=152

Εννοειται και οι αλλοι τροποι (αμμωνια ή μπολι) ειναι σωστοι.

Να ρωτησω κάτι?γιατί η τροφή πρεπει να μπει σε απόχη? πειράζει να απελευθερωθεί στο ενυδρείο? Δε διαλειεται?

Κλεόβουλος
12-01-15, 19:40
Συγνωμη τοτε,είσαστε πολλοί και είμαι ένας. Παω πάσο. Την άποψη μου μπορω να την λέω η να ρωταω πρωτα?Εντάξει,καταλαβα
Εγώ πάντως δεν κατάλαβα.
Όλοι την άποψη μας λέμε και δεν χρειάζεται άδεια γι αυτό.
Γιατί διαχωρίζεις τον εαυτό σου με το "είσαστε πολλοί και είμαι ένας"? Εδώ δεν παλεύουμε. Ανταλλάσσουμε γνώμες και προσπαθούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο αφιλοκερδώς. Κανείς δεν είναι παντογνώστης ούτε αλάθητος.
Μη μιλάς λοιπόν με γρίφους και λέγε την άποψη σου χωρίς να αφήνεις αδικαιολόγητα και ανώφελα υπονοούμενα.
Καλή συνέχεια!

stratigos24
12-01-15, 19:46
Να ρωτησω κάτι?γιατί η τροφή πρεπει να μπει σε απόχη? πειράζει να απελευθερωθεί στο ενυδρείο? Δε διαλειεται?

http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=829146&postcount=32

lifefx
12-01-15, 20:00
Εγώ πάντως δεν κατάλαβα.
Όλοι την άποψη μας λέμε και δεν χρειάζεται άδεια γι αυτό.
Γιατί διαχωρίζεις τον εαυτό σου με το "είσαστε πολλοί και είμαι ένας"? Εδώ δεν παλεύουμε. Ανταλλάσσουμε γνώμες και προσπαθούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο αφιλοκερδώς. Κανείς δεν είναι παντογνώστης ούτε αλάθητος.
Μη μιλάς λοιπόν με γρίφους και λέγε την άποψη σου χωρίς να αφήνεις αδικαιολόγητα και ανώφελα υπονοούμενα.
Καλή συνέχεια!

Παρεξηγειθηκα επειδή είπα την άποψη μου.δε μιλάω με κανένα γρίφο.αν είναι να συνεχίσουμε είμαι ελεύθερος με π.μ. να σου δώσω να καταλάβεις που στραβωσα.απο ευγένεια το άφησα υπονοούμενο.

Michali[s]
12-01-15, 20:01

Σε ενυδρειο με malaysian t. snails η τροφη μεσα σε μερικες ωρες με max 24ωρο εξαφανιζοταν. Σε αδειο ενυδρειο ( μονο φυτα - κανενα σαλιγκαρι ) η τροφη επιανε μετα το 2μερο λεφκοκαφε πουδρα μεχρι που τελικα γινοταν ολη σα ζελε και κατεληγε μια αηδια. Υποθετω αυτη η πουδρα ειναι ο μυκητας που λεει και στο ποστ του Delta.

lifefx
12-01-15, 20:04
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=829146&postcount=32
Αν μείνει τροφή μέσα στο ενυδρείο δηλαδή,μουχλιαζει?

Κωστας Malawi
12-01-15, 20:06
Αν μείνει τροφή μέσα στο ενυδρείο δηλαδή,μουχλιαζει?

ναι.φαινεται καθαρα με γυμνο ματι.πιανει ενα μυκητα πανω της σαν γλιτσα.
γι αυτο συνηθως τη βαζουμε σε αποχη.πεταμα και μετα καινουρια.

lifefx
12-01-15, 20:13
ναι.φαινεται καθαρα με γυμνο ματι.πιανει ενα μυκητα πανω της σαν γλιτσα.
γι αυτο συνηθως τη βαζουμε σε αποχη.πεταμα και μετα καινουρια.

Ρε παιδία χωρίς πλάκα,εγώ νόμιζα τόσο καιρό οτι η τροφή που περισσεύει κατα το ταισμα μεσά στο νερό,διαλύεται,εξαϋλώνεται πως το λένε. Δεν έχει τύχει ποτε να δω σάπισμενη-χαλασμένη τροφή στο ενυδρείο μου.Αχ τα πουλάκια μου το τρώνε όλο το φαι τους:D

Τάκης
12-01-15, 20:21
Ρε παιδία χωρίς πλάκα,εγώ νόμιζα τόσο καιρό οτι η τροφή που περισσεύει κατα το ταισμα μεσά στο νερό,διαλύεται,εξαϋλώνεται πως το λένε. Δεν έχει τύχει ποτε να δω σάπισμενη-χαλασμένη τροφή στο ενυδρείο μου.Αχ τα πουλάκια μου το τρώνε όλο το φαι τους:D
Σε ώριμο ενυδρείο υπάρχουν μικροοργανισμοί που αποδομούν τροφή και οποιδήποτε άλλο οργανικό ρύπο υπάρχει, κόπρανα σάπια φύλλα κλπ, αρκεί να μην είναι υπερβολικά, επίσης αν υπάρχουν γαρίδες και σαλιγκάρια δεν μένει τίποτα :)

Κωστας Malawi
12-01-15, 20:22
αυτο που λες γινεται σε στρωμενο ενυδρειο με καλη βιολογια και καλα στρωμενο βυθο..σε αστρωτο ενυδρειο η τροφη που θα μεινει κατω θα πιασει μυκητες 100%.

lifefx
12-01-15, 20:26
Ναι αυτα δε τα σκέφτηκα..:smt023

ChocolatePuma
12-01-15, 20:46
Ναι αυτα δε τα σκέφτηκα..:smt023

Οσο ζεις μαθαίνεις...:D

@Κλέο μερικές φορές δίνεις τόσο ώριμες απαντήσεις που νομίζω πως είσαι πάνω απο 40!!!:smt120

lifefx
12-01-15, 20:51
Οσο ζεις μαθαίνεις...:D

@Κλέο μερικές φορές δίνεις τόσο ώριμες απαντήσεις που νομίζω πως είσαι πάνω απο 40!!!:smt120

Αυτο είναι το μονο σίγουρο...:D:D

kiddo
13-01-15, 13:47
Έχω ξεκινήσει να βράζω τα mopani (μαύρο γίνεται το νερό!) και τα μουλιάζω σε νερό κάθε βράδυ... κάποια άλλη συμβουλή για να αποφύγω όσο το δυνατόν το καφετί χρώμα του νερού μόλις τα βάλω στο ενυδρείο?

Michali[s]
13-01-15, 13:53
Change Water everyday You must
Until brown no more It becomes

Δεν γνωριζω αλλο τροπο. Εχω βαλει σε ενυδρειο ξυλα απο κληματαρια, redmoor ( αν θυμαμαι καλα το ονομα ) και mopani. Και τα τρια ειδη την χρειαστηκαν την βδομαδα τους +κατι ψιλα με αλλαγες νερου για να φτασουν σε σημειο να μην βγαλουν τιποτα ( τουλαχιστον τοσο ωστε να ΜΗΝ το βλεπω εγω ) στο νερο.

Κλεόβουλος
13-01-15, 13:54
Αφού τα ξύλα είναι καινούργια ολότελα δεν μπορείς να το αποφύγεις.
Βάλε άνθρακα στο φίλτρο να απορροφήσει το περισσότερο χρώμα.

kiddo
16-01-15, 16:55
Λιγότερο από 24 ώρες λειτουργίας!

Τα φυτά είναι από το φίλο Γιώργο Μισυρλή, πληροφορίες στις αγγελίες:

1. Anubias Barteri Var. Barteri
2. Ηygrophila CorymbosaSiamensis
3. Hygrophila Polysperma
4. Lobelia Cardinalis 'Mini'
5. Riccia Fluitans

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=69605&stc=1&d=1421420080

ChocolatePuma
16-01-15, 21:17
Ωραίο το αποτέλεσμα!!!:smt041

Η πέτρα μόνο μου φαίνεται λίγο μεγάλη και τραβάει το μάτι..

Michali[s]
16-01-15, 21:34
Πολυ ωραιο.

Νομιζω αν η πετρα ηταν μικροτερη και αφηνε χωρο αναμεσα στα ξυλα, θα εμοιαζε ξεμπαρκη.
Μ αρεσει ετσι οπως ειναι.

stratigos24
17-01-15, 01:53
Ωραίο έγινε! Δεν το περίμενα ότι θα δείξει έτσι. Μπραβο!

Από εκεί και πέρα, μπορείς την πέτρα να τη σπάσεις σε 2 κομμάτια (άν γίνεται) και να μπεί στό κέντρο πάλι, αλλα να φαίνεται οτι πιάνει λιγότερο χώρο.

Τέλος, η πετσέτα που είχες βάλει για να δοκιμάσεις τα διάφορα στησίματα, ήταν ''καθαρή'' (χωρίς μυρωδιές/ουσίες απο απορρυπαντικά - σαπούνια κλπ)?

kiddo
17-01-15, 14:42
Ωραίο έγινε! Δεν το περίμενα ότι θα δείξει έτσι. Μπραβο!

Από εκεί και πέρα, μπορείς την πέτρα να τη σπάσεις σε 2 κομμάτια (άν γίνεται) και να μπεί στό κέντρο πάλι, αλλα να φαίνεται οτι πιάνει λιγότερο χώρο.

Αυτό με την πέτρα είναι αλήθεια, ίσως 2-3 σε μια διάταξη συνολικά στο μέγεθος αυτής να ήταν το ιδανικό, αλλά δεν είναι όλα ιδανικά στην ζωή :) Είναι η πρώτη προσπάθεια που κάνω ;) Το αφήνω προς διερεύνηση!

Τέλος, η πετσέτα που είχες βάλει για να δοκιμάσεις τα διάφορα στησίματα, ήταν ''καθαρή'' (χωρίς μυρωδιές/ουσίες απο απορρυπαντικά - σαπούνια κλπ)?

Ναι και το σκούπισα προφανώς όλο πριν του βάλω οτιδήποτε...

lifefx
17-01-15, 14:57
Τα guppys και τα cpd's χρειάζονται διαφορετικές συνθήκες νερού. Και δε ξέρω αν τα guppy με την κινητικότητα τους θα σπάνε το κοπαδακι των cpd's.
Πολύ ωραίο γίνετε το ενυδρείο σου και δείχνει καλύτερα με μαυρο χαλίκι παρά με μπλέ πετσέτα :D

kiddo
17-01-15, 15:12
Τα guppys και τα cpd's χρειάζονται διαφορετικές συνθήκες νερού. Και δε ξέρω αν τα guppy με την κινητικότητα τους θα σπάνε το κοπαδακι των cpd's.
Πολύ ωραίο γίνετε το ενυδρείο σου και δείχνει καλύτερα με μαυρο χαλίκι παρά με μπλέ πετσέτα :D

Έχουμε καιρό ακόμα για τα ψαράκια... Προς το παρών να στρώσουμε το ενυδρείο με τα βακτήρια και να πιάσουν τα κλαδέματα. Χθες έβαλα και ταμπλέτες στο υπόστρωμα κοντά στα κλαδέματα και θα ρίχνω excel να πάρουν λίγο τα πάνω τους! Επίσης κλάδεψα την Rotala Rotundifolia από αριστερά, που ξέχασα να την αναφέρω χθες, και έβαλα το κλάδεμα δεξιά....

Ούτε παιδί να είχα τέτοιο άγχος...:p

lifefx
17-01-15, 15:21
Εσυ ρωτησες για τα ψαρια.
Δεν είμαι Σιγούρος οτι χρειάζεται το excel. Εχεις εύκολα φυτά.το excel δεν ξέρω άλλα δε το εμπιστευομαι. Φτιαξε καλυτερα diy συσκευή διοξειδίου.
Δεν έχει καμια σχέση με το άγχος του παιδιού αλλά κατα μια έννοια κι αυτό παιδί σου είναι που θελεί την φροντιδα σου και την προσοχή σου

ΣΤΟΥΠΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
18-01-15, 12:14
Καλησπέρα και από εμένα !! :-) Το ενυδρείο σου είναι πολύ όμορφο ...σου εύχομαι να το χαρείς !!

Εγώ προσωπικά σε αυτά τα λίτρα θα προτιμούσα Excel ...Με το Excel σε αυτά τα λίτρα δεν θα σου κοστίζει πολύ ...το diy co2 μακροπροθεσμα θα σε κουράσει !!!

ChocolatePuma
18-01-15, 12:17
To excel εφόσον τηρείς τη δοσολογία και δεν κάνεις υπερβάσεις, κάνει "παπαδες"!

Δεν μου δημιούργησε πρόβλημα σε κανενα φυτό - το αντίθετο
Ειτε φυτό επιφάνεις είτε τα υπόλοιπα, αναπτύσονται μια χαρά

Ρίχνω excel κάθε 2 ημέρες, την προτεινόμενη δοσολογία

Για το ποιο κοστίζει πιο λίγο, είναι δεδομένο πως το DIY είναι σχεδόν ανέξοδο

kiddo
18-01-15, 16:37
Τα τέστ νερού επηρεάζονται από τις τανίνες των μοπάνι? Εννοώ ότι το νερό είναι ήδη θολό, αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην σύγκριση του χρώματος των τεστ?

stanisalus18
18-01-15, 16:50
Τα τέστ νερού επηρεάζονται από τις τανίνες των μοπάνι? Εννοώ ότι το νερό είναι ήδη θολό, αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην σύγκριση του χρώματος των τεστ?

πολυ ωραια ερωτηση, θα ηθελα να μαθω και εγω την απαντηση :D

Τάκης
18-01-15, 17:08
πολυ ωραια ερωτηση, θα ηθελα να μαθω και εγω την απαντηση :D
Βάζεις σε ένα άλλο καθαρό μπουκαλάκι νερό από το ενυδρείο, και βάζεις μπροστά στη καρτέλα με τα χρώματα αυτό το μπουκάλι, και συγκρίνεις το τεστ με το χρώμα που φαίνεται μέσα από αυτό το μπουκάλι και όχι άμεσα από τη καρτέλα

kiddo
21-01-15, 12:22
Πρώτη μέτρηση τιμών στο νερό μετά από 6 ημέρες λειτουργίας, έχουμε και λέμε:

ΝΗ3,4 = 0,25-0,35
pH = 7,4 - 7,7
NO2 = 0ppm
NO3 = 0-0,05ppm

Κάποια σχόλια για τι τιμές? Πως βλέπετε να πηγαίνει η κατάσταση?

Τάκης
21-01-15, 13:27
Πρώτη μέτρηση τιμών στο νερό μετά από 6 ημέρες λειτουργίας, έχουμε και λέμε:

ΝΗ3,4 = 0,25-0,35
pH = 7,4 - 7,7
NO2 = 0ppm
NO3 = 0-0,05ppm

Κάποια σχόλια για τι τιμές? Πως βλέπετε να πηγαίνει η κατάσταση?
Στρώνει αργά και είναι αναμενόμενο.
Βάλε τροφή παραπάνω να ανεβάσεις πιο πολύ αμμωνία , είναι πολύ λίγη και θα αργήσει πολύ για να σου στρώσει, αν μπορείς να την ανεβάσεις και στο 2 θα είναι ακόμα καλύτερα, θεωρώ πως 0,35 είναι πολύ λίγη

Κλεόβουλος
21-01-15, 13:53
Τι θερμοκρασία έχεις? ανέβασε την για να επιταχύνεις τη διαδικασία ;)

kiddo
21-01-15, 14:11
Τι θερμοκρασία έχεις? ανέβασε την για να επιταχύνεις τη διαδικασία ;)

24.5-25 είναι η θερμοκρασία, και ο θερμοστάτης στο τέρμα, είναι 50 watt είναι λίγο οριακά για 57 λίτρα, οπότε με θερμοκρασία δωματίου 19-20 δυσκολεύεται....

Ήθελα να ρωτήσω τροφή πόσο κα κάθε πότε να βάζω μαζί με τα υγρά βακτήρια?

Τάκης
21-01-15, 14:21
24.5-25 είναι η θερμοκρασία, και ο θερμοστάτης στο τέρμα, είναι 50 watt είναι λίγο οριακά για 57 λίτρα, οπότε με θερμοκρασία δωματίου 19-20 δυσκολεύεται....

Ήθελα να ρωτήσω τροφή πόσο κα κάθε πότε να βάζω μαζί με τα υγρά βακτήρια?
Βακτήρια όσο λέει ο κατασκευαστής ,
τροφή όσο θα έβαζες αν είχες ψάρια και λίγο παραπάνω, αυτό όμως εννοείται καθημερινα, επειδή όμως δεν βάζουμε τροφή καθημερινά γιατι δεν χαλάει τόσο γρήγορα, να υπολογίσεις να βάζεις όση τροφη θα έβαζες πχ σε 3 ημέρες και λίγο παραπάνω, στις επόμενες 3 ημέρες αν έχει χαλάσει τη βγαζεις. Θα έχεις δηλαδή τούλια ξεχωριστά ανα 3ημερο.
Θερμοκρασία και 27 και 28 να τη πας ακόμα καλύτερα.
Μάλλον όμως θα χρειαστείς άλλον ή και άλλον θερμαντήρα, γιατί αν καμια νυχτα κάνει πολύ κρύο θα την ακούσουν τα ψαράκια, και δεν θα έχεις και σταθερότητα
Γιατί δεν βάζεις μπολι ;
Θεωρώ πως με βακτηρια δεν θα κερδίσεις και πολύ χρόνο,
δεν τα έχω και τόσο σε υπόληψη

kiddo
21-01-15, 15:32
Κάποιες φώτο από τα φυτά μου (6 ημέρες στο ενυδρείο) να πάρω γνώμες.

http://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-11803000-1421845856_thumb.jpghttp://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-66796700-1421845858_thumb.jpghttp://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-14029600-1421845861_thumb.jpghttp://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-87231800-1421845862_thumb.jpghttp://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-66167200-1421845864_thumb.jpghttp://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-21408500-1421845869_thumb.jpghttp://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-71852000-1421845871_thumb.jpghttp://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-26525700-1421845874_thumb.jpg

Η γνώμη ενός φίλου ήταν η εξής:

Σε καποια φυτα βλεπω αλγες και σε καποια αλλα οτι αρχιζουν να χαλανε τα φυλλα. Επειδη τα φυτα σου δεν εχουν πολυ καιρο που εχουν μπει στο ενυδρειο σου,θελουν χρονο να προσαρμοστουν και ειναι φυσιολογικο να ψιλοχαλανε απο το σοκ της αλλαγης περιβαλλοντος.Αστα λιγο να δεις πως θα πανε γιατι ετσι και αλλιως δεν μπορεις να αρχισεις τα λιπασματα στο στρωσιμο.

stav
21-01-15, 15:49
Κάποιες φώτο από τα φυτά μου (6 ημέρες στο ενυδρείο) να πάρω γνώμες.

http://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-11803000-1421845856_thumb.jpghttp://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-66796700-1421845858_thumb.jpghttp://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-14029600-1421845861_thumb.jpghttp://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-87231800-1421845862_thumb.jpghttp://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-66167200-1421845864_thumb.jpghttp://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-21408500-1421845869_thumb.jpghttp://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-71852000-1421845871_thumb.jpghttp://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_01_2015/post-60338-0-26525700-1421845874_thumb.jpg

Η γνώμη ενός φίλου ήταν η εξής:

Εχει δικιο ο φιλος σου.

kiddo
21-01-15, 15:56
Εχει δικιο ο φιλος σου.

Οπότε να μην ανυσηχώ για κάποια κιτρινίσματα ή κάφε στίγματα σε μερικά φύλλα είναι φυσιολογικό?

kiddo
22-01-15, 19:26
Ήθελα να ρωτήσω σε άστρωτο ενυδρείο γίνεται να κάνω αλλαγή νερού ή θα πάω πίσω την όλη διαδικασία? Επειδή το νερό είναι πολύ θωλό, κυρίως λόγο των μοπάνι και μου μειώνει το ήδη περιορισμένο φως...

Τάκης
22-01-15, 19:44
Ήθελα να ρωτήσω σε άστρωτο ενυδρείο γίνεται να κάνω αλλαγή νερού ή θα πάω πίσω την όλη διαδικασία? Επειδή το νερό είναι πολύ θωλό, κυρίως λόγο των μοπάνι και μου μειώνει το ήδη περιορισμένο φως...
Μπορεις να κανεις αλλαγη 30% αλλά να ξαναβαλεις τροφή και βακτηρια που βαζεις, καλο θα του κανεις

kiddo
01-02-15, 01:40
Όταν κάνουμε αλλαγές νερού σε νέο άστρωτο ενυδρείο, κάνουμε κάποια διαδικασία καθαρισμού στα υλικά του φίλτρου και αν πως? Το φίλτρο μου έχει CARBON CARTRIDGE, ANTI-NITRATE SPONGE AND BIOBALLS

Τάκης
01-02-15, 01:48
Όταν κάνουμε αλλαγές νερού σε νέο άστρωτο ενυδρείο, κάνουμε κάποια διαδικασία καθαρισμού στα υλικά του φίλτρου και αν πως? Το φίλτρο μου έχει CARBON CARTRIDGE, ANTI-NITRATE SPONGE AND BIOBALLS
Τώρα που στρώνει δεν χρειάζεται καθαρισμα το φιλτρο, εκτός και αν βάζεις τροφή και εχουν μπουκώσει τα σφουγκαρια και δεν τραβάει. Το CARBON CARTRIDGE (άνθρακας) δεν είναι απαραίτητο, τον βγαζεις και βαζεις πιο πολύ βιολογικό υλικο (siporax , ελαφροπετρα κλπ)

kiddo
01-02-15, 02:10
Τώρα που στρώνει δεν χρειάζεται καθαρισμα το φιλτρο, εκτός και αν βάζεις τροφή και εχουν μπουκώσει τα σφουγκαρια και δεν τραβάει. Το CARBON CARTRIDGE (άνθρακας) δεν είναι απαραίτητο, τον βγαζεις και βαζεις πιο πολύ βιολογικό υλικο (siporax , ελαφροπετρα κλπ)

Βασικά σκέφτηκα την εξής πατέντα και κάνω. Βάζω αρκετή τροφή σε φίλτρο γαλλικού και την αφήνω 2 μέρες να κρέμετε στο νερό από το πορτάκι ταίσματος, με το σκεπτικό ότι δεν βρωμίζει και παράλληλα η αμμωνία μπάινει στο νερό... Έχω άδικο?

Τάκης
01-02-15, 02:17
Βασικά σκέφτηκα την εξής πατέντα και κάνω. Βάζω αρκετή τροφή σε φίλτρο γαλλικού και την αφήνω 2 μέρες να κρέμετε στο νερό από το πορτάκι ταίσματος, με το σκεπτικό ότι δεν βρωμίζει και παράλληλα η αμμωνία μπάινει στο νερό... Έχω άδικο?
Μια χαρά μου ακουγεται

ChocolatePuma
01-02-15, 08:07

Οι μετρήσεις θα το δείξουν...

Καλημέρα

stratigos24
01-02-15, 10:39
Οταν λες αρκετη τροφη;

kiddo
01-02-15, 12:17
Οταν λες αρκετη τροφη;

Μια κουταλιά της σούπας...

stratigos24
01-02-15, 14:11
Βάζεις πάρα πολύ τροφή. Τι τροφή? Φυλλαράκια?

kiddo
01-02-15, 14:23
Βάζεις πάρα πολύ τροφή. Τι τροφή? Φυλλαράκια?

Ναι σε φίλτρο γαλλικού. Η τελευταία μέτρηση σε Αμμωνία ήταν 0.50, όχι τίποτα σπουδαίο δηλαδή...

stratigos24
01-02-15, 14:30
Οk τότε. Απλά όσες φορές έστρωσα εγώ με τροφή ξεκίναγα με 2-3 μικρά φυλλαράκια και όσο πέρναγε ο καιρός έκανα αύξηση σταδιακά (ανα 2 μέρες πχ έβαζα και 1-2-3 φυλλαράκια παραπάνω ή μεγλύτερα φυλλαράκια κλπ).

Το θέμα είναι στο τέλος, να ρίχνεις όση τροφή θα τάιζες αμα είχες ψάρια και να μη σου ανεβαίνει αμμωνία.

Νο2 σου έχουν εμφανιστει?

kiddo
01-02-15, 14:32
Οk τότε. Απλά όσες φορές έστρωσα εγώ με τροφή ξεκίναγα με 2-3 μικρά φυλλαράκια και όσο πέρναγε ο καιρός έκανα αύξηση σταδιακά (ανα 2 μέρες πχ έβαζα και 1-2-3 φυλλαράκια παραπάνω ή μεγλύτερα φυλλαράκια κλπ).

Το θέμα είναι στο τέλος, να ρίχνεις όση τροφή θα τάιζες αμα είχες ψάρια και να μη σου ανεβαίνει αμμωνία.

Νο2 σου έχουν εμφανιστει?

Όχι είμαι στις 18 μέρες και είναι 0... Αυτό με προβληματίζει... Ενώ βάζω ανά 2 μέρες μια κουταλιά και κάθε μέρα ρίχνω βακτήρια...

stratigos24
01-02-15, 14:34
Νο3?

kiddo
01-02-15, 15:11
Νο3?

Μάλλον 0, ίσως προς 0.10, δεν μπορώ να καταλάβω ξεκάθαρα γιατί είναι πολύ κοντινά τα χρώματα από το λευκό στο πάρα πολύ ελαφρύ ροζ... Μπορώ να κάνω κάτι άλλο να επιταχύνω την διαδικασία? Ζήτησα μπόλι και εδώ και σε άλλο φόρουμ δεν προθημοποιήθηκε κάποιος...

nazgul
01-02-15, 16:26
Εδω (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=56373)θα βρεις ατομα που προσφερουν μονιμα μπολι. Στειλε πμ σε οποιον ειναι κοντα σου.

(τωρα ειδα οτι εχεις γραψει στο θεμα- στειλε κανενα πμ σε κανεναν)

kiddo
02-02-15, 21:30
Για κάποιο απίθανο λόγο μετά από 16 μέρες είδαμε το φως το αληθινό! Σε ελεύθερη μετάφραση, το νερό καθάρισε, είναι διαυγές σε πολύ μεγάλο βαθμό. Επίσης οι άλγες μειώθηκα αισθητά, αύριο παραλαμβάνω νέα φυτά και έχουμε κηπουρική: Hygrophila Difformis (μάλλον πίσω), Ammania Bonsai (μπροστά στο βράχο, Java Fern (δεμένο σε πέτρα μεταξύ αριστερού ξύλου και πέτρας),Cryptocoryne Wendtii (στο κενό δεξιά του δεξιού ξύλου) και extra Lobelia Cardinalis (μετακινήση τους μάλλον στην βάση του αριστερού ξύλου)... Θα κλαδέψω επίσης την Rotalla και θα βάλω τα κλαδέματα δίπλα στο φυτό αριστερά, ενώ θα καθαρίσω λίγο την βάση του Hygrophila Polysperma πίσω δεξιά από σαπισμένα φύλλα και κλωνάρια...

http://www.aquazone.gr/forums/uploads/monthly_02_2015/post-60338-0-20654900-1422904217.jpg

Μετρήσεις σήμερα:

ΝΗ4: 1 ppm, ΝΟ2: 0ppm

Ακούω απόψεις για πιθανά σημεία τοποθέτησης και σχόλια για μετρήσεις :)

Michali[s]
02-02-15, 21:41
Παρα πολυ ωραιο ιμο. Αν μπουνε και τα επομενα φυτα θα γινει ακομα καλυτερο.

Το χαλικι σου απο που το πηρες?

kiddo
02-02-15, 21:46
;873761']Παρα πολυ ωραιο ιμο. Αν μπουνε και τα επομενα φυτα θα γινει ακομα καλυτερο.

Το χαλικι σου απο που το πηρες?

Από το http://www.aquario.gr/ στην Χαμοστέρνας, είναι μαύρο λεπτόκοκκο χαλαζιακό, όλα από εκεί είναι εκτός από τα Μοπάνι που είναι από το PetCity...

Τα φυτά είναι από το φίλο Γιώργο Μισυρλή από Κρήτη, η αγγελία του είναι στο φόρουμ, το παιδί είναι πολύ εξυπηρετικό και τα φυτά είναι από δικές του καλλιέργιες στο ενυδρείο του. Η αυριανή παραλαβή είναι η δεύτερη παραγγελία που κάνω...

Ελπίζω με τα νέα φυτά θα πυκνώσει το ενυδρείο, έτσι όπως τα έχω σκεφτεί... Επίσης σκέφτομαι να πάρω το συγκεκριμένο μηχανισμό CO2 (http://www.petsupermarket.gr/5966/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval%C2%AE-pressurized-co2-kit-88-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-57-%CE%AD%CF%89%CF%82-151-%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD.html) διαβάζω ότι είναι πολύ πρακτικός, ασφαλής και μαζεμένος σαν κατασκευή...

Michali[s]
02-02-15, 21:50
Σκεφτομουν και εγω να το παρω αλλα δεν αξιζει. Θα βαρεθεις να δινεις λεφτα σε μπουκαλες καθε δυο βδομαδες. Βαλε 50 ευρω παραπανω και παρε 2κιλη κανονικη μπουκαλα με ολα τα παρελκομενα.

ChocolatePuma
02-02-15, 21:52
Επίσης σκέφτομαι να πάρω το συγκεκριμένο μηχανισμό CO2 (http://www.petsupermarket.gr/5966/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval%C2%AE-pressurized-co2-kit-88-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-57-%CE%AD%CF%89%CF%82-151-%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD.html) διαβάζω ότι είναι πολύ πρακτικός, ασφαλής και μαζεμένος σαν κατασκευή...

Τσάμπα λεφτά

Σε 60λιτρο, φτιάξε μόνος σου CO2 με μαγιά και ζάχαρη
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=9723 φθηνή λύση και πανεύκολη η κατασκευή

kiddo
02-02-15, 21:58
;873765']Σκεφτομουν και εγω να το παρω αλλα δεν αξιζει. Θα βαρεθεις να δινεις λεφτα σε μπουκαλες καθε δυο βδομαδες. Βαλε 50 ευρω παραπανω και παρε 2κιλη κανονικη μπουκαλα με ολα τα παρελκομενα.

I have been using the co2 kit for approximately 1 1/2 months now and it is only half empty.

Λές να είναι τόσο υπερβολικός ο φίλος αγγλάρας?:p

Φαίνεται πως αν το λειτουργείς με μέτρο, 2 μήνες τους βγάζει η φιάλη και παίρνεις καινούργια με 15... Σίγουρα δεν είναι ότι πιο οικονομικό (έχω ακούσει για 5 ευρώ το δίμηνο στην λύση που δίνεις), αλλά ούτε και κάποιο σημαντικό έξοδο όπως το βλέπω. Πάντα έχοντας την παράμετρο ότι παίρνεις μια μαζεμένη συσκευή, ready to play, το σκέφτομαι φίλε. Το ενυδρείο μου είναι στο υπνοδωμάτιο, δίπλα στο κρεβάτι μου και όσο ναναι σκέφτομαι και το μέγεθος και το σουλούπωμα και την ασφάλεια...

Τάκης
02-02-15, 22:03
Επίσης σκέφτομαι να πάρω το συγκεκριμένο μηχανισμό CO2 (http://www.petsupermarket.gr/5966/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval%C2%AE-pressurized-co2-kit-88-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-57-%CE%AD%CF%89%CF%82-151-%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD.html) διαβάζω ότι είναι πολύ πρακτικός, ασφαλής και μαζεμένος σαν κατασκευή...
Τσάμπα λεφτά

Σωστά

με 35 Ευρώ μια μπουκάλα
και με 53 Ευρώ μανόμετρα
http://www.ebay.com/itm/321633253385?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
έχεις ένα πλήρες και αξιόπιστο σύστημα

kiddo
02-02-15, 22:20
Σε 60λιτρο, φτιάξε μόνος σου CO2 με μαγιά και ζάχαρη
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=9723 φθηνή λύση και πανεύκολη η κατασκευή

Τα σωληνάκια αυτά που τα πουλάνε φίλε? Στα ενυδρειακά ή κάπου άλλου?

ChocolatePuma
02-02-15, 22:25
Τα σωληνάκια αυτά που τα πουλάνε φίλε? Στα ενυδρειακά ή κάπου άλλου?

Εγώ τα αγοράζω μέσω ιντερνετ από ενυδρειακά μαγαζιά του χώρου, με το μέτρο :D
Και βαλβίδες ανεπίστροφης επίσης
Για πώμα, προτίμησε κάτι τέτοιο από ebay http://www.ebay.com/itm/Aquarium-Bottle-Cap-for-Planted-DIY-Co2-System-Live-Plants-Co2-Diffuser-Air-/141142485098?pt=AU_Pet_Supplies&hash=item20dcbf686a για να μην έχεις διαροές
Πάρε μερικά να χεις και για μελλοντική χρήση.
Απλά να ξέρεις πως δεν βιδώνουν σε όλα τα πλαστικά μπουκάλια, λόγω μεγέθους και στροφών. Πρέπει δλδ να βρεις τα κατάλληλα μπουκάλια

stratigos24
09-02-15, 00:36
Κανένα νεότερο?

kiddo
12-02-15, 17:29
Κανένα νεότερο?

Για CO2 αγόρασα το συγκεκριμένο σύστημα (http://www.adana-usa.com/index.php?main_page=product_info&products_id=259) και πάει μια χαρά...

Δυστηχώς μπόλιασα πάλι και έβαλα 5 CPDs τα όποια πέθανα όλα μετά από 2-3 μέρες, πιθανότατα λόγο αμμωνίας ή για κάποιο άλλο λόγο. Τώρα προσπαθώ να στρώσω πάλι το ενυδρείο με την βοήθεια του aquascape.gr, με την χρήση των συγκεκριμένων βακτηρίων (http://www.aquarium-munster.com/en/fresh-water/aquavital-care-products/aquavital-bactosprint.html) και βάση χρονοδιαγράμματος σε 7-10 μέρες, αν όλα πάνε καλά με το στρώσιμο θα ξαναεπιχειρήσω να βάλω ψαράκια...

Νέα διαρύθμιση στο ενυδρείο...

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=70081&stc=1&d=1423755305

stanisalus18
12-02-15, 20:55
μετρησεις με υγρα τεστ δεν εχεις να κανεις? αυτα ειναι σημαντικα, χρειαζονται για να ξερεις με τι εχεις να κανεις. και ειδικα αν εισαι καινουργιος στον τομεα αυτο. φιλικα, Γιαννης.

stratigos24
12-02-15, 20:57
Άντε με το καλό τώρα να πάνε όλα καλά.

Κρίμα για τα ψαράκια. Καλά, από αμμωνία να πέθαναν τόσο γρήγορα? Πόση είχες? Μην ήταν τίποτα άλλο?

ChocolatePuma
12-02-15, 21:44
Καλησπέρα

Κανένα ψάρια δεν πεθαίνει μέσα σε 2-3 μέρες από αμμωνία

Καλυτερα να κάνεις μετρήσεις πριν βάλεις τα νεα ψάρια

Η μέθοδος στρωσίματος μόνο με βακτήρια και μάλιστα στρώσιμο ενυδρείου σε 7-10 μέρες, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματική ειναι

Οπότε ισχύει αυτό που γράφτηκε και πιο πάνω απο τον Γιάννη : Μετρήσεις!

kiddo
13-02-15, 15:57
Καλησπέρα

Κανένα ψάρια δεν πεθαίνει μέσα σε 2-3 μέρες από αμμωνία

Καλυτερα να κάνεις μετρήσεις πριν βάλεις τα νεα ψάρια

Η μέθοδος στρωσίματος μόνο με βακτήρια και μάλιστα στρώσιμο ενυδρείου σε 7-10 μέρες, δεν ξέρω πόσο αποτελεσματική ειναι

Οπότε ισχύει αυτό που γράφτηκε και πιο πάνω απο τον Γιάννη : Μετρήσεις!

Μετρήσεις, έκανα και κάνω.

Για το στρώσιμο με τα συγκεκριμένα βακτήρια φαίνεται ότι λειτουργεί, ενώ 3 εβδομάδες τώρα παιδευόμουν και ότι τροφή έβαζα με μπόλι, απλά έφτανε η αμμωνία από 0,50 μέχρι 1. Τώρα η αμμωνία έπεσε από 0.50 που ήταν στο 0-0.25 και ίχνη ΝΟ3 βρέθηκαν 0,10 μέσα σε 1 μέρα. Οπότε αύριο θα ξανακάνω μετρήσεις και αν η αμμωνία γράψει 0, βάση πλάνου θα κάνω αλλαγή νερού και νέα δόση βακτηρίων... Βάση προγράμματος, στην 3ή δόση βακτηρίων θα βάλω και ψαράκια.

Για τα ψαράκια δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα φαγε η αμμωνία, το σίγουρο είναι ότι θα πάρω τα νέα ψαράκια από άλλο κατάστημα, συγκεκριμένα το aquascape.gr, έστω και για προληπτικούς λόγους...

Ήθελα να ρωτήσω. Μου είπαν πριν βάλω τα πρώτα ψαράκια, να τα αφήσω 3-4 μέρες ατάιστα, ισχύει αυτό ή έκανα έγκλημα εξ αμελείας?

stratigos24
13-02-15, 16:06
Ποιός σου είπε να τα αφήσεις ατάιστα? Που τα είχες μέχρι να τα βάλεις στο ενυδρείο?

Η πετσέτα σίγουρα ήτανε καθαρή (αυτή που έστηνες το ενυδρείο τότε και δοκίμαζες τη διακόσμιση) απο απορρυπαντικά, σαπούνια κλπ?

kiddo
13-02-15, 16:14
Ποιός σου είπε να τα αφήσεις ατάιστα? Που τα είχες μέχρι να τα βάλεις στο ενυδρείο?

Η πετσέτα σίγουρα ήτανε καθαρή (αυτή που έστηνες το ενυδρείο τότε και δοκίμαζες τη διακόσμιση) απο απορρυπαντικά, σαπούνια κλπ?

Σε άλλη κοινότητα, επικρατούσε η άποψη να μείνουν ατάιστα 3-4 μέρες...

Τα ψαράκια απ'την στιγμή που τα πήρα, άφησα την σακούλα 10 λεπτά να επιπλέει για να πιάσει την ιδια θερμοκρασία, και μετά κάθε 10 λεπτά έβαζα λίγο νερού ενυδρείου μέσα. Στο τέλος με απόχη τα έβγαλα 1-1 στο ενυδρείο.

Η πετσέτα καθαρή ήταν και καθάρισα και το ενυδρείο πριν το γεμίσω...

stratigos24
13-02-15, 16:18
Εντάξει, δεν ξέρω για το τάισμα που σου είπαν αν είναι σωστό ή λάθος. Προσωπικά σε όσα ψάρια έχω πάρει τα αφήνω ατάιστα την πρώτη μέρα και απο την επόμενη ξεκινάω και ρίχνω σιγά σιγά λίγο φαί.

Κωστας Malawi
13-02-15, 16:20
ποσες φορες δηλαδη μπολιασες το φιλτρο σου και δεν επιασε?
συνηθως την πρωτη μερα δεν ταιζουμε και μετα ξεκιναμε με μικρες δοσεις φαγητου και συνεχομενες μετρησεις τουλαχιστον μεχρι να δυναμωσει η βιολογια.

kiddo
14-02-15, 16:23
ποσες φορες δηλαδη μπολιασες το φιλτρο σου και δεν επιασε?
συνηθως την πρωτη μερα δεν ταιζουμε και μετα ξεκιναμε με μικρες δοσεις φαγητου και συνεχομενες μετρησεις τουλαχιστον μεχρι να δυναμωσει η βιολογια.

Την 1η χωρίς ψάρια με τροφή, την 2η με τα ψαράκια...

Τι είναι αυτό το λευκό στην βάση του δεξιά κάτω φύλλου?

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=70112&stc=1&d=1423837792

EDIΤ: Αυγά Ramshorn snail είναι ;)
10/02 NH4 0.25 ΝΟ2 = 0 NO3 = 0,10
14/02 NH4 0.50 NO2 = 0.25 NO3 = 0,50

Φαίνεται να κυλάει ο κύκλος του αζώτου, 5 μερές μετά την προσθήκη των νέων βακτηρίων εμφανίστηκαν Νιτρικά και Νιτρώδη. ΝΟ2 είδα για πρώτη φορά από τότε που πήρα το ενυδρείο, ενώ ΝΟ3 σχετικά έντονα επίσης πρώτη φορά. Η αμμωνία φαίνεται να έχει μια άνοδο χωρίς λογική, αλλά δικαιολογείται καθώς πριν 2 μέρες έκανα μια αλλαγή στο εσωτερικό της διακόσμησης και ανακινήθηκε έντονα ο βυθός...

stratigos24
14-02-15, 17:41
Άντε κυλάει... για να δούμε. Συνέχισε τις καθημερινές ή μέρα παρα μέρα μετρήσεις.

kiddo
14-02-15, 21:56
Άντε κυλάει... για να δούμε. Συνέχισε τις καθημερινές ή μέρα παρα μέρα μετρήσεις.

Φίλε το ότι τσουλάει είναι πολύ θετικό, για κάποιον σαν εμένα που 2 εβδομάδες έχει κάνει τα πάντα από υγρά βακτήρια μέχρι 2 μπόλι και δεν κουνήθηκε φύλλο :p

Χώρια οι θάνατοι, που όσο ναναι είναι λυπηρό να συμβαίνουν έτσι...

Σε 2-4 μερες πιστεύω έχει νόημα να ξαναδώ τι γίνεται και εφόσον μηδενίσει η αμμωνία, να προχωρήσω στο 2ο γύρο έκχυσης βακτηρίων όπως είναι το πλάνο από την αρχή :D
Κάτι άλλο που ήθελα να ρωτήσω. Αυτή την στιγμή έχω φωτοπερίοδο 14:30 - 01:30, όπως και CO2 ανοίγω με το χέρι εγώ πάνω κάτω τις ίδιες ώρες. Κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτό το ζήτημα του φωτός κα του CO2 χρονικά?

Ευχαριστώ!

ChocolatePuma
14-02-15, 21:58
Κάτι άλλο που ήθελα να ρωτήσω. Αυτή την στιγμή έχω φωτοπερίοδο 14:30 - 01:30, όπως και CO2 ανοίγω με το χέρι εγώ πάνω κάτω τις ίδιες ώρες. Κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτό το ζήτημα του φωτός κα του CO2 χρονικά?

Ευχαριστώ!

Τι φωτισμό έχεις?
Άλγες έχουν εμφανιστεί?

Τα ρωτάω γιατί είναι πολλές οι 11 ώρες...

kiddo
14-02-15, 22:07
Τι φωτισμό έχεις?
Άλγες έχουν εμφανιστεί?

Τα ρωτάω γιατί είναι πολλές οι 11 ώρες...

Φωτισμός LED, είχε 3 λάμπες και έχω κάνει επέκταση με λεντοταινίες. Άλγες υπήρχαν παλαιότερα, τώρα με το CO2 δεν βλέπω κάτι εμφανές...

kiddo
16-02-15, 13:23
Νέα μέτρηση σήμερα...

18/02 NH4 0.15 ΝΟ2 = 0.75 NO3 = 0,75

=====================================
10/02 NH4 0.25 ΝΟ2 = 0 NO3 = 0,10
14/02 NH4 0.50 NO2 = 0.25 NO3 = 0,50

kiddo
19-02-15, 21:08
H μέτρηση σήμερα ήταν η εξής

19/02 NH4 = 0.0 ΝΟ2 = 0 NO3 = 0.10

, έβαλα το απόγευμα 3 Tiger barbs.... για να δούμε :)

ΑΡΧΕΙΟ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ
=====================================
10/02 NH4 = 0.25 ΝΟ2 = 0 NO3 = 0,10
14/02 NH4 = 0.50 NO2 = 0.25 NO3 = 0,50
16/02 NH4 = 0.15 ΝΟ2 = 0.75 NO3 = 0,75
18/02 NH4 = 0.0 ΝΟ2 = 1.50 NO3 = 10 (Αλλαγή νερού 50% + Βακτήρια)

kiddo
05-03-15, 16:48
Καλησπέρα, τι είδους αλγοφάγα μπορούν να μπούν σε 60λιτρο με Tiger Bards?

Έχω νηματοειδή άλγη, green spot και Cladophora Algea, επίσης λόγο των πολλών φυτών υπάρχουν διαρκώς νεκρά φυλλαράκια εδώ και εκεί όσο να μαζεύω...

Ευχαριστώ!

Τάκης
05-03-15, 17:04
Καλησπέρα, τι είδους αλγοφάγα μπορούν να μπούν σε 60λιτρο με Tiger Bards?

Έχω νηματοειδή άλγη, green spot και Cladophora Algea, επίσης λόγο των πολλών φυτών υπάρχουν διαρκώς νεκρά φυλλαράκια εδώ και εκεί όσο να μαζεύω...

Ευχαριστώ!
Θα σου πρότεινα να ασχοληθείς να βρεις την αιτία για την άλγη και να τη καταπολεμήσεις και όχι να βάλεις αλγοφάγα για να σου τη τρώνε, όπως επίσης και για τα νεκρά φύλλα, αυτά έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει κάποιο ζωντανό να τα καθαρίζει. Όταν υπάρχει άλγη σημαίνει πως δεν υπάρχει ισορροπία (εκτός από τη Cladophora) και αν υπάρχουν πολλά νεκρά φυλλαράκια σημαίνει πως κάποιο πρόβλημα έχουν τα φυτά σου.

kiddo
05-03-15, 17:24
Θα σου πρότεινα να ασχοληθείς να βρεις την αιτία για την άλγη και να τη καταπολεμήσεις και όχι να βάλεις αλγοφάγα για να σου τη τρώνε, όπως επίσης και για τα νεκρά φύλλα, αυτά έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει κάποιο ζωντανό να τα καθαρίζει. Όταν υπάρχει άλγη σημαίνει πως δεν υπάρχει ισορροπία (εκτός από τη Cladophora) και αν υπάρχουν πολλά νεκρά φυλλαράκια σημαίνει πως κάποιο πρόβλημα έχουν τα φυτά σου.

Νεκρά φυλλαράκια υπάρχουν από riccia κυρίως και hydrophila polysperma γιατί είναι πολύ πυκνά και τα κάτω κάτω φύλλα μπλέκονται έντονα, δεν φτάνει ο φωτισμός και πέφτει κανένα που και που...

Η green spot πιστεύω τώρα που ξεκίνησα πάλι το CO2, είχα ξεμείνει μια εβδομάδα, φεύγει από τα φύλλα. Η τριχωειδής ίσως έχει να κάνει και με πιθανή υπερδοσολογία σε Seashem Floorish και εμφανίστηκε πολύς σίδηρος...

Γενικά πάντως είχα στο νου μου για αλγοφάγα και βυθόψαρα, οπότε αν μπορείτε να μου συστήσετε κάποιο για τα λίτρα και την ψαροσύνθεση που έχω :)

Τάκης
05-03-15, 17:36
Νεκρά φυλλαράκια υπάρχουν από riccia κυρίως και hydrophila polysperma γιατί είναι πολύ πυκνά και τα κάτω κάτω φύλλα μπλέκονται έντονα, δεν φτάνει ο φωτισμός και πέφτει κανένα που και που...

Η green spot πιστεύω τώρα που ξεκίνησα πάλι το CO2, είχα ξεμείνει μια εβδομάδα, φεύγει από τα φύλλα. Η τριχωειδής ίσως έχει να κάνει και με πιθανή υπερδοσολογία σε Seashem Floorish και εμφανίστηκε πολύς σίδηρος...

Γενικά πάντως είχα στο νου μου για αλγοφάγα και βυθόψαρα, οπότε αν μπορείτε να μου συστήσετε κάποιο για τα λίτρα και την ψαροσύνθεση που έχω :)
Οντως πέφτουν φύλλα από τα χαμηλά λόγω ανεπάρκειας φωτισμού.
Και οι κινήσεις σου για την άλγη σωστές μου ακούγονται.
Για αλγοφάγα ή βυθόψαρα δεν ξέρω να σου προτείνω γιατί δεν ξέρω τη συμπεριφορα των tiger barbs, αλλά και τα αλγοφάγα μη νομίσεις πως τρώνε μόνο άλγη, πιο καλή δουλειά κάνουν αλγοφάγα σαλιγκάρια όπως τα nerite