Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : υποστρωμα τύρφης

lifefx
03-01-15, 17:51
Θέλω να βάλω σε ένα 60λιτρο υπόστρωμα μονο καθαρή τύρφη. Σκοπός μου είναι ο λασπωδης βυθός.Θα ειναι με black water οποτε ευπρόσδεκτος και ο χρωματισμός του νερου απο την τύρφη.Προτεινετε κάτι αλλο?
Το φίλτρο θα είναι εναμικρο εσωτερικό κινεζακι και σκέφτομαι οτι μπορεί να σηκώνει και να ανακατεύει τον βυθό απο την ροή του αν και θα είναι αρκετά χαμηλή γιατί θα παρμβαλετε στην εξοδο του ενα μικρο ρυάκι. Κάτι σαν ανοιχτό παλουνταριο θα γίνει αλλά το πρόβλημα μου τώρα είναι να πετύχω τον λασπωδη βυθό

Τι δουλεια έχει αυτό θέμα σεαυτη την κατηγορία μωρέ?Κατα λάθος το εκανα,αν γίνετε να το μεταφέρεται

no_name
03-01-15, 20:22
Βάλε τύρφη θα κάνει "τρελή" δουλειά

Μια συμβουλή... να βάλεις την τύρφη σε ένα δοχείο με νερό πρώτα (το νερό ίσα ίσα να ξεπερνάει την τύρφη), να την αφήσεις 5-6 μέρες να ρουφήξει νερό και μετά να την βάλεις στο ενυδρείο.

Ο λόγος που στο λέω είναι ότι εάν την βάλεις στο ενυδρείο και ύστερα βάλεις το νερό, θα δεις την τύρφη όλη στην επιφάνεια του νερού.

lifefx
03-01-15, 23:05
Ναι εντάξει θα κανει δουλειά όσον αφορα χρωμα και ph αλλά θα λασπωσει έτσι όπως τη θέλω η θα κολυμπάει ασταμάτητα?Εννοειτε οτι θα την βάζω μουσκεμενη στο ενυδρείο και θα αλλάζει σε τακτά διαστήματα. Θα το δείξουν οι μετρήσεις το κάθε ποτε θα αλλάζει.

polykarpos
03-01-15, 23:40
Απο περιεργια κ μονο, τι θα βαλεις στο βουρκοτοπο;

lifefx
03-01-15, 23:55
Απο περιεργια κ μονο, τι θα βαλεις στο βουρκοτοπο;
Μονομάχο φυσικά χεχεχε!!!(το χαιρεκακο γέλιο είναι για εναν φιλο).

nicpapa
04-01-15, 00:10
Βάλε τύρφη θα κάνει "τρελή" δουλειά

Μια συμβουλή... να βάλεις την τύρφη σε ένα δοχείο με νερό πρώτα (το νερό ίσα ίσα να ξεπερνάει την τύρφη), να την αφήσεις 5-6 μέρες να ρουφήξει νερό και μετά να την βάλεις στο ενυδρείο.

Ο λόγος που στο λέω είναι ότι εάν την βάλεις στο ενυδρείο και ύστερα βάλεις το νερό, θα δεις την τύρφη όλη στην επιφάνεια του νερού.

Τι τρελη δουλεια θα κανει? :confused:

Εγω το βλέπω σαν ενα ανεξελεκτο υποστρωμα, καποια σιτμγη θα σου κατεβαζει σκληορτητες και Ph, + οτι θα ασκουρινει το νερο.
Αλλα το νερο που θα βαζεις τι θα ειναι?? :confused:
Εγω θα προτεινα , ενα απλο χαλικάκι ή αμμο .
Φτιανχεις το νερο στις σκληροτητες που θέλεις .

και γιια να σκουρινεις οπως θελεις το νερο , φυλλα ,και alder cones.

polykarpos
04-01-15, 00:12
Ειχα κανει βυθο απο τυρφη, φυλα καταλαπα που ειχαν γινει νιανια κ λασπη απο το ποταμο. Ετσι μου γςννησαν τα corry... Θςλουν κ αυτα βουρκο

lifefx
04-01-15, 02:04
Τι τρελη δουλεια θα κανει? :confused:

Εγω το βλέπω σαν ενα ανεξελεκτο υποστρωμα, καποια σιτμγη θα σου κατεβαζει σκληορτητες και Ph, + οτι θα ασκουρινει το νερο.
Αλλα το νερο που θα βαζεις τι θα ειναι?? :confused:

Η φιλοσοφία είναι"βιοτοπικο ενυδρείο".Οπου κι αν έχω κοιτάξει πουθενά δεν είδα βιότοπο betta με μαυρο η μπεζ χαλίκι, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Όλα θα γίνουν κατα το δυνατόν προσεγμένα.Ξέρει κανεις που μπορω ναβρω καθαρό και ακατέργαστο αργιλο?Σκέφτομαι και αυτό. Εκτός απο τον Αλιάκμονα και τον Αξιό χαχα

kris_athws
04-01-15, 07:21
Eχω δει 2 ειδων τυρφη.

1,απο μαγαζι που πουλαει αγροτικα προϊόντα,ουσιαστικα χωμα καθαρο το οποιο ουτε θα κατσει στο πυθμενα ουτε θα ειναι λειτουργικο,θα ανακατεύεται και θα σου κανει τα πραγματα δυσκολα.

2,και την βαφτισμενη ενυδρειακη,η οπως αλλιως την λενε που ειναι σε κοκους,σκληρη.
Αυτη θα την πλύνεις καλα να φυγει το πολυ χρωμα-σκονη επισης θα δεις οτι μερικοι κοκοι δεν βυθίζονται (τους απομακρυνεις). Αν την ανακατεψεις με χαλικι σκουρο θα εχεις ενα αποτελεσμα καλο. ++alder cones και φυλλα

no_name
04-01-15, 09:37
Τι τρελη δουλεια θα κανει? :confused: και όμως θα κάνει "τρελή" δουλειά... μπες εδώ (http://www.aquatek.gr/vb/showpost.php?p=809473&postcount=201) να δεις

Εγω το βλέπω σαν ενα ανεξελεκτο υποστρωμα, καποια σιτμγη θα σου κατεβαζει σκληορτητες και Ph, + οτι θα ασκουρινει το νερο. Δεν θα κατεβάζει πολύ τις σκληρότητες του νερού απλά θα σκουρύνει πολύ το νερό
Αλλα το νερο που θα βαζεις τι θα ειναι?? :confused: Αναλόγως τι μονομάχους θα βάλει. Τα μαχατσάι που είχα ήθελαν νερό βρύσης και απλά η τύρφη είχε ρίξει λίγο της σκληρότητες

Καλημέρα Νίκο...

lifefx
04-01-15, 12:15
Eχω δει 2 ειδων τυρφη.

1,απο μαγαζι που πουλαει αγροτικα προϊόντα,ουσιαστικα χωμα καθαρο το οποιο ουτε θα κατσει στο πυθμενα ουτε θα ειναι λειτουργικο,θα ανακατεύεται και θα σου κανει τα πραγματα δυσκολα.

2,και την βαφτισμενη ενυδρειακη,η οπως αλλιως την λενε που ειναι σε κοκους,σκληρη.
Αυτη θα την πλύνεις καλα να φυγει το πολυ χρωμα-σκονη επισης θα δεις οτι μερικοι κοκοι δεν βυθίζονται (τους απομακρυνεις). Αν την ανακατεψεις με χαλικι σκουρο θα εχεις ενα αποτελεσμα καλο. ++alder cones και φυλλα

Η ενυδρειακη είναι ασύμφορη οικονομικά,Σκέψου οτι θα μπει σαν υπόστρωμα σε 70τ.εκ. και σε 5 εκ.πάχος.Αν βάλω άμμο θαλάσσης ανακατεμενη με αργιλόχωμα θα πετύχω το επιθυμητό?
-------------------------
Καλημέρα Νίκο...
No name,το χώμα που έχει το παλουνταριο επανω στη λεύκη άμμο, είναι τύρφη?

kris_athws
04-01-15, 12:48
Είναι ασύμφορη οικονομικά οπως ειπες,δν εχω δουλεψει αργιλο.

no_name
04-01-15, 17:26
No name,το χώμα που έχει το παλουνταριο επανω στη λεύκη άμμο, είναι τύρφη?

Ναι είναι τύρφη.. (όχι ενυδρειακή, αλλά από φυτώριο)

nicpapa
04-01-15, 23:13
Καλημέρα Νίκο...
Eγω παλι θα επελεγα φυλα, και alder cones....

Εχεις χρησιμοποιησει καθολου alder cones?

no_name
05-01-15, 01:58

Έχω χρησιμοποιησει και δεν πήρα το "χρώμα" που ήθελα...

delta66
05-01-15, 19:41
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-misc-img_20150105_193902.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/misc/IMG_20150105_193902.jpg.html)

stanisalus18
05-01-15, 21:46
σε ενυδρειο 9 μηνων περιπου που εχει καθαρη χαλαζιακη αμμο αναμειγνμνεη με αμμο κοραλλιου σε αναλογια περιπου 1:2 με 1:3 δεν κανει δουλεια στο θεμα της αυξησης της σκληροτητας και του pH. Απλως ηθελα να μοιραστω την μικρη και προσωπικη μου εμπειρια σε αυτο το κομματι που προσεξα στο βιβλιο εδω. sorry για το offtopic.

http://s12.postimg.org/p2tw1zszx/delta66.jpg

lifefx
06-01-15, 17:16
Ναι είναι τύρφη.. (όχι ενυδρειακή, αλλά από φυτώριο)
Κι εγω τυρφη απο φυτοριο εχω στο μυαλο μου,καθαρη με ph 6 οπως αναγραφει η συσκευασια.Μαλλον θα καταληξω να κανω κατι οπως το δικο σου.Μπεζ-καφε αμμο με τυρφη και οχι σκετη τυρφη.Φοβαμαι οτι θα βγαλει πολυ χρωμα και θα εχω μεγαλη ασταθεια στις τιμες ph κ.λ.π.
http://www.aquatek.gr/rimages/albums-dd212-delta66-aqua-misc-img_20150105_193902.jpg (http://s225.photobucket.com/user/delta66/media/aqua/misc/IMG_20150105_193902.jpg.html)
Το ιδιο βιβλιο εχουμε αλλα η εικονα δεν απαντα στην απορια μου.
σε ενυδρειο 9 μηνων περιπου που εχει καθαρη χαλαζιακη αμμο αναμειγνμνεη με αμμο κοραλλιου σε αναλογια περιπου 1:2 με 1:3 δεν κανει δουλεια στο θεμα της αυξησης της σκληροτητας και του pH. Απλως ηθελα να μοιραστω την μικρη και προσωπικη μου εμπειρια σε αυτο το κομματι που προσεξα στο βιβλιο εδω. sorry για το offtopic.

http://s12.postimg.org/p2tw1zszx/delta66.jpg
off topic αλλα χρησιμη η καταθεση της εμπειριας σου και νομιζω οτι καλο θα ειναι να ανοιξει ενα θεμα οπου θα μπορουμε να σχολιαζουμε αρθρα και κυριος λαθη των ενυδρειακων βιβλίων

οχι δεν εχω βαλει τετοια φυλα παρα μονο απο πλατανι σε αλλο ενυδρειο και μου σαπισαν μετα απο μια εβδομαδα ανεβαζωντας την αμμωνια του ελαχιστα

delta66
06-01-15, 17:33
Το ιδιο βιβλιο εχουμε αλλα η εικονα δεν απαντα στην απορια μου.

Ποια ειναι η απορια που δεν απαντηθηκε?

lifefx
06-01-15, 17:48
Ποια ειναι η απορια που δεν απαντηθηκε?
θελω να δημιουργησω εναν βαλτωδη βυθο.Απο όλα τα υλικα,ποιο καταλληλη μου φαινεται η τυρφη αλλα φοβαμαι μηπως ανακατευεται απο τη ροη του φιλτρου και κολυμπαει σε ολοκληρη τη στυλη νερου.Αυτο θα ειναι ενα μικρο εσωτερικο μπουκομενο με μινι σιποραξ και σφουγκαρι.Λεω να καταληξω σε μπεζ αμμο και σε σημεια σημεια να τοποθετησω λιγη τυρφη.Πως το βλέπετε?
Το ενυδρειο θα ειναι 40 λιτρων μ55-υ25-π35

delta66
06-01-15, 17:53
Σε εχει καλυψει ηδη ο Γιωργος (Noname).
Τη φωτο την εβαλα για να δεις πως θα ειναι. Δεν ηξερα οτι ηδη την εχεις δει.
Ιδιως με φιλτρακι για μονομαχο, δεν θα εχεις κανενα προβλημα με την τυρφη.
Πιο πετυχημενο λασπωδη βυθο, δεν θα εχεις με καποιο αλλο υλικο.
Μην την ανακατεψεις με αμμο.
Απλα θα περιμενεις να ηρεμησει και θα κανεις μετρησεις μεχρι να μην υπαρχει αμμωνια, να σταθεροποιηθει το πεχα GH KH κλπ

Αλλαγη νερου με προετοιμασμενο νερο.

lifefx
06-01-15, 18:05
Απλα θα περιμενεις να ηρεμησει και θα κανεις μετρησεις μεχρι να μην υπαρχει αμμωνια, να σταθεροποιηθει το πεχα GH KH κλπ

Αλλαγη νερου με προετοιμασμενο νερο.θα προετοιμαζεται σε βαρελακι με "σεξυ" τυρφη...(τυρφη τυλιγμενη σε καλσον :D)
Ωπα,κάτσε,....η προσθηκη τυρφης στο νερο θα μου ανεβασει αμμωνία?

lifefx
22-01-15, 13:00
Εχθες πήρα την τύρφη απο το φυτώριο. Γεμισα εναν ενυδρειακο κουβά (απο αυτούς που χρησιμοποιώ για το ενυδρείο) με νέρο και εριξα μέσα περίπου ενάμιση κιλό τύρφης.Μέχρι αύτη την ωρα έχει βυθιστη το 1/5 μόνο. Θα πάρει καμια βδομάδα να πατωση όλη η ποσότητα?
Είναι καθαρη μαύρη τύρφη.

Τάκης
22-01-15, 13:04
Εχθες πήρα την τύρφη απο το φυτώριο. Γεμισα εναν ενυδρειακο κουβά (απο αυτούς που χρησιμοποιώ για το ενυδρείο) με νέρο και εριξα μέσα περίπου ενάμιση κιλό τύρφης.Μέχρι αύτη την ωρα έχει βυθιστη το 1/5 μόνο. Θα πάρει καμια βδομάδα να πατωση όλη η ποσότητα?
Ανακατωσε την να υγρανθεί καλα όλη και θα αρχίσει να βυθίζεται

lifefx
22-01-15, 13:15
Ανακατωσε την να υγρανθεί καλα όλη και θα αρχίσει να βυθίζεται
(Σεμναααααα! Χαχα :D)
Μωρέ μουσκιδη είναι αλλά επιπλέει.

no_name
22-01-15, 13:29
Μια συμβουλή... να βάλεις την τύρφη σε ένα δοχείο με νερό πρώτα (το νερό ίσα ίσα να ξεπερνάει την τύρφη), να την αφήσεις 5-6 μέρες να ρουφήξει νερό.

Σου είχα πει τι να κάνεις για να έχεις γρηγορότερα αποτελέσματα!!!

lifefx
22-01-15, 13:32
Πωωωωω!Ναι εχεις δίκιο! Απο τη βιασύνη μου το ξέχασα;)

takaros
22-01-15, 14:00
Μιας και εχω δουλεψει αρκετα την τυρφη για τα αρθροποδα μου το καλυτερο και πιο γρηγορο για να 'μαζεψει' το νερο ωστε να βυθιστει ειναι να γεμισεις με χωμα το κουβα-ενυδρειο να ριξεις (ζεστο κατα προτίμηση) νερο να την σκεπασει και να την ανακατευεις με ενα ξυλο ή με κατι τελος παντων :P συνεχιζεις να προσθετεις νερο αφου το εχει αποροφισει μεχρι να την σκεπασει ελαφρα το αφηνεις λιγο να το αποροφησει και ξαναπροσθετεις, σε 1-2 μερες το πολυ θα εχει γινει λασπη!

Τάκης
22-01-15, 14:00
(Σεμναααααα! Χαχα :D)

:D:D:D
Να την ανακατώσεις είπα, όχι να την χαιδεψεις :D:D:D
Ετσι και αλλιώς εύκολη είναι, δεν θελει πολλά πολλά :D:D:D

lifefx
24-01-15, 13:20
Μιας και εχω δουλεψει αρκετα την τυρφη για τα αρθροποδα μου το καλυτερο και πιο γρηγορο για να 'μαζεψει' το νερο ωστε να βυθιστει ειναι να γεμισεις με χωμα το κουβα-ενυδρειο να ριξεις (ζεστο κατα προτίμηση) νερο να την σκεπασει και να την ανακατευεις με ενα ξυλο ή με κατι τελος παντων :P συνεχιζεις να προσθετεις νερο αφου το εχει αποροφισει μεχρι να την σκεπασει ελαφρα το αφηνεις λιγο να το αποροφησει και ξαναπροσθετεις, σε 1-2 μερες το πολυ θα εχει γινει λασπη!

Εντάξει, καλά πάμε, βυθίστηκε σχεδόν όλη στον πάτο του κουβά :D και τώρα θα συμπληρωσω κι άλλη. Είμαι Πόλυ περίεργος να μετρησω τις τιμες νερού του κουβά.
:D:D:D
Να την ανακατώσεις είπα, όχι να την χαιδεψεις :D:D:D
Ετσι και αλλιώς εύκολη είναι, δεν θελει πολλά πολλά :D:D:D

:D:D:D Η ξανθιά πρεπει να είναι πιο εύκολη απο την μαύρη:D:D:D

......τέλος τώρα:D

lifefx
27-01-15, 21:34
Ρε παιδιά, εντάξει, βούλιαξε ολόκληρη.... Άλλα μόλις κουνησω ελάχιστα τον κουβά ανακατεύεται στο νερό. Έτσι θα μείνει? Πιο συμπαγή την θέλω

Τάκης
27-01-15, 21:44
Ρε παιδιά, εντάξει, βούλιαξε ολόκληρη.... Άλλα μόλις κουνησω ελάχιστα τον κουβά ανακατεύεται στο νερό. Έτσι θα μείνει? Πιο συμπαγή την θέλω
Δεν νομίζω πως θα γίνει συμπαγή εύκολα,
δεν είναι χώμα ακριβώς,
πιο πολύ φυτικά υπολοίματα θα έλεγα πως είναι

lifefx
27-01-15, 21:50
Κάθε φορά που θα περνάει το ψάρι απο πανω αυτή η δουλειά θα γίνετε.
Βλέπω να εγκαταλείπω την ιδέα

Τάκης
27-01-15, 21:55
Εχει κάνει κάτι αντιστοιχο ο Γιώργος (kgf12345) στη μονομαχολιμνη, κατσε να σου πει τι γινεται

no_name
27-01-15, 23:07

Εγώ δεν είχα τέτοιο πρόβλημα... δεν ήταν και πέτρα ο βυθός (καλά τα λέει ο Τάκης)

lifefx
27-01-15, 23:15
Θα περιμένω και τη γνώμη του Γιώργου τότε και μόλις συνελθω θα αρχίσω το στήσιμο. (Με πρόλαβε η γρίπη)

no_name
27-01-15, 23:24
Ο Γιώργος εάν δεν κάνω λάθος είχε βάλει στην λίμνη και όχι σε ενυδρείο (όπως εγώ)

Τάκης
27-01-15, 23:28
Ο Γιώργος εάν δεν κάνω λάθος είχε βάλει στην λίμνη και όχι σε ενυδρείο (όπως εγώ)
Ναι, στη μονομαχολιμνη

stanisalus18
11-02-15, 11:28
θα εχουμε καποιο update στο θεμα αυτο?

lifefx
11-02-15, 22:33
θα εχουμε καποιο update στο θεμα αυτο?

Επίκειται:p
Επανέρχομαι σήμερα αφού προχωρησα στο στήσιμο του ενυδρείου.
Δεν θα πω τίποτα γι'αυτο ουτε φωτο θα βάλω. Αυτά θα γίνουν όταν θα ερθει η ωρα να σας το παρουσιάσω.
Αφού τοποθέτησα το υπόστρωμα(μπεζ άμμος) έτσι οπώς το ήθελα μεσά στη γυαλα,έβαλα την τύρφη στην πίσω αριστερή γωνία πίσω απο τις ρίζες, σε πάχος 6 εκατοστα ,όσο δηλαδή και η άμμος σε εκείνο το σημείο.
Αφού γεμισα λοιπόν τη γυαλα με νερό και είδα οτι ολά πάνε καλά με την τύρφη δηλ.παρέμεινε στη θέση της βυθισμένη κ.λ.π.,έβαλα την χερουκλα μου να γυρίσω λίγο το σπρευ μπαρ.
......και εγένετο ο χαμός...
Με μακριμανικη μπλούζα τέτοιες δουλειές απαγορεύονται και θα έπρεπε να υπάρχει και νόμος γι αυτό
Σκαλωσε το μανίκι στη ρίζα, τράβηξα το χερι μου και αύτη(η ρίζα) ανασηκώθηκε με αποτέλεσμα να πετάξει όλη σχεδόν την τύρφη στην στήλη του νερού.:smt120:smt120:smt120
Αφού πέρασε το πρωτο πεντάλεπτο με απαγγελίες διαφόρων ποιημάτων στα 120 ντεσιμπέλ
παρατήρησα οτι η τύρφη επικάθεται και παλι στον βυθό (και όχι μόνο) σχετικά σύντομα.
Αυτό σημαίνει βεβαια οτι τα παντα έγιναν καφέ!
Σκούπα βυθού με το λάστιχο και όλα έγιναν όπως πρίν (σχεδόν).
Αύριο θα πεσει πανω απο την τύρφη ψιλό μαύρο χαλίκι για να την κρατάει στη θέση της μιας και θα την χρειαστω επειδή θέλω να φυτεψω εκείνο το σημείο.
Η όμορφη αντίθεση των ξύλων με το μπεζ χρωμα της άμμου με έκαναν να κάνω λίγο πίσω στο θέμα βιοτοπικοτητα, όμως δεν θέλω να ξεφεύγει και τόσο εύκολα, με το παραμικρό, η τύρφη απο εκεί οπου την θέλω οριοθετημένη. Ακριβως οπώς το φανταζομουνα έγινε.
Πείτε ρε παιδία τη γνώμη σας,...τι να κάνω?

lifefx
13-02-15, 12:41
Αλλαξα γνώμη.... Δε θα βάλω χαλίκι, δε μου κολλάει. Θα μείνει ως έχει και βλέπω στην πορεία....αυτά

lifefx
14-02-15, 21:17
Γνωρίζει κάποιος να μου πεί πόσο καιρό διαρκή η ιδιότητα της τύρφης να μαλακώνει το νερό? Αναλογικά μιλάμε φυσικά, ποσότητα τύρφης/λίτρα νερού.
Δενμπορω να βρω πουθενά ανάλογο θέμα

Τσιόνογλου Σταύρος
16-02-15, 01:18
Πιστευω οτι αυτο θα το διαπιστώσεις μόνος σου κάνοντας σε τακτα χρονικά διατήματα μετρήσεις,πράγμα που πιστεύω οτι κάποια μερα θα το βαρεθείς.
Αν φυτέψεις φυτα στο σημείο που θα έχεις την τύρφη οταν θα έρθει η ώρα του κλαδεματος ,ξεφυτέματος κλπ τι θα γίνει το σκέφτηκες;
Προσωπικά θα αγόραζα μια ΑΟ που πλέον είναι πολύ φθηνές για να έχω το νερό μου οσο μαλακό θέλω και αντι για τύρφη στο βυθό θα έβαζα εφόσον θέλω να φυτέψω φυτά κάποιο υπόστρωμα

lifefx
16-02-15, 03:11
Πιστευω οτι αυτο θα το διαπιστώσεις μόνος σου κάνοντας σε τακτα χρονικά διατήματα μετρήσεις,πράγμα που πιστεύω οτι κάποια μερα θα το βαρεθείς.
Αν φυτέψεις φυτα στο σημείο που θα έχεις την τύρφη οταν θα έρθει η ώρα του κλαδεματος ,ξεφυτέματος κλπ τι θα γίνει το σκέφτηκες;
Προσωπικά θα αγόραζα μια ΑΟ που πλέον είναι πολύ φθηνές για να έχω το νερό μου οσο μαλακό θέλω και αντι για τύρφη στο βυθό θα έβαζα εφόσον θέλω να φυτέψω φυτά κάποιο υπόστρωμα

Ναι εντάξει με μετρήσεις θα βγεί ενα χρονοδιάγραμμα αλλα είπα μήπως ξέρει κάποιος χονδρικά για τη διάρκεια της.
Δεν το βλέπω να την αλλαζω ποτέ απο κει μέσα άλλα και παλι αυτό θαμου το δείξουν οι μετρήσεις
Δεν την έβαλα για να μου μαλακώνει το νερό, αυτο το κάνω με προετοιμασία σε δοχείο. Την θέλω για να μου κάνει το εφέ του βιότοπου άλλα κυρίως για να έχω ενα κατα το δυνατόν φυσικό υπόστρωμα. Το ενυδρείο θα είναι riparium βιοτοπικο κεντρικής Ταϊλάνδης
Τώρα,για το ξεφυτεμα που λες έχω συμβιβαστεί με κάποιες ανακατοσουρες.
Στο κλάδεμα δεν νομίζω να έχω πρόβλημα

lifefx
14-03-15, 11:25
Μετά απο ενα μήνα λειτουργίας του riparium με υπόστρωμα καθαρής τύρφης και χωρίς ψάρια παραθέτω τις παρατηρήσεις μου...

α)Η αμμωνία σταθερά στα κόκκινα (τεστ api,στρώσιμο με μπολι και λιγες μέρες με τροφή σε απόχη), το ph μεταξύ 7,2 και 7,6.Την διακύμανση αυτή την μετρουσα σε διαφορετικούς χρόνους πράγμα που σημαίνει οτι ηταν εξαιρετικά ασταθές ακόμα και στη διάρκεια της μέρας.
Δεν υπάρχει παροχή co2.

β)Έντονη δυσοσμία,πιθανών απο το σάπισμα της τύρφης,στης αλλαγές νερού.

γ)Πολύ καλή ανάπτυξη των valisneria.

δ)Μπούκωμα του εσωτερικού φίλτρου και του spray bar με οτι αυτό συνεπάγεται συν την ανακατοσουρα που δημιουργούσε η (ελαχιστοτατη) ροή του.
Σαν υπόστρωμα, η τύρφη ναι μεν βυθίζεται αλλά δεν παραμένει σταθερή στη θέση της αν υπάρχει
κάποια δύναμη που σε αύτη τη περίπτωση είναι αυτή του φίλτρου

Για τους α και β λόγους αποφάσισα την ολική αφαίρεση της τύρφης και την αντικατάστασή της με μπεζ χαλαζιακη άμμο.
Αυτό μου στοίχισε βέβαια πολύ ώρα σε καθάρισμα και χρονο για το στρώσιμο άλλα απο την άλλη,
έμεινε η χρήσιμη εμπειρία.
Το πρότζεκτ "βουρκος" αναβάλλεται επ'αοριστο και προχωράμε με πιο καθαρά υλικά γιατί και τα τεστ είναι ακριβά :D και ψάρια για σκότωμα δεν έχουμε.

kgf12345
14-03-15, 12:32
κριμα.μηπως εφταιγε η τυρφη?
ουτε ο γιωργος ειχε προβλημα αμμωνιας,ουτε κιεγω στη λιμνη.
μαλιστα εμενα δεν μου σηκωσε ποτε αμμωνια,ουτε οταν την πρωτοεβαλα και νομιζω και στο γιωργο το ιδιο.
και ειχαμε και οι δυο αρκετα μεγαλη ποσοτητα τυρφης στο νερο.
τεσπα,αφου τη βρηκες τη λυση ολα καλα.
υποθετω:D

lifefx
14-03-15, 12:45
κριμα.μηπως εφταιγε η τυρφη?
ουτε ο γιωργος ειχε προβλημα αμμωνιας,ουτε κιεγω στη λιμνη.
μαλιστα εμενα δεν μου σηκωσε ποτε αμμωνια,ουτε οταν την πρωτοεβαλα και νομιζω και στο γιωργο το ιδιο.
και ειχαμε και οι δυο αρκετα μεγαλη ποσοτητα τυρφης στο νερο.
τεσπα,αφου τη βρηκες τη λυση ολα καλα.
υποθετω:D

Δεν ειναι ακριβως ολά καλά γιατί ήθελα να φτιαξω το ιδανικό ενυδρείο για betta.
Τέλος πάντων,θα δειξει στο μέλλον.

kgf12345
14-03-15, 12:48
τι να σου κανω που δε μπορω να κολλησω τζαμια.
αμα ξεκινησω θα τα κανω σκ...:D

αν βρω τζαμια και μπορεσει κανεις να βοηθησει καποια στιγμη,θα τα πουμε:D

lifefx
14-03-15, 12:57
τι να σου κανω που δε μπορω να κολλησω τζαμια.
αμα ξεκινησω θα τα κανω σκ...:D

αν βρω τζαμια και μπορεσει κανεις να βοηθησει καποια στιγμη,θα τα πουμε:D

Γιατί δε μπορείς;Αφού πιάνουν τα χέρια σου.

kgf12345
14-03-15, 14:50
στο τζαμι,δεν...:D
θα χαλασω ενα τζαμαδικο στο κοψιμο,και στην κολληση θα πασαλειψω το σπιτι.
σου λεω,δεν.εντελως ομως:D
παντως εκτος της τυρφης,θα πρεπει να υπαρχει και καποιος αλλος τροπος για να γινει αυτο που θες,με ασφαλεια.(να μην εχεις θεμα με αναεροβιες δηλαδη).

ακομα δεν το εχω βρει.αλλα που θα παει:D
εστω οπτικα και μονο.
πχ κατι τετοιο,το σκεφτομαι κανα δυο χρονια τωρα αλλα ακομα δεν εχω δοκιμασει.
http://dustinsfishtanks.com/aquarium-plants/clay-for-any-planted-tank/
http://www.grandvalleyaquariumclub.org/equipment-gravel-tanks-books/red-clay-substrate/
6_rKNlZsOP4

lifefx
14-03-15, 22:25
Έχω σκεφτεί και τον άργιλο.
Εψαξα αλλά δεν μπόρεσα να βρω καθαρό.Μέχρι και σε κεραμοποιίο πήγα και ρωτησα.
Θα συνεχίσω το ψάξιμο και μόλις βρω θα τον δοκιμασω.
Η εστω κάποιο άλλο υλικό.
Απλά δε μου φτάνει να είναι μονο οπτικά συμβατό με τον βιότοπο των betta's.
Τα Αγγλικά μου είναι το ίδιο με την ικανότητά σου στην κόλληση τζαμιών,οπότε δεν κατάλαβα τι υλικό είναι αυτό στο βίντεο